The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry"

Transkript

1 AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry YARARLANICININ ADI SOYADI: Fatih OZGAN BÖLÜMÜ: Elektronik Öğretmenliği STAJ YAPTIĞI İŞYERİ: PROFit COMPUTER

2 İşin Adı: Oryantasyon hizmeti Rapor tarihi :27-02/05/2007 İlk hafta icinde yapmis oldugumuz oryantasyon hizmetlerini su sekilde ozetleyebiliriz : Staj tapilacak isletmelsere gidilmesi icin ulasim yollarinin ogrenilmesi. Cevre illerine gidilmesi icin ulasim yollarinin tanitimi. Biletlerin kullanimi kapsami ekstra kullanimi. Gunluk hayatta kullanilan almanca kelimeler ve onemi. Almanyada ki gunluk yasam kurallari, politik ve demeokrasi kurallari. Staj yapilacak sehirlarin gezilmesi. Staj yerlerinin yerlesim yerleri acisindan onemi. Boylece ilk hafta bu gorevlerimizi yerine getirmis olduk. Cevreyi tanima gezisinden bir goruntu

3 Rapor Tarihi:04-09/06/2007 İşin Adı: ilk hafta olmasi dolayisiyle isveren tarafindan bazi uyulmasi gereken kurallar anlatildi. Uygulamada raflarin nasil duzenli tutulmasi konusunda yardici olarak anlatti. Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: İsyeri ayni zamanda malzeme deposu olarak kullanildigi icin her nebye elektronik esya bulunmakta ve bu esyalar toplanarak is sonrasi raflara tekrar diyildi. İşin Uygulanması: 1) Isyeinin arka tarafinda bulunan rafli sistemlerin nasi duzenlendigi patron tarafindan bir defa gosterildikten sonra hangi kablonun nereye nasil yerlestirildigi konusunda bilgi verildi. 2) Bu malzemeler teker teker ayrildiktan sonra raflara uzerinde yazan yaziya gore parcalar yerlerine yerlestirilir. Data kablolari boyutlarina gore kutularin uzerinde yazdigi gibi ve farkli sekilerline gore kutulara bolunur. Sekildeki printer kartuslari uzerinde yazdigi sekilde gruplandirilarak yine raflara yerlestirilir.

4 Bu sekilde ise dsaha once belirttigimiz gibi data kablolari farkli boyutlarina gore yerlestirilmistir. Burada ise insaat firmalarinda gelmis olan bilgisayar klavyeleri uclarina gore yani eski tip seri yada usb olusuna gore siniflandirilir.

5 Rapor Tarihi :11/16 /06/2007 İşin Adı: DVD palyer and telsiz duzenlenmesi ve gerekli yerlerine yerlestirilmesi Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler tornavida ve gerekli temiyzlik araclari İşin Uygulanması: 1) Ocelikle gelen tlsiz telefonlar modeline gore ve markasina gore siniflandirmaya tabi tutuldu. 2) Siniflandirma islemi bittikten sonra bu defa da test yapmak gerekiyor. 3) Test isleminden sonra tamir olmak uzere bozuk olnan cihazlar teknik servis bolumune birakildi, calisan cihazlar ise temizlenmek uzere yerlestirildi. 4) Temizleme islemi tamamlandiktan sonra her model kendi raflarina yerlestirildi. 5) Sekilde de goruldugu gibi her model telefon alt kismiyla birlikte birlestirilip raflara yerlestirildi. Bu sekilde de goruldugu gibi DVD playerler test edildi ve test sonrasi kutularina konularak satisa sunuluyor.

6 Rapor Tarihi:18-23/06/2007 İşin Adı: Oem parcalarin yerlestirilmesinde dikkat edilmeis gereken hususlar. İşin Uygulanması: İsyerine gelen oem parcalar isverenin istegine gore raflara yerlestirilmek uzere kolilerinden cikardim Kolilerden cikan her parcayi kendi sinifina gore oncelikle gruplandirdim. Her grup parcayi bu defa da markasina gore siniflandirma yaptim. İsveren ile birlikte bu islemleri yaptikdan sonra sira bu parcalarin liste fiyatlarinin cikartilmasina gelmisti. Fiyat listesi cikartildiktan sonra her parcaya ayri ayri fiyat kupurleri vuruldu ve boylece musteri geldiginde parca fiyatlari kolayca verilebilecekti ve de karismadan kurtulunmus oluncakti. Butun parcalr yerlestirildi. Raflara yerlestirilmesinde ayni gruplarin ayni yerlestirilmesine dikat ettikden sonra goze hitap edecek sekilde duzenleme yapilir. Kablolarin raflara yerlestirilme ilsem SD kartklarin raflara yerlestirlimesi o Telefonlarin yerlestirilmesi Kablolarin yerlestirlimesi

7 Rapor Tarihi: 25-30/06/2007 İşin Adı: Bilgisayar toplarken dikkat edilmesi gereken hususlar, donanim yerlestirirken ariza verdirmemek icin nelere dikkat etmeliyiz yada musteri memnuniyeti icin dikkat edilicek noktalar nelerdir gibi sorularin cevabilandirilmasi. Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Bilgisayar toplarken parcalalarinin bilgisayar kasasina yerlestirilmesi ve bu yerlesim sirasinda bir duzen ve nizama uyulmasi gerekir. Bunun saglanmasi cinde butun vidalari kablolari vs. uygun yerlerine takildiktan sonra bilgisayar kasasindaki havalandirma sisteminin donusumlu olarak saglikli yapilabilmesi icin gerekli duzenin saglanmasi sarttir. Bu islemi yapmak icin sadece kasa vidalarini sikmak gerekli bu da basit bir tornavida yardimiyla kolayca halledilebilir. Bu islemi gerceklestirirken kullanacagimiz malzemeler sekilde goruldugu gibi grafic kart, main board, atx kasa ve islemcidir Ayrica musteri istegien gore islemci icin kullanilacak olan ozel sogutma sistemi icin fan takilmistir. İslem basamaklari: 1) İlk adimda bilgisayar kasasinin vidalari sokulerek icindeki guc kaynagi sokulur. 2) İkinci olarak anakart kutu sundan cikarilarak bilgisayar kasasina dikaktli bir sekilde monte edilir. 3) Ucuncu adimda cd okuyucusu ve hdd kasaya takilir. 4) Kasanin sokulen guc kaynagi tekrardan eski yerine takilir ve kablo baglantilari yapilmaya baslanir. 5) Kablo baglantilari yapilirken havalandirma sisteminde kolaylik sagliycak sekilde yapilmasina ozen gosterilmesi gerekir. 6) En son olarak da ekran karti takilir ve bilgisayar sistem kurulmak uzere calistirilir.

8 İşin Adı: (power) Guc kaynagi tamiri Rapor Tarihi:02-07/07/2007 Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler havya tornavida ve lehim telidir. İşin Uygulanması: Gerekli islemlerin yapilabilmsei icin oncelikle kasadan power sokulerek anakarti incelenir ve gerekli parcalar incelenerek hangi parcanin arizali oldugu tespit edilir. Bu islemin gerceklestrilmsinden sonra da yine cihazdaki arizali parca bulunamaz ise bord uzerindeki sigorta yerinden sokulerek avometre ile test edilir. Eger sigorta yalitkan gosteriyorsa degistirilir. Bizim tamir etmeye calistigimiz sigorta problemi idi. Ve degistirdigimizde ise arizasini tespit etmis olduk. Bu gun isyerinde isverenle birlikte musterilerin gitirdigi bilgisayar guc kaynaklarinin nasil tamir edildigi konsunda bilgi aldim. Power yani guc kaynagi tamirinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biriside ; power acilisinda kondansatorlerin dolu olabilmesi ve kisa bir surede olsa uzerimizden desarj olma ihtimalidir. Bu riski goz onune alarak ilk olarak kondansatorlerin desarj olmasi gerekir. Daha sonra ise uzerideki elemanlar incelenir.

9 İşin Adı: Bilgisayar kasasi toplama Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler sadece basit bir tornavida dir. Rapor Tarihi:09-14/07/2007 İşin Uygulanması: Bilgisayar parcalari kutusundan dikkatlice cikartilarak kasaya yerlestirilmek uzere hazirlanir. Bilgisayar kasasi toplanmaya hazir hale getirilir. Gerekli parcalar hazir hale getirilerek bilgisayar kasasi toplanmaya hazir hale getirilir. İlk olarak anakart bilgisayar kasasina yerlestirilir ve vida yereleri tespit edilerek ankart kasaya yerlestirilir. Ucuncu bir ilsem olarak da HDD yerine yerlestirilir, CD/DVD palayer yerine yerlestirilir. İslemci altina kremi surulerek fani ile birlikte anakart a yerlestirilir. Kullanicinin istegi dogrultusunda kasaya kart okuyucu yerlestirildi. Son olarak da bilgisayara lisansli WINDOVS WM CD si kuruldu ve musteriye teslim edildi. Bilgisayar oem parcalarinin kutularla toplanmadan Onceki hali

10 Rapor Tarihi/16-21/07/2007 İşin Adı: Bilgisayara takilan ve bilgisayarin en onemli parcasi olan islemcisinin takilmasi konusunda bilgi edindim. Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler havya tornavida islemci pastasi. İşin Uygulanması: Islemci monte ederken bacak larinin sokete dogru yerlestirilmesi ne dikkat edilmesi gerekir. Ayrica bord uzerinde yani soket uzerinde ise islemcinin bacaklarinin nasil baglanmasi gerektigi hakkinda isaret var. Bilgisayar sistemi kurulduktan sonra kablolarinin tam olarak dogru ve duzgun sekilde takilmasinin hakkinda bilgi sahibi oldum.

11 Hard disk kablosu DVD rom kablosu, anakaard kablosu ve HDD ile >DVD nin anakard ile baglantisini saglayan ID kablosunun baglanti sekillerinin ogrendim. Islemciler takilirken dikkat edilmesi gereken en onemli nokta ise islemcinin icerisinde 20 milyon civarinda transistor oldugu ve islemcinin kucuk oldugu icin isi ortaya cikmasidir. Bu yuzden islemcide sogutma sistemi montaj asnasinda cok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Dolayisiyla bu noktanin uzerinde duruldu. Islemci de isi transferinde onemli olan araya surulen aliminyum karisimli isiyi iletmede kullanilan sivi karisimli kremdir.

12 Rapor Tarihi:23-28/07/2007 İşin Adı: Bilgisayarin kasa toplanmasi sirasinda kablolarin ve parcalarinin yerlestirilmesi İslem basamaklari : 1) Bilgisayar kasasi topladiktan sonra en onemli is olan kablolarin yerlestirilmesi isleminin ilk asamasinda DVD okuyucunun kablosu takilir. 2) HDD ve kasa fanlarinin kablolari takilir. 3) En son olarak da anakart in kablolari yerlestirilir. 4) Bu islemlerin tamalanmasi ile birlikte en onemli konu kablolarin havalandirmada etkisini en aza indirmek 5) Kablolar en yakin kasa kenarina toplanarak baglanir ve sikistirilir. 6) Bilgisayarin fanina ve kasa fanina etkisinin minimum olmasina dikat edilir. Toplanmis bir bilgisayar kasasi Kasaya en son olarak bakildigi zaman icinde hava konsuksuyonu nu saglayacak sekilde bir senkronizasyon kurulmus olmalidir. Boylece bilgisayar CPU su en iyi haliyle havalandirma gorevini gerceklestirilmelidir.

13 İşin Adı: Power yani guc kaynagi test cihazinin ogrenilmesi Rapor Tarihi;30-04/07/2007 Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler havya tornavida ve lehim telidir. İşin Uygulanması: ise bilgisayarda kullanilan parcalardan birisi olan power guc kaynaklarinin nasil test edilecegini ogrendim. Bu gunumuzde ise yazicilarin bir bilgisayardan nasil ayri ayri iki yaziciya baglandigini ogrendik. Bu cihaz sayesinde iki farkli yaziciyi tek bir bilgisayara baglayabiiyoruz. Resimde de goruldugu gibi ii secenegi olan bu cihaz la hengi secenegi secersek o kisma bagli olan yazici aktif olacaktir.

14 İşin Adı: Ekran kartinin bilgisayara monte edilmesi Rapor Tarihi:06-11/07/2007 Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler tornavida kargaburnudur. İşin Uygulanması: Grafik kartlarda bit ozelligine dikkat edilmesi gerekir. Yeni cikan grafik card larda 64 bit kullanilirken daha eskilerde 32 ve 16 olarak kuculerek kullanilanlari vardir. Ayrica bu cardlarin bir defada depolayabilecegi hafiza alanlari da goruntu kalitesi acisindan cok onemlidir. bisim bu bilgisayari toplarken kullandigimiz ekran karti 256 MBaytlikdi. Bilgisayarlarda en cok kullanilan parca olan yani bilgisayar alirken dikkat edilmesi gereken parcasi olan graphic card yani turkce tabiri ile ekran karti. ekran karti ni takarken alt soketinin maza bord a yani anakart a yarar vermeden takilmasi gerekir. Grafik kardlarda bit ozelligine dikkat edilmesi gerekir. Yeni cikan grafik card larda 64 bit kullanilirken daha eskilerde 32 ve 16 olarak kuculerek kullanilanlari vardir. Ayrica bu cardlarin bir defada depolayabilecegi hafiza alanlari da goruntu kalitesi acisindan cok onemlidir. bisim bu bilgisayari toplarken kullandigimiz ekran karti 256 MBaytlik di. Grafik cardlar da dikkat edilmesi gereken diyer onemli husus ise uzerlerindeki sogutma sisteminin kalitesidir. Cunki bu sogutma sistemi grafic card inin bilgisayarda

15 tam performansta kullanilirken isina biliyor ve sogutma sistemi kalitesiz olursa bilgisayar kilitlenebiliyor ve de bu kullanici tarafindan hic istenmeyen bir durumdur. Bu ozelliklerini de ogrendikten sonra bilgisayara ekran kartinin montaji yapildi ve driver i yuklendi. driver i kendi kutusunda oldugu icin bize sadece sistemi kurduktan sonra CD yi takip kurmak kaliyor.

16 Rapor Tarihi:13-18/07/08/ 2007 İşin Adı: Genel bilgisayarlarin yani surver bilgisayarlarin incelenmesi Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: Kullanilan arac ve gerecler tornavida. İşin Uygulanması: Normal bilgisayarlara gore surver bilgisayarlarin hdd takilis sekilerli resimde goruldugu gibi disaridan takilmali sekildedir. Bu sistemde HDD ler farkli kombinasyonlarla diardan takilarak daha sonra ihtiyaca gore yenisi ile degistirlir. Bu sistem bircok is yerinde cok amacli olarak kullanilmakla beraber daha gelismis buyuklukte ve ve ihtiyaca gore farkli ozellikte olculendirilmis sekilerlide vardir. Biz bu hafta icerisinde bir avukatin burosuna surver system taktik. Bu system sayesinde genel isyerindeki kamera kayitlari her gun duzenli olarak backup yapilmakla beraber haftalik olarak da system kayitlari el altinda tutulmasi gereken durumlar belirleniyor ve kayit altina aliniyor. Bu da bizim istedigimiz sonuc olmus oluyor.

17 Rapor Tarihi:20-25/08/2007 İşin Adı: Sata harddisc in azrica bilgisazara baglanarak icindeki verilerin kurtulmasi Kullanılan Araç, Gereç, Cihaz, Makine, vs: 1)HDD box İşin Uygulanması: Musterinin getirdigi bilgisayarin harddisc i sokulur (kasa icinden) sokulur. Sokulen HDD HDD box a yerlestirilir. Kablo baglantilari yapilir. HDD box kutusu baksa bilgisayara takilarak icindeki musterinin istedigi veriler kurtarilir. Yani o bilgisayara yedeklenir. Bu HDD kutusu yardimiyle norm,al bilgisayar harddisc i harici olarak baksa bilgisayarda veri depolama aygiti olarak kullanilabiliyor.

18 Goruldugu gibi musterinin getirmis oldugu HDD, HDD box kutusuna yerlestirildikten sonra kablo baglantilari yapildi ve bilgi aktarimi yapildi. Musteri istegi dogrultusunda virus bulasmis olan bilgisayarina komple format cekilerek sistem yeniden kuruldu.

19 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 30/05 31/05/2007 Oryantasyon Bu gün kaldığımız yer olan hernede parka gittik.çok güzel bir parktı burada çeşitli etkinlikler yaptık futbol maçı valeybol vb. 1

20 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 01/06 03/06/2007 Konu:Serbest Bu gün serbest olarak hernede gezi yaptık.arkadaşlarla birlikte herne çarşısına gittik. Buradaki alış veriş merkezlerine girdik.bu geziye İlhan hocamız ve kızıda eşlik etti. 2

21 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 07/06 03/06/2007 Resmi Tatil Bu gün Almanyada resmi tatil arkadaşlarla birlikte Boğum,essen,dormutta gezmeye gittik.buraları da Almanyanın oldukça güzel yerleri. Essen Meydanı 3

22 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 16/06 17/06/2007 Hafta sonu tatili Bu hafta sonuda arkadaşlarla birlikte almanyanın çeşitli yerlerine gezmeye gittik.arkadaşlarla baya bi iyi vakit geçirdik bu hafta sonu. Dortmud sokaklarında bir gezi 4

23 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri Rapor Tarihi: 23/06 24/06/2007 GREESENPARK VE LAGO Bu hafta sonunda herne yakınlarında bulunan greesenpark a gidildi. Burada oynan futbol ve plaj voleybolunun ardından parkın hemen yanında bulunan yüzme havuzu LAGO ya gidildi. 5

24 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor tarihi: 27/06/2007 Konu: WAZ Mediagroup a teknik gezi. 27 haziran Perşembe günü iş yerinden izin alınarak daha önceden randevu alınmış olan Waz gazetesi basım evine teknik geziye gidildi. Burada gazetenin, yayınları, kuruluşu, gazetenin işlenme aşamaları vb. hakkında sözlü ve görsel olarak bilgi alındı. 6

25 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri DÜSSELDORF GEZİSİ Rapor tarihi 03/07/2007 Bu hafta sonunda Nort Westfallen bölgesinin baş şehri olan Düsseldorf şehri gezildi. Şehrin merkezindeki küçük gezinin ardından ren nehri kısın da küçük bir tur yapıldı. Ayrıca bu şaehrin ünlü Altstadt semti de gezildi. 7

26 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri Rapor Tarihi: 07-08/07/2007 MOVİE PARK GEZİSİ Bu hafta sonunda yine bu bölgedeki Borttrop şehrinde bulunan movie park a gezi düzenlendi. Movie park bu bölgenin en büyük eğlence merkezlerinden biri. İçerisinde eğlence amaçlı bir çok bölüm bulunmakta. Luna park, müzeler, film setleri, dans gösterileri bunlardan birkaçı. 8

27 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 14-15/07/2007 Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri AVRUPA GEZİSİ Birkaç arkadaş bir araç kiralayarak Almanya dışına çıktık. Bu gezi çerçevesinde; Ahın Amsterdam, Utreht ( Hollanda), Antwerpen, Bürüxel(Belçika), Paris,( Fransa ) gezildi. Yine bu şehirlerdeki yapısal farklılıklar, sosyal yaşam, kültürel faklılıklar gibi hususlarda gözlem yapıldı.pariste Heyfel kulesine çıkıldı. 9

28 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri HERNE CRANGER KERMES Rapor Tarihi: 04-05/08/2007 Bu hafta sonunda herne deki cranger kermes açıldı. Kermes bu bölgenin en büyük kermeslerinden biri ve 100 yıllık bir tarihi var. Bu kermeste yine movie park gibi eğlence amaçlı bir çok bölüme sahip. 10

29 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Rapor Tarihi: 09/08/2007 Konu: DEGUSA kimya fabrikasi gezisi Degusa fabrikasinda ki yapmis oldugumuz gezide ilk olarak giriste gnel bir aciklama yapildi. fabrika hakkinda ne zaman kuruldugu kim tarafindan kuruldugu gibi konulara girildi. Bu konuda gelen yetkili tarafindan daha sonra yine fabrikanin nasil calistigi hakkinda kucuk bir slayt seyrettik. Bize yaptiklari ikramlara da tesekkur ettikden sonra Sira fabrikanin gezilmesine geldi. Fabrikanin icerisini gezerken sistem binalarina ve makinelerin kontrol edildigi binaya da girdik ve nasil calistigi kac kisinin calistigi yangin aninda nasil davranildigi gibi onemli konulara deginildi. Bu gezi bizim icin buyuk bir deneyim oldu bir yerde. Fabrikadaki sistemlerin buyuklugu insanlarin neleri yapabileceginin benim icin buyuk bir deneyim olmustu. 11

30 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Hafta Sonu Etkinlikleri Rapor Tarihi: 11-12/08/2007 CRANGER KERMES Bu hafta sonu da cranger kermese gidildi. Eğlence mekanları gezdik çocuklar gibi eğlendik. 12

31 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi Konu: Elektrik santrali gezisi Rapor Tarihi: 18-19/08/2007. Elektrik santrali gezisinde cok guzel olaylarla karsilastim. Daha once gormemedigim kadar buyuk makineler ve komur depolari gordum. Gezide en bilgi veren rehber esliginde fabrika gezisine ciktik ve sonuc olarak verdikleri ikram ile gezimizi sona erdirmis olduk. 13

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI TR/06/A/F/PL2 010 EU VOCATIONAL EDUCATION PROGRAMME

AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI TR/06/A/F/PL2 010 EU VOCATIONAL EDUCATION PROGRAMME AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 YARARLANICININ ADI SOYADI: Ergin URGANCI BÖLÜMÜ: MAKİNE EĞİTİMİ

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Bizlere verilen aylık öğrenci biletleri kullanılarak, yukarıdaki bilgiler ışığında yaşadığımız çevreyi tanımak amacıyla çeşitli geziler yapıldı.

Bizlere verilen aylık öğrenci biletleri kullanılarak, yukarıdaki bilgiler ışığında yaşadığımız çevreyi tanımak amacıyla çeşitli geziler yapıldı. TEŞEKKÜR Leonardo da Vinci Projesi kapsamında, bana ve benim gibi diğer öğrenci arkadaşlarıma profesyonel ve kültürel anlamda yeni yaklaşımlar, bakış açıları ve edinimler sağlamak amacıyla böyle bir hizmeti

Detaylı

İŞLEM ANALİZ FORMU YETERLİKLER. İç donanım birimlerinin montajını yapmak

İŞLEM ANALİZ FORMU YETERLİKLER. İç donanım birimlerinin montajını yapmak İŞLEM NUMARASI 1 İŞLEMİN ADI Anakartı montaja hazırlamak Antistatik Poşet, Antistatik Ambalaj Köpükleri, Antistatik Bileklik, Antistatik Altlık, Anakart, plastik ayak, el takımları Ortamı statik elektrikten

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013 ANA KART NEDİR? www.sukrukaya.org Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır. Bilgisayara takılan parçaların hangi

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR 2 ANA KART (MAIN BOARD) 3 ANA KART NEDİR? Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır.

Detaylı

Hazırlayan:Serkan GÖÇ Bilişim Tek.Öğretmeni.

Hazırlayan:Serkan GÖÇ Bilişim Tek.Öğretmeni. Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası,. birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir-, arka tarafında soket boşlukları vardır.

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU TEPEKENT YERLEŞKESİ, TURKOBA MAHALLESİ, ERGUVAN SOKAK, NO:6/K TEPEKENT - BÜYÜKÇEKMECE / İSTANBUL BÜYÜKÇEKMECE VERGİ DAİRESİ VERGİ NO: 06 TEL: (0) 60 0 0-09

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bilgisayar Kasaları Ünite 5 Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY 1 Ünite 5 BİLGİSAYAR KASALARI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY İçindekiler 5.1. KASA ÇEŞITLERI...

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

MÜZİK SETİ-SES SİSTEMİ- OTO AMFİ EĞİTİM

MÜZİK SETİ-SES SİSTEMİ- OTO AMFİ EĞİTİM MÜZİK SETİ-SES SİSTEMİ- OTO AMFİ EĞİTİM MÜZİK SETİ VE SES SİSTEMİ EĞİTİM MÜZİK SETİ ARIZALARI Müzik setleri genel olarak; Ana Besleme, CD Bölümü, Display bölümü ve Kasetçalar bölümlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

PORTLAR Bilgisayar: VERİ:

PORTLAR Bilgisayar: VERİ: PORTLAR 1.FARE 2. YAZICI ÇİZİCİ TARAYICI 3.AĞ-İNTERNET 4.SES GİRİŞİ 5.SES ÇIKIŞI(KULAKLIK) 6.MİKROFON 7.USB-FLASH 8.USB-FLASH 9.MONİTÖR 10.PROJEKSİYON 11.KLAVYE BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar: Kullanıcıdan

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ Öğrencinin Fotoğrafı Öğrencinin Adı Soyadı Bölümü/Programı : Ufuk Şanver :

Detaylı

HP Mini 1000 Anakart Değiştirme

HP Mini 1000 Anakart Değiştirme HP Mini 1000 Anakart Değiştirme HP Mini 1000 anakart değiştirin. Yazan: Walter Galan GİRİŞ tamamen anakart yerine bu kılavuzu kullanın. ARAÇLAR: Arctic Silver ArctiClean (1) Arctic Silver Termal Macun

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Dosyalama araçları, sistemin işleyişini kolaylaştırır. Dosyalamada, geleneksel ve sanal dosyalama araçları kullanılır. Otomasyona dayalı sanal

Dosyalama araçları, sistemin işleyişini kolaylaştırır. Dosyalamada, geleneksel ve sanal dosyalama araçları kullanılır. Otomasyona dayalı sanal DOSYALAMA ARAÇLARI DOSYALAMA ARAÇLARI Dosyalama ve arşivlemede kullanılan donanım ve yardımcı araçlar; büro çalışanlarına kolaylık sağlayan, görevli kişinin işini verimli ve sağlıklı bir şeklide yapabileceği

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

Eski Bomgar B200 Teardown

Eski Bomgar B200 Teardown Eski Bomgar B200 Teardown Ben eski bir ağ Akış (şimdi Bomgar) B200 ayrı aldı ve fotoğrafları aldı. Hiçbir gerçek sürprizler. Bu web sitesi size bu fotoğrafları beklediğiniz son yerdir. Bir Bomgar kutusu

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM NEDİR? BİLGİSAYAR Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR

KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR 1.BİLGİSAYAR KASALARI 1.1.Kasa Nedir? 1.2.Kasanın İç Yapısı 1.3.Kasa Çeşitleri 1.4.Güncel Kasa Fiyatları 2. GÜÇ KAYNAĞI 2.1.Güç Kaynağı Nedir? 2.2.Güç Kaynağının

Detaylı

RPR-PIPE Tipi Pompa Tabanca Taşıt Kimlik Okuyucusu. Montaj ve Kullanım Dökümanı

RPR-PIPE Tipi Pompa Tabanca Taşıt Kimlik Okuyucusu. Montaj ve Kullanım Dökümanı RPR-PIPE Tipi Pompa Tabanca Taşıt Kimlik Okuyucusu Montaj ve Kullanım Dökümanı Üretici Firma Üretici Firma Adres İthalatçı Firma : Retail Petro Systems (RPS) B.V : Molenweg 14, 1251LT Laren Hollanda :

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı DEPOLAMA 1. Hafıza Depolama Araçları 2. Hafıza Çeşitleri 3. Hafıza Ölçümü 4. Bilgisayar Performansı HAFIZA DEPOLAMA ARAÇLARI HARDDİSK ZİPDİSK SSD BELLEK KARTLARI(SD,CF,MMC,MS) FLASH DİSK CD DVD ROM DİSKET

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur.

Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. KASALAR KASA NEDİR? Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. Kasa içerisine; sürücüler, anakart, güç kaynağı

Detaylı

Bileşenler Broşürü DX CONNEXION

Bileşenler Broşürü DX CONNEXION Yangın Güvenliği Bileşenler Broşürü DX CONNEXION Morley-IAS DXc Kontrol Panelleri DXc Kontrol Panelleri DXc1 Tek Döngülü Kontrol Paneli, 230Vac, 2 siren devresi Boyutlar 260 x 390 x 147mm (H x W x D) 714/001/111

Detaylı

Blue Eye VGA Su Bloğu GH-WPBV1. Rev. 1001 060428

Blue Eye VGA Su Bloğu GH-WPBV1. Rev. 1001 060428 Blue Eye VGA Su Bloğu GH-WPBV1 Rev. 1001 060428 İçindekiler Türkçe Dikkat...3 Ürün Görünüşünün Gösterimi...4 Ürün Teknik Özellikleri...4 Özelliklerin Özeti...4 Bileşen Listesi...5 I. Donanım Kurulumu...5

Detaylı

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Kutuda şunlar bulunmalıdır:

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Kutuda şunlar bulunmalıdır: K A B L O S U Z N I - 7 0 7 5 0 3 N I - 7 0 7 5 0 7 N I - 7 0 7 5 0 8 1 PA K E T I N I Ç I N D E K I L E R 4 T E K N I K Ö Z E L L I K L E R 5 U Y G U L A M A Y E L PA Z E S I 6 P C / P C I K A R T I D

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Almanya Saatine göre 18:50 de Dusseldorf Havaalanına vardı. Uçuşumuz 2 saat 50 dakika sürdü.

Almanya Saatine göre 18:50 de Dusseldorf Havaalanına vardı. Uçuşumuz 2 saat 50 dakika sürdü. 1. HAFTA : (30.05 02.06.2006) Projede yer alan ekip Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi binasının önünden saat: 11:00 da Atatürk Havaalanına doğru yola çıktı. Saat : 16:30 da İstanbul Düsseldorf

Detaylı

Data Safe I (Seri ATA) USB2.0 Harici HDD. Kullanıcı Kılavuzu

Data Safe I (Seri ATA) USB2.0 Harici HDD. Kullanıcı Kılavuzu Data Safe I (Seri ATA) USB2.0 Harici HDD Kullanıcı Kılavuzu Sürüm 1.1 İçindekiler 1 Başlarken 1.1 Güvenlik Önlemleri 1.2 Sistem Gereklilikleri 1.3 Paket İçeriği 2 Sürücü Kurulum Kılavuzu 3 Temel İşletim

Detaylı

Casper N410 Tablet Bilgisayar GARANTİ SÜRESİ İŞ AKIŞ DİYAGRAMI. Teslim Alma ve İlk Açılış

Casper N410 Tablet Bilgisayar GARANTİ SÜRESİ İŞ AKIŞ DİYAGRAMI. Teslim Alma ve İlk Açılış Casper N410 Tablet Bilgisayar GARANTİ SÜRESİ İŞ AKIŞ DİYAGRAMI Teslim Alma ve İlk Açılış Üründe sorun var mı? Evet Hayır Sınıflara Teslim Tutanağı ile Sınıf öğretmenleri tarafından Tutanak altına alınır(1)

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir.

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. Donanım Örnekleri: Ana Kart: Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 4.1 GÜÇ KABLOSUNU BAĞLAMA 5 4.2 MONITÖRÜ BAĞLAMA 5 4.3 YAZICI VEYA TARAYICIYI BAĞLAMA 5 4.4 AĞA BAĞLANMA 5

Detaylı

Projede yer alan ekip Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi binasının önünden saat: 11:00 da Atatürk Havaalanına doğru yola çıktı.

Projede yer alan ekip Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi binasının önünden saat: 11:00 da Atatürk Havaalanına doğru yola çıktı. 1.GÜN: (30.05.2006) Projede yer alan ekip Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi binasının önünden saat: 11:00 da Atatürk Havaalanına doğru yola çıktı. Saat : 16:30 da İstanbul Duseldorf seferini

Detaylı

Yazan: Adam GİRİŞ ARAÇLAR: Bu kılavuz olacak detay nasıl Apple G5'in ana güç kaynağını kaldırın.

Yazan: Adam GİRİŞ ARAÇLAR: Bu kılavuz olacak detay nasıl Apple G5'in ana güç kaynağını kaldırın. Yazan: Adam GİRİŞ Bu kılavuz olacak detay nasıl Apple G5'in ana güç kaynağını kaldırın. ARAÇLAR: 2.5mm Hex Anahtarı (uzun şaft) (1) T10 Torx Tornavida (1) Phillips 2. Tornavida (1) ifixit CC BY-NC-SA tr.ifixit.com

Detaylı

USB WEB KAMERA TTC130 KULLANIM KILAVUZU VE GARANTİ BELGESİ

USB WEB KAMERA TTC130 KULLANIM KILAVUZU VE GARANTİ BELGESİ USB WEB KAMERA TTC130 KULLANIM KILAVUZU VE GARANTİ BELGESİ KULLANIMDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR: Cihazınızı kullanmadan önce TANITMA ve KULLANMA KILAVUZUNU dikkatlice okuyunuz. Cihazınızı ısı kaynaklarından

Detaylı

Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001

Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001 Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8 Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001 Türk Kontrol Listesi (1) GH-PCU23-VE Fan (2) GH-PCU23-VE kullanici el kitabi (3) Isı Düşürme Macunu (4) 3.5" Sürücü

Detaylı

ÇOKLU ORTAM SİSTEMLERİ

ÇOKLU ORTAM SİSTEMLERİ ÇOKLU ORTAM SİSTEMLERİ Dersin Modülleri Videolar Müzik Setleri VCD-DVD Player Projeksiyon Cihazı Ev Sinema Sistemleri Kameralar Kazandırılan Yeterlikler Videoların arızalarını tespit etmek ve onarmak Müzik

Detaylı

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler Kurulum Sunumu Ürün Kutusu Kargoyla teslim edilen ürün kutusu Ürün kutusundaki temel bileşenler Not: Kutu içerisindeki tüm bileşenlerin eksiksiz teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Ürün Kutusundaki Bileşenler

Detaylı

MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek

MacBook Pro 15 Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek Yazan: Walter Galan GİRİŞ Nasıl anakart ulaşmak için. ARAÇLAR: Phillips 00 Tornavida (1) Spudger (1) T6 Torx Tornavida (1) PARÇALAR:

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

Endüstri Kontrolünüz Altında

Endüstri Kontrolünüz Altında Endüstri Kontrolünüz Altında BİZ KİMİZ 1983 yılında İstanbul da kurulan panel elektro sanayi ve ticaret a.ş., Türkiye elektrik pazarının önde gelen elektrik panel üreticilerinden biri olarak üretimine

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. USB2.0 dan IDE ve SATA ya Adaptör Kablosu. Model: DA-70202

Kullanım Kılavuzu. USB2.0 dan IDE ve SATA ya Adaptör Kablosu. Model: DA-70202 Kullanım Kılavuzu USB2.0 dan IDE ve SATA ya Adaptör Kablosu Model: DA-70202 I. Önsöz Ürünümüzü satın aldığınız için teşekkür ederiz! Güvenlik ve emniyet ile birlikte yeni bir depolama konseptini size göstereceğiz.

Detaylı

DVN-A 1144 RENAULT MEGANE 4 NASIL MONTAJ YAPARIM?

DVN-A 1144 RENAULT MEGANE 4 NASIL MONTAJ YAPARIM? RENAULT MEGANE 4 DVN-A 1144 NASIL MONTAJ YAPARIM? VİTES KONSOLONUN SOL VE SAĞ KISMINDAKİ UZUN BAKALİTLERİ SÖKÜNÜZ. SOL VE SAĞ YAN PLASTİK PARÇALARI KENDİNİZE DOĞRU ÇEKEREK ÇIKARINIZ. RESİM 1 ORİJİNAL CİHAZ

Detaylı

HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme. HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.

HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme. HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit. HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 15 GİRİŞ HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. ARAÇLAR: Phillips

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 BT Temel Kavramları Bilişim teknolojilerinden bahsederken akla

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

Cache-Hızlı Hafıza Birimi. Bilgisayar Sistemi Bilgisayarların Anakart Organizasyonu

Cache-Hızlı Hafıza Birimi. Bilgisayar Sistemi Bilgisayarların Anakart Organizasyonu Bilgisayarların Anakart Organizasyonu Pentium Đşlemci Đşlemci-hafıza BUS Adres Veri Cache Level 1 SDRAM Hazıfza DRAM PCI BUS USB USB CD-ROM Hard Disk PIIX 3 ISA BUS ISA Aygıtları PCI Aygıtları Adres/veri

Detaylı