Yararlanılan Kaynaklar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yararlanılan Kaynaklar"

Transkript

1 Mekatroniğe Giriş

2 Yararlanılan Kaynaklar 1- Introduction to Mechatronics and Measurment Systems.Third Edition, David G. Alciatore, Michael B. Histand, McGraw-Hill Intentaional Edition, II-Temel Elektronik, M. Sait Türköz, Birsen yayınevi, İstanbul, III-Kendi kendine Elektronik, H. Veysel Güleryüz, Birsen Yayınevi, İstanbul Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Ders Notları Yrd.Doç.Dr.Kadir Çavdar, Ders Notları Prof.Dr.Abdülkadir Erden, Makaleleri

3 Giriş Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken, müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde olmaktadır. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun rekabet sonucu ürün ömürleri kısalmıştır. Bunun sonucunda alışılmış sistemler yetersiz kalmış ve yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bu kavramlardan birisi de Mekatronik Mühendisliği kavramıdır.

4 Mekatronik Nedir? MECHANICAL + ELECTRONICS

5 MECHA + TRONICS

6 MECHATRONICS

7 Makina Mühendisliği

8 Makina Elektrik/Elektronik Mühendisliği Mühendisliği

9 Makina Elektrik/Elektronik Mühendisliği Mühendisliği Yazılım Teknolojisi

10 MM MakineMüh. MM EMS EEM EEM Elektrik/Elektronik Müh. YT Yazılım Teknolojisi MY Mekatronik EY EMS Elektro-mekanik Sis. EY Elektronik Yazılım YT MY Makine Müh. Yazılımı

11 MM Makine Müh. MM EMS EEM EEM Elektrik/Elektronik Müh. YT Yazılım Teknolojisi MY Mekatronik EY EMS Elektro-mekanik Sis. EY Elektronik Yazılım YT MY Makine Müh. Yazılımı

12 MM Makina Mühendisliği MM EMS EEM EEM Elektrik/Elektronik Müh. YT Yazılım Teknolojisi Mekatronik MY EY EMS Elektro-mekanik Sis. EY Elektronik Yazılım YT MY Makine Müh. Yazılımı

13 Yazılım Teknolojisi Mekatronik YT

14 Tanım: -Makine Mühendisliği, -Elektrik/Elektronik Mühendisliği, -Bilgisayar Teknolojisinin

15 Tanım: -Makine Mühendisliği, -Elektrik/Elektronik Mühendisliği, -Bilgisayar Teknolojisinin eşamaçlı ve tümleşik olarak bir sistem veya makine üzerinde gerçekleştirilmesi ve uygulamasıdır.

16 Mekatronik Mühendisliği; Diğer mühendislik dallarının ortak öğelerini taşımaktadır. Ürüne yönelik bir yaklaşımdır. Bu özelliği ile makine mühendisliğinin ürün amaçlı üretken özelliklerini taşımaktadır. Mekatronik mühendisliği yaklaşımları bir ürün çevresinde gelişmekte ve şekillenmektedir.

17 Tarihçe Mekatronik kelimesi ilk kez 1969 li yılların başında bir Japon Yaskawa firması tarafından kendi ürün reklamında kullanılmaya başlanmış, 1971 yılında firma patent almış, 1982 yılından itibaren herkes tarafından kullanılmaya başlanmış, daha sonra Avrupa da yaygınlaşmıştır.

18 Tarihçe Tarihsel süreç içerisinde mekanik teknolojinin gelişimi sonucu önce mekanizasyon sağlanmıştır. Ancak gelişen teknolojik gereksinimlerin sadece mekanizasyon ile gerçekleşmemesi nedeniyle, elektronik teknolojisinden yararlanılmış ve elektromekanik sistemler oluşturulmuştur. Ancak ileri teknoloji düzeyi ve ekonomik koşulların yeterli olmaması sonucu yeni yardımcı teknolojiler aranmış ve gelişmekte olan bilişim teknolojisi hızla elektromekanik sistemlere uygulanmıştır. Bunun sonucu olarak mekanik, elektronik ve bilgisayar yazılım sistemlerinin yapısal ve işlevsel tümleşmesinden oluşan ürünler meydana gelmiştir.

19 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri Çevrelerini algılarlar, Algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, Çevrelerini değiştirebilirler.

20 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri Çevrelerini algılarlar, Algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, Çevrelerini değiştirebilirler. Mekatronik kavramlar tasarım felsefesini ve özellikle mühendislik eğitimini etkilemiş ve temel değişikliklere neden olmuştur.

21 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri çevrelerini algılarlar, algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, çevrelerini değiştirebilirler.

22 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri çevrelerini algılarlar, Duyucu (sensör) teknolojisi, algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, çevrelerini değiştirebilirler.

23 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri çevrelerini algılarlar, Duyucu (sensör) teknolojisi, algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, Bilişim teknolojisi, çevrelerini değiştirebilirler.

24 Mekatronik Ürünlerin Genel Özellikleri çevrelerini algılarlar, Duyucu (sensör) teknolojisi, algılanan çevre ile ilgili yorum yaparak karar alabilirler, Biliş teknolojisi, çevrelerini değiştirebilirler. Eyleyici teknolojisi.

25 Mekatronik Makinelerin Karakteristik Özellikleri Çevrenin İzlenmesi ve Algılanması Karar Verme Yeteneği Bütünleşik Yapı

26 Mekatronik Teknoloji Akıllı makine, sistem, ve fabrikaların arkasındaki teknolojidir. Mühendislik tasarımında tümleşik tasarım felsefesinin uygulamasıdır. Zeka içeren cihaz ve sistemlerle ilgilidir. Makineler bilgisayar ile tümleşik sistemlere dönüşmüştür. Otomobiller, uçaklar, çağdaş takım tezgahları, video kayıt ve göstericiler, mikrodalga fırınlar vb ürünlerdeki temel teknolojidir.

27 Mekatronik Teknoloji Akıllı makine, sistem, ve fabrikaların arkasındaki teknolojidir. Mühendislik tasarımında tümleşik tasarım felsefesinin uygulamasıdır. Zeka içeren cihaz ve sistemlerle ilgilidir. Makineler bilgisayar ile tümleşik sistemlere dönüşmüştür. Otomobiller, uçaklar, çağdaş takım tezgahları, video kayıt ve göstericiler, mikrodalga fırınlar vb ürünlerdeki temel teknolojidir.

28 Mekatronik Teknoloji Akıllı makine, sistem, ve fabrikaların arkasındaki teknolojidir. Mühendislik tasarımında tümleşik tasarım felsefesinin uygulamasıdır. Zeka içeren cihaz ve sistemlerle ilgilidir. Makineler bilgisayar ile tümleşik sistemlere dönüşmüştür. Otomobiller, uçaklar, çağdaş takım tezgahları, video kayıt ve göstericiler, mikrodalga fırınlar vb ürünlerdeki temel teknolojidir.

29 Mekatronik Teknoloji Akıllı makine, sistem, ve fabrikaların arkasındaki teknolojidir. Mühendislik tasarımında tümleşik tasarım felsefesinin uygulamasıdır. Zeka içeren cihaz ve sistemlerle ilgilidir. Makineler bilgisayar ile tümleşik sistemlere dönüşmüştür. Otomobiller, uçaklar, çağdaş takım tezgahları, video kayıt ve göstericiler, mikrodalga fırınlar vb ürünlerdeki temel teknolojidir.

30 Biyomekatronik Duyucular GÖZLER Algılama, Bilgi işleme, ve karar verme BEYİN Eyleyiciler KOLLAR

31 Mekatronik makinelerin Basitleştirilmiş Tipik Yapısı Çevre (Fiziksel Dünya) Sensör Biliş Sistemi Eyleyici Mekatronik Makine

32 Güç Güç Girdi Sistem Çıktı Girdi X Sistem Geri Besleme Çıktı Güç Algılama Girdi X Sistem Çıktı Çevre Geri Besleme Algılama

33 Mekanizasyon

34 Elektronik Elektro-mekanik teknoloji

35 Elektronik Mekatronik Teknoloji Yazılım Teknolojisi

36 Mekatronik Tasarım Ürünleri Hareketli Robotlar: Hareketli robotlar sanayide yaygın olarak uygulanan, çevre algılama ve gezinme yetenekleri olan, özel işlem ile ilgili donanıma sahip veya yük taşıyabilen araçlardır. Çeşitli Akıllı Makineler: Biyomekanik konularında akıllı protez veya teşhis için akıllı mikro makineler, tarım ürünleri için akıllı hasat, kalite kontrol, sınıflandırma ve paketleme makineleri, beyaz eşya endüstrisinde yeni nesil akıllı makinelerin üretimi, yeni nesil akıllı otomobiller vb. ürünler.

37 Görüntü İşleme ve Nesne Algılama Sistemleri: Montaj hatlarında kalite kontrol işlemleri, montaj veya sınıflandırma amacı ile nesneleri ayırt etme, tarım ürünlerinde kalite kontrol ve sınıflandırma gibi ok çeşitli uygulamalar. Ses Algılama ve İşleme : Biyomekanik konularından güvenlik konularına kadar çeşitli mühendislik uygulamaları Lazer/Optik Sistemler : Sivil ve askeri amaçlı çeşitli uygulamalar Akıllı ölçüm Cihazları:Bütün bilim dalları ve tıp için çeşitli ölçüm ve denetim cihazları bu kapsamdadır Bina Otomasyon Sistemleri

38 12.yy El-Cezeri

39 19. yy

40 20. yy sonu

41

42 Narenciye Bahçesi İlaçlama Robotu

43 Bahçe ilaçlama robotu

44 Süt sağma & Çilek toplama

45 İnsansız tarım helikopteri

46 Altair-2 İsimli Zeplin Robot

47 Kaynak&Montaj Robotu

48 Denizaltı Robotları

49 Mini Robotlar

50 Keşif Robotları

51 Bazı Tipik Mekatronik Makineler ABS fren sistemi, Bulanık mantık bulaşık makinası, Tek düğmeli çamaşır makinaları, Malzeme taşıma robotları (AGV), Otomatik depolama birimleri, Mayın tarama robotları, ATM(Bankamatik) ler, Para yatırılan bankamatikler, Kamera ve fotoğraf makinaları, Video göstericileri ve CD kayıt ve okuma cihazları, Uçaklar (otopilot sistemleri), Tıbbi cihazlar, Silahlar...

52 Mekatronik Mühendisleri; İlgili disiplinlerdeki uzmanlarla iletişim kurabilen, bu uzmanlık konularındaki bilgilere erişebilen, bu bilgileri yorumlayabilen ve ekonomik, yenilikçi, müşteriyi üst düzeyde tatmin eden bir ürüne dönüştürmek amacı ile kullanabilen uzmanlardır.

53 Mekatronik Mühendisleri; Ürün geliştirme sürecinin her aşamasında mühendislik takımının bir üyesi olarak çalışır, disiplinler arası iletişimi sağlar. Sürekli gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşullarında esnek ve uyum sağlayabilen ürünler üretmek için tasarım ölçütlerini koyar bu ölçütlerin tasarım ve üretim süreci boyunca sürekliliğini sağlar.

54 Mekatronik Mühendisleri Alışılmış makine ve sistem elemanları yerine daha ucuz, kaliteli, güvenilir ve esnek elemanlar önerir bu amaçla temel değişim önerileri geliştirir. Müşterilerle, satıcılarla ve ürün ile ilgili tasarım, üretim ve kullanıcı düzeylerinde herkes ile işbirliği yapar. Sorumluluk alır ve tüm ürün geliştirme sürecinin planlamasını üstlenir.

55 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

56 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

57 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makina, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

58 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

59 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

60 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

61 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

62 Mekatronik Mühendisinin rolü Teknoloji gelişim sürecinin tüm aşamalarında sorumluluk alır. Takımın bir elemanı olarak çalışır. Tasarım ve üretim ile birlikte, makine, elektrik/elektronik, kontrol ve bilgisayar mühendisliği konularını tümleştirir. Müşterilerle, diğer takımlarla işbirliği yapar. İşinden heyecan duyar, ürün/teknoloji gelişimini yaşar. Sorumluluk alır, planlama yapar. Kısa zamanda üretir.

63 Mekatronik kavramlar... tasarım felsefesini mühendislik eğitimini etkilemiş ve temel değişikliklere neden olmuştur.

64 Öğrenimde Temel İlkeler Mekatronik düşünme

65 Öğrenimde Temel İlkeler Mekatronik düşünme Lisans eğitimi gerekir

66 Öğrenimde Temel İlkeler Mekatronik düşünme Lisans eğitimi gerekir Yaratıcılık ve tasarım

67 Öğrenimde Temel İlkeler Mekatronik düşünme Lisans eğitimi gerekir Yaratıcılık ve tasarım Tasarım ağırlıklı eğitim

68 Öğrenimde Temel ilkeler Mekatronik düşünme Lisans eğitimi gerekir Yaratıcılık ve tasarım Tasarım ağırlıklı eğitim Uygulama

69 Öğrenimde Temel İlkeler Mekatronik düşünme Lisans eğitimi gerekir Yaratıcılık ve tasarım Tasarım ağırlıklı eğitim Uygulama Laboratuarda eğitim

70 Öğrenim Konuları Makina Mühendisliği Tasarım ve Üretim Sistem Dinamiği

71 Öğrenim Konuları Makina Mühendisliği Tasarım ve Üretim Sistem Dinamiği Kontrol Kontrol Sistem Tasarımı Gerçek Zamanlı Sistemler

72 Öğrenim Konuları Makina Mühendisliği Tasarım ve Üretim Sistem Dinamiği Kontrol Kontrol Sistem Tasarımı Gerçek Zamanlı Sistemler Elektrik/Elektronik Eyleyiciler (Örnek: Motorlar) Sensörler (Duyucular)

73 Öğrenim Konuları Makina Mühendisliği Tasarım ve Üretim Sistem Dinamiği Kontrol Kontrol Sistem Tasarımı Gerçek Zamanlı Sistemler Elektrik/Elektronik Eyleyiciler (Örnek: Motorlar) Sensörler (Duyucular) Bilişim Bilimi (Bilgisayar Mühendisliği) Algoritma Uygulaması ve Kodlama Yapay Zeka ve İletişim

74 DERSLER Tüm öğrenciler DERS PROJELERİ Uzmanlık konusunda özel MEKATRONİK TEKNOLOJİ + BİR KONUDA UZMANLIK Oyuncak Otomotiv Akademik AR-GE 4. YIL Beyaz eşya Üretim Mühendisliği Mikro robotlar Uçan cisimler Tarım 3. YIL Tıp Savunma Tekstil 2. YIL 1. YIL

75 Eğitim araçları Eğitim robotları tasarımı ve üretimi Teorik ve uygulamalı kontrol problemleri Sistem modelleme ve benzeşimi Yapay zeka problemleri Yaratıcılık ve tasarım uygulamaları

76 Yangın söndürme robotu;

77 Modrob-D Y. Lisans tezi

78 Çizgi izleyen robot

79 Balon patlatan robot

80 Uçan robot örnekleri

81 Uçan Robot 4. sınıf, ODTÜ

82 Helikopter modeli

83 Sıcaklık Kontrollü (ısıtma/soğutma) Akıllı Akvaryum

84 Mekatronik Mühendisliğinin Geleceği Mekatronik mühendisliği ürüne yönelik en önemli mühendislik dalı olarak gelişimini genişleyerek sürdürecektir. Üniversite düzeyinde mekatronik konusunda öğretim, eğitim, araştırma yapan daha çok sayıda birimler açılacaktır. Endüstride yapılan ve ürüne yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları ve ürün geliştirme çalışmaları ağırlık olarak mekatronik ile ilgili konulara kayacaktır. Eğlence ve oyun, tıp, askeri alanda mekatronik uygulamalar giderek çoğalacak ve önemli gelişmeleri beraberinde getirecektir.

85 Sonuç Mekatronik, makine ve sistemlerin tasarım, üretim aşamalarında disiplinler arası bir teknoloji uygulamasıdır. Bütün mekatronik tasarım ürünlerinin ortak özellikleri mekanik, elektronik ve yazılım teknolojilerini yapısal ve işlevsel olarak bir bütünde tümleştirmeleridir. Mekatronik ürünlerde yer alan yazılımlar yapay zeka tekniklerini kullanmakta ve böylece mekatronik tasarım ürünleri, basit işlevsel makinalar yenine, çeşitli koşullara uyum sağlayabilen yetenekli sistemlere dönüşmektedir.

www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik Sistemlerin Genel Şeması

www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik Sistemlerin Genel Şeması www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik; makine, elektrik, elektronik, kontrol sistemleri teknolojisi programları ile bilgisayar yazılım bilim dallarının bir bütünlük içinde algılanmasına dayanan

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Mehmet ÇELİK Mekatronik Müh. Bl. Bşk. mehmet.celik@karatay.edu.tr 1 MEKATRONİK TEKNOLOJİSİNİN KISA TANIMI IEEE/ASME Transactions on Mechatronics

Detaylı

Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş

Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş Enerjisi,Doğalgaz,Biyogaz vs.) Mekatroniğin uygulama alanları Temel Mekanik

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -13 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

MÜHENDİSLİK TASARIMINDA YENİ BİR KAVRAM; MEKATRONİK TASARIM

MÜHENDİSLİK TASARIMINDA YENİ BİR KAVRAM; MEKATRONİK TASARIM MÜHENDİSLİK TASARIMINDA YENİ BİR KAVRAM; MEKATRONİK TASARIM Prof, Dr. Abdüikadir ERDEN 1, Makina Müh. Böl., Ortadoğu Teknik Üniversitesi, ANKARA 2. TÜBİTAK, Modern İmalat sistemleri Araştırma Ünitesi,

Detaylı

R O B O T T E K N O L O J İ L E R İ U Y G U L A M A v e A R A Ş T I R M A M E R K E Z İ

R O B O T T E K N O L O J İ L E R İ U Y G U L A M A v e A R A Ş T I R M A M E R K E Z İ atılım üniversitesi R O B O T T E K N O L O J İ L E R İ U Y G U L A M A v e A R A Ş T I R M A M E R K E Z İ Abdülkadir Erden (30 Nisan 2010) Gündem Robotlar, Etimoloji, Kilometre taşları, Tanımlar ve yasalar,

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GENEL GÖRÜNÜM GENEL BİLGİLER Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, 02.11.2001 tarihinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d 2 maddesi

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ MEKATRONİĞİN TEMELLERİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Yrd. Doç. Dr. İlker ÜNAL Vize %30 Dersin Koşulları Final %60 Ödev %10 Dersin Konuları Mekatronik Sistemler Birimler ve Ölçme

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu -

Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu - Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu - Şubat 2013 Hakkımızda Firma Profili Ekip Faaliyet Alanları Firma Profili Hakkımızda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın 2012 Teknogirişim Sermaye

Detaylı

MEKATRONİK EĞİTİMİ NDE ÖRNEK BİR UYGULAMA

MEKATRONİK EĞİTİMİ NDE ÖRNEK BİR UYGULAMA XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya MEKATRONİK EĞİTİMİ NDE ÖRNEK BİR UYGULAMA Özgür YILMAZ 1 Fuat BÜYÜKTÜMTÜRK 2 1,2 Marmara Üniversitesi,

Detaylı

ELEKTRİK - ELEKTRONİK FAKÜLTESİ

ELEKTRİK - ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr ELEKTRİK - ELEKTRONİK FAKÜLTESİ

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

Robot Bilimi. Robotların Sınıflandırılması

Robot Bilimi. Robotların Sınıflandırılması Robot Bilimi Robotların Sınıflandırılması Öğr. Gör. M. Ozan AKI r1.0 Robot Teknolojisinin Temelleri Robot bilimi, birçok mühendislik dalını kapsar. Teknoloji Düzeyi Hareket Güç Açık Çevrim Denetim Dış

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1 TARİHÇE Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Türkiye' de Tarım Makinaları alanında

Detaylı

KONTROL VE OTOMASYON MÜH. BÖLÜMÜ

KONTROL VE OTOMASYON MÜH. BÖLÜMÜ KONTROL VE OTOMASYON MÜH. BÖLÜMÜ http://www.kontrol.itu.edu.tr İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK FAKÜLTESİ KONTROL ve OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ NEDİR Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği; elektrik,

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan TEKNOLOJİ KULLANIMI Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama:

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ Mekatronik Nedir? MEKA NİK + ELEK TRONİK MEKA TRONİK Mekatronik Nedir? MAKİNA ELEKTRİK-ELEKTRONİK BİLGİSAYAR DENETİMİ KONTROL konularına bütün olarak bakan

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2016 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

MEKATRONİK SİSTEM TASARIM MANTIĞI

MEKATRONİK SİSTEM TASARIM MANTIĞI MEKATRONİK SİSTEM TASARIM MANTIĞI Konvansiyonel ve mekatronik olarak geliştirilmiş sistemlerin bazı özellikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Konvansiyonel Bileşenlerin birbirinden ayrılması Geniş hacim ihtiyacı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5502 UZMANLIK

Detaylı

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ/UZAY MÜHENDİSİ

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ/UZAY MÜHENDİSİ TANIM Hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yapan kişidir. A- GÖREVLER Sivil ve askeri kuruluşlarda; - Yer

Detaylı

ERCİYES ÜNİV. MÜHENDİSLİK FAK. MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM PLANLARI MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İÇİN YANDAL EĞİTİM PLANI

ERCİYES ÜNİV. MÜHENDİSLİK FAK. MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM PLANLARI MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İÇİN YANDAL EĞİTİM PLANI ERCİYES ÜNİV. MÜHENDİSLİK FAK. MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 17-18 YANDAL EĞİTİM PLANLARI MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İÇİN YANDAL EĞİTİM PLANI. YARIYIL MEM 9 ELEKTRONİK DEVRELER-I TOPLAM. YARIYIL MEM MEM 8 MEM

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MKM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL MKM-5502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

MAKİNA FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ.

MAKİNA FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ. MAKİNA FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr MAKİNA FAKÜLTESİ İnsan zekâsının teknolojiye yansıması olan çarkların işlemesini sağlayan mühendisleri

Detaylı

MEKATRONİK SİSTEM TASARIMI

MEKATRONİK SİSTEM TASARIMI MEKATRONİK SİSTEM TASARIMI Resim-1 Dr. Özgür AKIN Giriş Mekatronik Nedir? Mekatroniğin Tarihçesi. Bir Mekatronik Mühendisinin Özellikleri. Mekatroniğin İlgi Alanları. Mekatroniğin Uygulama Alanları Sistem

Detaylı

: Durmayan üretimin sırrı. Bergman Gülsün SICK Türkiye A.Ş. 13.11.2013

: Durmayan üretimin sırrı. Bergman Gülsün SICK Türkiye A.Ş. 13.11.2013 : Durmayan üretimin sırrı Bergman Gülsün SICK Türkiye A.Ş. 13.11.2013 Sunucu : Bergman Gülsün : Teknik Müdür : 16 yıl @ SICK : İletişim : : Tlf : (216) 528 50 00 / 5032 : Gsm : (532) 343 83 15 : E-mail

Detaylı

MEKATRONĐK SĐSTEM TASARIM MANTIĞI. Konvansiyonel ve mekatronik olarak geliştirilmiş sistemlerin bazı özellikleri ÖRNEKLER

MEKATRONĐK SĐSTEM TASARIM MANTIĞI. Konvansiyonel ve mekatronik olarak geliştirilmiş sistemlerin bazı özellikleri ÖRNEKLER MEKATRONĐK SĐSTEM TASARIM MANTIĞI Konvansiyonel ve mekatronik olarak geliştirilmiş sistemlerin bazı özellikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Konvansiyonel Bileşenlerin birbirinden ayrılması Geniş hacim ihtiyacı

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2015 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

Mekatronik Bileşenler (MECE 302) Ders Detayları

Mekatronik Bileşenler (MECE 302) Ders Detayları Mekatronik Bileşenler (MECE 302) Ders Detayları Ders Adı Mekatronik Bileşenler Ders Kodu MECE 302 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bahar 2 0 2 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Sayısız uygulama alanı olan Yapay Zeka kavramının pek çok tanımı vardır.

Sayısız uygulama alanı olan Yapay Zeka kavramının pek çok tanımı vardır. YAPAY ZEKA Yapay Zeka Tanımı Sayısız uygulama alanı olan Yapay Zeka kavramının pek çok tanımı vardır. Normal olarak insan zekasını gerektiren görevleri yapabilecek makineler yapmaktır. İnsan varlığında

Detaylı

ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR

ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR HALİÇ ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME ENFORMATİĞİ BÖLÜMÜ ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR Yrd. Doç. Dr. Turan ŞİŞMAN 2017 - İSTANBUL AJANDA Robotik Etimoloji Kilometre Taşları Tanımlar ve Yasalar

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI LIK EĞİTİM PLANI (2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerlidir.) I. ve II. YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS TEK15001 MATEMATİK

Detaylı

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans programının eğitim dili İngilizce olup, tezli ve tezsiz iki programdan oluşmaktadır. Tezli programda öğrencilerin; -

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Mekatronik Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : Mezun Sayımız : 59

Mekatronik Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : Mezun Sayımız : 59 Mekatronik Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : 2015 Mezun Sayımız : 59 Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan : 50+50 (2017-2018) : Taban Puan 183,455

Detaylı

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI 1 ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi

Detaylı

EKİNOKS-AG SAVUNMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Aralık 2014, Ankara

EKİNOKS-AG SAVUNMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Aralık 2014, Ankara EKİNOKS-AG SAVUNMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Aralık 2014, Ankara KURULUŞ Kuruluş Tarihi: 16 Nisan 2012 Tel : (0312) 485 17 66 Faks: (0312) 485 17 67 www.ekinoks-ag.com.tr iletisim@ekinoks-ag.com.tr Gazi Üniversitesi

Detaylı

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu Orkun Yalçın Karmaşıklık derecesi Endüstri 4.0 Gelişimi İlk programlanabilir kontrol, Modicon 084 1969 4. Sanayi Devrimi Cyber-Physical sistemlerin

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI MKM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI MKM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-6602 TEZ

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

MAK4089 MEKATRONİĞE GİRİŞ

MAK4089 MEKATRONİĞE GİRİŞ MAK 4089 MEKATRONİĞE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Kadir ÇAVDAR Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendis liğ i Bölümü Makine Elemanları ve Konstrüksiyon BD MAK 4089 MEKATRONİĞE GİRİŞ Yrd.

Detaylı

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş HİKAYEMİZ Robcell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş, 2017 yılında Bursa da robotik ve mühendislik sektöründe faaliyete başladı. Teknoloji bir fikir değil, fikri elde etme yoludur dedik ve

Detaylı

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ TANIM Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel otomasyon sistemlerinin üretiminde çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Endüstriyel otomasyon sistemlerini tasarlar, - İşletilmesi için

Detaylı

F.Ü. Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü. 1. Sınıf

F.Ü. Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü. 1. Sınıf F.Ü. Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 1. Sınıf 1 MAT161 Matematik I 4 0 4 6 1 MAT162 Matematik II 4 0 4 6 2 FİZ111 Fizik I 4 0 4 6 2 FİZ112 Fizik II 3 0 3 5 3 FİZ105 Fizik Lab. I 0 2

Detaylı

2013 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2013 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2013 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ AI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2013 2 0 2 2 Z ETM 101 MATEMATİK I 2013 3 0 4 4 Z

Detaylı

Dijital Dönüşüm ile. Değişen Üretim Süreçleri ve Yeni İş Modelleri. Doç. Dr. Alp ÜSTÜNDAĞ 12.04.16

Dijital Dönüşüm ile. Değişen Üretim Süreçleri ve Yeni İş Modelleri. Doç. Dr. Alp ÜSTÜNDAĞ 12.04.16 Dijital Dönüşüm ile Değişen Üretim Süreçleri ve Yeni İş Modelleri Doç. Dr. Alp ÜSTÜNDAĞ 12.04.16 https://www.youtube.com/watch?v=f6gb9uwbzl Endüstri de 4. Devrim ile yeni bir dönem başlıyor 1.0 2.0 3.0

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2017 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

MEKATRONĐK K TE LERĐ UYGULAMALAR. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi MAK4089 MEKATRONĐĞE GĐRĐŞ. Doç.Dr.

MEKATRONĐK K TE LERĐ UYGULAMALAR. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi MAK4089 MEKATRONĐĞE GĐRĐŞ. Doç.Dr. Gizliliğinizi korumaya yardımcı olmak için, PowerPoint bu dış resmin otomatik olarak karşıdan yüklenmesini önledi. Bu resmi karşıdan yükleyip görüntülemek için, Đleti Çubuğu'nda Seçenekler'i tıklatın ve

Detaylı

Vizyon Uzmanlaştığımız alanda kusursuz ve güvenilir çözüm ortağınız olmak.

Vizyon Uzmanlaştığımız alanda kusursuz ve güvenilir çözüm ortağınız olmak. Vizyon Uzmanlaştığımız alanda kusursuz ve güvenilir çözüm ortağınız olmak. Misyon Müşteri odaklı çözümler sağlayarak güncel ve gelişen teknolojilerle uyumlu, nitelikli ve maliyet etkin ürün ve sistemler

Detaylı

Gömülü Sistemler, Uygulama Alanları ve Dünya daki Ekonomik Boyutu

Gömülü Sistemler, Uygulama Alanları ve Dünya daki Ekonomik Boyutu İçerik Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Murat İSKEFİYELİ Gömülü Sistemler, Uygulama Alanları ve Dünya daki Ekonomik Boyutu Dr. Ahmet Kaya 2 1 Gömülü Sistem Kavramı Bir ana

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZSİZ TEZLİ YÜKSEK LİSANS İSTENİLEN ŞARTLAR

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZSİZ TEZLİ YÜKSEK LİSANS İSTENİLEN ŞARTLAR 1 Adli Bilimler (Disiplinlerarası) Akıllı Sistemler Mühendisliği (Disiplinlerarası) 3 Bahçe Bitkileri 1819 BAHAR YARIYILI ÜSTÜ ÖĞRENCİ LARI Kimya veya Kimya Öğretmenliği Bölümü Lisans Doktora Programı

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ AI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2014 2 0 2 2 Z ETM 101 MATEMATİK - I 2014 3 0 4 4

Detaylı

DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI)

DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI) DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI) İlgili Lisans Alanları: Makine Mühendisliği, Makina ve Üretim Mühendisliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Otomotiv Mühendisliği, Motor Öğretmenliği,

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı nın bir iştirakidir.

HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı nın bir iştirakidir. HAVELSAN FAALİYET ALANLARI Eğitim, Simülasyon, Test ve Değerlendirme Bilişim ve Güvenlik Sistemleri Komuta Kontrol Mühendislik Çözümleri TESİD YENİLİKÇİLİK YARATICILIK ÖDÜLLERİ 2012/ GVDS İLE YENİLİKÇİLİĞİN

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Misyonumuz Öğrencilerine mühendislik için gerekli bilgi ve beceriyi yüksek kalitede sağlayarak

Detaylı

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte;

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte; 1 HAKKIMIZDA YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; 2013 yılında akademik geçmişe sahip ortaklar tarafından kurulmuş bir firmadır. Yeni kurulmuş olmasına rağmen 35 yıla varan tecrübeye sahip personellerinden

Detaylı

SOLIDWORKS ELECTRICAL PAKETİ ELEKTRİK VE MEKANİK TASARIMIN SORUNSUZ ENTEGRASYONU

SOLIDWORKS ELECTRICAL PAKETİ ELEKTRİK VE MEKANİK TASARIMIN SORUNSUZ ENTEGRASYONU SOLIDWORKS ELECTRICAL PAKETİ ELEKTRİK VE MEKANİK TASARIMIN SORUNSUZ ENTEGRASYONU ENTEGRE ELEKTRİK SİSTEMİ TASARIMI SOLIDWORKS Electrical Solutions, mühendislik alanı için tasarlanan özel araçlar ve gömülü

Detaylı

TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU Elektronik ve Otomasyon Bölümü

TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU Elektronik ve Otomasyon Bölümü TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU Yrd. Doç. Dr. Levent PARALI Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Tarih boyunca dört büyük endüstriyel reform yaşanmıştır. Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik tezgahlar, elektriğin

Detaylı

Hüseyin DURMAZ Yönetim Kurulu Başkanı

Hüseyin DURMAZ Yönetim Kurulu Başkanı Durmazlar Makina Durmazlar Headquarter /Bursa-Turkey Hüseyin DURMAZ Yönetim Kurulu Başkanı Video_2005 20. BTYK Toplantısı 15 Aralık 2009, Ankara Şirket Profili BURSA Ataevler Fabrikası BURSA Başköy Fabrikası

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1982 yılında kurulan bölümümüz 1986 yılında ilk mezunlarını vermiştir 1300 1300 Lisans, 190 25 190 Yüksek Lisans, 25 Doktora 93 Bölüm kontenjanımız

Detaylı

Akıllı Mekatronik Sistemler (MECE 404) Ders Detayları

Akıllı Mekatronik Sistemler (MECE 404) Ders Detayları Akıllı Mekatronik Sistemler (MECE 404) Ders Detayları Ders Adı Akıllı Mekatronik Sistemler Ders Kodu MECE 404 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bahar 2 0 2 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. M. Akif NACAR. Arş. Gör. F. Didem ALAY. Arş. Gör. M. Umut SALUR

Yrd. Doç. Dr. M. Akif NACAR. Arş. Gör. F. Didem ALAY. Arş. Gör. M. Umut SALUR Bölüm Hakkında; Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 2004 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup ilk olarak 2005-2006 yılında 30 öğrenci ile lisans düzeyinde eğitim vermeye

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ TANIM Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki endüstriyel elektronik sistemlerin tesis, bakım ve onarımını kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir A- GÖREVLER

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

Mühendisli e Giri Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Mühendisli e Giri Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu MAK NA TEOR VE D NAM ANAB M DALI Makina Teorisi ve Dinami i Anabilim Dal ; makina alet ve cihazlar n, ak lc, bilimsel esaslara göre tasarlan p imal edilebilmeleri için gerekli olan fiziksel ve matematiksel

Detaylı

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER HAKKIMIZDA Promod Ar-Ge Yazılım, dinamik sistem simülasyonu, prototiplemesi, kontrol tasarımı ve gerçeklenmesi alanlarında hizmet veren bir Ar-Ge ve Yazılım kuruluşudur.

Detaylı

2014-2015 Bahar yarıyılı eski / yeni ders eşleştirmeleri

2014-2015 Bahar yarıyılı eski / yeni ders eşleştirmeleri eski Bilgisayar Programcılığı BP2 Mesleki Matematik S 3 4 3 515013706 516211150 YMOB1 Mesleki Matematik I eski Bilgisayar Programcılığı BP2 Sensörler S 3 3 3 515013707 515413172 YELT2 Sensörler ve Dönüştürücüler

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bülent Ecevit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://bilgisayar.beun.edu.tr İçerik Zonguldak Tanıtımı Üniversite Tanıtımı Mühendis Kimdir? Mühendisin Sorusu Bilgisayar

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı

Bulanık Kümeler ve Sistemler. Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

Bulanık Kümeler ve Sistemler. Prof. Dr. Nihal ERGİNEL Bulanık Kümeler ve Sistemler Prof. Dr. Nihal ERGİNEL İçerik 1. Giriş, Temel Tanımlar ve Terminoloji 2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler 3. Olasılık Teorisi-Olabilirlik Teorisi 4. Bulanık Sayılar-Üyelik Fonksiyonları

Detaylı

YÜKSEK LİSANS. MKM 501 Müh. Mat. Met-I MKM 502 Kompozit Malz. Mek MKM 503 Elastisite Teorisi-I MKM 504 Termo-elastisite 3 0 3

YÜKSEK LİSANS. MKM 501 Müh. Mat. Met-I MKM 502 Kompozit Malz. Mek MKM 503 Elastisite Teorisi-I MKM 504 Termo-elastisite 3 0 3 YÜSE LİSANS Uygulamalı Mekanik: Grubu odu Adı T P Seminer MM 5* Seminer 2 Deforme Olabilen Cisimler ve atı Cisimler Mekaniği MM 51 Müh. Mat. Met-I MM 52 ompozit Malz. Mek. MM 5 Elastisite Teorisi-I MM

Detaylı

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Trikotaj konusu ile ilgili hangi

Detaylı

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için robotik otomasyon sistemleri üreten bir teknoloji şirketidir. Türkiye deki ve dünyadaki

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Makine Mühendisliğine Giriş MK-211 2/Güz (1+0+0) 1 1 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi

Detaylı

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ AI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2016 2 0 2 2 Z ETM 101 MATEMATİK - I 2016 3 0 4 4

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

OTOMOTİV ÖĞRETMENİ TANIM

OTOMOTİV ÖĞRETMENİ TANIM TANIM A-GÖREVLER OTOMOTİV ÖĞRETMENİ Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere otomotiv meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. Otomotiv meslek alanı ile ilgili hangi

Detaylı

olan adaylar tercih edemezler.

olan adaylar tercih edemezler. kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 600 AHŞAP TEKNOLOJİSİ 6003

Detaylı

DERSİN AÇILDIĞI PROGRAM ADI DERSİN ADI MYO

DERSİN AÇILDIĞI PROGRAM ADI DERSİN ADI MYO Yaz okulunda açılacak dersler ve dersin açılacağı Meslek Yüksekokulları aşağıda verilmiştir. * Yaz okulunda açılan dersler, dersin açıldığı MYO'da yapılacaktır. * Ders seçiminizi, ders programlarını dikkate

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Autodesk Çözümleri Eğitimin Hizmetinde. Öğrenci ve Öğretmenler İçin: Autodesk Eğitim Topluluğu

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Autodesk Çözümleri Eğitimin Hizmetinde. Öğrenci ve Öğretmenler İçin: Autodesk Eğitim Topluluğu ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Autodesk Çözümleri Eğitimin Hizmetinde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığımız ile Autodesk firması arasında yapmış olduğumuz ortak çalışmalar neticesinde

Detaylı

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. SINIF 1.YARIYIL 0370020008 Bilgisayar Destekli Teknik

Detaylı

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com. w w w. s k - c w. c o m Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.tr VIG Metal, alüminyum ve magnezyum gibi haf

Detaylı

Robot Görme (MECE 445) Ders Detayları

Robot Görme (MECE 445) Ders Detayları Robot Görme (MECE 445) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Robot Görme MECE 445 Bahar 2 0 2 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS 1. YIL - 1. DÖNEM ADI TEORİK UYGULAMA AKTS MAT175 Matematik I ** 4 0 5 FIZ 115 Genel Fizik I 3 1 5 KIM 115 Genel Kimya 3 1 5 ING 185 İngilizce I 2 0 2 TDI 195 Türk Dili I 2 0 2 EEM 101 Elek.-Elektronik

Detaylı

Ali Rıza KILIÇ Merkezi Tedarik Direktörü. 24 Kasım 2017 ADANA

Ali Rıza KILIÇ Merkezi Tedarik Direktörü. 24 Kasım 2017 ADANA 04.01.2626 Ali Rıza KILIÇ Merkezi Tedarik Direktörü 24 Kasım 2017 ADANA ORGANİZASYON YÖNETİM KURULU İÇ DENETİM BAŞKANLIĞI GENEL MÜDÜR MALİ YÖNETİM GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI KURUMSAL HİZMETLER GENEL MÜDÜR

Detaylı

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI ELVANKÖY İMKB TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Bilgisayar Destekli Tasarım MK-324 3/Bahar (1+2+0) 2 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Bilgisayar Destekli Tasarım MK-324 3/Bahar (1+2+0) 2 4 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Bilgisayar Destekli Tasarım MK-324 3/Bahar (1+2+0) 2 4 Dersin Dili : Türkçe Dersin

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI 1. YARIYIL Adı Z/S T U L K AKTS 1 0500101 Fizik I Z 4 2 0 5 6 2 0500102 Kimya I Z 3 2 0 4 6 3 0500103 Matematik I Z

Detaylı