BAHAR BALTEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAHAR BALTEN"

Transkript

1 AMELİYATHANELERDE KULLANILAN CERRAHİ ELBİSELER VE ÖNLÜKLER BAHAR BALTEN Cerrahi giysiler, kişisel isel korunma ekipmanı olarak, virüslerin hastalara geçişini ini ve sağlık k personelinin özellikle kan yoluyla geçen en patojenlere maruz kalmasını en aza indirmek amacıyla kullanılan, lan, steril ve steril olmayan alanlar arasında engel oluşturup, enfeksiyonları önlemek üzere tasarlanmış olan giysilerdir.

2 Ameliyathane tamamen sterilize edilmiş olmasına rağmen, ameliyata giren cerrah ve personelin giysilerinden çıkan tüy t y ve toz uçuntularındanndan hastaya enfeksiyon bulaşma riski yüksektir. y Ameliyathanelerde kullanılan lan cerrahi giysiler enfeksiyon riski oluşturan partiküllere karşı bariyer görevi g görmektedir. g Bariyer etkisini belirleyen en önemli özellik gözenekliliktir. g Gözenekliliğin in en kolay ayarlandığı tekstil yapısı ise non-wovenlard wovenlardır. Klasik cerrahi önlükler, pamuklu dokuma kumaşlardan üretildikleri için i in bu önlükler, toz üreten bir kirletici kaynak olmaktadırlar. Hastanın n kirletme kaynaklarından ndan korunması için in pamuk içeren i cerrahi giyeceklerin, gelecekte yerlerini kaliteli, yeniden kullanılabilir labilir veya tek kullanıml mlık çözülebilen ürünlere bırakacaklarb rakacakları tahmin edilmektedir.

3 Önlükler Ameliyat esnasında nda cerrahi ekibin kullandığı medikal giysiler kapsamına; ameliyat önlükleri, boneler, maskeler ve galoşlar lar girmektedir. Ameliyathanelerde cerrahların, hastanın n ve personelin kullandığı giysiler önlük olarak ifade edilmektedir.

4 CERRAHİ GİYSİLERDE KULLANILAN KUMAŞLAR Cerrahi ortamda kullanılan lan giysileri, çok kullanıml mlık k ve tek kullanıml mlık olmak üzere 2 ayrı grupta toplamak mümkündür. Çok kullanıml mlık k cerrahi giysiler genellikle dokuma kumaş,, tek kullanıml mlık cerrahi giysiler ise dokusuz yüzey kumaş kullanılarak larak üretilmektedirler.

5 1. Çok Kullanıml mlık k Cerrahi Giysilerde Kullanılan lan Kumaşlar Çok kullanıml mlık k cerrahi giysilerin üretiminde kullanılan lan kumaşlar ların n ortak özelliği, i, dokuma yöntemi y ile elde edilmeleridir. Pamuk Geleneksel olarak çok kullanıml mlık k cerrahi giysiler %100 pamuktan üretilmektedir. Emicilik ve iyi giyim konforuna sahiptir. Sıvı penetrasyonuna karşı direncinin yetersizdir ve bariyer etkisi gösteremeg steremez. Mikrop geçirmeye dayanım m cerrahi alanda çok önemlidir. Buna karşı şılık µm büyüklükteki kteki katı partiküller, 0,5 µm büyüklüğündeki bakteriler ve 0,01 0,03 0,03 µm büyüklüğündeki virüsler, özellikle ıslak veya nemli olduğunda, unda, pamuğun un büyüklb klükleri kleri 80 µm ye ulaşan an gözeneklerinden g rahatlıkla geçebilmektedir. ebilmektedir.

6 Polyester %100 polyesterden üretilen cerrahi giysiler, özellikle giyim konforu konusundaki dezavantajları bakımından tercih edilmemektedirler. Bu yapılar ların n nem absorbsiyon özelliği çok düşük k olduğundan, undan, termofizyolojik konfor özellikleri de zayıf f olmaktadır. Dolayısıyla yla uzun süreli s operasyonlarda kullanım sırasında, %100 polyester cerrahi önlükler için in bu durum önemli bir dezavantajdır. Pamuk - polyester karışı ışımları En çok kullanılan lan karışı ışım m oranları %50 pamuk - %50 polyester ve %65 polyester - %35 pamuk olmaktadır. Bu kumaşlar ların, sıvıs itici florokarbonla işleme tabi tutulmaları da mümkm mkün olmaktadır.

7 Polyester - karbon karışı ışımları Polyester ipliklerine, üretim esnasında nda karbon lifleri eklenerek elde edilen ipliklerle dokunan bu kumaşlarda, antistatik özelliğin in sürekli hale getirilmesi mümkm mkün n olmaktadır. Bu kumaş yapılar ları, çekmeye karşı çok dayanıkl klıdırlar ve kullanım m esnasında nda partikül yaymamaktadırlar. Ayrıca polyester -karbon yapısındaki materyaller, florokarbon terbiye işlemi i ile sıvı itici bir özellik de kazanabilmektedirler. 2. Tek Kullanıml mlık k Cerrahi Giysilerde Kullanılan lan Kumaşlar Tek kullanıml mlık k cerrahi giysilerde, dokusuz yüzey y kumaşlar kullanılmaktad lmaktadır.

8 Spunlace Genellikle kağı ğıt t hamuru ve polyester lif karışı ışımını (%55 selüloz loz - %45 polyester) içeren i dokusuz yüzey y kumaş türüdür. r. Yumuşak yapısı nedeni ile tene uyumda en çok tercih edilen dokusuz yüzey y kumaş yapısıdır. Sıvı geçişlerine karşı direnci artırmak rmak için, in, cerrahi önlük k olarak kullanılacak lacak hammaddeye kimyasal işlemler i de uygulanabilmektedir. Ancak bu durum pahalı bir çözümd mdür. Spunbond Spunbond malzemeler, polyester tabakaların n eritilip, eğirme yöntemi y ile şekillendirilmesinden oluşan sürekli liflerden elde edilmektedirler. Piyasada %100 polipropilen spunbond kullanılarak larak üretilmiş ameliyat önlükleri kullanılmaktad lmaktadır. Ancak spunbond kullanılarak larak üretilen önlükler, yeterli koruyucu özelliklere ve gerekli giyim konforuna sahip olmamaktadır. Spunbond malzemeler, cerrahi maskelerin, bonelerin ve galoşlar ların n yapımında kullanılmaya lmaya uygun malzeme yapılar olarak bilinmektedir.

9 SMS (Spunbond( Spunbond/Meltblown/Spunbond) Tek kullanıml mlık önlüklerde en çok kullanılan lan kumaş yapısı olan SMS, termal yolla veya yapış ışkanla bağlanm lanmış 3 ayrı tabakadan oluşmaktad maktadır. Alt ve üst tabakalar spunbond,, orta tabaka ise meltblown malzemeden meydana gelmektedir. Meltblown malzemeler de polimerin eritilip lifli hale getirilmesi ile oluşmaktad maktadır. Malzemenin orta katı bir bariyer görevi g görmekte g ve istenmeyen geçişleri önlemektedir. DışD yüzeyler ise, malzemenin mekanik özelliklerinden sorumlu bulunmaktadır. Bu 3 katmanlı yapı,, kan, bakteri ve sıvılars ların n geçişini ini engellemekte; ancak hava, buhar ve sterilizasyon için i in kullanılan lan etilen oksit gazına izin vermektedir. Ameliyat önlüklerinde SMS malzeme kullanırken, kullanıcının konforunun ve termofizyolojik özelliklerinin iyi değerlendirilmesi erlendirilmesi gerekmektedir. SMS malzeme ciddi konfor problemleri olan bir üründür ve sadece kısa k süreli s operasyonlar için i in tercih edilmektedir.

10 Cerrahlara Göre G İdeal Bir Cerrahi Elbisenin Özellikleri Cerrahlar ideal bir elbisenin tanımını; yumuşak,hafif,teri emen,havayı geçiren ancak özellikle ön kısmı kan ve sıvıs geçirgenli irgenliğine ine karşı dirençli bir yapı olmalı şeklinde yapmış ışlardır. r. Cerrahi Elbiselerden Beklenen Özellikler ve Uygulanan Standart Test Yöntemleri

11 Su Buharı ve Hava Geçirgenli irgenliği Koruyucu materyal sıvıs geçirmez fakat nefes alabilir yapıda olmalıdır. Yani nemin geçişini ini engellememelidir aynı zamanda da terletmemelidir. Giysilerin hava ve nem buharı geçirgenli irgenliğini ini ölçmek için i in DIN 53122/63887 standart test yöntemi y ile BS ( British Standart) 7209: 1990 yöntemi kullanılır. Sıvı İticilik Sıvı iticilik sınırls rlı geçirgenlik durumudur. SıvıS itici ameliyet odası giysileri yalnızca göz g cerrahisi ve mikro cerrahi gibi ıslaklığın muhtemel olmadığı durumlarda yeterlidir. Sıvı itici giysiler giysiye kan veya diğer bulaşı şıcı sıvıların n sıçramass raması,, püskp skürmesi ihtimali varsa kullanılmal lmalıdır. DIN EN 24920:1992

12 Sıvı Geçirmezlik Hepatit B, C veya AIDS gibi sorunu olan hastalara cerrahi girişim im uygulanacağ durumlarda (hastanın kanının n veya mikropların n cerrahi ekibe geçmesini önlemek için) i in) sıvıs geçirmez bir giysi kullanılır. Bu tip hastalıklarda özellikle cerrahi personel ana risk grubu altındad ndadır. Bu nedenle cerrahi girişim im sırasında kullanılan lan giysilerin sıvıs geçirmezli irmezliği i son derece önemlidir. Koruyucu u materyalin sıvıs geçirmez fakat nefes alabilir yapıda olmasını sağlamak, bu karşı şıt gereksinimleri karşı şılamak için i in 2 tip materyal kullanılır. monolitik membranlar: : poliüretan, polieter/poliester poliester veya diğer kopolimerlerden yapılırlar. Korumayı sağlamak içini in katlara sahiptirler. Bu film membranlar molekül l zincirinde sert ve yumuşak segmentlerden oluşmu muş polimerler içerirler. i Bu segmentler arasındaki yapısal farklılıktan ktan dolayı,, dışd yüzeylerinde ayrılmaya neden olan termodinamik bir durum vardır. r. Bu mikro ayrım m noktalarında nda yarı geçirgenlik meydana gelir. Bu olay deri yüzeyi y ile hava arasındaki bağı ğıl l nem farkı tarafından yönlendirilir. mikrogözenekli membranlar: : mikro gözenekli g membranlar vücut terinin cilt yüzeyinden y havaya kumaş boyunca taşı şınmasına na izin vererek konfor sağlarlar. Cilt yüzeyindeki y rutubet havadakinden fazla olduğunda unda nem mikrogözenekli membranlardan gaz difüzyonu ve taşı şınımla geçer er.

13 Uygulanan test yöntemleri BS EN 20811:1992 AATCC Bariyer Oluşturma Özelliği Bariyer kumaşlar deyimi ile belli koruyucu fonksiyonlar yerine getiren su, gaz, sıvı, s bakteri, katı partikül l vb. geçirmeme özelliğine ine sahip tekstil yüzeyleri y anlaşı şılmaktadır. İnsan vücudundan v dökülen katı parçac acıklar deri ve saç kalınt ntıları ile bakteriler olarak ayrılabilirler. Bakteriler sağlıkl klı insanın n doğal cilt mikro florasının n temel parçalar alarıdır, çamaşırlar ve giysiler ile ortama taşı şınabilmektedir.

14 Bu giysilerin lifleride bakteri taşı şıyıcısı olabilmektedir. Bu durum personeli gelebilecek kirlilikler nedeniyle özel koruyucu giysiler giymeye zorlamaktadır. r. Giysinin bariyer özelliği üretim prosesinin türüne t ve taleplerine göre g değişmektedir. Bu nedenle bariyer kumaşlar yüksek y sıkls klıkta kta ve homojen bir yapıya sahip olmalıdır. Bu etkinin oluşabilmesi için i in orta çaptaki (0.5mm) partiküllerin filtrasyon etkisi %70-90 olmalıdır. Uçuntu Oluşturmama Özelliği Günümüzde sıradan s pamuklu bezayağı dokunmuş kumaşlar hala geniş bir kullanım m alanına na sahiptir. Bu tür t kumaşlardan pamuk lifleri ile lif kırılmalark lmaları ve parçalanmalar alanmalarından ndan oluşan büyük b miktarda hav parçac acıkları da dökülmektedir. Bu parçac acıklar yaraya ulaştıklar kları zaman hem tek başlar larına hem de az sayıdaki bakteri ile birlikte yabancı cisim reaksiyonu oluşturmaktad turmaktadırlar. rlar. Bu nedenle bu ortamlarda kullanılacak lacak giysilerin üretiminde düşük d k hav bırakma b özelliğine ine sahip materyal l seçmek gerekir.

15 Konfor Ameliyat odası giysileri aynı zamanda ergonomik ihtiyaçlar ları da karşı şılamalıdır. Başka bir deyişle, rahat ve işlevsel i olmalı, gerektiğinde inde ısı ve ter değişimlerine imlerine uyum sağlamal lamalıdır. Yakaların n ve bağlama bantlarının n tasarımı giyim sırass rasında giyeni rahatsız z etmemeli veya hareketlerini kısıtlamamalıdır. Bu tür t r giysiler ile ilgili tasarım m yapılaca lacağı zaman bu ergonomik faktörler dikkate alınmal nmalıdır. Konfor, deri tahrişinin inin olmaması ve diğer gereksinimler fiziksel ve kimyasal olarak tatmin edici bir şekilde ölçülememektedir. Nonwovenlara uygulanan DIN / / / daki testler tutum ve katlamalara aittir. Antistatik Özellik Koruyucu giysilerde kullanılacak lacak kumaş taşı şıyıcının n vücuduna v yapış ışma ve toz çekme gibi olumsuz durumlara yol açmamak a için i in iyi anti-elektrostatik etki göstermelidir. g American National Fire Protection Association a (NFPA) göre g selülozik lozik olmayan kumaşlar yanıcı anestezi gazlarının n alev almasına yetecek derecede kıvılcım üretmemelidirler. Ameliyatlarda kullanılacak lacak nonwovenlarda elektrostatik davranış ışların n testi bu birliğin in belirlediği Standart 56 ya göre g ölçülmektedir.

16 Alev Dayanımı Alev dayanımı özellikle yüksek enerji lazerleri, koter, ve fiber optik cihazlarının yakınında nda kullanılan lan tekstil materyalleri için i in önemlidir. Oksijenli uygulamalarda da önemli bu özellik için önlükler NFPA 702 ye göre test edilebilir. Sterilize Edilebilme- Yıkamaya Dayanım Özelliği Uzun süre s kullanılacak lacak koruyucu giysi kumaşlar ların n birçok yıkamaya ve 120 C C de sterilizasyona, mukavemet kaybı ve boyut değişimi imi açısındaa ndan dayanıkl klı olması gerekmektedir. Yeniden kullanılabilir labilir amaçlı kumaşlar ortalama 100 yıkamay kama- kurutma tekrarına dayanmalıdır. Kullanılan lan bazı nonwovenlar sıcak hava veya buhar ile sterilize edildiklerinden, testler kumaşta sterilizasyon sonucu kalitesinde değişiklik iklik meydana getirmeyecek şekilde gerçekle ekleştirilmektedir. Sterilizasyon için i in koşullar: -sıcak hava sterilizasyonu: kuru ısı,, C,30 dakika -otoklavda buhar sterilizsyonu: : C 30 dakika, C 10 dakika

17 Uygulanan standartlar: DIN (gaz sterilizasyonu) DIN (sıcak hava sterilizasyonu) Yırtılma dayanımı Tıbbi koruyucu giysilerin diğer tüketim t talepleri arasında ani kesi silmelere karşı koruma sayılabilir. İğne uçlaru ları ve keskin nesneler tıbbi t personele HIV buluşmas masında başlıca etkenlerdir. Koruyucu materyallerde devam eden çalışmalar iğne i ve keskin yüzeyli y nesnelerin nüfuziyetini önleme yönündendir. ndendir. Sürtme Haslığı Sürtme haslığı ığı, özellikle operasyonlarda kullanılan lan giysilerin yapıld ldığı kumaşı şın n açık a k yaralara hiçbir şekilde girmesine izin verilmediği i durumlarda gereklidir. AşıA şındırma testi için i in DIN uygulanmaktadır.

18 Non- Toksisite Non-toksisite cilt irritasyonu,, alerjik reaksiyonları,, doku ve hücre h zedelenmeleri, kanserojen ve mutajenik reaksiyonları önlemek amacıyla istenmektedir. Toksisite testleri biyolojik sistemlerle materyallerin ne çeşit reaksiyon verdiklerini ve verdikleri etkiyi ölçmek amacıyla yapılır. -cytotoksisite (hücrenin toksisitesi) -akut sistem toksisitesi -hemoliz(kanın n erimesi) Antimikrobiyel Özellikler Mantar testleri: AATCC 30 Bakteriyel test metodları: AATCC 147 Ve AATCC 100 Renk Haslığı Tıbbi amaçlı nonwovenlarda kullanılan lan boyaların haslık k dereceleri yüksek y ve deriyi tahriş etmeyecek şekilde olmalıdır. Renk haslıklar kları için in kullanılan lan testler alışı ışılmış test yöntemidir y ve nonwoven mamuller vücut v sıvılars ları,, fizyolojik tuz çözeltileri, antiseptik ve antibiyotiklere reaksiyonlarına na göre g test edilirler.

19 Patlama Mukavemeti EN ISO Kopma Mukavemeti EN ISO Yapılan araştırmalarda rmalarda hastanelerin maliyeti düşürerek d cerrahi elbiselerde disposable ürünler yerine tekrar kullanılabilir labilir kumaş yapılar larını tercih ettikleri görülmg lmüştür. Devlete bağlı hastanelerde sadece bu ürünler alınabilmektedir.

20 Çok kullanıml mlık k ameliyat önlüklerinin maliyetinin ucuz olduğuna una dair genel bir görüş var ise de; kullanımdan sonraki yıkama, dikme, sterilizasyon, paketleme vb. işlemlerdeki i işgücü, i, enerji, eleman, su ve yardımc mcı malzeme giderleri ve bunların hepsinden önemlisi hasta ve cerrahi ekibin güvenlig venliği i ve sağlığı göz önüne ne alınd ndığında, genel değerlendirmede erlendirmede çok kullanıml mlık k giysilerin ve örtülerin maliyetlerine daha ciddi yaklaşı şımlarda bulunulacağı tartışı ışılmaz bir gerçektir. ektir. Tek kullanıml mlık k bir ameliyat önlüğü maksimum hastahane alış fiyatı 4 YTL dir. Tek kullanımlık Çok kullanımlık Ameliyat hasta önlüğü hasta önlüğü önlükleri

21 Tek kullanıml mlık k dokusuz yüzey y cerrahi operasyon giysilerinin, üretimden son kullanıcısına na ulaşmas masına kadar geçen en tüm t m işlemler i göz g önüne ne alınd ndığında, her bakımdan çok kullanıml mlık ürünlerden daha güvenilir, daha sağlıkl klı,, daha ucuz ve çevreye çok daha az zararlı olduğu u görülmektedir. g Her tek kullanıml mlık ürünün n bir olmadığı irdelenmelidir. Burada üreticinin ciddiyeti, hammadde türünün t n ve kaynaklarının n belgelenmesi, gerekirse üretim yerinin ziyareti gibi çözümler geliştirilmelidir. TEŞEKKÜRLER...

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN ÇALIŞMALARDA HUKUKİ SORUMLULUK Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar,

Detaylı

AMELİYAT ÖRTÜLERİ THE NATİONAL NASOCOMİAL INFECTİONS SURVEİLLANCE SYSTEM VERİLERİNE GÖRE

AMELİYAT ÖRTÜLERİ THE NATİONAL NASOCOMİAL INFECTİONS SURVEİLLANCE SYSTEM VERİLERİNE GÖRE CERRAHİ ALAN İNFEKSİYONLARI NEDEN ÖNEMLİ? Hasta yatış süresinin uzaması, Yüksek tanı ve tedavi maliyetleri, İş gücü kaybı, Morbidite ve mortalitenin artması nedenleriyle önemini sürdürmektedir. THE NATİONAL

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ il HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ 1) Çamaşır suyu 1. ph değeri 12,5-14 arasında, sodyum hipoklorit oranı en az %5 olmalıdır.

Detaylı

Eldivenler ve Kıyafetler

Eldivenler ve Kıyafetler BÖLÜM 7 Eldivenler ve Kıyafetler MVM Medikal Veteriner Malzemeleri l BÖLÜM 7 SAYFA 225 Omuz Korumalı Rektal Muayene Eldivenleri Omuz bölgesini saran yapıda özel bir dizayna sahiptir. KRUTEX Omuz Korumalı

Detaylı

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TEKNİK TEKSTİLLER VE TEKSTİL MAKİNALARI ÇAĞRI DUYURUSU

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TEKNİK TEKSTİLLER VE TEKSTİL MAKİNALARI ÇAĞRI DUYURUSU 1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TEKNİK TEKSTİLLER VE TEKSTİL MAKİNALARI ÇAĞRI DUYURUSU 1. Çağrı Kodu 1511-TKS-TKNK-2015-2-1 2. Çağrı Başlığı

Detaylı

TESTLER. Haslık Testleri. Fiziksel Testler. Boyutsal Değişim Testleri. Ekolojik Testler. Elyaf Analizi Testleri

TESTLER. Haslık Testleri. Fiziksel Testler. Boyutsal Değişim Testleri. Ekolojik Testler. Elyaf Analizi Testleri TESTLER Haslık Testleri Fiziksel Testler Boyutsal Değişim Testleri Ekolojik Testler Elyaf Analizi Testleri Laboratuvar Eğitimi Zafer Güngör 2011 1 Haslık Testleri Laboratuvar Eğitimi Zafer Güngör 2011

Detaylı

CERRAHİ PERSONELİN AMELİYAT ÖNLÜKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

CERRAHİ PERSONELİN AMELİYAT ÖNLÜKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (REFEREED RESEARCH) CERRAHİ PERSONELİN AMELİYAT ÖNLÜKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA A SURVEY ON ASSESMENT OF SURGICAL GOWNS BASED ON THE OPINIONS OF SURGICAL TEAM MEMBERS

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ )

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) 9 EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) CERRAHİ OPERASYONLARDA KULLANILAN GİYSİLERİN ÇALIŞMA ORTAMINA UYUMLULUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Oktay PAMUK Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı

Detaylı

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 info@ www. Özel Başlık Dizaynı ULTITEC ÖZEL DİZAYNI ultitec-protection.com

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEST LABORATUVARLARI TALEP, TEKLİF VE SÖZLEŞME

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEST LABORATUVARLARI TALEP, TEKLİF VE SÖZLEŞME MÜŞTERİ BİLGİLERİ Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Vergi Dairesi: Vergi No: Başvuru Tarihi: İlgili kişi adı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: e-posta : Raporun İngilizce hazırlanmasını

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Hasta cerrahi bir tedavi uygulanacağı zaman ameliyathane ekibi tedaviyi tümü ile devralır Operasyon sırasınca hastanın

Detaylı

Teknik özellikleri: Ped 2 kısımdan oluşmaktadır. a-pedin gövdesi (Emici kısmı) b-takip ipi

Teknik özellikleri: Ped 2 kısımdan oluşmaktadır. a-pedin gövdesi (Emici kısmı) b-takip ipi ÜRÜN TANITIM KARTI Soft Plus Thincot Laminat Soft Ultra Soft Cotton Soft Pure Cotton Pure Cotton Soft Pure Cotton Medium Pure Cotton Tick Adı: Tanımı: Nöroşirurji Cerrahi Pedi Kullanıldığı alanlar: Merkezi

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

KALINTILARININ İNSAN LERİ. Veteriner Hekim

KALINTILARININ İNSAN LERİ. Veteriner Hekim VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ İNSAN SAĞLI LIĞINA INA ETKİLER LERİ Doç.Dr.Dr.. Uğur U GÜNŞENG Veteriner Hekim Bursa Gıda G Kontrol ve Merkez Araştırma rma Enstitüsü Veteriner Hekimliğinde inde Antibakteriyel

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLARI (Test Listesi)

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLARI (Test Listesi) LİF TEST/ANALİZLERİ STANDARTLAR Numune Miktarı 1 TEK LİF UZUNLUĞU TS 715 ISO 6989 10 g 2 TEK LİF MUKAVEMETİ TS EN ISO 5079 10 g 3 ELYAF İNCELİĞİ(GRAVİMETRİK) TS 2874 EN ISO 1973 10 g 4 PAMUK LİFİNDE OLGUNLUK

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilmesi ile elde

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI. Walk the Talk. Metilenklorit

ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI. Walk the Talk. Metilenklorit ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI Walk the Talk Metilenklorit 1 Metilen Klorür etiket bilgisi CLP İşaret sözcüğü: Uyarı Tehlike ifadeleri H315 Ciltte tahrişe neden olur H319 Ciddi göz tahrişine yol açar H335

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN MESLEK ESASLARI DERSİ PEKİŞTİRİLECEK KONULAR/BECERİLER/LAR Hasta Odası Hazırlama Hasta odası 3 20 20 Eylül 2017 Çarşamba 22 Eylül 2017 Cuma Hasta yatağı yapımı İçinde hasta olan yatağın yapımı Muayene

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Tümsan 2 San. Sit. İkitelli Plaza No:21 K: 2/15 Küçükçekmece 34303 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 485

Detaylı

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Nasıl Olacak? 8 tane soru verdim bunları direk soracam. Cevapları da var zaten. Son 3 slayttaki okuma parçalarından da sorular gelecek. Dolayısıyla bu parçalardan gelebilecek

Detaylı

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri MAKALE Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri Tespiti İnaktivasyonu Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) www.ct.tc cengiz@ct.tc Hijyen ortamın sağlanması için titizlikle

Detaylı

Teklif-1: Danimarkali Lamba Tasarimcisi Yüksek Kaliteli Karton Ambalaj Aramaktadır

Teklif-1: Danimarkali Lamba Tasarimcisi Yüksek Kaliteli Karton Ambalaj Aramaktadır Teklif-1: Danimarkali Lamba Tasarimcisi Yüksek Kaliteli Karton Ambalaj Aramaktadır Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya da 250 den fazla satış mağazasına olan, tanınmış bir Danimarka firması firma metal, cam

Detaylı

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT?

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT? HAKKIMIZDA Firmamız uzun yıllardır DAMLA LAMİNASYON adı altında tekstil sektöründe hizmet vermektedir. Yüksek kalitede hizmet vermeyi ilke edinen firmamız yapmış olduğu AR-GE araştırmaları sonucu izolasyon

Detaylı

SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR. Doç.. Dr. Murat KÜÇÜK PROJE ÜYELERİ Bursa Ali Osman Sönmez S

SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR. Doç.. Dr. Murat KÜÇÜK PROJE ÜYELERİ Bursa Ali Osman Sönmez S KİMYA BİLİM B M DANIŞMANLI MANLIĞI ÇALIŞTAYI 29 AĞUSTOSA USTOS 09 EYLÜL L 2007 ÇANAKKALE SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ÖZELLİKLERİNİN N KARŞILA ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR Doç.. Dr. Cahit AKGÜL ÇOMÜ

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ. 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ. 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ SIRA NO ANALİZ ADI Ücret (TL)*** Uygulanan Standartlar 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini 2 Tek

Detaylı

THERMAL SPRAY KAPLAMA

THERMAL SPRAY KAPLAMA THERMAL SPRAY KAPLAMA ANTİ KOROZYON UYGULAMALARI Tel malzemenin ısıtılıp, eriyik veya yarı eriyik halde, itici gaz aracılığı ile iş parçasına püskürtülmesi ile yapılan kaplamalardır. Thermal Spray sistemleri,

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar 1 TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar TENCEL A100 çeşitleri Lif inceliği Lif uzunluğu Iplik çekim sistemi TENCEL A100 1.25 dtex 38 mm Kısa lif çekim sistemi TENCEL

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ

İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ ASEPSİ UYGULAMALARI İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ ASEPSİNİN TANIMI Asepsinin kelime anlamı patojen mikroorganizmalardan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU)

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU) YAPI MALZEMESĐ KAYNAK KĐTAPLARK 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEÜ 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, G Veli SÜME) S 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

MALZEME VERİ TABLOSU 1

MALZEME VERİ TABLOSU 1 KE-no.: 257 MALZEME VERİ TABLOSU 1 Trevira CS olyester kumaş (HDC) Ağırlık g/m²: 4 (%) - 5/+ 5 Kalınlık mm:,7 (%) -1/+1 Çekme Dayanımı atkı/çözgü N/5 mm: 27 / 22 (%) -1/+1 Koma anındaki uzama %: 44 / 36

Detaylı

Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde. Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde STERİLİZASYON SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE

Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde. Öğrenci Hemşirelerin Eğitiminde STERİLİZASYON SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE SAĞLIK PERSONELİ YETİŞTİREN OKULLARDA STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON EĞİTİMİ UZM.HEM.NESİBE ÖZGEN SAYGIN A.Ü.T.F.İBN-İ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE MSÜ ÜNİTESİ SORUMLU HEMŞİRESİ STERİLİZASYON

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

21.09.2012 HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN STERİL ÖRTÜLERİ ÖRTMENİN AMACI CERRAHİ ÖRTÜLERİN SEÇİMİ ÖRTÜLER NEREDE KULLANILIR

21.09.2012 HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN STERİL ÖRTÜLERİ ÖRTMENİN AMACI CERRAHİ ÖRTÜLERİN SEÇİMİ ÖRTÜLER NEREDE KULLANILIR HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN Özel Sekiz Eylül Hastanesi Başhemşire ikocan81@yahoo.com Hastaların maruz kaldığı riskler arasında da infeksiyonlar sıralamada önemli yer alır. Sağlık çalışanları,

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknoser 100

ÜRÜN ADI Teknoser 100 Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Cad. Gergef Sok. No: 6 TUZLA / İSTANBUL Tel: 0216 429 10 00 Fax: 0216 429 02 00 www.teknoyapi.com.tr e-mail : info@teknoyapi.com.tr 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır.

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. Sayfa 1/6 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Outside kaplama kötü hava şartlarına ve çevresel etkilere

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Tümsan 2 San. Sit. İkitelli Plaza No:21 K: 2/15 Küçükçekmece 34303 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI

TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI TEKSTİL ÜRÜNLERİ ANTİBAKTERİYEL HİJYEN UYGULAMASI Oh hijyende ile TEKSTİL ÜRÜNLERİNE ANTİBAKTERİYEL UYGULAMA TEKSTİLDE HİJYENİN ÖNEMİ Kullanıcıyı korumak; Patojen (hastalık yapıcı) veya kötü koku oluşturan

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER TEKNİK ÖZELLİKLER. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER TEKNİK ÖZELLİKLER. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER Asbestsiz contalar; NBR bağlayıcılı aramid, sentetik, mineral fiberden oluşmaktadır. Asbest kullanımının artık tamamen ortadan kalktığı bugünlerde,

Detaylı

Elyaf Karışımlarının Boyanması

Elyaf Karışımlarının Boyanması Elyaf Karışımlarının Boyanması 1 Karışım Liflerin Gerekliliği Karışım terimi, iplik üreticileri tarafından, iki ya da daha fazla iplik çeşidinden komponent liflerin karışımıyla oluşmuş iplikleri, tek bir

Detaylı

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ Dr. Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enf. Hast. ve Klin. Mikr. AD 17 Mayıs 2016 Prostetik eklem ameliyatları yaşlı popülasyonun artışına

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Mah. Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31 52 E-Posta

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

HAKKINDA. Teknolojik araştırma ve yenilik Servizi OSPEDALIERI nin en çok önem verdiği özelliklerinden bir tanesidir.

HAKKINDA. Teknolojik araştırma ve yenilik Servizi OSPEDALIERI nin en çok önem verdiği özelliklerinden bir tanesidir. EOS, dünyaca ünlü İtalyan hijyen ve sağlık şirketi Servizi OSPEDALIERI (SO) ve üretim, ihracat, ithalat gibi konularda Türkiye nin öncü medikal firması Ertunç Özcan ın ortak girişimidir. EOS hastanelere

Detaylı

MICROPORT TEK KULLANIMLIK PROPHECY ÖZEL YAPIM ALETLERİNİN KULLANIMI 150807-0

MICROPORT TEK KULLANIMLIK PROPHECY ÖZEL YAPIM ALETLERİNİN KULLANIMI 150807-0 TR MICROPORT TEK KULLANIMLIK PROPHECY ÖZEL YAPIM ALETLERİNİN KULLANIMI 150807-0 Bu pakette aşağıda belirtilen diller mevcuttur: English (en) Deutsch (de) Nederlands (nl) Français (fr) Español (es) Italiano

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL

ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL Doç. Dr. Kenan YILDIRIM 3.TEKSTİL GÜNLERİ TASLAK PROGRAMI 08-09.05.2014 Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi/Konferans Salonu KALİTE Ürün veya hizmetlerin,

Detaylı

: LİCOPLAS DEKORATİF SIVA

: LİCOPLAS DEKORATİF SIVA MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Page: 1/5 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı Kullanımı Üretici; Adres LİCOPLAS DEKORATİF SIVA : LİCOPLAS DEKORATİF SIVA : İç cephe duvar kaplama malzemesi Acil : +90 266 721

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

İçindekiler TEKSTİL HAVA KANALLARI TEKSTİLLER YENİ. KUMAŞLAR ve BAĞLANTI PARÇALARI DİFÜZYON TİPLERİ AVANTAJLARI ve FAYDALARI CFD ANALİZİ UYGULAMALAR

İçindekiler TEKSTİL HAVA KANALLARI TEKSTİLLER YENİ. KUMAŞLAR ve BAĞLANTI PARÇALARI DİFÜZYON TİPLERİ AVANTAJLARI ve FAYDALARI CFD ANALİZİ UYGULAMALAR İçindekiler TEKSTİL HAVA KANALLARI YENİ KUMAŞLAR ve BAĞLANTI PARÇALARI DİFÜZYON TİPLERİ AVANTAJLARI ve FAYDALARI CFD ANALİZİ UYGULAMALAR 4 6 TEKSTİLLER BENELUX 160 11 12 7 8 9 FULL COLOR LINE 13 AERO FLEX

Detaylı

Alev Almayan Kumaş ve Nefes Alabilen Özelliğiyle Hazır Giyim Markası

Alev Almayan Kumaş ve Nefes Alabilen Özelliğiyle Hazır Giyim Markası Alev Almayan Kumaş ve Nefes Alabilen Özelliğiyle Hazır Giyim Markası DRIFIRE ve Sonar Diving Ocak 2013 itibari ile Sonar Diving, DRIFIRE ın Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bölgelerinde tek

Detaylı

MALZEME NTEMLERİ -TASARIM

MALZEME NTEMLERİ -TASARIM MALZEME İMALAT YÖNTEMLERY NTEMLERİ -TASARIM egül l AKDOĞ Malzemeler Malzemelerin, şekilleri ve imalat yöntemleri y birbirleri ile etkileşim im içindedir. i indedir. Malzemeye uygulanan imalat yöntemleri,

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi EL HİJYENİ 2010 Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi El Hijyeni v El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

SOFTYCON N 50. Yüksek performanslı yumuşatıcı

SOFTYCON N 50. Yüksek performanslı yumuşatıcı Yüksek performanslı yumuşatıcı Yağ asit türevlerinin bileşiği Nonyonik Alanları SOFTYCON N 50 tüm iplik cinsilerinde rahatlıkla kullanılabilen, çok yumuşak bir tuşe sağlayan pseudokatyonik yumuşatıcıdır.

Detaylı

Çatılarda Tam Koruma CONIROOF

Çatılarda Tam Koruma CONIROOF Çatılarda Tam Koruma CONIROOF En Tepeden Başlayın Bir binanın en önemli bölümlerinden biri çatısıdır. Yetersiz çatılar, yapının yalnızca işlevselliğini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bakım zorunluluğuyla

Detaylı

«Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi.

«Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi. «Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi. Genel müdür Belova N.E. Tataristan Cumhuriyeti, Alabuga bölgesi, «Alabuga» Özel Ekonomi Bölgesi 8(85557) 5-91-10,

Detaylı

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Prof.Dr.Hasan BESİM YDÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi 1 Medikal aktivitelerin başlangından bu yana infeksiyonun tedavisi cerrahi pratiğin temelini oluşturmaktadır.

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü UYGULAMA VİDEOSU LİTERATÜR GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ SUPRATHEL Geçici Deri Eşdeğeri İle Yenilikçi Yanık ve Yara Tedavisi

Detaylı

En geç 26 Şubat 2016 tarihine kadar tercih ettiğiniz danışmanla irtibata geçerek konuların belirlenmesi önemle rica olunur.

En geç 26 Şubat 2016 tarihine kadar tercih ettiğiniz danışmanla irtibata geçerek konuların belirlenmesi önemle rica olunur. U.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TESKTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR TEK3074 TEKSTİLDE TASARIM YÖNTEMLERİ I VE TEK 4072 TEKSTİLDE TASARIM YÖNTEMLERİ II KONULARI Tekstil Mühendisliği Bölümü 2015-2016

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL AKTĐF F KĐLK CONT PACK SĐLĐCAGEL Rutubet ve rutubetten kaynaklanan korozyonu problemine karşı şın n etkin çözüm sağlar. Kullanıld ldığı her şartta yüksek kuruluk sağlamaktad lamaktadır.

Detaylı