KONUT DIŞI BİNALARIN SOĞUTMA YÜKLERİNİN TRANSFER FONKSİYONU YÖNTEMİ İLE HESAPLANMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONUT DIŞI BİNALARIN SOĞUTMA YÜKLERİNİN TRANSFER FONKSİYONU YÖNTEMİ İLE HESAPLANMASI"

Transkript

1 1 KONUT DIŞI BİNALARIN SOĞUTMA YÜKLERİNİN TRANSFER FONKSİYONU YÖNTEMİ İLE HESAPLANMASI Nurdil ESKİN Hamdi İlker TÜRKMEN ÖZET Soğutma ve ısıtma yüklerinin bilinmesi HVAC sistemlerinin tasarımında ve iklimlendirme cihazlarının boyutlandırılmasında gereklidir. Bu çalışmanın amacı farklı boyutlarda ve farklı şehirlerde bulunacak ofis amaçlı binaların yıllık ısıtma ve soğutma yüklerinin incelenmesidir. Binaların yıllık ısıl yüklerine farklı bina parametrelerinin etkisi hazırlanmış bir bilgisayar programı vasıtasıyla incelenmiştir. Geliştirilen programın geçerliliği ise program sonuçlarının daha önce benzer amaçlı hazırlanmış programlarla karşılaştırılarak yapılmıştır. Sonuçlar programın güvenlikle kullanımını kanıtlar niteliktedir. Binanın coğrafi konumu, büyüklüğü, cam tipi, pencere /duvar oranı,pencere tipi ve kullanım oranlarının etkileri farklı boyutlardaki bina için irdelenmiş ve sonuçlar sunulmuştur. 1. GİRİŞ Konut dışı binalar iklimlendirme sistemlerinin tasarımında önemli bir yer tutar. Bu grup içinde ofisler, hastaneler, büyük alışveriş merkezleri, okullar, tiyatrolar, sinemalar, konser ve konferans salonları, kütüphaneler ve sergi salonları ve müzeler gibi toplum hayatına açık merkezler yer almaktadır. Bu geniş kullanım alanı içinde günlük çalışma hayatının geçtiği ofis binaları ise insan hayatında önemli bir yer kapsamaktadır. Bu konuda yapılmış çeşitli araştırma çalışmaları ve geliştirilmiş bazı ticari programlar mevcut olmakla beraber ofis binalarının Transfer Fonksiyonu Metodu ile soğutma ve ısıtma yüklerinin hesaplanmasına yönelik çalışmalara literatürde pek rastlanmamıştır. Bu metot kullanılarak yapılan çalışmalar daha ziyade metodun alt hesaplama yöntemlerinin irdelenmesi şeklindedir. Bu çalışma bu metot kullanılarak yapılan hesaplamaları esas almakta ve bu hesaplama sonuçlarının irdelenmesini içermektedir. Sistemlere etki eden pek çok tasarım ve bina parametreleri olmakla beraber bu çalışmada bu değişkenler arasında en önemli oranda ısıl yüklere etki eden ve değişkenlik seviyesi en fazla karşılaşılan parametreler ele alınmıştır. Bu parametreler; binanın bulunduğu yerin iklim şartları; binanın büyüklüğü, pencere/ duvar oranı, çerçeve ve cam tipleri ile binanın kullanım oranı olarak seçilmiştir. Bu parametreler doğrultusunda ısı kazançlarını(kayıplarını) ve soğutma ve ısıtma yüklerini oluşturan bileşenlerin tespiti yapılmıştır. Isıl yüklerin hesaplanması ve bu yüklerin hesaplanıp soğutma yüküne dönüştürülmesi için kullanılan simülasyon programının içeriği, akış diyagramı, ve programın geçerliliğinin irdelenmesinin ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya için farklı parametrelerin etkisi irdelenmiştir.

2 2 2. SİSTEMİN ANALİZİ HVAC sistemlerinin ve sistemde kullanılacak iklimlendirme cihazlarının kapasitelerinin tespitinde öncelikle binanın soğutma ve ısıtma yüklerinin bilinmesi önemlidir. Bu yüklerin hesaplanmasında ASHRAE tarafından da önerilen üç temel hesaplama metodu vardır. Bu metodlardan biri, Toplam Eşdeğer Sıcaklık Farkı Metodu (TESF) olup güneş ışınımı ve ısıl depolamayı hesaplamalara dahil etmeyi ilk defa hedefleyen metoddur. İkinci yaygın metod ise bilhassa el ile yapılan hesaplamalar için uygun olan CLTD/CLF/SCL metodudur. Bu metod tablolar halinde verilen verilerin kullanılması ile sınırlı olup bilgisayar kullanımına pek uygun değildir. Üçüncü metod ise Transfer Fonksiyonu Metodu (TFM) olup, ısıtma ve soğutma yüklerini en hassas şekilde hesaplayabilen ve bina yapı elemanları ve bina içindeki dekorasyon amacıyla kullanılan objelerin de zamana bağlı olarak ısı depolama etkisini gözönüne alan ve hesaplamalara dahil eden bir metoddur. Bu metod ile bir bina elemanından binaya geçen ısı miktarı, o bina elemanının zamana bağlı olarak depoladığı ısı miktarı ve bir ısı kaynağı gibi davranarak tekrar içeriye verdiği ısı miktarı saat-saat hesaplanabilmektedir. Bu hesaplamalarda güneş-hava sıcaklığı adı verilen ve sözkonusu bina hacmi için iç ortam sıcaklığı ile dış ortam şartlarını tanımlayan bir sıcaklık değeri kullanılmaktadır. Bu yöntemde herhangibir bina elemanından olan ısı kazancı (veya ısı kaybı) aşağıdaki denklem ile hesaplanabilir: Q & bn (Te, θ nδ ) dn{(q & e, θ nδ ) / A} Tr e, θ = A[ cn ] n= n= 1 n = (1) Bu eşitlikteki b n, c n, ve d n katsayıları ve bina yapı elemanları ile ilgili temel veriler ASHRAE Temel el Kitabındaki Tablo 11ile Tablo 19 arasındaki çeşitli tablolarda verilmektedir. [2] Hesaplanan bu ısı kazancı (veya kaybı) ile binanın soğutma yüküne geçilebilir. Bir binanın eşit zaman aralıkları ile hesaplanan ısı kazancına karşılık gelen i zamanına ait soğutma yükü o andaki ısı kazancı (veya kaybı) ile ilişkilendirilerek Q& s = Q& rf + Q& sc n Q& rf = ( νq& θ,i i= 1 Q& sc = ( Q& c, j ) j= 1 + ν1q& θ,i δ + ν2q& θ,i 2δ +...) (w1q& θ δ + w 2Q & θ 2δ +...) (2) bağıntılarından hesaplanabilir. Burada ) θ, 1 den başlayarak o hacmi çevreleyen ısı kazanç elemanlarının sayısını, δ ise zaman adımını göstermektedir. Burada v, v 1, w 1, w 2 katsayıları ise oda transfer fonksiyonları (RTF) olup, ısı kazancının tipine ve o mahallin ısı depolama kapasitesine bağlı olarak değişen katsayılardır. Gizli ısı kazancından kaynaklanan soğutma yükü ise ( Q & l = Q& l,k (3) k = 1 hesaplanabilir. 3. BİNANIN ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada hesaplama sürelerini kontrol edilebilir seviyelerde tutmak için bina büyüklükleri belirlenmiştir ve farklı zemin alanlarına ve kat yüksekliklerine haiz üç farklı bina seçilmiştir. Binalara ait veriler Tablo 1 de verilmektedir. Bütün binalar için uzunluk ve genişlik oranı 1.5 olarak alınmıştır.

3 3 Tablo 1. Bina tiplerine bağlı olarak çalışmada ele alınan bina boyutları Bina Tipi Toplam zemin alanı (m 2 ) Kat sayısı İç alan/çevresel alan Çalışmada binanın her katında zemin alanı beş ısıl zona ayrılmıştır. (Şekil 1). Bu zonlardan dördü kuzey,güney,doğu ve batı cephelerini ve 5. zon ise iç bölgeyi kapsamakta ve dış ortama hiçbir cephesi bulunmamaktadır. Bu zon sadece insanlardan ve/veya elektrikli / elektronik cihazlar ve aydınlatmadan ve diğer zonlardan gelebilecek ısı yükleri nedeniyle bir ısıl yüke haiz olacaktır. Dış zonlar ise (1 den 4 e kadar) dış ortama dış duvarlar, pencereler ve çatı vasıtasıyla açıktır. Bu zonlarda ayrıca insanlar, aydınlatma, ve elektrikli / elektronik cihazlar ve havalandırmadan da ilave yükler gelecektir. Bu çalışmada dış zonların genişliği kat yüksekliği olan 3.65 m. ile aynı alınmıştır. Asma tavan yüksekliği ise.61 m. dir. Türkiyede farklı iklim bölgelerinden dört il Antalya (Akdeniz Bölgesi), Ankara (Orta Anadolu), İstanbul (Marmara Bölgesi ) ve İzmir (Ege Bölgesi ) seçilerek hesaplamalarda bu şehirlerin saatlik dış ortam şartları kullanılmıştır. 3.1 Bina Yapı Elemanlarının Özellikleri: Şekil 1. Binanın zon dağılımı Bina dış duvarları ve çatı TS 815 Isı Yalıtımına uygun olarak seçilmiş ve binalarda uygulanmıştır. Her binanın dekorasyon özelliği açısından aynı olduğu kabul edilmiş, binaların zemininde halı ile kaplandığı ve duvarların açık renk boyalı olduğu varsayılmıştır. Zemin toplam ısı geçiş katsayısı U=.45 W/m 2 -K olarak alınmış ve toprak sıcaklığı 1 C kabul edilmiştir. Pencerelerin açılmayan pencereler olduğu ve pencere alanının dış duvar alanına olan oranı ise değişken olarak hesaplamalara dahil edilmiş ve %2, % 4, %6, ve %8 olarak seçilmiştir. Pencerelerin dört dış duvarda eşit şekilde dağıldığı ve herhangi bir dış gölgeleme elemanının bulunmadığı kabul edilmiştir. Binanın dış yüzeyi iç yüzeyleri gibi açık kabul edilmiş, çatının ise koyu renkli olduğu varsayılmıştır. 3.2 İklim verileri Binanın tanımının dışında bir diğer önemli parametre olan dış ortam şartları ise, meteorolojik veriler kullanılarak oluşturulan bir veri tabanı ile söz konusu olan iller için sağlanmıştır. Tipik bir gün için bu dört ildeki meteorolojik veriler Tablo 2 de verilmektedir.

4 4 Tablo 2. İklim verilerine bir örnek İstanbul (Göztepe) Saat KT/YT 2.4/ / / / / / / / / / / / 2.2 X(kg/kg) V(m 3 /kg) Saat KT/YT 26.6/ / / / / / / / / / / / 17.8 X V(m 3 /kg) Ankara Saat KT/YT 18.6/ / / / / / / / / / / / 16.4 X(kg/kg) V(m 3 /kg) Saat KT/YT 27.3/ / / / / / / / / / / / 12.5 X(kg/kg) V(m 3 /kg) İzmir Saat KT/YT 24.5/ / / / / / / / / / / / 21.9 X(kg/kg) V(m 3 /kg) Saat KT/YT 31.5/ / / / / / / / / / / / 18.6 X(kg/kg) V(m 3 /kg) Antalya Saat KT/YT 26.8/ / / / / / / / / / / / 21.8 X(kg/kg) V(m 3 /kg) Saat KT/YT 28.3/ / / / / / / / / / / / 21.6 X(kg/kg) V(m 3 /kg) İşletme Parametreleri Binadaki çalışan sayıları ve işletme parametreleri tipik bir ofis binasına ait değerlerden seçilmiştir. Binanın beş iş günü süresince sabah 8: ve akşam 6: arasında kullanıldığı, hafta sonları ise 9: ve 5. arasında gündüz çalışmasında olduğu kabul edilmiştir. Yıl boyunca 12 tatil günü olduğu ve bu sürelerde binanın ısıtma ve soğutma sistemlerinin kapalı olduğu kabul edilmiştir. Binada çalışan sayısı zemin alanı bazında hesaplanmış, insan yoğunluğu 7 m 2 /kişi ofis alanları için, 2m 2 / kişi konferans ve bekleme odaları için, ve özel kullanım alanları için 19 m 2 /kişi alınmıştır. Aydınlatma yükü 25 W/m 2 iç zon için ve 2 W/m 2 dış zonlar için seçilmiştir. Cihazlar açısından da 5

5 5 W/m 2 ofis kullanım alanları ve 3 W/ m 2 özel kullanım alanları için alınmıştır[8]. İnsanlardan olan ısı kazançları insanların aktivitelerinin seviyelerine ve iç ortam sıcaklığına bağlı olarak tesbit edilmektedir. Binanın enfiltrasyon miktarı da ASHRAE de verilen metodlar kullanılarak hesaplanmıştır. Bütün iklimlendirme yapılan zonlarda soğutma için 24 C ve gece çalışması için 26 C seçilmiş, Isıtma için ise bu değerler sırasıyla 21 C ve 15 C olarak alınmıştır. Park alanı bütün ısıtma sezonu boyunca 15 C alınmıştır. 4. BİLGİSAYAR PROGRAMI Bu çalışmada ofis binasının saatlik ısı kazancı (veya kaybı) ve bağlı olarak soğutma yüklerini Transfer Fonksiyonu Metodunu esas alarak hesaplayabilen bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. INPUT DOSYASI CATI, DUVAR, PENCERE TANIMLAMASI TEMPO-DIS ORTAM SICAKLIKLARI HES. SOLAR GUNES YÜKSEKLİK VE AZIMUTH AÇISI ASHRAE A,B,C SABITLERI ANA PROGRAM DUVAR, ÇATI, PENCERE, AYDINLATMA, İNSANLAR, CİHAZLARDAN OLAN ISI KAZANCI VE SOĞUTMA YÜKLERİNİ HESAPLAR -TEMPO -TSOLAIR -ASHRAE-WCL -HUMAN -SCL -SOLAR -RCL -ING -HUMIDITY ÇIKTI DOSYASI-ÇATI, PENCERE, DUVAR, AYDINLATMA, İNSANLAR, CİHAZLARDAN SAATLİK ISI KAZANCI, SOĞUTMA.YÜKÜ TSOLAIR-SAATLIK OLARAK GUNES-HAVA SICAKLIKLARI WCL-DUVARDAN OLAN ISI KAZANCI VE SOĞUTMA YÜKÜ SCL-PENCEREDEN ISI KAZANCI VE SOĞUTMA YÜKÜ ING-THETA AÇISI HESAPLANIR RCL-ÇATIDAN OLAN ISI KAZANCI VE SOĞUTMA YÜKÜ HUMAN-İÇ ORTAMA GÖRE İNSAN GİZLİ VE DUYULUR ISILARININ BULUNMASI HUMIDITY-ILLERE GORE DIS ORTAM NEM DEGERLERINI İÇERİR Şekil 2. Geliştirilen Programın Akış Diyagramı Program esas olarak iki ana iterasyon kademesine haizdir : İlk adımda ısı kazançları (veya kayıpları) hesaplanmakta ve daha sonra saatlik soğutma (veya ısıtma ) yükleri istenilen ay ve günler için bulunmaktadır. Programda, ardarda hesaplanan iki 24 saatlik süre için, hesaplanan saatlik değer ile bir önceki hesaplamada aynı saat için bulunan değer arasındaki fark %1 den az olana kadar iterasyon devam etmektedir. Program, her saat için duyulur, gizli ve toplam ısıl yükler ile soğutma (veya ısıtma) yüklerini her kat ve her zon için hesaplamaktadır. program giriş veri dosyası, sonuçlar dosyası, bazı veri dosyaları ve ana programdan oluşmaktadır [9]. Programın akış diyagramı Şekil 2 de verilmektedir.

6 6 4.1 Programın Geçerliliğinin İrdelenmesi Geliştirilen bu bilgisayar programının ve hesaplanan sonuçların geçerliliği ASHRAE Temele El kitabında verilen sonuçlar ve daha önce yapılmış bir çalışma ile karşılaştırılarak gösterilmiştir [2,7]. Bu mukayesede aynı örnek için yapılan hesaplama sonuçları programdan elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılarak program vasıtasıyla bulunan sonuçların ve bağlı olarak programın geçerliliği gösterilmiştir. Soğutma yüklerinin karşılaştırılmasında programın çatı için aynı soğutma yüklerini hesaplayabildiği, duvardan olan ısı kazançlarından kaynaklanan soğutma yükü değerlerini ise % 1.2 lik hata ile bulduğu saptanmıştır. (Şekil 3-4). Şekilden de görüleceği gibi hataların çoğu günün erken saatlerindeki sapmadan olmaktadır. 8 Enerji Miktarı ( W) Bu çalışma, CL Ashrae,CL [2] Ashrae, HG [2] Bu çalışma, HG Saat (h) Şekil 3. Isı kazancı (HG) ve soğutma yükünün (CL) örnek bina çatısı için gün boyunca değişimi Enerji Miktarı, (W) Bu çalışma,cl Ashrae,CL [2] Omar ve ça.ark.,cl[7] Bu çalışma, HG Ashrae, HG[2] Omar ve ça.ark.,hg[7] Saat, (h) Şekil 4. Günlük ısı kazancı ve soğutma yüklerinin örnek bir duvar için karşılaştırılması Benzer mukayese 3-m 2 genişliğindeki kuzey penceresi için de yapılmış ve programın gerek güneş ışınımı değerlerini ve gerekse soğutma yüklerini sırasıyla % 2.3 ve %.26 hata ile hesaplayabildiği görülmüştür (Tablo 3).

7 7 Tablo 3.Ç Güneş ısı Kazanç Faktörü (SHGF),güneşten olan ısı kazancı ve soğutma yüklerinin kuzeye bakan pencere için karşılaştırılması Saat SHGF, Pencerelerden olan Isı Kazancı Güneş Isı kazancı Soğutma Yükü (W/m 2 ) (W) (W) (W) (h) Bu Çalışma Ashrae Bu Çalışma Ashrae Bu ÇalışmaAshraeBu Çalışma Ashrae 2 37, , ,1 4 21, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,8 29 Toplam Mak.Hata.68 % 2.58 %.26 %.52 % 5. BINA PARAMETRELERININ BİNANIN ENERJİ İHTİYACINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak enerjinin tasarrufuna yönelik çeşitli imkanlar araştırılabilir. Bu çalışmada binanın enerji ihtiyaçlarının irdelenmesinde üç parametre gözönüne alınmıştır: Bunlar Pencere oranı,pencere ve cam tipi, kullanım faktörüdür. Bu parametrelerden birinin değişimi, diğerleri sabit tutularak incelenmiş ve soğutma yükleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İlk iki parametre bina dış kabuğu ile ilintili olup bu sayede yapılabilecek tasarruf oranlarının tesbiti mümkün olacaktır. Şekil 5 de yıllık enerji ihtiyacının birim m 2 için farklı şehirlerdeki değişken pencere oranlarına sahip üç farklı tip bina için gösterilmektedir. Bu incelemede pencere oranları %2, %4, %6, %8 olarak alınmıştır. Beklenildiği gibi pencere oranı arttıkça bina enerji ihtiyacı artmaktadır ancak bu etki en fazla büyük binada görülmektedir. Pencere oranının %2 den %8 e arttırılması, binaların ve şehirlerin (dış ortam şartlarının) etkisi de artmakta ve aralarındaki fark büyümektedir. Bu etki en fazla Antalya gibi sıcak ve nemli iklimlerde ve yüksek pencere oranlarında kendini göstermektedir.

8 % 4% 6% 8% Yıllık enerji ihtiyacı, (kwh/m 2 ) Ankara İstanbul İzmir Antalya Ankara İstanbul İzmir Antalya Ankara İstanbul İzmir Antalya Tip1 Tip 2 Tip 3 Şehir Bina Tipi Şekil 5. Pencere oranına göre yıllık enerji ihtiyacının değişimi Şekil 6 da farklıpencere oranlarının günlük soğutma yükleri üzerindeki etkisini göstermektedir. Görüldüğü gibi hemen hemen her şehir için soğutma yükünün bağıl değişimi pek farklı olmamakla beraber, İzmirdeki bir binanın soğutma yükünün 8 Sogutma Yükündeki Degisim, (%) Bina tipi 3 Izmir Antalya Istanbul Ankara Pencere Orani, (-) Şekil 6. Bina günlük soğutma yüküne pencere oranının etkisi

9 9 Yıllık Enerji İhtiyacı (kwh/m 2 ) Bina Tipi 1 Bina Tipi 2 Bina Tipi 3 Şehir Ankara Antalya İstanbul İzmir Ankara Antalya İstanbul İzmir Çerçeve tipi Alüminyum Çerçeve Giydirme Cephe Şekil 7. Çerçeve tipinin yıllık enerji ihtiyacı üzerindeki etkisi diğerlerinden daha fazla pencere oranı ile değiştiği gözlenmektedir. Sadece %8 pencere oranında İzmir ve Antalya soğutma yükü değerleri yakın çıkmaktadır. Şekil 7 de yıllık enerji ihtiyacı üzerinde farklı çerçeve tiplerinin etkisi görülmektedir. Hesaplamalarda pencere oranı %8 alınmış ve çift camlı gidirme cepheli bina ile alüminyum çerçeveli çift camlı pencerenin etkisi irdelenmiştir. Görüldüğü gibi giydirme cepheli binaların enerji ihtiyaçlarının soğuk iklim bölgelerinde sıcak iklim bölgelerine nazaran daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. Giydirme cepheli bina ile alüminyum çerçeveli pencereler kullanılan binaların soğutma yükü karişılaştırıldığında, alüminyum çerçeveli pencereler kullanılan ofis binalarında duyulur soğutma yükünün Ankara için %17.2, Antalya için % 16.86, İstanbul için %18.1 ve İzmir için % 16.8 daha az olduğu hesaplanmaktadır. Bunun nedeni çerçevenin bir nevi gölgeleme elemanı gibi davranmasından kaynaklanmaktadır. 7 Yıllık Enerji ihtiyacı, (kwh/m 2 ) Bina Tipi 1 Bina Tipi 2 Bina Tipi 3 Ankara Antalya İstanbul İzmir Ankara Antalya İstanbul İzmir Ankara Antalya İstanbul İzmir Tip c Tip b Tip a Şehir Cam Tipi Şekil 8. Farklı cam tiplerinin enerji ihtiyacı üzerindeki etkisi(pencere oranı=.4)

10 _ 1 Şekil 8 de farklı cam tiplerinin yıllık enerji ihtiyacı üzerindeki etkisi görülmektedir. Bu incelemede alüminyum çerçeveli pencere kullanıldığı ve pencere oranı da % 8 olarak sabit tutulmaktadır. Üç farklı tip cam incelenmiştir: a) Şeffaf çift cam, b) düşük neşretme katsayılı film kaplanmış çift-cam c) düşük neşretme katsayılı film kaplanmış üç sıra cam. Camlar arasında 6.4 mm hava boşluğu olduğu kabul edilmiştir. Soğutma yükü ihtiyacı düşük neşretme katsayılı cam kullanımı ile güneş enerjisinin daha yüksek oranlarda yansıtılması nedeniyle düşmekte, ısıtma yükleri ise daha düşük toplam ısı geçiş katsayısı nedeniyle azalmaktadır. İki veya üç sıralı camlardaki azalma beklenilen oranlardan daha az olduğu saptanmıştır. Düşük neşretme katsayılı çift cam kullanımının şeffaf çift cam ile karşılaştırılmasında Ankara için % 15.1, Antalya için %13.5, İstanbul için %14.21 ve İzmir için %15.94 oranında soğutma yüklerini azaltmak mümkündür. Bu incelemede bir binada kullanılacak ve o mekanın kullanılıp kullanılmadığını saptayarak aydınlatma ve iklimlendirme seviyelerini düşürecek veya kapatacak sensörlerin bina enerji ihtiyacı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Binalarda çoğu zaman konferans odaları gibi mahaller çalışma saatlerinin çoğunda kullanılmazlar ancak iklimlendirilmelerine devam edilir. Bu tarz odaların kullanılmadıkları zaman dilimlerinde, aydınlatma ve iklimlendirme nedeniyle enerji sarfiyatlarının azaltılması insana duyarlı sensörlerin kullanımı ile mümkündür. Bu durum, programda kullanım faktörünün % 25, %5 ve % 75 gibi adımlarla programa dahil edilmesi ile sağlanmış ve buna bağlı olarak o mekanın sıcaklık değişimi de programa dahil edilmiştir. Şekil 9 da bu etki gösterilmektedir. Yıllık Enerji İhtiyacı (kwh/m 2 ) % 5% 75% 1% 1 Ankara İstanbul İzmir Antalya Ankara İstanbul İzmir Antalya Ankara İstanbul İzmir Antalya Şehir Şekil 9. Bina kullanım oranının enerji ihtiyacı üzerindeki etkisi Enerji kullanımındaki azalma doğrudan kullanım ile orantılı olmakla beraber düşük kullanım oranlarında sıcak iklimlerde, yüksek kullanım oranlarında ise soğuk iklimlerde daha az enerji kullanımı gözlenmektedir. Bunun nedeni ısıtma yükü bina iç yükleri arttıkça azalmakta buna mükabil soğutma yükleri artmaktadır. 6.SONUÇ Bu çalışmada hazırlanan bilgisayar programı ile bina yıllık enerji yükleri ve soğutma yükleri binanın büyüklüğü, iklim şartları, cam tipleri, pencere oranları, çerçeve tipleri ve kullanım faktörü gözönüne alınarak incelenmiştir. 1. Simülasyon sonuçlarının da gösterdiği gibi pencere oranı bina yıllık enerji ihtiyacı ve mevsimsel soğutma yükleri üzerinde öenmli farklar yaratabilmektedir.bina büyüklüğünün en

11 _ 11 önemli olduğu ve pencere tipi ile önemli enerji sarfiyatının önlenebileceği şehir Antalya olarak görülmektedir. 2. Giydirme cepheli binaların enerji ihtiyaçlarının soğuk iklim bölgelerinde sıcak iklim bölgelerine nazaran daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. Giydirme cepheli bina ile alüminyum çerçeveli pencereler kullanılan binaların soğutma yükü karişılaştırıldığında, alüminyum çerçeveli pencereler kullanılan ofis binalarında duyulur soğutma yükünün Ankara için %17.2, antalya için % 16.86, İstanbul için %18.1 ve İzmir için % 16.8 daha az olduğu hesaplanmaktadır. Bunun nedeni çerçevenin bir nevi gölgeleme elemanı gibi davranmasından kaynaklanmaktadır. 3. Benzer şekilde düşük neşretme katsayılı cam kullanımı ile soğutma yükleri Ankara için %15.1, Antalya için %13.5,Istanbul için %14.21, Izmir için %15.94 azaltılabilmektedir. 4. Binanın bazı mahallerinin kullanılmaması durumunda da belirgin bir enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. KAYNAKLAR [1] World Energy Council, 22, Turkish National Committee (WECTNC) Energy Report, (in Turkish). [2] ASHRAE Handbook of Fundamentals, [3] Mitalas, G.P., and Kimura K, 1971, A calorimeter to determine cooling load caused by lights, ASHRAE Transactions, Vol. 77, 2, p65. [4] Mitalas, G.P.and Arsenault, J.G, 1971, Fortran IV program to calculate Z transfer functions for the calculation of transient heat transfer through walls and roof, Proceedings of the Conference- Use of Computers for Environmental Engineering Related to Buildings, NBS Building Science Series 39, October, Gaithersburg MD. [5] Ardehali, M. M. and Smith T. F. S., 1996, Evaluation of variable volume and temperature HVAC system for commercial and residential buildings, Ener. Conver. and Management, Vol.37, No: 9, pp [6] Rudoy, W. and Duran, F., 1975, Development of an improved cooling load calculation method, ASHRAE Transactions, Vol.81, 2, pp [7] Al-Rabghi mar, M.A. and Al-Johani Khalid, M., 1997, Utilizing transfer function method for hourly cooling load calculations, Energy Conversion and Management, Vol.38, No: 4,pp [8] Ashrae Handbook- Applications, [9] Türkmen, H.İ. Konut Dışı Binalarda Değişken Hava Debili İklimlendirme Sistemlerinin Bilgisayar Destekli Analizi İ.T.Ü. Fen Bilimleri enstitüsü,yüksek lisans Tezi, 22. İndisler: A- Yüzey alanı, (m 2 ) b n,c n,d n - transfer fonksiyonu katsayıları, (-) Q & -birim zamandaki ısı enerjisi miktarı (W) T- sıcaklık ( C) w-oda transfer fonksiyonu,(-) Alt indisler ea-güneş-hava n- toplama indisi o-dış ortam oa-dış hava r-oda rf-duyulur taşınım-ışınım sc-duyulur taşınım s-yüzey, duyulur t-toplam

12 _ 12 ÖZGEÇMİŞLER Nurdil ESKİN Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünden once lisans daha sonra da yüksek lisans diplomalarını alarak 1981 yılında mezun olmuştur yılları arasında Parsons-Brinkerhoff TSB şirketinde çeşitli projelerde özellikle metro ve raylı taşıma sistemlerinde havalandırma, iklimlendirme, drenaj ve yangın güvenliği konularında çalışmıştır. Bilim doktoru derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği programında 199 yılında almıştır yılları arasında öğretim görevlisi, yılları arasında Yardımcı Doçent ve 1997 yılından itibaren de Doçent olarak İ.T.Ü. Makina Fakültesinde görev yapmaktadır. İki-Fazlı Akışlar ve Uygulamaları, Isı Tekniği Uygulamaları, Dizel Motorlarda Yanma ve Soğutma, Akışkan Yataklı Kazanlar konularında çalışmaktadır Hamdi İlker TÜRKMEN Hamdi İlker Türkmen 1996 yılında Adana Kurttepe anadolu lisesinden mezun olmuş, aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliğinde lisans çalışmalarına başlayarak 2 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İ.T.Ü.Fen Bilimleri enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim dalında yüksek lisans çalışmalarına başlamış ve 22 yılında Yüksek Mühendis ünvanını kazanmıştır.

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ

AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ Hüsamettin BULUT Orhan BÜYÜKALACA Tuncay YILMAZ ÖZET Binalarda ısıtma ve soğutma için enerji ihtiyacını tahmin etmek amacıyla kullanılan

Detaylı

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ Dr. Ş.Özgür ATAYILMAZ 28. Ders İÇERİK 1. Cam ve Pencerenin Gelişimi 2. Enerji Tasarrufu 3. Camlarda Isı yalıtımı 4. Tek Camdan Isı Kaybı

Detaylı

Abs tract: Key Words: Prof. Dr. Nurdil ESKİN

Abs tract: Key Words: Prof. Dr. Nurdil ESKİN nurdil eskin:sablon 29.03.2011 10:23 Page 5 Konut Dışı Binaların Yıllık Enerji İhtiyaçlarının İncelenmesi Prof. Dr. Nurdil ESKİN ÖZET Dünyada tüketilen enerjinin büyük bir kısmı, iş veya konut amaçlı yaşam

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 005 (3) 59-63 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Düzlemsel Güneş Kolektörlerinde Üst Yüzeyden Olan Isıl Kayıpların

Detaylı

KONUT DIŞI BİNALARIN YILLIK ENERJİ İHTİYAÇLARININ İNCELENMESİ

KONUT DIŞI BİNALARIN YILLIK ENERJİ İHTİYAÇLARININ İNCELENMESİ _ 467 KONUT DIŞI BİNALARIN YILLIK ENERJİ İHTİYAÇLARININ İNCELENMESİ Nurdil ESKİN ÖZET Dünyada tüketilen enerjinin büyük bir kısmı, iş veya konut amaçlı yaşam alanları içindeki konfor şartlarının sağlanması

Detaylı

ÖRNEK BİR KONUTUN FARKLI YÖNTEMLERLE HESAPLANAN SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA VE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ

ÖRNEK BİR KONUTUN FARKLI YÖNTEMLERLE HESAPLANAN SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA VE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl 6 Sayı:11Bahar 2007/1 s.143-163 ÖRNEK BİR KONUTUN FARKLI YÖNTEMLERLE HESAPLANAN SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA VE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN VE İKLİM ŞARTLARININ OFİS BİNALARI ENERJİ İHTİYACI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN VE İKLİM ŞARTLARININ OFİS BİNALARI ENERJİ İHTİYACI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ 89 İKLİMLENDİRME SİSEMLERİNİN VE İKLİM ŞARLARININ OFİS BİNALARI ENERJİ İHİYACI ÜZERİNDEKİ EKİSİ Nurdil ESKİN ÖZE Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin gerek ilk yatırım maliyetlerinin ve

Detaylı

Konut Dışı Binaların Yıllık Enerji İhtiyaçlarının İncelenmesi

Konut Dışı Binaların Yıllık Enerji İhtiyaçlarının İncelenmesi Nurdil eskin:sablon 23.02.2010 17:09 Page 5 Konut Dışı Binaların Yıllık Enerji İhtiyaçlarının İncelenmesi Prof. Dr. Nurdil ESKİN ÖZET Dünyada tüketilen enerjinin büyük bir kısmı, iş veya konut amaçlı yaşam

Detaylı

TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI

TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI 93 TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI Kaan ERTAŞ ÖZET 14 Haziran 1999 tarihinde resmi gazetede yayınlanan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım kuralları

Detaylı

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sayfa : 1 Bina Bilgileri BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin Adı : ISORAST DEFNE Binanın Adı : DEFNE Ada/Parsel : Sokak-No : Semt : İlçe : İl : ISTANBUL Dizayn Bilgileri: Brüt Hacim : 593 Net Kullanım

Detaylı

BİR OFİS BİNASININ DEĞİŞKEN HAVA DEBİLİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE KONTROLÜ

BİR OFİS BİNASININ DEĞİŞKEN HAVA DEBİLİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE KONTROLÜ _ 145 BİR OFİS BİNASININ DEĞİŞKEN HAVA DEBİLİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE KONTROLÜ Sami YILMAZ Afşin GÜNGÖR Şeniz F. ERTUĞRUL Nurdil ESKİN ÖZET Bu çalışmada bir ofis binası için değişken hava

Detaylı

Abs tract: Key Words: Meral ÖZEL Serhat ŞENGÜR

Abs tract: Key Words: Meral ÖZEL Serhat ŞENGÜR Meral Ozel:Sablon 02.01.2013 14:44 Page 5 Farklı Yakıt Türü ve Yalıtım Malzemelerine Göre Optimum Yalıtım Kalınlığının Belirlenmesi Meral ÖZEL Serhat ŞENGÜR Abs tract: ÖZET Bu çalışmada, Antalya ve Kars

Detaylı

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU 24.08.2010 İÇİNDEKİLER PREFABRİKE YAPI A.Ş.- EKOEVİ İÇİN ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU... 2 1. PREFABRİKE YAPI A.Ş. TARAFINDAN EKOEV PROTOTİPİ

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II GENİŞLETİLMİŞ YÜZEYLERDE ISI TRANSFERİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Genişletilmiş

Detaylı

TS 825 ISI YALITIM YÖNETMELİĞİ'NİN KONUTLARDA ISI KORUNUMU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

TS 825 ISI YALITIM YÖNETMELİĞİ'NİN KONUTLARDA ISI KORUNUMU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir-Türkiye TS 825 ISI YALITIM YÖNETMELİĞİ'NİN KONUTLARDA ISI KORUNUMU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Gül Koçlar ORAL', Ş. Filiz AKŞW

Detaylı

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sayfa : 1 Bina Bilgileri BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin Adı : ISORAST DOĞANAY Binanın Adı : DOĞANAY Ada/Parsel : Sokak-No : Semt : İlçe : İl : İSTANBUL Dizayn Bilgileri: Brüt Hacim : 441,92 Net

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Bölüm 4 BİNALARDA ISITMA SİSTEMİ PROJELENDİRİLMESİNE ESAS ISI GEREKSİNİMİ HESABI (TS 2164)

Bölüm 4 BİNALARDA ISITMA SİSTEMİ PROJELENDİRİLMESİNE ESAS ISI GEREKSİNİMİ HESABI (TS 2164) ME401- Isıtma ve Havalandırma Bahar, 2017 Bölüm 4 BİNALARDA ISITMA SİSTEMİ PROJELENDİRİLMESİNE ESAS ISI GEREKSİNİMİ HESABI (TS 2164) Ceyhun Yılmaz Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ RADYAÖR ARKALARINA YERLEŞİRİLEN YANSIICI YÜZEYLERİN RADYAÖR EKİNLİĞİNE EKİSİ Mert ÜKEL Müslüm ARICI Mehmet Fatih BİNGÖLLÜ Hasan KARABAY ÖZE Bu çalışmada yapılardaki radyatörlerin arkalarına yerleştirilen

Detaylı

Enerji Yönetmeliğine Göre Konutların Farklı Isı Yalıtım Malzemeleri İle Yalıtılmasının Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma: Kahramanmaraş Örneği

Enerji Yönetmeliğine Göre Konutların Farklı Isı Yalıtım Malzemeleri İle Yalıtılmasının Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma: Kahramanmaraş Örneği KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17(1),214 1 KSU. Journal of Engineering Sciences, 17(1),214 Enerji Yönetmeliğine Göre Konutların Farklı Isı Yalıtım Malzemeleri İle Yalıtılmasının Ekonomik Analizi Üzerine

Detaylı

1).S.Ü. MÜH.-MİM. FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ/KONYA mutosun@selcuk.edu.tr, mustosun@hotmail.com tel: 0542 644 83 19

1).S.Ü. MÜH.-MİM. FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ/KONYA mutosun@selcuk.edu.tr, mustosun@hotmail.com tel: 0542 644 83 19 YAPILARDA ENERJİ TASARRUFUNA YÖNELİK ÇABALAR İÇİN BİR BİLGİSAYAR ANALİZ PROGRAM MODELİ Dr. Mustafa TOSUN 1 1).S.Ü. MÜH.-MİM. FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ/KONYA mutosun@selcuk.edu.tr, mustosun@hotmail.com

Detaylı

DOĞAL HAVALANDIRMA YAPABİLEN ÖRNEK BİR OFİS BİNASINDA KLİMA SİSTEM TASARIMI

DOĞAL HAVALANDIRMA YAPABİLEN ÖRNEK BİR OFİS BİNASINDA KLİMA SİSTEM TASARIMI _ 217 DOĞAL HAVALANDIRMA YAPABİLEN ÖRNEK BİR OFİS BİNASINDA KLİMA SİSTEM TASARIMI Ahmet ARISOY Görkem ÇİLEK ÖZET Bu çalışmada İstanbul da bir örnek ofis binasında doğal ve mekanik sistemin birlikte uygulandığı

Detaylı

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sayfa : 1 Bina Bilgileri BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin Adı : ISORAST KRIZANTEM Binanın Adı : KRIZANTEM Ada/Parsel : Sokak-No : Semt : İlçe : İl : İSTANBUL Dizayn Bilgileri: Brüt Hacim : 504,27

Detaylı

BİNA DIŞ YÜZEYLERİNİN GÜNEŞ IŞINIMINI YUTMA ORANLARININ ISI AKISI AÇISINDAN ARAŞTIRILMASI

BİNA DIŞ YÜZEYLERİNİN GÜNEŞ IŞINIMINI YUTMA ORANLARININ ISI AKISI AÇISINDAN ARAŞTIRILMASI PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 6 :12 : 2 :167-171

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

Binanın Özgül Isı Kaybı Hesaplama Çizelgesi

Binanın Özgül Isı Kaybı Hesaplama Çizelgesi Binanın Özgül Isı Kaybı Hesaplama Çizelgesi Yapı Elemanı Kalınlığı Isıl Iletkenlik Hesap Değeri Isıl İletkenlik Direnci Isı Geçirgenlik Katsayısı Isı Kaybedilen Yuzey Isı Kaybı Binadaki Yapı Elemanları

Detaylı

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 D.ISI YÜKÜ HESABI 7 1. Trasnsmisyon Isı Yükü 7 2- İnfilitrasyon

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada KAPLAMALI CAMLAR Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada İÇİNDEKİLER Isı Kontrol Camları 2 - Şişecam Low-E Cam Isı ve Güneş Kontrol Camları 3 - Şişecam Solar Low-E Cam Temperlenebilir Isı Kontrol

Detaylı

SICAK İKLİM BÖLGELERİNDE SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

SICAK İKLİM BÖLGELERİNDE SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI YTU Arch. Fac. e-journal Volume 1, Issue 2-3, 2006 SICAK İKLİM BÖLGELERİNDE SOĞUTMA YÜKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI COMPARISON OF COOLING LOADS IN HOT CLIMATES F. İlgin ERKMEN a, Gülay Zorer GEDİK b, Müjgan

Detaylı

Isı Yalıtım Projesini Yapanın ONAY

Isı Yalıtım Projesini Yapanın ONAY BİNANIN Sahibi Kullanma Amacı Kat Adedi İSORAST YAPI TEKNOLOJİLERİ Konutlar 3 ARSANIN İli İSTANBUL İlçesi MERKEZ Mahallesi Sokağı Pafta Ada Parsel Isı Yalıtım Projesini Yapanın ONAY Adı Soyadı Cemal Maviş

Detaylı

TÜRKĐYE'NĐN 15 ĐLĐ ĐÇĐN BAZI ĐKLĐM VERĐLERĐNĐN EŞĐTLĐKLERLE ĐFADESĐ*

TÜRKĐYE'NĐN 15 ĐLĐ ĐÇĐN BAZI ĐKLĐM VERĐLERĐNĐN EŞĐTLĐKLERLE ĐFADESĐ* TÜRKĐYE'NĐN 15 ĐLĐ ĐÇĐN BAZI ĐKLĐM VERĐLERĐNĐN EŞĐTLĐKLERLE ĐFADESĐ* Hüsamettin BULUT, Orhan BÜYÜKALACA ve Alper YILMAZ Çukurova Üniversitesi, Müh. Mim. Fak. Makine Müh. Bölümü Balcalı-ADANA Hüsamettin

Detaylı

ÇEVRE BİNALARIN GÖLGELEME ETKİSİ BAKIMINDAN TS825 TEKİ GÖLGELEME FAKTÖRLERİNİN İRDELENMESİ

ÇEVRE BİNALARIN GÖLGELEME ETKİSİ BAKIMINDAN TS825 TEKİ GÖLGELEME FAKTÖRLERİNİN İRDELENMESİ ÇEVRE BİNALARIN ETKİSİ BAKIMINDAN TS825 TEKİ FAKTÖRLERİNİN İRDELENMESİ Vildan OK, Neslihan T.BAYRAKTAR SUMMARY In the report shading factors accepted as constant values in the standard of TS 825 are compared

Detaylı

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada KAPLAMALI CAMLAR Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada İÇİNDEKİLER Isı Kontrol Camları 2 - Şişecam Low-E Cam Isı ve Güneş Kontrol Camları 3 - Şişecam Solar Low-E Cam Temperlenebilir Isı Kontrol

Detaylı

BİNALARIN DOĞAL SOĞUTULMASI

BİNALARIN DOĞAL SOĞUTULMASI 409 BİNALARIN DOĞAL SOĞUTULMASI Edvin ÇETEGEN Ahmet ARISOY ÖZET Binalarda ısıl sistemler için kullanılan fosil tabanlı yakıtların daha az tüketilmesiyle, hem bu değerli yakıtların korunması, hem de yanma

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI. Isı Kaybı. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI. Isı Kaybı. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI Isı Kaybı Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bir Hacimdeki Isı Kayıpları Bina

Detaylı

3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon )

3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon ) 3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon ) Genellikle, bir soğuk hava deposunun çeşitli duvarlarından giren ısı kazancının bu duvarlara eşit dağılması

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI 77 BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI Abdullah BİLGİN ÖZET Proje, uygulama ve işletme dönemini yaşadığımız 50,000 konutluk Batıkent projesinde, ısı yalıtımı uygulamasına,

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır.

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. Termodinamik Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi Bölüm 2 Problemler Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. 1 2-26 800 kg kütlesi olan bir arabanın yatay yolda 0 dan 100 km/h hıza

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI DEGREE-TIME CALCULATIONS FOR KARABÜK

KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI DEGREE-TIME CALCULATIONS FOR KARABÜK KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI Şaban PUSAT 1, Nuri TUNÇ 2, İsmail EKMEKÇİ 3 ve Yaşar YETİŞKEN 4 *1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Beşiktaş, İstanbul 2 Meteoroloji Genel

Detaylı

CARRIER ve ENERJİ VERİML

CARRIER ve ENERJİ VERİML Carrier HAP e20 programı ile yapılan enerji simülasyonlarında yılın 8.760 saatlik hava verileri kullanılarak gerçek bir saatlik enerji analizi gerçekleştirilir. Program, bina ısı akışını hesaplamak için

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI

TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI Mak. Müh. Kaan ERTAŞ * ÖZET 14 Haziran 1999 tarihinde resmi gazetede yayınlanan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım

Detaylı

ĠSTANBUL DAKĠ DÖRT ĠSTASYON ĠÇĠN DEĞĠġKEN TABANLI DERECE-SAAT HESABI

ĠSTANBUL DAKĠ DÖRT ĠSTASYON ĠÇĠN DEĞĠġKEN TABANLI DERECE-SAAT HESABI TÜBAV Bilim ĠSTANBUL DAKĠ DÖRT ĠSTASYON ĠÇĠN DEĞĠġKEN TABANLI DERECE-SAAT HESABI İsmail EKMEKÇİ 1, Şaban PUSAT 2* 1 Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü 2 Yıldız Teknik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ Feride ŞENER 1, Sezen YILDIRIM ÜNNÜ 2, Alpin KÖKNEL YENER 1 1 İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla, Taksim, İstanbul,

Detaylı

ISITMA VE ĐKLĐMLENDĐRME UYGULAMASINDA ENERJĐ TASARRUFU*

ISITMA VE ĐKLĐMLENDĐRME UYGULAMASINDA ENERJĐ TASARRUFU* ISITMA VE ĐKLĐMLENDĐRME UYGULAMASINDA ENERJĐ TASARRUFU* Sabri SAVAŞ - Bahar BAYBOZ ÖZET Ülkemiz çok katlı binalarda inşaat tekniği yönünden başta kentleşmede yer ve zemin seçimi ile arsa parselasyonu,

Detaylı

Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi

Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi mert:sablon 31.12.2009 14:25 Page 49 Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi Mert TÜKEL Araş. Gör. Müslüm ARICI Mehmet Fatih BİNGÖLLÜ Öğr. Gör. Hasan KARABAY ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10 Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: CEVAP ANAHTARI Açıklama: Sınavda ders notları ve dersle ilgili tablolar serbesttir. SORU. Tersinir ve tersinmez işlemi tanımlayınız. Gerçek işlemler nasıl işlemdir?

Detaylı

DİKEY TİP TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPASI KULLANIMINDA GÜNEŞ ENERJİ DESTEĞİNİN ARAŞTIRILMASI

DİKEY TİP TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPASI KULLANIMINDA GÜNEŞ ENERJİ DESTEĞİNİN ARAŞTIRILMASI DİKEY TİP TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPASI KULLANIMINDA GÜNEŞ ENERJİ DESTEĞİNİN ARAŞTIRILMASI Kimya Y. Müh. Haluk AĞUSTOS Arş. Gör. Özgen AÇIKGÖZ Arş. Gör. Uğur AKBULUT Prof. Dr. Olcay KINCAY Yıldız Teknik

Detaylı

AYLIK BAZDA SAATLİK DERECE-SAAT DEĞERLERİNİN TESPİTİNİ MÜMKÜN KILAN YENİ BİR YAKLAŞIM

AYLIK BAZDA SAATLİK DERECE-SAAT DEĞERLERİNİN TESPİTİNİ MÜMKÜN KILAN YENİ BİR YAKLAŞIM AYLIK BAZDA SAATLİK DERECE-SAAT DEĞERLERİNİN TESPİTİNİ MÜMKÜN KILAN YENİ BİR YAKLAŞIM Can COŞKUN Mustafa ERTÜRK Zuhal OKTAY İbrahim DİNÇER ÖZET Bu çalışmada aylık bazda saatlik derece-saat değerlerinin

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEY FÖYÜ 1. Deney Amacı Farklı

Detaylı

YAPI KABUĞU ISI YALITIM DEĞERĐNĐN YAPI FORMUNA BAĞLI OLARAK BELĐRLENMESĐ ĐÇĐN BĐR YÖNTEM ÖNERĐSĐ

YAPI KABUĞU ISI YALITIM DEĞERĐNĐN YAPI FORMUNA BAĞLI OLARAK BELĐRLENMESĐ ĐÇĐN BĐR YÖNTEM ÖNERĐSĐ YAPI KABUĞU ISI YALITIM DEĞERĐNĐN YAPI FORMUNA BAĞLI OLARAK BELĐRLENMESĐ ĐÇĐN BĐR YÖNTEM ÖNERĐSĐ Prof. Dr. Zerrin YILMAZ - Doç. Dr. Gül Koçlar ORAL Đstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Özet

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

Konut Dışı Binalarda Mahal Sıcaklıklarının Enerji Tüketimine

Konut Dışı Binalarda Mahal Sıcaklıklarının Enerji Tüketimine 35 Konut Dışı Binalarda Mahal Sıcaklıklarının Enerji Tüketimine Etkileri Effect of DesignTemperature on EnergyConsumption of Non-Residential Buildings Günay Özdemir, Nurdil Eskin Özet Bu çalışmada İstanbul

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü. Gazbeton, Bimsblok ve Tuğla Binalarda Isıl Davranış

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü. Gazbeton, Bimsblok ve Tuğla Binalarda Isıl Davranış Gazbeton, Bimsblok ve Tuğla Binalarda Isıl Davranış İçerik Giriş Duvar Yapısının Önemi Duvar Yapısı Projenin Tanımı ve Amacı Deney Evleri Kış Dönemi Sonuçlar ları Yaz Dönemi D Sonuçlar ları Giriş Bina

Detaylı

Soğuk İklimlerdeki Binalarda Pencere Sistemlerinin Enerji Performansı

Soğuk İklimlerdeki Binalarda Pencere Sistemlerinin Enerji Performansı Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der. Science and Eng. J. of Fırat Univ. 17 (3), 499-58, 25 17 (3), 499-58, 25 Soğuk İklimlerdeki Binalarda Pencere Sistemlerinin Enerji Performansı Betül BEKTAŞ ve U. Teoman

Detaylı

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR MAK04 TEKNİK FİZİK ISI TRANSFERİ ÖRNEK PROBLEMLER Tabakalı düzlem duvarlarda ısı transferi Birleşik düzlem duvarlardan x yönünde, sabit rejim halinde ve duvarlar içerisinde ısı üretimi olmaması ve termofiziksel

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Yangın Korumada Genişleyen Sınırlar

Yangın Korumada Genişleyen Sınırlar Yangın Korumada Genişleyen Sınırlar 1 Sunumun Amaçları Yangına dayanımlı camlama sistemi hakkında mimar kullanıcının aydınlatılması, ve son Camlama dışında yangın koruma metotlarının tartışılması, Yangın

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

Türkiye nin İlleri İçin Soğutma Tasarım Sıcaklıklarının Tespiti

Türkiye nin İlleri İçin Soğutma Tasarım Sıcaklıklarının Tespiti Azmi aktacir:sablon 25.01.2012 14:03 Page 5 Türkiye nin İlleri İçin Soğutma Tasarım Sıcaklıklarının Tespiti Yrd.Doç.Dr. M. Azmi AKTACİR Prof. Dr. Bülent YEŞİLATA Emrah YAKA Burak YENİGÜN ÖZET Soğutma tasarım

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ DENEY RAPORU 15.09.2010 DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ Deney Yeri İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Isı Tekniği Birimi, Isı

Detaylı

Sürdürülebilir Binalarda Isıl Depolama. Dr. İbrahim Çakmanus

Sürdürülebilir Binalarda Isıl Depolama. Dr. İbrahim Çakmanus Sürdürülebilir Binalarda Isıl Depolama Dr. İbrahim Çakmanus Özet LEED puanlama sisteminde enerji puanlamada %35 civarında bir yer tutmaktadır. Bunun için bina kabuğu performansının artırılması, yüksek

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

ISI Mühendisliği İçindekiler

ISI Mühendisliği İçindekiler ISI Mühendisliği İçindekiler Aktarım hesabı...2 Genel...2 Nominal tüketim...2 Nominal tüketimin hesaplanması...4 Tesis kapasitesi...6 Tesis kapasitesinin hesaplanması...8 1 Aktarım Hesabı Genel Aktarım

Detaylı

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 3 Sürekli Isı iletimi Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Düzlem Duvarlarda Sürekli Isı İletimi İç ve dış yüzey sıcaklıkları farklı bir duvar düşünelim +x yönünde

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

VRF SİSTEMLERİ MMO ADANA ŞUBE / MERVE ECEMİŞ

VRF SİSTEMLERİ MMO ADANA ŞUBE / MERVE ECEMİŞ MMO ADANA ŞUBE / MERVE ECEMİŞ VRF Sistemleri Merve Ecemiş Makine Mühendisi 2 VRF Klima / VRV Klima Sistemleri Nedir? Variable Refrigerant Flow Kelimelerinin baş harflerinden oluşan VRF; Değişken Debili

Detaylı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi Hesabı Sıcak sulu ısıtma sistemleri, günümüzde bireysel ve bölgesel konut ısıtmasında, fabrika ve atölye, sera ısıtmasında, jeotermal enerjinin kullanıldığı ısıtma

Detaylı

SOĞUTMA ENERJİ GEREKSİNİMİ TESPİTİNDE FARKLI KULLANIM ŞARTLARI İÇİN PRATİK BİR YAKLAŞIM

SOĞUTMA ENERJİ GEREKSİNİMİ TESPİTİNDE FARKLI KULLANIM ŞARTLARI İÇİN PRATİK BİR YAKLAŞIM _ 1221 SOĞUMA ENERJİ GEREKSİNİMİ ESPİİNDE FARKLI KULLANIM ŞARLARI İÇİN PRAİK BİR YAKLAŞIM Can COŞKUN Zuhal OKAY Bahar BAYBOZ Enver YALÇIN ÖZE Bu çalışmada, farklı kullanım saatlerine ve iç referans sıcaklıklara

Detaylı

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü KARARLI HAL ISI İLETİMİ Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Sürekli rejim/kararlı hal (steady-state) & Geçici rejim/kararsız hal (transient/ unsteady state) Isı transferi problemleri kararlı hal

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ KOLLEKTÖR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinde kullanılan vakum tüplü kollektör tiplerinin tanıtılması, boyler tankına sahip olan vakum tüplü

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

CEPHE SİSTEMLERİNDE KULLANILAN YALITIM CAMI KOMBİNASYONLARI

CEPHE SİSTEMLERİNDE KULLANILAN YALITIM CAMI KOMBİNASYONLARI CEPHE SİSTEMLERİNDE KULLANILAN YALITIM CAMI KOMBİNASYONLARI Yusuf İLHAN (Mimar, İTÜ) Doç.Dr. Murat AYGÜN (Mimar, İTÜ) ÖZET Enerji etkin tasarım ve uygulamaların yaygınlaştığı günümüzde yapıda dolayısıyla

Detaylı

Doğal Havalandırma Yapabilen Örnek Bir Ofis Binasında Klima Sistem Tasarımı

Doğal Havalandırma Yapabilen Örnek Bir Ofis Binasında Klima Sistem Tasarımı Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 96, s. 5-10, 2006 Doğal Havalandırma Yapabilen Örnek Bir Ofis Binasında Klima Sistem Tasarımı Ahmet ARISOY* Görkem ÇĐLEK** Özet Bu çalışmada Đstanbul'da bir örnek ofis

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

1 DAĞITICI MENFEZLER / ÇİFT SIRA KANATLI MENFEZ

1 DAĞITICI MENFEZLER / ÇİFT SIRA KANATLI MENFEZ 1 DAĞITICI MENFEZLER / ÇİFT SIRA KANATLI MENFEZ TANIM: DM :Dağıtıcı Menfezler Aerodinamik yapıdaki menfez kanatları istenilen açıya yatay ve dikey yönde el ile kolayca ayarlanabilir. Çift sıra kanatlı

Detaylı

Abs tract: Key Words: Meral ÖZEL Nesrin İLGİN

Abs tract: Key Words: Meral ÖZEL Nesrin İLGİN Nesrin ilgin:sablon 02.01.2013 14:49 Page 27 Periyodik Sınır Şartlarına Maruz Kalan Çok Katmanlı Duvarlarda Sıcaklık Dağılımının ANSYS'de Analizi Meral ÖZEL Nesrin İLGİN Abs tract: ÖZET Bu çalışmada, çok

Detaylı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA ALANLARı GÜNEŞ MİMARİSİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTMA GÜNEŞ BACALARI GÜNEŞ FIRINLARI GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA Kurutma işlemi maddenin içindeki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması

Detaylı

ÇİFT CAMLI PENERELERDE ISI GEÇİŞİNİN İNCELENMESİ

ÇİFT CAMLI PENERELERDE ISI GEÇİŞİNİN İNCELENMESİ ÇİFT CAMI PENEREERDE ISI GEÇİŞİNİN İNCEENMESİ Müslüm Arıcı, Ömer Oğuz Tozkoparan, Hasan Karabay Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, KOCAEİ muslumarici@gmail.com,tozkoparano@hotmail.com,

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

FARKLI DERECE-GÜN BÖLGELERİ İÇİN TS825 e UYGUN OLARAK YALITILAN BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN TEKNİK ve EKONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ

FARKLI DERECE-GÜN BÖLGELERİ İÇİN TS825 e UYGUN OLARAK YALITILAN BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN TEKNİK ve EKONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ FARKLI DERECE-GÜN BÖLGELERİ İÇİN TS825 e UYGUN OLARAK YALITILAN BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN TEKNİK ve EKONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ Sezgi KOÇAK Cemil ŞAŞMAZ İbrahim ATMACA ÖZET Bu çalışmada, farklı derece gün

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ KİTAP HAKKINDA

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ KİTAP HAKKINDA İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ KİTAP HAKKINDA vi vii GENİŞLETİLMİŞ ÖZET 1 BÖLÜM 1: GİRİŞ 35 1.1. YAPIDA ÇEVRE VE ENERJİ 37 1.2. YAPI TASARIMI VE ÇEVRE İLİŞKİSİ 42 1.3. YAPILAŞMA VE ENERJİ TEMİNİNİN EKOLOJİK DENGEYE

Detaylı