PİSTONLU TULUMBALARIN;

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PİSTONLU TULUMBALARIN;"

Transkript

1

2 PİSTONLU TULUMBALARIN; ELEMANLARI KULLANILDIĞI YERLER 1- Piston ve Silindir 1- İş verimi küçük olan yerlerde 2- Giriş - çıkış supapları 2- Manometrik iletim yükseklikleri 3- Emme ve basma boruları büyük olan yerlerde 4- Salmastra tertibatı 3- İçerisinde yabancı cisim 5- Hava haznesi bulunmayan sıvılarda 6- Tahrik tertibatı OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI 1- Hidrolik randımanı yüksektir. 1- Kesintili çalıştığı için iş verimi 2- Kendi kendine emmeye küçüktür. başlayabilir. 2- Kesintili çalışmadan dolayı meydana 3- Çeşitli manometrik iletim, gelen dinamik kuvvetler temel emme yükseklikleri için problemi doğurur. kullanılabilir. 3- Yabancı cisimlerin supaplara takılma tehlikesi vardır.

3 SANTRİFÜJ TULUMBALARIN; ELEMANLARI KULLANILDIĞI YERLER 1- Tulumba gövdesi ve kanatlı çark 1- Büyük iş verimi gerektiren yerlerde 2- Emme ve basma borusu 2- Küçük manometrik iletim yükseklik- 3- Vana leri gerektiren yerlerde 4- Salmastra tertibatı 3- İçerisinde yabancı cisim 5- Tahrik tertibatı bulunan sıvılarda OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI 1- İş verimi büyüktür 1- Hidrolik kayıplardan dolayı randımanı 2- Devir sayısı yüksek olduğundan düşüktür (% 40-90). tahvil tertibatı gerektirmiyor, 2- Çalışmaya başlamadan önce emme kuvvet makinesine doğrudan borusu ve tulumba gövdesinin doldudoğruya bağlanabiliyor. rulması gerekiyor. 3- Dinamik kuvvet oluşturmuyor, 3- Belirli bir iletim yüksekliği için temel problemi yok. kullanılabiliyor. 4- İçinde yabancı cisim bulunan sıvıları iletebiliyor. 5- Ağırlığı ve kapladığı yer azdır.

4

5

6 GENEL OLARAK KOMPRESÖRLERİN ÖZELLİKLERİ; 1.) Şantiyede basınçlı hava elde etmeye yarayan araçlardır. 2.) Küçük ve basit amaçlar için tek kademeli ve 7 atmosfer basınç üretenler, büyük amaçlar içinse 7 atmosferden fazla basınç üreten kompresörler kullanılır. 3.) Kompresörlerin iş verimi, atmosfer basıncı olarak bir dakikada emilen hava hacmi cinsinden (m 3 /dak) belirtilir. 4.) Seçilecek kompresörün iş verimi, şantiyede basınçlı havayla çalıştırılacak aletlerin basınçlı hava harcamaları toplamlarından % 25 daha fazla olmalıdır. 5.) Basınçlı hava iletim borularındaki sürtünme kayıplarından dolayı meydana gelecek basınç düşmesi 0.2 atmosferden fazla olmamalıdır. 6.) Şantiyelerde basınçlı havayla çalıştırılan başlıca makineler:. DELEÇLER (Perferatörler). GEVŞETME, KAZMA VE YIKMA TABANCALARI. PERÇİN TABANCALARI. VİBRATÖRLER. VİNÇLER 7.) Büyük şantiyelerde basınçlı hava elde etmek için;. Ya merkezi, büyük bir kompresör,. Ya da her işyerinde ayrı ayrı olmak üzere çok sayıda küçük kompresörler kullanılır.

7

8 PİSTONLU KOMPRESÖR ELEMANLARI ROTATİF KOMPRESÖR ELEMANLARI 1- Piston ve silindir 1- Kompresör gövdesi 2- Giriş-çıkış supapları 2- Rotor (silindirik rotor gövdesi 3- Basınçlı hava deposu (üzerinde üzerine oluklar içinde lameller manometresi ve emniyet supabıyla) yerleştirilmiştir) 4- Soğutucu 5- Rölanti tertibatı BASINÇLI HAVAYLA ÇALIŞMA VE KOMPRESÖR KULLANMANIN; OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI 1- Darbeli çalışan makineler için en uygun 1- Kuvvet makinesi ile iş makinesi tahrik şeklidir. arasına basınçlı hava motoru girdiği 2- Enerji, tehlikesiz ve en kolay şekilde için randıman düşer. iletilir. 2- Borularda basınçlı hava iletilirken 3- Çalışan makineler aşırı yükten zarar sürtünme kayıpları ve ek yerlerinde görmez ve kapalı hacimlerin havası sızma kayıpları olur. bozulmaz. 4- Tamir ve bakımları kolaydır.

9 MERKEZİ BİR BÜYÜK KOMPRESÖR YERİNE BİRKAÇ KÜÇÜK KOMPRESÖR KULLANMANIN; OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI 1- Borularda ve ek yerlerinde sızma kayıpları *. Satınalma bedelleri ve işletme olmaz. 2- Kompresörlerden birisinin arıza yapması halinde diğerleri çalışmaya devam eder. 3- Şantiyede çalışan makinelerden bir iki tanesinin kullanıldığı zamanlarda yalnız o makinelerin yanındaki küçük kompre- sörler işletilir. giderleri daha fazladır. ROTATİF KOMPRESÖRLERİN; OLUMLU YANLARI OLUMSUZ YANLARI 1- Sessiz çalışırlar. 1- Randımanları düşüktür. 2- Az yer kaplarlar. 2- Yüksek basınçlar için kullanılamazlar.

10

11 ÖRNEK PROBLEM: Şantiyede temel kazısı sırasında çıkan ve tüm geniş derin temel çukurunu dolduran yeraltı suyunun bu sahadan uzaklaştırılması; temel zemininin kuruda tutularak bir an önce temel inşaatının tamamlanması istenilmektedir. Aşağıda verilen ve çözüm için gerekli olan bilgilerden yararlanarak; a) Şantiye için gerekli olan tulumbanın tahrik gücü ve su boşaltma debisini hesaplayınız, VERİLENLER: b) Yüklenicinin alması gereken Su Boşaltma Zammı bedelini hesaplayınız.. İnşaat işinin toplam taban (temel çukuru) alanı m 2. Temelde yapılan imalatın türü: Demirli-demirsiz betonarme kalıbı dır ve herbir m2 için m = 0.25 alınır.. Her 100 m2 alan için 1 olmak üzere bir (n) katsayısı belirlenerek formülde kullanılacaktır < Alan < 2000 m 2 arasında alana sahip çalışma ve debi miktarına göre uygun Su Boşaltma Zammı Formülü kullanılacaktır.. A katsayısı... A = Tulumbada kullanılacak (emme ve basma için) boru çapları m.. Tulumba için kullanılacak (5, 20 ve 45 PS gücündeki motopompların 1 saatlik kârlı ücretleri 1995 yılı için sırasıyla ( 66956, ve TL/h.) dir.

12 . Tulumbadaki;.. Emme / basma hızları m/sn... Sıvı (su) katsayıları Emme borusunun max. uzunluğu m... Geodezik emme yüksekliği m... Basma borusunun max. uzunluğu m... Geodezik basma yüksekliği m... Mekanik randıman Hidrolik randıman ÇÖZÜM:. Saatlik su debisinin belirlenmesi: Belli çapta PVC boruya sahip savaklama sistemi kurularak ve basit ventürimetreyle yapılan ölçümler sonucunda 5 cm. boru çapında ve = 1.0 m/sn hızla suyun sabit seviyede tutulabildiği tesbit edilmiştir. Buna göre; Q = (. d e 2 / 4). ve = (. d b 2 / 4). v b = x (0.05) 2 x 1.0 / 4 = m 3 /sn (2 Lt/sn) (2 dm 3 /sn = 2 Lt/sn saniyedeki debi) Q saat = x 3600 = 7.2 m 3 /h = 7200 Lt/h.

13 a) Manometrik toplam iletim yüksekliğinin bulunması: H e = 2.15 m., H b = 1.30 m., l e = 2.50 m., l b = 1.50 m., = 0.02 v e 2 v e 2. l e (1.0) 2 (1.0) 2 x 2.50 H eman = H e + +. = x 0.02 = m. 2.g 2.g.d e 2 x x 9.81 x 0.05 v b 2 v b 2. l b (1.0) 2 (1.0) 2 x 1.50 H bman = H b + +. = x 0.02 = m. 2.g 2.g.d b 2 x x 9.81 x 0.05 H man = H eman + H bman = H man = m.. Gerekli tulumba tahrik gücünün (N) bulunması: = 1000 kg/m 3 (su için), Q = m 3 /sn., h = 0.85, m = Q. H man 1000 x x N = = Kgm/sn. 75. h. m 75 x 0.85 x 0.90

14 N = 0.13 PS < 5 PS olduğu için bize 5 PS lik motopomp yeterli olmaktadır. Bu motopompun saatlik kârlı ücreti (66956 TL/h yılı ) olarak verilmiştir. Saatlik kârsız ücreti: / 1.25 = 53656,- TL/h. dir. b) Yüklenicinin alması gereken Su Boşaltma Zammı: Saatlik su debisi Q = 7.2 m 3 /h < 10 m 3 /h olduğu için poz nolu su boşaltma birim fiyatı formülü kullanılacaktır (yüklenici kârı dahil). 0.10) n = 875 / 100 = 8.75, K = 53656,- TL/h., m = 0.25, A = 1.00 F = 1.25x0.02xAxm(41 - n).(3h + 1). (0.011xQxK ) F = 1.25x0.02x1.00x0.25x( ).(3x ). (0.011x7.2x F 10178,- TL/m 3 Su Boşaltma Zammı Birim Fiyatı uygulanacaktır.

15

16 BETON HAZIRLAMA TESİSLERİNİN; ÖZELLİKLERİ. Beton, gerekli malzemelerin belirli 1 m 3 BETON İÇİN OPT. MALZEME ORANLARI oranlarda bir araya getirilip üniform Dane Gurubu Granülometri Malzeme şekilde karıştırılmasıyla hazırlanır. Boyutu (mm) Oranı (%) Miktarı (kg). Ana malzemeler: Granülometrik taş, Çimento TAŞ Su MALZEME Betonda en az boşluğun kalması için ince daneli malzemenin iri danelerin Toplam Taş Malzeme 2000 ara boşluklarını doldurmaya yetecek ÇİMENTO 300 kadar olması gerekir. SU 150 TOPLAM Beton hazırlama tesisleri;.. Kesintili çalışanlar *. Yukarıdaki ölçü, oran ve miktarlardaki.. Sürekli çalışanlar malzemeyi biraraya getirmek için ölçme olarak ikiye ayrılır. tertibatı kullanılır

17

18 KESİNTİLİ ÇALIŞAN TESİSLERİN; ÖLÇME TERTİBATLARI KARIŞTIRMA TERTİBATLARI. Bir karışım için tertibatın içine kapasiteye. Beton hazırlama tesislerinde kesintili göre belirli miktarlarda taş malzeme, çimento ve su verir. karıştırma tertibatları, her karışımda hazne içine ölçülerek, tartılarak konulan. Tek basküllü tiplerde silonun alt ortasında kum, çakıl/kırmataş, çimento ve suyu bir adet; çok basküllü tiplerde de her silo belli bir süre ( 90 sn.) karıştırıp boşaltırlar. altında birer adet baskül tertiplenmiştir.. Çimento, torba olarak kullanılıyorsa. Karıştırma amacıyla; karışıma karşı gelen (n) sayıda 50 kg.lık.. Serbest düşmeli ( 90 sn.) kağıt torbalardan; dökme çimento (açık).. Cebri karıştırmalı ( 60 sn.) kullanılıyorsa bir baskül - helezon tertiba- tıyla verilir.. Su, ağırlık (hazne,baskül) veya hacim (hazne, sayaç) esasına göre ölçülür. betoniyer tipleri kullanılır. İŞLETİMİ, BAKIMI, SEÇİM ŞARTLARI 1- Betoniyerlerin yer seçimleri uygun olmalıdır. Yanyana düzenlenmiş radyal bölmeli tip seçilebileceği gibi üstüste düzenlenmiş kuleli tip de tercih edilebilir. 2- Ölçme tertibatında basküllerin tartım hatası % 1.5 dan fazla olmamalıdır. 3- Karıştırma tertibatında betoniyer tipine uygun karışım sürelerine uyulmalıdır (serbest düşmelilerde 90 sn., cebri karıştırmalılarda 60 sn.) 4- Doldurma ve boşaltma süreleri olabildiğince kısa olmalıdır. 5- Betoniyerlerin dönme ve mil hızları, devir sayıları fabrikanın verdiği sınır değerleri aşmamalıdır. 6- Betoniyerlere kapasitelerinden fazla malzeme konulmamalıdır. 7- Hergün, çalışma bitiminde karıştırma tertibatı iyice temizlenmelidir. 8- Ölçme tertibatının hata payları, hassasiyeti zaman zaman kontroldan geçirilmelidir.

19

20

21

22 (KESİNTİLİ ÇALIŞAN) CEBRİ KARIŞTIRMALI BETONİYERLER YATAY MİLLİ TİP BETONİYERLER Elemanları: DÜŞEY MİLLİ TİP BETONİYERLER Elemanları: a) Yatay Eksenli Sabit Tekne a) Düşey eksen etrafında dönebilecek b) Üzerine kanatlar (paletler) tertiplenmiş, şekilde, taşıma makaraları üzerine tekneye paralel iki milli Karıştırma Tertibatı. c)boşaltma Tertibatı (boysal tekne taban kapağı) oturtulmuş TEKNE. b) Tekne içinde ekseni farklı ve düşey, eksantrik, üzerinde kanatlar bulunan d) Asansör Teknesi düşey milli KARIŞTIRMA TERTİBATI e) Tahrik Tertibatı c) Taban ortasında, yana kayabilen dairesel f) Dört Tekerli Şasi kapak BOŞALTMA TERTİBATI g) Su Ölçme Tertibatı d) Asansör Teknesi e) Tahrik Tertibatı f) Dört Tekerli Şasi g) Su Ölçme Tertibatı

23 CEBRİ KARIŞTIRMALI BETONİYERLERİN SERBEST DÜŞMELİLERE GÖRE; OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI. Karıştırma süresi daha kısa (60 saniye). Enerji harcaması daha büyüktür.. Temizlenmesi daha kolaydır.. Aşınma fazla, bakımı daha zordur.. Satınalma bedeli daha yüksektir. KESİNTİLİ ÇALIŞAN BETONİYERLERDE İŞ VERİMİNİN HESAPLANMASI *. Genel iş verimi: Q = n. V, n = 60 / T, T = t 1 + t 2 + t 3 + t 4 / 60 Q =. Q formülleriyle hesaplanır. Burada; Q m 3 /h :Taze karışmış beton hacmi cinsinden iş verimi Q m 3 /h :Yerine konulup sıkıştırılmış beton hacmi cinsinden iş verimi n 1/h :Saatteki karışım hazırlama sayısı V m 3 :Kapasite T dak :Periyot süresi t 1 sn. : Doldurma süresi (20 30 sn.) t 2 sn. : Karıştırma süresi Serbest düşmelilerde : 90 sn. Cebri karıştırmalılarda: 60 sn. t 3 sn. : Boşaltma süresi (15 20 sn.) t 4 sn. : Ortalama boşta çalışma süresi (15 20 sn.) --- : Katsayı (beton kalitesine bağlıdır) ( )

24 Harman tesisleri ve beton yapılması: Yer harmanı yapılması: Bunun için genellikle saçtan veya ahşaptan 2 x 4 m. boyutlarında yapılmış düz bir platform kullanılır. Betoniyerler: Bu tesisler; 1. Serbest düşmeli betoniyerler 2. Kesintili çalışan tesisler 3. Sürekli çalışan tesisler olmak üzere üç çeşittir. Betoniyerler hacimlerine göre; 1.) 75, 150, 250 veya 500 lt lik küçük betoniyerler 2.) 1000, 1500, 3000 lt lik büyük betoniyerler olarak ikiye ayrılırlar. Saatte yapılan harman sayısına göre betoniyerin gücü tespit edilir. Burada; B: Betoniyerin gücü B = V. S. K. R... [m 3 / saat] V: Betoniyerin bir defada yaptığı beton hacmi : (m 3 ) R :Randıman katsayısı :( ), S :Saatte yapılan harman sayısı : [Adet / saat] -Sürekli çalışan tesislerde :S=30 adet/saat -Büyük betoniyerlerde :s=20 adet/saat -Küçük betoniyerlerde :s=25 adet/saat -Uzun sürede hesaplarda alınacak ortalama değer olarak :s=20 adet/saat

25 *. Betoniyerlerde ortaya çıkan problemler, genellikle elde mevcut olan betoniyer ya da santralın kapasitesine ve istenilen birim beton üretim miktarına göre süreyi ve verimi belirlemek şeklindedir. *. Bunun dışında, belirli kapasiteye göre üretilecek beton için ne büyüklükte ve kaç adet betoniyerin kullanılacağının bulunması da diğer bir problem çözüm yaklaşımıdır. *. İş verimiyle ilgili 2 örnek hesap şekli, kesintili çalışan beton hazırlama tesisleri için aşağıda gösterilmiştir. BETON HAZIRLAMA TESİS VE MAKİNELERİNDE VERİM VE SÜRE HESAPLANMASI ÖRNEK-1) VERİLENLER: V = 0.25 m3 (250 dm 3 lük betoniyer) t 1 = 20 sn., t 2 = 60 sn. (cebri karıştırmalı), t 3 = 20 sn., t 4 = 20 sn., = 0.8 ÇÖZÜM: T = t 1 + t 2 + t 3 + t 4 / 60 = / 60 = 2 dak. n = 60 / 2 = 30 1/h Q = n. V = 30 x 0.25 = 7.5 m3/h., Q =. Q = 0.8 x 7.5 Q = 6.0

26 ÖRNEK-2) 500 Lt. kapasiteli, kesintili çalışan, serbest düşmeli bir betoniyerde çalışma periyot süresinin kısımları şöyle belirlenmiştir:. Normal yükleme süresi dak.. Karıştırma süresi... Normal süre. Boşaltma süresi dak. Boşta çalışma süresi dak.. Randıman katsayısı (tahvil faktörü) olarak plastik kıvamlı beton için öngörülen değer kullanılacaktır. a) Betoniyerin taze karışmış beton hacmi cinsinden iş verimini hesaplanması, b) Yerine konulup sıkıştırılmış beton hacmi cinsinden iş veriminin hesaplanması istenilmektedir. ÇÖZÜM: V = 500 Lt = m 3, = 0.85 (plastik kıvam için) t 1 = 21 sn., (0.35 x 60 dan yükleme süresi) t 2 = 90 sn., (Serbest düşmeli betoniyerlerde normal bir karışım süresi) t 3 = 18 sn., (0.30 x 60 dan boşaltma süresi) t 4 = 24 sn., (0.40 x 60 dan boşta çalışma - bekleme süresi) T = 153 sn. a) Taze karışmış beton hacmi cinsinden verim: Q = V / T Q = 3600 x / 153 = Q = m 3 /h b) Yerine konulup sıkıştırılmış beton hacmi cinsinden verim: Q =. Q = x 0.85 Q = 10 m 3 /h

27 ÖRNEK-3: Sürekli olarak günlük 140 m 3 beton gereksinimi olan bir şantiyede küçük tip (500 Lt.lk) bir adet cebri karıştırmalı betoniyer mevcuttur. Aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak günlük 8 saatlik normal çalışma süresi içerisinde sözkonusu beton gereksiniminin karşılanıp karşılanamayacağını, karşılanamıyorsa ne kadar süreyle günlük fazla çalışma yapılması gerektiğini hesaplayınız. VERİLENLER: *.Cebri karıştırmalı betoniyerde bir karışım 60 sn. sürmektedir. *.Doldurma süresi : 25 sn. *.Boşaltma süresi : 10 sn. *.Boşta çalışma süresi : 25 sn. *.Randıman faktörü :0.85 *.Malzeme kabarma oranı :1/1.098 ÇÖZÜM: *.Bir karışım 500 Lt.= 0.5 m 3 betonun hazırlanma süresi: T = t 1 +t 2 +t 3 +t 4 = = 120 sn. = 2 dak./karışım *.Bir saatte hazırlanabilen karışım sayısı 60 / 2 = 30 adet / saat; 30 x 0.5 = 15 m 3 /saat *.Bir günde (8 saatte) hazırlanabilecek en fazla beton miktarı: V = 15 x 8 = 120 m 3 /gün, B = V.S.K.R = 120 x 0.85 x = 112 m 3 /gün 112 m 3 /gün < 140 m 3 /gün olduğundan beton üretimi 8 saatte karşılanamamaktadır. *.140 m 3 günlük beton gereksiniminin karşılanabilmesi için gerekli süre; (140 / 112) x 8 = 10 saat, 10-8 = 2 saatlik günlük fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

28 ÖRNEK-4: Bir bina şantiyesinde, elde mevcut 500 Lt. lik küçük tip bir betonyerle bina metrajlarında belirtilen 400 m 3 betonun aşağıda verilen bilgilerden de yararlanarak ne kadar zamanda hazırlanabileceğini hesaplayınız. VERİLENLER: *.Kullanılan betoniyer serbest düşmelidir. *.Betoniyer bir günde en fazla 7,5 saat çalışabilmektedir. *.Doldurma süresi :40 sn., *.Boşaltma süresi :11 sn. *.Boşta çalışma süresi :15 sn. *.Randıman faktörü :0.85 *.Malzeme kabarma oranı : 1 / 1.10 ÇÖZÜM: *.Serbest düşmeli 500 dm3 lük bir betoniyerin bir periyotluk (T) süresi: T = t 1 +t 2 +t 3 +t 4 = = 156 sn. = 2.6 dak./karışım *.Bir saatte hazırlanabilen karışım sayısı 60 / 2.6=23 karışım *.Bir günde üretilebilecek en fazla beton miktarı: 23 x x 7,5 = 86.25, V = m 3 /gün, S = 0.85, K = 1/1.10 verildiğine göre, B = V.S.K.R = x 0.85 x 1.10 = m 3 /gün *.Gerekli gün sayısı; 400 / = günde hazırlanabilir.,

29 ÖRNEK-5: Bir binanın beton dökümü işinde eldeki 500 Lt.lik betoniyer ve 15 işçiyle saatte 20 karışım yapılabilmektedir. Betoniyerin randımanı 0.95, malzeme kabarma katsayısı 1/1.10 olduğuna ve normal söz konusu iş {çalışma +3 saat fazla çalışma / gün} sistemiyle yönetildiğine göre gün sonuna kadar üretilebilecek beton miktarını m3 olarak hesaplayınız. ÇÖZÜM: *. V: Betoniyerin hacmi = 500 Lt. = 500 dm 3 = 0.5 m 3 *. S: Karışım miktarı / saat = 20 *. K: Malzeme kabarma katsayısı = 1.10 *. R: Randıman katsayısı = 0.95 *. B: Betoniyerin verimi (saatlik, m 3 /h), *. B': Betoniyerin verimi (günlük, m 3 /d), *. B=V.S.K.R = x 20 x 1.10 x 0.95 = m 3 /saat, *. B'= B.(8+3) = x 11 = 115 m 3 /gün bulunur. ÖRNEK-6: 25 adet / saat beton yapan 250 dm 3 lük küçük bir betoniyer, 0.98 randımanla ve 1/1.099 kabarma oranına göre çalışıyor. Bu betoniyerin bir günlük normal çalışma saatindeki üretimini m3 olarak bulunuz. ÇÖZÜM: V=0.250 m 3, S = 0.98, K=1/1.099, R=25 Ad./Sa., B =? B=V.S.K.R, B = 0.25 x 0.98 x 25 x m3 /saat, B'= 6.73 x 8 = m 3 /gün bulunur.,

30 SÜREKLİ ÇALIŞAN TESİSLERİN; Ölçme ve karıştırma tertibatları birarada ve bir bütün teşkil edecek şekildedir. Çalışma şekli, bantlı ileticilerle malzemenin bir yandan betoniyere konulması ve devamlı karıştırılmasıyla, diğer yandan da hazırlanmış betonun alınması biçimindedir. İyi ayarlanmış ölçme tertibatlarıyla çimento, agrega ve su betoniyere birim zamanda, belli debide malzeme olarak gönderilmeli, agreganın su muhtevası ve siloların hiçbir zaman boş kalmaması gibi hususlara önem verilip olanca dikkat gösterilmelidir. OLUMLU TARAFLARI ÖZELLİKLERİ OLUMSUZ TARAFLARI. Bir kez ayarlandıktan sonra her karışım. Ayarlanması fazla zaman alır, malzeme için tekrar tartı gerektirmez. ziyan olabilir.. Sürekli çalışma nedeniyle enerji. Hacim esasına göre çalışan ölçme terti- kullanımı azdır. batı nedeniyle malzeme nem oranı değiştikçe yeniden granülometrik ayar yapmak gerekir.

31 ELEMANLARI a) Taş malzeme siloları ve esas helezonlu iletici b) Çimento silosu ve iletim helezonu c) Su verme tertibatı d) Karıştırma tamburu e) Tahrik tertibatı (helezon ve tamburları çevirmek için) BETON İLETME TESİSLERİNİN; ÖZELLİKLERİ a) Sıcak ve kuru havalarda max. 1 saat, Serin ve nemli havalarda max. 2 saat içerisinde beton yerine iletilmeli ve kalıba yerleştirilmiş olmalıdır. b) Beton iletilirken ayrışma (segregasyon) olmamalıdır. c) Daima; İletim Tesisi İş Verimi Beton Hazırlama Tesisi İş Verimi olmalıdır.

32 TAMBURLU TAŞITLARIN (Transmixers); ÖZELLİKLERİ KULLANILDIĞI YERLER *. Damperli taşıtlar kısa, döner tamburlu taşıtlar *. Çoğunlukla hazır beton santraluzun mesafeli iletimlerde kullanılır. larında hazırlanan betonun şanti- *. Tambur bir yönde dönerken, karıştırma kanat- yelere iletiminde, ları sayesinde beton karıştırılır. Dönüş yönü *. Bir merkezden 25 Km. yarıçapdeğiştirildiğinde beton tamburun lı daire içerisinde bulunan şantiağız kısmından dışarı alınabilir. yelere beton iletiminde, *. Tambur ağzından çıkan beton, kalıba ya kendi *. Taşıt içinde kuru karışım, özel (çelik) oluklarıyla ya da seyyar, ahşap normal karışım ve benzer beton oluklarla iletilebilir. hazırlama ve iletme hizmetlerinde kullanılır.

33

34 BETON TULUMBALARININ; ÖZELLİKLERİ, İŞLETİMİ, ELEMANLARI VE KARAKTERİSTİKLERİ a) TULUMBA ve BORU HATTI olmak üzere iki ana elemandan oluşur. Boru hatlarında çaplar cm., dirsek açıları 45 0 ve 90 0, boru uzunlukları ise 60, 90 ve 120 cm. arasında değişmektedir. Borular birbirlerine sızdırmaz ve özel kilitleme tertibatlarıyla bağlanır. Tulumba ise besleme silosu, giriş-çıkış vanaları, piston ve silindir den oluşmaktadır. b) Çalışma sırasına göre; önce tesis kurulur (monte edilir), betonlama işi bitinceye kadar pompaj yoluyla kalıba beton dökümü devam eder. İş sonunda silindirik bir takoz konulup basınçlı havayla boru hattı temizlenir, yıkanır ve tesis sökülür. c) Yatay ve doğrusal iletim mesafesi 300 m. ye kadar olabilir. d) Eşdeğer yatay ve doğrusal boru uzunluğu olarak boru hattı elemanlarının seçimi (itibari olmak üzere); 1 metrelik düşey kısım için 8 metrelik yatay boru 90 0 lik bir dirsek için 12 metrelik yatay boru 45 0 lik bir dirsek için 6 metrelik yatay boru

35 OLUMLU TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI. İletici kullanmadan betonu aktarmasız. Belirli kalitede beton için kullanılabilir. olarak, kalıba kadar iletir.. Aralıksız çalışma gerektirir; duraklama. Yatay, düşey, eğimli iletim yapabilir. ve tıkanmalar aksaklıklara yol açar. KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ *. İş verimi m 3 /h *. Strok (pistonun dakikadaki hareketi) /dak. *. İletim uzaklığı (yatayda doğrusal olarak) m. BASINÇLI HAVAYLA BETON İLETİMİ TESİSLERİNİN; ELEMANLARI ÇALIŞMA ŞEKLİ a) Kompresör 1) Beton, iletim haznesine doldurulur, b) Basınçlı hava deposu 2) Kapak kapatılır, c) İletim haznesi 3) Basınçlı hava gönderilerek kalıba d) Boru hattı iletim sağlanır, 4) İletim haznesi yeniden doldurulur. Benzer şekilde işleme devam edilir.

36 DİĞER BETON İLETME TESİSLERİ YAPI KULELİ KABLOLU DEKOVİL BANTLI ASANSÖRÜ KREN KREN İLETİCİ VİBRATÖRLERİN (En Genel Beton Yerleştirme Makinelerinin) ÇEŞİTLERİ a) DALDIRMA VİBRATÖRÜN; b) YÜZEY VİBRATÖRÜNÜN; *. Başlıca Elemanları: *. Başlıca Elemanları:.. Kuvvet Makinesi.. Taban Levhası (dikdörtgen plaka.. Bükülebilir Mil ya da ince uzun kiriş).. Çelik Tüp.. Vibratör Ünitesi.. Eksantrik Kütle (iki eksantrik kütleli motor) *.Özellik ve Karakteristikleri *.Özellik ve Karakteristikleri.. Min. 12 cm., Max. 60 cm.ye kadarki cm. kalınlıktaki beton tababeton tabakalarını sıkıştırır. kaların sıkıştırılmasında kullanılır... Çelik tüp cm. aralıklarla.. Döşeme ve saha betonları için beton tabakalara daldırılır. plakalı, şerit şeklindeki tabakalar.. Uygulama süresi ortalama 30 sn. yi için kirişli tip kullanılır. geçmemelidir... Plaka uzunluğu cm... Çelik tüp uzunluğu cm... Plaka genişliği cm... Tüp çapı cm... Gerekli güç Kw... Titreşim hızı /dak... Titreşim hızı /dak.

37 c) MASA VİBRATÖRÜNÜN; *. Başlıca Elemanları *. Özellik ve Karakteristikleri.. Taban Levhası.. Prefabrik beton yapı elemanı imalatında kullanılır... 4 adet Yay (Kauçuk Takoz).. Vibratör ünitesi çalışırken kalıba beton doldurul-.. Vibratör Ünitesi malıdır. Kalıp dolunca vibratör durdurulur... Beton Kalıbı.. Masa levhası boyutları ( x cm.).. Masa Levhası ( Tahrik gücü Kw. Kg. beton ağırlığı için.. Titreşim hızı /dak. yerleştirme yapabilir) d) KALIP VİBRATÖRÜNÜN; *. Başlıca Elemanları *. Kullanımları.. İç Kalıp.. Kalıplar hazırlanır, donatı yerleştirilir... Dış Kalıp.. Vibratör üniteleri çalışırken kalıba beton konulur... Vibratör Üniteleri.. Kalıp dolunca vibrasyon durdurulur... Bir süre sonra kalıplar açılır, çıkartılır.

38 VAKUM TESİSLERİ: Beton içindeki hava boşluklarının ve fazla suyın emilerek vakum yardımıyla yok edilmesi suretiyle betonun yerleştirilmesini sağlarlar. SANTRİFÜJ TESİSLERİ: Silindir şeklindeki çelik kalıplar içerisine yerleştirilen beton direk, boru ya da boşluklu dairesel elemanların Savurma Beton olarak tanımlanan çevirme ve merkezkaç kuvvet yardımıyla hava boşluğu ve fazla sularının deşarjı yoluyla yerleştirilmesi ve sıkıştırılmasında kullanılır.

39

40 BİTÜMLÜ KARIŞIM HAZIRLAMA TESİSLERİNİN (BKHT) ELEMANLARI VE ÖZELLİKLERİ a) Taş Malzeme Siloları (Bunker adı da verilen silolar aynen beton hazırlama tesislerindekine benzer) b) Bantlı İletici c) Açık Elevatör (konveyör banttan gelen malzemeyi ısıtma-kurutma tamburuna vermek için kullanılır) d)isıtma-kurutma Tamburu (Taşıma makaraları üzerine oturmuş, boysal ekseni etrafında dönen, yatayla eğim yapan, bir ucundan brülörle ısıtılan ve daneleri C ye kadar ısıtarak kurutan silindirik bir tambur olup çıkan yanma gazları seperatör ayırıcı ve filitrelerden geçirerek çökmelerini sağlar. Daha sonra bu gazları serbest atmosfere verir) e) Kapalı Elevatör (çıkan taş malzemeyi soğutmadan eleklere göndermek için kullanılır) f) Eleme Makinesi ve Silolar ( boyutlarına göre sınıflandırılmış malzemeyi belli oranlarda bulundurmak, saklamak içindir) g) Baskül (karışım için uygun granülometrideki, gerekli taş malzemeyi tartarak biraraya getirmek için kullanılır) h) Bitüm Deposu ve Ölçme Tertibatı (serpantin adı verilen kıvrık ısıtma borularıyla donatılmış ve 200 o C ye kadar ısıtılmış sıcak bitümü bu akıcı halde tutmak, belli ölçekte tartarak karıştırıcıya vermek için kullanılır) i) Karıştırıcı (genellikle kesintili çalışan cebri karıştırmalı, yatay milli tip betoniyerdir.) j) Asansör Teknesi (betoniyerden alınan bitümlü karışımı silolara vermeye yarar) k) Bitümlü Karışım Siloları (hazır karışımı soğutmadan korumak ve taşıtlara vermek için kullanılır)

41

42 BKHT NİN KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ *. Tamburun uzunluğu m. *. Tamburun çapı cm. *. Tamburun dönme hızı /dak. *. Tamburun gücü PS *. Tamburun iş verimi ton/h. *. Tamburun ağırlığı ton *. Karıştırıcının kapasitesi kg. *. Karıştırıcının gücü PS *. Karıştırıcının iş verimi ton/h. *. Karıştırıcının ağırlığı ton BİTÜMLÜ KARIŞIM İLETME (BKİT) TESİSLERİ: Genel olarak üstü örtülü, lastik tekerlekli, çift arka dingile sahip, damperli (arkadan boşaltmalı) kamyonlardır. Bazı tiplerinde ısı kayıplarını önlemek üzere özel ısıtma boru ve tertibatları bulunmaktadır.

43 BİTÜMLÜ KARIŞIM YERLEŞTİRME (BKYT) TESİSLERİNİN (Finishers); ELEMANLARI VE ÖZELLİKLERİ a) Palet Şeritli Alt Kısım b) Besleme Silosu (haznesi) c) Plakalı Bant (makine yürüdükçe istenilen miktarda bitümlü karışımı arka tarafa, iki şerit arasında ve belli hızda vermek için kullanılır) d) Yayma Helezonu, Tesviye Kirişi ve Sıkıştırma Kirişi ( bitümlü karışımı şerit boyunca ve enine yaymak, yüksekliğini ayarlamak, sabit tutmak ve tabakanın ilk sıkıştırmasını sağlamakta kullanılır) ÇALIŞMA ŞEKLİ KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ a) Finisher in ilerleme hızı, plakalı bant *. Min. şerit genişliği m. hızı ve besleme silosu ayar kapağı tam *. Max. şerit genişliği m. ayarlanmış olmalıdır. *. Gerekli güç PS b) Taşıyıcı damperli araç, finisher besleme *. İş verimi ton/h. silosu önünde geri manevra ile tampon *. Ağırlığı ton. tampona getirilir. c) Damper, karışımı boşaltırken finisher hem kendini hem de taşıyıcıyı ilerletir, karışımı haznesine alır ve yayar. d) Serilen üstyapı kaplama tabakasının sıkıştırma işini 8-10 tonluk düz ve çelik bandajlı 2-3 akslı silindirler üstlenir.

44

45 TABLO 4.1 BEKLENEN TEKERLEK ÖMRÜ FAKTÖRÜ Bakım Çok iyi 1.0 Eğimler Düz yol 1.0 Orta 0.9 Ortalama %6 0.9 Yetersiz 0.7 En Çok% Virajlar Yok 1.0 En büyük hız 16 km/h 1.0 Orta km/h 0.8 Sert virajlar km/h 0.6 Yükler Fazla yük yok 1.0 Tekerleğin Çekilen 1.0 % 20 Fazla yüklü 0.8 Durumu Ön 0.9 % 40 Fazla yüklü 0.5 Yüzey Kayasız yumuşak toprak 1.0 Kullanıldığı Arkadan boşaltan damper 0.8 Koşulları Az kayalı yumuşak topr. 0.9 Makine Alttan boşaltan damper 0.7 İyi bakımlı çakıllı yol 0.9 Skreyper 0.6 Kötü bakımlı çakıllı yol 0.7 Yükleyici 0.5 Sivri patlamamış kaya 0.6 Dozer 0.6

46 TABLO 4.2 KAŞIKLI, TERS KAŞIKLI DRAGLİN KOVALI, ÇENELİ EKSKAVATÖRLERİN VE KRENLERİN KULLANIM SÜRELERİ * Makine KULLANIM SÜRESİ Ölçüleri Paletli Alt Kısım Tekerlekli Alt Kısım Yd3 Yıl İş Saati Yıl İş Saati Kaşıklı ve ters 0 5/ Kaşıklı Ekskavatörler 5/ / /4 2 1/ /2-3 1/ / Draglin kovalı 0 5/ Çeneli Ekskavatörler 5/ / /4 2 1/ /2-3 1/ / Krenler (TON) Üstü * Yılda toplam 1800 iş saati olduğu kabul edilmiştir.

47 TABLO 4.3 VERGİ USUL YASASI MD.314 UYARINCA BELİRLENEN AMORTİSMAN ORANLARİ (*) MAKİNENİN ADI ORAN Dozerler, konkasörler 0.25 Greyderler 0.20 Kompresör ve eklentileri 0.20 Ekskavatörler ve benzeri krenler ve eklentileri 0.20 Silindirler 0.20 Skreyper ve loderler 0.20 Betoniyerler, Elavatörler ve saç kalıpları 0.20 Kamyonlar 0.20 Oto vinç, asansör ve taşıyıcı bantlar 0.15 Sondaj makineleri, kanal pulluğu, tesviye küreği (Land Lover) derin kuyu tulumbaları, treyler 0.10 Kazıcı ve kırıcı makineler 0.10 Öğütücü makineler ve biriket makineleri 0.10 Ray ve tel üzerinde yürüyen makineli ve makinesiz vasıtalar 0.10 Maden, toprak v.s. taşıyan lokomotif ve vagonetler 0.10 Lastik tekerlekli krenler 0.10 Ray üzerinde hareket eden açık hava krenleri 0.08 Tel çekme, çivi, tel kesme, profil, matkap makineleri 0.08 Yüzer krenler 0.07 Atölye krenleri 0.07 Enerji üretim ve dağıtımına yarayan motor, makine ve tesisler 0.06 (*) Bu oranlar Şükrü Kızılot un İnşaat Muhasebesi vergilendirilmesi ve ölçümleme, 1979 baskılı kitabından alınmış olup daha sonraki değişiklikleri içermez. Amortismanla ilgili yargı kararları da aynı kaynaktan alınmıştır.

PİSTONLU TULUMBALARIN;

PİSTONLU TULUMBALARIN; PİSTONLU TULUMBALARIN; ELEMANLARI KULLANILDIĞI YERLER 1- Piston ve Silindir 1- İş verimi küçük olan yerlerde 2- Giriş - çıkış supapları 2- Manometrik iletim yükseklikleri 3- Emme ve basma boruları büyük

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV I.) DERİNLİK ZAMMI: Tüm Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşlerinde Birim Fiyat Tarifleri ve Eki Fiyat Cetvellerindeki koşullara göre her cins zeminde

Detaylı

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir.

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir. 2.3.1. Pompalar Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı

Detaylı

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER Kilitli Parke taşı,beton bordür, beton ve betonarme borular, beton briket, beton blok, öngerilimli-öngerilimsiz prefabrik yapı elemanları

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin)

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin) No Poz No Tanımı Birimi Birim Fiyat B.F. Tarihi 1 07.005/1 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 1 KM.YE NAKLİ TON 1.29 01/01/2006 2 07.005/2 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 2 KM.YE NAKLİ TON 1.83 01/01/2006 3 07.005/3 1 TON YÜKÜN

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II- 2005 YILI YAPI -YOL VE KANALİZASYON İŞLERİ BİRİM FİYAT ANALİZLERİ (01.01.2002 tarihinden itibaren ihale edilen

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 MEYDAN YAPIM DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI BİRİM FİYATLARI POZ NO 15.001/H

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 180 TEKNİK ÖZELLİKLERİ Model: Kapasite: Karıştırıcı Mikser: AGREGA BUNKER

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 180 TEKNİK ÖZELLİKLERİ Model: Kapasite: Karıştırıcı Mikser: AGREGA BUNKER Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 180 Demirstar, değişik kapasite ve özelliklerde ürettiği sabit beton santralleri ile beton üreticilerinin tüm ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilmektedir.

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

MOBIL BETON SANTRALLERI

MOBIL BETON SANTRALLERI Tel :00903782272230 Fax :00903782278143 web :www.ustaoglugrup.net e-mail :ustaoglugrup@hotmail.com msn :ustaoglugrup@hotmail.com MOBIL BETON SANTRALLERI 1985 yilinda BARTIN' da faaliyetlerine baslamis

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR

YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ESKİŞEHİR TABLO 1.1 ZEMİNLERİN

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ VI ÖNSÖZ Günümüzde dünya nüfusunun önemli bir kısmında sözkonusu olan refah düzeyi artışı, ancak yeterli miktarda madensel hammadde üretilmesi ve tüketilmesi ile olası olmaktadır. Nakliyat ise hem yeraltı

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100 Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100 Demirstar, değişik kapasite ve özelliklerde ürettiği sabit beton santralleri ile beton üreticilerinin tüm ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilmektedir.

Detaylı

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey)

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey) Finişerler 1. Görevleri: Serici ve ataşmanları kullanarak bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı granüller malzemeleri ve asfalt karışımlarını istenilen kalınlık, eğim ve yüzey düzgünlüğünde seren iş makinesidir.

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985)

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985) 4. POMPALAR 4.1. Giriş Pompalar imalat şekilleri ve çalışma prensiplerine göre genel olarak pozitif (hacimsel-volumetrik-yer değiştirmeli) pompalar ve roto dinamik (santrifüj) pompalar olarak ayrılırlar.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SERİ-PARALEL BAĞLI POMPA DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

Taş ocağının şantiyeye mümkün olduğu kadar yakın olması istenir. Ayrıca mevcut bir yola yakınlığı her çeşit ocaklar içinde tercih sebebidir.

Taş ocağının şantiyeye mümkün olduğu kadar yakın olması istenir. Ayrıca mevcut bir yola yakınlığı her çeşit ocaklar içinde tercih sebebidir. TAŞ OCAKLARI Taş ocakları kuruluşu ve işletmesi bakımından şantiyeye benzer ve bağımsız bir birimdir. Kırma taş ve agrega üretilir ve üretilen malzeme çeşitli imalat kalemleri içinde tüketir. Belli başlı

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 -

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 - Pnömatik Sistem Hava Kompresörü Tesisteki tüm pnömatik kapak ve vanaların operasyonunda kuru ve temiz havayı temin edecektir. Tank basıncına göre otomatik olarak devreye girip çıkacaktır. Gerekli emniyet

Detaylı

PMS / MAXİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / MAXİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / MAXİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Buhar Kazanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Bazı temel bilgiler: Su, 1 atm lik basınç altında 100 C de buharlaşır ve hacmi büyük ölçüde artar. Meydana geldiği su ile dengede olan buhara doymuş buhar

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır.

Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır. ENDÜSTRİYEL TAŞIMA (TRANSPORT) Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır. İç Taşıma (Kısa mesafeli taşıma)

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI Günümüzde her birisi belirli maksatlar için elverişli olan çeşitli iş makineleri mevcut olup,bunlar birkaç bakımdan sınıflandırılır. İş makinelerini tanıyıp teknik

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 6. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 6. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 6. HAFTA 1 DERİN TEMELLER : Sağlam zeminin çok derinlerde olması durumunda uygulanırlar ve üç şekilde projelendirilirler. 2.1.Ayak temeller 2.2.Kazık temeller 2.3.Kesonlar

Detaylı

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 Baylan BTB-6 Test Masası ev tipi sayaçların ISO 4064/3 standardına göre performans testlerini gerçekleştirmek üzere Baylan Ölçü Aletleri bünyesinde tasarlanmıştır.

Detaylı

TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI

TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI İstenilen kalitede beton elde edebilmek için, önce beton karışımında yer alacak malzeme özelliklerinin önceden bilinmesi, malzemelerin standartlara uygun olmaları ve bu

Detaylı

Yeni Nesil Mobil Beton Santralleri Başlıca Avantajları TurboMix 150

Yeni Nesil Mobil Beton Santralleri Başlıca Avantajları TurboMix 150 Yeni Nesil Mobil Beton Santralleri Başlıca Avantajları TurboMix 150 İlk yatırım maliyeti Yeni nesil mobil beton santralleri klasik santrallere göre ilk yatırım maliyeti %50 daha uygundur. Nakliye Yeni

Detaylı

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ Gelişen yaşam şartlarının doğurduğu özel ortamlardan biride kapalı yüzme havuzlarıdır. Bu havuzlar yüzme sporun yaz kış aralıksız devam etmesini sağlamaktadır. Buna

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

Yatay Pulluk ve Palet Karıştırıcı

Yatay Pulluk ve Palet Karıştırıcı Yatay Pulluk ve Palet Karıştırıcı ÜRÜN BİLGİSİ Yatay karıştırıcılar, özellikle tanecikli ürünler, tozlar ve macun kıvamındaki maddelerin üretiminde ve işlenmesinde kullanılır. Ürün sirkülasyonlarının çok

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi BASINÇLI BORU SİSTEMLERİNİN TASARIMI (POMPAJ VE CAZİBE İÇİN) (TEK HAT VE DALLI SİSTEMLER İÇİN) (KRİTİK HAT VE YAN DALLAR İÇİN) (DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİ, KELLER YÖNTEMİ, İZİN VERİLEN YÜK KAYBI YAKLAŞIMI,

Detaylı

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON 2018 2019 Güz 10. HAFTA Dr. Serdar YAŞAR 10. Hafta İçeriği Hidrolik Kırıcılar Hidrolik Kırıcı Seçim Kriterleri Hidrolik Kırıcıların Teknik Özellikleri Hidrolik

Detaylı

Pompalar: Temel Kavramlar

Pompalar: Temel Kavramlar Pompalar: Temel Kavramlar Sunum Akışı 1. Genel Tanımlar 2. Tesisat ve Sistem 3. Tasarım 4. Çok Pompalı Sistemler 5. Problemler Tarihçe Santrifüj pompanın esas mucidi Fransız fizikçi DENIS PAPIN (1647-1714).

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

BİG BAG DOLUM SİSTEMLERİ

BİG BAG DOLUM SİSTEMLERİ BİG BAG DOLUM SİSTEMLERİ Big-Bag dolum makinesi, toz ve granül malzemelerin silolardan big-bag torbalarına, PLC kontrolü ile doldurulması işlemini gerçekleştirir. İsteğe bağlı olarak doldurma işlemi 200-1500

Detaylı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı 1 Bu ders kapsamında neler göreceğiz? 1.HAFTA: Genel bilgiler, genel verimlilik hesapları, yapı makinalarının sınıflandırılması 2. HAFTA:Kazı Makinaları,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 1.1. Kuvvet Makinaları... 1 1.2. İş Makinaları... 2 1.3. Tarifler... 2 1.4. Birimler ve Uluslararası Birim Sistemleri (SI)... 3 1.5. Makinalarda Tanımlar...

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 0 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 092-2 ve TS EN 092- normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü KAMPÜSLERİ ALTYAPI İNŞAATI Sayfa 1 1 03.205/01 Motor kumandalı monoray vinç (10 metre açıklıkta), 1 Ton kaldırma kapasiteli 2 09.001 Kuyu inkişafı (Geliştirilmesi) - + - + - - - 3 09.002/2

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Yarı Otomatik Pelet Kazanı. Yeni Nesil Eco Mini Serisi Bütçenize Uygun Bir Pellet Kazanı Eco-Mini serisi kazanlar, dikey tasarlanan borulari ve verim

Detaylı

Maden Mühendisliği Bölümü. Maden Mühendisliği Bölümü Kaya Mekaniği Laborattuvarı. 300 tton Kapasitteli Hidrolik Pres

Maden Mühendisliği Bölümü. Maden Mühendisliği Bölümü Kaya Mekaniği Laborattuvarı. 300 tton Kapasitteli Hidrolik Pres Kaya dayanımlarını bulmak için kullanılır. Cihaz 300 ton kapasitelidir. Yükleme hızı ayarlanabilir. Yük okuması dijitaldir. 40 X 40 x 40, 70 X 70 X 70 mm boyutlarında düzgün kesilmiş 10 adet küp numune

Detaylı

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA POMPALAR FLYGT FLYGT POMPA Flygt Experior, son teknoloji hidrolik kısmı, üstün verimlilikteki motorlar ve akıllı kontrollerden oluşan üç ana işlevin avantajlarını içerir. Flygt Experior, kurulumu ve çalıştırılması

Detaylı

Pulluk Tip Yatay Karıştırıcı

Pulluk Tip Yatay Karıştırıcı Pulluk Tip Yatay Karıştırıcı ÜRÜN BİLGİSİ Yatay karıştırıcılar, özellikle tanecikli ürünler, tozlar ve macun kıvamındaki mad- delerin üretiminde ve işlenmesinde kullanılır. Ürün sirkülasyonlarının çok

Detaylı

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI BÖLÜM 11. HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI 11.1. GİRİŞ Hidrolik transport, dökme malzemelerin borular veya tekneler (kanallar) boyunca bir su akımı içinde taşınmasıdır. Malzeme ve suyun oluşturduğu karışıma

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. TEST MASASI BTB-6 BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Fabrika: A.O.S.B. 10046 Sok. No:14 Çiğli - İZMİR - TÜRKİYE Tel: (0.232) 232 376 77 57 Fax: (0.232) 376 77 59-376 79 74 web: www.baylansayaclari.com

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ Kullanılıyor Mesai içi 1. AGREGA DENEYLERİ 1.1. Elek analizleri 150 1.2. Agrega özgül ağırlığının bulunması 130 1.3. Agrega su muhtevasının bulunması 130 1.4. Los Angeles deneyi ile aşınma kaybının bulunması

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3)

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) 3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) Deneyin amacı: Deneyde amaç çimento kıvamını sağlayan su miktarını saptamaktır. Çimentonun kıvamı, vikat (vicat) aletinin sondasının serbest bırakıldığı

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÜNİTE-8 POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Pompalar Fanlar Kompresörler Bakım ve Onarım GİRİŞ Bu ünitede; pompalar, fanlar ve kompresörler hakkında genel kavramlar

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Özellikler Geri Yanma Kontrolü: Gelişmiş Yanma Sistemi: Çok Yönlü Kontrol Sistemi: Dijital Kontrol Paneli: Kompakt Brülör Ünitesi: Manuel Türbülatör

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 40 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına

Detaylı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Mühendislik Birimleri bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları: Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı,

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı