İŞLENMİŞ Ti-BAZLI ALAŞIMLARDA GÖZLENEN HATALAR VE BU HATALARIN AZALTILMASI İÇİN İŞLEM PARAMETRELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞLENMİŞ Ti-BAZLI ALAŞIMLARDA GÖZLENEN HATALAR VE BU HATALARIN AZALTILMASI İÇİN İŞLEM PARAMETRELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ."

Transkript

1 İŞLENMİŞ Ti-BAZLI ALAŞIMLARDA GÖZLENEN HATALAR VE BU HATALARIN AZALTILMASI İÇİN İŞLEM PARAMETRELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Alican ATAMAN Danışman: Prof. Dr. Alpagut KARA İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Ti-bazlı alaşımlar, Ti matrix ve diğer kimyasal elementlerin bir karışımı şeklinde oluşur. Bu alaşımlar, çok yüksek sıcaklıklarda bile yüksek çekme mukavemetine ve tokluğa sahiptirler. Hafif olmalarının yanı sıra, yüksek sıcaklıklara dayanımları ve korozyon korunumları oldukça yüksektir. Yine de, hem hammaddenin hem de üretim aşamalarının maliyetli olmasından dolayı kullanım alanları kısıtlıdır. Havacılık, savunma, sağlık ve otomotiv, bu alaşımların kullanıldığı başlıca sektörlerdir. Yüksek sıcaklıklarda faz dönüşümü olduğundan dolayı, jet motorlarında soğuk bölge olarak tabir edilen kısımlarda kullanılır. Sağlık sektöründe kullanılmasının sebebi ise sahip olduğu yüksek korozyon dayanımı, hafif olması ve insan vücudu ile uyumlu çalışabilmesidir. Ti-bazlı alaşımlar, yüksek mekanik özellikleri sebebi ile oldukça zor işlenme parametrelerine sahiptirler. Yüksek sıcaklıklarda, alaşım bünyesinde meydana gelen faz dönüşümü, kimyasal değişimlere yatkınlık ve düzensizlik oluşumu yüzünden, her işleme parametresi ve kesici uç malzemesi kullanılamaz. Bu yüzden işleme prosesi, yavaş hızlarda ve genellikle WC/Co gibi nitrür içermeyen (nitrürler Ti ile tepkimeye girerler ve yüzeyde zayıf bir tabaka oluşturup mukavemeti azaltırlar) malzemelerle gerçekleştirilir.

2 Tüm bu işleme zorlukları, üretim maliyetinin artmasına ve üretimin yavaş olmasına sebep olur. Her ne kadar uygun kesici uç ve parametreler kullanılsa da, bünyede bazı hatalar meydana gelir. Bu hatalara genel olarak aşınma mekanizmaları denir. Aşınma mekanizmaları çok çeşitli olmakla birlikte kullanılan malzeme baz alındığında genel olarak üç çeşit aşınma tipi gözlenir. Bunlar; çentik tipi aşınma, krater tipi aşınma ve yanal aşınmadır. Bunlardan; çentik tipi aşınma yüksek kesme hızlarında meydana gelirken, krater tipi ve yanal aşınmada kesici ucun ve kalkan talaşın aşınmada etkisi görülür.

3 YER KAROLARI ÜZERİNE UYGULANAN SIRLARIN SAYDAMLIĞININ VE SERTLİK DAYANIMININ GELİŞTİRİLMESİ Alper Doğan DOĞRU Danışman: Prof. Dr. Alpagut KARA Yer karolarında istenilen desenin daha net görünebilmesi için hazırlanan sırın transparan olması gereklidir. Bunun yanı sıra yer karoları sürekli olarak darbeye maruz kalmaktadırlar. Bunun için hazırlanan sırın transparan olmasının yanında aşınma direncinin de yüksek olması gerekmektedir. Proje kapsamında sırımızı hazırlarken sertlik veren hammaddelerin kullanılması ve transparanlık sağlanması gerekmektedir. Ayrıca üretilecek olan sırın yüzeyinin pürüzsüz ve parlaklığının yüksek olması gerekmektedir. Projedeki amacımız sertlik vermek için kullanılan maddelerin tane boyutunu kontrol edebilmek ya da uygun tane boyutundaki maddeleri sıra katabilmektir. Elde edilen kristallerin boyutu ve miktarı çekirdeklenme ve büyüme oranlarının ayarlanmasıyla modüle edilebilir. Küçük kristaller elde etmek için tane oluşması ve tane oluşum sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır. Eğer büyük taneler isteniyorsa tane oluşum hızının sıcaklığı artırılmalıdır. Ticari öneminin büyük olmasına rağmen yer karoları için hazırlanan sırda transparanlık ve sertlik dayanımını sağlamaya yönelik yeteri kadar bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle proje kapsamında hazırlanan sırın sertlik dayanımının belirlenmesi ve transparan olmasını sağlamaya yönelik parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

4 HİDROKSİAPATİT - BOR NİTRÜR KOMPOZİT Ahmet ESER & Eren ONUKLU Danışman : Prof. Dr. Nuran AY Yapay kemik üretiminde kullanılan hidroksiapatitin mekanik özellikleri doğal kemiğe kıyasla zayıf kalmaktadır. Kemik nakli için, yapay kemiğin operatör tarafından kolayca istenilen şekli verebilmesinin yanısıra ameliyat esnasında da sağlam kalması gerekmektedir. Ayrıca doğal kemik gibi boşluklu bir yapıya sahip olması istenmektedir. Bunun için hidroksiapatiti bor nitrür ile güçlendirmek için kompozit uygulması yapmaktayız. Böylece yukarıda saymış olduğum mekanik özelliklere sahip bir yapay kemik üretimi için kullanılacak olan malzeme eldesi planlanmaktadır.

5 FİLAMENT SARMA TEKNİĞİ İLE ÜRETİLEN KOMPOZİT KARDAN MİLİNİN TABAKALI DİZİLME ŞEKLİNİN MAKSİMUM KIRILMA YÜKÜ İÇİN TABU ARAMA ESASLI ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU Aydan YILMAZ Danışman : Doç. Dr. A. Tuğrul SEYHAN Son zamanlarda hafif malzemeler oldukça büyük bir talep görmektedir ve lif takviyeli polimer kompozitlerin ise artan bu talebe çözüm sunduğu bir gerçektir. Günümüz pazarında, kardan mili güç iletim uygulamalarında oldukça önemli bir parça olup, otomobillerde kullanılan kardan mili de bu güç iletim uygulama alanlarından biridir. Kardan şaftı ya da tahrik mili olarak da bilinen kardan mili, dört tekerlekli ve içten yanmalı motorlarda vites kutusundan alınan devri ve torku diferansiyel girişine ileten aktarma organıdır. Kardan mili, değişen yüke bağlı olarak yüksek ya da düşük gücü iletecek şekilde çalışmalıdır. Değişen yüke bağlı olarak kardan mili başarısız olursa, güç iletimini durdurma eğilimindedir. Bu nedenle, kardan milinin hatayı önleyecek şekilde gerekli olan her bir yükü hesaba katarak tasarlanması ve de üretilmesi büyük önem taşımaktadır. Günümüz de ise en çok iki parçalı çelik kardan milleri yaygın olarak kullanılmaktadır. İki parçalı bu çelik kardan milleri rulman ve mafsalın merkezi konumundaki üç adet bağlantı noktasına sahiptir ve bu bağlantı noktaları hem toplam araç ağırlığını artırmakta hem de verimliliği düşürmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, günümüz otomobillerinde kullanılan geleneksel çelik kardan milinin yerini alan kompozit kardan

6 milinin tasarım parametreleri hem Tabu Arama Algoritması hem de Genetik Algoritma kullanılarak ağırlığı minimize edecek şekilde, E-Cam/Epoksi ve HM-Karbon/Epoksi kompozit kardan milleri için optimize edilmiştir. Son olarak, TA ile elde edilen optimum sonuçlar GA kullanılarak elde edilen optimum sonuçlar ile kıyaslanmıştır.

7 BOR NİTRÜR NANO LEVHALARIN ŞERİT DÖKÜM YÖNTEM İLE ÜRETİLMESİ Ahmet Yekta KAYA Serhat TAŞÇI Danışman : Prof. Dr. Nuran AY Howart ın 1952 yılında ürettiği ince kapasitör şeriti, şerit dökümün literatürde görülen ilk örnek olarak yer almaktadır. Şerit döküm günümüzde de başta kapasitör üretimi olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Literatürde seramik tozlarının şerit döküm yöntemiyle üretimine ait çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, şerit döküm için hekzagonal bor nitrür, bağlayıcılar, plastikleştiriciler ve çözücüler kullanılarak çamur hazırlanmıştır. Çamurun şerit dökümü için en uygun viskosite belirlenmiş ve şerit döküm yapılmıştır.

8 PORSELEN KAROLAR ÜZERİNE UYGULANACAK HAM VE DÜŞÜK SICAKLIKTA OLGUNLAŞAN SAYDAM SIR KOMPOZİSYONLARININ GELİŞTİRİLMESİ Burçe BAYRAK Danışman : Prof. Dr. Ferhat KARA Porselen karolar, oldukça az poroziteye sahip ve tümüyle vitrifiye ürünlerdir. Bu yüzden, kimyasal ve mekanik özellikleri oldukça iyi olan porselen karolar birçok kullanım alanında tercih edilirler. Porselen karolar üzerine istenilen desenler bilgisayar kontrolünde verilebilir ve dekorasyon amaçlı kullanılabilir. Uygulanan desenlerin açıkça ortaya çıkabilmesi için, camsı bir sır uygulaması yapılmalıdır. Proje kapsamında, camsı sırımızı fritleştirme işlemi yapmadan öğütmek ve porselen karo üzerine uygulamak öncelikli amacımızdır. Ham sırlar karo u zerinde genellikle daha kısa su rede, daha az maliyetle ve yaklaşık olarak 2 C de olgunlaşırlar. Diğer bir amacımız ise, bu camsı sırın kalın bir şekilde uygulanmasını sağlayacak viskozite değerine getirilmesi ve düşük sıcaklıkta pişirme olanağı sağlamasıdır. Bunun yanı sıra, porselen bünye ile sır arasındaki uyumun sağlanması, pişirimden sonraki hataların oluşumunu engeller. Bünye ve sır arasında genleşme katsayısı uyumu gerekli bir parametredir.

9 ÇOK AMAÇLI KARO BÜNYELERİN GELİŞTİRİLMESİ Bartu ÇANKAYA Danışman : Prof. Dr. Alpagut KARA Günümüzde yaygın olarak kullanılan karolar; yer karosu, duvar karosu ve porselen karolardır. Bu üç farklı tipteki karonun üretiminde de genel değişkenler; hammadde seçimleri, pres basınçları ve fırın rejimleridir. Bu parametrelerde yapılan değişiklikler nihai ürünün, mekanik özellikleri üzerinde büyük önem teşkil etmektedir. Bahsedilen üç farklı grup için de bu parametreler büyük oranda farklılık göstermektedir. Çok amaçlı karo bünyelerin geliştirilmesi, farklı kullanım alanlarında hizmet verecek olan bu ürünlerin üçünü birden tek bir reçeteden üretmeyi amaçlar. Bu amaca ulaşabilmek için genellikle yaygın ve bölgesel olan hammadelerden oluşan bir reçete oluşturulur. Yer karosu, duvar karosu ve porselen karolar bu reçete üzerinden üretilirler. Bu sayede ekonomik anlamda bir çok fayda sağlanmaktadır. Ayrıca proje üretim süreçlerine ve üreticilere, depo alanlarında azalma, üretim kapasitesinde artış, daha sürekli bir üretim, reçete değişimleri sırasında kaybedilen zamanın ortadan kalkması ve daha az cihaz veya ekipmanla üretim gibi bir çok konuda da pozitif etki yansıtır.

10 SIR HAZIRLAMA SÜRECİNİN OPTİMİZASYONU Burcu Ceren DABAK Danışman : Prof. Dr. Ender SUVACI Ülkemiz seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa da üçüncü dünyada ise yedinci ülkedir. Enerji maliyetleri seramik üretimi yapan diğer ülkelere oranla daha yüksek olan ülkemizde, Türk seramik kaplama malzemeleri sektörü, rekabet gücünü koruyabilmek ve daha çevreci ürünler üretebilmek için enerji maliyetlerini düşürücü tedbirler almaktadır. En önemli temel işlemlerden biri olan öğütme işlemi çok fazla enerji tüketilmesi sebebi ile en pahalı işlemlerden biridir. Bu nedenle, sır hazırlama sürecinin enerji tüketimi açısından en verimsiz basamağı olan öğütmenin araştırılmasının çok önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu projede sır değirmenlerinde öğütmeye etki eden parametreler belirlenip; bu parametrelerden en önemlileri olan değirmen dönme hızı ve değirmen doluluk oranı için teorik hesaplamalar yapılmış ve bu hesaplamalar doğrultusunda endüstriyel boyutta üretilen sırlar için tane boyut dağılımı ve tüketilen enerji karşılaştırmaları yapılmıştır. Sonuçlarda teori ile pratik uyum sağlamış yapılan hesaplamalar kullanılarak, istenilen tane boyut dağılımına sahip sırlar üretilirken %,5 ile % 7 arasında enerji tasarrufu sağlandığı görülmüştür. Bu proje ile beraber VİTRA KARO SAN. TİC. A.Ş. sır değirmenleri optimize edilmiş, daha verimli öğütme yapılan yeni bir veritabanı oluşturulmuştur.

11 POMZA BLOĞUNUN SIR İLE KAPLANMASI Burak DEMİR Togay YILDIRIM Danışman : Yrd. Doç. Dr. İrfan TÖRE Bims olarak da bilinen pomza düşük maliyetli ve boşluklu yapılı bir kayaçtır. Bu boşluklu yapısından dolayı ısı ve ses yalıtkanlığı fazladır. Ayrıca hafif olduğu için inşaat sektöründe blok halinde kullanılır. Bu çalışmada pomza bloğunun bir yüzeyi sır ile kaplanacaktır. Pomza bloğunun yüzey porları oldukça büyük ve geniştir, bu yüzden porların sırda yaratması muhtemel hataları önlemek için yüksek vizkositede sır uygulanacaktır. Sır uygulama işleminde ilk olarak astar uygulanacak ve bu işlem sırasında porların vereceği zarar sönümlenecektir ve hatasız bir sır yüzeyi elde edilecektir. Elde edilen numuneye standart karo testleri uygulanıp ürünün kullanabilirliği incelenecektir. Yapılan testler sonucunda proje başarılı olduğu taktirde inşaat sektöründe dolgu malzemesi ve karo kullanımını azaltacak, maliyetleri düşürecektir, ayrıca iş gücünü azaltacaktır. Çalışma sonunda hafif, ısı ve ses yalıtkanlığı yüksek yapılar elde edilecektir.

12 Sİ 3 N 4 -B 4 C/AL SERAMİK MATRİSLİ ZIRH ÜRETİMİ Cansu DEMİR Recep KURTULUŞ Danışman : Doç. Dr. Gürsoy ARSLAN Seramik malzemeler birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır ve bu alanların arasına balistik uygulamalar da girmeye başlamıştır. Yüksek sertlik ve mukavemet ile birlikte oldukça hafif malzeme olmaları bu konuda tercih sebebi olmalarının başlıca sebeplerini oluşturmaktadır. Bor karbür (B4C) ve Silisyum nitrür (Si3N4) seramik malzemeleri de söz konusu özellikleri göstermektedirler. Fakat, tüm seramik malzemelerde olduğu gibi B4C ve Si3N4 malzemelerinde de kırılganlık sorunu balistik uygulamalarda yaygın kullanımlarını engelleyici etmen olmuştur. Bu sorunu aşmak için Seramik-Metal Kompozit yapılar ön plana çıkmıştır. Maliyeti diğer yöntemlere kıyasla daha ucuz olan metal emdirme yöntemi sayesinde seramik yapıların kırılgan davranışları geliştirilmekte ve tokluk değerleri arttırılmaktadır. Metal emdirme aşamasında ise kolay bulunabilir olması, hafif ve mukavim olması, korozyon direncinin yüksek ve erime sıcaklığının düşük olması sebepleri ile de Alüminyum (Al) metali kullanılmaktadır. Emdirme esnasında seramik tozlar ve metal arasında ıslatılabilirlik davranışı olmalıdır. Tek başına Si3N4 ve Al arasında bu davranış etkin olarak sağlanamamaktadır. Bu sebepten, ıslatılabilirlik davranışı yüksek olan B4C ilavesi yapılmakta ve sahip olduğu yüksek sertlik ve düşük ağırlık özellikleri ile de balistik performans artışına olanak vermektedir. Fakat, B4C ün de pahalı oluşu kullanımını kısıtladığından optimum miktarlarda B4C ve Si3N4 seçilmiş ve yüksek performanslı ve düşük maliyetli zırh malzemesi üretilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, B4C ve Si3N4 esaslı şekillendirilmiş boşluklu peletlere metal emdirme aşamasında Al-Si metal alaşımı 3 ºC de ve saat boyunca Ar atmosferi altında emdirilmiştir. Üretilen kompozit yapılar da XRD, SEM ve SEM-EDX yöntemleri ile karakterize edilmiştir.

13 YB 2 O 3 VE CEO 2 İLAVELERİNİN TİCN ESASLI SERAMİKLERİN MEKANiK ÖZELLİKLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Cüneyt ÖZGÜR Danışman : Yrd. Doç. Dr. Erhan AYAS TiCN esaslı seramikler sahip oldukları yüksek sertlik ve düşük sürtünme katysayısı nedeni ile ağırlıklı olarak metal işleme sektöründe kullanılan kesici uçların yüzeylerinde koruyucu kaplama olarak kullanılmaktadır. Kaplama alanı dışında monolitik olarak kullanım alanı kesici takımlar ve aşındırıcı parçalardır. Literatürde monolitik olarak kullanımlarına dair çok az bir bilgi mevcuttur. obirçok endüstriden kaynaklanan atık suyun direkt olarak çevreye deşarj edilmesi alıcı ortamda önemli bir kirliliğe neden olmaktadır. Yapılan laboratuar çalışmalarında kullanılan süt endüstrisi atık suyu organik maddeler, askıda katı maddeler, zehirli maddeler, yağ ve gres içermektedir. Bu çalışmada nano boyutta (60 nm) TiCN tozu içerisine ağırlıkça % 3-5 olmak üzere Yb 2 O 3 ve CeO 2 ilaveleri yapılarak tozlar hazırlanmıştır. İlavelerin öncelikle Spark Plazma Snterleme Yöntemi ile sinterleme esnasındaki etkileri incelenmiştir. Arkasından nihai ürünlerin aşınma, sertlik gibi mekanik özelliklerindeki değişim incelenmiştir.

14 KARBON NANOTÜP TAKVİYELİ BİYOLOJİK CAMLARIN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU Can TARIMLI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Emrah DÖLEKÇEKİÇ Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapılan bir çok araştırma ve çalışmalar sonucu, insanoğlunun yaşamını kolaylaştıracak ve hayattan zevk alarak yaşamalarını sağlayacak bir çok gelişme meydana gelmektedir. Bunlardan biri de vücutta hasar görmüş veya zamanla yıpranmış olan dokuların onarımında kullanılmak için geliştirilen kompozit malzemelerdir. Canlı vücuduna adapte olabilen ve dokulara zarar vermeyen malzemelere biyomalzemeler denir. Bu çalışmada, halihazırda canlı vücudunda yük taşıma kabiliyeti gerektirmeyecek bölgelerde kullanılan biyocamların karbon nanotüp ilavesi ile mekanik özelliklerinin geliştirilmesi ve yük taşınmasını gerektiren alanlarda kullanılmaya uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Biyolojik camların en iyi bilinen özelliği çok hızlı ve kolay bir şekilde komşu doku ile bağ yapabilmesidir. Ayrıca dokulara ve vücut sıvılarına karşı dostturlar. Biyocamların kristal seramiklere göre daha düşük işlem sıcaklıklarına sahip olmaları, karbon nanotüplerin işlem sırasında zarar görmelerini engelleyen bir avantajıdır. Fakat camsı yapılarından kaynaklı mekanik zayıflıkları, yük taşımalarını gerektirecek uygulamalarda kullanılmalarına uygun değildir. Karbon nanotüplerin biyocamlar içerisinde homojen dağılımları sağlayarak, karbon nanotüp/matris arayüzünde optimum bağlanma sağlayarak ve üretim işlemleri sırasında karbon nanotüplerin hasarlanmalarını engelleyerek biyocamların mukavemetleri ve toklukları geliştirilebilir. Biyocamlar için alkali ve toprak alkali silikatlar ve fosfatlar temel kimyasallardır. Ca, Si, Al, Li içerikli bileşikler öncelikle alkol (isopropanol) içerisinde manyetik karıştırıcı yardımıyla karıştırılmıştır. Daha sonra kurutma işlemi uygulanıp cam kompozisyon pelletler haline getirilmiştir. Cam yapıyı elde

15 edebilmek için bu pelletler atmosfer kontrollü basınçsız fırında sinterlenerek biyocamlar elde edilmiştir. Elde edilen bu camlar öğütülerek cam kırığı haline getirilmiş ve daha önceki yapılan benzer çalışmalardan alınan sonuçların gösterdiği üzere ağırlıkça 10% oranına yakın bir oranda karbon nanotüpler ile karıştırılmıştır. Uygun oranlarda karıştırılmış olan bu karbon nanotüp/biyocam tozları karışımı en başta izlenmiş olan sürece uygun bir şekilde tekrar alkollü ortamda karıştırılıp, kurutulup, pellet haline getirildikten sonra sinterlenerek işlem başarıyla sonlandırılmıştır.

16 METALİK NANO PARTİKÜL GÖMÜLÜ SEPİYOLİT ELDESİ Dilara EREN - Gamze KUŞ Danışman : Prof. Dr. Ferhat KARA Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Günümüzde seramik yüzeylerde metalik görüntü eldesi ikinci pişirim, CVD, PVD gibi pahalı yöntemlerle elde edilmektedir. Öte yandan bu amaçla kullanılan nano-metal tozları alternatif bir yöntem oluştururken; oksitlenme, sağlık ve ekonomik problemleri beraberinde getirmektedir. Bu projede kullanılan sepiyolitin lifsi yapısı, yüksek yüzey alanı, düşük iyon kapasitesi gibi spesifik özelliklerinden yararlanılarak; üretim ve kullanım zorlukları ile gündemde olan metal nano parçacıklarının, oksitlenmeksizin sepiyolit içine gömülmesi amaçlanmış ve elde edilen metal-nano partikülleri gömülmüş sepiyolit metalik sır uygulamasında kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle sepiyolit asit işlemine maruz bırakılarak içinde nano partiküller oluşturmak amacıyla modifiye edilmiş, ardından CuSO4.5H2O ve FeCl3.6H2O tuzları kullanılarak elde edilen sepiyolit-n(cu-fe) verileri XRD analizleriyle desteklenmiştir. Daha sonra sepiyolit-n(cu-fe) sır kompozisyonu içinde kullanılarak seramik yüzeyinde metalik görüntüyü andıran bir sonuç elde edilmiştir.

17 SOL-JEL YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Dy, Al KATKILI (DZO ve DAZO) ZnO FİLMLERİN OPTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Çağrı KARABULUT Deniz ERSOY Uğur CENGİZ Danışman : Doç. Dr. Semra KURAMA Transparan iletken filmler; sıvı kristal ekranlar (LCD), plazma paneller, organik elektronik lüminesans cihazları, güneş pilleri, optik devrelerde yansıtmayıcı kaplamalar (antireflective-ar), koruyucu kaplamalar, gaz sensörlerinde ve yine farklı optiksel özelliklere sahip filmler olarak uygulama ve araştırmalarda, transparan elektrotlar olarak büyük ilgi çekmektedir. İndiyum kalay oksit (ITO) filmleri, iyi elektriksel ve optik özelliklerinden dolayı transparan iletken film olarak günümüzde çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Fakat, pahalı olması ile birlikte toksit özellik göstermesi ve H 2 plazmaya karşı kararsız olması gibi dezavantajları bulunmaktadır. Öte yandan, ZnO film ucuz olması, toksik olmaması ve H 2 plazmada yüksek kararlılık göstermesi gibi birçok avantaja sahiptir. Ayrıca, ZnO filmin elektrik özellikleri Al, Ga, B gibi safsızlıkların ilavesi ile de iyi derecede geliştirilebilmektedir. Bu çalışmada ZnO filmin optik ve elektrik özelliklerini geliştirmek için, ZnO e, Al lu (DAZO) ve Al suz Dy (DZO) katkısı yapılması tercih edilmiştir. DZO ve DAZO ince filmleri sol-jel daldırma metodu ile hazırlanarak optik cam altlık üzerine kaplanacaktır ve sol içindeki Al ve Dy bileşim oranları değiştirilerek ince filmin elektrik iletkenliği ve optik özellikleri üzerine etkisi incelenecektir. Bu işlemlerden sonra, ince film karakterizasyonu yapılacaktır. Optik geçirgenlik, faz oluşumu, mikro yapı, film kalınlığı ve elektriksel özellikleri ölçülecektir.

18 BOR NİTRÜRÜN SAFLAŞTIRILMASINDA LİÇ PARAMETRELERİNİN ETKİLERİ Denizcan GÜLEN Onur Burak ÖVET Danışman: Prof. Dr. Nuran AY Eşsiz özelliklere sahip, yapay bir malzeme olan hekzagonal bor nitrür pek çok sektörde kullanılmaktadır. Bor nitrür farklı üretim yöntemleri ile üretilebilmektedir. Bu çalışmada bor oksitin nitrürlenmesi sonucunda ham bor nitrür elde edilmiştir. Ham bor nitrür içinde safsızlıklar barındırmaktadır, safsızlıklar farklı ph değerlerinde (.3,.5,.7 ve ) liç işlemine tabi tutularak uzaklaştırılmasının nihai özelliklere etkisi incelenmiştir. Liç işlemlerinden sonra numunelerin turbostratik yapıda olduğu ve ısıl işlemler sonucu hekzagonal yapıya dönüştüğü belirlenmiştir. Liç işlemlerinin verimi, bor nitrür tozlarının XRD ile faz analizleri ve elektron mikroskopuyla (SEM) mikroyapıları incelenmiştir.

19 ZİRKONYUM DİBORÜR (ZRB 2 ) İLAVESİNİN SİLİSYUM KARBÜR (SİC) SERAMİKLERİNİN SİNTERLEME DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Tayfun ÖZMEN, Dilber TAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Erhan AYAS Silisyum karbür (SiC) esaslı seramikleri sahip oldukları yüksek sertlik ( GPa), yüksek aşınma direnci, yüksek kimyasal dayanıma ve düşük yoğunluk ( gr/cm 3 ) gibi özellikleri nedeni ile dünya genelinde balistik uygulamalarda başarı ile kullanılmaktadır. Atomlar arası sahip olduğu kuvvetli kovalent bağ nedeni ile katı hal sinterlemesi ile yoğunlaştırılması için çok yüksek sinterleme sıcaklığı ve basınçlara çıkılması gerekmektedir. Hali hazırda bu malzemelerin katı hal sinterleme yöntemi ile üretimi için yardımcı olarak karbon (C), bor (B), bor karbür (B 4 C) kullanılmakta ve her bir ilavenin yoğunlaşma, mekanik ve ısıl özellikler üzerine etkisinin farklı olduğu kanıtlanmıştır. Bu Çalışmada, zirkonyum diborür ilavesinin, silisyum karbür seramiklerinin sinterlenmesine etkisi incelenmiş, bor, karbon ya da bor karbür gibi en çok tercih edilen sinterleme ilavelerine alternatif oluşturacak bir katkı sağlayıp sağlamadığı gözlemlenmiştir. Bunun yanısıra Spark Plazma Sinterleme metodu ile sinterlenen ürünlerin sinterleme davranışı ve mekanik özellikleride detaylı olarak incelenmiştir.

20 EMDİRME YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN BOR KARBÜR - ALÜMİNYUM NİTRÜR - ALÜMİNYUM SERAMİK METAL KARMA MALZEMESİNİN SERTLİĞİNİN MATEMATİKSEL MODELLEME YAKLAŞIMI İLE BELİRLENMESİ Ebru CİHAN Danışman : Doç. Dr. Gürsoy ARSLAN Malzeme bilimci ve mühendisleri seramik-metal karma malzemelerinin mekanik özelliklerini daha sağlam ve hafif zırh malzemeleri tasarlamak amacıyla farklı şekillerde ayarlayabilirler. Bunu sağlamak için, «deneme ve yanılma» deneylerine dayalı bir fenomenolojik bilim yaklaşımı birkaç yıldır tutulmaktadır. Bu bağlamda, mikroyapı ile malzemeden beklenen mekanik özellikler arasındaki bağıntı gizemli kalmamalıdır. Bu sebeple bu çalışmada, belirtilen amaç doğrultusunda, malzemenin mekanik özellikleriyle doğrudan ilgili denklemler içeren yararlı bir matematiksel modelleme incelenmiştir. Bu modellemenin seramik-metal kompozit sisteminin sertlik değerinin belirlenmesinde kullanılması amaçlanmıştır. Karışımlar Kuralı ve Halpin-Tsai eşitlikleri kullanılarak elde edilen teorik sertlik değerleri, Vickers sertlik testi uygulanarak bulunan deneysel sertlik değeri ile karşılaştırılmış ve düşük hata oranı ile tutarlı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Modelleme esnasında, pratik denklemlerle hem zaman tasarrufu sağlanmış hem cihazların kullanımı azaltılarak maliyet düşürülmüştür. Türkiye de bu gibi bilimsel çalışmaların sınırlı sayıda yapıldığı göz önünde bulundurulursa, benzer projelerin sürdürüldüğü çalışmalar için ekonomikliği ve pratikliği açısından bu tez yararlı bir kaynak olacak ve alanında literatüre yeni bir boyut kazandırmış olacaktır.

21 SOĞUTMASIZ IR SİSTEMLERİNDE KULLANILAN VOX DİRENÇ FİLM MALZEMESİNİN ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Sinan ÖZGÜN, Emrah DİRİCAN, Mustafa FADLELMULA Danışman: Prof. Dr. Ramis Mustafa ÖKSÜZOĞLU Sanayi Kuruluşu Danışman: M.Sc. E. Ufuk TEMOÇİN, İki Eylül Kampüsü, 26470, Eskişehir ve Sanayi Kuruluşu: ASELSAN MGEO P.K.:30 Etlik, 06011, Ankara Karma vanadyum oksit (VOx) ince filmler yüksek TCR (Thermal Coefficient of Resistance), düşük direnç, düşük /f gürültü, iyi kızılötesi emilim karakteristikleri ve CMOS devrelerinin gerektirdiği düşük üretim sıcaklıklarına uygunlukları ile kızılötesi (IR) görüntüleme sistemlerinde öne çıkmaktadır. Yüksek kalitede görüntüleme yapabilmek için sistemde kullanılacak ince film direnç malzemesinin yüksek TCR, düşük elektriksel direnç, düşük 1/f gürültü ve uygun termal zaman sabiti değerlerine sahip olması ve CMOS devreleri ile uyumluluk göstermesi gerekir. Bu proje çalışmasında, sıralanan bu özelliklere uygun VOx ince filmlerin üretimi için Reaktif Magnetron Sputtering metodu yapısal özelliklerin kontrolünde etkili olması sebebiyle tercih edilmiştir. Bu projenin özgün değeri ile literatüre ve ulusal sanayiye olası katkıları aşağıda özetlenmiştir: Kızılötesi görüntüleme sistemlerinde yaygın olarak tercih edilen VOx malzemesinin yapı özellik ilişkisinin tesbiti ile elektriksel özelliklerin iyileştirilmesi. İstenen özelliklerin elde edilmesi için üretim parametrelerinin optimizasyonu ile ulusal sanayiye kaynak sağlanması. Bu katkılar kızılötesi görüntüleme sistemleri ve diğer potansiyel VOx uygulamalarının üretim süreçleri ve optimizasyonunu doğrudan etkileyecektir. Elde edilen veriler yeni uygulama alanları için temel oluşturacaktır.

22 NUMUNE VE CİHAZ PARAMETRELERİNİN XRD SONUÇLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Emrah ERGÖLEN Danışman : Prof. Dr. Alpagut KARA Günümüzde faz analizi alanında en çok tercih edilen karakterizasyon tekniklerinden biri olan x ışınları difraksiyonu analizi her bir kristalin, fazın kendine özgü atomik dizilimine bağlı olarak X-ışınları tarafından karakteristik bir düzen içerisinde kırılması esasına dayanır. Her bir kristalin faz için bu kırınım profilleri bir nevi parmak izi gibi o kristali tanımlar. XRD analiz metodu, analiz sırasında numuneyi tahrip etmez ve çok az miktardaki numunelerin dahi (sıvı,toz, kristal ve ince film halindeki) analizlerinin yapılmasını sağlar. XRD cihazıyla kayaçların, kristalin malzemelerin, ince filmlerin ve polimerlerin nitel ve nicel incelemeleri yapılabilir. Kalitatif ve kantitatif faz kimliklerini belirlemenin yanı sıra bir dizi farklı uygulamaları gerçekleştirme özelliğine ( mikro gerilme analizleri, kalıntı gerilme analizleri ) sahiptir. Üzerinde çalıştığımız çalışmada sıvı, toz, kristal ve ince film halinde analiz yapabilen XRD cihazında numune özelliklerini (Tane boyutu vb) ve cihaz parametrelerini (Akım hızı, şiddet, açı vb) değiştirerek elde ettiğimiz sonuçları karşılaştırıp sonuçları yorumlamayı amaçlıyoruz.

23 TİTANYUM ESASLI ALTLIK İLE TERMAL SPREY KAPLAMALAR ARASINDAKİ ARAYÜZEY KARAKTERİZASYONU Esra İKİZ Danışman : Prof. Dr. Servet TURAN İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Proje fikri Anadolu Üniversitesi, Bölümü ile Tusaş Motor Sanayii A.Ş. (TEI) arasında gerçekleştirilen üniversite-sanayi işbirliği kapsamında firmanın ihtiyacı doğrultusunda belirlenmiştir. Yürütülen bu proje ile firma tarafından uygulanmakta olan bir kaplama türünün altlık malzemesine bağlanma özelliklerinin incelenmesi ve kalitesinin arttırılmasında faydalı olacak verilerin temin edilmesi amaçlanmıştır. Projede kullanılan numuneler TEI tarafından Ti6Al4V altlık malzemelerinin iki farklı kum püskürtme basıncı ve grit boyutu ile kumlandıktan sonra hava plazma sprey kaplama metodu ile kaplanarak hazırlanmıştır. Numunelerin karakterizasyonları sırasında, SEM, EDX, XRD, profilometre, Vickers sertlik ölçümü teknikleri kullanılmıştır. Firmanın üretim teknikleri ve konu ile ilgili literatür bilgileri dikkate alınarak, uygulanan testler ve sonuçları değerlendirildiğinde, kaplama arayüzeyi boyunca boşlukların ve oksit tabakalarının yer aldığı kaplamaların ise farklı faz bölgeleri, erimemiş taneler ve boşluklu bir yapı içerdiği gözlenmiştir.

24 PLAKA ŞEKİLLİ BARYUM TİTANAT SENTEZİNDE AÇIĞA ÇIKAN YAN ÜRÜN Bi 2O 3 ÜN GERİ KAZANIMI Elif KABAKÇI Danışman: Prof. Dr. Ender SUVACI Plaka şekilli yönlenmiş baryum titanat çekirdekleri eriyik tuz yöntemiyle üretilmektedir. Sentez de başlangıç hammaddeleri olarak bizmut oksit, titanyum dioksit, sodyum klorür ve potasyum klorür tuzları kullanılmaktadır. Klorür tuzları eriyik oluşturarak plaka şekilli yönlenmiş baryum titanat için yatak hazırlamaktadır. Sentez sonucunda baryum titanat ve yan ürün olarak bizmut oksit oluşmaktadır. Baryum titanat, asitli su (HCl) ile yıkama yapılarak, kullanılan tuzlardan ve bizmut oksitten ayrıştırılmaktadır. Asitli su ilavesi bizmut oksidin Bi 3+ iyonlarına ayrışmasına sebep olmaktadır. Yıkama suyu olarak adlandırılan bizmut iyonlu asitli su atık olarak görülmektedir. Bugüne kadar bu atığın dönüşümü konusunda bir çalışma yapılmamıştır. Ancak bu çalışmada, bizmut iyonlarından bizmut oksit eldesi önemle ele alınmıştır. Çünkü kullanılan bizmut oksit, elde edilen baryum titanatla neredeyse aynı miktardadır ve atık bizmut birikimi ise doğaya zarar vermektedir. Üstelik ekonomik açıdan pahalı olan bizmut oksidin, 5000 TL/kg, geri dönüşümü baryum titanat sentezi maliyetini azaltacaktır. Geri kazanım sürecinde, yıkama suyuna hidroksit iyonu (NaOH) ilavesi yapılarak BiOCl ve Bi(OH) 3 formunda bileşiklerin eldesi hedeflenmiştir. Ardından bu bileşiklere yapılacak ısıl işlem ile Bi 2O 3 formuna dönüşüm sağlanacaktır. BiOCl ve Bi(OH) 3 çöktürülmesinde ph ve Bi 3+ iyon konsantrasyonu önemli parametrelerdir. Yapılan ilk çalışmalarda yıkama suyuna kontrollü şekilde NaOH ilavesi yapılmış ve belirli bir ph aralığında BiOCl çöktürülmüştür. Bi(OH) 3 in çöktürülmesi için BiOCl ye kıyasla çok daha dar ph aralığı gereklidir. Bu açıdan BiOCl daha verimli elde edilmiştir. BiOCl ye uygulanacak ısıl işlem sonucunda Bi 2O 3 eldesi gerçekleşecektir. Yapılan hesaplamalara göre %5 oranında bizmut oksit kazanımı beklenmektedir. Bizmut oksidin 5000 TL/kg olduğu düşünülürse ekonomik kazanç yüksek olacaktır. Çevre dostu bu yöntemle doğaya karışan bizmut miktarı azaltılacaktır.

25 LİTYUM ALÜMİNA SİLİKAT CAM-SERAMİK SET ÜSTÜ OCAK CAMLARINDA TRANSPARANLIK VE MUKAVEMETİN OPTİMİZASYONU Gürel AKBALIK Danışman : Yrd.Doç.Dr.Emrah DÖLEKÇEKİÇ Lityum Alümina Silikat (LAS) cam-seramikleri çok düşük ısıl genleşmeleri, mükemmel ısıl ve kimyasal kararlılıkları nedeniyle araştırılmış ve ticarileştirilmişlerdir. Esas bileşenleri olan, ve Si nin yanı sıra, camın ergime ve islenme özelliklerini geliştiren, MgO, ZnO gibi diger bazı oksitleri de içerebilirler. Ticari bileşimlerde, veya bunların karışımları çekirdeklendirme elemanı olarak kullanılır. Saydam cam-seramiklerde genellikle / karışımı çekirdeklendirici olarak kullanılır. Bu tür cam-seramiklerde kristalleşen esas faz β- kuvars katı çözeltisidir. Opak cam-seramikler ile çekirdeklendirilirler ve β-spodumen katı çözeltisi yapıyı oluşturan esas faz olarak kristalleşir. Bu çalışmada, in transparanlık ve mukavemet üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bir adet içermeyen standart LAS komozisyonu ve yine standart LAS kompozisyonuna ek olarak %4 içeren bir kompozisyon hazırlanmıştır. Bu kompozisyonlara ikişer farklı ısıl işlem uygulanarak toplam 4 numune elde edilmiştir. Çekirdeklenme ve kristal yapıları incelenmiş ve transparanlık-mukavemet ilişkisi yorumlanmıştır.

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları Alüminyum Alkoksit ve Alümina Üretimi Alüminyum metalinin alkolle reaksiyonu sonucu alkoksit oluşturulması ve bundan elde edilecek jelinde öğütülüp kalsine edildikten sonra alüminaya dönüşmesi beklenmektedir.

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ Seramik Matrisli Kompozitler Seramik malzemeler, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve hafif oldukları (d= 1,5-3,0 gr/cm3) için oldukça çekicidir. Seramik matrisli

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır.

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. SinterlenmişKarbürler Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. Seramikler 3 Katogoride Toplanır: 1) Alumina (Al2O3) 2) Alumina

Detaylı

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları. Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları. Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları Proje No Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar 1 Soğuk spray kaplama düzeneğinin tasarlanması

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545

YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545 YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545 İleri teknolojik seramiklere giriş ve sınıflandırılması 1 Yrd. Doç. Dr. Nuray Canikoğlu DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ SAYISI KATKI PAYI Ara Sınav 1 40

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 8 İleri Teknoloji Seramikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 8 İleri Teknoloji Seramikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 8 İleri Teknoloji Seramikleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Balistik korunma Uzay mekiği ısı koruma plakaları Fren diskleri (SGL Karbon AG) İleri Teknoloji

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, Mehmet ERTUĞRUL b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre

Detaylı

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ İlyas CAN*, İbrahim BÜYÜKÇAYIR* *Durer Refrakter Malzemeleri San. Ve

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM PARAMETRELERİNİN MEKANİK DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK DÖKÜMCÜLÜK İSTENEN BİR ŞEKLİ ELDE ETMEK İÇİN SIVI METALİN SÖZ KONUSU

Detaylı

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ÖZET HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, İbrahim H. KARAKAŞ b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net DERSİN AMACI: Malzeme Biliminde temel kavramları tanıtmak ÖĞRENECEKLERİNİZ: Malzeme yapısı Yapının özelliklere olan etkisi Malzemenin

Detaylı

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ Melike YILDIRIM, Berkay İLYAS Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kurupelit / Samsun mellike_yldrm@hotmail.com, berkayilyas@gmail.com Bu

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

BOR ESASLI SERAMİKLER (BOR NİTRÜR) Savunma Sanayide Borun Kullanımı ÇalıĢtayı 14.06.2011 Savunma Sanayi MüsteĢarlığı ANKARA

BOR ESASLI SERAMİKLER (BOR NİTRÜR) Savunma Sanayide Borun Kullanımı ÇalıĢtayı 14.06.2011 Savunma Sanayi MüsteĢarlığı ANKARA BOR ESASLI SERAMİKLER (BOR NİTRÜR) Savunma Sanayide Borun Kullanımı ÇalıĢtayı 14.06.2011 Savunma Sanayi MüsteĢarlığı ANKARA 250 çeşit bor bileşiği Bor Ürünleri Bor oksit, borik asit ve boratlar Borik asit

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum (metal) kutularda (üs6e), cam (seramik)(ortada) ve plasek

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Basınç ve sıcaklık farklı iki süreç olarak parça üretimine dahil edildiğinde teorik yoğunluğa ulaşmak neredeyse imkansızdır. Basınç ve sıcaklık farklı iki süreç

Detaylı

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim OKUMU E-mail : okumus@ktu.edu.tr WEB : http://www.hiokumus.com 1 İçerik Giriş

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ 26.09.2007 2 Giriş İnsan kemiği kendini yenileyebilme özeliğine sahiptir Kemikler kırıldığında iyileşmenin sağlanabilmesi için ilave desteğe gereksinim duyarlar

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DEĞİRMENDERE ALİ ÖZBAY MESLEK YÜKSEK OKULU SERAMİK CAM VE ÇİNİCİLİK PROGRAMI ÖNLİSANS PROGRAMI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DEĞİRMENDERE ALİ ÖZBAY MESLEK YÜKSEK OKULU SERAMİK CAM VE ÇİNİCİLİK PROGRAMI ÖNLİSANS PROGRAMI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DEĞİRMENDERE ALİ ÖZBAY MESLEK YÜKSEK OKULU SERAMİK CAM VE ÇİNİCİLİK PROGRAMI ÖNLİSANS PROGRAMI I.YARIYIL T+U TOPLAM AKTS KREDİSİ TDB 107 Türk Dili- I 2+0 2 2 YDB 105English I 2+0 2

Detaylı

SÜPERALA IMLAR. Yüksek sıcaklık dayanımı

SÜPERALA IMLAR. Yüksek sıcaklık dayanımı SÜPERALA IMLAR SÜPERALA IMLAR Nikel ve Kobalt alaşımları: Korozyon dayanımı ve yüksek sıcaklık dayanımı için kullanılırlar. Yüksek ergime sıcaklığına ve dayanıma sahiptirler.. Süperalaşımlar: Nikel bazlı

Detaylı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler 1. Kaleseramik Ar-Ge Merkezi 2. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir? 3. Ülkemizde durum 4. Dünyada durum 5. Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin geleceği

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu MALZEME BİLİMİ 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Bilgisi DERSĠN ĠÇERĠĞĠ, KONULAR 1- Malzemelerin tanımı 2- Malzemelerinseçimi 3- Malzemelerin

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül

Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül Hazırlayan:Nida EMANET Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül 1 ELEKTROSERAMİK NEDİR? Elektroseramik terimi genel olarak elektronik, manyetik ve optik özellikleri olan seramik malzemeleri ifade etmektedir.

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir

MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir BÖLÜM 1. HEDEFLER Malzeme Bilimi ve Mühendislik Alanlarını tanıtmak Yapı, Özellik ve Üretim arasındaki ilişkiyi

Detaylı

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş Malzeme Gereksinimi Bütün mühendislik bilim dallari malzeme ile yakindan iliskilidir. Mühendisler kullanacaklari malzemeyi çok iyi tanıyarak ve genis malzeme tayfi içinde

Detaylı

BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI

BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI 15.06.2011 1/28 Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI SAVUNMA SANAYİİ NDE BORUN KULLANIMI ÇALIŞTAYI 14 HAZİRAN 2011 Emre ERDEM Serhat ÖZTÜRK 15.06.2011 2/28 Sunum Planı

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Fırın Tasarımı Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır. Toz yoğunlaştırması (densifikasyon) aşağıda

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER Doğal Taşlar Doğal taş çeşitleri Oluşum Şekillerine göre Magmatik (Kökeni mağma olan kayaçlardır) Sedimanter ( Sedimanter kayalar kum, çakıl

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 1 h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bakır Çağı (M.Ö. 5000-3000) Tunç Çağı (M. Ö. 3000-1000) Demir Çağı (M.Ö. 1190-330 ) 2 Malzeme Günümüzde birçok malzeme çeşidi bulunmaktadır.

Detaylı

Teknolojik Seramikler-1. Yrd. Doç. Dr. Nuray Canikoğlu

Teknolojik Seramikler-1. Yrd. Doç. Dr. Nuray Canikoğlu Teknolojik Seramikler-1 Yrd. Doç. Dr. Nuray Canikoğlu 1 DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ SAYISI KATKI PAYI Ara Sınav 1 50 Kısa Sınav 2 30 Ödev 1 20 TOPLAM 100 Yıl içinin Başarıya Oranı 50 Finalin Başarıya

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MLZ-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MLZ-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 MLZ-6001 MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ *** Z 3 0 3 3 5 20 1 21 12 30 ***: Yüksek Lisansta Mühendislik

Detaylı

1.2.1.1. Kaba ve İnce Seramikler: Bunlar aralarında gözenekli ve gözeneksiz ürünler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

1.2.1.1. Kaba ve İnce Seramikler: Bunlar aralarında gözenekli ve gözeneksiz ürünler olmak üzere ikiye ayrılırlar. 1. SERAMİKLER 1.1.Tanım: En genel anlamda seramik, anorganik maddelerin herhangi bir usul ile şekillendirilip pişirilmesi ile meydana gelen ürüne denir. Diğer bir tanımlamaya göre ise seramik, organik

Detaylı

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI Not: Ders konuları seçilirken aşağıda belirtilen formun doldurulup bölüm sekreterliğine verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erdem KOÇ Konu Rüzgar Türbinlerinde Kanat

Detaylı

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz ix Çevirenin Ön Sözü xi 1 Sinterleme Bilimine Giriş 1 Genel bakış / 1 Sinterleme tarihçesi / 3 Sinterleme işlemleri / 4 Tanımlar ve isimlendirme / 8 Sinterleme

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BURSA / TÜRKİYE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü malzeme tasarım, sentez, üretim ve karakterizasyonu alanlarında yetkin birer

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER Prof.Dr.Ahmet Aran - İ.T.Ü. Makina Fakültesi METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER KARMA MALZEMELER METAL MATRİSLİ KARMA MALZEMELER MMK ÜRETİM YÖNTEMLERİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ Metal,

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI

TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI BİYOMEDİKAL MALZEMELERDE KULLANILAN Ti6Al4V ALAŞIMININ KOROZYON DAVRANIŞININ İYİLEŞTİRİLMESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MAKİNE

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı KOMPOZİT MALZEME TAKVİYE + MATRİKS Kompozit malzemeler 2 Kompozit malzemeler iki yada daha fazla bileşenden

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir. Seramik grubuna oksitler, nitrürler,

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

Yaşantımızı kolaylaştıran çoğu teknolojinin gelişimi, uygun malzemelerin üretilebilirliği ile yakından ilişkilidir.

Yaşantımızı kolaylaştıran çoğu teknolojinin gelişimi, uygun malzemelerin üretilebilirliği ile yakından ilişkilidir. Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ürünlerden biri, konserve kaplarıdır. Hazır gıdalar teneke (metal) kutularda (solda) ve cam (seramik)(yukarıda) ve plastik

Detaylı

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Nasıl Olacak? 8 tane soru verdim bunları direk soracam. Cevapları da var zaten. Son 3 slayttaki okuma parçalarından da sorular gelecek. Dolayısıyla bu parçalardan gelebilecek

Detaylı

KOMPOZİT MALZEMELERİN TERMAL ANALİZİ

KOMPOZİT MALZEMELERİN TERMAL ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOMPOZİT MALZEMELERİN TERMAL ANALİZİ Bitirme Projesi Orkun Övez Nalçacı Projeyi Yöneten Yrd. Doç. Dr. Dilek Kumlutaş Haziran

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Nedir? Genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Teknik anlamda

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ İbrahim Hakkı Karakaş a*,mehmet Çopur b, M. Muhtar Kocakerim c, Zeynep Karcıoğlu Karakaş d a Bayburt Üniversitesi, Bayburt Meslek Yüksek Okulu, Bayburt

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI Yüzey Mühendisliği Malzemelerin yüzey özelliklerini değiştirerek; yeni mühendislik özellikleri kazandırmak ya da dekoratif açıdan çekici kılmak, insanoğlunun eski çağlardan

Detaylı

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM A.Ş. 2013 yılı başlarında ileri teknolojik malzemelerin tasarım ve imalatını yapmak amacıyla kurulmuştur. Alüminyum ve alaşımları ile yapılan çalışmalarına

Detaylı

Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler)

Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler) Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler) Kas iskelet sisteminin hasar görmüş parçaları ve hastalıklı parçaların yer değiştirilmesi ve onarılması için kullanılan seramik grubunun adı bio seramikler olarak

Detaylı

TOZ METALURJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

TOZ METALURJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU TOZ METALURJİSİ Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Toz Metalurjisi Tasarım Toz Metalurjisi Avantajlar Karmaşık şekil Çok küçük parçalar Mikroyapı kontrolü Ekonomik Özellikle yüksek ergime dereceli malzemeler

Detaylı

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Ç.Ü. Müh. Mim. Fak. Maden Müh. Bölümü e-posta: zenkilic@cu.edu.tr PCC (ÇKK) NEDİR? PCC (Precipitated Calcium Carbonate), çöktürülmüş

Detaylı

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir"

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir Akımsız Nikel Eğitimi Akımsız Nikel Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir" Akımsız Nikel Anahtar Özellikler Brenner &

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Malzeme Bilimine Giriş

MALZEME BİLİMİ. Malzeme Bilimine Giriş MALZEME BİLİMİ Malzeme Bilimine Giriş Uygarlığın başlangıcından beri malzemeler enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. İlk uygarlıklar geliştirdikleri malzemelerin

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Dökme Demirlerin Korozyonu DÖKME DEMİR %2,06-%6,67 oranında karbon içeren Fe-C alaşımıdır. Gevrektirler. İstenilen parça üretimi sadece döküm ve talaşlı şekillendirme ile gerçekleştirilir. Dayanım yükseltici

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Orjinal Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BURSA / TÜRKİYE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü malzeme tasarım, sentez, üretim ve karakterizasyonu alanlarında yetkin birer

Detaylı

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU Su atomizasyonu, yaklaşık 1600 C nin altında ergiyen metallerden elementel ve alaşım tozlarının üretimi için en yaygın kullanılan tekniktir. Su atomizasyonu geometrisi

Detaylı

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Paslanmaz Çelik Gövde Yalıtım Sargısı Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Katalizör Yüzey Tabakası Egzoz Gazları: Hidrokarbonlar Karbon Monoksit Azot Oksitleri Bu bölüme kadar, açıkça ifade edilmese

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI Seracettin Akdı Aydınlar Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Merkezi Gamze Küçükyağlıoğlu Aydınlar Yedek

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Difüzyon

MALZEME BİLİMİ. Difüzyon MALZEME BİLİMİ Difüzyon Difüzyon D E R S N O T U Difüzyon; ısıl etkenlerle teşvik edilen atomsal mertebedeki parçacıkların (atom, iyon, küçük moleküller) kafes parametresinden daha büyük (ve tam katları

Detaylı