REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ"

Transkript

1 REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ SORULARINIZA BASİT BİR REHBER Op. Dr. Şaban BEYAZPINAR GENEL CERRAHİ UZMANI

2 GÖRH NEDİR? Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH): Bu terim mide içindeki asit içerikli salgıların ve gıdaların yukarıya doğru yemek borusunun içine çıkmasına verilen isimdir. (yemek borusu- özofagus- gıdaların ağızdan mideye ulaşmasını sağlayan tüp şeklinde kaslı bir organdır.) Bu durum yemek borusunda tahrişe ve iltihaba neden olur ve bunun sonucunda reflü yakınmaları ortaya çıkar. Reflü, asid reflü, reflü özofajit ve mide yanması; bu hastalığın diğer isimleridir.

3 GÖRH BULGULARI NELERDİR? GÖRH pek çok belirti yakınmaya neden olmakla birlikte aşağıdakiler en sık görülenlerdir: Mide yanması göğüs bölgesinde ve midesinin hemen üst tarafında hissedilir. Ağzına acı su gelmesi boğazda ve ağızda acı ve nahoş mide sıvısı hissedilir. Ardından şiddetli bir mide sancısı eklenebilir. Disfaji gıdaları yutarken zorluk ve ağrı hissedilmesidir. Astım, larenjit ve kronik öksürük nadir olarak görülen GÖRH yakınmalarıdır.

4 GÖRH BULGULARI NELERDİR? Semptomlar tipik olarak et yemeğinden sonra ortaya çıkar ve özellikle fazla tüketilen soslu ve baharatlı et yemeklerinden sonra. Semptomlar antiasitler ile azalır. Semptomlar sırtüstü düz yatınca, yüz üstü yatınca ve yastıksız uyuyanlarda artma eğilimi gösterir.

5 GÖRH Bulgularını Neler Artırabilir? Yağlı gıdalar, çikolata, kahve, baharatlar, alkol, sigara kullanımı bulguları artırır. Teofilin, Albuterol ve Kalsiyum kanal blokeri gibi bazı kalp ve solunum sistemi ilaçları.

6 GÖRH tablosuna eşlik eden diğer sorunlar ve hastalıklar var mıdır? Gebelik karın içi basınç artışına neden olduğu için ve asit salgısının artmasına neden olduğu için yakınmaları artırır. Skleroderma gibi mide asit salgılanmasını artıran bazı bağ doku hastalıkları ve romatizmal hastalıklar. Şişmanlık karın içi basıncın artmasına neden olması nedeni ile yakınmaları artırır.

7 ANATOMİ ÖZOFAGUS ağızdan mideye kadar olan ve gıdaların mideye taşınmasını sağlayan kısımdır. MİDE gıdaların biriktiği ve asit salgılar ile sindirimin başladığı organdır. DUODENUM mideden sonra gıdaların ulaştığı ve gıdaların sindirilmesi için gereken safra asitleri ile pankreas enzimlerinin gıdalarla ilk karıştığı bölümdür.

8 ANATOMİ Diyafram hiatusu (Renkli alan) Özofagusun diaframdan geçip mide ile birleştiği yerdir. Karın boşluğuna geçen diaframın etrafını saran kas liflerinden oluşur. Bu bölge çok zayıf veya gevşek olursa, mide buradan göğüs boşluğuna kayabilir ve çıkabilir. Bunun sonucunda mide asit salgısı kontrolsüz olarak yemek borusuna kaçar. Bu duruma Hiatal Herni adı verilir. HİATAL HERNİ GÖĞÜS BOŞLUĞU KARIN BOŞLUĞU

9 ANATOMİ Özofagus ve midenin normal iç anatomisi Normal koşullarda özofagus ve midenin iç kısmı farklı hücre tabakalarından oluşur. Özofagusu döşeyen hücreler mideyi döşeyen hücreler gibi asit salgısına karşı dayanıklı değildir. Normalde özofagus ile mide arasında bariyer oluşturan sfinker kas tabakası AÖS ( Alt Özofagus Sfinkteri ) olarak adlandırılır ve bu bariyer mide asitinin özofagusa geçmesine izin vermez.

10 GÖRH in gerçek sebebi nedir? Reflü pekçok mekanizmanın kompleks etkileşimi ile oluşur: Özofajial dismotilite - özofagusun zayıf ve koordineli olmayan kasılmalarıdır. Yatersiz tükrük salgılanması - sigara içenlerde, bazı hastalıklarda ve uykuda azalır. Normal şartlar altında tükrük salgısı alkali olduğu için özofagusa kaçan asit salgısını nötralize eder.

11 GÖRH in gerçek sebebi nedir? Özofagus iç tabakasının direncinin azalması - Özofagus iç tabakasını döşeyen hücreler asite karşı dirençli değildir ve reflü ile asit özofagusa kaçtıkça iç tabakanın hücre yapısını değiştirir. AÖS Disfonksiyonu - Sfinkter kaslarının zayıflaması sonrası oluşan sfinkter yetmezliği ve fıtık asit salgısının özofagusa kaçmasına neden olur. Mide boşalmasının gecikmesi Midenin motor fonksiyonlarının zayıflaması nedeni ile mideden asit boşalması gecikir ve midede asit birikmeye başlar.

12 GÖRH in gerçek sebebi nedir? Hiatal herni Karın ve göğüs boşluğu arasındaki basınç farkı nedeni ile mide asit salgısı özofagusa kaçar. Hiatal kas liflerinin zayıflaması Bu durum hiatal herni olmasa bile reflüye neden olur.

13 GÖRH özofagusta hangi sorunlara neden olur? Reflü özofajit Uzun süreli mide asiti ve sindirim enzimlerine maruz kalan özofagus iç tabakasında hasar ve iltihap oluşur. Bu durum ağrıya ve hatta bazen «disfaji» adı verilen ağrılı yutkunmaya neden olur. Özofajit Özofajit

14 GÖRH özofagusta hangi sorunlara neden olur? Reflü özofajit uzun sürerse aşağıdaki komplikasyonlara neden olur: Uzun süren iltihap ve bağ doku oluşumu kanser öncesi bir tablo olarak kabul edilen Barrett özofagusa neden olur. Ciddi bağ doku oluşumu ve darlıklar striktür adı verilen daralmalara neden olur. Bu durum gıdaların yutulmasını zorlaştırır ve hatta ağrılı yutmalara ( disfaji ) neden olur. İlerlediği durumlarda ise özofagus divertiküllerinin oluşmasına neden olur.

15 Barrett Özofagus GÖRH özofagusta hangi sorunlara neden olur? Uzun süreli asit ve sindirim enzimlerine maruz kalan özofagusun iç tabakasındaki hücreler değişir ve mide veya ince barsak hücre yapısına dönüşür ( Metaplazi ). Bu durum GÖRH hastalarının yaklaşık % 10 unda görülen bir durumdur

16 GÖRH ın özofagustaki etkileri nelerdir? Barrett Özofagus GÖRH ın bilinen en ciddi komplikasyonudur. Özofagus kanserlerine neden olan en önemli prekanseröz oluşumlardır. Özofagus iç tabakasının uzun süreli hasarı ve iltihabına bağlı olarak geliştiği düşünülür. Barrett Barrett Normal Normal

17 Ne kadar insan GÖRH den şikayetçidir? Sindirim sistemi rahatsızlıkları içinde en sık görülenidir. İnsanların % si hayatlarının bir döneminde reflüden yakınırlar. Erkek ve kadınlarda oranlar birbirine eşittir. İnsanlarda % 7 günlük yakınmalar, % haftada bir yakınmalar, % ayda bir yakınmalar ile karşılaşır.

18 GÖRH çocuklarda görülür mü? Evet. Yeni doğanlarda ve çocuklarda görülen bir durumdur. Özellikle gelişme sorunu olan çocuklarda daha sık görülür. Çocukların % ında görülen bir durumdur ve çoğunlukla fizyolojik olarak kabul edilir. Ancak çok az bir kısmında kronik GÖRH olarak kabul edilir.

19 GÖRH nasıl olur? GÖRH diet, sigara, alkol, şişmanlık, gebelik, hiatal herni ve sindirim sistemini etkileyen başka hastalıklar ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Tek bir faktöre değil birden çok duruma bağlı olarak ortaya çıkar.

20 GÖRH olduğumu nasıl anlarım? Sık ve tekrarlayan yakınmalarınız olduğunuzda doktora müracaat ederseniz. Yakınmalarınızın olması durumunda ilgili hekime müracaat ettiğinizde yapılan bazı testler ve muayenelerden sonra kesin tanınız konur.

21 Tanı Testleri ÖMD ( Baryumlu Grafi) Özel olarak hazırlanmış bir ilacın içirilmesi sonrasında çekilen röntgen filmleri ile özofagus, mide ve duodenumun görüntüleri alınarak yapılan bir tetkiktir. Özofajit Özofajit

22 Tanı Testleri Üst Endoskopi Özofagus ve midenin değerlendirilmesi amacıyla en yaygın kullanılan testtir. Hastaya hafif bir sakinleştirici ilaç ve ağızın uyuşturulması uygulanmasından sonra özofagus, mide ve duodenunum incelenmesi şeklinde yapılır. Ucunda ışık bulunan elastik bir cihaz ile ağızdan girilerek özofagus, mide ve duodenumun incelenmesi ile hastalıkların tanıları konmaktadır.

23 Tanı Testleri Üst Endoskopi Kamera eşliğinde incelenen kısımların ayrıntılı görüntülenmesi ile birlikte gerektiği zaman biyopsi alınmasına ve bazı hastalıklarının tedavilerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Endoskopun normal görünümleri

24 Tanı Testleri 24 saat PH ölçümü Özofagusa mide asitinin kaçmasının sıklığı yakınmaların sıklığını belirler. Özofagusa yerleştirilen bir prob aracılığı ile özofagus içindeki asit değişimi 24 saat süreyle ölçülmekte ve bir çizelge haline getirilmektedir. GÖRH ve Reflünün tanısında kullanılan en etkili yöntemlerden biridir.

25 Tanı Testleri 24 saat PH ölçümü Burundan yerleştirilen bir prob aracılığı ile yapılan bir test olması ve 24 saat süreyle hastada kalması nedeni ile rahatsızlık verici bir yöntem olmasına rağmen, daha etkili bir yöntem olmaması nedeni ile kullanılmaktadır.

26 Tanı Testleri Özofageal Manometre Özofagus içine yerleştirilen bir prob aracılığı ile özofagusun motor aktivitesi ve sfinkter basıncının ölçülmesine dayanan bir yöntemdir. Cerrahi tedavi için aday olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.

27 GÖRH ne zaman tedavi edilmelidir? Hastanın yakınmalarının sıklığı artmışsa ve yaşam kalitesini etkilemeye başlamışsa tedavi edilmelidir. Uzun süren reflünün özofagus kanserlerine neden olması nedeni ile uzun süreli yakınmaları olan hastalar derhal tedavi edilmelidir. Uzun süren reflünün aynı zamanda özofagus darlıkları ve kanamalara neden olması nedeni ile yakınmaları sıklaşan ve tekrarlayan hastalarda en kısa zamanda tedavi edilmelidir.

28 GÖRH nasıl tedavi edilir? Hafif ve nadir yakınması olan hastalar İlaçsız tedaviler genellikler yeterli olmaktadır. Reflü yakınmalarını artıran gıdalardan uzak durulması ( Kahve, yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, kolalı içecekler, çay v.s. ) Yatmadan kısa süre önce yemek yenmemesi veya yemekten sonra yatılmaması. Sigaranın bırakılması. Alkol tüketilmemesi. Yatarken başın yüksekte tutulması. Fazla kilolardan kurtulunması. Gerektiği zamanlarda antiasid ilaçlar alınması.

29 Tedavi Ciddi ve sık yakınması olan hastalar veya özofajiti olan hastalar. Hastalığı kolaylaştıran faktörlere dikkat etmekle birlikte hekimlerin önereceği antiasid ve asit baskılayıcı ilaçları düzenli ve yeterli sürede kullanmak. Yukarıda önerilen ilaçların yeterli olmaması durumunda Proton Pompa İnhibitörleri ( PPİ ) adı verilen ilaçların kullanılması. Yukarıda önerilen ilaçların gerekli süre ( en az 2 ay ) ve yeterli dozda kullanılmasına rağmen yakınmaların düzelmemesi durumunda cerrahi tedavi için gerekli incelemelerin hazırlıkların yapılması.

30 Tedavi Gerekli önlemlerin alınması ve uzun süreli ilaç tedavilerine rağmen yakınmaları düzelmeyen ve klinik tablosu normale dönmeyen hastalar aşağıdaki durumlarda cerrahi tedavi için uygun hastalardır. Yakınmaların düzelmemesi ve artması. Şiddetli özofajit, özofagus ülserleri, özofagusta darlık ve kanamaların olması. Barrett özofagus gelişmesi. En az 2 aylık tedavi sonrası tedavi kesildikten kısa süre sonra yakınmaların tekrarlaması. Birlikte hiatal herni olması. Kullanılan ilaçlara bağlı oluşan yan etkilerin istenmeyen düzeylerde olması.

31 Cerrahi tedaviye dair neler bilmeliyim? Tecrübeli ellerde uygulanan cerrahi tedavinin başarı oranı çok yüksektir. Genç, uzun süreli ilaç kullanması gereken, hiatal hernisi olan ve reflüye bağlı komplikasyon gelişen hastalar cerrahi tedavi için en uygun hastalardır. GÖRH ve reflü için uygulanan cerrahi tedaviye Fundoplikasyon adı verilmektedir.

32 Cerrahi tedavi dışında başka tedavi seçenekleri var mıdır? Cerrahi tedavi dışında endoskopik olarak yeni uygulanmasya başlayan çeşitli yöntemler ( Stretta, EndoCinch, Enteryx ve Plicator adı verilen teknikler ) ile ilgili çalışmalar devam etmekte, fakat uzun süreli sonuçlarının yayınlanmamış olması nedeni ile henüz yaygın olarak kullanılmamaktadırlar.

33 Cerrahi tedavide durum nedir? Günümüzde yaygın ve sık kullanılan en başarılı yötemin cerrahi uygulamasına Fundoplikasyon adı verilmektedir. Bu yöntem deneyimli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Son yıllarda uygulanmaya başlayan laparoskopik yöntemler bu hastalığın cerrahi tedavisinde de başarı ile uygulanmaktadır.

34 Laparoskopi fundoplikasyon nedir? Laparoskopik fundoplikasyon 4-5 adet küçük delik aracılığı ile karın içine yerleştirilen teleskopik kamera eşliğinde midenin fundus bölgesinin özofagus etrafında çevrilmesi ve özofagusun fıtıklaşan kısmının onarılması esasına dayanan, hızlı ve başarılı bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahinin en önemli avantajı hastanın hastanede yatma süresinin ve iyileşme süresinin kısa olması ile birlikte ameliyat sonrası ağrıların az olmasıdır.

35 Laparoskopik fundoplikasyon Laparoskopik fundoplikasyon karın ön duvarına açılan 5 adet delikten yerleştirilen teleskopik kamera ve monitör görüntüsü eşliğinde karındaki diğer deliklerden sokulan el aletleri aracılığı ile yapılmaktadır.

36 Açık fundoplikasyon Laparoskopik ameliyat ile teknik olarak bir farklılığı yoktur. Ancak ameliyat için karın duvarına yapılan kesi çok daha büyük olmaktadır. Ameliyat kesisinin büyük olması hastanede kalma süresinin uzamasına ve ameliyat sonrası ağrıların daha fazla olmasına neden olmaktadır.

37 Laparoskopik fundoplikasyon nedir? Yaygın olarak kullanılan iki çeşit fundoplikasyon tekniği bulunmaktadır 1. Nissen Fundoplikasyon mide tam olarak (360 o ) özofagus çevresine dolandırılmaktadır. 2. Toupet Fundoplikasyon mide 270 o özofagus çevresine dolandırılmaktadır.

38 Laparoskopi fundoplikasyon nedir? Nissen Fundoplikasyon Toupet Fundopliksyon

39 Laparoskopik fundoplikasyon nedir? Uzun süreli sonuçlar karşılaşıldığında günümüzde en çok kullanılan ve en sık tercih edilen teknik Nissen Fundoplikasyon olmaktadır.

40 Laparoskopik fundoplikasyon Midenin üst kısmı özofagus çevresinden döndürülerek dikilmekte ve çalışmayan kapak mekanizması oluşturulmaktadır. Bu sayede asit reflüsü önlenmektedir. LAPSF

41 Laparoskopik fundoplikasyon İlave olarak özofagusun geçtiği diyafram açıklığı dikilerek daraltılmaktadır. Bu ameliyat ortalama 1-1,5 saat civarında sürmektedir. LAPSF

42 Cerrahiden beklentim ne olmalıdır? Laparoskopik fundoplikasyon uygun hastalarda % 90 oranında başarı ile uygulanmaktadır. Hasta reflü yakınmalarından kurtulmakla birlikte uzun süreli ilaç kullanımından da kurtulmaktadır.

43 Cerrahiden beklentim ne olmalıdır? Ameliyat öncesi büyük bir hiatal herninin endoskopik görüntüsü. Herni ameliyatından sonra endoskopik görüntü ve reflünün engellenmesi.

44 Cerrahi tedavi sırasında karşılaşacağım sorunlar nelerdir? Laparoskopik fundoplikasyon son derece güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ancak tüm ameliyatlarda olduğu gibi belli riskleri bulunmaktadır. Bu durum nedeni ile iyi eğitim almış ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Cerrahınıza ameliyat ile ilgili tüm soru ve merak ettiklerinizi sormalısınız. Diğer yandan unutulmamalıdır ki, en iyi cerrahlar ve cerrahi merkezlerde dahi % 2 civarında komplikasyon riski bulunmaktadır.

45 Ameliyatın olası komplikasyonları nelerdir? Karın içi organlar, mide, yemek borusu ve barsaklar zedelenebilir. Kanama olabilir. Ameliyat sonrası yakınmalarınız düzelmeyebilir. Yutma güçlüğü olabilir. Kusmalarınız olabilir.

46 Ameliyatın olası komplikasyonları nelerdir? Uzun süreli ishal olabilir. Midenizde şişkinlik ve ağrılarınız olabilir. Mide siniri zedelenebilir.

47 Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyim? Ameliyatınızı yapan cerrahınız sizin için öncelikle danışacağınız kişidir. Ameliyat sonrası önerileri ve söyledikleri sizin için hayati önem taşımaktadır. Herhangi bir sıkıntı veya şikayetiniz durumunda sizin farkına varamayacağınız ciddi bir durum yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle en kısa zamanda cerrahınıza ulaşmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

48 Daha fazlası için ne yapabilirim? Merak ettikleriniz ve daha fazlası için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. TEŞEKKÜRLER ENDOSKOPİ ATLASI

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİ HAKKINDA ÖZET BİR REHBER OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR GENEL CERRAHİ UZMANI www.cerrahiklinik.com BU SUNUMDA KULLANILAN VERİLER, 2004 YILINDA YAPILAN DÜNYA CERRAHLAR

Detaylı

Eğer bu kapakçık sistemi yetersizlik gösterirse mide içeriği yemek borusuna kaçar bu duruma gastro ezofageal reflü hastalığı denir.

Eğer bu kapakçık sistemi yetersizlik gösterirse mide içeriği yemek borusuna kaçar bu duruma gastro ezofageal reflü hastalığı denir. GASTRÖZOFAGEAL REFLÜREFLÜ NEDİR; Aslında reflü genel manada bir organ içinde olması gereken sıvı içeriğinin başka bir bölgeye geçmesine verilen isimdir.örneğin Mesane içerindeki idrarın yukarı idrar yollarına

Detaylı

BAŞ BOYUN KANSELERİ. Uyarıcı işaretlerin bilinmesi:

BAŞ BOYUN KANSELERİ. Uyarıcı işaretlerin bilinmesi: BAŞ BOYUN KANSELERİ Uyarıcı işaretlerin bilinmesi: Bir yılda 55000 Amerikalıda baş ve boyun bölgesinde kanser tesbit edildiğini, bunların 13000 ünün öldüğünü ve yine bunların önlenebileceğini biliyor muydunuz?

Detaylı

PEPTİK ÜLSER. Uzm. Hem. Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Haziran 2014

PEPTİK ÜLSER. Uzm. Hem. Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Haziran 2014 PEPTİK ÜLSER Uzm. Hem. Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Haziran 2014 İçerik Planı Peptik Ülser Nedir? Kimlerde Görülür? Nasıl Oluşur? Helicobakter Pylori

Detaylı

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN Tanım Gastrik muhtevanın ösofagusa anormal reflüsünün neden olduğu mukosal hasar ve semptomlar Sıklıkla kronik ve tekrarlayıcı Tipik semptomları olmayan hastalarda

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

Gastoözofageal Reflü Hastalığı: Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

Gastoözofageal Reflü Hastalığı: Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Gastoözofageal Reflü Hastalığı: Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) Montreal de yapılan konsensus toplantısında aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır. GÖRH; mide

Detaylı

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Bronkoskopi nedir? Hava yollarını incelemeyi sağlayan işlemin adıdır. Ucunda kamera olan ince tüp şeklindeki aletle uygulanır. Bronkoskop doktorunuzun akciğerlerinizin içindeki

Detaylı

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır.

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Ersin

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GYNOTİN Vajinal Ovül Vajina içine (hazneye) uygulanır. Etkin madde: Her bir ovül 300 mg tiokonazol içerir. Yardımcı madde: Novata BCF PH Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara

Detaylı

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ZARARLI ALIŞKANLIKLAR İnsanın sağlıklı, başarılı ve mutlu olabilmesi için beden ve ruh sağlığının her türlü zararlı şeylerden korunması lâzımdır. İnsanın ruh ve beden sağlığını bozan şeylerin başında zararlı

Detaylı

Özofagus Hastalıklarına Giriş

Özofagus Hastalıklarına Giriş Özofagus Hastalıklarına Giriş Genel Bilgiler,Semptomlar, Bulgular, Teşhis Yöntemleri Prof.Dr. Ceyhun ORAL Konu Planı Genel bilgiler Anatomi,Fizyoloji Semptomlar Disfaji,Regürgitasyon,göğüs yanması,odinofaji

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73 ü) almaktadır. Kardiyovasküler

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Sesiniz Kı. sılırsa Bunları Yapın!

Sesiniz Kı. sılırsa Bunları Yapın! Sesiniz Kı sılırsa Bunları Yapın! Ses bozukluklarının sadece sesin azalması ya da hiç çıkmaması anlamına gelmiyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Eltaf Ayça Özbal Koç, şu bilgileri verdi

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı:

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Amaç: Göğüs Cerrahisi stajı sonunda 5.sınıf öğrencileri, bir tıp fakültesi mezunu pratisyen hekimin bilmesi gereken konulara hakim olacak, gerekli

Detaylı

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır?

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? İdrar kaçırma her türlü istem dışı idrarın tutulamaması yani kaçırma halidir. Bu durum,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon;

KULLANMA TALİMATI. RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon; KULLANMA TALİMATI RANİSİT oral süspansiyon Ağız yoluyla alınır. Her 1 ml süspansiyon; Etkin madde: 100.00 mg sodyum aljinat ve 20.00 mg potasyum hidrojen karbonat Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 Dönem III - 5. Ders Kurulu Gastrointestinal Sistem Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Doç.Dr.Erkan

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 HEMOROİD - BASUR HAZIRLAYAN: OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR ANA SAYFAYA DÖN 1 GİRİŞ Sağlıklı bir toplum olmak. Sağlıklı karar vermeyi sağlamak ve yanlış yapmamak. Bilgilerimizin doğruluğunu

Detaylı

HEPATOLOJİ. e-yandal. Özofagus Hastalıkları. Semptomatoloji

HEPATOLOJİ. e-yandal. Özofagus Hastalıkları. Semptomatoloji HEPATOLOJİ Özofagus Hastalıkları Özofagusun 3 darlığı vardır. Üst, orta ve alt darlık. - Üst darlık: Orofaringeal darlık - Orta darlık: Aort topuzu hizası - Alt darlık: Kardiyoözofageal bölge Özofagusun

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ALEMOL 70 mg efervesan tablet Ağız yolu ile alınır.

KULLANMA TALİMATI. ALEMOL 70 mg efervesan tablet Ağız yolu ile alınır. KULLANMA TALİMATI ALEMOL 70 mg efervesan tablet Ağız yolu ile alınır. Etkin madde: Alendronat sodyum trihidrat (70 mg Alendronik asit e eşdeğer). Yardımcı maddeler: Sitrik asit anhidrus, sodyum karbonat,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI GASTROENTEROLOJİ BİLİM DALI NE YAPAR? Gastroenteroloji tüm sindirim sistemini (yemek borusu, mide barsaklar) ve bunun yanısıra karaciğer, safra kesesi

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ):

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ): ÖYKÜ YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU Adı Soyadı: Doğum tarihi/yaş: Cinsiyeti: Eğitimi: Medeni durumu: Çocuk sayısı: İşi-mesleği: Gelir kaynakları: Boy/kilo / BKİ): Şu anki sağlık sorunları: Sosyal güvence: Emeklilik

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik YB 205 Beslenme İkeleri Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr YAŞLANMA Amerika da yaşlı bireyler eskiye göre

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı?

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı? Sayfa Sayısı 1 / 5 HASTANIN ADI VE SOYADI: PROTOKOL NO: DOĞUM TARİHİ: YATIŞ TARİHİ: ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var

Detaylı

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN. Tanım

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN. Tanım Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN Tanım Gastrik muhtevanın ösofagusa anormal reflüsünün neden olduğu mukosal hasar ve semptomlar Sıklıkla kronik ve tekrarlayıcı Tipik semptomları olmayan hastalarda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI ROTASTİN 24 mg ağızda dağılan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. Yardımcı maddeler : Mannitol E421, mikrokristalin

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK HASTA SUNUMU 47 yaşında erkek hasta; midede yanma, ekşime, bulantı, kusma, geğirme hissi ve epigastrik rahatsızlık hissi.. Progresif olarak katı gıdaları yemede güçlük İki defa olan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 300 mg pankreatin (en az 8000 FIP ünitesi lipaz; en az 9000 FIP ünitesi amilaz; en az 500 FIP ünitesi proteaz) ve 50 mg safra disperti (%

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 KANSER NEDİR? Kanser; Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak

Detaylı

Selami SERHATLIOĞLU Tıbbi Görüntüleme Teknikleri F.Ü. SHMYO -2014

Selami SERHATLIOĞLU Tıbbi Görüntüleme Teknikleri F.Ü. SHMYO -2014 Selami SERHATLIOĞLU Tıbbi Görüntüleme Teknikleri F.Ü. SHMYO -2014 Radyoterapinin amacı kanserli hücreleri yok etmektir, ama bu arada tedavi alanı içinde kalan sağlıklı hücreler de etkilenecektir. Bu şekilde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. METSİL damlanın her ml de 66.6. mg simetikon bulunur ve her ml yaklaşık 27-28 damlaya eşdeğerdir.

KULLANMA TALİMATI. METSİL damlanın her ml de 66.6. mg simetikon bulunur ve her ml yaklaşık 27-28 damlaya eşdeğerdir. KULLANMA TALİMATI METSİL damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 1 ml damla 66,6 mg simetikon içerir. Yardımcı maddeler: Karbopol 934 P, Hidroksipropil metil selüloz, Sodyum benzoat (E 211), Sodyum sakarin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

Astım hastalarının hava yollarındaki aşırı hassasiyet, hava akım kısıtlanması ve aşırı mukus salgılanması

Astım hastalarının hava yollarındaki aşırı hassasiyet, hava akım kısıtlanması ve aşırı mukus salgılanması Bölüm 11 Astım ve Cerrahi İşlemler Astım ve Cerrahi İşlemler Dr. Gözde KÖYCÜ ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Astım hastalarının hava yollarındaki aşırı hassasiyet, hava akım kısıtlanması ve aşırı mukus salgılanması

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir enterik kaplı tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin Sindirim Sistemi Sindirim: Arabaların çalışması için enerjiye ihtiyaçları vardır, benzinleri bittiğinde gidip benzin alarak arabalarımıza enerji sağlamış oluruz. Tıpkı arabalar gibi canlıların da hareket

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

Temel anlamda laktoz intoleransı süt ya da süt ile üretilmiş ürünleri sindirememek ya da bunda güçlük yaşamak anlamına gelir.

Temel anlamda laktoz intoleransı süt ya da süt ile üretilmiş ürünleri sindirememek ya da bunda güçlük yaşamak anlamına gelir. Laktoz temel olarak süt içinde bulunan disakkarid türü bir şekerdir. Disakkaridler iki farklı şeker türünün biraraya gelmesi ile oluşurlar. Glukoz ile galaktoz biraraya gelerek süt şekerini yani laktozu

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği OP. DR. ÜNSAL ÖZKUVANCI Genel bilgiler Şeker hastalığı bir çok organı etkilediği gibi cinsel fonksiyonları da olumsuz

Detaylı

CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır.

CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır. CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablet 400 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: PEG 4000, Mısır Nişastası, Talk, Kollidon 30, Magnezyum Stearat, Hipromelloz,

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yazar Ad 157 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yaşlanma ile birlikte organlarda ve organ sistemlerinde ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, vücudun çeşitli stres ve değişen koşullara adaptasyonu azalmıştır.

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Göktürk MARALCAN, Yrd. Doç. Dr. Hasan BAKIR, Yrd. Doç. Dr. Erdal UYSAL, Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY GRUP 2 Stajyer Öğrenciler için Haftalık

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ÜLS ERA Tİ FKOLİ T TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ ÜLSERATİF KOLİT NEDİR? Ülseratif kolit, kalın bağırsağın içini örten tabakanın iltihabıdır. Rektal kanama,

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

T.C EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GASTROÖZOFAGEAL REFLÜSÜ OLAN GEBELERDE HEMŞİRELİK YÖNETİMİNİN YAŞAM VE UYKU KALİTESİ İLE İLAÇ KULLANIMINA ETKİSİ Doktora tezi HAZIRLAYAN Öğr. Gör. Emre YANIKKEREM

Detaylı

Kronik Hastalıklar Epidemiyolojisi (Noncommunicable Diseases) Doç. Dr. Emel ĐRGĐL

Kronik Hastalıklar Epidemiyolojisi (Noncommunicable Diseases) Doç. Dr. Emel ĐRGĐL Kronik Hastalıklar Epidemiyolojisi (Noncommunicable Diseases) Doç. Dr. Emel ĐRGĐL Kronik hastalıkların genellikle, çok belirgin olmayan etyolojileri, çok çeşitli risk faktörleri, çok uzun latent dönemleri

Detaylı

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur) Nedir? Sindirim sisteminin giriş kapısını ağız ve dişler, çıkış kapısını ise anal kanal ve anüs oluşturur. İstemli olarak sağlanan dışkı ve gaz çıkışının kontrolü; hemoroitlerin de bir parçası olduğu bu anal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir.

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir. METSİL FORT 80 mg çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: 80 mg simetikon KULLANMA TALİMATI Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, laktoz monohidrat, mannitol (E421), povidon k-30, magnezyum

Detaylı

Tiroid nedir? BR.HLİ.058

Tiroid nedir? BR.HLİ.058 BR.HLİ.058 bezi boynun ön bölümünde adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Yaklaşık 20 gram ağırlığındadır. Vücudumuz için hayati önemi olan hormonlar salgılar.

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

3. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

3. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 3. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 43 yaşında erkek hasta, çiftçi Yakınması: Öksürük, balgam, balgamla karışık kan tükürme, nefes darlığı Hikayesi: Yaklaşık 5 aydır öksürük ve balgam yakınması olan

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir.

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. VERTİN 16 mg Tablet Ağızdan alınır Etkin madde Yardımcı maddeler : Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. : Mikrokristalize selüloz, mannitol, sitrik asit monohidrat, susuz kolloidal

Detaylı

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Doç. Dr. Orhan YILMAZ Yazar Ad 145 Doç. Dr. Orhan YILMAZ İnsanda yaş ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaşlanma işitme organında da görülür ve bu arada işitme duyusu da gün geçtikçe zayıflar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir.

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir. KULLANMA TALİMATI NEROX-B12 film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi Bölüm 17 Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Dr. Gülhan AYHAN ve Dr. Ömer AYTEN Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI

ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI Prof.Dr.. Ceyhun Oral Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim retim Üyesi Motilite Bozuklukları 1 AKALAZYA: Özofagus da peristaltizmin yokluğu

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı