01 - MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI
|
|
|
- Ece Elmas
- 7 yıl önce
- İzleme sayısı:
Transkript
1
2 1. Aşağıdakilerden hangisi 3568 sayılı Kanunun amaçları arasında yer almamaktadır? A) İlgili Meslek Odaları ve Birliğin kurulmasına, teşkilat, faaliyet ve denetimlerine, organlarının seçimlerine dair esasları düzenlemek B) İşletmelerin faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak C) Yüksek mesleki standartları gerçekleştirmek D) İşletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak E) İlgili Bakanlıkların ihbarı üzerine mükellefler üzerinde vergi denetimini yoğunlaştırmak 2. Aşağıdakilerden hangisi 3568 Sayılı Kanuna göre muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konularından biri değildir? A) Muhasebe sistemleri kurmak ve geliştirmek B) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince defter tutmak C) Mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek D) 3568 sayılı Kanuna göre çıkarılan yönetmelik çerçevesinde tasdik işlemleri yapmak E) Bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyanname Düzenlemek 3. Aşağıdakilerden hangisi genel mesleki standartlar açısından, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin temelini oluşturur? A) İşletme sahip ve yöneticilerine karşı taahhüt altına girmek B) Sır saklamak C) Sorumluluk sahibi olmak D) Dürüst, güvenilir ve tarafsız olmak E) Mesleki dayanışmada bulunmak Test 01 - MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI 4. Herhangi bir işyerine bağlı olmaksızın muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamalarıyla ilgili işlerini düzenlemek ve bu konularda mali müşavirlik yapmak görevi aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Serbest muhasebeci mali müşavir B) Vergi denetmeni C) Gelirler kontrolü D) Muhasebeci E) Mali müşavir sayılı Kanunda düzenlenen meslek türlerine ilişkin unvanlar aşağıdakilerin hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir? A) Serbest muhasebeci - Serbest muhasebeci mali müşavir B) Serbest hesap uzmanı - Serbest muhasebeci - Yeminli mali müşavir C) Serbest muhasebeci -Serbest muhasebeci mali müşavir -Hesap uzmanı D) Serbest muhasebeci -Yeminli mali müşavir E) Serbest muhasebeci mali müşavir - Yeminli mali müşavir sayılı Kanuna göre, aşağıdakilerin hangisinde yeminli mali müşavirlerin yapabilecekleri işler birlikte ve tam olarak verilmiştir? A) Müşavirlik-Denetim-Tasdik B) Tasdik-Defter tutma-denetim C) Müşavirlik-Defter tutma-denetim D) Tasdik-Müşavirlik-Defter tutma E) Müşavirlik-Defter tutma 7. Aşağıdakilerden hangisi Yeminli Mali Müşavirlerin yapabileceği işlerden biri değildir? A) Mali danışmanlık yapmak B) Muhasebe sistemleri kurmak, geliştirmek C) Defter tutmak D) Denetim yapmak E) Tasdik işlemleri yapmak 1
3 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubu olmanın genel şartlarından biri değildir? A) Meslek Şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak B) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak C) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak D) Serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik ruhsatına sahip olmak E) Kamu haklarından mahrum bulunmamak sayılı Kanuna göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubu olmanın genel şartlarından biri değildir? A) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan davranışlarda bulunmamak B) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak C) Kamu haklarından mahrum bulunmamak D) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ya da yeminli mali müşavirlik ruhsatına sahip olmak E) Ceza ya da disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubu olabilmenin genel şartları arasında yer almaz? A) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak B) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak C) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda devlet memurluğunda uyarma ya da kınama cezası bulunmamak D) Kamu haklarından mahrum bulunmamak E) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak Test 01 - MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI 11. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubu olabilmeye engel olabilecek suçlar arasında yer almaz? A) Güveni kötüye kullanma B) Zimmet C) Hırsızlık D) Hileli iflas E) Karşılıksız çek keşide etme 12. Odalar kanunen kullanmaya yetkisi olmayanlar tarafından serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarının veya bu unvan ve kavramlara karışacak veya onlara benzer her türlü unvan ibare ve remizleri kullananları aşağıdakilerden hangisine bildirir? A) Devlet planlama Teşkilatına B) Devlet Denetleme Kuruluna C) Cumhuriyet Savcılığına D) Emniyet Genel Müdürlüğüne E) Maliye Bakanlığına 13. Yabancı serbest muhasebeci mali müşavirler aşağıdakilerden hangisinin onayı ile Türkiye'de çalışabilirler? A) Maliye bakanlığı B) Başbakan C) TÜRMOB D) TESMER E) İçişleri bakanlığı sayılı Kanunda yeminli mali müşavir olabilmek için en az kaç yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapılmış olması şartı aranmaktadır? A) 8 B) 10 C) 12 D) 9 E) 6 2
4 1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin organlarından biri değildir? A) Genel kurul B) Araştırma kurulu C) Denetleme kurulu D) Disiplin kurulu E) Yönetim kurulu Test 02 - ODALARIN KURULUŞU VE ORGANLARI 5. Bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az kaç meslek mensubu bulunan il merkezlerinde ve bölgesi içinde en az kaç meslek mensubu bulunan ilçelerde bir oda kurulur? A) 15 B) 250 C) 40 D) 50 E) Odalar kuruluşlarını kime bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar? A) TÜRMOB B) İçişleri Bakanlığı C) Başbakanlık D) Vali E) Maliye Bakanlığı 3. Yeterli sayıda meslek mensubu bulunmayan yerlerin en yakın odaya bağlanmasında karar mercii aşağıdaki kurumlardan hangisidir? A) TESMER B) TÜRMOB C) İçişleri Bakanlığı D) Maliye Bakanlığı E) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Odalar, kuruluşlarını Birlik Yönetim Kurulu aracılığıyla Maliye Bakanlığı na bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar. B) Yeterli sayıda meslek mensubu bulunmayan ve oda kurulamayan yerlerin en yakın odaya bağlanmasına veya bölge odaları kurulmasına Maliye Bakanlığı nca karar verilir. C) Ayrı ayrı kurulan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları, bulundukları ilin veya ilçenin adıyla anılır. D) Bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az 250 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde ve ilçelerde (Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler hariç) bir oda kurulur. E) İlçelerde oda kurulabilmesi için o ilçedeki en az 100 meslek mensubunun yazılı başvurusu aranır. 4. İlçelerde oda kurulabilmesi için o ilçedeki en az kaç meslek mensubunun yazılı başvurusu aranır? A) 25 B) 250 C) 100 D) 300 E) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalarının gelirler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Odaya giriş ücreti B) Yıllık üye aidatları C) Yardım ve bağışlar D) Mesleki eğitime yönelik kurs ve staj ücretleri E) Ruhsatname gelirleri 3
5 8. Milli güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesi veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, odalar, kim tarafından faaliyetten men edilebilir? A) Maliye Bakanlığı B) Cumhuriyet Savcılığı C) Cumhuriyet Başsavcılığı D) Adalet Bakanlığı E) Vali 9. Amaçları dışında faaliyet gösteren oda organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, aşağıdakilerden hangisi karar verir? A) Asliye Hukuk Mahkemesi B) Maliye Bakanlığı C) Asliye Ticaret Mahkemesi D) TÜRMOB E) Vali Sayılı Kanun'a göre, göreve son verme ve görevden uzaklaştırma hükümleri aşağıdaki oda kurullarından hangisi hakkında uygulanmaz? A) Oda Yönetim Kurulu B) Oda Disiplin Kurulu C) Oda Yönetim Kurulu Başkanlığı D) Oda Genel Kurulu E) Oda Denetleme Kurulu Test 02 - ODALARIN KURULUŞU VE ORGANLARI 12. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi Oda Genel Kurulu ile ilgili olarak söylenemez? A) 3 yılda bir kez Mayıs ayında toplanır. B) Üyelerin 1/5 inin talebiyle 15 gün içinde olağanüstü toplantıya çağırılır. C) İlk toplantıda salt çoğunluk ile toplanır. İlkinde salt çoğunluk sağlanamazsa ikincisinde çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıdaki katılım Yönetim, Disiplin ve Denetleme kurulu asıl üyelerinin 2 katından aşağı olamaz. D) Alınan kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. E) Odanın en yüksek karar organıdır. 13. I. Oda Yönetim Kurulu Başkanı II. Yönetim Kurulu III. Odaya kayıtlı üyelerin onda biri IV. Disiplin Kurulu V. Denetleme Kurulu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, yukarıdakilerden hangilerinin Oda Genel Kurulunu toplantıya çağırma yetkisi vardır? A) I, II ve III B) I, II ve V C) I, III ve V D) II, III ve IV E) III, IV ve V 11. Oda Genel Kurulu kaç yılda bir hangi ayda toplanır? A) 2 yılda bir Mayıs ayında B) 3 yılda bir Eylül ayında C) 2 yılda bir Eylül ayında D) 3 yılda bir Mart ayında E) 3 yılda bir Mayıs ayında 14. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odalarının hukuki temsilcisi kimdir? A) Genel Kurul Başkanı B) Yönetim Kurul başkanı C) Disiplin Kurulu Başkanı D) Denetleme Kurulu Başkanı E) Oda Sekreteri 4
6 15. Aşağıdaki ifadelerden hangisi 3568 sayılı Kanun'a göre, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu üyelerinin seçilme yeterliliğini tam olarak açıklar? A) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az beş yıldır kayıtlı olanlar arasından seçilirler ve mesleki faaliyette bulunmaları şart değildir. B) Meslek odasına kayıtlı olmaları şart değildir, serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatlarının bulunması yeterlidir. C) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az üç yıl kıdemli olup, serbest veya bir işyerine bağlı olarak bu Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasında seçilirler. D) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az beş yıl kıdemli olup, serbest veya bir işyerine bağlı olarak bu Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasından seçilirler. E) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az üç yıldır kayıtlı olanlar arasından seçilirler ve fiilen mesleki faaliyette bulunmaları şart değildir. Test 02 - ODALARIN KURULUŞU VE ORGANLARI 17. Odalarda üst üste iki seçim döneminde iki defa Yönetim Kurulu başkanlığına seçilmiş olanlar, aradan kaç seçim dönemi geçmedikçe Yönetim Kurulu üyeliğine seçilemezler? A) 5 B) 2 C) 3 D) 1 E) Oda Yönetim Kurulu üye sayısı binin altında olan odalarda kaç asıl ve kaç yedek üyeden oluşur? A) 5 asıl ve 5 yedek B) 3 asıl ve 1 yedek C) 5 asıl ve 3 yedek D) 9 asıl 9 yedek E) 7 asıl 7 yedek sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, oda yönetim kurulu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Üye sayısı yüzden fazla olan odalarda yönetim kurulu üyesi seçebilmek için kayıtlı olunan meslek odasında en az yedi yıl kıdemli olmak gerekir. B) Yönetim kurulu, genel kurulca kendi üyeleri arasından seçilen üye sayısı binin altında olan odalarda beş asıl ve beş yedek üyeden oluşur. C) Yönetim kurulu, kendi üyeleri arasından gizli oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip ile oda sekreterini seçer. D) Odanın hukuki temsilcisi yönetim kurulu başkanıdır. E) Yönetim kurulu üyeleri üç yıl için seçilirler. 19. Aşağıdakilerden hangisinde oda yönetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin sayısı doğru olarak verilmiştir? Üye Sayısı 1000 nin altında Üye Sayısı arası Üye Sayısı 5000 nin üstünde Asıl Yedek Asıl Yedek Asıl Yedek A) B) C) D) E)
7 20. Aşağıdakilerden hangisi Oda Yönetim Kurulu toplantıları ile ilgili olarak söylenemez? A) Yönetim Kurulu salt çoğunluk ile toplanır B) Yönetim Kurulu kararları hakkında düzenlenen tutanak Başkan ve üyeler tarafından imzalanır C) Yönetim Kurulu üyeleri mektup ile toplantıya çağrılır D) Oda Yönetim Kurulu başkanı Yönetim Kurulunu doğrudan doğruya toplantıya çağırabilir E) Yönetim Kurulu üyelerinden en az dördünün isteği üzerine yönetim kurulu toplanır 21. Disiplin Kurulu üyeleri, kayıtlı olduğu meslek odasında en az kaç yıl kıdemli olup serbest veya bir işyerine bağlı olarak bu Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasından seçilir? A) 5 B) 4 C) 3 D) 7 E) Meslek mensuplarından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile mesleği fiilen icra etmeyenler, odaya giriş ücreti ve yıllık üye aidatlarını yüzde kaç indirimli olarak öderler? A) %20 B) %45 C) %60 D) %50 E) %25 Test 02 - ODALARIN KURULUŞU VE ORGANLARI 23. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Disiplin Kurulu (SMMMO-DK) ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) SMMMO-DK, üye sayısı 50 ye kadar olan odalarda beş, 50 den fazla olan odalarda yedi üyeden oluşur. B) SMMMO-DK üyeleri, kayıtlı olduğu meslek odasında en az üç yıl kıdemli olup fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasından beş yıl için seçilir. C) SMMMO-DK en az beş kişinin hazır bulunmasıyla toplanır. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile verilir. D) SMMMO-DK nun kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Birlik Disiplin Kurulu na itiraz edilebilir. E) SMMMO-DK toplantılarında oylarda eşitlik olması halinde, başkanın bulunduğu taraf üstün tutulamaz. 24. Aşağıdaki ifadelerden hangisi 3568 sayılı Kanun'a göre, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Denetleme Kurulu üyelerinin seçilme yeterliliğini tam olarak açıklar? A) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az beş yıldır kayıtlı olanlar arasından seçilirler ve mesleki faaliyette bulunmaları şart değildir. B) Meslek odasına kayıtlı olmaları şart değildir, serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatlarının bulunması yeterlidir. C) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az üç yıl kıdemli olup, serbest veya bir işyerine bağlı olarak bu Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasında seçilirler. D) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az beş yıl kıdemli olup, serbest veya bir işyerine bağlı olarak bu Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasından seçilirler. E) Kayıtlı oldukları meslek odasında en az üç yıldır kayıtlı olanlar arasından seçilirler ve fiilen mesleki faaliyette bulunmaları şart değildir. 6
8 25. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre, Odalarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Oda denetleme kurulu üyeleri genel kurul toplantılarında başkanlık divanına seçilemezler. B) Odaların tüzel kişiliği yoktur. C) Odanın en yüksek organı yönetim kuruludur. D) Odanın hukuki temsilcisi oda sekreteridir. E) Odaların genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kurulu olmak üzere üç organı vardır. Test 02 - ODALARIN KURULUŞU VE ORGANLARI 26. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre, Odalarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az 250 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde bir Oda kurulur. B) Genel Kurul, Odaya kayıtlı bütün meslek mensuplarının katılmasıyla meydana gelir ve Odanın en yüksek organıdır. C) Odanın hukuki temsilcisi kural olarak Yönetim Kurulu Başkanıdır. D) Oda Disiplin Kurulunun toplantı yeter sayısının sağlandığı bir oylamasında oylarda eşitlik bulunması hâlinde Disiplin Kurulu Başkanının bulunduğu taraf üstün tutulur. E) Odaların üç zorunlu organı bulunmaktadır. 7
9 1. Birliğin mevcut temsilcilerinin ne kadarının yazılı talebi üzerine Birlik Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılır? A) Beşte birinin B) Beşte ikisinin C) Üçte birinin D) Üçte ikisinin E) Yarısının Test 03 BİRLİĞİN ORGANLARI 5. Aşağıdakilerden hangisi birlik gelirler arasında gösterilemez? A) Birliğe dâhil odaların gelirlerinden alınacak paylar B) Birliğe ait mal varlığından sağlanan gelirler C) Ruhsatname ücretleri D) Oda seminer ve kurs ücretleri E) Genel hükümler çerçevesinde elde edilen bağış ve yardımlardan meydana gelirler 2. Birlik Genel Kurul toplantısının günü, yeri, saati ve gündemi toplantı tarihinden en az kaç gün önce tirajı yüz binin üzerinde olan bir gazetede ilan edilir? A) 5 B) 10 C) 30 D) 25 E) Birlik Genel Kurulu kaç yılda bir Eylül ayında toplanır? A) 2 yılda bir B) 5 yılda bir C) 1 yılda bir D) 6 ayda bir E) 3 yılda bir 4. Her oda, üyelerinin hangi oranı kadar temsilciyi Birlik Genel Kurulu için seçer? A) Her oda, üye sayısına bağlı olmaksızın seçeceği üç temsilciye ilâve olarak, üyelerinin yetmiş beşte biri oranında B) Her oda, üye sayısına bağlı olmaksızın seçeceği üç temsilciye ilâve olarak, üyelerinin yirmi beşte biri oranında C) Her oda, üye sayısına bağlı olmaksızın seçeceği iki temsilciye ilâve olarak, üyelerinin yetmiş beşte biri oranında D) Her oda, üye sayısına bağlı olmaksızın seçeceği dört temsilciye ilâve olarak, üyelerinin yetmiş beşte biri oranında E) Her oda, üye sayısına bağlı olmaksızın seçeceği üç temsilciye ilâve olarak, üyelerinin ellide biri oranında. 6. Aşağıdakilerden hangisinde birlik organlarının üye sayısı ve YMM zorunluluğu doğru olarak verilmiştir. Yönetim Kurulu Disiplin Kurulu Denetleme Kurulu Asıl YMM Asıl YMM Asıl YMM A) B) C) D) E) Birlik yönetim kurulu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez? A) 3 yıl için seçilirler B) Salt çoğunluk ile toplanır ve alınacak kararlar toplantıda hazır olanların salt çoğunluğu ile alınır. C) Yönetim kurulu başkanı birliğin hukuki temsilcisidir. D) Yönetim kurulu başkanının YMM olması zorunludur. E) Bağımlı yada serbest çalışan meslek mensupları arasından 3 yıl kıdemli olanlar arasından seçilirler. 8
10 8. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi birlik organlarına ilişkin olarak söylenemez? A) Yönetim kurulu üyeleri 9 asıl 9 yedek üyeden oluşur. Asıl üyelerden 5 inin YMM olması zorunludur. B) Disiplin kurulunun itirazın reddine ilişkin kararları Maliye Bakanlığının onayı ile kesinleşir. C) Genel kurul toplantılarında karar yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğudur. D) Denetleme kurulu üyeleri yönetim kurulu toplantısına iştirak edebilir ancak oy kullanamaz. E) Her oda birlik genel kurulu için üye sayısına bağlı olmaksızın 3 üye seçer. Test 03 BİRLİĞİN ORGANLARI 11. Odalar, birlik genel kurulu için üye sayısına bağlı olmaksızın seçecekleri 3 üyenin dışında yüzde (%) kaçlık kısmını genel kurul delegesi olarak seçer? A) Yüzde 75 lik kısmı B) Binde 75 lik kısmı C) Yüzde 50 lik kısmı D) 50 de birlik kısmı E) 75 te birlik kısmı 9. Birlik yönetim kurulu toplantılarına iştirak edebilen ancak oy hakkı olmayan birlik organı aşağıdakilerden hangisidir? A) Genel Kurul B) Araştırma Kurulu C) Disiplin Kurulu D) Denetleme Kurulu E) Etik Kurulu 12. Toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğu ile karar alınır. İfadesi aşağıdaki birlik organlarından hangisi ile ilgilidir? A) Genel Kurul B) Yönetim Kurulu C) Disiplin Kurulu D) Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu E) Denetleme Kurulu 10. Birlik yönetim kurulunun olağanüstü toplantısı için üyelerden kaçının yazılı talebi gereklidir? A) En az 2 si B) En az 3 ü C) Yarısı D) Salt çoğunluğu E) Başkan ile birlikte yarısı 13. Birlik genel kurulu toplantılarında, toplantı gündemine ilave konular eklemek için üyelerin kaçının imzalı talebi gereklidir? A) Beşte biri B) Beşte ikisi C) Üçte ikisi D) Üçte biri E) Beşte üçü 9
11 1. Uyulması mecburi mesleki kararlar aşağıdakilerden hangisi tarafından alınır? A) Oda Genel Kurulu B) Oda yönetim Kurulu C) Birlik Genel Kurulu D) Birlik Yönetim Kurulu E) Maliye Bakanlığı 2. Aşağıdakilerden hangisi Birlik Genel Kurulunun görevleri arasında yer almaz? A) Oda yönetim kurulu, disiplin kurulu ve denetleme kurulu üyelerini seçmek B) Uyulması mecburi mesleki kararları almak C) Odalar arasında işbirliği kurmak ve bunların gelişmesini sağlayıcı tedbir ve kararları almak D) Birlik bütçe kesin hesabını görüşerek karara bağlamak odalardan alınacak pay miktarını tespit etmek E) Birlik yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelik ve raporları incelemek ve onaylamak 3. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu nda Odaya yazılacak adayların giriş ücretlerini ve odaya yazılı üyelerin yıllık aidatlarını tespit etmek Odanın hangi organının görevi olarak düzenlenmiştir? A) Genel Kurul B) Yönetim Kurulu C) Denetleme Kurulu D) Disiplin Kurulu E) Gözetim Kurulu Test 04 BİRLİK VE ODA KURULLARININ GÖREVLERİ 5. I. Oda'nın bütçe teklifini hazırlamak II. Oda'nın amaçlarının gerçekleştirilmesi için gereken karları ve tedbirleri almak III. Meslek mensuplarınca uyulması zorunlu mesleki kararlar alınması konusunda TÜRMOB'a (Birlik) tekliflerde bulunmak IV. Oda'ya yazılacak adayların giriş ücretlerini veya Oda'ya yazılı üyelerin yıllık aidatlarını tespit etmek ve bunların ödeneceği tarihleri belirlemek Yukarıdakilerden hangileri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminler Mali Müşavirler Odası Genel Kurulu'nun görevleri arasında yer alır? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve IV D) II ve III E) II, III ve IV Sayılı Kanun'a göre, aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası denetleme kurulunun görevidir? A) Oda'nın işlem ve hesaplarını denetlemek ve bu konuda Genel Kurul'a rapor vermek B) Yönetim Kurulu ile birlikte Oda nın bütçe teklifini hazırlamak C) Oda üyeleri hakkında disiplin soruşturması yaparak disiplinle ilgili kararları ve cezaları vermek D) Oda üyeleri hakkındaki disiplin soruşturmalarının yerindeliğini denetlemek E) Meslek mensuplarının uyulması zorunlu olan mesleki kararlara uyup uymadığını denetlemek sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu nda, meslek mensuplarınca uyulması zorunlu mesleki kararlar alınması konusunda Birliğe (TÜRMOB) tekliflerde bulunmak odanın hangi organının görevi olarak düzenlenmiştir? A) Denetleme Kurulu B) Disiplin Kurulu C) İç Koordinasyon Kurulu D) Yönetim Kurulu E) Genel Kurul 7. Oda disiplin kurulu kararlarına karşı müracaat zamanı ve makamı aşağıdakilerden hangisidir? A) 20 gün içinde Birlik Disiplin Kuruluna B) 20 gün içinde Birlik Yönetim Kuruluna C) 20 gün içinde Maliye Bakanlığına D) 30 gün içinde Birlik Disiplin Kuruluna E) 30 gün içinde Oda Yönetim Kuruluna 10
12 8. Odanın gereksinim duyduğu taşınmazların satın alınması veya gerekli görülen unsurların satışı konusundaki yetki hangi organa aittir? A) Birlik Yönetim Kurulu B) Oda Genel Kurulu C) Oda Yönetim Kurulu D) Oda Denetleme Kurulu E) Oda Satınalma Kurulu Test 04 BİRLİK VE ODA KURULLARININ GÖREVLERİ 9. Aday meslek mensupları zorunlu eğitim ve sınavları tamamladıktan sonra meslek ruhsatnamesini hangi kurumdan alırlar? A) Birlik Genel Kurulu B) Birlik Yönetim Kurulu C) Oda Genel Kurulu D) Oda Yönetim Kurulu E) Maliye Bakanlığı 10. Odalara giriş ücreti, yıllık üye aidatları ile mesleki eğitime yönelik kurs ve staj ücretleri aşağıdaki kurumlardan hangisinin onayına sunulur? A) Birlik Genel Kurulu B) Birlik Yönetim Kurulu C) Oda Genel Kurulu D) Oda Yönetim Kurulu E) Maliye Bakanlığı 11
13 1. Kanunun öngördüğü şartları taşıyan ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebecilik mesleğini ifa etmek için mesleğe hazırlayıcı temel bilgileri edinmek üzere, bir meslek mensubu yanında veya denetim ve gözetiminde mesleki çalışmaları yapan kimseye ne denir? A) Stajer B) Meslek mensubu C) Müşavir Adayı D) Mentor E) Aday meslek mensubu 2. Aşağıdakilerden hangisi Staj Yönetmeliğine göre stajın hedefleri arasında sayılmamıştır? A) Meslekte standartlaşmayı temin etmek B) İlgili mevzuatı ve uygulamayı doğru ve etkili bir biçimde öğretmek ve mesleki bilgileri geliştirmek C) Stajın amacı mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmektir D) Yabancı dil ve bilgisayar eğitimine imkân sağlamak E) Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirme 3. Staj Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi staj ilkelerinden değildir? A) Mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmek B) Stajı, TESMER tarafından hazırlanan program çerçevesinde fiilen tamamlamak C) Staj sonunda aday meslek mensuplarına staj katılım belgesi düzenleyip vermek D) Yanında gözetim veya denetiminde staj yapılan meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini aksatmamak E) Yanında staj yapılan meslek mensubunun tezkiyesinin olumlu olması Test 05 STAJ YÖNETMELİĞİ 4. Aşağıdakilerden hangisi 3568 sayılı yasaya göre Staj ve Staj Süresinden Sayılan Hizmetler değildir? A) Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulunda denetim yetkisine sahip olarak çalışan denetim elemanlarının bu hizmetlerde geçen süreleri B) Bankacılık Kanunu uyarınca banka denetimine yetkili olanların bu hizmetlerde geçen süreleri C) Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunda denetime yetkili olarak çalışanların bu hizmetlerde geçen süreler D) Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu uzmanlarının bu kurulda geçen hizmet süreler E) Milli Emlak Kontrolörlerinin yardımcılarının bu hizmetlerde geçen süreleri sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi serbest muhasebeci mali müşavirlik stajı sürelerinden sayılan hâllerden birisi değildir? A) 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca banka denetimine yetkili olanların bu hizmetlerde geçen süreleri B) 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca görev yapan Bütçe Kontrolörleri, Muhasebat Kontrolörleri ve Milli Emlak Kontrolörlerinin bu hizmetlerde geçen süreleri C) Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunda denetime yetkili olarak çalışanların bu hizmetlerde geçen süreleri D) Kanunları uyarınca vergi incelemesine yetkili olanların, bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetinde geçen süreleri E) Adli yargıda görev yapan hakimlerin bu görevlerde geçen süreleri 6. Staj Yönetmeliğine göre staj ara dönem ve bitirme değerlendirmeleri kim tarafından yapılır? A) TESMER B) TÜRMOB C) Odalar D) Sınav Komisyonu E) Maliye Bakanlığı 12
14 7. Staj Yönetmeliği'ne göre, serbest muhasebeci mali müşavir adaylarının yanlarında ve/veya denetim ve gözetimlerinde staj yapabilecekleri meslek mensupları, aşağıdakilerin hangisinde birlikte ve tam olarak verilmiştir? A) Yeminli mali müşavir B) Serbest muhasebeci C) Yeminli mali müşavir -serbest muhasebeci mali müşavir D) Serbest muhasebeci mali müşavir E) Serbest muhasebeci - serbest muhasebeci mali müşavir Test 05 STAJ YÖNETMELİĞİ 11. Staj Yönetmeliğine göre, yapılan denetlemelerde 1 yıl içinde kaç kez mücbir sebep olmaksızın staj mahallinde bulunmayanların stajları iptal edilir? A) 6 B) 5 C) 3 D) 4 E) 1 8. Temel Eğitim ve Staj Merkezi Birlik Yönetim Kurulunca meslek mensupları arasından seçilen kaç üye tarafından yönetilir? A) 3 B) 10 C) 7 D) 9 E) Birlik tarafından uygun görülen programlara göre kaç ayı aşmamak üzere yabancı dil eğitiminde geçen süre stajdan sayılır? A) 2 B) 5 C) 8 D) 3 E) 6 9. Serbest muhasebeci mali müşavir adayları için staj süresi kaç yıldır? A) 2 B) 4 C) 6 D) 1 E) Staj başvuruları her yılın hangi aylarında yapılır? A) Nisan-Ağustos-Aralık B) Eylül-Ocak-Mayıs C) Haziran-Ekim-Aralık D) Temmuz-Kasım-Aralık E) Mart- Haziran-Ekim Sayılı Kanuna göre Serbest Muhasebeci Malî Müşavir olabilmek için en az kaç yıl staj yapmış olmak gerekmektedir? A) 2 yıl B) 3 yıl C) 1 yıl D) 4 yıl E) 5 yıl 14. Staja her yılın hangi aylarında başlanır? A) Mayıs, Eylül, Ocak B) Nisan, Ağustos, Aralık C) Mart, Temmuz, Kasım D) Nisan, Ağustos, Kasım E) Nisan, Temmuz, Aralık 13
15 15. Aşağıdakilerden hangisi aday meslek mensubunun stajının iptal sebepleri arasında sayılamaz? A) Aday meslek mensubu olmanın şartlarını kaybedenler B) TESMER tarafından ilan edilen eğitim programlarına katılmayanlar C) Başvuru sırasında verilen belgeleri doğru olmayanlar veya bu belgelerinde tahrifat yapıldığı anlaşılanlar D) Yapılan denetimlerde 3 yılda 3 defa mücbir sebep olmaksızın staj mahallinde bulunmayanlar E) Meslekle bağdaşmayan davranışları tespit edilenler Test 05 STAJ YÖNETMELİĞİ 16. Stajı iptal edilen aday meslek mensubunun itiraz süresi ve mercii aşağıdakilerden hangisidir? A) 15 gün içinde oda yönetim kurulu B) 15 gün içinde birlik yönetim kurulu C) 15 gün içinde birlik disiplin kurulu D) 30 gün içinde birlik yönetim kurulu E) 30 gün içinde birlik disiplin kurulu 17. Aday meslek mensubunun yanında staj yaptığı meslek mensubundan olumlu tezkiye notu alabilmesi için 100 üzerinden en az kaç alması gerekir? A) 50 B) 60 C) 70 D) 80 E) Staja giriş sınavında başarılı olan aday meslek mensuplarının stajlarını en fazla kaç yıl içinde başlatmış olmaları gerekir? A) 3 ay içinde B) 6 ay içinde C) 1 yıl içinde D) 2 yıl içinde E) 3 yıl içinde 14
16 1. Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavı aşağıdakilerden hangisi tarafından yazılı olarak yapılır? A) Temel Eğitim ve Staj Merkezi B) Maliye Bakanlığı C) Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi D) Serbest muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları E) Türkiye Serbest muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği 2. Sınav Komisyonu üyelerinin ücreti kim tarafından belirlenir? A) Odalar B) Birlik Yönetim Kurulu C) Birlik Genel Kurulu D) Ücret Tespit Komisyonu E) Maliye Bakanlığı 3. Sınavlarda başarılı olanların belgeleri nerede saklanır? A) Bağlı bulunduğu odada B) Maliye Bakanlığında C) Birlik meslek kütüğünde D) İçişleri Bakanlığında E) Vergi dairesinde Test 06 SINAV YÖNETMELİĞİ 6. Yeminli Malî Müşavirlik sınav komisyonu kaç üyeden oluşur? A) 10 B) 5 C) 8 D) 3 E) 7 7. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav komisyonu kaç üyeden oluşur? A) 3 B) 5 C) 7 D) 10 E) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav komisyonu üyelerinin seçiminde, TÜRMOB tarafından önerilen kaç üye arasından kaçı Maliye Bakanlığı tarafından seçilir? A) 6-4 B) 4-2 C) 6-3 D) 6-2 E) Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınav komisyon üyeleri ile ilgili konularda kaç yıl çalışmış veya öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış bulunmaları şarttır? A) 1 B) 3 C) 5 D) 10 E) Aşağıdakilerden hangisi serbest muhasebeci mali müşavirlik sınav komisyonu ile ilgili olarak söylenemez? A) Sınavlar Birlik tarafından yazılı olarak yapılır B) Sınav komisyonu 7 üyeden oluşur C) Üyeler Birlik tarafından seçilir D) Üyelerden 2'si Maliye Bakanlığını temsil eder E) Komisyon üyelerinin ilgili alanlarda 15 yıl çalışmış olmaları veya öğretim üyeliği yapmış bulunmaları şarttır 9. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav komisyonu üyelerinin seçiminde,yök tarafından önerilen kaç üye arasından kaçı Maliye Bakanlığı tarafından seçilir? A) 6-4 B) 4-2 C) 6-3 D) 6-2 E) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik sınav sonuçlarının yargı mercilerine intikal etmesi ve mahkemece bilirkişi incelemesine gerek görülmesi halinde kaç kişilik bir bilirkişi heyeti tayin edilir? A) 7 B) 5 C) 2 D) 3 E) 9 15
17 11. Sınav haklarını süresi içinde kullanamayanlar veya başarılı olamayanlar ne kadar süreyle meslek sınavına giremezler? A) 6 ay B) 2 yıl C) 3 yıl D) 4 yıl E) 5 yıl Test 06 SINAV YÖNETMELİĞİ 16. Sınav sonuçları, sınavın bitiminden itibaren ne kadar sürede odalarda ilan tahtasında asılmak suretiyle ilan edilir? A) 1 ay B) 2 ay C) 4 ay D) 5 ay E) 20 gün 12. Yeminli Mali Müşavirlik sınavında başarılı sayılmak için sınav konularından her birinden alınacak notların aritmetik ortalaması en az kaçtır? A) 50 B) 60 C) 65 D) 70 E) Yeminli mali müşavirlik sınavında başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az alınacak not aşağıdakilerden hangisidir? A) 50 B) 60 C) 65 D) 70 E) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olmak için sınav konularının her birinden en az alınması gereken not kaçtır? A) 50 B) 60 C) 65 D) 70 E) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yeterlilik sınavları yılda kaç kez düzenlenir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) Serbest muhasebeci mali müşavirlik yeterlilik sınavları, sınav gününden ne kadar önce Resmi Gazetede yayımlanır? A) 1 ay B) 2 ay C) 4 gün D) 5 ay E) 20 gün 18. Serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleki yeterlilik sınavında başarısız olanlarla ilgili sınav belgeleri kaç yıl süre ile saklanır? A) 1 yıl B) 3 yıl C) 5 yıl D) 8 yıl E) 10 yıl 19. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav sonuçlarının odalarda ilan edilmesinden itibaren kaç gün içinde birliğe itiraz hakkı bulunmaktadır? A) 15 gün B) 20 gün C) 25 gün D) 30 gün E) 45 gün 16
18 20. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik sınavları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) SMMM ve YMM sınav sorularını hazırlayan komisyon Maliye Bakanlığı, YÖK ve TÜRMOB bünyesindeki adaylardan oluşur. B) Maliye bakanı teklif edilen adaylar arasından 7 kişinin komisyon üyesi olarak seçimini onaylar. C) Sınav komisyon üyelerinin 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması gerekir. D) Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az 1 ay önce Resmi Gazete' de yayınlanır. E) Sınavlarda kopya çeken ve verenlerin sınavı geçersiz sayılır ve bu kişiler 3 yıl süreyle sınavlara alınmazlar. Test 06 SINAV YÖNETMELİĞİ 21. Yeminli Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamadığı takdirde sınavlara belli bir süre alınmayacak olan adaylar ile ilgili olarak belirlenmiş süreler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 2 yıl süre ile B) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 1 yıl süre ile C) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 6 ay süre ile D) 2 yıl içinde başarılı olamayanlar 6 ay süre ile E) 2 yıl içinde başarılı olamayanlar 1 yıl süre ile 22. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamadığı takdirde sınavlara belli bir süre alınmayacak olan adaylar ile ilgili olarak belirlenmiş süreler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 2 yıl süre ile B) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 1 yıl süre ile C) 3 yıl içinde başarılı olamayanlar 6 ay süre ile D) 2 yıl içinde başarılı olamayanlar 6 ay süre ile E) 2 yıl içinde başarılı olamayanlar 1 yıl süre ile 17
19 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 1. Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğe göre, aşağıdakilerden hangisi meslekle bağdaşan işlerden biri değildir? A) Kadrolu olarak çalışmak suretiyle öğretim ve eğitim amacıyla ders vermek B) Seminer ve konferanslara katılmak C) Bilirkişilik D) Tasfiye memurluğu E) Hayri ve ilmi kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmak 4. Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğe göre, aşağıdakilerden hangisi sözleşmede bulunması gereken asgari bilgilerden biri değildir? A) Tarafların açık adresleri, vergi daireleri ve vergi daireleri sicil numaraları B) Yapılacak işlerin amacı, kapsamı C) Meslek mensubunun kaç yıl kıdemli olduğu D) Ücret tutarı ve ödeme şekli E) Sözleşme yeri, tarihi ve süresi 2. Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde meslekle bağdaşan işler arasında yer almaz? A) Hayri ve ilmi kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmak B) Anonim şirkete ortak olmak C) Bilirkişilik yapmak D) Ticari işletme işleten adi şirkete ortak olmak E) Tasfiye memurluğu yapmak 5. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, meslek mensuplarının hizmet verdikleri müşterilerini kayıtlı oldukları odalara bildirme sıklıkları, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Altı ayda bir B) Dokuz ayda bir C) Oniki ayda bir D) Üç yılda bir E) Beş yılda bir 3. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi Meslekle ve Meslek Onuru ile Bağdaşmayan Hâller arasında yer almaz? A) Mesleki etik ve mesleki bağımsızlık kurallarını ihlal etmek B) Yanında çalıştırdığı kişilere karşı uygunsuz davranışlarda bulunmak C) Aşırı içki ve kumar düşkünlüğü ile tanınmak D) İlgili mevzuat gereğince meslektaşlarına, müşterilerine ve kanunlara göre bilgi vermek zorunda olduğu kişi ve kuruluşlara bilgi vermemek veya kasten yanıltıcı bilgi vermek E) Ücret tarifesinde belirtilen miktarlardan yüksek bir ücretle iş kabul etmek 6. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik te yer alan iş kabulü düzenlemesine göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensupları getirilen iş teklifini, gerekçe göstermek kaydı ile reddedebilirler. B) Staj ve sınav sürecini tamamlayarak, mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensupları, meslek ruhsatlarını aldığı tarihten iki yıl geçmedikçe, staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermezler. C) İşin kabul edilmemesine ilişkin red kararı gecikmeden iş sahibine bildirilir. D) İş kabulü ve reddi ile ilgili uygulama esasları, Birlik tarafından mecburi meslek kararı ile belirlenir. E) İki meslek mensubu tarafından red edilen iş sahibi ilgili odaya müracaat eder. Oda kendisine meslek mensubu belirler. 18
20 7. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Açılan işyerleri bağımsız büro Şeklinde olup, başka bir ticarethane ile iç içe olamaz. B) Her meslek mensubu, mesleki faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu odanın bilgisi dâhilinde iş yeri açmak zorundadır. C) Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olabilir. D) Her meslek mensubu işyerinin bulunduğu binanın herkesin kolaylıkla görebileceği biçimde bir yerine sadece adı ve soyadı ile meslek unvanını taşıyan bir tabela asmak zorundadır. E) Birlikte çalışan meslek mensupları ayrı büro edinemezler. Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 9. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yeminli mali müşavirlerin çalışma konularından birisi değildir? A) Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin, muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirliklerini yapmak, B) Malîtablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor düzenlemek C) Tahkim, bilirkişilik, değerleme, derecelendirme ve benzeri işleri yapmak D) Mali tabloların ve beyannamelerin mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe ve denetim standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini tasdik etmek E) Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin defterlerini tutmak 8. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi serbest muhasebeci mali müşavirlerin çalışma konularından birisi değildir? A) Hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini tasdik etmek B) Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek C) Mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda derecelendirme yapmak D) Mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek E) Mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda değerleme yapmak 10. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, meslek mensubu ile müşterisinin karşılıklı rızayla aralarındaki sözleşmeyi feshetmeleri halinde bu tarihten itibaren ne kadar süre içinde daha önceden alınmış olan defter ve belgelerin sahiplerine geri verilmesi gerekir? A) 15 gün B) 1 ay C) 3 ay D) 6 ay E) 1 yıl 19
21 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 11. Çalışanlar listesine kayıtlı bulunan meslek mensupları ile çalışanlar listesine kayıtlı olmamakla birlikte çalıştıkları mükelleflerin muhasebesinin sevk ve idaresinden sorumlu olan ve beyannamelerini imzalayan meslek mensuplarına kaşeler hangi kuruluş tarafından verilir? A) TESMER tarafından B) TÜRMOB tarafından C) İlgili yeminli mali müşavirler odası tarafından D) Maliye Bakanlığı tarafından E) İlgili serbest muhasebeci mali müşavirler odası tarafından 13. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi tabela asma ile ilgili olarak yanlış verilmiştir? A) Meslek mensuplarınca tabela asılması zorunludur. B) Aynı büroda birlikte çalışma halinde, birlikte çalışan meslek mensuplarının ad ve soyadlarının, ortaklık şeklinde çalışılması durumunda ise ortaklık unvanının tabelada yer alması zorunludur. C) Tabela, büronun bulunduğu binanın giriş kapısının yanına, giriş holü veya koridoruna ya da büro giriş kapılarının yanına asılabilir. D) Bina cephelerine, büro balkonu ve pencerelerine birden fazla tabela asılamaz, benzeri yazılar yazılamaz, ışıklı tabela kullanılamaz. E) Tabelaların mavi zemin üzerine beyaz yazılı olması ve bunlarda Birlik adına tescilli Mm logosunun kullanılması zorunludur. 12. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi meslek mensuplarının büro edinmeleri ile ilgili olarak yanlıştır? A) Meslekî faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgâhlarda yürütülemez. B) Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz. C) Birlikte çalışan meslek mensupları da ayrı büro edinemezler. D) Meslek mensuplarının Türk Ticaret Kanununa göre bir meslek şirketi kurmaları hâlinde, şirket, kayıtlı olduğu odanın bulunduğu ilin sınırları içinde şube ve irtibat bürosu açamaz. E) Bir şirketin bir başka ilde şube açabilmesi mümkün değildir. 14. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi kimlik belgesi ile ilgili olarak yanlış verilmiştir? A) Meslek mensuplarına, bağlı oldukları odalar tarafından kimlik belgesi verilir. B) İşyerinin başka bir odaya nakli hâlinde yeni kimlik belgesi verilir ve eskisi iptal edilir. C) Meslek unvanından başka nüfus cüzdanında belirtilen bilgiler ile iş ve ikamet adreslerini içeren bu kimlik belgesi oda başkanı tarafından imzalanır ve mühürlenir. D) Kimlik belgeleri, tek tip olarak Odalar tarafından bastırılır ve dağıtılır. E) İstifa ve diğer sebeplerle meslekten ayrılanlar, kimlik belgelerini iptal edilmek üzere odaya teslim eder. 20
22 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 15. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi müşteri ile yapılacak sözleşmede yer alması gereken asgari ifadelerden biri değildir? A) Tarafların açık adresleri, vergi daireleri ve vergi daireleri sicil numaraları B) Tarafların karşılıklı sorumluluk ve yükümlülükleri C) Çalışacak personel bilgileri D) Ücret tutarı ve ödeme şekli E) Sözleşme yeri, tarihi ve süresi 18. Meslek mensupları aşağıdaki çalışma konularından hangisinde sözleşme yapmak zorunda değildir? A) Yeminli müşavirlerin tasdik işlemleri B) İnceleme, tahlil ve denetim yapmak ve bunlarla ilgili rapor ve benzerlerini düzenlemek C) Süreklilik arz eden müşavirlik hizmeti D) Geçici danışmanlık E) Defter tutmak 16. Aşağıdaki belirtilen konulardan hangisinin yürütülmesinde sözleşme imzalanması zorunlu değildir? A) Gerçek ve tüzel kişilere ait defterlerin tutulmasında B) Süreklilik arz eden müşavirlik hizmetlerinde C) İnceleme, tahlil ve denetim yapmak ve bunlarla ilgili, rapor ve benzerlerini düzenleme işinde D) Yeminli Mali Müşavirlerin tasdik işlemlerinde E) Geçici bir süre için gerçekleştirilen danışmanlık hizmetlerinde 19. İşyeri ve ikamet adresini değiştiren meslek mensupları ile bunların kurdukları ortaklık büroları ve şirketler kaç gün içinde yeni adreslerini bağlı oldukları odalara bildirmek zorundadır? A) 4 B) 8 C) 20 D) 15 E) İşin bitiminden itibaren kaç ay içinde sahipleri tarafından alınmayan defter ve belgeler bir yazı ile ilgililerin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edilir? A) 1 ay B) 3 ay C) 2 ay D) 1 yıl E) 8 ay 20. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik e göre, işyerini veya ikamet adresini değiştiren meslek mensupları ile bunların kurdukları ortaklık büroları ve şirketler, kaç gün içinde yeni adreslerini bağlı oldukları odalara bildirmek zorundadırlar? A) 7 B) 10 C) 15 D) 30 E) 60 21
23 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 21. Aşağıdakilerden hangisi, ruhsat alan meslek mensuplarının meslek kütüğünden silinmesini gerektiren nedenlerden biri değildir? A) Ruhsatın herhangi bir sebeple iptal edilmesi B) Kanununa göre meslekten çıkarmayı gerektiren cezalara çarptırılması C) Ölümü D) Kendi isteği ile kaydını sildirmesi E) Evlenmesi sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde doğacak sorumlulukları aşağıdakilerden hangisinde doğru ifade edilmiştir? A) Sadece ziyaa uğratılan vergilerin ve kesilecek cezaların mükelleften tahsil edilememesi halinde ikinci derecede sorumlu olurlar. B) Ziyaa uğratılan vergiler açısından tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, kesilecek cezaların ise tasdikin kapsamını aşan miktarlar da dâhil olmak üzere mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. C) Tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. D) Ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezaların tasdikin kapsamını aşan miktarlar da dâhil olmak üzere mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. E) Ziyaa uğratılan vergiler açısından tasdikin kapsamını aşan miktarlar da dâhil olmak üzere, kesilecek cezaların ise tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. 23. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Süreli ücret sözleşmelerinin en az bir yıllık olması şarttır. B) Meslek mensubu ücret sözleşmesinin yazılı Şekilde yapılması ve belli bir meblağı kapsaması şarttır. C) Bürolarda ücret sözleşmesi, büroyu oluşturan meslek mensuplarından birisi ile yapılabilir. D) Meslek mensubunun işi yaparken ödemesi gerekli, iş sahibine ait bütün vergi, resim, harç ve giderler, iş sahibinin sorumluluğundadır. E) Ücret sözleşmesine, yapılan hizmet karşılığı meslek mensubuna ortaklık payı verileceğine dair hüküm konulabilir. 24. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, meslek mensuplarının kendilerine tevdi edilen defter ve belgelerin geri alınmasını sahibine yazı ile bildirmiş olduğu hallerde, saklama mükellefiyeti, bildirme tarihinden itibaren ne kadar süre içinde sona erer? A) 15 gün B) 1 ay C) 3 ay D) 6 ay E) 1 yıl 22
24 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 25. Muhasebe, Denetim ve Danışmanlık İşletmeleri İçin İşyeri Hizmet ve Kalite Güvence İlke ve Esasları Hakkında Mecburi Meslek Kararı na göre, meslek mensupları işyerlerinin hizmet ve kalite güvencesine ait politika, süreç ve uygulamalarını dokümante ettiği raporlarını, mesleki faaliyete başlamalarından itibaren ne kadar süre içinde bağlı oldukları Odalara beyan etmeleri gerekir? A) 6 ay B) 9 ay C) 12 ay D) 3 yıl E) 5 yıl 27. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik e göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubunun adının yönetim kurulu kararıyla çalışanlar listesinden silineceği hâllerden biri değildir? A) Meslek mensubunun, mesleki faaliyette bulunmayacağını yazılı olarak bildirmesi veya çalışma bürosunu kapatmış olması ya da bu durumun oda tarafından tespit edilmiş olması B) Meslek mensubunun çalışma bürosunu oda bölgesi dışına nakletmiş bulunması C) Meslek mensubu olmak için Kanun un aradığı şartların sonradan kaybedilmiş olması D) Meslek mensubunun uyarma cezasına çarptırılması E) Meslek mensubuna ruhsatnamenin verildiği tarihte, verilmemesini gerekli kılan sebeplerin varlığının sonradan tespit edilmiş olması 26. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, ücret tarifesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Tarife tespitinde; danışmanlık, denetim, tasdik hizmetleri ve belge düzenlenmesi için ayrı ayrı tarife grupları tespit edilmesi zorunludur. B) Odalar, hazırladıkları yeni tarifeleri Kasım ayı sonuna kadar Geçici Kurul a yollarlar. C) Bir yılın tarifesinin hazırlanmasına önceki yılın Ekim ayında odalarca başlanır. D) Ücret tarifesindeki asgari miktar altında kalan ücretle çalışmak, sözleşmede açıkça belirtilmek suretiyle mümkündür. E) Bakanlıkça tasdik edilen tarifeler Ticaret Sicili Gazetesi nde yayımlanmakla yürürlüğe girer. 28. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik e göre, meslek mensuplarının ticari faaliyette bulunamamaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Meslek mensupları esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunabilirler. B) Meslek mensupları ticari vekillik yapabilirler. C) Meslek mensupları komandit şirketlerde komanditer ortak olabilirler. D) Meslek mensupları ticari mümessillik (ticari temsilcilik) yapabilirler. E) Meslek mensupları acentelik yapabilirler. 23
25 Test 07 ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 29. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubunun ya da mesleki şirketlerin çalışanlar ya da şirketler listesinden silinmesini gerektiren hâller arasında yer almaz? A) Meslek mensubunun Kanun a göre meslekten çıkarmayı gerektiren cezalara çarptırılması B) Mesleki şirketin üç yıl gayri faal durumda olduğunun tespit edilmesi C) Meslek mensubuna ruhsatnamenin verildiği tarihte, verilmemesini gerekli kılan sebeplerin varlığının sonradan tespit edilmiş olması D) Meslek mensubu olmak için Kanun un aradığı şartların sonradan kaybedilmiş olması E) Mesleki şirketin, tasfiyesine karar verildiği hâlde tasfiye işlemlerinin bir yılda tamamlanmaması 31. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensupları meslek ruhsatlarını aldıkları tarihten itibaren ne kadar süreyle yanında staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet veremezler? A) 6 ay B) 12 ay C) 18 ay D) 24 ay E) 36 ay 30. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, meslek mensuplarının ticari faaliyette bulunamamaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensupları limited şirketin müdürler kurulunda yer alabilir. B) Meslek mensupları komandit şirketlerde komanditer ortak olabilirler. C) Meslek mensupları ticari vekillik yapamazlar. D) Meslek mensupları esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. E) Meslek mensupları acentelik yapamazlar. 32. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, meslek mensuplarının kendilerine tevdi edilen defter ve belgelerin geri alınmasını sahibine yazı ile bildirmiş olduğu hallerde, saklama mükellefiyeti, bildirme tarihinden itibaren ne kadar süre içinde sona erer? A) 15 gün B) 1 ay C) 3 ay D) 6 ay E) 1 yıl 24
26 1. Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik düzenlemesinin ekinde yer alan Etik İlkeler de bütün meslek mensuplarının uyması gereken zorunlu temel etik ilkeler arasında yer almaz? A) Basiretli bir iş adamı gibi davranma ilkesi B) Dürüstlük ilkesi C) Tarafsızlık ilkesi D) Mesleki yeterlilik ve özen ilkesi E) Gizlilik ilkesi 2. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerinde yer alan meslek mensuplarının uyacakları temel ilkelere göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensubunun etik ilkelerden birisini istemeyerek ihlal ettiği tespit edildiğinde, kısa sürede düzeltilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. B) Etik ilkelerde yer verilen tehditler sınırlı sayıda olmak üzere belirlenmemiştir. C) Bağımsız çalışan meslek mensubu tehditlere karşı uygun önlemleri alamıyorsa, yanında bağımlı çalışan meslek mensubunun tehdidi bağımsız meslek mensubuna yazılı olarak bildirmesi yeterlidir; işveren işletmedeki görevinden istifa etmesi beklenmez. D) Herhangi bir tehdit söz konusu olduğunda meslek mensubu, bu tehdidi ortadan kaldıracak koşul veya ilişkileri biliyor veya bilmesi bekleniyorsa, tehdidi ortadan kaldırma yükümlülüğü vardır. E) Bağımsız çalışan meslek mensubu tehditlere karşı uygun önlemleri alamıyorsa belirli bir hizmetin ifasını azaltmalı veya sona erdirmelidir. Test 08 ETİK İLKELER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 3. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkındaki Yönetmelik te yer alan, kavramsal çerçeve hakkında aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır? A) Temel prensiplere uyumla ilgili tehditleri yaratan tüm durumlar tanımlanmıştır. B) Profesyonel muhasebecinin, temel prensiplere uyumla ilgili tehditleri belirlemesini gerektiren bir kavramsal çerçeve kurar. C) Etik ilkelere uyumlu olmada profesyonel muhasebecilere yardımcı olur. D) Kamu çıkarına hareket etme sorumluluklarını yerine getirmelerinde profesyonel muhasebecilere yardımcı olur. E) Temel mesleki etik kuralları ortaya koyar. 4. Aşağıdakilerden hangisi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkındaki Yönetmelik e göre, tehditleri ortadan kaldırmaya veya kabul edilebilir düzeye indirmeye yönelik olarak mevzuat ile oluşturulabilecek önlemler arasında sayılmamıştır? A) Mesleğe giriş için gerekli eğitim, mesleki eğitim ve tecrübe gereksinimleri B) Mesleki veya düzenleyici izleme ve disiplin prosedürleri C) İş çevresinden sağlanacak önlemler D) Kurumsal yönetim gereksinimleri E) Mesleki standartlar 25
27 5. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkındaki Yönetmelik e göre, aşağıdakilerden hangisi teşvik teklifi alan bağımlı çalışan meslek mensubunun alması öngörülen önlemler arasında bulunmamaktadır? A) İç ve dış denetim süreçlerinden yararlanır. B) Üst yönetime veya yönetişimden sorumlu olanlara bilgi verir. C) Meslek örgütüne veya teklifi yapan kişinin işverenine teklifle ilgili bilgi verir. D) Teşvik teklifi alabilecek durumda bulunan yakın aile üyelerine tehditler ve önlemler hakkında bilgi verir. E) Yakın aile üyelerinin işveren işletmenin rakipleri ya da potansiyel tedarikçileri tarafından istihdam edilmeleri ile ilgili üst yönetime bilgi verir. Test 08 ETİK İLKELER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 7. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmeliğe ekli Etik İlkelere göre, aşağıdakilerden hangisi bağımsız çalışan meslek mensubu için kişisel çıkar tehdidi yaratabilecek durumlara verilebilecek örnekler arasında yer almaz? A) Müşteri ile ortak bir finansal çıkarın paylaşılması B) Güvence sağlama müşterisine borç verilmesi C) Güvence sağlama müşterisinden borç alınması D) Müşteri tarafından istihdam edilme olasılığı E) Müşterisine verdiği hizmet karşılığında ücret tarifesinin üstünde bir ücret alınması 6. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi bağımsız çalışan meslek mensubu için çıkar tehdidi oluşturacak bir durum değildir? A) Müşteri ile yakın iş ilişkisi kurmak B) Mesleki ilişkilerinde doğru ve güvenilir olmak C) Müşteri tarafından istihdam edilme olasılığı D) Güvence sağlama müşterisinden borç almak E) Tek bir müşteriden alınacak toplam ücrete aşırı bağlılık 8. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan Etik İlkeler e göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubunun sahip olduğu gizli bilgileri açıklamasının gerekli veya uygun olduğu düzenlenen haller arasında yer almaz? A) Müşteri izni ile açıklama yapmak B) Bir başka meslek mensubuna mesleki çalışmalarında yol gösterici emsal veriler sunmak C) Muhasebe veya denetim standartlarını ve etik gerekliliklerini karşılamak amacıyla açıklama yapmak D) Kanuna aykırı bir durumu ortaya çıkarmak için ilgili kamu otoritesine açıklama yapmak E) Yasal süreç esnasında belge veya diğer kanıtları sağlamak amacıyla açıklama yapmak 26
28 9. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik e göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensubunun gizlilik sorumluluğu müşteri ya da işveren ile ilişkisi sona erdiği zaman bile devam eder. B) Yasal olarak izin verilmediği sürece bağımsız çalışan meslek mensubu, müşterisine ait para veya diğer varlıkları, emanet olarak alabilir. C) Meslek mensubunun bir müşteri ile ilgili olarak müşteri gönderme bedeli veya komisyon alması etik ilkelere uygun değildir. D) Bağımsız çalışan bir meslek mensubu bilgileri manipüle edemez ve gizli bilgileri kişisel çıkarı için kullanamaz. E) Güvence sağlamaya yönelik bir hizmet sunan meslek mensubu güvence sağlama sözleşmesi müşterisinden bağımsız olmalıdır. Test 08 ETİK İLKELER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK 11. Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik düzenlemesinin ekinde yer alan Etik İlkeler de, meslek mensubunun sahip olduğu gizli bilgileri açıklaması gerekli veya uygun koşullar arasında sayılmamıştır? A) Kanuna aykırı bir durumu ortaya çıkarmak için ilgili kamu otoritesine açıklama yapmak B) İlgili müşterinin izni ile açıklama yapmak C) Yasal süreç esnasında belge veya diğer kanıtları sağlamak amacıyla açıklama yapmak D) Denetim alanında üniversiteler bünyesinde yapılacak bilimsel çalışmalara katkı amacıyla açıklama yapmak E) Bir meslek odasının, meslek örgütünün veya düzenleyici bir organın yürüttüğü araştırma veya soruşturmaya veri sağlamak 10. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik düzenlemesinin ekinde yer alan Etik İlkeler e göre, aşağıdakilerden hangisi bağımsız çalışan meslek mensubu için yakınlık tehdidi yaratabilecek durumlara verilebilecek örnekler arasında yer almamaktadır? A) Üst düzey personel ile güvence sağlama müşterisi arasında uzun süreli arkadaşlık ilişkisinin olması B) Sözleşme ekibinin bir üyesinin, müşteri işletme ile yapılan sözleşmenin esas konusu üzerinde doğrudan ve önemli etki yapabilecek bir çalışanı ile yakın ya da birinci derece ailevi ilişkisinin olması C) Sözleşme ekibinin bir üyesinin, müşteri işletmenin bir yöneticisi ile yakın veya birinci derece ailevi ilişkiye sahip olması D) Bir müşteriden değeri önemsiz bile olsa hediye alınması E) Firmanın eski bir ortağının, müşterinin yöneticisi veya sözleşme konusu üzerinde direkt ve önemli bir etki yapabilecek çalışanı olması 27
29 1. Yasal düzenlemelere uygun tabela aşılmaması durumunda uygulanacak disiplin cezası aşağıdakilerden hangisidir? A) Uyarma B) Kınama C) Yeminli sıfatını kaldırma D) Meslekten çıkarma E) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma Test 09 DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 5. Meslek mensuplarınca sahip olunmayan unvanların kullanılması durumunda uygulanacak disiplin cezası aşağıdakilerden hangisidir? A) Uyarma cezası B) Kınama cezası C) Yeminli sıfatını kaldırma D) Meslekten çıkarma E) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma 2. Disiplin Yönetmeliğine göre aday meslek mensubunun, mesleğin vakar ve onuru ile bağdaşmayan işler yapmasına neden olunması veya bilerek izin verilmesi veya bu eyleme göz yumulması hangi disiplin cezasının verilmesini gerektirir? A) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma B) Kınama C) Meslekten çıkarma D) Uyarma E) Yeminli sıfatını kaldırma 6. Disiplin Yönetmeliğine göre, aşağıdakilerden hangisi kınama cezası uygulanacak durumlardan biridir? A) Müşterilerin işlerine karşı ilgisiz kalınması B) Ticari faaliyet yasağına uyulmaması C) Yasal düzenlemelere uygun tabela aşılmaması D) Müşteri bildirim listelerinin tam ve doğru olarak süresinde vermemesi E) Başka bir meslek mensubu ile sözleşmesi devam eden müşterilere bu durumu bilerek iş önerilmesi ve diğer meslek mensubu hakkında olumsuz yorumlarda bulunulması 3. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, aşağıdaki fillerden hangisinin gerçekleştirilmesi halinde meslek mensuplarına uyarma cezası uygulanır? A) Ticari faaliyet yasağına uyulmaması B) En az iki kez yazı ile istenmesine rağmen, oda aidat borçlarının haklı gerekçe olmaksızın ödenmemesi C) Başka bir meslek mensubu ile sözleşmesi bulunan müşterilere, bilerek iş önerilmesi ve diğer meslek mensubu hakkında olumsuz yorumlarda bulunulması D) Reklam yasağına uyulmaması E) Büro Tescil Belgesi alınmaması 7. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, aşağıdakilerden hangisi meslek mensubuna kınama cezası verilmesini gerektiren haller arasında yer almaz? A) Diğer bir meslek mensubu hakkında, ilgili kuruluşlara asılsız ihbar veya şikâyette bulunulması B) Büro Tescil Belgesinin süresinde vize ettirilmemesi C) Meslek mensuplarınca, reklam yasağına uyulmaması D) Müşteri bildirim listelerinin tam ve doğru olarak Odaya süresinde verilmemesi E) Çalışanlar listesine kaydolmadan unvan kullanarak mesleki faaliyette bulunulması 4. Meslek mensubuna ve aday meslek mensubuna, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesini içeren disiplin cezası aşağıdakilerden hangisidir? A) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma B) Yeminli sıfatını kaldırma C) Meslekten çıkarma D) Uyarma E) Kınama 28
30 I. Ticari faaliyet yasağına uyulmaması II. Üçüncü kişilere ücret ya da herhangi bir çıkar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş alınması III. Mesleğin yürütülmesi esnasında; görevi ile ilgisi olmayan konularda, çıkar çatışmalarına taraf olunması IV. Meslek mensuplarınca, reklam yasağına uyulmaması V. Müşterilerden makbuz düzenlemek veya her türlü yöntem ile topladıkları para veya para hükmündeki değerlerin kendisine veya bir başkasına mal edilmesi 8. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, yukarıdaki fiillerden hangileri geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası nın uygulanmasını gerektiren hâller arasında yer alır? A) I ve III B) I ve V C) II ve III D) III ve V E) IV ve V Test 09 DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 10. Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma süresi en az ne kadardır? A) 1 ay B) 3 ay C) 5 ay D) 6 ay E) 1 yıl 11. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, ticari faaliyet yasağına uyulmaması aşağıda verilen hangi disiplin cezasının uygulanmasını gerektirir? A) Meslekten çıkarma B) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma C) Kınama D) Uyarma E) Yeminli sıfatını kaldırma 9. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, meslek mensubuna geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezasını gerektiren her eylemi için bu cezanın uygulanabileceği süre aralığı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) 3 aydan az 3 yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanabilir. B) 1 aydan az 1 yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanabilir. C) 1 aydan az 3 aydan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanabilir. D) 1 yıldan az 3 yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanabilir. E) 6 aydan az 1 yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanabilir. 12. Aşağıdakilerden hangisinde meslek mensuplarının yapamayacağı işler ve bu işleri yapmaları durumunda alacakları ceza doğru olarak verilmiştir? A) Ticari faaliyet yasağına uyulmaması - Geçici Olarak mesleki faaliyetten alıkoyma B) Kollektif şirket ortağı olma - Kınama C) Büro Tescil Belgesi alınmaması, süresinde vize ettirilmemesi - Uyarma D) En az ücretlerin altında iş kabul etme - Geçici faaliyetten alıkoyma E) Yanında çalıştırdığı kişilere uygunsuz davranışlarda bulunma - Kınama 29
31 13. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre aşağıdakilerden hangisi meslekten çıkarma cezası nı gerektiren hallerden biri değildir? A) Mesleğin yürütülmesi sırasında, meslek dolayısıyla işlenen suçlardan dolayı ağır hapis cezası ile cezalandırılmış olunması B) Meslek mensuplarının kasten vergi ziyaına sebebiyet verdiklerinin mahkeme kararı ile kesinleşmesi C) Başka bir meslek mensubu hakkında, ilgili kuruluşlara asılsız ihbar veya şikâyette bulunulması D) Başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak, beyanname düzenlenmesi ve imzalanması E) Meslek ruhsatnamesinin bir başkasına kiraya verilmesi veya herhangi bir şekilde bir başkasına kullandırılması 14. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, aşağıdakilerden hangisi meslekten çıkarma cezasını gerektiren hâllerden birisi olarak düzenlenmiştir? A) Ticari faaliyet yasağına uyulmaması B) Üçüncü kişilere ücret ya da herhangi bir çıkar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş alınması C) Büro Tescil Belgesinin alınmaması, süresinde vize ettirilmemesi D) Başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak beyanname düzenlenmesi ve imzalanması E) Müşterilerden makbuz düzenlenmesi veya her türlü yöntem ile toplanılan para veya para hükmündeki değerlerin kendisine veya bir başkasına mal edilmesi Test 09 DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 15. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, aşağıdakilerden hangisi meslekten çıkarma cezası nı gerektiren hâllerden birisidir? A) Diğer bir meslek mensubu hakkında ilgili kuruluşlara asılsız ihbar veya şikâyette bulunulması B) Büro tescil belgesi alınmaması C) Başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak beyanname düzenlenmesi ve imzalanması D) Reklam yasağına uyulmaması E) En az iki kez yazı ile istenmesine rağmen, oda aidat borçlarının haklı gerekçe olmaksızın ödenmemesi 16. I. Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma II. Uyarma III. Meslekten çıkarma IV. Kınama V. Yeminli sıfatının kaldırılması Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği ne göre, yukarıdaki disiplin cezalarından hangisi/hangileri Resmî Gazete de yayımlanır? A) Yalnız III B) Yalnız V C) I, III ve IV D) I, III ve V E) III, IV ve V I. Uyarma II. Kınama III. Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma IV. Yeminli sıfatını kaldırma 17. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliğine göre, yukarıdaki disiplin cezalarından hangileri Resmî Gazete de ilan edilmez? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) III ve IV E) I, II ve III 30
32 18. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, meslek mensuplarına uygulanacak disiplin cezaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren uygulanır. B) Meslek mensupları hakkında, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde savunma hakkı verilmeden de disiplin cezası uygulanabilir. C) Disiplin kurulları, bir derece ağır veya bir derece hafif disiplin cezasının uygulanmasına karar verebilirler. D) Oda disiplin kurullarının kararlarına yapılacak itirazları incelemek ve bu konularda gerekli kararları vermekle Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Disiplin Kurulu görevlidir. E) Üç yıllık bir dönem içinde iki veya daha fazla disiplin cezasını gerektiren davranışta bulunan meslek mensubuna, her yeni suçu için bir öncekinden daha ağır ceza uygulanabilir. 19. Muhasebe, Denetim ve Danışmanlık İşletmeleri İçin İşyeri, Hizmet ve Kalite Güvence İlke ve Esasları Hakkında Mecburi Meslek Kararı na göre, aşağıdaki durumların hangisinde Meslek Örgütünün yapacağı inceleme ve denetim sonucuna göre meslek mensupları hakkında Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanmaz? A) Raporlamaya ilişkin temel ilkelere uymayanlar B) Birlikçe veya Birlik tarafından görevlendirilenlerce istenilen bilgi ve belgeleri vermeyenler C) Hatalı ve gerçeğe aykırı rapor düzenleyenler D) İşyeri, hizmet ve kalite güvencesine ait politika ve süreçleri dokümante ederek raporlayanlar E) Eksik ve yanıltıcı bilgi verenler Test 09 DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 20. Aşağıdakilerden hangisi meslekle bağdaşan işlerden biri değildir? A) Bilirkişilik yapmak B) Seminer ve konferanslara katılmak C) Hayri ve ilmi kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmak D) Komandit şirketlerde komanditer ortak olmak E) Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmak. 21. Reklam yasağı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir? A) Meslek mensupları, iş elde etmek için, açık ve kapalı dolaylı veya dolaysız yöntemlerle reklamlarını yapamazlar ve yaptıramazlar B) Meslek mensuplarının; tabelalarına, kartvizit, rapor ve bunlara benzer diğer yazışma kâğıtlarına; meslek unvanlarını, iletişim araçlarının numaralarını, açık adreslerini yazmaları reklam sayılmaz. C) Meslek mensupları, unvanlarını kullanarak mesleki konularda ve bilimsel nitelikte, gazete ve dergilerde devamlılık arz etmemek üzere yazı yazabilirler D) Yayıncılık yapamazlar. E) İş ilişkisinde bulundukları firmalar adına ilan verebilirler sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, aşağıdaki suçlardan hangisinden dolayı verilen mahkûmiyet hükmü, affa uğramış olsa bile meslek mensubu olmaya engel teşkil etmez? A) Zimmet B) Dolandırıcılık C) Güveni kötüye kullanma D) Hileli iflas E) Taksirle yaralama 31
33 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na göre, serbest muhasebeci mali müşavirlere uygulanabilecek disiplin cezaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Disiplin kurulları bir derece ağır veya bir derece hafif disiplin cezasının uygulanmasına karar verebilirler. B) Mükellefle birlikte kasten vergi ziyaına sebebiyet verdikleri mahkeme kararı ile kesinleşen meslek mensuplarına, meslekten çıkarma cezası verilir. C) Üç yıllık bir dönem içinde iki veya daha fazla disiplin cezasını gerektiren davranışta bulunan meslek mensubuna, her yeni suçu için bir öncekinden daha ağır ceza uygulanabilir. D) Görevini bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlükle yapmayan meslek mensupları için geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır. E) Disiplin cezaları disiplin suçunun işlendiği tarihinden itibaren uygulanır. Test 09 DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 26. Aday meslek mensubu aleyhine verilmiş Oda kararının tebliği tarihinden itibaren kaç gün içinde Birliğe itiraz edebilir? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) Disiplin Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi disiplin cezasını gerektiren eylemler için kovuşturma yapılmasına engel olan zamanaşımı süresidir? A) 7 B) 2 C) 4 D) 3 E) Disiplin Yönetmeliğine göre, oda disiplin kurulu disiplin soruşturması ile ilgili incelemeyi, yönetim kurulunun disiplin kovuşturması açılmasına dair kararının kendisine geliş tarihinden itibaren ne kadarlık bir süre içinde en geç sonuçlandırmak zorundadır? A) 1 ay B) 9 ay C) 1 yıl D) 6 ay E) 3 ay 32
34 1. Ücret ve eleman temini gibi konularda meslek mensuplarının birbirlerine zarar verebilecek davranışlarda bulunmamaları hangi mesleki standardın gereğidir? A) Haksız rekabet B) Bağımsızlık C) Gizlilik D) Sosyal sorumluluk E) Sır saklama 2. Meslek mensupları, başka bir meslek mensubu ile mesleki sözleşmesi devam eden gerçek ve tüzel kişilere mesleki hizmet vermeye girişememeleri hangi genel mesleki standardı ifade eder? A) Bağımsızlık B) Sorumluluk C) Bağımsızlık D) Haksız Rekabet E) Mesleki Eğitim ve Bilgi Test 10 HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 5. Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun görev süresi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıldır. B) Kurul üyelerinin görev süresi 2 dönemle sınırlıdır. C) Kurul üyelerinin görev süresi Oda Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. D) Kurul üyelerinin görev süresi bir dönemle sınırlıdır. E) Kurul üyelerinin görev süresi 10 yıldır. 6. Üye sayısı binden fazla olan odalarda haksız rekabetle mücadele kurul üye sayısı kim tarafından belirlenir? A) Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. B) Oda Disiplin Kurulu tarafından belirlenir. C) Birlik Denetleme Kurulu tarafından belirlenir. D) Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. E) Maliye bakanlığı tarafından belirlenir. 3. Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun teşekkülü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 5 üyeden oluşur. B) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 11 üyeden oluşur. C) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 3 üyeden oluşur. D) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 2 üyeden oluşur. E) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 9 üyeden oluşur. 4. Oda haksız rekabetle mücadele kurul üyeleri en az kaç yıl kıdemli meslek mensupları arasından oda yönetim kurulu tarafından görevlendirilir? A) Kurul üyeleri en az 3 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. B) Kurul üyeleri en az 10 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. C) Kurul üyeleri en az 2 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. D) Kurul üyeleri en az 6 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. E) Kurul üyeleri en az 5 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. 7. Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun görev ve yetkilerinden biri değildir? A) Oda Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmek kaydıyla, meslek mensuplarının haksız rekabete ve reklam ilkelerine ilişkin meslek kurallarını ihlâl edip etmedikleri konusunda denetim ve soruşturma yapmak. B) Birlik Yönetim Kurulu bu konularda sirküler, bülten ve tebliğler yayınlayabilir. C) Meslek mensuplarının haksız rekabet veya reklam ilke ve kurallarına aykırılık teşkil eden davranış ve uygulamalarının tespiti halinde, bundan sorumlu olanlar için uygun görülen yaptırım önerisi ile birlikte durumu ilgili oda yönetim kuruluna sunmak. D) Kurul tarafından meslek mensubundan talep edilen ve kendisine veya müşterisine ait defter, evrak, dosya, kayıt ve diğer belgelerin meslek mensubu tarafından ibraz veya teslim edilmemesi halinde, gerektiğinde mahkemeye başvurulmasını, bunların ibraz veya tesliminin sağlanmasını oda yönetim kuruluna teklif etmek. E) Yıllık çalışma faaliyet raporunu, genel kuruldan önce oda yönetim kuruluna sunmak. 33
35 8. Birlik haksız rekabetle mücadele kurulunun teşekkülü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 5 üyeden oluşur. B) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 11 üyeden oluşur. C) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 3 üyeden oluşur. D) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 2 üyeden oluşur. E) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az 9 üyeden oluşur. 9. Birlik haksız rekabetle mücadele kurul üyeleri en az kaç yıl kıdemli meslek mensupları arasından birlik yönetim kurulu tarafından görevlendirilir? A) Kurul üyeleri en az 3 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. B) Kurul üyeleri en az 10 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. C) Kurul üyeleri en az 2 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. D) Kurul üyeleri en az 5 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. E) Kurul üyeleri en az 6 yıl kıdemli meslek mensupları arasından. Test 10 HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 11. Birlik haksız rekabetle mücadele kurulunun görev ve yetkilerinden biridir? A) Oda yönetim kurulu tarafından görevlendirilmek kaydıyla, meslek mensuplarının haksız rekabete ve reklam ilkelerine ilişkin meslek kurallarını ihlâl edip etmedikleri konusunda denetim ve soruşturma yapmak. B) Yılsonu itibariyle, oda haksız rekabetle mücadele kurulları tarafından hazırlanan faaliyet raporları ile görüş ve tavsiyeleri değerlendirir ve bunları Birlik Yönetim Kuruluna sunar. C) Meslek mensuplarının haksız rekabet veya reklam ilke ve kurallarına aykırılık teşkil eden davranış ve uygulamalarının tespiti halinde, bundan sorumlu olanlar için uygun görülen yaptırım önerisi ile birlikte durumu ilgili oda yönetim kuruluna sunmak. D) Kurul tarafından meslek mensubundan talep edilen ve kendisine veya müşterisine ait defter, evrak, dosya, kayıt ve diğer belgelerin meslek mensubu tarafından ibraz veya teslim edilmemesi halinde, gerektiğinde mahkemeye başvurulmasını, bunların ibraz veya tesliminin sağlanmasını oda yönetim kuruluna teklif etmek. E) Yıllık çalışma faaliyet raporunu, genel kuruldan önce oda yönetim kuruluna sunmak. 10. Birlik haksız rekabetle mücadele kurulunun görev süresi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıldır. B) Kurul üyelerinin görev süresi Birlik Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. C) Kurul üyelerinin görev süresi 2 dönemle sınırlıdır. D) Kurul üyelerinin görev süresi bir dönemle sınırlıdır. E) Kurul üyelerinin görev süresi 10 yıldır. 34
36 12. Birlik haksız rekabetle mücadele kurulunun görev ve yetkilerinden biridir? A) Odalarda kurulan haksız rekabetle mücadele kurulları arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlar, uygulamada yeknesaklığı gözetir. B) Oda yönetim kurulu tarafından görevlendirilmek kaydıyla, meslek mensuplarının haksız rekabete ve reklam ilkelerine ilişkin meslek kurallarını ihlâl edip etmedikleri konusunda denetim ve soruşturma yapmak. C) Meslek mensuplarının haksız rekabet veya reklam ilke ve kurallarına aykırılık teşkil eden davranış ve uygulamalarının tespiti halinde, bundan sorumlu olanlar için uygun görülen yaptırım önerisi ile birlikte durumu ilgili oda yönetim kuruluna sunmak. D) Kurul tarafından meslek mensubundan talep edilen ve kendisine veya müşterisine ait defter, evrak, dosya, kayıt ve diğer belgelerin meslek mensubu tarafından ibraz veya teslim edilmemesi halinde, gerektiğinde mahkemeye başvurulmasını, bunların ibraz veya tesliminin sağlanmasını oda yönetim kuruluna teklif etmek. E) Yıllık çalışma faaliyet raporunu, genel kuruldan önce oda yönetim kuruluna sunmak. 13. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ne göre haksız rekabetin varlığı halinde odalar aşağıdaki davalardan hangisini açmaya yetkili değildir? A) Fiilin haksız olup olmadığının tespiti davası B) Haksız rekabetin men i davası C) Haksız rekabetin neticesi olan maddi durumun ortadan kaldırılması davası D) Haksız rekabet yanlış veya yanıltıcı beyanlarla yapılmışsa bu beyanların düzeltilmesi davası E) Tazminat davası Test 10 HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 14. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensubu, mesleki konularda hazırlayacağı kitap, makale ve benzeri bilimsel çalışmalarda çalıştığı büro, Şirket veya kurumun ad ve unvanını kullanabilir. B) Meslek mensubu, istihdam ettiği personel tarafından gerçekleştirilen haksız rekabet eylemleri ve uygulamaları sebebiyle bağlı bulunduğu odaya ve zarar görenlere karşı sorumludur. C) Meslek mensubu bilimsel, düşünsel tartışmalar, seminerler ve eğitim programları organize edebilir ancak bu faaliyetleri basın ve yayın yoluyla üçüncü kişilere duyuramaz. D) Meslek mensubu veya mesleki Şirketin yayınladığı sirküler, bülten ve işe alma broşürlerinin mesleki ilişkilerin sürdürüldüğü kimselere gönderilmesi reklam sayılmaz. E) Meslek mensubunun, mesleki faaliyet ve meslek alanı dışında yerel, ulusal veya uluslararası düzeydeki herhangi bir faaliyetinin tanıtılması veya aldığı bir ödülün kamuya duyurulması veya üyesi olduğu bir kurumdaki üyeliğini açıklaması reklam sayılmaz. 35
37 15. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ne göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Akademik unvana sahip meslek mensupları tabelalarında akademik unvanlarını kullanabilirler. B) Odalar, haksız rekabetin varlığı hâlinde Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre haksız rekabetin neticesi olan maddi durumun ortadan kaldırılması davası açmaya yetkili değildir. C) Meslek mensuplarının çalışanlarını meslek mensuplarının veya iş sahiplerinin sırlarını açıklamaya yöneltmek haksız rekabet teşkil etmez. D) Ortak sıfatı taşıyan meslek mensuplarının başlıklı kâğıtlarında, kartvizitlerinde ve diğer basılı kâğıtlarında ortaklığın adı yanında kendi ad ve soyadlarını kullanmaları zorunlu değildir. E) Başlıklı kâğıtlarda kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile siyasi partilerdeki geçmiş ve mevcut görevler belirtilebilir. 16. Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ndeki reklam yoluyla haksız rekabet hâlleri arasında yer almaz? A) Diğer meslek mensupları hakkında asılsız ihbar ve şikayette bulunulması B) Diğer meslek mensuplarının hizmetlerini ve faaliyetlerini yanlış ve yanıltıcı açıklamalarla kötülemesi C) Mesleki şirketin yayınladığı sirküler, bülten ve işe alma broşürlerinin mesleki ilişkilerin sürdürüldüğü kimselere gönderilmesi D) Meslek mensuplarının kendisi, hizmetleri ve faaliyetleri hakkında gerçek dışı veya yanıltıcı açıklamalarda bulunması E) Meslek mensuplarının sahip olmadıkları meslek unvanını kullanması Test 10 HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 17. Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ndeki ücret ve diğer mali nitelikteki uygulamalar ile haksız rekabet hâllerinden birisi değildir? A) Bir meslek mensubuna olan ücret borcunu ödememiş iş sahibine hizmet vermek B) İş sahiplerine menfaat sağlamayı vaat etmek suretiyle iş almak C) Ekonomik durumunun uygun olmadığını kanıtlayan kişilere ücretsiz hizmet vermek D) Üçüncü kişilere menfaat sağlamayı vaat etmek suretiyle iş almak E) Ücret tarifesindeki bedellerin yüzde yüz fazlasını aşan miktarda ücret talep etmek 18. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği nde yer alan reklam kurallarına göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensupları büro açılışlarını basın ve yayın yoluyla duyuramaz. B) Meslek mensuplarının kullandıkları başlıklı kâğıtlar, kartvizitler ve diğer basılı evrak, reklam niteliği taşıyacak şekilde düzenlenemez. C) Meslek mensubu sunduğu mesleki faaliyetlerin tanıtımı için hazırlayacağı kitapçık ve broşürlerde, mevcut ve geçmiş müşterilerinin isim ve unvanlarını açıklayamaz. D) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik hizmeti, hiçbir sıfat altında marka olarak tescil ettirilemez. E) Meslek mensupları, büroları veya ortağı olduğu şirketlerin veya müşterilerinin mesleki personel ihtiyacı için ilan verebilir; ancak meslekle ilgili eğitim kurumlarında öğrencileri veya mezunları haberdar etmek amacıyla mesleği ve büro veya şirketini tanıtıcı bilgiler veremez. 36
38 19. Test 10 HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ I. Maddi tazminat davası II. Manevi tazminat davası III. Fiilin haksız olup olmadığının tespiti davası IV. Haksız rekabetin men i davası V. Haksız rekabetin neticesi olan maddi durumun ortadan kaldırılması davası Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ne göre, Odalar haksız rekabete dayalı olarak yukarıdaki davalardan hangilerini açma yetkisine sahip değildir? A) I ve II B) I ve IV C) II ve III D) II ve V E) III ve V 20. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ne göre, meslek mensubunun istihdam ettiği personel tarafından gerçekleştirilen haksız rekabet eylemleri ve uygulamalarından doğan sorumluluk aşağıdakilerin hangisinde doğru şekilde açıklanmıştır? A) Meslek mensubunun bağlı bulunduğu odaya ve zarar görenlere karşı hiçbir sorumluluğu yoktur. B) Meslek mensubu, sadece zarar görenlere karşı sorumludur; bağlı bulunulan odaya karşı sorumluluk sadece istihdam edilen kişidedir. C) Meslek mensubu, sadece bağlı bulunduğu odaya karşı sorumludur; zarar görenlere karşı şahsi sorumluluk sadece istihdam edilen kişidedir. D) Meslek mensubu, sadece Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğine karşı sorumludur. E) Meslek mensubu, bağlı bulunduğu odaya ve zarar görenlere karşı sorumludur. 21. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği hükümlerinde yer alan reklam kuralları kısmıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Meslek mensupları personel ihtiyacı ile ilgili olarak meslekle ilgili eğitim kurumlarında öğrencileri veya mezunları haberdar etmek amacıyla mesleği ve bürosunu tanıtıcı bilgiler verebilir. B) Meslek mensupları, mesleki konularda hazırlayacağı kitap, makale ve benzeri bilimsel çalışmalarda çalıştığı büro, şirket veya kurumun ad veya unvanını kullanamaz; ancak mesleki ve akademik unvanlarını kullanabilir. C) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik hizmeti, marka olarak tescil ettirilebilir. D) Meslek mensubunun yayınladığı, sirküler, bülten ve işe alma broşürlerinin mesleki ilişkilerin sürdürüldüğü kimselere gönderilmesi reklam sayılmaz. E) Meslek mensupları bilimsel, düşünsel tartışmalar, seminerler ve eğitim programları organize edebilir. 22. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi haksız rekabet sayılan hâller arasında yer almaz? A) Mevzuat hükümlerinin emredici kurallarına aykırı davranmak suretiyle meslek mensupları karşısında haksız şekilde avantaj elde etmek B) İş sahiplerinden emanet para toplamak, alınan ücrete karşılık olmak üzere gerçeğe aykırı serbest meslek makbuzu veya fatura düzenlemek C) Müşterisine verdiği hizmet karşılığında ücret tarifesinin belirgin şekilde üstünde bir ücret alınması D) Bağımlı çalışan meslek mensupları bakımından aynı anda birden çok işletmede mesleki sorumluluk üstlenmek E) Bir meslek mensubuna olan ücret borcunu ödememiş iş sahibine hizmet vermek 37
39 1. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik e göre, ücret sözleşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Süreli olarak yapılan ücret sözleşmesinin en az 2 yıllık olması şarttır. B) Yabancı firmalarla yapılan ücret sözleşmelerinin mutlaka Türkçe yapılması gerekmektedir. C) Ücret sözleşmelerine; ücrete mahsuben avans verileceğine dair hüküm konulamaz. D) Ücret sözleşmesine, yapılan hizmet karşılığı meslek mensubuna ortaklık payı verileceğine dair hüküm konulabilir. E) Ücret sözleşmesinin sözlü yapıldığının belirlenmesi durumunda, meslek mensubu hakkında disiplin cezası uygulanır. Test 11 ÜCRET YÖNETMELİĞİ 3. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde yer alan ücret esaslarına göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ücret tarifesindeki asgari miktar altında kalan ücretle çalışmak yasak olup aksine hareket disiplin cezasını gerektirir. B) Birden çok işe ait ücretlerle ilgili olarak bir tek sözleşme yapılması mümkün değildir. C) Ücret sözleşmesine, yapılan hizmet karşılığı meslek mensubuna ortaklık payı verileceğine dair hüküm konulamaz. D) Altı aylık bir ücret sözleşmesi yazılı olarak dahi yapılamaz. E) Ücret sözleşmelerine iş sahibi adına yapılacak giderlerin sonradan iş sahibinden tahsil edileceğine dair özel hükümler konulabilir. 2. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ücret sözleşmesine ücretin iş yapıldıkça taksit taksit ödeneceğine dair hüküm konulamaz. B) Meslek mensubu ücret sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve belli bir meblağı kapsaması şarttır. C) Süreli ücret sözleşmelerinin en az bir yıllık olması şarttır. D) Ücret sözleşmesine, yapılan hizmet karşılığı meslek mensubuna ortaklık payı verileceğine dair hüküm konulamaz. E) Üzerine aldığı birisi, haklı bir sebep olmaksızın bırakan meslek mensubu, hiçbir ücret talep edemez ve peşin aldığı ücret ile avansları da geri vermek zorundadır. 4. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Süreli ücret sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için en az üç yıllık yapılması zorunludur. B) Anlaşmaya göre peşin verilmesi gereken avans ödenmezse, meslek mensubu işe başlamak ya da işi sürdürmek zorunda değildir. C) Ücret sözleşmelerinin yabancı firmalarla yabancı dilde yapılması mümkündür. D) Ücret sözleşmelerinin yabancı firmalarla yabancı paralı yapılması mümkündür. E) Meslek mensubunun kusur ve ihmali dolayısıyla sözleşmenin iş sahibince feshi hâlinde ücret ödenmez. 38
40 5. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, ücret tarifesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Tarife tespitinde; danışmanlık, denetim, tasdik hizmetleri ve belge düzenlenmesi için ayrı ayrı tarife grupları tespit edilmesi zorunludur. B) Odalar, hazırladıkları yeni tarifeleri Kasım ayı sonuna kadar Geçici Kurul a yollarlar. C) Bir yılın tarifesinin hazırlanmasına önceki yılın Ekim ayında odalarca başlanır. D) Ücret tarifesindeki asgari miktar altında kalan ücretle çalışmak, sözleşmede açıkça belirtilmek suretiyle mümkündür. E) Bakanlıkça tasdik edilen tarifeler Ticaret Sicili Gazetesi nde yayımlanmakla yürürlüğe girer. Test 11 ÜCRET YÖNETMELİĞİ 6. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, ücret tarifesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Tarife, yapılacak hizmetler karşılığında alınacak en az ücret miktarları açısından meslek mensupları için bağlayıcı olmayan bir nitelik taşır. B) Tarife tespitinde danışmanlık, denetim, tasdik hizmetleri ve belge düzenlenmesi için ayrı ayrı tarife grupları tespit edilmesi zorunludur. C) Tarifedeki ücretler tespit edilirken, eleman/saat esasına göre hizmetlerin maliyeti, o bölgedeki genel ücret düzeyi ve yaşama standardı göz önünde tutulur. D) Bir yıl sonra uygulanacak ücretlere ait tarife, en geç önceki yılın Aralık ayının 20 sine kadar Resmi Gazete ile ilan olunur. E) Tahkim, bilirkişilik ve tasfiye memurluğu ile yargı mercilerinin vereceği görevler ve benzeri durumlarda tarifedeki ücretler esas alınır. 39
41 CEVAP ANAHTARI Test01 Test02 Test03 Test04 Test05 Test06 Test07 Test08 Test09 Test10 Test11 1 E 1 B 1 A 1 C 1 E 1 E 1 A 1 A 1 A 1 A 1 E 2 D 2 E 2 E 2 A 2 C 2 B 2 D 2 C 2 D 2 D 2 A 3 D 3 B 3 E 3 A 3 C 3 C 3 E 3 A 3 B 3 C 3 B 4 A 4 C 4 A 4 E 4 E 4 E 4 C 4 C 4 E 4 E 4 A 5 E 5 B 5 D 5 E 5 E 5 C 5 A 5 A 5 B 5 C 5 A 6 A 6 B 6 D 6 A 6 A 6 E 6 A 6 B 6 E 6 D 6 A 7 C 7 E 7 B 7 D 7 C 7 C 7 C 7 E 7 D 7 B 8 D 8 E 8 C 8 C 8 C 8 B 8 A 8 B 8 B 8 A 9 D 9 A 9 D 9 B 9 E 9 E 9 E 9 B 9 E 9 D 10 C 10 D 10 A 10 E 10 B 10 D 10 B 10 D 10 D 10 B 11 E 11 E 11 E 11 C 11 A 11 B 11 D 11 B 11 B 12 C 12 D 12 A 12 E 12 C 12 E 12 A 12 A 13 B 13 B 13 B 13 A 13 A 13 A 13 C 13 E 14 B 14 B 14 A 14 A 14 D 14 D 14 A 15 C 15 D 15 C 15 C 15 C 15 A 16 A 16 C 16 A 16 E 16 D 16 C 17 B 17 D 17 A 17 A 17 B 17 E 18 A 18 E 18 B 18 D 18 B 18 E 19 B 19 A 19 D 19 D 19 A 20 E 20 E 20 C 20 E 20 E 21 C 21 D 21 E 21 D 21 C 22 D 22 C 22 C 22 E 22 C 23 D 23 E 23 E 24 C 24 B 24 B 25 A 25 A 25 D 26 E 26 A 26 B 27 D 28 C 29 E 30 A 31 D 32 B 40
- MESLEK HUKUKU- 7.Aşağıdakilerden hangisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Genel Kurulunun görevlerinden biri değildir?
- MESLEK HUKUKU- 1.Aşağıdakilerden hangisi 3568 sayılı Kanuna göre muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konularından biri (2004/3) A) Muhasebe sistemleri kurmak ve geliştirmek B) Genel kabul görmüş
D) Kamu haklarından mahrum bulunmamak E) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları
MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI 1. Aşağıdakilerden hangisi 3568 sayılı Kanunun amaçları arasında yer almamaktadır? A) İlgili Meslek Odaları ve Birliğin kurulmasına, teşkilat, faaliyet ve denetimlerine,
Türkiye Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler ve Yeminli Malî Müşavirler Odaları Birliğinden:
SM - Serbest Muhasebecilik, SMMM - Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve YMM - Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 21 Kasım 2007
Serbest Muhasebeci Mali
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Serbest Muhasebeci, Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte
Yedek aday gösterme zorunluluğu grup olaak seçimlere girmenin önünde bir engel olarak anlaşıldığından bu konuda düzenleme yapılmıştır.
ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİ *(Değişik R.G.: 17/09/2007-26646) YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİ *(Değişik R.G.: 17/09/2007-26646) Oda Organlarının
MESLEK HUKUKU ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013
Meslek Hukuku Çıkmış Sorular MESLEK HUKUKU ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013 71. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik
Şube açabilmenin şartları düzenlenmiştir. Adres değişikliği bildirim süresi 15 günden otuz güne çıkarılmıştır.
ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK * (Değişik: R.G.: 22/05/2015-29363) SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR
Sirküler Rapor Mevzuat /142-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI
Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/142-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliği
SĐRKÜLER Đstanbul, 26.05.2015 Sayı: 2015/106 Ref: 4/106
SĐRKÜLER Đstanbul, 26.05.2015 Sayı: 2015/106 Ref: 4/106 Konu: SM, SMMM VE YMM ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĐKTE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK YAYINLANMIŞTIR 22.05.2015 tarih ve 29363
Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI
Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Yeminli Mali Müşavirler
Yeminli Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yapılan değişiklikler ( tarih R.G.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİ Yeminli Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yapılan değişiklikler (04.08.2015 tarih 29435 R.G.) DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ
Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.
İstanbul, 28.07.2008 5786 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Yayımlandı DUYURU NO:2008/80 10.07.2008
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 3568 sayılı kanunun amacı özetle "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik" ve "Yeminli Mali Müşavirlik" meslekleri ve hizmetleri
2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku 5 Temmuz 2017 Çarşamba (Sınav Süresi 2 Saat)
2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku 5 Temmuz 2017 Çarşamba 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) SORULAR SORU 1- Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin
ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ
Amaç ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın, Yönetim Kuruluna
ANTALYA SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLER ODASI ODA ĐÇ YÖNETMELĐĞĐ
ANTALYA SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLER ODASI ODA ĐÇ YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın, Yönetim Kuruluna
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler Odaları Birliğinden:
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler Odaları Birliğinden: SERBEST MUHASEBECĠLĠK SERBEST MUHASEBECĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK KANUNU GEREĞĠNCE YAPILACAK
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ
R.G. Tarihi : 16.01.2005 R.G. Sayısı : 25702 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Yeminli Mali
Mali Müşavir Nasıl Olunur?
On5yirmi5.com Mali Müşavir Nasıl Olunur? Kanun hükümlerine göre muhasebe mesleği icrasını hak kazananlara "Serbest Muhasebeci Malî Müşavir", "Yeminli Mali Müşavir" denir. Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2012 Salı
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU (*)
Kanun No : 3568 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU (*) Resmi Gazete Sayısı : 20194 Tarihi : 13/06/1989 Amaç Madde 1 Bu Kanunun amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ ( tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ (16.01.2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ Madde 1- Bu Yönetmeliğin
İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU
12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU (1) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU (1) Kanun Numarası : 3568 Kabul Tarihi : 1.6.1989 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 13.6.1989 Sayı : 20194 Yayımlandığı Düstur
DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI DUYURUSU;
DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI DUYURUSU; (Hatırlatma) Sevgili Arkadaşlar; Disiplin Kurulumuzun görev geldiği Mayıs 2008 ayından buyana meslek mensubu arkadaşların 4 nolu tebliğden kaynaklanan ve Vergi Denetim
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 3568 sayılı kanunun amacı özetle "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik" ve "Yeminli Mali Müşavirlik" meslekleri ve hizmetleri
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
SMMMYETERLİ Lİ K ÖMERHOCA 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 3568 sayılı kanunun amacı özetle "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik" ve "Yeminli Mali Müşavirlik"
BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411
BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini
SERBEST MUHASEBECİLİK,
SERBEST MUHASEBECİLİK, 2 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK GEÇİCİ KURULU İLE DEĞERLENDİRME VE SINAV KOMİSYONLARININ KURULMASI VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 64 SERBEST
Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği
Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği Kabul Tarihi : 16.01.2005 R.G. Tarihi : 16.01.2005 R.G. No : 25702 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin
SERBEST MUHASEBECİ-MALİ MÜŞAVİR
TANIM İşletmelerin ekonomik, mali ve hukuki durumları ile vergiye ilişkin işlemlerini muhasebe kurallarına, gerçeklere ve yasalara uygunluk açısından inceleyerek görüşünü ilgililere bildiren ve bu işleri
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve 1061 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU Kanun No:3568 Kabul
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden :
YMM - Yeminli Mali Müşavirlik Sınavlarına İlişkin Duyuru 22 Ağustos 2007 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26621 Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden : YEMİNLİ
***SORU 2: 3568 sayılı yasamız gereğince kurulan odaların; kuruluş maksadı ve niteliği, hakkında kısaca bilgi veriniz.
BAKMADAN GİTME! SORU 1 : 3568 sayılı meslek kanunumuza göre; SMMM. olabilmenin özel şartlarından SMMM lik sınavını kazanmış olma şartı kimlerde aranmamaktadır. CEVAP 1 : Türkiye genelinde mali denetim
Kanun Adı: SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU Kanun No: 3568 Kabul Tarihi: 1/6/1989 Resmi Gazete Sayısı:
Kanun Adı: SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU Kanun No: 3568 Kabul Tarihi: 1/6/1989 Resmi Gazete Sayısı: 20194 Resmi Gazete Tarihi: 13/6/1989 Amaç Madde 1 Bu Kanunun amacı,
SĐRKÜLER Đstanbul, 18.05.2015 Sayı: 2015/103 Ref: 4/103
SĐRKÜLER Đstanbul, 18.05.2015 Sayı: 2015/103 Ref: 4/103 Konu: SMMM ve SM STAJ YÖNETMELĐĞĐNDE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK 14.05.2015 tarih ve 29355 sayılı Resmi Gazete de Serbest Muhasebeci Mali
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
TANIM Kişi ve şirketlere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran, geliştiren; muhasebe, finans ve mali (para ile ilgili) konularda belgelere dayanarak inceleme ve denetim yapan, mali tabloların ve
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER
Maliye ve Gümrük Bakanlığından: SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (2 Ocak 1990 tarih ve 20390 sayılı Resmi Gazete'de
(19/08/2014 Tarih ve 29093 Sayılı R.G. Yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile güncellenmiştir.)
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ (16.01.2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) AMAÇ (19/08/2014 Tarih ve 29093 Sayılı R.G. Yayımlanan
SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
R.G. Tarihi : 02.01.1990 R.G. Sayısı : 20390 SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE
Mesleki Uyum Eğitimi İle Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler
Mesleki Uyum Eğitimi İle Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar Amaç Madde 1 Bu düzenlemenin amacı; BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler a) Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM ve BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM ve BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği 12 Nisan
07.01.2009. Değerli Üyemiz,
07.01.2009 Değerli Üyemiz, Son zamanlarda bazı Esnaf Odaları ile kuruluşların, yetkileri olmadığı halde Oda veya kuruluşları bünyesinde muhasebe hizmeti vererek, 3568 sayılı Meslek Yasamız ile Yönetmeliklerine
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden:
SMMM - Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Eylül 2007 PERŞEMBE Resmi Gazete Sayı : 26656 YÖNETMELİK Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler
06.07.2004 / 25514 TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU. Kanun No. 5200. Kabul Tarihi : 29.6.2004. Amaç ve kapsam
06.07.2004 / 25514 TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU Kanun No. 5200 Kabul Tarihi : 29.6.2004 Amaç ve kapsam MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; üretimi talebe göre plânlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, kendi
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ (16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ (16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
27 Eylül 2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden: SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI
MESLEK HUKUKU MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI
3568 SAYILI SMMM ve YMM KANUNU Bu Kanunun amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye,
(**) (5786 sayılı Kanunun 19'uncu maddesi ile çıkarılmadan önceki şekli)"serbest Muhasebecilik",
Kanun: 3568 - SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU Amaç Madde 1 Bu Kanunun amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak,
SMMM YETERLİLİK MESLEK HUKUKU FUAT HOCA
SMMM YETERLİLİK MESLEK HUKUKU FUAT HOCA MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI 3568 SAYILI SMMM ve YMM KANUNU Bu Kanunun amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini
MECBURİ MESLEK KARARLARININ UYGULANMASI İLE İLGİLİ SON DURUM GENELGE /2003
MECBURİ MESLEK KARARLARININ UYGULANMASI İLE İLGİLİ SON DURUM GENELGE /2003 Ankara, 11.07.2003 Sayı : 2003/ Konu : YMM VE SMMM ODASI BAŞKANLIKLARI NA 3568 Sayılı Meslek yasamızın Birlik Genel Kurulunun
MUHASEBE FİNANSMAN ALANI (BÖLÜMÜ)
MUHASEBE FİNANSMAN ALANI (BÖLÜMÜ) ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Türkiye uzun süredir iş gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim
SMMM YETERLİLİK ÖMER HOCA
SMMM YETERLİLİK ÖMER HOCA 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 3568 sayılı kanunun amacı özetle "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik" ve "Yeminli Mali Müşavirlik"
TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ İLE TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ ŞUBELERİNİN
Amaç ve Kapsam TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ İLE TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ ŞUBELERİNİN KURULUŞ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ
TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KOMİSYONLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 18/10/2011 28088 Yönetmelikte Değişiklik Yapan Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 23/08/2013 28744 TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KOMİSYONLARI KURULUŞ VE
STAJ YÖNETMELÝÐÝ Gönderen : guliz - 17/11/2008 19:18
STAJ YÖNETMELÝÐÝ Gönderen : guliz - 17/11/2008 19:18 Konu: Staj Yönetmeliði Gönderim Zamaný: 21-Mart-2007 Saat 09:41 TÜRKÝYE SERBEST MUHASEBECÝ MALÝ MÜÞAVÝRLER VE YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLER ODALARI BÝRLÝÐÝ
TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Adalet Akademisi
ESKİ HALİ YENİ HALİ GEREKÇE Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği
ESKİ HALİ YENİ HALİ GEREKÇE Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği Kabul Tarihi
YIL ŞUBE YÖNETMELİĞİ
YIL ŞUBE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 Bu yönetmeliğin amacı, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Şubelerinin kuruluş ve işleyişlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
TÜRK MÜHENDİS ve MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK YÖNETMELİĞİ TASLAĞI
TÜRK MÜHENDİS ve MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmelik, Ziraat Mühendisleri Odası
TEBLİĞ. MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28539 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler
Amaç ve kapsam Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinin
Yönetmelik Maliye Bakanlığından: İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliği İKİNCİ BÖLÜM
Yönetmelik Maliye Bakanlığından: İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, iç denetçi adaylarının belirlenmesini,
MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ
MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir
Yenicami Mah. Milas Asfaltı Üzeri SAYIN ÜYEMİZ ; P.K SÖKE. Sayı : 2017 / 245 Tarih: Konu: Borsamız Organ Seçimleri.
5174 Sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uyarınca, yargı gözetiminde 04 Ekim 2017 Çarşamba günü yapılacak olan borsamızın meclis asil ve yedek üyeleri seçimlerinde, aşağıdaki
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI
Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik
BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Resmi Gazete Tarihi: 25.01.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28539 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ 1. MADDE : Amaç ve Kapsam Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARINA İLİŞKİN DUYURU
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARINA İLİŞKİN DUYURU 5786 sayılı Yasa ile değişik 3568 sayılı Yasa ve 19 Ağustos 2014 tarih ve 29093 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Yeminli
Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019
BİLGİ NOTU Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı Tarih : 22 Şubat 2019 Konu : 19 Şubat 2019 Tarihli ve 30691 Sayılı Resmî Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Bankaların Kredi İşlemlerine
Madde 2 Bu yönetmelik, bilirkişilik görevi yapacak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilgisayar Mühendisleri Odası na üye mühendisleri kapsar.
Bu Yönetmelik 8-9 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen BMO 2.Genel Kurulu nda Oda Yönetim Kurulu na değişiklik yapma yetkisi verilerek kabul edilmiş, 25.09.2014 tarihli BMO Yönetim Kurulu kararıyla Madde
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM/STAJ/GRUP ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ SEÇİMİ VE GÖREVLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM/STAJ/GRUP ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ SEÇİMİ VE GÖREVLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 2 Ocak 2000 Sayı : 23924 Harran Üniversitesinden : Harran Üniversitesi Spor Birliği Yönetmeliği Kuruluş ve Kapsam
AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
24 Nisan 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28627 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE Amaç ve kapsam YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU. Yeminli Mali Müşavirlerin İdari ve Mali Sorumluluğu
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU Yeminli Mali Müşavirlerin İdari ve Mali Sorumluluğu YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUMLULUKLARI - Tasdikten Doğan Sorumluluk, - Sosyal Sorumluluk, -
42 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2010/01
İstanbul, 04.01.2010 42 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2010/01 31.12.2009 tarih ve 27449 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete
SENDİKA VE KONFEDERASYONLARIN DENETİM ESASLARI VE TUTACAKLARI DEFTERLER İLE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SİCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI
Sirküler Rapor 26.11.2013/201-1 SENDİKA VE KONFEDERASYONLARIN DENETİM ESASLARI VE TUTACAKLARI DEFTERLER İLE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SİCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelikte sendika ve konfederasyonların
İLÇESİ.ÜRÜNLERİ TARIMSAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ, AMAÇ VE ÇALIŞMA KONULARI AMAÇ
İLÇESİ.ÜRÜNLERİ TARIMSAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ, AMAÇ VE ÇALIŞMA KONULARI AMAÇ MADDE 1- üreticilerinin bir araya gelerek; 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunun da öngörülen
TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU
8879 TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5200 Kabul Tarihi : 29/6/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/7/2004 Sayı : 25514 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 43 Amaç ve kapsam Madde
I - 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler ile Tebliğe Eklenen Paragraf ve Bentler
Elektronik ortamda beyanname gönderme ile ilgili usul ve esaslar 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde (1) belirlenmiştir. Söz konusu Tebliğde, elektronik ortamda beyanname göndermek için kullanıcı
T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ YÖNERGESİ
T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesinin bağlı birimlerinde
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL PROTOKOLÜ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL PROTOKOLÜ Doküman No 918-03.01-D.02 Sayfa No 1 / 3 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu na göre 28532 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KULÜP TÜZÜĞÜ ŞABLONU
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KULÜP TÜZÜĞÜ ŞABLONU İtalik yazıyla belirtilen ifadeler kulüp üyeleri tarafından kulüp amaçlarına uygun olarak doldurulacaktır. Normal yazı tipi ile yazılmış diğer
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SPOR BİRLİĞİ YÖNERGESİ
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SPOR BİRLİĞİ YÖNERGESİ Kuruluş ve Kapsam Madde 1- Bu yönerge, 2547 Sayılı Kanunun 47. Maddesi ve Yüksek Öğretim Kurumları Mediko - Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Daire
SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ
YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği
MAL MÜ AV RL K MESLE
MAL MÜ AV RL K MESLE SMMM Nevzat AKKAYA ASMMMO Oda Sekreteri ANKARA Ocak 2016 2 Mali Müşavirlik Mesleği Ankara SMMMO Ankara SMMMO Mali Müşavirlik Mesleği 3 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR MESLEĞİNE BAKIŞ
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Araç Kiralama Yönetmeliği İçindekiler 1.BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, BAĞLAYICILIK, TANIMLAR VE HUKUKİ SORUMLULUK... 3 1.1. AMAÇ... 3 1.2. KAPSAM...
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak
Amaç İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Madde 1 Bu Yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak
MADDE 5 - (1) Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:
Gerçek ve tüzel kişi eksperlerde aranan nitelikler MADDE 5 - (1) Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır: a) Türkiye de yerleşik olması, 1 / 6 b) Medeni hakları
3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727
3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ
Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19.
2016 BAHAR ARA - A TİCARET HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Tacirler arasında gerçekleşen aşağıdaki ihbar veya ihtarlardan hangisi Türk Ticaret Kanununun öngördüğü şekil şartına uygun değildir? Noter kanalıyla yapılan
SERBEST MUHASEBECİ TANIM
TANIM Ekonomik faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait girişim ve işletmelerin muhasebe ilkeleri ve hükümleri gereğince, defterlerini tutan, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameler ile diğer
Sirküler Rapor Mevzuat /107-1
Sirküler Rapor Mevzuat 18.05.2015/107-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI ÜYE AİDATLARI İLE BİRLİK PAYLARININ TESPİTİNE AİT YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
