BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK"

Transkript

1 BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK

2 Eğitimin Hedefi : Basınçlı kapların sınıflandırılması, Periyodik testler ve kontrollerin tanımlanması, Her türlü basınçlı kabın kullanımından kaynaklanabilecek risklerin belirlenmesi ve bunlardan korunma yöntemlerinin açıklanmasıdır.

3 1. İlgili mevzuat KONU BAŞLIKLARI : 2. Basınçlı Kap Çeşitleri ve Sınıflandırılması 3. Basınçlı Tank ve Tüpler 4. Kazanlarda Güvenlik 5. Kompresörlerde Güvenlik 6. Basınçlı Kapların Oluşturduğu Tehlikeler ve Korunma Tedbirleri 7. Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolleri ve Test Teknikleri 8. İmalatçılarının Sorumlulukları dır.

4 Basınç; Birim alana uygulanan kuvvete basınç denir. Birimi: Bar veya Newton/cm 2 dir.

5 TANIMLAR : Kap: İçine akışkan doldurmak için tasarlanmış ve imal edilmiş hazneye denir. Bir kap birden fazla hazneden oluşabilir. Basınçlı kap : İç basıncı 0,5 bardan büyük olan kap ve ekipmanlara denir. Basınçlı ekipman : Her türlü basınçlı kap ile bunlar ile bağlantılı boru donanımı, emniyet donanımları ve basınçlı aksesuarlar anlamına gelmektedir. Eğer; varsa basınçlı ekipman üzerindeki flanş, nozul, kaplin ve destekler gibi basınçlı kısımlara bağlı elemanlar da bu tanıma dahildir.

6 EMNİYET AKSESUARLARI : Basınçlı kabın emniyetle işletilmesini sağlamak için gerekli olan cihazlardır. A) BASINÇ DÜŞÜRME CİHAZLARI : İzin verilen limit aşıldığında devreye girerek basıncı tamamen veya limit içinde kalacak şekilde düşüren cihazlardır. Örnek: Emniyet valfleri, Patlama diski, Bel verme çubukları, Kontrollü basınç düşürme sistemleridir.

7 Emniyet Valfi Ayarlanabilir Emniyet Valfi Kontrollü Basınç Düşürücü Emniyet Valfi ve Manometre Patlama Diski

8 B) OTOMATİK SİSTEMLER : Ayarlanan limit aşıldığında devreye girerek hata düzeltme imkanlarını faaliyete geçiren, tesisi kısmen veya tamamen kapatan ya da durduran sistemlerdir. Örnek: Basınç ve sıcaklık şalterleri, Akışkan seviye swiçleri Emniyetle ilgili her türlü ölçme kontrol ve düzenleme cihazları.

9 BASINÇLI KAP ÇEŞİTLERİ VE SINIFLANDIRILMASI Kazanlar, Gaz tüpleri, Hava tankları, LPG tankları, Kompresörler, Boru hatları, Sınaî gaz tankları, Kriojenik tanklar, Soğutma tankları, Otoklavlar, Hidrolik akışkan devreleri, Pnömatik akışkan devreleri,, Hidrofor olarak sınıflandırmak mümkündür.

10 KAZAN : İçine doldurulan akışkanın sıcaklık, basınç vb. değerlerini proses için istenilen sınırlar arasına getirmekte kullanılan cihazlara kazan denir. Literatürde geçen bir başka değişik tanıma göre; Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı akışkana aktaran ekipmanlara kazan denir. şeklinde yapılmıştır.

11 BOYLER KAZANI : Boyler kazanlarında; kalorifer kazanından ya da başka kaynaklardan gelen sıcak ya da kızgın buhar, serpantinler (borular) vasıtasıyla içinde soğuk su bulunan bir deponun içinden geçirilerek, binada kullanılacak sıcaklığa düşürülmesi sağlanır. Bu sayede, sürekli ve düzenli olarak sıcak su temin edilir. Kazanın içerisindeki su, basınçlı olarak tutulur. Bu nedenle, kazanın dış kısımlarının yalıtılması gerekir.

12 HİDROFOR SİSTEMİ : Hidroforlar; basıncı düşük bir akışkanı belli bir rezervuardan veya direkt su şebekesinden alarak, kullanım yerlerine basınçlı bir şekilde ileten, işletimini kullanım şartlarına göre tamamen otomatik olarak gerçekleştiren pompa sistemleridir. Hidroforlar; binalarda, dairelerde, villalarda, site ve gökdelenlerde kısaca şebeke suyunun yeterli olmadığı durumlarda mevcut depolardan ya da bahçelerdeki artezyen kuyularından basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla lokal ve bireysel amaçlar için kullanılır. Kısaca hidroforlar, su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleri olarak tanımlanabilir. Çoğunluğu elektrikle çalışan bu sistemler, musluklardan akan suyun basıncını arttırır.

13 Eğer hidroforlu pompalar kullanılmazsa, su her kullanıldığında basıncı karşılamak için pompaların sürekli olarak çalışması gerekir. Bu durumda motorlar yanar. Motor, suyu belli bir basınca kadar hidroforun içine basar. Su kullanıldıkça, basınç belli bir değere düşene kadar motor çalışmaz.

14 Membranlı Hidrofor : Yüksek viskozitedeki akışkan transferi için kullanılan bir pompa türüdür. Basınçlı hava vasıtasıyla tahrik edilen bir türbinin hareketi ile pompalama işlemi gerçekleştirilir. Genellikle yoğun çamur transferinde kullanılır.

15 KRİYOJENİK TANKLAR : Çok düşük sıcaklıklardaki maddeleri depolamak için kullanılan tanklardır. Kriyojenik sıcaklıklar, -150 c ile mutlak sıfır (-273 c veya 0 K) arasındaki sıcaklıklar olarak tanımlanır sıcaklık koşullarında cisimlerin mekanik dayanımı, ısıl iletkenlik ve elektriksel direnç gibi özelliklerinde önemli değişiklikler ortaya çıkar. Bu düşük sıcaklıklar; oksijen, hidrojen, helyum, argon ve azot gibi gazların sıvılaştırılmasında da kullanılmaktadır. Kriyojenik tanklar, içlerinde -100 derecenin altında sıvı fazda bulunan gazları taşımak ve depolamak amacı ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Bu tanklarda; sıvı haldeki gazların, gaz fazına geçmemesi için izolasyon oldukça önemlidir. Bu yüzden kriyojenik tanklar farklı bir tasarıma sahiptirler. Her bir tank, iç içe geçirilmiş iki adet tanktan oluşmaktadır.

16 SOĞUTMA TANKLARI : Soğutma tanklarının kapakları ve delikleri, soğutucu gazların dışarıya kaçmasını engelleyecek şekilde sağlam yapılmalıdır. Soğutma tanklarında sıvı kullanıldığı takdirde, sıvı yüksekliği göstergesi bulunmalıdır. Amonyak veya kükürt dioksit gibi maddelerin soğutucu olarak kullanıldığı soğutma tanklarına konan basınç ayar araçları ile kırılabilir çeşitten güvenlik tertibatının uçlarına, birer boru takılarak kapalı kaplara bağlanmalıdır. Soğutma tanklarındaki basınç ayar subapları, tankın üzerine ve soğutucu sıvının en yüksek seviyesinin üstünde uygun bir yere yerleştirilmelidir.

17 OTOKLAV KAZANI : Vida ve civatalarla tutturulmuş basit bir kapağı olan ve yüksek iç basınca dayanıklı kaplardır. Otoklav kazanları; gıda laboratuvarlarında ve sağlık sektöründe ameliyatlarda yararlanılan her türlü aygıt ve gereçlerde hijyen sağlamak için yaygın olarak kullanılan basınçlı buhar kazanıdır.

18 Basınçlı Kaplarda Meydana Gelebilecek Tehlikeler : Kabın patlaması, İçindeki gazın ortama yayılıp patlaması, Ocaklarda oluşan gazların patlaması, Zararlı ve zehirli gazların etkileri, Zararlı sıvıların sıçramasıdır. Bu tehlikeler sonucunda, büyük yangın ve facialar ortaya çıkmaktadır.

19 Genel Olarak Alınması Gerekli Tedbirler : Patlamalara karşı dayanıklı bir yerde bulundurmak Uygun emniyet donanımının olması Gaz kaçağı ihtimaline karşı uygun havalandırma, Periyodik kontrol ve deneylerinin zamanında yapılması, Ömrü biten kabın devreden çıkarılması, Uzman kişiler tarafından kullanılmasıdır.

20 BASINÇLI KAPLARDA ETİKET: Buhar ve sıcak su kapları ile basınçlı hava depoları, gaz tüpleri ve gaz depoları gibi basınçlı kaplar ve bunların bağlantıları, teçhizatı ve malzemesi tekniğe uygun olacaktır. Basınçlı kapların görünür yerlerine imalatçı firma tarafından aşağıdaki bilgilerin yazılı olduğu bir plaka konacaktır. 1) Kap hacmi (litre) 2) İşletme basıncı (kilogram/santimetrekare), 3) Deneme basıncı (kilogram/santimetrekare), 4) Kontrol tarihi.

21 Basınçlı kapların imalatçı ya da ithalatçıları tarafından kullanıcılara verilmesi gerekli talimatlarda; - Kabın öngörülen kullanım amacı, - Kabın emniyeti için bakım ve montaj şartları, - İşaretlemeler bulunmak zorundadır.

22 Basınçlı Kaplar ve Bu Kapların Muayene Yöntemlerinin Ortak Hükümlerine Dair Yönetmelik; İçerisindeki gaz, buhar veya sıvı akışkanlarını 0,5 bar dan daha fazla basınca maruz kalarak muhafaza eden sabit ya da hareketli kapları kapsar. 0,5 bar dan daha fazla etkili basınç uygulayan gaz, buhar veya sıvı akışkanları üzerine tasarlanan ya da geliştirilen sabit ya da hareketli kap veya depoları kapsar.

23 Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği uyarınca bir basınçlı kabın azami çalışma basıncı 30 bar dan fazla olamaz.

24 Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği ; Asgari çalışma sıcaklığı 50 C den düşük, Azami çalışma sıcaklığı çelik için 300 C den, Alüminyum veya alüminyum alaşımlı kaplar için 100 C den fazla olmayan kapları kapsar.

25 Kazan Çeşitleri Sıcak su kazanları Buhar kazanları * Düşük basınçlı buhar kazanları ( kg/cm 2 ) * Orta basınçlı buhar kazanları ( kg/cm 2 ) * Yüksek basınçlı buhar kazanları (6.01- üzeri kg/cm 2 ) Kızgın su kazanları Kızgın yağ kazanları

26 Kazanlarda Güvenlik Basit basınçlı kap yapımında kullanılan malzeme çelik ise; min. et kalınlığı 2 mm olmalıdır. Basit basınçlı kap yapımında kullanılan malzeme alüminyum ve alaşımlı alüminyum ise; min. et kalınlığı 3 mm. olmalıdır.

27 Kazanlarda Güvenlik Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği uyarınca, basınç altında kabın mukavemetine katkıda bulunan parçalar ve donanımlar ; «Alaşımsız çelikten veya alaşımsız alüminyumdan veya yaşlandıkça sertleşmeyen alüminyum malzemeden yapılmış olmalıdır. azanları

28 KAZANLARDA ETİKET: Her kazanın görünür bir yerine, imalatçı firma tarafından aşağıdaki bilgiler yazılı bir plaka konulacaktır : 1) İmalatçı firmanın adı, 2) Kazanın numarası, 3) İmal edildiği yıl, 4) En yüksek çalışma basıncı.

29 Kazanlarla çalışmalarda sağlık ve güvenlik konusu ele alındığında dikkat edilmesi gereken ilk husus, kazan imalatında güvenlik kurallarına uyulmalıdır. Bu nedenle; Her çeşit buhar ve sıcak su kazanları ile bunların malzeme ve teçhizatı, fennin, tekniğin ve kullanılacağı işin gereklerine uygun bir şekilde yapılmış olacaktır. şeklinde düzenleme yapılmıştır.

30 Kazanların Patlama Sebepleri : Kazanın ve tesisin uygun yapılmamış olması, Gerekli emniyet donanımının olmaması, Kullanıcı hataları, Zamanında bakım ve kontrolünün yapılmamış olmasıdır.

31 Sıcak Su Kazanlarında Emniyet Donanımı Termometre Hidrometre Gidiş dönüş emniyet boruları Patlama kapağı Gözleme deliği İmbisat deposu (Taşma Havuzu) Denge kabı, Termostat olarak sıralanabilir. Taşma Havuzu

32 Buhar Kazanlarında Emniyet Donanımı Kazan besleme (Su tağdiye) cihazı : (Bu cihaz, buhar kazanındaki su düzeyinin aynı kalmasını sağlayan aygıttır) Su seviye göstergeleri Emniyet supapları Manometre Presostat (Basınç şalteri) Emniyet düdüğü dür.

33 1. Gösterge 2. Buhar Çıkışı 3. Hava Tahliyesi 4. Emniyet Valfı 5. Besi Suyu Girişi 6. Yüzey Blöfü 7. Kollektör Çıkışı 8. Dip Blöf Blöf : Kazan suyu içinde buharlaşma sonucu konsantrasyonu artan çözünmüş ya da askıda kalmış katı madde miktarını kazan için belirlenen limitlere çekebilmek amacıyla kazan suyunun bir kısmının sistemden atılması işlemidir.

34 Buhar Kazanlarında Ölçü Aletleri Buhar basıncı göstergesi Besleme suyu basıncı göstergesi Ocak hava emiş basıncı göstergesi Kazan hava vantilatörü basıncı göstergesi Baca giriş gaz basıncı göstergesi Buhar akış miktarı göstergesi ve kaydedicisi Kazana verilen hava miktarı göstergesi

35 Buhar çıkış sıcaklığı (Kızgın buhar üreten kazanlarda) termometresi Hava ısıtıcısı olanlarda, ısıtıcı çıkış hava ve gaz sıcaklığı göstergesi Ara ısıtıcısı olan kazanlarda, ara ısıtıcı buhar giriş çıkış sıcaklığı ve basıncı göstergesi Besleme suyu giriş sıcaklığını ölçen termometre Toz kömür öğütücülerin, toz kömür ve hava karışımı sıcaklık termometresidir.

36 Buhar Kazanlarında Otomatik Kontrol Sistemleri Yanma kontrolü (Kazandaki basıncın sabit tutulması gereken yerlerde uygulanır) Besleme suyu kontrolü : (Kazan dom su seviyesini sabit tutar) Dom seviyesi : Kazanların içerisindeki kazan suyu seviyesidir. Sıcaklık kontrolü (Buhar çıkış sıcaklığını sabit tutar) Kazan ilk ateşlendiğinde kontrol sistemleri elle kumanda edilmeli, kararlı bir rejime geçtikten sonra otomatik kontrole alınmalıdır.

37 Buhar Kazanlarında Otomatik Kilitleme ve Koruma Donanımı Brülor alevi söndüğünde yakıtı kesen fotoelektrik gözleyici, Aşırı buhar basıncında yakıtı kesen basınç şalteri (presostat) Dom suyu seviyesi aşırı düştüğünde yakıtı kesen su seviye aygıtı, Yakıt ön ısıtıcılı kazanlarda, yakıt pompası çıkış basıncı düştüğünde yakıtı kesen basınç şalteri, Yakıt sıcaklığının düşmesi halinde yakıtı kesen sıcaklık şalteri, Kazan yakma havasının kesilmesi halinde yakıtı kesen basınç şalteri, Gaz yakan kazanlarda, gaz basıncının düşmesi halinde yakıtı kesen basınç şalteridir.

38 Alçak basınçlı buhar ve sıcak su kazanlarında basınç 0,5 Atm yi ve sıcaklık 110 C yi geçmemelidir. Basıncın düşük veya yüksek olduğu yerlerde çalıştırılacak işçiler öncelikle genç ve tecrübeli işçiler olmalıdır.

39 Gaz, kömür tozu ve akaryakıtla otomatik çalışan sıcak su kazanlarında sıcaklığın 120 C nin üstüne çıkmasını önleyecek bir termostat bulunmalıdır.

40 EMNİYET SÜPABI : (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde : 205) Buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacak ve subaplar doğrudan doğruya kazanla bağlantılı olacaktır. Kazanla emniyet supapları arasında bağlantı borusu üzerinde, hiç bir şekilde buharın geçmesini engelleyecek bir valf veya başka bir engel bulunmayacaktır. Emniyet supapları, kazanın çalışma basıncına göre ayarlanacak ve hiç bir zaman tutukluk yapmayacak şekilde paslanmaz malzemeden yapılmış olacaktır. Emniyet supapları, titreşim yapmadan ayarlanabilecek ve ehliyetsiz kimselerin, ayarı bozmasını önleyecek şekilde kapatılmış veya mühürlenmiş olacaktır.

41 EMNİYET SÜPABI : Emniyet supapları, fazla basınçtan dolayı, çıkan buharı dışarı atarken, çalışanlara zarar vermeyecek şekilde teçhiz edilmiş olacaktır. Buhar kazanlarında, emniyet supaplarına gelen buhar basıncı, 600 kilogram/santimetrekareyi geçmeyecek ve ağırlık yekpare olarak yapılacaktır.

42 EMNİYET SÜPABI : Yüksek ve orta basınçlı sıcak su kazanlarında; kazandan ayrı bulunan buhar kızdırıcılarının buhar çıkış yerleri ile ön ısıtıcıların üzerine en az 1 adet emniyet subabı konulmalıdır.

43 Buhar Kazanlarında Alarm Elemanları Alçak ve yüksek dom su seviyesi alarmı, Alev sönme alarmı, Hava toz karışımındaki yüksek sıcaklık alarmıdır.

44 Kazan Dairesinde Alınması Gereken Tedbirler Yangın ve patlamalara karşı dayanıklı olmalı, Kalın dış duvarları olmalı, Kazanın üstünde rahat çalışılabilecek seviyede tavan yüksekliği olmalı, Kazan dairesi yeterli şekilde havalandırılmalı, Kazan içine ve baca kanallarına girilebilmesi için uygun kapı ve kapaklar olmalı, Zemin düz olmalı ve zemindeki bütün kanalların üzerinin kapalı olması gerekmektedir. Kapı ve pencereler dışarı açılacak şekilde yapılmalıdır.

45 Kazanların İşletilmesinde Alınması Gereken Tedbirler Kazanlarda, iş güvenliğinin sağlanması açısından zorunlu olan cihaz manometredir. Sıcak su kazanlarında 1 adet termometre olmak zorundadır. Buhar ve sıcak su kazanlarının kontrol ve deneylerinde en az 3 ay kullanılamayan kazanlar, tekrar hizmete girmeden önce testlere tabi tutulmalıdır.

46 Kazanların İşletilmesinde Alınması Gereken Tedbirler Kazan dairesine sorumlu ve yetkili olmayanlar girmemelidir. Kazanlardaki besleme suyunun sıcaklığı, 20 C olmalıdır. Kazan yakılmadan önce kazancı tarafından tüm vanalar, klepeler, kapaklar, emniyet supapları, yakıt ve su miktarı kontrol edilmelidir. Kazan ilk ateşlendiğinde kontrol sistemleri elle kumanda edilmeli, sıcaklık yavaş yavaş yükseltilmeli ve kararlı bir rejime geçtikten sonra otomatik kontrole alınmalıdır. Sıvı ve gaz yakan kazanlarda, kazan ateşlenmeden önce, ocağın içinde ve kazanın etrafında yakıt olmamalıdır.

47 Kazanların İşletilmesinde Alınması Gereken Tedbirler Her vardiya değişiminde emniyet supabı kontrol edilmelidir. Kazan, uzman kişiler tarafından işletilmelidir. Periyodik kontrol ve testleri yapılmalıdır. Basınç altında bakım onarım yapılmamalıdır.

48 Kazanların İşletilmesinde Alınması Gereken Tedbirler Kazanlarda birbirinden ayrı en az 2 adet su seviye göstergesi bulunacaktır. Bunlardan en az bir tanesi camdan olacak ve kırılmaması için muhafaza altına alınacaktır. Göstergenin bağlantı borusunun çapı, ısıtma yüzeyi 25 metrekareye kadar olanlarda 25 mm.den, 25 metrekareden büyük ısıtma yüzeyi olan kazanlarda 45 mm.den az olmayacaktır. Su göstergeleri, doğrudan doğruya kazana bağlı olacak, en az su seviyelerini gösterecek şekilde işaretlenmiş olacaktır. Su göstergelerinin kazanla olan bağlantısı, en az su seviyesinin 15 cm. altında ve çamur seviyesinden 45 cm. yukarıda bir yerde bulunacaktır. Bütün göstergelerin giriş ve çıkışlarına, kazan basıncına uygun birer adet vana veya musluk konacaktır. Bağlantı borusu üzerinde, başka bir delik açılmış olmayacak bunlar doğrudan doğruya kazana bağlanacaktır. Bütün göstergeler, kazanın önünden veya yanından, normal çalışma durumunda görülebilecek şekilde yerleştirilmiş olacaktır.

49 KAZANLAR İLE İLGİ DÜZENLENECEK VE İŞYERİNDE HAZIR BULUNDURULMASI GEREKEN BELGE VE KAYITLAR : Kazan işletme defteri, Kazan işletme talimatı, Ateşçi belgesi (Meslek içi eğitim belgesi) dir.

50 KAZANLARIN BASINÇ DENEYİ : Kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok 1,5 katı ile yapılacak, kontrol ve deneyler sonucunda uygun bulunmayan kazanlar, uygunluk sağlanıncaya kadar kullanılmayacaktır

51 KAZANLARDAKİ BASINÇ : Bir kazanda, kazanın en yüksek çalışma basıncını gösteren manometrenin işaretleri kazan boyunun 1,5 katı uzaklıktan rahatça okunabilmelidir.

52 KAZANLARDAKİ BASINÇ : İşyerlerinde kullanılan kazanlarda, en yüksek çalışma basıncının 2 katını gösterecek şekilde taksimatlı manometre olmalıdır. Bu manometrelerin çizgileri; kırmızı çizgi ile belirlenmiş olmalıdır.

53 EMNİYET VALFLERİ : Her vardiyada veya günde en az bir defa denenmelidir. En yüksek işletme basıncının 1/10 oranında veya (1,1 katında) oranındaki bir basınç artışında açılacak özellikte olacaktır. Emniyet valfi, basınçlı kaba doğrudan doğruya bağlantılı olacaktır.

54 KOMPRESÖRLER : Atmosferden aldığı havayı sıkıştırarak basıncını arttıran makinelere hava kompresörü denir. Çalışma sistemi, havanın belli bir hacim içinde sıkıştırılmasıyla basıncın arttırılması ve depolanması ilkesine dayanır. (Hava, amonyak, freon gazları kullanılır) Patlayıcı, parlayıcı ve zararlı gaz kompresörlerinin yapıldığı malzeme, sıkıştırdığı gazın ve içindeki maddelerin kimyasal etkisine dayanacak nitelikte olacaktır.

55 Kompresörlerde Güvenlik Kompresör Tipleri : A) Pistonlu Kompresörler Düşük ve orta basınçlar yanında üç, dört kademe ile yüksek basınç sağlanan tipleri vardır. Pistonlu kompresörlerin tek veya birkaç pistonlu, tek veya çift etkili yüksek devirde çalışanı, alçak devirde çalışanı, su veya hava soğutmalı olanları gibi pek çok tipleri vardır.

56 b BB) Vidalı Kompresörler Basınçlı hava üretmek için piston yerine birbirine geçmiş rotor çiftinin kullanıldığı pozitif yer değiştirmeli makinadır. Rotorlar bir mil üzerindeki helisel loblardan oluşur. Vidalı kompresörler pistonlu kompresörlerle kıyaslandığında dalgalanmıyor sayılacak nitelikte basınçlı hava üretilirler.

57 Kompresörlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri : Kompresörlerin üzerindeki etiketlerde; 1) İmalatçı firma, 2) İmal tarihi, 3) Azami çalışma basıncı ve 4) Gazın cinsi olmak zorundadır.

58 Kompresörlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri Patlamalara karşı dayanıklı ayrı bir bölmede olacaktır. Kompresör dairesi kumanda panosu, tehlike bölgesi dışına yerleştirilmiş olmalıdır. Seyyar kompresörler çalışanlardan en az 10 m. uzakta olacak, Yılda en az 1 kez kontrol ve test edilmelidir. Kompresörün periyodik bakımdan önce düşmesi gereken sıcaklık 50 C dir. Kompresörler, uygun elektrik tesisatlarına bağlanmadan önce topraklama bağlantısı yapılmalıdır.

59 Kompresörlerin, basınçlı hava tanklarının kullanım amaçları: Havanın nemini yoğuşturmak ve suyu tutmak, Havayı depolayarak, kompresörün sık sık devreye girip çıkmasını önlemek, Basınç dalgalanmalarını önlemektir.

60 Kompresör Basınçlı Hava Tanklarında Bulunması Gereken Güvenlik Cihazları : 1) Su tahliye sistemi, 2) Manometre, 3) Uzaktan durdurma sistemidir.

61 Kompresörler; İstenen basınca ulaşınca motoru otomatik olarak durmalıdır. Emniyet supabı ve manometresi olmalıdır. Kompresörlerin basıncı, çalışma basıncının %10 unu aştığı takdirde emniyet subapları açılmalıdır. Kompresörlerin temiz hava emme sistemi sağlanmalıdır. Tankın altındaki su boşaltma musluğundan her gün biriken su boşaltılmalıdır.

62 Basınçlı Tank ve Tüpler Basınçlı gaz tüpleri yanlış ve kullanım amacı dışında kullanıldıkları zaman son derece tehlikeli ve zararlı olurlar. Bu nedenle basınçlı gaz tüplerinin üzerinde; 1) İmalatçı firmanın adı, 2) Seri numarası, 3) Doldurulacak gazın cinsi, 4) Boş ve dolu ağırlığı ve hacmi, 5) En çok doldurma basıncı, 6) İmalat tarihi olmak zorundadır.

63 Basınçlı Tank ve Tüpler Tüplerin depolanması ile ilgili tüm kurallar ve resmi mevzuat uygulanmalıdır. Dolumu yapan firma tarafından tüp üzerine konulan ve içindeki gazı tanıtan etiketler kesinlikle kopartılmamalıdır. Kullanımdan önce tüpün içinde hangi gazın bulunduğundan emin olunmalıdır. Tüpün içindeki gazın özellikleri ve tehlikeleri mutlaka bilinmelidir. Tüpleri kullanıma almadan önce acil bir durumda ne yapılacağı önceden planlanmalıdır.

64 Gazın kullanımı ile ilgili herhangi bir tereddüt durumunda mutlaka gazı veren firmaya başvurulmalıdır. Tüpler, valfler ve diğer gaz ekipmanlarının kontrol ve testleri sistemli olarak zamanında yapılmalıdır. Tüpler sadece bu amaç için yapılmış, çok iyi havalandırılan ve tercihen üzeri açık mahallerde depolanmalıdır. Tüplerin depolandığı yerlerde; ateş, ark veya herhangi bir ısı kaynağı kesinlikle bulunmamalıdır.

65 Tüp depolanan yerler, temiz ve düzenli tutulmalı, yetkisiz kişilerin buralara girmelerine engel olunmalıdır. Buralarda tüp depolandığını belirten işaretler görünür şekilde asılmalıdır. Tüp depolanan yerlerin içinde veya yakınında sigara içilmesine veya ateş yakılmasına engel olunmalıdır. Depolanan tüpler devrilmeyecek veya yuvarlanmayacak şekilde emniyete alınmalıdır.

66 Tehlikeli maddelerin kaplarını taşırken veya depolarken dikkat edilmesi gereken hususlar, Güneş ışınlarından korumak, Tutuşturma kaynaklarından sakınmak,, Serin bir yerde depolamaktır.

67 Tüpler her zaman dikey olarak tutulmalı tüp kapakları ise her zaman takılı bulunmalıdır. Dolu ve boş tüpler ayrı olarak depolanmalı, dolu tüplerin kullanılmasına önce gelenlerden başlanmalıdır. Tüpler, içlerindeki gazın yanıcılık, yakıcılık ve zehirlilik özelliklerine göre gruplara ayrılarak depolanmalıdır. Oksijen veya yanmayı destekleyen diğer gazların tüpleri, yanıcı gaz tüplerinden en az 6 m. uzakta veya ateşe dayanıklı bir duvar ile bu tüplerden ayrılmış olarak depolanmalıdır..

68 Mümkün olduğunca az miktarda yanıcı veya zehirleyici gaz tüpü stokta tutulmalıdır. Yanıcı ve parlayıcı gaz tüpleri, diğer yanıcı maddelerden ayrı olarak depolanmalıdır. Depolanan tüplerin genel durumları ve tüplerden kaçak olup olmadığı sık sık ve sistemli olarak kontrol edilmelidir. Yanıcı veya zehirleyici gaz tüplerinin bulunduğu bölümlere girerken havadan bu gazlardan bulunup bulunmadığı bu iş için yapılmış uygun cihazlar kullanılarak tespit edilmelidir. edilmelidir.

69 Vana, flanş gibi ek yerleri olmayan yanıcı gaz veya su boru hatları ile 11 ila 50 metreküp kapasitesi olan oksijen depolama tankları arasındaki uzaklıklar 2 m. olmalıdır.

70 Bir yanıcı gaz veya boru hattı ile, tank kapasitesi 150 m3 olan bir sıvı oksijen depolama tankı arasındaki uzaklık en az 4 m. olmalıdır.

71 Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolleri ve Test Teknikleri : Basınçlı kapların; Periyodik Kontrol Formu nda; Periyodik bakımın yapıldığı tarih, Raporun düzenlendiği tarih, Kontrolün yapılmasını isteyen kuruluşun ünvanının olması gereklidir. edilmelidir.

72 Taşınabilir gaz tüplerinin (dikişli, dikişsiz), standartlarda süre belirtilmemişse kontrol periyodu azami 3 yıldır. (İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

73 Gazlar ve Gaz Tüpleri Tüpler aşağıda belirtilen renkler ile boyanmalıdır. Tüpün içindeki gaz cinsinin adı, çevresel olarak kontrast renkli bir boya ile tüp tabanından 2/3 yüksekliğe, tüp üzerine yazılmalıdır. Asetilen tüpleri : Sarı Oksijen tüpleri : Mavi Argon tüpleri : Açık Mavi Azot tüpleri : Yeşil Helyum tüpleri : Kahverengi Hidrojen : Kırmızı Karbondioksit : Siyah Yanıcı gaz tüpleri : Kırmızı Diğer gazlara ait tüpler : Gri

74 Gazlar ve Gaz Tüpleri

75

76

77

78

79

80

81

82 Tüplerde Bunları Asla Yapmayın

83 Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolleri ve Test Teknikleri Buhar ve Kızgın Su Kazanlarının Periyodik Testi Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. Emniyet ventilleri kör flanş ya da flanşlar arasına en az 2 mm. kalınlığında saç parça konularak körlenmelidir. Buhar çıkış hattı (kızgın su çıkış hattı) flanşlar arasına en az 2 mm. kalınlığında saç parça konularak körlenmelidir. Kazan boşaltma (blöf) vanası kapatılmalıdır.

84 Kazan su seviye gösterge vanaları kapatılmalıdır. (Bu esnada kazan çalışma basıncının 1,5 katından fazla kaçırmamalıdır.) Kazan patlama kapağı açılmalı ve kazan arka duman sandığı temizlenmelidir. Kazan tamamen su ile doldurulmalıdır. Bu durumda, su kaba kirleticiler içermemeli ve su sıcaklığı o C arasında olmalıdır. Bu test en az yılda 1 ve kazanının her tamir yada tadilatında mutlaka yapılmalı ve raporu saklanmalıdır.

85 Kalorifer ve Kızgın Yağ Kazanlarının Periyodik Testi Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. Emniyet ventilleri kör flanş ya da flanşlar arasına en az 2 mm. kalınlığında sac parça konularak körlenmelidir. Sıcak su (kızgın yağ) gidiş ve dönüş vanaları kapatılmalıdır. Kazan boşaltma (blöf) vanası kapatılmalıdır.

86 Kazan gidiş dönüş emniyet boruları flanşları arasına en az 2 mm. kalınlığında saç parça konularak körlenmelidir. ( Açık genleşme depolu kazanlar için) Kazan tamamen su veya yağ ile doldurulmalı ve sıcaklığı o C arasında olmalıdır. Bu test en az yılda bir ve kazanın her tamir ya da tadilatında mutlaka yapılmalı ve raporu saklanmalıdır.

87 Kompresör Hava Tankları Periyodik Testi Kompresörün çalışmasını sağlayan elektrik şalteri kapatılmalıdır. Hava tankı içerisindeki hava tahliye (blöf) vanasından tamamen boşaltılmalıdır. Hava tankı üzerindeki prosestat ve emniyet ventilleri sökülmelidir. Kompresör üzerindeki basınçlı hava çıkış borusu, çekvalf hava tankı ile bağlantılı olacak şekilde sökülmelidir.

88 Hava tankı basınçlı hava girişi körlenmelidir. Hava tankı basınçlı hava çıkışı körlenmelidir. Hava tankı içerinde hava kalmayacak şekilde taşıncaya kadar tamamen su ile doldurulmalıdır. Bu test en az yılda 1 ve tankın her tamir ya da tadilatında mutlaka yapılmalı ve raporu saklanmalıdır.

89 Hidrofor Tankları Periyodik Testi : Hidroforun elektrik ile bağlantısı kesilmelidir. Hidrofor tankı içerisindeki basınçlı hava, tahliye (blöf) vanasından tamamen boşaltılmalıdır. Hidrofor tankı üzerindeki prosestat ve emniyet ventilleri sökülmelidir. Hidrofor tankı giriş ve çıkış ana stop valfleri sıkıca kapatılmalıdır. Hidrofor tankı içerinde hava kalmayacak şekilde, taşıncaya kadar tamamen su ile doldurulmalıdır. Bu test en az yılda 1 ve tankın her tamir ya da tadilatında mutlaka yapılmalı ve raporu saklanmalıdır.

90 BORU HATLARI RENKLERİ : İçme suyu boru hattı Yeşil, Buhar boru hattı Kırmızı, Hava boru hattı Mavi, Asit boru hattı Turuncu

91 BASINÇLI KAPLARDA TEST TEKNİKLERİ : I. Zorlayıcı Testler (Deformatif) : Basınçlı kap üzerinde bulunan her noktanın belirli bir kuvvetle zorlanmasıdır. Bu testler ikiye ayrılır. a) Hidrostatik Test : Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir sıvı ile doldurulup basınçlandırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının irdelenmesi tekniğidir. Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir.

92 BASINÇLI KAPLARDA TEST TEKNİKLERİ : b) Pnömatik Test : Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının irdelenmesi tekniğidir.

93 BASINÇLI KAPLARDA TEST TEKNİKLERİ : II. Zorlayıcı Olmayan Testler : Bu test, basınçlı kaba zorlayıcı test tekniklerinin uygulanmasında sakınca görülmesi halinde uygulanırlar. Basınçlı kabın hassas yerlerinin özel yöntemlerle incelenmesidir. Bu testler ikiye ayrılır. 1) Gözle Muayene Testi : Malzeme yüzeyinin çıplak göz ile veya yardımcı görsel ekipman ve donanımlar kullanılarak incelenmesi tekniğidir. Parça yüzeyinin aydınlatılarak gözle veya büyüteç yardımı ile kontrol edilmesi şeklinde uygulanabilen görsel muayene tekniğinde gözle direk olarak ulaşılamayan bölgelerde endoskop, baroskop ve ayna gibi çeşitli görsel ekipmanlar kullanılarak yüzey taraması yapılabilir. Not: Zorlayıcı testlerden sonra bu test tekrar uygulanmalıdır.

94 2) Sıvı Sızdırma Testi : Malzeme yüzeyinde bulunan problemlerin tespit edilmesine yönelik uygulanan en eski tahribatsız muayene yöntemidir. Yüksek nüfuziyet özelliği olan bir sıvının, yüzeyin içerisine girmesi ve parça yüzeyinde kontrast oluşturacak şekilde bir geliştirici vasıtasıyla geri emilmesi prensibine dayanır. Uygulaması ve değerlendirmesi son derece kolay olan bu yöntemin başarısı muayene personelinin muayenenin tüm adımlarını doğru bir şekilde yapmasına bağlıdır. Cihaz ve ekipman ihtiyacının az, işletme ve şantiye gibi her türlü ortamda kullanılabilir olması avantajları nedeniyle en yaygın kullanılan muayene yöntemlerinden biri biridir.

95 3. Manyetik Partikül Testi : Bu metod ile malzemenin doğrudan veya dolaylı olarak mıknatıslandırılması ile oluşan manyetik alanın mevcut süreksizliklerde oluşturduğu kaçak akımın tespit edilmesi prensibine dayanan yöntem döküm, dövme, talaşlı imalat, kaynaklı imalat olmak üzere havacılık, gemi inşaat, çelik konstrüksiyon, basınçlı kaplar ve boru imalat sektörlerinde yaygın olarak kullanım alanına sahiptir.

96 4. Radyografi Testi : Muayene edilecek parça üzerine X ve γ ışınlarının gönderilmesi, parça içerisinden geçen bu ışınımların parçanın arka tarafına yerleştirilmiş bir film üzerine düşerek görüntü oluşturması, Radyografik Muayene yönteminin temelini oluşturmaktadır. Malzeme içerisinde bulunan mevcut hacimsel süreksizlikler radyasyon ışınlarını daha az absorbe edeceği için film üzerinde kontrast oluşumuna neden olurlar. Kullanılan radyasyon ışınları insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğu için muayene personelinin doğru eğitim almış olması çok önemlidir.

97 5. Ultrasonik Muayene Testi : Yüksek frekanslı ses dalgalarının malzeme içerisine gönderilmesi ve malzeme içerisindeki süreksizliklerin oluşturduğu ara yüzeylerden geri yansıyan ses dalgalarının tekrar algılanarak yorumlanması prensibine dayanan ultrasonik muayene yöntemi, endüstriyel olarak en çok kullanılan tahribatsız test yöntemlerinin başında gelmektedir. Çok yüksek muayene güvenilirliğine sahip olan ve tüm malzeme çeşitlerine uygulanabilen bu yöntemle yüksek et kalınlığına sahip parçaların kontrol edilmesine ve hacimsel olmayan süreksizliklerin tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Kullanımda olan basınçlı kapların et kalınlığını ölçmek için kullanılabilecek ve uygulanabilirliği en kolay yöntemdir.

98 İmalatçıların Sorumlulukları Basınçlı ekipman, mantıklı öngörülebilir şartlarda veya imalatçının kullanım talimatlarına uygun bir şekilde hizmete sokulduğunda, emniyetini sağlayacak şekilde tasarımlanmalı, imal edilmeli, kontrol edilmeli ve kurulmalıdır. Uygulanabildiği oranda tehlikeleri yok etmeli veya azaltmalıdır. Giderilemeyen tehlikelere karşı uygun koruma önlemleri almalıdır. Gerektiğinde, kullanıcıları tehlikelere karşı bilgilendirilmeli ve kurma yada kullanım sırasında bu riskleri azaltmak için özel önlemlerin alınması hususunu belirtmelidir. Yanlış kullanım olasılığı varsa veya açıkça bu durum öngörülebiliyorsa, basınçlı ekipman bu yanlış kullanımdan doğacak tehlikeyi önleyecek şekilde tasarımlanmak zorundadır veya bu mümkün olamıyorsa, basınçlı ekipmanın bu şekilde kullanılamayacağına ilişkin uygun uyarılar verilmelidir.

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

EĞİTİMİN KURALI Aklınıza takılan konuların sorulması

EĞİTİMİN KURALI Aklınıza takılan konuların sorulması EĞİTİMİN KURALI Aklınıza takılan konuların sorulması? www.ilkmak.com Eğitimimizin Amacı Katılımcıların, işyerlerinde kullanılan basınçlı kaplarla çalışmalarda ortaya çıkabilecek riskler ve bunlara karşı

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Basınçlı Kaplarda Güvenlik. Konu No: 32

Basınçlı Kaplarda Güvenlik. Konu No: 32 Basınçlı Kaplarda Güvenlik Konu No: 32 Eğitimimizin Amacı İşyerlerinde kullanılan basınçlı kaplarla ilgili riskler ve bunlara karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YRD. DOÇ. DR. YASİN KABALCI Basınç: Birim alana uygulanan kuvvete denir. Kap : İçine akışkan doldurmak için tasarlanmış

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK

BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK Yavuz CALP Makine Mühendisi KYS&İş Güvenliği Uzmanı (B) 0 507 984 71 34 1 www.3ydanismanlik.com 30.11.2013 Basınçlı Kap İç hacminin basıncı 0,5 bardan büyük olan hacimdeki kaplara

Detaylı

Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği

Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Basınçlı Sistemler Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Gaz tankları Asetilen vb., LPG tüpleri vb Kazanlar Sıcak su kazanları Buhar

Detaylı

PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR

PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet Ventilleri

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR

ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI Buhar kazanı ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. KAZAN ÖN KAPAĞI

Detaylı

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ LER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR Doküman No Sayfa No 1 / 18 1.1 AMAÇ Bu talimat ilgili yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerçekleştirilen periyodik

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 5.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 1.BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLLERİ Daha önce söz edildiği gibi basınçlı kaplardan dolayı meydana gelen iş

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 4.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 BASINÇLI KAPLAR 1. TANIMLAR Basınçlı Kap İç basıncı 0,5 bardan büyük olan kap ve ekipmanlara denir. Kap İçine akışkan

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

PERİYODİK KONTROL NEDİR?

PERİYODİK KONTROL NEDİR? PERİYODİK NEDİR? 25 Nisan 2013 perşembe tarihinde yayınlanan İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ gereğince 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLLERİ VE TEST TEKNİKLERİ İşçi sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ne göre aşağıdaki sürelerde; Genel Hükümler

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü: Basınçlı kapların kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik

Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü: Basınçlı kapların kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik BASINÇLI KAPLAR 3.1.2. Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü: Basınçlı kapların kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından, imalinin bitiminden

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Kazanların Sınıflandırılması 1.Kazan İmalatında Kullanılan Malzemeye Göre a) Dökme dilimli kazanlar b) Çelik kazanlar 2. Kazan Ocak Tipi, Tasarım Şekli

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS 70 / 8 / 100 / 10 / 200 / 20 / / 30 / 400 00 / 600 / 700 / 800 / 900 / 1000 Form No: 12-KLV-011 REV:00 ÖNSÖZ Değerli Müşterimiz; Ürünümüzü tercih

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

HAKKIMIZDA. Ülkemizde henüz yapılamayan muayene metotları üzerine çalışmalar yürüten Teknik Muayene, bu konularda öncü olmayı hedeflemektedir.

HAKKIMIZDA. Ülkemizde henüz yapılamayan muayene metotları üzerine çalışmalar yürüten Teknik Muayene, bu konularda öncü olmayı hedeflemektedir. HAKKIMIZDA Teknik Muayene, 2008 yılında kurulmuş bağımsız, tarafsız ve güvenilir bir uygunluk değerlendirme kuruluşudur. 2009 yılında A Tipi Muayene Kuruluşu olarak, 2015 yılında İş Hijyen Ölçüm Laboratuvarı

Detaylı

KALORİFER KAZANI TALİMATI

KALORİFER KAZANI TALİMATI KALORİFER KAZANI TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, ANFA işletmesinin yürütmekte olduğu Parklarda, işletmelerde bulunan Kalorifer Kazanı kullanımı işleminde iş sağlığı ve güvenliği açısından uyulması

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Kazanlarda, Basınçlı Kaplarda ve Kompresörlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri:

Kazanlarda, Basınçlı Kaplarda ve Kompresörlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri: Kazanlarda, Basınçlı Kaplarda ve Kompresörlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri: - KAZANLARDA GÜVENLİK: Her çeşit buhar ve sıcak su kazanları ile bunların malzeme ve teçhizatı, fennin ve tekniğin ve kullanılacağı

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN, 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN KAPSAMINDA DEVLET, İŞVEREN VE İŞÇİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

BASINÇLI KAPLARDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN, 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN KAPSAMINDA DEVLET, İŞVEREN VE İŞÇİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BASINÇLI KAPLARDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN, 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN KAPSAMINDA DEVLET, İŞVEREN VE İŞÇİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise;

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise; 7. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 7.1

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR [ 2013-2014 ] 1. Aşağıdakilerden hangisi lisansa tabii değildir? A) LPG Dağıtıcı B) LPG Taşıma C) LPG Otogaz Bayilik D) LPG Tüplü Bayilik 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ

BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ METAL SANAYİ ŞUBESİ MAYIS 2012 BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLER Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme sektör haberleri MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Membranlı tanklar (MT), Türkiye'ye 1990'lı yılların başında girmiş, doğal gazın yaygınlaşması ile

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü ÇEVRE ANALİZLERİ... Emisyon Ölçüm ve Analizleri Çevresel Gürültü ve Titreşim Ölçümleri İmisyon Ölçümleri Su, Atık Su ve Deniz Suyu Analizleri Atık Yağ Analizleri Atık Analizleri Toprak Analizleri Arıtma

Detaylı

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 2010 DEMK-V Serisi Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 DEMK-V SERİSİ VİLLA TİPİ ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

BD 5400 İletkenlik Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

BD 5400 İletkenlik Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı BD 5400 İletkenlik Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BD 5400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

STANDART KORUYUCU GAZ KARIŞIMLARI GBF- 012

STANDART KORUYUCU GAZ KARIŞIMLARI GBF- 012 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Standart Koruyucu Gaz Karışımı ( HB205, HB212, HB220 ) 2 Kimyasal Formülü : -- Kullanım Alanı : Gaz altı kaynağında, alaşımsız ve az alaşımlı

Detaylı

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Hidrojen-Azot Gaz Karışımı Kimyasal Formülü : H 2 + N 2 Kullanım Alanı : Genel Endüstriyel Firma Tanımı : Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal

Detaylı

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE Dünyaya Üretiyoruz ONLİNE BROŞÜR Fax +90 (216) 394 5433 Telefon +90 (216) 394 5432 +90 (216) 394 5434 +90 (507) 251 0002 Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE E-posta info@seasmakina.com

Detaylı

%2 AZOT+BALANS ARGON GAZI GBF- 026

%2 AZOT+BALANS ARGON GAZI GBF- 026 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı : %2 Azot+Balans Argon : - : Genel Endüstriyel kullanım. 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA BİLGİLER Ticari Adı % Hacim

Detaylı

BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Basınçlı Kap Çeşitleri Ve Sınıflandırılması a. Kazanlar b. Kompresörler c. Buhar ve sıcak su kapları d. Basınçlı asit tankları e. Gaz tankları f.

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

VIESMANN. VITOMAX 200-HS Yüksek basınçlı buhar kazanı Üç geçişli Buhar kapasitesi 0,5 ile 4,0 t/h arası. Teknik Bilgi Föyü. VITOMAX 200-HS Tip M73A

VIESMANN. VITOMAX 200-HS Yüksek basınçlı buhar kazanı Üç geçişli Buhar kapasitesi 0,5 ile 4,0 t/h arası. Teknik Bilgi Föyü. VITOMAX 200-HS Tip M73A VIESMANN VITOMAX 200-HS Yüksek basınçlı buhar kazanı Üç geçişli Buhar kapasitesi 0,5 ile 4,0 t/h arası Teknik Bilgi Föyü Sipariş numarası: fiyat listesine bakınız, fiyatları lütfen sorunuz VITOMAX 200-HS

Detaylı

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2 BOYLERLER PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER Paslanmaz Çelik Boyler UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 80, 120 ve 200 Litre Kapasiteli Paslanmaz Çelik Boylerler Genel Özellikler İmmergas ın

Detaylı

EN 15154-1 EN 15154-2

EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 ACİL DUŞ Minimum Su Akışı: 60 lt / dak Yerden yükseklik: 2200 mm ± 100 mm Çekme kolu : Max.1750mm yukarıda Su Isısı: 15-37 o C arasında olmalıdır EN 15154-2 ACİL GÖZ YIKAMA

Detaylı

KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) belirtilmemişse 1 Yıl

KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) belirtilmemişse 1 Yıl EKİPMAN ADI MUAYENE ADI KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü ler saklı kalmak koşulu ile) PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ (İlgili standartlar aşağıda belirtilmiştir.)** İlgili Mevzuat:

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

Temiz Hava Solunum Sistemleri

Temiz Hava Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum Sistemi Çeşitleri: Kompresörlü Temiz Hava Solunum Sistemleri Tekerlekli Hava Tüplü Solunum Sistemleri Sıralı Sistem Solunum Sistemleri Temiz Hava Solunum

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu 2013 ALKAN GAZ ALETLERİ 444 5 168 (PBX) 640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu İçindekiler 640 Serisi Santral Regülatörleri İçindekiler 1.1 Uygulama 1.2 Önsöz 1.2 Teknik Veriler 2 1.3 Malzemeler 3 1.4

Detaylı

ARK SERİSİ KORUYUCU GAZ KARIŞIMI GBF- 036

ARK SERİSİ KORUYUCU GAZ KARIŞIMI GBF- 036 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARK Serisi Koruyucu Gaz Karışımı (ARK-75, ARK-70, ARK-50, ARK-25) Kimyasal Formülü : ----- Kullanım Alanı : Alüminyum ve diğer demir dışı malzemelerin

Detaylı

PERĐYODĐK KONTROLLER BASINÇLI KAPLAR

PERĐYODĐK KONTROLLER BASINÇLI KAPLAR PERĐYODĐK KONTROLLER BASINÇLI KAPLAR BUHAR KAZANI Kazanlarda, Basınçlı Kaplarda Alınacak Güvenlik Tedbirleri madde: 207,208,209,210 Buhar kazanlarının; imalinin bitiminde, monte edilip kullanılmaya başlamadan

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

Gaz Ekipmanları Regülatörler/Contalar

Gaz Ekipmanları Regülatörler/Contalar regulator brosuru_nihai.fh11 4/2/10 1:53 PM Page 1 Gaz Ekipmanları Regülatörler/Contalar regulator brosuru_nihai.fh11 4/2/10 1:53 PM Page 2 02 İçindekiler Gaz Ekipmanları Regülatörler/Contalar 3 7 8 9

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü viesmann Sistem Kapasitesi Ürün Tanımı Basınç Sınıfı Kazanlar Pompa Setleri Toplam kw Sip. No. Sip. No. kcal/h bar Liste Fiyatı Liste Fiyatı Liste Fiyatı 98 84.300 120 103.200 160 137.600 198 170.300 240

Detaylı

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ KONTROL EKİPMAN ADI PERİYODU(Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL İ 34 1. Kazanlar İçin Periyodik Kontrol Bedelleri 1.1. 30 m²ye kadar (30 m² dahil) kazanlar 230. 00 TL + %18 KDV 1.2. 30-50 m² (50 m² dahil) kazanlar 260.

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu

Güvenlik Bilgi Formu 1 Madde/Müstahzar ve Şirket Tanıtımı: 1.1 Madde / Müstahzarın Tanıtılması Kimyasal ismi: Helyum Formülü: Kimyasal Aile: He Soy gazlar Cas No: 7440-59-7 Einecs No: EC# 231-168-5 1.2 Madde / Müstahzarın

Detaylı

DEMK-M SERİSİ MARİN TİP ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI

DEMK-M SERİSİ MARİN TİP ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI DEMK-M SERİSİ MARİN TİP ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ ÜRÜN TANIMI KULLANIM ALANLARI TESİSAT BAĞLANTI ÖLÇÜLERİ BOYUTLAR - ÇİZİM BOYUTLAR - TABLO

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER

ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER ECONINS MÜHENDİSLİK VE KALİTE HİZMETLERİ MART 2018 BÜLTEN YÜKSEK BASINÇTA HİDROSTATİK TESTLER İşletmelerinizdeki boru devreleri ve basınçlı kaplarda özel basınç isteklerinde yanınızdayız. Basınç talebiniz

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

GAZ ALETLERİ. Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 Uyarılar. 2

GAZ ALETLERİ. Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 Uyarılar. 2 GAZ ALETLERİ ÇİFT KADEMELİ BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KULLANMA TALİMATI ( 610P SERİSİ ) İçindekiler Sayfa Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 1. Uyarılar. 2 2. Kurulum.. 3 3. Teknik Bilgi Tablosu 3 3.1- Gaz

Detaylı

BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLÜ

BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLÜ BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLÜ 25.04.2013 tarihli, 28628 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan ĠĢ Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik ġartları Yönetmeliği, 22.01.2007 tarihli, 26411 sayılı

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ

BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANAMETAL SANAYİ ŞUBESİ MAYIS 2012 BASINÇLI KAPLAR KAPSAMINDAKİ YÖNETMELİKLER Basınçlı Ekipmanlar

Detaylı

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 160905 Kitap Baský Tarihi: 160905 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 13 14 15 16 17 18 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel

Detaylı

Kapalı Genleşme Sistemleri:

Kapalı Genleşme Sistemleri: Kapalı Genleşme Sistemleri: Kapalı Genleşme Depoları Isıtma veya soğutma devrelerindeki basınç değişimlerinden ileri gelen (ısınma ne?cesinde veya bir devrenin kapaalmasında vs. gibi) suyun hacimsel değişimlerini

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Periyodik Teknik Kontrol

Periyodik Teknik Kontrol Periyodik Teknik Kontrol www.uzmanis.com.tr iş güvenliği, - 1 - uzmanlık ister... PERİYODİK TEKNİK KONTROL HİZMETLERİ Uzman İş Güvenliği; işletmelerde kullanılan tüm makine ve ekipmanların muayenesi konusunda

Detaylı

840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ

840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ GAZ ALETLERİ 444 5 168 [info@alkangaz.com] [www.alkangaz.com.tr] 840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ GİRİŞ 840180YK basınç regülatörleri, yüksek basınç için direk etkili cihazlardır, diyagram tarafından kontrol

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı