Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Temel Bilgiler. Parlak Gülüşler Parlak Gelecekeler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Temel Bilgiler. Parlak Gülüşler Parlak Gelecekeler"

Transkript

1 Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Temel Bilgiler

2 Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Yanlış Bilgiler Süt dişleri nasılsa düşer yerine yenisi gelir, bu nedenle, diş fırçalamaya ve tedavi etmeye gerek yoktur YANLIŞ Süt dişleri çok önemlidir, bu dişlerin de mutlaka fırçalanması gerekir. Sürekli (kalıcı) dişlerin sağlığı süt dişlerinin sağlıklı gelişimine bağlıdır. Süt dişleri çürüdükleri zaman altından gelen sürekli dişleri de etkileyebilir ve kalıcı dişlerde bir bozukluk oluşmasına neden olabilir. Çürük nedeniyle zamanından önce kaybedilen süt dişleri sürekli dişlerin sürmemesine ya da doğal diş dizisinin dışında sürmesine neden olarak kapanış bozuklukları oluşturabilir.

3 Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Yanlış Bilgiler Dişleri ova ova sert fırçayla fırçalamak gerekir. YANLIŞ Dişlerimizi sert fırçalarsak dişlerimize ve dişetlerimize zarar verebiliriz. Sert fırçalamak dişlerin aşınmasına, dişetlerinin çekilmesine ve diş hassasiyetinin oluşmasına neden olabilir.

4 Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Yanlış Bilgiler Dişim şişince antibiyotik alırım geçer. YANLIŞ Dişimiz şiştiğinde hemen bir diş hekimine gitmeliyiz; çünkü en uygun tedaviyi hiç şüphesiz diş hekiminiz uygulayacaktır. Antibiyotik mutlaka gerekiyor ise, diş hekimi kontrolünde alınmalıdır. İltihaplı dişlerde sadece ilaç kullanılması yeterli değildir. Antibiyotik kullanılması ile sorun geçmiş gibi görünse de dişteki iltihap tam olarak iyileşmez; akut enfeksiyon kronik enfeksiyon haline geçebilir ve bir süre hiç belirti vermeden durabilir. Ancak bu dönemde, sorun sinsice ilerleyerek dişinize ve diş çevresine zarar verir; kısa süreliğine geçen şişlik ve ağrı bir süre sonra mutlaka tekrar eder. Bu nedenlerle, dişimizde bir sorun olduğunda mutlaka diş hekimine giderek nedeni öğrenmeniz ve gerekli tedaviyi yaptırmanız gerekir.

5 Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Yanlış Bilgiler Dişim apse yaptı, yapacak bir şey yok, çekilecek. YANLIŞ Dişlerin bazen çekilmesi gerekebilir. Ancak dişin durumuna göre oldukça başarılı şekilde tedavi de edilebilir. Apseli dişler kanal tedavisi uygulaması ile tedavi edilebilirler. Bu tedavi yöntemiyle apse yapmış dişin kanal bölümü temizlenir, ilaçlarla iltihap geçirilir ve kanal özel maddelerle doldurularak tedavi edilir.

6 Dişlerin Fonksiyonu Fonksiyon (Isırma, koparma,çiğneme) Dişler besinlerin ısırılması, koparılması ve öğütülmesi ile çiğneme ve sindirime yardımcı olur. Fonetik (Konuşma) Dişler konuşma esnasında özellikle belirli harflerin telaffuz edilmesinde rol oynarlar. Estetik (Görünüm) Dişler güzel bir görünüm için de önemli rol oynarlar.

7 Dişin Yapısı (Anatomisi) Kuron Dişeti (gingiva) Mine Dentin Pulpa Kök Sement Alveol Kemiği Kök kanalı Bağ Dokusu (periodontal ligaman)

8 Dişinizle Tanışın Kuron Dişeti Kök Bir diş kuron ve kökten oluşur. Dişetinin üzerinde kalan ve gözle görülen bölüm kuron bağ dokusu ve alveol kemiği içinde gömülü kalan bölüm ise kök olarak tanımlanır. Dişlerin 1,2 veya 3 kökü olabilir. Dişeti Bu pembe doku, dişleri ve kökleri kaplayarak alttaki kemik dokuya destek olur.

9 Dişinizle Tanışın Alveol Kemiği Bağ Dokusu (periodontal ligaman) Diş kökleri, bağ dokusu ile dişi çevreleyen kemik dokuya bağlanır. Bu yumuşak bağ dokusuna periodontal ligaman adı verilir. Çeşitli liflerden oluşan bu doku amortisör gibi davranarak; çiğneme sırasında meydana gelen basınçlara ve mekanik dış etkilere karşı dişi korur.

10 Dişinizle Tanışın Mine Vücudumuzdaki en sert dokudur ve kuronun en dış tabakasıdır. Dentin Mineden daha yumuşaktır, Dişin 2. tabakasıdır. Kanallardan oluşan bir yapısı vardır. Mine Dentin

11 Dişinizle Tanışın Pulpa Dişin canlı kısmıdır, dişin kuronu ve kök kanalı içinde bulunur. Pulpa Kan damarları ve sinirleri içerir. Sinir; sicim gibi bir yapıdır. Dokunma,acı gibi mesajların dişten beyine taşınmasını sağlar. Sement Kök dentinini saran tabakadır. Damarsız ve sinirsiz bir yapıdır. Kök hasarlarının tamirinde rol alır. Bu kemik benzeri doku diş köklerini korur. Parlak Gülüşler Parlak Gelecekeler Kök kanalı Sement

12 Diş Çeşitleri Süt Dişleri Sürekli Dişler Süt dişleri 20 adettir. Sürekli dişler 32 adettir.

13 Süt Dişleri Bebek dişleri de denir. Toplam 20 adettir ve bebekler ortalama 6 aylık olduklarında çıkmaya başlarlar. Genellikle süt dişleri nasılsa düşer yerine yenisi gelir anlayışı ile bu dişler pek önemsenmez. Oysa ki, süt dişleri çok önemlidir; sürekli dişlerin gelişiminde, genel sağlık ve ağız diş sağlığında önemli rol oynarlar. İsim Adet Bulunduğu Yer Fonksiyonu Kesici 8 Ön Besinleri küçük parçalara ayırır. Köpek 4 Köşe Besinleri parçalar. Azı 8 Arka Besinleri çiğner ve öğütür.

14 Süt Dişlerinin Fonksiyonları Sürekli dişler için yer tutarak doğru yerde ve düzgün olarak çıkmalarını sağlarlar. Eğer normal zamanından önce kaybedilirlerse, sürekli dişlerde çarpıklığa ve konuşma bozukluklarına yol açabilirler. Besinlerin çiğnenmesinde, beslenmede ve gelişimin sağlıklı olarak oluşmasında görev alırlar. Gülümsemeye, kendine saygı ve özgüvenin oluşmasını sağlamaya yardımcı olurlar. Sürekli dişler sürmeye hazır olduğunda süt dişlerin köklerini eriterek bir süre sonra bu dişlerin düşmesini sağlar. Sürekli dişler süt dişinin bıraktığı boşluğa doğru ilerleyerek yerini alır.

15 Sürekli Dişler Kalıcı dişler de denir; toplam 32 adettir. Çocuklar süt dişlerini ortalama 6-11 yaşları arasında kaybederler ve süt dişleri düşünce kalıcı dişler çıkar. İlk çıkan sürekli diş 1. büyük azı dişidir ve genellikle 5-6 yaşlarında çıkar. Bu dişler ağzın en arka bölümünde yerini alır ve süt dişlerinin düşmesine gerek olmadan sürerler. Bu yüzden de, sıklıkla süt dişleriyle karıştırılırlar. İsim Adet Bulunduğu Yer Fonksiyonu Kesici 8 Ön Besinleri küçük parçalara ayırır. Köpek 4 Köşe Besinleri parçalar. Küçük Azı 8 Azılardan önce Besimleri ezer. Azı 2 Arka Besinleri çiğner ve öğütür.

16 Sürekli Dişlerin Fonksiyonları Fonksiyon Çiğneme; gıdaları çeşitli kimyasal maddeler içeren tükürükle karıştırarak sindirim işlemine yardımcı olur. Kaybedilmiş / kırılmış dişler gıdaların yeteri kadar çiğnenmesini engeller ve sindirimi etkiler. Estetik Düzgün dizilmiş, temiz ve sağlıklı dişler güzel bir gülümseme ve görünüm sağlar. Fonetik Belirli ünsüzlerin f, s, v gibi, söylenmesi sırasında ağzımızda mutlaka diş bulunmalıdır. Sosyal ortamlarda kabul görmek genellikle iyi ve düzgün bir diksiyon ve berrak, anlaşılır konuşma ile olmaktadır. Ayrıca, iş hayatında başarıda da genellikle iyi sözlü iletişim becerileri gerektirir.

17 Süt dişlerin gelişimi ve önemi Dişlerin gelişimi anne karnında başlar! Hamile kadınlara kalsiyum, A,B ve D vitamini ağırlıklı bir diyet önerilir. Süt dişleri en az sürekli dişler kadar önemlidir. Süt dişleri önemsenmeli, fırçalanmalı, çürükten korunmaya çalışılmalıdır. Çürük oluşursa, bir diş hekimine gösterilmeli ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir. Süt dişi nasılsa düşer yenisi gelir! anlayışı mutlaka değiştirilmelidir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, sürekli dişlerin sağlığı açısından da önemlidir. Süt dişlerinin erken ya da geç kaybedilmesi kalıcı dişlerin yerleşme şekillerini etkileyerek sorunlara yol açabilir!

18 Çocuklarda Dişlenme Dönemleri Süt dişlenme Dönemi: Tüm süt dişlerinin sürmesi ay arasında tamamlanır. Üst Dişler Sürme (ort.) Düşme Orta Kesici 7,5. ay 6-7 yaş Yan Kesici 9. ay 7-8 yaş Kanin 18. ay yaş Birinci Azı 14. ay 9-11 yaş İkinci Azı 24. ay yaş Alt Dişler İkinci Azı 20. ay yaş Birinci Azı 12. ay 9-11 yaş Kanin 16. ay 9-12 yaş Yan Kesici 7. ay 7-8 yaş Orta Kesici 6. ay 6-7 yaş

19 Çocuklarda Dişlenme Dönemleri + 6 Ay 2+ Yaş 5+ Yaş 7+Yaş Süt Kesici dişler Kalıcı 1.Büyük Azı dişleri Süt Azı dişleri Süt Yan Kesiciler Süt Köpek dişleri 8+ Yaş 8+ Yaş

20 Çocuklarda Dişlenme Dönemleri Çocuklarda 6 yaşından itibaren ilk SÜREKLİ dişler çıkmaya başlar. İlk çıkan sürekli diş alt 1. büyük azı dişleridir. Alt sağ ve alt sol çene, üst sağ ve üst sol çenede olmak üzere toplam 4 adet 1. büyük azı dişi çıkar. Kalıcı 1. Büyük Azı Dişleri Süt Azı dişleri Süt Köpek dişleri Süt Kesici dişler Süt Yan Kesiciler Ailelerce ve öğretmenlerce yapılan en büyük hata; çıkan bu ilk SÜREKLİ dişlerin SÜT dişi sanılarak önemsenmemesi ve çocuğun ilk diş dolgusuna hatta ilk diş kaybına neden olunmasıdır. Annelerin, babaların ve öğretmenlerin bu konuda bilgili olmaları ve çocukları mutlaka 6 yaşından önce diş hekimine götürmeleri gerekmektedir.

21 Diş Çürüğü Diş çürüğü her yaşta görülebilen bir bakteri enfeksiyonudur. 1 yaşındaki bir bebekte bile erken çocukluk çağı çürükleri görülebilir. Ağızdaki bakterilerden streptokok mutanslar çürük oluşumundan sorumludur. Bebeklik döneminde anneden çocuğa geçebilirler. Rafine karbohidratlar (örneğin: şeker, bisküvi) gibi besinlerin dişe yapıştığı ve bakterilerin etkisi ile asit oluşturduğu bilinmektedir. Asit, diş minesini eritir ve çürük daha yumuşak olan dentin tabakasına eriştiğinde dişte ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Rafine karbonhidratlı gıda ve şekerli içecek tüketiminin artmasına bağlı olarak çürük görülme sıklığı da artmaktadır.

22 Diş Çürüğü Oluşumu Dişlerde çürük oluşması için, Çürük yapıcı bakteriler Fermente olabilen karbonhidratlar Çürüğe duyarlı diş yüzeyi/birey (konak) mevcut olmalıdır. Şeker tüketiminin az olması ve günde en az iki kere diş fırçalanması bu nedenle çok önemlidir!

23 Çürük Oluşumuna Neden Olan Faktörler Bakteri Karbonhidrat Shopper Çürük Süre

24 Çürük Oluşumuna Neden Olan Koşullar Zayıf diş yüzeyi Şekerli ve yapışkan yiyecekler Bakteri ve gıda artıkları ile oluşan diş plağı adı verilen, yapışkan, gözle görülmeyen film tabakası Diş üzerinde gıda artıkları (özellikle yapışkan ve şekerli gıdalar) kaldığı zaman bakteriler asit oluşturarak önce mineyi eritirler; daha sonra çürüğün dişin diğer tabakalarında da ilerlemesiyle birlikte şiddetli ağrılar ve enfeksiyonlar oluşur.

25 Dişler Nasıl Çürür? Plak her gün diş ve dişeti üzerinde biriken, neredeyse görünmez olan ve bakterilerden oluşan bir tabakadır. 1 2 Plak dişler üzerinde biriken gıda artıkları ile asit oluşturur ve diş minesi bu asit etkisi ile zarar görür. Diş çürümeye başlayınca, çürük hızla diğer dokulara doğru ilerler. (dentin) 3 Bu aşamada çürük tedavi edilmezse, ilerleyerek damar ve sinirlerin bulunduğu pulpaya ulaşır. Bu safha çok ağrılı olabilir. 4 Son aşamada ise çürük kök içerisinde ilerleyerek abseye ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

26 Diş Çürüğü

27 Diş Çürüğü Diş çürüğü sinsice ilerleyen bir ağız ve diş hastalığıdır.

28 Diş Çürüğü Tedavisi Diş çürüğü oluştuğunda hemen diş hekimine gidilmesi ve diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir. Başlangıç diş çürüğü olgularında sadece dolgu yapılarak, derin diş çürüğü olgularında ise, endodontik tedaviye ilişkin uygulamalar yapılarak diş tedavi edilebilir. İlk düşünülmesi gereken her zaman dişin tedavi edilerek kurtarılması olmalıdır. Kök kanal tedavisi, enfekte diş pulpasının çıkarılarak kanalın temizlenmesini ve uygun materyallerle doldurulmasını içerir.

29 Diş Çürüğü Tedavisi

30 Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Amalgam dolgu Kompozit dolgu Dişin çürük kısımları temizlenerek kavite hazırlanır. Diş; gümüş rengi amalgam dolgu ile ya da diş renginde kompozit dolgu ile restore edilir. Diş hekimi dişin durumuna, hastanın ağız bakım alışkanlıklarına ve çürüğün durumuna göre en uygun malzemeyi seçerek dolguyu yapacaktır.

31 Diş Apsesi Çürük tedavi edilmezse dişin damar ve sinirleri de enfeksiyona maruz kalır ve dişin kökünde abse oluşabilir. Apse, yüzde şişmeye neden olabilir. Diş hekimine danışmadan antibiyotik kullanılması ve antibiyotik etkisiyle şişlik indikten ve ağrı dindikten sonra diş hekimine gidilmemesi ve sorunun geçtiğinin sanılması yapılan en büyük hatalardan biridir. Apseye neden olan diş sorunu daha sonra ilerleyerek ve devam ederek daha kötü sonuçlara neden olabilir, diğer dişleri ve dişin çevre dokularını etkileyebilir, diş hekimi tarafından tedavi edilmediği taktirde dişin kaybı ile sonuçlanabilir. Başlangıç çürüğü bulunan dişe dolgu yapılmazsa, çürük ilerler ve dişe kanal tedavisi yapılması ya da dişin çekilmesi gerekebilir.

32 Kanal Tedavisi sağlıklı diş başlangıç çürüğü diş kökünde pü oluşumu dolgu eğe kanal patı Erken tanı modern tıpta olduğu kadar diş hekimliğinde de önemlidir!

33 İlkokul Çağı Çocuklarında Diş Çürüğü Dental plak içindeki bakteriler şekerleri metabolize ederek asit oluşumuna neden olur; bu şekilde ağız ortamının ph sı düşer ve diş yüzeyinden mineral kaybı başlar. ph nın uzun süreli düşüşü ise dişte madde kaybına ve çürük oluşumuna neden olur. Florür gibi mineraller nötral ph sağlandıktan sonra yaklaşık 20 dakika içinde tekrar diş yüzeyine çökelir.

34 İlkokul Çağı Çocuklarında Diş Çürüğü İlkokul ve daha erken çocukluk döneminde, diş çürükleri hızla ilerler ve dişte yaygın madde kaybına yol açar. Bu çağdaki çürük oluşumunda şekerli gıda ve içeceklerin sık aralarla tüketilmesi önemli rol oynar. Çürük oluşumunda bireye özgü hazırlayıcı faktörler ise; diş minesinin yapısı, dişle ilgili diğer yapısal bozukluklar ve azalmış tükrük miktarı rol oynayabilir.

35 Diş Çürüğünden Korunma Yöntemleri Şekerli gıda ve içeceklerin sık tüketimi azaltılmalıdır. Florür içerikli diş macunları tercih edilmelidir. 6 yaşından büyük çocuklarda,yüksek risk grubunda, ppm li diş macunlarının kullanılması çürük riskini azaltır. Düzenli ağız bakımı yapılmalıdır. Günde en az iki defa 2 dakika yaşa uygun diş fırçası ve diş iplikleri ile bakteri plağı tabakası dişler ve dişetlerinden doğru teknikler kullanılarak uzaklaştırılmalıdır. Düzenli diş hekimi kontrolleri gerçekleştirilmelidir.

36 Diş Çürüğünden Korunma Yöntemleri Fissür Örtücü Uygulaması Koruyucu bir diş hekimliği uygulamasıdır. Özellikle büyük azı dişlerinin çiğneme yüzeyleri üzerinde bulunan çukurların doldurularak çürüğe karşı dirençli olmaları sağlanır. Fissür örtücü uygulanmış azı dişi

37 Diş Çürüğünden Korunma Yöntemleri Fissür Örtücü Uygulaması

38 Dişeti Kanaması Dişeti kanaması normal değildir. Dişeti kanaması, dişetinin normal pembe görünümünün kırmızıdan mora dönen bir renge dönüşmesi, şişlik ve şekil bozukluğu görülmesi diş eti iltihabı belirtilerindendir. Bakteri plağı, bakterilerin gıda artıkları ile beraber oluşturdukları, dişimizin üzerinde biriken sarı- beyaz renkte ve su ile uzaklaştırılamayan yapışkan bir tabakadır. Diş yüzeyinde 48 saatten uzun süre kalan bakteri plağı duyarlı bireylerde dişeti iltihabını başlatır.

39 Dişeti Hastalıkları Nasıl Oluşur? Periodontal (diş çevresi destek dokular) hastalıklar olarak da bilinen dişeti hastalıkları, yetişkinlerde diş kaybının en önemli nedenlerinden biridir! Sağlıklı dişeti dişleri çevreleyerek alveol kemiği yardımıyla yerinde tutunmasını sağlar. Temizlenmeyen bakteri plağı içinde bulunan bakteriler, duyarlı bireylerde dişeti iltihabını başlatırlar. GİNGİVİTİS Eğer gingivitis tedavi edilmezse enfeksiyon kemik dokusuna ilerler. Dişe destek olan kemik erimeye başlar ve dişin hareketliliği artar. Sonuç olarak diş kaybedilebilir. PERİODONTİTİS

40 Dişeti Hastalıklarının Belirtileri Dişetinde ödem, kanama, kırmızılık, hiperemi dişeti iltihabının (gingivitisin) önemli klinik belirtileridir. Klinik olarak ataşman (bağ dokusu) kaybı ve radyografik olarak alveol kemiğinde erime görülüyorsa periodontitis (diş çevresi destek dokuların iltihabı) başlamış demektir. Dişeti kenarından pü gelişi olabilir. Kemik kaybına bağlı olarak diş hareketliliğinin artışı fark edildiğinde ise infeksiyon ilerlemiştir.

41 Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Önce Sonra Dişeti hastalıkları periodontal tedavi kurallarına uygun olarak diş hekimleri tarafından tedavi edilirler. Bu amaçla; diş yüzeyi temizliği ve ağız bakımı eğitimi kök yüzeyi düzleştirme işlemleri periodontal cerrahi işlemler kontroller, gerçekleştirilir. Periodontal tedavinin en önemli aşamaları periodontal başlangıç tedavisidir; birey tarafından uygulanan doğru ve yeterli ağız bakımı tedavinin başarısında en önemli etkendir.

42 İlkokul Çağında Dişeti Hastalıkları Bu dönemde çocuklarda görülen dişeti hastalığı genellikle diş eti iltihabı (gingivitis) tir. Süt ve sürekli dişlerde periodontitis nedeniyle oluşan kayıplar ise genellikle belirli genetik hastalıklarla birlikte görülür.

43 Dişeti Hastalıklarından Korunma Yöntemleri Dişeti hastalıklarından korunmanın en etkili ve tek yolu hastalığın oluşumuna neden olan bakteri plağı (mikrobiyal dental plak) tabakasını ortadan kaldırmak ve tekrar yerleşmesini önlemektir. Bu amaçla yapılması gerekenler: Dişlerin doğru tekniklerle günde iki defa (kahvaltı sonrası ve yatmadan hemen önce) fırçalanması Diş ipi ve ara yüz fırçalarıyla diş aralarının temizlenmesi (günde bir defa, akşamları dişleri fırçaladıktan sonra) Dil temizleyicisi ile dilin temizlenmesi ( her fırçalama sonrası)

44 Diş Hassasiyeti Sıcak, soğuk, tatlı ve ekşi yiyecek ve içecekler diş hassasiyetine neden olabilirler. Diş Hassasiyetinin Nedenleri Diş çürüğü Yanlış (travmatik) diş fırçalama Dişlerde asidik aşınma Dişeti çekilmesi, olabilir.

45 Diş Hassasiyetinde Tedavi Diş hassasiyetine neden olan faktörler belirlenmeli ve etkene bağlı uygun tedavi diş hekimi tarafından gerçekleştirilir.

46 Diğer Bazı Ağız ve Diş Hastalıkları Çene ve diş yaralanmaları ve kırıkları Gelişimsel anomaliler (örn.,dudak damak yarıkları) Diş dizilimi bozuklukları Ağız Kanseri

47 Diş Dizilimi Bozuklukları Nedenleri Genetik faktörler Diş kayıpları Fazla diş Dişler arasında boşluk bulunması Ağız alışkanlıkları Bu durumlarda erken yaşta, diş hekiminin yardımı ve tedavisi gereklidir.

48 Diş Dizilimi Bozukluklarının Nedenleri Ağız Alışkanlıkları Ağızdan Soluma Parmak Emme Dille Dişleri Öne İtme Dudak Emme Öğrencilerinizin alışkanlıklarını gözlemleyerek dişlerinde oluşabilecek bozuklukları önlemeye yardımcı olabilirsiniz!

49 Diş Dizilimi Bozukluklarının Nedenleri Ağızdan Solunum Parmak Emme Dudak Emme Dille Dişleri İtme Tırnak Yeme Kalem ve benzeri şeyler Isırma Diş Gıcırdatma Anne babanın ilgisiz kalması ve bu alışkanlıkların devam etmesi ve doğru yaşta bırakılmaması çocuklarda çapraşıklığa veya diş aralarında boşluklara neden olabilmektedir.

50 Diş Dizilimi Bozukluklarından Korunma Yöntemleri Henüz süt dişleri mevcutken çocuklar düzenli diş hekimi kontrolüne götürülmelidir. Süt dişlerinin gerekliyse tedavilerinin yaptırılarak normal düşme yaşından önce çekilmeleri önlenmelidir. Dizilim bozukluklarına yol açan alışkanlıkların varlığı ebeveynler ve öğretmenler tarafından takip edilmeli ve tedavileri için girişim başlatılmalıdır.

51 Diş Tedavileri Tedavi Edici Çürük dişlerde restoratif tedavi (Değişik dolgu maddeleri ile diş tedavi edilir) Kanal Tedavisi Diş Temizliği ve Dişeti tedavisi Çene ve dişlerdeki bozuklukların ortodontik tedavisi Estetik Diş Hekimliği Koruyucu Tedavi Düzenli ve kurallı diş fırçalayın. (Günde en az 2 kere 2 dakika, doğru tekniklerle ve uygun diş fırçası ile) Yemek aralarında yapışkan ve şekerli yiyeceklerin yemeyin. Her yemekten sonra ağzınızı su ile çalkalayın. Düzenli beslenin. Florürlü diş macunu kullanın, gerekiyorsa diş hekimi tarafından florür uygulatın. Her 6 ayda bir kontrol amacıyla diş hekimine gidin. Arka dişlere diş hekimi tarafından fissür koruyucu uygulatın.

52 Diş Çürüklerinden Korunma Yolları Düzenli ve kurallı olarak dişleri fırçalamak Düzenli olarak diş hekimini ziyaret ederek dişleri kontrol ettirmek ve koruyucu diş hekimliği yöntemlerini dişhekiminize uygulattırmak

53 Florürün Yararları Diş mine yapısını güçlendirerek dişi aside karşı daha dayanıklı hale getirir. Diş minesinin onarımına yardım eder.

54 Doğru Diş Fırçalama Yöntemi 1 Dişlerin dış yüzeylerini fırçalayın. 2 Arka dişlerin iç yüzeylerini fırçalayın. 3 Arka dişlerin üst / çiğneme yüzeylerini fırçalayın. 4 Ön dişlerin iç / arka yüzeylerini fırçalayın. 5 Dilinizi fırçalayın

55 Detaylı Diş Fırçalama Yöntemi Diş fırçanızı fırça kıllarının yarısı dişlerin yarısı dişetinizin üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Dişetinden dişe doğru 10 dairesel, 5 süpürme hareketi yapın. Arka dişlerin dile bakan yüzeylerini aynı şekilde fırçalayın. Arka dişlerin çiğneme yüzeylerini ileri-geri hareketlerle fırçalayın. 4 5 Ön dişlerin iç yüzeylerini fırçanızı dik tutarak küçük dairesel hareketlerle fırçalayın. Son olarak dilinizi fırçalayın.

56 Dişlerimi Nasıl Fırçalamalıyım? Diş fırçasını diş ve dişeti üzerine yerleştirin ve dişetinize doğru hafif açılandırın. Ufak dairesel hareketlerle en az 8-10 kez fırçayı yerinden kaldırmadan, diş yüzeylerini temizleyin; daha sonra bir fırça boyu ilerleyerek aynı işlemi tüm diş yüzeylerine uygulayın. Dişlerin dil ve damak tarafına bakan yüzeylerini mümkünse dairesel hareketlerle fırçayı dişetlerinden dişe doğru hareket ettirerek ya da ileri geri süpürme hareketleriyle fırçalayın. Fırçayı dişlerinizin çiğneme yüzeylerine yerleştirin ve ileri geri hareketlerle fırçalayın.

57 Dişlerimi Nasıl Fırçalamalıyım? Dilinizi bazı fırçaların arkasında bulunan dil temizleyicisi ile ya da dil fırçası ile arkadan öne doğru temizlemelisiniz. Diş ipini dişler arasına yerleştirin, diş yüzeyine yaslayarak, iki diş arasında bulunan üçgen formundaki dişeti papilinin 1-2 mm altına inin ve dişi iç ve dış yüzeyinden sarın. Diş ipini dişe değdirerek ağız boşluğuna doğru hareket ettirin ve birikintileri çıkarın. Aynı işlemi diğer komşu diş için tekrar edin. Diş ipi kullanımına en geride bulunan dişten başlayın.

58 Neden Diş İpi Kullanılır? Diş fırçasının kolay erişemediği bölgeler olan dişlerin temas yüzeyleri bakteri plağı birikimi için anatomik olarak elverişli bölgelerdir. Bu bölgeler dişetinin histolojik yapısı nedeniyle dişeti hastalığının başlangıç bölgeleridir. Bu bölgelerdeki plak diş çürüğüne ve dişeti hastalıklarına sebep olabildiği için diş ipinin günlük olarak kullanılması önerilmektedir. Dişler fırçalandıktan sonra; ön ve arka dişler olmak üzere tüm dişler diş ipiyle de temizlenmelidir. Gece yatmadan önce, dişler fırçalandıktan hemen sonra günde 1 kere diş ipi kullanılması ağız ve diş sağlığının korunması için yeterli olacaktır.

59 Diş İpi Nasıl Kullanılır?

60 Diş İpi Nasıl Kullanılır? Yaklaşık 45 cm. diş ipini çekin, koparın ve arada 2-3 cm ip kalacak şekilde parmaklarınıza dolayın. İki elinizle tuttuğunuz ipliğin ara kısmını, işaret ve baş parmaklarınızla yön vererek, iki diş arasına yerleştiriniz. Nazik bir şekilde dişin yan yüzeylerini takip ederek, diş ipini dişe yaslayarak dişetinden dişe doğru hareket ettirin. Daha sonra diş ipini aralıktan çıkarmadan diğer dişe yaslayarak temizleme hareketini tekrar ediniz. Bir dişten diğer dişe geçerken ipin temiz olan bölümünü kullanınız. Dişetinin altını da temizlediğinizden emin olun, fakat diş ipini dişetlerine doğru çok fazla bastırmayın.

61 İlkokul Çağı Çocuklarında Ağız ve Diş Bakımı Ağız ve diş bakımının en önemli faktörü; düzenli diş fırçalama ve diş aralarının temizliğidir. Dişlerdeki bakteri plağı sabah kahvaltı sonrasında ve akşam yatmadan hemen önce olmak üzere günde 2 kez etkili şekilde ortadan kaldırılmalıdır. Okulda ise beslenme saatinde şeker içeriği az, besleyici özelliği yüksek gıdalar tercih edilmeli, teneffüs aralarında şekerden zengin yiyecekler tüketilmemelidir.

62 Beslenme ve Çürük İlişkisi Çürüğün başlaması ve ilerlemesinde şekerler ve diğer fermente olabilen karbonhidratlar önemli rol oynarlar. En yaygın kullanılan şeker olan sukroz metabolize olduğunda açığa çıkan dekstran dişler üzerine çürük yapıcı bakterilerin yapışmasını sağlar; bu nedenle de sukroz karyojenik bakterilerin ağız ortamına tutunmasında en önemli etken olarak kabul edilir. Çürük gelişiminde şekerlerin alım miktarından çok alım sıklığı önemlidir. Bu nedenle, özellikle öğün aralarında şekerli gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Ağız ortamında olası düşük ph ya karşı sebze ve proteinden ağırlıklı bir diyet uygulanmalıdır.

63 Diş Ağrısında Yapılması Gerekenler Ağzı ılık su ile çalkalayın. Dişler arasında kalmış yiyecekleri çıkarabilmek için diş ipi kullanın. Eğer şişlik varsa; yanağın dış tarafından soğuk kompres uygulayın. Kesinlikle sıcak kompres uygulamayın, ağrıyan dişin veya dişetlerinin üzerine aspirin koymayın. Kanama varsa basınç uygulayarak durdurun veya kontrol etmeye çalışın. Çocuğu en kısa zamanda bir dişhekimine götürün.

64 Ağız ve Diş Yaralanmalarında Yapılması Gerekenler Yaralanma durumunda, Sakin olun ve çocuğu sakinleştirin. Kanama varsa basınç uygulayarak durdurun veya kontrol etmeye çalışın. Ebeveynlere ya da bakıcıya haber verin. Yaralanma bölgesinin ve dişin kontrolü için diş hekimine gidin.

65 Ağız ve Diş Yaralanmalarında Yapılması Gerekenler Diş Fırlaması (Avülse Diş Durumunda) Çocuğu ve dişi derhal dişhekimine götürün. Dişi süt veya çocuğun tükürüğüne koyarak muhafaza edin ve o şekilde diş hekimine götürün. Eğer hemen dişhekimine götürmeniz mümkün değilse; Dişi ılık su ile nazik bir şekilde yıkayın. Diş köklerine dokunmayın Sürekli dişler: Dikkatlice dişi tekrar yerine yerleştirin. Süt dişleri: Eğer fırlayan diş süt dişi ise tekrar yerine yerleştirmeyin, alttan gelen daimi dişe zarar verebilirsiniz. Dişi soğuk süt içine yerleştirin ve sizinle beraber diş hekimine getirin. Eğer mümkünse diş hekimine 30 dakika içinde ulaşın.

66 Ağız ve Diş Yaralanmalarında Yapılması Gerekenler Diş Kırılması Durumunda, Yaralanan bölgeyi ılık su ile temizleyin. Yaralanan bölgede yüze soğuk kompres uygulayarak şişme olasılığını minimuma indirgeyin. Temiz bir bezle kanama bölgesine direkt olarak basınç uygulayın. Çocuğu ve kırılan parçayı diş hekimine götürün.

67 Uygulanan Tedavi Yöntemleri

68 Koruyucu Tedaviler Fissür Örtücü Uygulaması

69 Koruyucu Tedaviler Fluor Uygulaması

70 Restoratif Tedaviler

71 Endodontik Tedaviler

72 Sabit ve Hareketli Yer Tutucular

73 Sabit ve Hareketli Protezler

74 Ortodontik Tedaviler

75 İmplantlar İmplant kaybedilmiş dişlerin köklerinin genellikle titanyum bir vidayla taklit edilerek eksik dişin yerine konulması işlemidir. Kök bölgesindeki kemik hazırlanır İmplant yerleştirilir İmplant üzerine kuron yerleştirilir

76 UNUTMAYIN! Her bir diş vücudumuzun yaşayan bir parçasıdır. Vücudumuzun diğer bölgelerine verdiğimiz önemi dişlerimize de göstermeliyiz. Diş tedavisi hem pahalıdır hem de zaman alır, korunmak ise ucuz ve kolaydır.

77 Korunmak Önemlidir! Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayın Süt, taze meyve ve sebze tüketin. Yemek aralarında şekerli, nişastalı ve yapışkan maddeler yememeye dikkat edin. 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin Diş fırçanız eskiyince (3 ayda bir) değiştirin.

78 Sağlıklı Bir Ağız İçin Öneriler Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın. Özellikle gece yatmadan hemen önce dişlerin fırçalanması önem taşır. Bol vitaminli ve mineralli gıdalarla beslenin. Yemek aralarında yapışkan ve şekerli gıdalar yemeyin, bu gibi gıdaları ana öğünle beraber tüketin. 6 ayda bir diş hekimine kontrol amaçlı olarak gidin. Eskimiş diş fırçaları dişinize ve dişetlerinize zarar verir. Diş fırçalarınızı 3 ayda bir ya da fırça kılları deforme olmuş ise bu süreyi beklemeden değiştirin.

79 Sağlıklı Bir Ağız İçin Öneriler Dişhekiminizden evde ve dişhekimi tarafından yapılabilecek koruyucu uygulamalar hakkında bilgi alın. Florürlü diş macunları / florürlü ağız gargaralarını evde bireysel olarak kullanmaya ; dişhekiminiz tarafından yapılacak florür uygulamalarını ve azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde henüz çürük oluşmadan uygulanacak fissür örtücüleri uygulamalarını yaptırmış olmaya özen gösteriniz.

80 Sağlıklı Bir Ağız İçin Öneriler Sonuç olarak, Dişlerinize gerekli özeni gösterin. Diş hekiminizi ortalama 6 ayda, yılda en az 1 kere ziyaret edin.

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir.

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız ve Diş Sağlığı Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız sağlığı: Dişler ve onları

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE Ağız ve diş sağlığı anne karnında başlar Doğum öncesi yeterli beslenen ve sağlam doğan bebeklerin 6 aylıktan itibaren ilk SÜT DİŞLERİ çıkar 2,5 3 yaşın sonuna kadar çocuğun

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 KİŞİSEL TEMİZLİK Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerinin tümü kişisel temizlik olarak

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ EL YIKAMA ELLERİMİZİ NİÇİN YIKARIZ? Ellerimizdeki mikropları uzaklaştırmak

Detaylı

KÖTÜ AĞIZ HİJYENİ OLAN KİŞİLERDE;

KÖTÜ AĞIZ HİJYENİ OLAN KİŞİLERDE; AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KÖTÜ AĞIZ HİJYENİ OLAN KİŞİLERDE; kardiovasküler/ serebrovasküler sistem hastalıkları, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı riskinin

Detaylı

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER Koruyucu Diş Hekimliği Çocuklarda koruyucu diş hekimliği yaklaşım ve tedavileri şu başlıklardan oluşur:» Fırçalama» Diş gelişiminin

Detaylı

Ağız Ve Diş Sağlığı AMASYA DİŞ SAĞLIĞI

Ağız Ve Diş Sağlığı AMASYA DİŞ SAĞLIĞI Ağız Ve Diş Sağlığı AMASYA DİŞ SAĞLIĞI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle dış o oldukça önemlidir. Ağız ve dişlerin

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği dalıdır. Periodontoloji,

Detaylı

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 13 Diyabet ve diş-dişeti sorunları

Detaylı

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır? 1 2 Süt Dişleri Süt dişleri neden önemlidir? Sanılanın aksine, diş sağlığı açısından süt dişleri önemli dişlerdir. Bu dişler, daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi esnasında konuşma ve çiğneme açısından

Detaylı

Uykudan önce ASLA!!!

Uykudan önce ASLA!!! Uykudan önce ASLA!!! ŞEKER TÜKETİMİ-5 BAŞARAMAZSAN!!! Şekeri tükettikten hemen sonraki ALIŞKANLIĞI OTURTMAYA ÇALIŞ ; Macunlu ya da macunsuz fırçalasın, Ağzını suyla çalkalasın, Peynir-yoğurt yesin ya da

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ ve ORTODONTİ

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ ve ORTODONTİ Hayat gülümseyince güzel... ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ ve ORTODONTİ Erken yaşta yapılan tedaviler yarının estetik sorununu önlüyor prodenta.com.tr Çocuk Diş Hekimliği Çocuk diş hekimine (Pedodontist) ilk olarak

Detaylı

Sabit Protezler BR.HLİ.011

Sabit Protezler BR.HLİ.011 Sabit Protezler Beyin Tümörleri Sabit Protezler Sabit Protez Nedir? Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin, renk ve dokusuna benzer malzeme kullanılarak yerine konması işlemidir.

Detaylı

ORTODONTİ ANABİLİM DALI

ORTODONTİ ANABİLİM DALI ORTODONTİ ANABİLİM DALI Ortodonti; Latince de "düzgün diş anlamına gelmektedir. Genel olarak; çocuklar ve yetişkin bireylerin diş ve çene yapılarında meydana gelen bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Aralık 2008 21 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Aralık 2008 21 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten Aralık 2008 21 Online randevu alabilmek için tıklayanız. Ortodontik tedavinizin,kurumumuz tarafından karşılanıp karşılanmadığını

Detaylı

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi Güzel gülüş mutlu ediyor! Hayat güzeldir. livhospital.com 0850 222 2 548-444 4 548 facebook.com/livhospital twitter.com/livhospital instagram.com/livhospital linkedin.com/livhospital PLK-YRD-225/00 Hayata

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

İŞİM M BEN 6 AYLIKKEN ÇIKTI

İŞİM M BEN 6 AYLIKKEN ÇIKTI DİŞLERİMİZ Z VE BİZB İLK DİŞİD İŞİM M BEN 6 AYLIKKEN ÇIKTI 3 YAŞIMA GELDİĞİ İĞİMDE AĞZIMDA A TAM 20 TANE SÜT S T DİŞİD İŞİM M VARDI ARTIK DİŞD İŞLERİN N TEMİZLENME ZAMANI GELMİŞ İŞTİ DİŞLERİMİ SAĞLIKLI

Detaylı

Yediklerimizde Neler Dişleriniz Çürüyebilir?

Yediklerimizde Neler Dişleriniz Çürüyebilir? Yediklerimizde Neler Dişleriniz Çürüyebilir? Diş hekimi Seyhan Ergin dişlerin çürümesine yol açan beslenme şekilleri ve diyetlerle ilgili soruları yanıtladı: 1 / 10 * Neler dişlerimizi çürütüyor? Besinlerden

Detaylı

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır.

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır. TARİHÇE Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 15/04/2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 04/04/2011 tarihli ve 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Yükseköğretim

Detaylı

SÜT DİŞLERİNİN AĞIZDA KALMASININ VE SAĞLIKLI OLARAK KALMASININ ÖNEMİ

SÜT DİŞLERİNİN AĞIZDA KALMASININ VE SAĞLIKLI OLARAK KALMASININ ÖNEMİ SÜT DİŞLERİNİN AĞIZDA KALMASININ VE SAĞLIKLI OLARAK KALMASININ ÖNEMİ Süt dişleri, daimi dişlerin sağlıklı olarak oluşup sürmelerini sağlayan çok önemli rehberlerdir. Daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

DARICA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI BİLGİLERİ

DARICA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI BİLGİLERİ DARICA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI BİLGİLERİ 1. Diş Çürümesi Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların çoğunda diş çürüğüne rastlanmıştır. Diş çürümesine ağızdaki bakteriler neden olur.

Detaylı

Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler

Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler Schulzahnklinik Arbon Telefon: 071 446 65 61 Stacherholzstrasse 32 Fax: 071 446 65 67 9320 Arbon E-Mail: szk.arbon@psgarbon.ch Temel Bilgiler İsviçre çapında

Detaylı

YAŞLIDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI. Dişleri ve dişetlerini temizlemek için doğru fırçalama önemlidir. Diş fırçası yumuşak,

YAŞLIDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI. Dişleri ve dişetlerini temizlemek için doğru fırçalama önemlidir. Diş fırçası yumuşak, YAŞLIDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Prof. Dr. Nur Hersek Doç. Dr. Murat Özbek Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır? Dişleri ve dişetlerini temizlemek için doğru fırçalama önemlidir. Diş fırçası yumuşak, naylon kıllı

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25 Tırnak batması nedir? Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması denir. Genellikle ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Tırnak batmasının

Detaylı

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir.

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. KULLANIM KILAVUZU KLORHEX ORAL JEL Birim Formülü Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. Tıbbi Özellikleri Klorheksidin

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir: Laminate kaplama (Laminat Vener-dental veneer) nedir? (Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir kozmetik

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler.

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çocukların dişleri niye çürüyor? Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çocuklar, çürüğün erken döneminde

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özay Uslu (Anabilim Dalı Başkanı) Uzman Dt. Vesile Elif Toy Dt. Ömer Alperen Kırmızıgül Arş. Gör. Semih Akgül

Detaylı

İmplantın Uygulanabilirliği İmplantlar belirli bir kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant öngörülen bölgede çene kemiğinin

İmplantın Uygulanabilirliği İmplantlar belirli bir kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant öngörülen bölgede çene kemiğinin 2 Dental İmplantlar Dental implant eksik olan dişlerin işlevini ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve kemikle uyumlu malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Köprü ve tam protezlere

Detaylı

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var..

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli Dişlerinize her gün ihtiyacınız var yemek yediğinizde, güldüğünüzde ve konuştuğunuzda. İyi bir hayat için dişlerin tam olması ve

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER TEMMUZ 2009-28 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER TEMMUZ 2009-28 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten TEMMUZ 2009-28 Online randevu alabilmek İçin tıklayınız. İÇİNDEKİLER ÖZGÜRCE GÜLÜMSEYEBİLMEK İÇİN Farkında olmadan yaptığımızı

Detaylı

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Protetik diş tedavisi, dişlerin şekil, form, renk bozuklukları ve diş eksikliklerinin tedavi edilmesinde, fonasyon, estetik ve çiğneme etkinliğinin sağlanmasında etkili

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış PEDODONTİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr DersSorumluları: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr Prof.Dr. Şaziye Aras, saziye_aras@yahoo.com Prof.Dr. Leyla Durutürk,

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 24.02.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Yrd. Doç. Dr. Enhoş: Protez Yapıştırıcıları Dikkatli Kullanın Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi tutuculuktur. Protezin

Detaylı

TÜRK PEDODONTİ DERNEĞİ FLUORÜR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

TÜRK PEDODONTİ DERNEĞİ FLUORÜR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI TÜRK PEDODONTİ DERNEĞİ FLUORÜR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI Son zamanlarda bazı ulusal yazılı ve görsel basın organlarında florür ile ilgili, bilimsel veriler ve gerçekler ile bağdaşmayan yayınların sıklığı

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Endokardit Profilaksisi

Endokardit Profilaksisi ANNE-BABALAR İÇIN KARDIYOLOJI KONUSUNDA BILGILENDIRME Endokardit Profilaksisi Kalp iç zarı (endokard) kalbin neresindedir? Üst ana toplardamar (superior vena kava) Ana atardamar (aort) Kalp, duvarı dıştan

Detaylı

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Feridun ŞAKLAR ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ BAŞARI ORANLARI Kök kanal tedavisindeki başarı oranlarının belirlenmesi için bu güne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

AĞIZ VE DĠġ SAĞLIĞI TEKNĠKERLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ. - V - ORAL HĠJYEN EĞĠTĠMĠ VE KORUYUCU DĠġHEKĠMLĠĞĠ

AĞIZ VE DĠġ SAĞLIĞI TEKNĠKERLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ. - V - ORAL HĠJYEN EĞĠTĠMĠ VE KORUYUCU DĠġHEKĠMLĠĞĠ AĞIZ VE DĠġ SAĞLIĞI TEKNĠKERLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ - V - ORAL HĠJYEN EĞĠTĠMĠ VE KORUYUCU DĠġHEKĠMLĠĞĠ AĞIZ VE DĠġ SAĞLIĞI TEKNĠKERLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ - IV - ORAL HĠJYEN EĞĠTĠMĠ VE KORUYUCU DĠġHEKĠMLĠĞĠ Eğitim içeriği Ağız

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

Ağız Sağlığı ve Çocuğunuz

Ağız Sağlığı ve Çocuğunuz Ağız Sağlığı ve Çocuğunuz Süt dişleri ve dişlerin yer değiştirmesi Daimi dişler Beslenme ve ağız sağlığı Oral hijyen En sık rastlanılan ağız hastalıkları Dental malformasyon Travmaların önlenmesi Diş ve

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Ortodonti. İlk Muayene zamanı:

Ortodonti. İlk Muayene zamanı: Ortodonti Ortodonti, diş, çeneler ve yüz bölgesinde oluşmuş bozukluk veya uyum sorunlarını tedavi eden branştır. Söz konusu bozuklukların önlenmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesi için de tedaviler yöntemleri

Detaylı

DİŞETİ TEDAVİSİ, AĞIZ KOKUSU, LAZER ve İMPLANT UYGULAMASI

DİŞETİ TEDAVİSİ, AĞIZ KOKUSU, LAZER ve İMPLANT UYGULAMASI Hayat gülümseyince güzel... DİŞETİ TEDAVİSİ, AĞIZ KOKUSU, LAZER ve İMPLANT UYGULAMASI Erken yaşta yapılan tedaviler yarının estetik sorununu önlüyor prodenta.com.tr Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi Gingivitis

Detaylı

Dr. Benan Oğuz - Dr. Cem Caniklioğlu KARİKATÜRLER

Dr. Benan Oğuz - Dr. Cem Caniklioğlu KARİKATÜRLER www.ortonorm.com MART 2014 Dr. Benan Oğuz - Dr. Cem Caniklioğlu Çocuk Diş Kulübümüz Açıldı YAŞLILARDA DİŞ SAĞLIĞI Bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Ağız sağlığının bozulması

Detaylı

AYDINLATILMIŞ ONAM BELGESİ

AYDINLATILMIŞ ONAM BELGESİ ORTODONTİK TEDAVİLER İÇİN AYDINLATILMIŞ ONAM BELGESİ 1 BİRİNCİ BÖLÜM Başarılı bir ortodontik tedavi için hastanın kendisine yapılacak tedavi hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Genellikle bilgilendirilmiş

Detaylı

YANLIŞ İNANÇ VE DAVRANIŞLAR. Toplumda ağız ve diş sağlığı konusunda oluşan yanlış inanç ve alışkanlıkların en büyük etkeni, bilgi eksikliğidir.

YANLIŞ İNANÇ VE DAVRANIŞLAR. Toplumda ağız ve diş sağlığı konusunda oluşan yanlış inanç ve alışkanlıkların en büyük etkeni, bilgi eksikliğidir. YANLIŞ İNANÇ VE DAVRANIŞLAR Toplumda ağız ve diş sağlığı konusunda oluşan yanlış inanç ve alışkanlıkların en büyük etkeni, bilgi eksikliğidir. Halk arasında ağız diş sağlığına yönelik yanlış inanç ve davranışlar

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR

GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR HASTA BİLGİLENDİRME GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR Yaşam kalitesinin her yönden keyfini çıkarın. Dengeli ve sağlıklı yaşamak, uzun bir yaşam sürmek demektir, ancak büyük bir fark vardır: kaliteli

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

Yüz Felci (Fasiyal Palsi)

Yüz Felci (Fasiyal Palsi) Yüz Felci (Fasiyal Palsi) Yüz Felci Ne Demektir: Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş,göz çevresi) yapmamızı yüz siniri (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız. Beyinden gelen hareket emirlerini yüz siniri,

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II ( )- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI

GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II ( )- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II (2018-2019)- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI TEMEL TIP BİLİMLERİ I. KURULU- YAŞAMIN TEMELİ (24/ Eylül 2018-30/ KASIM 2018-10 HAFTA, BLOK SONU

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SOLCOSERYL Adheziv Diş Patı Ağız boşluğunda ve dişeti üzerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. SOLCOSERYL Adheziv Diş Patı Ağız boşluğunda ve dişeti üzerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI SOLCOSERYL Adheziv Diş Patı Ağız boşluğunda ve dişeti üzerine uygulanır. Etkin maddeler: 1 g adheziv diş patı, 2.125 mg solkoseril ve 10.000 mg polidokanol 600 içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

ORTODONTİ: ORTODONTİK BOZUKLUKLAR NEDEN OLUŞUR?

ORTODONTİ: ORTODONTİK BOZUKLUKLAR NEDEN OLUŞUR? ORTODONTİ: Ortodonti, diş-çene-yüz bölgesini ilgilendiren bozuklukların oluşmasını önlemek; mevcut bozuklukların ilerlemesini durdurmak ve tedavi etmek;bununla birlikte iyi bir estetik ve fonksiyon (ısırma,çiğneme,konuşma,gülme)

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Hastalığı Nedir? Ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulașan ve bazı tipleri ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Șarbon Hastalığı Nasıl Bulașır? Șarbon

Detaylı

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ Prof.Dr.Yaşar Aykaç PERİODONTAL CERRAHİ TEDAVİNİN AMAÇLARI Tam bir profesyonel temizlik için kök yüzeyini görünür ve ulaşılabilir hale getirmek Patolojik olarak derinleşmiş

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Ekim 2008 19 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Ekim 2008 19 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten Ekim 2008 19 Online randevu alabilmek için tıklayanız. Ortodontik tedavinizin,kurumumuz tarafından karşılanıp karşılanmadığını

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER EKİM 2009-31 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER EKİM 2009-31 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten EKİM 2009-31 Online randevu alabilmek İçin tıklayınız. İÇİNDEKİLER DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ & KANAMASI Dişeti kenarının kök yüzeyini açığa

Detaylı

Kanser ile Yaşarken Kendinize İyi Bakmak. Diş Sağlığı ve Çenede Osteonekroz

Kanser ile Yaşarken Kendinize İyi Bakmak. Diş Sağlığı ve Çenede Osteonekroz Kanser ile Yaşarken Kendinize İyi Bakmak Diş Sağlığı ve Çenede Osteonekroz Değerli hasta ve hasta yakınlarımız; bu kitapçıklar sizlere Hematoloji Uzmanlık Derneği tarafından hastalığınız sürecinde karşınıza

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur) Nedir? Sindirim sisteminin giriş kapısını ağız ve dişler, çıkış kapısını ise anal kanal ve anüs oluşturur. İstemli olarak sağlanan dışkı ve gaz çıkışının kontrolü; hemoroitlerin de bir parçası olduğu bu anal

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. Ağız Kokusuna Karşı Dilinizi de Fırçalayın Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. İSTANBUL - Sağlıklı

Detaylı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Tanı ve Tedavi Planlaması Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Hastalıkların uygun ve doğru tedavisi için ilk koşul doğru

Detaylı