KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"

Transkript

1 KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

2 1. AMAÇ : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalarda İSG uygulamaları hakkında bilgi aktarmaktır.

3 2. HEDEF : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalardan kaynaklanan tehlike ve risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, gerekli risk kontrollerine karar verilmesi ve bunları uygulayacak duruma gelebilmektir.

4 1. GİRİŞ 2. KALDIRMA MAKİNALARI Kaldırma Makinaları Tanımı Kaldırma Makinalarındaki Kaza Nedenleri Kaldırma Makinalarının Gruplandırılması 2.3.a - Vinçler 2.3.b - Forkliftler 2.3.c Asansörler 2.3.d Diğer Kaldırma Makinaları (Konveyör Bantlar, Transpaletler, Palangalar, Krikolar, Caraskallar) Kaldırma ve İndirme Sistemi Ekipmanları 2.5. Kaldırma Makinalarındaki Kontroller Fiziki (Gözle) Muayene Deneyleri Şartnamelere Uygunluk Deneyleri Yük Kaldırma Yeterlilik Deneyleri

5 1. GİRİŞ : İnsanların kendi güçleri ile yerinden kaldırıp taşıyamayacağı yüklerin bir yerden, belirli mesafedeki diğer bir yere kaldırılıp götürülmesi ve yerleştirilmesi için asırlardan beri çeşitli tip ve kapasitedeki kaldırma ve taşıma araçları kullanılmıştır. Endüstrinin gitgide büyümekte olduğu günümüzde, bu işlemler her işyerinde yapılmakta ve bu sayede yük kaldırma ve taşıma işleri kolaylıkla yapılabilmektedir.

6 Bu süreçler; Verimlilikte artış sağlar. Zaman kaybında azaltır. Maliyetlerin düşmesini gerçekleştirir. Personelin yorulması azalır.

7 Kaldırma makinalarında gerçekleştirilen işlerde ve yüklerin yüksekte taşınması sırasında oluşacak kazaların olumsuz etkileri, yüklerin zemin üzerindeki taşınmasına göre daha fazla olmaktadır. Bu tür kazalar; Taşınan yükte, Kaldırma makinasının kendisinde, Operatörde ve Çevrede ciddi hasarlara neden olmaktadır. Bunun sonucunda; işyerinde iş tıkanıklığı, zaman, maliyet ve itibar kaybı yaşanmakta, çoğu zaman da çalışan insanların yaralanmasına veya ölmesine neden olmaktadır.

8 2.1. Tanımlar Kaldırma Makinası ve Araçları: Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırıp yer değiştirerek bir başka yere indiren veya istifleyen, gerektiğinde bu yükün yer değiştirme işlemini yükü kısa mesafelerde taşıyarak gerçekleştiren araçlara kaldırma makinaları denir.

9 2.1. Tanımlar Operatör: Kaldırma makinelerini kuran, çalıştıran, ayarlayan, bakımını yapan, temizleyen, tamir eden, hareket ettiren kişi veya kişilerdir. ( tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Makine Emniyeti Yönetmeliği Ek-I

10 Tehlike Bölgesi: Çalışanın sağlık ve güvenliğinin tehlikede bulunduğu, iş ekipmanı bünyesinde ya da çevresinde bulunan kişiler için sağlık ve güvenlik yönünden risklerin bulunduğu bölgeye denir. Maruz Kimse: Tamamen ya da kısmen tehlike bölgesinde bulunan kişilere denir.

11 İş Ekipmanı : İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisata verilen isimdir. İş Ekipmanının Kullanımı : İş ekipmanının çalıştırılması, durdurulması, kullanılması, taşınması, tamiri, tadili, bakımı, hizmete sunulması ve temizlenmesi gibi iş ekipmanı ile ilgili her türlü faaliyettir. Özel Risk Taşıyan İş Ekipmanı : Tehlikelerin, teknik önlemlerle tam olarak kontrol altına alınamadığı iş ekipmanıdır.

12 Bakım : İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar ve kalibrasyon gibi işlemlerin tamamıdır. Periyodik Kontrol : İş ekipmanlarının, yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerdir. Periyodik Kontrolleri Yapmaya Yetkili Kişi : Yönetmelikte belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ve istisnalar saklı kalmak kaydıyla ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerlerdir.

13 2.2 - Kaldırma Makinalarındaki Kaza Nedenleri : Kaldırma işlemleri nedeniyle tehlike arz eden makineler, temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılamak zorundadır. Kaldırma makinalarında meydana gelen kazaların nedenleri, 4 temel başlık altında toplanmaktadır.

14 a. Tasarım ve imalat, b. Montaj, c. Yetersiz bakım ve kontrol, d. Kullanım hataları.

15 EU OSHA (Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı) (Merkezi İspanya nın Bilbao kentidir. Bu ajans; AB nin yan kuruluşu olarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkelerin gelişmesine yönelik olarak çalışmalar yapmakta ve bu konuyla ilgili bilgileri paylaşmaktadır.) Bu ajans; kaldırma makinalarında meydana gelen iş kazalarının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralamaktadır. Bom veya kaldırma makinalarının enerji hatlarıyla teması (kazaların %45 i), Kaldırma mekanizmasının altında durma, Makinenin devrilmesi, Yükün düşmesi,

16 Emniyetli bir operasyonun sürdürülebilmesi için gerekli olan teknik periyodik kontrollerin ve bakımların yapılmaması veya aksatılması. Bomun çökmesi, Karşı ağırlığın sisteme zarar vermesi, Dayama ayaklarının yanlış kullanımı, Düşmeler ve, Bağlama elemanı hataları olarak sıralamak mümkündür.

17 2.3 - Kaldırma Makinalarının Gruplandırılması : Kaldırma makinaları, günümüzde oldukça önemli ve fonksiyonel özelliklere sahiptirler. Bu tür makinalar; inşaat, maden, yol yapımı, liman işleri ve fabrikalardaki her türlü kaldırma işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

18 Kaldırma makinalarının çeşitleri çok fazladır. Yaygın olarak kullanılan ve gün geçtikçe önemi artan kaldırma makinalarından başlıcaları şunlardır : 1) Vinçler, 2) Forkliftler, 3) Asansörler 4) Diğer Kaldırma Makinaları (Konveyör Bantlar, Transpaletler, Palangalar, Krikolar, Caraskallar)

19 Kaldırma Makinalarının ana üniteleri olan motor ve şanzımanları dışında: Kaldırma ve indirme sistemi, Taşıma sistemi ve Frenleme sistemlerinden oluşur.

20 2.3.a- Vinçler : Malzemeleri ve yükleri kaldırmak, bunları başka bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarmak, yerlerini değiştirmek, yüklemek veya boşaltmak gibi işler de kullanılan makinalara Vinç (Crane) denir. Vinçler, düşey ve yatay hareketleri sayesinde genel anlamda her türlü yükün yerini değiştirebilen makinelerdir. Çok değişik tip ve özellikte olanları mevcuttur.

21 Vinçler; 1) Hareket Kabiliyetlerine, 2) Kaldırma Kabiliyetlerine ve 3) Kumanda Sistemlerine göre 3 ana başlık altında incelenebilir.

22 1) Hareket Kabiliyetlerine Göre Vinçler : a) Sabit Vinçler, b) Lastik Tekerlekli Vinçler, c) Paletli Vinçler, d) Köprü Üzerinde Yürüyen Vinçler, e) Kule Vinçler olmak üzere beş grupta toplanırlar.

23 2) Kaldırma Kabiliyetlerine Göre Vinçler : a) Hidrolik Halatlı Vinçler, b) Teleskobik Bomlu Vinçler, c) Kurtarıcı Vinçler, d) Halatlı Vinçler, e) Fabrika Tipi (Köprülü,Pergel) Vinçler, f) Manuel Zincirli Caraskal Ve Halatlı Vinçler, g) Gırgır Vinçler olmak üzere yedi grupta toplanırlar.

24 3) Kumanda Sistemlerine Göre Vinçler : a) Mekanik Kumandalı Vinçler, b) Hidrolik Kumandalı Vinçler, c) Hava Kumandalı Vinçler, d) Elektrik Kumandalı olmak üzere dört grupta toplanırlar.

25 Kaldırma Makinalarında Önleyici Tedbirler Sıra Tedbir Aşaması Tedbir Konusu Temininde Güvenlik Tedbirleri Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Bakım ve Onarımda Güvenlik Tedbirleri Hurdaya Ayırmada Güvenlik Tedbirleri Şartname, Kullanım Amacı, Servis Hizmetleri ve Kullanıcı El Kitabı Tasarım, İmalat, Nakliyat, Montaj ve Denemeler Operatör ve İşaretçi (Manevracı) eğitimi ve İSG İşaretlemesi Bakım ve onarımcıların eğitimi. Bakım ve onarımda güvenlik. Devreye almada güvenlik Halatların, Dişli yağlarının ve Balataların Hurdaya ayrılması

26 1. Teminde Güvenlik Tedbirleri İşveren, herhangi bir iş ekipmanı satın almak için şartname hazırladığında; İş ekipmanının kullanım amacını, Teknik özelliklerini, Kullanım yerini,

27 Teminde Güvenlik Tedbirleri İlgili standartlara uygun olması gerektiğini (CE), CE İşareti (Belgesi) : Üzerinde bulunduğu ürünün; insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından risk taşımadığını temsil eden ve Conformity Europen kelimelerinin ilk harflerinden meydana gelmiştir. Diğer bir ifadeyle ürünün, güvenli bir ürün olduğunu gösteren bir işarettir. Bu işareti taşıyan makineler, Avrupa Birliği pazarlarında satılabilmektedir. Bu işareti taşıyan makine, AB direktiflerinden birinin veya birkaçının kapsamındaki şartları sağlamaktadır. CE işareti taşıyan makinenin AB direktiflerine göre sahip olması gereken asgari şartları sağlamaktadır.

28 Teminde Güvenlik Tedbirleri CE İşaretine Ait Özellikler : CE işaretinin harfleri; dikey boyutlarda aynı olmalı ve yüksekliği 5 mm den küçük olmamalıdır. CE işareti, boyutları uygun olduğu takdirde ürüne iliştirilmelidir.

29 Teminde Güvenlik Tedbirleri

30 2. Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kaldırma Makinaları; Bilimin ve tekniğin gerekleri ile ilgili standartlara uygun olarak tasarlanıp imal edilecek ve Makina Emniyeti Yönetmeliği (89/392 EEC) gereği onaylanmış kuruluşlarca gerekli test ve deneylerden geçirilecektir.

31 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kaldırma Makinalarında; Kullanım amacına uygun malzemelerin seçilmesine ve kullanılmasına dikkat edilecektir.

32 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Halatların, tambur üzerine düzgün sarılmasını sağlayıp, halatların tambur kanalındaki yiv üzerine gelerek kesilmelerini önlemek için halat kılavuzları (sarıcıları) olmalıdır.

33 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Tamburların başlarında, halat kurtulmalarını ve fırlamalarını önlemek için fatura (flanş) bulunacaktır.

34 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Halatın ucu tambura iyi bağlanmış olmalı ve yük tutma elemanı en alt seviyede bulunduğu zaman, yivli tambur üzerinde en az 2 sarım halat kalmalıdır.

35 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kaldırma Makinaları; Çelik (tel) halatların güvenlik katsayısı en az 6 olarak alınacaktır. İp halatların güvenlik katsayısı en az 3 olmalıdır.

36 Vinç kabinleri; Yapısal Güvenlik Tedbirleri ergonomik gereklere göre uygun ve iyi görüş sağlayan, operatörü atmosferik şartlardan ve dış ortamın etkilerinden koruyacak nitelikte yapılacaktır.

37 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kabinde; periyodik olarak kontrolleri yapılan yangın söndürücü ve merdiven bulunacaktır.

38 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kabinin zemini, kaymaz malzemeden yapılacaktır.

39 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kabinler; zehirli gaz, toz ve dumanlara karşı korunaklı olmalıdır.

40 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Kabinde; tehlike anında kullanılmak üzere halat, ip veya halat merdiven olmalıdır.

41 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Vinç kabininde bulunan şalterden başka, çalışma alanındaki vincin kumanda kutusu üzerinde, vince hareket veren akımı kapatabilecek acil durdurma anahtarı veya şalter bulunmalıdır.

42 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Vinçlerde taşıma kabininin düşme riski, alınan güvenlik önlemlerine rağmen engellenemiyorsa, emniyet kat sayısı daha yüksek olan güvenlik halatı kullanılmalı ve kabin her çalışma günü kontrol edilmelidir.

43 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Vince ait parçaların indirilip kaldırılması için, ikinci vinç veya caraskal gibi kaldırma makinaları olmalıdır. Bomlu vinçlerde, bom açısı ve uzunluğuna göre kaldırma kapasitesini gösteren şema bulunacaktır.

44 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Vinç üzerine görülebilecek şekilde, vincin en fazla kaldırma kapasitesini belirten yük çizelgesi bulunmalıdır. Buna göre; vinçlerde çizelgede belirlenmiş kapasite dışında yük kaldırılmamalıdır. SWL : 10 Ton Safety Working Limit

45 Yapısal Güvenlik Tedbirleri Vinç yük kancalarında, yüklerin kurtulmasını önleyici emniyet (güvenlik) mandalları bulunacaktır.

46 3. Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Kaldırma aracını kullanan operatör, gerekli özel eğitimlere tabi tutularak belgelendirilecektir.

47 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri İş Makinası kullanacak operatörler; G sınıfı sürücü belgesi almalıdır. G sınıfı sürücü belgesi alacak operatörlerin 18 yaşında olmaları zorunludur.

48 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri İş makinesi operatörlük belgesi, hangi tip makine kullanılacak ise o makine türüne göre makinenin kullanılabilmesi için gerekli olan belgedir. İş sahası, şantiye, fabrika içinde veya araç parkında bu belge ile makine kullanılabilmektedir. İş makinesi operatörlük belgesi ile taşıt trafiğine açık yollarda makine kullanılamaz. Taşıt trafiğine açık olan yollarda makineyi kullanmak için G sınıfı sürücü belgesi almak gereklidir.

49 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Operatörle birlikte çalışacak işaretçi (manevracı) olarak adlandırılan elemanlarda, gerekli eğitimlere tabi tutularak belgelendirilecektir.

50 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Vinçlerde yük kaldırılmadan önce, işaretçi tarafından etrafta çalışanlar, çalışma bölgesinden uzaklaştırılmalıdır.

51 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Vinç kabinlerinde, sadece görevli operatör bulunacaktır. İlgililer, vinç dururken ve operatörlerle işaretleşerek vinçlere çıkıp, inmelidirler.

52 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Operatörler, bütün görevlilerden başla işareti almadan çalışmaya başlamayacaktır. Operatörler, çalışma esnasında kimden gelirse gelsin her dur işaretine uyacaktır.

53 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri İŞARETÇİLER (MANEVRACILAR) : Kule vinçlerde; operatörlerle, işaretçiler arasında iletişimi sağlamak için gerekli tedbirler alınacaktır.

54 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri İŞARETÇİLER (MANEVRACILAR) : İşlemler sırasında yetiştirilmiş operatörler ve işaretçiler kullanılmalıdır. Operatör ve işaretçi arasında önceden kodlanmış el ve kol işaretleri kullanılacaktır.

55 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri İŞARETÇİLER (MANEVRACILAR) : Kaldırma ve taşıma işinde birden çok manevracı çalışıyor ise, vinç operatörü sadece bir kişiden işaret alacaktır. Manevracı, çalışmalar esnasında görülebilecek bir yerde durmalıdır.

56 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Kaldırma makinası ile yükler, dik olarak kaldırılacaktır. Birden çok kaldırma makinası ile birlikte yapılan çalışmalar, yetkili teknik elemanların koordinasyon ve nezaretinde yürütülecektir.

57 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Vinç ile insan taşınmamalıdır. Kaldırılan yükler, çalışan insanların üzerinden geçirilmemelidirler. Yüklerin, çalışanların üzerinden geçirilmesini önlemek için, teknik, idari ve organizasyonel her türlü tedbir alınacaktır. Kaldırma makinaları, yükleri itip çekmede kullanılmayacaktır. Kaldırma makinalarında, basınçlı gaz tüplerinin taşınmasından kaçınılacaktır.

58 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Operatörler, kaldırma makinalarında bir yük asılı bulunduğu müddetçe makinalarından ayrılmayacaktır.

59 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Teleskobik katlanır bomlu vinçler, bomu uygun şekilde indirilmeden operatörlerce terk edilmeyecektir.

60 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Halatlı-bomlu vinçlerde yük bomla değil, halattambur mekanizması ile kaldırılacaktır.

61 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Elektrikli mıknatıslı vinç, dinlenme halinde iken, mıknatıslar vinç üzerinde asılı olarak yüksekte bırakılmayacak, bunlar ya doğrudan doğruya yere değdirilecek veya bu iş için yapılmış platformlar üzerine indirilecektir. Mıknatıslar kullanılmadıklarında, vinç üzerinden çıkarılacaktır.

62 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Elektrikli mıknatıslı vinçlerde, kaldırma, taşıma veya erimiş maden potası taşınması gibi işlerde, işçiler çalışma sahasında bulundurulmayacaktır. Elektrikli vinçler, uygun ve yeterli şekilde topraklanmalıdır.

63 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Kule vinçlerle çalışmalarda; yağış, don, sis ve rüzgar gibi atmosferik şartlar dikkate alınacaktır. Kule vinçlerde, rüzgarın hızı 50 Km/h aştığında çalışma durdurulacaktır. ANEMOMETRE (Yelölçer) : Rüzgarın hızını ölçen alettir.

64 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Vinçlerde; açık havada çalışan kancaları aydınlatacak sistem bulunacak ve vincin özel aydınlatma lambaları olacaktır. Operatörler vinci terk etmeden önce, bütün kumandaları kapalı duruma getirecektir.

65 Kullanımda Güvenlik Tedbirleri Motorlu seyyar vinçlerin kaldıracakları en ağır yükler, kabinlerin içinde veya dışında yazılı olarak belirtilmelidir.

66 Aynı sahada birden çok vinç kullanılacaksa, vinçlerin birbirinin çalışma alanlarına girmeyecek şekilde montajı yapılmalıdır.

67 Vincin çalışma sahası işaretlenmeli ve vincin geçit yollarına malzeme bırakılmamalıdır. Yükün kaldırılacağı alanda, kancanın geriye kaçabileceği, yükün sallanma periyodu dışına çıkabileceği alanlar bulunmalıdır. Operatörün, kancayı görüş sahası kapatılmamalıdır.

68 Raylı vinçlerin yükseltmeyi sınırlandırıcı sistemi, doğrudan doğruya vincin kasnağı veya kancası tarafından harekete geçilen uygun akım kesme sistemi ve yükün, beklenmedik biranda inmesini önleyebilecek şekilde yapılmış olmalıdırlar.

69 Ray üstünde çalışan vinçler, ray uçlarında en az tekerleklerin yarıçapı yüksekliğinde kilitlenip emniyete alınmalı ve ayrıca takozlar bulunmalıdır. Birlikte aynı yükü kaldıran iki raylı vincin her biri için birer adet işaretçi tarafından kumanda verilmelidir.

70 Raylı vinçlerin kabin kapılarının sahanlık veya geçit seviyesinden 30 cm. den daha yüksekte bulunduğu durumlarda, bu kapıların önüne uygun basamaklar yapılmalıdır.

71 Köprülü ve asma vinçlerin, köprü ve vinç arabası tekerlerinde, uygun kol ve ayak koruyucuları bulunmalıdır. Köprü ayaklı gezer vinçlerin geçtiği yol boyu ve rayların her iki tarafı serbest olarak tutulmalı ve buralar en az 75 cm. eninde olmalıdır.

72 Vincin ekipmanlarının yağlanması sırasında, elektrik akımı kesilmelidir. Operatör vinci terk ederken, bütün kumanda kollarını 0 durumuna getirmeli ve ana şalteri kapatmalıdır.

73 Açık havada çalışan vinçlerde, paratoner takılarak yıldırım düşmelerine karşı güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Paratonerler ve yıldırım düşmelerine karşı alınan diğer koruyucu tertibatlar, en az yılda 1 defa kontrol edilmelidir.

74 Kaldırma makinaları, kabul edilen en ağır yükün 1,25 katını etkili ve güvenli bir şekilde kaldırabilecek ve askıda tutabilecek güçte olmalıdır. Bu yüke dayanıklı frenleri olmalıdır.

75 Yükler dik olarak indirilip kaldırılmalıdır. Yüklerin eğik olarak kaldırıldığı durumlarda manevralar sorumlu bir kişi nezaretinde yapılmalı ve yükün kötü durumuna karşı tedbir alınmalıdır. Yükler, çalışanların üzerinden geçirilmemelidir.

76 Açık havada çalışan vinçlerin kabinleri kapalı olacak ve bunların operatöre en geniş görüş alanını sağlayacak şekilde yukarı kaldırılabilen sürgülü pencereleri bulunacak ve soğuk havalarda uygun şekilde ısıtılacaktır.

77 Hareket halindeki vinç kabinleri içinde veya vinç arabaları üzerinde, yalnız görevli kimseler bulunacak ve vinç operatörleri, hiç bir kimsenin yük üzerine binmesine veya boş halat veya kancalara asılmasına izin vermeyecektir.

78 Yük kaldırma işlerinde, görüş alanı içinde çalışılmalıdır. Görüş alanı dışında çalışılıyorsa, işaretçiden yararlanılmalıdır. Operatör ve işaretçiler tarafından, kullanılan işaret ve sinyallerin anlamları bilinmelidir.

79 Araca hareket halinde iken, inip binilmemelidir. Araç temiz tutulmalı, yağlı, gresli, çamurlu ve buzlu olmamalıdır. Yakıt doldurulurken, statik elektriğe ve ateşe dikkat edilmelidir.

80 Yüksek gerilim hatları yakınında çalışan vinçlerin, gerilim hatlarına yaklaşma mesafesi en fazla 3048 cm. olmalıdır. Bu çalışmalarda; enerji kesilmeli ve hat topraklanmalıdır. İşaretçi görevlendirilmelidir. Saha içinde gereksiz kişiler bulundurulmamalıdır.

81 Hiç kimsenin makineye yaklaşmasına izin verilmemelidir. Kuru kenevir veya kuru plastik halat kullanılmalıdır.

82 Eğer makine elektriğe temas ederse; - Sakin olunmalı, - Herkes makineden uzaklaştırılmalı, - Makine ters yönde hareket ettirilerek temas kesilmelidir.

83 Operatör, makine çalışmıyorsa, kendini araçtan en uzak yere atarak ayrılmalıdır. Gerekli emniyet tedbirlerini almadan makineye temas etmemelidir.

84 Yük bağlantıları sağlam olmalı, Sapanlar ve kancalar uygun olmalı, Ani kalkış ve duruşlardan sakınılmalıdır.

85 Yükün veya başka bir şeyin, boma çarpmamasına dikkat edilmelidir. Yük halatı ve bom yüksekliği, mümkün olabildiğince kısa tutulmalıdır.

86 Araç platformunun sağlam şekilde zemine oturması sağlanmalıdır. Yükleme işlemi, kamyonun önünden yapılmamalıdır. Yüklü vaziyette araç hareket etmemelidir.

87 Eğer aracın hareket etmesi gerekiyorsa: Yük, yere yakın olmalıdır. Zemin düz ve sağlam olmalıdır. Yükün yana doğru sallanmaları önlenmelidir. Bütün personel makineden uzaklaştırılmalıdır. İki veya daha fazla vinç ile bir yük kaldırılmamalıdır.

88 5 Ton veya daha fazla yük kaldıran raylı vinçlerde; 2 elektrikli fren veya 1 elektrikli ve 1 mekanik fren bulunmalıdır. İSG Tüzüğüne göre 10 ton yük kaldıran vinçlerde; toplam 2 adet fren bulunmalıdır.

89 Vinç ile yük, cm. kaldırıldıktan sonra frenlerin kontrol edilmesi gerekir. Eğer normalin üzerinde bir yük kaldırılıyorsa; yük 3 5 cm. kaldırıldıktan sonra frenler test edilmelidir.

90 4. Bakım ve Onarımda Güvenlik Kaldırma makinaları, her çalışmaya başlamadan önce operatörleri tarafından kontrol edilecektir.

91 Bakım ve Onarımda Güvenlik Kaldırma makinaları, periyodik olarak yılda bir kez yetkili teknik elemanlar tarafından kontrol ve deneylere tabi tutulacaktır.

92 Bakım ve Onarımda Güvenlik Vinç üzerine ve uygun yerlere, bakım ve onarım yapıldığına ilişkin uyarı levhaları konulmalıdır.

93 Bakım ve Onarımda Güvenlik Bakım ve onarım çalışmalarına başlanmadan önce bakımcı, operatör ve yetkililer arasında yazılı bir protokol yapılacaktır.

94 Bakım ve Onarımda Güvenlik Kaldırma aracına bakım ve onarım yapan elemanlarda, özel olarak gerekli eğitimlere tabi tutularak belgelendirilecek ve bu konuda özlük dosyalarına bilgi konulacaktır.

95 Bakım ve Onarımda Güvenlik Vinç üzerinde herhangi bir onarıma başlanmadan önce, bütün kumanda sistemi stop durumuna getirilmeli ve iki şalter kapatılarak, bunlardan biri sıkıca kilitlenecektir.

96 Herhangi bir yerde tamirat yapılacağı zaman basınç düşürülmelidir. Hidrolik basınç başlıklarını, tapalarını ve radyatör kapaklarını açarken dikkatli olunmalıdır. Akünün su seviyesi kontrol edilirken fener kullanılmalı, sigara ve açık ateşten sakınılmalıdır.

97 Bakım ve Onarımda Güvenlik Raylı vinçlerin bakım ve onarımı için uygun bir yer ayrılacak ve işlemler bu alanda yürütülecektir.

98 Bakım ve Onarımda Güvenlik İşyerinde bir bakım yönetim sistemi oluşturularak; kaldırma araçlarının bakım ve onarım kayıtları düzenli olarak işlenecek ve bu kayıtlar 10 yıl süre ile saklanmalıdır.

99 2.4 - Kaldırma ve İndirme Sistemi Ekipmanları: I. Tamburlar II. Zincirler III. Kancalar IV. Halatlar V. Sapanlar

100 2.4.a) Tamburlar : Tambur; kaldırma makinalarında halatın sarılıp boşalmasıyla yükü harekete geçiren düz veya yivli ekipmandır. Halatın, bu ekipmana düzgün sarılmasının önemi çok büyüktür. Bu nedenle halatların, tambur üzerine düzgün sarılmasını sağlayıp, halatların tambur kanalındaki yiv üzerine gelerek kesilmelerini önlemek için halat kılavuzları (sarıcıları) olmalıdır. Vinç tamburları, elektrik motoru ile veya dizel motorlu makine gücü ile döndürülürler. Düz tambur Yivli Tambur Kesiti

101 Tambur flanşının genişliği, sarılan bir halatın çapının 2,5 katı olmalıdır. Tambur ve makara çapı, halat çapının 16 katından az olmayacaktır.

102 Vinçlerde; tambur yivleri ile kullanılan halat çapı birbirine orantılı olmalıdır. Aksi halde iyi bir sarım olmayacağı için halat ömrü kısalır ve sarma işi kötü yapılır.

103 2.4.b) Zincirler : Kaldırma makinalarında yüklerin kaldırılmasında halkalı veya levhalı zincirler kullanılır. Levhalı zincirlere GALL zincirleri de denilir İki tip zincir de, özel olarak yapılarak sertleştirilmiştir. Kaldırma zincirleri, yeterli bir güvenlik düzeyi sağlayacak şekilde seçilmiş bir güvenlik katsayısına sahip olmalıdır. Genel bir kural olarak bu katsayı 4 tür. Halkalı (Baklalı) Zincir Levhalı (Gall) Zincir

104 2.4.b) Zincirlerde Güvenlik Kuralları : Zincirlerde, düğüm ve büklüm olmamalıdır. Kırılan bir kaldırma veya bağlama zinciri, telle bağlanmamalı veya civatalarla tutturulmamalıdır. Sert ve köşeli yükler kaldırılırken, köşelerle zincirler arası uygun yastıklarla beslenmelidir.

105 2.4.b) Zincirlerde Güvenlik Kuralları : Kaldırma ve bağlama zincirleri, kullanılmadıkları zaman, uygun kancalara asılmalı, bunların paslanması önlenmeli, ayrıca ezilmelere ve korozif maddelerin etkilerine karşı korunmalıdır.

106 Zincirler; kullanılacakları işin özelliğine ve kaldıracakları yükün ağırlığına göre seçilirler. Zincirin baklalarında ezilme, aşınma veya çatlaklık varsa zincir değiştirilmelidir. Zincir baklalarındaki aşınma, bakla kalınlığının dörtte birini geçmişse zincir kullanılmamalıdır.

107 Bir zincirin sağlamlığı, en zayıf baklasının sağlamlığı kadardır. Bu nedenle zincirler kullanılmadan önce mutlaka gözle muayeneye tabi tutulmalıdır. Baklalardaki boyuna uzama %5 i geçmişse, zincir kullanılmamalıdır.

108 Kaldırma Makinelerinde Kullanılan Zincirlerin Dezavantajları Oldukça ağır ve pahalı bir konstrüksiyon oluştururlar. Gürültülü çalışırlar. Çalışma hızları sınırlı ve düşüktür. Aşırı yükte veya zayıflama sonucu belirti göstermeden aniden koparlar.

109 2.4.c) Kancalar : Yük kaldırmada kullanılan kancalar, demir, dövme çelik veya benzeri malzemeden yapılırlar. Üzerlerine takılan yükün kancadan kurtulup düşmemesi için, kanca üzerlerinde güvenlik (emniyet) mandalı gibi uygun emniyet sistemleri bulunmalıdır. Standart Yük Kancası Çiftli Yük Kancası

110 Kancalardaki Güvenlik Katsayıları : Elle çalıştırılan kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik katsayısı 3 olmalıdır. Mekanik olarak çalıştırılan kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik katsayısı 4 olmalıdır. En ağır yüklerde kullanılan kancaların güvenlik katsayısı 5 olmalıdır. Erimiş maden, yakıcı ve aşındırıcı maddeler gibi tehlikeli yükleri taşıyan kaldırma araçlarının kancalarının taşıma gücü, taşıyacakları yükün en az 5 katına eşit olmalıdır.

111 2.4.d) Halatlar : a) İp, kendir ya da sentetik örgülü halat, b) Çelik (Tel) halat olmak üzere ikiye ayrılır.

112 1) İP HALATLAR : İp halatlar; çelik halatlara oranla yük kaldırma kabiliyetleri ve ömürleri daha azdır. Ancak; parçalı yüklerin kolay bağlanabilmesi ve çözülebilmesi açısından pratiklik sağlaması nedeniyle kullanım avantajları vardır.

113 İp Halatları Kullanırken Dikkat Edilecek Konular; İşe ve yüke uygun olmalıdır. Her kullanımdan önce kontrol edilmelidir. Islak ve gergin bekletilmemelidir. Islak ip halatlar, kurutularak kullanılmalıdır. Kirli ip halatlar, yıkanıp kurutulduktan sonra kullanılabilir.

114 İp halatlar, demir askılara asılmamalıdır. Asit ve aşındırıcılardan korunmalıdır. Keskin kenarlı yük köşelerinde özel tedbirler alınmalıdır.

115 2) ÇELİK HALATLAR : Çelik halatı, genel bir ifade ile "çalışan bir makina parçasıdır" şeklinde tanımlamak mümkündür. Bu tanımlamada temel elemanlar; Demetleri meydana getiren teller, Bir öz etrafında helisel olarak sarılmış demetler, Halatın merkezinde, demetlere destek görevini yapan öz şeklinde ifade etmek mümkündür.

116 ÇELİK HALATLAR Teller, demetler ve özler değişik kompozisyonlarda (yapılarda) örülerek değişik halat çeşitleri meydana getirilir.

117 ÇELİK HALATLAR

118 Çelik halatlar; endüstride yük çekme, yük kaldırma ve kuvvet transmisyonları gibi işlerde kullanılır. Avantajları ; 1. Aynı ağırlık ve çapta oldukları halde daha dayanıklı olması, 2. Islak ve kuru halde dayanımının aynı kalması, 3. Değişik iklim şartlarında uzunluğunun çok önemli oranda değişmemesi, 4. Uzun ömürlü ve dayanıklı olmasıdır.

119 Çelik Halatların Kullanılmasında Dikkat Edilecek Konular: Çelik halat, yapılan işe ve kaldırılacak yüke uygun olarak seçilmelidir. Keskin kenarlı yük köşelerinde özel tedbirler alınmalıdır. Belirli periyotlarla uygun gres yağı ile yağlanmalıdır. Kaynak alev ve ısılarına maruz bırakılmamalıdır.

120 Çelik halatlarda, uç kısımları dışında herhangi bir eklenti bağı olmamalıdır. Çelik halatların bağlantı kısımlarında tellerin aşınması, kopması ve bağlantının gevşemesi gibi hallerde, halatın 1 3 metresi uygun şekilde kesilmeli ve halatın başları yeniden uygun şeklinde bağlanmalıdır.

121 ÇELİK HALATLARIN MUAYENESİ Bir çelik halat incelenirken aşağıdaki kontroller yapılmalıdır : Halat çapındaki incelme, İç ve dış tellerdeki aşınmalar, Halatların adımı, Tel ve demetlerdeki darbe izleri, Kazıma izleri, Korozyon, Kırılmış teller ve bunların kırılış şekilleridir.

122 KIRIK TELLER a- Hareketli halatlarda, bir halat sarımında rastgele dağılmış 6 ve daha fazla kırık tel varsa veya 1 kordonda 3 ve daha fazla kırık tel varsa, b- Askı veya duran halatlarda, bir halat sarımında 3 veya daha fazla kırık tel varsa, c- Bir bağlantının yakınında 1 veya daha fazla kırık tel varsa, d- Kordonlar arasındaki çubuklarda herhangi bir kırık belirtisi varsa halatlar değiştirilmelidir.

123 ÇELİK HALAT ÇAPINDAKİ AZALMA Halatlarda kullanım süresi içerisinde bazı şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Aşağıda çeşitli halatlardan oluşan bazı şekil bozuklukları görülmektedir Halatın çapının incelmesi 1. Normal çap 2. Demet açısının ve çapının değişimi 3. İncelmiş çap 4. Normal halat kesimi 5. İncelmiş halat kesimi 1. Normal halat sarımı 2.Uzama halat sarımı

124 HALAT ÇAPINDAKİ AZALMA

125 HALAT ÇAPINDA AZALMA Bir halatın çapı; mm ye kadar çaplı halatlarda 1 mm mm arasında çaplı halatlarda 1,5 mm mm arasında çaplı halatlarda 2 mm. incelme meydana gelmişse halatlar değiştirilmelidir.

126 ÇELİK HALATLARIN AÇILMASI : Çelik halatlar, genelde makaraya sarılı veya kangal şeklinde teslim edilmekte olup kullanım veya aktarma amacı ile halat açılması sırasında, tedbirlere uyulması gerekmektedir. Halat açılması sırasında meydana gelen aşırı halkalanmalar, daha sonraki işlemlerde "burulma veya gam oluşumu gibi değişik yapılarda istenmeyen kalıcı hatalara neden olurlar. Gamlaşan halatların tamiri mümkün değildir ve bu durum halatların devre dışı kalmalarına neden olur. Bu tür kullanım hatalarından dolayı meydana gelen halat hasarlanmaları sonucunda, yüklerin kaldırılmaları esnasında ciddi problemler ortaya çıkabilir.

127 HALATLARDA GAM (BURULMA) OLUŞUMU

128 HALATLARDA SEPETLEŞME

129 HALAT TELLERİNİN İPLİKLEŞMESİ

130 HALAT EZİLMESİ

131 2.4.e) SAPANLAR : Kaldırma makinası sapanlarının üzerinde etiketleri bulunacak, düzenli olarak kontrolleri yapılacak, kontrol kayıtları tutulacak ve uygun şartlarda saklanması sağlanacaktır.

132 SAPANLAR : Bir sapanı oluşturan ve sapanla birlikte kullanılan bütün metalik aksamlar, yeterli bir güvenlik düzeyi sağlayacak şekilde seçilmiş bir çalışma katsayısına sahip olmalıdır. Genel bir kural olarak sapanların metalik aksamlarındaki bu katsayı 4 tür.

133 SAPANLAR : Dokuma halat veya sapanların çalışma katsayısı malzemeye, imalat yöntemine, ölçülerine ve kullanımına bağlıdır. Bu katsayı yeterli bir güvenlik düzeyi sağlayacak şekilde seçilmelidir. Genel bir kural olarak bu katsayı, kullanılan malzemelerin çok iyi kalitede olması ve imalat yönteminin amacına uygun olması koşuluyla 7 ye eşittir.

134 SAPANLAR : Sapanlarda; kalın dokunma yapıldığı malzeme üzerine bilgilerin işaretlendiği etiketin rengi; Poliomid (YEŞİL), Polyster ( MAVİ), Polipropilon (KAHVERENGİ) olmalıdır.

135 SAPANLAR : Dokuma halat ve sapanlarda, herhangi bir düğüm, uçsuz sapanlar hariç olmak üzere sapan uçlarındakiler dışında ek bağlar veya bağlantılar olmamalıdır.

136 SAPANLAR : Eşit kollu sapanlarla uygun şekilde taşınamayacak yükler için, kolları eşit boyda olmayan sapanlar kullanılacaktır. Birden fazla kollu sapanlar kullanıldığında, sapan kollarının başları, aynı halkaya bağlanacak ve sapan kolları uygun açıklıkta olacaktır.

137 2.5. Kaldırma Makinalarında Yapılan Kontroller : Fiziki (Gözle) Muayene Deneyleri : Bu deney; çalışma şartları ile test ve deneylerden dolayı vincin taşıyıcı yapısında uygunsuzluğun meydana gelip gelmediğini tespit etmeye yaramaktadır Şartnamelere Uygunluk Deneyleri : Kaldırma makinalarının imalat öncesi belirlenen teknik şartnamelere uygunluğunun tespiti için yapılır.

138 Yük Kaldırma Yeterlilik Deneyleri : A. Statik Yük Deneyleri: Kaldırma makinaları ve kaldırma ekipmanları, statik deneylerde aşırı yüke, kalıcı bir şekil bozukluğu veya yapısal bir kusur meydana gelmeksizin dayanacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir. Genel bir kural olarak vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı alınmalıdır. Statik deneyde; kademeli olarak artırılan deney yükü yerden cm. kaldırılarak kullanım kataloglarında daha fazla bir süre belirtilmediği takdirde 10 dakikadan az olmamak şartı ile deney için gerekecek süre kadar asılı tutulmalıdır. Deney sonucunda vinçte hiçbir çatlak, kalıcı biçim değişikliği, boya kalkması, vincin çalışma emniyetini etkileyecek bir durum ve bağlantılarında gevşeme veya hasar görülmemelidir.

139 B. Dinamik Yük Deneyleri : Kaldırma makinası elemanlarının ve frenlerinin emniyetli olup olmadığının tespiti amacı ile yapılan deneylerdir. Dinamik Deney Yükü: Kaldırma Kapasitesi x 1,1 dir. Bu deney, vincin her hareketi için ana elemanlarına en fazla yük geldiği konumlarda uygulanır. Deneyler vincin hareketlerinin tüm sınırları boyunca defalarca tekrar edilmelidir. Deneyler makinenin enerjisinin kesilmesi durumunda da bütün hareketlerini kapsamalı ve en az 60 dakika boyunca kontrol edilmelidir. Deney sonucunda vinç mekanizmalarının ve frenlerinin emniyetle işlediği görülmelidir. Deney sonunda yine fiziki muayene yapılır.

140 C. Kararlılık Deneyleri: Kaldırma aracının kararlılığını test etmek amacıyla yapılan deneylerdir. Vincin, statik kanca deney yüküyle devrilmeyeceğinin kontrolü için yapılır. Kararlılık deney yükü: Kaldırma kapasitesi x 1.25 tir. Kararlılık deneyleri belirlenmiş çalışma alanında ve kararlılığın en az olduğu zamanlarda yapılır. Deneyler esnasında maruziyet alanında kimse bulunmamalıdır. Deneyler makinenin enerjisinin kesilmesi durumunda da bütün hareketlerini kapsamalı ve en az 60 dakika boyunca kontrol edilmelidir. Deney sonunda yine fiziki muayene yapılır.

141 2.3.b. FORKLİFT : Bu iş makinesi ile malzemelerin yüklenmesi, boşaltılması, istiflenmesi ve taşınması gibi işlemler yapılmaktadır. Çok geniş kullanım yerleri vardır. Örnek olarak; işletmelerin depolama, gümrük alanları, yedek parça ve malzeme ambarları gibi yerlerdeki çeşitli işlemleri ekonomik olarak ve kısa sürede yapan iş makineleridir.

142 Forkliftler; kullandıkları enerji türüne göre; 1) Elektrikli (akülü, bataryalı), 2) Benzin, 3) Dizel ve 4) LPG li olmak üzere 4 e ayrılırlar.

143

144 Forkliftlerde Uyulması Gereken Güvenlik Önlemleri : Forkliftler, operatör belgesi olan kişilerce kullanılmalıdır. Forkliftlere, sürücü hariç kimse binemez. Forklift kullanacak operatörlerin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanması gerekli değildir. Forkliftler, yılda bir kez yetkili bir teknik eleman tarafından kontrol edilmeli ve rapor düzenlenmelidir. Forklift çatallarında insan taşınmamalıdır.

145 Forkliftlerde Güvenlik Önlemleri : Uygun aparat monte edilmeden, forklift çatallarına yük asılarak kaldırılmamalıdır. Forklift çatalının altına girilmemelidir. Çataldaki yükün üstüne insan alınmamalıdır. Çatala doğrudan insan alınmamalıdır.

146 Forkliftin üzerine insan alınmamalıdır. Forkliftlerin geri hareketlerinde çalışanları uyarmak için sesli ve ışıklı uyarı sistemi olmalıdır Forkliftlerde, atölye içinde ve dışında 10 km. hız sınırı aşılmamalıdır. Forkliftlerin, yerleşim yeri içinde ve dışında hızları en fazla 20 km/h olmalıdır.

147 Yüksek hızlarda ani manevra, duruş ve kalkış yapılmamalıdır. Dönüşlerde, bina giriş ve çıkışlarında, insanların yanında hız düşürülmeli ve korna kullanılarak uyarıda bulunulmalıdır.

148 Gevşek ve kaygan zeminlerde forklift kullanılmamalıdır. Zemin yapısına göre izin verilen maksimum yük değerleri, asansör taşıma kapasitesi ve tavan yüksekliği gibi değerler aşılmamalıdır. Güvensiz veya dengesiz yükler taşınmamalıdır. Yük, çatallara dengeli olarak dağılmalı ve tek çatalla yük taşınmamalıdır.

149 Forklift, başka forkliftlerin çalışma sahasında kullanılmamalıdır. Forklift, başka bir forklifti itmek veya çekmek amacıyla kullanılmamalıdır. Forkliftin arızalanarak çalışmadığı durumlarda, yetkili servise haber verilmelidir. Forklift; yük düzeltme, sürükleme, itme, devirme gibi işler için kullanılmamalı ve yükseğe kaldırılmış yükle birlikte hareket edilmemelidir.

150 Forklift çatallarındaki yükün görüş alanını kısıtladığı durumlarda, forklift geri geri kullanılmalıdır. Operatör; forkliftin devrilmesi durumunda kabin dışına atlamamalı, koltukta oturmalı ve kabine sıkıca tutunmalıdır. Forkliftlerle rampalardan çıkarken daima ileri, inerken de geriye doğru hareket edilmelidir. Yüzeyin eğimli olduğu yerlerde, yük kaldırılmamalı ve manevra yapılmamalıdır. Forkliftlerin gideceği servis yolları, 35 dereceden fazla eğimli olmamalıdır. Forkliftle yük taşırken, yükün yerden yüksekliği 30 cm. yi geçmemelidir.

151 Forklift operatörü, güvenlik açısından en önemli unsurdur. Bu nedenle iş öncesinde veya işyerinde keyif verici madde kullanılmamalıdır. Forkliftler; ıslak, yağlı el ve ayakkabı ile kullanılmamalıdır. Forklift kullanma kurallarına, güvenlik önlemlerine ve tüm uyarı işaretlerine uyulmalıdır. El ve ayaklar, forklift hareket halindeyken kabin dışına çıkarılmamalıdır. Forklift park alanına park edilmeli, çatalları aşağı indirilmeli, levyeleri boşa alınmalı, el freni çekilmeli ve motor durdurulduktan sonra kontak anahtarı alınmalıdır. Bir forklift park edildiğinde basıncının boşaltılmaması gereklidir.

152 Kapalı alanlarda çalışan forkliftlerin, geliş ve gidiş yolları işaretlenmelidir. İşletmelerin, giriş ve çıkış kapılarında diğer taraf görünmüyorsa; gözetleme penceresi yapılmalıdır. İşletmelerde; araç yolları ile yaya yolları birbirinden ayrılmalıdır. İşletmelerde; sağa ve sola dönüşlerde tehlike yaşanmaması için ayna konulmalıdır. Parlayıcı maddelerin bulunduğu depolarda; akülü, susturuculu ve statik elektriğe karşı önlem alınmış türde forklift kullanılmalıdır.

153 İSTİFLEME : İşyerlerinde malzemeler, aydınlatmayı engellemeyecek, makina ve tesisatın çalışmasını güçleştirmeyecek, geçitlerde gidiş ve gelişi aksatmayacak ve yangın söndürme tesisatının kullanılma ve çalışmasını engellemeyecek ve devrilmeyecek şekilde ve ağırlıklarına dayanacak taban üzerine ve ancak 3 metre yükseklikte istiflenecektir. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde: 489)

154 2.3.c. ASANSÖRLER : Asansör : Belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15 den fazla bir açı oluşturan kılavuzlar boyunca hareket eden bir taşıyıcıya sahip olan ve; (1) İnsanların, (2) İnsanların ve yüklerin taşınmasına yönelik olarak görev yapan bir tertibattır.

155 Tarihli, sayılı Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereğince; Asansörün hizmete alınmasını müteakip 2 yıl sonra, devamında yılda en az 1 kez olmak üzere kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği nin amacı, insanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı ve yıllık kontrolleri için uyulması gereken kuralları belirlemektir.

156 2.3.c. ASANSÖRLER : KIRMIZI ETİKET : Yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliği için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği asansörlere iliştirilen etikettir. Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör, tespit edilen uygunsuzluklar giderilinceye kadar kullanım dışı bırakılması amacıyla ilgili bağlı bulunulan belediyeye bildirilir ve asansör mühürlenerek kullanıma kapatılır.

157 2.3.c. ASANSÖRLER : SARI ETİKET : Yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliği için kabul edilebilir seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir. Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontroller, söz konusu kontrolü takip eden bir sonraki periyodik kontrol/muayene içinde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Mevcut uygunsuzlukların giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda ise asansöre kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir.

158 2.3.c. ASANSÖRLER : YEŞİL ETİKET : Yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliği için hiçbir risk taşımayan asansörlere iliştirilen etikettir.

159 2.3.c. ASANSÖRLER : Asansörlerde Alınacak Güvenlik Önlemleri : İş yerlerinde kullanılacak insan ve yük asansörlerinin, yürürlükteki mevzuatın ve tekniğin öngördüğü şekilde imal ve inşa edilerek kurulması ve bakımlarının yapılması şarttır. Asansör boşluğundan, asansörün çalışmasına özgü tesis ve tertibattan başka hiç bir şekilde halat, tel ve boru gibi malzemeler veya tesis geçirilmeyecektir. Asansör makine dairesi veya boşlukları, geçit olarak kullanılmayacak ve buralara hiç bir şey depo edilmeyecektir. Bu yerlere girilmesini sağlayacak kapılar, her zaman kilitli bulundurulacak ve ancak sorumlu elemanlar tarafından açılacaktır.

160 Yük asansörlerinde, insan taşınmaması esastır. Bu yasağı belirten levhalar, her kat kapısına ve kabin içine, görülür bir şekilde konulacaktır. Ancak, işin gereği olarak insan taşınması halinde, insan asansörlerindeki güvenlik koşulları, bu asansörlerde de bulunacaktır. Bütün asansör kabinlerinde, taşıyabilecekleri en çok yükü açıkça gösteren levhalar bulundurulacaktır.

161 Kat kontağı bulunmayan yük asansörlerinde, asansörcü bulundurulacaktır. Bina dışında kurulan yük asansörlerinin çerçevesi, tabandan en az 3 metre kadar sağlam bir şekilde örtülecek ve ayrıca kapıların bulunduğu cephenin yüksekliği boyunca tamamen kapatılacaktır. Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlerde, kıvılcım tehlikesine karşı, asansörlerin kabin kızakları ile kapıların çarpan kısımları, ağaç veya kıvılcım çıkarmayan metal veya alaşımlarından yapılmış olacaktır.

162 DİĞER KALDIRMA MAKİNALARI : Konveyör Bantlar : İşletmelerde sürekli malzeme iletiminde görev yapan makinalardır. Erişilebilen yüksek taşıma kapasitesi, uzun mesafelere yük taşıma yeteneği, transport yolunun kavisli olabilmesi, basit tasarım, hafif yapı ve güvenilir işletme gibi özellikler bantlı konveyörleri en çok kullanılan kaldırma makinalarından biri durumuna getirmiştir. Taşınan malzeme ıslak veya kuru olduğu gibi, taneli veya parça halinde de olabilir.

163 Konveyör Bantlarda Alınacak Güvenlik Önlemleri : Bant konveyör boyunca güvenlik teli bulunmalıdır. Yüksekten geçen konveyörlerin kenarlarında yürüyüş platformu olmalıdır. Zeminde bulunan konveyörlerin üzerinden geçilmesi için geçitler oluşturulmalıdır.

164 Transpaletler : İnsan kontrollü veya motor gücüyle çalışan paletlere yüklenmiş yükleri, hidrolik pompa gücüyle kaldırarak yatay olarak taşımaya yarayan araçlardır. İki adet çataldan oluşurlar ve paletlerin üzerindeki boşluklara, bu çatalların girmesi ve çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasıyla yükleme yapılmış olur.

165 DİĞER KALDIRMA MAKİNALARI : Palanga : Hareketli ve sabit makara gruplarından oluşan sistemlere palanga denir. Krikolar Lift Caraskal

166 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden; Levha, Renk, Sesli veya ışıklı sinyal, Sözlü iletişim, El veya kol işareti yoluyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi veren, tehlikelere karşı uyaran ya da talimat veren işaretlerdir.

167 RENK ANLAM VEYA AMAÇ TALİMAT VEYA BİLGİ Kırmızı Yasak İşareti Tehlike Alarmı Yangınla Mücadele Ekipmanı Tehlikeli hareket Dur, kapat, düzeneği acil durdur veya tahliye et Ekipmanların yeri ve ne olduğu bilgisi Sarı Uyarı İşareti Dikkatli ol, önlem al veya kontrol et. Mavi Emredici İşaret Özel davranış Yeşil Acil Kaçış, İlkyardım Tehlike Yok Kapılar, çıkışlar veya ekipmanlar. Normale dön

168 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Yasak İşareti : Yapılması yasak ve tehlikeli olan bir davranışı belirleyen işaretlerdir. Kırmızı kısımlar, işaret alanının en az %35 i olmalıdır. Uyarı İşareti : Bir tehlikeye neden olabilecek veya zarar verecek durum hakkında uyarıda bulunan işaretlerdir. Sarı kısımlar, işaret alanının en az %50 si olmalıdır. Emredici İşaretler : Mavi kısımlar, işaret alanının en az %50 si olmalıdır. Acil Çıkış ve İlkyardım İşaretleri : Acil çıkış yolları, ilkyardım veya kurtarma ile ilgili bilgi veren işaretlerdir. Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği ne göre; Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri için yeşil kısımlar, işaret alanının en az %50 sini kapsamalıdır Bilgilendirme İşareti : Bilgi veren işaretlerdir.

169 SABİT VE KALICI İŞARET LEVHALARI Yasaklamalar, uyarılar ve yapılması zorunlu işler ile acil kaçış yollarının ve ilk yardım bölümlerinin yerlerinin belirtilmesi ve tanıtılması gereklidir. Yangınla mücadele ekipmanının bulunduğu yerler, işaret levhası ve kırmızı renkle kalıcı şekilde işaretlenmelidir. Engellere çarpma veya düşme riski olan yerler, işaret levhası ve güvenlik rengi ile kalıcı şekilde belirlenecektir. Trafik yolları güvenlik rengi ile kalıcı olarak işaretlenecektir.

170 GEÇİCİ İŞARETLER Gerekli hallerde ve işaretlerin birlikte ve birbirinin yerine kullanılma imkanı da dikkate alınarak; tehlike sinyali vermek, insanların belli bir takım hareketleri yapması ve acil tahliyesi için ışıklı işaretler, sesli sinyaller ve/veya sözlü iletişim kullanılacaktır. Gerekli durumlarda, tehlikeye yol açabilecek ya da tehlikeli manevralar yapan kimseleri yönlendirmek için el işaretleri ve/veya sözlü iletişim kullanılacaktır.

171 İŞARETLERİN BİRLİKTE VE BİRBİRİNİN YERİNE KULLANILMASI Aynı derecede etkili ise birbirinin yerine engel veya düşme tehlikesi olan yerlerde; işaret levhası veya güvenlik rengi ışıklı işaret, sesli sinyal veya sözlü haberleşme el işaretleri veya sözlü haberleşme Birlikte ışıklı işaret ve sesli sinyal. ışıklı işaret ve sözlü haberleşme. el işaretleri ve sözlü haberleşme.

172 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ İşletmelerde doğal ışığın zayıf olduğu yerlerde; işaret levhaları için fluoresan renkler, reflektör malzeme veya yapay aydınlatmalar kullanılmalıdır.

173

174

175

176

177

178 GENEL İŞARETLER Anlamı Tarifi Şekil BAŞLAT Hazır ol Başlama komutu Avuç içleri öne bakacak şekilde her iki kol yere paralel DUR Kesinti / ara Hareketi durdur Avuç içi öne bakacak şekilde sağ kol yukarı kalkık TAMAM İşlemin sonu Her iki kol göğüs hizasında eller kenetli

179 DİKEY HAREKETLER Anlamı Tarifi Şekil KALDIR Sağ kol avuç içi öne bakacak şekilde yukarı kalkıkken yavaşça daire çizer İNDİR Sağ kol avuç içi içeri bakacak şekilde yere doğru indirilmişken yavaşça daire çizer DÜŞEY MESAFE Mesafe her iki elin arasındaki boşlukla ifade edilir

180 İLERİ GERİ YATAY HAREKETLER Anlamı Tarifi Şekil Her iki kol avuç içleri yukarı bakacak şekilde bel hizasında bükülüyken kollar dirsekten kırılarak yukarı hareket eder Her iki kol avuç içleri aşağı bakacak şekilde göğüs önünde bükülüyken kollar dirsekten kırılarak yavaşça gövdeden uzaklaşır SAĞ İşaretçinin sağı* Sağ kol avuç içi yere bakacak şekilde yere paralel sağa uzatılmışken sağa doğru yavaşça küçük hareketler

181 YATAY HAREKETLER Anlamı Tarifi Şekil SOL İşaretçinin solu* Sol kol avuç içi yere bakacak şekilde yere paralel sola uzatılmışken sola doğru yavaşça küçük hareketler YATAY MESAFE Eller arasındaki boşluk mesafeyi ifade eder

182 TEHLİKE Anlamı Tarifi Şekil KES Acil dur. Avuç içleri öne bakacak şekilde her iki kol yukarı kalkık HIZLI Bütün hareketler daha hızlı YAVAŞ Bütün hareketler daha yavaş

183 5. Hurdaya Ayırmada Güvenlik Tedbirleri Kaldırma makinası halatlarının hurdaya ayrılma kriterleri önceden belirlenmelidir. Hurdaya ayrılmasına karar verilen halatlar uygun şekilde depolanacak ve elden çıkarılması sağlanacaktır.

184 Hurdaya Ayırmada Güvenlik Tedbirleri Kaldırma makinasında kullanılan yağların değişiminde imalatçı verilerine dikkat edilecek ve değiştirilen yağlar yangına ve çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde kısa süreli depolanacak ve uygun şekilde bertarafa gönderilecektir. Kaldırma makinalarında kullanılan balata ve kavrama artıklarının asbest içerebileceği de dikkate alınarak, uygun şartlarda depolanmasına ve işyerinden en kısa sürede bertarafa gönderilmesine dikkat edilecektir.

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 8.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 1.FORKLİFLER KALDIRMA ARAÇLARI İşletme içinde bir yerden bir yere taşınması gereken yükler, malzemelerin raflara

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 7.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 KALDIRMA ARAÇLARI insanların kendi güçleri ile yerinden kaldırıp taşıyamayacağı yüklerin bir yerden belirli mesafedeki

Detaylı

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 TANIM Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırıp yer değiştirerek başka bir yere indiren veya istifleyen, gerektiğinde bu yükün

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

1. AMAÇ : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalarda İSG uygulamaları hakkında bilgi aktarmaktır.

1. AMAÇ : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalarda İSG uygulamaları hakkında bilgi aktarmaktır. 1. AMAÇ : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalarda İSG uygulamaları hakkında bilgi aktarmaktır. 2. HEDEF : Kaldırma makinaları ve araçları ile yapılan çalışmalardan kaynaklanan tehlike

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK 1 KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK 1-TASARIM VE İMALATTA GÜVENLİK Makine Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) 2-KULLANIMDA GÜVENLİK İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşleri

Sağlık ve Güvenlik İşleri Sağlık ve Güvenlik İşleri Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği R. Gazete no:25325 Tarih. 23.12.2003 Bu Yönetmelik 24/6/1992 tarihli ve 92/58/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak

Detaylı

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4-

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4- Ġş Güvenliği ve Mühendislik Fatih ALĠBEYOĞLU Rahim Aytuğ ÖZER -4- İş Sağlığı ve Mühendislik 2 İSG İşaret ve Uyarıcı Levhalar Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden Levha, Renk, Sesli ve/veya ışıklı

Detaylı

OPERATÖRLÜK BELGESİ. www.bilgin.net

OPERATÖRLÜK BELGESİ. www.bilgin.net İŞ MAKİNALARI VE MOTORLU ARAÇLARIN KULLANIM BELGELERİ İş makinesi operatörlük belgesi hangi tip makine kullanılacak ise o makine türüne göre makinenin kullanılabilmesi için gerekli olan belgedir. İş sahası

Detaylı

İŞARET LEVHALARI TALİMATI

İŞARET LEVHALARI TALİMATI 1. AMAÇ İşyerinde kullanılan ve kullanılması gereken güvenlik ve sağlık işaretlerini belirlemek ve kullanımları doğrultusunda riskleri en aza indirmektir. 2. UYGULAMA İşaret levhaları özel bir tehlike

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Ali Kaan ÇOKTU a ; Seçil CEYLAN b a : İSG Uzm. Yrd. - Endüstri Müh. ; b : İSG Uzm. - Kimya Müh. ANKARA, 2012 1 İÇİNDEKİLER Sayfa 1.GİRİŞ... 3 2. KALDIRMA ARAÇLARI...

Detaylı

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Başlıca Kaldırma araçları : Vinçler, Forkliftler, Asansörler. Kaldırma Araçlarının Ana üniteleri: Motor Şanzımanları

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ. www.bilgin.net

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ. www.bilgin.net KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Sıra No / Konu Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri Konunun alt başlıkları 24 / Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Katılımcıların, işyerlerinde kullanılan

Detaylı

KALDIRMA GRUPLARININ TEST VE KONTROLLERİNDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN GENEL FAKTÖRLER:

KALDIRMA GRUPLARININ TEST VE KONTROLLERİNDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN GENEL FAKTÖRLER: KALDIRMA ARAÇLARINDA PERİYODİK KONTROLLER (FENNİ MUAYENE) Ülkemizde çalışma koşullarını belirleyen iş güvenliği yasalarının işlerliği henüz kurumsallaşamamıştır. 7/7583 karar sayılı 11 Ocak 1974 tarihli

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Konu; Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu; Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, işyerlerinde kullanılan kaldırma araçlarını ve bu araçlardan kaynaklanan

Detaylı

Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve. Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI

Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve. Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI İş Sağlığı ve Güvenliği-II Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Kaldırma Sisteminin Genel Yapısı Elektrik Panosu Sarılı Halat Redüktör Tanbur Motor Limit Şalter Vinç

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki genel yükümlülüğe

Detaylı

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5%

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5% HALATLAR HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER 1.2.1 Halat Çapı Ölçümü Halat Çapı, halat dış tel ve demetlerini çevreleyen ve tüm halat kesitini içine alan çemberin çapıdır. Halat ölçümünde ölçü cihazı çenelerin mutlaka

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

PERİYODİK KONTROL NEDİR?

PERİYODİK KONTROL NEDİR? PERİYODİK NEDİR? 25 Nisan 2013 perşembe tarihinde yayınlanan İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ gereğince 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren

Detaylı

Sıra No / Konu Konunun genel amacı. 24 / Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Sıra No / Konu Konunun genel amacı. 24 / Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği T.C. BAHÇEŞEHiR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Sıra No / Konu Konunun genel amacı 24 / Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Katılımcıların, işyerlerinde

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK KONU BAŞLIKLARI : n Kaldırma, Taşıma ve İstifleme, n Kaldırma araçlarının sınıflandırması ve elemanları, n Kaldırma araçlarının güvenli kullanımı, n Kaldırma araçlarının periyodik

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK. İşçi sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ne göre aşağıdaki sürelerde; Üç ayda bir

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK. İşçi sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ne göre aşağıdaki sürelerde; Üç ayda bir KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK İşçi sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ne göre aşağıdaki sürelerde; Periyodik Kontroller Kaldırma Araçları (373-437) Üç ayda bir İş güvenliği açısından test ve deneylerinin yapılması

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

KALDIRMA MAKİNALARINDA ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ

KALDIRMA MAKİNALARINDA ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ KALDIRMA MAKİNALARINDA ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ Madde 373. Normal vinçler ile oklu, raylı, köprülü, ayaklı köprülü, tek raylı, motorlu seyyar, seyyar atölye vinçleri ve platformlu kaldırıcı arabalar,

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) belirtilmemişse 1 Yıl

KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) belirtilmemişse 1 Yıl EKİPMAN ADI MUAYENE ADI KONTROL PERİYODU (Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü ler saklı kalmak koşulu ile) PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ (İlgili standartlar aşağıda belirtilmiştir.)** İlgili Mevzuat:

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK

KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK Kaldırma işlemleri nedeniyle meydana gelebilecek tehlikelerin bertaraf edilmesine yönelik ilave temel sağlık ve güvenlik gerekleri: Kaldırma işlemleri nedeniyle tehlike arz

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMİ PROSEDÜRLERİ. Doküman No : YS-T32 Revizyon No : 00 Tarih : KALDIRMA, TAŞIMA, YÜKLEME TALİMATI REVİZYON DURUMU

YÖNETİM SİSTEMİ PROSEDÜRLERİ. Doküman No : YS-T32 Revizyon No : 00 Tarih : KALDIRMA, TAŞIMA, YÜKLEME TALİMATI REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Rev. No Açıklama 23.05.2008 00 Format değişerek yeniden yayınlandı HAZIRLAYAN : Ersu ÖZDEMİR GÜLER Yönetim Temsilcisi İMZA ONAYLAYAN : Nihat ÖZDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı

Detaylı

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE DUVAR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Sabit İskeleler üzerinde çalışma 1 Takılıp düşme 2

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10 www.biglift.gen.tr 1 RM-ECL1029 EKONOMİK TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI Kompak ve hafif tasarımı

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TANIMI Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için alınması gereken önlemler dizisidir. İşyerlerinde

Detaylı

Kaldırma (VİNÇ)Makinelerinde Genel Güvenlik Talimatı

Kaldırma (VİNÇ)Makinelerinde Genel Güvenlik Talimatı Kaldırma (VİNÇ)Makinelerinde Genel Güvenlik Talimatı - VİNÇ TAMBURLARI: Normal vinçler ile oklu, raylı, köprülü, ayaklı köprülü, tek raylı, motorlu seyyar,seyyar atölye vinçleri ve platformlu kaldırıcı

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi 2017 İstanbul T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

Periyodik Teknik Kontrol

Periyodik Teknik Kontrol Periyodik Teknik Kontrol www.uzmanis.com.tr iş güvenliği, - 1 - uzmanlık ister... PERİYODİK TEKNİK KONTROL HİZMETLERİ Uzman İş Güvenliği; işletmelerde kullanılan tüm makine ve ekipmanların muayenesi konusunda

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Doç. Dr. Fırat KAÇAR Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ KONTROL EKİPMAN ADI PERİYODU(Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ

Detaylı

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube 16.05.2017 Makina Güvenliği Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert Mak. Müh. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 0533 339 71 20 ali.turan@etkiisguvenligi.com Neden

Detaylı

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans Hidrolik pompa motoru Düşük hıza ayarlanabilen Motorlu hidrolik pompa çıkış gücü, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sağlar. Forkliftin operatör tarafından değiştirilebilen

Detaylı

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır.

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. (2) Bu Yönetmelik hükümleri; a) Diğer bir mevzuatla özel

Detaylı

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır.

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. (2) Bu Yönetmelik hükümleri; a) Diğer bir mevzuatla özel

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE ASANSÖR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Elektriksiz el aletlerinin kullanımı(tornavida,anahtar

Detaylı

YÜRÜYEN MERDİVENLERDE / BANDLARDA BAKIMIN ÖNEMİ

YÜRÜYEN MERDİVENLERDE / BANDLARDA BAKIMIN ÖNEMİ Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 233 YÜRÜYEN MERDİVENLERDE / BANDLARDA BAKIMIN ÖNEMİ Battal Murat Öztürk Löher Asansör ve Yürüyen Merdiven bmuratozturk@loher.com.tr ÖZET Her geçen gün sayısı

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

Makinenin transportu esnasında elleçleme ile ilgili detaylı talimatlar ilgili güvenlik uyarıları bu sayfadan sonra takip edecektir.

Makinenin transportu esnasında elleçleme ile ilgili detaylı talimatlar ilgili güvenlik uyarıları bu sayfadan sonra takip edecektir. a-- dt/.3 / tr. Makinenin kurulması için uygun yer Makinenin kurulacağı yer, makinenin güvenli şekilde kumanda edilmesi, denetlenmesi ve bakımının yapılması için yeterli olacak şekilde seçilecektir. Hava

Detaylı

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM Ali Kaan ÇOKTU İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İş Ekipmanları Bölüm Sorumlusu İstanbul, 2018 Mevzuat

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü ÇEVRE ANALİZLERİ... Emisyon Ölçüm ve Analizleri Çevresel Gürültü ve Titreşim Ölçümleri İmisyon Ölçümleri Su, Atık Su ve Deniz Suyu Analizleri Atık Yağ Analizleri Atık Analizleri Toprak Analizleri Arıtma

Detaylı

Mo M to t rl r u l Ara r çla l rd r a İ S İ S G www.bilgin.net

Mo M to t rl r u l Ara r çla l rd r a İ S İ S G www.bilgin.net Motorlu Araçlarda İ S G Dersin Amacı: İş yerinde kullanılan her türlü motorlu aracın ortaya çıkardığı riskler ve bu risklere karşı alınması gereken önlemleri öğrenmektir. Motorlu Araç Sürücüleri ile İş

Detaylı

Durafan Kullanım Kılavuzu

Durafan Kullanım Kılavuzu Durafan Kullanım Kılavuzu ASPİRATÖR KULLANIM KILAVUZU EL KİTABI Kerep Çubuk DURA MAKİNA OSB. 14 CAD. NO:7 / ÇORUM TEL : +90 364 254 92 22 1 İÇİNDEKİLER A. ÖNSÖZ..2 B. UYGULANAN DİREKTİF VE STANDARTLAR..3

Detaylı

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 1.0- İŞİN KONUSU : Maltepe rezidans ta bulunan 7 adet 18362144/01, 18362144/02 18362144/03 18362144/04 18362144/05

Detaylı

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Ezme veya ezilme Makaslama Kesme veya koparma Dolanma veya takılma Kapma veya yakalama Daha geniş

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 10 KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON KAPASİTE: 5 TON www.palazoglu.com

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 6 TON Kapasite: 8 TON Kapasite: 10 TON www.palazoglu.com

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: Adresi : Plaza Yukarı Dudullu Mah. Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta : kys@szutest.com.tr Website : www.szutest.com.tr

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G.

ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G. ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G http://www2.worksafebc.com/publications/multimedia/videos.asp?reportid=36871 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR?

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR? ENDÜSTRİYEL RAF SİSTEMİ PERİYODİK KONTROLLERİ STANDARTLAR RAF TANIMI PRSES UZMAN DENETÇİ KONTROL VE BAKIM KAYITLARI AKIŞ DİYAGRAMI UYGUN YÜKLEME UYGUNSUZLUKLAR RAF KAZALARI Tuncay Töngel Makina Mühendisi

Detaylı

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri BUDAMA VE RESTORASYON FAALİYETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 BUDAMA FAALİYETLERİNİN GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 ELEKTRİKLİ İSKELENİN EKİPMANLARI >TIRMANMA MOTORLARI 380V 50HZ 3 FAZ >EMNİYET FRENİ >PLATFORM (1M-14M)

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU (Çeviri)

KULLANIM KILAVUZU (Çeviri) 1. KULLANICI GRUPLARI Görevler Kullanıcı Kullanım, Gözle kontrol Uzman personel Montaj, sökme, Onarım, bakım Kontroller KULLANIM KILAVUZU (Çeviri) TR Çelik çıkrık Tip 11.1,5 11.3 11.5 11.10 1188.1,5 1188.3

Detaylı

İş Makinaları TAVAN VİNCİ

İş Makinaları TAVAN VİNCİ İş Makinaları TAVAN VİNCİ Fabrika, atölye ve ambarlarda raylar üzerinde hareket eden 1 tondan 50 tona kadar kaldırma kapasiteleri olan tavan vinçleri elektrik motorları ile tahrik edilirler. Yerden kumandalı

Detaylı

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ IŞIK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Sıra No / Konu Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri Konunun alt başlıkları 24 / Kaldırma Araçlarında

Detaylı

SOĞUK MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI UYARI TEHLİKE Motoru çalıştıracağınız vakit, Zincir frenini frenleme konumuna itiniz. Motorun çalıştırılması esnasında zincirin dönmesi tehlikeli olabilir. Yakıt deposuna yakıt

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Yüksekte çalışmaya başlamadan önce çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verilmelidir.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: Muayene Alanı Muayene Türü Standard / Şartname Kaldırma ve İletme Makinaları -Vinç (Gezer Köprülü Vinç, Portal Vinç, Monoray

Detaylı

KALDIRMA MAKİNALARINDA İŞ GÜVENLİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

KALDIRMA MAKİNALARINDA İŞ GÜVENLİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü KALDIRMA MAKİNALARINDA İŞ GÜVENLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü KALDIRMA MAKİNALARI Kaldırma ve taşıma makinalarının rolü, zamanımızda sanayinin her alanında

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 1. Genel hususlar a. Yüksekte yapılan geçici işler uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergonomik koşullarda yapılamıyorsa, güvenli çalışma

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25325

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25325 Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı