Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi. Removal of Dyestuff by Cost-Efficient Adsorbent İn The Fixed Bed Column

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi. Removal of Dyestuff by Cost-Efficient Adsorbent İn The Fixed Bed Column"

Transkript

1 ISSN: Cilt 5, Sayı 2, 2017 Vol. 5, Issue 2, 2017 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi Meral DALKILIÇ 1, Ensar OĞUZ 2 Özet Bu çalışmada balkabağı kabukları ile sabit yatak kolon sisteminde Reaktif Blue 21 boyasının sulu çözeltilerden giderimi araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda giriş çözeltisi başlangıç ph değeri, giriş Reaktif Blue 21 boya konsantrasyonu, yatak derinliği ve çözelti debilerinin atılım eğrileri üzerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, sabit kolon çalışmalarında partiküllerin Zeta potansiyel değerleri araştırıldı. Reaktif Blue 21 boyar madde giriş konsantrasyonu 40 mg/l olduğu zaman kolon tükeniminde adsorpsiyon kapasitesi 17.6 mg/g olarak belirlendi. Anahtar kelimeler: balkabağı, adsorpsiyon, sabit kolon, reaktif blue 21, adsorpsiyon kapasitesi Removal of Dyestuff by Cost-Efficient Adsorbent İn The Fixed Bed Column Abstract In this study, removal of Reaktif Blue 21 dyestuff was researched from aqueous solutions using shells of Yellow Squash in the fixed bed column system. The effects of initial dyestuff concentration, ph, column depth and flow rate was investigated on the breakthrough curves. In addtition, zeta potantial values of particules before and after the fixed bed column studies. Adsorption capacity of adsorbent was defined as 17.6 mg/g as the initial dyestuff concentartion was 40 mg/l. Keywords: yellow squash, adsorption, fixed bed, reaktif blue 21, adsorption capacity 1 Lisans Öğrencisi, Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi. Çevre Mühendisliği Bölümü, Erzurum, meral.utku@atauni.edu.tr 2* Ensar Oğuz, Prof.Dr., Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi. Çevre Mühendisliği Bölümü, Erzurum, eoguz@atauni.edu.tr

2 Meral DALKILIÇ, Ensar OĞUZ 2 1. Giriş Tekstil endüstrileri, yaş dokuma prosesleri için çok büyük miktarlarda su ve kimyasal madde tüketmektedirler. Gerek boyamada gerekse diğer işlemlerde kullanılan bu organik ve inorganik formdaki bileşiklerin çeşitliliğine bağlı olarak, ortaya çıkan atıksuların özellikleri farklı olmaktadır. Alıcı ortama verilen renkli atıksular su ortamındaki ışık geçirgenliğini azaltır ve fotosentetik aktiviteyi olumsuz yönde etkiler. Ayrıca boyar maddelerin bazı sucul organizmalarda birikmesi toksik ve kanserojenik ürünlerin meydana gelme riskini de beraberinde getirmektedir (Correia ve ark., 1994). Renkli atık sular genellikle inert ve toksik olmayan bir düzeyde kabul edilebilen düşük bir yoğunlukta (konsantrasyonda) doğal su kaynaklarına deşarj edilir. Renkli atık sular, geleneksel fiziko-kimyasal ve biyolojik proseslerle arıtmadaki zorluk nedeniyle büyük bir çevresel problem oluşturur (El-Daly ve ark., 2003; Oğuz ve Keskinler, 2007). Toksik boya atıksularının giderimi için daha fazla çevre dostu, yüksek verimli ve uygun maliyetli atıksu arıtma teknolojilerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır (Karagözoğlu ve ark., 2007; Hameed ve ark., 2007). Uygun maliyetli boya giderim metodu bulmak için çok sayıda araştırma yapılmıştır. Düşük maliyetli malzemeler adsorbent olarak kullanıldığında adsorpsiyonun uygun maliyetli bir işlem olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmada ise, ucuz ve kolay elde edilebilir alternatif bir adsorbent ile sentetik sulu çözeltilerden boyar madde giderimi amaçlanmıştır. Çalışmada, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yetişen balkabağı kabukları ile sürekli kolon sisteminde sentetik atıksulardan Reaktif Blue 21 boyarmaddesinin sabit kolonlu yatakta adsorpsiyonu incelenmiştir. 2. Materyal ve Yöntem Sabit kolon çalışmalarında Reaktif Blue 21 (RB 21) boyar maddesi kullanıldı. Bu boyar maddenin moleküler yapısı Şekil.1 de gösterilmiştir.

3 3 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi Şekil 1. Reaktif Blue 21 in Molekül Yapısı Boya çözeltileri damıtılmış su ile 100 mg/l stok çözeltiden farklı konsantrasyonlarda hazırlandı. Boyarmadde konsantrasyonları spektrofotometre (UV Spectrophotometer, Shimadzu 160A) kullanılarak belirlendi. Bu amaçla 1, 3, 5, 8, 10, 14, 16, 20 mg/l lik çözeltiler hazırlandıktan sonra çözeltilerin spektrumu referans suya karşı alındı. Şekil. 2 te görüldüğü gibi, 100 mg/l lik boyarmadde konsantrasyonu için en yüksek pik 627 nm de elde edildi. Şekil 2. RB 21 in Absorpsiyon Spektrumu Çalışmada adsorbent olarak balkabağı kabukları kullanıldı. Latincesi Cucurbita pepo olan kabak, Kabakgiller familyasından bir bitki olup Şekil 3 de gösterilmiştir. Adsorpsiyon çalışmalarında kullanılan balkabağı kabukları Erzurum daki üreticilerden temin edilmiştir. Balkabağı kabukları damıtılmış su ile beş defa yıkandıktan sonra yüzey kirliliği giderilmeye çalışıldı. Daha sonra, 120 saat boyunca açık havada kurutulup, küçük parçalara bölünüp blenderda öğütüldü.

4 Meral DALKILIÇ, Ensar OĞUZ 4 (a) Şekil 3. (a) Balkabağı, (b) öğütülmüş balkabağı kabukları (b) Yapılan deneylerde genel olarak mm boyutundaki balkabağı kabukları kullanıldı. Sürekli sistem (kolon) çalışmaları, 5 cm, 10 cm ve 15 cm kolon derinliği ve 1 cm iç çapa sahip teflon kolonlarda gerçekleştirildi. Boya çözeltisi kolon sistemine Masterflex (Model ) marka peristaltik pompa yardımıyla alttan besleme suretiyle verilmiştir (Şekil 4). Şekil 4. Sürekli sistem adsorpsiyon çalışmalarında kullanılan deney düzeneği; (1) besleme tankı, (2) peristaltik pompa, (3) balkabağı kabuklarının kullanıldığı sabit yatak, (4) yatak koruyucusu, (5) örnekleme noktası, (6) çıkış suyunun toplandığı tank. Saf balkabağı ve boyalı balkabağı kabuklarının zeta potansiyel değerleri Zeta meter 3.0+ mikroelektroforez hücresi kullanılarak belirlendi.

5 5 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi 2.1. Kolon Deneyleri Sürekli sistem adsorpsiyon deneyleri 1 cm iç çapa sahip ve 5, 10 ve 15 cm yüksekliğindeki teflon kolonlarda gerçekleştirilmiştir. RB21 boyarmaddesi için 20 mg/l başlangıç konsantrasyonuna sahip boya çözeltileri peristaltik pompa kullanılarak istenilen bir akış hızıyla kolon boyunca yukarıya doğru pompalandı. Farklı zaman aralıklarında kolon çıkış suyundan alınan numunelerde Reaktif Blue 21 konsantrasyonları belirlendi. Çıkış suyu boya konsantrasyonu giriş suyu boya konsantrasyona eşitlendiğinde kolon sistemi sonlandırıldı. Kolonda gram (g) adsorbent başına tutulan miligram (mg) boya miktarı boya konsantrasyonuna bağlı olup adsorpsiyon eğrisi altındaki alandan eşitlik (1) kullanılarak hesaplanmıştır. C oq q = (1 C t m t C o ) dt (1) Denklemde; q tutulan boya miktarını (mg boya/g biyosorbent), Ct ve Co sırasıyla kolon çıkış konsantrasyonu ve kolona giriş boya konsantrasyonunu (mg/l), Q akış debisini (ml/dak), m kolondaki biyosorbent kütlesini (g) ve t biyosorpsiyon zamanını (dak) ifade etmektedir. 3. Araştırma Bulguları ve Tartışma 3.1. RB 21 Giderimine Giriş Boya Konsantrasyonunun Etkisi Balkabağı kabuğu ile yapılan sürekli sistemde giriş boya konsantrasyonunun atılım eğrilerine olan etkisi araştırıldı. RB 21 için giriş boyar madde konsantrasyonlarının ( 20, 30, 40 mg/l ) olduğu zaman atılım eğrileri Şekil 5 deki gibi belirlendi. Şekilden de görüldüğü gibi kolonun tükenme zamanında 20, 30, 40 mg/l lik boyar madde konsantrasyonları için adsorbent kapasiteleri 14, 15.2 ve 17.6 mg/g olarak belirlendi. Boyar madde konsantrasyonunun artması ile atılım eğrilerinin sola doğru kaydığı

6 Meral DALKILIÇ, Ensar OĞUZ 6 görülmektedir. Düşük RB 21 giriş konsantrasyonunda gözlemlenen atılım eğrileri yavaş oluşmuştur. Giriş konsantrasyonu arttıkça daha keskin atılım eğrileri elde edilmiştir. Şekil 5. Giriş boyarmadde konsantrasyonunun atılım eğrileri üzerine etkisi (m 1.2 g, Q 8 ml/dak, kolon derinliği 5 cm, partikül boyutu mm, T 15 C, ph 2.5) RB 21 Giderimine Çözelti ph sının Etkisi Yapılan ph deneylerinde çözelti ph değerindeki değişimin adsorpsiyon prosesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Kolon derinliği 5 cm, giriş boyar madde konsantrasyonu 20 mg/l ve akış debisinin 5 ml/dak olduğu zaman 2.5, 3.5 ve 4.5 ph değerleri için kolon tükenimi sonunda adsorpsiyon kapasiteleri 14.6, 1.75 ve 0.91 mg/g olarak belirlenmiştir.

7 7 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi Şekil 6. Çözelti ph değerinin atılım eğrisi üzerine etkisi (C o 20 mg/l, m 1.2 g, Q 8 ml/dak, kolon derinliği 5 cm, partikül boyutu mm, T 15 C). Çözelti ph sının hem adsorbent yüzeyindeki bağlanma bölgelerini hem de çözelti içindeki boyanın kimyasını etkilediği düşünülmüştür. Şekil 6 da farklı ph değerlerinde boyar maddenin atılım eğrileri üzerine etkisi gösterilmiştir. Düşük ph değerinde, boyar maddenin iyi adsorpsiyonunun sebebi, adsorbentin yüzeyindeki negatif yükün çözeltideki hidrojen iyonlarının fazlalığı sayesinde azalmasıdır. Adsorbent üzerindeki pozitif yüklü yüzey, elektrostatik ve kimyasal çekim sayesinde boyarmadde anyonlarının adsorpsiyonunu kolaylaştırmıştır (Malik, 2004; Akkaya ve Özer, 2005). Şekil 7 den görüldüğü gibi boyalı partiküllere ait zeta potansiyel değerleri aynı ph değerlerindeki normal balkabağı partiküllerin zeta potansiyel değerlerinden oldukça farklı bulunmuştur. Boyalı partiküllerin zeta potansiyel değerlerindeki değişmeler balkabağı partiküllerinin boyalı çözeltilerden boyarmadde giderdiğini göstermektedir.

8 Meral DALKILIÇ, Ensar OĞUZ 8 Şekil 7. Partiküllerin zeta potansiyellerinin çözelti ph sı ile değişimi RB 21 Boyar Madde Giderimine Kolon Derinliğinin Etkisi Araştırmalarda yatak yüksekliği 5 cm, 10 cm ve 15 cm olarak belirlenmiştir. Kolon derinliği çalışmalarında kolon derinliğinin artmasından dolayı basınç düşüşünün önüne geçebilmek için özellikle düşük boyutlu partiküllerin sabit yatakta kullanılması uygun görülmemiştir. Bu nedenle mm aralığındaki partiküller sabit kolonlu yatakta kullanılmıştır. Çalışmalar sonucu elde edilen RB 21 nin atılım eğrileri Şekil 8 de verilmiştir. Şekil 8. Kolon derinliğinin atılım eğrilerine etkisi (C o 20 mg/l, m 1.2 g, Q 8 ml/dak, partikül boyutu

9 9 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi mm, T=15 C, ph 2.5). Boyar maddenin girişteki konsantrasyonu 20 mg/l de sabit tutularak 8 ml/dak lık bir akış hızında 5, 10 ve 15 cm lik çeşitli yatak derinliklerinde kolon tükenimi süresinde balkabağı partiküllerinin adsorpsiyon kapasiteleri sırası ile 10.25, ve mg/g olarak belirlenmiştir RB 21 Giderimine Akış Debisinin Etkisi Akış hızının 5 cm derinliğindeki sabit yatakta RB 21 nin adsorpsiyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. RB 21 nin girişteki konsantrasyonu 20 mg/l de sabit tutularak RB 21 çözeltisinin akış hızı sırasıyla (8, 12, 16) ml/dak aralığında tutularak kolon tükenimi sonucunda adsorbent kapasiteleri sırası ile 14, ve 13 mg/g olarak belirlenmiştir (Şekil 9). Daha yüksek bir akış hızı için daha erken bir atılım süresi ve doygunluk süresi gözlemlenmiştir. Şekil 9 da atılım süresi sonrasında sentetik çözeltideki RB 21 konsantrasyonunun hızla arttığı görülmektedir. Şekil 9. Akış debisinin atılım eğrileri üzerine etkisi (Co 20 mg/l, m 1.2 g, kolon yüksekliği 5 cm, partikül boyutu mm, T 15 C, ph 2.5).

10 Meral DALKILIÇ, Ensar OĞUZ 10 Benzer bulgular farkı araştırmalarda da elde edilmiştir ( Hasfalina ve ark., 2010; Futalan ve ark., 2011). 4. Tartışma RB 21 için giriş boyarmadde konsantrasyonlarının (20, 30, 40 mg/l) olduğu zaman kolonun tükenme zamanında 20, 30, 40 mg/l lik boyarmadde konsantrasyonları için adsorbent kapasiteleri atılım eğrilerinden 14, 15.2 ve 17.6 mg/g olarak belirlendi. Kolon derinliği 5 cm, giriş boyarmadde konsantrasyonu 20 mg/l ve akış debisinin 5 ml/dak olduğu zaman 2.5, 3.5 ve 4.5 ph değerleri için kolon tükenimi sonunda adsorpsiyon kapasiteleri 14.6, 1.75 ve 0.91 mg/g olarak belirlenmiştir. Boyarmadde girişteki konsantrasyonu 20 mg/l de sabit tutularak 8 ml/dak lık bir akış debisinde 5, 10 ve 15 cm lik çeşitli yatak derinliklerinde kolon tükenimi süresinde balkabağı partiküllerinin adsorpsiyon kapasiteleri sırası ile 10.25, ve mg/g olarak belirlenmiştir. RB 21 nin girişteki konsantrasyonu 20 mg/l de sabit tutularak RB 21 çözeltisinin akış hızı sırasıyla ( 8, 12 ve 16 ) ml/dak aralığında tutularak kolon tükenimi sonucunda adsorbent kapasiteleri sırası ile 14, ve 13 mg/g olarak belirlenmiştir. 5. Kaynakça Akkaya, G, Özer, A., (2005). Biosorption of Acid Red 274 (AR 274) on Dicranella varia: Determination of equilibrium and kinetic model parameters. Process Biochemistry, 40, Correia, V.M. and Stephenson, T., Judd, S.J., (1994). Characterization of textile wastewaters: A review. Environmental Technology, 15: El-Daly, A.H., Habib, M.F.A., El-Din, B.A.M., (2003). Kinetics and mechanism of the oxidativecolor removal from Durazol Blue 8G with hydrogen peroxide. Dyes and Pigments, 57: Futalan, C.M., Kan, C.C., Dalida, M.L., Pascua,C., Wan, M.W., (2011). Fixed-bed column studies on the removal of copper using chitosan immobilized on bentonite. Carbohydrate Polymers, 83:

11 11 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi Hameed, B.H., Din, A.T.M., Ahmad, A.L., (2007). Adsorption of methylene blue onto bamboobased activated carbon: kinetics and equilibrium studies. Journal of Hazardous Materials,141: 819, 825. Hasfalina, C.M., Maryam, R.Z., Luqman, C.A., Rashid, M., (2010). The potential use of kenaf as a biosorbent for the removal of Copper and Nikel from single and binary aqueous solution. Journal of Natural Fibres, 7: Karagözoğlu, B., Taşdemir, M., Demirbaş, E., Kobya, M., (2007). The adsorption of basic dye (Astrazon Blue FGRL) from aqueous solutions onto sepiolite, fly ash and apricot shell activated carbon: kinetic and equilibrium studies. Journal of Hazardous Materials, 147: Malik, P.K., (2004). Dye removal from wastewater using activated carbon developed from sawdust: adsorption equilibrium and kinetics. Journal of Hazardous Materials,113: Oğuz, E., Keskinler, B. (2007). Comparison among O3, PAC adsorption, O3/HCO - 3, O3/H2O2 and O3/PAC processes for the removal of Bomaplex Red CR-L dye from aqueous solution. Dyes and Pigments, 74:

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Nazan Muslu, Özlem Makaracı ve *Mustafa İmamoğlu 1 Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Sakarya, Türkiye

Detaylı

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI Naime Özdemir, Melek Bağrıaçık, Melek Yılgın, Ayşe Biçer, Filiz Kar* *Fırat Üniversitesi, Müh. Fak., Kimya Müh. Bölümü,

Detaylı

ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU

ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU Öznur SARIKCI, Ayla ÖZER Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 33343, Mersin oznursarikci@gmail.com,

Detaylı

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin

Detaylı

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU Aybüke AKSU, Gazi Ün. Fen Bilimleri Ens. Kimya Müh. Anabilim Dalı- Ankara- 06570 aybuke_aksu@hotmail.com Atilla MURATHAN, Gazi Ün. Müh. Fak. Kimya

Detaylı

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması 1. Ahmet Bircan USLU a,*, 2. Onur Gürkan Elbağlı b, 3. Yakup Şen c, 4.Deniz Uzunoğlu d, 5.Ayla Özer e a,* Mersin

Detaylı

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi 1. Nurgül ÖZBAY a, 2. Murat KILIÇ b *, 3. Başak B. UZUN b, Ayşe E. PÜTÜN b a Bilecik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Proses ve

Detaylı

Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi

Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 29(1), 319-324, 2017 29(1), 319-324, 2017 Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi Özet Ramazan ORHAN

Detaylı

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4. Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.Ayla Özer d a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI

ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI Ramazan ORHAN, M. Deniz TURAN 2, Gülbeyi DURSUN 3,3 Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Elazığ

Detaylı

BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ

BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ Duygu OVA *, Bikem ÖVEZ ÖZET Ege Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova, İzmir * E-posta: duygu.ova@ege.edu.tr

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul REACTİVE BLUE 160 BOYARMADDESİ İÇEREN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ BOYAMA PROSESİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITIMINDA İŞLETİM KOŞULLARININ ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ Bahadır K. KÖRBAHTİ, Gül Seren

Detaylı

Fenton ve Fenton-Benzeri İleri Oksidasyon Yöntemleri i le Acid Yellow 36 Boyar Maddesinin Giderimi

Fenton ve Fenton-Benzeri İleri Oksidasyon Yöntemleri i le Acid Yellow 36 Boyar Maddesinin Giderimi Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 4(1): 41-48, 2014 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles

UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles ISEM2016, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 2016, Alanya Turkey UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles

Detaylı

BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ

BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

e-posta:

e-posta: CHEMAZOL REACTİVE RED 3BS.R.O.195 BOYAR MADDESİNİN ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN ELDE EDİLEN AKTİF KARBONLA GİDERİMİNDE ADSORPSİYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Özlem TEPE a, Nilüfer N. KOÇER a, Arzu Y. DURSUN

Detaylı

MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Kılıç a, Gamzenur Özsin a, Ersan Pütün b, Ayşe E. Pütün a, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU Adı Soyadı Ünvanı Birimi Doğum Yeri Doğum Tarihi E-Posta KĠġĠSEL BĠLGĠLER Zerrin PAT Yrd. Doç.Dr. Fen Edebiyat Fakültesi Eskişehir zerrin.pat@bilecik.edu.tr

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 31-45 Mayıs 2006

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 31-45 Mayıs 2006 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 31-45 Mayıs 26 PALAMUT MEŞESİ (Quercus ithaburensis) ATIĞI İLE SABİT YATAKLI KOLONDA Cr(VI) BİYOSORPSİYONU (CR(VI) BIOSORPTION BY

Detaylı

ŞELATLAYICI İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE VE LİFLERİN JEOTERMAL SULARDAN BOR GİDERİM PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

ŞELATLAYICI İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE VE LİFLERİN JEOTERMAL SULARDAN BOR GİDERİM PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ŞELATLAYICI İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE VE LİFLERİN JEOTERMAL SULARDAN BOR GİDERİM PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Ö.İPEK *, S.SARP *, İ.YILMAZ *, N.KABAY *, M.YÜKSEL * * Ege Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI INVESTIGATION OF THE USE OF SURFACE-MODIFIED Rhizopus

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl

Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Şahika Sena BAYAZİT 2. Doğum Tarihi: 07-02-1983 3. Unvan: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 2001-2006

Detaylı

UÇUCU KÜL ADSORPSİYONU İLE REAKTİF BOYA GİDERİMİ

UÇUCU KÜL ADSORPSİYONU İLE REAKTİF BOYA GİDERİMİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 24 : 1 : 2 : 253-258

Detaylı

FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU

FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU Tamer BEKTAŞ, Ferhan S. ATALAY, Canan URAZ Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İzmir ÖZET Bu çalışmada sulu

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 212, Koç Üniversitesi, İstanbul TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIK SULARINDA BULUNAN REAKTİF KIRMIZI 2 AZO BOYAR MADDESİNİN AKTİF KARBON KULLANILARAK KATALİTİK

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı :Neşe Öztürk. 2. Doğum Tarihi :21.5.1966. 3. Unvanı :Prof.Dr.

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı :Neşe Öztürk. 2. Doğum Tarihi :21.5.1966. 3. Unvanı :Prof.Dr. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Neşe Öztürk 2. Doğum Tarihi :21.5.1966 3. Unvanı :Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği Anadolu Üniversitesi 1987 Y. Lisans Kimya Mühendisliği

Detaylı

ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI

ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI Gamzenur Özsin a, Murat Kılıç a, Ayşe E. Pütün a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi. Removal of Dyes from Aqueous Media by Modified Pine Cone

Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi. Removal of Dyes from Aqueous Media by Modified Pine Cone Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi *1 Mehmet Kalender ve 2 Yavuz Demirci 1 Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, Türkiye 2 Adıyaman

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 PROJE RAPORU Tarımsal Yan Ürün Olan Üzüm Çekirdeği İle

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016 İYON DEĞİŞİMİ DENEYİN AMACI: Sert bir suyun katyon değiştirici reçine kullanılarak yumuşatılması ve reçinenin iyon değiştirme kapasitesinin incelenmesi TEORİK BİLGİLER İyon değiştirme benzer elektrik yüklü

Detaylı

TOA10 SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ

TOA10 SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ TOA SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ N. Öztürk, T. E. Köse Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Meşelik Kampusü 2648 Eskişehir

Detaylı

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 4(2) 25-3 (22) Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım Özkan DEMİRBAŞ,*, Cihan YILDIZ 2 Balıkesir Üniversitesi Fen.-Ed. Fak. Kimya

Detaylı

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2010 1 AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans Tez Başlığı ve Tez Danışman(lar)ı: Doktora Tez Başlığı ve Danışman(lar)ı: Akademik Unvanlar:

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans Tez Başlığı ve Tez Danışman(lar)ı: Doktora Tez Başlığı ve Danışman(lar)ı: Akademik Unvanlar: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Unvanı : HANDAN : UCUN ÖZEL : Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Çevre Mühendisliği Atatürk Üniversitesi 1998 Y. Lisans Çevre Mühendisliği Atatürk

Detaylı

TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN YUMURTA KABUKLARI İLE GİDERİMİ

TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN YUMURTA KABUKLARI İLE GİDERİMİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 28, No 4, 777-78, 213 Vol 28, No 4, 777-78, 213 TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650 Adı Soyadı: Burcu ANILAN Doğum Tarihi: 25 Nisan 1980/ ESKİŞEHİR Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kimya Eskişehir Osmangazi

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-20 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-20 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-2 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ M. ARDA *, Ö. SOLAK **, N. KABAY **, M. YÜKSEL **, M. AKÇAY **,

Detaylı

DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ

DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ Pınar GANİ 1, Selvi DALĞIÇ 2, Cihan İMRE 3, Özlem Esen KARTAL 4* 1,2,3,4 Kimya Mühendisliği Bölümü, İnönü Üniversitesi,

Detaylı

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu 1.Deniz Uzunoğlu a,*, 2. Zeynep Özdemir b, 3.Ayla Özer a a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ

BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ (1), Halil KUMBUR (2) (1)Mersin Üniversitesi,

Detaylı

REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ

REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 26, No 4, 807-812, 2011 Vol 26, No 4, 807-812, 2011 REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ Aybüke Aksu *, Atilla Murathan

Detaylı

Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi

Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Firat Unv. Journal of Science 26(2), 139-145, 214 26(2), 139-145, 214 Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi Özet Zeynep İMECİK,

Detaylı

KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE UZAKLAŞTIRILMASI REMOVAL OF DYESTUFF BY THE ADSORBENT PRODUCED FROM COAL

KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE UZAKLAŞTIRILMASI REMOVAL OF DYESTUFF BY THE ADSORBENT PRODUCED FROM COAL Türkiye 13 KömUr Kongresi Bildirileri Kitabı, 29-31 Mayıs 2002, Zonguldak, Türkiye Proceedings ofthe!3th Turkish Coal Congress, May 29-31, 2002, Zonguldak,Turkey KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE

Detaylı

Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir aktif karbon ile giderimi

Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir aktif karbon ile giderimi 2. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ - 2017 Makale Dili Türkçe /Article Language Turkish Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir

Detaylı

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ Ç. S. KALAYCI *, A. Y. DURSUN *, G. USLU * *Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012 DOĞAL VE AKTİFLEŞTİRİLMİŞ ANAEROBİK ÇAMUR KULLANILARAK METİLEN MAVİ BOYASININ BİYOSORPSİYONU: DENGE, KİNETİK

Detaylı

4. Adveksiyon ve Difüzyon Süreçleri

4. Adveksiyon ve Difüzyon Süreçleri 4. Adveksiyon ve Difüzyon Süreçleri ÇEV 3523 Çevresel Taşınım Süreçleri Prof.Dr. Alper ELÇİ Çevrede Taşınım Süreçleri Kirletici/madde taşınım süreçleri: 1. Adveksiyon 2. Difüzyon 3. Dispersiyon Adveksiyon

Detaylı

Batch and Continuous Photodegradation of Reactive Black 5 at the presence of TiO2 Nanoparticles in UVC assisted system

Batch and Continuous Photodegradation of Reactive Black 5 at the presence of TiO2 Nanoparticles in UVC assisted system ISEM2016, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 2016, Alanya Turkey Batch and Continuous Photodegradation of Reactive Black 5 at the presence of TiO2 Nanoparticles in UVC

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU METİLEN MAVİSİNİN İŞLEM GÖRMÜŞ KOKLARDAKİ ADSORPSİYON DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Doç. Dr. Zarife Mısırlıoğlu Prof. Dr. Muammer CANEL Serim

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU

SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 12, Koç Üniversitesi, İstanbul SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU Özlem TEPE a, *, Arzu

Detaylı

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ BENTONİT KULLANARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE UZAKLAŞTIRILMASI

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ BENTONİT KULLANARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE UZAKLAŞTIRILMASI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİ SLİK FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİSLİK BİL İ MLERİ DERGİSİ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 24 : 1 : 2 : 151-156 AKTİFLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Yrd. Doç. Dr. ÖZLEM TUNÇ DEDE

ÖZGEÇMİŞ Yrd. Doç. Dr. ÖZLEM TUNÇ DEDE ÖZGEÇMİŞ Yrd. Doç. Dr. ÖZLEM TUNÇ DEDE Doğum Yılı: 1977 Yazışma Adresi : Giresun,, Çevre Güre Kampüsü, Giresun 28200 Giresun/ Telefon : 0454 310 1000/4039 e-posta : ozlem.dede@giresun.edu.tr, ozlem@tuncdede.com

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

Çevre Korunmasında Atığın Atıkla Giderilmesi Prensibi

Çevre Korunmasında Atığın Atıkla Giderilmesi Prensibi Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi (ISSN: 2147-0626) Journal of History Culture and Art Research Vol. 1, No. 4, December 2012 Revue des Recherches en Histoire Culture et Art مجلة البحوث التاريخية

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 031202 (889-898) AKU J. Sci. Eng. 17 (2017) 031202 (889-898)

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 2 Sh. 13-19 Mayıs 2001 DOĞAL ZEOLİTLERLE ATIKSULARDAN KURŞUN GİDERİMİ

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 2 Sh. 13-19 Mayıs 2001 DOĞAL ZEOLİTLERLE ATIKSULARDAN KURŞUN GİDERİMİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 2 Sh. 13-19 Mayıs 2001 DOĞAL ZEOLİTLERLE ATIKSULARDAN KURŞUN GİDERİMİ (LEAD REMOVAL FROM WASTEWATERS BY NATURAL ZEOLITES) ÖZET/ABSTRACT

Detaylı

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 21 Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden

Detaylı

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Müh. Böl. Öğretim üyesi

Detaylı

Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu

Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 31-40 (2012) Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu Özkan DEMĠRBAġ 1,*, Adem KARADAĞ 2, Veli DALKIRAN 1, Cihan YILDIZ 1 1 BalıkesirÜniversitesi Fen Edebiyat

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU

ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU Doğum Yeri-Yılı: Kozan-1972 Yazışma Adresi : Muğla Üniversitesi Fen Fak. Kimya Böl. Kötekli Muğla 48000 /Türkiye Telefon : 252 2111511 e-posta : Yabancı Dili ÜDS Puanı

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu. Adsorption of Chromium (VI) on Ultrasonically Activated Active Carbon

Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu. Adsorption of Chromium (VI) on Ultrasonically Activated Active Carbon Kalıpçı E., Şahinkaya S., Aras S., Öztürk M. Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu Erkan Kalıpcı *, Serkan Şahinkaya, Seval Aras, Miray Öztürk Nevşehir Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu

Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 28 (2), 169-174, 2016 28 (2), 169-174, 2016 Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu M. Şaban TANYILDIZI, M. Ali UYGUT* Fırat Üniversitesi

Detaylı

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması.

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. ADSORPSİYON İZOTERMLERİ DENEYİN AMACI Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. TEORİK BİLGİLER Adsorpsiyon: Adsorpsiyon

Detaylı

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR GRUP KİL TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ

Detaylı

PROF.DR. OSMAN NURİ ERGUN, BSc,MSc,DIC,PhD

PROF.DR. OSMAN NURİ ERGUN, BSc,MSc,DIC,PhD PROF.DR. OSMAN NURİ ERGUN, BSc,MSc,DIC,PhD BİLİMSEL ÇALIŞMALAR A-Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler : A1. Beyazıt, N., Ergun, O.N., Peker, İ., (2003) Cu(II) Removal From, Aqueous Solution

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 GRUP AKTİF PROJE ADI AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN AKTİF KARBON

Detaylı

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ GRUP İNDİGO GAMZE ÖZEN İHSANİYE YURTTAŞ Danışman: YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN ÖZET: Bu çalışmada piyasada satılan kumaş boyalarının

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

Bir Nano Adsorbent ile Reaktif Black 39 Boyar Maddesinin Distile Sudan ve Sentetik Atıksudan Giderimi

Bir Nano Adsorbent ile Reaktif Black 39 Boyar Maddesinin Distile Sudan ve Sentetik Atıksudan Giderimi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(1), ss. 177-185, Mart 2017 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 32(1), pp.177-185, March 2017 Bir

Detaylı

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması 1* Ceyhun Akarsu, 1 Fadime Taner and 2 Azize Ayol 1 Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü MersinUniversitesi, Türkiye 2 Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Remazol Brillant Blue R (RBBR) boyarmaddesinin düşük maliyetli bir adsorban olan sigara külü ile giderimi

Remazol Brillant Blue R (RBBR) boyarmaddesinin düşük maliyetli bir adsorban olan sigara külü ile giderimi Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, (), 74~80, 08 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SAKARYA UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE e-issn: 47-835X Dergi sayfası: http://dergipark.gov.tr/saufenbilder

Detaylı

Remazol Brillant Blue R (RBBR) boyarmaddesinin düşük maliyetli bir adsorban olan sigara külü ile giderimi

Remazol Brillant Blue R (RBBR) boyarmaddesinin düşük maliyetli bir adsorban olan sigara külü ile giderimi Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Vol(No): pp, year SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SAKARYA UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE e-issn: 247-835X Dergi sayfası: http://dergipark.gov.tr/saufenbilder

Detaylı

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) KİMYA PROJE RAPORU GRUP AKTİF PROJE ADI BOYAR MADDELERDE

Detaylı

Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi. Color Removal from Textile Wastewater by Using Textile Fly Ash

Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi. Color Removal from Textile Wastewater by Using Textile Fly Ash KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(3), 2016 82 KSU. Journal of Engineering Sciences, 19(3), 2016 Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi Yağmur UYSAL 1 *, Fatma Nur KERECİ 2 1 Kahramanmaraş

Detaylı

TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI

TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI Meral TURABİK 1, Halil KUMBU 1 Mersin Üniversitesi, Mersin Meslek Yüksekokulu, Teknik Programlar Bölümü, Kimya Programı

Detaylı

Tekstil Atık Suyunda Kimyasal Yöntemle Renk Giderimi. Color Removal from Textile Waste Water with Chemical Method

Tekstil Atık Suyunda Kimyasal Yöntemle Renk Giderimi. Color Removal from Textile Waste Water with Chemical Method Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 5, No: 1, 2011 (48-53) Electronic Journal of Textile Technologies Vol:5, No: 1, 2011 (48-53) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Toprakların kimyasal özellikleri denince, genel olarak toprak reaksiyonu = toprak asitliği ve toprağın besin maddeleri bakımından karakteristikleri anlaşılmaktadır. İyon

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 3, 90-98, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi THE INVESTIGATION OF REMOVAL NH 3 -N FROM LANDFILL LEACHATE USING

Detaylı

KADMİYUM İÇEREN ATIK SULARIN İLERİ ARITIMINDA SU MERCİMEĞİ (LEMNA MINOR) BİTKİSİNİN KULLANILMASI *

KADMİYUM İÇEREN ATIK SULARIN İLERİ ARITIMINDA SU MERCİMEĞİ (LEMNA MINOR) BİTKİSİNİN KULLANILMASI * Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:19- KADMİYUM İÇEREN ATIK SULARIN İLERİ ARITIMINDA SU MERCİMEĞİ (LEMNA MINOR) BİTKİSİNİN KULLANILMASI * The Use Of Duckweed (Lemna minor) For Tertiary Treatment Of

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I. Danışman: Yrd. Doç. Dr.

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I. Danışman: Yrd. Doç. Dr. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 30 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I Çözeltide Adsorpsiyon Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sibel Yiğitarslan Çözeltide Adsorpsiyon Amaç: Bu deneyin amacı;

Detaylı

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir:

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir: Araçlar: Deney Hücresi Deney Çözeltileri o Soğutma Kulesinden Alınan Numuneler o Laboratuvarda Hazırlanan Çözeltiler Deney Numunesi (Numune Çıkarma sı, 30mm * 50mm * 2mm) Su devirdaim Havuzu (40 C) GRANDER

Detaylı

İYONİK ÇEVRENİN ENZİM-ULTRAFİLTRASYON MEMBRAN ARAYÜZEY ETKİLEŞİMLERİNE ETKİSİ

İYONİK ÇEVRENİN ENZİM-ULTRAFİLTRASYON MEMBRAN ARAYÜZEY ETKİLEŞİMLERİNE ETKİSİ İYONİK ÇEVRENİN ENZİM-ULTRAFİLTRASYON MEMBRAN ARAYÜZEY ETKİLEŞİMLERİNE ETKİSİ Sema SALGIN *, Serpil TAKAÇ **, H.Tunçer ÖZDAMAR ** * Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Detaylı

The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate

The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate Selma Ekinci (Corresponding author) Batman University, Faculty of

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Azot ve azotlu maddeler, Çevre Mühendisliğinde büyük bir öneme sahiptir. İçme ve kullanma suları ile yüzeysel suların ve kirlenmiş su kütlelerinin içerdiği çeşitli

Detaylı

BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU

BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU Adı Soyadı Ünvanı Alanı Doğum Yeri E-Posta KİŞİSEL BİLGİLER Erdal EREN Doç. Dr. Kimya Bursa erdal.eren@bilecik.edu.tr EĞİTİM DURUMU Derece Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Sabit yataklı modifiye zeolit kolon reaktörde tekstil atıksuyundan renk giderimi ve zeolit yatağın rejenerasyonu

Sabit yataklı modifiye zeolit kolon reaktörde tekstil atıksuyundan renk giderimi ve zeolit yatağın rejenerasyonu itüdergisi/e su kirlenmesi kontrolü Cilt:17, Sayı:3, 35-44 Kasım 2007 Sabit yataklı modifiye zeolit kolon reaktörde tekstil atıksuyundan renk giderimi ve zeolit yatağın rejenerasyonu Özgür ÖZDEMİR *, Mustafa

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Helianthus Annuus Çekirdeği Kabuklarında Uranyum Sorpsiyonu

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Helianthus Annuus Çekirdeği Kabuklarında Uranyum Sorpsiyonu Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 16 (2016) 031204 (555-560) AKU J. Sci. Eng. 16 (2016) 031204 (555-560)

Detaylı

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Reaktif Sarı 81 Boyasının Sulu Ortamdan Spirogyra Majuscula ile Uzaklaştırılması; Kinetik ve Denge Modellemesi Abuzer

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu

Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 1-6 (212) Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu Fatma TÜMSEK, Belgin KARABACAKOĞLU * Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık

Detaylı