IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI. Dr. Cenk YAVUZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI. Dr. Cenk YAVUZ 05.11.2015"

Transkript

1 IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI Dr. Cenk YAVUZ

2 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ LED = LIGHT EMITTING DIODE TÜRKÇESİ IŞIK YAYAN DİYOT

3 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ HENRY ROUND LED E TEĞET GEÇEN ADAM

4 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ Marconi nin, ki Marconi Radyonun mucididir, asistanlığını yapan Round, radyo devreleri üzerinde çalışırken silisyum karbür temelli diyotlardan belli gerilim seviyelerinde çalışırken gözle zorlukla ayırt edilebilecek ışık çıktığını tespit ediyor. Düşük gerilimlerde sarımsı beyaz, biraz daha yüksek gerilimlerde ise sarı, açık yeşil, turuncu ve mavi rengin saçıldığını görüyor. Bu tespitlerini 1907 de Electrical World dergisinde 24 satırlık bir köşe yazısında paylaşıyor ama ne o ne de bir başkası bu konuyla bir daha ilgilenmeyince LED in mucitliği ünvanı Oleg Losev e kalıyor.

5 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ OLEG LOSEV LED İN MUCİDİ

6 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ Hiçbir zaman üniversite okuyamamış olmasına karşın bilim sevdalısı bir isim Losev. Yarı-iletkenlerle ilgili bir çok çalışması mevcut. Para kazanmak için Radyo Teknikeri olarak çalışan ama asla bilimden vazgeçmeyen bir genç. Genç diyoruz çünkü henüz 39 yaşında 2. Dünya savaşında vefat ediyor. Yaşasa neler olurdu tam bir soru işareti. Bir radyo kulesinde bakım yaparken ilk kez fark ediyor LED lerden ışık yayıldığını. Silisyum karbür temelli diyotların ışık yaydığını görmesi bir dönüm noktası oluyor hem o hem de insanlık tarihi için. Zaten elektroniğe bu kadar meraklıyken bu yaşama amacı haline geliyor. Bu tesadüfi buluşu üzerine çalışıyor ve 1927 de önce Rusya da sonra İngiltere ve Almanya da bu buluşunu makale olarak yayınlıyor. Araya 2. Dünya savaşının girmesi, ölümü LED teknolojisinin ilerlemesine balta vuruyor. Losev aynı zamanda ilk kararlı işlemsel kuvvetlendiricilerin, elektronik osilatörlerin ve uzun mesafeli radyo alıcılarının da mucididir.

7 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ JAMES BIARD GARY PITTMAN LED İN AMCALARI

8 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ Texas Instruments ın 2 genç mucidi. İlk ışık veren GaAs tabanlı LED i icad ediyorlar. Ama ışık insan gözünün görebileceği seviyede değil, infrared ışık. Yani şu anda uzaktan kumandalarda kullandığımız teknoloji. Tünel ve varaktör diyotlar ilk ışık yayan diyotlar 2 mucidin tespitine göre. İlk LED i yapıyorlar ama görünür ışık elde edemedikleri ve LED i bir aydınlatma aygıtı olarak hiç düşünmedikleri için bu konuda daha fazla araştırma yapmıyorlar. Zaten asıl hedefleri olan lazer geliştirmeye odaklanıp tıpkı Henry Round gibi LED teknolojisine teğet geçiyorlar. Biard ın Schottky Transistörü ve Yarıiletken ROM un mucidi olduğunu da paylaşmadan geçmeyelim.

9 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ NICK HOLONYAK LED İN BABASI

10 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ 1928 de doğduğunda Oleg Losev LED kavramını ortaya henüz atmıştı. Elektrik Mühendisi olan Holonyak General Electric te çalışmaya başladığında hali hazırda Doktorasını bitirmişti. Alçak gerilim elektrik devre elemanlarının geliştirilmesi konusunda çalışmakta olan ve Ordu ya bir çok iş yapmış bir Mühendisti. GE de infrared ışık veren LED lerin görünür kırmızı ışık vermesini sağlayan Ar-Ge çalışmalarını yaparak tarihe geçti. Doktora Danışmanı John Bardeen in transistörün mucidi ve süperiletkenlik teorisinin fikir babası olduğunu söylemek Holonyak'ın potansiyelini ortaya koymaya yetecek gerçeklerdir. Holonyak Bardeen in ilk Doktora öğrencisiydi. Hiç Nobel ödülü kazanamadı. Şu anda 87 yaşında ve Illinois Urbana Üniversitesinde araştırmacı Profesör olarak çalışmaya devam ediyor. Doktora öğrencileri LED in ticari gelişimine önemli katkılarda bulundu.

11 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ SHUJI NAKAMURA MODERN LED İN BABASI

12 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ Günümüzde ticari bir aydınlatma aygıtı halini alan MODERN LED in babası ise Shuji Nakamura dır. Nakamura 1977 de Üniversite yi bitirdikten sonra Nichia şirketinde çalışmaya başlamıştır. Burada LEDler üzerine çalışırken Önce Mavi sonra Beyaz LEDi GaN (Galyum Nitrid) tabanlı olarak üretmeyi başarmıştır. Özellikle Mavi LED buluşu 2014 te Nobel Ödülü kazanmasını sağlayan çalışmasıdır. LED lerle ilgili 40 ın üzerinde patenti vardır. Buluşlarını Nichia nın sahiplenmesi üzerine şirketten ayrılmış ve Nichia ile mahkemelik olmuştur. İlerleyen senelerde Nichia kendisine 180 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştır. Kendisi 2005 te ABD vatandaşlığına geçmiş olup halen Santa Barbara Üniversitesi nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. HD DVD ve Blue-Ray oynatıcıların içindeki mavi lazerin de mucididir.

13 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ

14 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ LEDler çeşitli boyutlarda (1-1,9-2-2, mm vb.) üretilirler ma gibi çok az bir akımla çalışabildiklerinden ve sarsıntılara dayanıklı olduklarından her türlü kullanımda karşımıza çıkabilir.

15 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ Işık, bir yarı iletkende, P tipi madde içine enjekte edilen bir elektronun oyukla birleşmesi ya da N tipi madde içine enjekte edilen bir oyuğun elektronla birleşmesi sonucunda oluşur. Bu olaydaki temel esas, elektronların enerji kaybının, ışıma olarak ortaya çıkmasıdır. Çalışma prensipleri LED yongası üzerinden akım aktığında doğrudan foton (ışık) üreten bir yarı-iletken teknolojisine dayanır.

16 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ LED ler aktif katmanın materyal yapısına bağlı olarak görülebilir ışık tayfının belirli bir bölümünde ışık yayarlar. Başka bir deyişle tek renk ışık üretilir ve aktif katmanda kullanılan materyal LED ışığının rengini belirler. Yüksek seviyede ışık veren renkli LED lerde aktif katman olarak farklı materyaller kullanılır (GaAs, Gap, GaN, AlInGaP ve InGaN).

17 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ LED lerle beyaz ışık üretmek iki yöntemle mümkündür. Bunlardan birincisi; kırmızı, yeşil ve mavi üç adet LED yongasını bir kılıf içerisinde kullanarak beyaz ışığı elde etmektir. İkinci yöntem ise mavi LED yongasında üretilen ışığın bir fosfor tabakasını uyararak beyaz ışık üretilmesidir.

18 LED İN İÇ YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSİBİ LED diyotların yapısında kullanılan galyum arsenik (GaAs), galyum arsenik fosfat (GaAsP), galyum fosfat (GaP), çinko, nitrojen vb. gibi maddelere göre ortaya çıkan ışığın rengi de farklı olmaktadır. Yani, yarı iletken içine yerleştirilen elementler LEDin yaydığı ışığın rengini belirlemektedir. Yeşil renk veren LEDlerin içinde nitrojen bulunmaktadır. Nitrojen miktarı arttırıldıkça sarı olmaktadır. Kırmızı renk elde etmek için ise çinko ve oksijen kullanılmaktadır.

19

20

21 LED ELEKTRONİĞİ LEDlerin direnci dinamiktir. Yani bu direnç üzerinden geçen akıma göre değişir. Bu yüzden LEDi bir akım kaynağına doğrudan bağlarsak kısa devre olur. Bu nedenle devreye seri bir direnç bağlamak gerekir. Yüksek DC gerilimlere bağlanacak LEDlere seri olarak ön direnç bağlanır. Bir elektronik eleman olan LEDlerin ticari yolculuğu da bu noktada başlar. DC gerilimde çalışan LEDleri evlerdeki E27, E10, E14 duylara adapte etmek, tüp ve simit flüoresanların yerine kullanmak ve dış aydınlatmada bir seçenek haline getirebilmek için LEDleri AC Gerilimde kullanılabilir hale getirmek gerekir. Bu da ancak elektronik sürücü devreleri ile mümkün olabilmektedir. Gerilim değişikliği, akım sınırlama ve ayarı, elektronik loşlaştırma gibi özellikler sürücü devrelerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla LEDleri günlük hayatta çalıştırabilmek için önemli bir elektronik altyapısına, loşlaştırma ve diğer kontrol işlemleri için ise önemli bir güç elektroniği bilgisine ihtiyaç vardır.

22 LED ELEKTRONİĞİ

23 LED VE SOĞUTMA KONUSU LED lambalar elektronik elemanlar oldukları için ticari ve aydınlatma amaçlı kullanılacaklarsa PCB ler üzerine monte edilerek kullanılırlar. Tek bir LED 700 ma e kadar akım çekebildiği için hem LED paketinin hem PCB nin hem de jonksiyon noktası dediğimiz lehim noktalarının aşırı ısınması söz konusudur. Bu ısınmanın önüne geçmek için PCB materyalinin ısıyı iyi dağıtan ve LED paketinin aşırı ısınmasını engelleyen bir malzeme olması gerekir. Sadece bu yeterli değildir. PCB nin ve sürücünün monte edildiği yüzeyler de ısının dağıtılması yani diğer bir deyişle LED in soğutulmasına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Ticari LEDler kullanılmaya başlandığından beri soğutma konusu hep en büyük sorun olarak var olmaya devam etmiştir.

24 LED VE SOĞUTMA KONUSU Soğutma ilk etapta aktif olarak yapılmaya çalışılmışsa da soğutma elemanlarının mekanik, gürültülü ve kirlenmeye yatkın yapısı verim vermemiştir.

25 LED VE SOĞUTMA KONUSU Pasif soğutma aktif soğutmanın önemli bir alternatifi olarak ortaya çıkmıştır. Metal özellikle de alüminyum kullanarak soğutma yapma fikri üzerinde her daim çalışılarak günümüzde mükemmelleşmeye yakın bir seviyeye getirilmiştir. Pasif soğutmada amaç ısı iletim katsayısı yüksek, yüzey alanı geniş bir metalle LED paketi ve sürücü devresini bozulmaya sebep olacak ısınmadan korumaktır.

26 LED VE SOĞUTMA KONUSU

27 LED VE SOĞUTMA KONUSU Günümüzde Alüminyum yerine farklı metallerle denemeler yapılmış olsa da hem maliyet hem de soğutma performansı bakımından Alüminyum soğutuculardan vazgeçilememiştir. Metal yerine başka bir soğutucu kullanma fikri ise ısı iletim ve soğutma kapasitesi son derece yüksek olan farklı Polimer malzemeler kullanılmasıyla son 1-2 senede gündeme gelmiş olsa da henüz popülerleşmemiştir.

28 LED ARMATÜRLER LEDlerle ilgili başka bir önemli konu da LEDlerin ışığın kullanım amacına göre yönlendirilmesidir. Bu sebeple Led paketlerinin optik anlamda iyi tasarlanmış armatürler ve lenslerle kullanılması şarttır. Günümüzde çok parlak ışık veren yüksek güçlü LEDler yerine Mid-range ya da Midpower denilen LEDler tercih edilmeye başlanmıştır. Bu da onlarca LEDin tek bir armatür içinde kullanılabilmesine olanak tanımıştır. LED armatür tasarımında bu onlarca LEDin kullanıcı tarafından görülmesini engelleyecek ancak armatür içinden ışık çıkışını da maksimum düzeyde sağlayacak lensler-difüzörler kullanılması çok önemli bir yer tutmaktadır. LEDlerin çıplak etkinlik faktörleri (lm/w) değerleri ne kadar yüksek olsa da armatür içine girdiklerinde artık armatürün etkinlik faktörünün ne olduğu önem taşımaktadır.

29 SONUÇ 1. LEDler çok az enerji ile çok yüksek ışık akısı verebilen ETKİN ışık kaynaklarıdır. 2. LEDler elektronik devrelerle kullanıldıkları için bakımsız ömürleri elektronik devre ve sürücülerinin ömrü kadardır. 3. LEDlerde günümüzde devam etmekte olan en büyük sorun soğutma sorunudur. 4. LEDlerin hangi armatür içinde ve nasıl bir tasarımla kullanıldıkları çok önemlidir. 5. LED armatürü hangi firmanın ürettiği ve kullandığı LED lambaların teknolojik menşei çok önemlidir. 6. LED sektöründe çalışmak istiyorsanız Aydınlatma Tekniğine hakim olduğunuz kadar Elektronik ve Güç Elektroniği konularına da hakim olmalısınız.

30 SABRINIZ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç bilim adamına 2014 Nobel Ödülü nü kazandırdı. Japonya daki

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ LED NEDİR? LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir.üzerinden akım geçtiğinde üretiminde

Detaylı

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot ElektronikI Laboratuvarı 1. Deney Raporu AdıSoyadı: İmza: Grup No: 1 Diyot Diyot,Silisyum ve Germanyum gibi yarıiletken malzemelerden yapılmış olan aktif devre elemanıdır. İki adet bağlantı ucu vardır.

Detaylı

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu Emre Yılmaz LED Nedir? Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 1920 lerde Rusya da İcat Edildi 1962 de Amerika da Elektronik Bileşen Haline Geldi

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir Kapasiteli Diyot (Varaktör - Varikap)

1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir Kapasiteli Diyot (Varaktör - Varikap) Diyot Çeºitleri Otomotiv Elektroniði-Diyot lar, Ders sorumlusu Yrd.Doç.Dr.Hilmi KUªÇU Diðer Diyotlar 1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Direnç Dirençler elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanlarıdır. Yaptıkları iş ise devre içinde kullanılan diğer aktif elemanlara uygun gerilimi temin etmektir. Elektronik devreler sabit bir gerilim ile

Detaylı

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar)

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) Işık yayan flamansız lambalara LED denir. Bu elemanlar çeşitli boyutlarda üretilirler.2-20 miliamper gibi çok az akımla çalışırlar. Sarsıntılara dayanıklı

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Diyotu tanımlayınız. Diyot bir yönde akım geçiren, diğer yönde akım geçirmeyen elektronik devre elemanıdır. Diyotlarda anot ve katodu tanımlayınız. Diyot

Detaylı

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar.

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Valans Elektronları Atomun en dış kabuğundaki elektronlara valans elektron adı verilir. Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Bir atomun en dış kabuğundaki elektronlar,

Detaylı

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler;

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; 1.. Bölüm: Diyotlar Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Yarı iletken Maddeler Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; Silisyum (Si) Germanyum (Ge) dur. 2 Katkı Oluşturma Silisyum ve Germanyumun

Detaylı

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER YARI İLETKENLER Doğada bulunan atamlar elektriği iletip-iletmeme durumuna görene iletken, yalıtkan ve yarı iletken olarak 3 e ayrılırlar. İletken maddelere örnek olarak demir, bakır, altın yalıtkan maddeler

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları İnsan gözü, dalga boyu 380-780 nanometreye kadar olan elektromanyetik dalgaları ışık olarak algılar. EBO 304- Ölçme ve Enstrümantasyon 2 Işığa duyarlı eleman çeşitleri

Detaylı

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı?

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? LED AYDINLATMA 1. LED Nedir? 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? 3. LED Aydınlatma Uygulamaları 4. Örnek LED Aydınlatma Uygulaması ve Sağladığı LED NEDİR? LED,

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot Karakteristikleri Diyot, zener diyot DENEY

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR 1 LEDNedir? Kısaca LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir. Üzerinden akım geçtiğinde üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenlerdir. LED in hangi renkte

Detaylı

www.asyatrafik.com.tr

www.asyatrafik.com.tr 2 2016 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2016 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimiz,

Detaylı

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Abdullah 1 Aydınlatma aracları ilk olarak İÖ 70.000 lerden beri kullanılırdı. İlk olarak kayaların içi oyularak bu oyuklara hayvan yağının

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

FİRMAMIZ HAKKINDA. Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 25 Nisan :45 - Son Güncelleme Pazar, 14 Mayıs :39

FİRMAMIZ HAKKINDA. Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 25 Nisan :45 - Son Güncelleme Pazar, 14 Mayıs :39 Tuşba Led Tabela Firmamız elektronik sahasına 2010 yılında girmiş olup, 5 yıl boyunca başarılı projelere imza atmış,çeşitli kamu kuruluşları ve özel sektöre lojistik destek sağlamış, sahasında aranan bir

Detaylı

LEDler & LEDli Işık Kaynakları Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo I 16.12.2013

LEDler & LEDli Işık Kaynakları Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo I 16.12.2013 LEDler & LEDli Işık Kaynakları Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo I 16.12.2013 1960 1970 1980 1990 2000 Bugün 1960 lar Nick Holonyak Jr. General Elektrik te ilk ışık yayan diyot light emitting

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Yarı İletken Diyotlar 1.1 Giriş 1.2. Yarı İletkenlerde Akım Taşıyıcılar 1.3. N tipi ve P tipi Yarı İletkenlerin Oluşumu 1.4. P-N Diyodunun Oluşumu 1.5. P-N Diyodunun Kutuplanması

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİYOTLAR Diyot tek yöne elektrik akımını ileten bir devre elemanıdır. Diyotun

Detaylı

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori:

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori: Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları Amaç: Diyot elemanını ve çeşitlerini tanımak Diyotun çalışma mantığını kavramak Diyot sağlamlık kontrolü İleri kutuplama, geri kutuplama ve gerilim düşümü. Araç

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE 3 (Çalıştay 2013) PROJE RAPORU

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE 3 (Çalıştay 2013) PROJE RAPORU TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE 3 (Çalıştay 2013) PROJE RAPORU PROJE DANIŞMANLARI Prof. Dr. Salih ATEŞ Doç. Dr. Vildan BİLGİN

Detaylı

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot

Detaylı

HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ

HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ AÇIK DEVRE ŞEMASI BASKI DEVRESİ MONTAJ İŞLEM BASAMAKLARI 1. Poşetten çıkan malzemelerinizi, malzeme listesine göre kontrol ediniz. Elinizdeki her

Detaylı

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı 1. Deneyin Amacı DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot çeşitlerinin

Detaylı

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT YALITKAN YARI- İLETKEN METAL DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT Amaç: Birinci deneyde Ohmik bir devre elemanı olan direncin uçları arasındaki gerilimle üzerinden geçen akımın doğru orantılı

Detaylı

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ İSO ATMK - AGİD Sektör Toplantısı PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ A.Kamuran TÜRKOĞLU, Kevork BENLİOĞLU, Tuba BASKAN 23.06.2011 1 İÇERİK 1. Işık Şiddeti - Kandela 2. Işık Akısı - Lümen 3. Aydınlık

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır,

Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır, YARIİLETKEN MALZEMELER Yarıiletkenler; iletkenlikleri iyi bir iletkenle yalıtkan arasında bulunan özel elementlerdir. Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır, Ge Germanyum

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#1 Temel Yarıiletken Diyot Karakteristikleri Doç. Dr. Mutlu AVCI Ar. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2017

Detaylı

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(BASKI DEVRE) l Printed Circuit Board, elektronik komponentlerin üzerine monte edildiği plakaya verilen isimdir. Ø Baskılı devre (PCB) hemen

Detaylı

NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER. Coşkun İŞÇİ *

NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER. Coşkun İŞÇİ * 687 NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER Coşkun İŞÇİ * ÖZET Nano teknolojinin birçok alanda yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu makalede, Bilkent Üniversitesinde, nano teknoloji ile üretilen

Detaylı

MOBİL ŞARJ CİHAZI. mobil şarj cihazı telefonunuza enerji, kendinize özgürlük katın! DTS-003 Mobil Şarj Cihazı. DTS-001 Mobil Şarj Cihazı

MOBİL ŞARJ CİHAZI. mobil şarj cihazı telefonunuza enerji, kendinize özgürlük katın! DTS-003 Mobil Şarj Cihazı. DTS-001 Mobil Şarj Cihazı DTS-001 Mobil Şarj Cihazı DTS-002 Mobil Şarj Cihazı DTS-003 Mobil Şarj Cihazı Ebatlar: 92x22x22mm Baskı seçenekleri: Damla baskı, Lens Serigrafi, Offset Renk seçenekleri: Turuncu, Siyah, Beyaz, Pembe,

Detaylı

LED. Elektrik - Elektronik Devre Elemanları Pasif Elemanlar Direnç Kondansatör Endüktans. Led Panel

LED. Elektrik - Elektronik Devre Elemanları Pasif Elemanlar Direnç Kondansatör Endüktans. Led Panel LED Elektrik - Elektronik Devre Elemanları Pasif Elemanlar Direnç Kondansatör Endüktans 1 / 11 Aktif Elemanlar Diyot Tristör Transistör Mosfet LED LCD Entegre Devre Mikroişlemci LED ("Light Emitting Diode",

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

28.02.2012 ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

28.02.2012 ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI Transistör 20. yüzyılın en büyük buluşlarından biri olduğu düşülmektedir. İnsanlığın aya gitmesi, giderek daha küçük ve daha etkili bilgisyarların yapılması, kulak içi işitme

Detaylı

Ders 3- Direnç Devreleri I

Ders 3- Direnç Devreleri I Ders 3- Direnç Devreleri I Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik 2. Direnç Devreleri Ohm kanunu Güç tüketimi Kirchoff Kanunları Seri ve paralel dirençler Elektriksel

Detaylı

LED LL DP CD WW CS CF AC CG LC EL FO LED (OEM)

LED LL DP CD WW CS CF AC CG LC EL FO LED (OEM) LED LL DP CD WW CS CF AC CG LC EL FO LED (OEM) Ledlerde mavi ışığın kullanılabilmesi ile RGB (Kırmızı Yeşil Mavi) aydınlatma mümkün olmuş ve birçok sektörde uygulama alanı bulmuştur. Özellikle aydınlatma,

Detaylı

DİYOT ÇEŞİTLERİ TEMEL ELEKTRONİK

DİYOT ÇEŞİTLERİ TEMEL ELEKTRONİK BÖLÜM 5 DİYOT ÇEŞİTLERİ 1) KRİSTAL DİYOT 2) ZENER DİYOT 3) TÜNEL DİYOT 4) IŞIK YAYAN DİYOT (LED) 5) FOTO DİYOT 6) AYARLANABİLİR KAPASİTELİ DİYOT (VARAKTÖR - VARİKAP) DİĞER DİYOTLAR 1) MİKRODALGA DİYOTLARI

Detaylı

PİST AYDINLATMA KULE KUMANDA MASASI

PİST AYDINLATMA KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA KULE KUMANDA MASASI TEK.225.E KULLANIM ve BAKIM ONARIM KİTABI V1.1 TEKSAV Teknoloji Elektrik Elektronik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Adres : A.O.S.B. 10016 Sok. No:20 Çiğli - İzmir Tel

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki LUXAR LED Ürünlerinin Avantajları Düşük Enerji Tüketimi Düşük Enerji Tüketimi - Yüksek Verim İçerdikleri son teknoloji

Detaylı

Katkılı Yarı İletkenler

Katkılı Yarı İletkenler Katkılı Yarı İletkenler Katkı maddesi eklenerek oluşturulan iki temel yarı iletkenler N-tipi ve P-tipi yarıiletken malzemelerdir. Elektronik devre elemanlarının üretiminde yaygın olarak kullanılır. Si

Detaylı

AKIM REGÜLELİ LED TEST CİHAZI TASARIMI CURRENT REGULATED LED TESTER DESIGN

AKIM REGÜLELİ LED TEST CİHAZI TASARIMI CURRENT REGULATED LED TESTER DESIGN AKM EGÜLELİ TEST CİHAZ TASAM CUENT EGULATED TESTE DESGN Yavuz EOL Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Fırat Üniversitesi yerol@firat.edu.tr Özet Bu çalışmada lerin sabit akımda test edilmesini sağlayan

Detaylı

içindekiler ÇUBUK LED OSRAM-SAMSUNG-UZAKDOĞU ÇUBUK LED ÖZEL TASARIM ÇUBUK LEDLER SAMSUNG SMD 2835 SAMSUNG SMD 2835 / LENSLİ

içindekiler ÇUBUK LED OSRAM-SAMSUNG-UZAKDOĞU ÇUBUK LED ÖZEL TASARIM ÇUBUK LEDLER SAMSUNG SMD 2835 SAMSUNG SMD 2835 / LENSLİ içindekiler 01 SAMSUNG SMD 2835 SAMSUNG SMD 2835 / 160 0 LENSLİ 10 ÇUBUK LED OSRAM-SAMSUNG-UZAKDOĞU ÇUBUK LED ÖZEL TASARIM ÇUBUK LEDLER 02 03 LG INNOTEK SMD 5152 LG INNOTEK SMD 5152 SMD 5630 / 160 0 LENSLİ

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. 2 2018 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2018 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite

Detaylı

GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ. Özellikler. Uygulamalar ACG-D350/500/700/1000

GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ. Özellikler. Uygulamalar ACG-D350/500/700/1000 GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ Switch-mode güç devresi sayesinde %92 ye varan entegre verimliliği Geniş giriş voltajı aralığı 9-30V DC, 8-24V AC AC/DC çalışabilme 350/500/700/1000mA sabit

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Transdüser ve Sensör Kavramı Fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık, basınç, ses, vb.) algılayan elemanlara sensör, algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren elemanlara

Detaylı

GÜNEŞİ TAKİP EDEN HAREKETLİ KOLLEKTÖR MÜNİR ATAMAN BTSO Kamil Tolon Bilim Ve Sanat Merkezi Osmangazi-BURSA munirataman@hotmail.com ŞENOL YILDIZ Ekinciler 75. Yıl İlköğretim Okulu-Göynük BOLU senolyildiz5@hotmail.com

Detaylı

DİRENÇLER DĠRENÇLER. 1. Çalışması:

DİRENÇLER DĠRENÇLER. 1. Çalışması: DİRENÇLER DĠRENÇLER 1. Çalışması: Dirençler üzerlerinden geçen akıma zorluk gösteren devre elemanlarıdır. Bu özelliklerinden dolayı gerilimi sınırlamak için kullanılırlar. Çalışırken direnç üzerinde, direncin

Detaylı

SICAKLIK ALGILAYICILAR

SICAKLIK ALGILAYICILAR SICAKLIK ALGILAYICILAR AVANTAJLARI Kendisi güç üretir Oldukça kararlı çıkış Yüksek çıkış Doğrusal çıkış verir Basit yapıda Doğru çıkış verir Hızlı Yüksek çıkış Sağlam Termokupldan (ısıl İki hatlı direnç

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1 Önbilgi: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ Yarıiletken elemanlar, 1947 yılında transistorun icat edilmesinin ardından günümüze kadar geliserek gelen bir teknolojinin ürünleridir. Kuvvetlendirici

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki Doğru Aydınlatma Doğru aydınlatma tekniği uygulanan satış alanlarında, ışık konforu, güvenlik hissi ve

Detaylı

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ 14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ KONULAR 1. GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ 2. ÇEŞİTLİ TESİSLERDE KABUL EDİLEBİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜ SINIRLARI 3. TEK FAZLI ALTERNATİF AKIM (OMİK) DEVRELERİNDE YÜZDE (%) GERİLİM

Detaylı

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklasım) sensorler kullanılır. Porximity sensorler profesyonel yapıda cevre sartlarından

Detaylı

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8 Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH Türk Kontrol Listesi (1) GH-PCU32-VH Fan (2) GH-PCU32-VH Kullanım Kılavuzu (3) Isı Düşürme Macunu (4) Hız Kontrolü & 3.5 braketi

Detaylı

LED / OEM. Çağdaş aydınlatma tarzı... LED

LED / OEM. Çağdaş aydınlatma tarzı... LED LED / OEM 24.3LED - OEM Ürünler Kataloğu TR LED LEDLine DecoPendant CromaDown WallWasher CromaStreet CromaFloor AquaCroma CromaGardena CromaBollard LEDCell Elektronik FiberOptik Çağdaş aydınlatma tarzı...

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA İçindekiler Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Oluşumu Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Üretimi Üstünlükleri Fotovoltaik

Detaylı

Aydınlatmada LED ve LED Üretim Teknolojileri Use of LED s in Lighting and LED Production Technologies

Aydınlatmada LED ve LED Üretim Teknolojileri Use of LED s in Lighting and LED Production Technologies Aydınlatmada LED ve LED Üretim Teknolojileri Use of LED s in Lighting and LED Production Technologies Kadir Vahaplar 1 2 3, Ayşe Özlem Gürdal,Gökçen Kesgin 1 Radboud University Nijmegen, PhD, The Netherlands

Detaylı

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER 1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER KONULAR 1. Zayıf Akım Sembolleri 2. Kuvvetli Akım Sembolleri 3. Ölçü Aletleri Sembolleri 4. Transformatör Sembolleri 5. Motor ve Şalter Sembolleri 6. Doğru Akım

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A. Deneyin Amacı: Deney 5: Sensörler Sensör kavramının anlaşılması, kullanım alanlarının ve kullanım yerine göre çeşitlerinin öğrenilmesi. Çeşitli sensör tipleri için çalışma mantığı anlaşılıp sağlamlık testi

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI ÖĞRENME FAALİYETİ-5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-5 Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, aydınlatma ve priz

Detaylı

Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma. Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! Ödülü bekliyorduk

Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma. Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! Ödülü bekliyorduk Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! 2014 Nobel Fizik Ödülü nü paylaşan üç biliminsanından biri olan Shuji Nakamura nın ekibinde çalışan ODTÜ

Detaylı

Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız.

Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız. Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız. Aşağıdaki Tariflerin boşluklarına uygun kelimeleri seçiniz izi 1. Ortamdaki ısı,ışık, ses, basınç gibi değişiklikleri algılayan

Detaylı

9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI

9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI 9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI *ANALOG VE DİJİTAL KAVRAMLARI *Herhangi bir fiziksel olayı ifade eden büyüklüklere işaret denmektedir. *Zaman içerisinde kesintisiz olarak devam eden işaretlere Analog işaret

Detaylı

PIC İLE SAAT TASARIMI

PIC İLE SAAT TASARIMI PIC İLE SAAT TASARIMI Bu saat için 7 segment display kullanmayıp insan beyninin harika bir hata düzeltme özelliğinden yararlandık,yani 7 adet LED ile aynı göstergeyi havada oluşturduk. İnsan beyni yapısı

Detaylı

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Ürün no.: 50127902 ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Diyagramlar Kumanda ve gösterge Aksesuarlar Uyarılar

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Basınç Sensörleri Üzerlerine düşen basınçla orantılı olarak fiziki yapılarında meydana gelen değişimden dolayı basınç seviyesini ya da basınç değişimi seviyesini elektriksel

Detaylı

İçerik. Ürün no.: LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici

İçerik. Ürün no.: LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici Ürün no.: 50130543 LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun alıcı Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Kumanda ve gösterge Aksesuarlar

Detaylı

RİZE ÜNİVERSİTESİ MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı

RİZE ÜNİVERSİTESİ MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı RİZE ÜNİERSİESİ MYO Bilgisayar eknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı *** BİLP 07 EMEL ELEKRONİK İZE SNA *** Not: Kalem, silgi vs. alışverişi kesinlikle yasaktır. Kurala uymayanların sınav kağıdı,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

LED, ışığın icadından bu yana aydınlatmada yaşanan en köklü dönüşüm olarak kabul edilmektedir.

LED, ışığın icadından bu yana aydınlatmada yaşanan en köklü dönüşüm olarak kabul edilmektedir. 2017 FİYAT LİSTESİ Fluminens in temelleri 1986 yılında Mega Radar ın kurulmasıyla atıldı. Türkiye nin tek baskılı devre klemens üreticisi Mega Radar, LED aydınlatma sektöründe uzmanlaşmaya yönelerek Fluminens

Detaylı

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU No Soru Cevap 1-.. kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. 2-, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ELK232 Elektronik Devre Elemanları DENEY 2 Diyot Karekteristikleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan TOPALOĞLU Elektronik Devre Elemanları Mühendislik Fakültesi Baskı-1 ELK232

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

Elektrik Motorları ve Sürücüleri

Elektrik Motorları ve Sürücüleri Elektrik Motorları ve Sürücüleri Genel Kavramlar Motor sarımı görüntüleri Sağ el kuralı bobine uygulanırsa: 4 parmak akım yönünü Başparmak N kutbunu gösterir N ve S kutbunun oluşumu Manyetik alan yönü

Detaylı

IŞIĞIN OLDUĞU HER YERDE...

IŞIĞIN OLDUĞU HER YERDE... Profesyonel Aydınlatma Çözümleri 2013 LED Aydınlatma Ürün Kataloğu IŞIĞIN OLDUĞU HER YERDE... İÇİNDEKİLER PROJEKTÖR 5 SOKAK LAMBASI 13 ENDÜSTRİYEL SARKIT 17 KANOPİ AYDINLATMA 21 PANEL AYDINLATMA 27 LINEER

Detaylı