Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir."

Transkript

1 Kontroller Kontroller program ara birimi (user interface) oluşturmada kullanılan nesnelerdir. Standart kontrol İşlevi Simge PictureBox Resim kutusu. Bitmap, Icon, GIF resimlerin gösterilmesini sağlar. Label Etiket. Sadece bilgi vermek ya da görüntü olarak form üzerinde durur. Genellikle metin kutularının adlarını göstermek için kullanılır. TextBox Metin kutusu. Veri girişi için kullanılan bir kontroldür. Hemen hemen bütün programlarda kullanıcılardan veri girişi, değiştirme yapması gereken alanlar gerekir. Metin kutusu bu amaçla kullanılır. Frame Çerçeve. Kontrolleri gruplamak için kullanılır. CommandButton CheckBox OptionBox ComboBox ListBox HScrollBar VScrollBar Timer DriveListBox DirListBox FileListBox Shape Line Image Data OLE Komut düğmesi. Bir işlemin başlatılmasını sağlar. Genellikle fare ile üzerine tıklanarak kullanılır. İşaret kutusu. Bir seçim yapmayı sağlar. Seçenek kutusu. Seçim yapmayı sağlar. Açılan kutu. Liste. Birçok elemanı liste biçiminde göstermek için kullanılır. Yatay kaydırma çubuğu. Yatay olarak kullanılan kaydırma çubuğu. Dikey kaydırma çubuğu. Dikey olarak kullanılan kaydırma çubuğu. Zaman saati. Zamanın takip edilmesini sağlar. Sürücü listesi. Sistemdeki sürücüleri listeler. Dizin listesi. Sistemdeki dizinleri (klasörleri) listeler. Dosya listesi. Bir dizin içindeki dosyaları gösterir. Şekil. Şekil çizmeyi sağlar. Çizgi. Düz çizgi çizmek için kullanılır. Resim gösterme. Sadece resimleri göstermek için kullanılır. Data. Verileri göstermek için kullanılır. OLE. Başka bir uygulamadan nesne bağlamaya yarar. Uyarı Nesnelerinin birçok özelliği benzer biçimde kullanılır. FontName, Fontsize, ForeColor gibi özellikler TextBox veya ComboBox gibi nesnelerde benzer şekilde kullanılır.

2 Picture Box (Resim Kutusu) Resim göstermek amacıyla kullanılan nesnedir. Picture Özelliği Picture özelliği Picture box içindeki resmi belirtir. Bu özellik aracılığı ile değişik resim dosyaları form üzerinde görüntülenebilir. Picture özelliği ile bir resmi çalışma zamanında yüklemek için LoadPicture fonksiyonu kullanılır. Picture1.Picture=LoadPicture ( c:\resim.bmp ) Label (Etiket) Form üzerinde bilgi gösterilmesini sağlar. Bir Textbox a açıklama veya hesaplanan bir değerin gösterilmesi için kullanılır. Caption Özelliği Label (etiket) kontrolünün içeriğini temsil eder. Genellikle Textbox a açıklama şeklinde kullanılan Caption özelliği, sadece verileri içinde kullanılır. Label1.Caption= İstatistik Bölümü Label1.Caption=ad AutoSize Özelliği Etiket nesnesinin boyutlarının içerdiği bilgiye göre otomatik olarak boyutlandırılmasını sağlar. Standart olarak False değerini atanmış olan etiket nesnesi boyutlarını otomatik olarak ayarlamaz. Bu işlem True değeri atanarak sağlanır. Label2.AutoSize=True Label2.AutoSize=False WordWrap Özelliği Etiket nesnenin içerdiği bilgiyi bir sonraki satıra kaydırılıp kaydırılmamasını ayarlayan özelliktir. True ve False değerlerini kabul eder. Label3.WordWrap=True Textbox (Metin Kutusu) Bilgi girişi için kullanılan nesnedir. Metin kutusu veri girişi sırasında standart olarak silme, değiştirme, kesme kopyalama yapıştırma, birden çok satır girme özelliklerine sahiptir. Text Özelliği Metin kutusunun içerdiği bilgiye erişmek veya bir değer atamak için kullanılan özelliktir. Textbox1.Text= Ahmet Label1.Caption=Textbox1.Text Alignment Özelliği Metin kutusunun içerdiği bilginin metin kutusu içerisinde sağa, sola veya ortaya hizalanmasını sağlayan özelliktir.

3 Textbox1.Alignment=0 Left Justify Sola dayalı yazım Textbox1.Alignment=1 Right Justify Sağa dayalı yazım Textbox1.Alignment=2 Center Ortalanmış yazım MultiLine Özelliği Metin kutusuna birden çok satır girilebilmesini sağlayan özellik. True ve False değerlerini alabilir. False değeri atandığında metin kutusuna sadece bir satırlık bilgi girişi yapılması sağlanır. ScrollBars Özelliği MultiLine özelliği True olarak değer aldığında etkin olan bu özellik, metin kutusu içinde yazılan çok satırlı bilginin sınırlı metin kutusu alanı içerisinde kaydırma yapılarak görülmesini sağlar. PasswordChar Özelliği Kullanıcıdan gizli bilgi girilmesi istendiği durumlarda girilen bilginin istenen bir karakter aracığı ile görünmesinin engellenerek girilmesini sağlar. Textbox1.PasswordChar= * Locked Özelliği Metin kutusunun taşıdığı bilgi üzerinde değişiklik yapılması istenmiyorsa bu özelliğe True değeri atanarak kullanılır. Standart ayar olarak False değeri atanmıştır, yani metin kutusunun taşıdığı değerler üzerinde değişiklik yapmaya izin verilmiştir. Textbox1.Locked=True Textbox1.Locked=False Metin kutusu kilitlidir. Metin kutusu değişiklik yapılmasına açıktır. Font Özelliği Metin kutusunda kullanılan yazı tipini belirleyen özelliktir. Sistemde kurulu olan tüm font tipleri kullanılabilir. Font özellikleri şu şekilde belirlenebilir. Textbox1.FontName= Arial Textbox1.FontBold=True Textbox1.FontSize=10 Kullanılacak olan font tipi Arial dir. Font tipi kalın formatta yazılacaktır. Düz yazım False değeri atanarak sağlanır. Font 10 punto büyüklüğünde yazılacaktır. ToolTipText Özelliği Metin kutusu hakkında kısa bilgi vermek istendiğinde kullanılan özelliktir. Fare işaretçisi metin kutusu üzerine odaklandığında, bu özelliğe atanan değer bilgi olarak gösterilir. Textbox1.ToolTipText= Bu bir metin kutusudur.

4 Frame (Çerçeve) Kontrolleri gruplamak amacıyla kullanılan bir nesnedir. Çerçeve içinde bulunan nesnelerin Visible, Enabled gibi özellikleri aynı anda düzenlenebilir. Command Button (Komut Düğmesi) Caption Özelliği Komut düğmesinin üzerinde bilgi görüntülenmek amacıyla kullanılan özelliktir. Bilgi üzerinde & işareti kullanıldığı zaman hemen yanında karakter komut düğmesi için o karakter kısa yol olarak atanır. Command1.Caption= TAMAM Command1.Caption= $VAZGEÇ Command1Butonun çalışması (aksi belirtilmedikçe işletim sisteminin ayarlarına göre) ALT tuşu ile birlikte v tuşuna basıldığında sağlanır. Style Özelliği Bu özellik ile komut düğmesinin resimli olup olmayacağı belirlenir. Sadece 0 ve 1 değerlerini alır. Command1.Style=1 veya 2 Picture Özelliği Komut düğmesinin Picture özelliği style özelliği ile birlikte çalışır. Style özelliğinin 1 değerini alması durumunda bu özellik kullanılarak komut düğmesi üzerine resim yerleştirilebilir. Ayrıca iki özellik daha söz konusudur. Komut düğmesinin pasif (Enavled=True) olması durumunda göstermesi istendiği resim ve komut düğmesi basılı tutulurken göstermesi istendiği resimde belirlenebilmektedir. Bunlar sırasıyla DisabledPicture ve DownPicture özellikleridir. Enabled Özelliği Bazı durumlarda komut düğmesinin pasif ve aktif olması istendiğinde bu özelliğe true ve false değerleri atanarak istenen durum sağlanır. Command1.Enabled=True Command2.Enabled=False

5 CheckBox (İşaret Kutusu) Bir veya daha fazla seçim yaptırmak istenmesi durumunda kullanılan seçim nesnesidir. İşaret kutusunun üç durumu söz konusudur: 0 işaretsiz (seçilmemiş), 1 işaretli (seçilmemiş) ve 2 belirsiz. Belirtilen değerler nesneye Value özelliği kullanılarak atanabilir veya nesnenin seçim durumu okunabilir. CheckBox1.Value=0 CheckBox2.Value=2 Option Button (Seçenek Düğmesi) Çoktan tek seçimin söz konusu olduğu durumlarda kullanılan nesnedir. En az iki veya daha çok seçenek grubundan bir tanesinin seçilmesi prensibiyle çalışır. Value Özelliği Nesnenin value özelliği sadece True ve False değerlerini alabilir. True değerini alması seçenek düğmesinin seçildiği anlamına gelmektedir. Option1.Value=True veya False ComboBox (Bileşik Kutu) Çoktan tek seçimin söz konusu olduğu durumlarda kullanılan, seçim öğelerini açılan bir liste içinde gösteren bir nesnedir. Style Özelliği Bileşik kutunun tipini ve çalışma şeklini belirleyen özelliktir. Üç değere sahiptir: 0 DropDownCombo, 1 Simple List ve 2 DropDownList. Sırasıyla içerdiği öğeleri açılarak listeleyen ve kullanıcı tarafında bilgi girişi kabul edebilen, açılmadan ancak bilgi girişi kabul edebilen ve ön ayar olarak kabul edilen açılan ancak bilgi girişi kabul etmeyen ComboBox türleridir. Text Özelliği Metin kutusunun text özelliğindeki gibi, fakat listede o anda seçili olan öğenin içerdiği metni ileten özelliktir.

6 ListIndex Özelliği Liste içinde seçili olan öğenin listedeki sıra numarasını ileten özelliktir. Liste sırası 0 değerinden başlar ve listedeki öğe sayısının bir eksiğine kadar devam eder. ListCount Özelliği ComboBox nesnesinin listesinde barındırdığı öğe sayısını veren özelliktir. ListBox (Liste Kutusu) Birçok öğeyi liste haline göstermek için kullanılan nesnedir. Text Özelliği Metin kutusunun text özelliğindeki gibi, fakat listede o anda seçili olan öğenin içerdiği metni ileten özelliktir. ListIndex Özelliği Liste içinde seçili olan öğenin listedeki sıra numarasını ileten özelliktir. Liste sırası 0 değerinden başlar ve listedeki öğe sayısının bir eksiğine kadar devam eder. ListCount Özelliği ListBox nesnesinin listesinde barındırdığı öğe sayısını veren özelliktir. Sorted Özelliği Nesnenin içerdiği öğelerin sıralı olarak listelenmesini sağlayan özelliktir. Sadece True ve False değerlerini alır.

7 MultiList Özelliği ListBox nesnesinin içerdiği öğelerde birden çok seçim söz konusu olduğunda MultiList özelliğine 1 Simple veya 2 Extended değeri atanarak sağlanır. 0 None değeri atandığında çoklu seçim özelliği iptal edilmiş olur. Horizontal/Vertical ScrollBar (Yatay/Dikey Kaydırma Çubukları) Nesnelerin veya uygulamada yer alan formların üzerinde sağa/sola veya yukarı/aşağı kaydırma gerektiren durumlarda kullanılan nesnedir (kontrol). Value Özelliği Kaydırma çubuğunun aldığı değeri iletmek veya değer atamak için kullanılan özelliktir. Kaydırma çubuğunun kaydırma aralığı max ve min değerleri ile belirlenir. Örneğin Form1 nesnesinin arka plan rengi kaydırma çubuğu ile sadece yedi temel renk kullanılarak değiştirilmek istendiğinde min değeri 0, max değeri 7 olarak belirlenir. Kaydırma çubuğu bir birim kaydırıldığında value özelliğinin aldığı değere göre Form1 nesnesinin arka plan rengi değişir. Timer (Zaman Kontrolü) Program içinde zamanın (saati) kullanılmasını sağlar. Tasarım anında eklenen bu kontrol, çalışma alında formun üzerinde gözükmemektedir. Enabled Özelliği Sadece True ve False değerleri alan bu özellik zamanın başlamasını ve durmasını sağlar. Interval Özelliği Saatin çalışma periyodunu belirleyen özelliktir mili saniye aralığında değişen değerler bu kontrol (nesne) değişik zaman aralıklarıyla çalışan uygulamalar yaratılmasını sağlar. Örneğin zamanın saniye olarak görünmesi isteniyorsa interval özelliğine 1000 değeri atanmalıdır.

8 DriveListBox (Sürücü Listesi) Sistemdeki sürücülerin listelenmesi istendiğinde kullanılan kontroldür. Aktif olan sürücüye ulaşılmak istendiğinde bu kontrolün Drive özelliği kullanılır. DirectoryListBox (Dizin Listesi) Sistemde yer alan sürücülerdeki dizinlerin (klasör) listelenmesi istendiğinde kullanılan kontroldür. Seçilen sürücü üzerindeki dizinlerin listelenmesi bu kontrolün (nesne) Path özelliği kullanılarak gerçekleştirilir. FileListBox (Dosya Listesi) Seçilen sürücüdeki aktif dizin (klasör) içindeki dosyalar listelenmek istendiğinde kullanılan nesnedir. Aktif dizindeki dosya adlarına ulaşmak için kontrolün FileName özelliğinden yararlanılır. Listelenecek dosyalarda filtreleme yapılmak isteniyorsa, örneğin sadece MS Word dosyaları listelenmek isteniyorsa, kontrolün Pattern özelliğinden yararlanılır. NOT DriveListBox, DirectoryListBox ve FileListBox kontrolleri genellikle beraber kullanılır. Özellikle sabit disk üzerinde dosya arama, listeleme, açma, kaydetme vb. işlemleri yapmak için bu kontrollerden yararlanılır. Shape (Şekil) Uygulamalarda grafik şekillerin oluşturulması sağlayan kontroldür. Shape Özelliği Altı adet şekilden birinin seçilerek kullanılmasını sağlar. Bu özellik 0 5 aralığında değer alır. Değer Şekil 0 Dikdörtgen 1 Kare 2 Elips 3 Çember 4 Oval Dörtgen 5 Oval Kare FillStyle Özelliği Bu özellik çizilen şeklin içi doldurulmak istenirse kullanılacak desenin belirlenmesini sağlar. Değer Desen 0 Tam Dolu 1 Nesnenin Zemin Rengi 2 Yatay Çizgi 3 Dikey Çizgi 4 Sola Eğik 5 Sağa Eğik 6 Kareli 7 Çapraz

9 Line (Çizgi) Form üzerine çizgi çizilebilmesini sağlayan nesnedir. Bu kontrolün en önemli özellikleri X1, X2, Y1 ve Y2 dir. Bunlardan X1 ve Y1 çizginin başlangıç noktasının koordinatlarını ve X2 ve Y2 ise bitiş noktasının koordinatlarını belirler. Image (Resim) PictureBox kontrolü ile benzer özelliklere sahip olan Image kontrolü daha az yeteneğe sahiptir. Bu nedenle daha az sistem gereksinimine ihtiyaç duyar. Daha az detaylı grafiklerle çalışıldığında kullanılabilir. Picture Özelliği Bu özellik kontrolün form üzerinde görüntüleyeceği resmi belirtir. Bu özellikle bir resim yüklemek için PictureBox ta olduğu gibi LoadPicture fonksiyonu kullanılır. Data (Veri) Data kontrolü diğer uygulamalarda yaratılmış veritabanlarına erişim sağlamak amacıyla kullanılan kontroldür. OLE (Nesne Birleştirme) Bu kontol OLE teknolojisini destekleyen iki uygulama arasında bağlantı kurulmasını sağlar. Bu kontrol aracılığı ile bir uygulama ile bağlantı kurulduğunda veri transferi yapmak veya bağlantı sağlanan uygulamadaki veriyi kullanmak mümkün olmaktadır. Action Özelliği Kontrolün bu özelliği çeşitli işlemlerin yapılmasını sağlar. Değer İşlevi Metot 0 Gömülü nesne yaratır. CreateEmbed 1 Bir dosyada bağlı nesne yaratır. CreateLink 4 Nesneyi panoya kopyalar. Copy 5 OLE kontrolüne panodan veri yapıştırır. Paste 6 OLE kontrolüne panodan veriyi günceller. Update 7 Nesneyi üzerinde işlem yapmak için açar. DoVerb 9 Nesneyi kapatır. Close 10 Belirtilen nesneyi siler. Delete 11 Nesneyi veri dosyasına kayıt eder. SaveToFile 12 Nesneyi dosyadan yükler. ReadFromFile 14 Insert Object iletişim kutusunu görüntüler. InsertObjDlg 15 Paste Special iletişim kutusunu görüntüler PasteSpecialDlg 17 Nesnenin desteklediği işlemleri günceller. FetchVerbs 18 Bir nesneyi OLE 1.0 formatında kayıt eder. SaveToOle1File Bazı Ortak Özellikler Left Özelliği Bu özellik, ilgili nesnenin (kontrol) (örneğin TextBox nesnesi) iç sol kenarını ile ilgili nesneyi taşıyan nesnenin (örneğin Form nesnesi) sol tarafı arasındaki uzaklığı döndürür veya ayarlar.

10 Text1.Left = Form1.Width / 4 Burada, metin nesnesinin sol tarafı, form nesnesinin sol tarafından, formun genişliğinin dörtte biri kadar uzağa yerleştiriliyor. Top Özelliği Bu özellik, ilgili nesnenin (kontrol) (örneğin OptionBox nesnesi) iç üst kenarı ile ilgili nesneyi (öreğin Frame nesnesi) taşıyan nesnenin üst kenarı arasındaki uzaklığı döndürür veya ayarlar. Option1.Top = Frame1.Height / 3 Burada, seçenek kutusunun sol tarafı, çerçeve nesnesinin üst tarafından, yüksekliğinin üçte biri kadar aşağıya yerleştiriliyor. Height (Yükseklik) ve Width (Genişlik) Özellikleri Height Özelliği Height (yükseklik) özelliği nesnelerin yüksekliğini döndürürür veya ayarlar. Bu özellik, formlarda ve kontrollerde bazı değişlikler gösterir. Width Özelliği Width (genişlik) özelliği nesnelerin genişliğini döndürürür veya ayarlar. Bu özellik, formlarda ve kontrollerde bazı değişlik gösterir. Form Nesnesi Form nesnesinin Height (yükseklik) ve Width özellikleri, nesnenin en dış noktasından (formun kenarlıkları ve başlık çubuğuda dahil) ölçülür. Kontol Nesnesi Kontollerin (nesneler) Height (yükseklik) ve Width özellikleri, kontrollerin çerçevelerinin çeşitli genişlikte olmasından dolayı çerçevelerinin orta noktalarından ölçülür. NOT Height özelliği DriveList için ve ComboBox nesnesinin Stye özelliği 0 Dropdown Combo veya 2 Dropdown List olarak ayarlandığında değiştirilemez. ScaleHeight ve ScaleWidth Özellikleri Bu iki özellik sırasıyla ilgili nesnenin kenarlıkları ve varsa başlık çubuğu katılmadan sadece boyutlandırılabilen iç kısmının yükseklik ve genişlik değerlerini döndürür veya ayarlar. Bu özellikler sadece Form, MDI Form ve Picturebox nesneleri için geçerlidir.

11

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM 1.1 Visual Basic Hakkında... 14 Visual Basic Nedir?...14 Grafiksel Arabirim...15 Nesne ve Olay kavramı...15 1.2 Çalışma Alanı... 16 Proje Seçimi...16 Çalışma

Detaylı

Toolbox Kullanımı ve Elemanları

Toolbox Kullanımı ve Elemanları Toolbox Kullanımı ve Elemanları Araç Çubuğunda, yani Toolbox ta, programa eklenip programlanacak nesneler bulunur. Buradan, programın amacına göre nesneler seçilip projeye dahil edilir. Amaç doğrultusunda

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY C# Form Uygulamaları C# da yeni bir uygulama açmak için File>New>Project seçilir. Daha sonra açılan pencerede

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 4

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 4 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 4 Sayfalara Resim Eklemek 2 Etiketi Sayfaya resim eklemek için kullanılır. JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIFF, WMF gibi resim formatlarını destekler. Sonlandırmalı

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Uygun ortam sağlandığında web sayfaları için formlar oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Web sayfalarında formların kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını

Detaylı

Form Nesnesi. Şekil 1. SDI Form. Şekil 2. MDI Form ve alt (Child) formlar

Form Nesnesi. Şekil 1. SDI Form. Şekil 2. MDI Form ve alt (Child) formlar Form Nesnesi Form nesnesi, uygulamaların kullanıcı ara yüzünü oluşturulmasına zemin hazırlayan nesnedir. Form nesnesi MDI (Multiple Documents Interface) ve SDI (Single Document Interface) olmak üzere iki

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta VISUAL BASIC 6.0 Visual Basic 6.0 la çalışmaya başlama için; Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 Yeni Bir proje başlatır.

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI :

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI : MICROSOFT WORD 2002 TAB AYARLARI : Yazımı belli bir sütundan başlatmak için kullanılır. Tab (durak) ayarı yapıldıktan sonra her Tab tuşuna basıldığında eklenti noktası yerleştirilen tab ayarlarına gelir.

Detaylı

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta

Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta VISUAL BASIC 6.0 Visual Basic 6.0 la çalışmaya başlama için; Microsoft Visual Basic 6.0 sekmesine bir kere tıklanarak program açılır. Program ilk açılışta ĐNŞAAT MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ 1 Yeni Bir proje başlatır.

Detaylı

Check Box kullanımı ve Metin kutusu FONT özellikleri Check Box kutuları Option button nesnelerinden farklı olarak, programın çalışması sırasında farklı tercihlere bağlı olarak aynı anda birden çok seçeneğin

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

OÖ lçu mu Uygulaması

OÖ lçu mu Uygulaması Dog ru Uzunlug u ve Çember Çapı OÖ lçu mu Uygulaması Uygulama Bu uygulama, form nesnesi üzerinde, sol ve sağ fare tıklamaları ile belirlenen iki nokta arasındaki doğru parçasının çizilmesi, uzunluğunun

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6 ix Yazılım Nedir? 2 Yazılımın Tarihçesi 3 Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5 Yazılımın Önemi 6 Yazılımcı (Programcı) Kimdir? 8 Yazılımcı Olmak 9 Adım Adım Yazılımcılık 9 Uzman

Detaylı

Örnek Uygulama: CheckedListBox da seçili olanları listbox nesnesine ekleyen program.

Örnek Uygulama: CheckedListBox da seçili olanları listbox nesnesine ekleyen program. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY 11 Selecteditem: Hangi öğe seçili ise onun adını verir. CheckedListBox da seçili olanları listbox nesnesine

Detaylı

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ Excel de veritabanı dosyaları oluşturmak oldukça kolay ve pratiktir. Böyle bir dosya herhangi özel bir işlem gerektirmeden, veri alanlarının direkt hücrelere girilmesi

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2015 BURDUR Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta 2014-2015 Bahar Dönemi CLASS YAPISI 1 Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2011 BURDUR Class - Obje Nesne (Nesne tabanlı programlama)

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları CheckBox Onay Kutusu, kullanıcının mantıksal bir ifade hakkında seçim yapmasına imkân verir. Kullanıcıya seçenekler sunmayı sağlar. Birçok seçenek seçilebilir. CheckBox Özellikleri Özellik Değer Tipi Açıklama

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta 2016-2017 Bahar Dönemi Class Yapısı ve Form 1Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2015 BURDUR Class - Obje Nesne (Nesne tabanlı programlama) İnsan ırkının ortak özelliklerini

Detaylı

3. Metin ve Görünüm Etiketleri

3. Metin ve Görünüm Etiketleri 3. Metin ve Görünüm Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Metin biçimlendirme etiketlerinin neler olduğunu ve nasıl kullanıldığını, Yatay çizginin nasıl çizildiğini ve özelliklerinin neler olduğunu, Satır

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır.

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır. Form İşlemleri Form Nedir? Şu ana kadar öğrendiğimiz konularda hep ziyaretçilere veri göstermeye veya bilgi vermeye çalıştık. Gerek metinlerle, gerekse liste veya resimlerle ziyaretçilere bilgi sunmayı

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

ASP.NET M U S T A F A K I L I Ç M C S E, M C D B A

ASP.NET M U S T A F A K I L I Ç M C S E, M C D B A ASP.NET M U S T A F A K I L I Ç B İ L. T E K. Ö Ğ R. M C S E, M C D B A ASP.Net Nedir? ASP.Net Server-Side(Sunucu taraflı) web uygulamaları geliştirebileceğimiz. Net in sağladığı özelliklerin çoğuna erişebilen

Detaylı

Kanal Ziyaret Sonuçlandırma Ekranı Kullanım Kılavuzu

Kanal Ziyaret Sonuçlandırma Ekranı Kullanım Kılavuzu - SAMBA Uygulaması - Kanal Ziyaret Sonuçlandırma Ekranı Kullanım Kılavuzu Türkçe İstanbul, 23.02.2011 Doküman Değişim Takibi Tarih Versiyon Değişikliği Yapan Değişiklik Tanımı 23.02.2011 1 Pınar Yılmaz

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) CSS, bir HTML elemanının nasıl görüneceğini belirleyen kurallar tanımlamamızı sağlayar. Örneğin: Sayfanın arka planının

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

MICROSOFT WORD Word 2000/II TAB AYARLARI :

MICROSOFT WORD Word 2000/II TAB AYARLARI : MICROSOFT WORD 2000 TAB AYARLARI : Yazımı belli bir sütundan başlatmak için kullanılır. Tab (durak) ayarı yapıldıktan sonra her Tab tuşuna basıldığında eklenti noktası yerleştirilen tab ayarlarına gelir.

Detaylı

Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar

Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar 1 İçindekiler Sınıf ve Nesneler Bileşenler Özellikler Metotlar Olaylar 2 Nesneye yönelik programlama Sınıf Nesne 3 Sınıf Ortak özelliklerin

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

ARGOBAR LİTE IN PROGRAMININ KULLANIMI Argobar Lite programı çalıştırıldığında programın ilk görüntüsü aşağıdaki gibidir.

ARGOBAR LİTE IN PROGRAMININ KULLANIMI Argobar Lite programı çalıştırıldığında programın ilk görüntüsü aşağıdaki gibidir. Sayfa: 0 ARGOBAR LİTE IN PROGRAMININ KULLANIMI Argobar Lite programı çalıştırıldığında programın ilk görüntüsü aşağıdaki gibidir. Etiket boyutlarını ayarlamak Argox A-200 Barkod / Etiket yazıcısına takılı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu UYGULAMALAR Uygulama 1:Komut butonu, metin kutusu ve liste kutusu kullanarak bir program oluşturacağız. Programda, bir metin kutusuna girilen sayılardan pozitif olanlar bir listeye, negatif olanlar başka

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming)

Görsel Programlama (Visual Programming) Görsel Programlama (Visual Programming) 2014-2015 Bahar Dönemi ListBox 1 2 Bileşeni(Nesnesi) Text Özelliği TextBox nesnesi gibi kullanılabilir 3 Item Ekleme 4 combobox1.maxdropdownitems = 5; combobox1.maxdropdownwidth=200;

Detaylı

Site Temizlik Projesi Kodları

Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi -2 nin kodları aşağıdadır. (İlgili site sayfasını önceki yazılarda bulabilirsiniz.) [crayon-5c2acf77c2a0b746634170/] İndir (DOCX, 15KB) İlk Hafta Sunumu

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes)

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes) HTML Yorum Eklemek HTML kodunun içine tarayıcı tarafından gösterilmeyecek yorumlar şu şekilde eklenir. Hatırlatıcı notlar eklemek için de kullanılabilir. HTML Etiketleri Genel

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 4.Hafta Microsoft Word 3 (Anadolu Ü. Lisansüstü Tez Yazım Yönergesi Word Ayarları) Otomatik Şekil Ekleme ve Düzenleme Metin Ekleme Resim Ekleme Dosyadan

Detaylı

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI Visual basic kodları yazılırken, yapılması istenen işlerin yanı sıra sistem ile ilgili bazı işlerin yapılması da (klasör oluşturma silme,

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

C# Programlama. Windows Forms Uygulamaları - 1. Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

C# Programlama. Windows Forms Uygulamaları - 1. Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ C# Programlama Windows Forms Uygulamaları - 1 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

www.bilisimsarayi.com

www.bilisimsarayi.com BĐLĐŞĐMSARAYI BĐLGĐ VE ĐLETĐŞĐM TEKNOLOJĐLERĐ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Shift Tuşu Caps Lock tuşunun tersini kullandırır. B) Shift tuşu büyük harf yazdırır. C) Ctrl tuşu

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 1

Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel 2010, Microsoft Office paketinde yer alan ve gerek veri depolama ve organizasyonu gerekse çözümleme ve görselleştirme gibi faaliyetleri kolayca gerçekleştirebildiğimiz

Detaylı

Çözüm :RadioButtonList1 kontrolunuekliyoruz.enableautopostback iaktifleştiriyoruz..

Çözüm :RadioButtonList1 kontrolunuekliyoruz.enableautopostback iaktifleştiriyoruz.. 3 Kasım 2011 / Perşembe Örnek : Button a tıklamadan seçim yapınca işlem yapılsın. Çözüm :RadioButtonList1 kontrolunuekliyoruz.enableautopostback iaktifleştiriyoruz.. RadioButtonList1 e tek tıklayıp sağdan

Detaylı

Ders 7: Form Kontrol Elemanları. barisgokce.com

Ders 7: Form Kontrol Elemanları. barisgokce.com Ders 7: Form Kontrol Elemanları Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com DateTimePicker Kullanıcıya tarih ve zaman ile ilgili bilgi göstermek ve almak için kullanılır.

Detaylı

Site Tasarım Çalışması -3

Site Tasarım Çalışması -3 Site Tasarım Çalışması -3 Aşağıda adresini verdiğim çalışmayı table kullanarak yapmaya çalışınız., Örnek site div ile yapıldığından bölümler tablo aynı hizada değildir. Sizler eşit bölmeli table kullanacaksınız;

Detaylı

Visual Studio 2010 veya 2013, Sharp Develop 3.2 programlarını kurabilirsiniz.

Visual Studio 2010 veya 2013, Sharp Develop 3.2 programlarını kurabilirsiniz. GÖRSEL PROGRAMLAMA II Visual Studio 2010 veya 2013, Sharp Develop 3.2 programlarını kurabilirsiniz. Başlat/Programlar/Microsoft Visual Studio 2010 çalıştırılır. Açılan programda New Project seçilir, sol

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY HTML & CSS Öğr.Gör. M.Ersin AKAY Neler Öğreneceğiz? HTML işaretleme dili CSS stil şablonları HTML Hyper Text Markup Language HTML de Neler Öğreneceğiz? Html işaretleme dili temel yapısı ve kavramları Html

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek STİLLER CSS NEDİR? CSS (Cascading Style Sheet) Stiller, HTML elemanlarının nasıl gösterileceğini tanımlar. Stiller HTML de karşılaşılan bazı problemleri çözmek için HTML 4.0 a eklenmiştir. HTML, web

Detaylı

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ Kullanıcı Dokümantasyonu B&M MUHSINOGLU BILISIM HIZMETLERI A.S. 4/21/2014 Içindekiler DOKÜMAN İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER... 3 DOKÜMAN KAPSAMI... 4 YÖNETİM PANELİ ÜZERİNDEN

Detaylı

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT 1 İçindekiler Tablosu 1- Ön Bilgilendirme... 3 2- Genel Dosya Yapısı... 3 3- Kullanılan Yazılım Dili... 4 4- Programı Özelleştirmek... 4 4.1- Windows için... 4 4.2- Linux için...

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 26 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

Şekil 2.1. Bu bölümde ASP.Net platformumuzu açtığımızda Toolbox penceresindeki Standart bölümündeki kontrollerden bahsedeceğiz.(şekil 2.2) Şekil 2.

Şekil 2.1. Bu bölümde ASP.Net platformumuzu açtığımızda Toolbox penceresindeki Standart bölümündeki kontrollerden bahsedeceğiz.(şekil 2.2) Şekil 2. 6 7 Server Kontrol Nedir? Kullanıcı arabirimi veya diğer ilişkisel fonksiyonlar oluşturmak üzere Server üzerinde çalışan componentlere denir. Server kontroller runat= server özelliğine sahiptirler. (Şekil

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Kampaya Aktivitelerim Ekranı Kullanım Kılavuzu

Kampaya Aktivitelerim Ekranı Kullanım Kılavuzu - SAMBA Uygulaması - Kampaya Aktivitelerim Ekranı Kullanım Kılavuzu Türkçe İstanbul, 11.10.2010 Doküman Değişim Takibi Tarih Versiyon Değişikliği Yapan Değişiklik Tanımı 11.10.2010 1 Sibel Koç Dedeoğlu

Detaylı

MAKRO PROGRAMLAMA DERS NOTLARI

MAKRO PROGRAMLAMA DERS NOTLARI MAKRO PROGRAMLAMA DERS NOTLARI Excel içerisinde kaydedilen visual basic programlama komutlarıyla çalışarak program geliştirme faaliyetine makro programlama denilmektedir. Bu derste Excel çalışma sayfasında

Detaylı

BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ

BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ Argox X-2000+ barkod / etiket yazıcısını bilgisayardan bağımsız kullanabilmek için Argox X-2000+ barkod / etiket yazıcısı ile birlikte verilen CD içerisinde bulunan

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM YAZILIMININ ÖNERİLEN SİSTEM GEREKSİNİMLERİ USB 2.0 destekli anakart 64-bit destekli Intel veya AMD işlemci En

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html>

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html> HTML'e Giriş 1. HTML dosyası nedir? HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com HTML-2 Tablolar Tablolar sayfaları satırlara ve sütunlara bölmek yada metin veya grafiklerin sayfada istediğimiz yerde durmasını sağlamak için kullanabileceğimiz en önemli elemanlardır. Tablolar satır

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ BİLEŞENLERİ 1 GİRİŞ (1/6) Arayüz bileşenleri kullanıcı ile uygulama arasındaki etkileşimleri gerçekleştirmektedir. Arayüz bileşenleri

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları ComboBox Bir Windows açılan kutu sunu temsil eder. ComboBox kontrolü, kullanıcıların bazı değerleri açılan bir listeden seçmesini sağlar. Listeye tasarım anında veya çalışma anında öğe eklenebilir. Listeye

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı