TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ. www. atexegitim.com

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ. www. atexegitim.com"

Transkript

1 TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ

2 EĞER TOZLAR VE DUMANLAR OLMASAYDI İNSANLAR BİN SENE YAŞARDI İBNİ SİNA

3 TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ PATLAYICILAR KADAR TEHLİKELİ, AMA BİR BEBEK PUDRASI KADAR MASUM... İNSANLARI HASTA EDEBİLİYOR VEYA YENİ HAYATLARIN DOĞMASINA SEBEP OLABİLİYOR (ÇİÇEK TOZLARI BİZE VE ÇEVREYE HAYAT VERİYOR)

4 TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ BUNU BİLİYOR MUSUNUZ? BİR İNSAN BİR YILDA NE KADAR DERİ DÖKER? 250 GRAM VE 1,5 GRAM ORGANİK DÖKÜNTÜ, 1 MİLYON MİKROORGANİZMANIN DOYMASI İÇİN YETERLİ

5 TANIMLAR SINIFLANDIRMA ETKİLERİ KORUNMA

6 TOZ: TANIM TANE BÜYÜKLÜKLERİ 300 MİKRON VE DAHA KÜÇÜK OLAN, KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ KENDİSİNİ OLUŞTURAN MADDENİN YAPISINA BENZEYEN VE UZUNCA SÜRE HAVADA ASILI OLARAK DURABİLEN MADDECİKLERDİR.

7 TOZ: TANIM KÖMÜR, TAHIL, AĞAÇ, MİNERALLER, METALLER, CEVHERLER, MADEN OCAKLARINDAN ÇIKARILAN TAŞLAR GİBİ ORGANİK VEYA İNORGANİK MADDELERİN; DOLDURULMA VE BOŞALTILMALARI, TAŞINMALARI, DELİNMELERİ, TAŞA TUTULMALARI, ÇARPILMALARI, PÜSKÜRTÜLMELERİ, ÖĞÜTÜLMELERİ, PATLATILMA VE DAĞITILMALARI İLE MEYDANA GELEN VE KENDİSİNDEN HASIL OLDUKLARI MADDELERLE AYNI BİLEŞİMDE OLAN VEYA OLMAYAN VE HAVA İÇERİSİNDE DAĞILMA VEYA YAYILMA ÖZELLİĞİ GÖSTEREN 0,5-150 MİKRON BÜYÜKLÜKTE OLAN KATI PARÇACIKLARIDIR.

8 TANIMLAR MAK DEĞER: Çeşitli kimyasal maddelerin işyeri havasında bulunmasına müsaade edilen ve orada günde 8 saat çalışacak olanların sağlıklarını bozmayacak olan azami miktarlarına MAK değer denir. Hacim birimi ppm(cm3/m3), Ağırlık birimi mg/m3, ESD-(TWA) : 8 saatlik referans zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama değer. Maruziyet Süresi, Yükümlülük süresi, Sağlık İşlemleri Tüzüğü.

9 ÖZELLİKLERİ * TANE BÜYÜKLÜKLERİ 300 U İLE 100 U ARASINDAKİ TOZLAR KUVVETLİ IŞIKTA ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLEN TOZLARDIR. KOLAY KOLAY SOLUNUM SİSTEMİNE GİREMEZLER, GİRSELER DE ÜST SOLUNUM YOLLARINDA TUTULURLAR. * TANE BÜYÜKLÜKLERİ 100 U İLE 50 U ARASINDAKİ TOZLAR, UZUN SÜRE HAVADA ASKIDA KALAMAZLAR. BU NEDENLE VÜCUDA ALINABİLMELERİ ÇOK AZ İHTİMALDİR.

10 ÖZELLİKLERİ *TANE BÜYÜKLÜĞÜ 50 U İLE 5 U ARASINDAKİ TOZLAR,ÜST SOLUNUM YOLLARINDA TUTULABİLEN TOZLAR OLUP, BU TOZLAR ÜST SOLUNUM YOLLARINDAKİ NEMLİ ORTAMDA BİRİKİRLER. TOZUN CİNSİNE GÖRE ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINA SEBEP OLURLAR. *TANE BÜYÜKLÜĞÜ 5 U İLE 0.5 U ARASINDAKİ TOZLAR, AKCİĞERLERE KADAR ULAŞAN TOZLARDIR. ALVEOLLERDE TOPLANIRLAR. ÇALIŞANLAR İÇİN EN ZARARLI VE TEHLİKELİ OLAN TOZLARDIR. *TANE BÜYÜKLÜĞÜ 0.5 U.DAN KÜÇÜK OLAN TOZLAR VÜCUT İÇİN ZARARSIZ OLAN TOZLARDIR. VÜCUDA GİRİP ÇIKARLAR.

11 ÖZELLİKLERİ ÇAPLARI 50 MİKRONDAN BÜYÜK OLAN TOZ TANECİKLERİ ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLİR; DAHA KÜÇÜK TANECİKLERİN ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLMESİ İÇİN GÜNEŞ IŞIĞI GEREKİR. ÇAPI 10 MİKRONDAN KÜÇÜK OLAN; YANİ SOLUNABİLİR NİTELİKTEKİ TANECİKLER İSE YALNIZCA MİKROSKOP YARDIMI İLE GÖZLENEBİLİR.

12 TOZLARIN OLUŞUMU ÜRETİM SIRASINDA: KAZMA, DELME, KIRMA, KESME, AŞINDIRMA, PARÇALAMA GİBİ İŞLEMLERİN SÜRDÜRÜLMESİNDE ORTAYA ÇIKAR BU İŞLEMLERİN AMACI NEDİR?

13 İŞLENEN KATI MADDEYE ÜRETİM AMACINA UYGUN ÖZELLİKLER KAZANDIRMAKTIR. PARÇALANAN KATI MADDENİN TOPLAM YÜZEYİ VE HACMİNDE GENİŞLEME OLURKEN, BOYUTLARI KÜÇÜLMEKTEDİR.

14 SICAK İŞLEMLER: ÜRETİM SIRASINDAKİ PEK ÇOK SICAK İŞLEMLER TOZ KAYNAĞIDIR ISNMA SEBEBİYLE OLUŞAN METALOKSİT TOZLARI, YETERLİ VE UYGUN ÖNLEMLER ALINMADIĞINDA; DUMAN VE TÜTSÜ İLE BİRLİKTE ORTAMA YAYILIRLAR

15 BİR BAŞKA TOZ KAYNAĞI; TOZ HALDEKİ YA DA TOZLU HAM VEYA YARI İŞLENMİŞ MADDELERİN -BOŞALTILMASI, -DEPOLANMASI, -ÜRETİMDE KULLANILMASI, -TAŞINMASI İŞLEMLERİ

16 AYRICA; ÜRETİM VEYA DİĞER FAALİYETLER SONRASINDA OLUŞAN VE BELLİ BİR SÜRE HAVADA ASILI KALDIKTAN SONRA ÇÖKEN TOZLARLARIN, BAKIM VEYA ONARIM İŞLEMLERİ SIRASINDA TEMİZLENMESİ TOZDAN ETKİLENMENİN BİR BAŞKA ŞEKLİDİR.

17 VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI GENELLİKLE SOLUNUM YOLLARI İLE GİRERLER. ALVEOLLER; İŞYERİ ORTAMINDAKİ ZARARLI MADDELERİN ORGANİZMA İLE ETKİLEŞTİĞİ EN GENİŞ YÜZEYDİR. (55-75 metrekare)

18 SOLUNUM SİSTEMİNDE AKCİĞERLER

19 SİNDİRİM SİSTEMİ YOLUYLA: SİNDİRİM SİSTEMİMİZE DOĞRUDAN AĞIZ YOLUYLA VEYA ÜST SOLUNUM SİSTEMİNDE TUTULAN VE ZARARLI TOZLARI İÇEREN BALGAMIN YUTULMASIYLA ORGANİZMAYA GİRERLER AYRICA DERİYİ AŞMA ÖZELLİĞİ OLAN ÇOK AZ SAYIDAKİ TOZLAR İSE DERİ YOLUYLA DA GİREBİLİR

20 HASTALIK OLUŞTURMA RİSKİ ÇAPI KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN GÖZLE GÜRÜLEMEYEN, HAVADA ASILI KALMA SÜRESİ EN UZUN OLAN TOZLAR EN SOLUNABİLİR TOZLARDIR. O HALDE BU NİTELİKTEKİ TOZLAR AKCİĞERLERDE HASTALIK OLUŞTURMA İHTİMELİ EN YÜKSEK OLAN TOZLARDIR.

21 TOZ ÇEŞİTLERİ KİMYASAL YAPILARINA GÖRE BİYOLOJİK ETKİLERİ AÇISINDAN

22 KİMYASAL YAPILARINA GÖRE 1-ORGANİK TOZLAR * Bitkisel Kökenli Tozlar (Pamuk, tahta, un, saman, bitki tohumları vb.) *Hayvansal Kökenli Tozlar (Tüy, saç. Deri vb.) *Sentetik Bileşenlerin Tozları (DDT, plastik, reçine, lastik vs.) 2- İNORGANİK TOZLAR *Metalik Tozlar (Demir, Cu, Al, Zn. Pb. vb) *Metalik Olmayan Tozlar (Kükürt vb.)

23 KİMYASAL YAPILARINA GÖRE 3-KİMYASAL BİLEŞENLERİN TOZLARI: Çinkooksit, manganezoksit, cam. Vb.) 4-DOĞAL BİLEŞENLERİN TOZLARI: Mineraller, killer, maden cevheri vb. )

24 BİYOLOJİK ETKİLERİ AÇISINDAN TOZLAR 1-FİBROJENİK TOZLAR, 2-TOKSİK TOZLAR, 3-KANSEROJEN TOZLAR, 4-RADYOAKTİF TOZLAR, 5-ALLERJİ YAPAN TOZLAR, 6-İNERT TOZLAR

25 1-FİBROJENİK TOZLAR AKCİĞERLERDE FİBROTİK ŞİŞLER YAPAR TABİATTA EN ÇOK BULUNAN KUVARS OLUP, DİĞERLERİNE GÖRE ÇOK DAHA AZ VE BELLİ SICAKLIKLARDA RASTLANIR. SİLİKOZ GİBİ PNÖMOKONYOZLARIN OLUŞMASINA SEBEP OLABİLİRLER. TOZLARIN YAPISINDA NE KADAR FAZLA SİLİS VARSA O KADAR TEHLİKELİDİR. BİR DİĞER ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ 20 YIL GİBİ BİR ETKİLENME SONUCU ORTAYA ÇIKMASIDIR. ASBESTOZ İSE ASBEST TOZLARININ SEBEP OLDUĞU PNÖMOKONYOZDUR. ASBEST TOZLARININ SOLUNMASI SONUCU AKCİĞERLERDE FİBROZ DENİLEN YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER ORTAYA ÇIKAR

26 1-FİBROJENİK TOZLAR AKCİĞERLERDE BİRİKEN ASBEST TOZUNUN 0,1 GRAMI BİLE HASTALIĞIN OLUŞMASI İÇİN YETERLİDİR. SİLİS ASBEST TALK ALUMİNYUM SİLİKOZİS ASBESTOZ TALKOZ ALUMİNAZ

27 BİYOLOJİK ETKİLERİ AÇISINDAN 2-TOKSİK TOZLAR : İÇ ORGANLARDA (sinir sistemi,karaciğer,böbrekler,mide,bağırsaklar, solunum sistemi,kan yapıcı organlar) KRONİK VEYA AKUT ZEHİRLENME ETKİLERİ YAPAR (Pb, Cr,Cd, Vanadyum gibi ağır metal tozları) 3-KANSEROJEN TOZLAR: İNSANLARDA KANSERE YOL AÇAN TOZLARDIR. ASBEST, ARSENİK VE BİLEŞİKLERİ, BERİLYUM, KROMATLAR (kalsiyum-potasyum-sodyum), NİKEL VE BİLEŞİKLERİ (nikel oksit,nikel sülfit)

28 BİYOLOJİK ETKİLERİ AÇISINDAN 4-RADYOAKTİF TOZLAR: FAZLA OLMAMAKLA BİRLİKTE EN ÖNEMLİLERİ, URANYUM, TORYUM, SERYUM, TRİTYUM VE RADYUM BİLEŞENLERİDİR. 5-ALLERJİK TOZLAR:BAZI İNSANLAR ÜZERİNDE ALLERJİ YAPABİLEN,ASTIM VE EGZEMA GİBİ HASTALIKLARIN OLUŞMASINA SEBEP OLAN TOZLARDIR. (HAYVAN YEMLERİ, OT, TAHIL, PAMUK, KETEN, KENEVİR,UN)

29 BİYOLOJİK ETKİLERİ AÇISINDAN 6-İNERT TOZLAR: BU TOZLAR İNSAN VÜCUDUNDA BİRİKEBİLEN FAKAT FİBROJENİK VE TOKSİK ETKİLERİ OLMAYAN AYRICA BELLİ BİR HASTALIĞI OLUŞTURMAYAN TOZLARDIR. (DEMİROKSİT, TİTANDİOKSİT, KÖMÜRTOZU, BARYUM BİLEŞENLERİ, KİREÇTAŞI, MERMER, ALÇI TOZLARI, TÜTÜN)

30 TOZUN ETKİLERİ EN BÜYÜK TEHLİKESİ AKCİĞERLERE GİTMESİDİR. SOLUNUM SIRASINDA BÜYÜK TOZ PARÇACIKLARI GENELLİKLE BURUNDAKİ KILLAR İLE MOKOZA TARAFINDAN YAKALANIR YANİ ÜST SOLUNUM YOLLARINDA TUTULUR, ÖKSÜRÜKLE VE BALGAM OLARAK DIŞARI ATILIR. ANCAK KÜÇÜK PARÇACIKLAR AKCİĞERLERDE ALVEOLLERE KADAR ULAŞARAK TAHRİP EDEBİLİR YA DA KANA KARIŞARAK VE VÜCUDUN DİĞER BÖLGELERİNE TAŞINARAK BURALARDA TAHRİBAT YAPAR. GÖZLERİ ZEDELEYEBİLİR, BAZI DURUMLARDA TOZ PATLAMALARI OLABİLİR, ÇOĞU ZAMAN DA YOĞUN BULUNDUKLARI ORTAMDA GÖRÜNTÜYÜ ETKİLEYEBİLMEKTEDİR. HASSAS CİHAZLARI ETKİLEMEKTEDİR.

31 KORUMA TEKNİK KORUMA TIBBİ KORUMA

32 TEKNİK KORUMA EN ÖNEMLİ OLAN METOD, ORTAMDA BULUNAN TOZ MİKTARINI AZALTMAKTIR. BUNUN İÇİN ORTAMDA BULUNAN TOZUN SAYISI, YAPISI VE ÇAPI ÖLÇÜLMELİDİR. ELDE EDİLECEK SONUCA GÖRE; 1- TOZUN MEYDANA GELİP ÇEVREYE YAYILMASINI ÖNLEMEK. 2- MEYDANA GELEN TOZU ORTAMDAN UZAKLAŞTIRMAKTIR. -TEKNOLOJİK METODLAR, -HAVALANDIRMA, TEMEL İLKELER -TOZSUZLAŞTIRMA (TOZ TOPLAMA), -KİŞİSEL KORUYUCULAR

33 TIBBİ KORUMA İŞE GİRİŞ VE PERİYODİK KONTROL MUAYENELERİDİR. GENEL SAĞLIK MUAYENESİNİN YANI SIRA GÖĞÜS RADYOGRAFİLERİN ALINMASI, SOLUNUM VE DOLAŞIM SİSTEMİ İLE CİLT HASTALIĞI OLANLAR, GÖĞÜS YAPISINDA BOZUKLUK OLANLAR BU İŞLERE ALINMAMALIDIR. (İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TÜZÜĞÜ MADDE:76)

34

35 TOZ DEĞERLENDİRMESİ ÖNCELİKLE TOZ TÜRLERİ VE KAYNAKLARI BELİRLENMELİDİR. -TOZ OLUŞUMUNA KATKI YAPAN TÜM MADDE VE İŞLEMLER, -KATKI DÜZEYLERİ, -TOZ ANALİZLERİ VE SOLUNABİLİR TOZ ÖLÇÜMLERİ, -EŞİK SINIR DEĞERİ AŞIP AŞMADIKLARI SORULARINA CEVAP ARANIR.

36 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARI KORUYUCU POLİTİKANIN GELİŞİMİ; KİŞİSEL KORUMAYI TEMEL ALAN POLİTİKALARDAN TOPLU KORUMAYI ÖNGÖREN POLİTİKALARA, BURADAN DA BÜTÜNE YÖNELİK KORUMAYI TEMEL ALAN VE RİSKİN ÖNLENMESİNE ÖNCELİK VEREN POLİTİKALARA DOĞRU OLMUŞTUR.

37 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARININ ETKİLİLİK SIRALAMASI 1. Risk Seçme 2. Risk Kişisel koruma 3. Risk Toplu koruma 4. Risk Tam önleme ETKİSİZDEN ETKİLİYE

38 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARI 1-SEÇME; DUYARLI KİŞİLERİN RİSKLE KARŞILAŞMASININ ÖNLENMESİDİR. -YASAL DÜZENLEMELERE UYGUNLUK (ÇOCUK-KADIN ÇALIŞANLAR) -TIBBİ SEÇME: SAĞLIĞI UYGUN OLMAYANLARIN YA DA ÇALIŞTIĞI SÜRE İÇİNDE UYGUN OLMAKTAN UZAKLAŞLAŞMANIN TESPİT EDİLMESİ -MESLEKİ SEÇME:İŞE VE/VEYA RİSKE UYGUN EĞİTİMİ OLMAYANLARIN İŞE ALINMAMALARI -DOĞAL SEÇME: İŞİN GEREKLERİNİ KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE YERİNE GETİREMEYECEKLER SEÇMEYE KATILMAZLAR

39 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARI 2-KİŞİSEL KORUNMA; TOZ VARDIR VE TOZLU İŞLEM SÜRMEKTEDİR, ÇALIŞAN TOZA VE TOZLU İŞLEME KARŞI KORUNUR. -KİŞİSEL KORUNMA ARAÇLARI: UYGUN TOZ MASKESİ, İŞ ELBİSESİ, ELDİVEN -TIBBİ KORUNMA: İŞE GİRİŞ VE PERİYODİK MUAYENELER İLE İŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ -KİŞİSEL HİJYEN:SAĞLIKLI İÇME VE KULLANMA SUYU/YETERLİ BESLENME İMKANLARI/TEMİZLENME VE DİNLENME İMKANLARI

40 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARI 3-TOPLU KORUMA; RİSK EK YÖNTEMLERLE İZOLE EDİLİR TOZUN YEREL HAVALANDIRMA İLE ORTAMDAN UZUKLAŞTIRILMASI, -ISLAK ÇALIŞMA YAPILARAK TOZUMA SINIRLANIR, -İŞYERİ ORTAMININ NEMLENDİRİLMESİ İLE TOZUN ÇÖKMESİ HIZLANDIRILIR, -GENEL HAVALANDIRMA İLE ORTAMDAKİ TOZ YOĞUNLUĞU AZALTILIR, -TOZLU İŞLEMLERİN İŞÇİ SAYISININ AZ OLDUĞU ZAMAN DİLİMLERİNDE (SAAT VEYA GÜN) YAPILMASI SAĞLANIR, -TOZLU İŞTE ÇALIŞMA SÜRESİ AZALTILIR.

41 TOZDAN KORUNMA POLİTİKALARI 4-TAM ÖNLEME; EN ETKİLİ VE KALICI YÖNTEMDİR.(KAYNAĞINDA ÖNLEME) -YER DEĞİŞTİRME: TOZLU OLANIN TOZSOZ OLANLA, ZARARLI OLAN MADDENİN ZARARSIZ YA DA AZ ZARARLI OLANLA DEĞİŞTİRİLMESİ, - MAKİNALAŞTIRMA: TOZLU İŞLEMİN ÇALIŞANA DEĞİL, MAKİNEYE YAPTIRILMASI VEYA KAPALI SİSTEMDE YAPILMASI, - OTOMASYON: TOZLU İŞLEMİN ÇALIŞANA DEĞİL, MAKİNEYE YAPTIRILMASI VEYA İŞYERİ ORTAMINDAN SOYUTLANMIŞ BÖLMEDE YAPILMASI, - UYGUNLAŞTIRMA: İŞLETME BİNALARININ ÇALIŞMAYA VE TOZLU ÜRETİME UYGUN HALE GETİRİLMESİ VEYA ÜRETİMİN VE İŞ ORGANİZASYONUN TOZA UYGUN HALE GETİRİLMESİ

42 HANGİ TÜR TOZ OLURSA OLSUN - TOZUN YAPISINA, -TOZUN YOĞUNLUĞUNA, -MARUZİYET SURESİNE GÖRE SAĞLIK AÇISINDAN SAKINCALIDIR. KİŞİSEL FAKTÖRLER OLARAK İSE -KİŞİNİN GENEL YAPISI, -SAĞLIK DURUMU, -KİŞİSEL DİRENÇ-DUYARLILIK, -ALIŞKANLIKLAR (SİGARA vb.) HASTALIK OLUŞUMUNDA PAY SAHİBİDİRLER

43 PNÖMOKONYOZ OLUŞMASINDAKİ FAKTÖRLER TOZLARIN ÇAPLARI, TOZLARIN TEKİBİ, TOZLARIN MİKTARI, KİŞİSEL ÖZELLİKLER

44 PNÖMOKONYOZ OLUŞMASINDAKİ 1-TOZLARIN ÇAPLARI : ORTAMDA BULUNAN TOZLARIN ÇAPLARI 5 MİKRONDAN KÜÇÜKSE AKCİĞERLERE GİRME VE YIĞILMA İHTİMALİ ARTAR. 2-TOZLARIN TERKİBİ: FAKTÖRLER HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKMASINDA ÖNEMLİ OLAN İKİNCİ FAKTÖRDÜR. ÖRNEĞİN SLİKOZ OLABİLMESİ İÇİN TOZUN YAPISINDA KRİSTAL HALİNDE SİLİS BULUNMALIDIR.

45 PNÖMOKONYOZ OLUŞMASINDAKİ FAKTÖRLER 3-TOZLARIN MİKTARI : HASTALIĞIN MEYDANA GELMESİNDE ÜÇÜNCÜ FAKTÖR ALINAN DOZ dur. ALINAN DOZ TOZLU ORTAMDA BULUNMA SÜRESİNE BAĞLIDIR. NE KADAR FAZLA KALINIRSA AKCİĞERLERE GİREN TOZUN MİKTARI O KADAR ARTAR

46 PNÖMOKONYOZ OLUŞMASINDAKİ 4-KİŞİSEL ÖZELLİKLER : FAKTÖRLER İNSANLARIN KENDİNİ KORUMA MEKANİZMASI VARDIR. BU MEKANİZMA SOLUNUM SİSTEMİNİ BOZAN BAZI NEDENLER SONUCU İYİ İŞLEMEZ. ÖRNEĞİN; ÇOK SİGARA İÇENLER VEYA BAŞKA ZEHİRLİ GAZLARLA DAHA ÖNCE KARŞILAŞMIŞ OLANLARDA, KORUMA SİSTEMİ ZEDELENMİŞTİR. PNÖMOKONYOZ OLMA İHTİMALİ FAZLADIR.

47 -SİLİKOZ, PNÖMOKONYOZLAR YAYGIN VE TEHLİKELİ BİR TOZ HASTALIĞIDIR. SİLİCA TOZUNUN SOLUNMASIYLA OLUŞUR.İNCE TOZ ZERRECİKLERİ AKCİĞERİN İNCE HAVA KESECİKLERİNE KADAR TAŞINIR.ÖZEL KORUYUCU HÜCRELER TOZU KAPAR VE SİNDİRMEYE ÇALIŞIR. BUNA RAĞMEN TOZLAR LENF NODÜLLERİNE GERER VE BURADA DAMARLARI TIKARLAR.AKCİĞERLERDE FİBROZ DENEN VE LİF DEMETİNE BENZEYEN ANORMAL ÖLÜ KABUK OLUŞTURURLAR.

48 PNÖMOKONYOZLAR -SİLİKOZUN SEBEP OLDUĞU DİĞER HASTALIKLAR; SİLİKOZ, BAŞKA HASTALIĞA SEBEP OLMAZ, ANCAK, SİLİKOZLA BİRLİKTE BAŞKA HASTALIKLAR DA OLABİLİR. BU İSE SİLİKOZUN ŞİDDETİNİ ARTIRIR. AYRICA DURUMU DAHA KOMPLİKE HALE SOKACAK HER TÜRLÜ DURUMDAN SIKINMALIDIR. SİGARA... SİGARA, SOLUNUM YOLUNDA BULUNAN VE TÜYE BENZEYEN TOZLARLA YABANCI MADDELERİN BOĞAZ VE TÜKÜRÜK YOLUYLA ATILMASINI SAĞLAYAN KILIMSI HÜCRELERE ZARAR VERİR. BU HÜCRELER GÖREV YAPAMAYINCA SİLİKALAR BİRİKİR.

49 SİLİKOZ TÜRLERİ 1-KORONİK SİLİKOZ: Genellikle aşırı temastan 10 yıl sonra ortaya çıkar. En çok görülenidir.erken dönemde farkedilmeyebilir Vücudun enfeksiyonla mücadele yeteneği silika tozlarından etkilenebilir. Çalışanlarda fiziksel uğraşıdan sonra solunumda kesilme, nefes darlığı,şiddetli öksürük, yorgunluk, iştah kaybı, göğüs ağrıları, yüksek ateş, morarma-siyanoz) 2- HIZLANMIŞ SLİKOZ: Yüksek temas sonucu oluşur ve 5-10 yılda gelişir. 3-AKUT SİLİKOZ: En yüksek derecede maruz kalınan ve birkaç haftadan 5 yıla kadar süre içerisinde semptomları görülen tiptir.

50 SİLİKOZUN TANISI VE KORUNMA TIBBİ MUAYENE İLE ÇALIŞANIN TÜM ÇALIŞMA HİKAYESİ VE GÖĞÜS RÖNTGENİ İLE İKİŞİNİN SİLİCA TOZU TAŞIDIĞININ TEK GÖSTERGESİ OLAN AKCİĞER TAHLİLLERİNİ İÇERİR. KORUNMA GENEL TEDBİRLER İLE YAPILIR. ERKEN ZAMANDA TANISI ÖNEMLİDİR. İŞ DEĞİŞTİREREK VE TOZLU ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILARAK SİLİKANIN VÜCUTTAN ATILMASI SAĞLANABİLİR.

51 PNÖMOKONYOZLAR -BİSSİNOS (Keten, kendir ve pamuk tozlarından meydana gelir).bu hastalık üç devre gösterir. 1 nci devre:tipik belirtisi Pazartesi Ateşidir 2 nci devre: Nefes darlığı, öksürük vb. belirtiler pazartesiyi takip eden günlerde de devam eder, 3 cü devre: İşe devam edildiğinde şikayetler yerleşir, iyileşmeyen bir duruma gelir.

52 Asbest; Temelde bazı kaya oluşumlarının damarlarında doğal olarak bulunan ve doğada sıkça rastlanan bir mineral silikatıdır. Minerolojik özelliklerine göre Amfibol ve Serpantin grubu olmak üzere iki farklı asbest grubu bulunmaktadır. Serpantin grubu asbest KRİZOTİL (Beyaz Asbest) olarak adlandırılmakta ve dünya asbest üretiminin %95 ni oluşturmaktadır.

53 Serpantin türü asbest lifleri esnek, dayanıklı olup amfibol grubu asbestlere göre nemi daha çok emerler. Amfibol grubu asbestler ise ; AMOZİT (Kahve Rengi), TREMOTİL, ANTOFİLLİT, KROKİDOLİT (Mavi), AKTİNOLİT diye adlandırılırlar

54 Amfibol grubu asbestlerin lifleri daha kısa ve serttir.iğnemsi yapıda olan bu lifler oldukça kırılgandır.kimyasallara karşı daha fazla dirençlidir. Genel olarak asbest lifleri; esnektir, yanmaz, kuvvetlidir, kimyasallara dayanıklıdır, termal iletkenliği düşüktür.

55 KULLANIM ALANLARI: Çimentolu boru ve çatı levhası Balata ve Conta İmalatı, Yer Döşemesi, İzolasyon Malzemesi, Tekstil Sanayi İKAME MALZEMELER Silisyumdioksit,cam elyaf-cam yünü,kaya yünü,suni elyaflar

56 Üretici Ülkeler ve Türkiye: Rusya,Kanada,Çin,Brezilya,Zimbabwe,Kazakistan ve Yunanistan en önemli üreticileridir. Türkiye de ticari olarak asbest üretimi yapılmamaktadır. Kullanım miktarları: Yıllar: Ton/Yıl

57 Türkiye de Durum: 1993 Yılına kadar herhangi bir kısıtlama yok tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ZARARLI KİMYASAL MADDE VE ÜRÜNLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ GEREĞİNCE AMFİBOL TİPİ ASBEST TÜRLERİNİN her çeşit malzeme üretiminde kullanılması tarihinden itibaren yasaklanmıştır.

58 SAĞLIK RİSKLERİ Asbest vücudumuza 2 yoldan girer. Solunum, Sindirim. Solunum yoluyla giren liflerin boyunun 5 mikrondan uzun,çapının 3 mikrondan ince ve boy-çap oranı 3/1 den fazla olanları en tehlikelidir.

59 SAĞLIK RİSKLERİ Asbestozis, Akciğer Kanseri, Mesotlioma, Plevra Lezyonları,/(İyi-huylu). Özellikle akciğer kanserinin oluşması için ilk maruziyetten sonra yıl ve daha fazla bir sürenin geçmesi gerekmektedir.

60 HUKUKİ DÜZENLEMELER 1-18 Yaşını bitirmemiş çocuklar çalıştırılamaz. 2-Günde 7.5 saatten fazla çalışma yapılamaz tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tozla Mücadele Yönetmeliğinde tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile ESD değerler şöyledir. Krizotil : Diğer Türler ve asbest içeren kayaçlar: 0.6 lif/cm3 0.3 lif/cm tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik te İşveren,TWA değerinin 0.1Lif/cm3 ü geçmemesini sağlayacaktır.

61 Bazı Ülkelerdeki ESD: Ülke: Asbest Cinsi : ESD-Lif/cm3 Amerika Tüm Cinsler 0,2 Lif/Cm3 Fransa Krizotil, Amozit 1 Krokidolit 0,5 İsveç Krizotil(Diğerleri yasak) 0,5 ILO-Kanada Krizotil 2 Krokidolit 0,2 Amozit 0,5 İsviçre Tüm Cinsler 1 Almanya Krizotil(Diğerleri yasak) 0,25

62 SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ: Eğitim, Kapalı Sistemle Çalışma, İşyeri ortam temizliği-çalışanların temizliği, Aspirasyon Sistemleri, İşe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri, Sosyal tesisler,(banyo,soyunma yeri,elbise dol.) Asbest depoları, Atıkların kontrolü, Kişisel koruyucular, İşyeri ortam ölçümleri, Çalışma Süresi.

63 TOZLU İŞLERDE SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ ÇAPI 5-10 MİKRON ARASINDA OLAN TOZLAR AKCİĞERİMİZE NADİREN ULAŞABİLDİĞİ HALDE, ALVEOLLERE ULAŞAN TOZ TANECİKLERİ ÇAPI 5 MİKRONDAN KÜÇÜK OLANLARDIR. İPLİKSİ TOZLARDA İSE DURUM FARKLIDIR. BU DEFA ÇAPI 3 MİKRONDAN KÜÇÜK, BOYU DA ÇAPININ EN AZ ÜÇ KATI OLAN TOZLAR SOLUNABİLİR TOZLARDIR.

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

TOZDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

TOZDAN NASIL KORUNABİLİRİM? TOZDAN NASIL KORUNABİLİRİM? TOZ NEDİR? TOZ: Çeşitli organik ve inorganik maddelerden aşınma, parçalanma, öğütme, yanma veya mekanik olarak kırma, parçalama, delme, öğütme işlemleri sırasında ve sonucunda

Detaylı

TOZ PATLAMALARI Öğr. Gör. H. Cihangir TUĞSAVUL

TOZ PATLAMALARI Öğr. Gör. H. Cihangir TUĞSAVUL Öğr. Gör. H. Cihangir TUĞSAVUL Kimya Yüksek Mühendisi Adli Bilimler Uzmanı İş Güvenliği Uzmanı Entegre Yönetim Sistemleri İç Denetçisi Uzm. Kimya Teknolojisi Öğretmeni Bilirkişi cihangirtug@mynet.com,

Detaylı

İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri. Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi

İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri. Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi Tozların Sınıflandırması 1- Fibrojenik Tozlar (solunum sistemine zararlı olanlar)

Detaylı

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI

MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI Dr. Buhara Önal ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Meslek Hastalığı 506 s. Sosyal Sigortalar Kanunu 11. md Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU

TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU Ferbam 14484-64-1 15 Ferro vanadyum tozu 12604-58-9 1 TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3) (2) Solunabilir Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3)

Detaylı

EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU. Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3) (2)

EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU. Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3) (2) EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3) (2) Alfa-alumina 1344-28-1 15 5 Aluminyum Metal 7429-90-5 15 5 Amonyum sülfamat 7773-06-0

Detaylı

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS Prof. Dr. Metin Akgün Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Çiçek TaĢıyıcısı, Diego Riviera Sunum Planı Meslek hastalığı tanısı İlliyet bağı Ġndeks

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

EK-1 (*)(**) Ferbam Ferro vanadyum tozu Gümüş

EK-1 (*)(**) Ferbam Ferro vanadyum tozu Gümüş EK-1 (*)(**) Ferbam 14484-64-1 15 Ferro vanadyum tozu 12604-58-9 1 Gümüş 7440-22-4 0.1 Grafit, sentetik 15 5 Jips 13397-24-5 15 5 Kalsiyum Karbonat(Mermer) 1317-65-3 15 5 Kalsiyum Karbonat (Kireçtaşı)

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) Solunum sistemini burun, ağız, soluk borusu, hava yolları, akciğerler ve hava kesecikleri oluşturur. 1 Vücuttaki hücrelerin oksijene ihtiyacı vardır.

Detaylı

EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU. Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/ m3) (2)

EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU. Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/ m3) (2) 1 EK-1 (*)(**) TOZ MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ TABLOSU Maddenin Adı CAS No (1) Toplam Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/ m3) (2) Solunabilir Toz Miktarı TWA/ZAOD (mg/m3) (2) Alfa-alumina 1344-28-1 15 5 Aluminyum

Detaylı

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve MESLEKİ RİSKLER VE İŞ HİJYENİ İş Hijyeni; İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik ilik halini i bozan, işçiler il ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik

Detaylı

5 Kasım 2013 SALI. Resmà Gazete. Sayı : YÃNETMELİK. Ãalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÃCADELE YÃNETMELİĞİ BİRİNCİ BÃLÃM

5 Kasım 2013 SALI. Resmà Gazete. Sayı : YÃNETMELİK. Ãalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÃCADELE YÃNETMELİĞİ BİRİNCİ BÃLÃM 5 Kasım 2013 SALI Resmà Gazete Sayı : 28812 YÃNETMELİK Ãalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÃCADELE YÃNETMELİĞİ BİRİNCİ BÃLÃM AmaÃ, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ama à MADDE 1 â (1) Bu Yà netmeliğin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknorep 300

ÜRÜN ADI Teknorep 300 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ ÜRÜN ADI Teknorep 300 TANIMI Suda çözünmeyen Çimento esaslı, tek bileşenli elyaflı kalın tamir harcıdır. BÖLÜM 2 YAPISI HAKKINDA BİLGİ

Detaylı

TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ

TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ TANIMLAR g) Lifsi tozlar: Uzunluğu beş mikrondan daha büyük, eni üç mikrondan daha küçük ve boyu eninin üç katından büyük olan parçacıkları, ğ) Okuyucu: ILO

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknoser 100

ÜRÜN ADI Teknoser 100 Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Cad. Gergef Sok. No: 6 TUZLA / İSTANBUL Tel: 0216 429 10 00 Fax: 0216 429 02 00 www.teknoyapi.com.tr e-mail : info@teknoyapi.com.tr 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. 5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı

Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı Asbest - Tanımı Asbest doğadan çıkarılan Silikat bir mineraldir. Endüstride Amyant olarak bilinir. Lif veya lif demetleri şeklinde bulunur Halk arasında ak toprak,çorak toprak,

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İKİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK (14 Temmuz 2004 tarih ve 25522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru Üretici Firma: Beşler Tekstil San.Tic. A.Ş O.S.B 20 Cad. No: 54 38070 KAYSERİ

Detaylı

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI Sıra No Eğitim Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat Amacı 2 Asbest İçeren Malzemeler ve Çeşitleri

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

KİMYASAL DERS NOTU TANIM LAR

KİMYASAL DERS NOTU TANIM LAR KİMYASAL DERS NOTU TANIM LAR KİMYASAL MADDE: Doğal halde bulunan veya üretilen veya herhangi bir işlem sırasında veya atık olarak ortaya çıkan veya kazara oluşan her türlü element, bileşik veya karışımlardır.

Detaylı

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Deniz BOZ ERAVCI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı 1 İçerik - İş Sağlığı ve Güvenliği - İlgili

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com 1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER Problem: Endüstride çeşitli çalışma prosesleri kirliliklere sebep olur. Bunlar: Tozlar Dumanlar Yağ buharları Gazlar Sakatlanmalar: İnsan vücudu çeşitli zararlı kirliliklere

Detaylı

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir?

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? 1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? a) Kondüksüyon b) Konveksiyon c) Radyasyon d) Yanma e) Perstüksüyon

Detaylı

Kimyasal Risk Etmenleri

Kimyasal Risk Etmenleri Kimyasal Risk Etmenleri 26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayım tarihinde yürürlüğe girmiş Son değişiklik tarihi 20/03/2008 tarihli ve 26822 s.r.g. "İşyerinde Kimyasal Maddelerle

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDAKİ YIKIMLARDA ASBEST SORUNU

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDAKİ YIKIMLARDA ASBEST SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDAKİ YIKIMLARDA ASBEST SORUNU YAHYA KEMAL KÖSALI Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Asbest Söküm Uzmanı 1 Kapsam Asbestin Tanımı, Türleri, Karşılaşılan Malzeme ve İşler

Detaylı

MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI. Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D.

MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI. Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. Sınıflama 1. İnorganik tozlara bağlı akciğer hastalıkları (pnömokonyoz):pnömokonyoz,

Detaylı

Tıbbi Mineraloji ise doğal minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve ilişkileri inceleyen, tıbbi jeoloji biliminin kapsam alanı içinde bir

Tıbbi Mineraloji ise doğal minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve ilişkileri inceleyen, tıbbi jeoloji biliminin kapsam alanı içinde bir TIBBİ JEOLOJİ Esas bileşenleri elementler, mineraller, kayaçlar, toprak ve su olan jeolojik ortam ile çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen multidisipliner bir bilim dalıdır. Minerallerin insan sağlığına

Detaylı

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir.

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİM Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİMİN ÖZELLİĞİNİ 1 Frekansı ve 2 Şiddeti belirler. Titreşimin Frekansı: Birim zamandaki titreşim sayısına titreşimin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KOMPRESÖR YAĞI 68

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KOMPRESÖR YAĞI 68 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Endüstriyel Yağ MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1.3 Firmanın Tanıtımı

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Güncelleme tarihi: 01.04.2008 Yayın tarihi: 01.04.2008 Sayfa 1 / 5 1. Madde/Müstahzar ve

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMASINDA, TAŞINMASINDA ve KULLANILMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TALİMATI

TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMASINDA, TAŞINMASINDA ve KULLANILMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TALİMATI Yayın Tarihi :09.03.2010 Rev.No: 05 Rev.Tarihi: 13.03.2014 Sayfa No : 1 / 10 1. AMAÇ Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin taşınmasında, depolanmasında ve kullanılmasında, SEÇ (Sağlık Emniyet ve Çevre)

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

ÜNİTE-2. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar-2

ÜNİTE-2. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar-2 1 ÜNİTE-2 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar-2 KONU BAŞLIKLARI 2 Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları Yönetmeliklerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları 3 Kimyasal Maddelerle

Detaylı

Fibrojen Toz: Solunumla akciğerlere ulaşarak biriken ve bunun sonucunda dokusal değişim oluşturarak akciğerlerde fonksiyonel bozukluk yapan tozları,

Fibrojen Toz: Solunumla akciğerlere ulaşarak biriken ve bunun sonucunda dokusal değişim oluşturarak akciğerlerde fonksiyonel bozukluk yapan tozları, İşyerinde Toz Toz: Maden ve taş ocaklarında, tünel yapımında ve tamamlayıcı tesislerinde işyeri havasına yayılan mineral ve kayaç parçacıklarını, Solunabilir Toz: Aerodinamik eşdeğer çapı 0-5 mikron büyüklüğünde

Detaylı

MESLEKİ AKCİ Ğ ER HASTALİKLARİ

MESLEKİ AKCİ Ğ ER HASTALİKLARİ 1 MESLEKİ AKCİ Ğ ER HASTALİKLARİ Mesleki akciğer hastalıkları sosyal sigortalar kurumu sağlık işlemleri tüzüğünde pnömokonyozlar ve öteki mesleki solunum sistemi hastalıkları başlığı altında verilmektedir.

Detaylı

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA Yayınlama Tarihi 21.06.2014 Form No 07FRC027 Revizyon No 0 Revizyon Tarihi - 1- Madde Mustahzar ve Şirket /İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı Firma Adı AKİŞ BOYA SAN VE TİC AŞ Ali Osman Sönmez cad.no.4 Bursa-TURKEY

Detaylı

ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK DOĞA Çevre Yönetimi ve Alternatif Enerji Teknolojileri Mühendislik Danışmanlık Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIġMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIġMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIġMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir!

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789 İş güvenliği Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch kalitesi çalışma güvenliği ile de ilgili komple bir aksesuar programı

Detaylı

SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER

SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER TÜTÜN DUMANININ ZARARLARI 1 / 5 Tütün dumanına maruziyet, başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve

Detaylı

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.)

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Millworkers by Laurence Stephen Lowry (1948) Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. Tekstil Sektörü Elyaf ve ipliği kullanım eşyasına

Detaylı

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? 1)Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli patlayıcılar sınıfına girer? Dumansız barut Kibrit Roket yakıtı Havai fişek Dinamit** 2) Yanıcı sıvıları parlayıcı sıvılardan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR

TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR Dr. İsrafil KAYABALI Jeoloji Yük. Müh., Koru Hastaneleri İş Güvenliği Uzmanı, Ankara Prof. Dr. Halim MUTLU

Detaylı

İşverenin yükümlülükleri MADDE 5

İşverenin yükümlülükleri MADDE 5 ğ) Okuyucu: ILO Uluslararası Pnömokonyoz Radyografileri Sınıflandırılması konusunda eğitim almış hekimi, h) Pnömokonyoz (Akciğer Toz Hastalığı): Akciğerlerde tozun birikmesi sonucu ortaya çıkan doku reaksiyonu

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

3 ARALIK İSG SINAVINA HAZIRLIK KONU TARAMA SINAVLARI

3 ARALIK İSG SINAVINA HAZIRLIK KONU TARAMA SINAVLARI KİMYASAL RİSK ETMENLERİ KONU KAVRAMA SINAVI 1. Aşağıdakilerden hangisi pnomokonyoz gibi akciğer hastalığına neden olur? a) Fibrojenik tozlar b) Toksik tozlar c) Alerjik tozlar d) İnert tozlar e) Zararlı

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Çalışanlarının İşyeri Ortam Koşulları Tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur.

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ

MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ 15.10.2018 www.sakarya.edu.tr 1 Çalışanların sağlık sorunları Çalışanların sağlık sorunları 3 gruba ayrılır; 1. Genel hastalıklar ÜSYE, vs. 2. İşe özgü sağlık sorunları

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde kullanımı sonucunda gelişen belirli bir hastalık

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BÖLÜM 1 ÜRÜN BİLGİSİ TANIM (Ticari Adı): EŞ ANLAMLILAR: AİLE/KİMYASAL AD: ÜRÜN KULLANIMI: ÜRETİCİ/TEDARİKÇİ: Vitrifiye Alüminyum Oksit törpüsü Zımpara taşı, bağlı Alümin, törpü, cam taş, kalıp taşı, polisaj,

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü ÇEVRE ANALİZLERİ... Emisyon Ölçüm ve Analizleri Çevresel Gürültü ve Titreşim Ölçümleri İmisyon Ölçümleri Su, Atık Su ve Deniz Suyu Analizleri Atık Yağ Analizleri Atık Analizleri Toprak Analizleri Arıtma

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik* (*26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-350 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA A1 AKRİLİK Su bazlı akrilik dış cephe boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONUNDA İSG: MALZEME ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONUNDA İSG: MALZEME ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR? TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONUNDA İSG: MALZEME ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR? HAZAL ÖZLEM ERSAN ERUŞ & MUSTAFA ERUŞ KORUMA UYGULAMA VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ (KUDEB) Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi 2017,

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi 06.03.2018-ANTALYA GEREKÇE 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimyasal Maddelerle

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

TEBLİĞ. Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ

TEBLİĞ. Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ 29 Haziran 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28692 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TEBLİĞ Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı asbest söküm

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 29.06.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28692

Resmi Gazete Tarihi: 29.06.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28692 Resmi Gazete Tarihi: 29.06.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28692 ASBEST SÖKÜMÜ İLE İLGİLİ EĞİTİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı asbest söküm uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ Öğr. Gör. Hakan ÜNALAN (Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu) Yrd. Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN (Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü)

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

Mineral Katkılar- Metakaolin. Çimento AraĢtırma ve Uygulama Merkezi

Mineral Katkılar- Metakaolin. Çimento AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Mineral Katkılar- Metakaolin Çimento AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Çimento İkame Malzemeleri Çimento Ġkame Malzemelerinin Temel Kullanım Sebebi Çimento Dayanıklılığını arttırmaktır Beyaz çimento sahip

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

Çalışma ortamına özgü etyolojik ajana maruziyet sonucu meydana gelen hastalıklara meslek hastalığı adı verilir.

Çalışma ortamına özgü etyolojik ajana maruziyet sonucu meydana gelen hastalıklara meslek hastalığı adı verilir. Meslek Hastalıkları Hızlı teknolojik gelişmeler bir yandan insanın refahına hizmet ederken, öte yandan insan hayatı ve çevre için tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Üretim sürecine giren her yeni

Detaylı

KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI

KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI Özgen TİMUÇİN KILIÇ Kimya Mühendisi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü İÇERİK İSGÜM Kauçuk Endüstrisi

Detaylı