Pompalar tipleri ve Elemanları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pompalar tipleri ve Elemanları"

Transkript

1 Pompalar tipleri ve Elemanları

2 Basma Santrifüj Pompalar İmpeller (çark): Akışkanın kinetik enerjisini artırır. Salyangoz : Akışkanın hızını yavaşlatarak kinetik Enerjiyi basınç enerjisine çevirir. Tek Çift Tek salyangoz olabileceği gibi çark civarındaki dengelenmemiş radyal kuvvetlerin yatak ve mile etkisini en aza indirmek için çift salyangoz kullanılabilmektedir. Yayıcı(difüzer) : Salyangozun görevi sabit kanatlarla gerçekleştirilir.

3 Santrifüj Pompalar İmpelere sıvı girişi tek yönlü olabileceği gibi iki yönlüde olabilir. Çift yönlü olması durumunda aynı şaft üzerinde iki adet impeler vardır ve paralel pompa gibi çalışır. Çift girişli pompalarda eksenel kuvvetler bir birini dengelemektedir. Giriş esnasında eksenel yönde meydana gelen itmenin karşılanabilmesi için pompa impelerinin göbeğe yakın kısmı delinerek girişteki eksenel itme ve çıkış basıncının oluşturduğu itme ile dengelenir.

4 Santrifüj Pompalar Radyal pompa.girişe göre akışkanı 90 açı ile sevk eder. Eksenel Pompa.Pompa şaft ekseni boyunca basar. Pervaneye benzediği için pervane pompa adı da verilir. Karışık Pompa. Çıkış açısı 90 derecede den büyük olan pompalara denir. Kademeli pompa. Tek kademede basınç artışını 1.5 bar üzerine çıkarmak pahalı ve zordur. Bu zorluğu aşmanın en kolay yolu aynı pompa şaftı üzerine birden fazla impeleri ortak pompa gövdesi altında toplamaktır. Pompa impelerleri seri olarak bağlanır ve birinci pompanın çıkışı ikinci pompanın girişi olacak şekildedir. Ancak dengeleme problemi söz konusu ile bu kural geçerli olmaz.

5 Santrifüj Pompalar

6 Santrifüj Pompa Elemanları Ana elemanlar: Aşınma halkaları. Pompalar dönen bir çark(impeler) ve gövdesinden oluşur. Basma işleminin gerçekleşebilmesi için gövde ile impeler arasında boşluk bırakılır. Ancak çıkış tarafından emiş tarafına bu kanaldan kaçaklar olduğu için erozyon aşınması meydana gelir. Aşınmanın impeler veya gövde üzerinde olmaması için impeler ve gövde üzerine aşınma burçları(halkaları) takılır. Zamanla bu iki halka arasındaki klerens büyür ve basma kayıpları artmaya başlar. Bu nedenle aşınma halkalarının zaman zaman kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekir. Salmastra kutusu ve tutucusu. Pompanın basma işlemi esnasında boğazından kaçırmaması gerekir. Bu nedenle çalışma şartlarına uygun bir salmastra ile sızdırmazlığının sağlanması gerekir. Salmastra kutusu ve tutucusu bu görevi görür. Salmastra çok sıkılmamalı bir miktar suyun akmasına müsaade edilmelidir. Aksi halde salmastra aşırı sürtünmeden yanabilir. Sızdırmazlık halkası. Pompa evaporatör distile pompasında olduğu gibi vakuma maruz kalıyor olabilir. Bu durumda salmastralar arasına pompa çıkış hattından basınçlı suyun bağlandığı sızdırmazlık halkası konur. Buraya gönderilen su aynı zamanda soğutma işlevi de görür.

7 Santrifüj Pompalar Mekanik salmastra. Salmastranın uygun olmadığı pompa uygulamalarında mekanik sızdırmazlık elemanları kullanılır. Mekanik salmastrada birisi dönen diğeri sabit iki halka vardır. Sabit halka pompa gövdesine diğeri ise pompa miline bağlıdır. Çalışma esnasında yay vasıtasıyla birbirlerine temas ettirilirler. Böylece sızdırmazlık sağlanmış olur. Temas eden halkalar arasındaki sürtünme oldukça düşük olduğu için sızdırmazlık halkalarının aşınması çok uzun sürer. -YTÜ

8 Pompanın korunması Çıkış valfı kapalı iken pompa uzun süre çalıştırıldığında akış sürtünmeleri nedeniyle suyun sıcaklığı yükselir.kaynama noktasına ulaşacak kadar uzun bir süre çalıştırıldığına pompa salmastra ve yatakların aşırı ısınarak aşınmalarını hızlandırır. Bu problemi ortadan kaldırmanın bir yolu pompaya by-pass devresi (kısa devre) eklemektir. By-pass sistemi otomatik akış kontrol ünitesiyle donatılabilir. Bu sayede pompa çıkışında akış olmadığı durumda by-pass valfi otomatik olarak açılarak akış sağlanmış olur. Pompanın serbest debi sınırlarında çalışması da kavitasyona neden olan faktörlerden birisidir. Bu problemi önlemenin yollarından birisi de pompa çıkışına orifis gibi akış sınırlayıcı koymaktır. Her şeyden önemlisi pompa ve boru siteminin montajı esnasında serbest debide çalışmasına imkan vermeyecek şekilde yapılmasıdır. Pompanın hava yapması. Pompa çalıştırılmadan önce mutlaka sıvı ile doldurulması gerekir. Pompa haznesinin impellerin enerjisini sıvıya aktaramayacak kadar hava ile dolu olması pompanın hava yapma halidir. Bu durumda impeler hava kabarcıkları içerisinde boşta döner ve yatak ve salmastraların aşırı ısınmasına neden olur. Bu durumda hava alma tapası açılarak pompa gövdesindeki havanın tahliyesi gerçekleştirilmelidir.

9 Pompanın korunması Pompanın hava yapması. Pompa çalıştırılmadan önce mutlaka sıvı ile doldurulması gerekir. Pompa haznesinin impellerin enerjisini sıvıya aktaramayacak kadar hava ile dolu olması pompanın hava yapma halidir. Bu durumda impeler hava kabarcıkları içerisinde boşta döner ve yatak ve salmastraların aşırı ısınmasına neden olur. Bu durumda hava alma tapası açılarak pompa gövdesindeki havanın tahliyesi gerçekleştirilmelidir. Pompanın hava yapmasının önüne geçmek için pompa alış yaptığı deniz yada tank seviyesinin altına yerleştirilmeli, daima kavitasyona neden olmayacak net pozitif emme yükünün sağlanması gerekir. Pompanın kavitasyon altında olduğunun üç göstergesi vardır: 1. Gürültülü çalışma 2. Çıkış basınç ve debisinde oynama 3. Pompayı tahrik eden motorun ampermetresindeki ibrenin salınım yapması Pompada kavitasyon varsa önlemek için şu adımlar izlenmelidir: 1. Pompa girişindeki basıncı artırın (Kinistin devresinden deniz suyu açılabilir) 2. Pompalanan suyun sıcaklığını düşürün.(kazan besleme suyu ise kondanser gözden geçirilmeli) 3. Emme hattındaki yük kayıplarını azaltın( filitre tıkanmış olabilir!) 4. Pompanın çıkış valfini kısarak debiyi düşürün. 5. Pompa devrini düşürün ( mevcut pompa motoru için zor!)

10 Pompanın korunması Pompanın ilk çalıştırılması esnasında hava yapmasını önlemek için pazı pompalar kendinden emişli olarak tasarlanmaktadır. Bu tür pompada pompa içerisindeki hazne normal çalışma esnasında su ile doludur. Motor stop ettiğinde de bu haznede su vardır. Pompa çalıştırıldığında önce bu hazneden su alarak pompa içerisindeki havanında atılmasına ve emme devresinde vakum oluşmasını sağlarlar. Bazı pompalarda çalışma şartlarından dolayı normal çalışmadan sonra pompa haznesindeki suyun boşalmaması için çek valf konulmuştur. Ancak, bu tür uygulamaların yerel kayıpları artıracağı da unutulmamalıdır. Kendinden emişli pompalara bir diğer örnek pompa girişine vakum pompası konulmasıdır. Pompa ilk çalıştırıldığında vakum pompası devreye girmekte, çalışma normale döndüğünde ise devreden çıkmaktadır.

11 Pompaların seri ve paralel bağlanması Eş değer iki pompa paralel çalıştırıldığında yeni debinin QT=QA+QB olmaktadır. Yeni çalışma noktasının P olması beklenir. Ancak Artan debiyle birlikte akış ve sürtünme kayıpları da arttığı için gerçek debi QT den bir miktar düşük olacaktır. Bu durumda yeni çalışma noktası P olacaktır. Eşdeğer iki pompa seri bağlandığında yeni net yük HT=HA+HB olur. Ancak sürtünme ve akış kayıpları nedeniyle net yük iki kat artmaz. Bu nedenle yeni çalışma noktası S değiş S olur. Seri veya paralel çalıştırmada boru kayıpların çok (dik karakteristik) veya az olmasına (yatık karakteristik) bağlı olarak çalışma noktası değişebilir.

12 (Source: ASHRAE HVAC Systems and Equipment Handbook 2004)

13 (Source: ASHRAE HVAC Systems and Equipment Handbook 2004)

14 (Source: ASHRAE HVAC Systems and Equipment Handbook 2004)

15 Pompa ve motorların eksene alınması Pompa ve motorun eksene alınmasında üç kontrol vardır: 1. Açısal Ayar 2. Paralellik ayarı 3. Boşluk Ayarı Ayar için filer geyç ve gönye kullanılır. Açısal bozukluk Paralellik ayarındaki bozukluk Boşluk Ayarı

16 Santrifüj pompa uygulamaları Santrifüj pompalarda sorunlar çoğunlukla pompa alıcı devresinin su seviyesinin üzerinde olduğu(sintine ve balast sistemleri) durumlarda çığa çıkar. Balast alma işlemi esnasında su seviyesi emiş tarafının yukarıda olduğu için(pozitif emme yükü) sorunsuzdur. Ancak basma esnasında dip tanklar (DB) pompa seviyesinden aşağıda olduğu için sorunlar baş gösterir. Bu durumda pompalar hava yaparak basma işlemini aksatır!..

17 Santrifüj pompa uygulamaları Balast basma işlemi esnasında su çekimi pompa çıkışından örn. 7 m yukarıda ise (akış ve yerel kayıplar ihmal edildiğinde) çıkış basıncının 0.7 bar dan yüksek olması gerektiği çok açıktır. Pompa çıkış geycinde 1-1,5 bar görülmesi basmanın gerçekleşti ğinin göstergesidir. Pompanın stop anında çıkış göstergesinde 0.7 bar var ise pompa valfleri açık unutulduğu için balast tanka gravite ile su gidiyor demektir!..

18 Balast alma ve basma işlemi 1. Pompa hava yaparsa 2 nolu alıcı kapatılır. 1 nolu valf açılır. Pompanın havası alınır. Pompa basmaya başladığında 1 numara bir tur kapatılırken 2 numara bir tur açılır. Bu işlem 1 nolu valf tamamen kapatılıncaya kadar devam eder. Çıkış göstergesindeki basıncın 1-1,5 olması istenir. 2. Pompa çalıştırıldığında emme basıncında yeterli vakum varken çıkışta basınç yoksa emiş devresinde valf yada filtre tıkalıdır. 1 2

19 1. Doğrusal hareketli 2. Dönel hareketli

20 Doğrusal hareketli pompalar 1. Tek tesirli 2. Çift tesirli

21 Doğrusal hareketli pompalar Tek Etkili pompa Çift Etkili pompa

22 Doğrusal hareketli pompalar Tek pistonlu Çift pistonlu

23 Pistonlu pompalarda arıza nedenleri

24 PLENCERLİ POMPALAR

25

26

27 DİYAFRAMLI TİP POMPALAR Tek Diyaframlı Çift diyaframlı pompalar

28 Tek Diyaframlı Tip Besleme Pompası

29 Çift Diyaframlı Tip Besleme Pompası

30 2.Dönel Hareketli Pompalar Dişli tip pompalar Eksantrik pompalar Gerotor pompalar Loblu pompalar Vidalı pompalar Kanatlı pompalar Pistonlu pompalar Esnek Borulu Peristaltik pompalar Elastik Elemanlı Pompalar Vak vak pompa

31 Dişli tip pompalar

32 İçten Eksantrik pompa bar gibi düşük basınç gerektiren sistemlerde kullanılır.

33 İçten Eksantrik Pompa Sıvının eksantrik pompada basılması

34 Gerotor pompa

35 Loblu Pompalar

36 Loblu Pompalar

37 Çevresel pistonlu pompalar

38 Vidalı Pompalar

39 İki Vidalı Pompa

40 İki Vidalı Pompa Gemilerde yağlama yağı dolaşım pompası olarak görev yapar.imo pompa olarak da bilinir.denizaltı hidrolik sistemlerinde ve gürültünün az istendiği yerlerde.

41 3 vidalı pompa ve by-pass valfi

42 Kanatlı pompalar

43 PaletliPompalar

44 Dengeli ve dengesiz kanatlı pompa Dengesiz kanatlı pompalarda bir giriş çıkış vardır. Yanal kuvvet oluşur. Dengeli kanatlı pompalarda ise 90 derece aralıklı 2 giriş 2 çıkış vardır. Kuvvetler dengelidir.s

45 Değişken deplasmanlı pompalar

46 Pistonlu Pompalar Sabit ve değişken deplasmanlı olmak üzere eksenel veya radyal pistonlu olabilmektedirler.

47 Eksenel Pistonlu Pompalar

48 Eksenel Pistonlu Pompalar Efektif Strok Ayarı

49 Eğik Şaftlı Eksenel Pistonlu Pompa Eğik şaftlı eksenel pistonlu pompada mil Eğiktir. Buna karşılık, eksenel şaftlı pompada mil düz, plaka eğimlidir.

50 Açılı Plakalı Eksenel Pistonlu Pompa Turun yarısında pistonların yarısı emme,diğer yarısı ise basma yapmaktadır.

51 Salınan Plakalı Eksenel Pistonlu Pompa Plaka salınım yaparak pistonları ileriye hareket ettirir. Geri döndürme yayı ise pistonu eski konumuna getirir.

52 Radyal pistonlu Pompalar 700 bar civarlarında bir basınç üretirler ve düşük debilerde çalışırlar.

53 Elastik Hortumlu pompalar(perilstatik) Tıbbi uygulamalarda kullanılır. Hassas ölçme yapar.

54 Elastik Elemanlı pompa Dönen elemanlar elastik malzemelerden yapılmaktadır.

55 Vak vak pompa

56 Vak vak pompa

57 DİNAMİK POMPALAR

58 DİNAMİK POMPALAR Akış yönüne Göre: 1. Radyal Akışlı 2. Eksenel akışlı, 3. Karışık Akışlı

59 Radyal Akışlı Pompalar

60 Eksenel akışlı Pompalar Yüksek debi, düşük basmayükü Göl ve barajlarda yaygın kullanılır.

61 Karışık akışlı pompalar Tek kademe olabilecekleri gibi çok kademelide olabilir. Kapasiteleri m3/h civarındadır. Basma yükseklikleri kademe başına 30 m civarındadır.

62 Hangi Pompayı seçelim? Düşük debi, yüksek basma yüksekliği isteniyorsa radyal pompa, Yüksek debi düşük basma yüksekliği isteniyorsa eksenel pompa, Her ikisi arasında ise karışık akışlı pompatercih edilmelidir.

63 Hangi Pompayı seçelim? Şekil 14.72

64 Çark tipleri

65 Kapalı İmpelerli Santrifüj pompa

66 Yarı Açık impelerli Santrifüj Pompa Basıncın düşük debinin yüksek olduğu yerlerde, içerisinde partikül olabilir.

67 Açık İmpelerli Pompalar

68

69

70 Çok kademeli pompa

71

72

73

74

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar DEN 322 Boru Donanımları ve Pompalar Boru Donanımları Gemi makina dairesinde her an büyük miktarda akışkanlar hareket halindedir. Çeşitli sistemler birçok makinanın soğutma, ısıtma, temizleme ve yağlama

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

Pompalar: Temel Kavramlar

Pompalar: Temel Kavramlar Pompalar: Temel Kavramlar Sunum Akışı 1. Genel Tanımlar 2. Tesisat ve Sistem 3. Tasarım 4. Çok Pompalı Sistemler 5. Problemler Tarihçe Santrifüj pompanın esas mucidi Fransız fizikçi DENIS PAPIN (1647-1714).

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

SKMV-H SKMV-H 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Mil Sızdırmazlığı. Tasarım Özellikleri

SKMV-H SKMV-H 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Mil Sızdırmazlığı. Tasarım Özellikleri SKMVH ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Basılabilen Sıvılar SKMVH pompalar aşındırıcı olmayan, içinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli düşük viskoziteli sıvıları basmaya

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA POMPALAR FLYGT FLYGT POMPA Flygt Experior, son teknoloji hidrolik kısmı, üstün verimlilikteki motorlar ve akıllı kontrollerden oluşan üç ana işlevin avantajlarını içerir. Flygt Experior, kurulumu ve çalıştırılması

Detaylı

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER

POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÜNİTE-8 POMPALAR, FANLAR VE KOMPRESÖRLER ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Pompalar Fanlar Kompresörler Bakım ve Onarım GİRİŞ Bu ünitede; pompalar, fanlar ve kompresörler hakkında genel kavramlar

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Buhar Kazanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Bazı temel bilgiler: Su, 1 atm lik basınç altında 100 C de buharlaşır ve hacmi büyük ölçüde artar. Meydana geldiği su ile dengede olan buhara doymuş buhar

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar VDI 2035 e uygun ısıtma suyu, sıcak ve soğuk kullanma suyu, soğutma/kondens suyu, su/glikol karışımları ile kullanıma uygun, sızdırmazlığı standart

Detaylı

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985)

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985) 4. POMPALAR 4.1. Giriş Pompalar imalat şekilleri ve çalışma prensiplerine göre genel olarak pozitif (hacimsel-volumetrik-yer değiştirmeli) pompalar ve roto dinamik (santrifüj) pompalar olarak ayrılırlar.

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1)

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Perşembe Perşembe Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER S 3 1 4 4 4 1 2 2.2. Hidrolik Pompalar Hidrolik pompalar,

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 40 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına

Detaylı

SDS / SDS-V SDS - V 200-500 ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı

SDS / SDS-V SDS - V 200-500 ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma

Detaylı

SDS / SDS-V ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR

SDS / SDS-V ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR ÇİFT EMİŞLİ POMPALAR Basılabilen Sıvılar serisi pompalar temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvıları basmaya uygundur. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma sıcaklığı

Detaylı

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR POMPA HİÇ SU BASMAMAKTA: 1. POMPAYI DEVREYE ALMADAN ÖNCE SU İLE TAMAMEN DOLDURULMALIDIR. BU İŞLEM YAPILMAMIŞTIR VEYA BASINÇLI SU İLE DOLDURLDUĞU İÇİN

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı TS EN ISO 25 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya az kirli, düşük veya orta viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP

DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP 65 125 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda, DIN 2533 normuna uygun flanşlar, Traktör kuyruk mili ile tahrik, Mekanik salmastra uygulanabilirlik,

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 092-2 ve TS EN 092-)

Detaylı

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları DEN 3 Pompa Sistemleri Hesapları Sistem karakteristiği B h S P P B Gözönüne alınan pompalama sisteminde, ve B noktalarına Genişletilmiş Bernoulli denklemi uygulanırsa: L f B B B h h z g v g P h z g v g

Detaylı

SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP

SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP 32 300 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında), DIN 2533 normuna (TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 standartlarına) uygun flanşlar, Elektrik

Detaylı

POMPALAMA SİSTEMLERİ TASARIM / UYGULAMA / İŞLETME HATALARI

POMPALAMA SİSTEMLERİ TASARIM / UYGULAMA / İŞLETME HATALARI POMPALAMA SİSTEMLERİ TASARIM / UYGULAMA / İŞLETME HATALARI Dr. Haluk KARADOĞAN özet Bu sunumda pompalama sistemlerinin Tasarım hataları Uygulama hataları İşletme hataları hatırlatılmaya çalışılmıştır...

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri.

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. ATIK SU / PROSES POMPALARI Basılabilen Sıvılar Endüstriyel ve evsel ham atık sular, katı ve lifli parçalar içeren sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı DN 40...DN mm Arkadan sökülebilir tasarım sayesinde,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SERİ-PARALEL BAĞLI POMPA DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

SNT EN 733 NORM POMPALAR

SNT EN 733 NORM POMPALAR EN 733 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 0 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 092-2 ve TS EN 092- normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

SDS / SNK YANGIN POMPALARI. UL Kimdir, Ne yapar: UL Güvenlik Standardı: UL 448. FM Kimdir, Ne Yapar: FM Onay Standardı: 1311 / 1319

SDS / SNK YANGIN POMPALARI. UL Kimdir, Ne yapar: UL Güvenlik Standardı: UL 448. FM Kimdir, Ne Yapar: FM Onay Standardı: 1311 / 1319 SDS / SNK YNGIN POMPLRI UL Kimdir, Ne yapar: UL (Underwriters Laboratories Inc.) 5 ana stratejik dalda (Ürün Güvenliği, Çevre, Sağlık, Üniversite ve Doğrulama Servisleri) faaliyet gösteren uluslararası

Detaylı

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI 3.1 ALÇAK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER Alçak taraftan şamandıralı soğutucu akışkan kontrol sistemleri eski soğutma tesislerinde oldukça yaygındı. Bu sistemlere Sıvı

Detaylı

SNM / SNM-V SNM- V MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri.

SNM / SNM-V SNM- V MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. SNM / SNMV MONOOK SNTRİFÜJ POMPR asılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik ilgiler asma Flanşı Debi asma Yüksekliği ız

Detaylı

Temel Hidrolik- Karakteristik Eğriler

Temel Hidrolik- Karakteristik Eğriler Temel Hidrolik- Karakteristik Eğriler Vahap UĞURLUDEMİR, KSB A.Ş., Adana Hydraulic basics - Characteristic curves 1 Bir santrifüj pompanın ana parçaları Bir santrifüj pompa 4 ana parçadan oluşur. 1 Çark:Kinetik

Detaylı

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir.

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir. 2.3.1. Pompalar Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP

MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP 32 50 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 normuna (TS EN 092-2 ve TS EN 092- standartlarına) uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun elektrik

Detaylı

ECO SNL HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR

ECO SNL HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı DN 40...DN 150 mm Debi Basma

Detaylı

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER Progresiv bir sistem çalışmaya başladığı zaman blok içerisinde bulunan pistonlar sırayla hareket etmeye başlar ve birbirlerini sırayla tahrik

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ Gemi dizel motorlarda yakıtın yanması için silindire sevk edilen emiş (dolgu) havası ile motorun ilk hareketi

Detaylı

4. POMPALAR Dalgıç derin kuyu pompaları

4. POMPALAR Dalgıç derin kuyu pompaları 4. POMPALAR 4.2.3.5.2.2. Dalgıç derin kuyu pompaları Dalgıç derin kuyu pompaları, diğer düşey milli türbin pompaların olumsuz yönlerini elimine etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu tip pompada pompa özel

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

UL 448 standardı, yangın sistemlerinde kullanılan pompaların tasarımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve test koşullarını içermektedir.

UL 448 standardı, yangın sistemlerinde kullanılan pompaların tasarımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve test koşullarını içermektedir. SDS // SNK YANGIN YANGIN POMPALARI UL Kimdir, Ne yapar: UL (Underwriters Laboratories Inc.) 5 ana stratejik dalda (Ürün Güvenliği, Çevre, Sağlık, Üniversite ve Doğrulama Servisleri) faaliyet gösteren uluslararası

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır.

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır. Ürün Kodu : NDV İĞNE VANA İğne vana, gövde, silindir, piston, akış yönlendirici, mil ve dişlilerden oluşan yüksek basınç vanasıdır. Atık sularda kullanılmaz, temiz sularda olmak şartı ile herhangi bir

Detaylı

POMPA UYGULAMALARI 1. GİRİŞ

POMPA UYGULAMALARI 1. GİRİŞ 1 POMPA UYGULAMALARI Uygulamanın Amacı: Pompayı ve elemanlarını tanır, çalışma prensibini öğrenir. Pompada basma yüksekliği ve kavitasyon olayını öğrenir. Bir santrifüj ve dalgıç tip pompanın montajını

Detaylı

DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32

DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32 DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, TSE 514 standardına uygun, Elektrik motoru, dizel motor veya traktör kuyruk mili ile çalıştırılabilir, Kuyularda her derinlikteki

Detaylı

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ HİDROLİK NEDİR Hidrolik kelimesi Su anlamına gelen Hydro ile Boru anlamına gelen Aulos terimlerinden meydana

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

TS EN ISO. Düz Boruya Monte Edilen SNL. Santrifüj Pompalar ATEX SNL 02 04-10

TS EN ISO. Düz Boruya Monte Edilen SNL. Santrifüj Pompalar ATEX SNL 02 04-10 TS EN ISO 9905 Düz Boruya Monte Edilen Santrifüj Pompalar ATEX 02 0-10 Genel Bilgiler Basılabilen Sıvılar pompalar temiz veya çok hafif kirli düşük viskoziteli sıvıları basmaya uygundur. Teknik Bilgiler

Detaylı

DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP

DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP DİŞLİ KUTULU SALYANGOZ POMPALAR DKSP 65 5 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 455 normunda, DIN 533 normuna uygun flanşlar, Traktör kuyruk mili ile tahrik, Mekanik salmastra uygulanabilirlik, TS

Detaylı

Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ

Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ Blowerlar ve Difüzörler SIVI TRANSFER ÜRÜNLERİ Blowerlar, emisyona uğrayan ortamdaki havanın yüksek debide veya düşük basınç da transferini sağlayan, motordan aldığı kuvvet ile fanı döndüren tesisat ekipmanlarıdır.

Detaylı

Üstün kaliteli armatürler ve sistemler Cocon Q Kontrol vanası Isıtma ve soğutma sistemlerinde hidrolik dengeleme ve kontrol için vana.

Üstün kaliteli armatürler ve sistemler Cocon Q Kontrol vanası Isıtma ve soğutma sistemlerinde hidrolik dengeleme ve kontrol için vana. Üstün kaliteli armatürler ve sistemler Cocon Q Kontrol vanası Isıtma ve soğutma sistemlerinde hidrolik dengeleme ve kontrol için vana Ürün broşürü Cocon Q Kontrol vanası Çalışma prensibi, yapısı 2 Oventrop

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

Temel Hidrolik- Karakteristik Eğrilerğ

Temel Hidrolik- Karakteristik Eğrilerğ Temel Hidrolik- Karakteristik Eğrilerğ Arzu Kulil, KSB A.Ş., İstanbul Hydraulic basics - Characteristic curves 1 Bir santrifüj pompanın Karakteristik QH-eğrileriğ Basma yüksekliği H [%] 160 140 120 Pompa

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ

KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ MAS Sanayi A.Ş. Merkez Ofis: Atasehir Bulvarı ATA Çarsı.K.No:59 İSTANBUL TÜRKİYE Tel: +9 (16) 56 1 (Pbx)- Fax:+9 (16) 56 5 E-Mail: masgrup@superonline.com

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Yatay Tek Kademeli Santrifüj Pompalar. EA Serisi

Yatay Tek Kademeli Santrifüj Pompalar. EA Serisi Yatay Tek Kademeli Santrifüj Pompalar EA Serisi Tecrübe Pompa teknolojileri alanındaki 35 yılı aşkın AR-GE, üretim ve uygulama deneyimi, uzman satış ve satış sonrası hizmetlerimiz ile kaliteden ödün vermeden

Detaylı

NM Serisi DM Serisi

NM Serisi DM Serisi 2018 Ürün Adı Sayfa Numarası NM Serisi... 3 NMM Serisi... 17 INM Serisi... 29 KMU Serisi... 40 KMU-V Serisi... 47 OMK Serisi... 48 OMK-V Serisi... 58 KME Serisi... 59 NMP Serisi... 65 KYP Serisi... 68

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 2 Hidrolik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi - 2016 2 Bu Derste İşlenecek Konular Hidrolik Sistemin Yapısı Hidolik Güç Üniteleri

Detaylı

Pompa Sistemleri Temel Kavramlar

Pompa Sistemleri Temel Kavramlar Pompa Sistemleri Temel Kavramlar Yaşam sevgidir ve Su sevginin en Berrak halidir Hamdi Nadir Tural Makina Yük. Müh. İş Geliştirme Müdürü Standart Pompa Ajanda Genel Tanımlar Tesisat ve Sistem Sistem Tasarımı

Detaylı

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI Isıtma ve soğutma sistemlerinden havanın tamamen atılması içindir. En küçük hava kabarcıklarını gidermekle kalmaz aynı zamanda suda erimiş durumdaki

Detaylı

SKM-E SKM-E 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (UÇTAN EMİŞLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri.

SKM-E SKM-E 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (UÇTAN EMİŞLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. KME ÇOK KAEMELİ POMPALAR (UÇTAN EMİŞLİ) Basılabilen ıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı ebi Basma Yüksekliği

Detaylı

GÜÇ MODU F (Hassas Mod) E (Ekonomik Mod) P (Güç modu) HP (Yüksek Güç Modu) Hassas haraket gerektiren hafif çalıșmalar içindir Düșük yakıt tüketimi istenen çalıșmalar içindir Genel kazı ve yükleme çalıșmaları

Detaylı

NETZSCH Pumps & Systems - Solutions you can trust NETZSCH NEMO SERİSİ MONOPOMPALAR

NETZSCH Pumps & Systems - Solutions you can trust NETZSCH NEMO SERİSİ MONOPOMPALAR NETZSCH NEMO SERİSİ MONOPOMPALAR NETZSCH Pumps & Systems Hakkında NETZSCH Pumps & Systems 1873 yılında Thomas ve Christian Netzsch tarafından Selb/Almanya da kurulmuştur. Günümüzde gelinen noktada 1900

Detaylı

Proses Tekniği 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK

Proses Tekniği 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK Proses Tekniği 3.HAFTA 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK Sürekli Akışlı Açık Sistemlerde Enerji Korunumu de = d dt Sistem dt eρdv + eρ V b n A Bu denklemde e = u + m + gz Q net,g + W net,g = d dt eρdv

Detaylı

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI YATAY SANTRİFÜJ POMPALARA KAİDE YAPIMI * Her pompa için ayrı bir BETON kaide düşünülmelidir. * Kaide konulacak yerin ve pompanın su terazisi ile

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ

GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ Turbo kelimesinin kelime anlamı Turbo yada türbin kelimesi latince kökenli olup anlamı bir eksen etrafında dönen parçadır. 1 TANIM Turbo

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP DALGIÇ POMPALAR SDP 6-8 - 10-12 SUBMERSIBLE PUMPS SDP 6-8 - 10-12 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, TSE 11146 standardına uygun, NEMA standardındaki motorlara uygun, Kuyuya montajı kolay, Montaj maliyeti

Detaylı

TS EN ISO SNM / SNM-V. Monoblok Santrifüj Pompalar ATEX SNM 02 04-10

TS EN ISO SNM / SNM-V. Monoblok Santrifüj Pompalar ATEX SNM 02 04-10 TS EN ISO 9905 SN / SNV onoblok Santrifüj ompalar ATEX SN 02 0410 Genel Bilgiler SN / SNV Basılabilen Sıvılar SN / SNV pompalar içinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli,

Detaylı

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır.

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır. İĞNE VANA İğne vana, gövde, silindir, piston, akış yönlendirici, mil ve dişlilerden oluşan yüksek basınç vanasıdır. Atık sularda kullanılmaz, temiz sularda olmak şartı ile herhangi bir vana olarak da kullanılabilir.

Detaylı