Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com"

Transkript

1 Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK

2 Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux

3 Linux Dosya Yapısı Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux

4 Bu Bölümde Öğrenecekleriniz... Linux Dosya Yapısı -Dosya sisteminin ne olduğu -Windowstan linux'e geçişte dosya sisteminde karşılaşılabilecek sorunların çözümü - Windows işletim sisteminden linux işletim sistemine geçildiğinde, windows'ta bulunan dosyaların linux karşılığı -Linux'un kendi dosya yapısı

5 Dosya Sistemi(File System) Nedir? Linux Dosya Yapısı -Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. -Genellikle dosya sistemi olmayan bir disk yüzeyinde bir program çalışmaz. -Programların çalışması için bir dosya sistemine ihtiyaç vardır; dosya sistemlerinin olabilmesi için de bir disk veya disk bölümüne ihtiyaç duyulur. -Linux dağıtımlarında dosya yapısı küçük farklılıklar dışında hemen hemen aynıdır.

6 Linux Dizin Yapısı Linux Dosya Yapısı Lİnux dosya sistemi tek köklü bir ağaç yapısı biçimindedir; ms-windows türevi işletim sistemleri bunun aksine çok köklü ağaç yapısında dosya sistemlerine sahiptir.

7 Linux'ta hangi klasör ne işe yarar? Linux Dosya Yapısı FSSTND'a göre root altındaki temel klasörler: /bin : Olması şart komut dosyalarını içerir /boot : Başlangıç için gerekli dosyaları bulundurur /dev : Donanım dosyaları vardır /etc : Sistem ayarlarını barındırır /lib : Kütüphane dosyaları ve kernel modülleri bulunur /media: Kaldırılabilir aygıtların (CD-Rom, Flash bellek vs...) sisteme eklendiği klasördür.

8 Linux'ta hangi klasör ne işe yarar? Linux Dosya Yapısı /mnt : Bir dosya sistemini geçici olarak eklemek için kullanılır. /opt : Ekstra programların kurulması içindir /sbin : Sistemi yöneticisiyle ilgili çalıştırabilir dosyaları tutar. /srv : Sistemin sunduğu hizmetlerle alakalıdır /tmp : Geçici dosyaları tutmak içindir /usr : İkincil bir hiyerarşi /var : Değişken verileri saklar

9 En Çok Kullanacağımız Klasörler Linux Dosya Yapısı /home : klasörü içerisinde her kullanıcının kendi adında bir alt klasörü bulunur. /initrd : Yaklaşık olarak baslangıç bellek diski anlamına gelmektedir. Boot aşamasında ilk önce çekirdek (kernel) yüklenir. /lost+found :Kötü bir sistem kapanmasından sonra, olması gereken bazı dosyaları bulamıyorsanız, /lost+found kısmına bakmanızda yarar var. /root :Diger kullanicilardan farkli oldugu icin root'un ev klasoru /home altinda tutulmaz; ayrilmasi icin /root klasoru altindadir.

10 Linux Dosya Sistemleri Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux

11 Dosya Sistemi Çeşitleri Linux Dosya Sistemleri MINIX,En eski dosya sistemi yapısıdır. Güvenli bir sistem olarak kabul edilebilir. XIA, minix dosya sistemi yapısının daha gelişmiş hali denilebilir. EXT2,ileriye dönük olarak tasarlandığı için, dosya sistemi kodlarını kurulu bir sisteme uygulamak için birtakım yeni ayarlar yapılmasını gerektirmez.

12 Dosya Sistemi Çeşitleri - II Linux Dosya Sistemleri EXT3,Ext2 dosya sistemi yapısının sahip olduğu bütün özelliklerin yanısıra bir de günlükleme (journalling) özelliği vardır. MSDOS,MSDOS, OS/2 ve Windows NT ile uyumlu bir dosya sistemi yapısıdır. UMSDOS,Bu sistem sayesinde bir MSDOS dosya sistemi, sanki bir Linux dosya sistemiymiş gibi çalışabilir.

13 Dosya Sistemi Çeşitleri - III Linux Dosya Sistemleri VFAT,FAT tan daha büyük disk alanlarını destekleyen bu yapı, FAT32 sisteminin bir uzantısıdır. REISERFS,Hans Reiser tarafından geliştirilmiş bir dosya sistemi yapısıdır. XFS,En kararlı ve sağlam günlükleme dosya sistemlerinden biridir. EXT4,Ext3 dosya sisteminin sahip olduğu özelliklere ek olarak büyük boyutlu dosyaları ve dosya sistemlerini destekleyen bir yapıya sahiptir

14 Hangi Dosya Sistemini Kullanmalıyım? Linux Dosya Sistemleri -Pek çok değişik dosya sistemi arasında genellikle küçük farklılıklar vardır. -Ext3 en popüler dosya sistemidir. Çünkü kararlı ve günlükleme yapabilmektedir. -Dosya sistemi seçimi kişilere ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. -Günlükleme yapma yeteneğine sahip dosya sistemleri, aynı zamanda, günlüklü dosya sistemleri diye de adlandırılırlar.

15 Ubuntu İşletim Sistemi Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux

16 Ubuntu Nedir? Ubuntu İşletim Sistemi -Ubuntu, Linux tabanlı ve Debian geleneğini temel alan bir işletim Sistemidir. -Ubuntu'nun hedefi ortalama bilgisayar kullanıcılarına kullanımı ve kurulumu oldukça basit, güncel ve güvenli bir işletim sistemi sunmaktır. -Ubuntu aldığı %30'luk oyla, 2007 yılında masaüstü kullanımında en gözde Linux dağıtımı seçilmiştir

17 Ubuntu İşletim Sisteminin Özellikleri Ubuntu İşletim Sistemi Güvenli : Anti-virüs programı gerekmez. Virüs ubuntu'ya zarar veremez. Yüksek Performans : Windows işletim sisteminde olduğu gibi yazılım yüklendikçe sistem yavaşlamaz. Kolay Kullanılabilirlik : Linux'un grafik arayüzü çok gelişmiştir. Kod yazmadan windows'ta yaptığınız her işlemi yapabilirsiniz.

18 Ubuntu İşletim Sisteminin Özellikleri Ubuntu İşletim Sistemi Yazılım Desteği : Günlük hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz yazılımları yazılım merkezinden ya da paket yöneticisinde kolay bir şekilde kurabiliriz. Sistem Ücreti : Windows işletim sistemini kullanmak için para öderiz fakat ubuntu işletim sistemini kullanmak için para ödemeyiz. İnternetten indirip rahatlıkla kullanabilirsiniz.

19 Ubuntu İşletim Sisteminin Özellikleri Ubuntu İşletim Sistemi Window'la Kullanılabilirlik : Bilgisayarınıza ubuntu kurmak isterseniz. Windows 7,vista,xp gibi işletim sistemlerinden vazgeçmeniz gerekmez. İşletim sistemlerini aynı bilgisayarda farklı disk bölümlerinde tutabilirsiniz. Donanım Desteği: Ubuntu'da ekran kartı veya diğer sürücüleri internette arayıp indirmemiz gerekmez. Donanım Sürücüleri adlı program donanımınızı tanıyarak uygun sürücüyü internetten indirerek bilgisayarınıza yükler.

20 Ubuntu İşletim Sisteminin Özellikleri Ubuntu İşletim Sistemi Güncel : Ubuntunun arkasında geniş bir geliştirici kadrosu vardır. Bu kadro altı ayda bir yeni bir sürüm çıkarır. Özelleştirilebilir: İşletim sisteminin özeliiklerini kendinize ya da işinize göre düzenleyebilirsiniz.

21 Nasıl Program Yüklerim? Ubuntu İşletim Sistemi Ubuntu Yazılım Merkezi: Herhangi bir kod yazmadadan kolaylıkla yazılım yüklememizi sağlayan bir yazılımdır. Synaptic Paket Yöneticisi: Ubuntu yazılım merkezinde olduğu gibi sistemimize kolaylıkla yazılım,kütüphane,dosya yükleyebiliriz. -Yazılım yüklemek için synaptic paket yöneticisi ve yazılım merkezi dışında başka yollarda vardır.

22 Windows programları Ubuntu'da çalışır mı? Ubuntu İşletim Sistemi Normal şartlar altında hayır. Windows üzerinde kullandığınız programlar (eğer programın Linux sürümü yok ise) Ubuntu'da sağlıklı bir şekilde çalıştırılamazlar. Eğer Windows'ta kullandığınız ve hiç bir şekilde vazgeçemeyeceğiniz bir program varsa şansınızı Wine denilen öykünücü program aracılığıyla deneyebilirsiniz.

23 Bazı Windows Programlarının Ubuntu'daki Karşılıkları Ofis Yazılımları : (Daha Fazla) Microsoft Office LibreOffice == OpenOffice.Org Çokluortam Yazılımları : Media Player Totem == VLC player Grafik & Tasarım Yazılımları : Adobe Photoshop Gimp == CinePaint İnternet ve Ağ Yazılımları : MSN Live Messenger Emesene == Empathy Internet Explorer Mozilla Firefox == Chromium Sistem Yazılımları: Program ekle kaldır Synaptic Paket Yöneticisi

24 Antivirüs programı kullanmalı mıyım? Ubuntu İşletim Sistemi -Virüs programı denilince akla gelen, arka planda çalışan ve sistemi tarayan bir yazılım akla gelir. -Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. -Linux'te bulunan anti-virüs programlarının çoğunluğu e-posta sunucularında kullanılır. -Masaüstü bilgisayar kullanıcıları için gerekli değildir.

25 Donanımlar Nasıl Tanıtılır? Ubuntu İşletim Sistemi -Ubuntu'da donanım tanıma işlemleri genellikle otomatik olarak yapılır. - Ubuntu ve beraberinde gelen Linux çekirdeği, bünyesinde binlerce çeşit donanıma uygun sürücü paketlerini bünyesinde barındırımaktadır -Otomatik tanınmayan veya sorunlu çalışan herhangi bir donanımınız olursa onun için bazı ek ayarlar yapmanız gerekebilir.

26 Sıkıştırılmış Dosyaları Nasıl Açarım? Ubuntu İşletim Sistemi -Normal olarak ubuntuda.zip,.xz,.tar.xz,.targz, tar., bz2... gibi uzantılara sahip dosyaları arşiv yöneticisi ile açabiliriz. -.rar uzantılı dosyaları açmak için ise yazılım merkezine rar ve unrar yazıp çıkan paketleri yüklememiz yeterlidir.

27 Gnome Masaüstü ve Menüler Ubuntu İşletim Sistemi -Gnome masaüstü ubuntu sürümünde yüklü olarak geliyor. İsteğiniz dahilinde farklı masaüstü yöneticilerini(kde,xcfe...) kullanabilirsiniz. -Gnome masüstünün özellikleri Sistem->Gnome Hakkında bilgiye sekmesinden bakabilirsiniz. -Windowsta yaptığımız işlemleri ubuntu ile yapabilmek için menüleri ve işlevlerini iyi bir şekilde tanımalıyız.

28 Komut Satırında Linux Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux

29 Shell (Kabuk) nedir? Komut Satırında Linux -Linux'un türetildiği UNIX sistemlerinde komutları yorumlamak ve yönetmek için kullanılan programa kabuk Denir. -Bütün Linux dağıtımlarında bir kabuk bulunur. -Kabuğun ubuntu sisteminde karşılığı Terminal programıdır. Uygulamalar->Donatılar->Uçbirim sekmesinden terminale ulaşabiliriz.

30 Gnome Terminal Komut Satırında Linux -Terminal penceremizi açtığımızda karşımıza ilk gelen çıktı şeklindedir. -Terminal programının hangi kabuğu öğrenmek için echo $SHELL yazarsak, /bin/bash çıktısını alacağız. -Üst kısımındanda görüldüğü gibi bash kabuğunu kullanmaktayız. bash kabuğundan başka bir çok kabuk vardır.

31 Kabuk(Shell) Çeşitleri Komut Satırında Linux bash(eskiden sh) Kabuğu : Bash kabuğu ilk unix sistemlerinde hem sh ve ksh kabukları, hem de bazı csh özellikleri için orjinal olarak geliştirilen özellikleri içerir. tcsh (eskiden csh) Kabuğu : C Kabuğunun (csh) açık kaynak versiyonudur. Bu kabuk çoğu Berkeley UNIX sistemlerde varsayınlan kabuk olarak kullanılır

32 Kabuk(Shell) Çeşitleri Komut Satırında Linux ash Kabuğu: Unix sh kabuğunun ufak bir versiyonudur. sh kabuğunun çoğu özelliğini barındırmaz. ksh Kabuğu: Ksh kabuğu sh kabuğunun atasıdır. zsh Kabuğu: zsh kabuğu ise sh kabuğunun klonlarından biridir. posix uyumludur (bash gibi). Ancak yazım denetimi ve komut düzenlemeye farklı yaklaşım gibi özellikler içerir.

33 Dosya ve Dizin Komutları Komut Satırında Linux cd komutu: Dizinler arasında gezinmemizi sağlar. Örnek: cd * cd ~ * cd / * cd.. * cd - * cd /var/games/ * cd ~ /Masaüstü pwd komutu: Çalıştığımız andaki dizinin konumunu verir. Gnome terminalde bu özelliği bize sağlamaktadır.

34 Dosya ve Dizin Komutları Komut Satırında Linux ls komutu geçerli dizindeki dosyaların bir listesini verir. Örnek: ls * ls ~ * ls ~/Masaüstü * ls /lib * ls -l cp komutu ile dosyaların bir kopyasını oluştururuz. Örnek: cp /home/eren/masaüstü/eren.txt.zip /home/eren/masaüstü/micro/kopya.zip

35 Dosya ve Dizin Komutları Komut Satırında Linux mv komutu ile dosyaları bir yerden başka bir yere taşıma yapabiliriz. Örnek: mv taşınacakdosyakonum dosyanıntaşınacağıyer rm komutu dosyaları silmek için kullanılır. Örnek: rm ~/Masaüstü/eren.txt * rm -R ~/Masaüstü/dosya mkdir komutu dizin oluşturmanızı sağlar. Örnek: mkdir eren mkdir ~/Masaüstü/eren2

36 Sistem Bilgisi Komutları Komut Satırında Linux Not: Gnome terminal'de case sensetive özelliği bulunmaktadır. user,user,user aynı değildir. df komutu ile disk bilgisini okuyabiliriz. Örnek: df * df -h free komutu ile boş ve kullanılan hafızayı öğrenebiliriz. Örnek: free * free -m

37 Dosya ve Dizin Komutları Komut Satırında Linux top komutu ile bilgisayarın anlık işlemci, bellek alanı vb bilgileri öğrenebiliriz. Örnek: top * q Uname komutu ile işletim sistemi bilgilerini öğrenebiliriz. Örnek: uname * uname -a lsb_release komutu ile linux sürüm bilgilerini öğrenebiliriz. Örnek: lsb_release * lsb_release -a

38 Yetki Gerektiren Yürütme Komutları Komut Satırında Linux addgroup komutu ile sisteme kullanıcı grubu ekleyebiliriz. Örnek : sudo addgroup yenigrup adduser komutu ile sistemde yeni bir kullanıcı oluşturabiliriz. Örnek : sudo adduser eren passwd komutuyla kullanıcıya şifre atayabiliriz. Örnek: sudo passwd eren * sudo adduser eren yenigrup

39 Seçenek Komutları Komut Satırında Linux Komutlara ekstra parametreler vererek komuların çıktılarını degiştirebiliriz. Örnek: ls * ls -s * ls -h * ls -sh * ls -a * ls -l ls size *ls human-readable * ls less

40 man ve Yardım Alma Komutları Komut Satırında Linux komut help ve man komut komut satırında bizim için önemli 2 komuttur. Komutları anlamak, açıklamalarını öğrenmek için -h ya da help komutunu kullanmalıyız. Örnek: Örnek: man ls * man -d ls *man man * ls -h * help help Man ve help komutları birbirinden farklıdır.

41 Paket Komutları Komut Satırında Linux Paket yöneticisi, yazılım depolarındaki paketleri kurmanızı, bilgisayarınızda var olan paketlerin yeni sürümleri çıkmışsa güncellemenizi ve gerek duymadığınız yazılımları bilgisayarınızdan kaldırmanızı sağlar. Paketler ile ilgili olan işlemlerimizi ise gnome terminal aracılığıyla yapacağız. Tanım: apt-get, dpkg, targz apache_ i386.deb

42 Paket Listesini Güncelleme Ve Paket Kurma Komut Satırında Linux Paket Listesini Güncelleme: Paket listeleri /etc/apt/sources.list adresinde bulunmaktadır. Örnek: apt-get update Paket Yükleme: İhtiyaç duyduğumuz paketleri apt-get install komutu ile yükleyebiliriz. Örnek: apt-get install emesene *apt-get install gpaint * apt-get install amsn

43 Paket Kaldırma Ve Güncelleme Komutları Komut Satırında Linux Paket Kaldırma: Kullanılmayan ya da istediğiniz bir paketi apt ile sistemden kaldırabiliriz. Örnek: apt-get remove emesene * apt-get remove amsn * apt-get remove purge gpaint * apt-get autoremove Paket Güncelleme: Tüm paketleri tek bir komut ile güncelleyebiliriz. Örnek: apt-get upgrade * apt-get -u upgrade

44 Son Teşekkürler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu Yazılım

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Temel Kavramlar İşletim Sistemi Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1 Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri https://www.youtube.com/channel/uc3bcgwoodnxga3i7oqjipta www.ayazagan.com İçindekiler LİNUX

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux İşletim Sistemleri Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux İşletim Sistemleri Linux Terimlerinin Açıklanması Gömülü Linux İşletim Sistemleri Ubuntu Kurulumu Linux İşletim

Detaylı

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Linux Masaüstü Ortamı Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Sunum İçeriği Genel Bilgiler Linux'a Yazılım Kurmak

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com Giriş Kernel Derleme Ramdisk oluşturma /dev/shm Aygıtı Kabuk Programlama Dosya Türlerinin Sisteme Yüklenmesi Linux Dosya Yapısı Giriş Kernel Derleme

Detaylı

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma 1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma Ubuntu işletim sisteminde en kolay program kurma yöntemidir. Birlikte Ubuntu Yazılım Merkezini tanımaya çalışalım.

Detaylı

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN Selçuk Üniversitesi e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 İçerik Giriş 1 Giriş Temel kavramlar Tarihçe 2 Çekirdek Linux dağıtımları Paketler 3 Neden Linux? Nereden ve nasıl

Detaylı

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ 16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30 Temel Linux Eğitimi Süha TUNA http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ Bölüm 1 Linux İşletim Sistemi Linux Linux, UNIX benzeri, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Bu derste Li u e ko ut satırı ara üzü hakkı da ilgi

Detaylı

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi.

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi. Linux 101 Kazanımlar Linux nedir? Linux dizin yapısı Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları Bash programlama Dosya işlemleri Süreç yönetimi Sıkıştırma Sistem hakkında bilgi edinme Kullanıcı yönetimi

Detaylı

Linux Dosya Sistemi Yapısı. Dosya Sistemleri:

Linux Dosya Sistemi Yapısı. Dosya Sistemleri: Linux Dosya Sistemi Yapısı Dosya Sistemleri: Dosya sistemi(file system), disk üzerindeki dosyaların organize edilmesi, saklanma biçimidir. İşletim sistemi, sabit diski belli bir düzene göre kullanır ve

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme 3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme Windows: 1. Adım: Not: Versiyon 12.5, 14 ve 15 için aynı menü yolunda ancak görsellik farkı bulunmaktadır. V15 için: 3CX

Detaylı

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler Temel Linux Eğitimi İçindekiler 1. Linux Topluluğu ve Açık Kaynak Sistemlerde Kariyer İmkanları...3 1.1 Linux tarihsel gelişim ve popüler İşletim Sistemleri...3...3...3...3 1.2 Ana Açık Kaynak Uygulamalar...3...3...3...3

Detaylı

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox)

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox) Linux üzerinden windows işletim sisteminide kullanmak istiyorsanız Virtualbox size uygun olabilir. VirtualBox, Linux üzerinde yaygın olarak kullanılan sanallaştırma araçlarından birisidir. Böylece Windows

Detaylı

Linux e Giriş ve Dağıtımlar

Linux e Giriş ve Dağıtımlar Linux e Giriş ve Dağıtımlar Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN Linux Nedir? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen, çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux un kalbi olan

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ. Gnu GENEL KAMU LİSANSI(GPL)

İŞLETİM SİSTEMİ. Gnu GENEL KAMU LİSANSI(GPL) İŞLETİM SİSTEMİ Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. AÇIK KAYNAK

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Kabuk Programlama (Bash)

Kabuk Programlama (Bash) Kabuk Programlama (Bash) Erkan Esmer Ocak, 2013 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Kabuk(Shell)............................................... 3 3 Çekirdek(Kernel).............................................

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

1.Debian. 2.Ubuntu. Şekil 1. Güncel logosu

1.Debian. 2.Ubuntu. Şekil 1. Güncel logosu Linux Dağıtımları GNU/Linux dağıtımı,linux çekirdeği ve GNU araçlarıyla tam donanımlı bir işletim sistemi haline getirilerek son kullanıcıya sunulmuş halidir.dağıtım kavramı, özgür yazılım felsefesinin

Detaylı

Pardus. S.Çağlar Onur, caglar@pardus.org.tr. 21 Aralık 2006. Pardus Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği

Pardus. S.Çağlar Onur, caglar@pardus.org.tr. 21 Aralık 2006. Pardus Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği Yenilikleri Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği 21 Aralık 2006 Yenilikleri İçerik 1 Neden? Nasıl? 2 Yenilikleri man 3 Yenilikleri Neden? Nasıl? 1 Neden? Nasıl? 2 Yenilikleri man 3 Yenilikleri

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

İnternet Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu

İnternet Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu İnternet Uygulamaları FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu İnternet Uygulamaları İnternet tarayıcı programları Günümüz bilgisayar kullanıcılarının bilgisayar başında en çok vakit harcadıkları internet

Detaylı

PARDUS 5 PROGRAMLARI

PARDUS 5 PROGRAMLARI PARDUS 5 PROGRAMLARI Linux'ta yazılımlar nereden temin edilirler? Linux işletim sistemi için sürüm çıkaran yazılım üreticileri, Linux sürümlerini genellikle çalıştırılabilir durumda olmayan, ham dosyalar

Detaylı

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi?

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi? Dosya/Dizin İzinleri Linux te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere ait 3 tür izin vardır: - Dosya

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Pardus. A. Murat Eren, 25 Mart Pardus Geliştiricisi. Pardus Yenilikleri Sık Sorulan Sorular

Pardus. A. Murat Eren, 25 Mart Pardus Geliştiricisi. Pardus Yenilikleri Sık Sorulan Sorular Pardus A. Murat Eren, meren@pardus.org.tr Pardus Geliştiricisi 25 Mart 2007 İçerik 1 Neden? Nasıl? 2 3 Neden? Nasıl? 1 Neden? Nasıl? 2 3 Neden? Nasıl? Neden? Ana sözleşme Pardus, UEKAE tarafından, bilişim

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu UBNT UniFi mfi Ububntu Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu İlknur Duran - Net Vizyon Bilgi İşlem A.Ş. Ubiquiti Networks (UBNT) UniFi ve mfi ürün ailesinin kurulumu, konfigurasyonu

Detaylı

Linux un Tarihsel gelişimi

Linux un Tarihsel gelişimi Linux un Tarihsel gelişimi Unix, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik,

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

Pardus ta Komutlarla Çalışmak

Pardus ta Komutlarla Çalışmak KONSOL KOMUTLARI Pardus ta Komutlarla Çalışmak Pardus üzerinde şu ana kadar tüm işlemlerimizi grafik ara yüz ile fare ve klavyeyi kullanarak gerçekleştirdik. Şimdiye kadar yaptığımız tüm işlemler ve daha

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ Giriş Düzeyi Vize Hazırlık Ders Notları 1 Açık Kaynak İşletim Sistemleri 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. İşletim Sistemi nedir? İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi

Detaylı

KWorld PlusTV Analog USB Stick

KWorld PlusTV Analog USB Stick KWorld PlusTV Analog USB Stick PlusTV Analog USB Stick Kurulum Kılavuzu İçindekiler V1.5 Bölüm 1 : PlusTV Analog USB Stick Donanım Kurulumu Kurulum...2 1.1 Paket İçeriği...2 1.2 Sistem Gereksinimleri...2

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi UZEM CANLI DERS SİSTEMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU 2 destek.uzemsistem@marmara.edu.tr adresinden tüm problemlerinizi UZEM Teknik Destek Bölümüne

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü 2015 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 Temel Linux Kullanımı Temel Komut Serisi-1 Linux Dosya Sistemi Linux Komut Serisi-2 Network Ayarları

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR?

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR? DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama

Detaylı

Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari

Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari Touchstone Kisisel-Egitim Sürümü Level 2 DVD-ROM ve Video DVD talimatlari ve bilinen teknik konulari DVD-ROM u kullanma Touchstone Self Study DVD-ROM Kopyasını iki şekilde çalıştırabilirsiniz: 1. Programı

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

Çekirdek Nedir? Ne yapar?

Çekirdek Nedir? Ne yapar? Çekirdek Nedir? Ne yapar? Erkan Esmer Nisan, 2014 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Çekirdek Tipleri.............................................. 3 2.1 Mikrokernel............................................

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri YAZILIM Yazılım Bilgisayar donanımının birbiri ile haberleşmesini, düzenli ve verimli çalışabilmesini sağlayan program topluluğudur. Bilgisayar yazılımları giriş birimlerinden alınan bilgilere hangi işlemlerin

Detaylı

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 Fiery Server ile ilişkili görevleri gerçekleştirmek için Fiery uygulamalarını

Detaylı

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 Akademik Dünyada Özgür Yazılım Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 1 Özgür Yazılım Nedir? Neden Özgür Yazılım? 2 Masaüstü İşletim Sistemi Ofis Uygulamaları 3 Görüntüleme 4 Bilimsel Araçlar Octave SciLab R

Detaylı

Debian GNU/Linux'da BootSplash & Grub Temalarının Kurulumu

Debian GNU/Linux'da BootSplash & Grub Temalarının Kurulumu Son Güncelleme: 13.05.2005 Debian GNU/Linux'da BootSplash & Grub Temalarının Kurulumu Okuyacağınız yazının amacı Debian GNU/Linux [1] dağıtımına, Grub [2] ile sonrasındaki açılış prosedürünün [3] tema

Detaylı

Temel masaüstü bileşenleri

Temel masaüstü bileşenleri Temel masaüstü bileşenleri Bu bölümde önce kısaca masaüstünün ne olduğundan, nasıl kullanılabileceğinden bahsedip, ardından da masaüstünün temel bileşenlerini anlatacağız. Masaüstü, simgeler, pencereler,

Detaylı

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Erdal YAZICIOGLU Sistem ve Ağ Mühendisi 21.07.2008 MAKALEDE KULLANILAN KISALTMALAR: RHEL = Red Hat Enterprise Linux GUI = Grafical User Interface (Grafiksel Arayüz)

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

Önyükleyiciler. Ercan Ersoy

Önyükleyiciler. Ercan Ersoy Önyükleyiciler Ercan Ersoy vi Önyükleyiciler İçindekiler İçindekiler Bölüm 1: Temel Bilgiler 1 İşletim Sistemi 2 Saklama Birimlerinin Bölümlendirilmesi 4 Dosya Sistemleri 6 Kalıp Dosyaları 7 Bellenim 8

Detaylı

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan, open source, bir UNIX simülatörüdür. Cygwin`in asıl amacı *nix türevi sistemlerde yer alan yazılımların Windows

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

Kurulum (Windows)...3

Kurulum (Windows)...3 Kurulum (Windows)...3 1. StarBoard Software Kurulumu...4 1.1 Sistem Gereksinimleri...4 1.2 Kurulumu Başlatma...5 1.3 Windows Media Encoder Kurulumu (Yalnızca Windows XP/Vista)...6 1.4 Kurulumu Sonlandırma...6

Detaylı

Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU...

Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU... Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU... İlk defa Richard Stallman tarafından ortaya atılmıştır. Oluşturulan bir yazılımın herkese ait ve özgür olmasını, ancak yazılımı yazan ilk programcının haklarının saklı tutulması

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 3 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ TEMEL LINUX KOMUTLARI Bütün işletim sistemlerinde grafik arayüz yardımı herhangi bir komut yazmadan işlemler gerçekleştirilebilir

Detaylı

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Gökhan SELAMET Terminal Penceresi / CLI Nasıl Açılır Standart Olarak Bilgisayar Adı Bulunduğu Dizin Kullanıcı Yetki Klasör Sistemi Terminalde çalışırken üç önemli

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz.

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz. BFT2006_0.1.4 Programı Linux kullanıcıları için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006 yılı birim fiyat adlarını ve poz numaralarını EXCEL vb. herhangi bir elektronik tablolama programı kullanmadan veya sektörel

Detaylı

SkyStar3 USB 2.0 Box 64 bit BDA Sürücü Kurulumu

SkyStar3 USB 2.0 Box 64 bit BDA Sürücü Kurulumu SkyStar3 USB 2.0 Box 64 bit BDA Sürücü Kurulumu Hazırlayan aqua ver. 2.0121018 Müşteri istek ve talepleri Windows 7 x64 işletim sistemi üzerinde yoğunlaştığından sürücü kurulumu sadece bahsi geçen işletim

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI SUNUCU MİMARİLERİ LİNUX SİSTEMLERE GİRİŞ Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 21.03.2017 1 İşletim Sistemi ve Linux Mimarileri Genel Kamu Lisansı Hangi Linux? Linux Paket Yöneticileri Linux Disk Bölümleri a) MBR,

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 19-20 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; Performans:

Detaylı

FreeBSD Erişim Kontrol Listeleri

FreeBSD Erişim Kontrol Listeleri FreeBSD Erişim Kontrol Listeleri Unix dosya izinleri çok esnek ve nerdeyse bütün erişim problemlerini çözebiliyorlar.peki ya çözemedikleri?her dosyayı başka bir kullanıcı ile paylaşmak için yeni bir grup

Detaylı

M L y b a s Plus K llan llan m ı Kı K la ı vuz vuz ( ğrenciler için)

M L y b a s Plus K llan llan m ı Kı K la ı vuz vuz ( ğrenciler için) MLb MyLabs Plus Kullanım Kılavuzu (öğrenciler ğ için) PC Uyumlu Bilgisayarlar için: MyLabs Plus Sistem Gereksinimleri İşletim Sistemi: Windows 2000, XP, veya Vista Web Tarayıcı: Internet Explorer 6.0 veya

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Cihazınızın kurulumunu tamamlamak için bu ilave talimatları kullanın. Disc Publisher cihazınızdaki Blu- ray sürücü (leri) bilgisayara bağlamak için esata kullanılır.

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA

VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA EĞİTMEN AD SOYAD : FAHRETTİN ERDİNÇ TECRÜBE : 17 YIL OKUL : 1995 DEÜ ELK-ELKTR MÜH. BİLİMSEL AKADEMİ KİMDİR? BİLİMSEL AKADEMİ, 1996 YILINDAN BERİ EĞİTİM KONUSUNDA FAALİYET

Detaylı

Mac OS Meta 4 Kurulumu

Mac OS Meta 4 Kurulumu Mac OS Meta 4 Kurulumu Meta Trader4 Müşteri Terminali, Wine kullanan Mac OS bilgisarında kurulup çalıştırılabilir. Wine, Microsoft Windows Sitemleri için geliştirilen aplikasyonları Unix tabanlı sistemlerde

Detaylı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı H. Coşkun Gündüz Can Burak Çilingir Bilgisayar Bilimleri Bölümü İstanbul Bilgi Üniversitesi Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, 2006 H. Coşkun Gündüz, Can Burak

Detaylı

KWorld. PlusTV DVB-S USB. PlusTV DVB-S USB Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

KWorld. PlusTV DVB-S USB. PlusTV DVB-S USB Kurulum Kılavuzu. İçindekiler KWorld PlusTV DVB-S USB PlusTV DVB-S USB Kurulum Kılavuzu İçindekiler V1.1 Bölüm 1 : PlusTV DVB-S USB Donanım Kurulumu...2 1.1 Paket İçeriği...2 1.2 Sistem Gereksinimleri...2 1.3 Donanım Kurulumu...2 Bölüm

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8.1 Windows Server 2012 R2 Windows 7 SP1 Windows

Detaylı