Yıldız Evrimi YILDIZ EVRİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yıldız Evrimi YILDIZ EVRİMİ"

Transkript

1 Yıldız Evrimi YILDIZ EVRİMİ

2

3 Yıldız Evrimi YILDIZ EVRİMİ

4

5

6 YILDIZ POPÜLASYONLARI Yıldız Populasyonları (Öbekler)

7 YILDIZ KÜMELERİ Yıldız Populasyonları (Öbekler) 1944 te astronom Baade bizim galaksimizde (ve benzer olarak diğer galaksilerde) iki tür yıldız bulunduğu hipotezini ortaya attı ve bunlara populasyonlar adını verdi. Bu fikir, galaksinin ve onun içerdiği yıldızların yapısı ve gelişmeleri üzerindeki bütün tartışmaların temelini oluşturdu. Baade, bizim galaksimize benzeyen en yakın dış galaksiyi (Andromeda M31) ve onun yoldaşlarını inceleyerek, M31 in merkezi bölgesinin ve yoldaşlarının HR diyagramının küresel kümelerin HR diyagramına benzediğini gösterdi; ayrıca en parlak yıldızlar kırmızı süperdevlerdi. M31 in dış bölgelerinin HR diyagramı ise galaktik kümelerinkine benziyordu ve en parlak yıldızlar anakolun mavi yıldızları idi. Baade, galaktik küme yıldızları tipindeki yıldızlara Populasyon I yıldızları, küresel küme yıldızları tipindekilere de Populasyon II yıldızları adını verdi. Sonra, bizim galaksinin çekirdek bölgeleri ile halo bölgesinin, M31 in çekirdek ve halo bölgesine benzediğini buldu, bu bölgelerde Pop.II yıldızları bulunuyordu, halbuki disk Pop.I yıldızlarından oluşmuştu. O, daha sonra çeşitli yıldız türlerinin hangi populasyona ait olduğunu araştırdı. Cepheidler, T Tauriler, Wolf-Rayetler ve genişleme halindeki assossasyonlar hepsi Pop.I yıldızları idi. RR Lyraeler, Mira tipi değişen yıldızlar, gezegenimsi bulutsular, alt cüceler ve novalar Pop.II yıldızlarıdır. Bundan sonra bu ayrım yavaş yavaş daha iyileştirildi ve görüldü ki populasyonlar arasında net bir ayrım yoktur, fakat bir populasyondan diğerine geçiş kademeli olmaktadır.

8 Population III yıldızları Evrende ilk oluşan yıldızlardır. Bu nedenle metal içermezler. Evrendeki ilk metaller bu yıldızlar tarafından üretilmiştir. Bu yıldızlar süpernova olarak hayatlarını sonlandırdıklarında evreni metal bakımından zenginleştirirler. Bu sayede onların küllerinden bir miktar metal içeren Pop II yıldızları doğar. Gözlemsel olarak keşfedilememiştir.

9 zaman Galaktik Kimyasal Evrim t=bugün t=0 Kaynak: Christlieb (2009)

10 Populasyon II yıldızları Evrenin ilk zamanlarında oluşan yıldızlardır. Metalce çok fakirdirler. Günümüze kadar ulaşanları çok yaşlı olduklarından genellikle küçük kütleli yıldızlardır. Galaksimizde, Galaktik haloda ve merkeze yakın karın bölgesinde gözlemlenirler ve küresel yıldız kümelerinde bulunurlar. Bu yıldızların süpernova veya gezegenimsi bulutsu olarak hayatlarına son vermeleri evreni ve galaksileri metal bakımından daha da zenginleştirmiş. Bu sayede Pop II yıldızlarının küllerinden metalce zengin Pop I yıldızları doğarlar. Orion Bulutsusu (Pop II yıldızlarının artıklarından Pop I yıldızları doğuyor)

11 zaman Galaktik Kimyasal Evrim t=bugün t=0 Kaynak: Christlieb (2009)

12 Populasyon I yıldızları Metalce zengin genç yıldızlardır. Güneş bir Pop I yıldızıdır. Samanyolu galaksisinin spiral kollarında yer alırlar. Açık yıldız kümelerinde bulunurlar. Gezegenler metal içerikli maddenin yıldızların etrafında bir yığılma diski oluşturması ile meydana geldiklerinden bu yıldızlar gezegen barındırmak için ideal cisimlerdir.

13 zaman Galaktik Kimyasal Evrim t=bugün t=0 Kaynak: Christlieb (2009)

14 Yıldızların renkleri onların yaşları hakkında bilgi verir mi?

15

16 YILDIZ KÜMELERİ Yıldız kümesi denildiği zaman, birbirlerine fiziksel olarak bağlı yıldız grupları anlaşılır. Bir küme içindeki bu gruplaşma, yıldızların birbirlerine gravitasyonel olarak daima bağlı kalacakları anlamına gelmez, diğer cisimlerle (bilhassa gaz bulutları ile) etkileşme, yıldızlara kümeden kaçma hızının üzerinde bir hız verebilir. Bununla beraber küme deyimi, ortak bir geçmişi ifade eder. Kümenin üyeleri nispeten sınırlı bir hacim içinde bulunurlar ve bir kümeyi meydana getiren yıldızların aynı yaşta ve aynı kimyasal bileşime sahipoldukları kabuledilir. Bir yıldızın kümeye ait olup olmadığı, kümenin yıldızlarının hepsinin aynı hızla ve aynı doğrultuda hareket ettikleri varsayımı ile bulunur. Eğer yıldız farklı doğrultuda ve farklı hızla hareket ediyorsa, o kümeye dahil değildir. Ayrıca küme için HR diyagramı oluşturulabiliyorsa, yıldız kümeye dahil değilse, uzaklığıda farklı olacağından anakol ve diğer kollar dışına düşer.

17 YILDIZ KÜMELERİ Yıldız Kümelerinin HR Diyagramı Normal olarak, küme üyelerinin birbirlerine olan uzaklıkları, bize olan ortalama uzaklıklarına nazaran çok küçüktür. O halde kümenin bütün yıldızlarının bizden aynı uzaklıkta olduğunu kabul edebiliriz. Fakat bu uzaklığı bilmiyoruz. Bunun için yıldızların görünen parlalıklarını kullanarak bir kümenin HR diyagramını çizebiliriz. (M-m=5+5logπ den M=m+sabit). Yıldız kümelerini ilk bakışta iki sınıfa ayırmak mümkündür: a) Açık yıldız kümeleri b) Küresel yıldız kümeleri Daha derin incelemeler bu iki sınıfın bir çok bakımlardan da birbirlerinden farklı olduğunu göstermektedir.

18 YILDIZ KÜMELERİ Açık Yıldız Kümeleri Adından da anlaşılacağı gibi bu kümelerde yıldızlar, küresel kümelere nazaran daha az bir yığılma gösterirler yılına kadar 1180 açık küme kataloglara geçmiştir. Ancak bunların sayılarının (galaksimizde) kadar olduğu tahmin ediliyor. Galaktik düzlemde bol olan yıldızlar arası madde yüzünden bunların hepsini kolaylıkla göremiyoruz. Zaten açık kümeler de yıldızlararası madde yakınında bulunurlar. Belli bir şekilleri yoktur.

19 YILDIZ KÜMELERİ Açık Yıldız Kümeleri Açık yıldız kümelerinin hepsi galaktik düzlem üzerinde, bizden pc uzaklıkta bulunurlar. Bunun için bunlara bazen galaktik yıldız kümeleri de denir. Çapları 2-6 pc arasındadır, bazen daha büyük çaplar da görünür. Ayrıca bir kümenin sınırlarını belirlemek de çok güçtür. Bu kümelerin içerdiği yıldız sayısı da çok değişiktir: 300 ile çok küçüklerde arasında olabilir. Yıldız kümeleri, sonsuz olarak bir küme şeklinde kalamazlar. Galaktik dönmeye (rotasyon) bağlı merkezkaç kuvvetleri, yakınlarından geçen yıldızların ve kümelerin çekim etkileri nedeniyle küme yavaş yavaş çözülebilir. Bir kümenin kararlılığı, konsantrasyon (yığılma, toplanma) ne kadar büyükse o kadar büyüktür. Örneğin Pleiadesler için maksimum yıllık bir ömür tahmin edilmektedir. Bir merkezde toplanmış kümeler çok daha uzun zaman çözülmeden kalabilirler. Açık yıldız kümelerinde çok sayıda çift yıldız ve örten çift yıldız bulunur. Düzenli değişen yıldızlar oldukça azdır, daha ziyade düzensiz değişenler bulunur.

20

21 Trapezyum Açık Kümesi Orion Bulutsusuna Kızıötede bakıldığında içeride oluşmakta olan çok genç bir açık küme görülmektedir.

22 Açık Yıldız Kümeleri Pleiades:Yedi Kızkardeş Open Cluster in Taurus YILDIZ KÜMELERİ Pleiades (Ülker) Açık Kümesi Gökyüzündeki en güzel ve en bilinen yıldız kümesidir. Şehir ışıklarına rağmen çıplak gözle görülebilecek kadar parlak yıldızlar içerir. Yedi Kız Kardeş ve M45 olarak ta bilinen Plaides, en parlak ve en genç açık yıldız kümesi olup Taurus (Boğa) Takımyıldızında bulunur den fazla yıldız içermekte olup bize uzaklığı yaklaşık 370 ışıkyılı (Hipparcos Satellite) ve kümenin bir uçtan diğerine boyutu 13 ışıkyılıdır. Yandaki şekil onun parlak yıldızlarını çeviren yansıtıcı nebulayı göstermektedir. 100 milyon yaşında olan bu açık kümede son zamanlarda Plaides te küçük kütleli sönük kahverengi cücelerden çokca keşfedildi.

23 Açık Yıldız Kümeleri YILDIZ KÜMELERİ Hyades Açık Kümesi Hyades:Öküz Open Cluster in Taurus Bize en yakın açık yıldız olan Hyades in uzaklığı 150 ışık yılıdır. Hyades alanının sağ tarafında görülen parlak yıldız Aldebaran (alpha Tauri) kümenin üyesi olmayıp bize daha yakındır (60 ışık yılı). Kümenin yaşı 790 milyon yıl dır.

24 YILDIZ KÜMELERİ Açık Yıldız Kümeleri Bazı açık kümelere ait HR diyagramları çizildiğinde görülüyor ki bu diyagramlar güneş civarındaki yıldızlara ait HR diyagramına benzemektedirler. Yani yıldızların büyük bir kısmının toplandığı bir anakol vardır. Açık kümelerin diyagramları arasında bazı sistematik farklar görülmektedir.

25

26 Açık Yıldız Kümeleri YILDIZ KÜMELERİ Diyagramınfarklı kollarında yıldızların dağılımı da değişmektedir. Bazı kümelerde, örneğin Pleiades kümesinde, bütün yıldızlar anakolda bulunmaktadır, halbuki diğerlerinde dev kolunda da az veya çok bir yığılma vardır (örneğin Presebe). h ve χ Persei kümesinde kırmızı devlerde görülmektedir. Diğer bir özellik de anakolun belli bir noktadan itibaren başlamasıdır, bu nokta her küme için başkadır. Örneğin Pleiadeslerde anakol B yıldızları ile, Presepede A yıldızları ile başlar.

27 YILDIZ KÜMELERİ Küresel Yıldız Kümeleri Genel olarak bir küre şeklinde görünen bu kümelerde sayıları binleri aşan yıldızla kürenin merkezinde çok yoğun bir halde bulunmakta, merkezden çevreye doğru gidildikçe yıldızların yoğunluğu azalmaktadır. Şekilleri her zaman tam küre değildir, fakat basıklık oldukça azdır. Açık yıldız kümelerinin aksine, bunlar çok sayıda değişen yıldız içerirler (özellikle RR Lyraeler). Değişen yıldızlar yardımıyla, onların uzaklığını bulmak mümkündür. Uzaklıkları 2-50 kpc arasında değişir, yani açık yıldız kümelerinden daha uzakta bulunurlar. Küresel yıldız kümeleri, samanyolu merkezi etrafında, yarıçapı 50 kpc olan bir küresel uzayda dağılmışlardır ve galaktik dönmeye iştirak etmezler. Küresel kümelerin çapları 70 pc civarında değişmektedir. Bu kümelerin merkezlerinde yıldız yoğunluğu çok büyüktür, fakat bu yoğunluğu tayin etmek çok güçtür. Çünkü yıldızları ayrık olarak görmek imkansızdır. M22 küresel kümesinin yalnız kenar kısımlarında yıldız sayılmıştır. Küresel kümelerin renk-parlaklık (HR) diyagramı açık kümalerinkinden farklıdır.

28 YILDIZ KÜMELERİ Küresel Yıldız Kümeleri M55 Küresel Kümesinin H-R Diyagramı

29 YILDIZ KÜMELERİ Küresel Yıldız Kümeleri Omega Centauri Küresel Kümesi. Dev Küresel Kümelerden biri olan bu kümede yaklaşık 10 milyon yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Gökyüzünün en parlak ve en büyük kümesidir. Samanyolu gökadasının bir üyesidir. Toplam kütlesi Güneş Kütlesinin yaklaşık 5 milyon katıdır. Uzaklığı ışık yılı olup çapı 183 ışık yılıdır.

30 YILDIZ KÜMELERİ Küresel Yıldız Kümeleri 47 Tucanae Küresel Kümesi. Gökyüzündeki ikinci en büyük ve en parlak küresel kümedir. Çapı 120 ışık yılı olup uzaklığı ışık yılıdır.

31 YILDIZ KÜMELERİ Açık ve Küresel kümelere ait HR diagramlarının özelliklerini şu şekilde özetleyebiliriz: Açık Kümelerde: a) Dönüm noktası (Turn-off) denen bir noktada anakol biter ve dev koluna doğru bir sapma görülür. Bu nokta kümeden kümeye değişir ve en alt nokta yaklaşık olarak küresel kümelerin dönüm noktası ile aynıdır. b) Bir çok diagramda anakol ile dev kolu arasında bir süreksizlik vardır (Hertzsprung boşluğu) ve burada Cepheid değişenleri yer almıştır. c) En parlak yıldızlar mavi yıldızlardır. Küresel kümelerde: a) Dönüm noktası bütün kümelerde hemen hemen aynı yerdedir ve dev kolu anakol ile birleşmiştir. b) Diyagramı yatay bir şekilde kesen ve yatay kol denen bir kol mevcuttur. Bir çok kümede, bu kolun merkezi kısmında RR Lyrae türü değişen yıldızlar vardır. c) En parlak yıldızlar kırmızıdır ve çoğu uzun periyotlu değişen yıldızlardır.

32 Yıldız Evrimi YILDIZ KÜMELERİ

33 Yıldız Evrimi YILDIZ KÜMELERİ

34 YILDIZ KÜMELERİ Assosasyonlar (Oymaklar) G-M tipleri arasında, en tipik örneklerine dayanarak T Tauriler denen değişen yıldızlar mevcuttur. Bunlar dışarı madde atmaktadırlar. Uzaydaki dağılımları, 1947 de Ambartzumain i başka bir tip yıldız olduğunun keşfine götürdü ve bunlara assossasyon (oymak) adını verdi. O zaman gözlenmiş T Tauriler göğün belli iki bölgesinde toplanmıştı. Biri Boğa ve Kova takım yıldızları bölgesinde, diğeri Kova ve Yılancı bölgesinde bulunuyordu. Bunlara T Assossasyonlar denildi. Yine Ambartzumian tarafından O ve erken B tipi yıldızları içine alan O assossasyonları keşfedildi. Assossasyonu kümeden ayıran özellikler yıldız yoğunluğunun çok küçük ve belli bir sınıftan yıldızların yüzdesinin çok yüksek oluşudur. T tauri yıldızları yoğun yıldızlararası gaz bulutlarının bulunduğu yerlerde görülürler. T Assossasyonlarında, tayflarında salma çizgileri gösteren yıldızlardır, O Assossaayonlarında O ve B tipi süper devler bulunur. Gözlemler, assossasyonların hızlı bir genişleme halinde olduklarını ve kısa zamanda dağılacaklarını göstermektedir; onları teşkil eden yıldızlar, eğer doğrudan doğruya oluşum halinde değilseler bile, çok genç yıldızlar olmalıdırlar. Bu yıldızların ortak bir evrim gösterdikleri düşünülebilir. Onalrın yaşlarının 10 7 yıl mertebesinden olduğu hesaplanmıştır. Halbuki yıldızların ortalama yaşı 10 9 yıldır. Salma çizgileri, yılda güneş kütlesi kadar bir kütle kaybının olduğunu göstermektedir. Bu da bize böylebir sürecin çokuzun zaman devam edemeyeceğini gösterir. Assossasyonlar çift veya çoklu sistemler de içeriyorlar. O assossasyonunda Wolf-Rayet lerin çoğu çift yıldızların bileşenleridir; birçok T Tauri yıldızının görsel yoldaşları vardır. Bu da bizi yıldızların daha doğarken çift veya çoklu sistemler olarak doğdukları hipotezine görür.

35 YILDIZ KÜMELERİ T Oymakları ve T Tauri yıldızları

36 YILDIZ KÜMELERİ T Tauri yıldızları Spectrum of T Tauri T Tauri yıldızları bir değişen yıldız grubu olup isimlerini bu türün ilk keşfedilen yıldızı olan T Tauri den almışardır. Moleküler bulutların yanlarında yer alırlar ve optik bölgedeki değişimleri ile güçlü kromosferik çizgileri ile tanılırlar. T Tauri yıldızları «anakol öncesi yıldızlar» olup F, G, K, M tayf türlerinde en genç yıldızlarıdır (<2 M ). Yüzey sıcaklıkları aynı kütleye sahip anakol yıldızlarıyla benzer olmakla birlikte, yarıçapları onlardan daha büyük olduğu için belirgin miktarda daha parlaktırlar. Merkezi sıcaklıkları henüz hidrojen yakmak için çok düşüktür. Bunun yerine yıldız çöktükçe kütle çekiminden ileri gelen enerji sıcaklık olarak salınır ve yıldızları yaklaşık 100 milyon yıl sonra yerleşecekleri anakola doğru yönlendirir. Güneş in kendi ekseni etrafında kabaca bir ayda dönmesi düşünüldüğünde bu yıldızlar 1 ile 12 gün arasında değişen dönemlere sahiptirler. Çok aktif ve değişendirler.

37 YILDIZ KÜMELERİ OB Oymakları Scorpius Ölen yıldız, Antares Ortak kütleçekimleri yıldızları sürekli birarada tutmak için yeterli olmadığından oymak sonunda dağılacak ve yıldızlar bireysel olarak kendi yollarında devam edeceklerdir. İki ayrı oymak grubunun mevcut olduğu görüldü: Çok sayıda düşük kütleli T Tauri yıldızlarını barındıran T oymakları ve bir birlerine çok zayıf olarak bağlı adet O ve B tayf türü yıldızdan oluşan OB oymakları. OB oymakları mesafeli olarak dağılmış yıldız grupları olup 10 ışık yılından birkaç yüz ışık yılı mesafeye kadar uzanabilirler. Bu oymaklar aynı geniş yıldızlar arası yıldızlararası buluttan oluşmuş yaşları birkaç milyon yıl olan çok genç yıldızlar içerirler. Zayıf bağlı bir yıldız grubu olan Scorpius OB oymağı soldaki fotoğrafta görülmektedir. Bu grup çok sayıda sıcak ve son derece parlak OB-türü yıldızlar içermektedir. Bu yıldızlar kütleçekimsel olarak birbirlerine bağlı olmamalarına rağmen aynı ortak merkezden dışarıya doğru genişlemektedirler. Bu sayede ilk oluştukları yerler tahmin edilebilmektedir. Yapılan bir çalışma Scorpius oymağının son 11 milyon yılda 20 süpernova patlamasına ev sahipliği yaptığı göstermektedir. Sağdaki şekilde görülen sarı renkli Antares yıldızı ise muhtemelen patlamak üzere olan sıradaki yıldızdır.

38 YILDIZ KÜMELERİ Aşağıdaki cetvelde üç tür yıldız topluluğunun özellikleri kısaca verilmektedir: Örnek İsim Sayı Yer Çap (pc) M13 (Hercules Kümesi) Hyades, Pleiades kümeleri Zeta Persei, Orion ass. Küresel 125 Halo ve çekirdek Yıldız Sayısı En Parlak Yıldız Yoğunluk (yıldız/pc 3 ) Kırmızı 0, Açık küme 1180 Disk Mavi (veya kır.) Assossasyonlar 82 Spiral kollar 0, ? Mavi < 0,01

39 YILDIZ KÜMELERİ Populasyon Yerleri Galaktik düzleme dik hız(km/sn) Galaktik düzlemden uzaklık(ışık yılı) Ağır elementlerin bolluğu Tahmin edilen yaş(yıl) Dağılım Pop.I genç Genç açık kümeler, spiral kollar , basık Pop.I orta Yakın yıldızlar, açık kümeler , Pop.I yaşlı Galaktik disk , Pop.II orta Çekirdek, galaktik halo , Pop.II yaşlı Küresel kümeler, çekirdek ,002? küresel

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

Değişen Yıldızlar. 1. Bünyesel Değişen Yıldızlar. 2. Dıştan Değişen Yıldızlar

Değişen Yıldızlar. 1. Bünyesel Değişen Yıldızlar. 2. Dıştan Değişen Yıldızlar Değişen Yıldızlar Değişen Yıldızlar 1. Bünyesel Değişen Yıldızlar 2. Dıştan Değişen Yıldızlar 1. Bünyesel Değişen Yıldızlar 1.1 Zonklayan Değişen Yıldızlar 1.1.1 Cepheid ve Cepheid Benzeri Değişenler

Detaylı

YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II

YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II Büyük kütleli yıldızlar Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Bir yıldızın evrim tarihi onun çekim kuvvetine karşı verdiği amansız savaşın hikayesi olarak düşünülebilir. Yıldız

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Fizik 8.02 Ödev # 1 6 Şubat 2002. Kendinize bir iyilik yapın ve derslere hazırlanın! Derste anlatılmadan önce, konuları okumanızı şiddetle öneririz. Derslerden

Detaylı

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim Yıldızların Yapısı ve Evrimi Anakol Sonrası Evrim Anakol Evriminin Sonu Anakolda yıldız hidrostatik dengede ve çekirdekte hidrojenini yakıp helyuma çevirecek yeterli sıcaklığa sahip. Şimdi yıldız kimyasal

Detaylı

7. Konu. Çift Yıldızlar

7. Konu. Çift Yıldızlar 7. Konu Çift Yıldızlar Şimdiye kadar yıldızların hareketlerinden bahsettik. Şimdi de yıldızların en basit halden en karışık hale kadar biraraya geliş şekillerini inceleyeceğiz. Genel olarak yıldızlar arasındaki

Detaylı

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır.

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır. Çeşitli koordinat sistemlerinden biri kullanılarak, herhangi bir anda bir gök cisminin gök küresi üzerindeki konumu belirlenebilir; fakat bir gök cisminin koordinatları bir takım sebeplerden (presesyon,

Detaylı

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Algol tipi sistemler (klasik algol) *Örten çift yıldız sistemi

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

GEZEGENLER VE YAPILARI

GEZEGENLER VE YAPILARI GEZEGENLER VE YAPILARI Cüce Gezegen: Plüto Uranüs Neptün Mars Satürn Merkür Venüs Dünya Jüpiter Güneş Sistemi 8 gezegen içeriyor. Bunlar; Güneş e olan uzaklık sırasına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars,

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı

Yıldızların Oluşumu ve Evrimi

Yıldızların Oluşumu ve Evrimi Yıldızların Oluşumu ve Evrimi Acaba yıldızlar, insanlar gibi doğar, yaşar ve ölürler mi? Jeolojik kanıtlardan Yer küre nin yaşının 4.5 milyar yıl olduğunu biliyoruz. Demek ki bizim yıldızımız Güneş, en

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

BÖLÜM 11 Z DAĞILIMI. Şekil 1. Z Dağılımı

BÖLÜM 11 Z DAĞILIMI. Şekil 1. Z Dağılımı 1 BÖLÜM 11 Z DAĞILIMI Z dağılımı; ortalaması µ=0 ve standart sapması σ=1 olan Z puanlarının evren dağılımı olarak tanımlanabilmektedir. Z dağılımı olasılıklı bir normal dağılımdır. Yani Z dağılımının genel

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. Sıvı basıncı, kapta bulunan sıvının hacmine, kabın şekline

Detaylı

SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN

SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN DOKÜMAN GÜNCELLEME TARİHİ : 15.02.2013 Güneş battıktan sonra insan gözü bulutsuz, temiz bir havada ve ışık kirliliğinden uzakta yaklaşık 6000 yıldız görebilir.

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/33 nin Gereği ve Önemi Ölçekler Ölçek Çeşitleri Elemanları Ölçü Çizgisi Ölçü Rakamı Ölçü Sınır Çizgisi Açı ve Yay Ölçüleri Yay si

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi - Kütüphane

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi - Kütüphane Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi - Kütüphane Geleceğinize Açılan Kapı... Eğitim ve araştırma programlarının gereksinimleri doğrultusunda bilgiyi, hizmet verdiği kitleye çağdaş bilgisayar

Detaylı

2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav

2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav 2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav Sınav 4 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 5 saattir. Sınavdaki soruların her biri 15 puan değerindedir. Toplam değerlendirmede kuramsal kısım %60 deneysel

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER İzleyen sayfalarda gözlem programlarında yer alan bazı değişken yıldızların uzun zamanlı ışık eğrilerinden örnekler yer almaktadır. Bu kadar uzun zaman aralığını

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014

Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 1 Doğrusal Momentum ve Korunumu v hızı ile hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVETİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVETİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLAIMLI 1. ÜNİE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVEİ EKİNLİK ve ES ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 1 Madde ve Özellikleri 1. Ünite 2. Konu (Kaldırma Kuvveti) A nın Çözümleri 4. K 1. Suya batan

Detaylı

YILDIZLARIN HAREKETLERİ

YILDIZLARIN HAREKETLERİ Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler. Bu, çeşitli yollarla anlaşılır. Bir yıldızın ve sı iki veya üç farklı tarihte çok dikkatle

Detaylı

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula)

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş sistemimiz Moleküler Bulut adı verilen yıldızlararası toz ve hidrojen gazı yığışımı içinde oluşmuştur. Bu bulut kendi çekimi altında büzülmüş ve ilkel Güneş bu sıcak-yoğun

Detaylı

5/21/2015. Transistörler

5/21/2015. Transistörler Transistörler İki polarmalı yüzey temaslı transistörler, teknik ifadelerde BJT ( Bipolar Junction Transistör) olarak adlandırılmaktadır. Transistör birçok elektronik devrede uygulama bulan işaret yükseltme

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

En Küçüklerin Fiziği, CERN ve BHÇ 22 Mayıs 2009. Doç. Dr. Altuğ Özpineci ODTÜ Fizik Bölümü

En Küçüklerin Fiziği, CERN ve BHÇ 22 Mayıs 2009. Doç. Dr. Altuğ Özpineci ODTÜ Fizik Bölümü En Küçüklerin Fiziği, CERN ve BHÇ 22 Mayıs 2009 Doç. Dr. Altuğ Özpineci ODTÜ Fizik Bölümü ozpineci@metu.edu.tr Medyatik Yansımalar Teen commits suicide after 'end of world' reports, http://www.news.com.au

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır.

Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır. Okuma/Yazma Kafaları Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır. Aslında bir okuma/yazma kafası yaklaşık 1 mm2 çapındaki minyatür bir

Detaylı

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI 1- İş parçalarını, belli kurallara göre tanımlayan çizgisel şekillere ne ad verilir? a) Teknik resim b)

Detaylı

50/36 TELESKOP Kullanma talimatları

50/36 TELESKOP Kullanma talimatları 50/36 TELESKOP Kullanma talimatları Ürün No. 91-18001 f E D g h c b i c j d H Fig. 1 D b C c Fig. 2 Fig. 3 Genel Uyarılar Körlük riski: Bu aygıtı hiçbir zaman doğrudan güneşe ya da güneşin yakınına bakmak

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN AMACI: Metal ve alaşımlarının ince yapılarının (=mikroyapı) incelenmesi ile hangi fazların var olduğu, bu fazların konumları ve düzenleri hakkında bilgiler

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. W UMa TÜRÜ DEĞEN ÇİFT YILDIZ V1128 TAURUS UN IŞIK EĞRİSİ ANALİZİ. Emine Derya BİLGİÇ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. W UMa TÜRÜ DEĞEN ÇİFT YILDIZ V1128 TAURUS UN IŞIK EĞRİSİ ANALİZİ. Emine Derya BİLGİÇ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ W UMa TÜRÜ DEĞEN ÇİFT YILDIZ V1128 TAURUS UN IŞIK EĞRİSİ ANALİZİ Emine Derya BİLGİÇ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA 2011

Detaylı

Maddenin Ayırtedici Özellikleri

Maddenin Ayırtedici Özellikleri Maddenin Ayırtedici Özellikleri Bir maddeyi diğer maddelerden ayırmaya yarayan özellikleri Ayırtedici Özellikler denir. Bunlar; Özkütle (Yoğunluk) Erime Noktası Kaynama Noktası Çözünürlük Esneklik İletkenlik

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Yüzüğünüz süpernova patlamasının, akıllı telefonunuz beyaz cüce nin tanığı Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Tabii o zaman bizler olmadığımızdan fotoğrafı kendimiz çekemeyeceğimize göre o resim yukarıdaki

Detaylı

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II YILDIZLARARASI ORTAM Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu gibi bir gökadadaki yıldızlar arasında ortalama 2-3 parsek uzaklık vardır. Yıldızlar arasındaki uzay yayılmış madde ile doludur.

Detaylı

Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR

Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR Doç. Dr. Berahitdin Albayrak, Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Rasathanesi, 06837, Ahlatlıbel, Ankara Atarcalar (pulsar)

Detaylı

Bölüm 3. Işık ve Tayf

Bölüm 3. Işık ve Tayf Bölüm 3 Işık ve Tayf Işığın Doğası 1801 de de, Thomas Young, ışığın dalga yapısını buldu. 1905 de de, Albert Einstein,, ışığın foton olarak adlandırılan küçük dalga paketleri şeklinde yol aldığını fotoelektrik

Detaylı

3. YILDIZ EVRİMİNİN SON NOKTALARI: KOMPAKT GÖK CİSİMLERİ

3. YILDIZ EVRİMİNİN SON NOKTALARI: KOMPAKT GÖK CİSİMLERİ 3. YILDIZ EVİMİNİN SON NOKTALAI: KOMPAKT GÖK CİSİMLEİ Yüksek enerji astrofiziği açısından yıldız evriminin en önemli kısmı, evrimin son noktalarıdır. Yıldız hayatının sona erdiği nokta cismin son kütlesine

Detaylı

Senozoyik Formlar. Şekil 3.2.13. Globigerina cinsine ait SEM görüntüleri (Loeblich ve Tappan, 1988).

Senozoyik Formlar. Şekil 3.2.13. Globigerina cinsine ait SEM görüntüleri (Loeblich ve Tappan, 1988). Senozoyik Formlar Alttakım Globigerinina Aile Globigerinidae Kavkı trochospiral, streptospiral veya küresel olabilir; chamberlar küresel veya oval olabilir; ilk açıklık umblikal kısımdadır ancak ikincil

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1 EĞİTİMİN İÇERİĞİ 1. Genel Böcek Şeması 2. Hamam Böceklerinin Yaşam Döngüsü 3. En Önemli Türleri 4. Alman Hamam Böceği 5. Doğu Hamam Böceği 6. Amerikan Hamam Böceği 7. Üç türün Biyolojik Verileri 8. Hamam

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU AST202 Astronomi II Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU 10. Konu Yıldızların Uzaydaki Hareketleri Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler.

Detaylı

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ Sertlik nedir? Sertlik genel anlamda, malzemelerin kesmeye, çizilmeye, aşınmaya veya kendisine batırılmaya çalışılan cisimlere karşı göstermiş oldukları kalıcı şekil değiştirme

Detaylı

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZLARIN EVRĐMĐ Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZ OLUŞUMU Kara Cisim Işıması Işıma şiddeti Hertzsprung-Russell diyagramı. (HR Diyagramı) Ne işe yarar?

Detaylı

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim 2.1 HR Diyagramı ve Anakol 2.2 Alt devler kolu, Kırmızı devler kolu, Yatay kol 2.3 Asimptotik devler kolu 2.4 Gezegenimsi bulutsular 2.1 H-R Diyagramı ve Anakol: Giriş Bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER TOPLAMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...59-60... 01-01 ÇARPMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...61-64... 02-03 FAKTÖRİYEL...65-66...

İÇİNDEKİLER TOPLAMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...59-60... 01-01 ÇARPMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...61-64... 02-03 FAKTÖRİYEL...65-66... İÇİNDEKİLER Sayfa No Test No 3-PERMÜTASYON, KOMBİNASYON, BİNOM, OLASILIK VE İSTATİSTİK TOPLAMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...59-60... 01-01 ÇARPMA YOLUYLA SAYMA YÖNTEMİ...61-64... 0-03 FAKTÖRİYEL...65-66...

Detaylı

Yıldızların Uzaklıkları

Yıldızların Uzaklıkları Yıldızların uzaklıkları ile trigonometrik paralaksları arasındaki bağıntıyı biliyoruz. (Trigonometrik paralaksı,yer-güneş arasındaki ortalama uzaklığı, yani Bir Astronomik Birimi:AB yıldızdan gören açı

Detaylı

Atomlar Atomlar başlıca üç temel altı parçaçıktan oluşur: Protonlar Nötronlar Elektronlar

Atomlar Atomlar başlıca üç temel altı parçaçıktan oluşur: Protonlar Nötronlar Elektronlar Atomlar Atomlar başlıca üç temel altı parçaçıktan oluşur: Protonlar Nötronlar Elektronlar Malzemelerin İç Yapısı Karbon elementinin şematik atom yapısı 1 Atomun çekirdeği pozitif yüklü (+) proton yüksüz

Detaylı

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin DERS: Fen ve Teknoloji SINIF: 6 ÜNİTE: Yaşamımızda Elektrik KONU: - İletkeni Değiştir, Ampulün Parlaklığı Değişsin ETKİNLİK TÜRÜ: Laboratuvar deneyi, 5E Öğrenme

Detaylı

Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Kara Delik Nedir? Einstein in Genel Görelilik Teorisine göre kara delik, bir olay ufku (event horizon) ile sarmalanmış ve uzay zamanın

Detaylı

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur.

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur. BÜKME Bükme işlemi bükme kalıpları adı verilen ve parça şekline uygun olarak yapılmış düzenlerle, malzeme üzerinde kalıcı şekil değişikliği meydana getirme olarak tarif edilebilir. Bükme olayında bükülen

Detaylı

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Tepeleri karlı dağlardan düz ve geniş ovalara kadar, dünyamızın yüzü çeşitli yeryüzü şekilleri ile biçimlenmiştir. Jeologların bir ödevi de değişik yerlerde değişik yeryüzü şekillerinin

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgelerde Eşleme 10. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Bir Dans Problemi Çizgelerde Eşleme Bir Dans Problemi

Detaylı

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir DÜŞÜNEN MAKİNELER Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir makine yapmak, insanlık tarihi kadar eski

Detaylı

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur AY Ay Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur Çapı 3476 km Kütlesi 7.349 x 10 22 kg. Dünyaya ortalama uzaklığı 384,400 km

Detaylı

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ Emirhan BAYIR / Serhan KÜÇÜKA DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

da. Elektronlar düşük E seviyesinden daha yüksek E seviyesine inerken enerji soğurur.

da. Elektronlar düşük E seviyesinden daha yüksek E seviyesine inerken enerji soğurur. 5.111 Ders Özeti #6 Bugün için okuma: Bölüm 1.9 (3. Baskıda 1.8) Atomik Orbitaller. Ders #7 için okuma: Bölüm 1.10 (3. Baskıda 1.9) Elektron Spini, Bölüm 1.11 (3. Baskıda 1.10) Hidrojenin Elektronik Yapısı

Detaylı

MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam)

MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam) MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam) 3.Kas Dokusu Vücut hareketinin sağlar. Kasılabilen proteinler içeren farklılaşmış hücrelerden oluşmuştur. Kas hücreleri ve yapıları

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomlar Arası Bağlar 1 Giriş Atomları bir arada tutarak iç yapıyı oluştururlar Malzemelerin mukavemeti, elektriksel ve ısıl özellikleri büyük ölçüde iç yapıya

Detaylı

... ... ... ... 2... ... ... 13... ... ... Ders: Konu: TEOG. Yaprak No: Copyright: MİKRO ANLATIM. Kazanım: Üslü sayılar ile ilgili kuralları hatırlar.

... ... ... ... 2... ... ... 13... ... ... Ders: Konu: TEOG. Yaprak No: Copyright: MİKRO ANLATIM. Kazanım: Üslü sayılar ile ilgili kuralları hatırlar. Ders: Konu: TEOG Yaprak No: Copyright: MİKRO ANLATIM Matematik Üslü Sayılar- ÇALIŞMA DEFTERİ Bilal KICIROĞLU Kazanım: Üslü sayılar ile ilgili kuralları hatırlar. ÜSLÜ SAYILAR- Bu içerikte öncelikle üslü

Detaylı

Laboratuvar 1: Gerilme, Mohr dairesi ÇÖZÜM ANAHTARI. Güz 2005

Laboratuvar 1: Gerilme, Mohr dairesi ÇÖZÜM ANAHTARI. Güz 2005 Laboratuvar 1: Gerilme, Mohr dairesi ÇÖZÜM ANAHTARI Güz 2005 1 Gerilme için Mohr daireleri Mohr dairesi çizimini kullandığınız problemler için ilgili düzlemlere karşılık gelen noktaları çizim üzerinde

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER Giriş Dersi Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Dersin Amacı Öğrenciye ebelik mesleğini tanıtarak, mesleğin temel kavramları ve ilkeleri, bu kavram ve ilkelerin ebelikteki önemi

Detaylı

Galaksiler, Galaksilerimiz

Galaksiler, Galaksilerimiz Galaksiler, Galaksilerimiz Her ne kadar günümüzde gelişen teknolojiyle yeni yıldızlar, galaksiler ve onların muhteşem görüntüleriyle karşılaşsak da, bundan henüz 200 yıl kadar önce evrende sadece bizim

Detaylı

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08. Dönme Galileo Öğretmen Eğitimi Programı Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.2009 M. Ali Alpar Cisimler neden dönerler? Öğrencinin sorusu: Madem ki herhangi iki cisim

Detaylı

1. Bölüm: Ağı Keşfetme

1. Bölüm: Ağı Keşfetme 1. Bölüm: Ağı Keşfetme CCNA 1 - Ağlara Giriş Yrd.Doç.Dr. Ersan Okatan v 1.0 Presentation_ID 2014 Cisco Systems, Inc. Tüm hakları saklıdır. 1 1. Bölüm: Hedefler Öğrenciler aşağıdakileri yapabilecek: Birden

Detaylı

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EKİ 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ. YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ www.sosyal-bilgiler.com YEREL SAAT Yerel saat şöyle belirlenir; Bir merkezde güneş yükselebileceği en yüksek noktaya ulaştığı an oranın yerel saati 12.00dir. Başka bir

Detaylı

Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Ultrasonik Muayenesi. Zeki TUĞCULAR. Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ankara, Türkiye ÖZET

Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Ultrasonik Muayenesi. Zeki TUĞCULAR. Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ankara, Türkiye ÖZET Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Ultrasonik Muayenesi Zeki TUĞCULAR Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ankara, Türkiye ÖZET Küresel grafitli dökme demirler günümüzde çelik dökümler yerine gerek üretim

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

Şekil 2. Azalan f fonksiyonunun grafiği

Şekil 2. Azalan f fonksiyonunun grafiği 3. ÖLÇÜLEBİLİR FONKSİYONLAR SORU 1: f : R R azalan fonksiyon ise f fonksiyonu Borel ölçülebilir midir? ÇÖZÜM 1: Şekil 2. Azalan f fonksiyonunun grafiği α R için f 1 ((α, )) := {x R : f (x) > α} B (R) olduğunu

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

Hipotez Testinin Temelleri

Hipotez Testinin Temelleri Hipotez Testleri Hipotez Testinin Temelleri Tanımlar: Hipotez teori, önerme yada birinin araştırdığı bir iddiadır. Boş Hipotez, H 0 popülasyon parametresi ile ilgili şu anda kabul edilen değeri tanımlamaktadır.

Detaylı

III İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 ÜNİTE 2 ÜNİTE 3 FRAKTALLAR 2 YANSIYAN VE DÖNEN ŞEKİLLER 6 HİSTOGRAM 10 ÜSLÜ SAYILAR 14 ÜSLÜ SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ 18

III İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 ÜNİTE 2 ÜNİTE 3 FRAKTALLAR 2 YANSIYAN VE DÖNEN ŞEKİLLER 6 HİSTOGRAM 10 ÜSLÜ SAYILAR 14 ÜSLÜ SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ 18 MATEMATİK III İÇİNDEKİLER ÜNİTE FRAKTALLAR YANSIYAN VE DÖNEN ŞEKİLLER 6 HİSTOGRAM 0 ÜSLÜ SAYILAR 4 ÜSLÜ SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ 8 ÜSLÜ SAYILARLA BÖLME İŞLEMİ 8 BİLİMSEL GÖSTERİM 9 ÜNİTE OLASILIK, İSTATİSTİK

Detaylı

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ DANIŞMAN Prof. Dr. Zeki EKER İzokronlar ile Yaş Tayini

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

İST60 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER

İST60 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER İST6 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER Mehmet TÜYSÜZ,2, Tunç ŞENYÜZ 2, Çağlar PÜSKÜLLÜ,2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü 2 Çanakkale Onsekiz

Detaylı

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI 10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI KONULAR 1. SERİ DEVRE ÖZELLİKLERİ 2. SERİ BAĞLAMA, KİRŞOFUN GERİLİMLER KANUNU 3. PARALEL DEVRE ÖZELLİKLERİ 4. PARALEL BAĞLAMA, KİRŞOF UN AKIMLAR KANUNU

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENE ALANI : FİZİEL OLALAR ÜNİE 5 : IŞI B BEAZ IŞI GERÇEEN BEAZ IDIR? (4 AA) 1 Işığın Renklerine Ayrılması 2 Işığın Elde Edilmesi 3 Renkler 4 Cisimlerin Işığı ansıtması 5 leri 6 Boya Renkleri 7 Gökyüzünün

Detaylı

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK TESTİ

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK TESTİ ORT ÖĞRTİM KURUMLRI ÖĞRNİ SÇM V YRLŞTİRM SINVI MTMTİK TSTİ 1. K Şemadaki K \ (L M) kümesinin belirttiği L bölge kesilerek çıkartılıyor. Çıkartılan bölgeyi gösteren şekil M aşağıdakilerden hangisidir? )

Detaylı

MALZEMEN MALZEMENİN. Ç YAPISI: Kat. Katılarda Atomsal Ba

MALZEMEN MALZEMENİN. Ç YAPISI: Kat. Katılarda Atomsal Ba MALZEMEN İN İİÇ Ç YAPISI: Kat ılarda MALZEMENİN Katılarda Atomsal Ba ğ Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler.

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

Sınav : MATEMATİK (TÜRKÇE) ÖĞRETMENİ (GOÖD) Yarışma Sınavı A ) B ) C ) D ) E ) A ) B ) C ) D ) E ) 5 A ) B ) C ) A ) B ) C ) D ) E ) D ) E )

Sınav : MATEMATİK (TÜRKÇE) ÖĞRETMENİ (GOÖD) Yarışma Sınavı A ) B ) C ) D ) E ) A ) B ) C ) D ) E ) 5 A ) B ) C ) A ) B ) C ) D ) E ) D ) E ) 1 4 5 2 3 6 Bir sınıfın öğrencilerinden her biri matematik, fizik ve kimya derslerinin yalnız birinden 5 almıştır. Bu sınıftaki öğrencilerin 1/8'i kimyadan 5 almıştır. 15 öğrenci fizikten 5 alamamıştır.

Detaylı