RWE ye hoşgeldiniz! Tesis girişinde eğitim

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RWE ye hoşgeldiniz! Tesis girişinde eğitim"

Transkript

1 TURKISH TÜRK

2

3 RWE ye hoşgeldiniz! Tesis girişinde eğitim

4 Önsöz Sayın bayanlar, sayın baylar, Öncelikle size tesislerimize hoşgeldiniz demek istiyoruz. Burada sorunsuz, kazasız ve belasız, güvenli bir vakit geçirmenizi diliyoruz. Bundan sonraki sayfalarda sizin için en önemli güvenlik kurallarını özetledik. Lütfen RWE alanı ve binalarında çalışırken tüm bu noktalara dikkat ediniz.

5 Önsöz Tesis alanımızdaki işiniz ve burada geçireceğiniz zamanla ilgili herhangi bir sorunuz olması durumunda güvenerek sizinle ilgilenen RWE görevlisine başvurunuz.

6 Davranış Kuralları Hız sınırları / Trafik yolları > Alanımızın tamamında Alman trafik yönetmeliği (StVO) geçerlidir. > Yayaların her zaman önceliği vardır.

7 Davranış Kuralları Hız sınırları / Trafik yolları > Tüm alanda azami hız sınırı genel olarak saatte 20 km'dir. İşaretlerde farklı bir hız sınırı yazıyorsa, buna uymanız gerekir. > Binaların içinde prensipte çok düşük bir hız sınırı geçerlidir: En fazla saatte 6 km'dir.

8 Davranış Kuralları Hız sınırları / Trafik yolları > Aracınızın farları her zaman yanık olmalıdır. > Asla yangın, kurtarma ve benzeri kaçış ve geçiş yollarını aracınızla engellemeyiniz. «Kısacık işim var» diyerek dahi bunu kati surette yapmayınız. > Hiç bir zaman aracınızın yük taşımak için öngörülen kısım ve bölmelerinde insan taşımayınız.

9 Davranış Kuralları Düzen ve Temizlik Düzen ve temizlik güvenlik demektir Bu yüzden: > Çalıştığınız yeri düzenli aralıklarla ve uygun bir biçimde temizleyiniz. > Boru ve kabloları mutlaka trafik yollarından ayrı yerlere döşeyiniz. > İnsanların takılıp düşeceği durumlar oluşmamasına dikkat ediniz.

10 Davranış Kuralları Düzen ve Temizlik > Çöplerinizi öngörülen şekilde toplayıp, çöp ve atık türlerine göre ayrılmış bidonlara atınız. > Çöp toplama yerini kullanınız. > Yanıcı maddelerin birikmesini mümkün mertebe engelleyiniz. > Sorunuz olması durumunda sizden sorumlu RWE görevlisine başvurunuz.

11 Davranış Kuralları Uyuşturucu ve Alkol > Uyuşturucu, alkol ve sarhoşluğa yol açan benzeri ürünlerin tüketimi ve beraberinizde bulundurulması alanımızın tamamında kat'i surette yasaktır. > İçkili veya uyuşturucu etkisinde olan kişilerin alanımızda bulunması yasaktır. > Bu kuralları çiğnemeniz durumunda derhal alandan çıkarılırsınız.

12 Davranış Kuralları Sigara Genel Sigara Yasağı > Sigara içmeyen kişilerin sağlığı gözetilerek binalarda ve tesis alanında sigara içmek yasaktır. > İstisnalar, özel gösterilen sigara içme yerleridir.

13 İşletme Bölümü / Yer Tanıtımı RWE'nin bulunduğumuz bu tesisinde ne yapıyoruz? > RWE dünyanın en büyük enerji üreticilerinden biridir. > İşletme burada yüksek üretkenliğe sahip, çevre dostu bir enerji santralini hizmete açacaktır.

14 İşletme Bölümü / Yer Tanıtımı Giriş Kontrolü Bilgileri Kayıt: > Alana sadece işaretli girişlerden adımınızı atabilir, aracınızıla sadece bu noktalardan giriş yapabilirsiniz. > Ayrıca yabancı şirket kimliği veya ziyaretçi kimliği almanız gerekir. > Kimliğinizi sürekli üzerinizde taşımalısınız. > Ziyaretçi kimlikleri ziyaretin sonunda kapı görevlisine iade edilmelidir.

15 Davranış Kuralları Güvenlik kimliği > İşletme alanında çalışan tüm yabancı şirket çalışanlarının güvenlik kimliğine ihtiyaçları vardır. > Katılmış olduğunuz tüm eğitimler ve tedbir muayeneleri ile özel vasıflarınız, iş vereniniz tarafından güvenlik kimliğine işlenmelidir. > Güvenlik kimlikleri rastgele kontrol edilebilir.

16 İşletme Bölümü / Yer Tanıtımı Toplanma Yeri > Alanı boşaltma alarmı verildiğinde veya bir yangın durumunda en kısa yoldan toplanma yerine gidiniz. > Toplanma yerlerinin nerelerde bulunduğunu asılı olan kroki ve planlarda bulabilirsiniz.

17 İş Güvenliği Tehlikeli Durumların Tespiti > İşvereniniz yapacağınız iş esnasında meydana gelebilecek tehlikeleri ve bu olası tehlikelere karşı gerekli güvenlik önlemlerini önceden tespit etmiştir. > Yapacağınız işle ilgili hangi olası tehlikelerin bulunduğunu işvereninize danışarak öğrenebilirsiniz.

18 İş Güvenliği Kişisel koruyucu ekipman > Santral alanında genel olarak koruyucu kasket, koruyucu gözlük ve koruyucu ayakkabı kullanmak şarttır. > Kulak koruyucusunu sürekli yanınızda taşımalısınız. > İş elbisesi olarak uzun kollu bir iş montu, iş pantolonu veya iş tulumu giymelisiniz. > Diğer kişisel koruyucu ekipmanın da gerekli olduğuna yerinde bulunan işaretlerde ve tehlike değerlendirmelerinde işaret edilir. Kişisel koruma ekipmanınızın öngörülen tüm ögelerini mutlaka kullanınız.

19 İş Güvenliği Kişisel Koruma Ekipmanı Tesis alanı içerisinde tüm koruyucu kasketler aşağıdaki şekilde işaretlenmiş olmalıdır: > Çalışanın ismi rahatlıkla okunur şekilde yazılı olmalıdır. > Bu birimimizde çalışan kişilerin hangi şirkete bağlı olduğu da rahatça görülebilmelidir.

20 İş Güvenliği Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman > Yüksekte yapılan çalışmalar her zaman tehlikeli ve kazalara özellikle yol açabilecek işlerdir. > Yüksek yerlerde çalıştığınızda düşmelere karşı başka önlemler (örneğin korkuluklar) olmadığında uygun kişisel koruyucu ekipman kullanınız. Lütfen bu konuda iş yerine özgü düzenlemeleri dikkate alınız. > Herhangi bir hasar olup olmadığınızı kendi gözünüzle iyice kontrol ediniz. > Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekimpanı kullanmadan önce bunun doğru kullanımına ilişkin eğitim almış olmanız şarttır.

21 İş Güvenliği Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman > Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipmanda asla değişiklik veya ekleme yapmayınız. > Hidrolik çalışma platformlarının, makaslı platformların, tepeden halatla çekilebilen platformların, sepet asansörlerin ve benzeri çalışma platform ve oturaklarının kullanımı esnasında mutlaka düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman kullanılması gerekmektedir. > Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipmanı asla insanların güvence altına alınması dışındaki amaçlar için kullanmayınız.

22 İş Güvenliği Düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman > Önemli! Eğer düşerseniz ve güvenlik halatlarında asılı kalırsanız, mutlaka vücudunuzdaki yükü hafifleten ve asılmayı dengeleyici önlemler almak zorundasınız. Asılı kalma travması ölümcüldür! > Bu yüzden düşmelere karşı kişisel koruyucu ekipman gerektiren işleri hiç bir zaman tek başınıza yapmayınız!

23 İş Güvenliği Yüklerin Bağlanması > Halat ve bantları keskin kenarların üzerinden çekmeyin ve kesinlikle düğümlemeyin. > Yükünüze uygun bağlama araç ve gereçlerini seçiniz. > Sadece test edilmiş ve kullanımı onaylanmış yük kaldırma araç ve gereçlerini kullanınız. Bunları da kullanmadan önce kendi gözünüzle kontrol ediniz.

24 İş Güvenliği Yüklerin Bağlanması > Özel eğitilmiş ve ilgili işaretlerle donatılmış personel dışındakilerin yük bağlaması yasaktır. > Yükü bağlayan kişi ile vinç operatörü yükün güvenli bir şekilde bağlanmasından sorumludur. > Havada kaldırılmış vaziyetteki yüklerin altında bulunmak ölümcüldür ve bu yüzden yasaktır!

25 İş Güvenliği Araç ve Gereçlerin Kullanımı > Makinaları, araç ve gereç, alet ve edavatı ancak öngörüldükleri şekilde kullanmanız gerekir. > Kusurlu ya da arızalı cihazların kullanımı yasaktır. Arızalı cihazların yetkin uzman personel tarafından kontrol ve tamir edilmesi ya da kullanımdan kaldırılması gerekmektedir.

26 İş Güvenliği Araç ve Gereçlerin Kullanımı > Kullandığınız cihazları bu yüzden düzenli aralıklarla kontrol ediniz ve yazılı bir protokol oluşturunuz. > Tüm cihazların bu denetim için açıkça görülebilir şekilde kontrol etiketini taşıyor olması gerekmektedir. > Her zaman tüm teknik güvenlik teçhizatını kullanınız. Bunları hiç bir zaman devreden çıkartmayınız.

27 İş Güvenliği Araç ve Gereçlerin Kullanımı > Başta tehlikeli maddeler olmak üzere malzeme ve maddelerin tam olarak ne olduklarının görülebilir şekilde işaretlenmiş olması gerekmektedir.

28 İş Güvenliği Su koruması > Suların kirlenmesine yol açabilecek maddelerin içinde bulunduğu kapları toplama leğenlerinde depolayınız. > Suların kirlenmesine yol açabilecek maddelerin kesinlikle atık suya veya zemine karışmaması gerekir. > Motorlu araç, makina ve cihazların temizlenmesi sadece atık yağ toplama tesisi bulunan alanlarda yapılmalıdır. > Suların kirlenmesine yol açabilecek maddelerin sızması ile ilgili tüm kazalar derhal yetkili muhatabınıza bildirilmelidir.

29 İş Güvenliği İskeleler > İnşaat iskelelerinin sadece iskele kurmakla yetkili şirketler tarafından kurulması ve değiştirilmesi mümkündür. Bu şirketler iskele izin kağıdını da iskeleye iliştirirler. > İskele izin kağıdı olmayan bir iskeleye çıkmanız kat'i surette yasaktır.

30 İş Güvenliği İskeleler > Ayrıca herhangi bir iskeleyi kullanmadan önce güvenliği kendi gözlerinizle kontrol ediniz. > Herhangi bir kusur veya arıza tespit etmeniz durumunda, iskelenin derhal kullanıma kapanması gerekmektedir. > Arızayı ya da kusuru amirinize bildiriniz.

31 İş Güvenliği İskeleler Bir kez daha vurgulayalım: > İskelelerin herhangi bir şekilde değiştirilmesi ölümlere yol açabilir ve bu yüzden kat'i surette yasaktır!

32 İş Güvenliği Merdiven ve Basamaklar > Sadece kullanım amacına uygun ve yeterli merdiven ve basamakların kullanımı mümkündür. > Merdiven ve basamaklar sadece geçici, kısa vadeli ve hafif işler için kullanılmalıdır. Aksi takdirde bir iskele kurulmalıdır. > Merdiven ve basamakların kullanımı esnasında devrilmeyecek, sağlam bir şekilde kurulmuş olmaları gerekir. > Merdiven ve basamakların nizami ve yasal uygunlukta olup, kusursuzlukları kullanılmadan önce kendi gözünüzle kontrol edilmiş olmalı.

33 İş Güvenliği Genel İşaretler ve Kapalı Bölgeler > Tesislerimizde kalp pillerini olumsuz yönde etkileyebilecek elektromanyetik alanlar mevcuttur. > Kalp pili veya başka biyoaktif organ kullanan kişilerin tesise girmeden önce kendileri ile ilgilenen santral çalışanına başvurmaları gerekir. Kalp pili takanlar için giriş yasaktır Manyetik alan Elektromanyetik alan

34 İş Güvenliği Genel İşaretler ve Kapalı Bölgeler Alanımızın tamamında kesinlikle var olan tüm yasak ve tehlike işaretlerine uyunuz. Bu özellikle de işaret ve bilgiler için geçerlidir: > İlgisiz kişilerin girmesi yasaktır > Dikkat havada ağır yük var

35 İş Güvenliği Genel İşaretler ve Kapalı Bölgeler > Girilmez bölgeleri geçici bir süre için dahi kapatmak için sadece ve sadece dirençli ve sert materyaller kullanınız. > Kısa süreli ya da belirli bir süreyle sınırlı olarak kapanacak girilmez bölgeler için kırmızı-beyaz zincirler ve uygun işaret levhaları ile işaretleyiniz.

36 İş Güvenliği Vinçler, forkliftler, platformlar, vs. > Vinçler ve forkliftlerle çalışmak için isminize tanzim edilmiş bir yazı ile görevlendirilmiş olmanız gerekmektedir. > Ayrıca eğitim aldığınıza dair tasdikname, yazılı araç sürme izni, kaldırma işlerinde ise sertifika almanız şarttır. Araç sürme izni ile sertifika belgelerini sürekli olarak yanınızda bulundurmanız gerekir. > Sürülebilir iş makinanız için ek olarak ilgili işletme talimatnamesine sahip olmanız gerekir.

37 İş Güvenliği Vinçler, forkliftler, platformlar, vs. İşe başlamadan önce: > Vinçlerin yol önceliği ile ilgili düzenlemeler konusunda kendinizi bilgilendiriniz. > Çalışma platformlarında düşmeye karşı kişisel koruyucu ekipmanınızı kullanmak zorundasınız. Bu ekipmanı sadece öngörülen bağlama noktalarına bağlamalısınız. > Sadece yapacağınız işe uygun, kontrolden geçmiş ve tasdiklenmiş yük kaldırma araç ve gereçlerini kullanınız.

38 İş Güvenliği Elektrikli İşletme Araçları > Elektrik alt dağıtıcı üniteler için RWE ye başvuruda bulunulmalıdır. > RWE bunların bağlanmasını sağlayacaktır. > Her gün FI koruma şalterinin işlevini kontrol ediniz.

39 İş Güvenliği Elektrikli İşletme Araçları > Yerinden oynatılabilir elektrikli işletme araçlarının, aletlerin ve uzatma kablolarının düzenli aralıklarla yetkili bir bilirkişi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kontrolün yazılı bir biçimde kayda alınması gerekmektedir. > Arızalı ya da kusurlu aletleri kullanmanız yasaktır.

40 İş Güvenliği Kaynak İşleri > Kaynak işleri esnasında diğer kişileri paravan ve benzeri yüz koruma ekipmanları ile sıçrayan kıvılcımlara karşı koruyunuz. > Bu tür işleri sadece kuru ve iletken olmayan yerlerin üzerindeyken yapınız. > Çalışma yerinizi temiz tutunuz, yanıcı maddelerin birikimini engelleyiniz.

41 İş Güvenliği Kaynak İşleri > Topraklama pensesini kaynak yapacağınız yere yakın bir yere iliştiriniz. > Her zaman bir yangın söndürücü cihaz hazır bulundurunuz ve kişisel koruyucu ekipmanınızı kullanınız.

42 İş Güvenliği Radyografik Muayene > Çalışanların radyografik muayene gerçekleştirdiği bölümler özellikle işaretlenmiştir. > Buralarda bulunmanız kesinlikle yasaktır ve ölümcül tehlikeler barındırmaktadır.

43 Yangın Koruma Önleyici Yangın Koruma Önleyici yangın koruma yangınların çıkmasını engeller. Bu yüzden: > Özellikle yanıcı sıvı ve gazlarla çalışırken dikkatli olunuz. > Sigara kullanımını yasaklayan işaretlere veya çabuk tutuşabilen madde ve malzemelere işaret eden levhalara kesinlikle uymanız şarttır.

44 Yangın Koruma Önleyici Yangın Koruma > Yangın söndürme ünitelerini, kaçış ve kurtarma yolları ve kapılarını her zaman açık tutunuz. > Elektrik şalter panolarının önüne hiç bir şey bırakmayınız. > Çabuk tutuşabilen yanıcı çöpleri sadece uygun bidon veya konteynerlerda taşıyınız ve yine uygun bidon veya konteynerlara atınız.

45 Yangın Koruma Acil Durumlarda Doğru Davranış Biçimi 1. İlk acil yardım cağrısı çalışma yapılan yerde yazılı olan acil çağrı numarası üzerinden yapılmalıdır. 2. Can güvenliğinizi sağlayınız. 3. Yangını söndürmeye çalışınız. > Nerede bulunduğunuzu ve tam olarak ne olduğunu her zaman bilmeniz gerekir. > İnsanların kurtarılması, yangının söndürülmesinden önemlidir!

46 İşletme Bölümü / Yer Tanıtımı Kaçış ve Kurtarma Yolları > Kaçış ve kurtarma yolları sizi acil bir durumda güvenli bölgelere çıkarır ve bu yüzden her zaman açık tutulmalıdır. > Bir yangın durumunda asla asansörleri kullanmayınız.

47 Yangın Koruma Kaçış ve Kurtarma Yolları > Burada geçireceğiniz vaktin en başında en yakınınızdaki kaçış ve kurtarma yollarını tespit edip öğreniniz. > İlk yardım için 24 saat boyunca başvurabileceğiniz bir sağlık uzmanı bulunduğunuz yerde hizmetinizdedir. > Tüm yaralanmaların revire bildirilmesi şarttır.

48 Yangın Koruma Tehlikeli Maddeler Tehlikeli maddelerle çalışmadan önce ilgili uzmanlık birimine aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekir: > Maddelerin listesi > Güvenlik veri kağıtları > İşletme talimatnamesi

49 Yangın Koruma Tehlikeli Maddeler > Yağlar, kimyasal maddeler ve su kirliliğine yol açabilecek diğer maddelerin suya karışmasını mutlaka engellemeniz gerekir! > Kullanılan madde ve malzemeleri bir yerden bir yere doldururken, sızıntı olmasını engelleyiniz. > Sadece kusursuz, deliksiz ve sızdırmaz kap, alet ve makinaları kullanınız ve bunları hava koşullarına karşı koruyunuz.

50 Yangın Koruma Patlamadan korunma İşletme alanında ve santralda patlama tehlikesi olan bölgeler bulunmaktadır. Bu işaretli alanlar için aşağıdaki hususlar geçerlidir: > Sadece iş izni ve buna bağlı olan güvenlik önlemleri belgesi ile çalışınız. > Patlama tehlikesi olan bölgelerin etrafında bulunan alanlarda çalışırken de patlamaları önleyici güvenlik kurallarına dikkat edilmelidir. > Kullanlan tüm alet ve malzemelerin patlama tehlikesi olan bölgelerde kullanılmaya elverişli olduğuna dair onayı olması gerekir. > Cep telefonu üzerinizde bulundurmak yasaktır.

51 Güvenlik Önlemleri için İzin Prosedürü İş izni > Tamirat ve bakım işlemlerini gerçekleştirmek için yazılı bir iş izninizin olması gerekmektedir. > Size yazılı bir izin kağıdı verilmesi ile burada güvenli çalışmanız sağlanmış olur. > Ayrıca tamirat ve bakım işleminin türüne göre başka belgeler de gerekebilir.

52 Güvenlik Önlemleri için İzin Prosedürü Güvenlik Önlemleri > Yazılı izin almadan işe başlamanız yasaktır. > Bu tesiste Sadece denetim sorumluluğu yüklenmiş yetkili kişiler izin kağıdı başvurusunda bulunabilir. > Kontrollerde göstermek için izin kağıtlarınız her zaman hazır olmalıdır.

53 Güvenlik Önlemleri için İzin Prosedürü Denetim Sorumluluğu Yüklenmiş Yetkililer > Güvenlik önlemleri izin kağıdı ile belgelenmiş özel çalışma izinleri gerektiren işler için bu tesiste görev yapan, denetim sorumluluğu yüklenmiş bir yetkili tayin edilmelidir. > Bu kişi çalışmaları denetler ve gözetler ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından sorumludur.

54 Başlamadan önce DURUNUZ > İş güvenliği sizden başlar! > Ne kadar hazırlıklı olursanız olun, beklenilmeyen bir durum her zaman meydana gelebilir. > Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce tüm şartların yerine getirilmiş olup olmadığından emin olunuz.

55 Başlamadan önce DURUNUZ Teknik unsurlar - Çalışma araçları usullere uygun ve kullanılır bir vaziyette mi? - İskele kurulmuş mu ve bunlar güvenli bir vaziyette mi? - Korkuluk veya ikaz bandı gibi önlemler var mı? Organizasyon - İş izni mevcut mu? - Tesis elektrikten kesilmiş mi? - Yetkili RWE muhatabınız belli mi? Kişiler - Olası tehlikeler biliniyor mu? - Eğitim ve dersler verilmiş mi? - Gerekli olan kişisel koruyucu ekipman mevcut mu?

56 Aklında tut! > İşimiz hiçbir zaman onu güvenlik içinde gerçekleştirmemize vakit kalmayacak kadar önemli ve acil olamaz. - Başkalarına örnek olun! - İş arkadaşlarınıza dikkat edin! - Güvenlik eksikliklerini gidermemize yardımcı olun! > İş güvenliğini ilgilendiren talimatları ihlal etmek kesinlikle hoşgörüyle karşılanmaz!

57 İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER.

İçindekiler. K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15. G iriş... 17

İçindekiler. K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15. G iriş... 17 İçindekiler K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15 G iriş... 17 BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR, HUKUKİ KAYNAKLAR, TEKNİK VE TIBBİ İŞ GÜVENLİĞİNİN KURUMSAL UNSURLARI I. Genel Olarak...23 II. İş Güvenliği Kavramı... 25

Detaylı

2015-2016 YILI BORNOVA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURUM VE KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

2015-2016 YILI BORNOVA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURUM VE KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI 1 1 Yıllık Çalışma Planının Yapılması 6331 Sayılı İş Sağ ve Güv Kan MEB Genelge x x İlçe İSG Bürosu İlçe MEM İSG web sayfasının oluşturulması A) İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ

Detaylı

El koyduğu trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağı düzenlemek,

El koyduğu trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağı düzenlemek, Karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri göstermek amacıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çıkarılmıştır.

Detaylı

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI 1. KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE GÜVENLİK UYARILARI - Koruyucu ekipmanlarınızı tedarik ediniz. - Çalışma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı:

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı: DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH:03.03.2015 Konu Başlığı Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmıştır ve iç zeminler düzenli olarak kontrol edilmektedir.

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA Yusuf Ziya BOLAT İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Endüstri Mühendisi 2016, ANKARA İçerik Acil

Detaylı

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7.

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7. 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI Son Düzenleme: 25.12.2015 Kanun Maddesi Ceza Maddesi Fiil 30.12.2012 01.01.2013 YDO=%7,80 01.01.2014 YDO=%3,93 01.01.2015

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

Bu cihaz yalnızca çalışma talimatlarında belirtildiği şekilde kullanılmalıdır. Pil ile çalışan cihazları çocuklardan uzak tutunuz!

Bu cihaz yalnızca çalışma talimatlarında belirtildiği şekilde kullanılmalıdır. Pil ile çalışan cihazları çocuklardan uzak tutunuz! İçindekiler Güvenlik talimatları... 2 Kullanım alanı/doğru kullanım... 2 Pil ile çalışan cihazları çocuklardan uzak tutunuz!... 2 Genel bilgi... 2 Pillerin doğru kullanımı... 2 Asla tamir işlerini kendiniz

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -35 RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu

Detaylı

Asansör Tesisatı Yönetmeliği. Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

Asansör Tesisatı Yönetmeliği. Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Asansör Tesisatı Yönetmeliği Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; İmar Kanunu ve buna bağlı

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELLERİ Dr. ÜMİT ÖZCAN Öğr.Gör.Dr. NURETTİN YAMANKARADENİZ Öğr.Gör.GİZEM AKALP İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ Öğr.Gör.Dr. NURETTİN YAMANKARADENİZ A SINIFI

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

ACİL DURUM PLANI NEDİR, YAPILMASI GEREKLİ MİDİR?

ACİL DURUM PLANI NEDİR, YAPILMASI GEREKLİ MİDİR? ACİL DURUM PLANI NEDİR, YAPILMASI GEREKLİ MİDİR? Mehmet UĞUR* 64 1. GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının

Detaylı

VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. BİTS UÇ TUTUCU 2. ASKILIK 3. SAĞ-SOL DÜĞMESİ 4. DEVİR AYAR DÜĞMESİ 5. ANAHTAR 6. ANAHTAR KİLİTLEME DÜĞMESİ 7. KİLİTLEME

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıda da bulunan biyolojik, kimyasal yada fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol

Detaylı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı 1 3 4 2003 Yılında Başlamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 Yılında Ülkemize Özgü Bir Uygulama Olan Performansa Dayalı ek Ödeme sistemi Geliştirilmiş, İkinci Bir Aşama Olarak da Bu Sisteme 2005 Yılında

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GENEL GEREKÇE Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma, çalışanların tümü için en temel insan haklarından biridir. Nitekim işyerlerinde sağlıklı ve güvenli ortamların oluşturulmasını amaçlayan iş sağlığı

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_18 ALET KULLANIMINDA GÜVENLİK GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Alet Kullanımında Güvenlik konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır.

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU. NOT: Bu sunum "İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü"nün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU. NOT: Bu sunum İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğünün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir. 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU NOT: Bu sunum "İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü"nün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği ilk kez müstakil İş Kanunu: 3008 sayılı, 1936

Detaylı

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Yayın Sorumlusu: ESBAŞ

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

önlem alın T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK

önlem alın T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI

ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI MODEL RTM373 KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 2. AÇMA KAPAMA ŞALTERI KILITLEME DÜĞMESI 3. TOZ ÇIKIŞ YERİ 4. BANT ZIMPARA 5. ZIMPARA AYARLAMA VİDASI

Detaylı

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplama makinelerine kalıpları bağlayan, plastik malzemelerin özelliliklerine göre makinelerin ayarını yapan, bu makinelerle plastik ürün elde eden, plastik kalıplama makineleri ve üzerindeki

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN

Detaylı

Tavan Penceresi : Holllanda 300, 500, 700. Yatır / Kaydır Aç

Tavan Penceresi : Holllanda 300, 500, 700. Yatır / Kaydır Aç Açılır tavanı çalıştırma 1. Kontrol panelleri (elektrikli ve elektronik modeller) Elektrikli modeller Kayar güneşlikli Hollandia 300 DeLuxe modelleri (güneşlikli ya da güneşliksiz), Hollandia 500 FreeDome

Detaylı

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU DOĞ.YD.02 11/10/2013 0 1/5 ENFEKSİYON RİSKİ Kan ve vücut sıvılarının cilde temas ile bulaş riski Fiziksel ortam kaynaklı bulaş riski Hastalardan inhalasyon yoluyla bulaşan solunum yolu hastalıkları ALINCAK

Detaylı

SÜRMENE DEVLET HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI

SÜRMENE DEVLET HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI 1 / 6 AİT OLDUĞU YIL: 2014 EĞİTİM TARİHİ OCAK ŞUBAT EĞİTİMİN KONUSU Acil kod uygulamaları(mavi-pembe) Çalışan Hakları ve Güvenliği(Beyaz kod uygulamaları ve hukuki boyut) Kirli çamaşırların toplanması,

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı 24 Şubat 2016 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. 2 - İş Sağlığı nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron 3 - İş Sağlığı ne Genel

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TADARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Armaflex, İzocamflex, İzocam Armaflex S, İzocam Armaflex Kauçuk Köpük Boru ve Levhalar : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş.

Detaylı

ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde

ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde Değerli katılımcılar Afetlerde kurtarma ekiplerinin ve yardımların afet bölgesinin tümüne kısa sürede ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen,

Detaylı

Broşür Daha çok değil, daha akıllı çalışın

Broşür Daha çok değil, daha akıllı çalışın Broşür Daha çok değil, daha akıllı çalışın Yazıcılar için HP Care ile cihazlarınızı çalışır durumda tutun ve işlerinizi yürütün HP Care Kanıtlanmış baskı hizmetleri deneyimimizden faydalanın 1 numaralı

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M863 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kapalı Devre Soğutma Suyu Sistemleri İçin Film Yapıcı Amin Bazlı Korozyon İnhibitörü

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YAPILMASI GEREKLİ KONTROLLER DÜZENLENECEK BELGE FORM ve RAPORLAR FİRMA ADI

İŞ GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YAPILMASI GEREKLİ KONTROLLER DÜZENLENECEK BELGE FORM ve RAPORLAR FİRMA ADI İŞ GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YAPILMASI GEREKLİ KONTROLLER DÜZENLENECEK BELGE FORM ve RAPORLAR FİRMA ADI İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATINDA YER ALAN KAYIT BELGE FORM ve RAPORLAR İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

Detaylı

SICACIK SB 1500. Elektrikli Quartz Soba KULLANIM KILAVUZU

SICACIK SB 1500. Elektrikli Quartz Soba KULLANIM KILAVUZU SICACIK SB 1500 Elektrikli Quartz Soba KULLANIM KILAVUZU Sayın FANTOM dostu; Modern tesislerde üretilmiș ve son derece titiz kalite kontrolünden geçmiș SICACIK SB 1500 Elektrikli Quartz Soba mızı seçtiğiniz

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK BACA KONTROL PERSONELİ KURS PROGRAMI

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK BACA KONTROL PERSONELİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK BACA KONTROL PERSONELİ KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU PROFİL KESME MAKİNASI 5 MODEL -RTM695- TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 8 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 2. KORUYUCU KAPAK 3. TUTMA KOLU 4. KESME DİSKİ 5. MAKİNA TABANI 6. AKTİF KORUMA 7. TAŞ KİLİTLEME

Detaylı

MARMARAEREĞLİSİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MARMARAEREĞLİSİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM ve ACİL DURUM PLANI Ayhan SÖYLEMEZ-İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ACİL DURUM ÖNLEMLERİ İçerik *Acil durum - örnekler *Dayanak *Yönetmelik (Resmi gazete) *Kazaların önlenmesine yönelik güvenlik önlemleri

Detaylı

ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ

ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ ELEKTRİKLİ EL MİKSERİ MODEL RTM394 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 6 3 6 2 1 5 4 2 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA/KAPAMA ŞALTERİ 2. AÇMA /KAPAMA ŞALTER KİLİTLEYİCİ 3. HIZ AYAR DÜĞMESİ 4. VİTES AYAR DÜĞMESİ 5.

Detaylı

HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015

HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015 HASTA HİZMETLERİ REHBERİ 2015 1 2 İÇİNDEKİLER ACİL HİZMETLER 4 AMBULANS 4 ANKETLER 4 CEP TELEFONU 4 ÇAĞRI MERKEZİ 4 DİYETİSYEN HİZMETLERİ 5 ELEKTRİKLİ ALETLER 5 E-GEÇMİŞ OLSUN, E-TEBRİK, E-BEBEK 5 HASTA

Detaylı

REVİZYON : 00 YAYINLANMA TARİHİ: 06.09.2010 REVİZYON TARİHİ : EC Numarası İçerik İçeriğindeki birim % a/a

REVİZYON : 00 YAYINLANMA TARİHİ: 06.09.2010 REVİZYON TARİHİ : EC Numarası İçerik İçeriğindeki birim % a/a 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün adı: Maddenin / Preparatın Kullanımı: Antibakteriyel sıvı sabun Üretici / Tedarikçi: Eczacıbaşı Girişim Pazarlama Tüketim Ürünleri Sanayii Ticaret

Detaylı

ĐŞ GÜVENLĐĞĐ UYGULAMALARINDA YÖNETĐM SĐSTEMLERĐNĐN ENTEGRASYONU

ĐŞ GÜVENLĐĞĐ UYGULAMALARINDA YÖNETĐM SĐSTEMLERĐNĐN ENTEGRASYONU ĐŞ GÜVNLĐĞĐ UYGULAMALARINDA YÖNTĐM ĐTMLRĐNĐN NTGRAYONU Yahya Kemal KÖALI VĐKO LKTRĐK V LKTRONĐK Kimya Yüksek Mühendisi Đş Güvenliği Uzmanı 1 Đş ağlığı ve Güvenliği Kanunu Đşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin

Detaylı

önlem alın T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK

önlem alın T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI İŞ KAZASI MÜDAHALE PLANI SESLİ OLARAK ETRAFTAN YARDIM İSTE YETKİLİYE VE İSG YETKİLİSİNE BİLGİ VER Yetkili:... Tel:... İŞ KAZASI YARALANMA VARMI? MALZEME HASARI VAR MI? HASAR ETKİLERİNİN GİDERİLMESİ YETKİLİYE

Detaylı

SÜRÜCÜ EL KİTABI DAHA KALİTELİ HİZMET VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN

SÜRÜCÜ EL KİTABI DAHA KALİTELİ HİZMET VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN SÜRÜCÜ EL KİTABI DAHA KALİTELİ HİZMET VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN Bu kitapçıkta neler var? Hazırlamış olduğumuz bu kitapçıkta müşterilerimize daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla sizler için hazırlamış

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SOAC (TOZ) Ürün

Detaylı

SİSTEM EMNİYET FAALİYETLERİ. İstanbul Ulaşım A.ş. Osman SAYAR Msc. İş Güvenliği Uzmanı (B) İSGDER Başkan Yardımcısı

SİSTEM EMNİYET FAALİYETLERİ. İstanbul Ulaşım A.ş. Osman SAYAR Msc. İş Güvenliği Uzmanı (B) İSGDER Başkan Yardımcısı SİSTEM EMNİYET FAALİYETLERİ İstanbul Ulaşım A.ş. Osman SAYAR Msc. İş Güvenliği Uzmanı (B) İSGDER Başkan Yardımcısı İÇERİK İstanbul Ulaşım A.Ş. Hakkında Organizasyon Yapısında İş Güvenliğinin Yeri Temel

Detaylı

TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU

TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU ELEKTRİKLİ MATKAP MODEL RTM154 TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU 6 1 2 4 5 3 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. MANDREN 2. HAVALANDIRMA ARALIKLARI 3. GERİ/İLERİ DÖNÜŞ ŞALTERİ 4. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 5. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ

Detaylı

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK Neden Kan Bağışı? Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Kan Bağışçısının Seçimi Kan Bağışı Dört Adımda Gerçekleşir. Kan Bağışından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli? Kan Bağışçısının Her Kan

Detaylı

Panora-View -Detaylı Teknik Katalog-

Panora-View -Detaylı Teknik Katalog- Panora-View -Detaylı Teknik Katalog- # 3589 PENCERE ve KAPILAR / PANORA VIEW Libart olarak, dünyanın her yerinden fark yaratmak isteyen mimarlar ve profesyoneller için hareketli mimari sistemler tasarlıyor

Detaylı

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Kocaeli'nin İlçe Belediyelerinde evsel atıkların toplanması ve taşımasında

Detaylı

ĠġYERLERĠNDE ACĠL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELĠK. KURUM: ÇALIġMA VE SOSYAL GÜVENLĠK BAKANLIĞI KABUL TARĠHĠ: 18.06.2013 RGT: 18.06.

ĠġYERLERĠNDE ACĠL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELĠK. KURUM: ÇALIġMA VE SOSYAL GÜVENLĠK BAKANLIĞI KABUL TARĠHĠ: 18.06.2013 RGT: 18.06. ĠġYERLERĠNDE ACĠL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELĠK KURUM: ÇALIġMA VE SOSYAL GÜVENLĠK BAKANLIĞI KABUL TARĠHĠ: 18.06.2013 RGT: 18.06.2013 RG NO: 28681 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR AMAÇ MADDE

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği Kısaltma: Materialnr. 1024558 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili hangi

Detaylı

Avansas Pro ile her zaman kazanın

Avansas Pro ile her zaman kazanın Avansas Pro ile her zaman kazanın Değerli İş Ortağımız; Avansas Pro olarak ofis malzemeleri tedariği konusunda Türkiye ye yepyeni bir soluk getiriyoruz. Birlikte çalıştığımız farklı ölçekteki şirketlerin

Detaylı

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM. YG ve AG Sistemlerinde Topraklama Tesislerinin Birleştirilmesi

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM. YG ve AG Sistemlerinde Topraklama Tesislerinin Birleştirilmesi DÖRDÜNCÜ BÖLÜM YG ve AG Sistemlerinde Topraklama Tesislerinin Birleştirilmesi ve AG Tesislerinin, YG Sistemleri ile Toprak Arasında Meydana Gelen Arızalara Karşı Korunması YG ve AG Sistemlerinde Topraklama

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ VE RAPORU T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

1/2. Malzeme Güvenlik Bilgi Formu

1/2. Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 5. Yangınla Mücadele Yangın Söndürme Araçları Uygun Olmayan Yangın Söndürme Araçları Köpük, yangın söndürme tüpü, CO2 Bilgi yok MULTİFLEX EP C 1 1. Ürün Tanımı ve Şirket Detayı Üretici Firma : LUKOIL Lubricants

Detaylı

BOSE OE2 K ULAKLIKLAR. Kullanma kılavuzu

BOSE OE2 K ULAKLIKLAR. Kullanma kılavuzu BOSE OE2 K ULAKLIKLAR Kullanma kılavuzu Tab 6, 12 Tab 5, 11 Tab 4, 10, 16 Tab 3, 9, 15 Tab 2, 8, 14 Güvenlik Bilgisi Türkçe Lütfen bu kullanım kılavuzunu okuyun Lütfen bu kullanım kılavuzundaki talimatları

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Installation instructions, accessories. Tampon koruyucu. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Tampon koruyucu. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Installation instructions, accessories Talimat No Sürüm 31330391 1.0 Parça No. 39818296, 39818277, 39818279, 39818280, 39818281, 39818285, 39818286, 39818287, 39818288, 39818292, 39818293, 39818294, 39818295,

Detaylı

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir?

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 12 Kasım 2004 CUMA Sayı : 25641 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: 17 EKİM 2008 TARİH 277027 SAYILI YÖNETMELİKLE

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER TANIM Ormancılık çalışmalarının çeşitli dallarında orman mühendisi, orman yüksek mühendisi (bölge şefi, işletme şefi)veya orman endüstri mühendisi ile orman muhafaza/ağaçlandırma memuru arasında görev

Detaylı

BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi

Detaylı

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com Sentetik Çuval www.dempocuval.com Konya Organize Sanayi Bölgesinde 1997 yılında kurulan firmamız, 8000 m² si kapalı toplam 25000 m² alanda son sistem makine parkuru ve kendi alanında uzman personeli ile

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Devlet adamlarından biri Konfüçyüs e sordu; İnsanları nasıl

Detaylı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ AÇIK ALAN SATICILARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ AÇIK ALAN SATICILARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ AÇIK ALAN SATICILARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Nakış ile ilgili hangi bilgi, beceri,

Detaylı

Quickster Chrono Foot G10-212 Kullanım kılavuzu

Quickster Chrono Foot G10-212 Kullanım kılavuzu Quickster Chrono Foot G-212 Kullanım kılavuzu 6 7 13 4 4 1 1 3 2 1 3 2 Gösterge ve fonksiyonlar krep Yelkovan Saniye göstergesi Takvim 4 dakika sayacı saniye sayacı Oynama süresi sayacı 3 konumlu kurma

Detaylı

ĐŞVERENLERĐN 6331 SAYILI ĐŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĐĞĐ KANUNA GÖRE ĐZLEYECEKLERĐ YOL HARĐTASI NEDĐR?

ĐŞVERENLERĐN 6331 SAYILI ĐŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĐĞĐ KANUNA GÖRE ĐZLEYECEKLERĐ YOL HARĐTASI NEDĐR? ĐŞVERENLERĐN 6331 SAYILI ĐŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĐĞĐ KANUNA GÖRE ĐZLEYECEKLERĐ YOL HARĐTASI NEDĐR? 6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu çerçevesinde 31.12.2012 tarihi itibariyle yapılması gerekenler

Detaylı

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A 1.1 2014/I

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A 1.1 2014/I TANIM Sektörün ihtiyacı olan halı desenini tasarlayabilen, çizebilen, renklendirebilen, pazarlara sunabilen, müşterinin isteğine göre ebatlandırma yapabilen ve halıyı dokuyabilen kaliteyi belirleyen kişidir.

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

Çalışma Sahasının Düzenlenmesi

Çalışma Sahasının Düzenlenmesi POSOW Petrolle Kirlenmiş Kıyı Şeridinin Temizlenmesi ve Petrolle Kirlenmiş Yaban Hayatına müdahaleye yönelik hazırlıklı olma Çalışma Sahasının Düzenlenmesi POSOW, POSOW Sivil is Koruma a project Mali co-financed

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI ENDÜSTRİYEL TAŞIMACI SEVİYE 3 REFERANS KODU / 10UMS0045-3 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/ 3/2/2010-27482

ULUSAL MESLEK STANDARDI ENDÜSTRİYEL TAŞIMACI SEVİYE 3 REFERANS KODU / 10UMS0045-3 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/ 3/2/2010-27482 ULUSAL MESLEK STANDARDI ENDÜSTRİYEL TAŞIMACI SEVİYE 3 REFERANS KODU / 10UMS0045-3 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/ 3/2/2010-27482 Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2010 Sayfa 1 Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) 10UMS0045-3

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU NOT: BU ÜRÜN PROFESYONEL KULLANIM İÇİN UYGUN DEĞİLDİR.

KULLANIM KILAVUZU NOT: BU ÜRÜN PROFESYONEL KULLANIM İÇİN UYGUN DEĞİLDİR. BENZİNLİ JENERATÖR MODEL RTM9665 KULLANIM KILAVUZU NOT: BU ÜRÜN PROFESYONEL KULLANIM İÇİN UYGUN DEĞİLDİR.. 1) Yakıt deposu 9) Boru çerçeve 2) Egzost susturucu 10) Buji 3) Toprak 11) Yakıt Kapağı 4) Devre

Detaylı

CS 12000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI

CS 12000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU CS 12000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI 1. KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE GÜVENLİK UYARILARI - Koruyucu ekipmanlarınızı tedarik ediniz. - Punta

Detaylı

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Bu yönetmeliğin

Detaylı

Ana su hattından 2B bloğa giren su borusunun patlaması nedeniyle tüm gün 6 bloğu susuz bırakan arıza uzun çabalar sonucunda giderilmiştir.

Ana su hattından 2B bloğa giren su borusunun patlaması nedeniyle tüm gün 6 bloğu susuz bırakan arıza uzun çabalar sonucunda giderilmiştir. Bazı bloklarda zemin çökmesi nedeniyle logara giren pis su borusunun kırılmasından oluşan arıza sebebiyle zemindeki birkaç daire içini su basmıştır. Bu sebeple tüm bloklarda tadilat ve pimaş içi temizlik

Detaylı

Kısım I GÜVENLİK BİLGİ FORMU Exelans Turbo Yarımat

Kısım I GÜVENLİK BİLGİ FORMU Exelans Turbo Yarımat BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışım kimliği Ürün adı 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Belirlenmiş kullanımlar

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI İŞ TEFTİŞİ NEDİR? Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasının DEVLET tarafından İZLENMESİ, DENETLENMESİ ve TEFTİŞ EDİLMESİDİR. İŞ TEFTİŞ KURULU İDARİ

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092 Şeref YILMAZ İSTANBUL Nisan 2009 Sunum İçeriği Yönetmeliğin

Detaylı

OTO ELEKTRİKÇİSİ TANIM

OTO ELEKTRİKÇİSİ TANIM TANIM Motorlu taşıtlarda, aracın elektrik sistemlerindeki arızayı bulan, elektrik donanımının yapılması, onarılması ve yenileştirilmesi gibi çalışmalarda bulunan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri

1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri Ek 1 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz 2012-01 Temmuz 2013) 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri YAPI ALANI ( 1.SINIF (140 TL/ 2.SINIF (305TL/

Detaylı

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA /KAPAMA ŞALTERİ 2. İŞ PARÇASI TABLASI 3. KIVILCIM/ÇAPAK KORUYUCU 4. ZIMPARA TAŞI 5. ZIMPARA TAŞI

Detaylı

DMG MORI Service Plus verimliliğinizin teminatıyız

DMG MORI Service Plus verimliliğinizin teminatıyız www.dmgmori.com DMG MORI LifeCycle Services verimliliğinizin teminatıyız Ürünlerimiz, başarınızı garanti altına alır. Inspection Plus Inspection Plus Seçin ve koruyun performansınızı artırın. ürün ailesi,

Detaylı

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANIN TANIMI Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. ALANIN AMACI Elektrik-Elektronik

Detaylı

Öğr. Gör. Enes GÜNDÜZ Erciyes Üniversitesi. egunduz@erciyes.edu.tr

Öğr. Gör. Enes GÜNDÜZ Erciyes Üniversitesi. egunduz@erciyes.edu.tr Öğr. Gör. Enes GÜNDÜZ Erciyes Üniversitesi egunduz@erciyes.edu.tr İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAMI Geniş olarak iş sağlığı; tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal, sosyal iyilik durumlarını sürdürmek,

Detaylı