Bölüm 7: Renk ve ton ayarlamaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 7: Renk ve ton ayarlamaları"

Transkript

1 158 Bölüm 7: Photoshop CS4, renk ve ton düzeltmeleri ile ayarlamalarını gerçekleştirmek için çok çeşitli araçlar sağlar. Histogramları ve piksel değerlerini görüntüleme Histogramlar hakkında Histogram her renk yoğunluğu düzeyindeki piksellerin sayısını grafik olarak belirterek, görüntüdeki piksellerin dağılımını gösterir. Histogram, görüntünün gölgelerde (histogramın sol tarafında gösterilir), orta tonlarda (ortada gösterilir) ve vurgularda (sağ tarafta gösterilir) ayrıntılarını gösterir. Histogram bir görüntünün iyi bir düzeltme yapmaya yetecek kadar ayrıntıya sahip olup olmadığını belirlemenize yardım eder. Ayrıca histogram görüntünün ton aralığının da hızlı bir resmini çizer, yani görüntünün ton tipini gösterir. Koyu tonlu görüntülerde ayrıntı gölgelerde yoğunlaşmıştır; açık tonlu görüntülerde ayrıntı vurgularda yoğunlaşmıştır. Orta tonlu görüntülerde ise ayrıntı orta tonlarda yoğunlaşmıştır. Tam ton aralığına sahip bir görüntünün tüm alanlarında bir miktar piksel bulunur. Ton aralığının belirlenmesi uygun ton düzeltmelerini saptamaya yardımcı olur. A B C Histogram nasıl okunur A. Çok pozlamalı fotoğraf B. Tam tonaliteye sahip düzgün pozlamalı fotoğraf C. Az pozlamalı fotoğraf Histogram paneli, görüntü hakkındaki ton ve renk bilgilerini gösteren birçok seçenek sağlar. Varsayılan olarak, histogram görüntünün tamamının ton aralığını gösterir. Görüntünün bir bölümünün histogram verilerini göstermek için, önce söz konusu bölümü seçin. Eğri Gösterme Seçenekleri altında histogram seçeneğini belirleyerek ve Eğri Ayarlamaları panelinde panel menüsünden Eğri Gösterme Seçenekleri'ni belirleyip ardından Histogram'ı seçerek bir görüntünün histogramını Eğri iletişim kutusunda bir kaplama olarak görüntüleyebilirsiniz. Histogram paneline genel bakış Histogram panelini açmak için Pencere > Histogram'ı seçin veya Histogram sekmesini tıklatın. Varsayılan olarak, Histogram paneli Kompakt Görünüm'de kontroller veya istatistikler olmaksızın açılır, ancak görünümü ayarlayabilirsiniz.

2 159 A B C D E Histogram paneli A. Kanal menüsü B. panel menüsü C. Arabelleğe Alınmamış Yenileme düğmesi D. Önbelleğe Alınmış Veri Uyarısı simgesi E. İstatistikler Histogram panelinin görünümünü ayarlama Histogram paneli menüsünden bir görünüm seçin. Genişletilmiş Görünüm Histogramı istatistiklerle görüntüler. Aynı zamanda, histogramın temsil ettiği kanalı seçmeye yönelik, Histogram panelindeki seçenekleri görüntülemeye yönelik, önbelleğe alınmamış verileri görüntülemek üzere histogramı yenilemeye yönelik ve çok katmanlı bir belgede belirli bir katmanı seçmeye yönelik kontroller de görüntüler. Kompakt Görünüm Denetim veya istatistikler olmadan bir histogram görüntüler. Histogram, görüntünün tamamını temsil eder. Tüm Kanallar Görünümü Genişletilmiş Görünüm içindeki tüm seçeneklere ek olarak, kanalların tek tek histogramlarını da görüntüler. Tek tek histogramlar alfa kanallarını, spot renk kanallarını veya maskeleri içermez. Bütün kanalların görüntülendiği ve istatistiklerin gizlendiği Histogram paneli

3 160 Histogramda belirli bir kanalı gösterme Histogram panelinin Genişletilmiş Görünüm'ünü veya Tüm Kanallar Görünümü'nü seçtiyseniz, Kanal menüsünden bir ayar seçebilirsiniz. Genişletilmiş Görünüm'den veya Tüm Kanallar Görünümü'nden Kompakt Görünüm'e geçerseniz, Photoshop kanal ayarını anımsar. Bir kanalın histogramını renk kanalları, alfa kanalları ve spot renk kanallarıyla birlikte görüntülemek için tek bir kanal seçin. Tüm kanalların bileşik bir histogramını görmek için, görüntünün renk moduna bağlı olarak RGB, CMYK veya Bileşik seçin. Görüntü RGB veya CMYK ise, bileşik kanalın ışıklılık veya yoğunluk değerlerini temsil eden histogramı görüntülemek için Renk Parlaklığı'nı seçin. Görüntü RGB veya CMYK ise, tek tek renk kanallarının bileşik histogramını renkli görüntülemek için Renkler'i seçin. Genişletilmiş Görünüm veya Bütün Kanallar Görünümü'nü ilk seçtiğinizde, bu seçenek RGB ve CMYK görüntüleri için varsayılan görünümdür. Tüm Kanallar Görünümü'nde, Kanallar menüsünden yapılan seçimler yalnızca panelin en üstündeki histogramı etkiler. Kanal histogramlarını renkli gösterme Histogram panelinde aşağıdakilerden birini yapın: Tüm Kanallar Görünümü'nde, panel menüsünden Kanalları Renkli Göster'i seçin. Genişletilmiş Görünüm veya Tüm Kanallar Görünümü'nde, Kanal menüsünden tek bir kanal seçin ve panel menüsünde Kanalları Renkli Göster'i belirtin. Kompakt Görünüm'e geçerseniz, kanal renkli gösterilmeye devam eder. Genişletilmiş Görünüm veya Tüm Kanallar Görünümü'nde, kanalların bileşik histogramını renkli göstermek için Kanal menüsünden Renkler'i seçin. Kompakt Görünüm'e geçerseniz, bileşik histogram renkli gösterilmeye devam eder. Histogram istatistiklerini gösterme Varsayılan olarak, Histogram paneli Genişletilmiş Görünüm'de ve Tüm Kanallar Görünümü'nde istatistikleri görüntüler. 1 Histogram paneli menüsünden İstatistikleri Göster'i seçin. 2 Aşağıdakilerden birini yapın: Belirli bir piksel değerine ilişkin bilgileri görmek için, işaretçiyi histograma getirin. Belirli bir değer aralığına ilişkin bilgileri görmek için, histogramda işaretçiyi sürükleyerek aralığı vurgulayın. Panel, histogramın altında şu istatistiksel bilgileri görüntüler: Ortalama Ortalama yoğunluk değerini gösterir. Standart Sapma Yoğunluk değerlerinin ne ölçüde değişkenlik gösterdiğini belirtir. Medyan Yoğunluk değerleri aralığının orta değerini gösterir. Pikseller Histogramı hesaplamak için kullanılan toplam piksel sayısını gösterir. Düzey İşaretçinin altında kalan alanın yoğunluk düzeyini görüntüler. Sayım İşaretçinin altında kalan alanın yoğunluk düzeyine karşılık gelen toplam piksel sayısını gösterir. Yüzdelik İşaretçinin altında kalan alanın düzeyindeki veya bu düzeyin altındaki piksellerin kümülatif sayısını görüntüler. Bu değer sol uçta %0'dan sağ uçta %100'e kadar görüntüdeki tüm piksellerin ortalaması olarak gösterilir.

4 161 Önbellek Düzeyi Histogramı oluşturmak için kullanılan geçerli görüntü önbelleğini gösterir. Önbellek düzeyi 1'den yüksekse histogram daha hızlı görüntülenir. Bu durumda histogram görüntüdeki piksellerin temsili bir örneklemesinden oluşur (büyütmeye dayanır). Özgün görüntünün önbellek düzeyi 1'dir. Düzey 1'in üzerindeki her düzeyde, tek bir piksel değerine ulaşmak için bitişik dört pikselin ortalaması alınır. Böylece, her düzeyin boyutları bir altındakinin yarısı kadar olur (piksel sayısı diğerinin 1/4'üdür). Photoshop'un hızla tahmini bir değer oluşturması gerektiğinde, üstteki düzeylerden birini kullanabilir. Histogramı gerçek görüntü katmanını kullanarak yeniden çizmek için Önbelleğe Alınmamış Yenileme düğmesini tıklatın. Çok katmanlı bir belgenin histogramını gösterme 1 Histogram paneli menüsünden bir Genişletilmiş Görünüm'ü seçin. 2 Kaynak menüsünden bir ayar seçin. (Kaynak menüsü tek katmanlı belgelerde kullanılamaz.) Görüntünün Tümü Tüm katmanlarıyla birlikte görüntünün tamamının histogramını gösterir. Seçilmiş Katman Katmanlar panelinde seçilen katmanın histogramını gösterir. Ayarlama Bileşimi Katmanlar panelinde seçilen ayarlama katmanının histogramını, ayarlama katmanı altındaki tüm katmanlarla birlikte görüntüler. Histogram ayarlamalarını önizleme Tüm renk ve ton ayarlamalarının histogramdaki etkisini önizleyebilirsiniz. Herhangi bir renk veya ton ayarlama komutunun iletişim kutusunda Önizleme seçeneğini belirtin. Önizleme seçili olduğunda Histogram paneli, ayarlamanın histogramı nasıl etkilediğini gösterir. Not: Ayarlamalar panelini kullanarak ayarlamalar yaparken değişiklikler otomatik olarak Histogram paneline yansıtılır. A B C D E Histogram panelinde histogram ayarlamasının önizlemesi A. Orijinal histogram B. Ayarlanmış histogram C. Gölgeler D. Orta tonlar E. Vurgular Histogram görüntüsünü yenileme Histogram belgenin geçerli durumu yerine önbellekten oluşturulduğunda, Histogram panelinde Önbelleğe Alınmış Veri Uyarısı simgesi gösterilir. Görüntü önbelleğine dayalı histogramlar daha hızlı görüntülenir ve görüntüdeki piksellerin temsili bir örneklemesine dayanır. Performans tercihlerinde maksimum önbellek düzeyini (2 ile 8 arasında) ayarlayabilirsiniz. Not: Yüksek bir önbellek düzeyi ayarı, büyük ve çok katmanlı dosyaların tekrar çizme hızını arttıracaktır, ancak sistemin RAM'inin daha fazla kullanılmasını gerektirir. RAM sınırlıysa veya genellikle küçük görüntülerle çalışıyorsanız düşük önbellek düzeyi ayarları kullanın. Histogramı orijinal görüntünün geçerli durumundaki tüm pikselleri gösterilecek şekilde yenilemek için aşağıdakilerden birini yapın: Histogramın herhangi bir yerini çift tıklatın. Önbelleğe Alınmış Veri Uyarısı simgesini tıklatın.

5 162 Önbelleğe Alınmamış Yenileme düğmesini tıklatın. Histogram paneli menüsünden Önbelleğe Alınmamış Yenileme'yi seçin. Önbellek düzeyi hakkında bilgi için, bkz. Histogram paneline genel bakış sayfa 158. Görüntüdeki renk değerlerini gösterme Renk düzeltmeleri yaparken piksellerin renk değerini görmek için Bilgi panelini kullanabilirsiniz. Renk ayarlama iletişim kutularından birinde veya Ayarlamalar panelinde çalışırken, Bilgi paneli işaretçinin altındaki pikseller için iki renk değeri grubu görüntüler. Sol sütundaki değer orijinal renk değeridir. Sağ sütundaki değer, ayarlama yapıldıktan sonraki renk değeridir. Görüntünün tonunu nötrleştirmek için Katmanlar'ı ve Bilgi panelini kullanma Damlalık aracını kullanarak tek bir konuma ait rengi görüntüleyebilirsiniz. Görüntünün tek bir veya birden fazla konumuna ait renk bilgisini görüntülemek için en fazla dört tane Renk Örnekleyicisi kullanabilirsiniz. Bu örnekleyiciler görüntüye kaydedildiğinden, görüntüyü kapatıp yeniden açsanız bile, çalışırken tekrar tekrar bunlara başvurabilirsiniz. Renk örnekleyiciler ve Bilgi paneli 1 Bilgi panelini açmak için Pencere > Bilgi'yi seçin. 2 Damlalık aracını veya Renk Örnekleyici aracını seçin ve gerekirse seçenekler çubuğunda bir örnek boyutu belirtin. Nokta Örneği tek bir pikselin değerini, diğer seçenekler piksel alanının ortalama değerini belirler. 3 Renk Örnekleyici aracını seçtiyseniz, görüntüye en çok dört renk örnekleyici yerleştirin. Örnekleyiciyi yerleştirmek istediğiniz yeri tıklatın.

6 163 Renk ayarlarken renk bilgilerini görüntüleme Ayarlamalar paneli veya bir ayarlama iletişim kutusu ile renk ayarlarken görüntüdeki belirli piksellere ait renk bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. 1 (Görüntü > Ayarlamalar altında) bir ayarlama iletişim kutusu açın veya Ayarlamalar panelini kullanarak bir ayarlama ekleyin. 2 Ayarlamalar yaparken Bilgi panelinde önceki ve sonraki renk değerlerini görüntüleyin. Renk değerlerini işaretçi konumunda görüntülemek için işaretçiyi görüntü üzerinde gezdirin. Not: Bir ayarlama iletişim kutusu kullanıyorsanız, işaretçiyi görüntünün üzerinde gezdirdiğinizde Damlalık aracı etkinleşir (ve diğer araçlar geçici olarak devre dışı bırakılır). Ancak kaydırma kontrollerine, El ve Yakınlaştırma araçlarına klavye kısayollarını kullanarak erişmeye devam edebilirsiniz. 3 Görüntü üzerinde renk örnekleyicilerini yerleştirdiğinizde renk örnekleyicileri altındaki renk değerleri Bilgi panelinin alt yarısında görüntülenir. Yeni renk örnekleyicileri eklemek için aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelini kullanıyorsanız, Renk Örnekleyici aracını seçip görüntüyü tıklatın veya Damlalık aracını seçip Shift tuşunu basılı tutarak görüntüyü tıklatın. Bir ayarlama iletişim kutusu kullanıyorsanız Shift tuşunu basılı tutarak görüntüyü tıklatın. Renk örnekleyicileri ayarlama Renk örnekleyiciyi ekledikten sonra taşıyabilir veya silebilir, gizleyebilir ya da Bilgi panelinde gösterilen renk örnekleyici bilgilerini değiştirebilirsiniz. Renk örnekleyiciyi taşıma veya silme 1 Renk Örnekleyici aracını seçin. 2 Aşağıdakilerden birini yapın: Renk örnekleyiciyi taşımak için, örnekleyiciyi yeni konuma sürükleyin. Renk örnekleyiciyi silmek için, örnekleyiciyi belge penceresinin dışına sürükleyin. Alternatif olarak, işaretçi makas şeklini alana kadar Alt (Windows) veya Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve örnekleyiciyi tıklatın. Tüm renk örnekleyicileri silmek için, seçenekler çubuğunda Temizle'yi tıklatın. Ayarlama iletişim kutusu açıkken renk örnekleyiciyi silmek için, Alt+Shift (Windows) veya Option+Shift (Mac OS) tuşlarını basılı tutun ve örnekleyiciyi tıklatın. Görüntüdeki renk örnekleyicileri gizleme veya gösterme Görünüm > Ekstralar'ı seçin. Renk örnekleyicilerin görünür olduğu bir onay işaretiyle belirtilir. Bilgi panelinde renk örnekleyici bilgilerinin görüntülenme şeklini değiştirme Bilgi panelinde renk örnekleyici bilgilerini görüntülemek veya gizlemek için, panel menüsünden Renk Örnekleyiciler'i seçin. Renk örnekleyici bilgilerinin görünür olduğu bir onay işaretiyle belirtilir. Bir renk örneklendiricisinin değerleri görüntülediği bir renk uzayını değiştirmek için işaretçiyi Bilgi panelindeki renk örneklendiricisi simgesine getirin. Ardından, fare düğmesini basılı tutun ve menüden başka bir renk uzayı seçin.

7 164 Renk ayarlamalarını anlama yapmadan önce Photoshop'un güçlü araçlarıyla görüntüdeki renk ve tonalite (açıklık, koyuluk ve kontrast) geliştirilebilir, onarılabilir ve düzeltilebilir. yapmadan önce dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Kalibre edilmiş ve profili ayarlanmış bir monitörle çalışın. Yüksek öneme sahip görüntülerin düzenlenmesinde kalibrasyon ve profil ayarı mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde, monitörünüzde gördüğünüz görüntü diğer monitörlerde veya yazdırıldığı zaman farklı görünür. Görüntünüzün ton aralığını ve renk dengesini ayarlamak için ayarlama katmanlarını kullanmayı düşünün. Ayarlama katmanları görüntü katmanından verileri atmadan veya kalıcı olarak değiştirmeden geri dönmenize ve birbirini izleyen ton ayarlamaları yapmanıza olanak tanır. Ayarlama katmanları kullanıldığında görüntünün dosya boyutunun arttığını ve bilgisayarınızın RAM'inin daha fazla kullanıldığını aklınızda bulundurun. Otomatik olarak Ayarlamalar panelinde renk ve ton komutlarına erişildiğinde ayarlama katmanları oluşturulur. Ayarlama katmanları kullanmak istemiyorsanız bir görüntü katmanına doğrudan ayarlamalar uygulayabilirsiniz. Bir görüntü katmanına doğrudan renk veya ton ayarı yaparken bazı görüntü bilgilerinin atıldığını aklınızda bulundurun. Kritik bir çalışma yapmak ve görüntü verilerini maksimum düzeyde korumak için, çalıştığınız görüntünün kanal başına 8 bit (8 bit görüntü) yerine kanal başına 16 bit (16 bit görüntü) olması daha iyi olacaktır. Ton ve renk ayarlamaları yaptığınızda veriler atılır. Görüntü bilgilerindeki kayıplar, 8 bit görüntülerde 16 bit görüntülere göre daha önemlidir. Genel olarak, 16 bit görüntülerin dosya boyutu 8 bit görüntülerden daha büyüktür. Görüntü dosyasını çoğaltın veya dosyanın bir kopyasını alın. Görüntünüzün bir kopyası üzerinde çalışırsanız, görüntüyü orijinal durumunda kullanmanız gereken durumlar için orijinali korumuş olursunuz. yapmadan önce toz noktaları, lekeler ve çizikler gibi görüntüdeki tüm pürüzleri giderin. Bilgi veya Histogram panelini Genişletilmiş görünümde açın. Siz görüntüyü değerlendirir ve düzeltirken, her iki panelde de ayarlamalarınızla ilgili çok değerli geri bildirimler gösterilir. Renk ve ton düzeltmelerini görüntünün bir bölümüyle sınırlamak için seçim yapabilir veya maske kullanabilirsiniz. nı seçmeli olarak uygulamanın bir diğer yolu, belgenizi farklı katmanlarda yer alan görüntü bileşenleriyle ayarlamaktır. her seferinde bir katmana uygulanır. Yalnızca hedeflenen katman üzerindeki görüntü bileşenleri etkilenir. Görüntüleri düzeltme Aşağıda, görüntünün tonalitesini ve rengini düzeltirken izleyeceğiniz genel iş akışı verilmiştir: 1 Görüntünün kalitesini ve ton aralığını denetlemek için histogramı kullanın. 2 Ayarlamalar panelinin renk ve ton ayarlarına erişmek için panelin açık olduğundan emin olun. Takip eden adımlarda tanımlanan ayarlamalara erişmek için simgeyi tıklatın. Ayarlamalar panelinden düzeltmeler uygulandığında, size esneklik sağlayan ve görüntü bilgilerini atmayan bir ayarlama katmanı oluşturulur. Bkz. Ayarlamalar paneline genel bakış sayfa 165 ve Ayar katmanları ve dolgu katmanları hakkında sayfa İstenmeyen renk tonlarını kaldırmak veya aşırı doygun ya da yetersiz doygunluktaki renkleri düzeltmek için renk dengesini ayarlayın. Bkz. Renk ayarlama komutları sayfa Düzeyler veya Eğriler ayarlarını kullanarak ton aralığını ayarlayın.

8 165 Ton düzeltmelerine, görüntüdeki aşırı vurgu ve gölge piksellerinin değerlerini ayarlayıp bir bütün olarak görüntünün ton aralığını ayarlayarak başlayın. Bu işlem vurguları ve gölgeleri ayarlama veya beyaz ve siyah noktaları ayarlama olarak bilinir. Vurguların ve gölgelerin ayarlanması, normalde orta ton piksellerini uygun bir şekilde yeniden dağıtır. Bununla birlikte, orta tonlarınızı elle sizin ayarlamanız da gerekebilir. Yalnızca gölge ve vurgu alanlarında tonaliteyi ayarlamak için, Gölge/Vurgu komutunu kullanın. Bkz. Gölge ve vurgu ayrıntıları geliştirme sayfa (İsteğe bağlı) Diğer renk ayarlamalarını yapın. Görüntünüzün bir bütün olarak renk dengesini düzelttikten sonra, renkleri geliştirmek veya özel efektler oluşturmak için isteğe bağlı ayarlamalar yapabilirsiniz. 6 Görüntüdeki kenarları keskinleştirin. Son adımlardan biri olarak, Keskinliği Azaltma Maskesi veya Akıllı Keskinleştirme filtresini kullanarak görüntüdeki kenarların netliğini arttırın. Görüntü için gereken keskinleştirmek miktarı, kullandığınız dijital kamera veya tarayıcı tarafından üretilen görüntü kalitesine bağlı olarak değişir. Bkz. Görüntüleri keskinleştirme sayfa (İsteğe bağlı) Görüntüyü yazıcı veya baskı özelliklerine uygun biçimde hedefleyin. Masaüstü yazıcı gibi bir çıktı aygıtının gamutuna vurgu ve gölge bilgilerini aktarmak için Düzeyler veya Eğriler ayarlamalarındaki seçenekleri kullanabilirsiniz. Bu prosedür görüntünüzü bir baskı makinesine gönderdiğiniz ve makinenin özelliklerini bildiğiniz zaman da yapılabilir. Keskinleştirme işlemi komşu piksellerin kontrastını arttırdığından, yüksek öneme sahip alanlardaki bazı pikseller kullandığınız yazıcı veya baskı makinesinde yazdırılamaz hale gelebilir. Bu nedenle, en iyi yöntem keskinleştirme sonrasında çıktı ayarlarında ince ayarlama yapmaktır. Çıktı ayarlarını belirleme hakkında daha fazla bilgi için bkz. Açıkton ve gölge hedef değerlerini ayarlama sayfa 185. Ton ve ışık düzeltmeleri yapma hakkında videolar için bkz. ve Ayarlamalar paneline genel bakış için kullanılan araçlar Ayarlamalar panelinde bulunabilir. Bir araç simgesini tıkladığınızda hem bir ayar seçilir hem de otomatik olarak bir ayarlama katmanı oluşturulur. Ayarlamalar panelindeki kontrol ve seçenekleri kullanırken yaptığınız ayarlamalar geri dönüşlü ayarlama katmanları oluşturur. Bkz. Ayar katmanları ve dolgu katmanları hakkında sayfa 323. Kullanım rahatlığı amacıyla, Ayarlamalar panelinde yaygın görüntü düzeltmelerini uygulayan ayarlama hazır ayarlarının bir listesi bulunur. Hazır ayarlar Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah ve Beyaz, Kanal Karıştırıcı ve Seçmeli Renk için bulunur. Bir hazır ayarı tıkladığınızda o hazır ayar, ayarlama katmanını kullanan görüntüye uygulanır. Ayarlama ayarlarını her zaman hazır ayar olarak kaydedebilirsiniz, ardından bu ayar, hazır ayar listesine eklenir. Bir ayarlama simgesini veya hazır ayarı tıkladığınızda belirli ayarlamaya ait ayar seçenekleri görüntülenir.

9 166 Ayarlamalar paneli Ayarlamalar panelini kullanma hakkında video için bkz. Ayarlamalar panelini kullanarak düzeltme uygulama 1 Ayarlamalar panelinde, bir ayarlama simgesini veya ayarlama hazır ayarını tıklatın veya panel menüsünden bir ayarlama seçin. 2 Gerekirse, istediğiniz ayarları uygulamak için Ayarlamalar panelinde kontrolleri ve seçeneklerini kullanın. 3 (İsteğe bağlı) Aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamanın görünürlüğünü açıp kapatmak için Katman Görünürlüğünü Aç/Kapat düğmesini tıklatın. Ayarlamayı orijinal ayarlarına döndürmek için Sıfırla düğmesini tıklatın. Bir ayarlamayı atmak için Bu Ayarlama Katmanını Sil düğmesini tıklatın. Başka bir ayarlama katmanını mevcut olanın üstüne eklemek için oku tıklatın. Bu prosedür, Ayarlamalar panelini ayarlama simgelerinin ve hazır ayar listesinin görüntüsüne geri döndürür. Ayarlamalar panelindeki ayarlama simgeleri ve hazır ayarlardan mevcut ayarlama ayarları seçeneklerine dönmek için oku tıklatın. Ayarlama panelinin genişliğini arttırmak için Görünümü Genişlet düğmesini tıklatın. Yalnızca aşağıdaki katmana düzeltme uygulama 1 Ayarlamalar panelinde, bir ayarlama simgesini veya ayarlama hazır ayarını tıklatın veya panel menüsünden bir ayarlama seçin. 2 Ayarlamalar panelinde, Katmana İliştir düğmesini tıklatın. Katmanlar panelinde, ayarlamanın kendisi altındaki bütün katmanlara uygulanması için simgeyi tekrar tıklatın. Ayarlamalar panelini kullanarak hazır ayarları kaydetme ve uygulama Ayarlamalar panelinde yaygın bir şekilde kullanılan renk ve ton ayarlamalarına ait hazır ayarların bir listesi vardır. Ayrıca Düzeylere, Eğrilere, Pozlamaya, Tona/Doygunluğa, Siyah ve Beyaza, Kanal Karıştırıcıya ve Seçmeli Renge ait hazır ayarları kaydedebilir ve uygulayabilirsiniz. Bir hazır ayarı kaydettiğinizde bu ayar, hazır ayar listesine eklenir. Ayarlama ayarlarını hazır ayar olarak kaydetmek için Ayarlamalar paneli menüsünde Hazır Ayarı Kaydet seçeneğini belirleyin.

10 167 Bir ayarlama hazır ayarını uygulamak için belirli bir ayarlamanın hazır ayarlar listesini genişletmek için üçgeni tıklatıp ardından bir hazır ayarı tıklatın. Bütün hazır ayarları genişletmek için Alt tuşunu (Windows) veya Option tuşunu (Mac OS) basılı tutarak üçgeni tıklatın. Renk ayarlama komutları Aşağıdaki renk ayarlama komutları arasından seçim yapabilirsiniz: Katmanları Otomatik Ayarla Görüntüdeki renk dengesini hızlı bir şekilde düzeltir. Adı otomatik bir ayarlamayı ifade etse de Otomatik Renk komutunun davranış şekli üzerinde ince ayar yapabilirsiniz. Bkz. Otomatik Renk kullanarak renk tonlarını kaldırma sayfa 197. Düzeyler komutu Tek tek renk kanalları için piksel dağılımını belirleyerek renk dengesini ayarlar. Bkz. Düzeyler'i kullanarak renk ayarlama sayfa 172. Eğriler komutu Tek tek kanallarda vurgu, orta ton ve gölge ayarlamaları için en çok 14 denetim noktası sağlar. Bkz. Eğrilere genel bakış sayfa 173. Pozlama komutu Doğrusal bir renk uzayında hesaplamalar yaparak ton ayarlar. Pozlama öncelikle HDR görüntülerinde kullanılır. Bkz. HDR görüntüleri için Pozlamayı ayarlama sayfa 184 Titreşim komutu Renk doygunluğunu kırpma en aza inecek şekilde ayarlar. Bkz. Titreşim kullanılarak renk doygunluğunu ayarlama sayfa 181 Fotoğraf Filtresi komutu Kamera merceğinin önünde Kodak Wratten veya Fuji filtresi kullanımının etkilerinin benzetimini yaparak renk ayarlamalarını gerçekleştirir. Bkz. Fotoğraf Filtresi komutunu kullanarak renk dengesini değiştirme sayfa 194. Renk Dengesi komutu Görüntüdeki renklerin karışımını bir bütün olarak değiştirir. Bkz. Renk Dengesi ayarlamasını uygulama sayfa 194. Ton/Doygunluk komutu Görüntünün tamamının veya tek tek renk bileşenlerinin ton, doygunluk ve açıklık değerlerini ayarlar. Bkz. Ton ve doygunluğu ayarlama sayfa 178. Rengi Uydur komutu Bir fotoğraftaki rengi diğer fotoğrafla, bir katmandaki rengi diğer katmanla ve görüntüdeki bir seçimin rengini aynı görüntüdeki ya da başka bir görüntüdeki başka bir seçimle eşleştirir. Bu komut ışıklılık ve renk aralığını da ayarlar ve görüntüdeki renk tonlarını nötrleştirir. Bkz. Farklı görüntülerdeki rengi eşleştirme sayfa 187. Renk Değiştir komutu Görüntüde belirtilen renkleri yeni renk değerleriyle değiştirir. Bkz. Görüntüdeki nesnelerin rengini değiştirme sayfa 190. Seçmeli Renk komutu Tek tek renk bileşenlerindeki proses renklerin miktarını ayarlar. Bkz. Seçmeli renk ayarlamaları yapma sayfa 193. Kanal Karıştırıcı komutu Renk kanalını değiştirir ve diğer renk ayarlama araçlarıyla kolayca yapılamayan renk ayarlamalarını yapar. Bkz. Renk kanallarını karıştırma sayfa 191. Renk ayarlaması yapma Tüm Photoshop renk ayarlama araçları temelde aynı şekilde çalışır; varolan piksel değerleri aralığını yeni bir değerler aralığıyla eşler. Araçlar arasındaki fark, sağladıkları denetim miktarında yatar. Renk ayarlama araçları ve bunların seçenek ayarlarına Ayarlamalar panelinden erişilir. Renk ayarlama araçlarına genel bakış için, bkz. Renk ayarlama komutları sayfa 167.

11 168 Bir görüntüdeki rengi farklı şekillerde ayarlayabilirsiniz. Bir ayarlama katmanı kullanmak daha esnek bir yöntemdir. Ayarlamalar panelinde bir renk ayarlama aracı seçtiğinizde Photoshop otomatik olarak bir ayarlama katmanı oluşturur. Ayarlama katmanları, görüntüdeki piksellerde kalıcı değişiklikler yapmadan renk ve ton ayarlamaları denemenize olanak tanır. Renk ve ton değişiklikleri ayarlama katmanının içinde kalır ve bu katman, arasından alttaki görüntü katmanlarının göründüğü bir peçe işlevi görür. 1 Görüntünüzün bir bölümünde ayarlamalar yapmak istiyorsanız, söz konusu bölümü seçin. Seçim yapmazsanız, ayarlama görüntünün tamamına uygulanır. 2 Aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelinde ayarlama hazır ayarını seçin veya ayarlama simgesini tıklatın. Ayarlama katmanı oluşturun. Bkz. Ayarlama ve dolgu katmanları oluşturma sayfa 324. Katmanlar panelinde varolan bir ayarlama katmanının minik resmini çift tıklatın. Not: Ayarlamaları doğrudan görüntü katmanına uygulamak için Görüntü > Ayarlamalar'ı seçip alt menüden bir komut da belirleyebilirsiniz. Bu yöntemin görüntü bilgilerini atacağını aklınızda bulundurun. Yeni bir ayarlama katmanında varsayılan olarak boş (veya beyaz) olan yani ayarlamanızın tüm görüntüye uygulanabileceği bir katman maskesi bulunur. (Bir ayarlama katmanı eklediğinizde görüntü üzerinde aktif bir seçim varsa başlangıç katmanı maskesi seçili olmayan alanı siyah renkte maskeler.) Fırça aracını kullanarak maske üzerinde ayarlamanın görüntüye etkide bulunmasını istemediğiniz siyah alanları boyayabilirsiniz. Bkz. Katman maskesini düzenleme sayfa Görüntünüzün ayarlamalarını açıp kapatmak için Ayarlamalar panelinde Katman Görünürlüğünü Aç/Kapat simgesini tıklatın. Değişiklikleri iptal etmek için Ayarlamalar panelinde Sıfırla düğmesini tıklatın. Ayarlama ayarlarını kaydetme Renk ayarlama ayarlarınızı kaydedebilir ve bunları başka görüntülere de uygulayabilirsiniz. Ayar kaydedildikten sonra bu ayara Ayarlamalar panelindeki hazır ayarlar listelerinin birinden erişilebilir. Ayrıca bir ayarlama iletişim kutusu menüsünden Hazır Ayarı Yükle'yi de seçebilirsiniz. Renk ayarlama ayarlarınızı Rengi Uydur komutunu kullanarak kaydediyorsanız, bkz. Farklı görüntülerdeki rengi eşleştirme sayfa 187. Ayarlamalar panelinde bir ayarı kaydetmek için panel menüsünden Hazır Ayarı Kaydet seçeneğini belirleyin. Bu seçenek yalnızca Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah ve Beyaz, Kanal Karıştırıcı ve Seçmeli Renk ile kullanılabilir. Gölgeler/Vurgular, Çeşitlemeler veya Renk Değiştir görüntü ayarlama iletişim kutusunda bir ayarı kaydetmek için Kaydet'i tıklatın. Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah & Beyaz, Kanal Karıştırıcı, Seçmeli Renk görüntü ayarlama iletişim kutusunda, panel menüsünden Hazır Ayar Kaydet'i seçin. Ayarın adını girin ve Kaydet'i tıklatın. Ayarlama ayarlarını yeniden uygulama Ayarlama ayarı bir kez kaydedildiğinde hazır ayar olarak saklanır ve tekrar uygulanabilir. Ayarlamalar panelinde bir ayarlama hazır ayarları grubunu genişletin ve menü listesinden seçim yapın. Ayar iletişim kutusunda Yükle'yi tıklatın. Kaydedilmiş ayarlama dosyasını bulun ve yükleyin. Eğriler, Siyah ve Beyaz, Pozlama, Ton/ Doygunluk, Seçmeli Renk, Seviyeler veya Kanal Karıştırıcı iletişim kutularında, kaydedilmiş hazır ayarlar, Hazır Ayarlar menüsünde gösterilir. Hazır Ayar açılır menüsünde gösterilmeyen bir hazır ayarı farklı bir konumdan yüklemek için Hazır Ayar seçeneğinde Hazır Ayarı Yükle'yi seçin.

12 169 Varsayılan hazır ayarları kaldırmak için aşağıdaki klasörlerde gezinin, hazır ayarları klasörlerin dışına çıkarın ve Photoshop'u tekrar başlatın. Windows: [başlangıç sürücüsü]/program Files/Adobe/Adobe Photoshop CS4/Presets/[ayarlama türü]/[hazır ayar adı] Mac OS: [başlangıç sürücüsü]/applications/adobe Photoshop CS4/Presets/[ayarlama türü]/[hazır ayar adı] CMYK ve RGB'de Renkleri Düzeltme RGB modunda tüm renk ve ton düzeltmelerini ve CMYK modunda çoğu ayarlamayı yapabilseniz de, mod seçerken dikkatli olmalısınız. Modlar arasında birden çok dönüştürme yapmaktan kaçının; çünkü her dönüştürmede renk değerleri yuvarlanır ve kaybolur. Ekranda görüntülenmeleri gerekiyorsa RGB görüntülerini CMYK moduna dönüştürmeyin. Ayrılmış ve yazdırılmış CMYK görüntülerinde RGB modundayken renk düzeltmeleri yapmayın. Görüntünüzü bir moddan diğerine dönüştürmeniz gerekiyorsa, ton ve renk düzeltmelerinizin çoğunu RGB modunda yapın. Daha sonra CMYK modunu ince ayar yapmak için kullanabilirsiniz. RGB modunda çalışmanın avantajları şunlardır: RGB'nin daha az kanalı vardır. Dolayısıyla bilgisayarınız daha az bellek kullanır. RGB'nin renk aralığı CMYK'den daha büyüktür ve ayarlamalardan sonra daha fazla renk korunabilir. Belgenizdeki renklerin belirli bir çıktı aygıtında yeniden nasıl üretileceğinin önizlemesini ekranda görmek için yazılımla prova renklerini kullanabilirsiniz. Bkz. Yazılımla prova renkleri hakkında sayfa 143. Bir pencerede görüntüyü RGB modunda düzenlerken diğer bir pencerede aynı görüntüyü CMYK renkleriyle görebilirsiniz. İkinci pencereyi açmak için Pencere > Yerleştir > (Dosya adı) için Yeni Pencere'yi seçin. Prova Ayarı olarak Çalışan CMYK seçeneğini belirtin, ardından pencerelerden birinde CMYK önizlemesini açmak için Prova Rengi komutunu seçin. Gamut dışındaki renkleri tanımlama Gamut, bir renk sisteminin görüntüleyebildiği veya yazdırabildiği renk aralığıdır. RGB'de görüntülenen bir renk, CMYK ayarınıza göre gamut dışında olabilir ve dolayısıyla yazdırılamaz. RGB modunda, aşağıdaki yollarla bir rengin gamut dışında olup olmadığını anlayabilirsiniz: Bilgi panelinde, işaretçiyi gamut dışında bir renge taşıdığınızda CMYK değerlerinin yanında bir ünlem işareti belirir. Hem Renk Seçici hem de Renk panelinde bir uyarı üçgeni belirir. Gamut dışında bir renk seçtiğinizde, en yakın CMYK eşdeğeri görüntülenir. CMYK eşdeğerini seçmek için üçgeni veya renk yamasını tıklatın. RGB görüntüyü CMYK'ye dönüştürdüğünüzde Photoshop tüm renkleri otomatik olarak gamuta getirir. Görüntüdeki bazı ayrıntılar dönüştürme seçeneklerine göre kaybolabilir. CMYK'ye dönüştürmeden önce görüntüdeki gamut dışı renkleri tanımlayabilir ve bunları elle düzeltebilirsiniz. Gamut dışındaki renkleri vurgulamak için Gamut Uyarısı komutunu kullanabilirsiniz. Gamut dışındaki renkleri bulma 1 Görünüm > Prova Ayarı seçeneğini belirtin, ardından gamut uyarısında temel alınmasını istediğiniz prova profilini seçin. 2 Görünüm > Gamut Uyarısı'nı seçin. Geçerli prova profili alanının gamutu dışında kalan tüm pikseller gri ile vurgulanır.

13 170 Gamut uyarı rengini değiştirme 1 Aşağıdakilerden birini yapın: (Windows) Düzen > Tercihler > Saydamlık ve Gamut'u seçin. (Mac OS) Photoshop > Tercihler > Saydamlık ve Gamut'u seçin. 2 Gamut Uyarısı altında, renk kutusunu tıklatarak Renk Seçici'yi görüntüleyin. Sonra yeni uyarı rengini seçip Tamam'ı tıklatın. En iyi sonuçları elde etmek için, şu anda görüntüde yer almayan bir rengi kullanın. 3 Opaklık metin kutusuna bir değer girin ve Tamam'ı tıklatın. Uyarı rengi aracılığıyla temel görüntüyü daha çok veya daha az ortaya çıkarmak için bu seçeneği kullanın. Değerler % 1 - % 100 arasında olabilir. Orijinal görüntü ve gamut uyarı rengi olarak mavi seçildiğinde gamut dışındaki renklerin önizlemesi Görüntü rengini ve tonunu ayarlama Düzeyler'e genel bakış Görüntüdeki gölgelerin, orta tonların ve vurguların yoğunluk düzeylerini ayarlayarak görüntünün ton aralığını ve renk dengesini düzeltmek için Düzeyler ayarlamasını kullanabilirsiniz. Düzeyler histogramı, görüntünün tonlarını ayarlarken görsel bir rehber işlevi görür. Histogramı okuma hakkında daha fazla bilgi için bkz. Histogramlar hakkında sayfa 158. Düzeyleri hazır ayar olarak kaydedebilir, ardından bunları diğer görüntülere uygulayabilirsiniz. Bkz. Ayarlama ayarlarını kaydetme sayfa 168 ve Ayarlama ayarlarını yeniden uygulama sayfa 168 D C A B Düzeyler iletişim kutusu A. Gölgeler B. Orta tonlar C. Vurgular D. Otomatik Renk Düzeltmesi Uygula

14 171 Düzeyler'i kullanarak ton aralığını ayarlama En dıştaki iki Giriş Düzeyleri sürgüsü siyan noktayı ve beyaz noktayı Çıktı sürgülerinin ayarlarıyla eşler. Varsayılan olarak Çıktı kaydırıcıları, piksellerin tümüyle siyah olduğu 0 düzeyinde ve piksellerin tümüyle beyaz olduğu 255 düzeyindedir. Çıktı kaydırıcılarının varsayılan konumunda, siyah girdi kaydırıcısını taşımak piksel değerini 0 düzeyine ve beyaz girdi kaydırıcısını taşımak piksel değerini 255 düzeyine eşler. Kalan düzeyler 0 ile 255 düzeyleri arasında yeniden dağıtılır. Bu yeniden dağıtım görüntünün ton aralığını artırır, ve bu şekilde görüntünün bir bütün olarak kontrastı artar. Not: Gölgeler kırpıldığında, pikseller tümüyle siyah olur; hiç ayrıntı kalmaz. Gölgeler kırpıldığında, pikseller tümüyle beyaz olur; hiç ayrıntı kalmaz. Ortadaki Giriş sürgüsü görüntüde gamayı ayarlar. Vurgularda ve gölgelerde ciddi değişiklikler yapmadan orta tonu (düzey 128) taşır ve gri tonların orta aralığının yoğunluk değerlerini değiştirir. 1 Aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelinde Düzeyler hazır ayarını veya Düzeyler simgesini tıklatın veya panel menüsünden Düzeyler'i seçin. Katman > Yeni Ayarlama Katmanı > Düzeyler'i seçin. Yeni Katman iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Görüntü > Ayarlamalar > Düzeyler'i seçin. Not: Görüntü > Ayarlamalar > Düzeyler'i seçtiğinizde görüntü bilgilerini iptal edilerek görüntü katmanında doğrudan ayarlamalar yapılır. 2 (İsteğe bağlı) Belirli bir renk kanalında tonları ayarlamak için, Kanal menüsünde bir seçenek belirleyin. 3 (İsteğe bağlı) Bir renk kanalları bileşimini tek seferde düzenlemek için, Düzeyler komutunu seçmeden önce Kanallar panelinde Shift tuşunu basılı tutarak kanalları seçin. Bundan sonra Kanal menüsü hedef kanalların kısaltmalarını gösterir; örneğin, siyan ve macenta için CM. Menüde ayrıca seçili bileşimin tek tek kanalları da yer alır. Spot kanallarını ve alfa kanallarını tek tek düzenleyin. Not: Bu yöntem Düzeyler ayarı katmanında kullanılamaz. 4 Gölgeleri ve vurguları elle ayarlamak için, siyah ve beyaz Girdi Düzeyleri kaydırıcılarını histogramın iki ucundan birindeki ilk piksel grubunun kenarına sürükleyin. Örneğin, siyah nokta sürgüsünü sağda düzey 5'e taşırsanız, Photoshop düzey 5 ve altındaki tüm pikselleri düzey 0'a eşler. Benzer biçimde, beyaz nokta sürgüsünü solda düzey 243'e taşırsanız, Photoshop düzey 243 ve üstündeki tüm pikselleri düzey 255'e eşler. Eşleme işlemi, her iki kanaldaki en koyu ve en açık pikselleri etkiler. Renk dengesinin değişmesini önlemek için, diğer kanallarda bunlara karşılık gelen pikseller orantılı olarak ayarlanır. Not: Ayrıca, değerleri doğrudan ilk ve üçüncü Giriş Düzeyleri metin kutularına da girebilirsiniz. Düzeyler Giriş sürgüleriyle siyah ve beyaz noktaları ayarlama

15 172 5 (İsteğe bağlı) Kırpılan (tümüyle siyah veya tümüyle beyaz) görüntüdeki alanları tanımlamak için aşağıdakilerden birini yapın: Alt (Windows) tuşunu veya Option (Mac OS) tuşunu basılı tutarak siyah nokta ve beyaz nokta kaydırıcılarını sürükleyin. Panel menüsünden Siyah-Beyaz Noktalar İçin Kırpmayı Göster'i seçin. 6 Orta tonları ayarlamak için, orta Giriş sürgüsünü kullanarak bir gama ayarlaması yapın. Orta Giriş sürgüsünün sola taşınması, bir bütün olarak görüntünün rengini açıklaştırır. Bu sürgü ayarlaması, daha düşük (koyu) bir düzeyi Çıktı sürgüleri arasındaki orta nokta düzeyine kadar eşler. Çıktı sürgüleri varsayılan konumlarında olduklarında (0 ve 255), orta noktaları düzey 128'dir. Bu örnekte, gölgeler 0 ile 128 arasındaki ton aralığını dolduracak kadar genişler ve vurgular sıkıştırılır. Ortadaki Giriş sürgüsünün sağa taşınması tam ters bir etki yapar ve görüntüyü koyulaştırır. Not: Ayrıca, gama ayarlama değerini doğrudan orta Girdi Düzeyleri metin kutusuna da girebilirsiniz. Orta kaydırıcının taşınması görüntü gamasını ayarlar Histogram panelinde ayarlanmış histogramı görebilirsiniz. Düzeyler'i kullanarak renk ayarlama 1 Seviyeler ayarına erişmek için aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelinde, Düzeyler simgesini veya Düzeyler hazır ayarını tıklatın veya panel menüsünden Düzeyler'i seçin. Katman > Yeni Ayarlama Katmanı > Düzeyler'i seçin. Yeni Katman iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Not: Aynı zamanda Görüntü > Ayarlamalar > Düzeyler'i de seçebilirsiniz. Ancak bu yöntemin görüntü katmanına doğrudan ayarlamalar yaptığını ve görüntü bilgilerini attığını aklınızda bulundurun. Ayarlar Düzeyler iletişim kutusunda ayarlanır. 2 Ayarlamalar panelinde, bir renk tonunu nötrleştirmek için şunlardan birini yapın: Gri Nokta Ayarlama Damlalık aracını tıklatın. Ardından görüntüde nötr gri olan bir bölümü tıklatın. Varsayılan otomatik seviye ayarını uygulamak için Otomatik'i tıklatın. Diğer otomatik ayarlama seçenekleriyle denemeler yapmak için Ayarlamalar paneli menüsünde Otomatik Seçenekler'i seçin, ardından Otomatik Renk Düzeltmeleri Seçenekleri iletişim kutusunda Algoritmalar'ı değiştirin. Genel olarak, nötr griyi elde etmek için eşit renk bileşeni değerleri atayın. Örneğin, RGB görüntüde nötr griyi üretmek için eşit kırmızı, yeşil ve mavi değerleri atayın.

16 173 Eğrilere genel bakış Görüntünün bir bütün olarak ton aralığını ayarlamak için Eğriler veya Düzeyler'i kullanabilirsiniz. Eğriler ayarlaması, bir görüntünün ton aralığı dahilinde (gölgelerden vurgulara) noktaları ayarlamanıza olanak tanır. Düzeyler yalnızca üç ayarlamaya sahiptir (beyaz nokta, siyah nokta, gama). Ayrıca, görüntüdeki tek tek renk kanallarında kesin ayarlamalar yapmak için de Eğriler'i kullanabilirsiniz. Eğriler ayarlama ayarlarını hazır ayarlar olarak kaydedebilirsiniz. Bkz. Ayarlama ayarlarını kaydetme sayfa 168 ve Ayarlama ayarlarını yeniden uygulama sayfa 168 F A B C D E G H I J Eğriler iletişim kutusu A. Siyah noktayı ayarlamak için görüntüden örnek alın. B. Gri noktayı ayarlamak için görüntüden örnek alın. C. Beyaz noktayı ayarlamak için görüntüden örnek alın. D. Eğriyi değiştirmek için noktaları düzenleyin. E. Eğriyi değiştirmek için çizim yapın. F. Eğriler yazım aşağı açılır menüsü. G. Siyah noktayı ayarlayın. H. Gri noktayı ayarlayın. I. Beyaz noktayı ayarlayın. J. Kırpmayı göster. Eğriler iletişim kutusunda, girdi düzeyleri (piksellerin orijinal yoğunluk değerleri) ile çıktı düzeyleri (yeni renk değerleri) birbirinin aynı olduğundan ton aralığı düz bir diyagonal taban çizgisiyle gösterilir. Not: Eğriler iletişim kutusunda ton aralığında ayarlama yaptıktan sonra, Photoshop satır taban çizgisini referans amacıyla görüntülemeye devam eder. Satır taban çizgisini gizlemek için, Eğri Izgara Seçenekleri'nde Satır Taban Çizgisini Göster'i devre dışı bırakın. Grafiğin yatay ekseni girdi düzeylerini, dikey ekseni ise çıktı düzeylerini temsil eder.

17 174 A B C D E F CMYK ve RGB renkler için varsayılan Eğriler iletişim kutuları A. CMYK ton çıktı çubuğunun varsayılan yönü B. CMYK Girdi ve Çıktı yüzde değerleri C. CMYK ton girdi çubuğunun varsayılan yönü D. RGB ton çıktı çubuğunun varsayılan yönü E. Yoğunluk düzeyleri olarak RGB Girdi ve Çıktı değerleri F. RGB ton girdi çubuğunun varsayılan yönü Eğri gösterme seçeneklerini ayarlama Eğri gösterme seçeneklerini kullanarak eğri ızgara görüntüsünü denetleyebilirsiniz. 1 Aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelinde Eğriler hazır ayarını veya Eğriler simgesini tıklatın veya panel menüsünden Eğriler'i seçin. Katman > Yeni Ayarlama Katmanı > Eğriler'i seçin. Yeni Katman iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Görüntü > Ayarlamalar > Eğriler'i seçin. Not: Görüntü > Ayarlamalar > Eğriler'i seçtiğinizde görüntü bilgileri atılarak ayarlamalar doğrudan görüntü katmanına uygulanır. 2 Ayarlamalar panelinde, panel menüsünden Eğri Gösterme Seçenekleri'ni belirleyin. Not: Görüntü > Ayarlamalar > Eğriler'i seçtiyseniz Eğriler iletişim kutusunda Eğri Gösterme Seçeneklerini genişletin. 3 Şunlardan birini yapın: Yoğunluk değerleri ve oranları görüntüsünü ters çevirmek için, Işık Miktarını Göster (0-255) veya Pigment/Mürekkep % Miktarını Göster'i seçin. Eğriler, RGB görüntülerin yoğunluk değerlerini sol alt köşede siyah (0) olacak şekilde aralığında gösterir. CMYK görüntülerin yüzdeleri, sol alt köşede vurgular (%0) olacak şekilde aralığında gösterilir. Yoğunluk değerleri ve yüzdeleri ters çevrildikten sonra, RGB görüntülerde 0 sağ alt köşede; CMYK görüntülerde % 0 sağ alt köşede olur. Izgara çizgilerini %25'lik artışlarla görüntülemek için Basit Izgara'yı seçin; %10'luk artışlarla görüntülemek için Ayrıntılı Izgara'yı seçin. Izgara çizgilerinin artışını değiştirmek için, ızgarayı Alt tuşunu basılı tutarak (Windows) veya Option tuşunu basılı tutarak (Mac OS) tıklatın. Bileşik eğrinin üzerinde renk kanalı eğrilerini görüntülemek için, Eğri Izgara Seçeneklerini Göster'i seçin. Histogram kaplamasını görüntülemek için, Histogramı Göster'i seçin. Histogramı okuma hakkında daha fazla bilgi için bkz. Histogramlar hakkında sayfa 158. Kılavuzda 45 derecelik bir açıyla çizilmiş bir satır taban çizgisi görüntülemek için, Satır Satır Taban Çizgisi Göster'i seçin.

18 175 Histograma veya kılavuza göre sürüklerken noktaları hizalamanıza yardımcı olacak yatay ve dikey çizgiler görüntülemek için, Kesişme Çizgisi Göster'i seçin. Eğriler'le rengi ve tonaliteyi ayarlama Eğriler ayarlamasındaki eğrinin şeklini değiştirerek görüntünün tonunu ve rengini ayarlayabilirsiniz. Eğrinin yukarı veya aşağı taşınması, iletişim kutusunun düzeyleri mi yoksa yüzdeleri mi gösterecek şekilde ayarlandığına bağlı olarak, görüntünün rengini açıklaştırır veya koyulaştırır Eğrinin daha dik bölümleri yüksek kontrast bulunan alanları, daha düz bölümleri ise düşük kontrast bulunan alanları temsil eder. Eğriler ayarlaması yüzdeler yerine düzeyleri gösterecek şekilde ayarlanırsa, vurgular grafiğin sağ üst köşesinde temsil edilir. Eğrinin üst bölümündeki bir noktanın taşınmasıyla vurgular ayarlanır; eğrinin merkezindeki bir noktanın taşınmasıyla orta tonlar ayarlanır; ve eğrinin alt kısmındaki bir noktanın taşınmasıyla gölgeler ayarlanır. Vurguları koyulaştırmak için, eğrinin en üstüne yakın bir noktayı aşağı taşıyın. Nokta aşağıya veya sağa taşındığında, Girdi değeri daha düşük bir Çıktı değerine eşlenir ve görüntü koyulaşır. Gölgeleri açıklaştırmak için, eğrinin en alt kısmına yakın bir noktayı yukarı taşıyın. Nokta yukarı veya sola taşındığında, daha düşük bir Girdi değeri daha yüksek bir Çıktı değerine eşlenir ve görüntü açıklaşır. Not: Genel olarak, çoğu görüntüde ton ve renk düzeltmeleri yapmak için yalnızca küçük eğri ayarlamaları gerekir. 1 Aşağıdakilerden birini yapın: Ayarlamalar panelinde Eğriler hazır ayarını veya Eğriler simgesini tıklatın. Katman > Yeni Ayarlama Katmanı > Eğriler'i seçin. Yeni Katman iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Not: Ayrıca Görüntü > Ayarlamalar > Eğriler'i de seçebilirsiniz. Ancak bu yöntemin görüntü katmanına doğrudan ayarlamalar yaptığını ve görüntü bilgilerini attığını aklınızda bulundurun. 2 (İsteğe bağlı) Görüntünün renk dengesini ayarlamak için, Kanal menüsünde ayarlamak istediğiniz kanalı veya kanalları seçin. 3 (İsteğe bağlı) Bir renk kanalları bileşimini tek seferde düzenlemek için, Eğriler komutunu seçmeden önce Kanallar panelinde Shift tuşunu basılı tutarak kanalları seçin. Bundan sonra Kanal menüsü hedef kanalların kısaltmalarını gösterir; örneğin, siyan ve macenta için CM. Ayrıca seçili bileşimin tek tek kanallarını da içerir. Bu yöntem Eğri ayarları katmanında kullanılamaz. Not: bileşik eğrinin üzerinde gösterilen renk kanalı eğrilerini görmek için Eğri Gösterme Seçenekleri'nde Kanal Kaplamaları'nı seçin. 4 Aşağıdakilerden birini yaparak eğri üzerine bir nokta ekleyin: Doğrudan eğriyi tıklatın. Görüntü üzerinde ayarlama aracını seçin ve ardından ayarlamak istediğiniz alanı görüntüde tıklatın. Fotoğraftaki tüm benzeri tonlar için değerleri açıklaştırmak veya koyulaştırmak için imleci aşağı ya da yukarı sürükleyin. Görüntüde kırpılan alanları tanımlamak için (siyah veya beyaz) Eğriler iletişim kutusundan Kırpmayı Göster'i veya Ayarlamalar paneli menüsünden Siyah/Beyaz Noktalar İçin Kırpmayı Göster'i seçebilirsiniz. Eğriye en çok 14 kontrol noktası ekleyebilirsiniz. Kontrol noktasını kaldırmak için, noktayı grafikten dışarı sürükleyin, seçin ve Sil'e basın veya Ctrl tuşunu (Windows) ya da Command tuşunu (Mac OS) basılı tutarak kontrol noktasını tıklatın. Eğrinin uç noktalarını silemezsiniz.

19 176 Görüntü üzerinde ayarlama aracı seçiliyken, eğriye noktalar eklemek için görüntü üzerinde üç alanı tıklatın. S-Eğrisi tarafından gösterilen vurguların açıklaştırılması işlemi ve koyulaştırılması işlemi sonucu ortaya çıkan arttırılmış görüntü kontrastı. Bir RGB görüntüdeki en açık ve en koyu alanları belirlemek için Görüntü üzerinde ayarlama aracını görüntünün üzerinde sürükleyin. Eğriler iletişim kutusu işaretçisin altındaki alanın yoğunluk değerlerini ve eğride buna karşılık gelen konumu gösterir. Renk paneli CMYK değerlerini göstermek üzere ayarlanmışsa işaretçiyi CMYK görüntü boyunca sürüklediğinizde Renk panelinde yüzdeler görüntülenir. 5 Eğrinin şeklini ayarlamak için aşağıdakilerden birini yapın: Bir noktayı tıklatın, sonra ton ve renk doğru görünene kadar eğriyi sürükleyin. Birden fazla noktayı seçip hepsini aynı anda taşımak için Shift tuşunu basılı tutarak tıklatın. Görüntü üzerinde ayarlama aracını seçin. Fare işaretçisini görüntü üzerinde gezdirdiğinizde işaretçi damlalığa dönüşür ve eğri üzerindeki gösterge alttaki piksellerin ton değerini gösterir. Eğriyi ayarlamak için görüntü üzerinde istenilen ton değerinin olduğu yeri tıklatıp dikey biçimde yukarı veya aşağı sürükleyin. Eğrideki bir noktayı tıklatın, sonra Girdi ve Çıktı metin kutularına değer girin. Yeni bir eğri çizmek için eğri ızgarasının sol kısmındaki kalemi seçin ve sürükleyin. Eğriyi düz bir çizgiyle sınırlamak için Shift tuşunu basılı tutabilir ve uç noktalarını tanımlamak için tıklatabilirsiniz. İşlemi bitirdiğinizde, eğriyi düzgünleştirmek için (Eğri Ayarlamaları panelinde) Düzgünleştir simgesini tıklatın veya (Eğriler İletişim kutusunda) Düzgünleştir'i tıklatın. Eğrideki noktalar, siz bunları kaldırana kadar bağlantılı kalırlar. Sonuç olarak, diğer alanları etkilemeden tek bir ton alanında ayarlama yapabilirsiniz. Otomatik düzeltme uygulama Eğri Ayarlamaları panelinde veya Eğriler iletişim kutusunda Otomatik'i tıklatın. Otomatik işlevi, geçerli varsayılan ayarını kullanarak otomatik renk düzeltmesi uygular. Varsayılan ayarı değiştirmek için Otomatik Renk Düzeltme Seçenekleri iletişim kutusundaki seçenekleri kullanın. Resme Otomatik Renk, Otomatik Kontrast veya Otomatik Ton düzeltmesi uygulayabilirsiniz. Bu seçenekleri kullanma hakkında daha fazla bilgi için bkz. Otomatik ayarlama seçeneklerini belirleme sayfa 197.

20 177 Siyah ve beyaz noktaları ayarlama siyah nokta ve beyaz nokta kaydırıcılarını kullanarak Siyah ve beyaz noktaları kısa sürede ayarlama için Siyah ve Beyaz sürgülerini kullanın. Örneğin, siyah nokta sürgüsünü sağda girdi 5'e taşırsanız, Photoshop girdi 5 ve altındaki tüm pikselleri düzey 0'a eşler. Benzer biçimde, beyaz nokta sürgüsünü solda düzey 243'e taşırsanız, Photoshop düzey 243 ve üstündeki tüm pikselleri düzey 255'e eşler. Eşleme işlemi, her iki kanaldaki en koyu ve en açık pikselleri etkiler. Renk dengesinin değişmesini önlemek için, diğer kanallarda bunlara karşılık gelen pikseller orantılı olarak ayarlanır. 1 Siyah ve beyaz sürgülerini eksen boyunca herhangi bir noktaya sürükleyin. Sürükledikçe girdi değerinin değiştiğine dikkat edin. 2 Siyah ve beyaz noktaları ayarlarken kırpmayı önizlemek için aşağıdakilerden birini yapın: Kaydırıcıları sürüklerken Alt tuşunu (Windows) ya da Option tuşunu (Mac OS) basılı tutun. Ayarlamalar paneli menüsünde Siyah/Beyaz Noktalar için Kırpmayı Göster'i seçin veya Eğriler iletişim kutusunda Kırpmayı Göster'i seçin. Damlalık araçlarını kullanarak siyah ve beyaz noktaları ayarlayın. 1 Siyah Nokta Ayarlama Damlalık aracını çift tıklatın. Adobe Renk Seçici'de R, G ve B değerlerinin aynı olduğu bir değer seçin. Değeri tekrar siyah olarak ayarlamak için R, G ve B değerlerini sıfırlayın. 2 Damlalık ile görüntü üzerinde siyah noktayı temsil eden alanı veya en düşük ton değerlerinin olduğu alanı tıklatın. 3 Beyaz Noktayı Ayarlama Damlalık aracını çift tıklatıp R, G ve B değerleri aynı olan rengi seçin. 4 Beyaz noktayı ayarlamak için en açık ton değerlerinin olduğu görüntü alanını tıklatın. Klavye kısayolları: Eğri ayarlama Eğri ayarlamalarında şu klavye kısayollarını kullanabilirsiniz: Eğri ayarlarında belirtilen geçerli kanaldaki eğride bir nokta belirlemek için, Ctrl tuşunu (Windows) veya Command tuşunu (Mac OS) basılı tutarak görüntüyü tıklatın. Her renk bileşeni kanalında (bileşik kanalda değil) seçili renge ilişkin olarak eğriye bir nokta ayarlamak için, Shift+Ctrl (Windows) veya Shift+Command (Mac OS) tuşlarını basılı tutarak resmi tıklatın. Birden çok nokta seçmek için, Shift tuşunu basılı tutarak eğrideki noktaları tıklatın. Seçilen noktalar siyahla doldurulur. Eğri üzerindeki bütün noktaların seçimlerini kaldırmak için ızgarayı tıklatın veya Ctrl tuşunu (Windows) veya Command-D tuşunu (Mac OS) basılı tutun. Eğride seçili noktaları taşımak için ok tuşlarına basın. Damlalıkları kullanarak renk düzeltme Kırmızı, yeşil, mavi, siyan, macenta veya sarı renk fazlalığından kaynaklanan, istenmeyen bir renk tonunu düzeltmek için, Düzeyler ve Eğriler ayarlamalarındaki damlalıkları kullanabilirsiniz. Önce nötr olması gereken bir alanı tanımlayıp ardından bu alandan renk tonunu kaldırarak resmin renk dengesini daha kolay ayarlayabilirsiniz. Resme bağlı olarak, damlalıklardan birini veya üç damlalığın tümünü kullanabilirsiniz. Damlalıklar, nötr renkleri kolayca tanımlanan görüntülerde en iyi sonucu verir. Not: Gri Nokta Ayarla Damlalık aracının çalışırken bu damlalık kullanılamaz. birincil kullanım alanı renk düzeltmesidir ve gri tonlamalı görsellerle En iyi sonuçları elde etmek için, bir pikseli maksimum vurgu veya minimum gölge değerlerine eşlemek için büyük bir ayarlama gerektiren görüntülerde damlalıkları kullanmayın.

Photoshop CS3 Araçlar hakkında

Photoshop CS3 Araçlar hakkında Photoshop CS3 Araçlar hakkında Photoshop'u başlattığınızda, Araçlar paleti ekranın sol tarafında gösterilir. Araçlar paletindeki bazı araçların bağlama duyarı seçenekler çubuğunda gösterilen seçenekleri

Detaylı

Grafik Tasarım Serkan AKSU 1 Katmanlar. 1.1 Katmanları düzenleme. 1.2 Video katmanları

Grafik Tasarım Serkan AKSU  1 Katmanlar. 1.1 Katmanları düzenleme. 1.2 Video katmanları 1 Katmanlar Photoshop katmanları üst üste yığılı asetatlara benzer. Katmanın saydam alanlarından alttaki katmanları görebilirsiniz. Katmandaki içeriği yerleştirmek için katmanı yığındaki asetat tabakasını

Detaylı

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar Photoshop CS5 1.1 Araçlar Photoshop'u başlattığınızda, Araçlar paleti ekranın sol tarafında gösterilir. Araçlar paletindeki bazı araçların bağlama duyarı seçenekler çubuğunda gösterilen seçenekleri vardır.

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından Donatılar-Paint Paint Paint, çizimler oluşturmak ve dijital resimleri düzenlemek için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır. Paint i, farklı dosya biçimlerini kullanarak resim dosyalarını kaydetmek

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER İlgili bölümü göstermesi için içindekiler tablosundaki bir başlığı tıklayın 1. GİRİŞ... 3 2. TRAVELLING ZOOM ÖZELLİĞİ... 5 3. CHAT AND SHOW FOTOĞRAF/VİDEO/MÜZİK

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 5 Renk kalitesi kılavuzu Bu kılavuz, renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Kalite menüsü Yazdırma Modu

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 6 Renk kalitesi kılavuzu Renk Kalitesi kılavuzu, kullanıcıların renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamasına yardımcı olur.

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 17 Nisan 2017 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 23 Haziran 2014 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI

Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI Photoshop ile çalışırken, katmanlar üzerinde kullanılan nesneleri ve renkleri bir biri ile karıştırarak

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır.

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Resim-2: Dosya Menüsü -12- 1-YENİ ÇALIŞMA SAYFASI OLUŞTURMA Photoshop programı çalıştırıldığında diğer resim

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye

İşaret Aygıtları ve Klavye İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun A.B.D de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Windows 8. v20140117

KULLANIM KILAVUZU. Windows 8. v20140117 SG 71 SG 0 D 7100DN KULLANIM KILAVUZU Windows 8 v20140117 Ricoh SG 7100DN PowerDriver-v4, optimum baskı performansı için bireylerin sürücü yapılandırma ayarlarına erişmelerine ve bunları özelleştirmelerine

Detaylı

Araç kutusuna genel bakış

Araç kutusuna genel bakış 19 İşaretçiyi bunun üzerine getirerek araç hakkında bilgi görüntüleyebilirsiniz. Aracın adı, işaretçinin altında bir araç ipucunda gösterilir.i Araç kutusuna genel bakış A B C D F G E A Seçim araçları

Detaylı

Bölüm 10: Katmanlar. Katman Temelleri. Katmanlar hakkında

Bölüm 10: Katmanlar. Katman Temelleri. Katmanlar hakkında 294 Bölüm 10:, birçok görüntü oluşturma iş akışının yapı taşlarıdır. Basit görüntü ayarlamaları yapıyorsanız katmanlarla çalışmanıza gerek olmayabilir, ancak katmanlar verimli çalışmanıza yardım eder ve

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir.

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir. 12 DÜZEN TABLOLARI Microsoft Office FrontPage 2003 programında düzen tabloları ve hücrelerini kullanarak, profesyonel görünümlü Web sayfası düzenleri oluşturabilirsiniz. Düzen tablosu, sayfa düzeni için

Detaylı

HIZLI BAşVURU KILAVUZU

HIZLI BAşVURU KILAVUZU HIZLI BAşVURU KILAVUZU Windows Vista için İçindekiler Bölüm 1: Sistem Gereksinimleri...1 Bölüm 2:...2 Yerel Yazdırma Yazılımını Yükleme... 2 Ağdan Yazdırma Yazılımını Yükleme... 5 Bölüm 3: WIA Sürücüsünü

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR İÇİNDEKİLER A ) MICROSOFT OFFICE POWERPOİNT 2007 PROGRAMI GENEL 1 Microsoft Office Powerpoint 2007 Programına Giriş.1 Powerpoint 2007 Ekranı.1

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş ADOBE PHOTOSHOP 02 Yeni Döküman Yaratma Photoshop görevleri yerine getirmek için bir çok farklı yol sunar, yeni döküman yaratmakta bunlardan biridir. File New e tıklayarak,

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır.

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır. 78 Türkçe Hızlı Yükleme Kılavuzu Bu yükleme kılavuzu GW-7100U ve yazılımının yüklenmesinde size yol gösterecektir. Kablosuz ağ bağlantınızı kurmak için, aşağıdaki işlemleri sırayla uygulayın. 1. Yükleme

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU.

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU. NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU www.fiatnavigation.com www.daiichi.com.tr Başlarken Araç navigasyon yazılımını ilk kez kullanırken, bir başlangıç ayarı süreci otomatik olarak başlar. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

ECDL ImageMaker Müfredat

ECDL ImageMaker Müfredat ECDL ImageMaker Müfredat Test Hedefleri: ECDL ImageMaker testi bir görüntü işleme uygulaması kullanarak Adayın yetkin olmasını ve sayısal görüntülerin altında yatan ana kavramların bazılarını anlamasını

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Model: P2715Q/P2415Q Regulatory model: P2715Qt/P2415Qb NOT: NOT, bilgisayarınızdan daha iyi yararlanmanız için yardımcı olan önemli bilgileri

Detaylı

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 4. SEMBOLLER Animasyon yazılımı çizilen şekilleri veya çalışma içerisine aktarılan şekilleri sembollere dönüştürerek kütüphanede saklayabilir. Kütüphanede

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

P-touch Transfer Manager Kullanmı

P-touch Transfer Manager Kullanmı P-touch Transfer Manager Kullanmı Sürüm 0 TUR Giriş Önemli Not Bu belgenin içindekiler ve bu ürünün özellikleri önceden bildirilmeksizin değişikliğe tabidir. Brother, burada bulunan teknik özellikler ve

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Bölüm 12: Çizim. Vektör grafikleri çizme. Şekiller ve yollar çizme. Çizim modları

Bölüm 12: Çizim. Vektör grafikleri çizme. Şekiller ve yollar çizme. Çizim modları 378 Bölüm 12: araçları (Kalem ve şekil araçları) vektör şekilleri oluşturmanıza ve düzenlemenize olanak verir. Şekillerle, şekil katmanlarında ve yollar olarak çalışabilirsiniz; ayrıca boyama araçlarıyla

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

HP Photo Printing Kolay Başvuru Kılavuzu

HP Photo Printing Kolay Başvuru Kılavuzu Kılavuzu Fotoğraf Galerisi ne Resim Taşıma Fotoğraf Galerisi ne (Photo Gallery) resim eklemek için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Fotoğraf Galerisi, HP Photo Printing Software

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

GPS NAVI GASYON SI STEMI

GPS NAVI GASYON SI STEMI GPS NAVI GASYON SI STEMI NAV HIZLI BAS LANGIÇ KILAVUZU MOTOR ANA SAYFA TÜRK Başlarken Navigasyon yazılımı ilk kez kullanıldığında otomatik olarak bir ilk kurulum işlemi başlar. Aşağıdaki işlemleri yapın:

Detaylı

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ]

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ] 1. Kurulum Tam ekranda iken MENU tuşuna basın ve menüye girin. [ / ] tuşlarına basarak Kurulum, Kanal Düzenleme, Sistem Ayarları ve Medya Merkezi menülerine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum menüsü altından

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz.

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz. Fiery Remote Scan Fiery Remote Scan, uzak bir bilgisayardan Fiery server üzerindeki taramayı ve yazıcıyı yönetmenizi sağlar. Fiery Remote Scan'i kullanarak şunları yapabilirsiniz: Yazıcı camından veya

Detaylı

LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2

LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2 Amaç: Bilgisayar kasasına parçaların takılması ve bilinmesi gereken belli

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA YAZARLAR BÜŞRA TÜFEKCİ/ e-mail busratufekci@anadolu.edu.tr FERİDE NUR ŞAHİN/ e-mail fns@anadolu.edu.tr MAYIS 2013 ÖNSÖZ Bu kılavuz Microsoft Office Excel

Detaylı

profilden diğerine geçmek için mevcut profilleri görüntüleyen bir kutu açar.

profilden diğerine geçmek için mevcut profilleri görüntüleyen bir kutu açar. Göster Başlangıç > Araç Kutuları ve Araç Çubukları > Araç Kutuları ve Araç Çubukları Bu bölümde, ActivInspire'ın araç kutuları ve araç çubuklarındaki araç ve fonksiyonlar hakkında genel bilgi verilmektedir:

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımında veri girme, veri seçme, satır ve sütun işlemlerini yapabileceksiniz.

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar;

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; MENÜLER Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; GİRİŞ MENÜSÜ EKLE MENÜSÜ Slayt a görüntü eklemek için; Ekle menüsünden Resim ya da Küçük Resim Örneğin; Atatürk ile ilgili internetten 30 tane

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında çalışma sayfasının özelliğine göre estetiğe uygun sayfa ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL TURKISH Başlarken Araç navigasyon yazılımını ilk kez kullanırken, bir başlangıç ayarı süreci otomatik olarak başlar. Aşağıdaki adımları takip edin: Program

Detaylı

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması İçindekiler Yazılım arayüzünün tanıtılması Sunu tasarımı ilkeleri Sunu şablonlarını kullanma Slayt işlemleri (Yeni slayt ekleme, slaytı çoğaltma kopyalama taşıma, slayta metin ekleme) Slaytlar arası geçişler

Detaylı

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 S: Haritayı kullanarak nasıl uçuş bulabilirim? Bir arama başlatmak için harita üzerinde bir noktaya Ardından uçuş bilgilerini görüntülemek için ekrandaki menüden tercih

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluģturan ögeler nelerdir? AraĢtırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir.

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir. Buradan Başlayın Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin

Detaylı

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Access 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 6 Renk kalitesi kılavuzu Renk Kalitesi kılavuzu, kullanıcıların renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamasına yardımcı olur.

Detaylı

Bölüm 9: Seçme ve maskeleme

Bölüm 9: Seçme ve maskeleme 261 Bölüm 9: Görüntünün bazı parçalarına değişiklik uygulamak istiyorsanız önce o parçaları oluşturan pikselleri seçmeniz gerekir. Adobe Photoshop CS4'te pikselleri, Seçim araçlarını kullanarak veya maske

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft PowerPoint 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle en kısa sürede öğrenmenizi sağlamak için bu kılavuzu oluşturduk. Gerekenleri bulun Şeritteki herhangi

Detaylı