ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI"

Transkript

1 T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI OCAK 2011

2 ATIK YAĞ NEDİR? Kullanılmış benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon, gres ve diğer özel taşıt yağları ile hidrolik sistem, türbin ve kompresör, kızak, açık-kapalı dişli, sirkülasyon, metal kesme ve işleme, metal çekme, tekstil, ısıl işlem, ısı transfer, izolasyon ve koruyucu, izolasyon, trafo, kalıp, buhar silindir, pnömatik sistem koruyucu, gıda ve ilaç endüstrisi, kağıt makinesi, yatak ve diğer özel endüstriyel yağlar ve endüstriyel gresler, kullanılmış kalınlaştırıcı, koruyucu, temizleyici ve benzeri özel müstahzarlar ve kullanıma uygun olmayan yağ ürünlerini ifade eder.

3 ATIK YAĞ NEDEN ÖNEMLİDİR? Atık Yağ Kalorifik Değeri İtibarıyla Kıymetli Bir Atıktır. KÖMÜR (kj/kg) DOĞAL GAZ(kj/kg) ATIK YAĞ (kj/kg) Ekotoksiktir. 1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİR. Kontrolsüz Olarak Yakılırsa İçeriğindeki Ağır Metal ve Klor Bileşenleri Nedeniyle Havayı Kirletir. Atık Yağın Geri Kazanımı Sonucu Elde Edilen Ürünler Başta Baz Yağ Olmak Üzere Ülke Ekonomisi Açısından Önemli Bir Değer Oluşturur. Kazanç Yaklaşık 97 Milyon USD/Yıl BU NEDENLE ATIK YAĞIN KONTROL ALTINA ALINMASI VE EKONOMİYE KAZANDIRILMASI GEREKMEKTEDİR.

4 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ * İlk olarak Tarih ve Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çıkartılmıştır. * Daha sonra güncellenerek Yeni Yönetmelik Tarih ve Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Girmiştir.

5 YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ ATIK YAĞLAR Kullanılmış Taşıt Yağları (Benzinli ve Dizel Motor Yağları, Hidrolik, Fren Antifiriz vs )

6 Endüstriyel Yağlar (Metal Kesme ve İşleme, Isıl İşlem, Türbin, Kompresör vs )

7 Özel Yağlar (Kalınlaştırıcı, Koruyucu vs )

8 ATIK YAĞLAR YÖNETMELİĞE GÖRE III KATEGORİDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.

9 EK-I ATIK YAĞ KATEGORĠLERĠ VE MÜSAADE EDĠLEN KĠRLETĠCĠ PARAMETRELER Kirleticiler Müsade Edilen Sınır Değerleri (I.Kategori Atık Yağ) Müsade Edilen Sınır Değerleri (II.Kategori Atık Yağ) Müsade Edilen Sınır Değerleri (III.Kategori Atık Yağ) Arsenik < 5 ppm Max. 5 ppm 5 ppm Kadmiyum < 2 ppm Max. 2 ppm 2 ppm Krom < 10 ppm Max. 10 ppm 10 ppm Klorür Max. 200 ppm Max ppm 2000 ppm KurĢun < 100 ppm Max. 100 ppm 100 ppm Toplam Halojenler Max. 200 ppm Max ppm 2000 ppm Poliklorlubifeniller (PCB)(1) Max. 10 ppm Max. 50 ppm 50 ppm Parlama Noktası Min. 38 C Min. 38 C -

10 ATIK YAĞLARIN KATEGORİLERİNE GÖRE BERTARAF ŞEKİLLERİ I. KATEGORĠ ATIK ENDÜSTRĠYEL VE ATIK MOTOR YAĞLARI VE II. KATEGORĠ ATIK ENDÜSTRĠYEL YAĞLAR GERĠ KAZANIM (ÜRÜN GERĠ KAZANIMI) II. KATEGORĠ ATIK YAĞLAR VE GERĠ KAZANIM SONUCUNDA ÜRÜN KALĠTESĠ TUTUTURULAMAYAN ATIK YAĞLAR EK YAKIT OLARAK KULLANIM (ENERJĠ GERĠ KAZANIMI) III. KATEGORĠ ATIK YAĞLAR NĠHAĠ BERTARAF (ENERJĠ GERĠ KAZANIMI)

11 ATIK YAĞ ANALİZLERİ 1. Atık yağ analizleri, Yönetmelik EK-1 de yer alan Atık Yağ Kategorileri ve Müsaade Edilen Kirletici Parametre Sınır Değerlerinde belirtilen parametrelere göre Bakanlıkça yetki verilen özel veya kamu kurum ve kuruluģlarına ait laboratuarlarda yaptırılır. 2. Atık yağ kategori analizleri, atık yağ üreticileri, işleme veya bertaraf tesisleri veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yaptırılabilir. 3. Kullanılan yağ türünde değişiklik yapılmaması durumunda atık yağ kategori analizlerinin bir kez yaptırılması yeterlidir.

12 ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİNDE GENEL İLKELER Atık Yağların insan ve çevreye zarar verecek şekilde, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi, fuel oil veya diğer sıvı YAKITLARA KARIŞTIRILMASI YASAKTIR. Farklı kategorilerdeki atık yağların birbiriyle KARIŞTIRILMAMASI esastır. Atık yağların yarattığı çevresel kirlenme nedeniyle atık yağ üreticileri, taşıyıcıları, işleme ve bertarafçıları KUSUR ŞARTI ARANMAKSIZIN SORUMLUDURLAR.

13 ATIK YAĞ ÜRETİCİSİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. Atık Yağ Analizlerini Yaptırmak ve Atık Yağları Kategorilerine Göre Depolamakla Yükümlüdürler. 2. Atık Yağ Beyan Formunu Doldurarak Her Yıl Şubat Ayı Sonuna Kadar İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne Göndermekle Yükümlüdürler. 3. Atık yağ beyan formu, atık yağ analiz belgesi ve ulusal atık taşıma formunu 5 yıl süre ile kayıt altında tutmak zorundadır.

14

15 ( ) YILINA AİT ATIK YAĞ BEYAN FORMU 3 Tesisinizden kaynaklanan atık yağların atık kodunu ve miktarını belirtiniz. Atık Kodu (*) Miktarı (Ton/Yıl) (*) Söz konusu atık kodları 5/7/2008 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Atık Yönetimi Genel Esaslarına Ġlişkin Yönetmeliğin EK-IV ünde yer alan Atık Listesinden faydalanılarak doldurulacaktır. 4 Tesisinizden kaynaklanan atık yağları kategori ve miktarına göre aşağıdaki tabloda belirtiniz. Atık Yağ kategorisi I. Kategori II. Kategori III. Kategori Miktarı (Ton/Yıl)

16 ATIK YAĞ GEÇİCİ DEPOLAMA ALANLARI 1. Atık yağlar geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler içinde toplanır. 2. Farklı kategorilerdeki atık yağlar için farklı tanklar/konteynerler kullanılır. 3. Tanklar/konteynerler kırmızı renkli olmalı, üzerinde Atık Yağ ibaresi yer almalı, farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle KARIŞTIRILMAMALIDIR. Bu tankların içine su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifiriz ve motorin gibi HERHANGİ YABANCI BİR MADDE KARIŞTIRILAMAZ.

17 ATIK YAĞ GEÇİCİ DEPOLARI (Kötü Örnekler)

18 ATIK YAĞ GEÇİCİ DEPOLARI (İyi Örnekler)

19 ATIK YAĞLARIN TOPLANMASI 1. Atık motor yağları, motor yağı üreticileri veya bunların yetkilendirilmiş kuruluşları tarafından toplanır. Bunlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından atık motor yağları TOPLANMAZ. BAKANLIĞIMIZ TARİHİ İTİBARIYLA PETROL SANAYİ DERNEĞİNİ YETKİLENDİRMİŞTİR. 2. Toplanan atık motor yağları, kategorisine uygun tesislere götürülerek, bertaraf ettirilir. 3. Atık sanayi yağları, lisanslı taşıma firmaları veya geri kazanım veya bertaraf tesislerine ait lisanslı taşıma araçları ile toplanabilir.

20 ULUSAL ATIK TAġIMA FORMU KULLANIMI ULUSAL ATIK TAġIMA FORMU KULLANIN!!!

21

22 REJENERASYONDAN RAFİNASYONA MADENĠ YAĞ

23 ENERJĠ GERĠ KAZANIMI 1. Geri kazanım için uygun olmayan atık yağlar Bakanlığımızdan lisanslı tesislerde enerji geri kazanımı amacıyla mevcut yakıta ilave yakıt olarak kullanılmaktadır. 2. Atık yağ yakan tesislerin tamamı emisyon iznine sahip tesisler olup, periyodik ve sürekli ölçümlerle Bakanlığımız ve İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından kontrol altında tutulmaktadır.

24 ĠLLEGAL FAALĠYETLER VE YASAL YAPTIRIMLAR 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU Denetim, Bilgi Verme ve Bildirim Yükümlülüğü (Madde 12) Atık Yağ Üreticileri -Atık Yağ Beyan Formu Yağ Üreticileri -Yağ Beyan Formu Lisanslı İşleme ve Bertaraf Tesisleri -Aylık Faaliyet Raporları

25 ĠLLEGAL FAALĠYETLER VE YASAL YAPTIRIMLAR 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU Ġzin Alma, Arıtma ve Bertaraf Etme Yükümlülüğü-Lisans (Madde11) Atık Yağ rafinasyon ve rejenerasyon (geri kazanım) faaliyeti Atık Yağların Ek Yakıt Olarak Kullanılması Atık Yağların Nihai Bertarafı Taşıma,Depolama, Yeniden Kullanma

26 Asfalt Üretim Tesislerinde, beton santrallerinde ve taģ ocaklarında kullanılan fuel oil, mazot ve diğer yakıtlar Atık Yönetimi Genel Esaslarına ĠliĢkin Yönetmelikte Tehlikeli Atık olarak nitelendirilmektedir. Bu yakıtların depolandığı ve değiģim yapıldığı yerlerde güvenlik havuzu oluģturularak alıcı ortama verilmesi önlenmelidir.

27

28

29

30

31

32 2872 Sayılı Çevre Kanunun 20. maddesi v bendi gereği tüzel kiģilere uygulanacak idari para cezası miktarı TL dir.

33 LİSANSLI ATIK YAĞ GERİ KAZANIM VE BERTARAF TESİSLERİNE İLİŞKİN BİLGİLERE www. atikyonetimi.cevreorman. gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirsiniz.

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Volkan YANMAZ Kimyager TÜRKİYE DE ATIK YAĞ YÖNETİMİNDE GENEL ÇERÇEVE ATIK YAĞ YÖNETİMİNDEKİ GENEL

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

Resmî Gazete YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952

Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

Gülen Danışmanlık Çevre Bilimleri

Gülen Danışmanlık Çevre Bilimleri Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş: 7 Ekim 1920 30.07.2008 ÇARŞAMBA Sayı: 26952 Çevre ve Orman Bakanlığından ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı: YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı: YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı: 26952 (30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş: 7 Ekim 1920 30.07.2008 ÇARŞAMBA Sayı: 26952 Çevre ve Orman Bakanlığından ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30.07.2008 tarih 26952 sayılı Resmi Gazete ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların üretiminden

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların toplanması, taşınması

Detaylı

ÇEVRE NORM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

ÇEVRE NORM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. III/2872E.305 R.Gazete No. 26952 R.G. Tarihi: 30.7.2008 Çevre ve Orman Bakanlığından; ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

YÖNETMELİK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar. Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi

Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar. Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Resmi Gazete No: 26952 R.G.

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK İŞLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Sanayi Atıkları Geri Kazanım Şube Müdürlüğü

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK İŞLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Sanayi Atıkları Geri Kazanım Şube Müdürlüğü ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK İŞLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sanayi Atıkları Geri Kazanım Şube Müdürlüğü Atık Yağların Yönetim Sistemi ve Mevzuat Çalışması ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ TAKDİM PLANI PLANLANAN

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların üretiminden bertarafına kadar;

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların üretiminden bertarafına kadar; 30 Temmuz 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Đlkeler

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Đlkeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĐĞĐ TASLAĞI BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Đlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların çevre ve insan

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

BİLECİK VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE YÖNETİMİ VE DENETİMİ ŞUBESİ ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI

BİLECİK VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE YÖNETİMİ VE DENETİMİ ŞUBESİ ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI BİLECİK VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE YÖNETİMİ VE DENETİMİ ŞUBESİ ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİN AMACI Atık yağların üretiminden bertarafına kadar; a)

Detaylı

ATIK ÜRETİCİLERİNİN SORUMLULUKLARI VE MEVZUAT

ATIK ÜRETİCİLERİNİN SORUMLULUKLARI VE MEVZUAT ATIK ÜRETİCİLERİNİN SORUMLULUKLARI VE MEVZUAT FİLİZ TAŞ UZMAN BİYOLOG ATIK KOORDİNATÖRÜ -Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği - Oto Sanayi Sitelerinin Çevre Kanununa istinaden yayımlanan yönetmelikler kapsamında

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952 ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır KuruluĢ: 7 Ekim 1920 30.07.2008 ÇARġAMBA Sayı: 26952 Çevre ve Orman Bakanlığından ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

Detaylı

YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ 30 Temmuz 2008 Resmî Gazete Sayı : 26952 Çevre veġehircilik Bakanlığından: YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ (31.7.2009, 30.3.2010/27537, 05.11.2013/28812 tarihlerinde yapılan değiģiklikler

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GEREKÇE tık yağlardan baz yağ üretimine ilişkin olarak katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi, az atıklı, yüksek verimli tesislerin kurulması, toplama oranlarının arttırılması, güncel mevzuata uyum

Detaylı

YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. ( ve /27537 tarihlerinde yapılan değiģiklikler yönetmelik üzerine iģlemiģtir.

YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ. ( ve /27537 tarihlerinde yapılan değiģiklikler yönetmelik üzerine iģlemiģtir. 30 Temmuz 2008 ÇARġAMBA Resmî Gazete Sayı : 26952 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELĠK ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ (31.7.2009 ve 30.3.2010/27537 tarihlerinde yapılan değiģiklikler yönetmelik

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların üretiminden bertarafına kadar, a) Çevreye zarar verecek

Detaylı

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan Betül DOĞRU Tehlikeli Atıklar Şube Müdürü Çevre Mühendisi Ġçerik - Katı Atık Mevzuatı - Hedeflenen Politika - Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği -

Detaylı

ATIK YAĞDA ELEMENT TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM

ATIK YAĞDA ELEMENT TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM ATIK YAĞDA ELEMENT TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-900.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 23 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/1748 25/10/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi BAYTEM GERİ DÖNÜŞÜM MADENİ YAĞLAR METAL HURDA PLASTİK İNŞ. NAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. BADIRGA KÖYÜ DERİCİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/498 17/11/2012 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi ENGİN GERİ KAZANIM TESİSLERİ PETROL ÜRN. SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. GÖKÇE YURT MAHALLESİ SAMSUN DEVLET YOLU NO:364 Mamak /

Detaylı

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER MART 2017 F YAT L STES

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER MART 2017 F YAT L STES Otomotiv Yağları-1 BİNEK ARAÇ MOTOR YAĞLARI (2x7 L) (4x5 L) (4x4 L) maxima 0W-20 175 9.774,00 811,80 (4x3,2 L) maxima 0W-30 175 11.787,00 1.335,80 868,20 maxima PG 0W-30 175 11.955,00 1,167,90 maxima VSA

Detaylı

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER MART 2017 F YAT L STES

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER MART 2017 F YAT L STES Otomotiv Yağları-1 BİNEK ARAÇ MOTOR YAĞLARI (2x7 L) (4x5 L) (4x4 L) maxima 0W-20 175 4.108,00 333,50 (4x3,2 L) maxima 0W-30 175 5.091,00 592,40 374,20 maxima PG 0W-30 175 5.349,00 490,60 maxima VSA 5W-30

Detaylı

: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 21.01.2004. Resmi Gazete Sayısı : 25353 1/26

: ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 21.01.2004. Resmi Gazete Sayısı : 25353 1/26 İlgili Bakanlık Yönetmelik Adı : Çevre ve Orman Bakanlığı : ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 21.01.2004 Resmi Gazete Sayısı : 25353 1/26 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/382 30/03/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi SANN MADENİ YAĞ GERİ DÖNÜŞÜM TAŞIMACILIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ TARSUS OSB CUMHURİYET BULVARI NO:5 AKDENİZ / MERSİN İlgi: (a) 16/04/2014

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Atık Her atık çöp değildir. Geri dönüşüm kavramı Kağıt Karton

Detaylı

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER ARALIK 2016 F YAT L STES

PETROL OF S MADEN YA LAR VE GRESLER ARALIK 2016 F YAT L STES Otomotiv Yağları-1 BİNEK ARAÇ MOTOR YAĞLARI (2x7 L) (4x5 L) (4x4 L) maxima 0W-20 175 3.734,00 303,10 (4x3,2 L) maxima 0W-30 175 4.628,00 538,50 340,10 maxima PG 0W-30 175 4.862,00 446,00 maxima VSA 5W-30

Detaylı

Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri. Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU

Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri. Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU ATIK YAĞLAR Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği (30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952) Yağlama ve yağ tipleri Yağ içeriği Baz yağ

Detaylı

KALEMADEN ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SANAYİ VE TİCARETİ A.Ş. ÇEVRE BÜLTENİ

KALEMADEN ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SANAYİ VE TİCARETİ A.Ş. ÇEVRE BÜLTENİ KALEMADEN ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SANAYİ VE TİCARETİ A.Ş. ÇEVRE BÜLTENİ MAYIS 2005 Çevre de Bizim İçin Bir MADEN KALEMADEN KALEMADEN A.Ş. KALEMADEN A.Ş. ÇEVRE POLİTİKASI : KALEMADEN, SEMEDELİ TESİSLERİ

Detaylı

21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA

21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA Kuruluş : 7 Ekim 1920 21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25353 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

Dr. H. Jülide KÖROĞLU. 19 Nisan 2011, Antalya

Dr. H. Jülide KÖROĞLU. 19 Nisan 2011, Antalya TÜRKİYE DE ATIK MADENİ YAĞ İZLEME SİSTEMİ ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU Dr. H. Jülide KÖROĞLU 19 Nisan 2011, Antalya Sunum içeriği ü Proje Tanıtımı ü Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ü Sonuç ve Öneriler

Detaylı

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm AB ve Geri Dönüşüm Avrupa Birliği, araçların geri dönüşümüyle hurdalara hayat vermeye hazırlanıyor. AB nin Otomotiv üreticilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda; AB bölgelerindeki ülkelerin

Detaylı

Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci

Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci Ayşegül KILINÇ MENEKŞE Zonguldak 2014 06.10.2010 tarih ve 27721 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atıkların Yönetimi Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atık Nedir Genel tanımı: İnsan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek, tutuşabilen ve enfeksiyon yapıcı gibi özelliklerle, tahriş edici, zararlı,

Detaylı

ATIK YAĞLARDAN KAYNAKLANAN ÇEVRE SORUNLARI

ATIK YAĞLARDAN KAYNAKLANAN ÇEVRE SORUNLARI 2012 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 24-26 Nisan 2012 Antalya ATIK YAĞLARDAN KAYNAKLANAN ÇEVRE SORUNLARI Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Çevre Mühendisliği Bölümü kgedik@akdeniz.edu.tr YAĞ, YAĞLAMA, YAĞLAYICI? İnsanoğlunun

Detaylı

21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA

21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA Kuruluş : 7 Ekim 1920 21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25353 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, atık yağların

Detaylı

BAZI TEHLĠKESĠZ ATIKLARIN GERĠ KAZANIMI TEBLĠĞĠ UYGULAMALARI

BAZI TEHLĠKESĠZ ATIKLARIN GERĠ KAZANIMI TEBLĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Çevre ve ġehircilik Ġl Müdürlüğü BAZI TEHLĠKESĠZ ATIKLARIN GERĠ KAZANIMI TEBLĠĞĠ UYGULAMALARI 14 ġubat 2012 BAZI TEHLİKESİZ VE İNERT ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ 12.05.2010 tarih

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 30 Mart 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27537 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 14/3/2005 tarihli ve 25755

Detaylı

Kuruluş : 7 Ekim 1920 21 Ocak 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25353 Yönetmelikler Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, İlkeler

Detaylı

www.saydamcevre.com.tr 2 www.saydamcevre.com.tr Hakkımızda Saydam Çevre olarak; 2014 yılında çevre sektöründe farklı mühendislik gruplarından deneyimli çevre, maden ve kimya mühendisleri ile çevre danışmanlık

Detaylı

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 21.01.2004 Çarşamba Sayı: 25353 (Asıl) Son Güncelleme: 21.01.2004 11:30

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 21.01.2004 Çarşamba Sayı: 25353 (Asıl) Son Güncelleme: 21.01.2004 11:30 Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 21.01.2004 Çarşamba Sayı: 25353 (Asıl) Son Güncelleme: 21.01.2004 11:30 Yönetmelikler Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Çevre ve Orman Bakanlığından:

Detaylı

TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Şube Müdürü Büyük Yakma Tesisleri Taslak Yönetmeliği 24 Şubat

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ATIK PİL P L VE AKÜMÜLAT LATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Yönetmelik Yayımlanma tarihi :31.08.2004 Yürürlük tarihi :01.01.2005 Değişiklik tarihi

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR

SİRKÜLER RAPOR ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2004-6

Detaylı

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI 28 OCAK 2011 TEKĠRDAĞ SU KĠRLĠLĠĞĠ: Yeryüzündeki sular, güneşin

Detaylı

Dr. H. Jülide KÖROĞLU

Dr. H. Jülide KÖROĞLU TÜRKİYE DE ATIK MADENİ YAĞ İZLEME SİSTEMİ & STANDARTLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 2. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU Dr. H. Jülide KÖROĞLU 24-26 Nisan 2012, Antalya Sunum içeriği Atık Madeni Yağların Kontrol ve İzleme

Detaylı

ÇEVRE LİSANSI BAŞVURUSUNDA BULUNACAK İŞLETMELERİN SAĞLAMASI GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR. İşletmenin Sağlaması Zorunlu Fiziksel Şartlar EVET HAYIR

ÇEVRE LİSANSI BAŞVURUSUNDA BULUNACAK İŞLETMELERİN SAĞLAMASI GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR. İşletmenin Sağlaması Zorunlu Fiziksel Şartlar EVET HAYIR ÇEVRE LİSANSI BAŞVURUSUNDA BULUNACAK İŞLETMELERİN SAĞLAMASI GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR Tesisin Adı : Tesisin Adresi : Çevre Lisansının Konusu : Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama İlgili Yönetmelik : Ömrünü

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILINDA TOPLAM 15.8 TON (16 TANKER DOLUSU) ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI. 27 yılında 87. km. yol katederek 16 tanker dolusu atık motor yağı topladık.

Detaylı

BazI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ UYGULAMALARI

BazI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ UYGULAMALARI BazI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ UYGULAMALARI JALE SEZEN ZİRAAT YÜK. MÜHENDİSİ ATIK BİRİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ VE DENETİMİ ŞUBESİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2 0. 1 2. 2 0 1 2 T E K İ R

Detaylı

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ İsken Sugözü Termik Santrali Adana Türkiye de 200 binin üzerinde iģletme, 70 bin dolayında üretim/sanayi iģletmesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Enerji tesisleri

Detaylı

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI Hasan SEÇGİN Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 29 Nisan 2009 tarihli

Detaylı

ATIK İLAÇLARIN İMHASI

ATIK İLAÇLARIN İMHASI ATIK İLAÇLARIN İMHASI T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürlüğü Klinik Proloterapi 4. Basamak İntegratif Tıp Derneği Proloterapi Çalışma Kolu AKILCI İLAÇ

Detaylı

ENDÜSTRİYEL (TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ) ATIK YÖNETİM PLANI. A Kapısı, Pegasus Hava Yolları Teknik O-P Blok 34912 Kurtköy-Pendik / ĠSTANBUL

ENDÜSTRİYEL (TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ) ATIK YÖNETİM PLANI. A Kapısı, Pegasus Hava Yolları Teknik O-P Blok 34912 Kurtköy-Pendik / ĠSTANBUL Page 1 of 8 ATIK ÜRETĠCĠNĠN SANAYĠ TESĠSĠNE AĠT BĠLGĠLER 1-Tesis İletişim Bilgileri -Firma Adı -Adres, Telefon ve Faks : PEGASUS HAVA TAġICILIĞI A.ġ. : İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı -Vergi Kimlik Nosu

Detaylı

ÖTA GEÇİCİ DEPOLAMA TESİSLERİ

ÖTA GEÇİCİ DEPOLAMA TESİSLERİ ÖTA GEÇİCİ DEPOLAMA TESİSLERİ TEKNİK UYGUNLUK RAPORU 1. Genel Bilgileri İŞLETME ADI ADRES TEL FAKS EMAİL DANIŞMANLIK FİRMASI ADRES TEL FAKS EMAİL ÇEVRE GÖREVLİSİ TEL FAKS EMAİL 1 2.1 ÖTA Teslim Yerleri

Detaylı

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 15-1616 Kasım 2012 WOW Convention Center İSTANBUL Atık Akümülatörlerin Yönetimi 1 Atık Akümülatörlerin Yönetimi 2 Sunum AKÜDER Çevre Danışmanı Müh. Serpil ÖZKAN

Detaylı

Ek-1. Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama ve İşleme Tesislerinin Asgari Teknik Özellikleri ve Bu Tesislerde Uygulanacak İşlemler

Ek-1. Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama ve İşleme Tesislerinin Asgari Teknik Özellikleri ve Bu Tesislerde Uygulanacak İşlemler Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama ve İşleme Tesislerinin Asgari Teknik Özellikleri ve Bu Tesislerde Uygulanacak İşlemler Ek-1 Ömrünü tamamlamış araç geçici depolama alanları ve işleme tesislerinde

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ATIK KODU ATIK AÇIKLAMASI 16 01 03 Ömrünü tamamlamış lastikler 08 03 19* Dağıtıcı yağ 08 04 17* Reçine yağı KULLANILMIŞ LASTİKLER

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar

Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar Hande UZUNOĞLU Ortaya çıkan bu atıklar; Dünyada ve ülkemizde özellikle nüfus ve sanayinin yoğun olduğu büyük yerleşim yerleri önemli çevre sorunları ile karşı karşıya

Detaylı

BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ

BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ Volkan YANMAZ Y.Kimyager Nisan 2016 İstanbul - REW Bitkisel Yağlar Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından

Detaylı

SİRKÜLER 2016/30 (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ. (Hafif yağlar ve müstahzarları) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

SİRKÜLER 2016/30 (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ. (Hafif yağlar ve müstahzarları) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) SİRKÜLER 2016/30 19/09/2016 Sayın Yetkili; Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Mallarda Uygulanan ÖTV nin Belirlenmesine Dair Karar Resmi Gazete de Yayımlandı. 08.09.2016

Detaylı

İZMİR. 30.7.2010. Muhasebe Müdürlüğüne,

İZMİR. 30.7.2010. Muhasebe Müdürlüğüne, Sayı: YMM.03.2010-57 Konu: 07/06/2010 tarihli ve 2010/668 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/13 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu na Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ. Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa

ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ. Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa SUNUM PLANI İzin / Ruhsat Veren Yetkili Kurum Olarak Belediyeler Büyükşehir Belediyesi Kanunu başta olmak üzere mevzuat kapsamında; yapı

Detaylı

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 2006 - Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr, www.petder.org.tr

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ MART 2017 SUNUM PLANI 1. Toprak Kirliliği İle İlgili Yapılmış Örnek Çalışmalara Ait Görseller 2. Sanayi Tesislerinde Risk Analizi ve

Detaylı

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Nedir Atık: Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012 Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr SUNUŞ PLANI; 1- GİRİŞ 2- TÜRKİYE MADENİ YAĞ SEKTÖRÜNÜN DURUMU 3- ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİNE İLİŞKİN MEVZUAT

Detaylı

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ 1- AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 1.1. Ambalaj Üretimi yapılıyor mu? 1.2. Üretimi yapılan ambalajların cinsleri nelerdir? (cam, karton, metal) 1.3. Üretimi yapılan ambalajlar geri kazanılabilir

Detaylı

GĐZLĐ TEHLĐKE ATIK YAĞLAR

GĐZLĐ TEHLĐKE ATIK YAĞLAR GĐZLĐ TEHLĐKE ATIK YAĞLAR *Can Tekin GEZMĐŞ, **Yıldıray OKTAY, ***Enes Burak ŞAHĐNER *Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Öğrencisi, Maltepe, Đstanbul, Can Tekin GEZMĐŞ, cantekin_gezmis@yahoo.com

Detaylı

KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Atık Madeni Yağ Durum Analizi, Mevzuat ve Uygulamalar Dr. HANSU JÜLİDE KÖROĞLU 20 Ekim 2016 TÜRKTAY, Ankara Sunum içeriği Baz yağ Madeni yağ Atık madeni yağ Atık yağ geri kazanım

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Özel Atıkların Yönetimi ÖZGÜR ŞAKI Belediyeler için Çevre Yönetimi Eğitim

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2011/23

İstanbul, DUYURU NO:2011/23 İstanbul, 28.02.2011 ÖTV Kanununa Ekli (I), (II) ve (III) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin

Detaylı

T.C. KÜTAHYA BELEDİYESİ

T.C. KÜTAHYA BELEDİYESİ T.C. KÜTAHYA BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 2009 T.C KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ Amaç ve Kapsam Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150//3467 02.10.2013 Konu: Geçici Faaliyet Belgesinin Yeniden Düzenlenmesi PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. İlgi: P.K.12 35801 ALİAĞA İZMİR ALİAĞA / İZMİR 27.08.2013 tarihli ve

Detaylı

Elazığ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü 2009 ÇED Planlama ġube Müdürlüğü Ġzleme Kontrol Neden Yapılır.

Elazığ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü 2009 ÇED Planlama ġube Müdürlüğü Ġzleme Kontrol Neden Yapılır. Elazığ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü 2009 ÇED Planlama ġube Müdürlüğü Ġzleme Kontrol Neden Yapılır. ĠZLEME VE KONTROL NEDĠR? NĠÇĠN YAPILIR? 17 temmuz 2008 tarihli ve 26939 sayılı resmi gazete de yayımlanarak

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/40 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/40 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/40 TARİH: 02.08.2010 KONU 2010/668 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı; 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan

Detaylı

T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ ÇED VE ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 26.03.2015 1 Çevre İzin ve Lisansları Yasal Dayanak 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.18.0.ÇYG. 0.09.01-155.01/72 23/09/2011 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi REMER OTOM. YEDEK PARÇA REVIZYON PAZ.SAN.VE TIC.LTD.STI BÜYÜKBAKKALKÖY MH KAYALAR MEVKİ CEYHAN SK NO 11 MALTEPE/İSTANBUL

Detaylı

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ Şeyma Taşkan 1, Barış Çallı 2 1 MarmaraÜniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Programı, Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy,

Detaylı

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü 24.01.2018 ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Atık Beyan Sistemi TABS Atık üreticilerinin

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Mallarda

Detaylı

İşletmenin Sağlaması Zorunlu Fiziksel Şartlar EVET HAYIR

İşletmenin Sağlaması Zorunlu Fiziksel Şartlar EVET HAYIR ÇEVRE LİSANSI BAŞVURUSUNDA BULUNACAK İŞLETMELERİN SAĞLAMASI GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR Çevre Lisansının Konusu : Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama İlgili Yönetmelik : Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü

Detaylı