İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları"

Transkript

1 İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN ULUSLARARASI KATILIMLI ULUSAL BİYOSİDAL KONGRESİ ANTALYA (19-22 Mart 2014)

2 Hijyen Sağlığın korunması için gerekli uygulama ve koşulların bütünü olarak tanımlanabilir. Modern tıpta hijyen standartları için bir çok kural ve kriterler belirlenmiştir. Ancak bu kural ve kriterlerin kabul ve uygulamasında farklı kültürler ve cinsiyetler arasında farklılıklar olabiliyor. Düzenli hijyen uygulamaları toplumlar tarafından iyi alışkanlıklar olarak ta kabul edilmektedir. Uygulanmama koşul ve durumları ise ihmal, saygısızlık veya tehdit olarak kabul edilmektedir.

3 Hijyenik Ürünler ve Uygulamaları Hijyenik ürünler ve uygulamaları, kullanılacak her türlü eşyanın ve ortamın insan sağlığına zarar verebilecek veya riske edebilecek mikroorganizmalardan arındırılmasını hedefler. Sanitasyon: Sağlıksız insan atıklarının (evsel atıklar, kanalizasyon, drenaj gibi) sivil otorite tarafından toplanması ve bertaraf edilmesi için yapılan uygulamalar hijyenik uygulamalar arasında yer alır.

4 Hijyen Uygulamaları Hijyen uygulamaları, insanların günlük yaşam ve çalışma ortamlarında hastalıkların yayılmasını önleyici tedbirleri kapsar. Temizlik ve hijyen uygulamaları zaman zaman birbirinin yerine kullanılmaktadır. Temizlik uygulamalarından farklı olarak hijyen sağlamaya yönelik yapılan uygulamalar, hastalık nedeni olan patojenik mikroorganizma ve ajanların kontaminasyon riskini ortadan kaldırmayı amaçlar. Hijyen uygulamalar, özellikle üretim sektöründe; gıda, ilaç, kozmetik gibi ürünlerin sağlıklı kullanıma uygun olması için mikrobiyolojik olarak kalite güvencesi sağlar.

5 Hijyen Uygulamaları Tıbbi hijyen: Hastalıkların yayılmasını önleyen veya sınırlandıran her türlü tıbbi bakım uygulamalarını içine alır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hastalıklı kişilerin veya malzemelerin izolasyon veya karantinaya alınması. Cerrahi işlemlerde kullanılan aletlerin sterilizasyonu, Sağlık çalışanlarının çalışma ortamında giymek ve kullanmak zorunda oldukları (maskeler, önlük, kep, gözlük ve eldiven) gibi koruyucu giysi ve bariyerlerin kullanımı, Uygun bandajlama ve yaralanmaların pansumanı, Tıbbi atıkların güvenli bertarafı Sürekli kullanılan medikal ürünlerin (yastık, yastık, çarşaf, üniformalar) dezenfeksiyonu, Kontaminasyon riski olan her ortamda (özellikle bir ameliyathanede) sağlık çalışanlarının el yıkama ve dezenfeksiyonunun yapılması

6 Hijyen Uygulamaları Ev ve günlük hayat hijyeni: Ev içinde, sosyal ortamlarda, toplu taşımalarda, iş yerinde, halka açık yerlerde ve günlük yaşam ortamlarında, bireyler arasında hastalıkların yayılmasını önlemek veya en aza indirmek için alınan önlem ve uygulamaların tamamını kapsar. Ev ve günlük yaşam ortamlarında hijyen, patojenlerin yayılma yollarının belirlenmesi ile kritik noktalarında hijyen prosedürleri uygulanarak enfeksiyon zincirini kırılmasını hedeflenir. Evlerde enfeksiyonun ana kaynakları: insanlar (taşıyıcılar), besinler (özellikle çiğ gıdalar) ve su, evcil hayvanlar, lavabolar, tuvaletler, atık boruları, temizlik bezleri, giyim ve havlu gibi ev tekstili yoluyla yayılabilir. Evsel hijyen uygulamalarında, sabun veya deterjan kullanılarak mekanik temizleme yapılabileceği gibi antiseptik veya antimikrobiyal ürünler, ısı uygulamaları veya biyosidal" ürünler kullanılabilir.

7 El, Solunum, Gıda Hijyeni El hijyeni, su ve sabun ile el ve tırnakların yıkanması veya susuz el temizliği (alkollü bir el jeli) olarak tanımlanır. El hijyeni, ev ve günlük yaşam ortamlarda bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için yapılır. Doğru solunum ve el hijyeni öksürme ve hapşırma, özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsimi boyunca mikropların yayılmasını azaltır. El yıkama ya da alkollü el dezenfektanları kullanılarak el temizliği yapılabilir. Gıda hijyeni, gıda zehirlenmesini veya gıda orijinli patojenlerin kontaminasyonunu önlemek için gerekli hijyen uygulamaları kapsar. İnsanlar, hayvanlar, ve zararlılardan yayılan patojenlerin gıdalara bulaşmasının önlenmesi, Gıda patojenlerinin ısıl işlemler ile kontrol edilmesi, Gıdaların uygun sıcaklıkta depolaması veya saklanması, Gıda üretiminde sağlıklı su ve girdi kullanılması.

8 Su Hijyeni İçme, sulama ve yıkama amacıyla kullanılan sular, çeşitli mikrobiyal kontaminasyonlar nedeniyle bir çok enfeksiyon hastalığının nedeni olabilir. Bu nedenle suların güvenliği ve kalitesinin korunması ve iyileştirilmesinde su arıtma ve dezenfeksiyonu yöntemleri kullanılır. Klor veya Ozon uygulamaları Kaynama Filtrasyon Güneş dezenfeksiyon Solar dezenfeksiyon UV ışınlaması

9 Mutfak, Banyo ve Tuvalet Hijyen Mutfak, banyo ve tuvaletlerdeki (klozet, kapı ve musluk kolları, banyo ve lavabo) yüzeyleri enfeksiyon hastalıklarının yayılmasında önemlidir. Ayrıca bu alanların duvarlar, halılar, mobilyalar, yer karoları ve duş perdelerinin yüzeylerinde patojenleri bulunabilir ve enfeksiyon kaynağı olabilirler, koku oluştururlar ve yüzeylerin biyolojik bozulmasına neden olabilirler. Ayrıca hastalıklı bireylerin kullandıkları kişisel giyim veya ev tekstil ürünlerinin patojenler ile kontamine olması hastalıkların yayılmasında önemlidir. Bu ürünlerin içerisindeki veya yüzeylerindeki mikrobiyal kontaminasyon seviyelerini azaltmak yüksek sıcaklık koşullarında yüzey aktif molekülleri içeren çamaşır deterjanları ile yıkama veya temizlik yapılır.

10 Evde Tıbbi Hijyen Bağışıklık sistemi zayıf olan (bebek, otoimmune veya yaşlı) insanlar, hastaneden taburcu edilmiş bireyler, ağır antibiyotik veya kemoterapi alan hastalar ve özel bakım gerektiren yatalak hastalarda enfeksiyon riski daha yüksek olması nedeniyle evlerde özel tıbbi hijyen pratikleri uygulanır. Bu gibi hastaların ciltlerinde olabilecek her türlü kesik, yaraları ve sıyrıklardan sepsis e neden olabilecek bakterilerin girişini engellemek için antiseptikler uygulanır.

11 Kişisel Hijyen Bireylerin bedensel sağlığı için yapması gereken her türlü kişisel bakım ve iyi temizlik uygulamalarını içine alır. Kişisel hijyen uygulamaları bireylerin sağlıklı yaşamı, kişisel hastalıkların tedavisi ve/veya başkalarına bulaşmasının engellenmesine yönelik pratiklerdir. Düzenli banyo, el yıkama, kısa saç, temiz giysiler, diş fırçalama, parmak tırnaklarının düzenli kesilmesi, tuvaletlerin temiz tutulması, öksürük anında ağzın kapatılması, bayanların periyot dönemlerinde ped kullanımı ve bazı kültürlerde öpüşmek ve el sıkışmanın yasaklanması, tıraş gibi pratikler kişisel hijyen uygulamaları arasında yer alır.

12 Biyosidal Ürünler Hijyen uygulamaları için geliştirilen ve kullanıma sunulan kimyasal ve biyolojik ürünlere Biyosidal deniliyor. Biyosidal Ürün: Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir hedef organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, zararsız kılan, yok eden aktif madde ve preparatları ifade eder. Biyosidal ürünler, kullanım amacı, yeri ve hedef canlı grubuna göre 4 ayrı grupta 23 farklı ürün tipine ayrılmıştır.

13 BİYOSİDAL ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik tarihli sayılı BİYOSİDAL ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Daha sonra Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 12 Mart 2014 tarihli saylı resmi gazetede yayımlanmış ve yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklik yönetmeliği ile 31 Aralık 2009 tarih ve (4.Mükerrer) sayılı Biyosidal Ürünler Yönetmeliği nde bazı değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı; biyosidal ürünlerin piyasaya arz edilmeden önce insan, hayvan ve çevre sağlığı ile ilgili riskleri değerlendirebilecek şekilde üretimi ve ithali ile ruhsatlandırılmasına ve tescil edilmesine, piyasaya arz edilmesine, ambalajlanmasına, etiketlenmesine, sınıflandırılmasına, denetlenmesine ve biyosidal ürünlerle ilgili diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

14 Biyosidal Ürünler 1. ANA GRUP: Dezenfektanlar ve genel biyosidal ürünler (1-5) 2. ANA GRUP: Koruyucular (6-13) 3. ANA GRUP: Haşere Kontrolü için kullanılan biyosidal ürünler (14-19) 4. ANA GRUP: Diğer biyosidal ürünler (20-23) :35

15 1. ANA GRUP: Dezenfektanlar ve genel biyosidal ürünler (1-5) 1. Ürün Tipi: İnsan hijyeni ile ilgili biyosidal ürünler. Bu gruptaki biyosidal ürünler insan hijyeni için kullanılan ürünlerdir. 2. Ürün Tipi: Kişisel alanlarda ve umumi alanlarda kullanılan dezenfektanlar ve biyosidal ürünler. Hava, yüzey, eşya, ekipman ve mobilyaların dezenfeksiyonunda kullanılan (hastane yüzey dezenfektanları ve yosun öldürücü ürünler dahil olmak üzere kişisel, umumi ve sınai alanlarda) gıda ve yemlerde doğrudan kullanılmayan ürünlerdir. Kullanım alanlarına yüzme havuzları, akvaryumlar, banyo suları ve diğer sular; klima sitemleri, sağlık kuruluşları ve diğer kurumlardaki duvar ve yerler, kimyasal tuvalet malzemeleri, atık sular, hastane atıkları, toprak ve diğer substratlar (oyun sahalarında) dahildir. 3. Ürün Tipi: Veteriner hijyenine yönelik biyosidal ürünler. Bu gruptaki biyosidal ürünler veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde kullanılan ürünlerdir. 4. Ürün Tipi: Gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlar. Ekipmanların, saklama kaplarının, tüketim aletlerinin, yüzeylerin ve üretimle bağlantılı olan boru hatlarının, insan ve hayvanlar için gıdanın, yemlerin ya da içeceklerin taşınması, depolanması ya da tüketiminde kullanılan aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılan ürünler. 5. Ürün tipi: İçme suyu dezenfektanları İçme sularının dezenfeksiyonunda kullanılan ürünlerdir. (insan ve hayvanlar için)

16 2. ANA GRUP: Koruyucular (6-13) 6. Ürün Tipi: Konserve koruyucuları. Gıda ya da yem malzemelerinden farklı olarak üretilmiş ürünlerin konserve olarak korunmasında mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak raf ömrünü garanti etmek için kullanılan ürünlerdir. 7. Ürün Tipi: Film koruyucular. Boya, plastik, yalıtım malzemeleri, duvar zamkı, bağlayıcı, kâğıt, sanat eseri gibi malzemelerin ve eşyaların filmlerin ya da kaplamaların korunması amacıyla mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak yüzey özelliklerinin korunması için kullanılan ürünlerdir. 8. Ürün Tipi: Ahşap koruyucuları. İnsanlar tarafından kullanılan her türlü ahşap malzemeye zarar veren organizmaların kontrolünde ve ahşapların genel korunmasında kullanılan ürünlerdir. Bu ürün tipine önleyici ve iyileştirici etkisi olan ürünler dâhildir. 9. Ürün Tipi: Elyaf, deri, lastik ve polimer maddeler. Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddelerde mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayabilmek için kullanılan ürünlerdir. 10. Ürün Tipi: Duvarcılık koruyucuları. Duvarcılık ya da ahşap olmayan diğer yapı malzemelerinin korunmasında ve iyileştirilmesinde mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayabilmek için kullanılan ürünlerdir. Boyalar bu gruptadır. 11. Ürün Tipi: Sıvı soğutucu ve arıtma sistemleri koruyucuları. Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde kullanılan ürünlerdir. İçme suların korumasında kullanılan ürünler bu ürün tipine dâhil değildir. 12. Ürün Tipi: Slimicidler/ Salyangoz Önleyicileri. Sanayi işlemlerinde kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve yapıların üzerinde salyangoz sümüğünü önlemek ve kontrol etmek için kullanılan ürünlerdir. 13. Ürün Tipi: Sıvı metal işleme koruyucuları. Metal işleme sıvılarının korunmasında mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayabilmek için kullanılan ürünlerdir.

17 3. ANA GRUP: Haşere Kontrolü için kullanılan biyosidal ürünler (14-19) 14. Ürün Tipi: Rodentisitler - Fare, sıçan ya da diğer rodentlerin kontrolünde kullanılan ürünler. 15. Ürün Tipi: Avisisitler - Kuşların kontrolünde kullanılan ürünler. 16. Ürün Tipi: Mollusisitler - Mollusca grubu canlıların kontrolünde kullanılan ürünler. 17. Ürün Tipi: Pisisitler -Balıkların kontrolünde kullanılan ürünler, bu ürünlere balıkhastalıklarında kullanılan tedavi ürünleri dâhil değildir. 18. Ürün Tipi: Insektisitler, akarisitler ve diğer artropodların kontrolünde kullanılan ürünler. 19. Ürün Tipi: Kovucular ve Çekiciler Zararlı organizmaların kontrolünde kullanılan ürünler (pire gibi omurgasız, ya da kuş gibi omurgalı), kovma ya da çekme özelliğinden dolayı, insan ya da hayvan hijyeninde dolaylı ya da dolaysız olarak kullanılan ürünlerdir.

18 4. ANA GRUP: Diğer biyosidal ürünler (20-23) 20. Ürün Tipi: Gıda ya da yem stokları koruyucuları Zararlı organizmaların kontrolü ile gıda ya da yem stokların korunmasında kullanılan ürünlerdir. 21. Ürün Tipi: Bozunmayı önleyici ürünler Tekne, su kültürü ekipmanları ve suda kullanılan diğer yapılar üzerinde yapı bozucu organizmaların (mikrop ve daha yüksek bitki ve hayvan türleri) büyümesini ve yerleşmesini kontrol etmek için kullanılan ürünlerdir. 22. Ürün Tipi: Mumyalama ve hayvan postu doldurma sıvıları İnsan ya da hayvan cesetlerinin korunmasında ve dezenfeksiyonunda kullanılan ürünler. 23. Ürün Tipi: Diğer omurgalıların kontrolü Zararlı böcek ya da hayvanların kontrolünde kullanılan ürünlerdir.

19 Biyosidal/İnsan Hijyen Ürünleri/ İşlenmiş Eşyalar Biyosidal ürünlerden direkt insan cilt yüzeyi ile temas edecek şekilde kullanılan ürünlere ise insan hijyen ürünleri deniliyor. İşlenmiş eşyalar: Eğer işlenmiş eşyanın içeriğinde bulunan biyosidal aktif madde işlenmiş eşyanın (ürünün biyolojik bozunumunu önlemek amacıyla değil de) kullanımından kaynaklanacak zararlı organizmaları kontrol etmek amaçla üretilen ürün yada eşyaları içine alır. Genel dezenfektan iddiası olan mendiller (çocuk ve hasta altı temizlemek için), kateterler, sontalar, bandajlar, yara bantları, peçler, kadın pedleri, çocuk bezleri, hasta veya yaşlı bezleri, diş fırçaları, çocuk emzikleri, antimikrobiyal ve/veya insektisidal özelliği olan giysiler, maskeler, kişisel bakım ürünleri (kozmetik).

20 Biyosidal/İnsan Hijyen Ürünleri/ İşlenmiş Eşyalar El dezenfektanları, dezenfektan sabun, antiseptik sabun, bakterisidal ya da antimikrobiyal sabun, antimikrobiyal temizleme jeli veya solüsyonu, Biyosidal aktivite oluşturmak için kullanılan deterjanlar ve temizlik ürünleri Antiseptik oral solüsyonlar (tıbbi olmayan iddialar) Bazı Kozmetik Ürünler: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya korumak amacıyla üretilmiş biyosidal iddiaları olan her türlü ürün.

21 İnsan Hijyen Ürünlerinin/İşlenmiş Eşyaların Üretiminde Kullanılan Biyosidal Ürünler ve Etki Mekanizmaları

22 İnsan Hijyen Ürünlerinde Kullanılan Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Dezenfektanlar/Antiseptikler: İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikroorganizmaların fiziksel (ısıl işlemler, radyasyon) ve kimyasal mekanizmalar ile öldürülmesine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ve genellikle kimyasal içerikli maddelere Dezenfektan denir. Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasal maddelere antiseptik adı verilir. Kimyasal dezenfektanlar patojenleri (funguslar, bakteriler, mayalar, virüsler) öldürmek veya inaktifleştirmek için kullanılan ürünlerdir. Bir ürünün dezenfektan olması her türlü mikroorganizmayı öldüreceği anlamına gelmez. Bakterileri öldüren ürünlere bakterisidal; fungusları öldüren fungusidal; bakteri sporlarını öldüren sporisidal ve virüsleri inaktive edenlere ise virüsidal dezenfektan adı verilir. Pestisitler (insektisit/akarisit): Sivrisinek, bit ve pire gibi ektoparazitlerin uzaklaştırılması veya kontrolüne yönelik ürünler (repellentler, şampuan, losyon, sprey, pestisit etkili elbiseler).

23 Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Alkoller Membran hasarı yapar, mikroorganizma proteinlerini denatüre eder ve sonuçta hücre metabolizmasına engel olur. Etanol, isopropanol Table 7.6

24 Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Fenoller Bakterisidal, fungusidal ve virüsidal etkiye sahiptirler. Hücre zarını parçalar. Bis-fenollerden triklozan özellikle gram pozitif bakterilere etkilidir. Yeni formülasyonlarları sınırlıda olsa gram negatif bakteriler ve mayalar üzerin dede etkisi vardır. Bisfenollerden olan diğer bir madde hekzaklorofen dir. Aktif transport sistemlerinin işlevlerinin azalması veya bozulması. Figure 7.7

25 Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Aldehitler Gluteraldehit, Formaldehit Fonksiyonel gruplar arasında çapraz-bağlanmalara neden olurlar ve proteinleri inaktive ederler. (-NH 2,-OH,-COOH,-SH). Aldehitler, bakterilere, virüslere, bakteri sporlarına, küflere ve mayalara karşı geniş bir etki spektrumuna sahiptir. Formaldehit sıvı ve gaz şeklinde kullanılabiliyor. Gaz formu boş odaların dezenfeksiyonu için kullanılır. Canlılarda toksik ve kansorejendir.

26 Biguanidler Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Klorhekzidin, Aleksidin, Polimerik Biguanidler Pozitif yüklü bir katyonu olarak mikroorganizmaların hücre duvarlarındaki negatif yüklü moleküllere bağlanarak hücrelerin plazma membranlarına zarar verirler. Klorhekzidin deri ve mukozada tahriş edici özelliği yoktur. Klorhekzidin dezenfektanlar (deri ve el dezenfeksiyonu ), kozmetikler (kremler, diş macunu, deodorantlar ve ter önleyiciler için katkı maddesi) ve farmasötik ürünler (göz koruyucu sargı bezleri ve yara antiseptik gargara) olarak kullanılır. Klorhekzidin gram -pozitif ve gram- negatif bakteri, maya, fungus ve azda olsa virüslere karşı etkilidir.

27 Halojenler Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Kloramin, Sodyum Hipoklorit ve Iyodoforlar Flor (F), Klor (Cl), Brom (Br), İyot (I) ve Astatin (At) gibi ametal elementler bulundukları ortamlarda oksidasyona neden olurlar. Özellikle klor ve iyot halojenleri 19 yy beri dezenfektan (iyot tentürü) olarak kullanılırlar. Hücre zarı proteinlere ve yağ asitlerine bağlanırlar yapısal değişimlere neden olurlar. Bakteri, spor, maya, fungus ve virüslere karşı etkilidirler. Potasyum iyodür ve organik klor biliştiği olan kloramin T ve dikloramin T hem dezenfektan hem de antiseptik olarak kullanılmaktadır. Iyot tentürü deriyi boyaması ve mukozadaki irritasyon etkisinden dolayı son yılarda polimer iyodofarlar tercih edilmeye başlanılmıştır.

28 Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Ağır Metaller (Ag, Hg, Cu): Hücresel protein ve enzimlerdeki fonksiyonel gruplara bağlanarak (NH 2,-COOH,-SH) proteinleri denatüre eder ve metabolik enzimleri inaktive ederler. Bu etki mekanizması oligodinamik etki olarak bilinir. Daha çok bakteriler üzerinde toksik olsa da yosun, funguslar, sporlar, virüsler, ve ökaryotik mikroorganizmalar üzerinde de etkilidir. Pozitif yüklü metal iyonları DNA ve RNA ya bağlanarak hücresel aktivitelerini inhibe ederler.

29 Biyosidal Ürünler/Etki Mekanizmaları Peroksitler Perasetik Asit, (CH 3 COO), Perasetik asit, düşük konsantrasyonlarda dahi sporosidal, bakterisidal, virüsidal ve fungusidal olmasından dolayı hidrojen peroksitten daha güçlu bir biyosid olduğu düşünülmektedir. Perasetik asitin protein ve enzimleri denatüre ettiği ve hücre duvarına zarar verir. Direk teması deride yanma ve irritasyona neden olur. Ozon (O 3 ), Gaz formunda mikroorganizmaların hücre duvarına bağlanarak oksitler ve öldürür. Özellikle su dezenfeksiyonu amaçıyla kullanılır. Hidrojen Peroksit (H 2 O 2 ) Peroksiler serbest hidroksil radikallerin ürettiği için güçlu okside edici bir ajandır. Serbest hidroksil radikallerinin DNA, lipit, protein gibi hücre bileşenlerine saldırdıkları ve özellikle sülfidril grupları ve çift bağları hedef aldıkları ileri sürülmektedir. Hidrojen peroksit virüs, bakteri, maya, bakteri sporlarına karşı genis yelpazede bir etkinlik gösterir. Kontak lens dezenfeksiyonu için çok amaçlı solüsyonlar hidrojen peroksit içerir.

30 Yüzey Aktif Dezenfektanlar Yüzey gerilimini azaltan, ıslatıcı ve çözücu özellikleri iyi olan maddelerdir (deterjanlar ve sabunlardır). Bu maddeler iyonlaşma özelliklerine göre katyonik (kuaterner amonyum bileşikleri), anyonik (sodium lauryl sülfat, sabunlar) ve noniyonik olmak üzere 3 ayrılırlar. Yüzey aktif dezenfektanlar hücre sitoplazma zarının yapısını değiştirerek hücrenin aktif transportunu ve enerji metabolizmasını bozarak bakteriler, virüsler, funguslar ve alglere etkilidirler. M. tuberculosis, Pseudomonas cinsi bakterilere, hepatit virüsu ve sporlara etkisi yoktur. Kuarterner amonyum bileşikleri:. Benzetonyum klorür, domifen bromür, alkil dimetil benzil amonyum klorür, stilpridinyum klorür gibi bileşikleri antiseptik veya dezenfektan dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

31 Yeditepe Üniversitesinde Geliştirilen ve İnsan Hijyenine Yönelik Ürün veya Eşyalar ANTİMİKROBİYAL TEKSTİL ÜRÜNLER

32 Antimikrobiyal Tekstil Escherichia coli Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Bakterisidal

33 Antimikrobiyal Tekstil Candida albicans Candida glabrata Fungisidal

34 Antimikrobiyal Tekstil Aspergillus niger Penicillium vinaceum Fusarium oxysporum Fungisidal

35 Antimikrobiyal Renklendirilmiş Tekstil Bacillus pumilus(bakteri) Candida glabrata(fungus)

36 Antimikrobiyal Renklendirilmiş Tekstil Aspergillus niger (fungus) Penicillium vinaceum (fungus)

37 ANTİMİKROBİYAL YARA BANTLARI

38 Antimikrobiyal Yara Bantları Bacillus pumilus Escherichia coli Staphylococcus aureus Bakterisidal

39 Antimikrobiyal Yara Bantları Candida glabrata Candida albicans Fungisidal

40 Antimikrobiyal Yara Bantları Fusarium oxysporum Aspergillus niger Penicillium vinaceum Fungisidal

41 ANTİMİKROBİYAL HİJYEN PEDLERİ & TAMPONLAR

42 Antimikrobiyal Hijyen Pedi Bacillus pumilus Escherichia coli Staphylococcus aureus Bakterisidal

43 Antimikrobiyal Hijyen Pedi Candida albicans Candida glabrata Fungisidal

44 Antimikrobiyal Hijyen Pedi Fusarium oxysporum Aspergillus niger Penicillium vinaceum Fungisidal

45 Antimikrobiyal Hijyen Pedi Fusarium oxysporum Aspergillus niger Penicillium vinaceum Fungisidal

46 Antimikrobiyal Tamponlar Fusarium oxysporum Aspergillus niger Penicillium vinaceum Fungisidal

47 Antimikrobiyal Bandaj

48 Yetişkin ve/veya Hasta Bezi Projesi İdrar kaçırma, tutamama, hastalık nedeniyle hareketsiz kalma ve akıl sağlığının yitirilmesi gibi durumlarda kullanılan bezlerdir. Yetişkin ve/veya hasta bezlerinin kullanım amacı yaş grubuna, cinsiyete ve rahatsızlık nedenlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

49 Yetişkin ve/veya Hasta Bezi Neden gerekli???? Yetişkin bezleri, yaşam kalitesini arttırmaktadır. Ürün formları: Geleneksel bebek bezi (diaper) formunda İç çamaşırı (underpants) formunda Hijyenik ped (incontinence pads) formunda

50 YETİŞKİN/HASTA BEZLERİNDE HİJYENİN ÖNEMİ İdrar kaçırma sorunu yaşayan insanların profesyonel bakıma ihtiyaç duyarlar Yaşlı ve hastalarda bedenin temizliği ve cildin bakımı daha zordur. Yaşlıların ciltleri gençlere oranla daha hassasdır. Hasta gaita ve idrar boşaltımlarını beze yaptıktan sonra hasta cilt sağlığı için bezin hemen değiştirilmesi gerekmektedir,

51 Ciltlerde bulunan açık yaralarda başlayan enfeksiyonlar önce yüzeysel, daha sonra kas, tendon ve kemiğe kadar ilerleyen ölümcül hastalıklara neden olabilirler. YETİŞKİN/HASTA BEZLERİNDE HİJYENİN ÖNEMİ Bu bireylerin temizlik ve kişisel hijyen bakımlarının iyi olmadığı durumlarda vücut nemli ortamda dışkı ve üreyle temas halinde kalır. İdrar cildi tahriş eder ve altındaki dokularla birlikte zedelemeler sonucu kızarıklıklar, pişikler ve yaralar olabilir. Bu nemli ve sıcak ortamda bulunan mikroorganizmalar idrarı ve dışkıyı besin kaynağı olarak kullanarak hızla çoğalırlar. Bu çoğalma sonucu cildi tahriş eden, yıpratan ve keskin bir kokusu olan amonyak oluşur Bu tip yaralara yatak yarası, basınç yarası ya da cilt ülseri denir

52 PROJENİN AMACI Bu proje yeni ve hijyenik yetişkin ve hasta bezlerinin geliştirilmesini amaçlar. Bu proje kapsamında; Yetişkin/hasta bezlerinin üretimi için antimikrobiyal ve anti-allerjik formulasyon geliştirilmesi, Kullanım sonucunda oluşan kötü kokunun yok edilmesi, Ciltte oluşan yaraları ve pişikleri önleyebilen bir ürün geliştirilmesi, Tüketiciye kullanım rahatlığı sağlayacak özel dizayn ürün üretilmesi, Tasarlanan yetişkin / hasta bezlerinin biyolojik uyum ve performans testlerinde başarı oranının belirlenmesi ve ticari üretimi hedeflenmektedir.

53 DÜNYA YETİŞKİN BEZİ MARKETİ Dünya nüfusundaki yaşlılık oranı giderek artış göstermektedir.

54 DÜNYA YETİŞKİN BEZİ MARKETİ Rakamlarla nüfustaki yaşlılık oranı artışı: Dünyada 65 yaşının üzerinde 600 milyon insan yaşamaktadır ve bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık % 9 u kadardır. Bunların 1/3 ü yetişkin bezine (korunmaya) ihtiyaç duymaktadır yılı itibariyle dünyada 70 yaşın üzerindeki kişi sayısında % 78 lik bir artış beklenmektedir. Yetişkin bezi (hasta bezi) pazarında ciddi bir büyüme gerçekleşeceği düşünülmektedir.

55 TÜRKİYE YETİŞKİN BEZİ MARKETİ Ülkemizde 50 yaş ve üzeri nüfus toplam nüfusun % 20 sini oluşturmaktadır yılında bu oranın % 26 ya; 2040 yılında ise % 40 a ulaşması beklenmektedir. 30 yaşından sonra her 4 kadından 1 inde idrar kaçırma sorunu görülmektedir. Fazla doğum yapmış olan ve menapoza girmiş olan kadınlarda bu oranın daha da arttığını söylemek mümkündür. Erkeklerde ise 50 yaşından sonra her 10 erkekten 1 inde idrar kaçırma sorunu gözlemlenmektedir.

56

57 TEŞEKKÜRLER

58

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Konu başlıkları Biyosidaller Bitki koruma Ürünleri Veteriner ve Tıbbi Ürünler Ara ürünler ve örnekler

Detaylı

BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ

BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ ZEYNEP İYİGÜNDOĞDU 1 *, OKAN DEMİR 2, FİKRETTİN ŞAHİN 2 1 ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 2 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI w w w. t i t c k. g o v. t r BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 1 KASIM 2015 İnsan Hijyenine Yönelik Biyosidal Ürünler Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Bitkisel, Destek ve İleri Tedavi

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL Dr.Erhan KABASAKAL Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmet Standartları Daire Başkanlığı Hastane Enfeksiyonları Sorumlusu erhan.kabasakal@saglik.gov.tr Hemş.Dilek ZENCİROĞLU Dezenfeksiyon Antisepsi

Detaylı

Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi

Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi Su-Hijyen-Yönetimi - İçme suyu- - Kullanım suyu- - İşleme suyu- -Sulu işlem ve kullanım sürecinde yüzeyler- Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi Su dezenfeksiyonu

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ

İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ ASEPSİ UYGULAMALARI İçerik ASEPSİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ TIBBİ ASEPSİ CERRAHİ ASEPSİ ANTİSEPSİ DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON VE YÖNTEMLERİ ASEPSİNİN TANIMI Asepsinin kelime anlamı patojen mikroorganizmalardan

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine SORUN MİKROORGANİZMALAR VE DAS YÖNTEMİ Nezahat GÜRLER İstanbul Tıp Fakültesi. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Çapa- İSTANBUL Metisilin dirençli S.aureus Vankomisin dirençli enterokoklar

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Doç. Dr. Toker Ergüder Ulusal Memur Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Seyri Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Sunum bağlamı Biyosidal

Detaylı

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK Sanitasyon Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Giriş Dezenfeksiyon; belirli, arzu edilmeyen

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus )

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) MANTAR, VĠRÜS, KÜF VE BAKTERĠLERĠ YOK EDER, SAĞLIKLI YAġAM ALANLARI OLUġTURUR. % 100 EKOLOJĠK DEZENFEKSĠYONU SAĞLIYOR ve KÖTÜ KOKUKULARA SON VERĠYORUZ

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE. Halk Sağlığı Projesi

DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE. Halk Sağlığı Projesi DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE Halk Sağlığı Projesi Neden Salgınlarla Mücadele Etmeliyiz Kentler nüfus yoğunluğu nedeniyle bulaşıcı hastalık ve salgınlar için uygun ortamlar olması. (Kişiden kişiye, su-gıda,vektör,yüzey,hava

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

ANTİBAKTERİYEL BOYALARDA YENİ YAKLAŞIMLAR. Ayşesin TELATAR KILIÇ Antalya 21.03.2014

ANTİBAKTERİYEL BOYALARDA YENİ YAKLAŞIMLAR. Ayşesin TELATAR KILIÇ Antalya 21.03.2014 ANTİBAKTERİYEL BOYALARDA YENİ YAKLAŞIMLAR Ayşesin TELATAR KILIÇ Antalya 21.03.2014 Neden Mikroorganizmalar? Yaşamımızda önemli roller üstlenirler, Hastalık ve ekonomik kayıplara neden olurlar, Faydalı

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sude SÜMBÜL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2-3 3. Giriş...3-4-5

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi SUNUM İÇERİĞİ YASAL DÜZENLEMELER Tıbbi Atıkların Kontrolü

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U)

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DERS

Detaylı

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI CİLT MİKROFLORASI DERİ MİKROBİYOTASI DERİ MİKROFLORASI DERİ Deri en büyük organımız 2 m² alan Vücudu

Detaylı

İntİm Temİzleme Ürünlerİ

İntİm Temİzleme Ürünlerİ İntİm Temİzleme Ürünlerİ 2 Gvyna, özel bölgenizin günlük bakım ve temizliğini sağlamak için güvenebileceğiniz bir yardımcıya ihtiyacınız olduğunun farkındadır. Bu nedenle size özellikle ihtiyaçlarınıza

Detaylı

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI Otellerimiz yurt içinden ve yurt dışından bir çok insanımızın konakladığı ve ortaklaşa kullandığı alanlarımızdır. Bu sebeple bu mekanların temizliği ve dezenfeksiyonuda

Detaylı

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ 1 EL HİJYENİ El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı içinde önemlidir. Başta

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

TÜRKİYE DE BİYOSİDAL ÜRÜN MEVZUATI VE GELECEK YAKLAŞIMI

TÜRKİYE DE BİYOSİDAL ÜRÜN MEVZUATI VE GELECEK YAKLAŞIMI TÜRKİYE DE BİYOSİDAL ÜRÜN MEVZUATI VE GELECEK YAKLAŞIMI TÜKETİCİ VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI Uzm. Dr. Hasan IRMAK Biyosidal ürün: Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır.

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Birbirine bağlı bu hücreler genellikle kendilerince üretilen hücre dışı

Detaylı

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN Mitolojide Eskülap: Tıbbın babası Hygiea: Eskülap ın kızı Sağlığı koruyan ve insanların sağlığının bozulmasını

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Sağlık Bakanlığı ndan onaylıdır! Biyosidal ruhsatlıdır. Belgelidir. K imya Temizlik Ticaret A.Ş. www.dezenkon.com.tr

Sağlık Bakanlığı ndan onaylıdır! Biyosidal ruhsatlıdır. Belgelidir. K imya Temizlik Ticaret A.Ş. www.dezenkon.com.tr Sağlık Bakanlığı ndan onaylıdır! Biyosidal ruhsatlıdır. TEKNOLOJİK ÜRÜN BELGELİ Belgelidir DEZENFEKTA N www.dezenkon.com.tr Hakkımızda 8 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının sonucunda Dezenkon Kimya, yüksek

Detaylı

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER Karmaşık bir soruna mutlak çözüm Gıda ve ilaç/kozmetik endüstrisinin güvenliği, gündemdeki önemli bir sorundan dolayı tehdit

Detaylı

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya KIMYA HER YERDE Evde Kimya Hazır Gıdalar İnsan nüfusu arttıkça besin ihtiyacı da artmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası köylerdeki nüfusun azalıp kentlerdekinin artması, hazır gıdaların artmasına

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI İçerik HİJYEN DERİNİN YAPISI DERİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMA NEDENLERİ BANYOLAR MASAJLAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖZEL AĞIZ BAKIMI KIYAFETİN ÖNEMİ VE TEMİZLİĞİ Hijyen Hijyen; yunanca

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1. Ürün bilgileri ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.1 Ürün adı : Endoskop Dezenfektanı; % 0,55 Ortofitalaldehitli 1.2 Ürün Kodu : 6026 1000, 6026 5000, 6026 200L 1.3 Ürün Marka adı :SANITAROSA OPA 1.4 Ürün Tanımı:

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Almanya'da 1995 ten bu yana yaptığı araştırmalar sonucu; su işleme ve dezenfeksiyonunda, tecrübesi ile Organik Dezenfektan Ürünler içerisinde öncü ve kendini

Detaylı

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü 2011 Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini belirlemektir. 2. KAPSAM Hastanede uygulanan

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP KİMYASAL MADDELERİN MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE ETKİLERİ Dezenfeksiyon ve antisepsi daha çok kimyasal maddelerle yapılır. Kimyasal maddelerin

Detaylı

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm Et Endüstrisinde Elektrolize Yükseltgen Su Uygulaması Cem Okan ÖZER, Birol KILIÇ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ Elektrolize yükseltgen su Kontaminasyon=problem Bakteriler otostopçudur.

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI 1. AMAÇ:Hastane enfeksiyonlarının oluşmasının önlenmesi, oluşmuş ise kontrol altına alınması amacıyla doğru el yıkama tekniğinin kullanılmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanedeki Tüm Birimleri kapsar.

Detaylı

Akasoil. Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil.

Akasoil. Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil. ÜRÜN TEKNOLOJİSİ Akasoil Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil. Akasoil dezenfeksiyon teknolojisi için gerçek bir devrimdir. Avusturyalı bir kimyager olan Prof.Dr.Oscar Schmidt ve onun gözetiminde

Detaylı

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir.

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. SAYFA No. Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanedeki tüm çalışanlar, hastalar, hasta refakatçıları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

YÜZME HAVUZLARDA Enfeksiyon Riski ve Dezenfeksiyonun Önemi İNSAN - HAYVAN - BİTKİ Mikrobiyoloji Gözle görülemeyen canlıların Mikroskop ile incelenmesi. mikron = 1/1000 mm. mikroskop x 1000 cfu/ml veya

Detaylı

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi EL HİJYENİ 2010 Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi El Hijyeni v El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR.

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR. Hastalar hastaneye başvurduktan sonra gelişen ve başvuru anında inkübasyon döneminde olmayan veya hastanede gelişmesine rağmen bazen taburcu olduktan sonra ortaya çıkabilen infeksiyonlar Genellikle hastaneye

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Yüzme havuzları; Turizm Fiziksel aktivite YÜZME HAVUZU YARALANMA VE BOĞULMALAR

Detaylı

PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK. Soyer, A., İşletme Sanitasyonu, gıda güvenliği

PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK. Soyer, A., İşletme Sanitasyonu, gıda güvenliği PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK 1 İçerik Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları ve önemi, Gıda, gıda kaynaklı hastalıkların tehlikeleri, Gıdalarda kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi, Gıda işletmelerinde

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük Sabun SIVI 5,00 5,27 4 117,02 TL 22,23 TL 468,08

Detaylı

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ Bu mikroorganizmalar; 1 Doğrudan temas Hava ve vektörleri Ortak kullanılan canlı veya cansız maddeler vasıtasıyla insanlara bulaşırlar. MESLEKİ BİYOLOJİK RİSKLERE MARUZ KALINAN SEKTÖRLER Tarım Ürünün yetiştirilmesi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ TEHLİKELİ KABUL EDİLEN ATIKLARIN ÖZELLİKLERİ: H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3 A Yüksek oranda alevlenir H3 B Alevlenir H4 Tahriş edici H5 Zararlı H6 Toksik H7 Kanserojen H8

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ ÇÖP DEPONİ ALANLARINDA VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDA KOKU KONTROLÜ, ÇÖP SIZINTI SUYUNUN ARITMA ÖNCESİ BOİ, KOİ, AKM DEĞERLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Bütün dünyada olduğu gibi,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Osmangazi Mah. Gazi Cad. No:21 ESENYURT 34522 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 689 02 20 Faks : 0212 689 02 29 E-Posta : labinfo@bicakcilar.com

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

GENİŞ SPEKTRUMLU AKTİF MADDELER Aktif mi? Ürün mü?

GENİŞ SPEKTRUMLU AKTİF MADDELER Aktif mi? Ürün mü? GENİŞ SPEKTRUMLU AKTİF MADDELER Aktif mi? Ürün mü? 2015/İzmir Melih Babayiğit Kimyasal Mevzuat Uzmanı 1 Piyasada yer alan Ürün Çeşitleri Aktif Maddeler ARTICLE 95 List of approved active substances Liste

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

Dilechem Kimya ve Danışmanlık İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Dilechem Kimya ve Danışmanlık İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Biz Kimiz? Ürünümüz & Özellikleri Uygulama Yöntemlerimi & Alanlarımız Uygulama Öncesi & Sonrası Sertifikalandırma A - Biz Kimiz Dilechem Kimya biyolojik ve ekolojik sorunlara yenilikçi ve etkin çözümler

Detaylı

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği)

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği) miler Benz İstasy in a onl rı uran a t s r tla Re Ca nkala Ba ullar M'l AV er denc esi e R Ok KÖTÜ KOKULARA SON! ast anel er H r Evler Doğanın Çözümü! Referans edinmiş olduğumuz ilke doğanın kendini temizlemesi

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

İntİm Temİzleme Ürünlerİ. Sabun ve alkol içermez Hipoalerjeniktir Jinekolojik olarak test edilmiştir

İntİm Temİzleme Ürünlerİ. Sabun ve alkol içermez Hipoalerjeniktir Jinekolojik olarak test edilmiştir İntİm Temİzleme Ürünlerİ Sabun ve alkol içermez Hipoalerjeniktir Jinekolojik olarak test edilmiştir Sadece Eczanelerde Gvyna, özel bölgenizin günlük bakım ve temizliğini sağlamak için güvenebileceğiniz

Detaylı