Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinin Verilme Süresi Deðiþtirilmiþtir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinin Verilme Süresi Deðiþtirilmiþtir"

Transkript

1 Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinin Verilme Süresi Deðiþtirilmiþtir Ýstanbul, 05 Kasým 2008 Sirküler Numarasý : Elit /91 Sirküler Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinin Verilme Süresi Deðiþtirilmiþtir 1. Genel Bilgiler: 28 Eylül 2008 tarih ve sayýlý Resmi Gazete'de Sosyal Güvenlik Kurumunca "Aylýk Prim ve Hizmet Belgesinin Soysal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair usul ve Esaslar Hakkýnda Teblið" yayýnlanmýþtýr. Teblið - è 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik sicil numarasý olarak sigortalýlarýn Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarý esas alýnacaðý, - è Özel iþ yeri iþverenleri cari aya iliþkin olarak 5510 sayýlý kanunun 4/a maddesine göre düzenleyecekleri "Aylýk Prim ve Hizm Belgeleri" ni en geç belgenin iliþkin olduðu ayý izleyen ayýn 23'üne kadar kuruma verecekleri, - è Özel sektör iþverenleri, 5510 sayýlý kanunun 4/a maddesi kapsamýnda çalýþtýrdýklarý sigortalýlara iliþkin aylýk prim tutarlar takip eden ayýn sonuna kadar kuruma ödeyecekleri

2 Belirtilmiþtir.Tebliðde hem özel sektör sigortalýlarýna hem de kamu sektöründe çalýþan sigortalýlara iliþkin prim belgelerinin veril ödenme süreleri açýklanmýþtýr. Sirkülerimizin takip eden bölümlerinde, özel sektör iþverenlerini ilgilendiren aþaðýdaki konular bi sunulmuþtur. 2. Hukuki Düzenleme: Bilindiði gibi, - è tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun; "Prim belgeleri ve iþyeri kayýtlarý" baþlýklý 86 ncý, - è "Afet durumunda belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi" baþlýklý 91 inci ve - è "Bilgi ve belge isteme hakký, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usulü" baþlýklý 100 üncü maddelerinde, Aylýk prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine iliþkin hükümler, "Primlerin ödenmesi" baþlýklý 88 inci maddesinde ise, ödemeye iliþkin hükümler yer almaktadýr. Söz konusu hükümlerin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarýn belirlenmesine dair tarihli, sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Sosyal Sigorta Ýþlemleri Yönetmeliðinde ise; - è "Aylýk prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi verilmesi ve saklanmasý" baþlýklý 109 uncu ve - è "Belgenin sonradan verilmesi" baþlýklý 110 uncu maddelerinde, Aylýk prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine, - è "Sigorta primlerinin ödenme süresi ve erken ödeme" baþlýklý 115 inci ve - è "Afet durumunda belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi" baþlýklý 116 ncý maddelerinde ise Primlerin ödenmesine iliþkin hükümler düzenlenmiþtir sayýlý Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fýkrasýnýn (a) Bendi Kapsamýnda Sigortalý Sayýlanlar Yönünden A ve Hizmet Belgesinin Düzenlenmesi, Verilmesi ve Primlerin Ödenmesi:

3 a. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi: 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý çalýþtýranlar, EK:1'de yer alan aylýk hizmet belgesine, - è Ýþveren/aracý/sigortalýyý geçici olarak devralanýn; - o Adý soyadý/unvanýný, - o Ýþyerinin adresini, - o Ýþyeri telefon numarasýný ve e-posta adresini, - o Vergi kimlik numarasýný, - è Çalýþtýrdýklarý sigortalýlarýn; - o Sosyal güvenlik sicil numaralarýný, - o Ad ve soyadlarý ile ikinci soyadý almýþ olan sigortalýlarýn ilk soyadlarýný, - o Prim ödeme gün sayýlarýný, - o Prime esas kazançlar tutarlarýný, - o Ay içinde yýllýk ücretli izinli olmasý halinde, yýllýk ücretli izin sürelerini ve bu sürelere iliþkin prime esas kazanç tutarlarýný, - o Ýþe baþlama ve iþten çýkýþ tarihlerini, - o Ayýn bazý günlerinde çalýþmamýþ olmalarý halinde, eksik çalýþma nedenlerini, - o Ay içinde iþten ayrýlmýþ olmalarý halinde, iþten çýkýþ nedenlerini, - o Sigorta primi, iþsizlik sigortasý primi ve aylýk sosyal güvenlik destek primlerini, - è Belgenin; - o Ýliþkin olduðu yýlý ve ayýný, - o Mahiyetini (asýl, ek veya iptal nitelikte olduðunu), - o Türünü, - o Varsa düzenlenmesine esas kanun numarasýný, - o Toplam sayfa sayýsýný, - è Belgeyi düzenleyen kiþinin; - o Varsa 3568 sayýlý Kanuna tabi olan meslek mensubunun adý ve soyadý ile bunlarýn meslekî oda kayýt numarasýný, - o Ýþverenin kamu idaresi olmasý hâlinde tahakkuk veya tediye görevlisinin adý, soyadýný, Kaydetmeleri gerekmektedir.

4 b. Ýþveren ve iþyerine iliþkin bilgiler Aylýk prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalýyla Kuruma gönderilmesi sýrasýnda, belgeyi gönderecek olan iþveren/aracý/sigortalýyý geçici olarak devralanlara iliþkin ad soyad/unvan, iþyeri adresi, telefon numarasý, e-posta adresi ve ver kimlik numarasý bilgileri (Kurumun iþyeri tescil kütüklerindeki kayýtlarýna bakýlarak), sistem tarafýndan aylýk prim ve hizmet belgelerine kaydedilmektedir. Söz konusu bilgilerde herhangi bir deðiþiklik olmasý halinde, durumun iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðüne müracaat edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin kaðýt ortamýnda düzenlenerek Kuruma elden verilecek veya posta kanalýyla gönderilecek olmasý halinde ise, iþyerine iliþkin bilgiler, ilgililerce yazýlacaktýr. c. Sigortalýlara iliþkin bilgiler - i. Sigortalýlarýn sosyal güvenlik sicil numaralarý ve ad/soyad bilgilerinin giriþi 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik numarasý olarak sigortalýlarýn Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarý esas alýnacaktýr. Aylýk prim ve hizmet belgesinin "Sosyal Güvenlik Sicil Numarasý" bölümüne de sigortalýlarýn 11 haneli TC kimlik numaralarý kaydedilecektir. Sigortalýnýn yabancý uyruklu olmasý halinde ise Ýçiþleri Bakanlýðýnca verilecek olan kimlik numarasý sisteme girilecektir. Yabancý uyruklu sigortalýlarýn aylýk prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi sýrasýnda bu kiþilerin kimlik numaralarýnýn Kurum veri tabanýnda kayýtlý bulunmamasý halinde, öncelikle kimlik numaralarýnýn Ýçiþleri Bakanlýðýndan öðrenilmesi, ardýndan söz numaralarýn sigortalý tescil kütüklerine kaydedilmesi amacýyla iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðün edilmesi gerekmektedir. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalýyla gönderilmesinde, sosyal güvenlik sicil numarasýnýn kullanýcý tarafýndan sisteme girilmesinin ardýndan, sigortalýnýn ad/soyad ve varsa ilk soyad bilgisi sigortalý tescil kütüklerine bakýlarak sistem tarafýndan ekrana getirilecek olup, sosyal güvenlik sicil numarasý girilen sigortalýnýn ad soyad bilgisinin doðru olup olmadýðý kullanýcýlar tarafýndan kontrol edilecek, sosyal güvenlik sicil numarasýnýn hatalý girilmiþ olduðunun anlaþýlmasý halinde, doðru numarasý sisteme yeniden girilecektir. Aylýk prim ve hizmet belgesinin kâðýt ortamýnda düzenlenerek Kuruma elden verildiði veya posta kanalýyla gönderildiði durumla ise, sigortalýlarýn sosyal güvenlik sicil numaralarý ve ad/soyad/ilk soyadý bilgileri aylýk prim ve hizmet belgesine ilgililerce yazýlacaktýr.

5 d. Sigortalýlarýn, prim ödeme gün sayýlarýnýn, prime esas kazançlarýnýn, yýllýk ücretli izin gün sayýlarýnýn, izin ücretle ve iþten çýkýþ tarihleri ile iþten çýkýþ nedenlerinin giriþi Sigortalýlarýn; ay/dönem içinde ücret almaya hak kazandýklarý süreler "Prim Ödeme Günü" bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise " Esas Kazanç" bölümüne kaydedilecektir. - i. Ay/dönem içindeki çalýþmalarý tam olan sigortalýlarýn, prim ödeme gün sayýlarýnýn hesaplanmasý Ay/dönem içindeki çalýþmalarý tam olan sigortalýlarýn prim ödeme gün sayýlarý, ay/dönemin kaç gün olduðuna bakýlmaksýzýn ( 29, 30 veya 31 gün çektiði üzerinde durulmaksýzýn) 30 gün olarak sisteme girilecektir. Örnek - (A) sigortalýsýnýn, özel sektöre ait bir iþyerinde 2008/Aralýk ayýnýn tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olduðu var 2008/Aralýk ayýndaki prim ödeme gün sayýsý, Aralýk ayýnýn 31 gün çektiði üzerinde durulmaksýzýn 30 olarak, 2009/Þubat ayýn ücret almaya hak kazanmýþ olduðu varsayýldýðýnda ise, 2009/Þubat ayýndaki prim ödeme gün sayýsý, Þubat ayýnýn 28 gün ol durulmaksýzýn yine 30 olarak sisteme girilecektir. - ii. Ay/dönem içinde iþe baþlayan sigortalýlarýn, prim ödeme gün sayýlarýnýn hesaplanmasý Ay/dönemin ilk gününde iþe giren ve o ayda tam çalýþan sigortalýlar hariç, ay/dönem içinde iþe giren sigortalýlarýn prim ödeme g iþe giriþ tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduðuna bakýlarak parmak hesabý yapýlmak suretiyle hesaplanacaktýr. Ay/dönemin ilk gününde iþe baþlamýþ ve ayýn tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olan sigortalýlarýn, ilgili ay/dönemdeki p gün sayýlarý ise, "b.1" bölümünde açýklandýðý gibi olacaktýr. Örnek - (D) sigortalýsýnýn, özel sektöre ait bir iþyerinde 17/2/2009 tarihinde iþe baþladýðý ve iþe baþladýðý tarihten itibaren ayýn günlerinin tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olduðu varsayýldýðýnda, sözkonusu sigortalýnýn 2009/Þubat ayýndaki prim sayýsý 12 gün olarak, iþe baþlama tarihi ise 17/2/2009 olarak sisteme girilecektir. - iii. Ay/dönem içinde iþten ayrýlan sigortalýlarýn, prim ödeme gün sayýlarýnýn hesaplanmasý Ay/dönemin son gününde çalýþtýktan sonra iþten ayrýlan sigortalýlar hariç olmak üzere, ay içinde iþten ayrýlan sigortalýlarýn prim sayýlarý, iþten çýkýþ tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduðuna bakýlarak parmak hesabý yapýlmak suretiyle hesaplanacaktýr.

6 Ay/dönemin son gününde çalýþtýktan sonra iþten ayrýlmýþ ve ayýn tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olan sigortalýlarýn ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýlarý ise, "b.1" bölümünde açýklandýðý gibi olacaktýr. Örnek - (K) sigortalýsýnýn, özel sektöre ait bir iþyerinde 19/2/2009 tarihinde çalýþtýktan sonra iþten ayrýldýðý ve iþten ayrýldýðý sürelerin tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olduðu varsayýldýðýnda, sözkonusu sigortalýnýn 2009/Þubat ayýndaki prim ö sayýsý 19 olacak ve iþten çýkýþ tarihi olarak 19/2/2009 tarihi sisteme girilecektir. - iv. Ýþe baþladýðý ay/dönem içinde iþten ayrýlan sigortalýlarýn, prim ödeme gün sayýlarýnýn hesaplanmasý Ýþe baþladýðý ay/dönem içinde iþten ayrýlan sigortalýlarýn ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýlarý (ay/dönemin ilk günü iþ iþten ayrýlanlar hariç), sigortalýnýn iþe giriþ tarihi ve iþten çýkýþ tarihleri dahil kaç gün olduðuna bakýlarak, parmak hesabý yapý hesaplanacaktýr. Ay/dönemin ilk günü iþe baþlayýp son günü iþten ayrýlan ve ayýn tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olan sigortalýlarýn ilg ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýlarý ise, "b.1" bölümünde açýklandýðý gibi olacaktýr. Örnek - (B) sigortalýsýnýn, özel sektöre ait bir iþyerinde 17/3/2009 tarihinde iþe baþlayýp 28/3/2009 tarihinde iþten ayrýldýðý ve i ayrýldýðý sürelerin tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olduðu varsayýldýðýnda, sözkonusu sigortalýnýn iþe baþlama tarihi olarak, iþten ayrýlýþ tarihi 28/3/2009 olarak, 2009/Mart ayýndaki prim ödeme gün sayýsý ise 12 olarak sisteme kaydedilecektir. e. Yýllýk ücretli izinli olan sigortalýlarýn, ücretli izin gün sayýlarý ile izin ücretlerinin giriþi Sigortalýlarýn yýllýk ücretli izinli olduklarý süreler için, prime esas kazançlarý üzerinden kýsa vadeli sigorta kollarý primi kesilmeyeceðinden, aylýk prim ve hizmet belgesine kaydedilen sigortalýnýn ay içinde yýllýk ücretli izinli olmasý halinde, yýllýk üc izinli olduðu gün sayýsý ve yýllýk ücretli izin süresine iliþkin hak ettiði ücreti "Ücretli Ýzin" günü bölümüne kaydedilecektir. Örnek /Kasým ayýnda hafta tatili ve yýllýk ücretli izin süresi dýþýnda ayýn kalan günlerinin tamamýnda çalýþarak 900,00 Y almaya hak kazanmýþ olan (A) sigortalýsýnýn, sözkonusu ayda 10 gün yýllýk ücretli izinli olduðu ve yýllýk ücretli izin süresine iliþ ücretinin de 300,00 YTL olduðu varsayýldýðýnda, bahse konu sigortalýya iliþkin olarak aylýk prim ve hizmet belgesine; Prim Ödeme Günü Prime Esas Kazanç Ücretli Ýzin Gün Sayýsý Ýzin Ücreti , ,00

7 þeklinde kaydedilecektir. f. Ay/dönem içinde bazý günlerde çalýþmamýþ ve çalýþmadýðý günler için de ücret almamýþ sigortalýlarýn prim ödem hesaplanmasý - i. Ay/dönem içinde iþe giriþi veya iþten çýkýþý bulunmayan sigortalýlar yönünden; Ay/dönem içinde iþe giriþi veya iþten çýkýþý bulunmayan, çeþitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezasý gibi) ay/dönem günlerinde çalýþmayan ve çalýþmadýðý günler için de ücret almayan sigortalýlarýn ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýlarý, ay/dönemdeki gün sayýsýndan, ücret almaya hak kazanýlmamýþ gün sayýsý çýkartýlmak suretiyle hesaplanacaktýr. Örnek - Özel sektöre ait bir iþyerinde çalýþan (A) sigortalýsýnýn, 2009/Þubat ayýnda 10 gün ücretsiz izinli olduðu ve ayýn kalan g tamamý için ücret almaya hak kazanmýþ olduðu varsayýldýðýnda, söz konusu ayda 28 gün bulunmasý ve sigortalýnýn 10 gün ek olmasý nedeniyle, bahse konu sigortalýnýn 2009/Þubat ayýndaki prim ödeme gün sayýsý 18 olacaktýr. - ii. Ay/dönem içinde iþe giriþi veya iþten çýkýþý bulunan sigortalýlar yönünden; Ay/dönem içinde iþe baþlayan veya iþten ayrýlan sigortalýlarýn, ayný zamanda çeþitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin c gibi) ay/dönem içinde hak kazanýlmýþ hafta tatili dýþýnda, çalýþmadýðý ve çalýþmadýðý günler için de ücret almadýðý günlerin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýsý, ücret alýnan gün sayýsý esas alýnmak suretiyle, baþka bir ifade ile ilgili ay/dönemde sayýsýndan, iþe baþladýðý tarihten önceki gün sayýsý, iþten ayrýldýðý tarihten sonraki gün sayýsý ve ücret alýnmayan gün sayý hesaplanacaktýr. Örnek - Özel sektöre ait bir iþyerinde, 8/3/2008 tarihinde iþe baþlamýþ olan sigortalýnýn, 2008/Mart ayýnda iþe baþladýðý tarihte istirahatlý bulunduðu ve hak kazanýlmýþ hafta tatili dýþýnda söz konusu ayýn diðer günlerinin tamamýnda çalýþmýþ olduðu vars aydaki prim ödeme gün sayýsý = 21 olacaktýr. Buna karþýn, hak kazanýlmadýðý halde kullanýlmýþ olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere iliþkin ücretler de pr kazanca dahil edileceðinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayýsýna dahil edilecektir.

8 - iii. Ýþverenlerce, Kurumumuzdan geçici iþ göremezlik ödeneði alan sigortalýlara, istirahatlý olduklarý süreler için ücret ödenme prim ödeme gün sayýsýnýn hesaplanmasý Kurumdan geçici iþ göremezlik ödeneði alan (ay/dönem içinde istirahatlý olan) sigortalýlarýn prim ödeme gün sayýlarý, "d" bölüm üzere ücret aldýðý günler dikkate alýnmak suretiyle hesaplanmaktadýr. Ýþverenlerce Kurumumuzdan geçici iþ göremezlik ödeneði alan sigortalýlara, Kurumumuzca ödenen geçici iþ göremezlik ödeneð normal günlük kazançlarý arasýndaki fark ücretleri veya Kurumumuzca ödenen geçici iþ göremezlik ödeneði dikkate alýnmaksýz normal günlük ücretlerinin ödendiði durumlarda, geçici iþ göremezlik ödeneði alan sigortalýlara istirahatlý bulunduklarý süreler içi iþverenlerince yapýlan bu ödemeler, 506 sayýlý Kanunun 77 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda deðerlendirilerek prime tabi tutulacaktýr. Dolayýsýyla prime tabi tutulan bu ödemelerin sigorta primine esas günlük kazanç alt sýnýrýnýn altýnda kalmasý halinde, 506 say Kanunun 78 inci maddesi gereðince prime esas günlük kazanca tamamlanarak, iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasý primi d dahil olmak üzere prime tabi tutulmasý ve bu primlerin iliþkin olduðu sürelerin aylýk prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayýsýna ilave edilmesi gerekmektedir. Örnek - Özel sektöre ait bir iþyerinde çalýþmakta iken 17/3/ /3/2009 döneminde istirahatlý olmasý nedeniyle Kurumumuz geçici iþ göremezlik ödeneði alan bir sigortalý için, iþvereni tarafýndan bu süreler için Kurumumuzca ödenen geçici iþ göremezlik dikkate alýnmaksýzýn tam ücretinin ödendiði varsayýldýðýnda, söz konusu sigortalýnýn 2009/Mart ayýndaki prim ödeme gün say olacaktýr. g. Hafta tatili ücretine hak kazanýp kazanýlmamasýna göre prim ödeme gün sayýsýnýn hesaplanmasý Hafta Tatili Kanunu'nda, (394 sayýlý) hafta içindeki çalýþma süresi altý gün olarak belirlenmiþ ve her altý günlük çalýþma sonucu yirmidört saatten az olmamak üzere dinlendirileceði; 4857 sayýlý Ýþ Kanununda ise, genel bakýmdan haftalýk çalýþma süresinin en çok kýrkbeþ saat olduðu, aksi kararlaþtýrýlmamýþ ise bu sürenin, iþyerinde haftanýn çalýþýlan günlerine eþit ölçüde bölünere sayýlý Kanun kapsamýna giren iþyerlerinde, iþçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iþ günlerinde çalýþmý koþulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verileceði, çalýþýlmayan hafta t günü için iþveren tarafýndan bir iþ karþýlýðý olmaksýzýn o günün ücretinin tam olarak ödeneceði, öngörülmüþtür. Buna göre, sigortalýlarýn iþe baþladýðý ay/dönemdeki prim ödeme gün sayýlarýnýn ve prime esas kazanç tutarlarýnýn hesaplan sýrasýnda, 394 ve 4857 sayýlý Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanýp kazanmadýðý hususu da göz önüne alýna kazanýlan hafta tatili prim ödeme gün sayýsýna dahil edilecektir. Diðer taraftan, hafta tatiline hak kazanmadýklarý halde hafta tatili yapan sigortalýlara, kullanmýþ olduklarý hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadýðýndan, bu sürelerin prim ödeme gün sayýsýnýn hesaplanmasý sýrasýnda dikkate alýnmasý mümkün bulunmamaktadýr. Ancak, bu durumda 506 sayýlý Kanunun 79 uncu maddesinin ikinci fýkrasýna istinaden, ay içindeki eksik çalýþmaya (hafta tatiline) iliþkin puantaj kaydýnýn yasal süresi içinde Kurumumuza verilmesi gerekmektedir. Buna karþýn, hak kazanýlmadýðý halde kullanýlmýþ olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere iliþkin ücretler de prime esas kazanca

9 edileceðinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayýsýna dahil edilecektir. Örnek - Özel nitelikteki iþyerinde, 15/4/2009 tarihinde (Çarþamba günü) iþe baþlayan bir sigortalýnýn 19/4/2009 tarihinde (Pazar hafta tatiline hak kazanmamasýna raðmen hafta tatili kullandýðý ve iþveren tarafýndan bu gün için ücret de ödenmediði varsayýld konusu sigortalýnýn 2009/Nisan ayýndaki prim ödeme gün sayýsý 15 olacaktýr. Ancak hafta tatiline hak kazanýlmamasý nedeniy çalýþýlmayan ve iþveren tarafýndan da ücret ödenmeyen 1 güne iliþkin puantaj kaydýnýn aylýk prim ve hizmet belgesinin verilme gereken süre içinde Sosyal Sigorta Ýþlemleri Yönetmeliðinde yer alan 10 nolu belge ekinde Kuruma verilmesi gerekmektedir h. Eksik gün nedenlerinin ve iþten çýkýþ nedenlerinin bildirilmesi - i. Eksik gün nedenlerinin bildirilmesi Ay içinde bazý iþ günlerinde çalýþtýrýlmayan ve çalýþtýrýlmadýðý günler için ücret de ödenmeyen sigortalýlarýn eksik çalýþma n ve hizmet belgesine kaydedilmesi gerekmektedir. Sigortalýnýn eksik çalýþma nedenleri Sosyal Sigorta Ýþlemleri Yönetmeliðinin nolu ekinde yer alan aylýk prim ve hizmet belgesinin arka sayfasýnda açýklanmýþ olup, 01- Ýstirahat 08- Grev 02-

10 Ücretsiz/aylýksýz izin 09- Lokavt 03- Disiplin cezasý 10- Genel hayatý etkileyen olaylar 04-

11 Gözaltýna alýnma 11- Doðal afet 05- Tutukluluk 12- Birden fazla 06- Kýsmi istihdam

12 13- Görevden uzaklaþtýrma 07- Puantaj kayýtlarý 14- Diðer eksik gün nedenleri olarak sayýlmýþtýr. Dolayýsýyla, ay içinde bazý iþ günlerinde çalýþtýrýlmayan ve çalýþtýrýlmadýðý günler için de ücret ödenmediði beyan edilen sigo aylýk prim ve hizmet belgesinde kayýtlý eksik gün nedeni hanesine, yukarýda belirtilen nedenlerden sigortalýnýn durumunu açýklayan kod numarasý aylýk prim ve hizmet belgesine kaydedilecektir. Diðer taraftan, kamu iþyerleri ve toplu iþ sözleþmesi imzalanan iþyerleri hariç olmak üzere, ay içinde bazý iþ günlerinde çalýþtýrý ödenmediði beyan edilen sigortalýlarýn eksik çalýþtýklarýný ispatlayan belgelerin Sosyal Sigorta Ýþlemleri Yönetmeliðinin 10 nol yer alan belge ile aylýk prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðüne elden verilmesi veya ayný süre içinde posta ile gönderilmesi gerekmektedir.

13 Kamu iþyerleri ile toplu iþ sözleþmesi imzalanan iþyerleri ise, sigortalýlarýn eksik çalýþma nedenlerini aylýk prim ve hizmet belgelerinde beyan etmeleri yeterli olup, bu durumu kanýtlayýcý belge ibraz etmeleri zorunlu bulunmamaktadýr. Sigortalýlarýn otuz günden az çalýþtýðýný gösteren bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurum geçerli sayýlmamasý halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait primler Kurumca re'sen tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir. Kanunun bu hükmüne istinaden, eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilmesine raðmen Kurumca geçerli sayýlmamasý halinde, iþveren/aracýlardan eksik bildirilen günlere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin bir aylýk süre içinde verilmesi, 7201 sayýlý Kanuna göre teblið edilecek yazý ile istenilecek, ek nitelikteki aylýk prim v hizmet belgelerinin söz konusu yazýnýn tebliðinden itibaren bir aylýk süre içinde verilmemesi halinde, bahse konu prim belgeleri ilgili ünitece re'sen düzenlenerek, tahakkuk eden primler yine 7201 sayýlý Kanuna göre teblið edilecek yazý ile iþveren/aracýlara bildirilecektir. Dolayýsýyla, eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya Kurumca geçerli sayýlmamasý halinde, 7201 sayýlý Kanuna göre teblið edilecek yazý ile iþveren/aracýlardan eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belge deðil, sigortalýla eksik bildirilen sürelerine iliþkin ek nitelikteki aylýk pim ve hizmet belgelerinin verilmesi istenilecektir. Diðer taraftan, eksik bildirilen günlere iliþkin ek nitelilikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmesine iliþkin yapýlan tebligat üzerine, iþveren/aracýlarca, ek nitelikte aylýk prim ve hizmet belgesi yerine, söz konusu belgede kayýtlý sigortalýlarýn ek çalýþma nedenlerine iliþkin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ibraz edilmesi halinde (belgelerin noter tasdikli veya resmi nitelikte olmasý kaydýyla), söz konusu belgelere de itibar edilecektir. Eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belgeleri Kuruma vermeyen veya vermelerine raðmen Kurumca geçerli sayýlmayan iþveren/aracýlara gönderilecek olan tebligatlarda, ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin hangi sigortalýlar için düzenlenmesi gerektiði, prim ödeme gün sayýsý ve prime esas kazanç tutarý da belirtilecektir. Ýþveren/aracýlardan istenilecek olan ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgesindeki prime esas kazanç tutarýnýn ne kadar olacaðý, sigortalýnýn ilgili ayda daha önce Kuruma bildirilmiþ olan prime esas kazanç tutarýnýn prim ödeme gün sayýsýna bölün suretiyle bulunan günlük kazanç tutarýnýn eksik bildirilen gün sayýsý ile çarpýlmasý suretiyle hesaplanacaktýr. Örnek - (A) Ýþverenince 2008/Ekim ayýna iliþkin olarak düzenlenen aylýk prim ve hizmet belgesinde kayýtlý sigortalýlarýn prim ö gün sayýsýnýn ve prime esas kazanç tutarýnýn, Sigortalý Gün SPEK Ýþe Giriþ Tarihi Ýþten Ayrýlýþ Tarihi Eksik Gün Nedeni

14 A Sigortalýsý , Ýstirahatlý B Sigortalýsý , Ücretsiz izin olduðu ve eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmediði varsayýldýðýnda, iþverence düzenlenmesi gereken nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayýsý (A) sigortalýsý için 5 gün, (B) sigortalýsý için 2 gün olacak, p esas kazanç tutarý ise; Sigortalýsý için : 750,00 / 25 = 30,00

15 : 30,00 x 5 = 150,00 YTL B Sigortalýsý için : 800,00 / 28 Elit Grup

16 = 28,57 : 28,57 x 2 = 57,14 YTL olacaktýr. Eksik gün nedenlerine iliþkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayýlmamasý üzerine, iþveren/aracýlardan istenilen ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin bir aylýk süre içinde verilmeyerek söz konusu belgelerin ilgili ünitece re'sen düzenlenmesi halinde, belgede kayýtlý sigortalýlarýn prim ödeme gün say ve prime esas kazanç tutarý da ayný þekilde hesaplanacaktýr. i. Ýþten çýkýþ nedenlerinin bildirilmesi

17 Sigortalýnýn ay içinde iþten ayrýlmasý halinde, iþten çýkýþ tarihi sisteme girildikten sonra, iþten ayrýlma nedeninin aylýk prim ve belgesine kaydedilmesi gerekmektedir. Ýþten ayrýlma nedenleri aylýk prim ve hizmet belgesinin arka sayfasýnda açýklanmýþ olu 01- Deneme süreli iþ sözleþmesinin iþverence feshi 02- Deneme süreli iþ sözleþmesinin iþçi tarafýndan feshi 03- Belirsiz süreli iþ sözleþmesinin iþçi tarafýndan feshi 04-

18 Belirsiz süreli iþ sözleþmesinin iþveren tarafýndan feshi 05- Belirli iþ süresinin sona ermesi 06- Ýþ sözleþmesinin haklý nedenlerle iþçi tarafýndan feshi 07- Ýþ sözleþmesinin haklý nedenlerle iþveren tarafýndan feshi 08- Elit Grup

19 Emeklilik (yaþlýlýk) veya toptan ödeme nedeniyle 09- Malulen emeklilik nedeniyle 10- Ölüm 11- Ýþ Kazasý sonucu ölüm 12- Elit Grup

20 Askerlik 13- Kadýn iþçinin evlenmesi 14- Emeklilik için yaþ dýþýnda diðer þartlarýn tamamlanmasý 15- Toplu iþçi çýkarma 16- Elit Grup

21 Nakil 17- Çalýþtýðý iþyerinin kapanmasý 18- Ýþin sona ermesi 19- Mevsim bitimi 20- Kampanya bitimi

22 21- Statü deðiþikliði 22- Diðer nedenler iþten ayrýlma nedenleri arasýnda sayýlmýþtýr. - j. Sigorta primi, iþsizlik sigortasý primi ve aylýk sosyal güvenlik destek primlerinin hesaplanmasý Sigortalýlarýn tamamýna iliþkin yukarýda açýklanan bilgilerin giriþinin yapýlmasýnýn ardýndan, aylýk prim ve hizmet belgesinde k "Toplam Tahakkuk Bilgileri" sistem tarafýndan hesaplanacak ve ödenecek olan sigorta primi ve iþsizlik sigortasý primine iliþkin tahakkuk makbuzu sistemden alýnabilecektir. Aylýk prim ve hizmet belgesinin kaðýt ortamýnda düzenlendiði durumlarda ise, "Toplam Tahakkuk Bilgileri" ilgililerce doldurulacaktýr.

23 - k. Belgeye iliþkin bilgiler Aylýk prim ve hizmet belgesinin e-sigorta kanalýyla gönderilmesi sýrasýnda, belgenin iliþkin olduðu yýl ve ay, sigortalýlarýn niteliklerine uygun belge türü ve varsa düzenlenmesine esas Kanun türü, ilgililerce seçilecektir. Belge türleri, aylýk prim ve hizmet belgesinin arka sayfasýnda, Belge Türü Sigortalýlar 01 Hizmet Akdi Ýle Tüm Sigorta Kollarýna Tabi Çalýþanlar

24 02 Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalýþanlar Sayýlý Kanunda Belirtilen Aday Çýrak, Çýrak Ve Mesleki Ýþletmelerde Eðitim Gören Öðrenciler 13 Tüm Sigorta Kollarýna Tabi Olup Ýþsizlik Sigortasý Primi Kesilmeyenler Ýle Sosyal Güvenlik Sözleþmesi Ýmzalanmamýþ Ülke Vatandaþlarýndan Hizmet Akdine Ýstinaden Çalýþanlar 14 Libya'da Çalýþanlar

25 19 Ceza Ýnfaz Kurumlarý Ýle Tutukevleri Bünyesinde Oluþturulan Tesis Atölye Ve Benzeri Ünitelerde Çalýþtýrýlan Hükümlü Ve T 20 Ýstisna Akdine Ýstinaden Almanya'ya Götürülen Türk Ýþçiler 21 Türk Ýþverenler Tarafýndan Sosyal Güvenlik Sözleþmesi Ýmzalanmamýþ Ülkelere Götürülerek Çalýþtýrýlan Türk Ýþçileri 22 Meslek Liselerinde Okumakta Ýken Veya Yüksek Öðrenimleri Sýrasýnda Zorunlu Staja Tabi Tutulan Öðrenciler 23

26 Harp Malulleri Ýle 3713 Ve 2330 Sayýlý Kanunlara Göre Vazife Malullüðü Aylýðý Alanlardan Kýsa Vadeli Sigorta Kollarýna Tab 24 Harp Malulleri Ýle 3713 Ve 2330 Sayýlý Kanunlara Göre Vazife Malullüðü Aylýðý Alanlardan Kýsa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kolla Tabi Olanlar Sayýlý Kanun Gereðince Ýþsizlik Ödeneði Almayýp Türkiye Ýþ Kurumu Tarafýndan Düzenlenen Eðitimlere Katýlan Kursi Sayýlý Kanun Gereðince Ýþsizlik Ödeneði Alýp Türkiye Ýþ Kurumu Tarafýndan Düzenlenen Eðitimlere Katýlan Kursiyerle 27

27 4447 Sayýlý Kanun Gereðince Ýþsizlik Ödeneði Alýp Türkiye Ýþ Kurumu Tarafýndan Düzenlenen Eðitimlere Katýlmayan Kursi Sayýlý Kanunun 21 Ýnci Maddesi Kapsamýnda Ýþ Kaybý Tazminatý Alanlar 29 Tüm Sigorta Kollarýna Tabi Çalýþýp 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 30 Ýþsizlik Sigortasý Hariç 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 31 Elit Grup

28 Harp Malulleri Ýle 3713 Ve 2330 Sayýlý Kanunlara Göre Vazife Malullüðü Aylýðý Alanlardan Kýsa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kolla Tabi Olup 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 32 Tüm Sigorta Kollarýna Tabi Çalýþýp 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 33 Ýþsizlik Sigortasý Hariç 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 34 Harp Malulleri Ýle 3713 Ve 2330 Sayýlý Kanunlara Göre Vazife Malullüðü Aylýðý Alanlardan Kýsa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kolla Tabi Olup 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 35

29 Tüm Sigorta Kollarýna Tabi Çalýþýp 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 36 Ýþsizlik Sigortasý Hariç 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 37 Harp Malulleri Ýle 3713 Ve 2330 Sayýlý Kanunlara Göre Vazife Malullüðü Aylýðý Alanlardan Kýsa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kolla Tabi Olup 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammýna Tabi Çalýþanlar 38 Sosyal Güvenlik Sözleþmesi Ýmzalanmýþ Ülke Vatandaþý Olup Türkiye'de Çalýþanlar, Birleþik Krallýkta Ýkamet Edenler Ve Ý Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunu Tercih Edenler

30 39 Birleþik Krallýkta Ýkamet Edenler Ve Ýsviçre Vatandaþý Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunun Uygulanmasýný Talep Etmey 40 Kýsa Çalýþma Ödeneði Alanlar olarak açýklanmýþtýr. Dolayýsýyla ayný iþyerinde çalýþmakla birlikte, farklý nitelikteki sigortalýlar, farklý belge türü seçilmek sure bildirilecektir. Örnek 1- (B) Limited Þirketinin 2008/Aralýk ayýnda çalýþtýrmýþ olduðu toplam 11 sigortalýdan, Elit Grup

31 - 6'sýnýn tüm sigorta kollarýna tabi, - 3'ünün sosyal güvenlik destek primine tabi, - 2'sinin tüm sigorta kollarýna olmakla birlikte 60 gün fiili hizmet süresi zammýna tabi, olduðu varsayýldýðýnda, her bir belge türüne giren sigortalý grubu, iliþkin olduklarý belge türleri seçilmek suretiyle ayrý ayrý düze olan aylýk prim ve hizmet belgeleri ile Kuruma bildirilecektir. Hal böyle olmakla birlikte, bazý belge türleri yalnýzca bazý kurum, kuruluþ ve iþletmelerce seçilebilecek olup, bu kurum ve kuruluþlar ile, bu kurum ve kuruluþlarýn seçebilecekleri belge türleri aþaðýda açýklanmýþtýr. - Türkiye Ýþ Kurumu; iþsizlik ödeneði alanlar, vermiþ olduklara eðitimlere katýlan/ katýlmayanlar, iþ kaybý tazminatý alanlar ve ký ödeneði alanlar için ve 40 nolu belge türlerini, - Milli Eðitim Bakanlýðý/Okullar/Yüksek Öðretim Kurumu; aday çýrak, çýrak ve mesleki iþletmelerde eðitim gören öðrenciler ve m liselerinde okumakta iken veya yüksek öðrenimleri sýrasýnda zorunlu staja tabi tutulan öðrenciler için, 7 ve 22 nolu belge türlerini - Ceza infaz kurumlarý ve tutukevleri; kendi bünyelerinde oluþturduklarý tesis atölye ve benzeri ünitelerde çalýþtýrýlan hükümlü v tutuklular için 19 nolu belge türünü, - Libya'da Türk iþçisi çalýþtýran iþletmeler; 14 nolu belge türünü, seçebileceklerdir. Bu baðlamda, yukarýda belirtilen kurum, kuruluþ ve iþletmelerin, bahse konu belge türlerini seçebilmeleri amacýyla çalýþtýrdýkla sigortalýlarýn niteliklerini de belirtmek suretiyle iþyerlerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðüne yazýlý olara baþvurmalarý gerekmekte olup, yapýlan baþvurular üzerine ilgili ünite tarafýndan gerekli kodlama yapýlmak suretiyle, aylýk prim hizmet belgesinin gönderilmesi sýrasýnda ilgili belge türleri kendilerine açýlacaktýr. Diðer taraftan, yukarýda belirtilen kurum, kuruluþ ve iþletmelerin, yukarýda belirtilen nitelikteki sigortalýlardan ayrý olmak üzere,

32 farklý nitelikte sigortalý istihdam etmeleri halinde bu sigortalýlar için ayrýca iþyeri dosyasý tescil ettirmeleri gerekmektedir. Öte yandan, iþyerinin ve sigortalýlarýn çeþitli teþvik Kanunlarý kapsamýna girmesi halinde, diðer Kanunlar kapsamýna giren sigo ise ayrýca belge türü ve kanun türü seçilmek suretiyle düzenlenecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri ile Kuruma bildirilecektir. Örnek /Kasým ayýnda toplam 103 sigortalý istihdam (A) iþvereninin çalýþtýrdýðý sigortalýlardan; - 3'ünün, 4857 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan dahilinde tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan özürlü sigortalý, - 7'sinin, 4857 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan haricinde tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan özürlü sigortalý, - 10'unun 4447 sayýlý Kanun kapsamýna giren yaþ arasýnda erkek veya 18 yaþýndan büyük kadýn sigortalý, - 6'sýnýn herhangi bir teþvik Kanunu kapsamýna girmeyen sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalýþan sigortalý, - 77'sinin de yine herhangi bir teþvik Kanunu kapsamýna girmeyen tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan sigortalý, olduðu varsayýldýðýnda, sayýlý Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan dahilinde tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan özürlü sigorta 1 nolu belge türü ve sayýlý Kanun türü, sayýlý Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan haricinde tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan özürlü sigorta 1 nolu belge türü ve sayýlý Kanun türü, - Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalýþan sigortalýlar 2 nolu belge türü,

33 - Tüm sigorta kollarýna tabi olarak çalýþan diðer sigortalýlar ise, 1 nolu belge türü, seçilmek suretiyle Kuruma bildirilecektir. 4. Belgeyi düzenleyen kiþiye iliþkin bilgiler Aylýk prim ve hizmet belgeleri, e-sigorta kullanýcý kodu ve kullanýcý þifresi verilmiþ olan kiþilerce Kuruma gönderilebilecek olup, kiþiler sistemde kayýtlý tutulmaktadýr. Bu itibarla, aylýk prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalýyla gönderilmesi sýrasýnda, belgeyi gönderen kiþinin ayrýca kaydedilmesine gerek bulunmamaktadýr. Ancak, aylýk prim ve hizmet belgelerinin kaðýt ortamýnda Kuruma verildiði durumlarda, varsa, 3568 sayýlý Kanuna tabi olan meslek mensubunun adý ve soyadý ile bunlarýn meslekî oda kayýt numarasýnýn, iþverenin kamu idaresi olmasý hâlinde tahakkuk veya tediye görevlisinin ad ve soyadýnýn belge kaydedilmesi gerekmektedir. a. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin Kuruma Verilmesi - i. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilme þekli ve süresi 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlanlarý çalýþtýran; Özel nitelikte iþverenleri, cari aya iliþkin olarak düzenleyecekleri asýl, ek veya iptal nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin iliþkin olduðu ayý izleyen ayýn 23'ünde,Resmi nitelikteki iþyeri iþverenleri ise, cari aya iliþkin olarak düzenleyecekleri asýl, ek vey iptal nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin iliþkin olduðu dönemi izleyen takvim ayýnýn 7'sinde,saat 23.59'a kadar e-sigorta kanalýyla Kuruma göndermek zorundadýrlar. Belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlamasý halinde, aylýk prim ve hizmet belgesi, son günü izleyen ilk iþ günü saat 23:59 a kadar, Kuruma, e-sigorta kanalýyla gönderilebilecektir.diðer taraftan, bazý özel nitelikteki iþyeri iþverenleri ayýn 15'i ila müteakip ayýn 14'ü arasýnda; bazý resmi nite iþyeri iþverenleri ise ayýn 1'i ila 30'u arasýnda ücret alan sigortalýlar çalýþtýrdýðýndan, bu nitelikteki iþyeri iþverenlerince; Ayýn 1'i ila 30'u arasýndaki çalýþmalarý karþýlýðý ücret alan sigortalýlar için düzenlenecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri, e belgenin iliþkin olduðu ayý izleyen ayýn 23'ünde, Ayýn 15'i ila müteakip ayýn 14'ü arasýndaki çalýþmalarý karþýlýðý ücret alan sigortalýlar için düzenlenecek olan aylýk prim ve hi en geç belgenin iliþkin olduðu dönemi izleyen takvim ayýnýn 7'sinde, Kuruma gönderilecektir. Örnek 1- Özel sektör iþverenlerince 2008/Ekim ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerinin 23/11/2008 tarihinin Pazar gününe rastlamasý nedeniyle en geç 24/11/2008 Pazartesi gününe kadar, 2008/Kasým ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgesinin ise e

34 geç 23/12/2008 Salý gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Örnek 2- Resmi sektör iþverenlerince 15/10/ /11/2008 dönemine iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerinin 7/12/2008 tarihinin Pazar gününe rastlamasý nedeniyle en geç 8/12/2008 pazartesi gününe kadar, 15/11/ /12/2008 dönemine iliþki aylýk prim ve hizmet belgesinin ise en geç 7/1/2009 Salý gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Diðer taraftan, - è Toplu iþ sözleþmeleri uyarýnca geriye yönelik olarak ödenmesine karar verilen ücret farklarýna iliþkin ek nitelikteki aylýk prim hizmet belgelerinin, toplu iþ sözleþmesinin imzalandýðý tarihi, - è Kamu kurum ve kuruluþlarýnda çalýþan ve toplu iþ sözleþmesi dýþýnda kalan sigortalýlar ile özel sektöre ait iþyerlerinde sen üye olmamalarý sebebiyle toplu iþ sözleþmesi kapsamý dýþýnda kalan sigortalýlara, geriye dönük ödenmesine karar verilen ücre farklarýna iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin, alýnan karar tarihini, - è Ücretleri Maliye Bakanlýðýnýn vizesine tabi olan personele ödenen ücretlere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin, vize iþleminin gerçekleþtiðine iliþkin yazýnýn tarihini, - è Bir aydan fazla istirahat alan sigortalýlara Kurumca ödenen geçici iþ göremezlik ödeneðinin yaný sýra istirahatlý bulunulan sü iþverenlerince toplu iþ sözleþmesine dayanýlarak ücret ödenmesi hâlinde, bu ücretlere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin istirahat süresinin sona erdiði tarihi, - è 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 21 inci maddesine istinaden iþ mahkemelerince veya özel hakem tarafýndan verilen kararlarýn tebliðinden sonra, on iþ günü içinde sigortalý, iþe baþlamak üzere iþverene baþvurduðu takdirde, iþ mahkemeleri veya özel hake verilen karar uyarýnca ödenmesine karar verilen ücretlere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin kesinleþen mahkeme kararýnýn sigortalýya teblið edildiði tarihi izleyen onuncu iþ gününü, - è Ýdare mahkemesi kararlarýna göre görevlerine iade edilen sigortalý personele ödenmesine karar verilen ücretlere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin kesinleþen mahkeme kararýnýn idareye teblið edildiði tarihi, - è 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamýna giren ve 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde belirtilen sigortalýlara enflasyon farký veya baþka ad altýnda geriye yönelik olarak yapýlan ödemelere iliþkin ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerinin, ödemenin yapýldýðý tarihi, - è Toplu iþ sözleþmelerine tabi iþyeri iþverenlerince veya kamu idarelerince ya da yargý mercilerince verilen kararlara istinaden, hizmet akdinin mevcut olmadýðý veya askýda olduðu bir tarihte ödenen ücret dýþýndaki ödemelere iliþkin ek niteliktek prim ve hizmet belgelerinin (ücret dýþýndaki bu ödemeler hizmet akdinin devam ettiði en son ayýn kazancýna dahil edilecektir.) yukarýda belirtilen mercilerin kararlarýnýn kesinleþme tarihlerini, takip eden ay/dönemin, iþyerinin özel nitelikte olmasý halinde 23 üne, resmi nitelikte olmasý halinde ise 7'sine kadar, Kuruma, e- Sigorta kanalýyla gönderilmesi veya kaðýt ortamýnda verilmesi halinde de yasal süresi içinde verilmiþ kabul edilecektir. Hal böyle olmakla birlikte, 1 sigortalý çalýþtýran iþyeri iþverenlerinin bilgisayar alt yapýlarýný oluþturuncaya kadar cari aylara iliþk prim ve hizmet belgelerini kaðýt ortamýnda Kuruma vermeleri mümkün bulunduðundan, Kurumca yapýlacak olan ikinci bir duyuruya kadar, aylýk prim ve hizmet belgeleri, - è 1 sigortalý çalýþtýran iþverenler için isteðe baðlý olarak, - è 2 ve üzerinde sigortalý çalýþtýran iþverenler için zorunlu olarak,

35 e-sigorta kanalýyla gönderilecektir. Zorunlu tutulduðu halde, cari aylara iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalýyla gönderilmemesi halinde söz konusu belge kaðýt ortamýnda yasal süresi içinde Kuruma verilse dahi, ilgililer aleyhine 5510 sayýlý Kanunun 102'nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendinin 1 ve 2 numaralý alt bentlerine göre idari para cezasý uygulanacaktýr. 5. Yasal süresi dýþýnda Kuruma verilecek/gönderilecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri Yasal süresi geçirildikten sonra düzenlenecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri Kuruma elden verilir ya da posta kanalýyla gönderilir. Yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen asýl ve ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgeleri; - Defter tutmakla yükümlü olanlarca düzenlenmiþ ise; Ocak, Þubat, Mart, Nisan Mayýs, Haziran, Temmuz, Aðustos, Eylül ve Ekim aylarýna iliþkin olarak düzenlenmiþ olanlarýn, iliþkin olduðu yýl içinde, Kasým ve Aralýk aylarýna iliþkin olarak düzenlenmiþ olanlarýn, yasal olarak verilmesi gereken ayýn sonundan baþlayarak üç ay - Defter tutmakla yükümlü olmayanlarca düzenlenmiþ ise; Yasal olarak verilmesi gereken ayýn sonundan baþlayarak üç ay içinde, Kuruma verilmiþ ve belgede kayýtlý sigortalýlarýn iþe giriþ bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiþ olmasý halinde ve aksine ya bir tespitin de bulunmamasý kaydýyla, doðruluðunun tespiti için ayrýca kayýt tetkikine baþvurulmadan iþleme alýnacaktýr. Defter tutmakla yükümlü olanlarca yukarýda belirtilen süreler geçirildikten sonra Kuruma verilen asýl ve ek nitelikteki aylýk prim v

36 hizmet belgeleri, iþyeri defter ve belgelerinden tespit edilecek her türlü bilgi ya da kamu idareleri tarafýndan düzenlenecek belge veya alýnan bilgi ile doðrulanmasý halinde iþleme alýnacaktýr. Diðer taraftan, iþyerinde yapýlan fiili tespitler sonucunda, gerek defter tutmakla yükümlü olan gerekse olmayan kiþilerce yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinin en fazla geriye yönelik bir yýllýk süreye iliþkin kýsmý iþleme konulabilecektir. Örnek 1- Defter tutmakla yükümlü olan (A) Limited Þirketince 2008/Ocak ayýna iliþkin olarak düzenlenen ve 5 sigortalýnýn kayýtl aylýk prim ve hizmet belgesinin 27/10/2008 tarihinde Kuruma verildiði varsayýldýðýnda, belgede kayýtlý beþ sigortalýnýn her biri iliþkin iþe giriþ bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiþ olmasý ve aksine yapýlmýþ bir tespitin bulunmamasý halinde, bahse kon prim belgesi ayrýca kayýt tetkikine baþvurulmadan iþleme konulacaktýr. Buna karþýn, söz konusu prim belgesinde kayýtlý sigortalýlardan birinin veya bir kaçýnýn iþe giriþ bildirgesinin yasal süresi dýþýnda verilmiþ olmasý veya belgede kayýtlý sigortalý bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiþ olmasýna raðmen sözkonusu belgenin cari yýl (2008 yýlý) dýþýnda Kuruma verilmiþ olm halinde, bahse konu belgenin iþleme alýnabilmesi için bu defa doruluðunun defter ve belgelerle kanýtlanmasý gerekmektedir. Örnek 2- Defter tutmakla yükümlü olmayan (B) gerçek kiþisince, 2008/Kasým ayýna iliþkin olarak düzenlenen ve 2 sigortalýnýn k olduðu aylýk prim ve hizmet belgesinin 25/2/2009 tarihinde Kuruma verildiði varsayýldýðýnda, belgede kayýtlý sigortalýlarýn her ikisine iliþkin iþe giriþ bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiþ olmasý ve aksine yapýlmýþ bir tespitin bulunmamasý halinde, bah konu prim belgesi ayrýca kayýt tetkikine baþvurulmadan iþleme konulacaktýr. Buna karþýn, sözkonusu prim belgesinde kayýtlý sigortalýlardan birinin veya ikisinin iþe giriþ bildirgesinin yasal süresi dýþýnda verilmiþ olmasý veya belgede kayýtlý sigortalýlarýn bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiþ olmasýna raðmen, sözkonusu belgenin yasal verilmesi gereken sürenin sonundan itibaren üç aylýk süre geçirildikten sonra (örnek yönünden 1/4/2009 veya sonraki bir tarihte) Kuruma verilmiþ olmasý halinde, sözkonusu prim belgesi, yasal verilmesi gereken sürenin sonundan itibaren bir yýllýk süre geçmeden yapýlacak fiili tespite istinaden doðruluðunun anlaþýlmasý halinde, iþleme alýnabilecektir. Yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen iptal nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgeleri ise, - Defter tutmakla yükümlü olan iþverenlerce düzenlenmiþ olmasý halinde, doðruluðunun tespiti için kayýt tetkikine baþvurulmak suretiyle, - Defter tutmakla yükümlü olunmayan iþverenlerce düzenlenmiþ olmasý halinde ise, doðruluðunun her zaman düzenlenebilir nite olmayan belgelerle kanýtlanmasý halinde, iþleme alýnabilecektir. Belge türü veya kanun türü hatalý seçilmiþ olan aylýk prim ve hizmet belgeleri için, Kuruma, düzeltme amaçlý olarak yasal süresi iptal nitelikte ve doðru belge türü veya kanun türü seçilmek suretiyle asýl veya ek nitelikte aylýk prim ve hizmet belgesi verilmesi halinde, belge türü veya kanun türü hatalý seçilmiþ aylýk prim ve hizmet belgesi ile düzeltme amaçlý olarak yasal süresi dýþýnda asýl veya ek nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgesindeki sigortalýlarýn prim ödeme gün sayýlarý ve prime esas kazanç tutarlarýn ayný olmasý kaydýyla, yasal süresi dýþýnda düzeltme amaçlý olarak verilen aylýk prim hizmet belgeleri incelemeye gerek kalýnmaksýzýn iþleme alýnacak ve sözkonusu belgelere idari para cezasý uygulanmayacaktýr.

37 6. Kanunun 4 üncü Maddenin Birinci Fýkrasýnýn (a) Bendi Kapsamýnda Sigortalý Olanlar Yönünden Primlerin Ödenme ve Usulleri a. Prim ödeme yükümlüleri 5510 sayýlý Kanununda; - è 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý olanlar için iþverenleri, - è Hizmet akdi kapsamýnda çalýþmamakla birlikte, ceza infaz kurumlarý ile tutukevleri bünyesinde oluþturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalýþtýrýlan hükümlü ve tutulular için Ceza Ýnfaz Kurumlarý ile Tutukevleri Ýþ Yurtlarý Kurumlarý, - è 5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çýrak, çýrak ve iþletmelerde meslekî eðitim görenler ile meslek liselerinde zorunl staja tâbi tutulan öðrenciler için Milli Eðitim Bakanlýðý veya bu öðrencilerin eðitim gördükleri okullar, yüksek öðrenim sýrasýnda z tâbi tutulan öðrenciler için öðrenim gördükleri Yüksek Öðretim Kurumu, prim ödeme yükümlüsü olarak sayýlmýþlardýr. b. Primlerin ödenme süresi 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalýlarý çalýþtýran iþverenler, bir ay içind sigortalýlarýn prime esas kazançlarý üzerinden hesaplanacak sigortalý hissesi prim tutarlarýný sigortalýlarýn ücretlerinden kesere kendi hissesine isabet eden prim tutarlarýný da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir.ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlamasý halinde ise, prim tutarlarý, en geç son günü izleyen ilk iþ gü Kuruma ödenecektir. Örnek 1- Özel nitelikteki A Limited Þirketi, 2008/Kasým ayýnda çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini en geç 31/12/2008 ta kadar, 2008/Aralýk ayýnda çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini ise 31/1/2009 tarihinin Cumartesine rastlamasý nedeniyle 2/2/2009 Pazartesi günü ödeyecektir. Örnek sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý çalýþtýran resmi nitelikteki Kamu Kurumu, 15/11/ /12/2008 döneminde çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini en geç 14/1/2009 Çarþamba gü 15/12/ /1/2009 döneminde çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini ise 14/2/2009 tarihinin Cumartesine rastlamasý nedeniyle 16/2/2009 Pazartesi günü ödeyecektir.

38 Diðer taraftan, prim borçlarýnýn katma deðer vergisi iade alacaðýndan mahsubu suretiyle de ödenmesi de mümkün bulunmaktad durumda, katma deðer vergisi iade hakký sahibi olan iþveren, kendisinin veya mal ya da hizmet satýn aldýðý/iþtirak/ortaklýk iliþki içinde bulunduðu iþverenlerin prim borçlarý için de mahsup talep edebilecektir. Prim borçlarýnýn katma deðer vergisi iade alacýðýndan mahsup edilmesi talebinde bulunan iþverenlerin, cari aylara iliþkin prim borçlarýný ödeme süresinin sona erdiði tarihten itibaren 15 gün içinde mahsup suretiyle ödemeleri halinde, bahse konu primler yasal süresi içinde ödenmiþ kabul edilecektir. Ancak prim borçlarýnýn katma deðer vergisi iade alacaðýndan mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduðu halde, yukarýda belirtilen süre içinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçlarý, yasal ödeme süresinin sonundan borç ödeninceye kadar gecikme cezasý ve gecikme zammý uygulanmak suretiyle tahs edilecektir. 7. Ortak Hükümler a. Afet durumunda aylýk prim ve hizmet belgelerinin verilme süresi Yangýn, su baskýný, yer kaymasý ve deprem gibi afete uðrayan iþverenlerin, bu durumu kamu kurum ve kuruluþlarýndan alacaklarý yazý ile belgeleyerek afetin meydana geldiði tarihten itibaren üç ay içinde iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðüne yazýlý talepte bulunmalarý halinde, bu kiþilerin prim ödeme aczine düþtüklerinin Kurumca yapýlacak ince neticesinde tespit edilmesi kaydýyla, afetin meydana geldiði tarihte verilmesi gereken aylýk prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiði ayý takip eden üç ay içinde Kuruma verildiði takdirde yasal süresi içinde verilmiþ kabul edilecektir. Örnek 1- (A) Limited Þirketine ait iþyerinin 17/10/2008 tarihinde yangýn felaketine uðradýðý varsayýldýðýnda, 17/1/2009 tarihinin Cumartesine rastlamasý nedeniyle 19/1/2009 Pazartesi gününe kadar iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müd yangýn felaketinden etkilendiðine dair kamu kurum ve kuruluþlarýndan alacaðý belge ile müracaat etmesi üzerine, Kurumca yapýlacak inceleme sonucunda, sözkonusu iþverenin ödeme aczine düþmüþ olduðunun tespiti halinde, afetin meydana geldiði ta Kuruma verilmesi gereken aylýk prim ve hizmet belgesi 2008/Eylül ayýna iliþkin belge olacaðýndan, 2008/Eylül ayýna iliþkin aylý prim ve hizmet belgesi, 23/1/2009 tarihine kadar Kuruma verildiði takdirde yasal süresi içinde verilmiþ sayýlacaktýr. Örnek 2-1 nolu örnekteki yangýn felaketinin 27/11/2008 tarihinde gerçekleþmiþ olduðu varsayýldýðýnda ise, felakete uðranýlan verilmesi gereken aylýk prim ve hizmet belgesinin verilme süresi, yangýn felaketine uðranýlan tarihten önce (23/11/2008 tarihinde) sona ermiþ olduðundan, 2008/Ekim ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgesinin verilme süresi ertelenmeyecektir. Kurum; genel hayatý etkilediðine karar verilen afetler dolayýsýyla Kanunun 91 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnýn uygulamasý bakýmýndan prim ödeme sürelerini, vadelerinin bitim tarihinden itibaren uzatmaya yetkilidir. Bu yetkiyi; bölge, il, ilçe, mahal ve afetten zarar görenler ile afetten zarar görme derecesi veya prim türleri itibarýyla farklý süreler tespit etmek suretiyle de kullanabilir. Prim borcunun ertelendiði sürede zamanaþýmý iþlemez ve ertelenen kýsmýna gecikme cezasý ve gecikme zammý uygulanmaz.

39 b. Prim belgelerinin mücbir sebeplerle gönderilememesi ve primlerin süresi içinde ödenememesi Aylýk prim ve hizmet belgesini e-sigorta ortamýnda göndermekle zorunlu tutulan iþveren/aracý/sigortalýyý geçici olarak devralanlarýn, Kurumun bilgi iþlem sistemlerinin aþaðýdaki belirtilen nedenlerle hizmet dýþý kalmasý sonucu prim belgelerini öng sürenin son gününde Kuruma internet ortamýnda gönderememesi ve muhteviyatý primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunlarýn ortadan kalktýðý tarihi takip eden beþinci iþgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi göndermeleri ve muhtev primleri de ayný sürede Kuruma ödemeleri halinde, bu yükümlülüklerini Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiþ olduklarý kab edilecektir. Hizmet Sunumu Genel Müdürlüðü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydýyla; - è Kurum bilgisayar sisteminde, e-sigorta uygulamasýnýn çalýþmasýný engelleyecek þekilde; - o Donanýmsal ve yazýlýmsal arýzalar, - o Elektrik ve iletiþim alt yapýsýnda meydana gelen arýzalar, - o Yangýn, yýldýrým, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve iþlem yapmayý engelleyici durumlar, - o Sel veya su baskýný, fýrtýna, yer kaymasý, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldýrýlarý, - o Kurumun hizmet satýn aldýðý internet servis saðlayýcýlarýnda meydana gelen arýzalar, - o Sayýlanlarýn dýþýnda Kurumca belirlenecek benzeri durumlar, aylýk prim ve hizmet belgelerinin Kanunda öngörülen sürenin son gününde Kurumca alýnmasýný engelleyici sebep olarak kabul edilir. c. Aylýk prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezalarý 5510 sayýlý Kanunun 102 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendinde; "Kanunun 86 ncý maddesinin birinci fýkrasý uyarýnca verilmesi gereken belgeleri, Kurumca belirlenen þekilde ve usûlde vermeyenler ya da Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduðu halde anýlan ortamda göndermeyenler veya belirlenen süre içinde vermeyenlere her bir fiil için; 1) Belgenin asýl olmasý halinde aylýk asgarî ücretin iki katýný geçmemek kaydýyla belgede kayýtlý sigortalý sayýsý baþýna, aylý ücretin beþte biri tutarýnda, 2) Belgenin ek olmasý halinde, aylýk asgarî ücretin iki katýný geçmemek kaydýyla her bir ek belgede kayýtlý sigortalý sayýsý ba aylýk asgarî ücretin sekizde biri tutarýnda,

Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir

Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir 2008-96 Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir Ýstanbul, 19 Kasým 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/96 Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir 4857 sayýlý

Detaylı

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler 2008-75 SSK Affý Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit - 2008/75 Sirküler Sosyal Güvenlik Kurumu'na Olan Prim Borçlarýnýn Ödeme Kolaylýðýndan Yararlanmamýþ Olanlara, Tekrar Baþvuru Ýmkâný Ge

Detaylı

Malullük,Yaþlýlýk,Ölüm Sigortalarý Prim Oranlarýnýn Ýþveren Hissesinden 5 Puan

Malullük,Yaþlýlýk,Ölüm Sigortalarý Prim Oranlarýnýn Ýþveren Hissesinden 5 Puan 2008-97 Malullük,Yaþlýlýk,Ölüm Sigortalarý Prim Oranlarýnýn Ýþveren Hissesinden 5 Puan Ýstanbul,20.11.2008 Sirküler Sirküler Numarasý: Elit 2008-97 Malullük, Yaþlýlýk ve Ölüm Sigortalarý Prim Oranlarýnýn

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 28/9/2008 tarihli ve

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

Kýsa Çalýþma ve Kýsa Çalýþma Ödeneði

Kýsa Çalýþma ve Kýsa Çalýþma Ödeneði 2009-17 Kýsa Çalýþma ve Kýsa Çalýþma Ödeneði Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/17 Kýsa Çalýþma ve Kýsa Çalýþma Ödeneði Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan 9 Þubat

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 36. Bu değişikliklerden özel sektör işverenlerini ilgilendirenler aşağıda özetlenmiştir.

SİRKÜLER 2009 / 36. Bu değişikliklerden özel sektör işverenlerini ilgilendirenler aşağıda özetlenmiştir. KONU SİRKÜLER 2009 / 36 Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde Bildirilecek Eksik Gün ve İşten Çıkarma Nedenleri İle Belge Türleri Hakkında Yapılan Değişiklikler Genel Olarak Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin

Detaylı

Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri

Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri 2008-107 Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri Ýstanbul, 24 Aralýk 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/107 Vergi Usul Kanunu'nda Yer Alan Ve 01.01.2009 Tarihinden Ýtibaren Uygulanacak Had Ve Tutarlar

Detaylı

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 Taþpýnar Muhasebe MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 MALÝ TATÝL NEDENÝ ÝLE BEYAN VE ÖDEME TARÝHLERÝ UZAYAN BEYANNAME VE BÝLDÝRÝMLER BEYANNAME/BÝLDÝRÝM

Detaylı

Sayfa 1 / 21 28 Eylül 2008 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27011 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumundan; AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı

2007/82 Nolu SGK GENELGESÝ(Fatura Bedellerinin Ödenmesinde Karþýlaþýlan Sorunlar) Cuma, 26 Ekim 2007

2007/82 Nolu SGK GENELGESÝ(Fatura Bedellerinin Ödenmesinde Karþýlaþýlan Sorunlar) Cuma, 26 Ekim 2007 2007/82 Nolu SGK GENELGESÝ(Fatura Bedellerinin Ödenmesinde Karþýlaþýlan Sorunlar) Cuma, 26 Ekim 2007 GENELGE 2007/ 82 2007/46 sayýlý Fatura Bedellerinin Ödenmesi konulu Genelge gereði Kurum web sayfasýnda

Detaylı

Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý

Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý 2007-18 Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý Ýstanbul, 28 Aralýk 2007 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/18 Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý Motorlu Taþýtlar Vergisi Kanunu'nun 10 uncu maddesi uyarýnca,

Detaylı

Gelir Vergisi Hadleri

Gelir Vergisi Hadleri 2010-12 Gelir Vergisi Hadleri Ýstanbul, 04 Ocak 2010 Sirküler Numarasý : Elit - 2010/12 Sirküler 2010 Yýlý Gelir Vergisi Hadleri Gelir Vergisi Kanunu (GVK)'nun mükerrer 123. maddesinin 2'nci fýkrasý uyarýnca,

Detaylı

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Taþpýnar Muhasebe Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi

Detaylı

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler 2008-112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Ýstanbul, 25 Aralýk 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Maliye Bakanlýðý, 28.12.2007 tarihli Resmi

Detaylı

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 2007-50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 108 seri numaralý KDV Genel Tebliði ile, katma deðer vergisi uygulamalarý konusunda

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 28.09.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27011

Resmi Gazete Tarihi: 28.09.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27011 Resmi Gazete Tarihi: 28.09.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27011 AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE (1) (2) PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

Detaylı

Baðkur da Sigortalýlýðýn Durdurulmasý Hakkýnda Gönderen : aysel_kurtulus - 27/11/ :56

Baðkur da Sigortalýlýðýn Durdurulmasý Hakkýnda Gönderen : aysel_kurtulus - 27/11/ :56 Baðkur da Sigortalýlýðýn Durdurulmasý Hakkýnda Gönderen : aysel_kurtulus - 27/11/2008 00:56 GENELGE 2007/... Bilindiði üzere 04/3/2006 tarih ve 26098 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren

Detaylı

Gelir Vergisi Kesintisi

Gelir Vergisi Kesintisi 2009-16 Gelir Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/16 Gelir Vergisi Kesintisi 1. Gelir Vergisi Kanunu Uyarýnca Kesinti Yapmak Zorunda Olanlar: Gelir Vergisi

Detaylı

Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak

Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Belirlendi Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Belirlendi 4447 sayılı Kanun ile Mülga 506 sayılı SSK kanunda yapılan düzenleme de sigortalıların

Detaylı

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI 11 resul kurt:layout 1 11/9/10 3:13 PM Page 173 EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI Dr. Resul KURT I- GİRİŞ Son dönemlerde Meslek Mensuplarının en çok sorun yaşadığı konuların başında eksik gün bildirimi

Detaylı

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 6 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 26989 YÖNETMELÝK Millî Eðitim Bakanlýðýndan: OKUL ÖNCESÝ

Detaylı

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Yargýtay Kararlarý T.C Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Davalý þirketin ayný il veya diðer illerde baþka iþyerinin

Detaylı

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi 2009-11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL UYGULANACAK CEZA CEZA TUTARI (2017) /a 1) 8. maddenin birinci sında

Detaylı

Çevre Temizlik Vergisi Oranlarý

Çevre Temizlik Vergisi Oranlarý 2007-17 Çevre Temizlik Vergisi Oranlarý Ýstanbul, 28 Aralýk 2007 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/17 Çevre Temizlik Vergisi Oranlarý Belediye Gelirleri Kanunu'nun Mükerrer 44 üncü maddesi uyarýnca,

Detaylı

MEVZUAT ASGARÝ GEÇÝM ÝNDÝRÝMÝ GELÝR VERGÝSÝ GENEL TEBLÝÐÝ (SERÝ NO: 265) (R.Gazete: 14 Aralýk 2007-26720)

MEVZUAT ASGARÝ GEÇÝM ÝNDÝRÝMÝ GELÝR VERGÝSÝ GENEL TEBLÝÐÝ (SERÝ NO: 265) (R.Gazete: 14 Aralýk 2007-26720) MEVZUAT 1. Giriþ ASGARÝ GEÇÝM ÝNDÝRÝMÝ GELÝR VERGÝSÝ GENEL TEBLÝÐÝ (SERÝ NO: 265) (R.Gazete: 14 Aralýk 2007-26720) 5615 sayýlý Kanunla 193 sayýlý Gelir Vergisi Kanununda yapýlan deðiþiklikler sonucu vergi

Detaylı

SİGORTALILARIN PRİM GÜN SAYISININ SGK YA BİLDİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

SİGORTALILARIN PRİM GÜN SAYISININ SGK YA BİLDİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR SİGORTALILARIN PRİM GÜN SAYISININ SGK YA BİLDİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Resul KURT* I- GİRİŞ Sigortalının işe başlama, işten ayrılma tarihi ile çalışılan ayın kaç gün çektiği, Prim ödeme gün

Detaylı

Sosyal Güvenlik prim borçlarý

Sosyal Güvenlik prim borçlarý 2008-19 Sosyal Güvenlik prim borçlarý Ýstanbul, 02 Haziran 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/19 Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Borçlarý Yapýlandýrýlýyor 1) Genel Açýklama: Ýþ Kanunu ve Bazý Kanunlarda

Detaylı

Torba Kanunda Yer Alan Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Bilgi Notlarý

Torba Kanunda Yer Alan Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Bilgi Notlarý Torba Kanunda Yer Alan Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Bilgi Notlarý Pazar, 21 Eylül 2014 Torba Kanunda Yer Alan Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Bilgi Notlarý Mehmet

Detaylı

Ýþkur\'a verilmesi gerekli belgeler Gönderen : aysel_kurtulus - 24/11/ :49

Ýþkur\'a verilmesi gerekli belgeler Gönderen : aysel_kurtulus - 24/11/ :49 Ýþkur\'a verilmesi gerekli belgeler Gönderen : aysel_kurtulus - 24/11/2008 00:49 Arkadaþlar. Ýþkur 'a verilmesi gerekli belgeler süresi içinde verilmezse çok aðýr cezalarý var. Bu konu çok önemli, dikkatinizi

Detaylı

13.2. KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (c) BENDİ KAPSAMINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

13.2. KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (c) BENDİ KAPSAMINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ 13.2. KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (c) BENDİ KAPSAMINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine Ve Primlerin Ödenme

Detaylı

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMUR PERSONEL ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI Memur Personel Þube Müdürlüðü, belediyemiz bünyesinde görev yapan memur personelin özlük iþlemlerinin saðlýklý bir

Detaylı

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Duyuru Tarihi : 09.10.2009 Duyuru No : DUYURU/2009-095 Denet Duyuru AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLARDA YAPILAN

Detaylı

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN Kanun Numarasý : 3671 Kabul Tarihi : 26/10/1990 Resmi Gazete :Tarih: 28/10/1990 Sayý: 20679 Ödenek, Yolluk, Diðer Mali

Detaylı

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR.

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. Sirküler Rapor Mevzuat 09.08.2016/96-1 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu na verilmesi gereken aylık prim ve

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019)

PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019) PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019) - Dönemi için uygulanacak asgari ücret tutarı : 2.558,40 TL İDARİ PARA CEZASI a) 1) Sigortalı işe giriş bildirgesi

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 04.01.2010 / 7-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2010 yılında uygulanacak asgari ücret tutarları belirlendi. A- 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır.

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır. ASGARİ ÜCRET Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2007/10-663 KARAR NO : 2007/770 KARAR TARÝHÝ : 24.10.2007

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2007/10-663 KARAR NO : 2007/770 KARAR TARÝHÝ : 24.10.2007 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2007/10-663 KARAR NO : 2007/770 KARAR TARÝHÝ : 24.10.2007 Taraflar arasýndaki "iþsizlik sigortasý prim iadesi" davasýndan dolayý yapýlan yargýlama sonucunda;

Detaylı

SOSYAL SÝGORTA ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Cumartesi, 30 Aðustos 2008

SOSYAL SÝGORTA ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Cumartesi, 30 Aðustos 2008 SOSYAL SÝGORTA ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Cumartesi, 30 Aðustos 2008 Sosyal Güvenlik Kurumundan: SOSYAL SÝGORTA ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ BÝRÝNCÝ KISIM Genel Hükümler BÝRÝNCÝ BÖLÜM Amaç Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/2015 KONU 2015 Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 Yılı nda uygulanacak asgari ücret tutarını belirlemiş ve konuya ilişkin

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI)

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Madde -a/1 -a/2 -a/3 -a/1 Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni işe giriş bildirgesi

Detaylı

Motorlu Taþýtlar Vergisi Tutarlarý

Motorlu Taþýtlar Vergisi Tutarlarý 2011-20 Motorlu Taþýtlar Vergisi Tutarlarý Sirküler2011/20 Ýstanbul, 05.01.2011 Motorlu Taþýtlar Vergisi Tutarlarý(2011 Yýlý) Motorlu Taþýtlar Vergisi Kanunu (MTVK)'nun 10 uncu maddesi uyarýnca, her takvim

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 10.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 Konu: 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ - EK: 3 - SOSYAL SİGORTALAR KURUMU AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ M İŞ KOLU KODU ÜNİTE KODU YENİ ESKİ İ Ş Y E R İ S İ C İ L N O İŞYERİ SIRA NUMARASI İL KODU İLÇE KODU İŞVERENİN ARACININ SİGORTALIYI DEVİR

Detaylı

(Bir aylık asgari ücret) veya benzeri ortamda gönderilmesi

(Bir aylık asgari ücret) veya benzeri ortamda gönderilmesi 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak idari para cezalarının hesabında aylık

Detaylı

11/09/2012 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2012/100

11/09/2012 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2012/100 11/09/2012 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2012/100 KONU: SGK işveren işlemleri ile ilgilgi olarak daha önce ayrı ayrı tebliğ konusu yapılmış olan hususlar İşveren Uygulama

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni 5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni Ceza Tutarı Madde 01.01.2013 30.06.2013 01.07.2013

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021 Sirküler Tarihi : 05.01.2015 Sirküler No : 2015/021 2015 YILINDA UYGULANACAK SGK İDARİ PARA CEZALARI Asgari Ücret Tespit komisyonu, iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanun kapsamında olan ve olmayan

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL /a 1) 8. maddenin birinci sında belirtilen sigortalı işe giriş bildirgesi

Detaylı

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR 1 Eylül 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28398 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından; TEBLİĞ İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR 1.1- Amaç Bu Tebliğin amacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar

Detaylı

GENEL SAÐLIK SÝGORTASI ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Pazartesi, 22 Eylül 2008

GENEL SAÐLIK SÝGORTASI ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Pazartesi, 22 Eylül 2008 GENEL SAÐLIK SÝGORTASI ÝÞLEMLERÝ YÖNETMELÝÐÝ Pazartesi, 22 Eylül 2008 Resmi Gazete No 26981 Resmi Gazete Tarihi 28/08/2008 BÝRÝNCÝ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanýmlar ve Genel Ýlkeler Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun;

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; İDARİ PARA CEZALARI 5510 S.K.MD. 102 Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; a) 1) 8 inci maddesinin

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/200 Ref: 4/200

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/200 Ref: 4/200 SİRKÜLER İstanbul, 06.09.2012 Sayı: 2012/200 Ref: 4/200 Konu: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 01.09.2012 tarih ve 28398 sayılı Resmi Gazete de İşveren Uygulama Tebliği yayınlanmıştır. Tebliğ 1

Detaylı

GENELGE 16-380 EK I- GENEL AÇIKLAMALAR:

GENELGE 16-380 EK I- GENEL AÇIKLAMALAR: SOSYAL GÜVENLĐK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (devredilen) Sigorta Đşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanlığı SAYI : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031/614114 ANKARA KONU

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2016 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

AYLIK PR M VE H ZMET BELGES N N KURUMA VER LMES NDE ÖZELL KL DURUMLAR

AYLIK PR M VE H ZMET BELGES N N KURUMA VER LMES NDE ÖZELL KL DURUMLAR AYLIK PR M VE H ZMET BELGES N N KURUMA VER LMES NDE ÖZELL KL DURUMLAR Ekrem TAfiBAfiI* I.G R fi 5510 say l Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas Kanunun 86.maddesi uyar nca iflverenler bir ay içinde

Detaylı

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2014 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM

SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM 23 Ekim tarihinde yayımlanan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Uygulamasında Özellik Arzeden Hususlar başlıklı yazımızın PRİM ORANLARI

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINCA İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ YAYIMLANDI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINCA İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 03.09.2012/160-1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINCA İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11, 12, 80,

Detaylı

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28398)

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28398) İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 01.09.2012 Sayısı: 28398) 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR 1.1- Amaç Bu Tebliğin amacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11,

Detaylı

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 01.09.2012/28398

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 01.09.2012/28398 İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 01.09.2012/28398 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR 1.1- Amaç Bu Tebliğin amacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11, 12,

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011

6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011 6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011 Rafet KALKAN Yeminli Mali Müþavir Hilmi KÝRDAY Yeminli Mali Müþavir I. GÝRÝÞ Meclisin uzun

Detaylı

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 29 Mayıs 2016 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29726 YÖNETMELİK Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 12/5/2010 tarihli

Detaylı

Toplam Hisse (%) Sosyal Güvenlik Destek Primi 7.5 22.5 30 Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi - 1 ila 6,5 1 ila 6,5 Toplam 7.5 23,5 ila 29 31 ila 36,5

Toplam Hisse (%) Sosyal Güvenlik Destek Primi 7.5 22.5 30 Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi - 1 ila 6,5 1 ila 6,5 Toplam 7.5 23,5 ila 29 31 ila 36,5 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (A) BENDİ KAPSAMINDA HİZMET AKDİNE İSTİNADEN ÇALIŞAN SİGORTALILAR YÖNÜNDEN BELGE TÜRLERİ (Uygulamada sıklıkla görülen Belgeler renklendirilmiştir.) 1

Detaylı

Asgari Geçim Ýndirimi

Asgari Geçim Ýndirimi 2007-2 Asgari Geçim Ýndirimi Sirküler Asgari Geçim Ýndirimi Sirküler No. : Elit/2007-2 Ýstanbul, 04 Aralýk 2007 Bilindiði üzere, asgari geçim indirimi, 04.04.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayýmlanan 5615

Detaylı

SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI)

SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI) 5510 - SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI) Ġlgili Madde 102-a/1 102-a/2 102-a/3 102-b 102-b/1 102-b/2 102-b/3 Uygulanacak Ġdari Para Cezasının

Detaylı

DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI

DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI www.nku.edu.tr DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI Varol BOZ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Şube Müdürü 1 Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Sosyal güvenlik açısından da

Detaylı

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları 551 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 219 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle

Detaylı

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Düzenlenmesi Verilme Süresi ve Şekli. Sonradan Verilmesi.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Düzenlenmesi Verilme Süresi ve Şekli. Sonradan Verilmesi. www.mevzuattakip.com.tr Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Düzenlenmesi Verilme Süresi ve Şekli Sonradan Verilmesi Aylık prim ve hizmet belgesi ile ilgili hususlar; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER (28.02.2009 ve 28.09.2009 tarihli değişikliklerle güncellenmiştir.) Mehmet TURŞUCU Mali Hizmetler

Detaylı

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 19.04.2017/54-1 İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ÖZET : 31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince İŞKUR

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI)

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI) İlgili Madde 102-a/1 102-a/2 102-a/3 102-b 102-b/1 102-b/2 102-b/3 102-b/3 102- ikinci fıkra

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/116

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/116 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI 01/01/2014-30/06/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari ücret : 1.071,00 TL 01/07/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari

Detaylı

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere:

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere: 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 2017 Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle ve

Detaylı

Seçilebilecek Kanun Numarası 5084-5615-5746-4447-4857-5510-5921-5225. Sigortalı Hissesi (%)

Seçilebilecek Kanun Numarası 5084-5615-5746-4447-4857-5510-5921-5225. Sigortalı Hissesi (%) 5510 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (A) BENDİ KAPSAMINDA HİZMET AKDİNE İSTİNADEN ÇALIŞAN SİGORTALILAR YÖNÜNDEN BELGE TÜRLERİ 1 NOLU BELGE: HİZMET AKDİ İLE TÜM SİGORTA KOLLARINA TABİ

Detaylı

/145 ÖZET :

/145 ÖZET : 28.09.2009/145 AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 5510 sayılı Yasaya göre

Detaylı

ÖTV. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /58. Sirküler. Baz Yaðlar Ýle Tütün Ve Tütün Mamullerinden Alýnan

ÖTV. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /58. Sirküler. Baz Yaðlar Ýle Tütün Ve Tütün Mamullerinden Alýnan 2008-58 ÖTV Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit - 2008/58 Sirküler Baz Yaðlar Ýle Tütün Ve Tütün Mamullerinden Alýnan Özel Tüketim Vergisi Bakanlar Kurulu'nun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun

Detaylı

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 01.09.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28398 İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ 1- AMAÇ, DAYANAK VE TANIMLAR 1.1- Amaç Bu Tebliğin amacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

Resmi Gazete Sayısı 28009 Resmi Gazete Tarihi 18.08.2011

Resmi Gazete Sayısı 28009 Resmi Gazete Tarihi 18.08.2011 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI)

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) Açıklama Ceza Tutarı Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde

Detaylı

/212 ÖZET :

/212 ÖZET : 24.11.2008/212 AYLIK PRĐM VE HĐZMET BELGESĐNĐN SOSYAL GÜVENLĐK KURUMUNA VERĐLMESĐNE VE PRĐMLERĐN ÖDENME SÜRELERĐNE DAĐR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLĐĞDE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILDI ÖZET : Aylık Prim Ve Hizmet

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NA EKSİK GÜN BİLDİRİMİ UYGULAMASINDA SON DEĞİŞİKLİKLER

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NA EKSİK GÜN BİLDİRİMİ UYGULAMASINDA SON DEĞİŞİKLİKLER SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NA EKSİK GÜN BİLDİRİMİ UYGULAMASINDA SON DEĞİŞİKLİKLER Dr. Resul KURT* Gözde UYGUR** I- GİRİŞ Sosyal güvenlik sistemimizde, çalıştırdıkları sigortalıların çalışma gün sayısını eksik

Detaylı

01 Eylül 2012 tarih ve 28398 sayılı Resmi Gazete de İşveren Uygulama Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

01 Eylül 2012 tarih ve 28398 sayılı Resmi Gazete de İşveren Uygulama Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. MUHASEBE BÖLÜMÜ Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. No: 17 D 12/13/15 İkbal Ticaret Merkezi TR-34365 Teşvikiye-İstanbul Telefon + 90 (212) 310 14 00 Telefax + 90 (212) 327 32

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler SİRKÜLER 2017/16 18.02.2017 tarihli Resmi Gazetede Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) başlıklı muhtasar beyanname ile

Detaylı

SOSYAL GÜVENLÝK REFORMU MU YOKSA SOSYAL GÜVENLÝK ÇIKMAZI MI?

SOSYAL GÜVENLÝK REFORMU MU YOKSA SOSYAL GÜVENLÝK ÇIKMAZI MI? SOSYAL GÜVENLÝK REFORMU MU YOKSA SOSYAL GÜVENLÝK ÇIKMAZI MI? Prof.Dr.Nüvit GEREK* Ülkemizde sosyal güvenlik sisteminin sorunlarý ve bu sorunlarý çözmek için sürdürülen çalýþmalar hemen hemen son on beþ

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı