E2065 v54. Kozdere Hidroelektrik Santrali ADO Enerji CEVRE YONETIM PLANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E2065 v54. Kozdere Hidroelektrik Santrali ADO Enerji CEVRE YONETIM PLANI"

Transkript

1 Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized E2065 v54 Kozdere Hidroelektrik Santrali ADO Enerji CEVRE YONETIM PLANI

2 1. PROJENİN TANIMI ADO Enerji A.S. tarafından Antalya ili, Kumluca ilcesi, Catlı Koyu mevkinde, Alakır Cayı uzerinde kurulu gucu iki uniteden olusmak sureti ile 9,46 MW olan Hidroelektrik Enerji Santrali yapılması planlanmaktadır. Yapılacak proje kanal tipi hidroelektrik santrali olacaktır. Bu nedenle bir su rezervi alanı veya goleti mevcut değildir, mevcut akarsuyun debisinin bir kısmı elektrik uretimi icin kullanılacaktır. Yıllık enerji uretimi yaklasık olarak kwh olacağı hesaplanmaktadır. Kozdere Hes Projesinde yıllık ortalama 42.8 GWh üretim gerçeklestirildiğinde, her yıl yaklasık 27,581 ton karbon emisyonunun atmosfere salınımı önlenmiş olunacaktır. Proje ile ilgili temel teknik bilgiler aşağıda verilmektedir : Genel Bilgiler Yeri : Antalya ili, Kumluca ilcesi, Alakır çayı Tipi : Nehir tipi hidroelektrik santral Proje Durumu : İşletmede Yatırımcı : ADO Madencilik Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.S. Su Alma Tesisi Talveg Kotu : m Kret Kotu : m Kret Boyu : m Max. Su Seviyesi (Q100) : m Dolusavak Kapasitesi (Q100) : m 3 /s Kanal Yeri : Sa Kapasi Tipi : Dikdortgen Kesit (Betonarme U Kesit) Kanal Genislitgen Kesit Kanal Yuksekligen Kesit Boyu : m ( m m m m) Kapasitesi : m 3 /s Tünel Yeri : Sai : 10. Tipi : Atnal m8.50 m m Çappi : Atnal m8.50 m m+95 Boyu : m ( m m m) Kapasitesi : m 3 /s Sifon Yeri : Sai : 10. Tipi : Dairesel Kesit (CTP Boru) Capi : 2.20 m (S2) ve 2.40 m (S1) Boyu : m ( m m)

3 Kapasitesi : m 3 /s Yükleme Havuzu Boyu : m Eni : m Su kotu : m Taban Kotu : m Kapasitesi : 1200 m 3 Santral Binası Boyu : m Eni : m Yüksekliği : m Türbin ve Generator Özellikleri Brut Düşü : m Net Düşü : Büyük Ünite= m, Küçük Ünite= m Tipi : Düşey Eksenli Francis Kurulu Gücü : MW= MW (Büyük) MW (Küçük) Üretilecek Toplam Enerji : 40.69GWh Unite Sayısı : 2. Ünite Debisi : Büyük Ünite=6.60 m 3 /s, Küçük Ünite=3.40 m 3 /s Kuyruk Suyu Kotu : m Proje ile ilgili Devlet Su İşleri (DSİ) projenin etki alanındaki doğal hayatın devamlılığı ve sulama ihtiyacları icin gereken debi miktarı hesaplanmıs ve il cevre ve orman mudurluğu doğa koruma ve milli parklar sube mudurluğu ile taahhutname ve su kullanım anlasması imzalanmıstır. Bu anlasmaya gore son 10 yılın ortalama debi değerinin en az %10 u nehir yatağına can suyu olarak devamlı bir sekilde bırakılacaktır. Elektrik enerjisi uretimi icin bu miktardan arta kalan su kullanılacaktır. Bu bağlamda akarsu uzerinde debimetre olcumleri yapılacak, verilen su miktarı kayda alınacak ve bakanlığa periyodik olarak sunulacaktır. Proje alanına Antalya Finike karayolu üzerinden gidilerek, Kumluca ilçe merkezinden ayrıldıktan sonra Alakır Çayı nı takip eden yoldan ulaşılmaktadır. Regülatör yerinin Kumluca İlçesi ne uzaklığı yaklaşık 20 km dir. Regülatör yeri, 36 o N, 30 o E, yükleme havuzu, 36 o N 30 o E, santral binası, 36 o N 30 o E koordinatlarında yer almaktadır. Proje sahası aşağıdaki haritada gösterilmektedir.

4 Bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacı aciliyeti ve gerekliliği dusunulduğunde; yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmek sureti ile, diğer fosil yakıtlardan enerji elde edilmesi alternatifine gore, dısa bağımlı ve cok daha pahalı kaynak harcamalarından tasarruf sağlanmaktadır. Dış döviz çıkışının azaltılması ile de ulusal ekonomimize buyuk bir katkı sağlanmıs olmaktadır. Aynı zamanda enerji ihtiyacının en yoğun olduğu yerlerden birinde olması ile iletim ve dağıtım hatlarında olusacak kayıplardan da tasarruf sağlanmış olmaktadır. Başka bir bolgede yapılacak elektrik enerjisi yatırımında, enerjinin bölgeye iletiminde en azından % 3 seviyesinde enerji kaybı oluşacaktır. Proje ile bu bolgeye yapılacak iletimin kaybından da tasarruf sağlanmaktadır. Tüm bu koşullar değerlendirildiğinde acıkca gorulmektedir ki proje, surdurulebilir bir kalkınmanın sağlanmasına ve ulusal ekonomimize, çevresel bir olumsuzluk yaratmadan, onemli katkılar sağlamaktadır. 2. PROJENİN TAHMİNİ ETKİLERİ VE ÖNLEMLER Proje kurulu kapasitesi göz önüne alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Kapsam Dışı olarak değerlendirilmiştir. Gold Standard çalışmaları kapsamında yapılan değerlendirmeler ve sonuçları ise aşağıda özetlenmektedir. Sürdürülebilir kalkınmaya katkı: Bu proje bölgenin sürüdürülebilir kalkınmasına aşağıda belirtilen yollarla önemli katkılar sağlamaktadır:

5 Yerel şebekede büyük oranda fosil yakıtla üretilen elektrik enerjisinin yerini alarak sera gazı emisyonunu azaltmak. Hem yapım aşamasında hem de işletme aşamasında bölgesel istihdam yaratmaktadır. Bugün itibariyle Türkiye de işsizlik oranı %11,2 dir. Projenin etkisi temel olarak bölgeseldir. 8 kişi özellikle bu proje için işe alınmıştır. İnşaat ekipman-malzemelerinin ve taşeronların lokal olarak temin edilmesi bölgesel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Fosil yakıt kullanılarak yapılan elektrik üretimi nedeniyle ortaya çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partiküller gibi çevre kirliliğine neden olan maddelerin azalmasına katkı sağlamak. Türkiye nin elektrik ithalatına bağımlılığının azaltılması. Antalya bölge içi elektrik iletim sisteminin stabilizasyonu. Proje özellikle sel zamanlarında toprak erozyonunun azalmasına yardımcı olacak. Sürdürülebilir kalkınma matrisinden çıkarılan sonuçlar: Gold Standart gerekliliklerine gore, proje sürdürülebilir kalkınma indikatörleri çerçevesinde değerlendirilmelidir. Projenin ülkenin sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısı, global olarak çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilir kalkınmayı baz almıştır. Matris Tablo 1 de verilmektedir.

6 İndikatörler aşağıda detaylı olarak açıklanmaktadır. 1. Su kalitesi (0): Devlet Su İşleri (DSİ) doğal yaşamın korunması ve bölgedeki sulama ihtiyaçları için gerekli olan su akış miktarını hesaplamıştır.çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılan su kaynakları kullanımı anlaşmasına gore nehirde akışa bırakılması gereken su miktarı 200 lt/sn dir. Bu miktar proje taraflarınca %50 artırılarak 300 lt/sn ye çıkarılmıştır ve su yatağına düzenli olarak bırakılmacaktır. Geri kalan sui se elektrik üretiminde kullanılacaktır. Bu bağlamda su yatağında akım ölçümleri gerçekleştirilecek ve nehirde bırakılan su miktarı kayıt altına altınıp Çevre ve Orman Bakanlığı na raporlanacaktır. Bu şekilde, projenin nedeniyle su kalitesine herhangi belirgin bir etkinin olmayacağı sonucuna varılmıştır. 2. Hava Kalitesi (1): Sunulan proje, şebekedeki fosil yakıtlı elektrik üretiminin yerini almasından dolayı, sera gazı dışındaki NO x ve So x gazı emisyonunu azaltmaktadır. Yapım ve işletme aşamasında, endüstriyel tesislerin neden olduğu hava kirliliği

7 kontrolü regülasyonları ile uyumluluk göstermelidir. Ulusal şebekenin yüksek kurulu gücü dikkate alındığında, proje hava kalitesinde az bir gelişmeye neden olacaktır. Bu bakımdan bu indikatörün skoru +1 dir. 3. Diğer kirleticiler (0): Sunulan proje, şebekedeki fosil yakıtlı elektrik üretiminin yerini almasından dolayı, aynı zamanda koku emisyonunu azaltmaktadır. Bunun yanında endüstriyel tesislerin neden olduğu hava kirliliği kontrolü regülasyonları muhtemel çevre kirleticilerinin kontrolünü garanti etmektedir. Ulusal şebekenin yüksek kurulu gücü dikkate alındığında, proje hava kalitesinde az bir gelişmeye neden olacaktır. Bu bakımdan bu indikatörün skoru 0 dır. 4. Toprak durumu (1): Su alım yapısı gelen suyun akış hızını yavaşlatacağından dolayı, özellikle taşkın zamanlarında toprak erozyonunun azalmasına yardım edecektir. 5. Biyoçeşitlilik (0): DSİ ye gore nehirde doğal akışına bırakılması gereken su miktarı 200lt/sn dir. Gerekli miktardan daha fazla miktardaki su (300lt/sn) nehir akışına bırakılacaktır. Bu da sudaki habitatın korunmasını sağlayacaktır. Bunun yanında balık göçünün sağlanması için özel kanallar yapılacaktır. Bu yüzden nehir tipi (kanal tipi) santral olan Kozdere hidroelektrik projesinin uygulanması sırasında biyoçeşitlilik anlamında herhangi büyük bir değişiklik beklenmemektedir. 6. İstihdam (iş kalitesi) (+2): ADO Enerji iş gücünü yakındaki köylerden sağlayacak ve onlara projenin sağlıklı işlemesi için gerekli eğitimleri verecek. Bunun yanında, türbin tedarikçisi kontratında ilgili personeli kurulum, başlangıç ve diğer ilgili konularda eğitme yükümlülüğü bulunmaktadır. 7. Yoksulların geçimi (+1): Köyü ikamet edenlerin tarlalarına bağlayan yolların ve ADO Enerji tarafondan yapılan köprünün bölgenin ekonomik ve altyapısal gelişmesine katkıda bulunacağı beklenmektedir. Bu yüzden bu indikatörün skoru +1 dir. 8. Elektrik erişimi (+1): Antalya nın bölgesel iletim sisteminde büyük enerji talebine kıyaslaçok düşük miktarda elektrik üretimi vardır. Bu sistemden çok büyük miktarda enerji çekilirken, beslenen miktar çok düşüktür ki bu da sistemin dengesini bozmaktadır. Kozdere projesi ile üretilen enerji sistemin stabilize olmasına yardım edecektir. Bunun dışında bölgedeki kaçak ve iletim kayıpları azalacaktır. Her ne kadar proje sistemde önemli bir gelişme kaydedilmesini sağlayacaksa da, bu indikatör izlenme zorluğu nedeniyle +1 olarak puanlanmıştır. 9. Kötü durumda olan köy camisi firma ve proje taraflarınca onarılmış ve yenilenmiştir. Bu indikatörün skoru +1 dir.

8 10. İstihdam (sayısal)(+2):proje yapım ve işletme aşaması boyunca yerel ve bölgesel istihdam saplayacaktır. Tamamı yerel köylerden olmak üzere 8 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Türkiye nin işsizlik oranı ve projen sahasının yanındaki köyün daha iyi istihdam olanaklarına sahip meskenlere uzak olması göz önüne alındığında, bu indikatör +2 olarak puanlanmıştır. 11. Ödeme dengesi (sürdürülebilirlik) (+1): Yeni personel bordrolu olarak işe alınacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu na kayıtlı olacaktır. 12. Teknolojik yeterlilik (0): ADO enerji bu projenin yapımında yerel üreticilerle çalışmıştır. Bu, yenilenebilir enerji üretiminde ülkenin yeterliliğini artıracaktır. Fakat bu indikatör etkisinin az olması nedeniyle 0 olarak puanlanmıştır. Gold Standart gereksinimlerini karşılamak için sürdürülebilirlik matrisinin her bir bölümünün skorunun pozitif olması, toplam skorun positif olması ve herhangi bir indikatörün -2 olarak skorlanmaması gerekmektedir. Bu proje Gold Standart ı karşılayacak olan 3 tane gerekliliğin hepsini yerine getirmektedir. Projeye ait etki-önlem (Çevre Yönetim Planı) ve izleme tabloları (Çevre İzleme Planı) Ek:1 de sunulmaktadır. 3. PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ TOPLANTILARINA AİT BİLGİLER Projenin etki alanı Caltı koyu kapsamaktadır. Koylerin toplantı amacı ile Catlı Koyu İlkoğretim Okuluna çağırılmıştır. Toplantı 18/03/2008 tarihinde gerceklestirilmistir. Toplantı yaklasık 2 saat sürmüştür. Toplantı daveti toplantıdan 1 hafta once Antalya Ekspres gazetesinde yayınlanmıstır. Toplantı yerel dil olan Turkce olarak gerceklestirilmistir. Proje kapsamında gerçekleştirilen halkın bilgilendirilmesi toplantısına ait bütün detaylar (katılımcı listesi, gazete ilanları, tartışılan konular ve sonuçlar) ekte yer alan Ön Paydaşlar Toplantısı Raporu nda yer almaktadır. Ön Paydaşlar Toplantısı Raporu Ek: 2 de verilmektedir.

9 ÇEVRESEL YÖNETİM PLANI - ETKİ AZALTMA KISMI Ek : 1.a Aşama Konu Etki Azaltma Önlemi Sorumluluk* Yerleşim -Şantiye binaları ormanlık alanların yakınında kurulmayacaktır. İnşaat İnşaat İnşaat I. Şantiye binalarının yerleşimi and işçi barakaları için altyapı hizmetleri II. İnşaat katı atık yönetimi (toprak, kaya, paketleme malzemesi, vb.) -Şantiye binaları en azından aşağıdaki koşullara uyacaktır: (a) Korunan alanların 1 km uzağında olacaktır. (b) Herhangi bir yüzey suyuna 50 metre uzaklıkta olacaktır ve (c) Herhangi bir şehre ya da kültürel varlığa 1 km uzaklıkta olacaktır. Servisler (a) Şantiye binaları için su Kumluca Belediyesi'nden satın alınacaktır. (b) Kozdere'deki ana kampa kompakt bir su arıtma ünitesi kurulacaktır. Arıtılmış su en azından izin verilen su deşarj kriterlerine göre ulaşacaktır ve sonrasında Alakır nehrine verilecektir. (c) Geri dönüştürülebilir katı atık uygun depolama alanlarında toplanacaktır ve sonrasında geri dönüşüm firmalarına verilecektir. (d) Şantiye alanındaki çöpler çöp bidonlarına konulacak ve periodik olarak Kumluca Belediyesi tarafından toplanacaktır. - Şantiye alanı iş tamamlandıktan sonra uygun hale getirelecektir. - Çıkan kayalar mümkün olduğunca inşaat işleri için kullanılacaktır; fazlası lisanslı depolama alanlarına konulacaktır. - Üst toprak depolanacak ve erozyonu engellemek üzere üstü kapatılacaktır. İnşaat tamamlandıktan sonra toprak orjinal yerine konulacak ve bitkilendirilecektir. - Elektrik ekipmanlarına ait paketleme malzemesi mümkünse geri dönüştürülecektir aksi taktirde Kumluca Belediyesi tarafından toplanacaktır. - Orman yangınlarının engellenmesi için ateş yakılmasının sınırlandırılması. Çevre Danışmanı Alt üstlenici (Taşeron firma) - Çevre Danışmanı

10 III. İnşaat makine ekipman egsoz emisyonları IV. İnşaat ekipman depolanması V. Gürültü VI. Toz - İnşaat makinelerinin geçerli çalışma izinlerinin olup olmadığının kontrol edilmesi - Beş dakikadan fazla boşta çalışan motorların durdulması. - Depolama alanı oluşturmak için ağaç kesiminin engellenmesi - Yağ kaçaklarının toprağı kontamine etmemesi için ekipmanların geçirimsiz bir yüzeye yerleştirileceklerdir. - Depolama alanları yüzey sularından en az 50 metre uzağa, yerleşim merkezleri dışına yerleştirilecektir. - İnşaat sadece gün içinde (07:00-19:00) gerçekleşecektir. - Gürültü seviyesi Çevresel Gürültü Kontrolü ve Yönetim Yönetmeliği'nde belirtilen limitler içinde tutulacaktır. Eğer gürültü seviyesi belirtilen değerleri aşarsa (patlatma dışındakiler) koruma duvarları gibi önlemler alınacaktır. - Yüksek derecede gürültüye maruz kalan işçiler kulak tıkacı ya da kulaklık kullanacaktır. - Eğer inşaat akşam devam edecekse yerel halk bir hafta öncesinden bilgilendirilecektir. - Kuru ve rüzgarlı durumlarda kamyonların geçtiği yerel yollarda ve diğer inşaat alanlarında su püskürtme yapılacaktır. - Tozlu malzeme transport sırasında branda ile örtülecektir. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Alt üstlenici A.Ş. - Alt üstlenici A.Ş. - Sub-contractor - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Alt üstlenici VII. İşçi güvenliği VIII. Toprak erozyonu ve toprak kayması - Üstlenici inşaat çalışmasına başlamadan iki hafta önce sağlık ve güvenlik planı hazırlamakla yükümlüdür. Sonrasında yatırımcı firma (ADO Madencilik) bunu gözden geçirip onaylar. İşçiler sağlık taramasına tabi tutulurlar ve sağlık ve güvenlik eğitimi verilirler. Halk sağlık eğitimi de inşaat programının bir parçasıdır. - Kask, çalışma ayakkabısı, kulak koruması, toz filtresi ve bunun gibi gerekli güvenlik gereçleri sağlanacak ve çalışanlar tarafından kullanılması zorunlu olacaktır. - Herhangi bir enerji iletim kulesi ya da diğer bir yapı yüksek eğimli alanlarda (>30 ) yerleştirilmeyecektir. - Eğimli alanlarda çalışmaktan kaçınılamıyorsa yapılar eğimde en az hafriyat yapılacak şekilde dizayn edilmelidir. Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Alt üstlenici A.Ş. - Sub-contractor

11 - İnşaat kuru koşullarda gerçekleşecektir. IX. Mevcut yollar X. Ulaşım yolları yerleşimi ve inşaası XI. Enerji nakil hattı rotası ve inşaası XII. Tarihi, arkeolojik ve kültürel eserler ve yerel ve uluslararası kültürel varlık alanları ve yapıların bulunması - Siltasyonu önlemek için set, çökertme havuzu ya da diğer pislik tutucu cihazlar inşa edilecektir. - Mevcut yollarda ekstra trafiğin minimize edilmesi - Yolların herhangi bir hasar oluşmadan tamir edilmesi - Yollar çamursuz, birikintisiz ve engelsiz bırakılacaktır. - Mümkünse mevcut bağlantı yollarının kullanılması - Mümkün olduğunca ağaç kesiminden ve ekonomik olarak üretken toprakların yok edilmesinden kaçınılması - Eğer mümkünse mevcut kadastro yolları kullanılacaktır. - Göçmen ve yerel kuş rotaları ve kısmen korunan alanlardan kaçınılacaktır. (Ör: Ramsar alanları) - Kazılar ve inşaat sırasında herhangi bir tarihi, kültürel ve arkeolojik varlığın bulunması durumunda kazı/inşaat derhal durdurulacak ve Kültür ve Müze İl/Belediye Müdürlüğü konu ile ilgili bilgilendirilecektir. Hiçkimsenin alandan parça almasına veya alana zarar vermesine izin verilmeyecektir. Bu tür hareketler uzaklaştırma ve kontrat iptaline sebebiyet verecektir. İnşaat çalışmasına inceleme ve yönetimin yazılı onayından sonra devam edilecektir. - Eğer enerji nakil hattı ya da ulaşım yolu veya herhangi bir yapı mezarlıklar üzerinden geçiyorsa yeri değiştirilecektir. Eğer bu kaçınılmazsa etkilenen halk için özel bir bilgilendirme yapılıp yerel inanış, gelenek ve göreneklere uygun olarak mezarların yerlerini değiştirmek için uygun yollar aranacaktır. Mezarlıkların üzerine herhangi bir kule ayağı yerleştirilemez. Alt üstlenici - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Alt üstlenici - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı A.Ş. - Alt üstlenici -Müze Müdürlüğü -İl Kültür ve Doğa Varlıkları Koruma Kurulu XIII. Hammadde tedariği Alt projeler için sağlanan bütün malzemelerin (ör: taş, beton, kum, vb.) yasal çalışma ruhsatına sahip tedarikçilerden temin edilecektir. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı XIII. Tehlikeli madde yönetimi (yakıtlar, yağlar, patlayıcılar, vb.) - Her türlü tehlikeli madde geçirimsiz yüzey üzerinde, iyi havalandırılmış bina içinde kullanılmadığı durumda kilitli ve korumalı bırakılmalıdır. Ayrıca bu alanın halka kapalı ve yüzey sularına en az 50 metre uzaklıkta olması gerekmektedir. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Alt Üstlenici- Çevre Danışmanı

12 - Kamyonların ve bütün inşaat araçlarının bakımı ve yağ değişimleri komşu şehirlerde yetkili servis istasyonlarında yapılacaktır. Acil bir durum sırasında inşaat alanında da yapılabilir fakat bu durumda atık yağlar bir varilde toplanarak servis merkezlerine yollanacaktır. - Nüfus yoğunluğu olan ve ormanlık alanlardan uzak durulacaktır. XIV. Balık geçidi - Her tür balığın doğal yaşamını korumak için bir balık geçidi yapılacaktır. Bütün balık türlerinin rahat bir şekilde Alakır Nehri üzerinde ilerleyebilmeleri için balık geçidi projesi ve inşası bir hidrobiyolog yardımı ile yapılacaktır. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. -Çevre Danışmanı XV. Orman kaybı - Şantiye alanı mümkün olduğunca ağaçlık alandan mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışılacaktır. Eğer yok edilen bir ormanlık alan varsa inşaat sonrası buranın tekrar ağaçlandırılması sağlanacak ya da diğer bir alana aktarılacaktır. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı İşletme İşletme Ses (enerji santralinden kaynaklanan) Çalışan güvenliği Evsel atık su (operasyon personeli) - Ekipman ses izolasyonu yapılmış binalarda bulundurulmalı ve/veya sesi emmesi için gürültülü ekipmanın etrafına ağaç veya ağaçsı bitkiler ekilmelidir. - Yüksek derecede gürültüye maruz kalan işçiler kulak tıkacı ya da kulaklık kullanacaktır. - İşçiler şağlık taramasına tabi tutulacak ve sağlık ve güvenlik eğitimleri verilecektir. - Kask, çalışma ayakkabısı, kulak koruması, toz filtresi ve bunun gibi gerekli güvenlik gereçleri sağlanacak ve çalışanlar tarafından kullanılması zorunlu olacaktır. - Bütün operasyonal aktiviteler ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü'ne uygun gerçekleştirilecektir. - Evsel atık su geçici olarak isole edilmiş yeraltı septik tankta depolanacak ve periodik olarak Kumluca Belediyesi tarafından toplanılacaktır. Çevre Danışmanı Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı Evsel katı atık (operasyon personeli) - Geri dönüştürülebilir katı atık uygun depolama alanlarında toplanacaktır ve sonrasında geri dönüşüm firmalarına verilecektir. - Evsel çöpler çöp bidonlarına konulacak ve periodik olarak Kumluca Belediyesi tarafından toplanacaktır. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çevre Danışmanı

13 Doğal hayatın sürekliliği ve biyoçeşitliliğin korunması için bırakılacak minimum debi (can suyu) Balık geçidi ve doğal hayatın korunması - Çökertme havuzunda biriken çamur ve kumlu toprak periodik olarak toplanacaktır. Eğer toprak tarımsal aktivitelerde kullanmaya uygunsa çevre çiftçilere verilecektir. DSİ ye göre nehirde nehirde doğal akışına bırakılması gereken su miktarı 200 lt/sn dir. Gerekli miktardan daha fazla miktardaki su (300 lt/sn) nehir akışına bırakılacaktır. Bu da sudaki habitatın korunmasını sağlayacaktır. Balıkların yaşamının sürekliliğinin sağlanması, sucul ortamdaki doğal dengenin bozulmaması ve balıkların akarsuyun kaynağına gidip gelmelerini sağlamak amacıyla balık geçidi yapılacaktır. Regülatörde yapılması planlanan balık geçidi sayesinde balıkların su yatağında ilerlemeleri sağlanmış olacaktır. - Ado Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. -Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel

14 ÇEVRE YÖNETİM PLANI - İZLEME BÖLÜMÜ Ek: 1.b Konu İzlenecek Olan Parametreler Nelerdir? İzlenecek parametreler Nerededir? İzlenecek Parametreler Nasıl İzlenecektir / Ne tip izleme ekipmanı kullanılacaktır? İzlenecek parametreler ne zaman veya ne sıklıkta izlenecektir? Kim Tarafından İzlenecek veya Sorumlu Olanlar İnşaat Dönemi - Şantiye lokasyonu - Şantiye yerleşimi - 3 ayda bir, eğer uygun olmayan uygulamalar tespit edilirse daha sık (örneğin haftada bir) I. Şantiye binalarının yerleşimi ve işci barakaları için altyapı hizmetleri - İçme ve kullanma suyu tedariği, atıksu ve evsel katı atık için yapılan düzenlemeler - İçme ve kullanma suyunun kulanıldığı, atıksu ve evsel atık oluşan yerler Görsel - 3 ayda bir, eğer uygun olmayan uygulamalar tespit edilirse daha sık (örneğin haftada bir) Çevre Danışmanı - Yatırım tamamlandığında şantiye sahası uygun şekilde eski haline getirildimi? - Şantiye sahası - İnşaat işleri tamamlandığında II. İnşaat katı atık yönetimi (toprak, kaya, paketleme malzemesi, vb.) - Ambalaj atıklarının depolanması ve geri dönüştürülebilir malzemenin ayrıştırılma uygulamaları - Taş ve toprağın tekrar kullanımı ve/veya depolama uygulamaları - Atık depolama sahaları - Taş ve toprağın döküldüğü ve/veya depolandığı sahalar Görsel 3 ayda bir, eğer uygun olmayan uygulamalar tespit edilirse daha sık (örneğin haftada bir) Çevre Danışmanı

15 - Üst toprak (tarım toprağı) geçici depolama alanlarının uygunluğu (üstünün kapatılmış ve erozyon önlemlerinin alınmış olması), bu sahalara ihtiyaç bittikten sonra uygun şekilde eski haline getirilmesi ve ağaç/bitki ekiminin yapılması - Tarım toprağı depolama sahaları ve iş tamamlandıktan sonra ağaç/bitki ekimi yapılacak sahalar - Türkiye kanunlarına uygun araç ruhsatı - Proje sahası girişinde - Araç inşaat sahasına girerken bir kez III. İnşaat makine ekipman egsoz emisyonları - Kullanılmayan araçların boşta çalışma (rölanti) süreleri Görsel - İnşaat sahası 3 ayda bir, eğer uygun olmayan uygulamalar tespit edilirse daha sık (örneğin haftada bir) Çevre Danışmanı - Depolama sahası oluşturmak için ağaç kesimi? IV. İnşaat ekipman depolanması - Yer seçiminde yerleşim merkezlerinden ve yüzey sularının olduğu yerlerden sakınıldı mı? İnşa ekipmanlarının yerleştirilmesi öngörülen depolama sahaları Görsel Bir kez, saha seçimi yapılrken Çevre Danışmanı - Ekipmanlar geçirgen olmayan zeminlere mi konumlandırılıyor? - İnşaat V. Gürültü faaliyetlerinin yapıldığı çalışma - İnşaat sahası saatleri - Ses bariyeri gerektiren yerlerde ses bariyeri var mı? (Eğer gerekli ise) - Saha gözlemi - Ayda bir - Görsel - Ayda bir Çevre Danışmanı

16 - Yükses ses seviyesine maruz kalan çalışanlara kulaklık veya kulak tıkacı sağlandı mı ve bu çalışanlar tarafından kullanılıyor mu? - Görsel - Ayda bir - Mesai saatleri dışında inşaat çalışması yapılması durumunda yerel halk en az 1 hafta önce bilgilendirilmelidir. - Etkilenen yerel halk ile görüşülerek - Mesai saati dışı inşaat çalışması yapılacak günden 1 hafta önce VI. Toz - Su püskürtme işlemi düzgün yapılıyor mu? - Tozuyan malzemelerin nakliye ve depolama sırasında üstlerinin örtülmesi düzgün yapılıyor mu? - Uygun bir sağlık ve güvenlik planı hazırlanmış mı? - İnşaat sahası ve ulaşım yolları - İnşaat sahası ve ulaşım yolları Görsel - Görsel (teyit için sağlık ve güvenlik planının bir kopyesi ile) - Sıcak, kuru ve rüzgarlı hava koşullarının olduğu durumuda - Ayda bir - Çalışanın fiziksel aktiviteye başlamasından önce Çevre Danışmanı VII. İşçi güvenliği - Çalışanlara güvenlik ekipmanları sağlanmış mı ve bu ekipmanlar çalışanlar tarafından kullanılıyormu? Çalışanların görevlerini yaptığı sahalarda - Görsel - Haftada bir. İhlaller görüldüğü taktirde daha sık olarak (ve rastgele) Çevre Danışmanı - Kuru sezonda inşaat devam ediyor mu? İnşaat sahası İnşaat faaliyetleri başlamadan önce VIII. Toprak erozyonu ve toprak kayması İnşa sahalarının eğimi <30 0? Uygun silt yakalama (set) systemi uygulanıyor mu? Toprak kayma ve erozyon riski olan sahalar Görsel Sağanak yağış sırasında veya hemen sonrasında Çevre Danışmanı

17 IX. Mevcut yollar Durumu ve temizliği Şantiye sahasından 1 km uzaklığa kadar Saha ziyareti/görsel İnşaat sırasında haftada bir. İhlaller görüldüğü taktirde daha sık olarak (ve rastgele) Çevre Danışmanı X. Ulaşım yolları yerleşimi ve inşaası XI. Enerji nakil hattı rotası ve inşaası Güzergah belirlenirken ilave inşaat, ağaç kesimi ve verimli toprakların kullanımı minimum olacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Güzergah belirlenirken ilave inşaat, ağaç kesimi ve verimli toprakların kullanımı minimum olacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Göçmen kuş rotaları, Ramsar sahaları, vs. gibi doğal koruma alanlarından uzak olunmalıdır. Ulaşım güzergahı yolları Enerji Nakil Hattı Güzergahı Planların görsel olarak incelenmesi ve saha ziyareti Planların görsel olarak incelenmesi ve saha ziyareti İnşaat önce başlamadan İnşaat başlamadan önce Çevre Danışmanı Çevre Danışmanı Rastlantı eseri kültürel bir değerin bulunması Tüm hafriyat sahalarında Yetkililer bilgilendirildi mi ve uygun prosedürler takip edildi mi? XII. Tarihi, arkeolojik ve kültürel eserler ve yerel ve uluslararası kültürel varlık alanları ve yapıların bulunması Yerel önemi olan mezarlıklar ve diğer yapılar (doğal veya insan yapımı) Planlanan enerji nakil hattı veya yeni ulaşım yolları boyunca Etkilenen yerel gruplarla uygun şekilde danışılıp danışılmadığını tespit etmek için bu gruplarla konuşarak İnşaat sırasında Taşeron firma - Çevre Danışmanı XIII. Hammadde tedariği Tedarikçilerin faaliyet lisanslarının geçerliliği Proje sahası girişinde veya tedarikçilerin ofisinde Lisansın incelemesi görsel Malzeme tedariği için anlaşma imzalamdan önce Taşeron Firma

18 XIII. Tehlikeli madde yönetimi (yakıtlar, yağlar, patlayıcılar, vb.) Depolama saha zemini geçirgen olmayan bir zemin mi ve çitle çevirili, kilitli ve iyi havalandırmalı mı? Bulunduğu yer yerleşim merkezlerinden uzak mı? XIV. Balık geçidi Balık geçidinin uygunluğu Tehlikeli malzeme depolama sahası Binanın ve sahanın görsel incelenmesi İnşaat sahası Planların görsel incelenmesi, saha ziyareti. İnşaat başlamadan önce ve sonrasında 3 ayda bir. Uygun olmayan uygulamalar görüldüğü taktirde daha sık olarak. İnşaat başlamadan önce ve sonrasında 6 ayda bir. uygun olmayan uygulamalar görüldüğü taktirde daha sık olarak. Taşeron firma - Çevre Danışmanı Hidrobiyolog XV. Orman kaybı Ağaç kesimi, orman sahasının ağaçsızlandırılması (neler yapıldı, kaç ağaç kesildi, ne kadar alan ağaçsızlandırıldı, vs.) Proje sahası ve diğer sahalar (depolama alanları, ulaşım yolları, enerji nakil hattı rotası, vs.) Görsel Saha açma çalışmaları öncesinde Çevre Danışmanı Ses (enerji santralinden kaynaklanan) İşletme Dönemi Ses seviyesi Santral binası veya yakınları Ses emici(azaltıcı) En yakın yerlaşim önlemler alındı mı? yeri (eğer şikayet (bina yapımı, ağaç varsa özellikle dikimi, ses bariyeri yapılmalı) yapımı, vs.) db metre (ses seviyesi ölçüm cihazı) Görsel 3 ayda bir veya yerel halk tarafından şikayet var ise şikayetin hemen ardından. Çevre Danışmanı Çalışan güvenliği Uygun sağlık taraması ve güvenlik eğitimi yapıldı mı? Çalışanların görevlerini gerçekleştirdikleri sahalarda. - Görsel (teyit için sağlık ve güvenlik raporlarının bir kopyesi ile) 3 ayda bir veya çalışanlar tarafından şikayet var ise şikayetin hemen ardından. Çevre Danışmanı - Çalışanlara güvenlik ekipmanları sağlanmış mı ve bu ekipmanlar çalışanlar tarafından kullanılıyormu? Görsel

19 Türk İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliklerine uygunluk Görsel Dizaynı uygun foseptik tankı uygun şekilde monte edilmiş mi ve düzgün çalışıyor mu? Görsel (sistem dizaynı ve inşası) Before start of operations Evsel atık su (operasyon personeli) Foseptik tankındaki evsel atıklar düzenli olarak Kumluca Belediyesince alınıyor mu? Foseptik tankının çevresi ve foseptik tankının altındaki yeraltı suları Görsel 3 ayda bir veya çalışanlar tarafından şikayet var ise şikayetin hemen ardından. Çevre Danışmanı Atıklar Kumluca Belediyesi tarafından düzenli olarak (en az haftada bir) toplanıyor mu? Evsel katı atık (operasyon personeli) Geri dönüştürülebilir atıklar ve biriken killi ve kumlu toprak uygun firmalara/kişilere veriliyor mu? Personelin yaşadığı ve çalıştığı genel alanlar ve geçici atık depolama sahası Görsel İki haftada bir, eğer gözlemler sonucu uygun olmayan uygulamalar tespit edilirse daha sık (haftalık veya günlük) Çevre Danışmanı Geçici sahaları şekilde mu? depolama uygun korunuyor Can suyu (minimum debi) Gerekli miktarda can suyu bırakılıyor mu? Regülatör sonrası Akım Gözlem İstasyonu yerinde Debi ölçer ile ölçüm ve kayıt tutma Sürekli A.Ş. Balık geçidi Balık geçidi doğru şekilde çalışıp çalışmıyor mu? Regülatörde Gözlemsel Balıkların göç dönemlerinde A.Ş.

20 Ek: 2

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

E2065 v56. Horyan Hidroelektrik Santrali Horyan Enerji A.S. CEVRE YONETİM PLANI

E2065 v56. Horyan Hidroelektrik Santrali Horyan Enerji A.S. CEVRE YONETİM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized E2065 v56 Horyan Hidroelektrik Santrali Horyan Enerji A.S. CEVRE YONETİM PLANI 1. PROJENİN

Detaylı

Camlica III Hidroelektrik Santrali Camlica Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI

Camlica III Hidroelektrik Santrali Camlica Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized E2065 v58 Camlica III Hidroelektrik Santrali Camlica Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM

Detaylı

Muradiye Hidroelektrik Santrali Muradiye Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI

Muradiye Hidroelektrik Santrali Muradiye Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized E2065 v55 Muradiye Hidroelektrik Santrali Muradiye Elektrik Uretim A.S. CEVRE YONETIM

Detaylı

Otluca I - II Boguntu Hidroelektrik Santrali Beyobasi Enerji Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI

Otluca I - II Boguntu Hidroelektrik Santrali Beyobasi Enerji Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Otluca I - II Boguntu Hidroelektrik Santrali Beyobasi Enerji Uretim A.S. CEVRE YONETIM

Detaylı

E2065 v57 Yuce HES Hidroelektrik Santrali. Menerji Elektrik Uretim Dagitim Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. CEVRE YONETİM PLANI

E2065 v57 Yuce HES Hidroelektrik Santrali. Menerji Elektrik Uretim Dagitim Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. CEVRE YONETİM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized E2065 v57 Yuce HES Hidroelektrik Santrali Menerji Elektrik Uretim Dagitim Pazarlama Sanayi

Detaylı

SUARI MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK ENERJİ Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ATİLLA REGÜLATÖRÜ VE HES ÇEVRE YÖNETİM PLANI

SUARI MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK ENERJİ Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ATİLLA REGÜLATÖRÜ VE HES ÇEVRE YÖNETİM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized SUARI MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK ENERJİ Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ATİLLA REGÜLATÖRÜ VE

Detaylı

BGT MAVİ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM TİC. A.Ş. 8,566 MW SUKENARI HİDROELEKTRİK SANTRALI PROJE BİLGİ NOTU

BGT MAVİ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM TİC. A.Ş. 8,566 MW SUKENARI HİDROELEKTRİK SANTRALI PROJE BİLGİ NOTU BGT Mavi Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret SU KENARI HİDROELEKTRİK SANTRALİ BGT MAVİ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM TİC. A.Ş. 8,566 MW SUKENARI HİDROELEKTRİK SANTRALI PROJE BİLGİ NOTU

Detaylı

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN)

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ İÇİN GENEL BAKIŞ AÇISI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HİDROELEKTRİK SANTRAL AZALTMA PLANI Safha Konu Azaltım Ölçümü İnşaat Safhası

Detaylı

ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. MURATLI REGÜLÂTÖRÜ, HES & BETON SANTRALİ PROJESİ. ÇEVRE YÖNETİM PLANI ve İZLEME PLANI

ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. MURATLI REGÜLÂTÖRÜ, HES & BETON SANTRALİ PROJESİ. ÇEVRE YÖNETİM PLANI ve İZLEME PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. MURATLI REGÜLÂTÖRÜ, HES & BETON SANTRALİ PROJESİ ÇEVRE YÖNETİM

Detaylı

A.S. CEVRE YONETIM PLANI

A.S. CEVRE YONETIM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Ceyhan Hidroelektrik Santrali Enova Enerji Uretim A.S. CEVRE YONETIM PLANI E2065 v65

Detaylı

PRESTİJ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.

PRESTİJ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized PRESTİJ ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ÇEVRE YÖNETİM PLANI GİRESUN İLİ, ÇAMOLUK İLÇESİ ANKARA

Detaylı

SOKE RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ PROJESİ, TÜRKİYE

SOKE RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ PROJESİ, TÜRKİYE SOKE RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ PROJESİ, TÜRKİYE Bu doküman, Söke Rüzgar Enerji Santrali Projesi nin (Söke RES) Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEİAŞ 154kV (Hirfanlı-Cihanbeyli)Brş.-KuluTM EİH TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154kV (Hirfanlı Cihanbeyli) Brş.- Kulu TM Enerji İletim Hattı ÇEVRE YÖNETİM PLANI ( Ankara- Konya ) ANKARA

Detaylı

İÇDAŞ BİGA RES PROJESİ BİLGİLENDİRME NOTU

İÇDAŞ BİGA RES PROJESİ BİLGİLENDİRME NOTU İÇDAŞ BİGA RES PROJESİ BİLGİLENDİRME NOTU PROJENİN AMACI Projenin amacı rüzgar enerjisinden elektrik üretmek, ham madde sıkıntısı ve dışa bağımlılığı azaltmak, enerji üretiminde pörtföy çeşitliliği yaratmaktır.

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEİAŞ 154 kv Ilgın TM TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Ilgın TM ÇEVRE YÖNETİM PLANI (KONYA İLİ ) ANKARA AĞUSTOS 2009 1 TEİAŞ 154 kv Ilgın TM BÖLÜM - 1 GENEL İLKELER 2 TEİAŞ 154

Detaylı

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce İÇERİK Enerji Kaynakları HES Faaliyetlerinin Aşamaları Düzce İlindeki HES Faaliyetleri Karşılaşılan Çevresel Sorunlar Çözüm

Detaylı

NEHİR TİPİ HİDROELEKTRİK SANTRAL PROJELERİNDE ÇED SÜRECİ

NEHİR TİPİ HİDROELEKTRİK SANTRAL PROJELERİNDE ÇED SÜRECİ NEHİR TİPİ HİDROELEKTRİK SANTRAL PROJELERİNDE ÇED SÜRECİ İhsan Kaş 1, Korhan Altındal 2 Özet Nehir Tipi Hidroelektrik Santraller bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne, tipine göre farklılıklar gösterir. Bu farklılıklarda

Detaylı

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisine olan ihtiyaç, sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden

Detaylı

Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu

Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

1 Proje Tanımı. Şekil 1: ME-SE güneş enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattı nın (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1

1 Proje Tanımı. Şekil 1: ME-SE güneş enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattı nın (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1 1 Proje Tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi

Detaylı

ÇAKIRLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ

ÇAKIRLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ ÇAKIRLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ Bu doküman, Çakırlar Hidroelektrik Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve projeye ait

Detaylı

Güvenli çalışma uygulamalarını sağlamak Şikâyet mekanizmasını oluşturmak,

Güvenli çalışma uygulamalarını sağlamak Şikâyet mekanizmasını oluşturmak, ÖZEL TEKNİK Çevresel ve sosyal yönetim eylemlerine ÇEVRE VE SOSYAL Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi Planı kapsamında yer alan tüm format, ŞARTNAME VE rehberlik ve yapım aşamasında YÖNETİM plan ve dokümanların

Detaylı

YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S.

YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S. Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S. ARAZI TEMIN RAPORU ARAZİ TEMİN RAPORU AREM

Detaylı

OLCA ELEKTRİK ÜRETİM VE TİCARET. A.Ş. Akıncı Hidroelektrik Santrali ÇEVRE YÖNETİM PLANI KASIM 2011

OLCA ELEKTRİK ÜRETİM VE TİCARET. A.Ş. Akıncı Hidroelektrik Santrali ÇEVRE YÖNETİM PLANI KASIM 2011 Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized OLCA ELEKTRİK ÜRETİM VE TİCARET. A.Ş. Akıncı Hidroelektrik Santrali ÇEVRE YÖNETİM PLANI KASIM 2011 Public Disclosure

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

EGEMEN HİDROELEKTRİK SANTRALİ

EGEMEN HİDROELEKTRİK SANTRALİ EGEMEN HİDROELEKTRİK SANTRALİ Bu doküman, Egemen Hidroelektrik Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve projeye ait Proje

Detaylı

Şekil 1: Malatya güneş enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattı nın (mavi) uydu görüntüsü

Şekil 1: Malatya güneş enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattı nın (mavi) uydu görüntüsü 1 Proje Tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi

Detaylı

TUZLAKÖY-SERGE HİDROELEKTRİK SANTRALİ

TUZLAKÖY-SERGE HİDROELEKTRİK SANTRALİ TUZLAKÖY-SERGE HİDROELEKTRİK SANTRALİ Bu doküman, Tuzlaköy-Serge Hidroelektrik Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve

Detaylı

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 33 ÇORUH HAVZASI PROJELERİ Sezai SUCU Bölge Müdürü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Talha DİNÇ İnşaat Mühendisi ÖZET Ülkemiz sınırları içerisinde Bayburt ilinde doğan ve

Detaylı

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ²

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Çevre Danışmanlık Firmasının İsmi ve Logosu AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Tetkik Tarihi : Tetkik Saati : A - İŞLETME BİLGİLERİ Adı Adresi Faaliyet Konusu ÇKAGİLHY Kapsamındaki Yeri ÇED Mevzuatına Göre

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER BÖLÜM IV. PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER IV.1. Önerilen Projenin Olası Etkilerinin Tanıtımı Diyarbakır AAT Projesi,

Detaylı

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. TİC. A.Ş. 2015 ŞUBAT HİSAR HİDRO ELEKTRİK SANRALİ PROJE BİLGİ NOTU : Hisar Regülatörü ve HES projesi Marmara bölgesinde Sakarya Nehri üzerinde Bilecik

Detaylı

YUSUFELİ BARAJI ve HES

YUSUFELİ BARAJI ve HES YUSUFELİ BARAJI ve HES Projenin Tanımı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 km lik bir

Detaylı

AMASYA GES 10,44 MW TEKNİK OLMAYAN ÖZET (TOÖ) Amasya ili, Kutu Köy

AMASYA GES 10,44 MW TEKNİK OLMAYAN ÖZET (TOÖ) Amasya ili, Kutu Köy AMASYA GES 10,44 MW TEKNİK OLMAYAN ÖZET (TOÖ) Amasya ili, Kutu Köy Proje Tanıtımı: Amasya İlinde bulunan Amasya Güneş Enerji Santrali (GES) işletmeye geçtiğinde; 10,44 MW kurulu güç elektrik üretilecektir.

Detaylı

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1 1 Proje tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya,, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi Projesi

Detaylı

SARAY 4,0 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ

SARAY 4,0 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ SARAY 4,0 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ Bu doküman, Saray Rüzgar Enerji Santrali nin (Saray RES) Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır

Detaylı

1 Proje tanımı. Şekil 1: Yaysun ve MT Doğal Güneş Enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü

1 Proje tanımı. Şekil 1: Yaysun ve MT Doğal Güneş Enerjisi santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü 1 Proje tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Tokat, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik Güneş Enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi Projesi

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Hisar-Kazan EİH TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Hisar- Kazan EİH (154 kv Hisar- Kazan Enerji İletim Hattı) ÇEVRE YÖNETİM PLANI (ANKARA İLİ ) ANKARA ANKARA HAZİRAN 2009 1 154

Detaylı

ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY

ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY Çevre ve Denizcilik Mevzuatına Uyum Kıyı Tesisi İşletme İzinleri Kıyıda ve Denizde Uygulama İmar Planları Gemi Atık Proje Raporları ve

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Bandırma RES- Akçalar TM EİH TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Bandırma RES- Akçalar TM Enerji İletim Hattı ÇEVRE YÖNETİM PLANI (BALIKESİR- BURSA İLLERİ) ( BALIKESİR- BURSA ) ANKARA

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 H.Bülent KADIOĞLU Çevre Mühendisi Golder Associates Sunum

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Sorgun- Boğazlıyan TM EİH TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv Sorgun- Boğazlıyan TM Enerji İletim Hattı ÇEVRE YÖNETİM PLANI (YOZGAT İLİ ) YOZGAT ANKARA MAYIS 2009 1 154 kv Sorgun-

Detaylı

AYVACIK 5 MW Rüzgar Enerji Santrali

AYVACIK 5 MW Rüzgar Enerji Santrali AYVACIK 5 MW Rüzgar Enerji Santrali Bu doküman, Ayvacık Rüzgar Enerji Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve projeye

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Akfen Güneş Enerjisi Projesi Teknik Olmayan Özet: Amasya. 1 Proje Tanımı

Akfen Güneş Enerjisi Projesi Teknik Olmayan Özet: Amasya. 1 Proje Tanımı 1 Proje Tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi

Detaylı

ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir. MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş

ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir. MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş 1. Proje Hakkında Bilgi ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Adı ve Konumu Proje Sponsoru Proje Maliyeti Kurulu Güç Temel Uygulama Tarihleri EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir.

Detaylı

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA POWER KIRIKKALE DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİ PROJESİ MGS PROJJE MÜŞAVİİRLİİK MÜHENDİİSLİİK TİİCARET LTD.. ŞTİİ.. ANKARA HAZİRAN/2014

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI EK-2 FAALİYET BAŞVURU FORMU

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI EK-2 FAALİYET BAŞVURU FORMU 1. Başvuru sahibine ilişkin bilgiler: 1.1 Adı Soyadı 1.2 Adresi 1.3 T.C. Kimlik No 1.4 Telefon (GSM) 1.5 E-Posta 2. Firmaya ilişkin bilgiler: 2.1 Firma Adı 2.2 Adresi 2.3 Telefon No 2.4 Faks No 2.5 Sicil

Detaylı

VI.2.6.1.1. Mansaptaki Baraj İnşaatları Bağlamında Aşağı Akışların İlgisi

VI.2.6.1.1. Mansaptaki Baraj İnşaatları Bağlamında Aşağı Akışların İlgisi Not: Aralık 2006 tarihli bu kısım Ağustos 2006 da yayımlanmış olan Kısım VI.2.6.1 in yerine geçmiştir. Bu bağlamda, Aralık 2006 da Ek P eklenmiştir. VI.2.6.1. İnşaat ve Su Tutulması Aşamasında Aşağı Akış

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B68 (Ek II 36) Kayak Merkezlerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge kayak merkezlerinin çevresel etkileri

Detaylı

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ Önemli Rakamlar 2013 de 81,3 milyar gelir 147,400 dünyada çalışan sayısı

Detaylı

KUŞAKLI 20 MW HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ PAYDAŞLAR GERİ BİLDİRİM SÜRECİ

KUŞAKLI 20 MW HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ PAYDAŞLAR GERİ BİLDİRİM SÜRECİ KUŞAKLI 20 MW HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ PAYDAŞLAR GERİ BİLDİRİM SÜRECİ Gold Standard prosedürlerine göre hazırlanan bu doküman; Proje Tanımlama Dokümanı, Gold Standard Pasaportu, Bölge Halkı Bilgilendirme

Detaylı

İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş

İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş AYANCIK HİDROELEKTRİK SANTRALİ PROJESİ

Detaylı

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Atıksuların Pompolanması

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Atıksuların Pompolanması ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Atıksuların Pompolanması Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Atıksuların Pompalanması Düşük kottan yüksek kota atıksuyun akıtılması gerektiğinde

Detaylı

İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİMİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş

İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİMİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized İLK ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİMİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş GÜZELÇAY I-II HİDROELEKTRİK SANTRALİ

Detaylı

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK YERİ

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK YERİ BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLERİN ÇED DEKİ YERİ Barajların ÇED Yönetmeliği ndeki ndeki Yeri Ek-1 1 Listesi, Madde 15, Su depolama tesisleri (Göl( l hacmi 10 milyon m3 ve üzeri olan Baraj ve Göletler)

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No: 1 / 12 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No Revizyonun Sebebi 00 - Yeni Yayın 01 08.08.2014 6 02 6 Kredi kuruluşu teknik danışmanı önerileri doğrultusunda değişiklik

Detaylı

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ 1.1. Ruhsat Sahasının İli : İlçesi : Beldesi : Köyü : Ruhsat Numarası : Ruhsat Grubu : I (a) Maden Cinsi : BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ 1.2. Ruhsat Sahibinin Adı Soyadı : Adres :

Detaylı

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES Hasan Sarptaş, Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens. Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Görünümü

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

SARES 22,5 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ

SARES 22,5 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ SARES 22,5 MW RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ Bu doküman, Sares Rüzgâr Enerji Santrali nin (Sares RES) Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır

Detaylı

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. -2002- Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Sayfa No : Amaç 2 Kapsam 2 İKİNCİ BÖLÜM Katı Atıkların Depolanması,

Detaylı

MUĞLA BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ

MUĞLA BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ MUGLA BELEDİYESİ Seyh Mahallesi Belediye Sokak MUGLA Phone : +90 (252) 214 1846 Fax : +90 (252) 212 0718 MUĞLA BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ ÇEVRE YÖNETİM PLANI DOKAY-ÇED Çevre Mühendisliği Ltd.

Detaylı

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ KIRIKKALE ENERJİ İLETİM HATTI PROJESİ ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM VE İZLEME PLANI MGS PROJJE MÜŞAVİİRLİİK MÜHENDİİSLİİK TİİCARET LTD..ŞTİİ..

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ

10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ TR41 Bölgesi 2008 2010 10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ 10.1. Atık İstatistikleri 10.1.1. Belediye- Atık Hizmeti Verilen Nüfus ve Atık Miktarı 2008,2010 Toplam nüfus Belediye Anket uygulanan Anket uygulanan Atık

Detaylı

1 Proje tanımı. Şekil 1: Uydu görüntüsü; Omicron Erciş (yeşil), Omicron Engil 208 (sarı) and PSI Engil 207 (pembe). Prepared by Arup Page 1

1 Proje tanımı. Şekil 1: Uydu görüntüsü; Omicron Erciş (yeşil), Omicron Engil 208 (sarı) and PSI Engil 207 (pembe). Prepared by Arup Page 1 1 Proje tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154 kv PANCAR TM (İZMİR İLİ ) İZMİR ANKARA-OCAK 2009 154 kv PANCARTM BÖLÜM - 1 GENEL İLKELER 1 154 kv PANCARTM Çevresel Yükümlülük ve İlkeler 2872 sayılı Çevre

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/683 18/01/2013 Konu: Çevre İzin Belgesi PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş (Bakır Madeni ve Zenginleştirme Tesisi) Madenköy/Siirt MADENKÖY/ŞİRVAN ŞİRVAN

Detaylı

GOK HES CEVRE YONETIM PLANI

GOK HES CEVRE YONETIM PLANI Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized GOK HES CEVRE YONETIM PLANI İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN TANITIMI 2. ÖNLEMLER PLANI 3. İZLEME

Detaylı

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. ERGENE HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1. Dere yatakları temizleniyor, 2. Belediye AAT leri DSİ tarafından inşa ediliyor, 3. Islah Organize

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Sanayi tesislerinin alıcı ortama olan etkilerinin ve kirlilik yükünün azaltılması, yeni tesislerin kurulmasına karar verilmesi aşamasında alıcı ortam kapasitesinin dikkate alınarak

Detaylı

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA Aktarma İstasyonları ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Genel Bursa İli Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, Gürsu, Kestel, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, İnegöl,

Detaylı

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Giriş Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile birlikte; üretimde enerji talebi artmış, sermaye sınıfı

Detaylı

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ 1- AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 1.1. Ambalaj Üretimi yapılıyor mu? 1.2. Üretimi yapılan ambalajların cinsleri nelerdir? (cam, karton, metal) 1.3. Üretimi yapılan ambalajlar geri kazanılabilir

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI Mustafa Orçun ÖZTÜRK mustafaozturk@kosbi.org.tr ÖZET Günümüzde fosil yakıtlarının sonunun gelecek olması maliyetlerinin fazla olması ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/196 21/01/2015 Konu: Çevre İzin Belgesi OTO TRİM OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ DENİZLİ KÖYÜ ATATÜRK CAD. NO:172 GEBZE/KOCAELİ GEBZE / KOCAELİ İlgi: (a) 16/01/2014 tarihli

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ REVİZYON TAKİP SAYFASI

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ REVİZYON TAKİP SAYFASI Sayfa No: 1 / 14 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No 00 - Yeni Yayın Revizyonun Sebebi 01 6 Beton temini proje sahasına inşa edilen tesisten sağlanacağından, Beton Tesisi ile

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

Mevcut şartlardaki çevrenin ve proje sahasının sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri Bölüm 2 de detaylı olarak sunulmuştur.

Mevcut şartlardaki çevrenin ve proje sahasının sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri Bölüm 2 de detaylı olarak sunulmuştur. 7. ÇEVRESEL ETKİLER 7.1. Mevcut Şartlardaki Çevrenin Özellikleri Önerilen tesisleri, Karadeniz bölgesi, Kastamonu ili sınırlarında, Kastamonu E31-a3 numaralı 1/25000 ölçekli haritada 4 634 000 4 636 000

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No. Revizyonun Sebebi 00 - Yeni yayın 01 27.06.2014 4,5 02 3,4,5,6 Kredi kuruluşu teknik danışmanı önerileri doğrultusunda

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI Amaç Kapsam Kimler Katılabilir? Dünya daki fosil yakıt rezervleri hızla tükenmekte

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU TMMOB YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU ARALIK-2016 FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Ekim

Detaylı

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Firma Tanıtım Notu Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., ortaklığında kurulmuş olan Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Planlama Alanı : Bolu ili, Mengen ilçesi, Kadılar

Detaylı