ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR"

Transkript

1 ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR HAZIRLAYAN: FİKRET KALKAN Elektrik tesisat projelerinin düzenlenmesinde, yürürlülükte bulunan kanun, tüzük, yönetmelik, teknik şartname ve TSE ve uluslararası standartlara uygun yapılmalıdır.

2 MİMARİ PLANLAR -MİMARİ PLANLAR 1/50-1/100 ÖLÇEKLİ ÇİZİMLERDİR. -BİNAYA ELEKTRİK ENERJİSİ, SU, DOĞALGAZ VE ATIK SU GİRİŞ VE ÇIKIŞLARININ NEREDEN YAPILACAĞI BELİRLENİR. -MERDİVEN İNİŞLERİNE DİKKAT EDİLİR. -BETON SÜTUNLARIN KESİTİ DAHA BÜYÜK GÖSTERİLİR. -ÇOK KATLI BİNALARA ENERJİ GİRİŞİ YER ALTI KABLOSU İLE YAPILDIĞINDAN BİNANIN ANA GİRİŞ KAPISI VE KORİDORU ÇOK ÖNEMLİDİR. ENERJİ GİRİŞİNDE KOFRE, SAYAÇ, VEYA SAYAÇ PANOLARI KULLANILIR VE BUNLAR KORİDOR DUVARINA MONTE EDİLİR.

3 -KAT PLANLARINDA ELEKTRİK TESİSATINA AİT BÜTÜN CİHAZLARDAN BAŞKA, ELEKTRİK CİHAZLARININ YERLEŞTİRİLMESİ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ OLAN KALORİFER, KOMBİ, ŞOFBEN, SIHHİ TESİSAT (LAVOBO, BANYO, RADYATÖR, EVİYE VB.) KAPI AÇILIŞ YÖNLERİ, YATAK, KOLTUK, MASA VB. UNSURLAR GÖSTERİLİR. -AYDINLATMA ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEK İÇİN, KONUT VE İŞ YERİ BÖLÜMLERİNİN KULLANILIŞ AMAÇLARI İLE İSİMLERİ, SABİT ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ VE KULLANILACAK İÇ MOBİLYA YERLEŞİMİ MİMARİ PLAN ÜZERİNDE BELİRTİLİR. -KAT PLANLARDA KULLANILAN ISITMA VE HAVALANDIRMA BACALARI İLE BOŞLUKLAR (MUTFAK, WC, BANYO, AYDINLATMA VE HAVALANDIRMA İÇİN) BULUNUR. ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ GEREĞİNCE, YAPILARIN İÇERİSİNDEKİ BACALARIN DUVARLARI ÜZERİNDEN HERHANGİ BİR ELEKTRİK TESİSİ GEÇİRİLMEMELİDİR. BU NEDENLE BACALARIN SEMBOLLERİ ÖNEMLİDİR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR.

4 AYDINLATMA PROJELERİ -PROJE ÇİZİMİNDE PRİZLER, SİNYAL BUTONLARI, BUAT VE APLİK GİBİ CİHAZLARIN DUVAR KÖŞELERİNDEN UZAKLIKLARI İLE ZEMİNDEN YÜKSEKLİKLERİ ÖNEMLİDİR. UYGULAMADA: ANAHTARLAR ZEMİNDEN PRİZLER ZEMİNDEN APLİKLER ZEMİNDEN BUATLAR ZEMİNDEN LİNYE SİGORTA TABLOLARI 150cm 40cm 190cm 220cm 200cm YÜKSEKLİĞİNE KONULMALIDIR.

5 -YUKARDA ADI GEÇEN ELEMANLAR; KAPI KENARINDAN 30CM, DUVARLARIN BİLEŞİM KENARLARINDAN VE PENCERELERDEN 50CM UZAKLIĞA KONULMALIDIR. -MODERN BİNALARDA ANAHTARLAR ZEMİNDEN CM YÜKSEKLİĞİ, BODRUM KATLARINDA İSE PRİZLERİN HERHANGİ BİR SU BASMASINA KARŞI ZEMİNDEN YÜKSEKLİKLERİ, ANAHTARLARIN YÜKSEKLİĞİ KADAR OLMALIDIR. -KAT PLANLARINDA, KOLON ŞEMALARINDA, LİNYE VE SORTİLERDE KABLO SAYISI, KESİT VE CİNSLERİ İLE BORU CİNSİ VE ÇAPLARI GÖSTERİLMELİDİR. -ANA TABLODAN ÇIKAN KOLON HATLARI İLE TALİ TABLODAN ÇIKAN LİNYE HATLARI TABLODAN ÇIKIŞ SIRASINA GÖRE NUMARALANDIRILMALI VE UYGUN ARALIKLA BU TEKRARLANMALIDIR. -TABLOLARA ENERJİ GİRİŞİ VE ÇIKIŞINDA, YÜK AKIŞINA GÖRE ÖNCE SİGORTA SONRA ŞALTER KONULMALIDIR.(?)

6 -HER TALİ TABLODAKİ KESİTİ AYNI OLAN LİNYELERDEN UZUNLUĞU VE GÜCÜ EN FAZLA OLANA GÖRE AYDINLATMA VE PRİZ LİNYESİ İÇİN GERİLİM DÜŞÜMÜ HESABI YAPILMALIDIR. UYGULAMADA SADECE PRİZ LİNYESİ GERİLİM DÜŞÜMÜ YAPILMAKTADIR. -PROJEDE ÖZELLİKLE BACA KOLON VE IŞIKLIK GİBİ MİMARİ AYRINTILAR BELİRTİLEREK BACA VE BACA ÇEVRESİNDEN TESİSAT GEÇİRİLMEZ. -ISLAK ZEMİNLERDE BUAT, ANAHTAR VE PRİZ BU YERLERİN DIŞINA KONULMALIDIR. -BANYO İÇERİSİNE PRİZ KONULMASI DURUMUNDA ANTİGRON (NEMLİ YER, ETANŞ) PRİZLER KULLANILMALIDIR.

7 -BETONERME KİRİŞ VE KOLONLARIN ÜZERİNE VE YAKININA ZORUNLU OLUNMADIKÇA BUAT, ANAHTAR VE PRİZ KASASI KONULMAZ. -SIVA ALTI, SIVA ÜSTÜ VE ETANŞ TESİSLERDE ZORUNLU OLMADIKÇA LAMBADAN LAMBAYA GEÇİŞ YAPILMAMALIDIR. -KAZAN DAİRESİ, BANYO, HAMAM VB. GİBİ NEMLİ VE ISLAK YERLERDE LAMBADAN LAMBAYA GEÇİŞ TAVSİYE EDİLMEZ. -YUKARADAKİ HER İKİ DURUMDA DA GEREKLİ İSE GEÇİŞLER LÜSTR KLEMENS ( SIRA KLEMENSİN PORSELENDEN YAPILMIŞ, 2 Lİ VEYA 3 LÜ OLANI) GİBİ DÜZENLER KULLANILARAK YAPILMALIDIR.

8 -PROJELERDE KULLANILAN TÜM PANO VE DAĞITIM PANOLARININ İSİMLERİ ÖZEL HARF VE RAKAMLARLA BELİRTİLMELİDİR. -LİNYELER, TAVANDAN MÜMKÜN OLDUĞUNCA GEÇİRİLMEMELİ, ZORUNLU DURUMLARDA TOPLU HALDE AYNI YERDEN GEÇİRİLMELİDİR. -ÇOK KATLI BİNALARDA SAYAÇLAR, ENERJİ GİRİŞİNİN YAPILDIĞI KATTA (ZEMİN KATTA) SAYAÇ PANOLARI İÇERİSİNE KONULMALIDIR.

9 -AYDINLATMA VE PRİZ LİNYELERİ AYRI AYRI OLACAKTIR. -KOLON HATLARI İÇİN EN AZ 4mm², PRİZ LİNYE VE SORTİLERİ İÇİN EN AZ 2,5mm², AYDINLATMA LİNYELERİ İÇİN EN AZ 2,5mm² VE SORTİLERİ İÇİN EN AZ 1,5mm² KESİTLİ YALITILMIŞ BAKIR İLETKENLER KULLANILACAKTIR. -SEÇİLMİŞ BU İLETKENLERİN KORUNMASI İÇİN KULLANILACAK AŞIRI AKIM KORUMA AYGITLARININ ANMA AKIMLARI, İLETKEN KESİTİNE GÖRE AŞAĞIDAKİ TABLODAN SEÇİLECEKTİR. (ÇİZELGE-13)

10

11 -BİR AYDINLATMA LİNYESİNE EN ÇOK 9 AYDINLATMA SORTİSİ BAĞLANABİLİR. -BASİT YAPILAR İÇİN AYDINLATMA HESABI YAPILMASI GEREKMEYEBİLİR. BU YERLER İÇİN AYDINLATMA GÜCÜ m² başına 12W (12W/m²) ALINARAK BELİRLENİR. -KONUTLARDA EN AZ İKİ AYDINLATMA LİNYESİ BULUNACAKTIR. -BİR PRİZ LİNYESİNE EN ÇOK 7 PRİZ SORTİSİ BAĞLANABİLİR. ANCAK PRİZ GÜÇ LERİ TOPLAMI 2000VA İ GEÇMEYECEKTİR. -PRİZLERİN KULLANMA AMACI VE GÜCÜ BELİRTİLECEK, KULLANMA AMACI BELLİ OLMAYAN PRİZ GÜÇLERİ BİR FAZLI PRİZ İÇİN EN AZ 300W, ÜÇ FAZLI PRİZ İÇİN EN AZ 600W KABUL EDİLECEKTİR.

12 -KONUTLARDA, SALONLAR(20m² DEN BÜYÜK ALANLI) VE MUTFAK İÇİN EN AZ 2, ODALAR VE BANYO İÇİN EN AZ BİR PRİZ TESİS EDİLMELİDİR. -AYRICA ÇAMAŞIR MAKİNESİ, BULAŞIK MAKİNESİ VE ELEKTRİKLİ FIRIN/OCAK İÇİN ÜÇ ADET AYRI LİNYE TESİS EDİLMELİDİR. ÇAMAŞIR MAKİNESİ 2,5 kw BULAŞIK MAKİNESİ 2,5 kw ELEKTRİKLİ FIRIN/OCAK 2 Kw -YUKARDA BELİRLENEN GÜÇLER, KESİT HESABI İÇİN TANIMLANMIŞ OLUP, FEN ADAMLARI YETKİ GÜCÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINMAYACAK.

13 Fen Adamlarının Gruplandırılması ( tarih sayılı Resmi gazete) 1. Grup En az 3 veya 4 yıl yüksek teknik öğrenim görenler. 2. Grup En az 2 yıllık yüksek teknik öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra en az 4 veya 5 yıl mesleki ve teknik öğrenim görenler. 3. Grup En az lise dengi mesleki ve teknik öğrenim görenler, lise mezunu olup bir öğrenim yılı süreyle Bakanlıkların açmış olduğu kursları başarı ile tamamlamış olanlar ile 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu nun öngördüğü eğitim sonucu ustalık belgesi alanlar.

14 -İLETKEN KESİTİNİN BELİRLENMESİNDE EŞZAMANLI YÜKLER ESAS ALINIR. KONUTLARDA BİR DAİRENİN EŞ ZAMANLI YÜKÜNÜN BELİRLENMESİNDE AŞAĞIDAKİ EŞ ZAMANLILIK KAT SAYILARI ESAS ALINMALIDIR: KURULU GÜCÜN 8kW A KADAR OLAN BÖLÜMÜ İÇİN %60 GÜCÜN KALAN BÖLÜMÜ İÇİN %40 -BİNALARIN EŞ ZAMANLI YÜKÜNÜN BELİRLENMESİ İÇİN TABLO-2 DEKİ EŞ ZAMANLILIK KATSAYILARI ESAS ALINIR. -KÖY KASABA VE İMAR PLANI BULUNMAYAN ALANLARDA YAPILAN TEK EVLERDE VE YAZLIKLARDA BU ESASLARA UYULMAYABİLİR. BÜTÜN KONUTLARDA EŞ ZAMANLI YÜK 3kW TAN AZ OLAMAZ. -ÇOK KATLI BİNALAR, İŞ YERLERİ, İDARİ VE SOSYAL BİNALAR, OTEL, MOTEL VE TATİL KÖYLERİ İLE DİĞER BİNALARIN EŞ ZAMANLI YÜKÜN BELİRLENMESİ İÇİN TABLO-3 KULLANILIR.

15 TABLO-2 TABLO-3

16 -KALORİFER DAİRESİNİN, AYDINLATMA VE KUVVET TESİSATI İLE HİDRAFOR MOTORU ANMA GÜCÜ VE KUMANDA ŞEKLİ PORJE ÜZERİNDE GÖSTERİLMELİDİR. FARKLI LİNYE VE KOLON DEVRELERİNE AİT İLETKENLER AYNI BORUDAN GEÇİRİLEMEZ.ÜÇ FAZLI BESLEME DURUMUNDA İLK FAZLARA AYRILMA NOKTASINA KADAR, ÜÇ FAZIN İLETKENLERİ AYNI BORUDAN GEÇİRİLEBİLİR. ZİL TRAFOLARI ÜZERİNDE HİÇBİR ŞEKİLDE AYDINLATMA YAPILMAMALI VE BUNLARIN DEVRESİ AYRI BİR SİGORTA İLE KORUNMALIDIR.

17 -KONUTLARDA EN AZ İKİ ADET TELEFON SORTİSİ KULLANILACAKTIR. İŞ YERİ OLARAK YAPILACAK BİNALARDA HER İŞ YERİNE EN AZ ÜÇ TELEFON SORTİSİ KONULACAKTIR. -KAT VEYA TERMİNAL KUTULARI MERDİVEN SAHANLIKLARINA KONULACAKTIR. KUTULAR ZEMİNDEN YAKLAŞIK 2m YÜKSEKLİKTE OLACAKTIR. -HER KONUTTA EN AZ BİR TV/R PRİZİ OLMALIDIR. -ZAYIF AKIM TESİSLERİ İÇİN AYRI KOLON ŞEMALARI HAZIRLANMALI VE HER KATTAKİ ZAYIF AKIM TESİSLERİ GÖSTERİLMELİ VE BUATLARI BELİRTİLMELİDİR. ŞEMALAR ÜZERİNDE KABLO SAYISI, KESİTİ, CİNSİ VE BORU ÇAPI GÖSTERİLMELİDİR. HAZIRLAYAN: FİKRET KALKAN

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI 1 ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI Elektrik projesinin çizimine başlamadan önce daire girişine Işık Tali Tablosu yerleştirilir. Daha sonra tefriş planı ve mekanik tesisat (sıhhi, kalorifer tesisatı vb.)

Detaylı

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi)

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) (Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) Aydınlatma, priz, zayıf akım sembolleri. Proje Kapağı Projenin en başında projeyi oluşturan mühendis ya da mühendislik firmasınca proje ile ilgili bilgileri

Detaylı

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 KAT TABLOLARI Genellikle sıva altı (gömme tip) tablolardır. Gömüleceği duvarların kalınlığı

Detaylı

11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI

11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI 11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI KONULAR 1. Çeşitli Uygulama Projelerinin İncelenmesi 2. Örnek Uygulama Projesinin Hazırlanması BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Aydınlatma Projelerinin Hazırlanması

Detaylı

15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI

15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI 15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI KONULAR 1. Küçük Bir Atölyenin Kuvvet Tesisat Projesinin Hazırlanması 2. Asma Katlı Bir İş Yerinin Aydınlatma ve Kuvvet Projesinin Hazırlanması

Detaylı

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ III. TARİFLER TARİFLER

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ III. TARİFLER TARİFLER ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ Mevcut Durum III. TARİFLER TARİFLER Madde 3 - a}tesislere ve şebekelere dair tarifler a.6 - ( Değişik ifade: RG 30/11/1995-22479) Yapı Bağlantı Hattı (Besleme Hattı, İrtibat

Detaylı

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir.

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir. United Industrial Management and Engineering Services 0216 452 89 56-0262 751 45 25 Tarih : Sayı : Konu : Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu FİRMA: Sayın, Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 11.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 3. SIVA ÜSTÜ TESİSAT 3.1. DÜBELLER Dübel, plastikten yapılmış tutturma gerecine denir. Dübeller, beton ve duvar

Detaylı

12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ

12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ 12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ KONULAR 1. ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI (ANA KOLON, LİNYE, SORTİ) 2. DAĞITIM TABLOSU (AYDINLATMA) VE BAĞLANTISI 3. DAĞITIM

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI)

AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI) 1 AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI) Elektrik Tesisat Projesi Yükleme Cetvelinin Oluşturulması Yükleme Cetvelinin Doldurulması ve Tablo

Detaylı

ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ

ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ Dersin Modülleri İç Tesisat Döşeme Teknikleri Çağırma Tesisatları Güvenlik Tesisatları Haberleşme ve Bildirim Tesisatları Zayıf Akım Tesisatı Arıza Tespiti

Detaylı

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Bilgisayar ortamında çizilecek olan Elektrik Tesisat Projesi, Mimarı Plan esas alınarak çizilir. Gerekli olan

Detaylı

Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin

Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin özellik ve değerlerinin yetkililerce bilinmesini sağlar.

Detaylı

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Aydınlatma Tasarımı (Hafta6) Yrd.Doç.Dr. Zehra ÇEKMEN Aydınlatma Projeleri Çizilirken Kullanılan Armatür Kodları Aydınlatma projeleri çizilirken, kullanılan lambanın sembolünün

Detaylı

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ Aydınlatma Hesabı Önemli Maddelerin Yansıtma Katsayıları 2 En az Aydınlatma Şiddeti Tablosu Bazı mekanların asgari aydınlatma şiddetleri, E 3 Oda Aydınlatma

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına,

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ... EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA.. TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSATÇISI 1256 SAAT BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ 1. PROJE KONTROL SÜRECİ 2. RUHSAT ALIM ve ONAY SÜRECİ 3. İNŞAAT YAPIM SÜRECİNİN BAŞLAMASI

Detaylı

ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 11.11.1989 Resmi Gazete Sayısı: 20339 ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Kapsam Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

inci maddesine eklenen fıkrada tanımlanan fen adamlarından elektrik ile ilgili olanlarının yetki, görev ve sorumluluklarını belirlemektedir.

inci maddesine eklenen fıkrada tanımlanan fen adamlarından elektrik ile ilgili olanlarının yetki, görev ve sorumluluklarını belirlemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Dayandığı Kanunun Numarası ve Tarihi: 3194-03.05.1985

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

FİRMA. Topraklama ölçümü, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ve elektrik denetlemesi teknik raporları, yazımız ekindedir.

FİRMA. Topraklama ölçümü, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ve elektrik denetlemesi teknik raporları, yazımız ekindedir. FİRMA. Talebiniz gereği; 01.09.1986 tarihinde Turgut Reis Mah. 4114sk. No :10 adresinde bulunan fabrikanızın topraklama ölçümleri, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ile elektrik tesisat denetlemesi

Detaylı

YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM-1

YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM-1 YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM-1 Şantiye panosundan kat tablolarına kadar EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 ŞANTİYE PANOSU Şantiye panosunun aşağıdaki koşulları sağladığı saptanmalıdır: Pano topraklamasının

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı KAT PLANLARI Bodrum Kat Planı Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı Bir yapıya girişte girilen, basılan ilk döşemeye giriş katı veya zemin

Detaylı

İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI

İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI Aydınlatma linyesi: Dağıtım tablosundan son aydınlatma armatürünün bağlandığı buata kadar olan hatlardır. Aydınlatma linyelerinde en az 6 amperlik sigorta kullanılır ve linye

Detaylı

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Doğal Taşınımlı Sıcak Su Sistemleri Doğal taşınımlı sıcak su tesisatında, su dolaşımı yerçekimi ivmesi yardımıyla sağlanır. Alttan

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI

14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI 14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI KONULAR 1. Kuvvet Tesisatları İle İlgili Sembollerin Tanıtılması 2. Kuvvet Tesisatına Ait Şemaların İncelenmesi 3. Kuvvet Tesisatına Ait Uygulama Planlarının Hazırlanması BU

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATLARI İLE İLGİLİ TANIMLAR

ELEKTRİK TESİSATLARI İLE İLGİLİ TANIMLAR TESİSLERE VE ŞEBEKELERE AİT TANIMLAR ELEKTRİK TESİSATLARI İLE İLGİLİ TANIMLAR Elektrik kuvvetli akım tesisleri: İnsanlar, diğer canlılar, bitkiler ve eşyalar için tehlikeli olabilecek ve elektrik enerjisinin

Detaylı

BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT

BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT 2011 ĐÇĐNDEKĐLER ĐÇĐNDEKĐLER...1 1. AYDINLATMA HESABI...3 1.1. Aydınlatma Tanımı...3 1.1.1.

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ 78 ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Bilgisayar ortamında çizilecek olan Elektrik Tesisat Projesi,

Detaylı

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ 14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ KONULAR 1. GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ 2. ÇEŞİTLİ TESİSLERDE KABUL EDİLEBİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜ SINIRLARI 3. TEK FAZLI ALTERNATİF AKIM (OMİK) DEVRELERİNDE YÜZDE (%) GERİLİM

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II AYDINLATMA PROJELERİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II AYDINLATMA PROJELERİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II AYDINLATMA PROJELERİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II YILSONU NOTU KATKI ORANLARI Dersin Adı Dönemi Dersin Kredisi AKTS Bilgisayar Destekli Proje II Bahar Dönemi 2 + 2 4 Başarı

Detaylı

2. ÜNİTE BİNA PLANLARI ÜZERİNE KOMPLE IŞIK TESİSATI ŞEMASI ÇİZİMİ

2. ÜNİTE BİNA PLANLARI ÜZERİNE KOMPLE IŞIK TESİSATI ŞEMASI ÇİZİMİ 2. ÜNİTE BİNA PLANLARI ÜZERİNE KOMPLE IŞIK TESİSATI ŞEMASI ÇİZİMİ KONULAR 1. Aydınlatma projeleri Ön Bilgileri 2. Komple Bir Proje Örneği 3. Elektrik Makinaları Sembolleri 2.1. Aydınlatma projeleri Ön

Detaylı

... 1/50 PROJE RAPORU. Düzenleyen :

... 1/50 PROJE RAPORU. Düzenleyen : ... 1/50 PROJE RAPORU Düzenleyen : GENEL İÇİNDEKİLER 1.0 KUVVETLİ AKIM SİSTEMLERİ 1.1. MERKEZİ GÜÇ KAYNAKLARI 1.1.1. O.G. Güç Merkezi Planlaması 1.1.2. O.G. Güç Merkezi Yerleşimi 1.2. A.G. DAĞITIM SİSTEMİ

Detaylı

10. ÜNİTE BİNA İÇİNE SIVA ALTI (ANKASTRE) TESİSAT YAPIMI

10. ÜNİTE BİNA İÇİNE SIVA ALTI (ANKASTRE) TESİSAT YAPIMI 10. ÜNİTE BİNA İÇİNE SIVA ALTI (ANKASTRE) TESİSAT YAPIMI KONULAR 1. BORULARIN YERLEŞTİRİLMESİ 2. BUAT VE KASALARIN YERLERİNİN TESPİTİ VE YERLEŞTİRİLMESİ 3. KABLOLARIN ÇEKİLMESİ 4. BUAT BAĞLANTILARI 5.

Detaylı

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER 1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER KONULAR 1. Zayıf Akım Sembolleri 2. Kuvvetli Akım Sembolleri 3. Ölçü Aletleri Sembolleri 4. Transformatör Sembolleri 5. Motor ve Şalter Sembolleri 6. Doğru Akım

Detaylı

DEĞİŞİM VİLLALARI / Teknik Şartname

DEĞİŞİM VİLLALARI / Teknik Şartname DEĞİŞİM VİLLALARI / Teknik Şartname Site Alanı Site ortak alanları Ruhsat ve Projelendirme Toplam site alanı 22.340 metrekareden oluşmakta olup 25 Adet birbirinden farklı veya aynı olabilecek şekilde parsellendirilip

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. İŞLETME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Erişim Şebekeleri İşletme Müdürlüğü BİNA İÇİ TELEFON TESİSATI(ANKASTRE) TEKNİK ŞARTNAMESİ

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. İŞLETME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Erişim Şebekeleri İşletme Müdürlüğü BİNA İÇİ TELEFON TESİSATI(ANKASTRE) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. İŞLETME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Erişim Şebekeleri İşletme Müdürlüğü BİNA İÇİ TELEFON TESİSATI(ANKASTRE) TEKNİK ŞARTNAMESİ ANKARA 2003 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. TANIMLAR 3. TELEFON TESİSAT

Detaylı

3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ

3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ 3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ YAPILACAK OLAN ELEKTRİK KUVVETLİ VE ZAYIF AKIM TESİSATLARI: 1- Aydınlatma - Priz tesisatı. 2- Merdiven otomatiği tesisatı (Fotoselli Merdiven

Detaylı

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI 1 ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI Elektrik projesinin çizimine başlamadan önce daire girişine Işık Tali Tablosu yerleştirilir. Daha sonra tefriş planı ve mekanik tesisat (sıhhi, kalorifer tesisatı vb.)

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, kablo döşeme malzemelerini

Detaylı

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Röleve Ölçüsü Alma Röleve Bina Proje Çizim Merdiven Çizimleri Bina Plan Çizimleri Çatı Çizimleri Bina Kesit Çizimleri Bina Görünüş Çizimler

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI BİRİM FİYAT LİSTESİ. Malzeme B. Fiyat $

ELEKTRİK TESİSATI BİRİM FİYAT LİSTESİ. Malzeme B. Fiyat $ 1 ANAHTARLAR / METESAN KÖŞK 1,1 S.A. TOPRAKLI PRİZ Ad 3,85 1,86 5,71 1,60 7,30 1,2 S.A. TOPRAKLI KAPAKLI PRİZ Ad 4,20 1,77 5,97 1,67 7,64 1,3 S.A. KOMÜTATÖR Ad 3,92 1,86 5,775 1,62 7,39 1,4 S.A. ANAHTAR

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : antrenman salonu 2012 Sayfa: 1 İş Grubu: Elektrik Tesisat ı 1 30.4.2 2 m, 65x65x7'lik galv.toprak elektrot ve gömülmesi 2 32.16.5-003 1kV, 3x35sc/16 mm2 Alvinal-D Kablo (aynı 3 32.16.5-004 1kV,

Detaylı

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 23 29 slayt Nİ1103266 TEKNİK UYGULAMALARDA ELEKTRİK TEHLİKELERİ ve İSG AMAÇ: Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 2016 GÜZ

Detaylı

7.1. Proje çizimlerinde A4 ve A3 kağıtlarına göre dosyalama işlemi

7.1. Proje çizimlerinde A4 ve A3 kağıtlarına göre dosyalama işlemi BÖLÜM 1 PROJE ÖN ÇALIŞMASI 1.Projenin Tanımı 2. Proje planlama 3.Tesisat projeleri 4.Şartnameler 4.1. Teknik şartname 4.2. Özel şartname 5. Proje çizimi ön hazırlıkları 6.Proje çiziminde kullanılan kağıtlar

Detaylı

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü 2013 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü YAKLAŞIK 400 YATAKLI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASI İLE MEVCUT HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASININ POLİKLİNİK BİNASI OLARAK

Detaylı

Elektrik Tesisatında Kullanılan

Elektrik Tesisatında Kullanılan Elektrik Tesisatında Kullanılan Malzemeler KABLOLAR 0.6/1 kv PVC izoleli, çok damarlı, bakır iletkenli kablolar (NYY) KABLOLAR ANTĐGRON KABLO (NYM) KABLOLAR PVC izoleli, kılıfsız, tek damarlı bakır iletkenli

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ Sayfa: 1 1 30.1.1 Topraklama şeridi (0.8kg/m) ve gömülmesi m + - - 2 30.4 2 m, 65x65x7'lik galv.köşebent ve 5m galv.örgülü çelik tel ve gömülmesi 3 701-101 Sac pano-800 mm genişliğinde 4 704-102 Sıva üstü

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

biz kimiz. Simtes / Ostim

biz kimiz. Simtes / Ostim biz kimiz. Simtes Elektrik olarak bizler; enerji iletimi, dağıtımı ve kontrolu konularında şirketinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere hizmet vermekteyiz. 1975 yılından günümüze kadar Simtes,

Detaylı

TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ

TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ (KISIM-2) 1.1 Temel Elektrik Devreleri: A-) Lamba-Anahtar Bağlantı Şekilleri; Tek faz sistemlerde; N= Nötr hattı L= Canlı/Enerjilenmiş hat ECC=Toprak Devamlılık İletkeni (Earth

Detaylı

Yapıda uzman imzası. Make. projesi

Yapıda uzman imzası. Make. projesi Yapıda uzman imzası Make 30 projesi Yapıda uzman imzası Şirketimiz, alt ve üst yapı inşaatlarının projelendirme, fizibilite ve uygulama alanlarında faaliyet göstermektedir. Neden Make İnşaat? Projelerini

Detaylı

Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip,

Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip, www.astasaries.com Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip, beklenen konfor, güven ve rahatlığı sağlamayı ilke edinen ASTAŞARİES Yapı ortakları gerek yurtiçi gerek yurtdışı birçok önemli projede

Detaylı

YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ

YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ Cevat ŞAHİN 1, Mükremin ZÜLKADİROĞLU 1, Hacer ŞEKERCİ 2,

Detaylı

enisehir yenisehir konakları

enisehir yenisehir konakları enisehir yenisehir konakları YENİŞEHİR KONAKLARI MAHAL ÖZELLİKLERİ LİSTESİ Temel Taşıyıcı Sistem Duvarlar Temel İzolasyonu ve Drenaj Çatı İç Mekan Duvar Kaplamaları Betonarme radye temel olacaktır. Deprem

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

ARMATÜRLER KUMRU MİNİ GLOB ARMATÜR AR 02 LED ARMATÜR AR 01. Ø 215 mm KOLİ - 40 Adet 6,40 KRİSTAL MİNİ GLOB ARMATÜR AR 13. Ø 215 mm.

ARMATÜRLER KUMRU MİNİ GLOB ARMATÜR AR 02 LED ARMATÜR AR 01. Ø 215 mm KOLİ - 40 Adet 6,40 KRİSTAL MİNİ GLOB ARMATÜR AR 13. Ø 215 mm. ARMATÜRLER KUMRU MİNİ GLOB ARMATÜR AR 02 KUMRU GLOB ARMATÜR PUSULA LED ARMATÜR AR 0 Ø 25 mm KOLİ 40 Adet 6,40 AR 3L Ø 235 mm KOLİ 32 Adet 8,50 Ø 25 mm KOLİ 40 Adet 2,00 KRİSTAL GLOB ARMATÜR AR 4 PUSULA

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: FREZYA- FNR205-198,75 + 86,20 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

TİP 2 TİP 1. Hol ve Koridor : 21.5 m 2. Hol ve Koridor : 31.5 m 2 Salon : 40 m 2 Oturma Odası : 15 m 2 Mutfak : 18 m 2 Oda : 12 m 2

TİP 2 TİP 1. Hol ve Koridor : 21.5 m 2. Hol ve Koridor : 31.5 m 2 Salon : 40 m 2 Oturma Odası : 15 m 2 Mutfak : 18 m 2 Oda : 12 m 2 VAZİYET PLANI KAT KAT PLANI Tip 1 Daire Planı Tip 2 Daire Planı Mutfak Salon Mutfak Salon Hol ve Koridor Hol ve Koridor Banyo Banyo Eby Yatak sı Eby Banyo Eby Banyo Eby Yatak sı Giy. sı Giy. sı TİP 1 Hol

Detaylı

T.C. ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ASANSÖR AVAN PROJE VE ASANSÖR AVAN PROJE İLE İLGİLİ DİĞER PROJELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Yapı Ruhsatı almak üzere hazırlanan mimari, yapı aplikasyon, statik, sıhhi tesisat, asansör, ısı yalıtım,

Detaylı

Bölüm 3 Güç Tanımları

Bölüm 3 Güç Tanımları Prof. Dr. İsmail H. ALTAŞ ELKE 416 Yüksek Gerilim Sistem Tasarımı Bölüm 3 KULLANMA UYARISI Bu ders notları ilgili öğrenciler tarafından Yüksek Gerilim Sistem Tasarımı dersinde kullanılmak üzere fotokopi

Detaylı

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER Sayın Leyla Hanım, İnşaatı devam etmekte olan Trabzon Marin City Projesi nde 2. parsel de bulunan B blok etabıyla ilgili güncel ilerleme raporunu bilgilerinize rica ederiz. Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA

Detaylı

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler, Baca hesabı Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler nedir? Kalorifer kazanının sıcaklığından yararlanarak içindeki suyun ısıtılması sağlayan ve bu su ile yerleşim yerine sıcak su sağlayan

Detaylı

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ Rüknettin KÜÇÜKÇALI 1950 yılında doğdu. 1972 yılında Đ.T.Ü. Makina Fakültesi'nden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sungurlar ve Tokar firmalarında

Detaylı

GENEL SİSTEM ŞEMASI. arayüzler SMART LIFE. input. pano. output KABLO TÜRLERİ. MAX.3 7" ekran. telekom dahili telefon. internet DT-2 SENSÖRLER MAX.

GENEL SİSTEM ŞEMASI. arayüzler SMART LIFE. input. pano. output KABLO TÜRLERİ. MAX.3 7 ekran. telekom dahili telefon. internet DT-2 SENSÖRLER MAX. GENEL SİSTEM ŞEMASI MAX.10 kart okuyucu MAX.10 2,8" ekran MAX.3 7" ekran 1 X CAT 6 DT-2 internet DT-2 SENSÖRLER su duman gaz pır 1 X CAT 6 1 X CAT 6 MAX.10 ısı sensörü panik butonu 2 X 0.75mm siren su

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME KALE Mühendislik Mimarlık İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. yapma ve yaptırma yetkilerini elinde bulundurduğu, Bağlarbaşı mahallesi 269 ADA 373 PARSEL deki inşaatında aşağıda ve ekte belirtilen

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ 1 GENEL 1.1 Alçak Gerilim elektrik panoları montaj edilecek yere uygun, çalışma şartlarına göre izolasyon seviyesi sağlanmış, kısa devre şartlarına elektriksel

Detaylı

G L O B A L L O F T. www.globalinsaat.com.tr

G L O B A L L O F T. www.globalinsaat.com.tr G L O B A L L O F T GLOBAL LOFT Şehirde kendini gösteren yeni mimari arayışların en son temsilcisi olan projemiz şehir merkezinde 8000m2 inşaat alanına sahiptir. Tek katlı ve dubleks dairelerin bulunduğu

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE PROJE Tablo gibi ince ince işlendi. Müge Apartmanı'nın zarifliği ve yüksek tasarım kalitesi ilk adımda hissediliyor ve her adımda karşınıza çıkıyor. Müge Apartmanı'nda sizi ince

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HERA-20388-130,00+13,60 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT PAKETİ

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: ARMİNA - 05705-126,40 + 7,50 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri MODEL: LİLYUM - 07944-141,00 + 4,30 Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011)

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011) ELEKTRİK 1. Bir orta gerilim (OG) dağıtım sisteminin trafodan itibaren yüke doğru olan kısmının (sekonder tarafının) yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ( A Sınıfı 02.07.2011) A)

Detaylı

Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT

Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT Bir yapıda muslukların aynı anda açılması beklenemez. Bu nedenle toplam debi bulunurken YB ne karşılık gelen debi değerlerinin toplamı alınmaz. Bunun yerine

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 10.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 BORU VE BUATLAR 1. Tesisat Boruları ELEKTRİK TESİSATI Elektrik enerjisi alıcılara veya kumanda elemanlarına iletkenler

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: AKASYA - 10888-122,40 + 2,70 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: MİMOZA - 08437-185,65 + 29,30 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: DORA - 07666-129,60 + 12,85 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

TÜRKÖZ MEVLANA EVLERİ

TÜRKÖZ MEVLANA EVLERİ www.turkozinsaat.com.tr MEVLANA EVLERİ HERŞEY EVİNİZİN ALTINDA! Mevlana Evleri; 5.800 m 2 alan üzerinde 40 daire, 18 işyeri ve 1 adet çok amaçlı yapıdan oluşuyor. Bölgenin yeni çekim merkezinde bulunan

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI KONU VE KAPSAM: Alçak gerilim dağıtım panoları, bina içinde kullanılan, zemine montajlı, serbest dikili tip olarak prefabrik standart fonksiyonel

Detaylı

16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ

16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ 16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ KONULAR 1. Kuvvet Dağıtım Tabloları ve Bağlantı Şemaları 2. Pano ve Tablolarla İlgili Özel ve Teknik Şartnameler 3. Çizilen Projelere Ait Dağıtım Tablolarının

Detaylı

AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ. Ömer Mert KAYA. Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014

AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ. Ömer Mert KAYA. Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ Ömer Mert KAYA Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014 iii İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Installationsanvisning J Köksfläkt DIPQ10/DIPQ13 Frihängande fläktar Driftsätt: Frånluft/återcirkulation

Installationsanvisning J Köksfläkt DIPQ10/DIPQ13 Frihängande fläktar Driftsätt: Frånluft/återcirkulation Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

ELEKTRK, ELEKTRONK VE BLGSAYAR PROJELER UYGULAMA STANDARTLARI

ELEKTRK, ELEKTRONK VE BLGSAYAR PROJELER UYGULAMA STANDARTLARI ELEKTRK, ELEKTRONK VE BLGSAYAR PROJELER UYGULAMA STANDARTLARI 1. Elektrik, elektronik ve bilgisayar uygulama projeleri, yürürlükte bulunan kanun, yönetmelik ve EMO proje standartlarına uygun olarak hazırlanacaktır.

Detaylı