ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar"

Transkript

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Büyük k Boyutlar Büyük k Sayılar

2 Büyük Boyutlar Büyük Sayılar

3 Hepimiz astronomik miktar cümlesini eminim bir yerlerden duymuşuzdur. Örneğin Microsoft un sahibi Bill Gates, astronomik miktarlarda paralar kazanıyor, veya Ülkeler arası petrol satışları Astronomik miktarda paralarla yapılıyor gibi.

4 Peki nedir bu Astronomik miktar? Astronomik miktar, sayılamayacak kadar çok demektir. Astronomik sayılar o kadar büyüktürler ki onları anlamak zordur sayısı size büyük olması dışında bir şey ifade ediyor mu?

5 Bir Soru: Hayatınız boyunca 1 den başlayarak sayıları saysaydınız kaça kadar sayabilirdiniz?

6 Bu sorunun cevabını şu şekilde hesaplayabiliriz: Her saniyede bir sayı saydığımızı düşünelim: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,... Ortalama olarak bir insanın ömrü 90 yıl kadardır. 1 yılda 365 gün vardır. 90 yılda ise gün vardır. 1 günde 24 saat vardır, günde ise saat vardır. 1 saatte 60 dakika vardır, saatte ise (yaklaşık 47 milyon) dakika vardır. 1 dakikada 60 saniye vardır dakikada ise (yaklaşık 3 milyar) saniye vardır.

7 Buradan diyebiliriz ki bir insan sadece 3 milyar saniye yaşamaktadır. Ve imkansız olmasına rağmen bir insan doğumundan itibaren saymaya başlasaydı en fazla 3 milyara kadar sayabilirdi. Bu sayı gerçekte çok daha düşüktür. Çünkü büyük sayıları 1 saniyede söylemek imkansızdır. Örneğin bir saniye içerisinde (Birmilyonyediyüzseksendokuzbinsekizyüzdoksanyedi) diyemezsiniz.

8 Sayıları söylemek bu nedenle uzun zaman alacağından, bir insan hayatını sayı saymaya adasa bile en fazla 1 milyara kadar sayabilir. Günlük hayatımızda 1 milyardan ( ) büyük sayıları sadece para miktarlarını ifade etmek için kullanırız. Oysa ki astronomide kullanılan birçok sayı 1 milyar ın üzerindedir. Bu nedenle bu tür sayılara Astronomik Sayılar denir.

9 Dünya mıza en yakın gök cismi gece bizi aydınlatan Ay dır. Yakın olduğunu söylüyoruz ancak bize olan uzaklığı yaklaşık (Üçyüzseksendörtbindörtyüz) km dir!!! km oldukça uzak görünüyor. Peki sadece bu sayıya bakarak ne kadar uzak olduğunu hayal edebilir misiniz?

10 Şimdi günlük hayatta kullandığımız bazı uzaklıklardan örnekler vererek Ay ın ne kadar uzak olduğunu anlamaya çalışalım. Ankara dan İstanbul a gittiğimizde yaklaşık 450 km yol alırız. Döndüğümüzde de bir o kadar alırız ve gidiş dönüş toplam 450 x 2 = 900 km yol tutar. Eğer 430 kere İstanbul a gidip gelirsek yer - ay uzaklığını katetmiş oluruz.

11 1700 km Türkiye, bir uçtan diğer uca yaklaşık 1700 km dir. Türkiye Türkiye nin bir ucundan diğer ucuna (örn. İzmir den Kars a) 100 defa gidip gelirsek Yer Ay mesafesi kadar bir yolu yaklaşık olarak almış oluruz (1700 x 2 x 100 = ).

12 Yerin çevresi km dir. Ancak 10 kere dünya turu atsaydık (bunun için okyanusları da aşmak gerekir!!!) yeray uzaklığı kadar yol katedebilirdik. ( km) km

13 Günlük hayatta kullandığımız birçok uzaklıkla karşılaştırmalar yaptığımıza göre, artık km nin ne kadar uzak olduğunu sanırım hepimiz hayal edebiliyoruz. Ay ın uzaklığını anladığımıza göre şimdi de Güneş e bir göz atalım.

14 Dünya mıza en yakın yıldız Güneş tir. Çoğumuz haklı olarak Güneş in, gece gökyüzünde gördüğümüz yıldızlardan çok farklı olduğunu düşünürüz. Gerçekte ise Güneş de diğer yıldızlar gibidir, ve hatta o da bir yıldızdır.

15 Peki madem ki Güneş bir yıldız, neden Güneş i diğer yıldızlar gibi parlayan bir nokta olarak görmüyoruz? Neden onun sıcaklığını ve devasa ışığını hissedebiliyoruz?

16 Bu sorunun tek bir yanıtı vardır: Güneş in bize yakın olması. Bu yakınlığın değeri 150 milyon kilometredir. İşte size hayal etmesi zor olan bir astronomik rakam daha :) Ay a gitmek için gereken yolun 10 kez dünya turu atmakla eşdeğer olduğunu söylemiştik. Güneş için ise 3700 kere Dünya turu atmak demektir!!!

17 Böyle bir yolu kat edebilsek bile Güneş e gitmemiz hatta ona yaklaşmamız imkansızdır. Güneş o kadar sıcaktır ki, bu sıcaklıkta demir tıpkı bir buz gibi eriyerek sıvı olur, sıvı olmakla da kalmaz buharlaşır (Yüzeyi 5780 K, merkezi ise 20 milyon K).

18 Özetle Yer-Ay Uzaklığı: kilometre yani 10 kez Dünya turu atmaya eşdeğer, Güneş-Yer uzaklığı: kilometre yani 3700 kez Dünya turu atmaya eşdeğerdir. Ne kadar kolaylaştırmaya çalışsak bile astronomik rakamları hayal etmek güçtür ve zaman ister. Yıldızların uzaklıklarını, Dünya nın boyutlarını kullanarak açıklamamız imkansızdır. Onlar Yer den Ay ve Güneş e göre çok daha uzaktadırlar.

19 Bize Güneş ten sonra en yakın olan yıldızın uzaklığı kilometredir!!! Bilim adamlarının bu sayıları kullanarak nasıl hesap yaptıklarını hiç düşündünüz mü? Aslında bunun kolay bir yöntemi vardır. Yukarıdaki sayıyı kısaca 3, kilometre diye yazabiliriz. Şimdi bunu nasıl yaptığımızı görelim. Daha sonra ise bu uzaklıklar hakkında konuşalım.

20 Büyük sayıları yazmak için üslü sayılar kullanılır: 10 = = 10 2 = = 10 3 = = 10 4 = Bu yöntemi kullanarak (1 Milyar) sayısını kısaca 10 9 olarak yazabiliriz.

21 Elbette tüm sayılar 10 un katı olmak zorunda değildir. Ancak 10 un katı olan sayıların bu yazılış tarzını bilmek işimizi çok kolaylaştırır. Örneğin Güneş in uzaklığını artık kolayca yazabiliriz: = 1,5 10 8

22 Şimdi 1 ışık yılının uzaklığını hesaplayalım ve bunu biraz önce öğrendiğimiz yöntemi kullanarak kısa biçimde yazalım. Evrendeki en büyük hız ışık hızı dır. Işık hızı, ışığın bir saniyede aldığı yoldur. Elinizde bir lazer olduğunu düşünün. Lazer i yaktıktan 1 saniye sonra sizce lazer ışığı ne kadar uzağa gidebilir? Tahminlerde bulunun.

23 Cevap: İnanılması zor ama ışık 1 saniyede kilometre yol alır. Yer in çevresinin yaklaşık kilometre olduğunu hatırlayın. Buna göre ışığın 1 saniyede aldığı yol Dünya yı 8 kez dolaşmaya eşdeğerdir.

24 Işığın 1 saniyede aldığı yol km ise 1 yılda ne kadardır? Bunu kolayca hesaplayabiliriz: = kilometre İşte bu uzaklığa Işık Yılı denir. Bu sayıyı kısaca 9, diye yazabiliriz.

25 Işık yılının çok büyük bir uzaklık olması Astronomi de işlerimizi kolaylaştırır. Örneğin biraz önce Güneş ten sonra bize en yakın yıldızın km uzaklıkta olduğunu söylemiştik. Bunu ışık yılını kullanarak söylersek bize en yakın yıldız 4 ışık yılı uzaktadır deriz. Sayının ne kadar kolaylaştığına bir bakın!!!

26 Buradan yıldızların bize çok uzak olduğunu anlıyoruz. Şimdi hayal gücümüzü biraz zorlayalım. Bize en yakın yıldızın 4 ışık yılı yani kilometre uzakta olduğunu söyledik. Peki en uzağı sizce bize kaç ışık yılı uzakta olabilir? Başka bir deyişle evrenin büyüklüğüne kadardır? Tahminlerde bulunun.

27 Bu sorunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte evrenin boyutunun 15 milyar ( ) ışık yılı olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayıyı kilometrelerle ifade etmek çok zordur. İşte karşımıza bu sayı çıkar: Ancak bu sayıyı kısaca 5, km olarak yazabiliriz. Bu sayı bir nevi sonsuzluğun simgesidir. Evren insanın algılayabileceği boyutlardan çok daha büyüktür. Dünya, evrene göre karşılaştırıldığında bir toz tanesi kadar bile büyük değildir.

28 Özetle Ay ve Güneş in yere olan uzaklıklarını az çok anlayabiliriz. Bu uzaklılar insanın hayal edebileceği uzaklıklardır. Ancak yıldızların uzaklıklarına geçtiğimizde karşımızı hayal edilmesi zor uzaklıklar çıkar. Bu uzaklıklara gidilmesi imkansızdır. Eğer dünyada ışık hızının 10 da biri kadar hız yapılabilen bir uzay aracı geliştirilse bile (Arabaların ortalama 220 km/saat hızla gittiğini hatırlayın, bu araç ise km/saat ile gitmeli!!!) en yakın yıldıza gitmek 40 yıl sürmektedir. Şunu da unutmayın. Uzay gemisinde 40 yıl yaşamanız gerekiyor. Ve yanınıza 40 yıl yetecek ve bozulmayacak yiyecek ve su almanız gerekiyor. Yıldızlar arası yolculuk bu inanılmaz uzaklıklar nedeniyle sadece bir hayaldir. Bizim başka bir yıldıza gitmemiz veya başka bir yıldızdan bize gelinmesi imkansızdır. Bu UFO gerçeğini de çürütmektedir. Yani uzaylıların bizi ziyaret etmesi imkansız gibi gözükmektedir.

29 Gezegenlerin Çapları Güneş sisteminde yer alan en küçük gezegen Merkür dür. Dünya mızın çapı yaklaşık km dir. Merkür ün çapı ise km kadardır. Merkür Ay Bu değer Merkür ün çapının Dünya nınkinin 2 katından da az olduğunu göstermektedir. Dünya nın uydusu Ay ise km lik çapa sahiptir. Bu haliyle boyut olarak Merkür, Ay a benzeyen bir özellik gösterir. Dünya NASA

30 Venüs ise yaklaşık km lik çapı ile Dünya nın ikizi gibidir. Venüs Boyut olarak benzemesine karşın Güneş e yakın olması ve Dönme döneminin çok uzun olması (Dünya nın 24 saat, Venüs ün ise 243 gündür) gezegende yaşamı olanaksızlaştırmaktadır. Dünya Mars Mars ise 6800 km çapındadır. Bu çap değeri Dünya dan yaklaşık 2 kat küçüktür. NASA

31 Yer e diğer gezegenlere göre nispeten yakın olan ve tıpkı Yer gibi karasal özelliklere sahip olan Merkür, Venüs ve Mars gezegenlerinin boyutlarını rahatlıkla anlayabiliriz. Çünkü bu gezegenleri yer ile kolayca karşılaştırabiliyoruz. Ancak Yer den biraz daha uzaklaşıp dev gaz gezegenlere gittiğimizde karşımıza yine büyük sayılar çıkar.

32 Şimdi yaklaşık Dünya nın 10 katı çapa sahip olan Satürn Gezegeninin boyutunu anlamaya çalışalım. Satürn gezegeni yaklaşık km lik çapa sahiptir. Halkasının çapı ise km dir. Yer-Ay uzaklığının km olduğunu söylemiştik. Satürn ün halkasının çapı ile Yer-Ay uzaklığını yaklaşık km olarak kabul edersek aşağıdaki gösterimle bu iki uzaklığı temsil edebiliriz: Satürn NASA Satürn ün çapı o kadar büyüktür ki, Yer ile Ay arasındaki boşluğa rahatlıkla sığmaktadır. Eğer satürn gerçekten Yer ile Dünya arasında olsaydı ve halkası üzerinde dolaşma imkanımız olsaydı; Dünya dan bu halkaya binerek Ay a kadar bu halka üzerinden ulaşabilirdik [Sıradışı bir seyahat olacağı kesin :) ].

33 Eğer daha da büyüğünü arıyorsanız sizi bir devasa fırtına gezegeni olan Jüpiter e götürelim. Güneş Jüpiter Güneş sistemimizin en büyük gezegenidir. Çapı yaklaşık km dir. Boyutu o kadar büyüktür ki Güneş ile karşılaştırılabilir (Güneş yaklaşık km lik çapa sahiptir ve yaklaşık Jüpiter in 10 katı çaptadır). NASA Bazı bilim adamları Güneş sisteminin sadece Güneş ve Jüpiter den oluştuğunu söyler. Dünya nın da içinde yer aldığı diğer gök cisimleri ise sadece küçük kaya parçaları ve gaz topluluklarıdır. Çok da haksız sayılmazlar, değil mi? Jüpiter

34 Yer e göre Jüpiter den daha da uzakta bulunan iki dev gezegen daha mevcuttur: Uranüs ve Neptün. Ancak bu gezegenler Jüpiter ve Satürn den daha küçüklerdir. Yaklaşık km lik çaplarıyla bu iki gezegen birbirine çok benzeyen ikiz olarak kabul edebileceğimiz gezegenlerdir. Uranüs Neptün NASA

35 Evren ve İnsan 2 metre metre

36 Uzaya baktığımızda insan ve hatta Dünya bir toz zerreciği denemeyecek kadar küçük gözükmektedir. Peki insan gerçekten bu kadar küçük müdür? Eğer evren yerine atom düzeyinde insana bakılsaydı, onun aslında ne kadar küçük değil ne kadar büyük olduğu görülürdü.

37 10 m (10 1 m) boyutunda bir bahçeye bakıyoruz. (Uzunluk değerleri yanda gördüğünüz resmin bir kenarının uzunluğudur)

38 1 m (10 0 m) Ona yaklaştığımızda yavaş yavaş dalları beliriyor...

39 10 cm (10-1 m) ve sonunda bir yaprağa ulaştık...

40 10 cm (10-1 m) Bu yakınlıktan artık yaprağın yapısını görebiliyoruz.

41 1 mm (10-3 m) Daha da yakın.

42 100 micron (10-4 m) Artık hücreleri görebilirsiniz.

43 10 micron (10-5 m) Hücreler daha net gözüküyor.

44 1 micron (10-6 m). Hücrenin kendisi.

45 1.000 angstrom (10-7 m) Kromozamları görebilirsiniz.

46 100 angstrom (10-8 m) DNA zincirlerini görebilirsiniz.

47 1 nanometre (10-9 m) Kromozom grupları.

48 1 angstrom (10-10 m) İşte karbon atomu. Hayat onun sayesinde oluşmuştur...

49 10 Pico metre (10-11 m) Atom un içindeki devasa boşluk...

50 1 Pico metre (10-12 m) Elektronların yörüngelerinin boyutu.

51 100 Fermi (10-13 m) Atom çekirdeği.

52 10 Fermi (10-14 m) Daha yakından...

53 1 Fermi (10-15 m) Bir nötron un yüzeyi.

54 100 atom metre (10-16 m) Atom altı parçacıklar. Daha ötesi bilinmiyor!

55 Sıralamamıza bir daha göz atalım... Evren İnsan Atom Altı Parçacıklar metre 2 metre 0, metre 5, m m

56 Bu görüntülerden çıkarmamız gereken sonuç, insanın evrende çok küçük veya çok büyük olduğunu söylemek yanlış olduğudur. Bu kabul ettiğimiz referansa göre değişir. Ancak insanı, ne kadar küçük ya da büyük olursa olsun özel kılan bir durum mevcuttur. İnsanoğlu gelişmiş bir beyine sahiptir. Öyle ki bu büyüklükleri ölçebilecek ve varlıklarından haberdar olabilecek duruma gelmiştir. Evren de insan gibi zeki organizmaların olup olmadığı halen bilinmemektedir. Eğer evrende yanlızsak, büyük olmasak bile ne kadar değerli olduğumuzun farkına varmak gerekir. Şimdi Astronomi biliminde gidilebilecek uzaklıklara bir göz atalım.

57 Atom altı parçacıkları incelemek ne yazık ki en az bir gezegene seyahat için gereken miktarda maliyet gerektirmektedir. Bu parçacıkların ayrıştırılması ve tespit edilmesi için ülke ekonomisini etkileyebilecek düzeyde enerji gerekmekte ve bu işlemler için çok korunaklı labaratuarlar inşa edilmektedir. Peki Astronomi de ne kadar uzağa gidebiliriz? Yıldız seyahatlerinin birer hayal olduğunu söyledik. Peki gidebileceğimiz tek yer Ay mıdır?

58 Gökyüzünde hayal edebileceğimiz uzaklıklar sadece Ay ve Güneş ten ibaret değildir. Gezegenler de Dünya ya oldukça yakındırlar. Ne mutlu ki onların bazılarına (Örneğin Mars) özel uzay araçları ve astronot kıyafetleri ile gitme olasılığımız vardır.

59 NASA, Mars a insansız bir keşif aracı göndermiştir. Şimdi ise Mars a insanlı bir uçuş yapılması düşünülmektedir. Ancak bu yolculuğun zor yanları vardır. Yolculuk 4 sene kadar sürmektedir ve astronotların 4 sene boyunca kapalı bir uzay aracında yaşaması söz konusudur. Mars ın Güneş e olan uzaklığı 228 milyon kilometre olup Güneş e bizden daha uzaktır (Dünya nın Güneş e uzaklığının 150 Milyon km olduğunu söylemiştik). Buradan Güneş Yer Mars diziliminde bize olan yaklaşık uzaklığı 78 milyon km olarak karşımıza çıkar.

60 Yer-Güneş Uzaklığına (150 milyon km) Astronomik Birim (AB) denir. Yani Yer, Güneş e 1 AB kadar uzaktır. Şimdi gezegenlerin uzaklıklarını AB cinsinden verelim ve bu uzaklıkların kaç Dünya turuna eşdeğer olduğunu söyleyelim.

61 Dünya Mars 1,5 AB, 5600 D 1,5 AB, 5600 Dünya nya Çap apı 1 1 AB, AB, Dünya D nya Çap apı

62 Gezegenlerin Güneş e Uzaklıkları Merkür Venüs Dünya Mars Jüpiter Satürn 0.39 AB 0.72 AB 1.0 AB 1.52 AB 5.2 AB 9.54 AB Uranüs Neptün AB AB

63 Gelecekte yıldızlara gidemesek bile gelişen teknolojiyle Güneş sistemimizdeki farklı gezegenlere gitmek mümkün olacak. Umarız siz de bu yolculuklara katılan biri olursunuz. TEŞEKKÜRLER

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi 8 Gezegen 5 Cüce gezegen 173 Uydu 654984 Asteroids 3287 Kuyruklu Yıldız Dünya mıza en yakın doğal gök cismi

Detaylı

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır.

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş Sistemi Nasıl Oluştu? Güneş Lekeleri Güneş lekeleri, manyetik alan düzensizliği

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz? üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin, meteorların, asteroitlerin bulunduğu hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamının yer aldığı boşluğa uzay denir. Uzayda bulunan varlıkların

Detaylı

6.Sınıf FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama

6.Sınıf FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama 6.Sınıf FEN BİLİMLERİ Konu Anlatımı Alt başlıklara ayrılmış, detaylandırılmış konu anlatımı ve bunlarla ilgili çözümlü örnek sorular konuyu kavramınızı sağlayacaktır. Uygulama Testler Konu anlatımın sonlarında

Detaylı

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Yaz 2012 Sayı:6 ISSN: 2146-281X Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI 8.40-09.30 09.30-10.20 10.20-11.10 11.10-12.00 12.30-13.20 13.20-14.10 14.10-15.00 15:00-15:50 PAZARTESİ MÜZİK DRAMA EĞİTİMİ ÖĞLE YEMEĞİ 12.00-12.30 MERKÜR SINIFI HAFTALIK

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler.

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler. UZAY VE GÖKYÜZÜ İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ? Defne Irmak Y. : Karadelik uzaydaki her şeyi çeker. Zelal Zeynep İ. : Uzayda astronot yaşar. Deniz Ö. : Uzayda dünya var ve karadelik var.karadelik her şeyi

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. SORULAR 1. Yukarıdaki şekilde de

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bilinen yaşamın yalnızca Dünya da oluşarak, başka gezegen ve yıldız sistemlerinde oluşmamış olmasının birçok nedeni var. Bu yalnızca Dünya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ AY

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ AY ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ AY Uydumuz Ay Yer in tek doğal uydusu Ay, DünyaD nya nın n tek doğal uydusudur. Geceleri gökyg kyüzümüzü aydınlat nlatır r ve bazen onu gündüzleri de görürüz. g Üzerinde

Detaylı

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bölüm 5 Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bir gezegenin gökyüzündeki hareketi: Gezegenin yörünge hareketine Yer in yörünge hareketine Yer e olan uzaklığına Güneş e olan uzaklığına bağlıdır. Sonuçlar

Detaylı

++ :8. C SINIF ÜNİTE 1 BÖLÜM TESTİ A B C D Üslü İfadeler. Mesut YAŞA 1) 2-4

++ :8. C SINIF ÜNİTE 1 BÖLÜM TESTİ A B C D Üslü İfadeler.  Mesut YAŞA 1) 2-4 ÜNİTE.. Üslü İfadeler A B ++ :. C SINIF D BÖLÜM TESTİ A B C D ) - ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir? A) B) C) D) 5). A) B) C) D) ) 5 - ifadesinin sonucu kaçtır? A) B) C) D)

Detaylı

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Prof. Dr. Serdar Evren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Nerede? Gökadamız: Samanyolu Güneş Güneş sistemi nasıl oluştu? Güneş Sisteminin Üyeleri

Detaylı

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler Bölüm 9 Yer Benzeri Gezegenler Yer Benzeri Gezegenlerin Boyutları Đç ç Gezegenler Ülker Venüs Merkür Merkür ve Venüs batı çevreninde ve en büyük uzanımlarında (29 Mart 2004) Gezegen görüntüleri için NASA

Detaylı

Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var?

Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var? Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var? Dr. Tuba Sarıgül 02/11/2017-17:52 Kasım ayı, gökyüzü gözlemcilerine iki göktaşı yağmuru gözlemleme fırsatı veriyor. Birincisi ayın ilk yarısında en yüksek etkinliğe ulaşan

Detaylı

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları 1 1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları A nın Yanıtları 1. Fizik bilimini kendisine iş edinen bilim insanlarına... fizikçi adı verilir. 2...., Mekanik kuvvet, hareket

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 4. Bölüm Kopernik Devrimi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Kopernik Devrimi Güneş sisteminin merkezinde Güneş

Detaylı

ethem derman Emekli Öğretim Üyesi

ethem derman Emekli Öğretim Üyesi ethem derman Emekli Öğretim Üyesi Rakamların Dili Var Mı? Evet, mecazi anlamda sayıların dili var deriz... Niçin? Somut kavram içerdiğinden dolayı... Örnekliyelim... Rakamların Dili Var Mı? Fenerbahçe

Detaylı

a.10 Kazanım:Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın...

a.10 Kazanım:Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın... Merkür gezegeninin Güneşe olan uzaklığı 57 900 000 km, Dünyanın Güneşe olan uzaklığı 149 600 000 km, Satürn gezegeninin Güneşe olan uzaklığı 1 430 000 000 km dir.bu sayıların ne kadar büyük olduklarını

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak 2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak İşte 2017 yılında uzayda yaşanacaklar. 03.01.2017 / 10:24 Uzay ile ilgilenenler için 2017 yine heyecan dolu bir yıl olacak. Cassini uzay aracı, Satürn ün halkalarına

Detaylı

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Fen Bilimleri 0 Ünite Konular Güneş Sistemi GÜNEŞ SİSTEMİ ve TUTULMALAR Güneş ve Ay Tutulmaları Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA. Bu kitapçıkta, Fen Bilimleri

Detaylı

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır.

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır. Güneş Sistemi Ve Ötesi: Uzay Bilmecesi Uzay, yıldızlar, gezegenler ve meteorlarla doludur. Bunların her birine ise gök cismi YILDIZ Bulutsu denen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışması ile oluşur.

Detaylı

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN 8 Giriş Etkinlikleri İnsan yaşamının daha teknolojik ve kalite olmasında uzay araştırmaların etkisi var mı? Yukarıdaki sorunun yanıtlarını arkadaşlarınızla tartışınız ve tartışmanızın

Detaylı

Güneş Rüzgarı Nedir?! Yazarı Hayanon Çeviren Ae 453 Danışman Y. Tulunay

Güneş Rüzgarı Nedir?! Yazarı Hayanon Çeviren Ae 453 Danışman Y. Tulunay Güneş Rüzgarı Nedir?! Yazarı Hayanon Çeviren Ae 453 Danışman Y. Tulunay Bugün ne güzel bir gün! Bir bilim tutkunu olan Mol ve robot köpeği Mirubo güneşin altında zaman geçirmeye kararlılar gibi görünüyor.

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Daha modern nesil

Detaylı

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-posta: serdar.evren@ege.edu.tr Sputnik-1 İlk yapay uydu 4 Ekim 1957 Sovyetler Birliği 80

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü

Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü Gökbilime biraz da olsa ilgi duyuyorsanız sizin de gökyüzünde ilk bakışta fark ettiğiniz yıldızların oluşturduğu şekiller vardır. Gözlem yaptıkça

Detaylı

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz!

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Kendinizi içine hapsettiğiniz kutunun dışına çıkmayı, nesnelere başka bir açıdan bakmayı hiç denediniz mi? Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Hubble Hubble teleskopu atmosferimizin

Detaylı

Eski çağlara dönüp baktığımızda geçmişteki gç ş insan topluluklarının yazılı, yazısız kültür miraslarında Güneş ve Ay tutulmalarının nedeni hep doğaüstü güçlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan tasvirlerde

Detaylı

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula)

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş sistemimiz Moleküler Bulut adı verilen yıldızlararası toz ve hidrojen gazı yığışımı içinde oluşmuştur. Bu bulut kendi çekimi altında büzülmüş ve ilkel Güneş bu sıcak-yoğun

Detaylı

Çözüm : Genel formül : Yol = Hız. Zaman. Açıklama : Çözüm : x = v. t. Buna göre verilenler, x = 200, t = 5 ise V =? V = 200 / 5. Çözüm : x = V.

Çözüm : Genel formül : Yol = Hız. Zaman. Açıklama : Çözüm : x = v. t. Buna göre verilenler, x = 200, t = 5 ise V =? V = 200 / 5. Çözüm : x = V. HAREKET PROBLEMLERİ ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) Saatte 50 km hızla giden bir araç 3 saatte kaç km yol alır? Genel formül : Yol = Hız. Zaman YOL = 50. 3 = 150 km yol gider. Açıklama : Bir saatte 50 km hızla gitmek

Detaylı

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar İnsanoğlunun yıldızları izleyip anlamaya çalıştığı ilk zamanlarda; bazı yıldızların farklı hareketler yaptığını fark etmesiyle başlayan bir hikaye gök mekaniği. Farklı

Detaylı

Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan

Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan Çıplak gözle ya da teleskopla yıldızlara ve diğer gök cisimlerine bakarak onların gerçek parlaklıklarını ve gerçek büyüklüklerini algılayamayız. Nesnenin

Detaylı

Bölüm 6. Güneş Sisteminin

Bölüm 6. Güneş Sisteminin Bölüm 6 Güneş Sisteminin Oluşumu Gezegenbilim (Planetology) Gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki benzerlikleri ve farkları araştırarak, güneş sistemimizi bir bütün olarak anlamamızı

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

YILDIZLARIN HAREKETLERİ

YILDIZLARIN HAREKETLERİ Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler. Bu, çeşitli yollarla anlaşılır. Bir yıldızın ve sı iki veya üç farklı tarihte çok dikkatle

Detaylı

İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ EVREN

İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ EVREN İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ EVREN Galileo Galileoskop Spiral Görünüşlü bir Gökada Gökyüzü Gökyüzü Gökyüzü Gökyüzü Gökyüzü Gökyüzü Gökyüzü Atbaşı Bulutsusu AtBaşı Bulutsusu Kalp Bulutsusu Kedi Pençesi Bulutsusu

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: Dünyanın da içinde bulunduğu bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün yapıların içinde yer aldığı boşluğa denir. EVREN NASIL OLUŞTU? En iyi kuram büyük patlama kuramıdır.

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ KONULAR A.GÖKYÜZÜ MACERASI B. DÜNYA VE AY IN HAREKETLERİ A.GÖKYÜZÜ MACERASI Güneş, Dünya ve Ay ın Şekli Yıllar önce insanlar Dünya, Ay ve Güneş'in

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 6. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü A r i s t o (Aritoteles) (M.Ö. 384-322)

Detaylı

Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys!

Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys! Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys! Satürn ün pek çok uydusu gibi Tethys de neredeyse tamamen su buzundan oluşur. Nedeni bilinmez ama bu gezegenin hangi uydularına el atarsanız atın bir ilginçlik veya bir sıradışılık

Detaylı

6. Sınıf Fen ve Teknoloji

6. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Sürati Hesaplayalım Hareket Çevremize baktığımızda birçok varlığın hareket ettiğini görürüz. Bir bisikletlinin yanımızdan geçip gitmesi, yada bir koşucunun maratonda yarışması harekettir. Cisimlerin

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

CELESTRON Teleskop Eğitimi

CELESTRON Teleskop Eğitimi CELESTRON Teleskop Eğitimi CELESTRON MARKASI Celestron 1960 yılında ABD'nin California eyaletinde kurulmuş olan bir firmadır. 50 yılı geçen süre zarfında teleskop, dürbün ve mikroskop konusunda Amerika

Detaylı

Mikro Meteor lar Sanıldığı Kadar Tehlikeli Mi?

Mikro Meteor lar Sanıldığı Kadar Tehlikeli Mi? Mikro Meteor lar Sanıldığı Kadar Tehlikeli Mi? Özellikle ABD nin milli coğrafya kanalı National Geographic ve ekürisi Discovery Channel da yayınlanan belgesellerde sıklıkla ve ısrarla uzaydaki mikro meteorların

Detaylı

Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1

Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1 Popüler Bilim Dergisi, sayı 138, syf. 32 (2005) Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1 Doç. Dr. Berahitdin ALBAYRAK Ankara Üniversitesi Gözlemevi, 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr

Detaylı

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör.

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Uzay Araştırmalarının Bugünü 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Ekrem Murat Esmer Bazı Tanımlar Yörünge Görevi: Gök cisminin (gezegen, uydu, asteroid,

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ( 4.5.6.7.8. Sınıflar) Yaz Okulu Kodu: YO/ASTRO Tarih: 22 Haziran 10 Temmuz 2015 Süre: 3 Hafta Saat: 10:00-16:00 Ücret: 1100 TL Kontenjan: 25 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 30.VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 30.VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 30.VELİ BÜLTENİ 1 Değerli Velimiz, Bu hafta eğitim ve öğretim çalışmalarımız planlanan çalışmalar

Detaylı

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova EVRENDEKi YERÝMÝZ Prof. Dr. Zeki EKER TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi 23 Ekim 2009, Yalova Ay, Venüs, Jüpiter yakýnlaºmasý (Antalya) 1 Aralýk 2008 Astronomi nedir? ASTRONOMÝ ÝNSANLIÐIN DOÐUªUYLA ORTAYA ÇIKMIª

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop sözcüğü, uzak anlamına gelen tele ve uzağa bakmak anlamına gelen skopein Yunanca sözcüklerinden oluşmuştur. En basit tanımıyla teleskop, gözlerimizle göremeyeceğimiz

Detaylı

Astronomik Bir Dokunuş: Nasıl Anlatmalı?

Astronomik Bir Dokunuş: Nasıl Anlatmalı? Astronomik Bir Dokunuş: Nasıl Anlatmalı? Bir gök cismi yahut bir gök olayı değil de, astronomiyle uzaktan yakından ilgili olmayan bir çocuğa, bir yetişkine nasıl astronomik bir yaklaşım yapabiliriz, onlara

Detaylı

FRAKTALLARA DAİR DOĞADAKİ UYGULAMALAR

FRAKTALLARA DAİR DOĞADAKİ UYGULAMALAR FRAKTALLARA DAİR DOĞADAKİ UYGULAMALAR İNSAN VÜCUDU 1)AKCİĞERLER: Nefes alıp vermekte kullanılan akciğerler sistemi vücudumuzda bulunan bir fraktal örneğidir. Bu sistem tüplerden oluşmaktadır. Bu alandan

Detaylı

Evrende En Fazla Bulunan Elementler (Bolluk Sıralaması)

Evrende En Fazla Bulunan Elementler (Bolluk Sıralaması) Evrende En Fazla Bulunan Elementler (Bolluk Sıralaması) Bilindiği gibi, evrenin büyük patlama teorisinin öngördüğü biçimde oluştuğu düşünülüyor. Bugün çevremizde var olan elementler de ilk olarak bu süreçle

Detaylı

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER Giriş Dersi Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Dersin Amacı Öğrenciye ebelik mesleğini tanıtarak, mesleğin temel kavramları ve ilkeleri, bu kavram ve ilkelerin ebelikteki önemi

Detaylı

1. ÜNİTE DENEME SINAVI

1. ÜNİTE DENEME SINAVI 1. apısında bulunan yüksek orandaki Hidrojen gazının Helyum gazına dönüşümü sırasında açığa çıkan enerji bu gök cisminin ısı ve ışık enerjisinin kaynağını oluşturur. ukarıdaki bilgide söz edilen gök cismi

Detaylı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA NIN ŞEKLİ NASILDIR? Teknolojinin henüz gelişmemiş olduğu eski zamanlarda yaşamış İnsanlar, Dünya

Detaylı

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

SU DALGALARINDA GİRİŞİM SU DALGALARINDA GİRİŞİM Yukarıda iki kaynağın oluşturduğu dairesel su dalgalarının meydana getirdiği girişim deseni gösterilmiştir Burada kesikli çizgiler dalga çukurlarını, düz çizgiler dalga tepelerini

Detaylı

A ile B kentleri arası 480 km dir. A kentinden 60 km/sa hızla hareket eden bir araç kaç saat sonra B kentine ulaşır? A) 7 B)8 C)9 D)10 E) 11

A ile B kentleri arası 480 km dir. A kentinden 60 km/sa hızla hareket eden bir araç kaç saat sonra B kentine ulaşır? A) 7 B)8 C)9 D)10 E) 11 HAREKET SORULARI SORU 1 A ile B kentleri arası 480 km dir. A kentinden 60 km/sa hızla hareket eden bir araç kaç saat sonra B kentine ulaşır? A) 7 B)8 C)9 D)10 E) 11 X = 480 km, V = 60 km/sa X = V.t =>

Detaylı

YARATICI DÜŞÜNME ETKİNLİKLERİ Sınıfta Gökyüzü panosu hazırlama. Gece-gündüz panosu hazırlama, sıralama kartları ile günün bölümlerini sıralama Gökyüzü

YARATICI DÜŞÜNME ETKİNLİKLERİ Sınıfta Gökyüzü panosu hazırlama. Gece-gündüz panosu hazırlama, sıralama kartları ile günün bölümlerini sıralama Gökyüzü UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ Eski yılda neler yaptık? Yeni yılda neler yapacağız? Zaman bildiren araçlar (Saat-takvim) Zaman

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır.

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Arsenik seven bakteri ve yaşama bakışımız Defne Üçer Şaylan Sabancı Üniversitesi

Detaylı

FİZK 103 Ders 1. Ölçme ve Birimler

FİZK 103 Ders 1. Ölçme ve Birimler FİZK 103 Ders 1 Ölçme ve Birimler Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü www.aovgun.com Dersin İçeriği q Ölçme ve Birimler q Vektörler q Doğrusal Tek Boyutlu Hareket q İki Boyutlu Hareket q Kuvvet ve Newton un

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? Astronomların en büyük hayallerinden biri Dünya mıza benzer bir gezegen keşfetmektir. SETI Projesi 1971 yılında SETI

Detaylı

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ Giriş Uzaydaki cisimleri nasıl algılarız Elektromanyetik tayf ve atmosfer Yer gözlemleri Gözle görünür (optik) bölge Radyo bölgesi Uzay gözlemleri

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

SAYILARA GİRİŞ. Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz.

SAYILARA GİRİŞ. Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz. SAYILARA GİRİŞ Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz. Rakamlar {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} On tane rakam bulunmaktadır.

Detaylı

Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek

Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek Exploring the Solar System and Beyond in Turkish Nam Nguyen tarafından geliştirilen Hubble Ultra Derin Alan 2.014 vurdu Güneş Sistemi keşfetmek ve Öteye hedefi bu ebook

Detaylı

Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik

Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik Giriş Fizik Temel Bilimlerin Amacı Doğanın işleyişinde görev alan temel kanunları anlamak. Diğer fen ve mühendislik bilimleri için temel hazırlamaktır. Temelde gerekli

Detaylı

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar.

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar. Güneş'in Yapısı ve Özellikler i Akıllı Ödev - 1 Adı Soyadı:... Sınıfı:... No:... Etkinlik 1 Öğretmeninin verdiği ödevde Güneş i modellemek isteyen Meltem, aşağıdakilerden hangisi ya da hangilerini kullanabilir?

Detaylı

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI ASTRONOMİ & ASTROLOJİ Hazırlayan : Zeynep AVCI KAVRAMSAL OLARAK! Astroloji nedir? Latince : Astrologia Astroloji : Yıldız falcılığı, müneccimlik Müneccim :Yıldızların durum ve hareketlerinden anlam çıkaran

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN:

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: Dünyanın da içinde bulunduğu bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün yapıların içinde yer aldığı boşluğa denir. EVREN NASIL OLUŞTU? En iyi kuram büyük patlama kuramıdır.

Detaylı

Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik

Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik Fen ve Mühendislik Bilimleri için Fizik Giriş Fizik Temel Bilimlerin Amacı Doğanın işleyişinde görev alan temel kanunları anlamak. Diğer fen ve mühendislik bilimleri için temel hazırlamaktır. Temelde gerekli

Detaylı

YILDIZLARIN UZAKLIKLARININ BELĐRLENMESĐ

YILDIZLARIN UZAKLIKLARININ BELĐRLENMESĐ YILDIZLARIN UZAKLIKLARININ BELĐRLENMESĐ 1. TRĐGONOMETRĐK PARALAKS Bir araba ile yolda giderken size yakın olan nesnelerin yanından, uzaktakilere nazaran daha hızlı geçtiğiniz hissine kapılırsınız. Örneğin,

Detaylı

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Fizik 203 Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com Kepler Yasaları Güneş sistemindeki

Detaylı

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Yaz saati, kış saati, saatler ileri geri derken, ülkemizde son yıllarda, büyükten küçüğe herkes aslında astronomik bir olguyu konuşuyor. Saat dilimimizin

Detaylı

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ Kuvvet ve Hareket SIVILARI KALDIRMA KUVVETİ Akışkan olan suyun sahip olduğu özelliklerd özelliklerden d teknik k ik anlamda l d yararlanabilmek, l bililmek, k insanların i yaptıkları çalışmalarla mümkün

Detaylı

Vedic Çocuk Analizi 1

Vedic Çocuk Analizi 1 Vedic Çocuk Analizi 1 VEDİC VE BATI SİSTEMİ İLE ÇOCUK ANALİZİ Adı ve Soyadı : Bir Kadın Kişi (Yapılan analizlerden seçilmiştir) Doğum Bilgileri : 04 Ağustos 1981 / Türkiye* / 11.30 Özel İşaretler : Doğum

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine Kepler 1. Yasa (1609) Gezegenler, Güneş'in etrafında eliptik yörüngeler üzerinde dolanırlar! Aphel: enöte Perihel:

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

2013 Yılı Gök Olayları

2013 Yılı Gök Olayları 2013 Yılı Gök Olayları Uzm. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi 17 Mart 2013 Halk Günü 2013'te Neleri Gözleyeceğiz? Güneş 16 Mart 2013 www.solarham.net http://nasa.gov AÜG'de Güneş

Detaylı

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi Birimler Giriş - Ölçmenin tanımı - Birim nedir? - Birim sistemleri - Uluslararası (SI) birim sistemi 1 Ölçme: Değeri bilinmeyen bir büyüklüğün birim olarak isimlendirilen ve özelliği bilinen başka bir

Detaylı