Mühendislik Etiği (Ahlak Bilimi)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mühendislik Etiği (Ahlak Bilimi)"

Transkript

1 Mühendislik Etiği (Ahlak Bilimi)

2 Ceng 1002 ders notları, orjinali için: ngineering-ethics/ Türkçe çeviri: Harun Fatih Özkal

3 Mühendis Yemini BANA VERİLEN MÜHENDİSLİK ÜNVANINA DAİMA LAYIK OLMAYA; ONUN BANA SAĞLADIĞI YETKİ VE YÜKLEDİĞİ SORUMLULUĞU BİLEREK, HANGİ ŞARTLAR ALTINDA OLURSA OLSUN ONLARI ANCAK İYİYE KULLANMAYA; YURDUMA VE İNSANLARA YARARLI OLMAYA KENDİMİ VE MESLEĞİMİ MADDİ VE MANEVİ ALANLARDA YÜKSELTMEĞE ÇALIŞACAĞIMA, NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE YEMİN EDERİM. ube=2#.uvkt9rx0yak

4 1954 yılında Amerikan Ulusal Profesyonel Mühendisler Topluluğu (NSPE) aşağıdaki açıklamaları Mühendis Yemini olarak kabul etti Bir mühendis olarak, profesyonel bilgimi ve yetilerimi insanların refahını yükseltmeye adıyorum. Azami performans sergileyeceğimi, Dürüst olmayan hiçbir kuruluşun içine katılmayacağımı, Yasalara bağlı olarak yaşayıp çalışacağımı ve yüksek standartlarda mesleki davranışlarda bulunacağımı, Hizmeti karın, onuru kişisel çıkarların ve halkın refahını her şeyin önüne koyacağımı, Tevazu ve ilahi rehberin yardımıyla taahüt ediyorum.

5 1997 yılında benzer açıklamalar Mühendisler Akreditasyon ve Teknoloji Kurumu (ABET) tarafından kabul edildi. Mühendisler, mühendslik mesleğinin namusluluğunu, onurunu ve itibarını aşağıdaki gibi tutar ve geliştirirler: Bilgileri ve yetileri insanlığın refahını arttırmada kullanma, Dürüst ve tarafsız olmak ile birlikte halka ve iş verenlere güvenilir hizmet verme, Profesyonel mühendisliğin yetki ve prestijini arttırmaya gayret etme, Kendi disiplinindeki profesyonel ve teknik toplulukları destekleme.

6 ethica Yunanca kökenli bir sözcük olup karakter anlamındadır Mühendislik etiği, mühendislerin kişisel davranışları ile ilgili olduğu kadar profesyonel yaşantılarındaki ahlaklı olarak ilerlemeyi desteklemesi, dürüstlüğü ve haysiyeti ile de ilgilidir. Bu davranış kurallarının bazı yükümlülükleri vardır Benlik İşveren ve/veya müşteri Meslektaşlar ve iş arkadaşları Halk Çevre

7 Önsöz Mühendislik ilerleme ve yüksek prensipler gerektirdiğine inanılan hukuk, tıp ve teknoloji uzmanlıklarından bir tanesidir. Bu mesleğin üyeleri olarak, bizlerden yüksek derecede dürüstlük ve ilerleme beklenmektedir. Mühendislik insanların hayat kalitesine direkt olarak hayati bir etkiye sahiptir. Bu çerçevede, mühendisler tarafından sağlanan hizmetler tarafsız, dürüst, yansız, halkın sağlığını, güvenliğini ve refahını koruyan hizmetler olmalıdır. Mühendisler en yüksek ilkelere sahip etiksel davranışları uzmanlığın standartları gereğince sergilemek zorundadır

8 1. Temel Kanunlar Halkın güvenliğini, sağlığını ve refahını üstün tutmak Yalnızca kendi yetki alanında hizmet vermek Kamuoyu problemlerine doğrucu ve objektif tavır sergilemek Aldatıcı hareketlerden kaçınmak Sorumlu, onurlu, etiğe uygun ve yasal bir şekilde davranarak mesleğin itibarını ve yararını arttırmak Mühendisler mesleki görevlerini yerine getirirken, yukarıda sıralananlar için söz vermelidir.

9 Mesleki Kurallar

10 1 Mühendisler halkın sağlığını, güvenliğini ve refahını üstün tutmalı Eğer mühendislerin sağduyusu hayati tehlike özelliği taşıyan koşullar altında geçersizse, onlar müşterilerine veya işverenlerine başka yetkilerin kendileri için daha uygun olabileceğini bildirmelidirler. Mühendisler yalnızca uygulanabilir standartlarındaki mühendislik dokümanlarını onaylamalıdır. Mühendisler, yasalar gerektirmedikçe bilgileri, verileri veya gerçekleri müşterilerin veya işverenlerin izni olmaksızın açığa çıkarmamalılar. Mühendisler isimlerinin yada ortaklıklarının dürüst olmadığına inandıkları kişi veya kurumlarca iş girişimleri için kullanılmasına izin vermemeliler.

11 2 Mühendisler yalnızca kendi yeterlilik alanlarında hizmet vermelidir. Mühendisler ödevleri yalnızca nitelikli olduğunda veya belirli bir teknik alanda deneyim içerdiğinde üstlenmelidir. Mühendisler imzalarını kendi kontrolleri altında yapılmamış veya yetkinlik eksikliği içeren plan veya dokümanların altına atmamalıdır. Mühendisler bütün proje koordinasyonunu kabul edebilirler ve proje giriş belgelerini imzalayabilirler ancak her teknik bölüm yetenekli mühendislerce oluşturulmalıdır.

12 3- Kamuoyu problemlerine doğrucu ve objektif tavır sergilemelidir. Mühendisler mesleki raporlarında, açıklamalarında ve kanıtlarında objektif ve doğrucu olmalıdır. Raporlarında, açıklamalarında ve kanıtlarında güncel ise tarih taşıdığını göstermeli ve ilgili ve alakalı bütün bilgiye sahip olmalı. Mühendisler, tüm mesleki raporlarda, tamamen objektif ve gerçekçi olmalıdır

13 4. Mühendisler, mesleki konularda, her işveren veya müşteri için güvenilir vekil olarak davranacaklar ve çıkar çatışmalarından kaçınacaklardır. Mühendisler, kendileri ile işveren veya müşteriler arasında anlaşmazlık oluşturacak herhangi bir anlaşmayı bilerek taahhüt etmemelidir. Mühendisler, ne aynı proje hizmetleri için ne de aynı projeyle ilgili farklı hizmetler için, tüm ilgili tarafların açık ve anlaşmaya dayanan şartları dışında ücret, mal veya benzeri şeyleri kabul etmemelidir. Mühendisler, kendi üretimlerini gerçekleştirmek için gerekli malzeme veya donanım dışında, ücretsiz mühendislik hizmetlerini içeren konularda maddi veya diğer değerlendirilebilir şeyler istememeliler ve kabul etmemelidir. Mühendisler, bir resmi komisyon üyesi, kontrolörü veya hükümet memuru olarak kendisi tarafından sağlanan hizmetlere karşı olan açıklamalara, etkinliklere, organizasyonlara veya mühendislik uygulamalarına katılmayacaklardır.

14 5. Mühendisler aldatıcı hareketlerden kaçınmalıdır Mühendisler, kendi akademik ve mesleki yeteneklerini tahrif etmeyecek ve bunların yanlış olarak temsil edilmesine hizmet etmemelidir. Tayinlerine ilişkin konularda veya sorumluluklarında yanlış beyanlar veya abartmalar yapmamalıdır. İş istemeye ilişkin broşür veya diğer gösterimlerde, işleri, üyelikleri, ilişkileri veya çalışmaları ve yeteneklerini artırmak amacı ve niyeti ile geçmişteki başarıları konularında yanlış beyanlarda bulunmamalıdır. Mühendisler, işi almak için doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir komisyon, politik destek, hediye veya diğer benzeri şeyleri ödememeli, ödeme teklifinde bulunmamalıdır.

15 III. Profesyonel Yükümlülükler

16 1. Mühendislerin tüm ilişkilerinde dürüstlük ve doğruluk rehberlik etmelidir a. Mühendisler kendi hatalarını kabul etmeli ve gerçekleri çarpıtmamalı ya da değiştirmemelidir. b. Eğer mühendisler bir projenin başarılı olmayacağına inanıyorsa müşterisini ya da işverenini uyarmalıdır. c. Mühendisler kendi normal düzenini bozacak herhangi bir ek işi kabul etmemelidir, eğer kabul edecek ise de işverenini bu konuda bilgilendirmelidir. d. Mühendisler yanlış veya yanıltıcı beyanlarla başka bir işverenin bir çalışanını çekmeye çalışmamalıdır. e. Mühendisler grevlere aktif olarak katılmamalı, grev sözcülüğü yapmamalı ya da diğer toplu eylemlere katılmamalıdır. (Sizce neden?) f. Mühendisler meslek onuru ve bütünlüğü pahasına kendi çıkarlarını teşvik etmemelidirler.

17 2 Mühendisler tüm zamanını halkın çıkarına harcamalıdır Mühendisler gençlere kariyer rehberliği, sağlık ve toplumun daha iyi olması için içinde bulunabilecekleri vatandaşlık hizmetlerini gözetmelidirler. Mühendisler mühendislik standartlarına uygun olmayan plan veya şartnameleri imzalamalıdır. Eğer müşteri veya işveren ısrarcı olursa uygun bir şekilde çekilmelidir. Mühendisler halkın bilgisini ve mühendislere olan takdirini arttırmak için çaba göstermelidir.

18 3. Mühendisler kamuyu aldatan tüm kurallardan ve uygulamalardan kaçınmalıdır a. Mühendisler yanlış bir bilgi içeren ya da bir gerçeği ihmal eden tabloların kullanımını önlemelidirler. b. İşverenlerin yukarıdaki gibi mühendisler için iş ilanı vermeleri onlar için faydalı olacaktır. c. Mühendisler teknik yazılar hazırlayabilir, ancak bu tür yazılar yazara kredi sağlamamalıdır.

19 4- Mühendisler iş meseleleri ile ilgili gizli bilgileri veya teknik süreci izin olmaksızın açığa vurmamalıdır. Mühendisler tüm tarafların rızası olmadan belirli bir mühendisin kazanmış olduğu yeni bir projeyi desteklememelidir. Mühendisler tüm tarafların rızası olmadan hakkında bilgi edindiği eski bir müşteri veya işveren ile rakip olarak karşılaşmamalı.

20 5. Mühendisler arasındaki çıkar çatışmaları profesyonel görevlerini etkilememelidir. a. Mühendisler projelerinde maddi çıkarlarından dolayı herhangi bir tedarikçinin şartlarını kabul etmemelidir. b. Mühendisler sorumlu olduğu iş ile ilgili olarak müşterilerinden, işverenlerinden veya diğer kişilerden, doğrudan ya da dolaylı olarak, hiçbir şekilde komisyon almamalıdırlar.

21 6 Mühendisler iş elde etmek için meslektaşlarını kuşkulu yoldan doğru olmayacak şekilde eleştirmekten kaçınmalıdır. Mühendisler karalarını etkileyebilecek komisyonları talep yada kabul etmemelidir. Mühendisler maaşlı pozisyonlarda yalnızca işverenin politikalarıyla tutarlı olan ölçüde ve etik hususlar doğrultusunda yarı zamanlı mühendisliği kabul etmelidir. Mühendisler işverenin rızası olmadan laboratuar veya ofis gereçlerini çalışma alanı dışında özel sebepler için kullanmamalıdır

22 7. Mühendisler asla, doğrudan ya da dolaylı olarak mesleki itibarını, olanakları, uygulamaları ya da diğer mühendislerin istihdamını engellememelidirler. Eğer diğer iş arkadaşlarının hatalı ya da yasadışı bir uygulama yaptığına inanıyorsa bu eylemi uygun makama bildirmelidir.

23 a. Mühendisler, uygulamalar sırasında aynı müşteri için diğer mühendis arkadaşlarının çalışmalarını yorumlamamalıdırlar. Böyle bir mühendisin, o iş ile veya işyeri ile bağlantısı kesilmelidir. b. Devlette, endüstride veya eğitim hizmetinde bulunan mühendisler, görevlerinin gerektirdiği zaman diğer mühendislerin çalışmalarını gözden geçirme ve değerlendirme hakkına sahiptir. c. Satış veya endüstri alanında çalışan mühendisler tedarikçilerin ürünlerini temsil etme veya kendi alanında karşılaştırmalar yapma hakkında sahiptir.

24 Mühendisler profesyonel aktiviteleri için kişisel sorumluluk kabul etmemelidirler. Ancak mühendisler kendi uygulamaları dışında ortaya çıkan ağır ihmallerden tazminat talep edebilir. Aksi halde mühendisin çıkarları korunmaz.

25 Mühendisler devletin yürürlülükte olan yasalarına uygun olarak mühendislik uygulamalıdır. Mühendisler mühendislik ile ilgili olmayan bir derneği veya kuruluşu etik olmayan bir davranış için paravan olarak kullanmamalıdır.

26 9. Mühendisler diğer mühendislerin çalışmalara şans ve özel ilgi alanlarına da söz hakkı tanımalı.

27 Eğer mümkünse mühendisler yaptıkları dizayn, icat, yazdığı bir yazı veya herhangi bir diğer başarısında kendisine yardımcı olan insanların ismini başarısında kullanmalıdırlar. Bir mühendisim müşterisi için yaptığı tasarım o müşterisine ait olduğundan dolayı başka bir projede kullanılamaz, kendisininmiş gibi satılamaz, izinsiz bir şekilde çoğaltamaz. Mühendisin tasarımı, verileri, kayıtları ve notları yalnızca işverenin belirlediği alanda kullanmalıdır. İşveren mühendisin bilgiyi kullandığı diğer alan için zararı ödemelidir. Mühendisler çalışma öncesinde başka kişilerle bağlantısı olan geliştirmeler, planlar, tasarımlar veya telif hakkı olan kişilerle anlaşmalıdır.

28 KAYNAKLAR:

KAYNAK : http://www.karto.itu.edu.tr/derslerimiz/etik/etik_kurallar.pdf

KAYNAK : http://www.karto.itu.edu.tr/derslerimiz/etik/etik_kurallar.pdf MÜHENDİSLİK ETİĞİ İLKELERİ Mesleki Gelişme İçin Mühendisler Birliği.5 Ekim 1977 Temel İlke: Mühendisler, mühendislik mesleğinin doğruluğunu, onurunu ve değerini insanlığın refahının artması için kendi

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI 2 DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 1 4 3 İnşaat mühendislerinin mesleklerini icra ederken gerek tasarım gerekse uygulama

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 4 5 2 3 İnşaat mühendislerinin mesleklerini icra ederken gerek tasarım gerekse

Detaylı

Dünya Mühendisler Birliği nin Etik Kodları

Dünya Mühendisler Birliği nin Etik Kodları Dünya Mühendisler Birliği nin Etik Kodları 5 Ekim 1977 yılında Dünya Mühendisler Birliği mühendislik etiğinin kavramlarını açıklamıştır. Aşağıdaki bilgiler aynı belgenin 2010 versiyonundan alınmıştır.

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ahlak nedir? Doğru, iyi ve adil değerlendirme yapmamızı sağlayan temel kurallar ve inanışlardır. E.k nedir? Ahlak anlayışımızı yansıtan karar ve davranışlardır. Mühendislik

Detaylı

Meslek tanımı için gerekenler

Meslek tanımı için gerekenler MESLEK Belli bir eğitimle kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayanan insanlara yararı olacak mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak

Detaylı

MÜDEK. Etik Kurallar

MÜDEK. Etik Kurallar ETİK KURALLAR MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği ARI Teknokent ARI 2 Binası A Blok 7. Kat İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Maslak 34469 İstanbul Tel: (212) 276-7560/731 Faks:

Detaylı

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası Esiz Prof. Dr. İnayet Aydın Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi itim Yönetimi Ve Politikası Hiçbir yağmur tanesi kendini selden sorumlu tutmaz. John Ruskin

Detaylı

ETİK ve MÜHENDİSLİK ETİĞİ. Prof.Dr. Serpil EROL Gazi Üniversitesi

ETİK ve MÜHENDİSLİK ETİĞİ. Prof.Dr. Serpil EROL Gazi Üniversitesi ETİK ve MÜHENDİSLİK ETİĞİ Prof.Dr. Serpil EROL Gazi Üniversitesi Etik Kavramı Etik kelimesi köken olarak eski Yunan a kadar gider. Anlamı ahlak, ahlakla ilgili demektir. Etik, felsefenin bir konusu olup

Detaylı

10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK. Page 1

10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK. Page 1 10. HALKLA İLİŞKİLERDE ETİK Page 1 HALKLA İLİŞKİLERDE AHLAK Halkla ilişkiler faaliyetlerinin gelişmesinde gerek ulusal ve gerekse de uluslararası meslek ahlak kuralları yardımcı olmuştur. Page 2 ETİK KAVRAMI

Detaylı

ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ

ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ Etik Kavramı Etik kelimesi köken olarak eski Yunan a kadar gider. Anlamı ahlak, ahlakla ilgili demektir. Etik, felsefenin bir konusu olup insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİ Emin Direkçi

MÜHENDİSLİK ETİĞİ Emin Direkçi MÜHENDİSLİK ETİĞİ 12.10.2016 Emin Direkçi 1962-Ankara Metalurji Y.Müh. 1979-1988 Üretim Koord. 1989-1992 Üretim Müdürü 1992-1997 Genel Müdür 1997-2000 Genel Müdür 2001-2006 Genel Müdür 2007-2011 Kurucu

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU Rönesans, kurulduğu günden bu yana tarafsızlık, adillik, şeffaflık, dürüstlük, güven ve iş ahlakı başta olmak üzere en üst düzeyde etik ilkeleri benimsemiş

Detaylı

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar 2. BÖLÜM Genel İlkeler 3. BÖLÜM Üyeler Arası Dayanışma

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE VII KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Etik Davranış İlkeleri

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN TEMEL SORUNLARI Ahlaki sapma Ahlaki ikilem 2

MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN TEMEL SORUNLARI Ahlaki sapma Ahlaki ikilem 2 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MK1210312 MK1215312 MESLEKİ ETİK Etik İkilemler ve Etik Kodlar Prof.Dr.. Fatih M. Botsalı MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN TEMEL SORUNLARI Ahlaki sapma Ahlaki ikilem 2 AHLAKİ SAPMA Bireyin kendi

Detaylı

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Öğrenmek suretiyle veya bilim yoluyla bir konunun teorik olarak kavranmasının ve bunun için gereken becerilerin üzerine kurulmuş

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik Kavramı ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider. Etik evrensel olarak kabul gören kurallardır. Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil

Detaylı

Tedarikçi Davranış Kuralları

Tedarikçi Davranış Kuralları Tedarikçi Davranış Kuralları TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI ve iştirakleri dünyanın dört köşesinde müşteriler, tedarikçiler, demir ve metal, yapı malzemeleri ve teknolojik ekipman üreticilerinin yanı sıra

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNE VE ÖĞRENCİLERİNE KATKILARI NELER OLMALIDIR? M. Tamer Özmen 1 SUNUM

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNE VE ÖĞRENCİLERİNE KATKILARI NELER OLMALIDIR? M. Tamer Özmen 1 SUNUM İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNE VE ÖĞRENCİLERİNE KATKILARI NELER OLMALIDIR? M. Tamer Özmen 1 SUNUM Bu sunum: Akademik çalışma ve araştırmaların sonucu olarak değil, tamamen determinist

Detaylı

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir.

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Çağrı ÖZGAN Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Terim genellikle kültürel, dinî,seküler ve felsefi topluluklar tarafından, insanların çeşitli

Detaylı

YÜKSEL İŞ ETİĞİ ANLAYIŞI

YÜKSEL İŞ ETİĞİ ANLAYIŞI YÜKSEL İŞ ETİĞİ ANLAYIŞI YÜKSEL yaptığı işlerde en yüksek iş etiği değerlere ulaşmayı hedefleyen, bu hedefe profesyonelce tertiplenmiş, donanımlı ve yüksek vasıflı kadroları ve kullandığı ileri teknoloji

Detaylı

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu Tepe Güvenlik İş Etiği Kılavuzu Önsöz Tepe Güvenlik A.Ş. bu kılavuzda, günümüz profesyonel iş dünyasında benimsenmiş ve serbest rekabet düzeninin yürütülmesi bakımından kılavuz niteliğinde olan, kişiler

Detaylı

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası Politika ve Prosedürler Onaylayan: Grup CEO su Bölüm: Grup Şirket Sekreterliği İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Politika... 3 5. Sorumluluk... 5 6. İhbar Hattı İletişim Bilgileri...

Detaylı

Taahhütname. Etik Kurallar

Taahhütname. Etik Kurallar Etik Kurallar Doküman No : 1. GRP 08.4.3 Yayın Tarihi : 141203 Revizyon No : 150121-002 Revizyon Tarihi : 13.10.2015 Doküman Revizyon Tarihçesi REVİZYON TARİHİ YAZAN REVİZYON NO REVİZYON AÇIKLAMASI 13.10.2015

Detaylı

BELGE MARKA VE LOGONUN KULLANIMI PROSEDÜRÜ

BELGE MARKA VE LOGONUN KULLANIMI PROSEDÜRÜ REVİZYON Takip Tablosu No Tarih Açıklama 01 17.04.2017 Kuruluşun değişen logosu dokümanda revize edildi. 02 03 04 05 06 Yönetim Temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı 1 / 6 1-AMAÇ Bu prosedürün amacı; belge,

Detaylı

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact)

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ETİK KURALLAR VE KURUMSAL SORUMLULUK Doğuş Otomotiv Etik Kuralları, imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), kurumsal sosyal sorumluluk politikaları ve şirket

Detaylı

I- GENEL İLKELER II- TANITIM

I- GENEL İLKELER II- TANITIM I- GENEL İLKELER 1. Hekimlerin ilaç ve tıbbi teknoloji üreticisi kuruluşlarla (ilerleyen bölümlerde şirketler olarak anılacaktır) ilişkilerindeki temel etik sorunlar, hasta tedavisindeki, hekimlik mesleğinin

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

Compass Group Ahlak Kuralları

Compass Group Ahlak Kuralları Compass Group Yayın 1.2 Compass Group & BM Küresel Sözleşme Alanımızda dünya lideri olarak, temin ettiğimiz hizmetlerin kalitesi için ve işimizi profesyonel ve etik şekilde yapmamız amacıyla çok yüksek

Detaylı

Ahlâk olmayan yerde, kanun bir şey yapamaz. Napoleon Bonaparte

Ahlâk olmayan yerde, kanun bir şey yapamaz. Napoleon Bonaparte MÜHENDİSLİK ve ETİK BAŞLAMADAN BİR ÖZLÜ SÖZ Ahlâk olmayan yerde, kanun bir şey yapamaz. Napoleon Bonaparte MÜHENDİS Sanayi devrimiyle birlikte, mühendislik mesleğinin giderek gelişmesiyle tarih sahnesine

Detaylı

İSTANBUL GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ PERAKENDECİLER DERNEĞİ ETİK İLKELER REHBERİ

İSTANBUL GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ PERAKENDECİLER DERNEĞİ ETİK İLKELER REHBERİ İSTANBUL GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ PERAKENDECİLER DERNEĞİ ETİK İLKELER REHBERİ 1. GİRİŞ a. İSTANBUL PERDER, perakende sektöründe faaliyet gösteren İşadamlarının; kazanç paylaşımı dışında ve mevzuat çerçevesinde;

Detaylı

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ GEMİ MÜHENDİSLİĞİ MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ Daha önce GEMİ MÜHENDİSLİĞİ ETİK KURALLARI olarak uygulanan belge, GEMİ MÜHENDİSLİĞİ MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ olarak 17.02.2006 Tarih

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal

Detaylı

X değerlendirme bilgisine sahiptir. 3-Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve

X değerlendirme bilgisine sahiptir. 3-Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Odyoloji Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Sağlık alanındaki temel

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarýyýl T+U Saat Kredi AKTS HUKUKA GİRİŞ LAW

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarýyýl T+U Saat Kredi AKTS HUKUKA GİRİŞ LAW DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarýyýl T+U Saat Kredi AKTS HUKUKA GİRİŞ LAW 123 1 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

İş İlkeleri Bildirgesi

İş İlkeleri Bildirgesi İş İlkeleri Bildirgesi BANKA YATIRIMLAR HAYAT SİGORTASI BİREYSEL EMEKLİLİK ING Grup (ING) global bir finansal hizmetler kuruluşudur. Misyonumuz müşterilerimize finansal geleceklerini yönetmeleri amacı

Detaylı

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İyi ve kötü, yanlış ve doğru kavramlarını tanımlar, Etik bilincini geliştirmeye ve insanları aydınlatmaya

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı İŞ VE SOSYAL

Detaylı

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI Çimtaș Etik Davranıș Kuralları; Çimtaș ın Vizyon, Misyon, Değer ve Stratejileri ile uyumlu kurumsal uygulama prensipleri ile bireysel davranıș kurallarını tanımlamak ve Çimtaș ın müșterileri, tedarikçileri

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ÇIKAR ÇATIŞMALARI POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ÇIKAR ÇATIŞMALARI POLİTİKASI ÇIKAR ÇATIŞMALARI POLİTİKASI 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu politikanın amacı, İntegral Menkul Değerler A.Ş. (Şirket) yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yan hizmetleri sunarken müşterilerinin çıkarını ve piyasanın

Detaylı

Etik, Mühendislik etiği

Etik, Mühendislik etiği Etik, Mühendislik etiği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113/3017080 Faks: 0232 3017280 / 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr 1 Etik ve ahlak Türkçede ahlak kavramı, genelleştirilerek ve çoğunlukla

Detaylı

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik 1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ PCA nın denetim, belgelendirme, operasyonel faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve/veya müşterilerle ilgili (belge ve logo kullanma gibi) yazılı veya sözlü gelen şikayet ve itirazların uygun bir

Detaylı

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ 1-Görevin Yerine Getirilmesinde Kamu Hizmeti Bilinci Teftiş Kurulu Müdürlüğü Olarak, Hizmetin Yerine Getirilmesinde; -Sürekli gelişimi -Katılımcılığı -Saydamlığı -Tarafsızlığı -Dürüstlüğü -Kamu yararını

Detaylı

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları 2 Quintiles, sürdürülebilir iş uygulamalarına bağlıdır. Uluslararası olarak kabul gören standartlara dayanan bu Tedarikçiler için Davranış Kuralları ( Kurallar

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Güvenliği Uzmanlığı ORE 438 8 2+0 2

Detaylı

Distribütör İş Etiği Kuralları

Distribütör İş Etiği Kuralları Distribütör İş Etiği Kuralları Giriş Parker Hannifin Distribütör İş Etiği Kuralları (Kurallar), Parker distribütörleri için yasalarla ve kabul edilebilir mesleki ahlak kurallarıyla uyumluluğa ilişkin minimum

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Sağlık

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM SİSTEMİ

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM SİSTEMİ BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM SİSTEMİ G İ R İ Ş 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun beşinci kısmında iç kontrol sistemi düzenlenmiştir. 26.12.2007

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ 1. KAPSAM VE AMAÇ Bu Yönetmelik, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği nin itibarı ve her üyenin statüsü ve mesleki

Detaylı

Çalışma Hayatında Etik

Çalışma Hayatında Etik İş Sağlığı ve Güvenliği-II Çalışma Hayatında Etik Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI KONUNUN GENEL AMACI İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında etik kavramı ve uluslararası etik kuralları hakkında bilgi sahibi

Detaylı

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI DÖKSAN BASINÇLI DÖKÜM VE MAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ ÇALIŞAN ETİK KURALLARI NOT: Bu el kitabı Döksan Basınçlı Döküm çalışanlarının bilmesi gereken önemli politikaları, standartları ve kuralları içermektedir.

Detaylı

Göz Hekimleri için Meslek Etiği Rehberi: Etik İlkeler ve Mesleki İlkeler

Göz Hekimleri için Meslek Etiği Rehberi: Etik İlkeler ve Mesleki İlkeler Göz Hekimleri için Meslek Etiği Rehberi: Etik İlkeler ve Mesleki İlkeler Uluslararası Oftalmoloji Konseyi nin (ICO) hazırladığı bu döküman; Dünya Hekimler Birliği Meslek Ahlakı Kuralları nı temel alarak,

Detaylı

1976 Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Kuruluş Yasası (01/03/2005) KTMMOB KURULUŞ YASASI-1976

1976 Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Kuruluş Yasası (01/03/2005) KTMMOB KURULUŞ YASASI-1976 1976 Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Kuruluş Yasası (01/03/2005) KTMMOB KURULUŞ YASASI-1976 KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KURULUŞ YASASI Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu

Detaylı

TOHUMCULUKTA ETĠK KURALLARIN TANITIMI. Dr Aydın ATASAYAR 18 Aralık 2017

TOHUMCULUKTA ETĠK KURALLARIN TANITIMI. Dr Aydın ATASAYAR 18 Aralık 2017 TOHUMCULUKTA ETĠK KURALLARIN TANITIMI Dr Aydın ATASAYAR 18 Aralık 2017 ETĠK ÇEġĠTLĠ MESLEK KOLLARI ARASINDA TARAFLARIN UYMASI VEYA KAÇINMASI GEREKEN DAVRANIġLAR BÜTÜNÜDÜR. TÜRK DİL KURUMU Çalışmalarımızda

Detaylı

Etik bizi neden ilgilendiriyor?

Etik bizi neden ilgilendiriyor? ETİK etik, Fr. éthique a. 1. Töre bilimi. 2. Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü. 3. Etik bilimi. 4. sf. Ahlaki, ahlakla ilgili. Etik bizi neden

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2016 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 80 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9 Putzmeister Grubu Page 1 of 9 Yönetimin Önsözü Putzmeister dünya çapında faaliyet gösteren bir firma olup, meşru ve temel etik ilkeler ile bağlayıcı davranış standartlarına uygun eylem ve hareketlere büyük

Detaylı

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ Yukarıdaki sorulara olumlu yanıt verilemiyorsa rehberlik alana kadar karar alınmamalı ve eylemde bulunulmamalıdır.

Detaylı

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Sanat Psikoterapileri Derneği (SPD) Çalışma Birimleri Sempozyumu 22 Haziran 2014 İstanbul Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Dr. Nurhan Eren Sanat Psikoterapileri Derneği Başkanı Komisyon

Detaylı

Etik İlkeler ve Kurallar

Etik İlkeler ve Kurallar Ek. 2 PERSONEL YÖNETİMİ DERNEĞİ PERYÖN Etik İlkeler ve Kurallar 1 Amaç Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN), Türkiye de İnsan Kaynakları Yönetiminin en üst düzey ve standartlarda gerçekleştirilmesini amaçlayan

Detaylı

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge nin amacı ve kapsamı, Rektörlüğe bağlı

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin ( Banka ) İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını anlatan bir kılavuz niteliğindedir. Eylül, 2014 Yapı ve

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012

Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012 Yazılım Mühendisliği Etiği: Literatür Taraması Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012 Özet Araştırmanın Amacı. Yazılım Mühendisliği

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

BANKPOZİTİF ETİK İLKELER YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

BANKPOZİTİF ETİK İLKELER YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2 2. GENEL İLKELER 2 2.1 Dürüstlük 2 2.2 Tarafsızlık 2 2.3 Güvenilirlik 2 2.4 Saydamlık 2 2.5 Toplumsal Yararın Gözetilmesi ve Çevreye Saygı 2 2.6 Suç Gelirlerinin Aklanması ile Mücadele

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI Daha itibarlı meslek, daha etkin hizmet için İÇİNDEKİLER GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI... 2 GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEKLERİ YÖNETİM İLKELERİ... 2

Detaylı

BÖLÜM SÜREKLİ GELİŞTİRME KOMİSYONLARI VE GÖREVLERİ

BÖLÜM SÜREKLİ GELİŞTİRME KOMİSYONLARI VE GÖREVLERİ BÖLÜM SÜREKLİ GELİŞTİRME KOMİSYONLARI VE GÖREVLERİ 1. BÖLÜM KALİTE VE AKREDİTASYON KOMİSYONU Kalite Güvence sisteminin sürekliliğini sağlar, Bölümün ulusal ve uluslararası akreditasyon başvuruları için

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI EGE KİMYA SAN.VE TİC.A.Ş ETİK DAVRANIŞ KURALLARI Tüm çalışanlarımızdan, şirketimizin kültür bütünlüğünü sağlayacak tavır ve davranışlar sergilemeleri, EGE KİMYA nın saygınlığını ve kurumsal yapısının güvenilirliğini

Detaylı

YA DA BİR YOL YAPARIZ.

YA DA BİR YOL YAPARIZ. 1 SONUCA ULAŞMAK İÇİN; YA BİR YOL BULURUZ YA DA BİR YOL YAPARIZ. 2 İçindekiler Tablosu ÖNSÖZ... 3 İlkelerimiz... 4 Çalışma Prensiplerimiz... 5 Çalışma Prensiplerimizin Uygulanması... 5 Kalite Yönetim Sistemi...

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00 DAVRANIŞ KURALLARI 1 İÇİNDEKİLER TEMEL PRENSİPLER VE SORUMLULUKLAR 3 ŞÜPHE DUYULAN HALLER 3 PAZAR VE REKABET 4 Rakiplere yönelik tavır Reklam BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ 4 Fikri mülklerin korunması Verilerin

Detaylı

S Ü L E Y M A N D E M Ġ R E L Ü N Ġ V E R S Ġ T E S Ġ M Ü H E N D Ġ S L Ġ F A K Ü L T E S Ġ M A K Ġ N A M Ü H E N D Ġ S L Ġ Ğ Ġ B Ö L Ü M Ü

S Ü L E Y M A N D E M Ġ R E L Ü N Ġ V E R S Ġ T E S Ġ M Ü H E N D Ġ S L Ġ F A K Ü L T E S Ġ M A K Ġ N A M Ü H E N D Ġ S L Ġ Ğ Ġ B Ö L Ü M Ü MAK-407 Müh. Tas. I S Ü L E Y M A N D E M Ġ R E L Ü N Ġ V E R S Ġ T E S Ġ M Ü H E N D Ġ S L Ġ F A K Ü L T E S Ġ M A K Ġ N A M Ü H E N D Ġ S L Ġ Ğ Ġ B Ö L Ü M Ü I. öğretim II. öğretim A-ġubesi B-ġubesi

Detaylı

İYİ MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI NEDİR?

İYİ MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI NEDİR? İYİ MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI NEDİR? ASANSÖR DÜNYASI / SAYI:59 / MAYIS-HAZİRAN 2004 Sefa TARGIT Yönetmelik, teknik şartname, standart gibi metinlerde karşımıza çıkan ve mühendislik çevrelerinde kullanılan

Detaylı

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR İŞVEREN SORUMLULUKLARI İşyeri neresidir? İş kanununda işyeri işin yapıldığı ve işin niteliği ve yürütme bakımından iş yerine bağlı

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir.

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir. Elektronik sürüm, şu adreste bulunmaktadır: www.danaher.com/suppliers Supplier Code of Conduct (Tedarikçi Davranış Kuralları) bağlantısına tıklayın. TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Haziran 2013'te revize

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Devletler Genel Hukuku I LAW213 3 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

İZLEME DEĞERLENDİRME BİRİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. Başvuru sahibi kimdir? Proje nedir?

İZLEME DEĞERLENDİRME BİRİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. Başvuru sahibi kimdir? Proje nedir? Proje nedir? Mali destekten yararlanmak üzere Ajansa sunulan belli bir amaca odaklanmış, bütçesi ile bütünlük arz eden, belirli, süreli ve düzenli faaliyetler bütününe denir. Başvuru Rehberi nedir? Ajans

Detaylı

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz Etik ve Bütünlük Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz i Üçüncü şahıslar ifadesiyle Syngenta veya bizim adımıza ürün veya hizmet tedarik eden kişileri ya da şirketleri kastetmekteyiz. ii Kamu görevlisi

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İçindekiler 1 Hakkımızda 4 Hizmetlerimiz 2 Vizyonumuz 5 Referanslarımız 3 Değerlerimiz 6 İletişim 1 Hakkımızda Genç, dinamik

Detaylı

ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International

ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI SİGORTACILIK MEVZUATI KAPSAMINDA HAZIRLANAN 31 ARALIK 2010

Detaylı

ANSİAD ÜYELİK ŞARTLARI

ANSİAD ÜYELİK ŞARTLARI ANSİAD ÜYELİK ŞARTLARI 1. Konvansiyonel ticaret ya da üretim yapanlar için; 6 Milyon TL ciro ve/veya 25 kişi istihdam Hizmet üretenler için; istihdam çok ön planda olmamak kaydıyla 2,5 Milyon TL ciro ve/veya

Detaylı

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 I. Giriş Bu belge kapsamında "Üreticiler", BSCI Katılımcısı nın tedarik zincirinde ürün (yiyecek olan ya da olmayan)

Detaylı

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR Bu standart Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından onaylanan ve Aralık 2012 de TS EN ISO/IEC 17024:2012 numaralı standardı

Detaylı

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir.

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir. ICF Etik Kuralları Önsöz ICF, koçlukta mükemmelliğin korunması ve teşvik edilmesinde kararlıdır. Bu nedenle, ICF tüm üyeleri ve unvanlı koçlarından (koçlar, mentor koçlar, koç süpervizörleri, koçluk eğitmenleri

Detaylı

Fast Retailing Group İş Davranış Kuralları Kılavuzu

Fast Retailing Group İş Davranış Kuralları Kılavuzu Fast Retailing Group İş Davranış Kuralları Kılavuzu İçindekiler Fast Retailing Group İş Davranış Kuralları Kılavuzu 1. Müşteri Memnuniyeti 1.1 Ürünlerin ve hizmetlerin tedariki 1.2 Güvenli ürünler ve mağazalar

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜLTÜRLERARASI YÖNETİM MAN 338 6 3 + 5 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜLTÜRLERARASI YÖNETİM MAN 338 6 3 + 5 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS KÜLTÜRLERARASI YÖNETİM MAN 338 6 3 + 5 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri Sağlık hizmeti etik kurallarının ana kuralı, sağlık hizmeti veren kişinin daima hastanın iyiliğini gözeterek ve yararını düşünerek davranmakla yükümlü olduğudur. Bütün sağlık çalışanları ahlaki olarak

Detaylı

Değerlendirme Süreci Kuralları

Değerlendirme Süreci Kuralları Değerlendirme Süreci Kuralları Değerlendirme Ekiplerinin Oluşturulması Değerlendirme ekibi değerlendirici havuzunda yer alan değerlendiricilerden oluşturulur. Değerlendiriciler kendi il sınırlarında yapılacak

Detaylı

ANIXTER INC. ÇIKAR ÇATIŞMALARI KURUMSAL POLİTİKA KASIM KAPSAM Global. 1. Amaç. BÖLÜM Yasal işler ve uyum

ANIXTER INC. ÇIKAR ÇATIŞMALARI KURUMSAL POLİTİKA KASIM KAPSAM Global. 1. Amaç. BÖLÜM Yasal işler ve uyum 1. Amaç Bu Global Çıkar Çatışması Politikası (Global Conflicts of Interest Policy - COI Policy ), Anixter'in Global İş Etiği ve Davranış Politikası'nda ( Etik Politikası ) çıkar çatışmalarıyla ilişkili

Detaylı