YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠ ĠġYERLERĠNDE SAĞLIK GÜVENLĠK EĞĠTĠMĠ VE ĠLETĠġĠM Dr. Ümit ÖZCAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠ ĠġYERLERĠNDE SAĞLIK GÜVENLĠK EĞĠTĠMĠ VE ĠLETĠġĠM Dr. Ümit ÖZCAN"

Transkript

1 YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠ ĠġYERLERĠNDE SAĞLIK GÜVENLĠK EĞĠTĠMĠ VE ĠLETĠġĠM Dr. Ümit ÖZCAN

2 47 Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık Güvenlik Eğitimi ve İletişim Konunun genel Katılımcıların, yetişkin eğitimi, işyerlerinde sağlık ve amacı güvenlik eğitimleri ve işyerinde gerekli olan iletişim becerileri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmaktır. Öğrenme Hedefleri Bu dersin sonunda katılımcılar; Yetişkin eğitiminin özellikleri ve tekniklerini tanımlar. İşyerinde verilecek eğitimlerin kimler tarafından, nasıl ve hangi sıklıkla verileceğini belirler. İşyerinde etkili bir iletişim süreci için gerekenleri belirtir. Konunun alt başlıkları Yetişkin eğitiminin özellikleri ve teknikleri Eğitim kurumlarının ve eğiticilerin nitelikleri Eğitimin niteliği ve periyodu Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ve mesleki eğitimi İşyerinde etkili bir iletişim süreci ile ilgili temel kavramlar İşçi ve işveren ilişkilerinde iletişim İlgili mevzuat

3 Özet Olarak Yeni mevzuatın getirdiği değiģiklikler Risk değerlendirmesi Koruma önleme yaklaģımı Bilgilendirme ve eğitim Kontrol ve denetim ĠĢçilerin katılımı ĠĢçilerin sorumluluk alması Kayıt ve istatistik tutma Uzman katkısının sağlanması Malzeme ve ekipmanın kontrolü =ĠSG ne sistematik yaklaģım

4 EĞĠTĠM GEREKLĠMĠDĠR? Hedeflenen sistemlerin yerleģtirilmesi Ġstenilen güvenli davranıģların kazanılması Ekip bütünlüğünün ve kurumsal kimliğin oluģturulması ĠĢ tanımı değiģimlerinde adaptasyon ÇalıĢanların sağlık konusunda bilinçlenmesi Toplumsal iyileģtirmeye katkı Nasıl sağlanacak?

5 KLAVUZ MEVZUATLAR ĠSG KANUNU ĠSG HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ ĠGU GYSE ĠLGĠLĠ YÖNETMELĠK ĠH GYSE ĠLGĠLĠ YÖNETMELĠK ÇAL. ĠSG EĞ. US. ES. YÖNETMELĠĞĠ

6 ÇalıĢanların eğitimi MADDE 17- (Yayın tarihinden 6 ay sonra ) (1)ĠĢveren, çalıģanların iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; -iģe baģlamadan önce, -çalıģma yeri veya iģ değiģikliğinde, -iģ ekipmanının değiģmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir ĠSG KANUNU -Eğitimler, değiģen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. (2) ÇalıĢan temsilcileri özel olarak eğitilir. (3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iģlerde, yapacağı iģle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıģtırılamaz.

7 6331 ĠSG KANUNU (4) ĠĢ kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalıģana iģe baģlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalıģma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle iģten uzak kalanlara, tekrar iģe baģlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. (5) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iģyerlerinde; yapılacak iģlerde karģılaģılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, baģka iģyerlerinden çalıģmak üzere gelen çalıģanlar iģe baģlatılamaz. (6) Geçici iģ iliģkisi kurulan iģveren, iģ sağlığı ve güvenliği risklerine karģı çalıģana gerekli eğitimin verilmesini sağlar. (7) Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalıģanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalıģma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalıģma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalıģma veya fazla çalıģma olarak değerlendirilir.

8 Ġġ GÜVENLĠĞĠ UZMANI GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK VE EĞĠTĠMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK 29 Aralık 2012 Tarihli Resmi Gazete Sayı: ĠĢ güvenliği uzmanlarının görevleri: a) Rehberlik ; b) Risk değerlendirmesi; c) ÇalıĢma ortamı gözetimi; ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt; d) Ġlgili birimlerle iģbirliği;

9 Ġġ GÜVENLĠĞĠ UZMANI GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK VE EĞĠTĠMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK 29 Aralık 2012 Tarihli Resmi Gazete Sayı: ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt; 1) ÇalıĢanların iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalıģma yaparak iģverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek. 2) ÇalıĢma ortamıyla ilgili iģ sağlığı ve güvenliği çalıģmaları ve çalıģma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu iģyeri hekimi ile iģbirliği halinde EK-2 deki örneğine uygun olarak hazırlamak. 3) ÇalıĢanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek iģverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek. 4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iģ sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalıģma izin prosedürlerini hazırlayarak iģverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

10 ĠġYERĠ HEKĠMĠ VE DĠĞER SAĞLIK PERSONELĠNĠN GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK VE EĞĠTĠMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK 20 Temmuz 2013 CUMARTESĠTarihli R G Sayı: ĠĢyeri hekimlerinin görevleri: a) Rehberlik b) Risk Değerlendirme c) Sağlık gözetimi; ç) Eğitim, Bilgilendirme ve Kayıt d) Ġlgili Birimlerle ĠĢbirliği

11 ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt 1) ÇalıĢanların iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalıģma yaparak iģverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek. 2) ĠĢyerinde ilkyardım ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu ve personelin eğitiminin sağlanması çalıģmalarını ilgili mevzuat doğrultusunda yürütmek. 3) Yöneticilere, bulunması halinde iģ sağlığı ve güvenliği kurulu üyelerine ve çalıģanlara genel sağlık, iģ sağlığı ve güvenliği, hijyen, bağımlılık yapan maddelerin kullanımının zararları, kiģisel koruyucu donanımlar ve toplu korunma yöntemleri konularında eğitim vermek, eğitimin sürekliliğini sağlamak.

12 ç) Eğitim, bilgilendirmeve kayıt 4) ÇalıĢanları iģyerindeki riskler, sağlık gözetimi, yapılan iģe giriģ ve periyodik muayeneler konusunda bilgilendirmek. 5) ĠĢ sağlığı ve güvenliği çalıģmaları ve sağlık gözetimi sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu iģgüvenliği uzmanı ile iģbirliği halinde EK-3 teki örneğine uygun olarak hazırlamak.

13 Diğer sağlık personelinin görevleri MADDE 16 çalıģmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak. b) ÇalıĢanların sağlık ve çalıģma öykülerini iģe giriģ/periyodik muayene formuna yazmak ve iģyeri hekimi tarafından yapılan muayene sırasında hekime yardımcı olmak. c) Özel politika gerektiren grupların takip edilmesi ve gerekli sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlamak. ç) Ġlk yardım hizmetlerinin organizasyonu ve yürütümünde iģyeri hekimi ile birlikte çalıģmak. d) ÇalıĢanların sağlık eğitiminde görev almak. e) ĠĢyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen Ģartlarının sürekli izlenip denetlemesinde iģyeri hekimiyle birlikte çalıģmak. f) ĠĢyeri hekimince verilecek iģ sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer görevleri yürütmek. g) ĠĢyerinde görevli çalıģan temsilcisi ve destek elemanlarının çalıģmalarına destek sağlamak ve bu kiģilerle iģbirliği yapmak.

14 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: Kapsam Madde 2 Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kanunukapsamında bulunan iģyerlerini, bu iģyerlerinde çalıģanlara eğitim verecek kiģi, kurum ve kuruluģları kapsar.

15 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK ĠĢverenin Yükümlülükleri Madde 4 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (1) ĠĢveren, çalıģanların iģ sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili; a) Programların hazırlanması ve uygulanmasını, b) Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini, c) ÇalıĢanların bu programlara katılmasını, ç) Program sonunda katılanlar için katılım belgesi düzenlenmesini sağlar.

16 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (2) ĠĢveren, geçici iģ iliģkisi kurulan diğer iģverene Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki hususlar ile ilgili bilgi verir; geçici iģ iliģkisi kurulan iģveren bu konular hakkında çalıģanlarına gerekli eğitimin verilmesini sağlar. (3) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı ĠĢ Kanununun 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen asıl iģveren-alt iģveren iliģkisi kurulan iģyerlerinde, alt iģverenin çalıģanlarının eğitimlerinden, asıl iģveren alt iģverenle birlikte sorumludur. (4) ĠĢveren, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iģyerlerinde; yapılacak iģlerde karģılaģılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, baģka iģyerlerinden çalıģmak üzere gelen çalıģanları iģe baģlatamaz

17 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK MADDE 6 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (1) ĠĢveren, çalıģanlarına asgari Ek-1 de belirtilen konuları içerecek Ģekilde iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar. (2) ĠĢveren, çalıģan fiilen çalıģmaya baģlamadan önce, çalıģanın yapacağı iģ ve iģyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eğitilmesini sağlar. (3) *ÇalıĢma yeri veya iģ değiģikliği, * iģ ekipmanının değiģmesi, * yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkacak risklerle ilgili eğitimler ayrıca verilir.

18 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK MADDE 6 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değiģen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aģağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır: a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan iģyerlerinde yılda en az bir defa.,b) Tehlikeli sınıfta yer alan iģyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan iģyerlerinde üç yılda en az bir defa.

19 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK MADDE 6 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (5) ĠĢ kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalıģana iģe dönüģünde çalıģmaya baģlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalıģma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. (6) Herhangi bir sebeple 6 aydan fazla süreyle iģten uzak kalanlara, tekrar iģe baģlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

20 Özel politika gerektiren grupların ve özel görevi bulunan çalıģanların eğitimi MADDE 7 (1) ĠĢyerinde *onbeģ yaģını bitirmiģ ancak onsekiz yaģını doldurmamıģ genç çalıģanlar, *yaģlı, ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK *engelli, *gebe veya emziren çalıģanlar gibi 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: özel politika gerektiren grupların özellikleri dikkate alınarak gerekli eğitimler verilir. (2) Destek elemanlarına ve çalıģan temsilcilerine, görevlendirilecekleri konularla ilgili de eğitim verilir.

21 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Eğitim programlarının hazırlanması MADDE Mayıs 2013 TRG Sayı: (1) ĠĢveren, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık eğitim programının hazırlanmasını sağlar ve onaylar. (2) Eğitim programlarının hazırlanmasında çalıģanların veya temsilcilerinin görüģleri alınır. (3) ĠĢe yeni alımlarda veya değiģen Ģartlara göre yeni risklerin ortaya çıkması durumunda yıllık eğitim programlarına ilave yapılır. (4) Ġlgili mevzuatın değiģmesi veya çalıģma Ģartlarına bağlı olarak yeni risklerin ortaya çıkması halinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalıģanların uygun eğitim almaları sağlanır.

22 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Yıllık Eğitim Programı, yıl içinde eğitim ihtiyaçlarını karģılamak için düzenlenen genel bir çizelgedir. Bu çizelgede, *verilecek eğitimlerin hedefi, *konusu, süresi, *amacı, *tarihi, 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: *eğitim vereceklerin adı, soyadı, unvanı, *eğitime katılanların sayısı hakkında bilgiler yer alır.

23 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Eğitim süreleri ve konuları 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: MADDE 11 (1) ÇalıĢanlara verilecek eğitimler, çalıģanların iģe giriģlerinde ve iģin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; a) Az tehlikeli iģyerleri için en az 8 saat, b) Tehlikeli iģyerleri için en az 12 saat, c) Çok tehlikeli iģyerleri için en az 16 saat olarak her çalıģan için düzenlenir.

24 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Eğitim süreleri ve konuları 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: MADDE 11 (2) Birinci fıkrada belirtilen eğitim sürelerinin Ek-1 de yer alan konulara göre dağıtımında iģyerinde yürütülen faaliyetler esas alınır. (3) Eğitim sürelerinin bütün olarak değerlendirilmesi esas olmakla birlikte 4 saat ve katları şeklinde işyerindeki vardiya ve benzeri iş programları da dikkate alınarak farklı zaman dilimlerinde de değerlendirilebilir.

25 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK EĞĠTĠM KONULARI 15 Mayıs 2013 (Ek-1) TRG Sayı: Genel konular a) ÇalıĢma mevzuatı ile ilgili bilgiler, b) ÇalıĢanların yasal hak ve sorumlulukları, c) ĠĢyeri temizliği ve düzeni, ç) ĠĢ kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar 2. Sağlık konuları a) Meslek hastalıklarının sebepleri, b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ç) Ġlkyardım

26 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK EĞĠTĠM KONULARI 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: Teknik konular a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, b) Elle kaldırma ve taģıma, c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, ç) ĠĢ ekipmanlarının güvenli kullanımı, d) Ekranlı araçlarla çalıģma, e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, f)ġģ kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması, g) Güvenlik ve sağlık iģaretleri, ğ) KiĢisel koruyucu donanım kullanımı, h) ĠĢ sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü, ı) Tahliye ve kurtarma

27 Eğitimi verebilecek kiģi ve kuruluģlar MADDE 13 (1) ÇalıĢanların iģ sağlığı ve güvenliği eğitimleri; a) ĠĢyerinde görevli *iģ güvenliği uzmanları ile *iģyeri hekimleri tarafından, b) *ĠĢçi, iģveren ve kamu görevlileri kuruluģları veya bu kuruluģlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaģa oluģturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, *kamu kurumlarının eğitim birimleri, *kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluģları ile *Bakanlıkça yetkilendirilmiģ eğitim kurumları ve *ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından, eğiticilerin Ek-1 deki eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilir.

28 Eğitimin temel prensipleri MADDE 12 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (1) Eğitimin verimli olması için, eğitime katılacakların ihtiyacı olan konuların seçilmesine özen gösterilir. Eğitim, çalıģanların kolayca anlayabileceği Ģekilde teorik ve uygulamalı olarak düzenlenir. (2) Eğitimler çalıģanlara bireysel ya da gruplar halinde uygulanabilir. (3) ÇalıĢanların, iģ sağlığı ve güvenliği konusunda sahip olması gereken bilgi, beceri, davranıģ ve tutumlarının ayrı ayrı ve ölçülebilir bir biçimde ortaya konması esastır. (4) ĠĢverenin kendi belirleyeceği bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapılarak çalıģanların eğitim öncesi seviyesi ve Ek-1 de yer alan konular dıģında almaları gereken eğitimler belirlenir.

29 Eğitimin temel prensipleri MADDE 12 ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 TRG Sayı: (5) ĠĢ sağlığı ve güvenliği eğitimleri; çalıģanlarda iģ sağlığı ve güvenliğine yönelik davranıģ değiģikliği sağlamayı ve eğitimlerde aktarılan bilgilerin öneminin çalıģanlarca kavranmasını amaçlar. (6) Verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek ihtiyaç duyulması halinde, eğitim programında veya eğiticilerde değiģiklik yapılır veya eğitim tekrarlanır. (7) ÇalıĢanlara iģe baģlamadan önce verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimleri hariç olmak üzere, Ek-1 de birinci bölümde belirtilen genel konular işverence gerekli ve yeterli sistemin kurulması halinde uzaktan eğitim şeklinde verilebilir.

30 ÇSGB ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Eğitimlerin belgelendirilmesi MADDE Mayıs 2013 TRG Sayı: (1) Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalıģanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kiģinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır. (2) Eğitimlerin iģyeri dıģındaki bir kurum tarafından verilmesi durumunda bu kurumun unvanı da düzenlenen sertifikada yer alır.

31 ĠGS eğitim ve öğretimi: Güvenlik ve Sağlık Kültürü GeliĢtirme Stratejisidir

32 Varolan haliyle belirlenmiş amaç için yetersiz görülen kiģinin değiştirilerek yeterli hale getirilmesidir

33 Öğrenmenin asıl sonucu öğrenilecek ne kadar çok Ģeyin kaldığını fark etmektir. Etkin bir eğitimden beklenilen, bilgiden ziyade bilgiyi iģleyerek düģünme yeteneğinin kazanımıdır.

34 Üretim alanında ĠĢ sağlığı ve güvenliği eğitimi bir yetiģkin eğitimidir YetiĢkin kimdir? Zorunlu ve örgün eğitim dışına çıkmış, olgunlaģmıģ, bağımsız, uygun ve uyumlu davranabilen kiģiye yetiģkin denir.

35 YetiĢkinin Özellikleri Ne Yapmalı 1) YetiĢkinlerde sorumluluk duygusu geliģmiģtir???????????? 2) YetiĢkinlerde benlik duygusu geliģmiģtir????????????? 3) YetiĢkinler gereksinim duydukları konuları öğrenirler?????????? 4) YetiĢkinler pratik düģünür????????? 5) YetiĢkinler, bilgi birikimi olan ve deneyimli kiģilerdir???????? 6) YetiĢkinler katıldıkları eğitimin sonuçlarını bilmek ister..????????? 7) YetiĢkin eğitiminde süreklilik esastır...?????????

36 YetiĢkin bilgi ve becerileri süreç içinde öğrenir ve kabul eder 1.Farkına varma 2.Anlama 3.Hazır oluģ 4.Eyleme geçme 5.Sonuç

37 YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠ Hedef kitlemizin, belli bir yaģantı donanımı olan, kazanılmıģ davranıģ kalıpları taģıyan, sosyal kimliğini kazanmıģ insanlar olduğunu düģününce eğitim çok özgün bir hal alır.

38 İnsanlara gidin Aralarında yaşayın Onları sevin Onlardan öğrenin Özetle Onların bildikleriyle başlayın işe Ve sahip oldukları üstüne kurun çalışmalarınızı İşinizi bitirin Görevinizi tamamladığınızda Eğer insanlar Biz onu kendimiz yaptık Diyorlarsa Siz iyi bir öğretmensiniz Eski bir Çin ġiiri

39 EĞĠTĠMDE TEMEL KAVRAMLAR EĞĠTĠM: Ertürk (1993), bireyin davranıģlarında kendi yaģantısı yoluyla istendik yönde değiģiklik oluģturma sürecidir

40 TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRENME: Bireyin eğitilmiģ bir birey olarak kabul edilebilmesi için gerekli olan ve yaģamı boyunca bulunduğu her ortamda elde edebileceği biliģsel duyuģsal ve devinsel davranıģların alt yapısını oluģturan kazanımlarıdır.

41 TEMEL KAVRAMLAR

42 TEMEL KAVRAMLAR

43 ĠĢyerinde ĠSG Eğitimlerinin Ana Algoritmi Ġhtiyacın(gerekliliklerin) belirlenmesi Eğitim amaç ve içeriğinin belirlenmesi Eğitim metodlarının Ģeçilmesi Eğitimin gerçekleģtirilmesi Değerlendirme-gözlem

44 SORU Sizler kurumlarınızda hedeflenen devinsel davranıģ değiģikliklerini hangi eğitim sistemiyle gerçekleģtirebilirsiniz?

45 TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRETĠM STRATEJĠSĠ: Öğretim yaklaģımı olarak da ifade edilebilir. Konunun seçimi, analizi, öğretimin psikolojik esaslarının dikkate alınması, yöntemin seçimi gibi faaliyetleri içine alır.

46 TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRETĠM YÖNTEMĠ: Öğretim amaçlarına ulaģmak için eğitmenlerin öğretim amaçlarını, materyallerini, konuyu, öğretim tekniklerini kullanmalarını ve bunları organize etme biçimlerini ifade eder.

47 EĞĠTĠM PROGRAMI 1. Program GeliĢtirmede Planlanma ve Organizasyon: Program geliģtirme çalıģmaları sırasında çeģitli düzeylerde görev alacak olan üç grup vardır. Bunlar: (1) Program Karar ve Koordinasyon Grubu, (2) Program ÇalıĢma Grubu, (3) Program DanıĢma Grubu dur. Eğitim bir ekip iģidir.

48 EĞĠTĠM PROGRAMI 2. ĠHTĠYAÇ ANALĠZĠ: YetiĢecek birey; Ne bilmeli? (BiliĢsel özellikler) Ne yapabilmeli? (Devinsel özellikler) Nasıl bir insan-birey olmalı? (DuyuĢsal özellikler) Ġhtiyaç analizi için üç boyutlu araģtırma yapılması gerekir. Bunlar 1. Toplumun ihtiyaçları, 2. Bireyin ihtiyaçları, 3. Konu alanının ihtiyaçları dır.

49 EĞĠTĠM PROGRAMI 3. PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA: GerçekleĢecek Amaçlar Aday amaçların gerekli süzgeçlerden geçirilmesinden sonra ortaya çıkan amaçlar programda yer alacak olan, gerçekleģecek amaçlardır. Amaçların sınıflandırılması - HiyerarĢik sınıflandırma: Uzak amaçlar Genel amaçlar Özel amaçlar Ünite veya konunun amaçları

50 EĞĠTĠM PROGRAMI 3. PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA: Ġçerik OluĢturma Ne öğretelim? sorusuna cevap aranır. Ġçerik kavramı; öğrencilerin belirlenen davranıģları kazanmalarına kaynaklık edecek konuların sistemli bir Ģekilde düzenlenmesi olarak tanımlanabilir. Ġçerik biliģsel, duyuģsal ve devinsel amaçlar olarak belirlenmiģ amaçları gerçekleģtirecek bir kapsama sahip olmalıdır.

51 EĞĠTĠM PROGRAMI 3. PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA: Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Öğrenme Stilleri Öte yandan Barsch ın Öğrenme Stilleri Envanteri ne göre öğrenciler üç grupta toplanmaktadır. (1)Görsel tip öğrenciler: Bakarak öğrenen, yazılı ödevleri daha çok tercih eden, resimler, grafikler, fotoğraflarla daha iyi öğrenirler (2) ĠĢitsel tip öğrenciler: Duyarak öğrenen, sözlü tartıģmayı seven, dinleyerek daha iyi öğrenen, iģitsel araçlara ilgi duyanlar (3) Devinsel öğrenciler: Dokunarak ve hissederek öğrenen, somut araçları kullanmayı, gösteri yapmayı seven öğrencilerdir

52 EĞĠTĠM PROGRAMI 3. PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA: Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Araç-gereçler/Ortam hazırlama Etkili bir öğrenme yaģantısı için ders araç.-gereçleri büyük önem taģımaktadır. Araç-gereçler belirlenirken öncelikle bireye kazandırılacak davranıģlar esas alınmalıdır. Amaca en uygun araç-gereçlerin belirlenmesi ve önerilmesi gereklidir.

53 ÖĞRETĠM YÖNTEM VE TEKNĠKLERĠ ANLATIM YÖNTEMĠ MÜNAZARA TEKNĠĞĠ GÖSTERĠP YAPTIRMA YÖNTEMĠ SEMĠNER TEKNĠĞĠ SORU CEVAP YÖNTEMĠ ÖRNEK OLAY YÖNTEMĠ ROL OYNAMA YÖNTEMĠ KONFERANS TEKNĠĞĠ TARTIġMA YÖNTEMĠ FORUM TEKNĠĞĠ BÜYÜK GRUP TARTIġMASI TEKNĠĞĠ PANEL KÜÇÜK GRUP TARTIġMASI TEKNĠĞĠ DRAMA YÖNTEMĠ BEYĠN FIRTINASI TEKNĠĞĠ ĠġBĠRLĠKLĠ ÖĞRENME BENZETĠM (SĠMULASYON) YÖNTEMĠ ÇOKLU ZEKA KURAMINA DAYALI ÖĞRENME

54 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠMDE DEĞERLENDĠRME DEĞERLENDĠRME Değerlendirme neden gereklidir? Değerlendirme, bir ölçme iģlemi sonunda elde edilen sonuçların bir ölçütle karģılaģtırılmasıdır. Yapılan eğitim öğretim faaliyetlerinin amaçlarına ulaģma düzeyini ortaya koyabilmek ve bir yargıya varmak ancak değerlendirme ile sağlanabilir. ġġmdġye KADAR KLASĠK BĠR EĞĠTĠM YAKLAġIMI TANIMLADIK

55 EĞĠTĠMLERĠMĠZĠN VEYA ĠLĠġKĠLERĠMĠZDE ĠLETĠġĠM ĠletiĢimin en etkin yolu vücut dili En güçlü aktarımı konuģma ile iletiģim

56 KonuĢma Türleri Günlük konuģma KarĢılıklı konuģma TartıĢma Grup etkileģimi (grupta konuģma) Sunu yapma (konferans, seminer vb.)

57 KonuĢma sanatında ilerlemiģ biri; Ġnisiyatifini daha kolay kullanabiliyor, sosyal temaslarda kendini güvenli hissederek daha baģarılı oluyor, daha esnek ve kolay karar verebiliyor, daha iyi bir ekip ruhuna sahip, bütün kararlarını daha baģarılı Ģekilde uygulatabiliyor.

58 KonuĢurken *DüĢündüğünüz, Söylemek istediğiniz, Söylediğinizi sandığınız, Söylediğiniz *KarĢınızdakinin duymak istediği, Duyduğu, Anlamak istediği, Anladığını sandığı, Anladığı, arasındaki farkları düģünerek konuģun.

59 BaĢarılı bir konuģmacı olmak için 1) Dinleyin, daha doğrusu dikkatle dinlemesini bilin 2) KarĢınızdakine Fırsat Tanıyın Her Ģeyi siz mi biliyorsunuz? Neden bu bilgiç tavırlarınız? Bırakın karģıdaki insan da konuģsun? 3) Gereksiz ve sıkıcı ayrıntılardan kaçının 4) Kesin Ġfadelerle konuģun 5) Sorularınızı Yerinde sorun 6) KarĢıt fikirlerinizi karģıdaki kiģiyi kırmadan söyleyebilin. 7) Kimsenin Sözünü Kesmeyin 9) KarĢıdaki kiģileri eleģtirmekten kaçının 10)Kendinizi geliģtirin 11)HIZ

60 Kaynakça; 1. ĠSG KANUNU 2. ĠSG HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ 3. ĠGU GYSE ĠLGĠLĠ YÖNETMELĠK 4. ĠH GYSE ĠLGĠLĠ YÖNETMELĠK 5. ÇAL. ĠSG EĞ. US. ES. YÖNETMELĠĞĠ

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 17.05.2013/111-1 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

VII. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

VII. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VII Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik a) Programların hazırlanması ve uygulanmasını, b) Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini,

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. 15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28648 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Söz konusu yönetmelikte;

Söz konusu yönetmelikte; 15.05.2013 (SİRKÜLER 2013 37) Konu: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. İş yerlerinde çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenlik eğitimlerinin usul

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Çalışanların Eğitimi, Bilgilendirilmesi ve Katılımların Sağlanması Yükümlülüğü Çalışanların bilgilendirilmesi (m. 16) (1) İşyerinde iş sağlığı ve

Detaylı

15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28648 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28648

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28648 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 www.isgasistan.net BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28648)

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28648) ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Sayısı: 28648) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

ĠġVERENLERE ÖNEMLĠ UYARILAR Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNLARI ĠLE GELEN YAPTIRIMLAR

ĠġVERENLERE ÖNEMLĠ UYARILAR Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNLARI ĠLE GELEN YAPTIRIMLAR ĠġVERENLERE ÖNEMLĠ UYARILAR Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNLARI ĠLE GELEN YAPTIRIMLAR Yeni iģ sağlığı ve güvenliği konusundaki yasalar iģverenlere birçok yükümlülükler getirmektedir. Bu yükümlülüklerin yerine

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları 1 KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Maddeleri GİRİŞ 3 Ülkemizde

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi

Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi Yasal gereklilikleri karģılamak için, Yükümlülüklerin yerine getirildiğini kanıtlamak için, Erken tanı ve potansiyel problemlerin tespiti için, Ġzlenebilirlik sağlamak için,

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ,SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ,SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK F İ Y A T T E K L İ F İ ALTINIŞIK OSGB. Ltd. Şti. DİŞ HEKİMLERİ ODASI Tel-Fax : 0256-2591155 TEKLİF NO / TARİH 08.11.2013 / 301 GSM : 0532-4104875 (A. Hakan TÜRE) YETKİLİ Ayşegül hanım e-mail : a.hakanture@altinisikosgb.com.tr

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği uzaktan eğitim sistemine erişebilmeniz için gerekli tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği uzaktan eğitim sistemine erişebilmeniz için gerekli tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır. Değerli İYTE liler İş Sağlığı ve Güvenliği uzaktan eğitim sistemine erişebilmeniz için gerekli tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır. Uzaktan eğitim sistemi size bazı konularda bilgilendirme e-postaları

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler.

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler. Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 09/12/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25311 ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi

Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi Dr.Yücel BENDER ĠĢyeri Hekimi Ġzlenebilirlik sağlamak için, Yasal gereklilikleri karģılamak için, Erken tanı ve potansiyel problemlerin tespiti için, Yükümlülüklerin yerine getirildiğini kanıtlamak için,

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10 Your company information SORU 1 Aşağıda belirtilenlerden hangisi Çalışanların İş Sağlığı Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı 1 İÇİNDEKİLER İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?... Kurum tehlike sınıfı belirleme... Çalışan temsilcisi belirleme. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

Av. Füsun GÖKÇEN. TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU

Av. Füsun GÖKÇEN. TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU Av. Füsun GÖKÇEN Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası 4857 sayılı ĠĢ Kanunu MADDE 77 ĠġVERENLERĠN VE ĠġÇĠLERĠN

Detaylı

ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI ANKARA

ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI ANKARA 1 / 8 ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI ANKARA Tel : 435 90 16 Faks : 435 80 28 11.12.2013 KONU SAYI : T13/3142 : Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Hizmetleri Teklifin İletileceği Firma Yetkilisi Teklif Bilgileri

Detaylı

ÜNİTE-6. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İşyeri Hekimliği ve Diğer Sağlık Personeli

ÜNİTE-6. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İşyeri Hekimliği ve Diğer Sağlık Personeli 1 ÜNİTE-6 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İşyeri Hekimliği ve Diğer Sağlık Personeli KONU BAŞLIKLARI 2 Temel Kavramlar İşyeri Hekiminin Nitelikleri, Görev, Yetki ve Yükümlülükleri ile Çalışma Usul

Detaylı

Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU

Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU . MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU Doküman No EK-1.a Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 Okullarda/Kurumlarda Çalışan Temsilcisi belirleme iş ve İşlemleri İş Sağlığı

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- 1 / 10 Yusuf DOĞAN Mali Müşavirlik 4. İşverenin Risk Değerlendirmesi Yükümlülüğü İşveren, güvenlik tedbirleri ve koruyucu ekipmanlar ile

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine göre düzenlenmiģtir.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine göre düzenlenmiģtir. ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, iģ sağlığı

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ 1. TARAFLAR İŞVEREN: Aşağıda bilgileri yazılı olan şirket bu sözleşmenin bir tarafı olup bundan sonra işveren olarak adlandırılacaktır. Belirtilen adres ve elektronik posta adresi

Detaylı

ĠġYERĠ HEKĠMLERĠ ĠÇĠN YENĠ Ġġ SAĞLIĞI VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ KANUNU EĞĠTĠM SEMĠNERLERĠ SEMĠNER 2

ĠġYERĠ HEKĠMLERĠ ĠÇĠN YENĠ Ġġ SAĞLIĞI VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ KANUNU EĞĠTĠM SEMĠNERLERĠ SEMĠNER 2 ĠġYERĠ HEKĠMLERĠ ĠÇĠN YENĠ Ġġ SAĞLIĞI VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ KANUNU EĞĠTĠM SEMĠNERLERĠ SEMĠNER 2 6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ KANUNU NA GÖRE KAYITLAR- KURUM HEKĠMLĠĞĠNDE ĠġYERĠ HEKĠMLĠĞĠ ĠĢçi Sağlığı

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER

İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER Yıldız OSGB olarak; iş güvenliği uzmanlarımız ve diğer deneyimli personellerinizle iş sağlığı ve iş güvenliği

Detaylı

Sağlıklı ve güvenli alandasınız!

Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi nedir? İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nca yetkilendirilen birimdir. OSGB ler,

Detaylı

Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ RĠSK DEĞERLENDĠRMESĠ YÖNETMELĠĞĠ

Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ RĠSK DEĞERLENDĠRMESĠ YÖNETMELĠĞĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ RĠSK DEĞERLENDĠRMESĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, iģyerlerinde iģ sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak

Detaylı

Prof. Dr. Gülsevil ALPAGUT

Prof. Dr. Gülsevil ALPAGUT 6331 sk NUN ÇALIŞANLARIN EĞİTİMİ, ACİL DURUM, RİSK DEĞERLENDİRMESİ, TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN HÜKÜMLERİ VE BU HÜKÜMLERE YÖNELİK YAYIMLANAN İKİNCİL MEVZUAT HÜKÜMLERİ Prof.

Detaylı

10 dan Az ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri. AZ TEHLĠKELĠ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLĠKELĠ (%50 artırılarak)

10 dan Az ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri. AZ TEHLĠKELĠ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLĠKELĠ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ĠLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ĠLE 6331 SAYILI ĠSG KANUNUNDAKĠ ĠDARĠ PARA CEZALARININ TEHLĠKE SINIFI VE ÇALIġAN

Detaylı

Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi 2017

Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi 2017 Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi 2017 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri İbrahim KOL Konular Eğitim Mevzuat Eğitim Modelleri Sonuç Söylersen unuturum gösterirsen anlarım yaparsam öğrenirim

Detaylı

10 dan Az ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri 10-49 ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri. AZ TEHLĠKELĠ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLĠKELĠ (%50 artırılarak)

10 dan Az ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri 10-49 ÇalıĢanı Olan ĠĢyerleri. AZ TEHLĠKELĠ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLĠKELĠ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ĠLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ĠLE 6331 SAYILI ĠSG KANUNUNDAKĠ ĠDARĠ PARA CEZALARININ TEHLĠKE SINIFI VE ÇALIġAN

Detaylı

ASBESTLE ÇALIġMALARDA ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK

ASBESTLE ÇALIġMALARDA ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ASBESTLE ÇALIġMALARDA SAĞLIK mad men VE season GÜVENLĠK 6 episode 10 ÖNLEMLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK Aslıcan GÜLER İSG Uzman

Detaylı

ORTAK SAĞLIK GÜVENLĠK BĠRĠMĠ HĠZMET SÖZLEġMESĠ

ORTAK SAĞLIK GÜVENLĠK BĠRĠMĠ HĠZMET SÖZLEġMESĠ ORTAK SAĞLIK GÜVENLĠK BĠRĠMĠ HĠZMET SÖZLEġMESĠ Sayfa 1 / 1 Taraflar Madde 1.İşbu sözleşmede taraflar; a. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Hizmeti verecek firma olan Fatih Sultan Mah. 2364 Sk. No: 12 Etimesgut

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

48.Ders Notu. Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık Güvenlik Eğitimi ve İletişim. Ali KOCAER

48.Ders Notu. Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık Güvenlik Eğitimi ve İletişim. Ali KOCAER 48.Ders Notu Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık Güvenlik Eğitimi ve İletişim Ali KOCAER Sıra No / Konu 48 / Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık ve Güvenlik Eğitimi ve İletişim Konunun genel amacı Öğrenme

Detaylı

6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER. Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör

6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER. Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör 6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör 6331 Sayılı Kanun Kapsamı 6331 sayılı ĠĢ sağlığı ve Güvenliği Kanun kapsamı; Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ 1 / 14 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SERTİFİKASI NEDİR? Bu programın amacı, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Amaç: İSG hizmetleri İlgili diğer yönetmeliklerinin uygulanması İSG hizmetlerinde ekip halinde çalışmanın önemi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır Öğrenim

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI XX İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği İKİNCİ BÖLÜM İşveren Yükümlülüğü ve Risk Değerlendirmesi Ekibi İşveren yükümlülüğü MADDE 5 (1) İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık

Detaylı

LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN LİSESİ

LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN LİSESİ Tarih: 27/ 12 / 2017 LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN 29.12.2012 Tarih, 28512 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren " Sağlığı ve Hizmetleri Yönetmeliği" 13/1-d. Madde, 20.07.2013 Tarih,

Detaylı

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ Çevre & ĠĢ Güvenliği MEVZUATIN ADI : AĞIR VE TEHLĠKELĠ ĠġLERDE ÇALIġTIRILACAK ĠġÇĠLERĠN MESLEKĠ EĞĠTĠMLERĠNE DAĠR TEBLĠĞĠN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI HAKKINDA TEBLĠĞ R. G. TARĠHĠ

Detaylı

Ders No: 29 Hoş Geldiniz

Ders No: 29 Hoş Geldiniz Acil Durum Planları Ders No: 29 Hoş Geldiniz Eğitimimizin Amacı Katılımcıların, işyerlerinde acil durumlarda uygulanacak planlar ve bu planlamanın yapılması hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır. Öğrenim

Detaylı

Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK

Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Resmi Gazete Tarihi : 20.01.2004 Salı Resmi gazete Sayısı : 25352

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI .. ALT YÜKLENICI. POLITIKASI. FUV Mühendislik, alt yüklenicilik hizmeti alması gereken durumlarda kendi çalışma prensiplerini paylaşan firmaları tercih eder. Alt yüklenici firma seçimi, kalite yönetim

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

İşveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir

İşveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir İş Güvenliği Uzmanları İle Kısmi Süreli Sözleşme Yapılabilir Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu "işyerlerinde iş sağlığı

Detaylı

d) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

d) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt; İSG MEVZUATI-1 1- İş güvenliği uzmanının görevleri nelerdir? a- Rehberlik 1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı,

Detaylı

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde acil

Detaylı

ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK. Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28633

ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK. Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28633 ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK Resmi Gazete Tarihi: 30.04.2013 Sayısı: 28633 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK

ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK ÇALIġANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLĠKELERĠNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalıģanları sağlık ve güvenlik yönünden

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA ALT İŞVEREN

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA ALT İŞVEREN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA ALT İŞVEREN Prof. Dr. Erdem Özdemir MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ SORUMLULUK HUKUKİ SORUMLULUK CEZAİ SORUMLULUK İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Prof. Dr. Erdem Özdemir

Detaylı

1- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun İşyeri Hekimi Konusundaki Hükümleri Hangi Tarihte Yürürlüğe Girmektedir?

1- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun İşyeri Hekimi Konusundaki Hükümleri Hangi Tarihte Yürürlüğe Girmektedir? D U Y U R U/2014 003 İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRILMA ESASLARI I. Başlangıç 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (1) ile ilgili olarak çıkartılan İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin

Detaylı

Neden bu konuyu seçtik? İşyeri hekimleri mevzuatı biliyor mu?

Neden bu konuyu seçtik? İşyeri hekimleri mevzuatı biliyor mu? Neden bu konuyu seçtik? İşyeri hekimleri mevzuatı biliyor mu? http://www.csgb.gov.tr/csgbportal/isgg m.portal?page=mevzuat&id=3 http://egitim.druz.com.tr/egitimmevzuati http://isgkatip.csgb.gov.tr/logout.aspx

Detaylı

İŞYERLERİNDE İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

İŞYERLERİNDE İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK İŞYERLERİNDE İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 29.06.2015 --- Sayı: 29401) Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TEİAŞ. İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ GÖREV YETKİ, SORUMLULUK, USÜL ve ESASLARI

TEİAŞ. İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ GÖREV YETKİ, SORUMLULUK, USÜL ve ESASLARI TEİAŞ İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ GÖREV YETKİ, SORUMLULUK, USÜL ve ESASLARI Amaç: TEİAŞ a bağlı işyerlerinde (Bölge Müdürlükleri, İşletme Müdürlükleri, Yük Tevzi İşletme Müdürlükleri vb.) İş Sağlığı

Detaylı

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681.

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681 İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 1 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 3

Detaylı

YENİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUN ve YÖNETMELİKLEREGÖRE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI ve İŞVERENLERİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI KONUSUNDA ÖZET BİLGİLER

YENİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUN ve YÖNETMELİKLEREGÖRE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI ve İŞVERENLERİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI KONUSUNDA ÖZET BİLGİLER YENİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUN ve YÖNETMELİKLEREGÖRE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI ve İŞVERENLERİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI KONUSUNDA ÖZET BİLGİLER Yasal dayanaklar 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa

Detaylı

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ:

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: 12 39 Slayt 1/6 RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: Kazaların önlenmesinde, mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarımız, görevlerimiz ve yetkilerimiz hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme 2016 Güz

Detaylı

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı; Bingöl Üniversitesi birimlerinde çalıģan tüm personelin,

Detaylı

SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ GENEL DEĞERLENDİRME...9. iii

SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ GENEL DEĞERLENDİRME...9. iii İçindekiler SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ...1 1.1. Sağlık Programları... 5 1.2. Güvenlik Programları... 5 1.3. Eğitim Programları... 6 2. GENEL DEĞERLENDİRME...9

Detaylı

İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi

İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi Aralık, 2017 1 İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi Hazırlayanlar: Neslihan OCAKOĞLU GÖKAŞAN, Doç. Dr. Esin İNAL, Uzman Dr.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ. Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ. Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN Sıra No / Konu Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri 9 / İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Detaylı

İşyeri Hekimliği Temel Eğitim Programı (Toplam: 220 saat) Yüz yüze eğitim (90 Saat) Eşzamansız (%90)

İşyeri Hekimliği Temel Eğitim Programı (Toplam: 220 saat) Yüz yüze eğitim (90 Saat) Eşzamansız (%90) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TEMEL EĞİTİM PROGRAMI Programın amacı, işyeri hekimi olmak isteyen hekimlere; mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmaktır.

Detaylı

29 HAZiRAN 2015 PAZARTESi Resmî Gazete Sayı : 29401

29 HAZiRAN 2015 PAZARTESi Resmî Gazete Sayı : 29401 29 HAZiRAN 2015 PAZARTESi Resmî Gazete Sayı : 29401 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE CEVHER HAZIRLAMA VE ZENGİNLEŞTİRME SABİT TESİS OPERATÖR VE BAKIMCILIĞI

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ HİZMET ALIMININ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİNDEN TEMİN EDİLMESİ İŞİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME

SAĞLIK PERSONELİ HİZMET ALIMININ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİNDEN TEMİN EDİLMESİ İŞİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI, İŞYERİ HEKİMİ ve DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HİZMET ALIMININ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİNDEN TEMİN EDİLMESİ İŞİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU: Bu Teknik Şartnamenin konusu Ortak

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

VE GÜVENLĠĞĠ HĠZMETLERĠNE

VE GÜVENLĠĞĠ HĠZMETLERĠNE 29 Haziran 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29401 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ĠġYERLERĠNDE ĠġVEREN VEYA ĠġVEREN VEKĠLĠ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ HĠZMETLERĠNE

Detaylı

SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Yönetmeliğin bir kısım hükümlerinin yürütmesi durdurulmuştur. Yönetmelik uygulamasında kararları gözden geçiriniz.

Yönetmeliğin bir kısım hükümlerinin yürütmesi durdurulmuştur. Yönetmelik uygulamasında kararları gözden geçiriniz. 27.11.2010 tarih ve 27768 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği nin 22. maddesi ile 27.11.2010 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmeliğin bir

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜN İPLİKÇİLİĞİ KURS PROGRAMI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜN İPLİKÇİLİĞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜN İPLİKÇİLİĞİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI...

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İş kazaları ve meslek hastalıkları işyerlerinde meydana gelmektedir. Başka bir ifade ile iş kazası ve meslek hastalıklarının nedeni işyeri koşullarıdır. İşyerlerindeki kuralları

Detaylı

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SUNU PLANI 1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI -1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME

Detaylı

İşyeri Hekiminin Hukuksal Sorumlulukları. Dr.Ercan Duman İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu

İşyeri Hekiminin Hukuksal Sorumlulukları. Dr.Ercan Duman İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu İşyeri Hekiminin Hukuksal Sorumlulukları Dr.Ercan Duman İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu İstanbul Tabip Odası

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı