ALERJ Alerji Tan ya yönelik testler alerjik ilerleme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALERJ Alerji Tan ya yönelik testler alerjik ilerleme"

Transkript

1 ALERJ Alerji gün geçtikçe artan bir halk sa l sorunu olarak karfl m za ç kmaktad r. Toplumda ifl gücünü azaltarak, e itimi aksatmaktad r. Alerji, genellikle vücuda zararl olmayan maddelere karfl oluflan immünite cevab olarak tan mlan r. Polenler, toz akarları, köpek epiteli, böcek zehirleri, gıdalar, v.b. alerjenler immün sistem tarafından tanınarak, oluflan tepkiye ba lı bulgu ve semptomlar ortaya çıkar (fiekil 1). Alerjene ilk defa maruz kal nd nda B lenfositleri taraf ndan IgE üretilir. Daha sonra bu IgE molekülleri mast hücreleri ve bazofillere ba lan rlar. Böylece kifli duyarl hale gelir ve alerjenlere tekrar maruz kal nd nda mast hücreleri ve bazofillere ba l IgE ler di er taraftan hedef alerjene ba lanarak histamin, v.b. mediatörlerin sal n m n tetiklerler. Sonuç olarak, klinik semptomlar ortaya ç kar. Tan ya yönelik testler alerji tedavisinde anahtar rol oynamaktad r. Öncelikle hastadan do ru ve tam bir anemnez al nmal, testler istenmeden önce detayl bir fizik muayene yap lmal d r. Alerji testlerinin sonuçlar bu sayede klinisyen taraf ndan do ru olarak yorumlanabilir. Ayn hastada egzama ve g da alerjisi ile alerjik rinit ve ast ma ba l çok say da farkl belirtiler de gözlenebilir. Bu tablo alerjik ilerleme olarak tan mlanan ard fl k bir paterndir. Alerjik ilerleme, alerjik hastan n yafl ile birlikte klinik tablonun da ilerledi i bir dizi alerjik hastal k grubudur (fiekil 2).

2 Kedi %3 Karides %3 Bu day %4 Yumurta %4 Lateks %5 Hamam Böce i %5 Sebzeler %5 Köpek %3 Bal k %2 Böcekler %2 Parazitler %2 Tohum %1 At %1 Süt %5 Yabani Otlar %6 A aç %11 Akarlar %6 Küfler %8 Sert Kabuklu Yemifller %9 Otlar %9 Meyveler %8 fiekil 1. Alerjen bileflenlerin kaynaklar (Matsson P ve ark.) Atopik Dermatit Gastrointestinal Bozukluklar Alerjik Rinit Otitis Media Çocukluk Ça Ast m Yetiflkin Ast m fiekil 2. Alerji ile iliflkili durumlar n art arda oluflarak en sonunda ast ma dönüflmesi alerjik ilerleme olarak tan mlan r. Atopik dermatit li çocuklar n yaklafl k %40 nda 4 yafl nda ast m geliflmekte, otitis media l çocuklar n %79 unda ise alerjik rinit tan s konulmaktad r (Aguano J ve ark).

3 Egzama s kl kla do um sonras ilk üç ay içerisinde ortaya ç kar. ki yafl nda gastrointestinal bulgular n efllik etti i g da alerjisi yayg nd r. Üç ile yedi yafl aras nda ise inhalan alerjenlere ba l üst solunum yolu rahats zl klar ile alerjik rinit ve tekrarlayan otitis media olgular görülür. Ast m tan s sakl kla yedi ile on befl yafl aras nda konur. Çocuklarda küçük yaflta g daya özgül IgE antikor düzeylerinin artmas ileriki dönemlerde inhalan alerjenlere duyarl l k riskinin anlaml derecede yüksek olmas ile iliflkilidir. Alerjenlerin erken tan s ve uygun tedavi ile alerjik ilerleme belli bir noktada kesilir ve hastal n progresyonu durdurulur. nek sütü, yumurta, bu day, soya, yerf st, v.b. alerjenler s kl kla egzama ile iliflkili olup, yeni yürümeye bafllayan çocuklarda egzamaya ba l deri rahats zl klar n n %30 undan sorumludur. Egzama tedavisindeki baflar s zl k, alerji ile iliflkili gastrointestinal semptomlar n geliflmesine yol açar. Koli i olan çocuklar n %10-15 inde, var olan semptomlar n kökeninde g da alerjisinin oldu unu öne süren kan tlar bulunmaktad r. Gastroözafajiyal reflüsü olan çocuklar n %16-42 sinde inek sütü alerjisi tespit edilmifltir. Halihaz rda alerji tan s konmufl çocuklar n %50-60 nda da gastrointestinal semptomlar saptanm flt r. Alerji ile iliflkili gastrointestinal semptomlar, tan konulamad taktirde çocuklarda büyüme gerili i ile sonuçlanabilir. G da alerjilerinin erken dönemde ortaya ç kt ve uzun süre devam etti i çocuklarda alerjik rinitin üç kat, ast m n ise befl kat daha fazla geliflme e iliminin bulundu u gösterilmifltir. Alerjik hastal klar içerisinde di er bir önemli grup ise otitis media d r. Ufak çocuklarda tekrarlayan otitis media olgular n n görülme s kl son y llarda artm flt r. Bu art fl n özellikle alerjik rinit ile ba lant l oldu u öne sürülmektedir. Alerjik rinit Östaki borusunda inflamasyona neden olabilir, bu da enfeksiyon geliflmesi için ideal bir ortam sa layabilir. Alerjik rinit, alerjik hastal k grubu içerisinde, genellikle ast m öncesi görülen bir basamakt r. Çocuklarda alerjik rinit s kl kla solunum sistemi hastal n n habercisi olup, g dadan inhalan alerjen duyarl l na do ru geçiflte tamamlay c bir rol oynar. Ast m, alerjik hastal klar zincirinde en son basama oluflturur. Ast ml çocuklar n %90 nda halihaz rda alerjiler tespit edilmifltir. Atopik dermatit li (egzama) çocuklar n %40 nda üç ile dördüncü yafllarda ast m geliflebilir. Yaflam n ilk y l itibariyle evcil hayvanlar, sigara duman ve ev tozu akarlar na maruz kalmayan çocuklarda ileriki yafllarda ast m görülme s kl n n azald saptanm flt r. Erken müdahele ve uygun tedavi ile hastal k önlenebilir.

4 Erken Tan n n Önemi Alerjenlerin erken dönemde tespit edilmesi çok önemlidir. Atopi (alerjiye genetik yatk nl k) riski yüksek olan yenido anlarda yap lan bir çal flmada, toz akar na karfl geçirgen olmayan yatak k l flar n n kullan lmas sonucu çocuklar bir yafl na geldi inde, Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae türü ev tozu akarlar ile yumurta ve süte karfl duyarl l kta %4 lük bir azalma gözlenmifltir. Ot ve/veya hufl a ac polenlerine alerjik olan ve mevsimsel rinokonjuktiviti (saman nezlesi) bulunan çocuklarda alerjinin ast ma ilerleyifli subkütan spesifik immünoterapi uygulanarak önlenebilmektedir. Tedavi tamamland ktan sonra profilaktif amaçl spesifik immünoterapinin uzun süreli devam etmesi, tedaviden sonra yedi y l boyunca ast m geliflimini yaklafl k %50 oran nda azaltmaktad r. Tüm bu çal flmalar, tan sal testler kullan larak erken dönemde do ru tan konulmas n n erken evrede etkin tedaviyi kolaylaflt raca öngörüflünü desteklemektedir. Duyarl ve Özgül Testlerin Erken Tan da Rolü Amerikan Alerji Ast m ve mmünoloji Akademisi (AAAAI) ile Avrupa Ast m Alerji ve Klinik mmünoloji Akademisi (EAACI) nin belirledi i ilkeler do rultusunda, duyarl ve özgül in vivo veya in vitro IgE testleri ile alerjenin spesifik tan s konulmadan tedaviye bafllan lmamal d r (fiekil 3). Son dönemlerde spesifik IgE nin geleneksel olarak kabul edilen 0.35 ku/l cutoff de erinin (bu cutoff de eri cihaz n teknik olarak analitik ölçüm s n r na ba l olarak tespit edilmifltir) alt ndaki düzeylerin bile alerjik hastal n göstergesi olabilece i öne sürülmektedir. Nitekim göbek kordon kan ndaki düflük IgE düzeylerinin kal tsal faktörler ile birlikte, geç çocukluk dönemindeki inhalan alerji duyarl l n n en iyi göstergesi olabilece ini gösteren çal flmalar bulunmaktad r. Alerji Tan s nda in vivo Yöntemler Burada in vivo alerji testi terimi birbirinden farkl test prosedürlerini içerir. Bu grupta yer alan tüm testlerde hasta flüpheli alerjene do rudan maruz kal r. Hedef alerjene karfl bir cevap oluflur ise test sonucu pozitiftir. Bu testler; deri ve besin yükleme testleri fleklinde iki gruba ayr l r. Deri testleri; prick test, intradermal test, s yr k ve yama testleridir (Tablo 1). Alerjen ile birlikte negatif ve pozitif kontroller deri üzerine veya içine konularak oluflan cevap karfl laflt r l r. Pozitif cevap k zar kl k ve flifllik fleklinde karakterize olup, geliflen eritem ile kabar kl k birlikte de erlendirilir. Oluflan kabar kl n çap alerjenin oluflturdu u reaksiyon fliddetini tayin etmede kullan l r. Genifl kabar klarda reaksiyon fliddeti yüksektir.

5 Tablo 1. in vivo alerji testleri Deri Prick Testi Cilt alt ( ntradermal) Testi S yr k (Scratch) Testi Yama (Patch) Testi Besin Yükleme Testi Besin Yükleme testinde hasta flüpheli alerjeni yedikten sonra geliflen bulgu ve semptomlar tespit edilir. Bu testin uyguland yer, potansiyel olarak hayat tehdit edici reaksiyonlara müdahale edilebilecek donan m içermelidir. Besin yükleme testinin çift-kör, plasebokontrollü uygulanmas idealdir. Bu yöntemde hasta da doktor da hangi yiyece in flüpheli alerjeni içerdi ini ya da hangisinin plasebo oldu unu kesinlikle bilmez. Fakat s kl kla bu uygulama en son baflvurulacak yöntem olup, bunun yerine verilen alerjenin klinisyen ve hasta taraf ndan bilindi i yükleme testleri rutin olarak uygulan r. fiiddetli alerjik reaksiyon hikayesi olan hastalara besin yüklemesi yap lmaz, çünkü bu hastalarda anaflaksi ve ölüm geliflme riski çok yüksektir. Alerji Tan s nda in vitro Yöntemler Pozitif sonucun oluflmas için histamin ve di er mediyatörlerin sal n m na dayal in vivo testlerin aksine in vitro testler, belli bir alerjene özgül IgE lerin dolafl mdaki konsantrasyonunu tayin ederler. Bu nedenle in vitro testlerin, in vivo testlere göre belirgin avantajlar vard r (Tablo 2). Kullan lan in vitro testlerin önemli bir di er avantaj ise tüm alerjenlerin etkin bir flekilde kullan larak, klinisyenler taraf ndan özgül alerji tan s n n konulabilmesidir. Ayr ca bu testlerin uygulanmas için in vivo testlerde oldu u gibi ayr nt l bir e itime gerek yoktur. In vitro uygulanan duyarl ve özgül testler alerjik hastal klar n laboratuvar tan s nda önemli rol oynar. Di er taraftan hasta do rudan alerjene maruz kalmad ndan hayat tehdit edici alerjik bir reaksiyonun geliflme olas l da çok düflüktür. Tablo 2. in vitro testlerin avantajlar Antihistaminikler, antidepresanlar, v.b. etkileflim yapan ilaçlar n kesilmesi gerekmez. Tamam yla kantitatif sonuç verilir. Bir defal k kan örne i al m yla çok say da alerjen tayini yap labilir.

6 Bireyde duyarl l a yol açan polen, g da gibi alerjenlerin her biri çeflitli ve farkl moleküllerden olufltu undan, bu bileflenlerin her birine duyarl IgE nin ölçülmesiyle hastan n detayl ve kesin bir duyarl l k paterni elde edilebilir. Böylece klinisyen sadece ilgili alerjenleri tespit etmekle kalmaz, ayn zamanda en iyi tedavi yöntemini uygulayarak prognozu da iyilefltirebilir. Phadia, farkl alerjen spektrumlar n içermesi nedeniyle alerjene duyarl olgularda veya alerjik hastalar n takibi ile tedavisinin düzenlemesinde yeni olanaklar sunmaktad r. Phadia (ImmunoCap) hastal k ve klinik semptomlar ile ba lant l IgE antikorlar n n miktar n belirler. Alerjene karfl özgül IgE test sonuçlar ku/l fleklinde rapor edilir. Çeflitli in vivo alerji testleri, alerji uzmanlar taraf ndan yayg n olarak kullan lmalar na ra men in vitro testlerin deri testlerine göre daha üstün oldu u baz endikasyonlar mevcuttur (Tablo 3). Kullan lmakta olan in vitro spesifik IgE testi, in vivo testler ile karfl laflt r ld nda, do ru tan konulmas ve uygun tedavinin uygulanmas aç s ndan alerji uzmanlar ve birinci basamak klinisyenler için oldukça de erli bir yöntemdir. Üçüncü jenerasyon alerji kitlerinin üretilmesi ve benzer in vitro analiz yöntemleri alerji tan s nda ve tedavinin düzenlenmesinde etkin rol oynamaktad rlar. Alerjide erken ve do ru tan, etkin tedavinin temelini oluflturmaktad r. Erken dönemde tedavi hayat kalitesini art rmakta ve alerjik rahats zl n ast ma do ru ilerlemesini önlemektedir. Böylece morbidite oranlar ve mortalite azalmaktad r. Tablo 3. Deri testlerine göre in vitro testlerin tercih edildi i durumlar Negatif deri testine ra men alerji olma flüphesi yüksek olan olgular Deri testinin uygulanmas n engelleyen egzama gibi deri rahats zl klar olan olgular Uzun etkili antihistaminikler, trisiklik antidepresanlar, v.b. deri testlerindeki alerjenlere karfl cevab s n rlayan ilaçlar kullanan hastalar Deri testlerindeki histamin reaksiyonunun azald çok genç veya eriflkin yafltaki hastalar Klinik hikayeleri nedeniyle artm fl anaflaksi riski bulunan olgular Gebeler (sistemik reaksiyon geliflme riski nedeniyle)

7 Alerjik Semptomlar, Kiflisel ve Ailesel Hikaye TOTAL IgE, EOZ NOF L SAYISI Solunum Sistemi Bulgular Cilt ve Sindirim Sistemi Bulgular Solunumsal Alerjen Kar fl mlar ** Pediatrik Yafl Grubu (< 3 yafl) Eriflkin Yafl Grubu PHAD ATOP gx3 : g1, kokulu yonca; g5, delice otu; g6, fleol; g12, çavdar; g13, m s r mercime i. tx9 : t2, gürgen (k z la aç); t3, hufl a ac ; t4, f nd k a ac ; t7, mefle; t12, sö üt a ac. wx3 : w6, misk otu; w9, dar yaprakl sinir otu; w10, kaz aya otu, w12, alt n baflak, w20, s rgan. mx1 : m1, P. Notatum; m2, Cl. Herbarum; m3, Asp. Fumigatus; m6, Alt. Alternata. d1 : D. Pteronussinus. e1 : kedi epiteli ve kepe i. e2 : köpek epiteli. e3 : at kepe i. Ot Polenleri Kar fl mlar gx1 : g3, parmak otu; g4, Fetusca elatior, g5, delice otu; g6, fleol; g8, çay r otu. gx4 : g1, kokulu yonca; g5, delice otu; g7, has r otu; g12, çavdar; g13, m s r mercime i. A aç Polenleri Kar fl mlar tx5 : t2, gürgen (k z la aç); t4, f nd k a ac ; t8, karaa aç; t12, sö üt a ac, t14, kavak. tx6 : t1, akça a aç; t3, hufl a ac ; t5, kay n a ac ; t7, mefle; t10, ceviz. Yabani Ot ve Çiçek Polenleri Kar fl mlar wx1 : w1, pelin otu; w6, misk otu; w9, dar yaprakl sinir otu; w10, kaz aya otu; w11, deve dikeni. Ev Tozu Kar fl mlar hx2 : h2, Hollister-Stier Labs; d1, D. Pteronyssinus; d2, D. Farinae; i6, hamam böce i. Hayvan Alerjen Kar fl mlar ex1 : e1, kedi epiteli ve kepe i; e3, at kepe i; e4, s r kepe i; e5, köpek kepe i. ex71: e70, kaz tüyü; e85, tavuk tüyü, e86, ördek tüyü; e89, hindi tüyü. ex72: e78, muhabbet kuflu tüyü, e201, kanarya tüyü; e213, papa an tüyü, e214, ispinoz tüyü. Küf Mantar / Maya Kar fl mlar mx2 : m1, P. Notatum; m2, Cl. Herbarum; m3, Asp. Fumigatus; m5, C. Albicans; m6, Alt. Alternata; m8, H. Halodes. h2, Greer Labs. Spesifik Solunumsal Alerjenler Ev Tozlar A aç Polenleri t9, zeytin a ac ; t11, ç nar; t16, çam; t17, sedir; t203, at kestanesi. Ot ve Tah l Polenleri g2, büyük ayr k otu; g15, bu day; g201, arpa; g202, m s r. Yabani Ot ve Çiçek Polenleri w1, pelin otu; w19, yap flkan çam otu; w21, sarmafl k. Haflere ve Haflere Zehirleri i1, bal ar s zehiri; i2, eflekar s zehiri; i4, sar ca ar zehiri. G da Alerjen Kar fl mlar ** Çocuk G da Maddeleri Kar fl m fx5 : f1, yumurta ak ; f2, süt; f3, morina bal ; f4, bu day unu; f13, yer f st ; f14, soya fasulyesi. Yumurta Sar s ve Ak f245 : f1, yumurta ak ; f75, yumurta sar s. Tah l / Un fx3 : f4, bu day unu; f7, yulaf unu; f8, m s r unu; f10, ö ütülmüfl susam; f11, kara bu day unu. fx20 : f4, bu day unu; f5, çavdar unu; f6, arpa unu; f9, pirinç F st k Çeflitleri fx1 : f13, yer f st ; f17, f nd k; f18, brezilya cevizi; f20, badem; f36, hindistan cevizi. Deniz Mahsülleri fx2 : f3, morina bal ; f24, karides; f37, kara kabuk midyesi; f40, ton bal ; f41, somon. Etler fx10 : f26, domuz eti; f27, dana eti; f75, yumurta sar s ; f83, tavuk eti; f284, hindi eti. Süt f76, alfa-laktalbumin; f77, beta-laktalbumin; f78, kazein. Meyveler f237, kay s. f247, bal. Meyveler fx15 : f33, portakal; f49, elma; f92; muz; f95, fleftali. fx16 : f44, çilek; f94, armut; f208, limon, f210, ananas. fx21 : f84, kivi; f87, kavun; f92, muz; f95, fleftali; f210, ananas. Sebzeler fx13 : f12, bezelye; f15, kuru fasulye; f31, havuç; f35, patates. fx14 : f25, domates; f214, spanak; f216, lahana; f218 k rm z toz biber. Spesifik G da Alerjenleri Di er G dalar G da Alerjen Kar fl mlar ** F st k Çeflitleri fx1 : f13, yer f st ; f17, f nd k; f18, brezilya cevizi; Deniz Mahsülleri fx2 : f3, morina bal ; f24, karides; f37, kara kabuk midyesi; f40, ton bal ; f41, somon. Etler fx10 : f26, domuz eti; f27, dana eti; f75, yumurta sar s ; f83, tavuk eti; f284, hindi eti. Tah l / Un fx3 : f4, bu day unu; f7, yulaf unu; f8, m s r unu; f10, ö ütülmüfl susam; f11, kara bu day unu. Meyveler fx15 : f33, portakal; f49, elma; f92; muz; f95, fleftali. Sebzeler fx7 : f25, domates; f45, ekmek mayas ; f47, sar msak; f48, so an; f85, kereviz. fx13 : f12, bezelye; f15, kuru fasulye; f31, havuç; f35, patates. fx14 : f25, domates; f214, spanak; f216, lahana; f218 k rm z toz biber. Baharatlar fx72 : f219, rezene tohumu; f269, fesle en; f270, zencefil; f271, anason. f14, soya fasulyesi. f204, alabal k. F st k ve Ya l Tohumlar Deniz Mahsülleri Etler f88, koyun eti. Sebze ve Meyveler f44, çilek; f84, kivi; f87, kavun; f212, mantar; f237, kay s ; f242, kiraz. f93, kakao; f221, kahve; f222, çay. Di er G dalar k82, lateks; k87, mantar alfa-amilaz; o1, pamuk; o201, tütün yapraklar. p1, Ascaris; p2, Echinococcus. Spesifik G da Alerjenleri Spesifik Mesleki Alerjenler Spesifik Parazit Alerjenleri fiekil 3. Alerjik hastal klar n tan s nda bulgulara yönelik izlenecek tan sal yol. Alerji testleri s kl k s ras na göre s ralanm flt r. Alerjen kar fl m tarama testlerinin pozitif olma durumunda kar fl m içeri i araflt r lmal d r.

8 Kaynaklar 1. Aguanno J, Bal TA, Levy R, Sayegh M. Allergy: early, accurate diagnosis as a basis for effective treatment. Clinical Laboratory International 2008; 32(1): Matsson P. The future of allergy testing: new technologies and opportunities. Clinical Laboratory International 2008; 32(6): The Worldwide Market for In Vitro Diagnostic Tests, 6th Edition June 2008, Kalorama. 4. Jacobsen L, Niggemann B, Dreborg S, Ferdousi HA, Halken S, et al. Specific immunotherapy has long-term preventive effect of seasonal and perenial asthma:10 year follow-up on the PAT study. Allergy 2007; 62: Lidholm J, Ballmer-Weber B, Mari A, Vieths S. Component-resolved diagnostics in food allergy. Current Opinion in Allergy & Clinical Immunology 2006; 6: Chan-Yeung M, Ferguson A, Watson W, et al. The Canadian Childhood Asthma Primary Prevention Study: outcomes at 7 years of age. J Allergy Clin Immunol 2005; 116: Australasian Society of Clinical Immunology. Allergy adverse reactions to food. Accessed April 25, Duran-Tauleria E, Vgnati G, Gedan MJA, Petresson CJ. The utility of specific immunoglobulin E measurements in primary care. Allergy 2004; 59 (Supply.78): Sampson H. Can we diagnose atopy with a laboratory test? Ann Allergy Asthma Immunol 2004; 93: Hamburger HA. Diagnosing allergic diseases in children: practical recommendations for consulting pathologists. Arch Pathol Lab Med 2004; 128: Host A, Andrae S, Charkin S et al. Allergy testing in children: why, who, when and how? Allergy 2003; 58: Halmerbauer G, Gartner C, Schierl M, Arshad H, Dean T, Koller DY et al. Study on the Prevention of Allergy in Children in Europe (SPACE): Allergic sensitization in children at 1 year of age in a controlled trial of allergen avoidance from birth. Pediatr Allergy Immunol 2002; 13(Suppl.15) : KAREKS

Alerjik Hastal klar Alerji nedir? Alerjik hastal klar nas l oluflur? Alerjik hastal klar kimlerde görülür?

Alerjik Hastal klar Alerji nedir? Alerjik hastal klar nas l oluflur? Alerjik hastal klar kimlerde görülür? Alerjik Hastal klar Alerji nedir? Alerjik cevap, genel anlam yla ayn miktar ve koflullarda baflka kifliler için zarars z olan farkl yabanc maddelere karfl, baz kiflilerin afl r duyarl l k göstermesidir.

Detaylı

%5 Her iki ebeveyn atopik

%5 Her iki ebeveyn atopik ALLERJİ TESTLERİ Dr.ALEV ÖKTEM Düzen Laboratuvarlar Grubu Allerji Allerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı, ki bunlara allerjen denir, aşırı

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 0.75 1.12 0.7601 82,230.00 KG 62,506.32 2 ARPA YEMLİK ı: 62,506.32 2 ARPA ı 62,506.32 2 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.19 0.24 0.2007 1,077,149.00

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.46 0.46 0.4552 38,730.00 KG 17,628.66 1 ARPA YEMLİK ı: 17,628.66 1 ARPA ı 17,628.66 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.1 0.1 0.188 802,770.00 KG

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-22 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.70 0.6171 75,085.00 KG 293,176.85 3531 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.80 0.732 31,615.00 KG 250,190.9 7 ARPA YEMLİK ı: 53,367.79 3578 ARPA ı 53,367.79

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 3,596.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 3,596. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 1.02 1.02 1.0217 3,520.00 KG 3,59.51 2 ARPA YEMLİK ı: 3,59.51 2 ARPA ı 3,59.51 2 MISIR MISIR MISIR MTS 0.78 0.78 0.7753 1,580.00 AD 1,225.00 1

Detaylı

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 12,000.

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 12,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK İHR 0.30 0.30 0.3000 40,000.00 KG 12,000.00 1 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.2269 69,280.00 KG 15,720.00 3 ARPA YEMLİK MS 0.29 0.30 0.2997 46,460.00 KG 13,922.40

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

ALERJİ. Alerji neden olur:

ALERJİ. Alerji neden olur: ALERJİ Alerji normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevaptır. Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta bazen vücudun bir kısmında olabilir: Gözde olursa; alerjik konjoktivit, Üst

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR 0.55 0.5500 39,050.00 KG 21,477.50 1

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR 0.55 0.5500 39,050.00 KG 21,477.50 1 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2014 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEŞİL MTS 0.0 0.0 0.000 11,200.00 KG,600.00 1 ARPA YEMLİK ı:,600.00 1 ARPA ı,600.00 1 MISIR MISIR MISIR MTS 0. 0. 0.00 39,00.00 KG 21,477.0 1

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR 604.80 KG 1

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR 604.80 KG 1 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.25 0.35 0.2992 116,60.00 KG 3,893.73 1 ARPA YEMLİK TTS 0.28 0.61 0.311 572,115.00 KG 195,152.60 35 ARPA YEMLİK ı: 230,06.33 9 ARPA ı 230,06.33

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8, HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-15 MISIR MTS 2.00 2.00 2.0000 220.00 KG 440.00 1 MISIR BEYAZ MTS 2.55 3.07 2.662 562.00 KG 1,509.62 2 MISIR YAŞ MTS 0.1 0.1 0.100 730.00 AD 591.30 1 MISIR ı: 2,540.92

Detaylı

u Alerji rehberi Polenler

u Alerji rehberi Polenler u Alerji rehberi Polenler Küçük polenler büyük sorunlar V Birçok insan ilkbaharda ilk güneş ışınlarını dört gözle bekler. Ancak polenlere karşı alerjisi olanlar için şimdi en kötü zaman başlar. Bağışıklık

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , AD 1,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , AD 1, HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/201 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.90 0.90 0.9021 28,80.00 KG 26,043.10 1 ARPA YEMLİK TTS 0.95 0.95 0.9500 26,910.00 KG 25,564.50 1 ARPA YEMLİK ı: 51,60.60 2 ARPA ı 51,60.60

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.80 0.7280 1,056,815.00 KG 769,336.35 26 ARPA YEMLİK TTS 0.76 0.90 0.8554 41,650.00 KG 35,628.00 4 ARPA YEMLİK ı: 804,964.35 30 ARPA ı 804,964.35

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.76 0.7600 5,040.00 KG 3,830.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.76 0.7600 5,040.00 KG 3,830. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 8/0/015 T.C. Sayfa: 1-1 ARPA YEMLİK MTS 0.76 0.76 0.7600 5,04 KG 3,830.40 1 ARPA YEMLİK ı: 3,830.40 1 ARPA ı 3,830.40 1 MISIR MISIR MISIR MTS 0.70 0.70 0.703 47,7 KG 33,197.00

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

ALERJİ XXIII. DÜZEN KLİNİK LABORATUVAR GÜNLERİ. Gönül GÜNGEN Ürün Müdürü 06.10.2013 1. Siemens Medical Solutions Diagnostics

ALERJİ XXIII. DÜZEN KLİNİK LABORATUVAR GÜNLERİ. Gönül GÜNGEN Ürün Müdürü 06.10.2013 1. Siemens Medical Solutions Diagnostics ALERJİ XXIII. DÜZEN KLİNİK LABORATUVAR GÜNLERİ Gönül GÜNGEN Ürün Müdürü 06.10.2013 1 AJANDA -Allerji -Allerji mekanizması -Allerjenler -Allerji Teşhis ve Tedavisi -Neden İnvitro test -3g Allerji -IMMULITE

Detaylı

İnek sütü, Yumurta, Fıstık, Buğday, Soya, Balık, Midye, Ceviz, Fındık, Susam alerjik reaksiyona en sık sebep olan gıdalardır.

İnek sütü, Yumurta, Fıstık, Buğday, Soya, Balık, Midye, Ceviz, Fındık, Susam alerjik reaksiyona en sık sebep olan gıdalardır. GIDA ALERJİSİ Gıda alerjisi gıda veya gıda katkı maddelerine karşı ortaya çıkan beklenmedik, aşırı alerjik reaksiyonlardır. Gıda alerjilerinin büyük kısmı en çok tüketilen gıdalara karşı oluşur. En sık

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-20 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-20 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat. - 3/2/207 Sayfa: - 20 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.78 0.90 0.8077,039,025.00 KG 839,250.84 72 ARPA TKK-A 0.79 0.82 0.7945 340,663.00 KG 270,673.5 77 ARPA BİRALIK ı:,09,924.35 798 ARPA YEMLİK ARPA

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 26/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 26/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK 2017 MTS 0.88 0.88 0.8835 50,600.00 KG,707.60 1 ARPA YEMLİK ı:,707.60 1 ARPA İTHAL ARPA İTHAL 2017 TTS 0.86 0.93 0.8799 1,00,500.0 KG 883,860.50 8 ARPA İTHAL

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 6,743.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 6,743. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK MTS 0.82 0.82 0.874 8,250.00 KG 6,743.46 2 ARPA YEMLİK ı: 6,743.46 2 ARPA TOHUMLUK ARPA TOHUMLUK MTS 0.75 0.75 0.7500 9,780.00 KG 7,335.00 3 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2007 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.46 0.3347 13,860.00 KG 4,470.00 12 ARPA YEMLİK ı: 4,470.00 12 ARPA ı 4,470.00 12 MISIR MISIR MISIR YEMLİK MTS 0.31 0.46 0.3710

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.81 0.751 69,19.00 KG 50,64.3 18 ARPA YEMLİK TTS 0.75 0.93 0.814 14,655.00 KG 116,148.17 1 ARPA YEMLİK ı: 636,790.40 30 ARPA ÇAKIR ARPA TOHUMLUK

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2017 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA MTS 0.69 0.91 0.423 2,745,03.00 KG 2,312,112.9 265 ARPA TTS 0.5 0.7 0.52 354,500.00 KG 304,240.30 ARPA YEMLİK ı: 2,616,353.2 273 ARPA ı 2,616,353.2

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 71,435.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 71,435. HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-14 MISIR BEYAZ MTS 3.32 3.32 3.3186 20.00 KG 829.6 1 MISIR ı: 829.6 1 MISIR ı 829.6 1 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.6 0.6 0.600 109,900.00 KG 71,43.00 1 YULAF ı: 71,43.00 1

Detaylı

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.7000 16,500.00 KG 11,550.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.7000 16,500.00 KG 11,550. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 6,500.00 KG,550.00 ARPA YEMLİK ı:,550.00 ARPA ı,550.00 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.0 3.42 0.3758 372,799.59 KG 40,080.28 3 MISIR

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 43,087.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 43,087. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.97 0.97 0.9707 89.00 KG 86.39 ARPA YEMLİK ı: 86.39 ARPA ı 86.39 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.5.00 0.6258 76,573.65 KG 47,99.73 2 MISIR MTS 0.66

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/200. Tarih: Sayı: - 28/02/2009 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/200. Tarih: Sayı: - 28/02/2009 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı 01/0/00 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.45 0.4095 718,550.00 KG 94,0.87 49 ARPA YEMLİK MTS- 0.35 0.35 0.3500 3,870.00 KG 8,354.50 ARPA YEMLİK MVS 0.51 0.51 0.5100 60,569.00

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,100.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,100. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 3,000.00 KG 2,100.00 1 ARPA YEMLİK ı: 2,100.00 1 ARPA ı 2,100.00 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.13 0.15 0.1357 1,245,411.00 KG

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 61,910.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 61,910. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.80 0.703 3,033,65.00 KG 2,54,670.92 50 ARPA YEMLİK TTS 0.45 0.87 0.7224,504,80.00 KG,087,0.7 36 ARPA YEMLİK ı: 3,24,772.63 86 ARPA ÇAKIR

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/08/ /08/2016 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/08/ /08/2016 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK Sayfa: 1-8 ARPA MTS 0.68 0.70 0.6823 938,890.00 KG 640,567.49 372 ARPA BİRALIK ı: 640,567.49 372 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.72 0.72 0.7173 57,520.00 KG 41,258.60 17 ARPA YEMLİK

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 35,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 35, HUBUBAT MISIR MISIR 01/0/2018 T.C. Sayfa: 1-13 MISIR SLAJ MTS 0.16 0.16 0.1600 23,125.00 KG 3,700.00 1 MISIR ı: 3,700.00 1 MISIR ı 3,700.00 1 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.60 0.60 0.6000 59,500.00 KG 35,700.00

Detaylı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.52 0.5200 2,000.00 KG,040.00 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.65 0.6453 997,574.00 KG 643,733.00 2 ARPA YEMLİK ı: 644,773.00 3 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.80 0.6655 95,776.68 KG 633,432. 35 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.84 0.6962 245,746.00 KG 7,00.05 2 ARPA YEMLİK ı: 804,532.6 56 ARPA ı 804,532.6

Detaylı

T.C. ERZİNCAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 81,235.

T.C. ERZİNCAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 81,235. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.88 0.813 99,900.00 KG 81,35.00 5 ARPA YEMLİK ı: 81,35.00 5 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.85 0.90 0.8653 69,530.00 KG 599,66.75 14 ARPA

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MAKARNALIK BUĞDAYLAR , KG 77,101.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MAKARNALIK BUĞDAYLAR , KG 77,101. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.67 0.80 0.7444 408,080.00 KG 303,791.58 13 ARPA YEMLİK TTS 0.71 0.89 0.8049 81,090.00 KG 65,271.40 5 ARPA YEMLİK ı: 369,062.98 18 ARPA ı 369,062.98

Detaylı

Solunum Sistemi Allerjik Hastalıklarının Tanısında Mast-Cla, Deri Testleri ve Allerjik Semptomlar Arasındaki İlişki

Solunum Sistemi Allerjik Hastalıklarının Tanısında Mast-Cla, Deri Testleri ve Allerjik Semptomlar Arasındaki İlişki Solunum Sistemi Allerjik Hastalıklarının Tanısında Mast-Cla, Deri Testleri ve Allerjik Semptomlar Arasındaki İlişki Sibel ATIŞ*, Candan ÖZTÜRK**, Mukadder ÇALIKOĞLU*, Nuran DELİALİOĞLU**, Minür TÜMKAYA*

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.75 0.6528 7,55.00 KG 46,450.75 2 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.85 0.7577 46,704.00 KG 35,386.20 ARPA YEMLİK ı: 8,836.95 3 ARPA ı 8,836.95 3 MISIR

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 73,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 73, 01/0/2018 HUBUBAT. MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-14 MISIR SLAJ MTS 0.30 0.30 0.3000 45,48.29 KG 13,24.49 1 MISIR BEYAZ MTS 3.31 3.31 3.3128 293.00 KG 90.65 1 MISIR KIRIK MTS 4.00 4.00 4.0000 15.00 KG 60.00

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA İTHAL T.C. Sayfa: 1-10 ARPA İTHAL OFİS-S 0.76 0.76 0.7600 3,531,540.00 KG 2,683,970.40 1 ARPA İTHAL ı: 2,683,970.40 1 ARPA ı 2,683,970.40 1 MISIR MISIR MISIR SILAJI MTS 0.08 0.08

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2017-31//2017 Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK 2017 MTS 0.74 0.90 0.8283 511,370.00 KG 423,574.40 13 ARPA YEMLİK 2017 TTS 0.80 0.90 0.8839 236,840.00 KG 209,350.00 3 ARPA İTHAL 2016

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.74 0.7388 21,560.00 KG 15,928.40 2 ARPA MTS 0.47 0.75 0.5951 11,301,552.00 KG 6,725,850.62 1252 ARPA OFİS-A 0.61 0.62 0.6164 952,720.00

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.68 0.4371 25,970.00 KG 11,352.16 4

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.68 0.4371 25,970.00 KG 11,352.16 4 HUBUBAT MISIR MISIR 01/0/2015 T.C. Sayfa: 1-1 MISIR MTS 0.64 0.71 0.6690 166,420.00 KG 111,5.5 4 MISIR ı: 111,5.5 4 MISIR ı 111,5.5 4 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.40 0.68 0.471 25,970.00 KG 11,52.16 4 PAKET

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.05 1.00 0.43 39.640.549 KG 17.308.811.8 HMA 723 BUĞDAY 0.35 0.85 0.47 14.180.581 KG 4 6.849.000.85 HTS 191 BUĞDAY 0.33 0.53 0.45 3.533.447 KG 1.527.601.55

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 23,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 23, HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 8.17 8.17 8.1739 120.00 AD 980.87 1 ARPA YEMLİK ı: 980.87 1 ARPA ı 980.87 1 DARI NATÜREL DARI NATÜREL DARI NATÜREL MTS 2.35 2.35 2.3492 488.00

Detaylı

Perennial ve Mevsimsel Allerjik Rinitli Çocuklar n De erlendirilmesi

Perennial ve Mevsimsel Allerjik Rinitli Çocuklar n De erlendirilmesi Perennial ve Mevsimsel Allerjik Rinitli Çocuklar n De erlendirilmesi E.D. MISIRLIO LU*, R. CENG ZL ER* * SSK Ankara Çocuk Hastal klar E itim Hastanesi, Allerji Bölümü, ANKARA Allerjik rinit, en sık görülen

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.87.00 0.8806 3,500.00 KG 99,950.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.89.00 0.956 347,550.00 KG 38,202.20 ARPA YEMLİK ı: 48,52.20 4 ARPA ı 48,52.20 4 MISIR MISIR

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 2//206 T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.80 0.7500 489,730.00 KG 367,32.09 6 ARPA YEMLİK TTS 0.85 0.85 0.8500 2,50.00 KG 2,33.50 ARPA YEMLİK ı: 369,445.59 7 ARPA ı 369,445.59

Detaylı

ImmunoCAP ISAC - Alerjide daha büyük resme ihtiyaç duyduğunuzda

ImmunoCAP ISAC - Alerjide daha büyük resme ihtiyaç duyduğunuzda ImmunoCAP ISAC - Alerjide daha büyük resme ihtiyaç duyduğunuzda Alerjik reaksiyonların asıl nedeni bulmaya çalışmak bazen samanlıkta bir iğne aramak gibi olabilir. Özellikle semptomlar ve vaka öyküsü tutarsız

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/204 Sayfa: - HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.80 0.6629 3,88,005.00 KG 2,3,455.5 34 ARPA YEMLİK MTS 680.00 680.00 680.0000 30.00 TON 20,400.00 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.85 0.6963,037,840.00

Detaylı

EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ

EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ Salatalık Üzüm Armut EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ, salatalık, yeşil biber, patlıcan, domates, kırmızı biber, mantar, yerelması, lahana, pırasa, karnabahar

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ

MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ RİZE TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN 2010 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ ÇAY YAŞ ÇAY

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/07/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/07/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/07/207 Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.78 0.92 0.8590,756,54.00 KG,508,62.77 3 ARPA YEMLİK TTS 0.83.00 0.8795,50,280.00 KG,328,323.20 39 ARPA YEMLİK TTS-GT 0.90 0.90 0.9000 33,500.00

Detaylı

Magic Steam VAC, buhar n gücüyle hijyenik ortamlar sunar;

Magic Steam VAC, buhar n gücüyle hijyenik ortamlar sunar; Magic Steam VAC, buhar n gücüyle hijyenik ortamlar sunar; MagicSteamVac Buhar n sihirli gücü! H. Wilhelm Kicherer'in 1933 y l nda Almanya Stuttgart da ilk ad mlar m z att günden bu yana; tüm dünyada ev

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.06 0.84 0.49 42.006.543 KG 20.885.893.8 HMA 1411 BUĞDAY 0.02 0.84 0.55 20.782.119 KG 4 11.547.627.2 HTS 197 BUĞDAY 0.53 0.65 0.61 2.854.120 KG

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1-10 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.67 0.88 0.7807 7,450.00 KG 5,816.23 83 ARPA BİRALIK ı: 5,816.23 83 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.68 0.68 0.6786 2,560.00 KG 1,737.22 1 ARPA YEMLİK ı: 1,737.22

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 9/06/207-23/06/207 T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK TTS 0.90 0.90 0.9000 03,440.00 KG 93,096.00 2 ARPA YEMLİK ı: 93,096.00 2 ARPA ı 93,096.00 2 MISIR MISIR MISIR YEMLİK TTS 0.72 0.72

Detaylı

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 6,046.

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 6,046. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-19 ARPA YEMLİK İHR 0.87 0.87 0.8700 6,950.00 KG 6,046.50 1 ARPA YEMLİK MTS 0.56 0.70 0.5841 375,020.60 KG 219,066.40 50 ARPA YEMLİK MS 0.56 0.57 0.5600 500,119.80

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/11/2017 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/11/2017 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1-10 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.78 0.78 0.7763 29,980.00 KG 23,273.20 19 ARPA BİRALIK ı: 23,273.20 19 ARPA ı 23,273.20 19 MISIR MISIR MISIR (DÖKME) MTS 0.61 0.69 0.6567,559,210.00 KG 8,247,473.01

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2014. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2014. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.69 0.6799 60,130.00 KG 40,881.21 4 ARPA YEMLİK TTS 0.6 0.76 0.7022 187,20.00 KG 131,684.70 17 ARPA YEMLİK ı: 172,6.91 21 ARPA ı 172,6.91

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli 0/0/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: - 2 ARPA MTS 0.70.5 0.888 8,403,77.00 KG 7,462,885.58 633 ARPA TTS 0.84.9 0.934,845,430.00 KG,723,733.67 46 ARPA YEMLİK ı: 9,86,69.25 679 ARPA ı 9,86,69.25 679

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2018 Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2018 Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. - 3/0/208 Sayfa: - 2 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.95 0.8280 833,220.00 KG 689,945.00 20 ARPA YEMLİK TTS 0.82.72.943 59,39.00 KG 90,360.07 ARPA (BALYA) MTS 0.62 0.62 0.6236 69,226.00

Detaylı

Hipertansiyon tan m ve s n flamas

Hipertansiyon tan m ve s n flamas .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KARD YOLOJ GÜNDEM Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 67-73 Arteryel Hipertansiyon Tedavisi Prof. Dr. Serap Erdine Dünya Sa l k Örgütü

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 4,736.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 4,736. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 24 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.80 0.7496 754,045.00 KG 565,227.07 2 ARPA YEMLİK TTS 0.74 0.90 0.798 299,570.00 KG 237,203.70 30 ARPA YEMLİK ı: 899,37.37 53 ARPA ı 899,37.37

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-17

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-17 FR-HYE-04-719-17 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU AD ve SOYAD :... TARİH :... Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet

Detaylı

OBEZĠT MERKEZĠ HAFTALIK BESĠN TÜKETĠMĠ, STRES DURUMU VE AKTĠVĠTE KAYDI VE TAKĠP FORMU

OBEZĠT MERKEZĠ HAFTALIK BESĠN TÜKETĠMĠ, STRES DURUMU VE AKTĠVĠTE KAYDI VE TAKĠP FORMU Doküman Kodu:K.SS.FR.26 Yayın Tarihi:01/11/2018 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi: / /.. Sayfa 1 / 9 Tarih:././. MERKEZ ADI: Hasta Adı Soyadı : TC. Kimlik No : Lütfen aģağıdaki formu hastanın ev ödevi olarak

Detaylı

BÜLTEN NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI

BÜLTEN NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI HUBUBATLAR ARPA ARPA 0,25 0,39 0,312 662.670,00 KG 206.889,50 HTS 30,00 ARPA 0,20 0,35 0,243 809.690,00 KG 196.858,84 HMSGT 67,00 ARPA 0,17 0,31 0,230 2.070.980,00 KG 477.067,38 HMS 225,00 ARPA 0,26 0,35

Detaylı

ADANA TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN

ADANA TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN BÜLTEN AYI : TEMMUZ 2018 BÜLTEN NO : 7 ADANA TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN SAYFA : 1 GÖREN MADDELERİN HUBUBAT ARPA Arpa 0,8283 0,8600 235.760 Kg. 199.275,84 H.Ş.Müst. 4 Arpa 0,8350 1,0000 2.991.340 Kg.

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.75 0.85 0.876 49,060.00 KG 2,870.00 9 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.98 0.9060 2,905.00 KG 9,989.38 8 ARPA YEMLİK ı: 33,859.38 7 ARPA TOHUMLUK ARPA TOHUMLUK

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/07/ /07/2016 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/07/ /07/2016 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK Sayfa: 1-8 ARPA MTS 0.69 0.69 0.6862 398,220.00 KG 273,249.10 20 ARPA BİRALIK ı: 273,249.10 20 ARPA ı 273,249.10 20 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR MTS 0.67 0.67 0.6700 5,720.00 KG 3,832.40

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31/01/016 Sayfa: 1-10 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.55 0.55 0.5500 6,090.00 KG 3,349.50 1 ARPA BİRALIK ı: 3,349.50 1 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.600 1,640.00 KG 987.35 1 ARPA YEMLİK

Detaylı

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Hasta Rehberi Say 7 GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Orta kolayl kta okunabilir rehber Genç Yetiflkinlerde Büyüme Hormonu Eksikli i - Say 7 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-13 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-13 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31//20 Sayfa: 1-13 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.55 0.5109 25,60 KG 13,08 4 ARPA YEMLİK ı: 13,08 4 ARPA ı 13,08 4 MISIR MISIR MISIR SARI MTS 0.58 0.58 0.5750 160,33 KG 92,189.75 1 MISIR

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.07 0.95 0.72 26.186.686 KG 18.480.448.3 HMA 2042 BUĞDAY 0.56 1.76 0.80 24.162.526 KG 0 18.746.871.7 HTS 308 BUĞDAY 0.49 0.95 0.74 1.225.180 KG

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.75 0.6749 58,750.00 KG 39,650.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.74 0.80 0.7650 475,290.00 KG 363,602.05 5 ARPA YEMLİK ı: 403,252.05 8 ARPA ı 403,252.05

Detaylı

AYLIK BORSA BÜLTENİ HAZİRAN Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli.

AYLIK BORSA BÜLTENİ HAZİRAN Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli. AYLIK BORSA BÜLTENİ 3.07.2018 HAZİRAN-2018 1 HUBUBATLAR BUĞDAY YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) TS 0.900 1.120 1.007 896,220.00 Kg 901,384.00 19 YEMLİK BUĞDAY GMS 0.820 0.820 0.820 2,020.00 Kg 1,656.40 1 YEMLİK

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,700.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,700. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017 T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.31 0.87 0.4421,110.00 KG 2,700.95 2 ARPA YEMLİK ı: 2,700.95 2 ARPA ı 2,700.95 2 MISIR MISIR MISIR BEYAZ MTS 2.55 2.55 2.5544 128.00

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.58 0.5750 9,600.00 KG,270.00 ARPA MTS 0.49 0.73 0.5836,207,733.00 KG 6,540,880.60 3258 ARPA TTS 0.55 0.77 0.6230 4,694,597.00 KG

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 6,390.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 6,390. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-23 ARPA YEMLİK MTS 0.58 0.74 0.6641 911,590.00 KG 605,363.61 30 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.80 0.7451 459,175.00 KG 342,5.65 37 ARPA YEMLİK ı: 947,489.26 67 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 30/09/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 30/09/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.67 0.80 0.7439 593,460.00 KG 44,486.38 20 ARPA YEMLİK TTS 0.7 0.89 0.7893 25,850.00 KG 70,37.30 6 ARPA YEMLİK ı: 6,857.68 36 ARPA ı 6,857.68

Detaylı

SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar

SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar Hmfl. Özlem SANDIKCI SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi, nfeksiyon Kontrol Hemfliresi,

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 6/0/207 T.C. Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.830 95,450.00 KG 77,604.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.90 0.893 30,020.00 KG 06,53.60 2 ARPA YEMLİK ı: 84,35.60 6 ARPA ı 84,35.60

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. Sayfa: - 5 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.85 0.5887 9,672,68.00 KG 5,694,242.83 44 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.76 0.686 3,20,596.00 KG,980,407.53 70 ARPA YEMLİK ı: 7,674,650.36 5 ARPA İTHAL

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/202 Sayfa: - 2 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA BİRALIK MTS 0.39 0.39 0.3920 49,680.00 KG 9,474.56 ARPA BİRALIK TTS 0.39 0.57 0.4093 49,880.00 KG 20,44.90 2 ARPA BİRALIK ı: 39,889.46 3 ARPA YEMLİK

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 606,612.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 606,612. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.87 0.7378 1,573,107.00 KG 1,160,623.67 61 ARPA YEMLİK TTS 0.68 1.05 0.7505 741,060.00 KG 556,193.50 28 ARPA YEMLİK ı: 1,716,817.17 89 ARPA BEYAZ

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı