İLMİHAL IŞIĞINDA GENÇLİK ÖNSÖZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLMİHAL IŞIĞINDA GENÇLİK ÖNSÖZ"

Transkript

1 ÖNSÖZ 1 Sevgili Öğrenciler! Sahip olduğumuz en kıymetli değerlerimizden birisi mübarek dinimizdir. Dinimizin gençler tarafından doğru kaynaklardan öğrenilmesi, anlaşılması ve yaşanması son derece hayati önem taşımaktadır. İnanç ve değerlerine sahip çıkan, erdemli ve başarılı duruş sergileyerek yetişen bir gençlik, yarınlarımızın sesi, toplumsal barış ve huzurun güvencesi olacaktır. Son yıllarda özellikle coğrafyamızda örneklerine sıkça rastladığımız din ile insanların aldatılması, sömürülmesi ve hatta istismar edilerek terör örgütlerine yönlendirilmesi hepinizin malumudur. İnanç ve değerleri sağlam kaynaklardan alarak yetişen gençler, bu art niyetli kişilere malzeme olmadığı gibi çevresini de aydınlatacaktır. Okullarımızda yaptığımız gözlem, araştırma ve istişareli toplantılar neticesinde, mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerimizin temel dini bilgileri doğru anlaması ve yaşamasına katkı sunmak, ayrıca Adıyaman Valiliği tarafından eğitim öğretim yılından beri tüm okullarda uygulanan Erdemli ve Başarılı Birey Projesine destek olmak amacıyla, olarak bir dizi çalışma başlattık. Bu çalışmaların bir ürünü olarak sizlere sunduğumuz bu kitap, okulumuzun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zümre başkanı Necmettin ATLIHAN başkanlığında merkez ilçede bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinden oluşturulan komisyon tarafından hazırlanmıştır. Temel dini bilgilerinizi güncellemek ve yapılacak olan İlmihal Işığında Gençlik temalı bilgi yarışmasına hazırlık için basılan kitabın tasarımı okulumuz müdür yardımcısı Abdurrahman AVCI tarafından yapılmıştır. Kitabın finansmanı, içeriğinin hazırlanması, tasarım ve basımında emeği geçen, özveriyle çalışan mesai arkadaşlarım ve komisyon üyelerine çok teşekkür ediyorum. Çalışmanın tüm öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. Mehmet KURUŞ Okul Müdürü (Genel Yayın Yönetmeni)

2 KONU BAŞLIKLARINA GÖRE SORU VE CEVAPLAR 2 ABDEST 1)-Abdest Nedir? 1-Su ile yapılan, ağza ve buruna üç defa su alıp vermek, 2-Yüzü, kolları, ayakları 3 defa yıkamak, 3-Başı da mesh etmekten ibaret olan özel bir temizliktir. 2)-Abdestin Sahih Olmasının Şartları Nelerdir? 1-Suyun cilt üzerine tamamen nüfuz etmesi 2-Abdeste engel olacak durumların olmaması, 3-Mum, içyağı, hamur, yapışkan, v.s. gibi suyun deriye ulaşmasına engel teşkil eden şeylerin ciltten kazınması 3) -Abdestin Farzları Nelerdir? -Abdestin rükünleri, yani, farzları dörttür: 1-Yüzü bir kere yıkamak. 2-Elleri dirseklerle beraber bir defa yıkamak. 3-Ayakları iki topuklarıyla beraber bir defa yıkamak. 4-Başın dörtte birini bir kere meshetmek. 4) -Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir? 1-İdrar ve dışkı yollarından herhangi bir sıvının veya maddenin çıkması. 2-Dışkı yolundan gaz çıkması (yellenme). 3-Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin, sarı su gibi akıntıların gelmesi. 4-Ağız dolusu kusmak. 5-Ağızdan, tükürüğe eşit veya daha fazla miktarda kan gelmek 6-İnsanın kendine hâkimiyetini kaybettiren uyku abdesti bozar. 7-Az veya çok süreli baygınlık. 8-Namazda sesli olarak gülmek 9-Teyemmüm etmiş kimsenin suyu görmesi, teyemmümle alınan abdesti bozar 10-Özür sâhipleri için namaz vaktinin çıkması ile abdestleri bozulur. 11-Esrar (uyuşturucu) veya içki içerek sarhoş olmak da abdesti bozar. 5) -Abdest alırken bir uzvu yıkamayı unutan kişi ne yapmalıdır. Abdesti baştan alması mı gerekir? -Sadece unuttuğu o kısmı yıkaması yeterlidir 6)- Saç jölesi kullanmak abdeste ve namaza zarar verir mi? -Suyu geçiriyorsa, herhangi bir zarar vermez. 7) -Kişinin tuvaletten çıkıp ellerini sabunlamadan abdest alması uygun mudur? -Kişinin tuvaletten sonra ellerini sabunla güzelce yıkaması hem sağlık açısından bir gereklilik hem de Peygamberimizin bir sünnetidir.

3 AİLE HAYATI 1-Ailenin Önemi nedir? -Sağlıklı nesiller yetiştirmek suretiyle insan soyunun devamına katkıda bulunmak ve eşler arasında sevgi odaklı bir ilişkiler dünyası oluşturmasıdır. 3 2-Ana babanın çocuklarına karşı görevleri nelerdir? 1-Çocuğun maddî ihtiyaçlarının karşılanması 2-Çocuğa sevgi ve şefkat gösterilmesi 3-Çocuğun eğitimi. Çocuğun dinî, ahlâkî ve meslekî eğitimi ailenin en zor ve o kadar da önemli görevidir. 3-Çocukların anne ve babalarına karşı Görevleri? -Maddî ve manevî ihtiyaçlarını karşılamaya, huzurlu bir yaşama ortamı sağlamaya çalışmak, istemeden vermek, kendilerinden aşırı fedakârlıklar beklememek, haklarında şikâyetçi olmamak, kusurlarını saklayıp iyiliklerinden söz ederek itibarlarını korumak, uyarılmaları zorunlu olan durumlarda ise uyarıları incitmeden yapmak, hayatta iken ve öldükten sonra haklarında duacı olmak, haram olmayan konularda isteklerini yerine getirmek, hayır ve ibadetlerine yardımcı olmak, öldüklerinde vasiyetlerini yerine getirmek ve arkalarından hayır hasenatta bulunmak, hâtıralarını yaşatmak üzere dostlarıyla ve sevdikleriyle ilişkiyi devam ettirmek, nihayet dinin ve örfün gerekli veya güzel bulduğu diğer hususlarda lâzım geleni yapmak. 4-İslam açısından doğum günü kutlamada problem var mıdır? -Kutlamanın günah işlemeden meşru ölçüler içinde yapılmasında bir sakınca yoktur AKRABA 1)Sıla-i rahim hangi anlamları ifade eder? -Sıla-i rahim: Hısım akrabayı ziyaret etmek, onlarla görüşmek ve varsa ihtiyaçlarını gidermek demektir. 2) İyilik ve ihsanda öncelik kimlere verilmelidir? -Kendi ailesinden başlayarak önceliği yakınlık derecesine göre diğer akrabalara vermeliyiz. 3) Bizimle ilişkisini kesen akrabamıza karşı tutumumuz nasıl olmalıdır? -Mümkün mertebe hiçbir akrabamızla ilişkiyi kesmemek ve onlarla iyi geçinmemiz gerekir. 4)Akraba ziyaretini yapmak dünya ve ahirette bize ne kazandırır? - Sevabını hemen vermesi için Allah ın yapılmasını istediği, iyilik ise yakınlarla olan ilişkiyi sürdürmektir. Yakınlarıyla ilişkiyi sürdürenler günahkârda olsalar, servetleri çoğalır ve nüfusları artar. (İbnMâce, Tirmizî, Hâkim) 5) Bir kişi süt kardeşiyle evlenebilir mi? -Kişi süt kardeşi, süt annesi, süt teyzesi, süt halası ile evlenemez.

4 ALIŞVERİŞ 1) Sattığımız malların tüm özelliklerini müşteriye anlatmamız gerekir mi? -Mallarda belirli standartlar vardır. Standart dışı durumlarda müşterinin haberdar edilmesi asıldır. Bahsedilen durumda, müşteri malı görüp inceleyip beğeniyorsa ayrıca bir açıklamaya gerek yoktur. Fakat müşterinin sorması halinde gerekli açıklamanın yapılması lazımdır. 4 2) Alışveriş merkezlerinin çekilişle hediye vermeleri kumara girer mi? -Alışveriş merkezinin, hediye vereceği kişileri kura ile belirlemesi, onu kumar haline getirmez. 3) Vade farkı caiz midir? -Bir malı peşin fiyatına nispetle farklı bir fiyat ile vadeli olarak satmak caizdir. 4) Kaçak bir mal mesela kaçak bir telefon almak günah mı? -Kaçak bir malı satın almak her şeyden önce yasal değildir. Böyle yapmakla hem kendinizi hem de başkalarını kötü duruma sokmuş oluyorsunuz. Bu konuya kul hakkı açısından bakılmalıdır. Ayrıca, bugün ilgili kuruluşlar tarafından geliştirilmiş olan sistemler satın almış olduğunuz kaçak bir cep telefonunu çalıştırmanızı engelleyebilmekte ve böylece, o malı kullanım dışı tutabilmektedir. Kaçak bir mal satın almak o malı satan kişinin piyasaya daha çok kaçak mal sürmesine ve dürüst davranan tüccarları ciddi oranda zarara sokmasına sebep olmaktadır. Bu durumda o kişi haksız kazanç elde etmiş olur. BÜYÜ FAL 1) İslam dinine göre büyü yapan ve yaptıranın vebali, günahı nedir? -Büyü, hedef kitlenin bilmediği yöntemlerle olağanüstü güce sahip olduğu izlenimini vererek insanları etkileyip çıkar sağlamaya yönelik söz ve uygulamalardır. Yalana dayandığı için büyü yoluyla hiçbir sonuç alınamaz. Gelecekten haber verdiği iddia eden kişiye gidip bir şey soran ve onu tasdik edenlerin namazlarının kabul olmaması ile kast edilen, onların bu namazlardan herhangi bir sevap elde edemeyeceğidir. Yoksa bu namazlarını daha sonra tekrar kılmaları gerekmez. 2) Büyüyü bozmak için bir büyücüye mi gitmek gerekir? -Büyü insanda ağır psikolojik etkiler bırakır. Büyüyü bozmak, bu etkiyi ortadan kaldırmak demektir. Bunun için büyücüye gidilmez. Yapılacak şey, kişinin kendine güvenini sağlayıcı çalışmalardır. Kur an ın anlamını düşünerek okumak, bu konuda çok etkili olur. 3) Büyünün etkisinden kurtulmak için neler yapılmalı? -Bu tür şeyler insanın içini daraltır. İnsan kendini rahatlatmak ister. Kur an-ı Kerim in bir özelliği de okundukça insanı huzura kavuşturmasıdır. Çünkü o, insanlar için bir rahmet ve şifadır;kur an okumak insanı huzura sevk eder, ona şifa ve gönül huzuru verir. Bu sebeple Müslüman bir insanın, her daim Kur an ı anlayarak okuması ve ondan öğrendiklerini hayatına geçirmesi lazımdır ki her türlü kötülüklere, büyülere karşı sağlam bir koruyucusu olsun.

5 CENAZE 1) Kaybettiğimiz yakınlarımızın ardından üzülmek, ağlamak ne kadar caizdir? -Başınıza gelen, Allah Teâlâ nın bu dünya için koyduğu imtihan kuralı gereğidir. Başa gelen bu gibi musibetlerden sonra Allah a isyan etmemek ve O nun emrine teslim olmak kaydıyla üzülmekte, ağlamakta bir sakınca yoktur. Nitekim Peygamberimiz (S.A.V) kendi çocukları ve torunlarının ölümü üzerinde ağladığı rivayet edilmiştir. 5 2) Kimlerin cenaze namazı kılınır, kimlerin kılınmaz? -Günahkâr da olsa Müslüman olduğu bilinenlerle İslam ülkesinde ölmüş veya öldürülmüş ve dinine ilişkin herhangi bir bilgi bulunamayanların cenaze namazı kılınır. Kâfirlik, Allah ı ve elçisini inkâr etmektir. Ayeti kerime, kâfir olduğu bilinenlerin cenaze namazını kılmayı ve onlar için kabre kadar gitmeyi yasaklamaktadır. 3) Kadınlar cenaze namazı kılarlar mı? Kılarlarsa arka safta mı yer almalıdırlar? -Kadınlar cenaze namazı kılabilirler. Kılmamaları gerektiğine dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Aksine, kıldıklarına dair deliller bulunmaktadır. Siyer kaynaklarında kadınların Peygamber Efendimizin cenaze namazını kıldıkları belirtilmektedir. CUMA NAMAZI 1) Cuma gününü diğer günlerden ayıran hususiyetler nelerdir? - Cuma günü rahmet ve affa vesile olduğu için vicdanen bizi azap içinde bırakan gaflet ve günahlardan uzaklaştıracak harika bir fırsattır. Peygamber Efendimiz (sav) Cuma gününün faziletini, şerefini, kıymetini bir çok hadisleriyle bize müjdelemiş ve O nun tarif ettiği şekilde geçirmemizi istemiştir. 2) Peygamber efendimiz ilk Cuma namazını nerede kılmıştır? -Resulullah efendimiz, ilk Cuma namazını Medine ile Kuba arasında (Ranuna) vadisinde bulunan Mescid-i Cuma isimli camide kılmıştır. 3) Cuma'nın farz olması için hangi şartlar gereklidir? -Erkek olmak: Bunun için Cuma namazı erkeklere farzdır, kadınlara farz değildir. -Hürriyet: Bu bakımdan Cuma namazı kölelere farz değildir. Bir sözleşmeye bağlı olarak kısmen hür olan (mükateb gibi) kölelere farzdır. -İkamet: Dinî hüküm bakımından misafir (yolcu) sayılan kimselere Cuma namazı farz değildir. 4) Cuma namazı farz mıdır? - Ey iman edenler! Cuma günü namaz için seslenildiği (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah ın zikrine koşun ve alış-verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için çok hayırlıdır. (Cuma, 9) Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekât Cuma namazı "Farz-ı ayn"dır. Cuma namazının diğer namazlardan başka olarak kendisine özgü on iki şartı daha vardır. Bunların altısı vücudunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır. Cuma, Müslümanlarca bir bayram günüdür. Bu mübarek günde Müslümanlar mabetlerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek faydalanırlar. Hep birlikte Cuma namazını kılarlar. Sonra ya başka ibadetlerle uğraşır veya ziyaretlerde bulunur yahut günlük işleri ile uğraşmaya koyulurlar.

6 5) Cuma namazı nasıl kılınır? -Cuma günü öğle vaktinde ezan okunur (dış ezan). Dört rekât sünnet (öğle namazının sünneti gibi) kılınır. Bu, cumanın ilk sünnetidir. Hatip minbere çıkmadığı sürece bu namazlar kılınabilir. Ama hatip minbere çıkmış ise, onu dinlemek daha uygundur. Sonra cami içinde bir ezan daha okunur (iç ezan), arkasından minberde imam, cemaate hutbe okur. Bu hutbeden sonra kamet getirilerek cuma namazının iki rekât farzı cemaat halinde kılınır ve imam açıktan okur. Bundan sonra dört rekât sünnet kılınır. Bu dört rekât, cumanın son sünnetidir. 6 6) İş sebebiyle Cuma namazına gidememek kişiyi mesul yapar mı? -İş yerinde Cuma namazının kılınmaya izin verilmemesi veya vaktin olmaması namazı kılmamak için geçerli bir sebep değildir. Kişi mesul olur. Bu sebeple bir Müslüman olarak, öncelikle iş yerinde Cuma namazı kılabilmek için büyük bir uğraş vermemiz, netice alamadığımız takdirde ise namaz kılabileceğimiz başka bir ortamda çalışmayı göze almamız gerekmektedir. Nitekim Allah (cc) emirlerine uyabilmek için zorluk içine girenleri asla kimselere muhtaç etmeyecektir. Bize düşen, rızkın sadece O ndan (cc) olduğuna sağlam itikad edip tevekkül etmektir. DUA 1) Kısaca dua nedir? -Dua kalbin, Allah a yönelmesi ve ondan yardım istemesidir. Dua sadece sözle değil bedenle de yapılabilir 2) Dua etmenin nedenleri nelerdir.? 1- Allah a yakın olmak, onun sevdiği ve razı olduğu bir kul olmak için dua ederiz. 2-Allah ın verdiği nimetlere şükretmek için dua ederiz. 3-Kötülüklerden, bela ve afetlerden korunmak için dua ederiz. 4-İyi bir insan olmak, güzel ahlak ve davranışlara sahip olmak, doğru yoldan ayrılmamak için dua ederiz. 5-Dileklerimizi ve isteklerimizi gerçekleştirmesi için dua ederiz. 3) Nasıl dua edilir? -Dua eden kişi gönülden dua etmeli, iyi şeyler istemeli, istediği şeyler doğrultusunda da çaba göstermelidir. Allah insanın gönlünden geçenleri bilir; ama dil ile dua etmenin çok farklı güzellikleri vardır. Dua etmenin belli bir kuralı yoktur. İçimizden geldiği gibi güzel olan her şeyi isteyebiliriz. Allah a dua etmek için hiçbir aracı kurum ve kişiye de ihtiyacımız yoktur. 4) Arapça bilmeyen kimsenin duaları Türkçe olarak okumasında mahzur var mıdır? -Namaz, hutbe, ezan gibi yerlerdeki dualar hariç, duaları Türkçe olarak söylemek caizdir. Ancak bazı duaların tam Türkçeleri olmuyor. Tercümeleri aslının yerini tutmuyor. Mesela selam da bir duadır. Ama bunların Türkçeleri olmaz. Resulullah efendimizin bildirdiği şekilde selamünaleyküm veya esselamüaleyküm diye selam vermelidir. 5) Bir şey okuduktan sonra veya vaazdan sonra el fatiha deniliyor. Fatiha okumak şart mı? -Fatiha denince fatiha okumak şart değil ama okumak iyi olur.

7 6) Haram işleyen biri, çok günah işliyorum, elimi açıp dua etmeye yüzüm yok, ben namaz kılamam derse buna ne denir? -Ne kadar çok günah işlerse işlesin yine namaz kılmalıdır. Çünkü namaz birçok günahların affına sebep olur. Birçok kötülüklerden korur. İyi biri olmaya sebep olur. 7 ENGELLİLER 1) Kur an-ı Kerim de özürlü doğmayla ilgili ayetler var mıdır? -Kur an-ıkerim de direkt olarak özürlü doğma konusunda bir ayet bulunmamaktadır. Fakat ilgili ayetler incelendiğinde dünya hayatının gereği olan imtihan için bazı insanlarda bazı bedensel engeller bulunduğuna dikkat çekilmekte fakat bunlar gerçek kusur olarak kabul edilmemektedir. Allah a göre gerçek kusur fiziksel olarak görememek/duyamamak vs. değil; hakka karşı bile bile görmezlik/duymazlık etmektir. 2) Akıl nedir? İslam ile mükellef olmak için gereken akıl miktarı nedir? -Bir hukuk terimi olarak iyi ile kötüyü, kâr ile zararı ayırt etmeye yarayan zihnî melekeler açısından yeterli kimseyi ifade eden kavram akil veya akıl sahibi kavramıdır. 3) Namazla mükellef olmayan zihinsel engelliler gusülle mükellef midirler? -Dinimize göre ibadetlerle mükellef olmanın şartlarından biri akıllı olmaktır. Eğer o çocuk namaz kılamayacak derecede zekâ özürlü ise onun gusül abdesti almasına gerek yoktur. Çünkü gusül abdesti namaz için şart kılınmıştır. (Maide, 5/6) Bu yüzden annesi onu her cünüp olduğunda değil, yıkanması gerektiği zamanlarda yıkasın, yeterlidir. EVLİLİK 1) İslam da evlilik farz mıdır? -İslam dini evlenmeyi teşvik etmiş ve Müslümanlara, evli olmayanları evlendirme emri vermiştir. Peygamberimiz (SAV) de evlenerek bu yolla müminlere örnek olmuştur. Âlimler, evlenmediği takdirde zinaya düşme korkusu taşıyan ve evlenme imkânına sahip olan Müslümanların evlenmelerinin farz olduğu sonucuna varmışlardır. Konuyla ilgili olarak Peygamberimizden şu hadisler nakledilmiştir: Gençler! Kimin maddi imkânı varsa hemen evlensin. Kim de maddi imkân bulamazsa (nafile) oruç tutsun. Çünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır. (Buhari, Nikâh, 3; Müslim, Nikâh, 1) 2) Eş seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? 1- Evlenmede inanç çok önemlidir. 2-Eşlerden her birinin namuslu, gizli dost edinmeyen, evliliği bir gönül eğlencesi saymayan kişiler olmaları gerekir. 3) Kişinin nişanlısıyla ilişkisi nasıl olmalıdır? -Sözlülük veya nişanlılık dönemi kişilerin birbirini tanıyacakları dönemdir. Bu dönemde kız ile erkek dinen birbirlerine yabancı oldukları için kapalı bir mekânda yalnız başlarına kalamaz, el ele tutuşamazlar. Evlilik maksadıyla bir erkek ile bir bayanın ister yüz yüze ister telefonla görüşmesi, konuşması caizdir. Fakat bunda da sınırlar vardır. Nikâhınız kıyılana kadar o sizin için yabancı sayılır. Dolayısıyla dinimizin bu konuda koyduğu mahremiyet ve ahlak kurallarına uymak durumundasınız. Zira resmi nikâh olmadan kıyılan imam nikâhları maalesef şu an için hiçbir hukuki sonuç doğurmamakta ve olası bir problemde daima kız mağdur olmaktadır. Nişanlılık

8 dönemi sadece bir ön anlaşmadır ve bununla mahremiyet ortadan kalkmaz. İki taraf da evlilik konusunda fikir değiştirebilir. 8 FAİZ 1) Faizin haram kılınması bir zulüm aracı olmasından mı? -Allah bir şeyi yasaklamışsa niçin yasakladığını araştırmak bize düşmez. Bizim yapmamız gereken tek şey Allah ın o emrine boyun eğmektir. Dolayısıyla faiz haram kılınmışsa bu, zulüm aracı olmasından dolayı değildir. Allah onu haram kıldığı için haramdır. Faize girmekde, haramdır. 2) Faizi alan da veren de aynı oranda günah mı işlemiş olurlar? -Faiz alan da veren de aynı sorumluluğu üstlenir. Çünkü Allah sadece borcun fazlası niteliğindeki faizi değil, aynı zamanda faizli sözleşmenin bizzat kendisini de yasaklamıştır. Faiz, büyük günahlardandır. Allah Teâlâ büyük günahlardan uzak kalmamızı emretmiştir. GİYİM- KUŞAM 1 ) Örtünmenin farz olması ile ilgili Kuran-ı Kerimde ayet var mıdır? -Allah Teâlâ Nur Suresinin 31. ayetinde şöyle buyurur. Mümin kadınlara da söyle gözlerini sakınsınlar; edep yerlerini ve çevresini örtsünler. Görünen kısım dışındaki süslerini açmasınlar. Başörtülerini yakaları üstüne kadar indirsinler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları, elleri altında bulunan esirler, ele bakar hale gelmiş ve erkekliği kalmamış kimselerle kadınların edep yerlerinin farkına varamamış çocuklar dışında hiç kimseye süslerini açmasınlar (Nûr, 24/31) GAYRİ MÜSLİMLER 1) Kur an tebliğ edilmemiş bir kişinin Allah a karşı sorumluluğu nedir? Bu kişinin sorumluluğu, Allah a ortak koşmamak ve bildiği doğruları yapmaktır.her insan, yaptığı gözlemlerle Allah ın varlığını ve birliğini, gözüyle görmüş ve eliyle tutmuş gibi kavrar ve bunu Allah a karşı itiraf eder. Allah ın varlığının ve birliğinin delili her yerde sayısız miktarda olduğu halde ortak koşulanlarla ilgili bir delil yoktur. Bu sebeple aklını kullanan hiç kimse şirk batağına düşmez. Aklını kullanmayan, en iyi İslami eğitimi de görse şirk pisliğinden kurtulamaz. Çünkü (Allah) o pisliği aklını kullanmayanların üstüne bırakır. (Yunus, 10/100) Bu sebeple insana tebliğ ulaşsın veya ulaşmasın, onun bağışlanmayacak günahı, şirk günahıdır. 2) Gayrimüslimlerin iyi amelleri ne olacak? Onlara faydası olacak mı? -Cennetle ödüllendirmenin veya cehennemle cezalandırmanın ölçüsü imandır. Allah ı görmezlik eden, O na şirk koşan her kim olursa olsun onun dünyadaki bütün amelleri/güzel davranışları boşa gidecektir ve asla cennete giremeyecektir.

9 GUSÜL 1) Gusül abdesti nasıl alınmalıdır? -Varsa avret mahallindeki pislikler giderilir. Daha sonra namaz abdesti alır gibi eller yıkanır ve ağız ve burun iyice temizlenir. Daha sonra da bütün vücut iyice yıkanır, kuru yer kalmamasına özen gösterilir. Gusül abdesti bu kadardır. Gusül abdestinin farzı üçtür 1-Ağza üç defa suyla çalkalamak, 2-Burnu üç defa suyla yıkama, 3-Sonra bütün bedeni yıkamak. 9 2) Gusletmeye vakti olduğu halde guslü mazeretsiz olarak erteleyip de cenabet halde ölen bir kişinin sonsuza kadar yanacağı doğru mudur? -Cünüp bir şekilde ölmek değil, imansız bir şekilde ölmek afettir. Ebedi olarak cehennemde kalacağı bildirilen kişiler de müşriklerdir. Bir kişi, cünüp bir şekilde öldü diye Allah katında hesaba çekilmez. Günahlarına ve sevaplarına bakılır; ona göre ceza veya ödülü verilir. 3) Diş dolgusu gusül abdestine mâni midir? -Diş dolgusu gusül abdestine mâni değildir. Çünkü o artık dişin bir parçası haline gelmiştir. MUHTELİF KONULAR 1) Öldükten sonra insanın ruhu nereye gidiyor? -Kulun vefatından sonra ruh, "berzah" denilen farklı bir âleme geçer ve kıyamet vaktine kadar orada bekler. Berzah âlemi, ruh için bir nevi boyut değiştirme ve bir geçiş sürecidir. Cennetlik ruhlar berzah âleminde serbest hareket ederler. Bazen semada, bazen kabirlerinin avlularında bulunabilirler. Fakat her hâlükârda kabriyle ve cesediyle bağlantılıdır. Şehitlerin ruhları da, cennetin bir kuşu olup kıyamete kadar oradan rızıklanır. Kâfirler ise yerin yedi kat altında bulunup azap çekerler. Onların yükselmesine ve semaya çıkmasına izin verilmez. 2) Dövme yaptırmak günah mıdır? -Evet günahtır. 3) Kalıcı dövme yaptıranın ne yapması gerekir? Abdeste veya gusle zararı olur mu? -Dövme yaptırmanın caiz olmadığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Yaptıranın tövbe etmesi ve bir daha yaptırmaması gerekir. Dövme, deri üstünde bir tabaka meydana getirmeyip, deri altından yapıldığı için gusle ve abdeste mani olmaz. Deri üstüne yapılmış olsa da, kolayca çıkarma imkânı yoksa, yine abdeste ve gusle mani olmaz. 4) Din neye denir? -Akıl sahibi insanları kendi istekleri ile dünya ve ahirette iyiliğe ve mutluluğa ulaştıran ilahi bir kanundur. 5) İslâm dininin gayesi nedir? -İslâm dininin gayesi: Hükümlerine uygun hareket edenlere dünya ve ahiret saadetini kazandırmaktır. 6) İmanın tarif ini eder misiniz? -Peygamber Efendimizin Allah'ü Teâlâ tarafından getirmiş olduğu hususların doğruluğuna kalp ile inanmak ve bunu dil ile söylemektir.

10 7) Kelime -i Şehadet ve Kelime -i Tevhid -i okuyunuz ve manasını söyleyiniz? -Kelime -i Şahadet:"Eşhedüellâ ilâhe illallah ve eşhedüennemuhammedenabdühu ve Rasulüh" Manası: "Ben şahadet ederim ki Allah' tan başka ilah yoktur, ve yine şehadet ederim ki Hz.Muhammed (S.A.V)onun kulu ve Resülüdür." Kelime -i Tevhid:"Lâ ilâhe illallah MuhammedurRasulullah.Manası:"Allah'tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed (S.A.V) Allah' ın Resülüdür." 10 8) İmanın şartlarını sayınız? 1- Allah' ü Teâlâ'nın varlığına ve birliğine inanmak, 2-Allah' ü Teâlâ'nın Meleklerine inanmak, 3-Allah'ü Teâlâ'nın Kitaplarına inanmak, 4-Allah'ü Teâlâ nın Peygamberlerine inanmak, 5-Ahiret gününe inanmak, 6-Kadere (Hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna ) inanmak. 9) İnanç yönünden insanlar kaça ayrılır? -İnanç yönünden insanlar üçe ayrılır; -Mümin: Allah'u Teâlâ nın varlığına, birliğine ve Hz Muhammed (S.A.V) in Onun Peygamberi olduğuna kalp ile inanan ve bu inancını dili ile söyleyen kimselere Mümin denir. -Münafık: Allah' ü Teâlâ nın varlığına, birliğine ve Hz. Muhammed (S.A.V )in Peygamberliğine kalp ile inanmadığı halde dili ile inandığını söyleyen kimselere Münafık denir. -Kâfir: Allah' ü Teâlâ nın varlığına birliğine ve Hz: Muhammed (S.A.V) in Peygamberliğine kalb ile inanmayan ve inanmadığını dili ile de söyleyen kimselere Kâfir denir. 10) İman ile ibadetler arasındaki münasebetleri anlatınız? -Bir Müslüman dini hükümleri inkar etmediği müddetçe ibadet etmese bile dinden çıkmaz, kafir olmaz. Ancak ibadetlerini yerine getirmediği için günah işlemiş olur, cezayı hak eder. Ayrıca ibadetlerin başkaları için değil Müslümanlar için emredildiğini unutmamalıyız. 11) Allah'ın Zati sıfatlarını sayınız? -VÜCUT: Var olmak Allah vardır yokluğu düşünülemez. -KIDEM: Allah' ın varlığının başlangıcı yoktur. -BEKA: Allah' ın varlığının sonu yoktur. -VAHDANİYET: Allah tektir. -MUHALEFETÜN L İL- HAVADİS: Sonradan olan şeylere benzemez. -KIYAM BİNEFSİHİ: Varlığı kendisindendir, hiç bir şeye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır. 12) Allah'ın Sübuti sıfatlarını sayınız? -HAYAT: Allah daima diridir -İLİM: Allah geçmiş gelecek, gizli aşikar her şeyi bilir, -SEMİ': Allah her şeyi işitir -BASAR :Allah her şeyi görür -İRADE: Allah diler ve dilediğini yapar -KUDRET: Allah sonsuz kudret sahibidir -KELAM: Allah söz sahibidir Kuran Allah'ın kelamıdır -TEKVİN: Allah yaratıcıdır

11 13) Melekler nasıl varlıklardır? -Melekler;Yemeye, içmeye ihtiyacı olmayan, erkeklik ve dişiliği bulunmayan nurdan yaratıklardır ) Dört büyük meleği görevleriyle beraber sayar mısınız? -CEBRAİL: Meleklerin en büyüğüdür, görevi Allah ile Peygamberler arasında elçilik yapmaktır. -MİKAİL: Tabiat olaylarının idaresi ile görevlidir.( yağmur, rüzgar vs) -İSRAFİL: Sura üflemekle görevlidir. -AZRAİL: Ömrü sona eren insanların canını almakla görevlidir. 15) Kiramen katibin melekleri hakkında bilgi veriniz? -Bunlar sağımızda ve solumuzda bulunan iki melektir. Sağdaki melek sevaplarımızı soldaki melek ise günahlarımızı yazar. Böylece amel defterimiz meydana gelir. 16) Münker ve Nekir kimdir? -Öldükten sonra kabirde insana soru sormakla görevli iki melektir. 17) Dört büyük kitabı ve hangi Peygamberlere indiğini söylermisiniz? -Tevrat Musa (A.S)'a, Zebur Davud (A.S)'a, İncil İsa (A.S) 'a, Kur'an Muhammed (A.S)'a inmiştir. 18) Peygamberimize ilk vahiy hangi tarihte nerede indi ve ilk inen ayetler hangileridir? -Peygamberimize ilk vahiy 610 yılında Nur dağındaki Hira mağarasında indi.ilk inen Ayetler Alak suresinin ilk ayetleri idi. 19) Kur'anı Kerim'in özelliklerini sayar mısınız? 1-Kur'anı Kerim Peygamberimize indiği gibi hiç bir değişikliğe uğramadan bize kadar gelmiştir.kıyamete kadarda bozulmadan kalacaktır. 2- Kuran toplu olarak değil,zaman ve hadiselere göre ayetler ve sureler halinde inmiştir. 3-Kur'an son ilahi kitaptır. Ondan sonra başka kitap gelmeyecektir. 4-Kur'an bütün insanlığa gönderilmiş olan bir kitaptır.her asrın ihtiyaçlarını karşılayacak hakikat ve hikmetlerle doludur. 5-Kur'an Peygamber Efendimizin en büyük ve daimi mucizesidir. Hem kelimeleri, hem anlamı, hemde taşıdığı yüksek hakikatlerle eşsiz bir mucizedir. 20) Kur'an-ı Kerime karşı görevlerimizi sayar mısınız? 1- Her Müslüman Kur'anı Allah'ın kelamı olarak bilmeli, ve tecvit kurallarına uygun olarak yanlışsız okumalıdır. 2-Kur'an abdestli olarak ele alınmalı, Euzu besmele ile okunmaya başlanmalıdır.okurken mümkünse kıbleye yönelmeli ve son derece edepli ve saygılı olunmalıdır. 3-Kur'an temiz yerde okunmalı. Başka işlerle meşgul olan onu dinlemeyenlerin yanında ve pis yerlerde okunmamalıdır. 4-Başkalarının okuduğu Kur'anı saygı ile dinlemelidir. 5-Kur'an yüksek ve temiz yerlerde bulundurulmalı alçak yerlere konulmamalıdır. 6-Her Müslüman Kur'anın yap dediklerini yapmalı, yapma dediklerinden sakınmalı ve Kur'anın ahlakı ile ahlaklanmalıdır.

12 21) Kur'an kaç sure ve ayettir, Kur'anda ismi geçen Peygamberlerin isimleri nelerdir? -Kur'an 114 sure ve 6666 ayettir. Kur'anda ismi geçen peygamberler şunlardır: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, Lud, İbrahim, İsmail, İshak; Yakup, Yusuf, Şüayb, Harun, Musa; Davud, Süleyman, Eyyüb, Zülkifl, Yunus, İlyas, Elyesa, Zekeriyya, Yahya, İsa, Muhammed ( Aleyhim'üs Salâtü Vesselam) 12 22) Mucize ve Keramet ne demektir? -Mucize: Peygamberlerin peygamber olduklarını ispat etmek için Allah'ın yardımı ile gösterdikleri olağan üstü olaylardır. Keramet: Allah'ın yardımı ile veli kulları tarafından meydana getirilen olağan üstü olaylardır. 23) Peygamber Efendimizin özelliklerini anlatınız. 1- Peygamberimiz Allah'ın en sevgili kulu yaratılmışların en faziletlisidir 2-Son Peygamberdir. Ondan sonra Peygamber gelmeyecektir. 3-Bütün insan ve cinlerin peygamberidir. 4-Peygamberliği kıyamete kadar bütün zamanları içine almıştır. 5-Peygamberimizin tebliğ ettiği İslam dini kıyamete kadar devam edecektir. 24) Kıyamet günü insanlara nelerden sorulacaktır? -Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: Kıyamet gününde insan dört şeyden sorguya çekilmedikçe huzurdan ayrılamaz; 1-Ömrünü nerede geçirdiğinden, 2-Vücudunu nerede yıprattığından, 3-Malını nereden kazanıp nereye harcadığından, ve bildiği ile ne kadar amel ettiğinden. 25) Kader ve Kaza yı tarif ediniz? -Kader: Kâinatta olacak şeylerin zamanını, özelliklerini ve nasıl olacaklarını Allah-ü Teâlâ'nın ezelde bilmesi ve takdir etmesine kader denir. -Kaza: Allah-ü Teâlâ'nın ezelde takdir ettiği şeyleri zamanı gelince bu takdire uygun olarak yaratmasına kaza denir. Kaderi bir plana benzetirsek kaza da plana uygun olarak o şeyin yapılmasıdır. İBADET 1) Allah (c.c.) ın emir ve yasakları karşısında sorumlu olan, akıllı ve buluğ çağına eren Müslümana ne denir? -Mükellef denir. 2) Mükellef olan insanın bilmesi gereken fiiller sekiz tanedir. Mükellef olan kimse bu sekiz fiili, ameli yerine getirmek mecburiyetindedir. Efal-i Mükellefin de denilen bu sekiz kısım amel ve işler nelerdir? 1-Farz 2-Vacip 3- Sünnet 4-Müstehap5- Mübah 6- Haram 7- Mekruh 8- Müfsit 3) Kendisinde şüphe olmayan kati bir delille sabit olan, Allah (c.c.) ın işlenmesini kesin olarak emrettiği hükümlere ne ad verilir? bir kaç örnek veriniz? -Farz denir. (Beş vakit namaz, Zekat, Oruç, Hac vb.)

13 4) Farzları terk etmek haramdır, inkar etmek küfürdür. Farzlar iki çeşittir. Farzı ayın ve farzı kifaye. Bu her iki farzı tarif edip örnek veriniz. 1- Farzı Ayın: Mükelleflerden her birinin yapması gereken farzlardır. (Oruç, Hac, vb.) 2-Farzı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla diğerlerinde sorumluluk kalkan farzdır. (Cenaze namazı kılmak, Hafız olmak vb.) 13 5) Yapılması dinen kesin bir delille sabit olmayan ama kuvvetli bir delille sabit olan ibadettir. İşleyene sevap, özürsüz terk edene günah olan bu amel nedir? -Vacip (Vitir ve bayram namazları gibi.) 6) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in farz ve vacipler dışında yaptığı ve yapılmasını istediği ibadetlere ne ad verilir? -Sünnet. 7) Sünnet iki kısımdır. Sünneti müekkede, sünneti gayri müekkededir. Her iki sünneti tarif edip misaller veriniz. -Müekked Sünnet: Rasülullah (s.a.v.) in devamlı yaptığı ve yapılmasını teşvik ettiği sünnetlerdir. (Sabah, öğle, akşam namazlarının sünnetleri, namazları cemaat ile kılmak) -Gayri Müekket Sünnet: Rasülullah (s.a.v.) in ara sıra yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği sünnetlerdir. (Abdesti kıbleye dönerek almak, Ezanı dinlemek, İşe sağdan başlamak vb.) 8) İşlenmesinde sevap olan, terk edilmesinde günah olmayan, Efal-i Mükellefinden olup Peygamberimiz (s.a.v.) in bazen yaptığı bazense terk ettiği ibadete ne denir? (Kuşluk namazı gibi) -Müstehap 9) Yapılmasında ve yapılmamasında günah olmayan, yapılıp yapılmama hususu dinde caiz görülen şeylere ne denir? (Helal olan bir meyveyi yiyip yememek gibi.) -Mübah 10) Mükellefin yapmaması istenen ve kesin bir delille işlenmesi yasak olan şeri hükümlere ne ad verilir? Ki bunların terk edilmesi sevap işlenmesi günahtır. İnkarı ise günahtır. (Zina yapmak, domuz eti yemek, yalan konuşmak vb.) -Haram 11) Haram iki kısımdır. Liaynihi veligayrihi Haram. Bunların tarifini yapıp misal veriniz. -Liaynihi Haram: Aslı itibariyle herkese haram olan şeydir.(şarap, zina vb.) -Ligayrihi Haram: Aslında helal olup başkasının hakkından dolayı haram olan şeydir. Sahibinin izni olmadıkça o şeyden başkaları faydalanamaz. (Başkasına ait olan bir malı izinsiz almak gibi) 12) Kelime manası itibariyle; sevilmeyen ve hoş görülmeyen şeyler olup, dindeki manası da; yasaklığı sabit olmakla beraber,ona aykırı olarak da bir delil ve işaret bulunup, yapılması doğru olmayıp yapılmaması iyi olan şeylere ne ad verilir? (Sağ elle sümkürmek, gusül alması gereken bir kimsenin elini ve ağzını yıkamadan bir şey yiyip içmesi gibi.) -Mekruh

14 13) Meşru olan bir işi (başlanmış bir ibadeti) bozan, hükümsüz kılan kasten yapılması azabı gerektiren şeylere ne denir? (Namaz içinde gülmek gibi) -Müfsit 14 14) Camilerimizde beş vakit namazlarımız için Ezan-ı Muhammedi yi okuyan, kamet eden, Hz. Bilal Habeşi nin mesleğini yapan kimselere ne denir? -Müezzin 15) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in yaşantısı olarak tarif edilen sünnetin bölümleri üçtür. Sünnetin çeşitleri diyebileceğimiz bölümlerini söyleyiniz. 1- Fiili Sünnet : Yaşantısıdır. 2- Kavli Sünnet : Sözleridir 3- Takriri Sünnet : Söz ve olaylara sukutu ile karşılığıdır. 16) Suyun bulunmadığı zamanlar veya mekanlar olduğunda dinimiz, ibadetlerimizi aksatmadan yapabilmemiz için abdest yerine yapabileceğimiz bir ameli bize bildirmiştir. Bu amel toprakla yapılıp su bulununcaya kadar abdesti bozacak bir iş bir fiil yapılmamış ise abdestle yapılacak bütün ibadetler ve taatlar yapılır. Çünkü bu amel abdest ve gusül abdestinin yerine geçer. Su görülünce de bozulur. İki darp (vuruş) bir niyet olmak üzere iki tane farzı vardır. Niyetin farz olduğu bu ibadetimizin adı nedir? -Teyemmüm denir. 17) Boy abdesti olmayan kişinin yapması yasak olan ameller nelerdir? 1- Namaz kılamaz 2-Camiye mescide giremez 3-Kur an a el süremez ve okuyamaz 4-Kabe yi tavaf edemez. 18) Namazın kıyam, rüku ve secde gibi her rüknünü yerine getirmek ve bunu yaparken her uzvun rahat bir halde bulundurulması, her yapılan amele, harekete özenerek yapılmasına ne ad verilir? Mesela: Rükudan kıyama kalkarken vücut dimdik bir hale gelmeli, iki secde arasında en az bir defa sübhanallahil azim diyecek kadar oturmuş olmak gibi. -Tadili erkana riayet (Rükunların hakkını vererek yapmak.) 19) Cuma günü Müslümanların bayram günüdür. O günde müminler Allah (c.c.) ın emriyle camilere toplanır, Cuma namazlarını kılarlar ve hutbeyi dinlerler. Vakti öğle namazının vaktidir. Bu vakitte kılınan Cuma namazı kaç rekattır, isimleriyle birlikte söyleyiniz. -10 rekattır. 4 ilk sünnet, 2 farz, 4 rekatta son sünnetidir. (Ayrıca aynı vakitte kılınan 4 rekat Zuhri Ahir ve 2 rekatta vaktin son sünneti kılınır. Ama Cuma 10 rekattır.) 20) Ramazan ayında, yatsı namazından sonra 20 rekat kılınan namazdır. Cemaatle veya tek başına kılınabilir. İki yada dört rekatta bir selam verilerek kılınan ve ramazan ayına ait olan bu namazın adı nedir? ve nasıl bir namazdır? -Teravih namazıdır ve Sünneti müekked bir namazdır. 21) İslam ın şartlarından mali ibadetimizdir. Dinen zengin sayılan erkek, kadın, her mükellef Müslümanın senede bir kez, malının kırkta birini, niyet ederek Müslüman fakire vermesi farzı ayın olan ibadettir. Bir diğer mana ile Müslüman fakirin Müslüman zengin üzerindeki hakkıdır. Terki günah, inkarı küfürdür. Bu mali ibadetimiz hangisidir? -Zekat.

15 22) Ramazan ayının sonuna ulaşan ve temel ihtiyaçlardan başka nisaba malik (mala sahip) olan her Müslümanın vermesi gereken ve vacip olan mali bir ibadettir. İnsanların yaratılışına bir şükür olmak üzere sevap kazanmak için yapılan mali ibadetimiz nedir? -Sadaka-i Fıtır 15 23) Kurban bayramı günlerinde Arafat a çıkarak vakfe yapılan, ihrama girerek ve Kâbe yi tavaf ederek ziyaret yapılan, zengin olan Müslümana ömründe bir kez yapmak farzı ayın olan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir? -Hac. 24) Senenin herhangi bir bölümünde Kabe-i Muazzamayı ve Ravza-i Mudahharayı ziyaret maksadıyla yapılan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir? -Umre ziyareti. 25) Takvim olarak aya göre düzenlenen ve hicretle başlayan yıla hicri yıl denir. Hicri yılın aylarına kameri aylar denir. Müslümanların takvimi olan bu takvime göre bayram ve diğer önemli gün ve geceler ayarlanır. Bu hicri yılın kameri aylarını sayınız. -Muharrem, Sefer, Rebiyyül Evvel, Rebiyyül Ahir, Cemaziel Evvel, Cemaziel Ahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce. 26) Hicri yılın başlangıç ayı hangisidir? -Muharrem. 27) Mevlit kandili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in doğum günüdür. Mekke de Kabe nin içinde 360 putun yıkıldığı, Sasani İmparatorluğunun bin yıldan beri yaktıkları ateşin söndüğü gün bu gündür. İslam takvimi olan hicri yılda Mevlit kandili hangi gündür? -Rebiyyül evvel ayının 12. Gecesi, Pazartesi günü. 28) Mübarek üç ayların başlangıç tarihi ne zamandır? -1 Recep ile başlar. 29) İkram, değeri çok olan, bağış, ihsan, istenilen gibi manalar taşıyan ve Hz. Amine nin Peygamber Efendimiz (s.a.v.) e hamile olduğunu anladığı gün olarak bilinen, mübarek gece olarak ibadetlerle değerlendirdiğimiz, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in kendisinin de 12 rekat şükür namazı kıldığı mübarek gecemizin adı ve hangi günde olduğunu söyleyiniz. -Regaip kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesidir 30) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in bir gecede Mekke den Kudüs şehrine yürüyüşüne ve oradan da semaya yükselişine ayrı ayrı isim verilen, hakkında Kur an ı Kerim de sure olan mübarek gecemizin ismi ve zamanını söyleyiniz. -İsra ve Miraç denir. Recep ayının 27.ci gecesidir 31) Amelde hak mezhepler dediğimiz mezheplerimiz ve imamlarımızı söyleyiniz. 1- Hanefi Mezhebi; İmamı Azam Ebu Hanife 2-Şafi Mezhebi; İmamı Şafi 3-Maliki Mezhebi; İmamı Malik 4-Hanbeli Mezhebi; İmamı Ahmet Bin Hanbel

16 32) Haccın farzlarını söyleyiniz 1- Arafat ta vakfe durmak 2- Kabeyi tavaf etmek 3- İhrama girmek 16 33) Üç vakit vardır ki bu vakitlerde kaza namazı, vacip bir namaz, cenaze namazı, tilavet secdesi, nafile namaz kılınmaz ve olmaz. Bu vakitlere dinimizde Kerahet vakitleri denir. Kendisinde ibadet olmayan bu vakitleri söyleyiniz? 1- Güneş tam doğarken 2-Güneş tam tepede iken 3-Güneş tam batarken 34) Namaz dinin direği ve ilk görülecek olan ibadettir. Namazların vaktinde kılınması gerekir, çünkü vakit namazın farzlarındandır. Vaktinde ve vakti geçtikten sonra kılınan namazlara ne ad verilir? -Vaktinde kılınan namaza; Eda, Vaktinden sonra kılınan namaza ise; Kaza denir 35) Dinimiz her yönüyle bize kolaylıklar getirir. Ki bunlardan biri de kışın ayaklarımıza giyilen deriden yapılmış mestlerin giyilmesidir. Bu mestler abdest alındıktan sonra giyilir ve ondan sonra belirli bir zamana kadar alınacak abdestler için bu mestler çıkarılmadan üzerine ıslak elle yapılan meshetme işlemi ile abdest alınmış olur. Bu meshetme nin müddeti (süresi) yolculukta ve ikamette (bulunduğumuz yerde) ne kadardır? -İkamette 24 saat (bir gün bir gece), yolculukta 72 saat (üç gün üç gece) 36) Dinimizde bir beldeden (oturduğumuz köy, kasaba veya şehirden) çıkıp yaya olarak 18 saatlik yola gitmiş olan kimseye yolcu (Misafir) denir. (18 saatlik yolun karşılığı bugünün ölçüleriyle 90 km uzaklıktır.) Bu mesafeye çıkmış olan yolcuya kolaylıklar olarak ayağındaki mestin müddeti 3 gün 3 gece olduğu gibi namazlar için de bazı kolaylıklar vardır. Yolcu namazı ve seferi lik dediğimiz bu namazların kılınışı nasıldır? -Dört rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılınır. 37) Namazların cemaat ile kılınması 27 derece daha sevap olduğu bildirilmiştir. Namazlarımızı cemaat ile kılarken imama rükûda yetişmiş kişi o rekatı imamla kılmış sayılır. Rükûdan kalkarken, secde yapılırken veya tahiyyatta iken namaza iştirak eden kişi ise imam selam verdikten sonra kendi selam vermeden kalkar ve kaç rekat kılmamış ise tamamlar. Namazın başlamasından sonuna kadar aralıksız olarak imama uyan, namazının tümünü imamla kılan kimseye ne ad verilir? -Müdrik (Namazı idrak etmiş, yetişmiş manasında.) 38) Namaz başlayıp ilk rekâtın rükûundan sonra herhangi bir bölümünde imama uyan ve imamla birlikte kılmadığı rekâtları cemaatin selamından sonra kılarak tamamlayan kişiye ne denir? -Mesbuk (sabıkalı) 39) Namaza imamla başladığı halde, kendisine namazda uyku, dalgınlık, cemaatin çokluğundan bir eziyet veya abdesti bozulup da namazın bir kısmını imam ile birlikte kılmayan kimseye ne ad verilir? -Lahik. 40) İnsanın kendi hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşmak istediğinde, yatacağı zaman iki rekât namaz kılıp özel duasını okuyarak bitirdiği namaz hangisidir? -İstihare namazı

17 41) Yatsı namazından sonra daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra kalkıp kılınan, iki rekâtta bir selam verilerek iki, dört, altı veya sekiz rekât kılınabilen, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in devam ettiği ve çok sevap olan bu namazın adı nedir? -Teheccüt (gece) namazı ) Nisap; Şeriatın bir şey için koymuş olduğu belirli bir ölçü ve miktar demektir. Mesela; Altın için nisap miktarı 96 gramdır ve buna sahip olan kimse zengin sayılır ve bu malın üzerinden bir yıl geçtikten sonra bunun zekâtını vermesi kendisine farzdır. Koyun, keçi, sığır ve deve gibi mallarda nisap sayı iledir. Koyunlarda nisap ölçüsü ve miktarı nedir? -39 a kadar zekât düşmez. 40 dan 120 ye kadar bir koyun. 121 den 200 e kadar iki koyun. 201 den 399 a kadar üç koyun. 400 koyuna dört ve sonraki her yüz koyuna bir koyun verilir. 43)Sığırların nisap ölçüsü ne kadardır? -29 a kadar zekât düşmez. 30 dan 40 a kadar iki yaşında buzağı. 40 dan 59 a kadar üç yaşında bir dana. 60 dan birer yaşını bitirmiş iki buzağı ve sonra her 30 dan bir buzağı, her 40 dan bir dana olarak hesap edilir. 44) Hangi mallardan zekât verilir? 1- Nakit paranın, istenen borç paraların 2-Ticaret mallarının 3-Koyun, keçi, sığır ve devenin 4-Altın ve gümüşlerin 5-Arazi ürünlerinin 6-Madenlerin ve definelerin. 45) Zekât kimlere verilmez? 1- Ana ve babaya 2-Dede ve ninelere 3-Evlatlara 4-Karı veya kocaya 5-Zenginlere 6-Cami, mescit, çeşme ve benzerlerini yaptırmak veya onartmak için zekât verilmez. 46) Kurban bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek hür, mukim (yolcu olmayan), Müslüman, zengin olan kimselere vaciptir. Kurban ibadet maksadıyla olursa eda edilmiş olur. Bunun dışındaki maksatlarla(et yemek gibi) kesilen hayvanlar kurban olmayacağı gibi bir de vebal olur. Kurbanı kesme günleri hangi günlerdir. -Kurban bayramının ve 3. günleridir. 47) Kâbe nin etrafında usulünce ibadet için yedi defa dönmeye ne denir? -Tavaf 48) Yeni doğan bir çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar Cenabı Hakk a şükür olsun diye kurban kesmek mubahtır. Fakat 7. Günü kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun doğduğunda kesilmesi gereken bu kurbana ne ad verilir? -Akika kurbanı.

18 49) Tilavet secdesi ne zaman ve nasıl yapılır? -Kur an ı Kerim den bir secde ayeti okunduğu ya da duyulduğu zaman yapılır. Yapılışı: Ayağa kalkılır, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve secdeye gidilir. Secde de üç defa Sübhane Rabbiyel Azim dedikten sonra tekrar Allah ü ekber denilerek ayağa kalkılır ) Cenaze namazı nasıl kılınır ve kaç tekbirdir? -Ayakta kılınır ve dört tekbirlidir. 51) Kimlerin cenaze namazı kılınmaz? 1- Düşük ve ölü doğan çocukların 2-Bilerek anne ve babasını öldüren katillerin 3-Yol kesicilerin 4-İslam a karşı çıkanların namazı kılınmaz. 52) Kaza namazı ne demektir? -Vaktinde kılınamayan beş vakit namazı ödemek üzere, başka vakitte kılmaya denir. 53) Bir sünnet var ki,onu yerine getirmek bir farzı yerine getirmekten daha fazla sevaptır. Bu farzdan daha sevap sünnet hangisidir? -Selam vermek sünneti, selam almak sünneti farzdan daha fazla sevap kazandırır. 54) Çocukların benimsemeleri ve alışkanlık kazanmaları için, İslam a göre hangi yaşta namaza başlatılmaları gerekir? -Yedi yaşında. 55) İslam a göre çocuk doğduğunda ismi nasıl konur? -Çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunarak ismi zikredilir ve dua yapılır. 56) Kurban eti nasıl pay edilir? -Kurban eti üç kısma ayrılır. Bir bölümü fakirlere, bir bölümü komşu ve dostlara, kalan bölümü ise ev halkına ayrılır. 57) Zilhicce ayının 9.cu, yani arife günü sabah namazından başlayarak, bayramın 4.cü günü ikindi namazına kadar, her farz namazın selamından sonra alınması kadın erkek her Müslümana vacip olan tekbirlere ne ad verilir? -Teşrik tekbirleri. 58) Her Müslümanın günü birlik yaşamında hiç unutmadan her yaptığı işin evvelinde söylemesi gereken bir söz vardır. Bu söz nedir? - Bismillah yada Bismillahirrahmanirrahim (Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla.) 59) Zekâtın faydalarını yazınız. 1- Malı temizler, 2- Malı çoğaltır, 3- Kalpteki dünya sevgisine ilaçtır, 4- Müslümanı mal fitnesinden korur, 5- Allah (c.c.) a bir şükürdür, 6- Kalbin katılaşmasını önler, 7- İhtiras (hırs) zincirini kırar,

19 8- Fakirleri dilenmekten alıkoyar, 9- Şefkat anahtarıdır, 10-Malı ebedileştirir, fert yatırıma yönelir ) Seferi olan kimsenin kendi oturduğu memlekete ne ad verilir? -Vatan-ı Asli. 61) Hanefi mezhebine göre Cuma namazı en az kaç kişi ile kılınır? -En az üç kişi ile kılınır. 62) Yeminin kefareti nedir söyleyiniz? 1- Gücü yetiyorsa Müslim yada gayri Müslim bir köle veya cariyeyi azat etmek. 2-Veya on fakiri akşamlı sabahlı doyurmak. 3-Veya üç gün aralıksız oruç tutmaktır. 63) Namazda birinci tahiyyat ile ikinci tahiyyat arasında ne fark vardır? -Birincisi vacip, ikincisi ise farzdır. 64) Peygamber Efendimiz (s.a.v) haftanın hangi günleri oruç tutardı? -Pazartesi ve Perşembe günleri. 65) Dinimizde misafir kime denir? -15 günden az oturmak niyeti ile, 90 km veya daha uzak bir yolculuğa çıkana denir. 66) İslam dinin uygulamaya dönük yasa ve hükümlerini delilleriyle bildiren ilme denir? -Fıkıh denir. 67) Rasulüllah (s.a.v.) in Küçük Şirk olarak nitelendirdiği günah nedir? -Riya (Gösteriş için ibadet.) 68) Şeytan nerde taşlanır? -Mina da. 69) Oruç ne zaman farz kılındı? -Hicretin 2.ci yılında 70) İslam hukukunda miras taksimini kendisine konu alan ilmin adı nedir? -Feraiz ilmi. 71) Hac esnasında Safa ile Merve arasında Müslüman erkeklerin her gidiş ve gelişlerine ne ad verilir? -Hervele 72) Kazası olmayan namaz hangisidir? -Cuma namazı 73) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in ömründe bir defa yaptığı, İslam ın beş şartından Biri olan ibadetin adi nedir? -Hac

20 74) Fıkıh ilminin dört büyük kısımlarından biri olan cezalarla ilgili bölümüne ne isim verilir? -Ukubat 20 75) Teyemmüm ün farzları nelerdir? 1-Niyet etmek, 2- Elleri toprağa vurarak kolları yüzü mesh etmek. 76) Riya ne demektir? -Gösteriş demektir. Bir işi gösteriş için yada bir maddi yarar maksadıyla yapmaktadır. 77) Allah (c.c.) a güvenmek, kulluk görevini yaptıktan sonra başarıyı Allah (c.c.) dan beklemek ve insan gücünün yetişemediği şeyleri Allah (c.c.) a bırakıp ümitsizlik ve kader içine düşmemeye ne denir? -Tevekkül denir. 78) Sıla-i Rahim ne demektir? -Akrabayı arayıp sormak, kusurlarını bağışlamak, ihtiyaçlarında yardım etmek, onlarla görüşmek, sohbet etmek ve ziyaretlerinde bulunmaktır. Sıla-i Rahim ömrü uzatır (Hadis) 79) Danışmak, bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için uygun görülen kimselere görüşüp fikirlerini almaya ne denir? -İstişare Müşavere denir. Müşavere eden zarar görmemiştir (Hadis) 80) Niçin ibadet etmeliyiz anlatınız? -Yaradılışımızın gayesi Allah ı tanımak ve ona ibadet etmektir. Bizi yoktan var eden ve sayılamayacak kadar nimetler veren yüce Allah a karşı teşekkür etmeli ve emrettiği ibadetleri seve, seve yapmalıyız. 81) İbadetler kaç çeşittir birer misalle sayar mısınız? 1- Beden ile yapılan ibadetler; Namaz kılmak. 2- Mal ile yapılan ibadetler; Zekât vermek, 3- Hem mal hem de beden ile yapılan ibadetler: Hac ibadeti. 82) İbadetlerin faydalarını anlatınız? -İbadetler ruhumuzu yüceltir, bizi kötülüklerden sakındırır, ahlâkımızı olgunlaştırır ve en değerli olan varlığımızı korur. İnsan ibadet sayesinde Allah a yaklaşır, onun rahmetine sığınır ve huzura kavuşur, İbadetin ayrıca bedeni ve sosyal bir çok faydaları da vardır. 83) İslam ın şartı kaçtır sayar mısınız? 1- Kelime-i Şahadet getirmek, 2- Namaz kılmak, 3- Oruç tutmak, 4- Zekât vermek, 5- Hacca gitmek, 84) Abdestin farzları kaçtır sayar mısınız? 1-Yüzü yıkamak, 2- Elleri dirseklerle beraber yıkamak, 3- Başın dörtte birini mesh etmek, 4- Ayakları topuklara kadar yıkamak.

21 85) Gusül abdestinin farzlarını sayar mısınız? 1- Gusle besmele ile başlamak, 2- Niyet etmek, 3- Ağza ve buruna su çekip yıkamak, 4- Bütün vücudu (iğne ucu kadar kuru yer bırakmaman) yıkamak ) Gusül abdestinin sünnetlerini sayınız? 1- Gusle besmele ile başlamak, 2- Niyet etmek, 3- Bedenin herhangi bir yerinde pislik var ise önce yıkamak, 4- Edep yerlerini yıkamak, 5- Gusülden önce abdest almak, 6- Başımızdan, sağ omzumuzdan, sol omzumuzdan suyu dökerek ve bedeni ovarak yıkamak, 7- Ayaklarınızın bulunduğu yere su birikiyorsa en son ayakları yıkamak. 87) Namaz kimlere farzdır? 1- Müslüman olan, 2- Ergenlik çağına gelmiş olan, 3- Akıllı olan kimselere farzdır. 88) Beş vakit namazı rekâtları ile sayar mısınız? 1- Sabah namazı dört rekâttır, iki rekât sünnet, iki rekat farz; 2- Öğle namazı on rekâttır; Dört rekât ilk sünnet, dört rekât farz, iki rekât son sünnet, 3- İkindi namazı sekiz rekâttır; Dört rekât sünnet, dört rekât farzdır. 3- Akşam namazı beş rekâttır; üç rekât farz, iki rekât sünnet. 4- Yatsı namazı on üç rekâttır; dört rekât ilk sünnet, dört rekât farz, iki rekat son sünnet, üç rekat vitirdir. 89) Cuma namazı kaç rekâttır sayar mısınız? -Cuma namazı on rekâttır; Dört rekât ilk sünnet, iki rekat farz, dört rekat son sünnet. 90) Namazın farzlarını sayar mısınız? -Namazın farzı 12 dir, bunlardan altısı namazdan öncedir. Bunlara " Namazın şartları" denir. Altısı da namaza başladığımızdan itibarendir, bunlarada "Namazın rükûları" diyoruz. Namazın sahih olması için bu 12 farzın yerine getirilmesi gerekir. Namazın şartları -Hadesten taharet: Yani abdestimiz yoksa abdest almak, gerekiyorsa gusül abdesti almak. -Necasetten taharet: Bedenimizde, elbisemizde veya namaz kılacağımız yerde pislik varsa temizlemek. -Setri avret: Namazda örtülmesi gereken yerleri örtmek. -İstilkbali kıble: Namazı Kıbleye yanı Kâbe ye dönerek kılmak. -Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmak. -Niyet: Hangi namazı kıldığına niyet etmek. Namazın rükunleri -İftitah tekbiri: Namaza başlarken tekbir almak. -Kıyam: Namazda ayakta durmak. -Kıraat: Kur an okumak. -Rüku: Namaz da eller diz kapağına erişecek kadar eğilmek. -Sücud: Ayaklar, dizler ve ellerle beraber alını yere koymak. -Kade-i ahire: Namaz sonunda Ettehiyatü okuyacak kadar oturmak.

22 91) Mihrab, Minber ve Kürsü ne demektir tarif ediniz? -Mibrab: Camilerde kıble yönünde bulunan ve imamın namaz kıldırırken durduğu yerdir. -Minber: Camilerde imamın Cuma ve bayram hutbelerini okuduğu yüksekçe merdivenli yer. -Kürsü: Camilerde vaaz edilirken yüksekçe oturma yeri ) Minare, Şerefe ve Alem nedir? -Minare: Camilerin bitişiğinde ezan okumak için yapılan kule şeklinde yüksek yapı -Şerefe: Minarelerde çepeçevre ve çıkıntılı olarak yapılan ezan okuma yeri. Buraya minarenin içindeki basamaklarla çıkılır. Minarelerde genellikle bir şerefe bulunur. Birden fazla şerefeli minarelerde vardır. -Alem: Minarenin tepesine yerleştirilen Hilal (ay) şeklindeki tepeliktir. 93) Oruç kimlere farzdır? 1- Müslüman 2- Akıllı, 3- Ergenlik çağına gelmiş olan kimselere farzdır. 94) Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? -Ramazan orucuna akşam iftardan itibaren ertesi günün kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. 95) Oruçta Kaza ve Kefaret ne demektir? -Kaza: Bozulan veya tutulamamış olan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktır. -Kefaret: Bozulan bir orucun yerine iki ay ara vermeden oruç tutmaktır. 96) Orucu bozup, hem Kaza hem de Kefareti gerektiren şeyler nelerdir? -Oruçlu olduğunu bilerek ve isteyerek: Yemek, içmek ve cinsi ilişkide bulunmak, orucu bozar hem kaza hem de kefaret gerektirir. 97) Zekâtı kimler verir? -Zekâtı; Müslüman, akıl baliğ, hür ve dinen zengin sayılan kimseler verir. 98) Zekât kimlere verilir? 1- Fakirlere, 2- Miskinlere, (hiç bir şeyi olmayanlara) 3- Borçlulara 4- Yolculara 5- Allah yolunda olanlara verilir 99) Zekât kimlere verilmez? 1- Ana, baba, dede, nene, oğul, kız ve torunlara verilmez, 2- Zenginlere verilmez, 3- Müslüman olmayanlara verilmez, 4- Karı koca birbirlerine veremez. 100) Fıtır sadakası nedir? -Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadakadır, buna fitre de denir. Dini ölçülere göre zengin olanlar hem kendilerinin hem de çocuklarının fitrelerini vermelidirler.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

İBADET 1 İBADET NEDİR?

İBADET 1 İBADET NEDİR? İBADET 1 İBADET NEDİR? Allah ın rızasını kazanmak ve ona yakın olmak için Allah tarafından emredilen Peygamberimiz tarafından uygulamalı olarak gösterilen namaz, oruç, hac gibi davranışlara denir. Ayrıca

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23

İÇİNDEKİLER. Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23 İÇİNDEKİLER Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23 BİRİNCİ BÖLÜM TAHÂRET 25 TAHÂRET... 27 Tahâretin hikmeti... 27 Tahâretin

Detaylı

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 ÖNSÖZ Bu kitap namaz hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çocuklar ve büyük yaştaki insanlar için güzel bir bilgi kaynağıdır. Kitapta namaz hakkında her bilgi yer almaktadır. İnternet

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

Abdest Gusül Teyemmüm

Abdest Gusül Teyemmüm Abdest Gusül Teyemmüm Memduh ÇELMELİ ABDEST Farz ve Sünnetleriyle Abdestin Alınışı 1- Niyet edilir. Euzü-Besmele çekilir. 2- Eller bileklere kadar yıkanır. Abdestin Farzları 1) Yüzü yıkamak 2) Elleri dirseklerle

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez. Hz. Ali den Nasihatler Ey oğul! İyi karar verebilmek için güvenilir kimselerle istişare et. En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik Müdrik Müdrik "idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş" gibi anlamlara gelir. İlmihal ıstılahında, namazı tamamen imamla birlikte kılan kimseye müdrik denir. İmama en geç birinci rek atın rükûunda yetişen kimse

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri... IGMG Islamische Gemeinschaft Millî Görüş e. V. İslam Toplumu Millî Görüş Eğitim Başkanlığı İÇİNDEKİLER Ders Kitapları Serisi Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina 1 Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mekke deki Önemli Ziyaret Mekânları

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

Abdest nedir? Abdest, dini bir temizliktir. Belli organları usulüne göre yıkamaktır. Abdest namazın hazırlık şartlarındandır.

Abdest nedir? Abdest, dini bir temizliktir. Belli organları usulüne göre yıkamaktır. Abdest namazın hazırlık şartlarındandır. ABDEST Neler Öğreneceğiz? Abdest nedir? Abdestin farzları nelerdir? Abdest nasıl alınır? Abdestin sünnetleri nelerdir? Abdestin mekruhları nelerdir? Abdesti bozan şeyler nelerdir? Abdest nedir? Abdest,

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

1.KUR (İTİKAT) KONULAR

1.KUR (İTİKAT) KONULAR Bu Yıllık Plan Din İşleri Yüksek Kurulu nun 02.09.2010 Tarihli 201081 nolu kararıyla uygun görülen Kur an Kursları Öğretim Programları (Pilot Uygulama) Kitapçığından ve DİB. Dinim İslam Temel Bilgiler

Detaylı

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ 2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları 2 " Diyanet Đlmihali 1. Cilt" Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ S1- Abdesti bozan durumlardan üç tanesini

Detaylı

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır.

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Lise 2. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Video Ders Anlatımları Oruç Hac ve Zekat Video Ders Anlatımı 2.2. Oruç İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek

Detaylı

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR..

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. NAMAZ NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. Namaz, kelime olarak dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçası salat tır. Salat; dua etmek, hayır duada bulunmak,ibadet yapmak, bağışlanma dilemek ve rahmet gibi anlamlara gelir.

Detaylı

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI S.NO TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN TARİH ADI SOYADI UNVANI YERİ VAKTİ KONUSU Tepebaşı Camii 1 05.06.2016 29 Şaban Nalbant Camii Rahman Camii Ramazan'a

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:2 KONU: NAMAZIN ŞARTLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:2 KONU: NAMAZIN ŞARTLARI 1- Soru: Namaza başlamadan önce ve namaz esnasında uymamız gereken şartlara ne denir? Cevap: Namazın farzları/şartları denir. 2- Soru: Namazın dışındaki/namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken

Detaylı

Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını yıkamak.

Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını yıkamak. ABDEST Abdestin Farzları [1] [1] Abdestin rükünleri (farzları) dörttür: Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI HAFTA 1 6 DİN, İMAN VE İNSAN 2 6 ALLAH-İNSAN VE ÂLEM İLİŞKİSİ 3 6 ALLAH A İMAN 4 6 MELEKLERE İMAN 5 6 KİTAPLARA İMAN 6 6 PEYGAMBERLERE İMAN 7 6 AHİRETE İMAN 8 6 KADER VE KAZAYA İMAN 1. Dinin İnsan Hayatındaki

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Teravih Namazı Namazı Bozan Durumlar Namazın İnsana Kazandırdıkları Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 o Teravih namazı ramazan ayında kılınır. o Yatsı namazının son

Detaylı

5.SINIF 2. SINAV ÖNCESİ SORU BANKASI 11-Aşağıdaki ibadetlerden hangisi sadece mal ile yapılır? a) Namaz b) Zekat c) Dua d) Hac

5.SINIF 2. SINAV ÖNCESİ SORU BANKASI 11-Aşağıdaki ibadetlerden hangisi sadece mal ile yapılır? a) Namaz b) Zekat c) Dua d) Hac 1-Allah'ın emirlerini yerine getirip, kulluk yapmaya ne denir? a) Namaz b) İbadet c) Niyet d) Secde 2-Allah a karşı kulluk görevini yerine getirmek için, onun emir ve yasaklarına uygun yapılan iş ve davranışlara

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir?

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? Fitre/Fıtra Fıtrayı kimler verir Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir.

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. Zekât Terim Olarak İse; Dinen zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez malının ya da parasının belli bir miktarını Allah

Detaylı

Kurbanın Mahiyeti, Vücubu ve Şer î Hikmeti Pazartesi, 31 Ağustos :59

Kurbanın Mahiyeti, Vücubu ve Şer î Hikmeti Pazartesi, 31 Ağustos :59 Kurban Yüce Allah ın rahmetine yaklaşmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandır. Kurban bayramı günlerinde (ilk üç günde) böyle Allah rızası için kesilen kurbana (Udhiyye), bunu kesmeğe de tazhiye

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp

, diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp 1) Sabah Namazı Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: "Niyet ettim bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya ", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp "A llahu Ekber" diye tekbir

Detaylı

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir.

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Korku Namazı KORKU NAMAZI Korku Namazı ve Sebebi Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Nasıl Kılınacağı i ; İnsanlar tek (ve aynı)

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2017 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI (26/05/ /06/2017)

ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2017 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI (26/05/ /06/2017) ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2017 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI (26/05/2017-30/06/2017) GÜNLER ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV TARİHİ VAKTİ VA'Z'IN YERİ VA'Z'IN KONUSU Ramazan Ayı Arefesi Ramazan Akş.

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ http://www.dilbilimi.net/akademik_turkce.html Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN Son Güncelleme: 14 Şubat 2015 1 Açıklama:

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İMAM HATİP ORTAOKULU TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; 5, 6,7 ve 8.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata

Detaylı

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ. dinkulturuahlakbilgisi.com

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ. dinkulturuahlakbilgisi.com HAC UMRE Memduh ÇELMELİ HAC-UMRE: AYET HADİSLER Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabet, Mekke deki çok mübarek bütün âlemlere hidayet kaynağı olan ev (Kâbe) dir. ( Âl-i İmrân suresi, 96) ) «Gücü yetenlerin

Detaylı

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergenlik çağına gelmiş olmak. Hür olmak. Nisap miktarı mal yada paraya sahip olmak. Yolcu olmamak. DEVE En az 5 yaşını doldurmuş olmalı.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI 1. İNANÇ A. ALLAH İNANCI Tevhit: Bütün kâinatın yaratıcısı olan Allah ın bir tek ilah olduğuna, onun ne zatında, ne fiillerinde, hiçbir ortağı olmadığına

Detaylı

1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI

1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI 1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI İhrama nasıl girilir? Umre ya da hac yapmak isteyen kişi, niyet ettikten sonra telbiye yaparsa muhrim olur. Yani ihrama girmiş olur. Niyet eder telbiye yapmazsa ya da telbiye

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?...

PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?... PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?... 102 Dinsel Ve Tarihsel Bir Tespit...103 Vahiy Nedir?... 105

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI 01.01.2014 Çarşamba 10:30 Bornova Debre Camii Fatma Özmen ERGEN Ölüm ve Ömür Muhasebesi 01.01.2014

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz: Bu kitabı niçin yazdım? 11 1. İslam'dan önceki Arabistan 13 1.1. İlk müslümanlar 13 1.2. Dünyanın en eski kutsal yeri: Kabe.... 16 1.3. İslam'dan'önceki Arabistan 17 1.4. Muhammed'ten

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar. Başlıca İbadetler. Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar. Başlıca İbadetler. Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar Başlıca İbadetler Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1 İbadet, Arapça kökenli bir kelime İbadetin sözlük anlamı: Kulluk

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

CEVAP ANAHTARI SINIF

CEVAP ANAHTARI SINIF 5. SINIF ÜNİTE 1: ALLAH İNANCI 1-C 2-D 3-D 4-B 5-A 6-D 7-A 8-B 1-C 2-A 3-B 4-C 5-D 6-A 7-D 8-D 1-A 2-B 3-A 4-C 5-B 6-C 7-D 8-C 1-B 2-B 3-D 4-A 5-C 6-B 7-C 8-A 1-D 2-C 3-A 4-D 5-D 6-B 7-A 8-B 1-C 2-D 3-C

Detaylı

bağlanmak anlamlarına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

bağlanmak anlamlarına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir? TEMEL DİNİ BİLGİLER ID Questions Question Image 1 Barış, esenlik, selamet, teslim olmak, boyun eğmek ve bağlanmak anlamlarına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir? A. İslam B. İman C. İsmet D. İzzet

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI 1 İsmail İPEK İl Müftüsü Sultan Bayezit Camii 5.6.2016 Pazar Yatsı Rahmet Ayı Ramazan 2 Mehmet BUŞKUN Vaiz Sultan Bayezit Camii 6.6.2016 Pazartesi Öğle Rahmet Ayı Ramazan 3 Adem AYRANCI Müftü Yardımcısı

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ HAC UMRE Memduh ÇELMELİ HAC-UMRE: AYET HADİSLER Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabet, Mekke deki çok mübarek bütün âlemlere hidayet kaynağı olan ev (Kâbe) dir. ( Âl-i İmrân suresi, 96) ) «Gücü yetenlerin

Detaylı

ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 3. DÖNEM TEMMUZ- AĞUSTOS - EYLÜL AYLARINA AİT VA'Z İRŞAD PROGRAMI

ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 3. DÖNEM TEMMUZ- AĞUSTOS - EYLÜL AYLARINA AİT VA'Z İRŞAD PROGRAMI ERZİNCAN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 3. DÖNEM TEMMUZ- AĞUSTOS - EYLÜL AYLARINA AİT VA'Z İRŞAD PROGRAMI ADI SOYADI ÜNVANI Haftalar GÖREV TARİHİ VAKTİ VA'Z-IN YERİ VA'Z-IN KONUSU Aydın ÖÇALAN İl Vaizi 5 Temmuz

Detaylı

2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI

2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 2.4.2015 PerşembeÖğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Huzurevi Mescidi

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 14 RLIK 2013 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Güneş ve ay bir hesaba göre hareket eder.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

İslam Hukukuna Giriş İsmail Eriş

İslam Hukukuna Giriş İsmail Eriş İslam Hukukuna Giriş İsmail Eriş Fıkıh Lafız: Fıkıh sözlükte anlamak, kavramak demektir. Terim: İnsanların ameli konularda leh ve aleyhlerine olan şeyleri bilmesidir. Fıkıh 2 ye ayrılır; Muamelat: insanın

Detaylı

HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR

HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

2-Kuran-ı Kerimde Salat kelimesi ile ifade edilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir? a) Dua b) Oruç c) Namaz d) Zekat

2-Kuran-ı Kerimde Salat kelimesi ile ifade edilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir? a) Dua b) Oruç c) Namaz d) Zekat I-İslam ın beş şartından biridir ve günlük olarak yapılan bir ibadettir. II-Belli hareket ve dualar okunarak yerine getirilir. III-Peygamberimiz bu ibadeti dinin direği olarak ifade etmiştir. IV-Bu ibadet

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği İÇİNDEKİLER بسم هللا الرحمن الرحيم İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 ÖNSÖZ... 7 İLİM ÖĞRENMEK... 9 İLMİN

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI TARİH GÜN VAKİT ADI-SOYADI UNVANI VAAZIN VERİLECEĞİ YER VAAZIN KONUSU AHMET ERDEM İL MÜFTÜSÜ ALİPAŞA CAMİİ Oruçlunun Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ÜNAL TAN İL MÜF. YARD. ŞEHİTLER CAMİİ Oruçlunun Dikkat

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

HAC VE ŞARTLARI İHRAM YASAKLARI

HAC VE ŞARTLARI İHRAM YASAKLARI 34 HAC VE ŞARTLARI İHRAM YASAKLARI İhrama girdikten sonra birtakım yasaklar başlar ki bunlara uyulmaması hâlinde hem haccın sevabında bir eksilme, hem de birtakım dünyevi cezalar söz konusu olur. İhramlının

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

Üstadımızın mezkûr beyanında, Kur'an ın her ayetinin üç hükmü içine aldığı belirtilmiştir. Bu hükümler şunlardır:

Üstadımızın mezkûr beyanında, Kur'an ın her ayetinin üç hükmü içine aldığı belirtilmiştir. Bu hükümler şunlardır: Sorularlarisale.com "Kur'an ın her kelamı üç kaziyeyi müştemildir. Birincisi, bu Allah ın kelamıdır. İkincisi, Allah ca murad olan mana budur. Üçüncüsü, mana-yı murad budur..." İzah eder misiniz? "Kur'an

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı