SOLAR SİSTEMLERDE İNVERTER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOLAR SİSTEMLERDE İNVERTER"

Transkript

1

2 SOLAR SİSTEMLERDE İNVERTER TEKNOLOJİLERİ

3 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİ (İNVERTÖR) YAPILARI GİRİŞ

4 ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK EVİRİCİLER GİRİŞ Solar modüllerden gelen gücü AC ye çevirerek şebekeye aktarır Tipik özellikler: Verim > %98 MPPT Verimi > %99 Şebekeye bağlantı yönergelerine uygunluk Şebeke izleme ve senkronizasyon Aktif anti adalama algoritma ve korumaları Yalıtım, kaçak akım ve DC akım izleme Yüksek güç kalitesi (düşük akım harmonikleri) Şebekeyi dinamik olarak destekleme Tipik olarak IGBT /MOSFET ve DSP teknolojileri kullanılır. Tipik fiyat EUR/kW

5 ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK EVİRİCİLER GİRİŞ

6 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİLER Şebeke bağlantılı eviriciler, ada sistemleri için olan tek başına eviricilerle karıştırılmamalıdır. Ada sistemleri için olan tek başına eviricilerin bazı tiplerinde akü şarj devresi vardır ve bu tip eviriciler de şebekeye bağlanabilmektedir. Fakat Ada sistemleri için olan eviricilerde güç akışı daima şebekeden eviriciye doğru gerçekleşir. Şebeke bağlantılı eviricilerin görevi PV panellerden gelen gücü bağlı bulundukları AC şebekeye aktarmaktır, dolayısı ile güç akışı daima eviriciden şebekeye doğru gerçekleşmektedir. PV Paneller ve şebeke bağlantılı eviriciden oluşan fotovoltaik elektrik üretim sistemi adeta bir mini elektrik santrali gibi çalışmaktadır. Şebeke bağlantılı eviricinin AC şebekeye aktardığı güç öncelikle lokal yükler tarafından tüketilmektedir, artan güç elektrik şebekesine verilir ve daha uzaklarda bulunan yükler tarafından tüketilir. Genellikle 5 kw altındaki güçlerde tek fazlı şebeke bağlantılı eviriciler, daha yüksek güçlerde ise üç fazlı şebeke bağlantılı eviriciler kullanılır. Çok sayıda tek fazlı eviricinin üç fazlı şebekede fazlara eşit sayıda bölüştürülerek kullanılması da oldukça yaygın bir uygulamadır. Şebekeye olabilecek en yüksek güneş gücünü aktarmak için eviriciler MPPT (Maximum Power Point Tracking En yüksek Güç Noktası İzleme ) modunda çalışırlar, yani mevcut sıcaklık ve ışınım koşullarında en yüksek gücün elde edildiği PV panel gerilimi ve akımını saptayarak eviricinin PV panel dizisinden bu gerilimde bu akımı çekmesini sağlarlar. Bu şekilde elde ettikleri gücü Alternatif Akıma (AC) çevirerek minimum Harmonik distorsiyon ve minimum faz kayması ile AC şebekeye aktarırlar. Şebekeye aktarılan akımın harmonik distorsiyonunun düşük olması ve faz kayması olmamasının göstergesi eviricinin çıkış güç faktörünün 0.99 değerine yakın bir değerde olmasıdır.

7 ŞEBEKEYE GÜÇ AKTARAN FOTOVOLTAİK SİSTEMLERDE KULLANILAN EVİRİCİ TİPLERİ 1) Merkezi Evirici 2) Örgü Evirici 3) Çoklu Örgü Evirici 4) Modül Tümleşik Evirici

8 ŞEBEKEYE GÜÇ AKTARAN MERKEZİ EVİRİCİ YAPISI 10 kw üzeri güçler GES ler Yüksek Verim Düşük Maliyet Modül ve Modül dizi uyuşmazlığı sorunlarına karşı önlem alınmalı Yüksek DC gerilim kullanılması durumunda düşük kablo kaybı Diyot Kaybı

9 ŞEBEKEYE GÜÇ AKTARAN ÖRGÜ EVİRİCİ YAPISI 1 5 kw arası güçler Genellikle tek fazlı Evsel elektrik üretimi Modül dizileri arası uyuşmazlık sorunu olmaz Dizi içi modüller arası uyuşmazlıklara karşı önlem alınmalı GES uygulamalarında l ilk yatırım, bakım, bk izleme il maliyetleri i yükselir. GES uygulamalarında tekrarlılık yüksek, tek tek cihazların güvenilirliği daha düşüktür.

10 ŞEBEKEYE GÜÇ AKTARAN ÇOKLU ÖRGÜ EVİRİCİ YAPISI 3 30 kw arası güçler, 1faz ve 3 faz şebeke bağlantısı Küçük ve orta ölçekliçatı çatı sistemleri 10 kw gücünde çoklu örgü eviricinin maliyeti iki adet 5 kw dizi eviriciden daha düşüktür. Modül dizileri arası uyuşmazlık sorunu olmaz Dizi içi modüller arası uyuşmazlıklara karşı önlem alınmalı GES uygulamalarında ilk yatırım, bakım, izleme maliyetleri yükselir. GES uygulamalarında tekrarlılıkyüksek, tek tek cihazların güvenilirliği daha düşüktür.

11 ŞEBEKEYE GÜÇ AKTARAN MODÜL TÜMLEŞİK EVİRİCİ (MİKROİNVERTER) VE DC ENİYİLEME YAPILARI 400 W altı güçlerde Evsel elektrik üretimi Hem modül dizileri arasında, hem de tek tek modüller arasında uyuşmazlık sorununu ortadan kaldırır. Kayıplar dizieviriciden dahafazladır fazladır. Bakım gereksinimi dizi eviriciden daha fazladır ve bakım daha zordur. Dış mekan koşullarına maruz kalma dolayısı ile güvenilirlik düşüktür.

12 ŞEBEKEYE BAĞLANTILI ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Özellik MERKEZİ EVİRİCİ ÖRGÜ EVİRİCİ ÇOKLU ÖRGÜ MODÜL TÜMLEŞİK Ş EVİRİCİ EVİRİCİ Tipik Sistem Gücü 10 kw-2000 Kw 1-5 kw 3-30 kw W Tipik Uygulama Güneş Elektriği Santralleri Şebekeye bağlı ve Güç Kalitesi sorunları bulunmayan evler ve işyerleri Verim En Yüksek Çok Yüksek Çok Yüksek Düşük Maliyet En Düşük Düşük Daha Düşük Yüksek- Fotovoltaik diziler arası uyuşmazlık sorunlarına karşı bağışıklık Yok Tüm fotovoltaik diziler aynı tip ve toleransta modüllerden oluşmalı, sıcaklık, kısmi gölge, açı farkları olmamalıdır. Eviriciye Tek bir dizi bağlanabilir Var Diziler arasındaki farklar önemsizdir. Var Modüller arasındaki farklar önemsizdir. Fotovoltaik modüller arası uyuşmazlık sorunlarına karşı bağışıklık Bakımveİzleme Kolaylığı ve Maliyeti Yok Yok Yok Var Modüller arasındaki farklar önemsizdir. Büyük güçlerde Bakımveİzleme daha kolay ve ucuzdur, evirici sayısı azdır. Güç artışı evirici sayısını arttırarak yapıldığı için bakım ve izleme daha zor ve maliyetlidir. Merkezi eviriciden daha pahalı, dizi evriciden daha ucuzdur. Yüksek güçlerde Evirici sayısı çok arttığı için bakım ve izleme çok zor ve pahalıdır. Güvenilirlik Yüksek Evirici genellikle içmekanlarda bulunur, dış ortam koşullarının iklimsel stresleriyle karşılaşmaz. Kurulum dağılmış yapıda dışmekanlarda yapılırsa iklimsel stres nedeniyle güvenilirlik düşer. Kurulum dağılmış yapıda dışmekanlarda yapılırsa iklimsel stres nedeniyle güvenilirlik düşer. Kurulum Modül üzerinde dışmekanda yapılmak zorundadır. İklimsel stres nedeniyle düşük. Tekrarlılık Eğer modüler yapıda değilse Kötü Merkezi evirici bozulursa girişine bağlı tüm diziler devre dışı kalır Tek bir dizi evirici varsa merkezi evirici ile aynı, birden fazla dizi evirici varsa merkezi eviriciden daha iyidir. Tek bir çoklu dizi evirici varsa merkezi evirici ile aynı, birden fazla çoklu dizi evirici varsa merkezi eviriciden daha iyidir. En iyi Her modüle bağlı bir evirici mevcuttur.

13 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİ (İNVERTÖR) TOPOLOJİLERİ

14 50Hz TRAFOLU EVİRİCİLER Bu çeşit eviricilerde PV panel dizisi gerilimi bir tam köprü MOSFET yada IGBT devresini takip eden trafo üzerinden şebekeye bağlanır. Trafo PV Panel dizisi gerilimini şebeke gerilimine uydurmak ve şebekeden galvanik yalıtım sağlamak amacıyla kullanılır. Özellikle PV panel dizisi geriliminin elle dokunulabilecek kadar düşük (120 Volt altı) olduğu uygulamalarda l tercih edilir. dl Diğer yandan trafoların manyetik kayıpları ve iletim kayıpları verimi düşürür, eviricinin ağırlığını, hacmini ve maliyetini arttırır.

15 YÜKSEK FREKANS TRAFOLU EVİRİCİLER Bu çeşit eviricilerde PV panel dizisi gerilimi bir tam köprü MOSFET yada IGBT devresini takip eden yüksek frekanslı trafo ve doğrultma devresi üzerinden geçirilerek DC ara gerilim elde edilir. Elde edilen DC ara gerilim bir başka MOSFET yada IGBT köprüsü üzerinden AC ye çevrilerek şebekeye aktarılır. Buradaki trafo 50Hz trafoya oranla daha yüksek frekansta (10kHz 100kHz) çalıştığı için boyutları, ağırlığı ve maliyeti daha düşüktür. Buna karşılık eklenen tam köprü devresinin maliyeti çoğu durumda trafo maliyetindeki tasarrufu ortadan kaldırır. Aynı şekilde PV panel dizisi geriliminin elle dokunulabilecek kadar düşük (120 Volt altı) olduğu uygulamalarda tercih edilir. Diğer yandan trafonun ve ekstra köprü devresinin yüksek frekans ve iletim kayıpları verimi düşürür, eviricinin ağırlığı ve hacmi 50 Hz trafolu eviriciden daha düşüktür.

16 TEK ÇEVRİMLİ TRAFOSUZ EVİRİCİLER Buçeşit eviricilerde PV panel dizisi gerilimi bir tam köprü MOSFET yada IGBT devresi üzerinden şebekeye bağlanır. Trafo kullanılmadığı için eviricinin kayıpları, ağırlığı, boyutları ve maliyeti azalır. Buna karşılık sistemin sağlıklı çalışması için PV Panel dizisi geriliminin şebekenin tepe geriliminden daha yüksek olması gereklidir. Şebeke ile PV panel dizisi arasında yalıtım olmadığı için emniyet ile ilgili ekstra tedbirler alınmalı, hiç bir canlı iletkene elle dokunulmamalıdır.

17 ÇİFT ÇEVRİMLİ TRAFOSUZ EVİRİCİLER Buçeşit eviricilerde yukarıda anlatılan tek çevrimli trafosuz evirici devresinin girişine gerilimi yükselten tipte bir DC DC çevirici eklenerek daha düşük PV panel dizisi gerilimlerinin yükseltilerek şebekeye aktarılabilmesi sağlanır. Böylece tek çevrimli trafosuz eviricilerde söz konusu olan şebeke tepe geriliminden daha yüksek PV panel dizisi gerilimi şartı ortadan kalkar. Buna karşılık eklenen DC DC çevirici devresinin yol açtığı güç kayıpları ve maliyet dezavantajları ortaya çıkar. Çifte çevrimli trafosuz eviriciler trafolu eviricilerden daha hafif ve az yer kaplamakta ve daha yüksek verim değerlerine ulaşmaktadır. Şebeke ile PV panel dizisi arasında yalıtım olmadığı için emniyet ile ilgili ekstra tedbirler alınmalı, hiç bir canlı iletkene elle dokunulmamalıdır. ld

18 YÜKSEK VERİMLİ İLERİ EVİRİCİ YAPILARI HERIC H5 3 SEVİYELİ EVİRİCİ...

19 EVİRİCİ KONTROLÜ

20 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİLERDE MPPT

21 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİLERİN NİTELİKLERİ Evirici Verimi: a Çevirme Verimi: Çevirme verimi hesaplanırken sadece DC den AC çevirme işleminde ortaya çıkan kayıplar gözönüne alınır. Çevirme Verimi = Şebekeye aktarılan AC Güç / PV panellerden çekilen DC Güç b MPPT Verimi: Eğer evirici ideal MPPT noktasını bulmada hata yapıyorsa, bu hatanın yol açtığı güç kayıpları gözönünde tutularak MPPT verimi hesaplanabilir. MPPT Verimi = PV diziden çekilen Güç / PV diziden çekilebilecek maksimum Güç c Toplam Verim: Toplam verim hesabında hem çevirme verimi hem de MPPT veriminin değerlendirilmesi daha gerçekçidir. Toplam Verim = Çevirme Verimi x MPPT Verimi d EURO Verimi: Bir evirici düşük ışınım şartlarında daha az güç ürettiği gibi çevirme verimi de anma gücüne göre daha düşük olmaktadır. Orta Avrupa ikliminde evirici çoğunlukla anma gücünün yarı değeri civarında çalıştığı için EURO verim tanımlamasında aşağıdaki ağırlıklı ortalama formülü kullanılmaktadır. EURO Verimi = 0.03 x Verim(%5) x Verim(%10) x Verim(%20) x Verim(%30) x Verim(%50) x Verim(%100) Ülkemizin iklimi orta avrupa ikliminden oldukça farklı olduğu için önümüzdeki günlerde Ülkemiz için bir TR Verimi tanımlanmasına ihtiyaç vardır. Halen üreticiler evirici verimlerini optimal PV dizi geriliminde beyan etmektedirler. Optimal gerilimden farklı PV dizi gerilimlerinde beyan edilen verim değerlerinden daha düşük verim değerlerinin geçerli olacağı göz önünde tutulmalıdır.

22 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİLERİN NİTELİKLERİ Aşırı Yüklenme (overload) davranışı: PV panel dizi gücü Standart Test Koşullarında tanımlanmakta ve gerçek çalışma koşullarında PV panel dizi gücünün daha düşük olduğu varsayılmaktadır. Bu nedenle pek çok şebeke bağlantılı fotovoltaik elektrik üretim sisteminde PV panel gücü evirici gücünden daha büyük seçilmektedir. Bu durum bazı özel koşullarda eviricinin aşırı yüklenmesine yol açabilmektedir. Aşırı yüklenme durumunda eviriciden beklenen davranış MPPT modunu terk ederek PV panel dizisini maksimumdan daha düşük güç elde ettiği bir noktada çalıştırmasıdır. Böylece aşırı yüklenmenin yol açabileceği hızlı yaşlanma ve güvenilirlik azalması sorunları ortadan kaldırılabilir. Aşırı Sıcaklık davranışı: A kl kl d iii kild MPPT d t k d kpv l di i i i ki d Aşırı sıcaklıklarda evirici aynı şekilde MPPT modunu terkederek PV panel dizisini maksimumdan daha düşük güç elde ettiği bir noktada çalıştırmalıdır. Artan sıcaklıkla birlikte üretilen güç kısılarak aşırı sıcaklığın yol açabileceği hızlı yaşlanma ve termal stres ortadan kaldırılmalıdır.

23 ŞEBEKE BAĞLANTILI EVİRİCİLERİN NİTELİKLERİ Veri Kaydı: Veri kaydı genellikle PV gerilimi, i PV gücü, ü Şebeke b k Gerilimi, i Şebeke b k Gücü, ü DC yada AC Enerji miktarı, salınımı engellenen CO² miktarı, cihaz durumu ve alarmları kapsamaktadır. Enerji miktarları genellikle günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak kaydedilir. Veri kaydı eviricinin üzerinde, harici bir veri kayıt cihazında yada harici bir bilgisayar üzerinde tutulabilir. Eviricinin Güvenilirliği: Eviricinin sahip olduğu CE sertifikası elektromanyetik yayınım ve emniyet konularında ilgili standartlara uygunluğu ispatlasa da fotovoltaik elektrik üretim sistemleri ile ilgili saha deneyimi fotovoltaik sistem arızalarının %60 gibi yüksek bir oranının evirici arızalarından oluştuğunu ve eviricilerin sorunsuz çalışma periyodunun sekiz yıldan daha kısa olduğunu göstermektedir. Genellikle 10 yıllık çalışma periyodunun ardından eviricinin değiştirilmesi gerekmektedir. Arızalar genellikle evirici boyutunun aşırı küçük seçilmesi yada aşırı yüksek ortam sıcaklıkları nedeniyle elektronik komponentlerin aşırı stres altında çalışması, şebeke dalgalanmaları yada yıldırım düşmesi nedeniyle yıldırım koruma ve aşırı gerilim koruma devrelerinin hasar görmesi, sigortaların atması, elektrolitik litik kondansatör ve FAN ların ömrünün ü tükenmesi şeklinde d ortaya çıkmaktadır. kt Ortam koşullarının, evirici daha düşük sıcaklıklarda çalışacak şekilde uygun hale getirilmesi güvenilirliği oldukça yükseltmektedir.

24 ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK EVİRİCİNİN AŞIRI/ZAYIF Ş IŞINIM Ş GİBİ UÇ KOŞULLARDA ÇALIŞMASI

25 AŞIRI KUVVETLİ IŞINIMDA TAM GÜÇTE ÇALIŞMA YAPILAN EN BÜYÜK FELSEFE HATASI İNVERTER GÜCÜNÜ FV GÜÇTEN KÜÇÜK TUTMAKTIR! Işınım ölçümleri 15 dakika gibi uzun periyotlarda ortalama olarak ölçüldüğünde parçalı bulutlu havalarda sözkonusu olan hızlı değişimler yakalanamamakta ve anlık ışınım değerlerinin olduğundan daha zayıf olduğu gibi bir yanılgı sözkonusu olmaktadır, Fraunhofer enstitüsü uzmanlarının yukarıdaki makalesine göre ışınım örnekleme hızını arttırıp 10 saniyede bir örnek alındığında yıllık ışınım enerjisinin %8 i gibi yüksek bir oranının 1000W/m2 nin üstünde ışınım seviyelerinde geldiği anlaşılmaktadır.

26 AŞIRI KUVVETLİ IŞINIMDA TAM GÜÇTE ÇALIŞMA YAPILAN EN BÜYÜK FELSEFE HATASI İNVERTER GÜCÜNÜ FV GÜÇTEN KÜÇÜK TUTMAKTIR! EPC firmaları maliyetleri düşürmek için 100 kwp fotovoltaik panele 80 kw AC çıkışlı inverter kullanmayı önermektedir. Bu yaklaşım güneşli günler için geçerli olabilir, zira güneşli günlerde öğlen saatlerinde dahi ışınım 800 W/m2 seviyesini geçmez ve güneşli günlerde artan hava sıcaklığı güneş panellerinin verimini düşürür, bu nedenle güneşli günlerde 100 kwp güneş panelinin 80kWp den fazla güç üretme imkanı zayıftır, ancak parçalı bulutlu günlerde ışınım 1500 W/m2 seviyelerine kadar çıkabilir ve sıcaklık daha düşük olduğu için panel verimi de daha yüksektir, bu nedenle 100kWp güneş panelinin yıllık enerjinin %8 ine karşılık gelen ağırlıkta 120 kwp ye kadar güç üretmesi söz konusudur. Eğer bu 120 kwp güç 80 kw AC gücünde bir invertere uygulanırsa inverter yukarıdaki grafikte gösterildiği üzere gücü 80kW ile sınırlar, bunun sonucunda panel gerilimi MPP noktasını terk ederek daha yüksek gerilimlere doğru kayar, sonuç olarak giriş gücü arttıkça inverter verimi düşmeye başlar, örneğin 80 kw invertere 120 kw güç uygulandığında verimde %34 düşme olur.

27 AŞIRI KUVVETLİ IŞINIMDA TAM GÜÇTE ÇALIŞMA YAPILAN EN BÜYÜK FELSEFE HATASI İNVERTER GÜCÜNÜ FV GÜÇTEN KÜÇÜK TUTMA Işınım örnekleme hızı yeterince yüksek değilse parçalı bulutlu günlerdeki ışınım hatalı ölçülür. Yıllık Enerjinin %8 i W/m2 ışınım seviyesinden gelir!

28 MAVİSOLAR MODGES Aşırı Kuvvetli Işınımda Tam Güçte Çalışma Eğer inverter gücü tavsiye edildiği gibi Kullanılan 6x20x250W gücündeki örgülerin %80 ine isabet edecek şekilde seçilse idi kırmızı çizginin üzerinde kalan güç seviyeleri kırpılacak ve şebekeye aktarılamayacaktı, eğer örnekleme periyodu 15 dakika olsaydı bu durum grafikte görülemeyecekti! Yukarıdaki grafik parçalı bulutlu bir istanbul gününde mavisolar msxi 3336 model eviricinin günlük güç üretim profilidir, hızlı ışınım değişimlerinin görünür hale gelmesi için örnekleme periyodu 15 dakikadan 1 dakikaya düşürülmüştür. Mavi solar eviricilerin string başına gücü rakiplerine oranla %10 %20 daha fazladır. Böylece parçalı bulutlu havalarda güç kısmadan çalışmaya devam eder.

29 AŞIRI ZAYIF IŞINIMDA ÇALIŞMA YAPILAN EN BÜYÜK FELSEFE HATASI İNVERTER GİRİŞ GERİLİMİNİ 550 VOLTTAN BÜYÜK SEÇMEKTİR! İnverter giriş gerilimi zayıf ışınımda 150 V DC ye kadar düşmektedir. 20kW üstü rakip inverterler genelikle 450V,560V gibi gerilim seviyelerinin altına inememektedir. Mavisolar MODGES inverterlerinin geniş fotovoltaik gerilim aralığı sayesinde 6W/m2 kadar düşük ışınım seviyelerinden başlayarak şebekeye enerji aktarmak mümkün olmaktadır. Rakip inverterler çok zayıf ışınım olan günlerde neredeyse hiç enerji aktaramazken mavisis mavisolar MODGES az da olsa enerji aktarmaya devam eder!

30 AŞIRI ZAYIF IŞINIMDA ÇALIŞMA YAPILAN EN BÜYÜK FELSEFE HATASI İNVERTER GİRİŞ GERİLİMİNİ 550 VOLTTAN BÜYÜK SEÇMEKTİR! GÜÇ MODGES eviricilerinin geniş (150V 800V) fotovoltaik gerilim aralığı sayesinde 6W/m2 kadar düşük ışınım seviyelerinden başlayarak şebekeye enerji aktarmak mümkün olmaktadır. FOTOVOLTAİK GERİLİM

31 ÖRNEK: MAVİSOLAR MODGES Aşırı Kuvvetli Işınımda Tam Güçte Çalışma Mavisolar MODGES evirici ailesi 1000W/m2 yi aşan ışınım şartlarında alışılmış inverterlere oranla %110 %120 dh daha fazla aşırı güç aktarma yeteneğine sahiptir. Senelik enerji üretiminin %8 ine denk gelen 1000W/m2 den yüksek ışınım olan anlarda tam verimle enerji aktarmaya devam eder. Mavisis mavisolar MODGES cihazı düşük ışınım şartlarında 20kW tan büyük inverterlerin güç aktarmayı kestiği düşük gerilim/düşük ışınım şartlarında enerji aktarmaya devam eder.

32 Teşekkürler Mavisis Teknoloji Enerji San. Tic. A. Ş. Gebze Organize Sanayi Bölgesi Kemal Nehrozoğlu Caddesi GOSB Teknopark Tel : (+90) Ü:2 K: Faks : (+90) Gebze/Kocaeli/Türkiye E posta : bilgi@mavisis.com

MAVİSİS ŞİRKET TANITIMI 15/08/2017 1

MAVİSİS ŞİRKET TANITIMI 15/08/2017 1 MAVİSİS ŞİRKET TANITIMI 15/08/2017 1 MAVİSİS ve MAVİSOLAR HAKKINDA Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji güç elektroniği alanında lider bir teknoloji firmasıdır. Mavisis Teknoloji adı, mavi bir gökyüzü

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN GÜÇ KALİTESİNE ETKİLERİ VE PERFORMANS ANALİZİ

ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN GÜÇ KALİTESİNE ETKİLERİ VE PERFORMANS ANALİZİ VI. Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu& Sergisi 4-6 Haziran 2015, Sakarya ŞEBEKE BAĞLANTILI FOTOVOLTAİK ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN GÜÇ KALİTESİNE ETKİLERİ VE PERFORMANS ANALİZİ Selma ERKURT 2015

Detaylı

1MW GES SİSTEM DİZAYN

1MW GES SİSTEM DİZAYN 1MW GES SİSTEM DİZAYN İçindekiler 1 Projeye Bakış 2 Fotovoltaik Modül Dizayn 3 1MW Güneş Enerji Santrali (GES) Dizaynı 4 1MW Güneş Enerji Santrali Blok yapısı 5 MODGES1 Şebeke Bağlantılı INVERTER (TUBITAK

Detaylı

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva TRİE UPS LER 3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva 3 faz giriş -1 faz çıkış ve 3 faz giriş -3 faz çıkış kesintisiz güç kaynakları başta sanayi, tıp,

Detaylı

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi 6. Bölüm Şebeke Bağlantıları ve Şebeke Giriş-Çıkışları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Giriş Elektrik şebekesinin bulunmadığı yerleşimden uzak bölgelerde enerji ihtiyacını

Detaylı

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz...

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİSİS TEKNOLOJİ Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji güç elektroniği alanında lider bir teknoloji firmasıdır. Mavisis Teknoloji adı, mavi bir gökyüzü

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 7: Fotovoltaik Sistem Tasarımı Fotovoltaik Sistemler On-Grid Sistemler Off-Grid Sistemler Fotovoltaik Sistem Bileşenleri Modül Batarya Dönüştürücü Dolum Kontrol Cihazı Fotovoltaik

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi, Fotovoltaik Çalıştayı III

Hacettepe Üniversitesi, Fotovoltaik Çalıştayı III EKIM 2017 Saha Performans Ölçümlerinde Inverterlerin Rolü Hacettepe Üniversitesi, Fotovoltaik Çalıştayı III Fatih YILMAZ, Teknik Satış Destek Mühendisi ABB Elektrik / EPPE-Solar ABB TRIO 50.0-TL-OUTD MPPT

Detaylı

DENEY 6 YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM ÜNİTESİ

DENEY 6 YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM ÜNİTESİ DENEY 6 YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM ÜNİTESİ Deney Seti Elemanları 1) Fotovoltaik panel (FV panel): Güneş ışınlarını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren kristal Si hücrelerinden oluşan yapıdır. 2) Destekleyici:

Detaylı

TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR Teorik Bilgi Deney de sabit çıkış gerilimi üretebilen diyotlu doğrultucuları inceledik. Eğer endüstriyel uygulama sabit değil de ayarlanabilir bir gerilime

Detaylı

Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter.

Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter. Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter Maksimum randıman. Her hava koşulunda. İlk çok yönlü cihaz. Güvenilir ve maksimum randıman garantisi. Hızla büyüyen bir aile: Fronius IG Plus yeni

Detaylı

Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter

Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter Fronius IG Plus Yeni nesil şebeke bağlantılı FV inverter Maksimum randıman. Her hava koşulunda. İlk çok yönlü cihaz. Güvenilir ve maksimum randıman garantisi. Hızla büyüyen bir aile: Fronius IG Plus yeni

Detaylı

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması Dr. Sinan Pravadalıoğlu info@taesenerji.com Yüksek verim ile Elektrik Enerjisi elde edebilmek için Maksimum Güç noktasının

Detaylı

Genel Bakış. Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir.

Genel Bakış. Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir. Genel Bakış Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir. Giriş Fotovoltaik Güç Sistemleri Tasarımı kolay Kurulumu kolay

Detaylı

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ İSTASYONU

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ İSTASYONU Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ İSTASYONU MAVİSİS TEKNOLOJİ Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji güç elektroniği alanında lider bir teknoloji firmasıdır.

Detaylı

OFF-GRID veya STAND-ALONE INVERTER NEDİR?

OFF-GRID veya STAND-ALONE INVERTER NEDİR? ON-GRID veya GRID-TIE INVERTER NEDİR? On-Grid solar fotovoltaik sistem, şebekeye bağlı (paralel) bir sistem anlamına gelir. Güneş enerjisi kullanılabilir olduğu zaman, sistem şebekeye güneş tarafından

Detaylı

Solar Enerji Kataloğu

Solar Enerji Kataloğu R Solar Enerji Kataloğu NEDEN SOLAR ENERJİ? Solar Enerji Sisteminin Faydaları Elektrik Sistem kendini kısa Uzun ömürlü olup faturalarınızı azaltır. sürede amorti eder. 10 yıl garantilidir. Tüketim fazlalığından

Detaylı

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir.

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. DAĞITIM TRAFOLARI Genel Tanımlar Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. EEM13423 ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ 28.02.2017 1 ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ İçerik 1-TS EN 62446 Genel Bakış 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı

Detaylı

Solar Şarj ünitesi (DC/DC Converter) Batarya Grubu Günde Çalışma Süresi

Solar Şarj ünitesi (DC/DC Converter) Batarya Grubu Günde Çalışma Süresi Uygulama 3 Cihaz Adet Gücü (W) Bilgisayar (Dizüstü) Günde Çalışma Süresi Haftada Kaç Gün Çalışıyor Haftada Kullandığı Enerji 1 50 5 3 750 Televizyon 1 50 4 2 400 Lamba 1 3 11 3 4 396 Lamba 2 2 15 2 5 300

Detaylı

5.1 Solar modüllerin Bağlantıları

5.1 Solar modüllerin Bağlantıları 5.1 Solar modüllerin Bağlantıları Birden fazla foto voltaik modüller, birbirlerine seri yada paralel olarak bağlanırlar. Birden fazla modülün birbirine bağlanması sonrasında oluşan modüllere Blok adı verilir.

Detaylı

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz...

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİSİS TEKNOLOJİ Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji güç elektroniği alanında lider bir teknoloji firmasıdır. Mavisis Teknoloji adı, mavi bir gökyüzü

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) 1. DENEYİN AMACI ÜÇ FAZ EVİRİCİ 3 Faz eviricilerin çalışma

Detaylı

EKO MOD ve ENERJİ TASARRUFU. EKO-MOD; Minimum enerji harcayarak, belirlenen gerilim toleransları arasında şebekenin

EKO MOD ve ENERJİ TASARRUFU. EKO-MOD; Minimum enerji harcayarak, belirlenen gerilim toleransları arasında şebekenin ED5-EKO-MOD 2013 EKO MOD EKO MOD ve ENERJİ TASARRUFU EKO-MOD; Minimum enerji harcayarak, belirlenen gerilim toleransları arasında şebekenin bypass hattı üzerinden yüklere aktarılması olarak açıklanabilir.

Detaylı

Alçak gerilim AC sürücüler Solar pompa sürücüleri 0.37-18.5 kw

Alçak gerilim AC sürücüler Solar pompa sürücüleri 0.37-18.5 kw Alçak gerilim AC sürücüler Solar pompa sürücüleri 0.37-18.5 kw Solar pompa sürücüleri Güneşin gücünü kullanın! Düşük karbon yayılımı ABB sürücüler güneş enerjisinden yararlanarak karbon ayak izinizi azaltmaya

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ YENİLEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUAR YRD. DOÇ. DR. BEDRİ KEKEZOĞLU DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ 1. GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ Dünyamızın en büyük enerji kaynağı olan

Detaylı

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK YENİLENEBİLİR ENERJİ Elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunun fosil esaslı kaynaklardan üretilmesi sonucunda

Detaylı

LEVELUPS. 96% Yüksek Verim 3 UPS. SERİSİ kva FAZ kva ONLINE UPS 3:3 3:1 FAZ VFI TYPE. Yeni Nesil 3 Level Teknolojisi

LEVELUPS. 96% Yüksek Verim 3 UPS. SERİSİ kva FAZ kva ONLINE UPS 3:3 3:1 FAZ VFI TYPE. Yeni Nesil 3 Level Teknolojisi LEVELUPS SERİSİ VERİ MERKEZİ MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM ACİL DURUM Three LEVEL UPS 96% Yüksek Verim VFI TYPE PF= 0.9 Service UPS ONLINE TOWER GÜÇ FAKTÖRÜ SERVİS ÖZELLİKLER Gerçek Level Doğrultucu ve Evirici

Detaylı

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur Emotron M20 Shaft Power Monitör Yükünüzü Korur, Emotron M20 güç şaft monitör yükünüzü mükemmel koruyarak işletme sürekliliğini artırır,

Detaylı

MOTORLAR. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

MOTORLAR. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Türkiye de; toplam net elektrik tüketiminin yaklaşık %36 sı,sanayi elektrik tüketiminin yaklaşık %70 i üçfazlı AC indüksiyon elektrik motor sistemlerinde kullanılıyor.

Detaylı

Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. www.mimtasolar.com 2 Bina tasarımı, genel ve özel taahhüt,

Detaylı

Türkiye de ABB Genel bir bakış

Türkiye de ABB Genel bir bakış Türkiye de ABB Genel bir bakış ABB Grubu Güç ve otomasyon teknolojilerinde global lider ~150,000 Çalışan sayısı $ 42 milyar gelirler (2013) Faaliyet gösterdiği +100 ülkeler Kuruluş 1988 İsviçre (BBC, 1891)

Detaylı

Eviricinizin Neler Yapabileceğini Keşfedin!

Eviricinizin Neler Yapabileceğini Keşfedin! Eviricinizin Neler Yapabileceğini Keşfedin! İstanbul Ekim 2016 SolarEdge Firma Profili Kuruluş 2006 NASDAQ borsasında halka açık (SEDG) DC optimizerli eviricinin mucidi 3.4GW Dünya çapında kurulu güç ile

Detaylı

TESCOM UPS TEST TÜM ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş

TESCOM UPS TEST TÜM ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş KESİNTİSİZ GÜÇ,GÜVENLİ ENERJİ TESCOM UPS TEST TÜM ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş KESİNTİSİZ GÜÇ,GÜVENLİ ENERJİ Sunum İçeriği A) Şirkete Genel Bakış B) Hybrid UPS C) Solar Sulama Sistemi Şirkete Genel

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ

ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ Samet Çalıkoğlu 1, Engin Özdemir 2, Mehmet Uçar 3 1 Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik Eğitimi ABD,

Detaylı

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI DENEY-6 ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI TEORİK BİLGİ KALKINMA AKIMININ ETKİLERİ Asenkron motorların çalışmaya başladıkları ilk anda şebekeden çektiği akıma kalkınma akımı, yol alma akımı veya kalkış

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

Mikroşebekeler ve Uygulamaları

Mikroşebekeler ve Uygulamaları Ders 1 Güz 2017 1 Dağıtık Enerji Üretimi ve Mikroşebekeler 2 Başlangıçta... Elektriğin üretimi DC Küçük güçte üretim DC şebeke Üretim-tüketim mesafesi yakın Üretim-tüketim dengesi batarya ile sağlanıyor

Detaylı

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde,

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, PWM DOĞRULTUCULAR PWM Doğrultucular AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, - elektronik balastlarda, - akü şarj sistemlerinde, - motor sürücülerinde,

Detaylı

Fazladan bir takipçi ile oyunda. PLATINUM R3-M2 inverter.

Fazladan bir takipçi ile oyunda. PLATINUM R3-M2 inverter. Fazladan bir takipçi ile oyunda. PLATINUM R3-M2 inverter. Gölge Yükseltilmiş MPP Garanti Üç-Faz Verimlillik 2 MPP-Takipçi < 25 kw Reaktif güç Dış Outdoor ortam IP IP 66 66 10 100 kw > 100 kw Tüm PLATINUM

Detaylı

AKÜ ŞARJ REDRESÖRLERİ

AKÜ ŞARJ REDRESÖRLERİ MONOFAZE GİRİŞ: GEMTA GRR1000-LH Serisi redresörler, elektrik şebekelerinde, telefon santrallerinde ve benzeri yerlerde DC gerilim ihtiyacını karşılama ve aküleri tam şarjlı olarak tutmakta kullanılırlar.

Detaylı

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ MAVİSİS TEKNOLOJİ Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji ve güç elektroniği alanında lider bir teknoloji firmasıdır.

Detaylı

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek KAPASİTE FAKTÖRÜ VE ENERJİ TAHMİNİ Kapasite faktörü (KF) bir santralin ne kadar verimli kullanıldığını gösteren bir parametredir. Santralin nominal gücü ile yıllık sağladığı enerji miktarı arasında ilişki

Detaylı

GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi

GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi GES Sistemlerinde Sigorta Açısından Performans Kaybının Değerlendirilmesi İçindekiler ; 1. GES Sigortaları 2. Sigorta Bedeli 3. Ana Teminatlar 4. Gelir Kaybı 5. Performans Kaybı GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 3 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28517 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/1/2003 tarihli

Detaylı

TEDAŞ-MLZ(GES)/2015-060 (TASLAK) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ

TEDAŞ-MLZ(GES)/2015-060 (TASLAK) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ.. - 2015 İÇİNDEKİLER 1. GENEL 1.1. Konu ve Kapsam 1.2. Standartlar 1.3. Çalışma Koşulları

Detaylı

KLEA Enerji Analizörü

KLEA Enerji Analizörü KLEA Enerji Analizörü Kolay panel montajı sistem bağlantısı Modüler tasarım Soket kablosu gerektirmez Tespit vidası gerektirmez En yeni teknoloji Veri Toplama Platformu Tüm enerji tüketimleri bir KLEA

Detaylı

Monoblok trifaze KGK sistemi. PowerScale. PowerScale ile kullanım sürenizi maksimize edin

Monoblok trifaze KGK sistemi. PowerScale. PowerScale ile kullanım sürenizi maksimize edin Monoblok trifaze KGK sistemi 10 50 kva ile kullanım sürenizi maksimize edin ayrıcalıklı güç koruma, günümüzün server odalarında ve veri merkezlerinde ayrıcalıklı güç, koruma sağlayan orta boyutlu, trifaze

Detaylı

LEVELUPS T3 3 UPS. SERİSİ kva ONLINE UPS 3:3 FAZ VFI TYPE. Dahili İzolasyon Trafosu ile Daha Yüksek Güvenilirlik

LEVELUPS T3 3 UPS. SERİSİ kva ONLINE UPS 3:3 FAZ VFI TYPE. Dahili İzolasyon Trafosu ile Daha Yüksek Güvenilirlik LEVELUPS T SERİSİ 0-00 kva : VERİ MERKEZİ MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM ACİL DURUM Three LEVEL UPS VFI TYPE PF= 0.9 Service UPS ONLINE TOWER GÜÇ FAKTÖRÜ SERVİS ÖZELLİKLER Gerçek Level Doğrultucu ve Evirici Teknolojisi

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ

GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ Didem ERGUN SEZER Ergun Elektrik Ltd Şti, İzmir didem@ergunelektrik.com ÖZET Bu bildiride hız kontrol cihazının giriş katı yapısının enerji

Detaylı

Deney no;1 Deneyin adı; Güneş pilinin ürettiği gerilimin ölçülmesi. Deney bağlantı şeması;

Deney no;1 Deneyin adı; Güneş pilinin ürettiği gerilimin ölçülmesi. Deney bağlantı şeması; DENEYLER 81 Deney no;1 Deneyin adı; Güneş pilinin ürettiği gerilimin ölçülmesi. 1- Güneş pilini uygun koşullar varsa güneş ışığına çıkarınız. (Mümkün olmaması durumunda yapay ışık sistemi (projektör) kullanınız.

Detaylı

AT larının sekonderlerine Ampermetre veya Watmetre, Sayaç vb cihazların Akım Bobinleri bağlanır. AT Sekonderi kesinlikle açık devre edilmemelidir!

AT larının sekonderlerine Ampermetre veya Watmetre, Sayaç vb cihazların Akım Bobinleri bağlanır. AT Sekonderi kesinlikle açık devre edilmemelidir! SEKONDER KORUM 1_Ölçme Trafoları (kım Trafosu / Gerilim Trafosu) 2_Sekonder Röleler 3_nahtarlama Elemanları (Kesiciler / yırıcılar) 1_Ölçme Trafoları (kım Trafosu / Gerilim Trafosu) 1.1. kım Trafoları

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 11. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 11. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 11. HAFTA İçindekiler G.E.S Kullanılan Bileşenler Sistemin Tasarımı Fotovoltaik (Solar) Paneller Akü Sistemi Akü Şarj Regülatörü

Detaylı

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ Regüleli Güç Kaynakları Elektronik cihazlar harcadıkları güçlere göre farklı akımlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir radyo veya amplifikatörün hoparlöründen duyulan ses şiddetine

Detaylı

YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ 1 YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948

Detaylı

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir.

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. 9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. Transformatörler, akım ve gerilim değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir.

Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir. Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir. Güç : İş yapabilme oranı olarak tanımlanır. Yani belirli

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

YENİLENEBİLİR FOTOVOLTAİK ENERJİ

YENİLENEBİLİR FOTOVOLTAİK ENERJİ YENİLENEBİLİR FOTOVOLTAİK ENERJİ GÜNEŞİN KRALLIĞI; Pİ ENERJİ PV PANEL ARGE VE ÜRETİM MERKEZİ Ankara-TÜRKİYE Hakkımızda Pİ ENERJİ; Yenilenebilir Enerji Teknolojileri üzerine Türk-Hollanda Teknolojik işbirliği

Detaylı

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1- Gölgelenme, Çatı Eğimi ve Çatı Yönü İncelenmesi Optimum çatı açısı 25 ile 35 arası ve en uygun çatı yönü güney dir. Bu ölçülerde

Detaylı

Monoblok trifaze KGK sistemi. PowerScale. PowerScale ile kullanım sürenizi maksimize edin

Monoblok trifaze KGK sistemi. PowerScale. PowerScale ile kullanım sürenizi maksimize edin Monoblok trifaze KGK sistemi 10 50 kva ile kullanım sürenizi maksimize edin ayrıcalıklı güç koruma, günümüzün server odalarında ve veri merkezlerinde ayrıcalıklı güç, koruma sağlayan orta boyutlu, trifaze

Detaylı

% 98.6 lık bir karizma. PLATINUM R3-M inverter.

% 98.6 lık bir karizma. PLATINUM R3-M inverter. % 98.6 lık bir karizma. PLATINUM R3-M inverter. Reaktif güç Dış Outdoor ortam IP 66 Gölge Üç-Faz Verimlillik < 25 kw 10 100 kw > 100 kw Tüm PLATINUM R3 inverter modelleri, Enerji Yönetimi ( 6 EEG) pazar

Detaylı

LEVELUPS T3 3 UPS. SERİSİ kva ONLINE UPS 3:3 FAZ VFI TYPE. Endüstriyel Yükler için daha Yüksek Güvenilirlik ve Güçlü Koruma

LEVELUPS T3 3 UPS. SERİSİ kva ONLINE UPS 3:3 FAZ VFI TYPE. Endüstriyel Yükler için daha Yüksek Güvenilirlik ve Güçlü Koruma LEVELUPS T SERİSİ VERİ MERKEZİ MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM ACİL DURUM Three LEVEL UPS VFI TYPE PF= 0.9 Service UPS ONLINE TOWER GÜÇ FAKTÖRÜ SERVİS ÖZELLİKLER İnverter İzolasyon Trafosu ile daha Yüksek Güvenilirlik

Detaylı

KTG - AKTİF HARMONİK FİLTRE

KTG - AKTİF HARMONİK FİLTRE KTG - AKTİF HARMONİK FİLTRE KTG Rack Tipi Aktif Harmonik Filtre Duvar Tipi Aktif Harmonik Filtre KTG - AKTİF HARMONİK FİLTRE Temel Prensip Solid-state güç konvertörüdür. Lineer olmayan yüklerin ürettiği

Detaylı

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir.

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir. Şirket Profili Antak Enerji, Akdeniz Bölgesinde Fotovoltaik Modül üretim tesislerini kuran ve üretime başlayan ilk Türk firmasıyız. Firmamız Fotovoltaik modül üretim sektöründe 2010 yılından beri sürdürmektedir.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR?

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? Elektrodinamik sisteme göre çalışan transformatör, elektrik motorları gibi cihazlar şebekeden mıknatıslanma akımı çekerler. Mıknatıslanma akımı manyetik alan varken şebekeden

Detaylı

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments RDAT SERİSİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments RDAT SERİSİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS RDAT SERİSİ Power Management Instruments DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA İçindekiler Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Oluşumu Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Üretimi Üstünlükleri Fotovoltaik

Detaylı

GÜNEŞ PANELLERİNDE TOPRAKLAMA VE YILDIRIMDAN KORUNMA SİSTEMLERİ

GÜNEŞ PANELLERİNDE TOPRAKLAMA VE YILDIRIMDAN KORUNMA SİSTEMLERİ GÜNEŞ PANELLERİNDE TOPRAKLAMA VE YILDIRIMDAN KORUNMA SİSTEMLERİ Mustafa Kemal AVŞAROĞLU Radsan A.Ş. mavsaroglu@radsan.com.tr ÖZET Güneşler elektrik elde edilen sistemlerin en temel yapıtaşı güneş hücreleri

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ KAYDIRMA BİRİMİ VE GÜÇ İSTASYONU

Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ KAYDIRMA BİRİMİ VE GÜÇ İSTASYONU Mavi bir gokyuzu için teknoloji uretiyoruz... MAVİ SOLAR MODÜLER MERKEZİ GÜÇ KAYDIRMA BİRİMİ VE GÜÇ İSTASYONU MAVİSİS TEKNOLOJİ Mavisis Teknoloji A.Ş. yenilenebilir enerji güç elektroniği alanında lider

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

ABB merkezi inverterler PVS ile 1000 kw arası

ABB merkezi inverterler PVS ile 1000 kw arası SOLAR INVERTERLER ABB merkezi inverterler 100 ile 1000 kw arası ABB merkezi inverter teknolojisi güvenilirlik, verim ve kurulum kolaylığı yönünden sektöre yön vermektedir. Merkezi inverterler büyük santral

Detaylı

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ 10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ KONULAR 1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri 2. Şebeke Çeşitleri 10.1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri Elektrik enerjisini üretmeye,

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

BİZİ NEDEN TERCİH ETMELİSİNİZ!

BİZİ NEDEN TERCİH ETMELİSİNİZ! BİZİ NEDEN TERCİH ETMELİSİNİZ! Elektrik mühendislik eğitimimizi, Solar Elektrik teknolojisinin ve GES kurulumunun dünyada en ileri olduğu ülkede, yani Almanya da tamamladık. Bu iş kesinlikle bir mühendislik

Detaylı

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI 2. Bölüm: Diyot Uygulamaları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 Yük Eğrisi Yük eğrisi, herhangi bir devrede diyot uygulanan bütün gerilimler (V D ) için muhtemel akım (I D ) durumlarını gösterir. E/R maksimum I

Detaylı

SolarEdge Kurumsal. Sertac LACINKAYA. İstanbul Mart SolarEdge

SolarEdge Kurumsal. Sertac LACINKAYA. İstanbul Mart SolarEdge SolarEdge Kurumsal Presented by: Sertac LACINKAYA İstanbul Mart 2018 SolarEdge Kurumsal Profil Kuruluş 2006 NASDAQ borsasında halka açık (SEDG) DC optimizerli eviricinin mucidi 5.9GW Dünya çapında kurulu

Detaylı

TEMEL FOTOVOLTAİK GÜÇ SİSTEMLERİ EĞİTİMİ

TEMEL FOTOVOLTAİK GÜÇ SİSTEMLERİ EĞİTİMİ TEMEL FOTOVOLTAİK GÜÇ SİSTEMLERİ EĞİTİMİ Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü 35100 Bornova İzmir Tel: 02323886023-127, 02323884000-1241 Faks: 02323886027 Web: http://www.trpvplatform.org E-mail:

Detaylı

2) İNVERTÖRLER a) On-Grid ( Şebeke Bağlı ) invertörler Görselleri. a1 - EA3KLPV/EA4KLPV/EA5KLPV a2- EA2KFPV / EA3KFPV. a1 -

2) İNVERTÖRLER a) On-Grid ( Şebeke Bağlı ) invertörler Görselleri. a1 - EA3KLPV/EA4KLPV/EA5KLPV a2- EA2KFPV / EA3KFPV. a1 - 2) İNVERTÖRLER a) On-Grid ( Şebeke Bağlı ) invertörler Görselleri a1 - EA3KLPV/EA4KLPV/EA5KLPV a2- EA2KFPV / EA3KFPV a3- EA4KDL/EA4K6DL/EA5KDL/EA6KDL a4- EA3KBU a5-ea10ktlpv/ea12ktlpv/ea15ktlpv A6- EA

Detaylı

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir?

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir? ON-GRID Sistem Nedir? Şebekeye bağlı sistemdir. Kullanımınızdan kalan elektriğin satışı demektir. Satış devlete 0,133 ABD$/kWh değerinde yapılacaktır.yerli kullanıma hibeler aşağıdaki gibidir. PV panel

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI CAN CAMCI ZENİT ENERJİ GENEL MÜDÜR 7 NİSAN 2016 İçerik 1-TS EN 62446 Tanımı 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı Standardları 3-Denetim

Detaylı

Rev MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ

Rev MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ Rev. 001 16.01.2017 MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ Bir iletken üzerinden akan elektrik akımı, akım yönüne dik ve dairesel olacak şekilde bir manyetik akı oluşturur. Oluşan manyetik akının yönü sağ el

Detaylı

11 - KONDANSATÖR - AKIM TRAFOLARI

11 - KONDANSATÖR - AKIM TRAFOLARI 11 - KONDANSATÖR - AKIM TRAFOLARI KONDANSATÖR - AKIM TRAFOLARI NİSAN 2016 T-KON Serisi Güç Kondansatörleri T-KON Serisi Güç Kondansatörleri Teknik Bilgiler Standartlar IEC 60831-1/2 Çalışma Ömrü Çalışma

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi 1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi Güneş dünyamızın en büyük enerji kaynağıdır. Tüm canlılar yiyecek ve ısınma gibi gereksinimlerini doğrudan ve dolaylı yollardan güneşten sağlamaktadır. Ancak Đnsanlar

Detaylı

UPS KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI VOLTAJ REGÜLATÖRÜ TRANSFORMATÖR REDRESÖR İNVERTÖR YENİLENEBiLİR ENERJİ AKÜ

UPS KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI VOLTAJ REGÜLATÖRÜ TRANSFORMATÖR REDRESÖR İNVERTÖR YENİLENEBiLİR ENERJİ AKÜ UPS KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI VOLTAJ REGÜLATÖRÜ TRANSFORMATÖR REDRESÖR İNVERTÖR YENİLENEBiLİR ENERJİ AKÜ Web Store www.agpenerji.com İçindekiler Ag Plus 33 UPS AGM Modüler UPS Line Interactive UPS Ag 11

Detaylı

GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ

GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ EVK 2015 GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ Turhan Türker Siemens A.Ş. Answers for energy management. Nedir? Güç sistemlerinin normal işletme koşullarında veya arızalarda nasıl çalışacağını

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments KGK SERİSİ ONLINE GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ SUD

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments KGK SERİSİ ONLINE GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ SUD RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS KGK SERİSİ Power Management Instruments ONLINE GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ SUD KGK Serisi UPS Sistemleri İzolasyon Trafolu Çift Çevrimli Online Kesintisiz Güç Kaynağı

Detaylı

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU simplifies predictive maintenance 25 Şubat 2010 GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU ARTESİS A.Ş. GOSB Üretim Tesisleri HAZIRLAYAN: Simge ÇAKIR ONAYLAYAN: Dr. İzzet Yılmaz ÖNEL The Institution of Engineering,

Detaylı

Giriş DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU

Giriş DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU Proje Başlığı : DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU Proje No : 2013.06.03.173 Yürütücü Araştırmacı Araştırmacı

Detaylı

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ Mühendislik Geliştirme Eğitimleri MÜGE 2018 BAHAR DÖNEMİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ 02.05.2018 Özgür BULUT Elektrik Elektronik Mühendisi (SMM) EMO Ankara Şube Üyesi EMO Ankara SMM Komisyon Başkanı ozgurbbulut@hotmail.com

Detaylı