39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR"

Transkript

1 39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

2 Çalışanı; yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları, ifade eder.

3 Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği durumlarda kullanılır.

4 Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.

5 1- Özel olarak çalışanın sağlığını ve güvenliğini korumak üzere yapılmamış sıradan iş elbiseleri ve üniformalar 2- Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetlerinde kullandıkları ekipmanlar 3- Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı gibi kamu düzeninin sağlanmasına yönelik kurumların faaliyetlerinde kullandıkları kişisel koruyucular, 4- Kara taşımacılığında kullanılan kişisel koruyucular, 5- Spor ekipmanı, 6- Nefsi müdafaayı veya caydırmayı hedefleyen ekipman, 7- Riskleri ve istenmeyen durumları saptayan ve ikaz eden taşınabilir cihazlar

6 1-) Kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye uygun olacak. 2-) İşyerinde var olan koşullara uygun olur. 3-) Kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olur. 4-) Gerekli ayarlamalar yapıldığında kullanana tam uyar. 5-) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına giren ürünlerde uygun şekilde (yüksekliği asgari 5 mm) CE işareti ve Türkçe kullanım kılavuzu bulundurur.

7 Birden fazla risk varsa aynı anda birden fazla KKD kullanılması gerekiyorsa, bu KKD lerin bir arada kullanılması uyumlu olmalı ve risklere karşı etkin olmalıdır. Kişisel kullanılması gereken KKD lar, mecburi hallerde birkaç kişi tarafından kullanılacaksa, hijyen problemi doğmaması için her türlü tedbir alınmalıdır.

8 KKD lar, işveren tarafından ücretsiz verilmeli, hijyenik şartlarda muhafaza edilmeli ve kullanıma hazır bulundurulmalıdır. KKD lar, talimatlara uygun olarak kullanılmalı ve talimatlar işçiler tarafından anlaşılır olmalıdır.

9 Hangi riske karşı kullanılacağını Bu riskin önlenmesi için alınan tedbirleri, Bu riskin düzeyi ve muhtemel olumsuz sağlık güvenlik etkilerini, Nasıl kullanılacağı, bakımının ve temizliğinin nasıl yapılacağı, Nerede ve nasıl saklanacağı, Anlatılmalı, uygulamalı olarak gösterilmeli ve sahada denetimleri yapılmalıdır.

10 1. BAŞ KORUYUCULARI 2. KULAK KORUYUCULARI 3. GÖZ VE YÜZ KORUYUCULARI 4. SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI 5. GÖVDE VE KARIN BÖLGESİ KORUYUCULARI 6. EL VE KOL KORUYUCULARI 7. AYAK VE BACAK KORUYUCULARI 8. CİLT KORUYUCULARI 9. VÜCUT KORUYUCULARI

11 1-)BARETLER Plastik Baretler: Darbe tesirlerinden korunmak için kullanılır, Düşme mesafesine bağlı olarak Kg ağırlığındaki cisimlerin etkilerinden korur, Demir-çelik, madencilik, bina, gemi, tünel inşaatlarında ve çeşitli sanayi iş kollarında kullanılır, Yalıtkan özelliği nedeni ile 600 V a kadar güvenlik sağlar, Plastik baretler, asgari 300 gr. ağırlığında olup, iyi kullanıldığı takdirde 5 yıl süreyle kullanılabilir. Bileşiminde polietilen oranı fazla olan plastik baretler, sıcak ortamlarda yumuşadığından, bu yerlerde kullanılmamalıdır.

12 Yüksek düzeyde yalıtkan-plastik baretler: Bu sınıfa giren baretler, hem darbelere hem de elektrik enerjisi tehlikelerine karşı kullanılır, Yüksek düzeyde yalıtkanlık özelliğine sahiptir. Bu tür baretler üzerinde, havalandırma deliği ve perçin gibi metal parça bulunmaz. Genellikle, elektrik işlerinde kullanılırlar. Alüminyum Baretler: İşyerinde duran engellere çarpma riskine karşı kullanımı uygundur, Alüminyumdan yapıldığından sıcak çalışma ortamında kullanılabilir, Elektriksel kaza ihtimalinin çok düşük olduğu yerlerde kullanılmalıdır, Hafif ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle, plastik baretlerin kullanılamayacağı işler için elverişlidir, Petrol kuyuları, rafineri ve kimyasallarla çalışılan tesislerde kullanılır.

13 Baretlerin Yapım ve Kullanım Özellikleri: Baretler, kolon ve bantları çıkarılarak kullanılmamalıdır. Plastik baretler, 600 Volt; elektrik işlerinde kullanılan, yüksek düzeyde yalıtkan plastik baretler, Volt a kadar bozulmadan koruyucu özelliğini göstermelidir. Baretler sık sık kontrol ve testten geçirilerek, kullanma ve eskime sonucunda, koruyucu özelliklerini yitirip yitirmedikleri belirlenmelidir. Baretler, sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli, kullanılmadığı zamanlarda havadar bir yerde ambalajı içinde saklanmalıdır.

14

15 2. Saçlı derinin korunması (kepler,boneler, saç fileleri) Kadın işçilerin, saçlarının, dönen makine Aksamlarından korunması için kullanılır. I. 3. Koruyucu başlık (normal kumaş veya geçirimsiz kumaştan yapılmış boneler, kepler, gemici başlıkları vb.) Kirli ve tozlu işlerde ve işyerlerinde, saçı ve başı temiz tutmak; aynı zamanda dönen ve hareketli makine aksamından korunmak için kullanılır.

16 KULAK KORUYUCULARI: 1. Kulaklık ve Kulak Tıkaçları : Bu tip koruyucular duymamızı tamamen kaldırmayıp desibel nispetinde ses veya gürültünün seviyesini azaltır. Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde gürültü seviyesi 80 desibeli geçmeyecektir. Ağır ve tehlikeli işlerin yapıldığı, bazı makinelerin çalışma özellikleri ya da arada oluş nedenleri ile gürültülü çalışmanın önlenemediği durumlarda üst sınır 95 desibel olabilir.

17 DİKKAT!!! Size verilen kulaklığınızı toz veya kirden temizlemek için su ile yıkamayınız, nemli bezle siliniz. Kulak tıkacınızı ılık suda yıkayabilirsiniz. Kulak tıkacınızı kullanmadığınız zaman kutusu içinde muhafaza ediniz. Kulaklık ve kulak tıkacını aynı anda beraber kullanmayınız. Gürültülü ortamdan çıktığınızda kulak tıkacınızı çıkarıp kutusuna koyunuz. Gürültülü ortamdan çıktığınızda barete takılı kulaklığınızı dışa açınız.

18 Kulak tıkacınızı kulak yoluna yerleştirirken kulağınızı üstten yukarı doğru çekiniz. Bu hareket yapılmaz ise kulak tıkacı yerine oturmaz, hatta düşebilir. Kulak koruyucunuz evsafını kaybetmiş ise iş güvenliği birimine baş vurunuz. Kulak koruyucunuz kaybolmuş ise başvuru yapmaktan çekinmeyiniz. Kulak koruyucusunu ilk defa kullanıyorsanız ilk gün birinci yarısı 30 dakika, 2.gün yarısı bir saat, 3 ve 4.günleri 1.yarısı 2 saat 2.yarısı 2 saat, müteakip günlerde iş süresince çıkarmadan kullanmak sureti ile kulağınızı alıştırmış olursunuz.

19 Gözlük : Sanayinin çeşitli dallarında gördüğümüz Uçucu parçalara, Tozlara, Kıvılcımlara, Bir takım gaz ve kimyasal sıvılara, Korozif ve yakıcı etkisi olan bu tip maddelerin ve metal eriyiklerin sıçramalarına, Kaynak ışınlarına, Yüksek ışık şiddetine, Katı yakıtın yanarken meydana getirdiği parlaklığa, Radyasyona karşı gözlerimizin korunması için gereklidir.

20 DİKKAT!!! Koruyucu gözlüğünüzü takmadan tehlike doğuracak işe girişmeyiniz. Göze çapak kaçtığında acilen revire gidiniz. Bir başkasının müdahalesi daha da kötü sonuç doğurabilir. Yapacağınız işe uygun gözlük kullanınız. Yoksa talep ediniz. Gözlüğünüzü temizlemek için istübü bez kullanmayınız. Ilık deterjanlı suda yıkayıp sonra da durulayarak hava cereyanı olan yerde kurutunuz. Gözlüğünüzü takıp çıkarırken camından tutmayın kullanmadığınız süre naylon kılıf içinde üst cebinizde taşıyınız

21 SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI En tehlikeli gaz olarak karbonmonoksit, sıvı olarak da benzen bilinmektedir. İşçileri bunların etkisinden korumak için işin niteliğine göre ve ortama yayılan zararlı veya zehirli maddeye göre maske verilir. Maskelerde amaç, zehirli ve zararlı ortamda akciğerlere temiz hava gitmesini sağlamaktır. Aynı anda gözü ve yüzü korumak gerekiyorsa tam yüz maskesi, sadece solunum yolarını korumak istiyorsak yarım yüz maskesi kullanılır.

22 Kullanılan Gaz ve Toz Maskeleri : Tam Yüz Gaz Maskesi : Çeşitli gazlara karşı gözleri, yüzü ve solunum organlarını korur. Yarım Yüz Maskesi : Zehirli veya rahatsız edici gaz, duman, tozlara karşı solunum organlarını korumak için kullanılır.

23 Gaz Filtreleri : Her türlü zehirli ve zararlı gazlara karşı üretilmiş aktif kömürlü filtrelerdir. Hortumlu Maskeler : Yüzü ve solunum sistemini koruyucu cihazlardır. Basınçlı Tüplü Maskeler : Sırtta taşınan ve içinde hava veya oksijen bulunan tüp, fleksbil hortum, hava veya oksijen akımını sağlayan regülatör ve tam yüz maskesinden oluşur.

24 Kendiliğinden Oksijen Sağlayan Maskeler Yangından Kaçış Maskeleri : Hem alev, hem 1000 C sıcaklık, hem de zehirli gazlardan korur. Toz ve Duman Maskeleri

25 El ve Ayak Koruyucuları İş kazalarında en çok yaralanan uzuvlar el ve ayaklardır. 1-) Eldivenler : El ve kolların korunması için kullanılacak eldivenler, işçinin ellerine ve yapacakları işe uygun seçilmiş olmalıdır. Matkap, pres, torna vb. (döner aksamlı) tezgahlarda çalışan işçiler eldiven kullanmamalıdır. Kesici veya aşındırıcı maddelerle çalışan işçilere verilecek eldivenler, ellik veya el kılıfları işe dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Aşındırıcı, yıpratıcı, zehirli maddelerle veya sürekli olarak su içinde el ile yapılan çalışmalarda, işçilere lastik veya benzeri malzemeden yapılmış uygun eldivenler verilmelidir.

26 Sıcaklığa karşı ve döküm işlerinde : Deri eldiven Asitlerle çalışmalarda: Neoprenkauçuktan, nitril kauçuktan ve PVC den yapılmış eldiven Saç ve ağaç kesme işlerinde : Deri eldiven Yüksek gerilim elektrik işlerinde : Kauçuk eldiven (gerilime uygun) Cam ve metal sanayi ile kasap işleri : Naylon kaplı çelik örgülü eldiven 2-) Kolluklar : Ateşe, suya, yakıcı sıvıların sıçramalarına karşı ve cam kesme işlerinde kesilmeye karşı kullanılır.

27 İş Ayakkabıları, Botlar ve Çizmeler : Ağır ve yuvarlanabilir malzemenin kaldırılıp taşındığı işlerde, çivi batmalarına, erimiş metal sıçramalarına karşı iş ayakkabısı kullanılır. Çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik altlık konur. Dökümhane fırınlarında çalışanların ayakkabılarının altı tahtadır. Düşen ağır parçaların olduğu işlerde işçilerin ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu takılır. Metal koruyucular 1 m yükseklikten düşecek 20 Kg.lık ağırlığa dayanacak şekilde olmalıdır. Elektrik işlerinde çalışan işçilere yalıtkan ayakkabı verilmelidir. Bu ayakkabının altı yüksek gerilime dayanıklı lastikten olmalıdır.

28 Çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik altlık konur. Dökümhane fırınlarında çalışanların ayakkabılarının altı tahtadır. Düşen ağır parçaların olduğu işlerde işçilerin ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu takılır. Metal koruyucular 1 m yükseklikten düşecek 20 Kg.lık ağırlığa dayanacak şekilde olmalıdır. Elektrik işlerinde çalışan işçilere yalıtkan ayakkabı verilmelidir. Bu ayakkabının altı yüksek gerilime dayanıklı lastikten olmalıdır.

29 Asit veya kostiklerle çalışan işçilere, lastik veya benzeri malzemeden yapılmış ve bu maddelere dayanıklı, çizme veya ayakkabı verilir. Kıvılcımın tehlikeli olduğu işlerde çalışan işçilerin ayakkabılarında, çelik veya demir çivi, kabara, burun demiri, nalça gibi metal kısımlar bulunmaz. Su veya çamur içinde veya havuzlarda çalışan işçilere, uygun boyda ve nitelikte çizmeler verilir. Yangın, aşırı sıcak malzeme ile temas gibi durumlarda ise asbest veya lamize kumaş kılıflı bot ve çizmeler kullanılması gerekmektedir.

30 DİKKAT!!! Metal burunlu ayakkabınızın içinden metal parçayı çıkartmayınız. Ayakkabınızın metal bombeli burnu ile malzemeyi itme, malzemeye vurma gibi değişik maksatlı kullanımı denemeyiniz. Çizme giyeceğiniz yerde ayakkabınızla iş görmeyiniz. İş ayakkabınızı işletme dışında kullanmayınız. Tozluklar : Bacakları ateşe ve sıçrayan kıvılcımlara karşı korur.

31 Gövde Koruyucuları İş Elbiseleri : İş elbiseleri yapılan işe ve mevsim şartlarına göre değişik malzemeli olarak yapılmaktadır. İşçiyi mekanik etkilerden, toz ve kirli havadan korur. Döner makinelerin, sarma ve kapma tehlikesi mevcut olan makine aksamının olduğu bölümlerde elbiselerin sarkmış kısımları bulunmamalı, elbiseler dar olmamalıdır. Ceket ve yelek eteklerinin dönen aksama sarılma tehlikesine karşı tulum elbise tercih edilir, dökümhanelerde ise bol elbise sıcak malzeme temasına karşı tercih edilmektedir.

32

33 Önlükler : İşçinin vücudunun ön yüzünü ısıya, aside, kıvılcım sıçramalarına ve ıslaklığa karşı korur. Önlüğün malzemesi yapılan işin türüne göre değişir. Yağmurluklar : İşçiyi yağmurdan ve ıslak ortamdan korumada kullanılır. Emniyet Kemerleri (Normal Tip) : Yüksek gerilim hatlarında, telefon ve elektrik direklerindeki bakım ve montaj işlerinde 3 metrenin üzerindeki yükseklikte çalışan işçileri düşmelere karşı korumada kullanılan aparattır. 5. Emniyet Kemerleri (Paraşüt Tipi) : Bina, fabrika, baraj inşaatlarında, montaj işlerinde 3 metrenin üzerindeki çalışmalarda işçileri düşmelere karşı koruyucu, kuyu veya kanalizasyonlarda zehirli gaz bulunan tanklarda yapılan çalışmalarda yaralanma veya bayılma durumunda kurtarıcı aparattır.

34 Emniyet Kemeri Tutma Halkası ve Kancası : Bel tipi (normal tip ) ve paraşüt tipi emniyet kemerlerinde, emniyet kemerinin sabit bir yere bağlanmasına yarayan aparattır. Her parçası en az 1150 Kg lık yüke dayanıklıdır. Güvenlik Ağları : İpleri doyurulmuş naylondur. Emniyet kemeri kullanılmayacak yerlerde veya emniyet kemerine ek bir emniyet olarak kullanılır.

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır.

Detaylı

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır. Üç ana

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları, iki ana başlık altında incelenebilir. Bunlar Toplu Korunma

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar HAZIRLAYAN: İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları,

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR İLGİLİ MEVZUAT DAYANAK: 4703 Sayılı(Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun) Madde:4 1-29 Kasım 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26361 KiŞiSEL

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR TEHLİKELİ DURUMLAR TEHLİKELİ DURUM X TEHLİKELİ DAVRANIŞ=İŞ KAZASI (Meslek Hastalığı) Ortam puanı çalışanın puanı kazaya uğrama ihtimali 5 x 5 = %25 TEHLİKELİ DURUMLAR Uygun

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Toplu Koruma Uygulamaları 1 Kişiye Yönelik Koruma Uygulamaları SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD)

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) KKD ın Tanımı: Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) Çalışanı, işten kaynaklanan, Sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, Bu

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti RİSKLERLE MÜCADELE İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin korunması ile ilgili önlemlerin

Detaylı

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Kişisel Koruyucu Donanım : Tanım :Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1 Kişisel Koruyucu Donanım OSHA Office of Training and Education 1 İşçileri işyeri tehlikelerinden koruma İşverenler çalışanları, makineler, tehlikeli maddeler ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli

Detaylı

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Hususlar Kişisel Koruyucu Donanımların Kullanımı Ve Hazırlanması KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ Doç. Dr. Murat

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI ZEKAİ DÜZGÜN - İSG UZMANI (ÇANKAYA İŞ GÜVENLİĞİ) İBRAHİM ERTAN - İSG UZMANI (ERSA ÜRETİM MÜDÜRÜ) FÜSUN ÇELEBİ - İSG UZMANI

Detaylı

İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma

İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma İÇERİK Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma KKD Nedir? Kişisel Koruyucu Donanım bir veya birden fazla sağlık

Detaylı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı YASAL DAYANAKLAR 1 6331 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ç a l ı ş a n l a r ı n Y ü k ü m l ü l ü k l e r i MADDE 19 (2) Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ Kişisel Koruyucu Donanım Tanıtım ve Eğitim Seti Ders

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalış a ve Sosyal Güve lik Baka lığı İş Sağlığı ve

Detaylı

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya Kişisel Koruyucu Donanım Nedir? 29 Kasım 2006 tarih ve 26361 no lu

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 11.02.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25370 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI Övsen ZÜMRE HASKOD Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı HASKOD HASKOD 2005 yılında kuruldu. Derneğimize sadece Biyosidal

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik (11/2/2004 tarihli,25370 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Önlemler İbrahim Deniz EKİCİ A-Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Elektronik ve Haberleşme Mühendisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi AMAÇ Yerel yönetimlerin

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 28695

Resmî Gazete Sayı : 28695 2 Temmuz 2013 SALI YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmî Gazete Sayı : 28695 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Yapı işlerinde kullanılan Kişisel koruyucu donanımlar nelerdir hangi amaçlar için kullanılır

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Yapı işlerinde kullanılan Kişisel koruyucu donanımlar nelerdir hangi amaçlar için kullanılır TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Yapı işlerinde kullanılan Kişisel koruyucu donanımlar nelerdir hangi amaçlar için kullanılır İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin korunması ile ilgili önlemlerin

Detaylı

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI Kişiye Yönelik Korunma Uygulamaları İşe uygun personel seçimi, eğitim ve denetim, İşe giriş sağlık muayenesi, Periyodik sağlık muayeneleri, Geri dönüş sağlık

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı:28695 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Kişisel Koruyucu donanımlar Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALARI İşyerlerinde, çalışanların

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695 MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695 İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

KORUNMA POLİTİKALARI II

KORUNMA POLİTİKALARI II Ünite 10 KORUNMA POLİTİKALARI II Öğr. Gör. Mustafa ÖCAL İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar. Silis, amyant, kömür tozları

Detaylı

Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (11/2/2004 tarihli,25370 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ

DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Öğr. Gör. Halil YAMAK İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE

Detaylı

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA /KAPAMA ŞALTERİ 2. İŞ PARÇASI TABLASI 3. KIVILCIM/ÇAPAK KORUYUCU 4. ZIMPARA TAŞI 5. ZIMPARA TAŞI

Detaylı

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ 30 TEKNİK YORUM İŞYERLERİNDE GÜVENLİ VE UYGUN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ Projenin ilk aşamasında sektörlerin belirlenmesi amacıyla farklı

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 1 SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALARI İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları, iki ana başlık

Detaylı

daha iyi koruma daha iyi iş gücü

daha iyi koruma daha iyi iş gücü İŞ ELBİSELERİ & İŞ GÜVENLİĞİ daha iyi koruma ; daha iyi iş gücü daha iyi koruma daha iyi iş gücü Akşemsettin Mah.Sim Oto Sanayi Sitesi. 4.Sokak No:312/H - Sultanbeyli - İSTANBUL TEL : 0 216 487 20 20-0216

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

TANIMLAR. Kişisel Koruyucu Donanım

TANIMLAR. Kişisel Koruyucu Donanım TANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla sağlık veya güvenlik riskine karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KIRICI VE DELİCİ MATKAP

KIRICI VE DELİCİ MATKAP KIRICI VE DELİCİ MATKAP MODEL RTM232 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 3 4 5 1 6 2 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. MANDREN 2. YAN SAP 3. KIRICI DELİCİ SEÇİM ANAHTARI 4. YAĞ KAPAĞI 5. ANAHTAR 6. DEVİR AYARI NOT: BU ÜRÜN

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kişisel Koruyucu Donanım : Tanım :Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan,

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

ÜNİTE 13 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ

ÜNİTE 13 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ İÇİNDEKİLER Tehlikelerden Korunma Toplu Korunma Uygulamaları Kişisel Korunma Uygulamaları Kişisel Koruyucu Donanımlar KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ

Detaylı

TAŞINABİLİR HAVA HATLI SOLUNUM SİSTEMLERİ İST İŞÇİ SAĞLIĞI TEÇHİZATI SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

TAŞINABİLİR HAVA HATLI SOLUNUM SİSTEMLERİ İST İŞÇİ SAĞLIĞI TEÇHİZATI SAN. TİC. LTD. ŞTİ. TAŞINABİLİR HAVA HATLI SOLUNUM SİSTEMLERİ İST İŞÇİ SAĞLIĞI TEÇHİZATI SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İST KİMDİR? Firmamız 30 yılı aşkın bir süredir; iş sağlığı, işçi güvenliği sivil savunma kişisel koruyucu donanım

Detaylı

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI .. ALT YÜKLENICI. POLITIKASI. FUV Mühendislik, alt yüklenicilik hizmeti alması gereken durumlarda kendi çalışma prensiplerini paylaşan firmaları tercih eder. Alt yüklenici firma seçimi, kalite yönetim

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Ekim 2014 İSG Yönetim Sistemi Şartları Riskin azaltılması düşünülürken aşağıdaki hiyerarşiye uygun olması sağlanmalıdır: 1-Ortadan kaldırma 2-Yerine

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI OGM Kurum Kimliğinin Özgün Bir Şekilde Korunabilmesi İçin, Bütün Birimler Tarafından Kullanılmak Üzere ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OGM KURUMSAL KİMLİK KİTABINI Hazırlayarak Yürürlüğe Koymuştur. Vakıf İktisadi

Detaylı

B/1475E.535 R. Gazete No R.G. Tarihi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

B/1475E.535 R. Gazete No R.G. Tarihi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: B/1475E.535 R. Gazete No. 25370 R.G. Tarihi: 11.2.2004 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M841 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sülfit Bazlı Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

GAZALTI KAYNAKÇISI TANIM

GAZALTI KAYNAKÇISI TANIM TANIM GÖREVLER Gazaltı kaynakçısı mesleğin gerektirdiği özel kaynak-araç gereçleri kullanarak demir, çelik ve diğer metallerin kesim, dolgu, montaj ve birleştirme işlemlerini yapan kişidir. KULLANILAN

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR GİRİŞ İş yerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlenmesi ve çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması için yapılacak çalışmalar, genel

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KORUMA UYGULAMALARI İşyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlenmesi ve çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması için yapılacak çalışmalar,

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36

HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36 HAVACILIK ELEKTRİĞİ TEKNİK ELEMANLARI DERNEĞİ (HAVELTED) Atatürk Bulvarı Ulus İş hanı E Blok Kat 4 No: 421 Ulus ANKARA Tel / Fax: 0 312 310 26 36 HAVALİMANLARINDA ÇALIŞAN ELEKTRİK PERSONELİNİN KARŞI KARŞIYA

Detaylı

HAVALI ZIMBA MAKİNASI

HAVALI ZIMBA MAKİNASI HAVALI ZIMBA MAKİNASI MODEL RTM0116 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. TUTMA KOLU 2. HAVA ENJEKTÖRÜ 3. TETİK 4. ŞARJÖR DEĞİŞTİRME DÜĞMESİ 5.ZIMBA TELİ ŞARJÖRÜ TEKNİK VERİLER 1. TAVSİYE EDİLEN

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ (21.4.2009 RG.74 EK III A.E. 337 Sayılı Tüzük) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI (35/2008 Sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28695

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28695 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik MADDE 11 (1) 11/2/2004 tarihli ve 25370 sayılı

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ Kişisel Koruyucu donanımlar Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği SAĞL)K VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALAR) İşyerlerinde, çalışanların

Detaylı

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir!

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789 İş güvenliği Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch kalitesi çalışma güvenliği ile de ilgili komple bir aksesuar programı

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı