KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük - 1. ÜNİTE -

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük - 1. ÜNİTE -"

Transkript

1 -. ÜNİTE - Mustafa'da Çocuktu Selanik'in Sosyal ve Kültürel Yapısı 5. Soruda yer alan çok farklı ırkların bir arada yaşaması şehrin çok uluslu bir yapıda olduğunu ve kültürel yapının zengin olduğunu kanıtlamaktadır. 9. yy. kadar huzur ve güven içinde yaşayan bu milletlerin Fransız İhtilali'nin etkisi ile isyan etmeye başlamaları Milliyetçilik akımından etkilendiklerini kanıtlar. Ancak Gayrimüslimlerin şehirde fazla olup olmadıkları hakkında herhangi bir bilgi yoktur. 9. Mustafa Kemal hakkında verilen bilgiler okunduğunda I, III ve IV öncüller doğrudur. Ancak Mustafa Kemal'in doğduğu Selanik kenti günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında değil Yunanistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Mustafa Kemal Okulda Fransız İhtilali'nin Etkileri yy. kadar Osmanlı Devleti'nde huzur ve güven içerisinde yaşayan ulusların Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik düşüncesinden etkilenip isyan etmeye başlamaları Osmanlı Devleti'nin milliyetçilik düşüncesinden olumsuz etkilendiğini göstermektedir. 3. Osmanlı Devleti'nin eğitimi hakkında verilen parça okunduğunda gayrimüslimlerin açtığı okulların varlığı azınlıkların eğitim özgürlüğü olduğunu kanıtlar. Bir tarafta Mektep ve medreselerin varlığı diğer tarafta modern okulların varlığı eğitimde gelenekçi ve yenilikçi ayrımının olduğunu gösterir. Ancak her okulda aynı dersler ve aynı düzeyde eğitim verilmemektedir. Soruda verilen öncüllerden I ve II numaralı öncüllere ulaşılır. Mustafa Kemal'in Askeri Okul Yılları. Karışık olarak verilen okulların kronolojik sıralaması IV, VI, III, I, II ve V şeklinde olmalıdır. Fikir Akımları 3. Balkan topraklarında isyanların çıkması bu toprakların çok uluslu olduğunu ve milliyetçilik isyanlarından etkilendiklerini gösterir. Osmanlı kendi topraklarındaki bu isyanları durdurabilmek için bir takım fikir akımları ortaya atmıştır. Bunlardan Osmanlıcılık devletin içerisinde yaşayan herkezi eşit görmek ve aynı haklardan yararlanmalarını sağlamaktır. Ancak Balkanlarda isyanların artması bu fikir akımının işe yaramadığını kanıtlamaktadır. Mustafa Kemal'in İlk Görev Yeri 3. Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Suriye topraklarında yer alan Şam'da başlaması B seçeneğini kanıtlar. Selanikte oluşan Harekat Ordusu'nda yer alması ise hem Rumeli topraklarında yer aldığını hem de Meşrutiyet karşıtlarının bastırılmaya çalışıldığını kanıtlar bu bilgilerde A ve C seçeneklerini doğrular. Ancak Mustafa Kemal askerlik hayatına öncüllerde de yer alan Şam'da başlamıştır. Bu yüzden D seçeneği hatalıdır.

2 Mustafa Kemal Trablusgarp Savaşı'nda Mustafa Kemal'in İstanbul Yılları Trablusgarp Savaşı İtalyanlara karşı savaşılmıştır. İtalya ile Uşi Antlaşması imzalanmıştır. Mustafa Kemal ilk askeri başarısını kazanmıştır. 0. Mustafa Kemal'in Harp Okulu ve Harp Akademisi'ndeki öğrenim süresi hakkında verilen bilgiler okunduğunda onun başarılı bir öğrencilik geçirdiğini, ülke sorunlarına karşı duyarlı olduğunu cesur bir kişiliğinin olduğunu çıkartıyoruz. Ancak gerek İstanbul Harp Okulu gerekse Harp Akademisi yıllarında kişilik özellikleri sayesinde arkadaşları tarafından çok sevilen biri olduğunu biliyoruz. Bu yüzden C seçeneğindeki ifade hatalıdır. Kutularda verilen bilgiler okunduğunda Trablusgarp Savaşı hakkında bilgi verilmektedir. "?" ile gösterilen yere Trablusgarp Savaşı yazılmalıdır. Mustafa Kemal'in I. Dünya Savaşı'nda Savaştığı Cepheler 7. Mustafa Kemal'in I. Dünya Savaşı'nda yer aldığı cepheler Kafkas, Çanakkale ve Suriye Cepheleridir. Mustafa Kemal'in Selanik Yılları Mustafa Kemal'in Sofya Yılları 0. Sofya Askeri Ateşe Emiri olarak bölgeye giden Mustafa Kemal'in burada Avrupalı devletlerin temsilcileriyle görüşme ve fikirlerini paylaşma imkânı bulması Onun Batı kültürünü yakından tanımasını sağlamıştır. 4. Selanik'in Batı'dan gelen fikir akımlarının yerleşmesi için uygun bir ortama sahip olmasının Atatürk'ün fikir hayatına olan etkisi yeni fikirlere ve farklı yaşam tarzlarına açık olmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal'in Manastır Yılları 7. Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadi yıllarında Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul'u taması, Tarih Öğretmeni Kolağası Mehmet Tevfik Bey sayesinde tarih bilincinin gelişmesi, Fransız düşünürlerinin fikirleri üzerine arkadaşlarıyla tartışmalar yapması, onun fikir hayatını geliştirmiştir. Mustafa Kemal Liderlik Yolunda 6. Mustafa Kemal'in askerlik hayatının farklı dönemlerinde yaşanan savaşlardaki başarılarının anlatıldığı sorudan onun liderlik özelliği ağır basmaktadır.

3 - 2. ÜNİTE - I. Dünya Savaşı Başladığında Osmanlı Devleti'nin Durumu I. Dünya Savaşı'nın Nedenleri 7. 9.yy. Avrupa'da yaşanan gelişmelerin yer aldığı soru kalıbı okunduğunda devletlerin ekonomik rekabet içerisine girdiklerini, toprakların içerisinde milliyetçilik isyanlarının yaşandığı ve var olan ekonomik rekabet Avrupa'nın gerek siyasi gerekse sosyal dengesini değiştirdiğini çıkartıyoruz. Ancak Fransız İhtilali ve Sanayi İnkilabı Avrupa'da başlasada etkileri sadece bu kıtada değil diğer kıtalarda da hissedilmiştir. 8. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı başladığında ortada olan kötü gidişatından dolayı tarafsızlığını ilan etmiştir (A). Savaşlarda alınan yenilgiler ve toprak kayıpları devlette güç kaybı yaşatmıştır (B). Ancak savaşın gidişatına bakıldığında Osmanlının jeopolitik konumu onun zamanla savaş tarafsızlığını ortadan kaldıracak gelişmeler yaşanmasına sebep olmuştur(d). Savaş başladığında Osmanlının kapitülasyonlar başta olmak üzere yaşadığı bir çok olumsuz gelişme onun ekonomisini güçsüzleştirmiştir. I. Dünya Savaşı Sırasında Osmanlı'nın Genel Tutumu 2. İtilaf Devletleri İtilaf Devletleri??? Şemada verilen boşluklar İngiltere, Fransa ve Rusya ile doldurulmalıdır. Almanya İtilaf değil İttifak devletidir. 2. Sait Halim Paşa'nın Buhranlarımız ve Son Eserleri adlı kitabından alınan bilgilere bakıldığında; İtilaf Devletleri'nin çeşitli müttefikler araması onların güçlerini arttırmaya çalıştıklarının göstergesidir. Ancak Osmanlı Devleti'ne karşı hiçbir girişimde bulunmamaları Osmanlıyı savaşa sokmak istemediklerini kanıtlamaktadır. Bu devletlerin savaş başladığındaki tavırlarından Osmanlıyı yalnız bırakmak istediklerini anlıyoruz. Osmanlı'nın savaşta İngiltere'nin yanında savaşa girmek istediğine dair ise herhangi bir bilgi yoktur. Almanya'nın Osmanlı Devleti'nin Savaşa Girmesini İsteme Nedenleri 24. Almanya nın Osmanlı Devleti ni Savaşta İsteme Nedenleri İttifak Devletleri Savaşı kısa sürede bitirmek...?...?...? 6. I. Dünya Savaşı'nın başlama nedenlerinin yer aldığı öncüller incelendiğinde Savaşa katılan yada katılmayan bir çok devlet çeşitli sebeplerle bu savaştan etkilenmiştir. Savaşın başlamasında en etkili olan nedenlerden biri devletler arası ekonomik rekabet ile devletlerin sömürge arayışlarının onları sınır çatışmaları yaşamalarınada sebep olmasıdır. Ancak bu savaşın nedenleri arasında dini faktörler etkili olmamıştır. Verilen şema incelendiğinde Almanya'nın Osmanlı Devleti'ni savaşa sokmak istemesinin nedenleri arasında kendi üzerindeki yükü hafifletmek, savaşın geniş alanlara yayılmasını sağlamak Osmanlı Devleti'nin elinde bulunan halifelik gücünden yararlanarak İngiltere'nin sömürgeleri altında yaşayan müslümanları kışkırtmak vardır. Ancak bu dönemde Osmanlı her alanda teknolojiden uzak kalmıştır.

4 Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Yanında Yer Almasının Nedenleri I. Dünya Savaşı'nın Sona Ermesi ve Mondros Ateşkes Antlaşması 27. Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın yanında savaşa girmesinin nedenleri arasında; Savaşı eğer Almanya kazanırsa kaybettiği toprakları geri almak ümidi ve eski gücüne kavuşma isteği yatmaktadır. Bunun yanında İttihat ve Terakki liderlerinin savaşı Almanya'nın kazanacağına olan inançlarıda vardır. 7. Mondros Ateşkes Antlaşması'na bakıldığında; İç güvenliğin sağlanması için ayrılacak birlikler dışında Osmanlı ordusu terhis edilecektir. Askeri Osmanlı demir yollarından İtilaf devletleri yararlanacaktır. Ulaşım Hükümet haberleşmesi dışında telsiz telgraf ve kabloların denetimi İtilaf Devletleri'ne geçecektir. İletişim 30. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na Katılması Almanya İtalya Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan Sonra Yaşanan Gelişmeler Bulgaristan? Avusturya Macaristan Verilen şema incelendiğinde yer alan devletler Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda beraber mücadele ettiği devletlerdir. 2. Mondros'tan sonra İngilizlerin Musul ve çevresini İtalyanların Antakya ve çevresini Ermenilerin Kars ve Sarıkamışı Fransızlar Adana, Maraş ve çevresini işgal etmeleri Wilson İlkeleri'nin Yenen devletler yenilen devletlerden toprak almayacak maddesiyle çelişmektedir. Çünkü soruda geçen devletler Osmanlı Devleti'nden çeşitli taleplerle toprak almışlardır. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin Savaştığı Cepheler 40. I. Dünya Savaşı nda Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler I Kafkas Kanal II Irak - İran Suriye - Filistin Hicaz - Yemen Çanakkale III Romanya Galiçya Makedonya Verilen şemada I numaralı kutuya Taarruz, II numaraya Savunma, III numaraya ise sınırları dışındaki cepheler yazılmalıdır. Paris Barış Konferansı 6. Paris Barış Konferansı hakkında verilen bilgiler okunduğunda İtalya'ya vaadedilen toprakların Yunanlılara verilmesi ile İtalya umduğunu bulamamıştır. Bu olay İtilaf Devletleri'nin aralarında anlaşmazlık yaşadığını da göstermektedir. Sömürgeciliğin yerini manda ve himayenin alması Wilson İlkelerine aykırı kararlar alındığını gösterir. Kararların hiç birinde Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterildiğine dair bir ifadeye ulaşılamaz.

5 İzmir'in İşgali Kuvay-i Milliye 9. Yunanistan'ın İzmir'i işgal ederken ileri sürdüğü gerekçe buradan tarihsel haklarının olduğunu ve bu bölgede Rum nüfusunun fazla olduğu iddialarıdır. 34. İşgalleri yavaşlatmak Kuvay-i Milliye Birlikleri?...?...?... Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler 23. Azınlıkların kurduğu zararlı cemiyetlerin temel amaçları bulundukları bölgelerde kendi devletlerini kurmaktır. Bu nedenle onların amaçları III. öncülde verilmiştir. Milli Varlığa Düşman Cemiyetler Şemada verilen Kuvay-i Milliye tablosuna Bölgesel amaçlı kuruldukları İşgallere karşı oluştukları Halk tarafından oluşturuldukları yazılır. Ancak bu birlikler düzenli askeri birlikler değildir. Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı ve Havza Genelgesi 4. "Atatürk'ün Tamim Telgraf ve Beyanemeleri" adlı eserden verilen soruya bakıldığında; Halkın yapılacak mücadeleye hazırlıklı olmasını sağlamak amaçlanmıştır. 26. Milli varlığa düşman cemiyetlerin genel özellikleri arasında İtilaf devletleri tarafından desteklendikleri Saltanat ve hilafet yanlısı oldukları vardır. Bu cemiyetlerin çalışmaları ülkede birlik ve beraberliğe zarar vermiştir. Ancak bu cemiyetler Milli Mücadeleyi desteklememiş, Milli Mücadele karşısında yer almışlardır. Amasya Genelgesi 0. Amasya Genelgesi hakkında verilen kutulardan Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Kararı milli mücadelenin amaç ve yöntemini belirtmektedir. Erzurum Kongresi Milli Cemiyetler 30. Haritada numaralandırılarak verilen I numaralı yere Trakya Paşaeli Cemiyeti II numaralı yere ise Kilikyalılar Cemiyeti yazılmalıdır. 9. Soruda verilen kutular incelendiğinde verilen kararlar Erzurum Kongresi kararlarıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; manda ve himaye kabul edilemez. Kararı ile Kuvayi Milliye'yi etkin milli iradeyi hakim kılma kararıdır. Bu kararlar Sivas Kongresi'nde aynen tekrar edilmiştir. Ancak Milli Meclis'in toplanma kararı Erzurumda alınmıştır.

6 İzmir'in İşgali Misak-ı Milli 23. Sivas Kongresi Yukarıda verilen Sivas Kongresi tablosuna, ulusal olduğu, manda ve himayenin kesin olarak reddedildiği yazılabilir. Bu kongrede bütün yararlı cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti olarak birleştirilmiştir. Ancak Milli Mücadelenin amaç ve yöntemi Sivas değil Amasya Genelgesi'nde alınmış bir karardır. Amasya Görüşmesi ve Temsil Heyeti 5. İstanbul Hükümeti ile Temsil Heyeti arasında yapılan Amasya Görüşmeleri'nin sonuçları arasında I, II ve III. numaralı öncüller yer almaktadır. IV. numaralı öncülde yer alan Milli Mücadelenin başarıyla sonuçlanması Kurtuluş Savaşı'nın sonunda gerçekleşecektir. 3. Misak-ı Milli kararlarından; Türklerin çoğunlukla olduğu yerler bölünmez bir bütündür Sınırlar Batı Trakya'nın durumu halk oylaması ile belirlenecektir Sınırlar Boğazlar dünya ticaretine ve ulaşımına açık olacaktır. Boğazlar Yabancılara her türlü ayrıcalıklar kaldırılacaktır. Kapitülasyonlar Son Osmanlı Mebusan Meclisi 7. Amasya Görüşmeleri sonrasında İstanbul Hükümeti'ninde kabul ettiği Mebusan Meclisi açılmış Misak-ı Milli kararları kabul edilmiştir. Ancak İtilaf Devletleri bu kararları kendi çıkarlarına aykırı bulmuş ve İstanbul'u işgal etmiştir. Böyleliklede ulusal irade yok sayılmıştır. Meclisin dağılması, halkın görüş ve düşüncelerine de saygı gösterilmemiştir. Büyük Millet Meclisi'nin Açılması Temsil Heyeti'nin Ankara'ya Gelmesi 7. Ankara'nın Milli Mücadele'nin merkezi seçilmesinin nedenleri arasında; Askeri ve siyasi yönden güvenli bir konumda olması; Ulaşım ve haberleşme imkânlarının elverişli olması, Batı Cephesi'ne yakın olması yer almaktadır. Ancak O dönemde Milli Mücadele'nin merkezi Ankara değil İstanbul'dur Nisan 920'de açılan I. TBMM'nin özelliklerine bakıldığında; "Yasama," yürütme ve yargı yetkileri TBMM'dedir. Bu yüzden güçler birliği ilkesi vardır. "Meclisin üzerinde hiç bir güç yoktur." maddesi ile kendisi haricinde bir otoriteyi kabul etmemiştir. Açılan TBMM'de millet egemenliği vurgusu yapılmıştır. Ancak bu TBMM'de Cumhuriyet yönetimi ilan edilmemiştir. Cumhuriyet 29 Ekim 923'te Kurtuluş Savaşı tamamlandıktan sonra ilan edilmiştir.

7 Meclise Karşı Çıkarılan İsyanlar Sevr Antlaşmasına Tepkiler Nisan 920'de Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi'ne karşı gerek İtilaf güçleri gerekse İstanbul Hükümeti çeşitli isyanlar başlatmıştır. Bu isyanlar Milli Mücadele için engel oluşturmaktadır. Çoğunluğu dış güçlerin kışkırtmaları sonucunda çıkmıştır. Ülke içerisinde huzursuzluğa neden olmuşlardır. Ancak çıkan bu isyanlara İstanbul Hükümeti tepki göstermemiş aksine isyanları desteklemiştir. 9. İstanbul Hükümeti'nin Sevr Antlaşmasını imzalaması karşısında TBMM Bu antlaşmayı imzalayanları Vatan haini kabul etmiştir. Buna göre TBMM İstanbul Hükümeti'nin kararını onaylamamıştır. Bu yüzden iki hükümet arasında uyuşmazlık vardır. Soruda verilen A, B ve D seçeneklerine ulaşılır. C seçeneğine ulaşılamaz. Hıyanet-i Vataniye Kanunu Nisan 920'de kabul edilen Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nun kabul edilme gerekçesi ülkede çıkan isyanlar karşısında asayiş ve düzeni sağlamak vardır. İstiklal Mahkemeleri 2. TBMM açıldıktan sonra Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nu çıkartması, İstiklal Mahkemeleri'ni kurması ve şeyhülislamın Milli Mücadele hakkındaki olumsuz fetvasına karşı Ankara Müftüsü tarafından karşı fetva yayımlatmasının gerekçesi Büyük Millet Meclisi'ne karşı çıkarılan isyanları durdurmak ve bastırmak yatmaktadır. Sevr Antlaşması 5. Kapitülasyonlardan müttefik devletler yararlanıcak Ekonomik Askerlik zorunlu hizmet olmayacak ve ordu 50 bin kişiyle sınırlı kalacak Askeri Karışıklık çıkması halinde Doğu Anadolu'da bulunan altı il işgal edilecek Siyasi Verilen öncüllerden I, II ve III'e ulaşılır.

8 - 3. ÜNİTE - Güney Cephesi'nde İşgallere Karşı Tepkiler Doğu Cephesi'ndeki Mücadeleler 6. Ermenilerle Mücadele edildi. XV. Kolordu komutanı Kazım Karabekir komutasında mücadele verildi. Kartın ön yüzü Kartın arka yüzü Soruda verilen kartın arka yüzündeki ifadelere bakıldığında ön yüzüne yazılacak cephe Doğu Cephesi'dir. Gümrü Antlaşması 0. Kutularda verilen bilgilere bakıldığında; I numaralı bilgi doğrudur. Kurtuluş Savaşı Doğu, Batı ve Güney olmak üzere 3 cephede gerçekleşmiştir. Doğu Cephesi'nde Osmanlıdan kalma düzenli ordu mücadele vermiştir. Bu ifade de doğrudur. Ancak tabloda yanlış işaretlenmiştir. Doğu Cephesi Gümrü Antlaşması'yla kapanmıştır. Bu ifadede doğrudur. Doğu Cephesi'nin komutanı Enver Paşa'dır ifadesi yanlıştır. Tabloda ise bu ifade doğru olarak işaretlenmiştir. 4. Maraşta Sütçü İmam'ın Urfa'da Ali Saip Bey'in Antep'te Şahin Bey'in mücadele etmesi Güney Cephesi'nde düzenli ordunun kurulamadığını Kuvay-i Milliye'nin mücadele verdiğini kanıtlamaktadır. Ankara Antlaşması 8. Şema, verilen şıklarla doldurulmak istendiğinde: Fransız heyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda Cephesi kapandı Fransızlar bu antlaşma ile TBMM yi Ankara Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Güney resmen tanımış oldu. Destanlaşan Direniş 6. Güney Cephesi nde Yunanistan ile savaşılmıştır. D Mondros Ateşkes Antlaşması ndan sonra İngilizler güney illerini işgal etmiştir. D Y. çıkış 2. çıkış Y İngilizler güneydeki illerden çekilince bu bölgeler Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. D Y 3. çıkış 4. çıkış Verilen bilgiler takip edildiğinde ilk kutudaki bilgi hatalıdır bu yüzden Y harfi takip edilmelidir. İkinci kutu doğru bilgidir. Bu yüzden doğru kutusuna gidilip 3. çıkış kutusuna ulaşılır. Kuvay-i Milliye Birliklerinin Özellikleri ve Düzenli Ordu'nun Kurulması 6. Soruda verilen bilgi okunduğunda; Düzensiz birliklerinin direnişin bu cephede yeterli olmadığı, yapılan Gediz Taarruzu'nun başarısızlıkla sonuçlandığını çıkarıyoruz. Ancak Batı Anadolu'nun tümü değil bir kısmı elden çıkarılmıştır. Birinci İnönü Zaferi 9. I. İnönü Savaşı'nın sonuçlarının yer aldığı soruda II. III ve IV. öncüllere ulaşılır. Ancak savaşın kazanılmasıyla Batı Cephesi kapanmamıştır. TBMM bu cephede 4 mücadele daha vericektir.

9 Londra Konferansı 4. TBMM ilk kez uluslararası bir konferansta hukuken tanınmıştır. D Y Türklerin barış yanlısı olduğu dünya kamuoyuna gösterilmiştir. İtilaf Devletleri Savaşı sona erdirmeyi teklif etmişlerdir. D Y. çıkış 2. çıkış D Y 3. çıkış 4. çıkış Verilen bilgiler takip edildiğinde ile kutudaki ifade doğrudur bu yüzden D yönüne ilerlenecektir ikinci kutudaki bilgi de doğrudur. Bu yüzden D yönünde ilerleyip. çıkışa ulaşılacaktır. I. İnönü Zaferinin Neden Olduğu Gelişmeler 9. I. İnönü Zaferi'nin ardından I, II ve IV. öncüller TBMM'nin uluslararası alanda kazanımlarıdır. Ancak II numaralı öncül bir başarı değil başarısızlıktır. TBMM tarafındanda kabul görmemiştir. II. İnönü Zaferi Kütahya ve Eskişehir Yenilgisi 24. Soruda verilen bilgi okunduğunda Türk ordusu Batı Cephesi'nde yaptığı tüm savaşları kazanmamış Kütahya ve Eskişehir Savaşı'nı kaybetmiştir. Savaşan devlet Yunanistan olmasına rağmen İtilaf devletleri bu cephede Yunanistan'ı desteklemişlerdir. Soruda verilen öncüllerden I. öncüle ulaşılamaz. II. ve III. numaralı öncüllere ulaşılır.

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR TEOG Sınav Sorusu-3 ANABİLİM Ödev Testi 3. Atatürk ün çocukluk yıllarını geçirdiği Selanik şehrinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, şehirde farklı

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya)

2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya) İNKILAP TARİHİ ÇALIŞMA KAĞIDI 1- M. Kemal in ilk görev yeri neresidir? ( Şam) 2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya) 3- M.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 05002000 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

2) Mustafa Kemal in babası Ali Rıza Bey,

2) Mustafa Kemal in babası Ali Rıza Bey, CEVAPLAR VE ÇÖZÜMLER 1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içerisinde yaşayan bu milletler, Fransız

Detaylı

BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI

BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI 2015-2016 BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI 4- TBMM hükümetinin ilk askeri ve siyasi başarısı A) Londra Konferansı B) Moskova antlaşması 1-) Arkadaşlar kongremizde yurt genelindeki

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir?

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? 1)Birinci İnönü Savaşının kazanılmasından sonra halkın TBMM ye ve düzenli orduya güveni artmıştır. Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? A)TBMM seçimlerinin yenilenmesine

Detaylı

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK L 1 S E..... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE...... ATATURKÇULUK KEMAL KARA Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.05.2006 tarih ve 233 sayılı karan ile 2006-2007 öğretim

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ 1919-1922 MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER Milli mücadele Hazırlık Dönemi Kronoloji 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı 28 Ocak 1919 Havza Genelgesi

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp... 1 2-Türk İnkılâbının Özellikleri... 2 3-Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... 2 B-İNKILÂPLA ALAKALI DİĞER KAVRAMLAR 1-İhtilâl... 4 2-Darbe...

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ KURTULUŞ SAVAŞI DOĞU VE GÜNEY CEPHESİ DOĞU CEPHESİ Ermeniler XIX. Yy`a kadar Osmanlı topraklarında huzur içinde yaşadılar, devletin çeşitli kademelerinde

Detaylı

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Ünite Konular 8. 20.yy Gelişmeleri ve Osmanlı Devleti'ne Etkileri Batı'ya Erken Açılan Kent Selanik Mustafa Kemal'in Eğitim ve Askerlik Hayatı Mustafa Kemal Liderlik Yolunda Mustafa Kemal'in Kişisel Özellikleri

Detaylı

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla.

ÇALIŞMA SORULARI. A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla. Adı - Soyadı: Sınıf: 8/ Ders: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇALIŞMA SORULARI Sevgili Öğrencimiz, A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla.

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ SORULARI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ SORULARI 1. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika'daki son topraklarını hangi anlaşma ile kaybetmiştir? a) Londra Antlaşması b) Uşi Antlaşması c) Bükreş Antlaşması d) İstanbul Antlaşması 4. Mustafa Kemal'in I. Dünya Savaşı'nda

Detaylı

Necati YALÇIN Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~

Necati YALÇIN Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~ Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~ www.necatiyalcin.com ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU Cepheden Cepheye Mustafa Kemal KAZANIM Örnek olaylardan yola çıkarak Atatürk ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla askerî

Detaylı

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8 1/11 ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor 1. Batıya Erken Açılan Kent Selanik 1.Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder. 2. Mustafa Kemal Okulda

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 I. BÖLÜM 19. YÜZYILDA OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ VE OSMANLI DEVLETİ NİN SON DÖNEMİNDEKİ DIŞ OLAYLAR

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 I. BÖLÜM 19. YÜZYILDA OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ VE OSMANLI DEVLETİ NİN SON DÖNEMİNDEKİ DIŞ OLAYLAR İÇİNDEKİLER Giriş... 1 I. BÖLÜM 19. YÜZYILDA OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ VE OSMANLI DEVLETİ NİN SON DÖNEMİNDEKİ DIŞ OLAYLAR I. 19. YÜZYILDA OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ... 21 Sanayileşen Avrupa Karşısında

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-04 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-04/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I Ön Koşul leri DERS BİLGİLERİ Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl Sorumluları

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Bir Kahraman Doğuyor

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde ATATÜRK Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanımdır. Doğup büyüdüğü Selanik, o dönemde önemli bir kültürel merkezdi. XIX. yüzyılın son çeyreğinde

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 2015 A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 8. SINIF 1. DÖNEM T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 13 ARALIK 2015 Saat:

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30 1. Erzurum da bir kongre düzenleyecektik. Kongreye Mustafa Kemal kendi çıkarlarının üstünde tutan askerlik görevinden istifa etti. makam ve

Detaylı

LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı

LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I HIST 101 Güz 2 0 0 2

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük 2015-2016 T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ Türkiye Büyük Millet Meclisi nin Açılması Meclis-i Mebusan ın dağıtılması üzerine, Parlamento nun Mustafa Kemal

Detaylı

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir.

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. 4/A 2.ÜNİTE SOSYAL BİLGİLER cevap anahta önemli bir sporumuzdur. Geleneksel ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir. öğeler geldi. Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın

Detaylı

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni T.C. ĠNKILAP TARĠHĠ VE ATATÜRKÇÜLÜK AÇIK UÇLU DENEME SINAVI (I. Dünya Savaşı ndan Erzurum Kongresi ne kadar) sosyalciniz.wordpress.com 1. Gelişen sanayimiz için hem bir hammadde kaynağı hem de uygun bir

Detaylı

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU 1. Buna göre İstanbul hükümetinin tutumuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) İşgallere karşı çıkılmıştır. B) Teslimiyetçi bir politika izlenmiştir. C) Bağımsızlığımızdan taviz verilmemiştir.

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2013/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2013/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-03 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-03/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I HIST 101 Güz 2 0 0 2

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI

4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI 4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2 Dersin Kodu: OATA204 3 Dersin Türü: ZORUNLU 4 Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği

Detaylı

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni T.C. ĠNKILAP TARĠHĠ VE ATATÜRKÇÜLÜK BĠR KAHRAMAN DOĞUYOR AÇIK UÇLU DEĞERLENDĠRME SINAVI sosyalciniz.wordpress.com 1. 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı

Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı Yetkisi (görevi): 9.Ordu müfettişi Görevi ; 1-Görev sahasında kalan bölgede Türklerle Rumlar arasındaki çatışmaları sona erdirmek. 2- Türklerin elindeki silahları toplamak

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I HIST 101 Güz 2 0 0 2

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I Ders No : 0020040023 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 15 ARALIK 2013 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 15 ARALIK 2013 Saat: 10.10 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 15 RLIK 2013 Saat: 10.10 T.C. İNKILP TRİHİ VE TTÜRKÇÜLÜK 1. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini geçirdiği Selanik, çeşitli din ve milliyetten oluşan nüfusuyla

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.ATATÜRK İLK.VE İNK.TAR.SEMİNERİ Ders No : 0310400249 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ 1. 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Osmanlı sınırları içinde yaşayan azınlıklar milliyetçilik akımının etkisiyle ayaklanarak

Detaylı

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI BİRİNCİ D NYA SAVAŞI KONUYA GİRİŞ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER VE BLOKLAŞMALAR BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ / Genel - Başlatan BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN GELİŞİMİ OSMANLI DEVLETİ NİN

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI ŞU AN UYGULANAN MÜFREDAT 1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR (6 Kazanım) 1. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GK. SEÇ. I: BİLGİ TOPLUMU VE TÜRKİYE Ders No : 0310250040 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi SÜRE VE ÖĞRENME ÇIKTILARI VE MATEMATİK 1 (0860120170-0860170080) lık Okul Eğitimi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi) Bu derste; Mesleğinde Matematik İle İlgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI...OKULU T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 8.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI...OKULU T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 8.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI...OKULU T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 8.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI SÜRE SÜRE: 8 DERS İ 1. ÜNİTE ÜNİTE ADI: Bir Kahraman Doğuyor EYLÜL 1.(17-23) UYANAN

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : EĞİTİM SOSYOLOJİSİ * Ders No : 0310340040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0020020021 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I. Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Teori (saat/hafta) AKTS. 1.YIL/ 1.yarıyıl Güz

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I. Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Teori (saat/hafta) AKTS. 1.YIL/ 1.yarıyıl Güz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 Atatürk ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır: ANABİLİM 500 SORU-1 KİTAPÇIĞI TEST-2 SORU-16 I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır. II.

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-almanya nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren bölgesi meselesi(fransa nın Sedan Savaşı nda

Detaylı

TEST 1. Yıl Sonu Tekrar. 6. Avrupa ülkeleri arasındaki çıkar çatışmaları, kendi aralarında bloklaşmalara neden oldu.

TEST 1. Yıl Sonu Tekrar. 6. Avrupa ülkeleri arasındaki çıkar çatışmaları, kendi aralarında bloklaşmalara neden oldu. TEST 1 Yıl Sonu Tekrar 1. Bir devletin başka milletleri, toplulukları, siyasi ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılmak istemesine genel olarak ne ad verilir? A) Sömürgecilik B) İnkılâpçılık C) Sanayi

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 1. Şemada Batıcılık, İslamcılık, Osmanlıcılık ve Türkçülük fikir akımları verilmiş. Bu fikir akımları Fransız İhtilali'nin de etkisiyle Osmanlı Devleti'nde yaşanan ayrılıkçı isyanlara engel olmak için

Detaylı

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR İKİNCİ WİLHELM İN DEĞİŞEN RUSYA POLİTİKASI 1890 Bismarck ın görevden alınması Rusya nıngüvence Antlaşması nın yenilenmesi talebinin reddedilmesi 1892 Rusya nın Fransa ile gizli

Detaylı

2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7

2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7 2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7 1. Çay da toplanılmıştı. Fevzi Çakmak saldırı planını açıklamıştır. İsmet Paşa saldırıya karşıdır. Yakup Şevki Paşa, milletin varını yoğunu zar gibi atmanın tarihçe

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Sonuna Kadar

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Sonuna Kadar 1- Manastır İdadisi yatılı bir okuldu. Askerî idadilerin kuruluş amacı harp okullarına öğrenci yetiştirmekti. Bu nedenle zor bir eğitim programları vardı. Mustafa Kemal, diğer idadilere göre daha üstün

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Ders No : 069030020 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (HIST 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I HIST 101 Güz 2 0 0 2

Detaylı

Aşağıdaki boşlukları uygun fiilimsi ekleriyle doldurunuz. HAYDİ BUL BAKALIM!... Örnek: Büyük şehirlerdeki oyun alanları giderek azalıyor. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz.

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR NotCopy Yayınlarının izni dahilinde paylaşılmıştır Başarılar dileriz 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. 2- Dil,

Detaylı

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 Orijinal Metin Özdamarlar 2013-2014 Merkezi Yazılıya Hazırlık Deneme Sınavı-8 Öğrencinin Adı ve Soyadı: Sınıfı ve Numarası: 8/ - 1. SEVR LOZAN Boğazlar Kapitülasyonlar

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER 1 1789 da gerçekleşen Fransız İhtilali ile hürriyet, eşitlik, adalet, milliyetçilik gibi akımlar yayılmış ve tüm dünyayı etkilemiştir. İmparatorluklar yıkılmış, meşruti yönetimler kurulmaya başlamıştır.

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ I.DÖNEM DERS NOTLARI 1.ÜNİTE : BİR KAHRAMAN DOĞUYOR. UYANAN AVRUPA ve SARSILAN OSMANLI (1. Ünite-1.

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ I.DÖNEM DERS NOTLARI 1.ÜNİTE : BİR KAHRAMAN DOĞUYOR. UYANAN AVRUPA ve SARSILAN OSMANLI (1. Ünite-1. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ I.DÖNEM DERS NOTLARI 1.ÜNİTE : BİR KAHRAMAN DOĞUYOR UYANAN AVRUPA ve SARSILAN OSMANLI (1. Ünite-1. Kazanım) AVRUPA DA YAŞANAN GELİŞMELER: 1- Dogmatik Düşünce:

Detaylı

Serap TARHAN, Aylin Gürlek

Serap TARHAN, Aylin Gürlek YAYIN KURULU Hazırlayanlar Serap TARHAN, Aylin Gürlek YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa Burak SANK & Ezgi Güler & Meltem

Detaylı

Teori (saat/hafta) Atatürk ün prensiplerini ve Türk İnkılâbının gerekçelerinin ana temasını vermek

Teori (saat/hafta) Atatürk ün prensiplerini ve Türk İnkılâbının gerekçelerinin ana temasını vermek Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı

Detaylı

I. Dünya savaşı ve nedenleri

I. Dünya savaşı ve nedenleri On5yirmi5.com I. Dünya savaşı ve nedenleri I. Dünya savaşı ve nedenleri nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 8/11/2017) NEDENLERİ ** Sanayi inkılabı sonucunda devletler arasında

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihî ve Atatürkçülük. Metin ÖZDAMARLAR. TEOG kapsamında 1111 soru. Toplamda 1275 soru. TEOG Soru Yapısına %100 Uygun

T.C. İnkılap Tarihî ve Atatürkçülük. Metin ÖZDAMARLAR. TEOG kapsamında 1111 soru. Toplamda 1275 soru. TEOG Soru Yapısına %100 Uygun Metin ÖZDAMARLAR T.C. İnkılap Tarihî ve Atatürkçülük TEOG kapsamında 1111 soru Toplamda 1275 soru TEOG Soru Yapısına %100 Uygun Gelebilecek Soru Kalıpları Kazanım ve Konulara Göre Sınıflandırma Copyright

Detaylı