7 Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN, Yrd. Doç. Dr. Nuray CANİKOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7 Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN, Yrd. Doç. Dr. Nuray CANİKOĞLU"

Transkript

1 DENEY NO SLİP DÖKÜM VE SIRLAMA DENEYİ 7 Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN, Yrd. Doç. Dr. Nuray CANİKOĞLU Arş. Gör. Derya KIRSEVER Tahmini süre Deney Aşamaları (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 0 ) Slip döküm ve seramik hammaddeleriyle ilgili teorik bilgi 30 3) Deney araç gereçleri ve deney düzeneğinin hazırlanması 10 4) Slip dökümün gerçekleştirilmesi ve uygun et kalınlığının 30 belirlenmesi 5) Kuru küçülme, pişme küçülmesi ve ağırlık kaybının 30 belirlenmesi 6) Sırlama hakkında teorik bilgi 30 7) Sır hazırlama 30 8) Kurutulmuş numunelerin sırlanması 10 9) Sırlanan numunelerin pişirilmesi TEORİK BİLGİLER 1.1. Geleneksel Seramik Malzemelerin Üretimi En genel anlamda seramik, inorganik maddelerin herhangi bir yöntem ile şekillendirilip pişirilmesi ile meydana gelen ürüne denir. Diğer bir tanımlamaya göre ise seramik, organik olmayan malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin, çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak, sertleştirilip dayanıklılık kazanmasına varacak kadar pişirilmesi ile elde edilen üründür. Geleneksel seramik malzemelerin üretim akım şeması Şekil 1 de verilmektedir. Şekilden de görüldüğü gibi özlü ve özsüz hammaddeler öğütülüp bir araya getirdikten sonra elek ve manyetik ayırıcılardan geçirilir. Böylece FeO li empüritelerin masseye kaçmaları önlenmiş olur. Filterpres havuz içerisindeki kil ile suyu birbirinden ayırır. Suda bulunan ve suda eriyen empüriteler suyla uzaklaştırılır. Buradan %5-30 su içeren bir kek elde edilir. Artık elde edilen keke şekil verilebilir. Elde edilen bu kekin üç yöntemle şekillendirme söz konusudur.

2 Döküm çamuru hazırlanır ya da elle şekil verilebilir. Döküm için çamur hazırlanırken tekrar filterprese yollanır ve eletrolit (akışkanlığı arttırmak ve böylece kil mineralini askıda tutmak için) ilave edilir. Presle şekillendirmede, çamur içinde hava kaldığından direkt olarak kullanılamaz. Ancak vakum ile hava alınarak tornaya gönderilir ve şekil verilir. Pres ile şekillendirmede sulu numunedeki suyun tamamen alınması gereklidir. Bunun için sprey kurutucu kullanılır ve daha sonra şekillendirme yapılır. Malzeme, ister döküm ile ister tornada isterse pres yöntemi ile şekillendirilsin mutlaka kurutulması (110 C) gereklidir. Daha sonra mukavemet kazandırmak için bisküvi pişirimine ( C) tabi tutulur. Ardından sır ve masse pişirimi (malzemeye göre C) yapılır. Sert (Özsüz) Hammaddeler [Kuvars, feldispat, mermer] Suda Açılabilen (Özlü) Hammaddeler [Kil, kaolen] Bilyalı Değirmenlerde Öğütme Tanklarda Su İle Açma Elek ve Manyetik Ayırıcı Elektrolit Karıştırma Havuzu ve Stok Presle Şekillendirme İçin Sprey Kurutucu Filter Press Makarna Press Kurutucu Presle Şekillendirme Döküm İçin Çamur Yaş Press Çamuru Filter Keklerinin Açma Havuzu ve Elektrolit İlavesi Burgulu Vakum Press Döküm Alçı İçinde Şekillendirme Torna İle Şekillendirme Kurutma Taşlama Sır Pişirimi ve Sinter Sırlama Rutuj Bisküvi Pişirimi ( C) Dekorlama Dekor Pişirimi (800 C) Kalite Kontrol ve Ambalaj Şekil 1. Geleneksel seramik malzemelerin üretim akım şeması

3 1.. Slip Döküm ile Şekillendirme Slip döküm seramiğe has bir kalıplama yöntemi olup çok uzun bir kullanım tarihine sahiptir. Slip döküm ile şekillendirme prosesinde, hazırlanan çamur, alçı kalıplara dökülür ve çamurdaki su, gözenekli alçı kalıp tarafından emilir. Slip dökümde çamur, seramik toz, sıvı (su veya organik) ve prosese yardımcı olacak katkılar bilyalı öğütücü veya bir başka karıştırıcıda karıştırılarak hazırlanır. Bu şekilde en yüksek oranda katı içeren ve yeterli akıcılığa sahip çamur hazırlanmış olur. Slip hazırlamada kullanılan tozun tane iriliği ve dağılımı önemli faktörler olduğundan iyi kontrol edilmesi ve aglomerasyonun olmaması istenir. Bunu sağlamak için slip birkaç saat süreli ultrasonik işlemden geçirilmeli, iyi bir asıltı elde edilmesi için uygun elektrolit ilavesi yapılmalıdır. Bu yöntem, basit bir yöntem olup esas olarak her boyut ve şekildeki parça üretimi için uygundur. Ancak, pişme esnasında çekme miktarı tipik olarak %5-30 mertebesinde olup; bu durum nihai ürünün boyut tahmininde güçlük yaratmaktadır. Slip döküm birkaç aşama gerektiren yavaş bir prosestir. Slip dökümü hızlandırmak için basınç uygulanabilir. Bu durum basınçlı slip döküm adını alır. Bu yöntemle şekillendirilen parçalar daha az su içerdiğinden kuruma küçülmeleri daha az olmakta döküm süresi ise 1- saatten 0 dakikaya kadar düşmektedir. İyi bir slip dökümün yapılabilmesi için döküm çamuru şu özelliklere sahip olmalıdır: Alçı kalıp içerisinde kolaylıkla yayılabilmesi için düşük viskoziteli olmalı, Katı maddeler çökmemeli, Dökümden sonra kalıptan kolayca çıkarılabilmeli, Çok hızlı ve çok yavaş olmayan bir et kalınlığı temin edilmeli, Döküm sonrası mukavemeti yüksek olmalı ve Kuru çekme az olmalıdır. Alçı kalıp suyu çok hızlı emer. Alçı kalıp içine doldurulan çamurun suyu kalıp yüzeyinden başlamak üzere kalıp tarafından hızlı bir şekilde çekilir. Aralarındaki su tabakasının azalmasıyla birbirlerine yaklaşan taneler arasındaki itme kuvvetleri tanelerin çekim kuvvetleri tarafından yenilerek etkisiz hale gelirler. Böylece partiküller üst üste birikmeye ve birbirlerine yapışmaya başlar. Zaman ilerledikçe üst üste biriken tanelerin sayısı artar ve kalıbın iç yüzeyinden itibaren bir katı sıvı arası geçiş tabakası oluşur bu tabakanın kalınlığı zaman geçtikse artar ve bu kalınlık alma hızı olarak bilinir. Bu hız, zaman geçtikçe azalır yani kalınlık önceleri hızla artarken sonraları ise yavaşlamaya başlar.

4 Belirli bir et kalınlığına ulaşıldığında kalıbın içinde hala sıvı durumda bulunan çamur boşaltılır ve dış şekli kalıbın içinin şeklini almış olan bir yarı mamul elde edilir. Bu yarı mamul incelendiğinde partiküller arası çok ince bir su tabakası olduğu görünür. İşte yarı mamulün rutubetinin büyük kısmı budur. İlk önce bu su tabakası kuruyunca partiküller mecburen birbirine yaklaşır ve çoğu noktada birbirine değmeye başlar. Partiküllerinin birbirine daha yaklaşması neticesi olarak ürün küçülmeye başlar buna, kuruma küçülmesi adı verilir. Bir diğer önemli olay yapıda su uzaklaştığında partiküllerin birbirleri üzerinde rahatça kayma kabiliyetleri kaybolur ve partiküller yapıştıkları yerden kolay ayrılmak istemezler. Böylece belirli bir yönde harekete zorlanan partiküller ya bu harekete direnirler (mukavemet kazanırlar) ya da diğer partiküllerden koparlar ve bir daha onlarla bağ oluşturmazlar. Çatlarlar ve kırılırlar. Bu durumda plastik özelliğini kaybederler. Ürün su kaybettikçe küçülür, mukavemet kazanır ve plastikliği azalır. Şekil de slip döküm prosesinin şematik gösterimi verilmiştir. Şekil. Slip döküm prosesinin şematik gösterimi Kalıplardan çıkartılan ürünlerin kesilecek, delinecek kısımlarında şablon kullanılmalı, işlem keskin aletlerle yapılmalıdır. Bu aletlerin ağız keskinliği sürekli kontrol edilmelidir. Kalıptan çıkan çatlak ürünleri zamanında müdahale ile kurtarmamız mümkündür. Tamir bölgeleri ıslak ve temiz bir süngerle iyice temizlenmeli pudra ve artıklardan arındırılmalı daha sonra tamir edilmelidir.

5 Rötuşları biten ürün kurutma kabinlerinde belli bir sıcaklıkta belirli bir süre kurutularak rutubeti her bölgede % nin altına indirilmelidir. Kurutma çıkışı ürünler kuru rötuş ve gazla yapılan çatlak kontrolünün ardından pişirme veya sırlanma işlemine geçilir. Slip döküm iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir: Boş Döküm Dolu Döküm Boş Döküm : Boş döküm yönteminde döküm çamuru alçı kalıba dökülür. Kalıp yüzeyinde belirli bir et kalınlığı oluştuktan sonra fazla çamur geri alınır. Çay demlikleri, sütlükler, şekerlikler, çorba kaseleri, vazo vb. gibi çukur mamuller açık döküm yöntemi ile üretilmektedir. Genellikle bu tür mamullerin kalıpları silindirik olarak yapılır. Önemli olan; döküm yapıldıktan sonra, işin kalıp içerisinden rahat çıkartılmasıdır. Bu nedenle bu tür kalıpların dizaynının yapılması çok önemlidir. Üretilecek işin biçimine göre döküm kalıpları; tek parçalı, iki parçalı veya çok parçalı olmaktadır. Dolu Döküm : Çamur dökümde eğer bir boşaltma işlemi yoksa ürün kalıbın içinden dolu olarak çıkar. Bu nadir olarak kullanılan bir tekniktir. Genellikle dökümler içi boş olacak şekilde yapılır. Bu dökümle şekillendirmede kullanılan en eski yöntem kapalı döküm yöntemidir. Burada yoğunlaştırılmış sıvı çamur alçı kalıp içine dökülür. Alçı kalıbın şeklini alıp tamamen sertleşinceye kadar bekletilir. Daha sonra kalıplar açılarak parça alınır. Slip Döküm Yolu ile Şekillendirmede Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar: Döküm yapılacak yeni kalıpların üzerindeki sabun tabakasının atılması, gözeneklerin açılması için su ile yıkanır. Eğer bu yapılmazsa kalıp verim vermez. Alçı kalıbın kuruma derecesi önem arz eder. Eğer kalıplar az kurutulmuş ise yarı mamul kalıptan çıktıktan sonra çöker, çok kurutulmuş ise çatlamalar meydana gelir. Alçı kalıbın bünyesinin aynı yoğunlukta ve homojen olması gerekir. Kalıpların pimlerinin tam çakışmasına, parçaları birleştiren yüzeyler arasında boşluğun olmamasına dikkat edilmelidir. Alçı kalıplar döküme hazırlanırken yüzeylerine pudra ve çamurlu sünger sürülür. Pudra yağlayıcılık görevi yaparak yarı mamulün kalıba yapışmasını engeller ve kalıbın çekimini azaltır. Çamurlu sünger ise kalıbın yarı mamulü çatlattığı yerlere sürülür. Kalıplar çamur kaçırmayacak kadar sıkılmalıdır. Çok fazla sıkılırsa kırılır. Az sıkılıp çamur kaçırması da rötuş firesine neden olur.

6 Kalıp doldurma hızına dikkat edilmesi gerekir. Doldurma hızı yüksek olursa kalıbın üst bölgelerinde hava boşlukları kalır, kalıp birleşim bölgelerinden çamur kaçırır, döküm hızı düşük olursa çamur dolum izleri ve farklı et kalınlıkları meydana gelir. Kalıplar çamuru emdikçe çamur seviyesinde azalma olacaktır. Eksilen çamurun yerine sürekli çamur takviyesi yapılmalıdır. Bu yapılmazsa çift taraflı emilmenin gerçekleştiği iki bölge arasında boşluklar kalır bu da pişme esnasında çatlamalara neden olur. Tek taraflı kalınlık alan bölgelerde ise şekil bozukluklarına ve farklı kalınlıklara neden olur. Kalıptan mamul alma süresi, sertlik ve yumuşaklık açısından önemlidir. Sertlik rötuş esnasında kırılma ve ufalanmalara, yumuşaklık ise çökmelere neden olur. Kalıp açılmasıyla kesilen parçalar, açılan delikler için kullanılan aparatların ağzının keskin olması gerekir. Mamulde montaj olacak parçalar var ise montaj işlemi bulamaç çamurla yapıştırılarak yapılır. Yapışma yerlerinin çentiklenmesi sırasında mamulün deforme olmamasına özen gösterilmelidir. Yine yapıştırma yapılırken, yapıştırılan parçaya deforme olmayacak şekilde baskı uygulanmalıdır. Kalıplardan çıkan ürünlerdeki çatlaklar zamanında tamir edilirse kurtarılabilir. Rötuşu biten mamullerde çatlamaların olmaması için, mamul dikkatli bir şekilde kaldırılıp yerlerine konulmalıdır. Yüksek basınçlı dökümde ürünler kalıptan çıkartılırken kalıplardaki suyun tekrar ürüne geçmemesi için hızlı olunmalıdır Sırlama Sır ve emaye camların özel grubunu oluşturan malzemelerdir. Seramikte sır olarak adlandırılan madde, seramik çamurunu ince bir tabaka şeklinde kaplayarak onun üzerine eriyen cam veya camsı oluşumdur. Seramik sır olarak adlandırdığımız bu camların erime noktaları daima üzerine çekildiği çamurdan daha düşüktür. Sırlar seramik bünyeye, emayede metallere koruyucu kaplama olarak uygulanır. Sır, seramik bünyeye şu amaçlarla uygulanır: Seramik bünyeyi asidik ve alkali ortama dayanıklı kılmak, Gözenekli yapıda olan seramik bünyeye düzgün bir yüzey vermek, onu geçirgensiz kılmak ve bünyede mikroorganizma gelişimine engel olmak ve Bünyeye mukavemet sağlamak ve ona dekoratif görüntü vermek.

7 Bu amaçlarla bünyeye 0.5 mm kalınlığında uygulanır. Sır bir tür cam olduğu için bileşimi oluşturan metal oksitler 3 grupta toplanır: 1) Cam yapıcı oksitler : Sır bünyesinde temel cam yapıcı oksit SiO'dir. Ayrıca BO3 sır bileşiminde çok sık kullanılan bir oksittir. ) Cam ağını modifiye eden oksitler : Bu oksitler ikiye ayrılır: (a) Kendi tek başına ağ yapamayan ancak tetrahedra ağ yapısında Si atomunun yerine geçebilen oksitlerdir. Bu oksitler içinde sırda en çok AlO3 önemlidir. (b) Ağ yapısının boşluklarında yer alan ve katyon-anyon ağ yapısını bozarak camın fiziksel özelliklerini etkileyen alkali, toprak alkali ve diğer bazik oksitlerdir (NaO, KO, LiO, CaO, MgO, PbO vb). 3) Renklendirici oksitler Seramik sırların sınıflandırılması Bileşimlerinin çok çeşitli olması nedeniyle sırları belli bir kurala göre sınıflandırmak mümkün değildir. Bu nedenle sırlar çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. A) Sırın uygulandığı bünyeye göre sınıflandırılması Majolica sırlar ( Majolica, yalnız düşük sıcaklıkta pişen sır anlamına gelir) Toprak eşya sırı Sıhhı tesisat sırı B) Sırların bileşimine göre sınıflandırılması Kurşunlu sırlar: Borsuz sırlar Basit kurşunlu sırlar Karışık kurşunlu sırlar Borlu sırlar Kurşunsuz sırlar: Borlu sırlar Borsuz sırlar Bol alkalili sırlar Düşük alkalili sırlar C) Sırların üretim şartlarına göre sınıflandırılması Ham sırlar Sırçalı sırlar Tuz sırlar

8 D) Sırın yüzey özelliklerine göre sınıflandırılması Mat sırlar Yarı mat sırlar Düzgün parlak sırlar Yarı parlak sırlar Opak sırlar (Işığı geçirmeyen) Kristal sırlar E) Oluşum sıcaklıklarına göre sırların sınıflandırılması Majolica sırları ( C) Toprak eşya sırları ( C) Sıhhı tesisat sırları ( C) Porselen sır (< 1300 C) Sır yapımında kullanılan hammaddeler Sır bileşiminde kullanılan hammaddelerin tümü bünyelerinde sıra renk verici oksitler içermemelidir. Özellikle tabii hammaddelerde bulunan FeO3 miktarı mümkün olduğu kadar minimum olmalıdır. Sırda kullanılan oksitleri dört ana grupta toplayabiliriz: Bazik oksitleri veren hammaddeler Amfoterik oksit veren hammaddeler Asidik oksitleri veren hammaddeler Diğer oksitler 1. Bazik Oksitleri Veren Hammaddeler Boraks (Kristal Sulu) NaB4O7. 10H O NaO. BO3 Boraks (Kristal Susuz) Na B4O7 Na O. BO3 NaO Soda (Kristal Sulu) Na CO3.10HO Na O Soda (Kristal Susuz) Na CO3 Na O Albit (Na-Feldispat) Na O.Al O3.6SiO Potasyum Karbonat K CO3 K O KO Potasyum Nitrat KNO3 KO Ortoklas (K-Feldispat) K O.Al O3.6SiO

9 Petalit Li O.Al O3.8SiO LiO Spodumen Li O.Al O3.4SiO Lityum Karbonat LiCO3 LiO Mermer (Kireçtaşı) CaCO 3 CaO CaO Wollostanit CaO.SiO Dolomit CaCO 3.MgCO 3 MgO Magnezit MgCO 3 MgO Talk Dolomit 3MgO.4SiO.H O CaO. MgO CaCO 3.MgCO 3 CaO. MgO BaO Baryum Karbonat BaCO 3 BaO Litraj PbO PbO Kırmızı Kurşun Pb3O4 3PbO Beyaz Kurşun PbCO.Pb(OH) 3 3PbO Sodyum ve Potasyum Oksit (NaO, KO) : Alkaliler olarak adlandırılan NaO ve KO bazik oksitlerden olup, sırlarda eritici olarak büyük rol oynarlar. PbO e karşı en büyük avantajları renksiz ve zehirsiz olmalarıdır. Ancak alkaliler yüksek genleşme katsayılarına sahip olmaları nedeniyle sırlarda çatlama hatasına yol açabilirler. Alkaliler içinde NaO, bu hataya KO'ten daha fazla yol açar. Alkalili sırlar düşük vizkoziteli akışkan sırlardır. Alkalili sırlarda düşük olan viskoziteyi yükseltmek için AlO3, ZnO ve BaO gibi oksitler sıra ile ilave edilirler. Kurşun Oksit (PbO) : Sırlarda çok kullanılan oksitlerden biri olan PbO'in erime noktası 880 C dır. Silikat karışımlarının içinde çok iyi bir eriticilik görevi yapan PbO, renk veren oksitler için iyi bir çözücüdür. Kurşun bileşiklerinin çoğu zehirlidir. Gıda maddeleri için üretilen seramiklerin sırlarında PbO kullanılacak ise gerekli olan PbO hiçbir zaman mürdesenk (PbO) veya kurşun karbonattan (PbCO3) ten alınmamalıdır. Bunların yerine, kurşun oksidin genellikle SiO ile bağlı olarak sırçalaştırıldığı ve zehirsiz olan kurşunlu sırçalar kullanılmalıdır. Kalsiyum Oksit (CaO) : Sırlarda CaO ilavesi için CaCO3 yapısındaki mermer, tebeşir ve kireçtaşından yararlanılır. Katkı çamurundaki CaO, üzerindeki sır ile kolaylıkla reaksiyona girerek, sırdaki SiO aracılığı ile bir ara tabaka oluşturur. Bu ara tabaka, sır ve çamur arasındaki gerilimleri belirli ölçüde önleyerek sırın çatlamasını önler. CaO sır içinde diğer oksitlerle reaksiyona girerek cam oluşumuna yardımcı olur. Özellikle BO3 ile birleşmesi sonucu sert sırlar ortaya çıkar. Magnezyum Oksit (MgO) : Az katılması halinde sıra parlaklık veren MgO' in miktarı arttıkça sır giderek matlaşır. Düşük genleşme katsayısı nedeniyle sır çatlağını önlemede yararlı olur.

10 Baryum Oksit (BaO) : Az oranda yapılan BaO katkısı sıra parlaklık, oranın artması ise matlık verir. BaCO3 alınan BaO zehirli olduğundan açık yaralarda tehlikelidir. BaO katkısı sırların sertleştirmesine karşın, kimyasal dayanıklılığı azdır. Lityum Oksit (LiO) : LiO li sırlarda genleşme katsayısı NaO ve KO içeren alkalili sırlara göre daha düşüktür. Yine aynı alkalilere oranla LiO li sırlarda, parlaklık daha fazla olup asitle karşı direnç daha yüksektir. Lityum bileşiklerinin en büyük dezavantajı fiyatlarının oldukça yüksek olmasıdır.. Amfoterik Oksit Veren Hammaddeler: AlO3 Albit (Na-Feldispat) NaO.AlO3.6SiO Ortoklas (K-feldispat) KO.AlO3.6SiO Kaolen AlO3.SiO. HO Aluminyum Oksit (AlO3) : AlO3 tin tek başına erime noktası 050 C dolayında olup sırlarda erime noktasında belirgin bir şekilde yükseltir. SiO ile uygun bir ortamda reaksiyona girdiği zaman, sırın matlaşmasını, bor tülünün oluşmasını ve kristal ayrışmalarını engeller. AlO3 sıra kaolen ve kilden sokulduğu zaman, sırın ham veya bisküvi pişirimi yapılmış çamur üzerinde yapılmış çamur üzerine çok iyi tutulmasını sağlar. 3. Asidik Oksit Veren Hammaddeler: Boraks (Kristal Sulu) Na B4O7.10HO Na O.BO3 Boraks (Kristal Susuz) Na B4O7 Na O.BO3 BO3 Çinkoborat ZnO.B O3 Üleksit Na O.CaO.5B O3.16HO Kolemanit CaO.3B O3.3H O Kalsiyumborat CaO.B O3.6H O Borik Asit O.3H O B 3 Albit (Na-Feldispat) NaO.AlO3.6SiO SiO Ortoklas (K-feldispat) KO.AlO3.6SiO Kaolen AlO3.SiO. HO Kuvar, Flint SiO Bor Oksit (BO3) : BO3, sırların erime sıcaklıklarını kolaylıkla düşüren en uygun oksitlerden biridir. Ancak sırda fazla oranda kullanıldığı zaman beyaz örtücülük ortaya çıkar. Bu örtücülük sırda ZnO ve CaO'in bulunması ile birlikte bor tülü olarak bilinen bir beyazlığa sahiptir. Sır çatlaklarının giderilmesi için sıra az miktarda BO3 katkısı olumlu, %1'den fazlası olumsuz etki

11 yapar. Yapıların BO3 ve CaO birlikte bulunan sırlar çizilmeye karşı dirençli, parlak yüzeyli ve geniş bir erime intervaline sahiptirler. Silisyum Dioksit (SiO) : Sırlarda cam oluşturucu olarak tanımlanan silisyum dioksit bu görevini ancak bazik oksitlere uygun oranlarda reaksiyona girdiği zaman yapar. Sırın kimyasal maddelere karşı dirençli olması SiO in belirli bir oranda yükselmesi ile sağlanır. 4. Diğer Oksitler ve Renk Vericiler Çinko Oksit (ZnO) : 1100 C'ın altında sırda mol arasında bulunması parlaklığı arttırıcı rol oynar dan başlayarak artan mol oranlarındaki katkılar ise matlaştırıcı ve erimeyi geciktirici etki yapar. Sırın sünekliğini arttıran ZnO düşük genleşme katsayısı nedeni ile sırlarda çatlağı önleyici rol oynar. Bakır Oksit (CuO/CuO) : Sırın bileşimine bağlı olarak mavi ve yeşil renk tonlarını verir. Demir Oksit (FeO/FeO3/Fe3O4) : Katkı oranlarına göre sarı, kahverengi, şarap kırmızısı renkleri verir. Ayrıca indirgeyici atmosferde gri-mavi ve koyu gri renk tonları da elde edilebilir. Kobalt Oksit (CoO, CoO3, Co3O4): Açık maviden laciverte kadar tüm renk tonlarını verebilir. Krom Oksit (CrO3) : Normal koşullarda yüksek sıcaklıkta yeşil renk verir. Düşük sıcaklıklarda bol kurşunlu bazik sırlarda krom kırmızısı elde edilir. Mangan Oksit (MnO) : Kahverengi, mor ve siyah renklerinin eldesin de kullanılır. Nikel Oksit (NiO/NiO3) : Pembeden yosun yeşiline ve maviye kadar değişik renkler elde edilebilir. Kalay Oksit (SnO) : Saydam sırı tamamen beyaz örtmek için %5-10 kalay oksit katkısı kullanılır. Zirkonyum Oksit (ZrO) : kalay oksit pahalı olduğu için onun yerine beyaz örtücü olarak kullanılır. Antimuan Oksit (SbO3/Sb3O5) : Kurşunsuz sırlarda beyaz örtücülük yapan antimuan oksit bol kurşunlu sırlarda Napoli sarısı denilen parlak sarı rengi verir. Titanyum Oksit (TiO) : Demir içermeyen saf titan oksit kurşunsuz sırlarda beyaz, kurşunlu sırlarda ise sarı rengi verir. Molibden Oksit (MoO/MoO3) : Tek başına oksitleyici pişirimlerde renk vermez. Uranyum Oksit (UO/UO3) : C arasındaki sıcaklıklarda kırmızı rengi verir. Çok pahalı olmasına karşın çok sık kullanılan bir oksittir. Arsenik Oksit (AsO3/AsO5) : Seramik ve emaye sırlarında örtücü özelliği nedeniyle çok az da olsa kullanılmaktadır. Fakat zehirli olduğu için pek çok ülkede kullanımı yasaktır.

12 Berilyum Oksit (BeO) : Genel olarak matlaştırıcı etkiye sahiptir ve normal koşullarda renk vermez. Ancak berilyum oksitli sırlar redüksiyonlu pişirimlerde koyu maviden açık mora kadar değişen renkler verebilir. Vanadyum Oksit (VO3/VO5) : Kurşunsuz sırlarda az oranda katılan VO5 yeşil-beyaz örtücülük yapar. Katkı oranı arttıkça renk gri-yeşilden kahverengiye kadar değişen renk tonları gösterir Sırın seramik bünyeye tatbiki Sır seramik bünyeye şu yöntemlerle tatbik edilir: 1. Sulu sırlama. Kuru sırlama 3. Fırında sırlama 1. Sulu Sırlama Seger formülünden hesaplanan suda erimeyen ve gerekirse frit, seramik değirmenlerde seramik bilya kullanılarak öğütülür ve sulu sır süspansiyonu hazırlanır. Sır süspansiyonunda şu hususlara dikkat edilmelidir: 1. Öğütme sonrası sırın tane iriliği 100µm un altında olmalıdır. Ayrıca sırın tane boyutunun %60 ı <60 µm olmalıdır.. Sır süspansiyonu içindeki katı maddelerin yavaş çökme eğilimi göstermesi gerekmektedir. Bunun içinde süspansiyona kaolen ve plastik kil katılır. 3. Seramik bünye yüzeyinde kalın sır kalmaması için süspansiyonun viskozitesi düşük olmalıdır. 4. Seramik yüzeyini kaplayan sırın düşük kuruma küçülmesi göstermesi ve kuru sır tabakasının yeterli mukavemet göstermesi gerekir. 5. Süspansiyonun özelliği zamanla değişmemelidir. Sulu sır süspansiyonunun seramik bünyeye uygulanması: 1. Daldırma ile sırlama : Bisküvi masseye ( C) uygulanır. Küçük süs eşyaları elle veya otomatik olarak sırlanırlar.

13 . Akıtma ile sırlama : Düzgün yüzeyli seramikler kan sır altından geçirilirler. Yer karosu ve fayanslar bu şekilde sırlanırlar. 3. Püskürtme ile sırlama : Sır hava tabancası ile elle veya otomatik olarak seramik malzeme yüzeyine tatbik edilir. 4. Elektrostatik sırlama : Seramik sanayii için yeni bir yöntem olup malzeme elektrik ve manyetik alanlı bir kabin içinden geçirilir. Ortama püskürtülen sır manyetik alan altında seramik bünyeye yapışır.. Kuru Sırlama: Az kullanılan bir yöntemdir. Genellikle emaye endüstrisinde kullanılan bir yöntem olup düz seramik eşya üzerine sır pudralanarak uygulanır. Yüzeyden toz sırın uçmaması gerekir. 3. Fırında Sırlama (Buhar Sırlaması veya Tuz Sırlaması): Genellikle seramik atık su borularının dış yüzeylerine uygulanır. Fırın brülör sistemi kanalıyla fırın atmosferine tuz çözeltisi püskürtülür; o NaCl H O HCl Na O ( C) olarak ayrışır ve NaO seramik bünyedeki AlO3.SiO ile reaksiyona girerek sır oluştururlar. Oluşan sır kalınlığı 0.1mm dir Sırlı bünyenin pişirilmesi Sırlı bünyenin pişirilmesinde iki olay meydana gelmektedir: 1. Bisküvi durumundaki masse sinterlenir.. Sır hammaddesi birbirleri ile reaksiyona girerek cam fazı oluştururlar. Reaksiyonlar sırasında oluşan gazlar cam fazı içinden çıkarlar. Olgunlaşma sıcaklığında sır bünye üzerinde yayılır ve bünye ile reaksiyona girerek bünyeyi tutacak yapıda bir ara yüzey oluştururlar Sır hataları a. Sır Toplanması Hatası b. Sır Çatlaması c. Sır Soyulması

14 d. Krater e. İğne Başı Delikleri f. Sır Akması g. İnce veya Kalın Sırlama h. Yüzey Parlaklığının Bozulması i. Sır Kaynaması j. Renkli Lekeler. DENEYİN YAPILIŞI Kullanılan Cihazlar : Hassas terazi, bilyalı değirmen, etüv, sinter fırını. Kullanılan araç ve gereçler : Beher, kumpas, karıştırma kabı, alçı kalıp (%65 alçı tozu+%35 su). Kullanılan Hammaddeler : Slip Çamuru : % 30 Kaolen, % 8 Feldispat (Ortoklas ve Albit), % 38 Kil (8 tip farklı kil Kil), % 4 Silis kumu. Bu karışıma ilaveten % 3 su, % 1. Elektrolit (Bunun %1 i Sodyum Silikat ve %0. Sodyum karbonat). Çamur viskozitesi: 35 sn., Çamur konsantrasyonu: 1780 gr/lt. Sır : Ortoklas, kaolen, kuvars, kalsit ve ZnO. Deneyin Yapılışı : 1) Slip döküm ) Kurutma ve sinterleme 3) Sırlama 4) Kurutma ve sır pişirimi 3. İSTENENLER i. Meydana gelebilecek döküm hataları nelerdir ve nasıl önlenebilir? Kısaca bilgi veriniz. ii. Viskozite ve tiksotropi nedir? Nasıl belirlenir? Slip döküm için bu ifadelerin önemini belirtiniz. NOT: Hazırlanan deney raporu max. 4 sayfayı geçmemeli ve kullanılan referanslar mutlaka belirtilmeli.

10. SERAMİK SIRLAR Giriş

10. SERAMİK SIRLAR Giriş SAÜ. MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZ. MÜH. BÖL., SERAMİK MALZEMELER, 201516 GÜZ YARIYILI 10. SERAMİK SIRLAR 10.1. Giriş Sır ve emaye camların özel grubunu oluşturan malzemelerdir. Seramikte sır olarak adlandırılan

Detaylı

Toprak / Ateş / Sır. Katalog Teknik Veriler / Analizler. www.cinikop.com.tr

Toprak / Ateş / Sır. Katalog Teknik Veriler / Analizler. www.cinikop.com.tr Toprak / Ateş / Sır www.cinikop.com.tr Katalog Teknik Veriler / Analizler Masse Sır Boya Malzeme Bentonit Ercan Cam Mozaik Madencilik Tar. ve Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. Çinikop Hakkında 5 yılında 4. m

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

1)Anorganik özsüz hammaddeler:

1)Anorganik özsüz hammaddeler: 2- Özsüz Seramik Hammaddeler: Seramik çamurlarında özsüzleştirici olarak kullanılan maddeler. 1- Anorganik Özsüz Hammaddeler 2- Organik katkı maddeleri 1)Anorganik özsüz hammaddeler: Genelde çamurun kuru

Detaylı

Eczacıbaşı Topluluğu

Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu toplam 41 kuruluşu, 12.115 çalışanı ve 2013 sonu itibariyle 6,7 milyar TL cirosu ile Türkiye nin önde gelen sanayi toplulukları arasında yer almaktadır. Eczacıbaşı

Detaylı

Seramik hammaddeleri iki başlık altında toplayabiliriz; 4.1. Doğal seramik hammaddeler

Seramik hammaddeleri iki başlık altında toplayabiliriz; 4.1. Doğal seramik hammaddeler 4. SERAMİK HAMMADDELER Seramik hammaddeleri iki başlık altında toplayabiliriz; 4.1. Doğal seramik hammaddeler Doğal seramik hammaddeler özlü ve özsüz seramik hammaddeler olarak ikiye ayrılır: 1) Özlü seramik

Detaylı

TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Afyon Kocatepe Üniversitesi Özel Sayı Afyon Kocatepe University FEN BİLİMLERİ DERGİSİ 251-256 JOURNAL OF SCIENCE TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi

Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi Atilla Evcin a *, Mürüvvet Bıyık a, Abdullah Küçük a ÖZET a Afyon Kocatepe Üniversitesi,

Detaylı

1.2.1.1. Kaba ve İnce Seramikler: Bunlar aralarında gözenekli ve gözeneksiz ürünler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

1.2.1.1. Kaba ve İnce Seramikler: Bunlar aralarında gözenekli ve gözeneksiz ürünler olmak üzere ikiye ayrılırlar. 1. SERAMİKLER 1.1.Tanım: En genel anlamda seramik, anorganik maddelerin herhangi bir usul ile şekillendirilip pişirilmesi ile meydana gelen ürüne denir. Diğer bir tanımlamaya göre ise seramik, organik

Detaylı

ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : 14 kız- 14 erkek öğrenci / Gelir Durumları Orta

ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : 14 kız- 14 erkek öğrenci / Gelir Durumları Orta DERSİN ADI KONU : Seramik ve Cam Tasarımı : Sır Hazırlama ve Uygulama ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : 14 kız- 14 erkek öğrenci / Gelir Durumları Orta İÇERİK : Bu ders planı, seramik bünyenin sırlanması için temel

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545

YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545 YAPISAL SERAMİK MALZEME TEKNOLOJİSİ 1 MTM 545 İleri teknolojik seramiklere giriş ve sınıflandırılması 1 Yrd. Doç. Dr. Nuray Canikoğlu DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ SAYISI KATKI PAYI Ara Sınav 1 40

Detaylı

Seramik malzemelerin şekillendirilmesi

Seramik malzemelerin şekillendirilmesi Seramik malzemelerin şekillendirilmesi Şekillendirmede kullanılan yöntemler Kuru şekillendirme Kuru presleme Soğuk izostatik presleme [CIP (Cold Isostatic Pressing)] Sıcak izostatik presleme [HIP (Hot

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır.

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır. Bilinen en eski bağlayıcılardan birisi olan kireç, eski Babil, Mısır, Finikeliler, Hitit ve Persler tarafından hava kireci olarak yapıda kullanılmıştır. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ-4-2016 DOĞAL TAŞLAR,KİLLER,SERAMİKLER Doğal Taşlar Doğal taş çeşitleri Oluşum Şekillerine göre Magmatik (Kökeni mağma olan kayaçlardır) Sedimanter ( Sedimanter kayalar kum, çakıl

Detaylı

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Ç.Ü. Müh. Mim. Fak. Maden Müh. Bölümü e-posta: zenkilic@cu.edu.tr PCC (ÇKK) NEDİR? PCC (Precipitated Calcium Carbonate), çöktürülmüş

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir. Seramik grubuna oksitler, nitrürler,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Renk Veren Oksitlerle Geliştirilen Stoneware Sır Araştırmaları *

Renk Veren Oksitlerle Geliştirilen Stoneware Sır Araştırmaları * Y E Dİ : S A N A T, T A S A R I M V E Bİ L İ M D E R Gİ S İ Y E Dİ : S A N A T, T A S A R I M V E Bİ L İ M D E R Gİ S İ YAZ 2015, SAYI 14: 135-142 SUMMER 2015, ISSUE 14: 135-142 Renk Veren Oksitlerle Geliştirilen

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

SERAMİK ÇAMUR HAZIRLAMA ve ALÇI KALIPLARA DÖKÜM DENEY FÖYÜ

SERAMİK ÇAMUR HAZIRLAMA ve ALÇI KALIPLARA DÖKÜM DENEY FÖYÜ T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME ÜRETİM ve KARAKTERİZASYON LABORATUVARI DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI SERAMİK ÇAMUR HAZIRLAMA ve ALÇI KALIPLARA

Detaylı

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları Alüminyum Alkoksit ve Alümina Üretimi Alüminyum metalinin alkolle reaksiyonu sonucu alkoksit oluşturulması ve bundan elde edilecek jelinde öğütülüp kalsine edildikten sonra alüminaya dönüşmesi beklenmektedir.

Detaylı

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Inside, iç yüzeylerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş,kolay uygulanabilir hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Inside kaplama, özellikle yüksek bir

Detaylı

Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi

Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 28 (2), 51-55, 2016 28 (2), 51-55, 2016 Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi Hülya KAFTELEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇAMUR

TEKNİK ŞARTNAME ÇAMUR TEKNİK ŞARTNAME ÇAMUR ESC-3 SIVI DÖKÜM ÇAMURU: -900 C bisküvi pişirimi 1180 C Sır pişirimi şeklindedir. Yüksek derece sır kullanımı için uygun - Bisküvi pişirimi için 1200 C - Sıvı halde MİKTAR: 125KG

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SERAMİK ANASANAT DALI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SERAMİK ANASANAT DALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SERAMİK ANASANAT DALI BAZALT TÜFÜ KULLANILARAK YAPILAN FİRİTLERİN ENDÜSTRİYEL VE SANATSAL SIRLARDA KULLANIMI, FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ

BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ ÖZEL BOR KİMYASALLARI TOPLANTISI 06 Ağustos 2003 ETİ HOLDİNG A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ Bor mineral ve ürünleri,

Detaylı

SERAMĠK, CAM VE ÇĠNĠCĠLĠK PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

SERAMĠK, CAM VE ÇĠNĠCĠLĠK PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ T.C OSMANĠYE KORKUT ATA ÜNĠVERSĠTESĠ OSMANĠYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ El Sanatları Bölümü I. GÜZ YARIYILI SERAMĠK, CAM VE ÇĠNĠCĠLĠK PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ (Teori +Uygulama ) SER 153 Kimya- I (2+0)

Detaylı

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir.

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. Yüzeydeki molekül için durum farklıdır Her yönde çekilmediklerinden

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Orjinal Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin

Detaylı

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ Melike YILDIRIM, Berkay İLYAS Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kurupelit / Samsun mellike_yldrm@hotmail.com, berkayilyas@gmail.com Bu

Detaylı

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI PERVİN DAĞ 03 04 2009 İçerik Türkiye de enerji tüketimi Enerji esaslı CO 2 emisyonu Türkiye

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

KRAKLE VE TOPLANMALI SIRLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

KRAKLE VE TOPLANMALI SIRLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA T. C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ SERAMİK ANASANAT DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ KRAKLE VE TOPLANMALI SIRLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HAZIRLAYAN Zeynep TAŞKIN DANIŞMAN Prof. Lale ANDİÇ İzmir-2009

Detaylı

ALÇI ALÇI Tabiatta bazen anhidrit (susuz kalsiyum sülfat) bazen de jips (%21 kadar su taşıyan kalsiyum sülfat) minerali olarak karşımıza çıkan alçıtaşı en fazla ihmal edilen hammadde kaynaklarımızdandır.

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ * Cam, ham maddesi silisli kum olan en eski ambalaj maddesidir. * İçine konulan ürün görülebildiğinden ve sağlıklı

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3252 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı sistemlere

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır.

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. Sayfa 1/6 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Outside kaplama kötü hava şartlarına ve çevresel etkilere

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

SERAMIK VE CAM TEKNOLOJISI PANO ŞEKILLENDIRME BURCU ASLI ÖZKAN

SERAMIK VE CAM TEKNOLOJISI PANO ŞEKILLENDIRME BURCU ASLI ÖZKAN SERAMIK VE CAM TEKNOLOJISI PANO ŞEKILLENDIRME BURCU ASLI ÖZKAN Seramik Organik olmayan malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin çeşitli yöntemlerle şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak sertleşip

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016 İYON DEĞİŞİMİ DENEYİN AMACI: Sert bir suyun katyon değiştirici reçine kullanılarak yumuşatılması ve reçinenin iyon değiştirme kapasitesinin incelenmesi TEORİK BİLGİLER İyon değiştirme benzer elektrik yüklü

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ 2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ Topraklar, yerküresinin en üst bölümünde bulunan kayalar, mineraller ve organik maddelerin çeşitli doğal faktörlerin etkileriyle parçalanması, ayrışması ve ayrışan bir kısım

Detaylı

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU)

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) 4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) Ba +2, Ca +2, Sr +2 Bu grup katyonlarının bir grup altında toplanmalarına neden olan ortak özellikleri, amonyak (NH 4 OH) amonyum klorür (NH 4 Cl) tamponu ile

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ Bu faaliyet sonucunda uygun ortam sağlandığında tekniğe uygun olarak tozaltı kaynağı ile çeliklerin yatayda küt-ek kaynağını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Toz

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

BETONDA KARBONATLAŞMA. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

BETONDA KARBONATLAŞMA. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi BETONDA KARBONATLAŞMA Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Karbonatlaşma Nedir? Çimento hidratasyon ürünleri özellikle (Kalsiyum Hidroksit) zamanla havadaki ve yağmur sularındaki karbondioksit ile birleşir

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

CAM CAM VE SERAMIKLER CAM CAM CAM CAM

CAM CAM VE SERAMIKLER CAM CAM CAM CAM Cam kelimesinin, tozu geçmişte cam yapımında kullanılan, latince adı Glastum olan bir orman çiçeğinin adından türediği tahmin edilmektedir. Cam insanoğlunun keşfettiği ve ürettiği en eski maddelerden biridir.

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

TİCARİ BOR MİNERALLERİ

TİCARİ BOR MİNERALLERİ TİCARİ BOR MİNERALLERİ Esma CARUS, Sinem ARIĞ Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 55139 Kurupelit-Samsun e.carus19@hotmail.com.tr, sinem.arq@hotmail.com Bu çalışmada

Detaylı

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama Baumit SilikatTop (SilikatPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, mineral esaslı, silikat ince son kat dekoratif kaplamadır. Dış ve iç cepheler için, Tane veya Çizgi dokuya sahip sıva dokulu

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr.

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr. İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 17.03.2015 YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER Dr. Dilek OKUYUCU Yerkürenin Yapısı Yerkabuğunun Yapısı 1 Yerkabuğunun Yapısı ~100 km ~10 km Yerkabuğunun Yapısı Yerkabuğunu

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. ENCON LABORATUVARI MADEN VE ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) JEOKİMYA NUMUNE HAZIRLAMA Kod Parametre Ücret ENC-01 Kırma 20 ENC-02 Öğütme 30 ENC-03 Kurutma 25 ENC-04

Detaylı

Çimento Fazları ve Etkileri

Çimento Fazları ve Etkileri Çimento Fazları ve Etkileri Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Ocak, 2017 Kalsiyum Alüminat / Portland Çimentosu - Faz Yapıları ve Etkileri 1. Kalsiyum Alüminat Çimentosu Fazları ve Etkileri 2.

Detaylı

0322 CEVHER HAZIRLAMA LAB. II DÜŞÜK ALAN ŞİDDETLİ KURU ve YAŞ MANYETİK AYIRMA

0322 CEVHER HAZIRLAMA LAB. II DÜŞÜK ALAN ŞİDDETLİ KURU ve YAŞ MANYETİK AYIRMA 0322 CEVHER HAZIRLAMA LAB. II DÜŞÜK ALAN ŞİDDETLİ KURU ve YAŞ MANYETİK AYIRMA 1. DENEYİN AMACI Düşük alan şiddetli manyetik ayırıcıda ferromanyetik bir mineralin diğerlerinden ayrılma işleminin gerçekleştirilmesidir.

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

SERAMİK CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SERAMİK BİÇİMLENDİRME KURS PROGRAMI

SERAMİK CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SERAMİK BİÇİMLENDİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SERAMİK CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SERAMİK BİÇİMLENDİRME KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 2 PROGRAMIN DAYANAĞI... 2 PROGRAMA

Detaylı

Burada K= Değirmenlere bir şarjda konan toplam katı madde miktarı (kg) S= Ortalama öğütme süresi (saat)

Burada K= Değirmenlere bir şarjda konan toplam katı madde miktarı (kg) S= Ortalama öğütme süresi (saat) GRUP: 3610 SERAMİK YER KAROSU VE DUVAR KAROSU Ülkemizde üretilen duvar karosu boyutları TS 202 ye göre kare veya dikdörtgen şekilde olabilmektedir. (15 x 15 cm, 15 x 22,5 cm vb.) Üretilen yer karosu boyutları

Detaylı

Cepheye önce daima Baumit UniPrimer Astar uygulaması yapılmalıdır!

Cepheye önce daima Baumit UniPrimer Astar uygulaması yapılmalıdır! Baumit FineTop (UniversalPutz Fein) Kaplama Ürün Đç ve dış cepheler için, kullanıma hazır, nefes alma kabiliyetine sahip, ince katmanlı (son kat) kaplama. Elle veya makineli olarak uygulanabilir. Özel

Detaylı

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ yapı kimyasalları Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çiçeklenme Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çiçeklenme Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonun dayanıklılığını etkileyen ve fiziksel - kimyasal reaksiyonlara sebep olan olaylar şunlardır: Çiçeklenme Sülfat Saldırısı Alkali Silika Reaksiyonu Deniz Suyu

Detaylı

Araç ve Gereç: Çamur, önlük, plastik eldiven, merdane, 1cm kalınlığında çıta, kaput bezi, plastik çatal, bıçak.

Araç ve Gereç: Çamur, önlük, plastik eldiven, merdane, 1cm kalınlığında çıta, kaput bezi, plastik çatal, bıçak. Ders Planı Ders : Görsel Sanatlar Sınıf : 10 Süre : 40+40Dk Konu : Seramik Serbest Şekillendirme (Pano Şekillendirme) Amaç ve gerekçe : Bu ünitede verilecek bilgiler doğrultusunda uygun ortam sağlandığında

Detaylı

Cam Teknolojisi. (Oksit Camları)

Cam Teknolojisi. (Oksit Camları) Cam Teknolojisi (Oksit Camları) Teknik olarak cam nedir? Cam yüksek sıcaklıkta eriyik hâlden hızlı bir biçimde oda sıcaklığına soğutulan ve bu esnada kristalleşme göstermeyen amorf (yarı düzenli yapıda

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

SERT KROM BANYOSU ES / M 300

SERT KROM BANYOSU ES / M 300 SERT KROM BANYOSU ES / M 300 GENEL BİLGİLER : ES / M 300, sert krom kaplama uygulamaları için ESER KIMYA tarafından geliştirilmiş, demir / çelik gibi sert ve bakır / alüminyum gibi yumuşak malzemeler üzerine

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

Etibor Kırka Boraks İşletmesi konsantre ve türev atıklarının duvar karosu bünye özelliklerine etkisi

Etibor Kırka Boraks İşletmesi konsantre ve türev atıklarının duvar karosu bünye özelliklerine etkisi Etibor Kırka Boraks İşletmesi konsantre ve türev atıklarının duvar karosu bünye özelliklerine etkisi B. KARASU & G. KAYA Anadolu Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı