Çözeltiler. Karışımların Sınıflandırılması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çözeltiler. Karışımların Sınıflandırılması"

Transkript

1 12 Çözeltiler Karışımların Sınıflandırılması Şimdiye kadar öncelikle saf maddeler ile uğraştık fakat madde karışımları çok daha yaygındır. -Heterojen karışımlar düzgün karışmamışlardır ve bu nedenle farklı bileşimlerden oluşan bölgelere sahiptir. Bileşenler arasında gözlemlenebilir sınırlar vardır. (Örn; buzlu su, salata sosu, süt, tozlu hava) -Homojen karışımlar homojen olarak karışmışlardır ve bu nedenle işlem boyunca sabit bir bileşime sahiptir; gözlemlenebilir sınırları yoktur çünkü moleküller düzeyde iç içe geçmiş maddelerdir. (Örn; tuzlu su, şekerli su, hava) Bir karışımın bileşimi değişkendir ve bazı bileşenleri özelliklerini korur.

2 Çözeltiler Homojen Karışım Türleri Homojen karşımlar onları oluşturan parçacıkların botuna göre sınıflandırılabilir; - Çözeltiler çapı 0,1-2 nm aralığında olan partikülleri içerirler. (Tipik iyon boyutunda veya daha küçük molekülleri) Çözeltiler şeffafdır ve bekledikçe ayrılmazlar. (Örn; tuzlu su, şekerli su, benzin, hava) - Kalloidler nm aralığında çapa sahip parçacıklar içerir. Bunlar, genellikle opak veya bulanıktırlar, aynı zamanda bekledikçe ayrılmazlar. (Örn; süt, sis, sabunlu su) Süspansiyon karışımlar daha büyük parçacıklar içerir. Bunlar gerçekten homojen değildir, çünkü bekledikçe parçacıklar ayrılır ve bunlar mikroskoplar ile görünür. (Örn; kan, aerosol spreyler)

3 Çözünenler ve Çözücüler Bir çözelti, bir çözünen ve bir çözücüden oluşur: - Çözünen --- Çözünmüş halde olan madde. - Çözücü --- Çözüneni çözen maddedir. (Genellikle bir sıvıdır) (Genellikle, çözücü karışım içinde en bol bulunan bileşendir) Sulu çözelti, çözücünün su olduğu çözeltidir. Çözelti Çeşitleri Çözeltilerde en yaygın olan katı yada sıvıların başka bir sıvı içinde çözülmesidir, fakat başka türlü çözeltiler de mümkündür. Gaz çözeltiler: Tüm gazlar bir başkası içerisinde sınırsızca çözünürler. (Örn, atmosfer) Polar olmayan gazların az miktarı dipol-dipol çekim nedeniyle suda eriyebilir C ve 1 atm basınçta, 100 ml su içerisinde sadece 3,2 ml O2 çözünür fakat bu küçük çözünürlük sulu ortamlarda yaşam için gereklidir. - Oksijen ve karbondioksitin sudaki çözünürlükleri bazı kimyasal işlemlerle geliştirilmiştir. Katı çözeltiler: Gazlar, sıvılar yada diğer katılar katılar içinde çözünebilir. Mumlar ve metal alaşımları katı-katı çözelti türleridir.

4 Çözelti Çeşitleri Entropi ve Çözeltilerin Oluşumu Eğer iki gaz bir engel ile ayrılmış ise (Şekil 12.3a), bariyer kaldırıldığında gazlar bir çözelti oluşturmak için karışır. (Şekil 12.3b) - Gazların çözeltileri doğal olarak ortaya çıkar çünkü zamanla daha düzensiz olmak için bir sistem eğilimi vardır. Entropi bir sistemde bozukluğun yada enerji randomizasyonunun bir ölçüsüdür., - Sınırlandırma olmadığında, yaygın eğilim her tür enerjiyi yaymaktır. Böyle olduğu için iki gaz ideal karışır.

5 Çözelti Oluşumunda Enerji Değişimi İyonik Bir Bileşiğin Su İçinde Çözülmesi Su içinde, sodyum klorür kristallerindeki iyonlar su molekülleri ile çözülmüştür (hidrate), çözeltideki her katyon ve anyon ile çevrilidir ve çözücü moleküllerin sıralı bir kabuk meydana getirmesi ile stabilize edilir.

6 Çözeltilerdeki Moleküller Arası Kuvvetler Sıvı karışımların yada katı ve sıvı karışımların, çözelti oluşumunu teşvik eden yada önleyen, çözücü ve çözünen parçacıklarının arasındaki moleküller arası kuvvetlerin güçlü olduğunu göz önüne almalıyız. Moleküller Arası Kuvvetler (Güç azalış sırasına göre): - İyon-dipol kuvvetleri --- Hidrasyon kabukları içindeki iyonların etrafında çözücü moleküllerin kümelenmesi, kristal kafesteki bağların kesilmesi. Çözeltilerdeki Moleküller Arası Kuvvetler - Hidrojen Bağları --- O-H ve N-H bağları içeren maddeler H bağları sayesinde genellikle suda çözünebilirler.(moleküller büyük olmadıkça) - Dipol-dipol Kuvvetler --- Polar çözünen ve polar çözücüler kısmı yükler arası çekim ile etkileşirler. - İyon-indüklenmiş dipol Kuvvetleri --- Kan dolaşımındaki Fe2+ ve O2 molekülleri arasındaki çekim sayesinde oluşur. - Dipol-indüklenmiş dipol Kuvvetleri --- Suda (polar) gazların (apolar) çözünmesi sayesinde oluşur. - London (dağınıklık) Kuvvetleri --- Çözeltilerdeki apolar maddeler arasındaki çekim kuvvetidir. (Örn; petrol)

7 Çözelti Etkileşimleri Bakılması gereken üç çeşit etkileşim vardır Örnekler: Moleküller Arası Kuvvetler 1. Aşağıdaki her bir çözücü ve çözünen arasındaki en güçlü moleküller arası kuvvetin türü nedir?

8 Çözünürlük Gösterimi Genel Çözünürlük Kuralı Su, polar molekül, çözünür ethanol, ayrıca o da polar, ama ikiside apolar olan hekzan ve diklorometanda çözünmez. - Etanol ve su karışabilirler ---- Tamamen tüm oranlarda bir biriyle çözünür. - Hekzan ve su karışmazlar --- Tamamı bir biriyle karıştırılamaz. - Hekzan ve diklorometan bir birleri ile karışabilirler. Çözünürlükteki genel kural şudur; benzerler benzerlerde çözünür

9 Çözeltilerin Oluşum Enerjileri Çözelti formlarında, üç enerjinin büyüklüğüne bağlı ekzotermik veya endotermik enerji değişimi olabilir. - Çözeltinin kendini oluşturan parçacıklara ayrılması : Çözünmüş madde partiküllerinin bir birinden ayrılması için enerji gereklidir. Maddeler yüksek kafes enerjileri ile daha az çözünür olma eğilimi gösterirler. - Çözünen parçacıklara yer açmak için çözelti partiküllerinin bir birinden ayrılması : Enerji çözücü molekülleri ayırmak için gereklidir. Çözeltilerin Oluşum Enerjileri - Çözücü partiküllerle çözünen partiküllerin karıştırılması : Çözücü molekülleri çözünen parçacıklar ve bunların solvatı etrafında yığıldığı zaman enerji serbest kalır.

10 Çözeltilerin Oluşum Enerjileri Çözeltinin oluşumu için genel entalpi değişimine çözelti entalpisi denir, (yada çözelti ısısı), bu miktarların toplamına eşittir: Bu değerler ilgili maddeye bağlı olarak ekzotermik yada endotermik olabilir. Çözeltilerin Oluşum Enerjileri

11 Çözünürlüğü Etkileyen Bazı Faktörler Çözünürlük ve Denge Çözünenin çözünürlüğü belirli bir sıcaklıkta sabit bir miktar çözücüde maksimum tutarda çözünmesidir. Maksimuma ulaşıldığında artık çözünen çözeltisini içinde çözülür. Dinamik dengeye ulaşıldığında, çözelti ve kristal rejoining dışında geri kalan kristal çözünenlerin çözeltiye bıraktığı iyon sayısı solüsyonda çözülmüş elektron sayısına eşittir. Bu noktada, çözelti çözünene doymuştur.

12 Çözünürlük ve Denge Doymuş ve Doyamamış Çözeltiler Bir doymuş çözelti maksimum miktarda çözünmüş çözünen içerir ve (genellikle) çözeltide daha fazla çözünen olamaz. Doymamış bir çözelti maksimum miktardan daha az çözünmüş çözünen içerir. Bir doymuş çözelti normalden daha büyük miktarda çözünen içerirse, bu çözeltiler kararsızdır ve hafif bir bozulma ekstra çözünenin çökmesine neden olur.

13 Çözünürlükler sıcaklığa bağlıdır. Çözünürlüğe Sıcaklığın Etkisi Çoğu moleküllerin ve iyonik katıların çözünürlüğü sıcaklıkla artar, fakat bazılarında hemen hemen hiç değişmez yada azalır. (Şekil 12.11) - ile çözünen için : * Çözünen + çözücü + ısı doymuş çözelti * Çözünürlük ısı ile artar. - ile çözünen için : * Çözünen + çözücü doymuş çözelti + ısı * Çözünürlüğü sıcaklık ile azalır. Çözünürlüğe Sıcaklığın Etkisi

14 Suda Gazların Çözünürlüğü : Sıcaklık Gazlar yüksek sıcaklıklarda daha az çözünür hale gelir. - Alkolsüz içecekler ısıtılarak ve karbondioksit kaybederek düz hale gelir. - Sudaki yaşam termal kirlilik sonucunda çözünmüş oksijen miktarının azalmasından etkilenir. Suda Gazların Çözünürlüğü : Basınç Basınç katıların ve sıvıların çözünürlükleri üzerinde çok az bir etkiye sahiptir, ancak gazlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. - Belirli bir basınçta, çözelti içinde çözünmüş gaz ile buhar fazında bulunan gaz arasında bir denge vardır. - Basınç arttığında, ekstra basıncı azaltmak içim daha fazla gaz çözünür, yeni denge daha fazla çözünmüş gaz ile kurulur.

15 Suda Gazların Çözünürlüğü : Basınç Henry yasasına göre bir gazın çözünürlüğü (Sgas, mol/l de) çözelti üzerindeki kısmi gaz basıncı (Pgas, atm) ile doğru orantılıdır. (Henry yasası sabiti, kh belirli bir sıcaklıkta mol L-1 atm-1 birimi cinsinden her gaza özgü sabit orantılıdır.) Bu ifade ile başa çıkmak için çözünürlük ve basınç değişim yeniden düzenlenebilir : Suda Gazların Çözünürlüğü : Basınç Bir soda (4 atm) açıldığında (1 atm) atmosfere maruz kalır, CO2 çözünürlüğü azalır ve CO2 kabarcıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Eğer bir dalgıç denizin dibinden yüzeye çok hızlı bir şekilde gelirse, kan içinde çözünmüş olan N2 yüksek basınçlarda çözelti dışına geri döner. - N2 kabarcıkları, kılcalları bloke eder ve kan akışını engeller, sonuçları acı verici ve potansiyel olarak ölümcüldür, bu durum kıvırma olarak adlandırılır. - Daha az çözünür gazlar, He gibi, bu sorunu azaltmak için genellikle nefes ile karıştırılarak kullanılır

16 Molekül Ağırlığı ve Çözünürlük Suda çözünürlük genellikle moleküler ağırlık arttığında azalır, daha büyük molekül ağırlığı olduğunda, moleküller genellikle daha apolar olur. Ortak Çözücüler

17 Konsantrasyon Üniteleri Konsantrasyon Üniteleri Çözelti konsantrasyonu belirli bir miktar çözeltide (yada çözücüde) çözünmüş çözünen miktarıdır. - Seyreltik çözelti, çözücünün miktarına göre daha az miktarda çözünen içerir. - Derişik çözelti, çözücünün miktarına göre daha fazla miktarda çözünen içerir. Konsantrasyonu ifade etmek için kullanılan bir çok ortak birim vardır :

18 Molarite (M) Molarite ( molar konsantrasyon ), M (mol/l) : - Çözeltinin istenilen molaritesi gerekli sayıda çözünenin istenilen seviyede çözeltide çözünmesiyle elde edilir. * M sulu NaCl çözeltisi hazırlamak için, 1 L çözeltide yeterli miktar suda mol NaCl çözünmesi gerekir. - Molarite sıcaklığa bağlıdır, hacim ve yoğunluk sıcaklıktan etkilenir. - Çözelti hacimlerinin artırılması gereksizdir. Molalite (m) Molal konsantrasyonu yada molalite, m (mol/kg) : m sulu NaCl çözeltisi hazırlamak için 1 kg suda mol NaCl çözülmelidir. - Molalite sıcaklıktan bağımsızdır, bu konu genellikle çözeltilerin fiziksel özellikleri anlatılırken kullanılır. (Özellikle kolligatif özellikleri) - Molalite molaritenin aksine kimyasaldır. - Molarite ve molalite için benzer seyreltik sulu çözeltiler vardır.

19 Kütle Yüzdesi (Kütle %) - Sıcaklıktan bağımsızdır, sıvıların kütle yüzdesini ölçmekten daha zordur. - Çözeltinin yoğunluğunu molariteye dönüştürmek için kütle %, ppm ve ppb bilinmelidir. Hacim Yüzdesi (Hacim %) - Hacim yüzdesi sıklıkla sıvı yada gaz karışımlarında kullanılır.

20 Molar Bileşim (X) ve Molar Yüzde - Mol fraksiyonları sıcaklıktan bağımsızdır ve gaz konsantrasyon ilişkisinde yararlıdır. Konsantrasyon Birimlerinin Karşılaştırılması

21 Konsantrasyon Birimlerinin Karşılaştırılması Örnekler : Konsantrasyon Birimleri ml çözelti yapmak için yeteri kadar suda 250 gr NaCl eritilmesiyle oluşan çözeltinin molaritesi nedir? Cevap : 1.71 M NaCl

22 Örnekler : Konsantrasyon Birimleri 3. Kütlece % 5.75 sulu LiCl çözeltisi olduğunu var sayalım g LiCl içeren çözeltinin kütlesi nedir? (gram olarak) Cevap : 27.8 g çözelti Örnekler : Konsantrasyon Birimleri mg Ca içeren 8.20 g hap kalsiyumun ppm ini hesaplayalım. Cevap : 671 ppm Ca

23 Örnekler : Konsantrasyon Birimleri ml suda 1.45 g kesme şekerin (sükroz, C12H22O11, MM g/mol) çözünmesiyle oluşan çözeltinin molalitesi nedir? Suyun yoğunluğu 1.00 g/ml dir. Cevap : m sükroz Örnekler : Konsantrasyon Birimleri suda 10.0 g glikozun çözülmesi ile hazırlanan çözeltide kütlece % de kaç glikoz vardır? Cevap : 9.09 % glikoz

24 Örnekler : Konsantrasyon Birimleri g su ve 142 g izopropanol (C3H7OH, MM g/mol) içeren bir alkol örneği vardır. Alkol ve suyun mol franksiyonu nedir? Cevap : C3H7OH, H2O Örnekler : Konsantrasyon Birimleri 8. Roket yakıtlarında ve saç ağartıcı olarak kullanılan hidrojen peroksit, güçlü bir oksitleyici maddedir. Kütlece % 30 H2O2 içeren ve yoğunluğu 1.11 g/ml olan bir sulu çözelti vardır. Bunun molalitesini, H2O2 nin mol fraksiyonunu ve molaritesini hesaplayın. Cevap : 12.6 m, X = 0.185, 9,79 M

25 Örnekler : Konsantrasyon Birimleri kg suda 17.2 g etilen glikolün (C2H6O2) eritilmesiyle hazırlanan bir çözelti vardır. Çözeltinin son hacmi 515 ml dir. Bu çözelti için, çözeltinin konsanrasyonunu, molaritesini, molalitesini, kütlece yüzdesini, mol kesri ve mol yüzdesini hesaplayın. Cevap : M, m, 3.33 %, , % Örnekler : Konsantrasyon Birimleri 10. Etilen glikol, C2H4(OH)2 (MM g/mol), otomobillerde antifriz olarak kullanılan renksiz bir sıvıdır. 20 C de m sulu etilen glikol çözeltisinin yoğunluğu g/mol ise, çözeltinin molaritesi nedir? Cevap : M

26 Örnekler : Konsantrasyon Birimleri M sulu H2SO4 (MM 98.1 g/mol) çözeltisinin yoğunluğu 20 C de g/ml dir. Bu solüsyon konsantrasyonunda mol kesri, kütle yüzdesi ve molalitesi nedir? Cevap : , 7.04 %, m

27 Kolligatiflerin Özellikleri Çözeltilerin Kolligatif Özellikleri Kolligatif özellikler çözeltideki çözünmüş madde partiküllerinin sayısına bağlı, kimyasal özelliklerine bağlı değildir. Bunlar, aşağıdakileri içerir : - Buhar basıncının düşmesi - Kaynama noktasının yükselmesi - Donma noktasının alçalması - Osmoz Kolligatif özellikler bir çok pratik uygulamaya sahiptir : Onlara aşinasınızdır, ya biliyorsunuzdur ya da bilmiyorsunuzdur.

28 Buhar Basıncının Düşmesi Uçucu Olmayan Madde Bir sıvının buhar basıncı sıvı üzerindeki gaz basıncı ile olan dinamik dengesidir. Buhar Basıncının düşmesi : Uçucu olmayan bir çözünenin çözelti içinde çözünmesi sonucu elde edilen çözeltinin buhar basıncı her zaman saf çözeltiden daha düşüktür. - Uçucu olmayan çözünen parçacıklar çözücü parçacıkların buharlaşma yeteneğini engelleyebilir, çünkü çözücü tarafından yüzey alanının bir kısmı önceden kaplanır. Bu buharlaşma oranını azaltır, daha az gaz fazındaki çözücü molekülleri ile dengenin yeniden kurulmasına neden olur. Buhar Basıncının Düşmesi Uçucu Olmayan Madde Çözeltinin buhar basıncı Raoult kanunu ile ifade edilir : Buhar basıncı azalan bir çözeltide, : X bileşeninin mol kesri çıkar, Psolvent çözeltinin saf buhar basıncıdır ve i ise van t Hoff faktörüdür. (sonraki slayt) Herhangi bir konsantrasyonda ideal bir çözelti Raoult Kanununda olduğu gibidir, uygulamada, bu kanun seyreltik çözeltiler için iyi sonuç verir.

29 Buhar Basıncının Düşmesi Uçucu Olmayan Madde Bu etki çözelti içinde çözünmüş madde partiküllerinin toplam sayısına bağlıdır, iyonik maddelerin içinden ayrılan partikül sayısını dikkate almak gerekir: Bir süre Van t Hoff faktörü (i) denen bu hesaba iyonların ayrışma denklemi de eklenmiştir. İyonik bileşikler için; i iyonik bileşik içinden bölünen parçacıkların sayısına eşittir. Buhar Basıncının Düşmesi Uçucu Madde İki uçucu sıvı karışımında, A ve B, çözelti üzerindeki buhar basıncı her ikisinin de buharlaşmasına katkı sağlayacak : Raoult kuralını Dalton un kısmi basınç kuralı ile birleştirmemiz gerekir. P A ve P B saf sıvıların buhar basıncı, XA ve XB bu sıvıların mol kesridir. Karışımın buhar basıncı ara ürünlerle saf sıvı buhar basıncı arasındadır.

30 Örnekler : Buhar Basıncının Düşmesi C de ml suya 10.0 ml gliserol, C3H8O3, eklendiğinde buhar basıncı düşüşünü hesaplayın. Bu sıcaklıkta, suyun buhar basıncı 92.5 torr ve yoğunluğu g/ml dir. Gliserolün yoğunluğu 1.26 g/ml dir. Cevap : torr Örnekler : Buhar Basıncının Düşmesi 13. Eşit mol sayıda benzen (P ben 95.1 torr) ve toluen (P tol 28.4 torr) den oluşan çözeltideki her bir bileşenin buhar basıncını hesaplayınız. [Her ikisi de uçucu sıvı] Buhardaki her bir bileşenin mol kesri nedir? Cevap : Xben = 0.770, Xtol = 0.230

31 Örnekler : Buhar Basıncının Düşmesi g aseton ve 3.95 gr karbondisülfid içeren bir çözelti vardır. 35 C de sırasıyla saf karbondisülfid ve saf asetonun buhar basıncı 515 torr ve 332 torr dur. İdeal davranıldığını var sayarsak, çözeltinin toplam buhar basıncını ve her bileşenin buhar basıncını hesaplayın. Cevap : 433 torr

32 Kaynama Noktasının Yükselmesi Çözeltiye uçucu olmayan bir çözelti eklendiğinde buhar basıncı düşer, çözeltinin buhar basıncını dış basınca eşitlemek için daha yüksek sıcaklık gerekir. Böylece, uçucu olmayan çözünen çözeltinin kaynama noktasını yükseltir : Tb kaynama noktası değişimi, m çözeltinin molalitesi, Kb kaynama noktası yükselme sabiti ( C/m) ve i iyonik çözünenden ayrılan iyon sayısı. Etkisi genellikle küçüktür: 1.00 mol glikoz yada mol NaCl 1.00 kg suyun kaynama noktasını C ye yükseltir. Donma Noktasının Azalması Uçucu olmayan çözünenler çözeltinin buhar basıncını düşürür, çözeltinin donması için daha düşük sıcaklığa ihtiyaç vardır. Böylece uçucu olmayan çözünen çözücünün donma noktasını düşürür: Etkisi küçük ama önemlidir : 1.00 mol glikoz yada NaCl 1.00 kg suyun donma noktasını C ye düşürür.

33 Molal Kaynama Noktasının Yükselme ve Donma Noktasının Alçalma Sabitleri Saf Çözücü ve Çözeltinin Faz Diyagramı

34 Ozmoz ve Ozmatik Basınç Yarı geçirgen zarlar, canlı hücrelerdeki gibi, bunlar suyun küçük moleküllere geçmesine izin verir ama çözünen büyük moleküller ve iyonlar geçemezler. Çözelti ve saf çözücü (yada farklı konsantrasyondaki iki çözelti) yarı geçirgen zarla ayrıldığında, çözücü moleküller osmoz adı verilen işlemle geçer. - Çözücü akışı, her iki yönde de meydana gelmesine rağmen, osmozdaki net çözücü akışı daha az yoğun çözeltiden daha çok yoğun çözeltiye doğrudur. Ozmoz ve Ozmatik Basınç

35 Ozmoz ve Ozmatik Basınç Ozmoz ve Ozmatik Basınç Ozmatik basınç --- Zardan ozmatik akışın geçmesini engellemek amacıyla uygulanan basınç. Ters ozmoz (RO) olduğunda çözeltiye ozmatik basınçtan daha büyük basınç uygulanır. Çözücünün konsantrasyonu daha az (yada sıfır) bir bölge içine akışına neden olur. Bu yaygın olarak su arıtma ve deniz suyu arıtma tesislerinde kullanılır. Yarı geçirgen zardan çözelti molekülleri ve çözünmüş küçük partiküllerin (Na+, K+ vb.) geçmesi ile diyaliz oluşur. Böcekler vücutlarındaki hacimlerini Na+ konsantrasyonunu değiştirerek düzenler.

36 Ozmoz ve Hücreler Hücerler aslında yarı-geçirgen bir zar ile çevrilidir. (Hücre duvarı) Çözelti içine yerleştirilmiş bir hücrede üç şey olabilir: Ozmoz ve Hücreler

37 Sayısal Özelliklerin Bazı Kullanım Alanları Etilen glikol antifriz ve uçak buz çözücülerinde suyun donma noktasını düşürmek için kullanılır. Tuz ve kalsiyum klorür de-buz yollar için kullanılır, tuz genellikle ev yapımı dondurma yapımında kullanılır. Turşudaki salatalık tuzlu su içine bırakılır çünkü ozmozla salatalıktaki su ayrılır. Çiçeklerde ve uzun boylu ağaçlarda sapların içinde suyun yükselişinden kısmen ozmoz sorumludur. Deniz suyunun yüksek tuz konsantrasyonu olur, bunu içmeye kalkışırsanız tam manasıyla vücudunuzu kurutursunuz. Donma noktasının alçalması ve ozmatik basınç moleküllerin mol kütlelerini belirlemek için kullanılabilir, bu yol diğer yollarla belirlemekten zordur. Sayısal Özelliklerin Bazı Kullanım Alanları Yüzyıllar boyunca (ve aslında hala), tuz,şeker ve diğer baharatlar genellikle koruyucu olarak kullanılırdı. Gıdalara tuz ekleme ile uzun süre saklanan gıdalardaki bakteri hücreleri öldürülür, nemden bozulmadan önce. (Bu özellik bu günlerde soğutucularda önemli) Aynı prensip konservelerde ve diğer konserve formlarında kullanılır. Bu uzun okyanus seferlerinde C vitamini içeren meyve ve sebzeleri korumak için önemlidir. Roma askerlerine ödemeleri tuz ile yapıldığından, maaş için salary kullanılmıştır.

38 a Sayısal Özelliklerin Bazı Kullanım Alanları - Buhar basıncını düşüren uygulamaya franksiyonel damıtma denir, bu sıvı karışımlarını bileşenlerine ayırmada kullanılan bir tekniktir. - Bu teknik aynı zamanda ham petrolün benzine rafine edilmesinde kullanılır. Örnekler : Sayısal Özellikler g su içeren arabanızın radyatörüne 100 kg antifiriz etilen glikol (C2H6O2) eklersiniz. Bu çözeltinin kaynama ve donma noktaları nedir? Cevap : BP = C, FP = C

39 Örnekler : Sayısal Özellikler g suda 7.40 MgCl2 nin çözülmesi ile hazırlanan çözeltinin erime ve donma noktası nedir? MgCl2 nin tamamen çözüldüğünü varsayalım. Cevap : C, C Örnekler : Sayısal Özellikler 17. Tam ayrışma olduğunu varsayarsak, donma noktası C olan sulu KBr çözeltisinin molalitesi nedir? Cevap : m

40 Örnekler : Sayısal Özellikler C de kaynayan çözelti elde etmek için 1.00 kg suya kaç gram etilen glikol (C2H6O2) eklenmelidir? Cevap : 606 g C2H6O2 Örnekler : Sayısal Özellikler 19. Aşağıdaki çözeltilerden hangisinin kaynama noktası en yüksektir?

41 20. Yoğunluğu M olan glikoz çözeltisine, iç çözünen yoğunluğu M olan bir hücre yerleştiriliyor. Hücreye ne olur? a) Hücre su emer, şişer ve patlar. b) Hücre büzüşür ve ölür. c) Hücre aynı kalır. Örnekler : Sayısal Özellikler Örnekler : Sayısal Özellikler 21. Kırmızı kan hücreleri içinde çözünmüş parçacıkların toplam yoğunluğu yaklaşık olarak 0.30 M dir ve hücre yarı geçirgen zarla çevrelenmiştir. Eğer hücreler kan plazmasından 298 K saf suya yerleştirilirse, hücre içindeki ozmotik basınç ne olur? Cevap : 7.3 atm

42 Örnekler : Sayısal Özellikler 22. Ozmotik basıncı 3.61 torr ölçülen ve içinde 1.50 ml çözelti oluşturmak için 5.0 C suda 21.5 mg protein çözülmüş hemoglobin çeşitlerinin ölümcül hastalıklarla ilişkisini inceleyen bir doktor vardır. Bu hemoglobin çeşidinin mol kütlesi nedir? Cevap : 6.89x

43 Kolloidler Kolloidlerin Yapısı ve Özellikleri Dağıtıcı bir madde (çözücü gibi) içinde dağılan dağınık maddedir (çözünen gibi), süspansiyonların ve çözeltilerin uç değerleri arasında kolloidler yada kolloidal süspansiyonlara sahibiz. Kolloidal parçacıklar, basit moleküllerden daha büyük ama askıda kalacak kadar küçüklerdir. (1 ile 100 nm arasındaki boyutlar) Kolloidal parçacıkların geniş yüzey alanları vardır, toplamda büyük bir yapışma kuvvetinin ortaya çıkmasını sağlar. Kolloidlerin bir çok pratik kullanımları vardır; gıdalar, sabunlar ve de deterjanlar, boyalar vb. gibi.

44 Kolloid Türleri Brown Hareketi Diğer moleküller yada atomlarla birlikte rastgele çarpışması ile kolloidal parçacıklar çözelti içinde tutulur. Bir kolloidal parçacık sıvı molekülleri ile çarması sonucu rastgele bir yol boyunca titrek hareket eder, Brown hareketi olarak adlandırılır ( ilk kez botanikçi Robert Brown tarafından 1827 yılında açıklanmıştır)

45 Sabun Sabun yapımın klasik tarifi, sodyum hidrokditle trigliseritli çözeltiyi kaynatmaktır. Uzun zincir karboksilli asit, sodyum tuzunun oluşması ile sonuçlandırılır, hidrokarbon ve suda çözünebilir tuzların çözünürlüklerini birleştirebilir. Sabun Sabun molekülleri su içinde çözünür, hidrokarbon kuyrukları birbirine bağlıdır ve birbirleri içinde çözülür.

46 Micelle Sabunu Kolloidlerin Kararlılığı Kolloidal süspansiyonlar yüzeyler arasında meydana gelen elektrostatik itmeler sonucu sabit tutulur. Micelle sabunları birbirlerini iterler ve birleşmezler çünkü kendi dış yüzey yapısı onları ayrı tutar. Bir kolloid ısıtıldığında yada elektrolit edildiğinde kolloidi yok edebilirsiniz, elektrostatik etkileşimlerle bozabilirsiniz..

47 Sodyum tauro-kolat, bir safra tuzudur karaciğer tarafından salgılanır ve safra kesesinde depolanır. Emülsiyon yağlar, bunların sindirim için çözeltide kalmasını sağlar. Işık Saçılımı ve Tyndall Etkisi

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8 İçindekiler A. ÇÖZELTİLER... 2 1.Çözünme... 2 2.Homojenlik... 4 3.Çözelti... 5 4.Çözünürlük... 5 Çözünürlüğe Sıcaklık Ve Basınç Etkisi... 6 B. KARIŞIMLAR... 7 1.Çözeltiler... 7 2.Kolloidal Karışımlar...

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA ÇÖZELTİLER Homojen karışımlara çözelti denir. Çözelti bileşiminin ve özelliklerinin çözeltinin her yerinde aynı olması sebebiyle çözelti, «homojen» olarak nitelendirilir. Çözeltinin değişen

Detaylı

Aeresol. Süspansiyon. Heterojen Emülsiyon. Karışım. Kolloidal. Çözelti < 10-9 m Süspansiyon > 10-6 m Kolloid 10-9 m m

Aeresol. Süspansiyon. Heterojen Emülsiyon. Karışım. Kolloidal. Çözelti < 10-9 m Süspansiyon > 10-6 m Kolloid 10-9 m m Aeresol Süspansiyon Karışım Heterojen Emülsiyon Kolloidal Çözelti < 10-9 m Süspansiyon > 10-6 m Kolloid 10-9 m - 10-6 m Homojen Çözelti Dağılan Faz Dağılma Fazı Kolloid Tipi katı katı,sıvı,gaz sol katı

Detaylı

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Çözeltiler Çözelti, iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımı olup, en az iki bileşenden oluşur. Bileşenlerden biri çözücü, diğeri ise çözünendir. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

Kimyafull Gülçin Hoca

Kimyafull Gülçin Hoca KOLLİGATİF ÖZELLİKLER Kimyafull Gülçin Hoca Buhar basıncının düşmesi Kaynama sıcaklığının yükselmesi Donma sıcaklığının düşmesi Ozmotik basınç A) BUHAR BASINCI DÜŞMESİ RAOULT yasası: Bir çözeltiyi oluşturan

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI. Hazırlayan: Hale Sümerkan. Dersin Sorumlusu: Prof. Dr.

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI. Hazırlayan: Hale Sümerkan. Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI Hazırlayan: Hale Sümerkan Dersin Sorumlusu: Prof. Dr.Đnci Morgil ANKARA 2008 ÇÖZELTĐLER Çözeltiler, iki ya da daha fazla

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR KOLİGATİF ÖZELLİKLER Uçucu olmayan maddelerin çözeltilerinin bazı fiziksel özellikleri; saf çözücününkinden farklıdır. Bu çözeltiler hazırlanırken,

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK

ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK Prof. Dr. Mustafa DEMİR M.DEMİR 05-ÇÖZÜNME VE ÇÖZÜNÜRLÜK 1 Çözünme Olayı Analitik kimyada çözücü olarak genellikle su kullanılır. Su molekülleri, bir oksijen atomuna bağlı iki hidrojen

Detaylı

1. 250 ml 0,20 M CuSO 4 (aq) çözeltisi hazırlamak için gerekli olan CuSO 4.5H 2 O kütlesini bulunuz. Bu çözeltiden 100 ml 0,10 M CuSO 4 (aq) çözeltisini nasıl hazırlarsınız?( Cu: 63,5; S:32; O:16; H:1)

Detaylı

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR IN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR IN SINIFLANDIRILMASI Karışımlar hangi özelliklerine göre sınıflandırılır? Karışımların sınıflandırılmasında belirleyici olan faktörler nelerdir? Farklı maddelerin

Detaylı

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. KARIŞIMLAR Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. 1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR) Karışımı oluşturan maddeler karışımın her

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Uygun bir çözücü içerisinde bir ya da birden fazla maddenin çözündüğü veya moleküler düzeyde disperse olduğu tektür (homojen: her tarafta aynı oranda çözünmüş veya dağılmış

Detaylı

KARIŞIMLAR. Çözünme: En az iki maddenin birbiri içinde homojen bir şekilde dağılmasına çözünme denir.

KARIŞIMLAR. Çözünme: En az iki maddenin birbiri içinde homojen bir şekilde dağılmasına çözünme denir. ÇÖZÜCÜLER VE ÇÖZELTİLER KARIŞIMLAR Çözünme: En az iki maddenin birbiri içinde homojen bir şekilde dağılmasına çözünme denir. Çözelti: Boyutu 10 nanometreden küçük olacak şekilde dağılmış maddelerin oluşturduğu

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜK Belirli sıcaklık ve basınçta genelde 100 g suda çözünen maksimum madde miktarına çözünürlük denir. Çözünürlük t C de X gr / 100 gr su olarak ifade

Detaylı

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi www.nazifealtin.wordpress.com MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza

Detaylı

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI IN SINIFLANDIRILMASI Doğadaki maddelerin çoğu saf halde bulunmaz. Çevremizde gördüğümüz maddeler genellikle karışım halindedir. Soluduğumuz hava, yediğimiz çikolata, kek, içtiğimiz meyve suyu, süt hatta

Detaylı

TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR?

TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? KĐMYA EĞĐE ĞĐTĐM M SEMĐNER NERĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? HAZIRLAYAN: GÜLÇĐN YALLI KONU: ÇÖZELTĐLER KONU BAŞLIĞI: TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? ÇÖZELTĐLER Fiziksel özellikleri

Detaylı

KARIŞIMLAR HOMOJEN KARŞIMLAR 1.ÇÖZÜCÜLER VE ÇÖZELTİLER:

KARIŞIMLAR HOMOJEN KARŞIMLAR 1.ÇÖZÜCÜLER VE ÇÖZELTİLER: KARIŞIMLAR HOMOJEN KARŞIMLAR 1.ÇÖZÜCÜLER VE ÇÖZELTİLER: Kimyasal tepkimeler arasında, çözelti ve çözelti tepkimeleri önemli yer tutmaktadır. Bir maddenin başka bir madde içinde, gözle görülemeyecek kadar

Detaylı

KOLLİGATİF ÖZELLİKLER SORU ÇÖZÜMÜ

KOLLİGATİF ÖZELLİKLER SORU ÇÖZÜMÜ KOLLİGATİF ÖZELLİKLER SORU ÇÖZÜMÜ KOLLİGATİF ÖZELLİKLER Çözeltinin derişimine bağlı özelliklerine KOLİGATİF ÖZELLİK denir. Kaynama noktası Buhar basıncı Donma noktası Osmotik Basınç Çözünen Madde çözündüğünde:

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca SIVI ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. kimyaci_glcn_hoca

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca SIVI ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. kimyaci_glcn_hoca SIVI ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK SIVI ÇÖZELTİLER H 2 O, CH 3 CI, HF, H 2 S gibi moleküller; *Sıvılar ise polardır. * Bu tür maddeler dipol dipol etkileşimi oluşturur *Birbiri içerisinde *Çözelti:Çözünen +

Detaylı

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir.

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 1. DENEYİN AMACI ÇÖZELTİ HAZIRLAMA Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 2. DENEYİN ANLAM VE ÖNEMİ Bir kimyasal bileşikte veya karışımda

Detaylı

YouTube:Kimyafull Gülçin Hoca Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ

YouTube:Kimyafull Gülçin Hoca Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ ppm Toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine denir. NOT: 1 kg su = 1 Litre ppm =. 10 6 1 kg çözeltide çözünen maddenin mg olarak kütlesine

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I

GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I RAPOR NO: 1 GRUP NO: 3 KONU: Bazı gıdalarda dondurma prosesi ve donma noktası alçalmasının tespiti ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: Doç. Dr. Nesimi AKTAŞ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:

Detaylı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı 20.05.2015 Soru (puan) 1 (20 ) 2 (20 ) 3 (20 ) 4 (25) 5 (20 ) 6 (20 ) Toplam Alınan Puan Not:

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ Bileşikler ve Formülleri Bilinen yaklaşık 120 çeşit element vardır. Bu elementlerin yaklaşık % 90 ı tabiatta bulunur. Ancak bugün bilinen yaklaşık 30 milyon bileşik vardır. Buna

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w)

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w) ÇÖZELTİ HAZIRLAMA İki veya daha çok maddenin çıplak gözle veya optik araçlarla yan yana fark edilememesi ve mekanik yollarla ayrılamaması sonucu oluşturdukları karışıma çözelti adı verilir. Anorganik kimyada,

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

Maddelerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU

Maddelerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU Maddelerin Sınıflandırılması Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU Maddelerin Sınıflandırılması Madde Evet Saf Madde Sabit bir bileşimi varmı. Kimyasal formülle belirtilemiliyor mu? Hayır Karışım Element Bileşik

Detaylı

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Genel Bilgi 1. Çözelti İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin

Detaylı

SU Dr. Fatih Büyükserin

SU Dr. Fatih Büyükserin SU Dr. Fatih Büyükserin SU Organizma ağırlığının yüzde % 70 ini oluşturur Su molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri ve suyun az da olsa iyonlaşma eğilimi Biyomoleküllerin yapı ve görevlerinin oluşmasında

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER Moleküller Arası Kuvvetler Yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda moleküller arası kuvvetler gazları ideallikten saptırır. Moleküller arası kuvvetler molekülde kalıcı

Detaylı

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan her şey maddedir. Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir. Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak v.s gibi her şey maddedir. Maddeler

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN: NAZLI KIRCI ANKARA,2008 KONU ANLATIMI ÇÖZELTĐLER Đki ya da daha fazla kimyasal maddenin herhangi

Detaylı

ÜNİTE 9. Çözeltiler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 9. Çözeltiler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 9 Çözeltiler Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Çözelti ve çözelti türlerini tanımlayabilecek, Çözünme olgusunu ve çözünürlüğü kavrayacak, Elektrolitleri ve çeşitlerini tanımlayabilecek, Çözelti

Detaylı

Serüveni. 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3

Serüveni. 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3 Serüveni 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3 MADDE SAF MADDE SAF OLMAYAN MADDE(KARIŞIM) ELEMENT BİLEŞİK HOMOJEN KARIŞIM HETEROJEN KARIŞIM METAL İYONİK BİLEŞİKLER SÜSPANSİYON AMETAL KOVALENT

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1- SICAKLIK 2- ORTAK İYON ETKİSİ 3- ÇÖZÜCÜ ÇÖZÜNEN CİNSİ 4- BASINCIN ETKİSİ 1- SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklık etkisi Le Chatelier prensibine bağlı olarak yorumlanır. ENDOTERMİK

Detaylı

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK Mol, Molar Kütle Kimyasal Formülden Yüzde Bileşiminin Hesaplanması Bir Bileşiğin Yüzde Bileşiminden Kimyasal Formülünün Hesaplanması Organik Bileşiklerin Kimyasal Bileşiminin

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı Kuantum Sayıları Ve rbitaller 1. Başkuantum sayısı (n) belirtilen temel enerji düzeylerinden hangisinde bulunabilecek maksimum orbital sayısı yanlış verilmiştir? Başkuantum sayısı (n) Maksimum orbital

Detaylı

SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU

SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU Suyun polaritesinin etkileri Su molekülünün polar olması hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. 2 Su molekülü Oldukça basit yapılıdır. Tekli bağla bağlı olup

Detaylı

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI DALTON KISMİ BASINÇLAR YASASI Aynı Kaplarda Gazların Karıştırılması Birbiri ile tepkimeye girmeyen gaz karışımlarının davranışı genellikle ilgi çekicidir. Böyle bir karışımdaki bir bileşenin basıncı, aynı

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 17 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

HEDEF VE DAVRANIŞLAR:

HEDEF VE DAVRANIŞLAR: HEDEF VE DAVRANIŞLAR: 1) Çözünürlük konusuna giriş yapılır ve günlük hayattan örnekler vererek anlaşılmasının sağlanır. 2) Çözünürlüğe etki eden faktörlerin anlatılır ve örneklerle pekiştirilir. 3) Çözünürlüğe

Detaylı

Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı. Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler

Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı. Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler İçindekiler 4-1 Kimyasal Tepkimeler ve Kimyasal Eşitlikler 4-2 Kimyasal Eşitlik ve Stokiyometri

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERS SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL ÖĞRENME ALANI: MADDE VE ÖZELLĐKLERĐ HAZIRLAYAN: Gökçegül DUYGUN 2008 ANKARA KONU ANLATIMI MADDE ve ÖZELLĐKLERĐ MADDE Kütlesi,

Detaylı

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ ve GÜNLÜK HAYATLA ĐLĐŞKĐSĐ ŞEKERĐN ÇAYDA YA DA BAŞKA BĐR SIVIDA KARIŞTIRILDIĞINDA KAYBOLMASI, KĐMYADA ÇÖZÜNME OLGUSUYLA AÇIKLANABĐLĐR.

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR?

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR? 4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR? Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir. Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ-27 Kasım 2013 Bütün Şubeler GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 ÖNEMLİ! Ödev Teslim Tarihi: 6 Aralık 2013 Soru 1-5 arasında 2 soru Soru 6-10 arasında 2 soru Soru 11-15 arasında

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ DENEYİN AMACI Gazlarda söz konusu olmayan yüzey gerilimi sıvı

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

Maddelerin ortak özellikleri

Maddelerin ortak özellikleri On5yirmi5.com Maddelerin ortak özellikleri Maddelerin ortak özellikleri, ayırt edici özelliklerinin incelenip hallerine göre sınıflandırılmasının yapılması... Yayın Tarihi : 30 Ekim 2012 Salı (oluşturma

Detaylı

Bölüm 14 Çalışma Soruları 8

Bölüm 14 Çalışma Soruları 8 Çözünürlük (100 g suda g tuz) Bölüm 14 Çalışma Soruları 8 8.1) Çözünürlüğün gerçekleşmesi için, çözücü ve çözünen parçacıkları arasındaki moleküller arası çekim kuvvetlerinin, çözünen-çözünen etkileşimlerine

Detaylı

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir. Madde Tanımı Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir. MADDENİN MADDENİN HALLERİ HALLERİ maddenin haller i MADDENİN

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU: MADDE VE ÖZELLĐKLERĐ (Konu Anlatımı) Hazırlayan: Pınar ÖZCAN Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL ANKARA,2008 MADDE VE ÖZELLĐKLERĐ MADDE Kütlesi, hacmi

Detaylı

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER 2. HAFTA BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER Çözelti hazırlanması % Çözeltiler, molar çözeltiler, normal çözeltiler, osmolar çözeltiler, izotonik çözeltiler, molal çözeltiler, ppm çözeltiler BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 LABORATUVAR KURALLARI VE ÇÖZELTİ HAZIRLAMA LABORATUVAR KURALLARI 1. Laboratuvar çalışmaları sırasında elbiselerin özellikle yakıcı ve tehlikeli maddelerden korunması için laboratuara önlükle gelinmelidir.

Detaylı

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır.

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. Çözelti konsantrasyonları Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. 1 -Yüzde ( % ) -Molarite (M) -Molalite (m) -Normalite (N) çözelti konsantrasyonlarını

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi.

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi. DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER Resim 1. Ciriş bitkisi. 1 4. ÇÖZÜCÜLER Çözücüler normal sıcaklık ve basınçta sıvı halde bulunan organik maddelerdir. Organik olmayan fakat herkes tarafından bilinen su da bir çözücüdür.

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç)

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNME VE ÇÖKELME OLAYLARI Çözeltiler doymuşluklarına göre üçe ayrılırlar: 1- Doymamış çözeltiler: Belirli bir sıcaklıkta ve basınçta çözebileceğinden daha az miktarda

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ÜNİTESİ KARIŞIMLAR KONUSU İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPRAĞI DERS SORUMLUSU: PROF. DR.İNCİ MORGİL HAZIRLAYAN:

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri Malzeme Bilgisi Madde: Boşlukta yer kaplayan, kütlesi ve hacmi olan katı, sıvı veya gaz şeklinde bulunan her şeye madde denir. Ayırt edici özellikler: Bir maddenin diğer maddelerden farklılık gösterenyanları,

Detaylı

SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ

SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ Sıcaklık düşürüldükçe kinetik enerjileri azalan gaz molekülleri sıvı hale geçer. Sıvı haldeki tanecikler birbirine temas edecek kadar yakın olduğundan aralarındaki çekim kuvvetleri

Detaylı

Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması

Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması DİSPERS SİSTEMLER Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması 1-Dispers sistemde bulunan iki fazın gaz, sıvı veya katı oluşuna göre sınıflandırılabilirler. 2-Dispers sistemde dispers fazın partikül büyüklüğüne

Detaylı

GENEL KİMYA. Dr. Öğr. Üyesi Yakup Güneş Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

GENEL KİMYA. Dr. Öğr. Üyesi Yakup Güneş Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi GENEL KİMYA Dr. Öğr. Üyesi Yakup Güneş Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kimya Nedir? Kimya, evrendeki bütün maddelerin doğasını ve davranışını inceleyen ve böylelikle elde

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL REAKSİYONLAR Kimyasal Tepkime Kimyasal tepkime, Bir ya da birkaç maddenin (tepkenler) yeni bir bileşik grubuna (ürünler) dönüştürülmesi işlemidir. Tepkenler Ürünler NO + 1/2 O 2 NO

Detaylı

ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ

ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ HAZIRLAYANLAR: NAZLI KIRCI ESRA N.ÇECE SUPHĐ SEVDĐ HEDEF VE DAVRANIŞLAR. HEDEF 1 : ÇÖZELTĐ VE ÖZELLĐKLERĐNĐ KAVRAYABĐLME DAVRANIŞLAR : 1. Çözünme kavramını

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER MADDENİN HALLERİ MADDE MİKTARINA BAĞLI ÖZELLİKLER:(ORTAK ÖZELLİKLER) :Madde miktarının ölçüsüdür. :Maddenin boşlukta kapladığı yerdir Eylemsizlik:Maddenin

Detaylı

4. ÇÖZÜNÜRLÜK. Çözünürlük Çarpımı Kçç. NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) K = [AgCl(k)]

4. ÇÖZÜNÜRLÜK. Çözünürlük Çarpımı Kçç. NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) K = [AgCl(k)] 4. ÇÖZÜNÜRLÜK Çözünürlük Çarpımı NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) + - [Ag ][Cl ] K = [AgCl(k)] K [AgCl(k)] = [Ag + ] [Cl - ] = [Ag + ] [Cl -

Detaylı

0102-GENEL KİMYA-II, ÇÖZELTİLER Dr. A. KOÇ, İÜ, Kimya Mühendisliği Bölümü

0102-GENEL KİMYA-II, ÇÖZELTİLER Dr. A. KOÇ, İÜ, Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİLER 1. Çözünme ve Çözelti Birçok kimya laboratuarında, reaksiyonların çoğu çözelti fazında gerçekleştirilir. Çünkü çözelti ortamında, atom, iyon ve molekül daha rahat hareket edebilir. Çözelti başlıca,

Detaylı

3.1 ATOM KÜTLELERİ... 75 3.2 MOL VE MOLEKÜL KAVRAMLARI... 77 3.2.1 Mol Hesapları... 79 SORULAR 3... 84

3.1 ATOM KÜTLELERİ... 75 3.2 MOL VE MOLEKÜL KAVRAMLARI... 77 3.2.1 Mol Hesapları... 79 SORULAR 3... 84 v İçindekiler KİMYA VE MADDE... 1 1.1 KİMYA... 1 1.2 BİRİM SİSTEMİ... 2 1.2.1 SI Uluslararası Birim Sistemi... 2 1.2.2 SI Birimleri Dışında Kalan Birimlerin Kullanılması... 3 1.2.3 Doğal Birimler... 4

Detaylı

Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları

Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları İÇERİK Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları Boyle Yasası Charles Yasası Avogadro Yasası Gaz Davranışları ve Standart Koşullar İdeal ve Genel Gaz Denklemleri Gaz Karışımları Gaz Yasalarına

Detaylı

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11 Moleküllerarası Etkileşimler, Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Sıvılar ve Katılar - 11 Maddenin Halleri Maddenin halleri arasındaki

Detaylı

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz.

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz. 1. Lavosier yasası nedir, açıklayınız. 2. C 2 H 4 + 3O 2 2CO 2 + 2 H 2 O tepkimesine göre 2,0 g etilenin yeterli miktarda oksijenle yanması sonucu oluşan ürünlerin toplam kütlesi nedir, hesaplayınız. 3.

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı

Bilgi İletişim ve Teknoloji

Bilgi İletişim ve Teknoloji MADDENİN HALLERİ Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir. Maddenin katı, sıvı ve gaz

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

12: Moleküller Arası Kuvvetler : Sıvılar ve Katılar

12: Moleküller Arası Kuvvetler : Sıvılar ve Katılar 12: Moleküller Arası Kuvvetler : Sıvılar ve Katılar Moleküller Arası Kuvvetler: Moleküller arasındaki kuvvetler, bileşikleri bir arada tutan molekül-içi çekim kuvvetleri kadar kuvvetli değildirler. Öte

Detaylı