Algoritma: Herhangi bir programın yazılmadan önce adım adım tasarlanmasıdır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Algoritma: Herhangi bir programın yazılmadan önce adım adım tasarlanmasıdır."

Transkript

1 Algoritma: Herhangi bir programın yazılmadan önce adım adım tasarlanmasıdır. Örnek : Herhangi iki sayının toplamını bulan programın algoritmasını yazınız. Örnek : Herhangi iki sayı ile dört işlemi yapan programın algoritmasını yazınız. Örnek : Klavyeden girilen değerler ile üçgenin alanını ve çevresini hesaplayan programın algoritmasını yazınız. Örnek : Bir öğrencinin ortalamasını hesaplayan programın algoritmasını yazınız (2 yazılı, 1 sözlü). Akış Diyagramı: Adım adım hazırlanan her hangi bir programın hangi yöne doğru dallandığını gösteren şekillerden oluşan diyagramlardır. Semboller: Örnek : Klavyeden girilen değerler ile bir öğrencinin matematik dersinden geçip / kaldığını mesaj eden programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. (2 yazılı, 1 sözlü, Geçme notu = 50)

2 Örnek :Klavyeden girilen değerler ile öğrencinin matematik dersinden 5 li sisteme göre kaç aldığını mesaj eden programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 1 0 ile 49 arası 2 50 ile 59 arası 3 60 ile 69 arası 4 70 ile 84 arası 5 85 ile 100 arası (Sayılar dahildir.) ÖDEV SORULARI 1-Klavyeden girilen değerler ile kare ve dikdörtgenin alanını hesaplayıp, en büyük alana sahip olanı ekrana yazdıran programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 2-Farklı girilen üç sayıdan en büyüğünü bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 3-Klavyeden girilen değerler ile işçinin maaşını hesaplayan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını hesaplayınız. (Maaş = Saat ücreti * Aylık toplam saat)

3 Örnek :Klavyeden girilen 5 adet sayının toplamını ve ortalamasını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. Örnek :Klavyeden girilen N adet sayının toplamını ve ortalamasını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. Örnek :N personele sahip bir işyerinde bayanların ve erkeklerin sayısını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. ÖDEV SORULARI 1-20 ye kadar olan çift sayıların toplamını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 2-Klavyeden girilen N adet sayıdan; Pozitif sayıların toplamını (0 sayısı pozitiftir) Negatif sayıların toplamını Bütün sayıların toplamını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 3-N kişilik bir sınıfta geçenlerin ve kalanların sayısını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz (Geçme notu 50).

4 4-N personele sahip bir işyerinde; Çocuğu olmayanların sayısını 1 çocuğu olanların sayısını 2 çocuğu olanların sayısını 3 ve daha fazla çocuğu olanların sayısını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz personele sahip bir işyerinde; Yaşı 25 e eşit ve küçük olanların sayısını Yaşı 25 den büyük erkeklerin sayısını Yaşı 40 ve daha küçük bayanların sayısını Bekar bayanların sayısını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. 6-Sıfır değeri girilinceye kadar klavyeden sayı girişi yapılıyor. Girilen sayılardan pozitif sayıların toplamını Girilen sayılardan pozitif sayıların adedini Girilen sayılardan pozitif sayıların ortalamasını bulan programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz. Örnek :Klavyeden girilen farklı üç adet sayıyı büyükten küçüğe sıralayıp ekrana yazdıran programın algoritmasını yazarak, akış diyagramını çiziniz.

5 VISUAL STUDIO İçerisinde birden fazla programlama dilini barındıran bir platformdur. IDE Tümleşik gelişme ortamı da denir..net tabanlıdır..net teknolojisi Microsoft tarafından ortaya atılmıştır. Sadece Microsoft platformlarında çalışır..net Framework; birçok uygulama türünün bir arada geliştirilebileceği bir uygulama geliştirme platformudur. İşletim sistemleri üzerinde, kurulu oldukları donanımları yöneten bileşenlerdir. Programcılar tarafından oluşturulan uygulamalar monitör, yazıcı ya da klavyeyle iletişim kurabilmek için işletim sistemi ile bağlantı kurmalıdırlar..net Framework tam bu noktada devreye girer..net Framework platformu, işletim sistemi ile uygulamalar arasındaki katmandır. Burada ara katmanın görevi; işletim sistemi ile uygulamalar arasında ilişki kurmaktır..net Framework

6 sayesinde uygulamalar işletim sistemi ile bağlantı kurarak donanımları kullanabilirler. CLR; (CommonLanguage Runtime Ortak Çalışma Zamanı) Bellek yönetimi ya da hata yönetimi gibi karmaşık alt yapı işlerinin sorumlusudur. Farklı ortamlarda geliştirme yapmak için programcının bellek yönetimi gibi çözümü zor problemler ile uğraşması ve kendisinin bilgisi dışında oluşan hatalara da çözüm üretmesi gerekmektedir..net Framework platformu içerisinde bulunan CLR sayesinde programcının bu gibi sorunlar ile uğraşmasına gerek kalmaz. CLS; (CommonLanguage Spesification Ortak Dil Spesifikasyonu).NET mimarisi kullanılan bütün dillerin ortak olarak CLR tarafından çalıştırılabilmesi için gerekli olan kurallar bütünüdür. CTS; (CommonTypeSystem Ortak Tip Sistemi).NET mimarisi kullanılan dillerin birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar ve bu dillerden biri ile geliştirilen bir tipin diğer dillerde de kullanılabilmesini sağlar.

7 TEMEL SINIF KÜTÜPHANESİ; (Base Class Library) Uygulamalarda kullanacağımız ve temel olarak uygulamanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak olan sınıfları içerir. Örneğin; System.IO isimli sınıf kütüphanesi, bilgi girişi ve çıkışı işlemlerinin yapıldığı komutları barındırır. Uygulamanın başına bu sınıf kütüphanesini ekleyerek, bu komutları çalıştırabiliriz. C#(.NET Kod Geliştirme Ortamı) Microsoft firması tarafından 1999 yılı sonu itibari ile geliştirilmeye başlanan C# programlama dili, 2002 yılı itibari ile 1.0 sürümü ile.net dilleri arasında yerini almıştır. 1.0 versiyonu(2002 ManagedCode) ile birlikte yönetilebilir kod yapısı kullanılmaya başlanmıştır. 2.0 versiyonu ( Generics) ile generics, anonymousmethods (isimsiz metodlar) gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı. 3.0 versiyonu (2007 LINQ) ile birlikte lambda ifadeleri, extensionmethods (genişletme metodları), LINQ gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı.

8 4.0 versiyonu (2010 Dynamic) ile birlikte dynamic veri tipi, named ve optionalparameters gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı. 5.0 versiyonu (2012 Asynchronous) ile asenkron programlama yapısı kullanılmaya başlandı. C# Dilinde şu tür uygulamalar geliştirilir; Console uygulamaları (DOS ortamında çalışır) Windows uygulamaları (Form üzerinde çalışır) Web uygulamaları (Web üzerinde çalışır) Web sunucu veya Local Web sunucuda çalışır. ASP tabanlıdır. Sunucu olarak IIS kullanılır. Using Projeye kütüphaneleri dahil eder. Bu kütüphaneler.net Framework ün içerisindedir. Kaynak Dosyalar Program kodlarının yazıldığı dosyalardır. C# program.cs Visual Basic program.vb Kaynak Kod (sourcecode) Programcının yazdığı kod. C # da bir uygulama NameSpace de (isim uzayı) başlar. Çünkü içerisinde sınıflar barındırır.

9 Bizim yazdığımız programlarda, içerisinde bir sürü sınıfın bulunduğu bir yapı elde ederiz. Proje, hazır dahil edilen veya programcının yazmış olduğu sınıflardan oluşur. Demek oluyor ki; NameSpace içerisinde bir sürü sınıf barındıran bir kümedir. C # da ana fonksiyon main dir. Yeni bir proje açmak; Console uygulamaları (DOS ortamında çalışan) New Project C # Windows consoleaplication uygulama1 Windows uygulaması New Project C # Windows windows aplication uygulama2 (Form larla çalışır. En az bir form açılır.) SINIF ÜYELERİ İki grupta toplanır; a)veri üyelei (datamembers) b)fonksiyon üyeleri (membersfunctions) A-Veri Üyeleri 1)Alanlar (değişkenler) 2)Sabitler 3)Olaylar (Bir işlemin gerçekleşmesi)

10 B-Fonksiyon üyeleri (iş yapan üyelerdir) 1)Yöntemler methots 2)Özellikler properties 3)Yapıcı fonksiyonlar constructors (Nesne ilk oluşturulduğunda çağrılıyor, yani sınıf çalıştırıldığında) 4)Sonlandırıcılar destructor (nesne sonlandığında çağrılıyor) 5)Operatörler 6)Dizinleyiciler index Değişkenleri İsimlendirme Kuralları (Sabitler için de aynıdır) Değişkenlerin isimleri harf ile başlamalıdır. Ama ilk harf hariç diğer karakterler sayı olabilir. Bazı programlama dilleri büyük ve küçük harfe duyarlıdır. Yani Sayi, sayi ve SAYI hepsi ayrı değişken olarak algınabilir. (C# büyük/küçük harfe duyarlıdır.) Değişken isimleri birden fazla kelime olduğu zaman; kelimelerin arasına boşluk konmaz. Bu tür değişkenleri ya kelimeleri birleştirerek veya kelimeler arasına _(alt tire) karakteri koyarak isimlendiririz. Değişkenlerin isimleri!,?,, ] gibi karakterler içeremez. Programlama dili için tanımlanmış anahtar kelimelerini (komutları) değişken isimleri olarak kullanamayız.

11 Değişken Program içerisinde üretilen değerleri bellekte (RAM) geçici olarak saklamak amacı ile kullanılırlar. Değişken Elde edilen bilgilerin hafızada (RAM hafıza) tutulduğu bölgelerin adıdır. Bir değişken tanımlanırken değişken ismi ve değişken veri tipi belirtilerek tanımlanırlar. Kullanımı; Veri tipi Değişken Adı ; Not : İlk değer kullanımı zorunlu değildir. Program içerisinde istenirse daha sonra değişkene değer aktarımı yapılabilir. Sabit İçeriği sabit olan değer ve ifadelerin saklanması amacı ile kullanılırlar. C# dilinde sabitleri const ya da readonly ifadesi kullanarak iki şekilde tanımlamak mümkündür. Kullanımı; Const veri tipi sabit ismi = değer;

12 VISUAL STUDIO İçerisinde birden fazla programlama dilini barındıran bir platformdur. IDE Tümleşik gelişme ortamı da denir..net tabanlıdır..net teknolojisi Microsoft tarafından ortaya atılmıştır. Sadece Microsoft platformlarında çalışır..net Framework; birçok uygulama türünün bir arada geliştirilebileceği bir uygulama geliştirme platformudur. İşletim sistemleri üzerinde, kurulu oldukları donanımları yöneten bileşenlerdir. Programcılar tarafından oluşturulan uygulamalar monitör, yazıcı ya da klavyeyle iletişim kurabilmek için işletim sistemi ile bağlantı kurmalıdırlar..net Framework tam bu noktada devreye girer..net Framework platformu, işletim sistemi ile uygulamalar arasındaki katmandır. Burada ara katmanın görevi; işletim sistemi ile uygulamalar arasında ilişki kurmaktır..net Framework sayesinde uygulamalar işletim sistemi ile bağlantı kurarak donanımları kullanabilirler. CLR;(CommonLanguage Runtime Ortak Çalışma Zamanı) Bellek yönetimi ya da hata yönetimi gibi karmaşık alt yapı işlerinin sorumlusudur. Farklı ortamlarda geliştirme yapmak için programcının bellek yönetimi gibi çözümü zor problemler ile uğraşması ve kendisinin bilgisi dışında oluşan hatalara da çözüm üretmesi gerekmektedir..net Framework platformu içerisinde bulunan CLR sayesinde programcının bu gibi sorunlar ile uğraşmasına gerek kalmaz. CLS;(CommonLanguage Spesification Ortak Dil Spesifikasyonu).NET mimarisi kullanılan bütün dillerin ortak olarak CLR tarafından çalıştırılabilmesi için gerekli olan kurallar bütünüdür. CTS;(CommonTypeSystem Ortak Tip Sistemi).NET mimarisi kullanılan dillerin birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar ve bu dillerden biri ile geliştirilen bir tipin diğer dillerde de kullanılabilmesini sağlar.

13 TEMEL SINIF KÜTÜPHANESİ;(Base Class Library) Uygulamalarda kullanacağımız ve temel olarak uygulamanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak olan sınıfları içerir. Örneğin; System.IO isimli sınıf kütüphanesi, bilgi girişi ve çıkışı işlemlerinin yapıldığı komutları barındırır. Uygulamanın başına bu sınıf kütüphanesini ekleyerek, bu komutları çalıştırabiliriz. C# (.NET Kod Geliştirme Ortamı) Microsoft firması tarafından 1999 yılı sonu itibari ile geliştirilmeye başlanan C# programlama dili, 2002 yılı itibari ile 1.0 sürümü ile.net dilleri arasında yerini almıştır. 1.0 versiyonu (2002 ManagedCode) ile birlikte yönetilebilir kod yapısı kullanılmaya başlanmıştır. 2.0 versiyonu ( Generics) ile generics, anonymousmethods (isimsiz metodlar) gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı. 3.0 versiyonu (2007 LINQ) ile birlikte lambda ifadeleri, extensionmethods (genişletme metodları), LINQ gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı. 4.0 versiyonu (2010 Dynamic) ile birlikte dynamic veri tipi, named ve optionalparameters gibi programlama yapıları kullanılmaya başlandı. 5.0 versiyonu (2012 Asynchronous) ile asenkron programlama yapısı kullanılmaya başlandı. C# Dilinde şu tür uygulamalar geliştirilir; Console uygulamaları (DOS ortamında çalışır) Windows uygulamaları (Form üzerinde çalışır) Web uygulamaları (Web üzerinde çalışır) Web sunucu veya Local Web sunucuda çalışır. ASP tabanlıdır. Sunucu olarak IIS kullanılır. Using Projeye kütüphaneleri dahil eder. Bu kütüphaneler.netframewok ün içerisindedir. Kaynak Dosyalar Program kodlarının yazıldığı dosyalardır. C# program.cs Visual Basic program.vb Kaynak Kod (sourcecode) Programcının yazdığı kod. C # da bir uygulama NameSpace de (isim uzayı) başlar. Çünkü içerisinde sınıflar barındırır. Bizim yazdığımız programlarda, içerisinde bir sürü sınıfın bulunduğu bir yapı elde ederiz. Proje, hazır dahil edilen veya programcının yazmış olduğu sınıflardan oluşur. Demek oluyor ki; NameSpace içerisinde bir sürü sınıf barındıran bir kümedir. C # da ana fonksiyon main dir. Yeni bir proje açmak;console uygulamaları (DOS ortamında çalışan)

14 New Project C # Windows consoleaplication uygulama1 Windows uygulaması New Project C # Windows windowsaplication uygulama2 (Form larla çalışır. En az bir form açılır.) SINIF ÜYELERİ İki grupta toplanır; a)veri üyelei (datamembers) b)fonksiyon üyeleri (membersfunctions) A-Veri Üyeleri 1)Alanlar (değişkenler) 2)Sabitler 3)Olaylar (Bir işlemin gerçekleşmesi) B-Fonksiyon üyeleri (iş yapan üyelerdir) 1)Yöntemler methots 2)Özellikler properties 3)Yapıcı fonksiyonlar constructors (Nesne ilk oluşturulduğunda çağrılıyor, yani sınıf çalıştırıldığında) 4)Sonlandırıcılar destructor (nesne sonlandığında çağrılıyor) 5)Operatörler 6)Dizinleyiciler index Değişkenleri İsimlendirme Kuralları (Sabitler için de aynıdır) Değişkenlerin isimleri harf ile başlamalıdır. Ama ilk harf hariç diğer karakterler sayı olabilir. Bazı programlama dilleri büyük ve küçük harfe duyarlıdır. Yani Sayi, sayi ve SAYI hepsi ayrı değişken olarak algınabilir. (C# büyük/küçük harfe duyarlıdır.) Değişken isimleri birden fazla kelime olduğu zaman; kelimelerin arasına boşluk konmaz. Bu tür değişkenleri ya kelimeleri birleştirerek veya kelimeler arasına _(alt tire) karakteri koyarak isimlendiririz. Değişkenlerin isimleri!,?,, ] gibi karakterler içeremez. Programlama dili için tanımlanmış anahtar kelimelerini (komutları) değişken isimleri olarak kullanamayız. Değişken Program içerisinde üretilen değerleri bellekte (RAM) geçici olarak saklamak amacı ile kullanılırlar. Bir değişken tanımlanırken değişken ismi ve değişken veri tipi belirtilerek tanımlanırlar. Kullanımı;Değişken tipi Değişken Adı = İlk Değer ; Not :İlk değer kullanımı zorunlu değildir. Program içerisinde istenirse daha sonra değişkene değer aktarımı yapılabilir.

15 Sabit İçeriği sabit olan değer ve ifadelerin saklanması amacı ile kullanılırlar. C# dilinde sabitleri const ya da readonly ifadesi kullanarak iki şekilde tanımlamak mümkündür. Kullanımı; Constveri tipi sabit ismi = değer; ÇIKIŞ İŞLEMLERİ Bir metin ifadesini ekrana yazdırmak için kullanılan metotlardır (komutlardır). 1-Console.Write( ) : Ekrana yazdırma işleminden sonra imleç, yazdırılan ifadenin yanında bekler. Örnek : Ekrana isminizi yazdıran projeyi oluşturunuz. static void Main(string[] args) Console.Write("Emine Özel"); Console.ReadKey(); Escape (kaçış) karakterleri : Belli bir eylemi yerine getiren karakterlerdir. \ işareti ile kullanılır. Karakter Açıklama \n Alt satıra iner \r Satır başı Static void Main(string[] args) Console.Write("Emine Özel \n");

16 Console.Write("İstanbul"); Console.ReadKey(); 2-Console.WriteLine( ) : Yazdırma işleminden sonra, imleç yazdırılan ifadenin alt satırında bekler. Örnek : Ekrana adınızı ve bulunduğunuz şehri yazan projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) Console.WriteLine("Emine Özel"); Console.WriteLine("İstanbul"); Console.ReadKey(); Static void Main(string[] args) Console.Write("\nEmine \nözel\n"); Console.Write("İstanbul"); Console.ReadKey();

17 Örnek : Verilen iki sayı ile toplama işlemini yapan projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) int x, y, toplam; x = 5; y = 10; toplam = x + y; Console.Write("Sayıların Toplamı...=0", toplam); Console.ReadKey(); Veya; Static void Main(string[] args) int x, y; x = 5; y = 10; Console.Write("Sayıların Toplamı...=0", x + y); Console.ReadKey(); Veya; Static void Main(string[] args)

18 int x, y, toplam; x = 5; y = 10; toplam = x + y; Console.Write("0 sayısı ile 1 sayısının toplamı...=2",x,y,toplam); Console.ReadKey(); Örnek : Verilen iki sayı ile dört işlemi yapan projeyi oluşturunuz. Not: Değişken değerlerini ekrana birlikte yazdırmanın diğer bir yolu da + (artı) işaretidir. Bu işaret birleştirme işlemini gerçekleştirir. staticvoid Main(string[] args) int x, y, toplam; x = 5; y = 10; toplam = x + y; Console.WriteLine("x değişkeninin değeri..="

19 + x + " y değişkeninin değeri...=" + y); Console.WriteLine("x + y = 0 ", toplam); Console.ReadKey(); Örnek : Verilen ad ve soyadı ekrana birleştirerek yazdıran projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) string ad, soy; ad = "Emine"; soy = "Özel"; Console.Write(ad + " " + soy); Console.ReadKey();

20 Örnek :Verilen değerler ile üçgenin çevresini ve alanını bulan projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) int a,b,c,h; int cevre, alan; a = 3; b = 4; c = 5; h = 4; cevre = a + b + c; alan = (a * h) / 2; Console.WriteLine("Üçgenin Alanını...=0", alan); Console.WriteLine("Üçgenin Çevresi...=0", cevre); Console.ReadKey(); Örnek :Verilen değerler ile dikdörtgenin çevresini ve alanını bulan projeyi oluşturunuz.

21 ÖDEV: 1-Verilen iki sayı ile dört işlemi yapan projeyi oluşturunuz. 2-Verilen değerler ile üçgenin çevresini ve alanını bulan projeyi oluşturunuz. 3-Verilen değerler ile dikdörtgenin çevresini oluşturan projeyi oluşturunuz. 4-Klavyeden girilen iki sayı ile dört işlemi yapan projeyi oluşturunuz. 5- Klavyeden girilen değerler ile öğrencinin İngilizce dersinden ortalamasını hesaplayan projeyi oluşturunuz. (2 yazılı, 1 sözlü) 6- Klavyeden girilen değerler ile personelin maaşını hesaplayan projeyi oluşturunuz. (maaş = saat ücreti * aylık toplam saat) GİRİŞ KOMUTLARI

22 Klavyeden bilgi girişi sağlayan metotlardır (komutlardır). 1-Console.Read( ) : Kullanıcının klavyeden giriş yapmasını sağlar. Tek karakter okur. Geriye tam sayı tipinde bir değer döndürür. Bu değer okunan karakterin ascii kod karşılığıdır. Kullanımı : Değişken adı = Console.Read( ); 2-Console.ReadLine( ) : Kullanıcının klavyeden bir değer girmesini sağlar. Bu değeri string bir ifade olarak geri döndürür. Kullanımı : Değişken adı = Console.ReadLine( ); Örnek : Klavyeden öğrencinin okul kimlik bilgisini giren ve ekrana yazdıran projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) string ad, soy, sn; int num; Console.Write("Adınızı giriniz...:"); ad = Console.ReadLine(); Console.Write("Soyadınızı giriniz...:"); soy = Console.ReadLine();

23 Console.Write("Sınıfınızı giriniz...:"); sn = Console.ReadLine(); // Sınıf girilir Console.Write("Numaranızı giriniz...:"); num = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Clear(); //Girilen değerleri ekrana yazdırıyoruz Console.WriteLine("Adınız...:0", ad); Console.WriteLine("Soyadınız...:0", soy); Console.WriteLine("Sınıfınız...:0", sn); Console.WriteLine("Numaranız...:0", num.tostring()); Console.ReadKey(); OPERATÖRLER Programlama dillerinde tanımlanmış sabit ve değişkenler üzerinde işlemler yapmamızısağlayan karakter ya da karakter topluluklarına operatör denir. 1-Aritmetiksel Operatörler: Aritmetik işlemler yaparken kullandığımız operatörlerdir.

24 Dört İşlem Operatör Açıklama + Toplama İşlemi - Çıkarma İşlemi * Çarpma İşlemi / Bölme İşlemi Mod Alma: Bir sayının başka bir sayıya bölümünden kalan sonucu alma işlemine mod alma denir. Bu işlemi yapmak için % karakteri kullanılır. 2-İlişkisel Operatörler : İlişkisel operatöler iki değerin karşılaştırılması işlemi için kullanılır. Programımızdakoşul ifadelerinde kullanılarak programın akşını değiştirmemizi sağlar. Karşılaştırmasonucunda doğru(true) ve yanlış(false) olmak üzere boolen bir değer döndürür. Operatör Açıklama == Eşittir!= Eşit Değildir > Büyüktür < Küçüktür >= Büyük Eşittir <= Küçük Eşittir 3-Mantıksal Operatörler :Mantıksal operatörler birden fazla şartın olduğu durumlarda kullanılır. Birden çokboolen değeri tek bir boolen değere indirmek için kullanılır. Operatör Açıklama && Ve Veya! Değil 4-İşlem Önceliği : İşlem öncelik sırası aşağıdaki tabloda en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmıştır. En Yüksek ( )! *, /, % +, - <, > = =,!= && En Düşük PROGRAM AKIŞININ KONTROLÜ Programın akışı ilk satırdan başlayıp, sırası ile tüm satırları çalıştırarak devam eder. Tüm programlama

25 dillerinde programın çalışma şekli aynıdır. Bu çalışma şeklini Akış Kontrol Komutları ile değiştirebiliriz. Akış Kontrol Komutları; Aritmetiksel işlemlerden Değişkenlerden Mantıksal ifadelerden Fonksiyonların gönderdiği değerlerden Sayısal ve mantıksal değer üretebilen tüm ifadelerden oluşur. 1-if yapısı :Şartlı (koşullu) kontrol yapısıdır. Şartın karşılaştırılması sonucunda; şart doğru ise işlem/işlemler yapılır. Şart yanlış ise bloktan sonraki işleme geçilir. Kullanımı: if (şart) İşlem/işlemler; Örnek: Klavyeden girilen iki sayıdan büyük olan sayıyı ekrana görüntüleyen projeyi oluşturunuz. Static void Main(string[] args) int x, y; Console.Write("1. sayıyı giriniz...:");

26 x = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("2. sayıyı giriniz...:"); y = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(""); if (x == y) Console.Write("Sayılar birbirine eşittir..."); if (x > y) Console.Write("1. sayı büyüktür...:0", x); if (y > x) Console.Write("2. sayı büyüktür...:0", y); Console.ReadKey(); Veya; if (x == y) Console.Write("Sayılar birbirine eşittir...");

27 if (x > y) Console.Write("1. sayı büyüktür...:0", x); if (y > x) Console.Write("2. sayı büyüktür...:0",y); Not: Şarttan sonra yapılacak işlem, bir işlem ise blok içerisine almak gerekmez. Alınırsa problem olmaz. Örnek: Klavyeden girilen değerler ile öğrencinin geçip kaldığını mesaj eden projeyi oluşturunuz. (2 yazılı, 1 sözlü, Geçme notu = 50) Static void Main(string[] args) int y1, y2, s1; double ort; Console.Write("1. yazılıyı giriniz...:"); y1 = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("2. yazılıyı giriniz...:"); y2 = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("Sözlü notunu giriniz...:"); s1 = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("");

28 ort = (y1 + y2 + s1) / 3; if (ort > 49) Console.Write("Öğrenci Geçmiştir...:0", ort); if (ort < 50) Console.Write("Öğrenci Kalmıştır...:0", ort); Console.ReadKey(); Örnek: Klavyeden girilen değerler ile personelin cinsiyetini mesaj eden projeyi oluşturunuz. (Bayan = B, Erkek = E) Static void Main(string[] args) string cin; Console.Write("Personelin cinsiyetini giriniz <Bayan=B / Erkek=E>..:"); cin = Console.ReadLine(); Console.WriteLine(" "); if ((cin == "B") (cin == "b"))

29 Console.Write("Personelin cinsiyeti...: BAYAN"); if ((cin == "E") (cin == "e")) Console.Write("Personelin cinsiyeti...: ERKEK"); Console.ReadKey(); Örnek: Klavyeden girilen cinsiyet ve yaş bilgisine göre, kişinin askere gidip/gidemeyeceğini mesaj eden projeyi oluşturunuz. staticvoid Main(string[] args) string cin; int yas; Console.Write("Kişinin cinsiyetini giriniz <Bayan=B / Erkek=E>..:"); cin = Console.ReadLine();

30 Console.Write("Kişinin yaşını giriniz...:"); yas = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(" "); if (((cin == "E") (cin == "e")) && (yas > 19)) Console.Write("Kişi askere gidebilir..."); Console.ReadKey(); 2-if else yapısı :Şartlı (koşullu) kontrol yapısıdır. Şartın karşılaştırılması sonucunda; şart doğru ise işlem/işlemler yapılır. Şart yanlış ise else den sonraki işlem/işlemleryapılır. Kullanımı: if (şart) İşlem/işlemler; Else İşlem/işlemler; Örnek: Klavyeden girilen değerler ile personelin maaşını hesaplayan projeyi oluşturunuz.

31 Çocuk yardımı saat ücreti * 10 (Tek çocuk yardımı) (En fazla iki çocuk için yardım alabilir.) Yakacak Yardımı Evli ise saat ücreti * 15 Bekar ise saat ücreti * 10 Vergi Kesintisi Evli ise saat ücreti * 10 Bekar ise saat ücreti * 5 Maaş=(saat ücreti*aylık Toplam saat)+yardımlar kesinti staticvoid Main(string[] args) // su: saat ucreti, ats : aylık toplam saat // cs: çocuk sayısı, md:medeni durum // // Değişkenler tanımlanır ve sıfırlanır. int su, ats, cs; string md; int cocukydm, yakacakydm, vergi, yardim, maas; cocukydm = 0; yakacakydm = 0; vergi = 0; yardim = 0; // // Veri girişleri // Console.Write("Personelin saat ücretini giriniz..:"); su = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("Per.aylık toplam saatini giriniz..:");

32 ats = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("Personelin çocuk sayısını giriniz <Çocuk yoksa 0 giriniz>...:"); cs = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("Personelin medeni durumunu giriniz <Evli=E / Bekar=B>...:"); md = Console.ReadLine(); // if (cs < 3) cocukydm = cs * (su * 10); if (cs > 2) cocukydm = 2 * (su * 10); if ((md=="e") (md=="e")) yakacakydm = su * 15; vergi = su * 10; if ((md == "B") (md == "b")) yakacakydm = su * 10; vergi = su * 5; //maas = (su * ats) + cocukydm + yakacakydm - vergi;

33 yardim = cocukydm + yakacakydm; maas = (su * ats) + yardim - vergi; Console.WriteLine(""); Console.Write("Personelin Maaşı...= 0", maas); Console.ReadKey(); Örnek: Klavyeden girilen değerler ile kişinin ideal kilosunu hesaplayan projeyi oluşturunuz. Kaç kilo fazlalığı veya eksikliği hesaplanacak ve ilgili mesaj verdirilecek İdeal kiloda ise ilgili mesaj verdirilecek İdeal Kilo= ((Boy 100) + (yaş / 10 )) * K K Bayan 0,8 Erkek 0,9 intyas, boy; doublekilo, idealkilo,fark; stringcin;

34 Console.Write("Kilonuzu giriniz...: "); kilo=convert.todouble(console.readline()); Console.Write("Boyunuzu giriniz...:"); boy=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Yaşınızı girinz...:"); yas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Cinsiyetinizi belirtiniz (Bayan = B),(Erkek = E)"); cin=console.readline(); if ((cin=="b") (cin=="b")) idealkilo= ((boy-100) + (yas/10))*0.8; if ((cin=="e") (cin=="e")) idealkilo= ((boy-100) + (yas/10)) *0.9; if (kilo==idealkilo) Console.Write(" Tebrikler ideal kilonuzdasınız "); if (kilo>idealkilo) fark=kilo-idealkilo;

35 Console.WriteLine("İdeal kilonuz...: 0 ", idealkilo); Console.Write("0 KG kilo vermelisiniz...", fark); if (kilo<idealkilo) fark=idealkilo-kilo; Console.WriteLine("İdeal kilonuz...: 0 ", idealkilo); Console.Write("0 KG kilo almalısınız...", fark); Console.ReadKey(); Örnek: Girilen üçgen kenarlarından, o üçgenin ne çeşit üçgen olduğunu bulan projeyi oluşturunuz. Kenar kuralı; İki kenarın toplamı üçüncü kenardan büyüktür. İki kenarın farkı üçüncü kenardan küçüktür. Not: Mutlak değer fonksiyonu kullanılacak.(abs) staticvoidmain(string[] args)

36 inta, b, c; Console.Write("Üçgenin 1. kenarını giriniz...:"); a=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Üçgenin 2. kenarını giriniz...:"); b=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Üçgenin 3. kenarını giriniz...:"); c=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if ((((a+b) >c) && ((Math.Abs(a-b)) <c)) (((a+c) >b) && ((Math.Abs(a-c)) <b)) (((b+c) >a) && ((Math.Abs(b-c)) <a))) if ((a==b) && (a==c)) Console.Write("Bu üçgen Eşkenar üçgendir...:0-1-2", a, b, c); if (((a==b) && (a!=c)) ((a==c) && (a!=b)) ((b==c) && (b!=a))) Console.Write("Bu üçgen İkizkenar üçgendir...:0-1-2", a, b, c); if ((a!=b) && (a!=c) && (b!=c)) Console.Write("Bu üçgen Çeşitkenar üçgendir...:0-1-2", a, b, c);

37 else Console.Write("Bu değerler üçgen oluşturmaz..."); Console.ReadKey(); Örnek: 100 lü sisteme göre puanı girilen bir öğrencinin, 5 li sistem karşılığını bulan projeyi oluşturunuz arası puan girişi kontrolü yapılacaktır. staticvoidmain(string[] args) intpuan; Console.Write("Öğrencinin puanını giriniz <0 100 arası>..:"); puan=convert.toint16(console.readline()); if ((puan>-1) && (puan<101)) if (puan<50) Console.Write("1 notu aldınız...=0 ", puan);

38 if ((puan>49) && (puan<60)) Console.Write("2 notu aldınız...=0 ", puan); if ((puan>59) && (puan<70)) Console.Write("3 notu aldınız...=0 ", puan); if ((puan>69) && (puan<85)) Console.Write("4 notu aldınız...=0 ", puan); if (puan>84) Console.Write("5 notu aldınız...=0 ", puan); else Console.Write("Geçerli bir puan girişi yapılmadı..."); Console.ReadKey(); Örnek: Klavyeden saniye cinsinden girilen bir zamanı; Saat, dakika ve saniye biçiminde hesaplayan projeyi oluşturunuz. Örnek: Klavyeden girilen sayının pozitif veya negatif sayı olduğunu mesaj eden projeyi oluşturunuz. 0 değeri işleme dahil edilmeyecektir.

39 Örnek: Klavyeden 1-5 arasındaki illerin plaka numaraları girildiğinde, il ismini ekrana yazan projeyi oluşturunuz. (1=Adana, 2=Adıyaman, 3=Afyon, 4=Ağrı, 5=Amasya) 1-5 arası sayı girişi kontrolü yapılacaktır. staticvoidmain(string[] args) intx; Console.Write("Sayıyı giriniz <1-5 arası değer>...:"); x=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if ((x>0) && (x<6)) if (x==1) Console.Write("ADANA"); if (x==2) Console.Write("ADIYAMAN"); if (x==3) Console.Write("AFYON");

40 if (x==4) Console.Write("AĞRI"); if (x==5) Console.Write("AMASYA"); else Console.Write("1-5 arası değer girişi yapılmadı..."); Console.ReadKey(); Örnek: Klavyeden 1 ile 7 arasında girilen sayının, haftanın hangi gününe geldiğini mesaj eden projeyi oluşturunuz. 1-7 arası sayı girişi kontrolü yapılacaktır. staticvoidmain(string[] args) intgun; Console.Write("Sayıyı giriniz <1-7 arası değer>...:"); gun=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine("");

41 if ((gun<1) (gun>7)) Console.Write("1-7 arası değer girişi yapılmadı..."); else if (gun==1) Console.Write("PAZARTESİ"); if (gun==2) Console.Write("SALI"); if (gun==3) Console.Write("ÇARŞAMBA"); if (gun==4) Console.Write("PERŞEMBE"); if (gun==5) Console.Write("CUMA"); if (gun==6)

42 Console.Write("CUMARTESİ"); if (gun==7) Console.Write("PAZAR"); Console.ReadKey(); Zemin Rengi BackgroundColor Console ekranında yazılan yazıların arka plan (zemin rengi) rengini değiştirmek için kullanılır. Not: Zemin rengini tüm console ekranında geçerli kılmak için Console.Clear() metodunu kullanarak ekranı temizlememiz gerekir. Yazı Rengi ForegroundColor Console ekranında yazılan yazıların rengini değiştirmek için kullanılır.

43 Not:Console zemin ve yazı rengini varsayılan renklere döndürmek için Console.ResetColor() mrtodu kullanılır. staticvoidmain(string[] args) Console.BackgroundColor=ConsoleColor.White; Console.ForegroundColor=ConsoleColor.Red; Console.Clear(); Console.Write("Emine ÖZEL"); Console.ReadKey(); Console.ResetColor(); Console.Clear(); Console.Write("Emine ÖZEL"); Console.ReadKey(); Programdan Çıkış Environment.Exit(0) Uygulamayı sonlandırıp, console ekranından çıkmak için kullanılır. Örnek : Programdan çıkmak için mesaj veren projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args)

44 stringcevap; Console.Write("Çıkmak istediğinizden emin misiniz? [E/H]...:"); cevap=console.readline(); if ((cevap=="e") (cevap=="e")) Environment.Exit(0); else Console.Write("Devam..."); Console.ReadKey(); Örnek : Matematiksel işlemleri gerçekleştiren projeyi oluşturunuz. **** İŞLEMLER **** 1-Toplama 2-Çıkarma 3-Çarpma 4-Bölme 5-Programdan Çıkış Seçiminiz..: staticvoidmain(string[] args)

45 intx, y, sec, sonuc; Console.Write("1.sayıyı giriniz...:"); x=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("2.sayıyı giriniz...:"); y=convert.toint16(console.readline()); Console.Clear(); Console.WriteLine("***** İŞLEMLER *****"); Console.WriteLine(" 1-Toplama"); Console.WriteLine(" 2-Çıkarma"); Console.WriteLine(" 3-Çarpma"); Console.WriteLine(" 4-Bölme"); Console.WriteLine(" 5-Programdan Çıkış"); Console.WriteLine(""); Console.Write("Seçiminiz...:"); sec=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if (sec==1) sonuc=x+y; Console.Write("Sayıların Toplamı...:0", sonuc); if (sec==2) sonuc=x-y; Console.Write("Sayıların Farkı...:0", sonuc);

46 if (sec==3) sonuc=x*y; Console.Write("Sayıların Çarpımı...:0", sonuc); if (sec==4) sonuc=x/y; Console.Write("Sayıların Bölümü...:0", sonuc); if (sec==5) Environment.Exit(0); Console.ReadKey(); 2-Switch-Case yapısı : Kontrol yapısıdır. İlgili etiket var ise, o etikete giderek işlemleri yapar. İlgili etiket yok ise, yapıdan çıkar. Kullanımı: Switch (değişken adı) Case etiket 1: Yapılacak işlemler; Break; Case etiket 2:

47 Yapılacak işlemler; Break; Case etiket n: Yapılacak işlemler; Break; Default: Yapılacak işlemler; Break; Not: Default kullanımı zorunlu değildir. staticvoidmain(string[] args) intsayi; Console.Write("Bir sayı giriniz <1-5>...:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); //if (sayi == 1) Console.Write("ADANA"); //if (sayi == 2) Console.Write("ADIYAMAN"); //if (sayi == 3) Console.Write("AFYON"); //if (sayi == 4) Console.Write("AĞRI"); //if (sayi == 5) Console.Write("AMASYA"); switch (sayi) case1: Console.Write("ADANA");

48 break; case2: Console.Write("ADIYAMAN"); break; case3: Console.Write("AFYON"); break; case4: Console.Write("AĞRI"); break; case5: Console.Write("AMASYA"); break; default: Console.Write("1-5 arasında bir sayı girmediniz..."); break; Console.ReadKey(); Örnek : Matematiksel işlemleri gerçekleştiren projeyi oluşturunuz (switch..case kullanılacak).

49 **** İŞLEMLER **** 1-Toplama 2-Çıkarma 3-Çarpma 4-Bölme 5-Programdan Çıkış Seçiminiz..: staticvoidmain(string[] args) intx, y, sec, sonuc; Console.Write("1.sayıyı giriniz...:"); x=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("2.sayıyı giriniz...:"); y=convert.toint16(console.readline()); Console.Clear(); Console.WriteLine("***** İŞLEMLER *****"); Console.WriteLine(" 1-Toplama"); Console.WriteLine(" 2-Çıkarma"); Console.WriteLine(" 3-Çarpma"); Console.WriteLine(" 4-Bölme"); Console.WriteLine(" 5-Programdan Çıkış"); Console.WriteLine(""); Console.Write("Seçiminiz...:"); sec=convert.toint16(console.readline());

50 Console.WriteLine(""); switch (sec) case1: sonuc=x+y; Console.Write("Sayıların Toplamı...:0", sonuc); break; case2: sonuc=x-y; Console.Write("Sayıların Farkı...:0", sonuc); break; case3: sonuc=x*y; Console.Write("Sayıların Çarpımı...:0", sonuc); break; case4: sonuc=x/y; Console.Write("Sayıların Bölümü...:0", sonuc); break; case5: Environment.Exit(0); break; default: Console.Write("Geçerli bir sayı girişi yapmadınız..."); break; Console.ReadKey(); Not: Seçim değişkeni string tanımlanırsa, etiket isimleri çift tırnak içerisinde yazılmalıdır.

51 Örnek: Aşağıdaki menü işlemlerini yapan projeyi oluşturunuz. switch..case yapısı etiket kullanılacak. **** ALAN HESAPLARI **** 1-Kare 2-Dikdörtgen 3-Programdan Çıkış Seçiminiz..: Goto: Bir blok yapısını çağrıldığı sürece çalıştıran yapıdır. En az bir kez çalışır. Kullanımı: Etiket ismi: - İşlemler; - If (koşul) goto etiket ismi; Not:if kullanımı zorunlu değildir. Gerektiğinde kullanılır.

52 Örnek: Klavyeden girilen yazılı notunu kontrol eden projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inty1; tekrar: Console.Clear(); Console.Write("Yazılı notunu giriniz <0-100>.:"); y1=convert.toint16(console.readline()); if ((y1<0) (y1>100)) Console.Write("0 ile 100 arasında not girmelisiniz..."); Console.ReadKey(); gototekrar; Console.WriteLine(""); Console.Write("Alınan not...:0", y1); Console.ReadKey(); Örnek: Aşağıdaki menü işlemlerini yapan projeyi etiket kullanarak oluşturunuz. **** İŞLEMLER **** 1-Toplama 2-Çıkarma 3-Çarpma 4-Bölme 5-Programdan Çıkış

53 Seçiminiz..: staticvoidmain(string[] args) intx,y,sec,sonuc; stringcev; Console.Write("1.sayıyı giriniz...:"); x=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("2.sayıyı giriniz...:"); y=convert.toint16(console.readline()); tekrar: Console.Clear(); Console.WriteLine("***İŞLEMLER***"); Console.WriteLine(" 1-Toplama"); Console.WriteLine(" 2-Çıkarma"); Console.WriteLine(" 3-Çarpma"); Console.WriteLine(" 4-Bölme"); Console.WriteLine(" 5-Programdan Çıkış"); Console.WriteLine(""); Console.Write("Seçiminiz...:"); sec=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if (sec==1) sonuc=x+y; Console.Write("Sayıların Toplamı...:0",sonuc); if (sec==2)

54 sonuc=x-y; Console.Write("Sayıların Farkı...:0", sonuc); if (sec==3) sonuc=x*y; Console.Write("Sayıların Çarpımı...:0", sonuc); if (sec==4) sonuc=x/y; Console.Write("Sayıların Bölümü...:0", sonuc); if (sec==5) Console.Write("Çıkmak istediğinizden emin misiniz? <E/H>...:"); cev=console.readline(); if ((cev=="e") (cev=="e")) Environment.Exit(0); else gototekrar; Console.ReadKey();

55 gototekrar; ÖDEV: Formatlı Çıkış İşlemleri deftere yazılacak. Basit Kodlar modülü. Sayfa (Modül sayfası). Soru-1: Klavyeden girilen sayının tek veya çift sayı olduğunu mesaj eden projeyi yazınız. Soru-2: Klavyeden girilen bir sayının 6 ya bölünüp bölünmediğini bulan projeyi oluşturunuz. Mod lu bölme yapılacaktır. Soru-3: Kullanıcıdan günde ortalama kaç saat okula geldiği bilgisini alarak, ömrünün okulda geçen yüzdesini bulan projeyi oluşturunuz. Bir yılda ortalama 8 ay okula gidiliyor. Bir ay 30 gün alınacaktır. Soru-4: Günde ortalama 2 km yol yürüyen bir insan, doğumundan bugüne kadar dünyanın çevresini kaç kez dolaşacak kadar yürüdüğünü bulan projeyi oluşturunuz.

56 Dünyanın çevresi km Kişi 10 yaşından itibaren yürümeye başlasın. Soru-5: Bugüne kadar kaç saat uyuduğunu ve ömrünün yüzde kaçını uykuda geçirdiğini bulan projeyi oluşturunuz. Soru-6: Klavyeden girilen x ve y değerlerine göre (x-3) 2 + (y+8) 2 işleminin sonucunu bulan projeyi oluşturunuz. ÇÖZÜMLERİ Soru-1: Klavyeden girilen sayının tek veya çift sayı olduğunu mesaj eden projeyi yazınız. staticvoidmain(string[] args) intsayi; Console.Write("Sayıyı giriniz...:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if ((sayi%2) ==0) Console.Write("Sayı çift sayıdır...:0", sayi); else Console.Write("Sayı tek sayıdır...:0", sayi);

57 Console.ReadKey(); Soru-2: Klavyeden girilen bir sayının 6 ya bölünüp bölünmediğini bulan projeyi oluşturunuz. Mod lu bölme yapılacaktır. staticvoidmain(string[] args) intsayi; Console.Write("Sayıyı giriniz...:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); if ((sayi%6) ==0) Console.Write("6'ya bölünür...:0", sayi); else Console.Write("6'ya bölünmez...:0", sayi); Console.ReadKey();

58 Soru-3: Kullanıcıdan günde ortalama kaç saat okula geldiği bilgisini alarak, ömrünün okulda geçen yüzdesini bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) intsaat, yil, yas, omur; floatyüzde, okul; Console.Write("Günde okula ortalama kaç saat gidiyorsunuz?...:"); saat=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Kaç yıl okula gittiniz?...:"); yil=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Kaç yaşındasınız?...:"); yas=convert.toint16(console.readline()); okul= (yil* (8*30)) *24; omur= (yas*365)*24; yuzde= (okul/omur) *100; //Bölme işlemine girecek değişkenlerin biri float olmak zorunda. Console.Write("Hayatının okulda geçen yüzdesi..: % 0:F2", yuzde); //virgülden sonra iki hane görüntülenecek. Console.WriteLine("");

59 Console.ReadKey(); Soru-4: Günde ortalama 2 km yol yürüyen bir insan, doğumundan bugüne kadar dünyanın çevresini kaç kez dolaşacak kadar yürüdüğünü bulan projeyi oluşturunuz. Dünyanın çevresi km Kişi 10 yaşından itibaren yürümeye başlasın. staticvoidmain(string[] args) intyas, yil, gun; floatyuzde, km; Console.Write("Yaşınızı giriniz...:"); yas=convert.toint16(console.readline()); Console.WriteLine(""); yil= (yas-10); if (yil>0) gun=yil*365; //yürüyüş yaptığı gün sayısı km=gun*2; //yürüdüğü km yuzde=km/40000; Console.Write("Dünyanın çevresini 0:F2 tur dolaşmıştır...", yuzde); else Console.Write("Dünyanın çevresi dolaşılmaya başlanmamıştır...");

60 Console.ReadKey(); Soru-5: Bugüne kadar kaç saat uyuduğunu ve ömrünün yüzde kaçını uykuda geçirdiğini bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) intyas, saat, gun, toplamsaat, uykusaat; floatyuzde, uykugun; Console.Write("Yaşınızı giriniz...:"); yas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Günde ortalama kaç saat uyuyor sunuz?.:"); saat=convert.toint16(console.readline()); gun=yas*365; //yaşadığı gün sayısı toplamsaat=gun*24; //yaşadığı saat sayısı uykusaat=gun*saat; //ömrünün uykuda geçen saat sayısı uykugun= (uykusaat*gun) /toplamsaat; //ömrünün uykuda geçen gün sayısı yuzde= (uykugun/gun) *100; //ömrünün uykuda geçen yüzdeliği Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Yaşınız...:0", yas); Console.WriteLine("Ömrünüzün toplam uyku saati:0 saat",uykusaat); Console.Write("Ömrünüzün % 0:F2'si uykuda geçmiştir.",yuzde);

61 Console.ReadKey(); Soru-6: Klavyeden girilen x ve y değerlerine göre (x-3) ² + (y+8) ³ işleminin sonucunu bulan projeyi oluşturunuz. Sayının karesi Alt Sayının küpü Alt staticvoidmain(string[] args) intx, y; floatsonuc; Console.Write("x değerini giriniz...:"); x=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("y değerini giriniz...:"); y=convert.toint16(console.readline()); sonuc= ((x-3)*(x-3)) + ((y+8)*(y+8)*(y+8)); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("x değeri...=0", x); Console.WriteLine("y değeri...=0", y); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("(x-3)² + (y+8)³ =0", sonuc); Console.ReadKey();

62 DÖNGÜ KOMUTLARI Döngüler bir program içerisinde belirli işlemlerin defalarca yapılmasını sağlayan komut bloklarıdır. Sonsuz döngüler yapılabildiği gibi, belirli kriterleri sağlayana kadar devam eden döngüler de yapılabilir. Döngü çeşitleri; For döngüsü While döngüsü Do..while döngüleri Foreeach döngüsü 1-For Döngüsü: Belirlenen başlangıç değerinden itibaren, belirtilen koşul (şart) sağlandığı sürece, blok içerisine yazılan kod parçasını çalıştıran döngü yapısıdır. Kullanımı: For (başlangıç değeri ; koşul; artış miktarı) İşlem / İşlemler;

63 Örnek: Ekrana isminizi 10 defa yazdıran projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti; Console.Clear(); for (i=1; i<=10; i++) Console.WriteLine("Emine ÖZEL"); Console.ReadKey(); Örnek: Ekrana 1 den 10 kadar olan sayıları yazdıran projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti; Console.Clear(); for (i=1; i<=10; i++) Console.WriteLine(i+".sayı:0",i); Console.ReadKey();

64 Örnek: 10 dan 1 e kadar olan sayıları ekrana alt alta yazdıran projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti; for (i=10; i>=1; i--) Console.WriteLine(11-i+".sayı=0",i); Console.ReadKey(); Örnek: 10 adet girilen sayının toplamını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti, sayi, toplam; toplam=0; for (i=1; i<=10; i++) Console.Write(i+".sayıyı giriniz...:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); toplam=toplam+sayi; Console.WriteLine("");

65 Console.Write("Sayıların toplamı...:0", toplam); Console.ReadKey(); Örnek: N adet girilen sayının toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) intn; inti; intsayi; inttop; floatort; top=0; Console.Write("Sayı adedini giriniz (N) : "); n=convert.toint16(console.readline()); // for (i = 1 ; i<=n ; i++) for (i=0; i<n; i++) //Bu döngü n kez çalışır. // Console.Write( i + ".sayıyı giriniz:"); Console.Write( i+1+".sayıyı giriniz:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); top=top+sayi; // top += sayi;

66 ort=top/n; Console.WriteLine("Sayıların toplamı: 0", top); Console.WriteLine("Sayıların ort.:0:f2", ort); Console.ReadKey(); Örnek: a dan z ye kadar olan harfleri ekrana alt alta yazdıran projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) chari; for (i='a'; i<='z'; i++) Console.WriteLine(i); Console.ReadKey(); Örnek: z dan a ye kadar olan harfleri ekrana alt alta yazdıran projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) chari; for (i='z'; i>='a'; i--) Console.WriteLine(i);

67 Console.ReadKey(); Örnek: İki değer aralığındaki sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) intbas, son; inti, toplam, adet; floatort; toplam=0; // adet = 0; Console.Write("Başlangıç değerini giriniz...:"); bas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Bitiş değerini giriniz...:"); son=convert.toint16(console.readline()); for (i=bas; i<=son; i++) toplam=toplam+i; // adet = adet + 1; adet= (son-bas) +1; ort=toplam/adet; Console.Clear(); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...:0", toplam);

68 Console.WriteLine("Sayıların ortalaması:0:f2", ort); Console.ReadKey(); Örnek: İki değer aralığındaki sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. Artan veya azalan değerlerde aynı döngü çalışacak. Örnek: Belli aralıktaki çift sayıların toplamını bulan projeyi oluşturunuz. Örnek: 200 den 100 e kadar olan tek sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. 2-While Döngüsü: Şartlı döngü yapısıdır. Şart sağlandığı sürece döngü içerisi çalışır. Şart sağlanmadığında yani şart yanlış ise döngüden çıkılır. Kullanımı: While(şart) yapılacak işlem veya işlemler; Örnek: Klavyeden girilen 10 adet sayının toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args)

69 intsayi, i, toplam; floatort; toplam=0; i=1; while (i<=10) Console.Write(i+".sayıyı giriniz...="); sayi=convert.toint16(console.readline()); toplam=toplam+sayi; i++; ort=toplam/10; Console.Clear(); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...=0", toplam); Console.WriteLine("Sayıların ortalması..=0", ort); Console.ReadKey(); Örnek: 100 ile 200 arasındaki sayıların toplamını bulan projeyi while döngüsü ile oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti, toplam;

70 i=100; toplam=0; while (i<=200) toplam=toplam+i; i++; Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...=0", toplam); Console.ReadKey(); Örnek: İki değer aralığındaki sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi while döngüsü kullanarak oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti, bas,son,gec; floattoplam,ort; Console.Write("Başlangıç değerini giriniz...="); bas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Bitiş değerini giriniz...="); son=convert.toint16(console.readline()); if (bas>son) gec=bas; bas=son; son=gec;

71 i=bas; toplam=0; while (i<=son) toplam=toplam+i; i++; ort=toplam/ (son-bas) +1; Console.Clear(); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...=0", toplam); Console.WriteLine("Sayıların Ortalaması.=0:f2", ort); Console.ReadKey(); Örnek: İki değer aralığındaki sayılardan; Çift sayıların toplamını Tek sayıların toplamını bulan projeyi while döngüsü kullanarak oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti,bas,son,gec; inttoplam1,toplam2; intcift,tek;

72 Console.Write("Başlangıç değerini giriniz...="); bas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Bitiş değerini giriniz...="); son=convert.toint16(console.readline()); if (bas>son) gec=bas; bas=son; son=gec; cift=0; tek=0; if (bas%2==0) cift=bas; tek=bas+1; if (bas%2==1) tek=bas; cift=bas+1; i=cift; toplam1=0; while (i<=son)

73 toplam1=toplam1+i; i=i+2; i=tek; toplam2=0; while (i<=son) toplam2=toplam2+i; i=i+2; Console.Clear(); Console.WriteLine("Çift Sayıların Toplamı...=0", toplam1); Console.WriteLine("Tek Sayıların Toplamı...=0", toplam2); Console.ReadKey(); 3-Do..While Döngüsü: Şartlı döngü yapısıdır. Şart sağlandığı sürece döngü içerisi çalışır. Şart sağlanmadığında yani şart yanlış ise döngüden çıkılır. Not: Şart döngü sonunda kontrol edildiğinden dolayı, döngü içerisi en az bir kez çalışır. Kullanımı: do yapılacak işlem veya işlemler;

74 while(koşul); Örnek: N adet sayının toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) intn, i, sayi; inttoplam; floatort; Console.Write("Sayı adedini giriniz...:"); n=convert.toint16(console.readline()); i=1; toplam=0; do Console.Write(i+".sayıyı giriniz...:"); sayi=convert.toint16(console.readline()); toplam=toplam+sayi; i++; while (i<=n); ort=toplam/n; Console.Clear(); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...:0", toplam);

75 Console.WriteLine("Sayıların ortalaması.: 0:f2", ort); Console.ReadKey(); Örnek: Aşağıdaki menü işlemlerini yapan projeyi oluşturunuz. do.. while döngü yapısı switch.. case yapısı kullanılacak seçim etiket içine alınacak *** ALAN HESAPLARI *** 1-Kare 2-Dikdörtgen 3-Programdan Çıkış staticvoidmain(string[] args) intsec,a,b,alan; do tekrar: Console.Clear(); Console.WriteLine("***ALAN HESAPLARI***"); Console.WriteLine("1. KARE"); Console.WriteLine("2. DİKDÖRTGEN"); Console.WriteLine("3. PROGRAMDAN ÇIKIŞ"); Console.WriteLine(""); Console.Write("Seçiminiz... <1-3 arasında olmalı.> :"); sec=convert.toint16(console.readline()); if ((sec<1) (sec>3))

76 Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("1 ile 3 arasında bir değer girmelisiniz..."); Console.WriteLine("Devam için bir tuşa basınız..."); Console.ReadKey(); gototekrar; switch(sec) case1: Console.Clear(); Console.Write("Karenin kenar uzunluğunu giriniz..:"); a=convert.toint16(console.readline()); alan=a*a; Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Karenin alanı...:0",alan); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Devam için bir tuşa basınız..."); Console.ReadKey(); break; case2: Console.Clear(); Console.Write("Kısa kenarı giriniz..:");

77 a=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("Uzun kenarı giriniz...:"); b=convert.toint16(console.readline()); alan=a*b; Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Dikdörtgenin alanı...:0",alan); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Devam için bir tuşa basınız..."); Console.ReadKey(); break; case3: Environment.Exit(0); break; while(sec<3); Break: Şarta bağlı veya değil olarak döngüden ve ya yapıdan çıkma özelliğidir. Örnek: 1 den 20 ye kadar olan sayılardan, 8 den sonrasını ekrana yazmayan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti;

78 for (i=1; i<=20; i++) if (i==9) break; /* if (i>8) break; */ Console.WriteLine("Sayı..:0", i); Console.ReadKey(); Continue: Döngü içerisinde atlanması gereken bir adım veya işlem var ise, şarta bağlı veya değil olarak gerçekleştiren özelliktir. Örnek: 1 den 20 ye kadar olan sayılardan, 9 sayısını ekrana yazdırmadan devam eden projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti; for (i=1; i<=20; i++) if (i==9) continue; Console.WriteLine("Sayı..:0", i); Console.ReadKey(); RASTGELE SAYI ÜRETME Belli aralıktaki sayı grubu içerisinden rastgele bir sayı üretmek için kullanılan yapıdır. Random rnd = new Random( ); Değişken ismi = rnd.next(sayı aralığı);

79 Örnek :1 ile 100 arasında olan sayılardan rastgele sayı üreten kod satırını yazınız. Random rnd = new Random( ); Sayi = rnd.next(1,100); Örnek : 1 ile 100 arasında 10 adet rastgele üretilen sayının toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. staticvoidmain(string[] args) inti, sayi, toplam; floatort; Randomrnd=newRandom(); toplam=0; for (i=1; i<=10; i++) sayi=rnd.next(1, 100); Console.WriteLine(i+".sayı..=0", sayi); toplam=toplam+sayi; ort=toplam/10; Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı.:0", toplam); Console.WriteLine("Sayıların Ortalaması.:0", ort); Console.ReadKey();

80 WINDOWS FORM APPLICATION Açılan arayüz aşağıdaki bölümlerden oluşur; Başlık çubuğu Menü çubuğu ToolBar (Araç çubuğu) ToolBox (Araç Kutusu İlgili denetimler) Properties (Özellikler ilgili denetimin özellikleri) Solution Explorer (Projemizin içinde bulunan yapıyı gösterir) Form alanı Windows application da proje oluştururken izlenecek yol aşağıdaki gibidir; ToolBox dan (Araç kutusundan) ilgili denetim seçilir. Formun üzerine tasarlanır. Properties (Özellikler) penceresinden ilgili denetime verilmesi gereken özellikler atanır. İlgili denetime gerekiyorsa, kod penceresinden kodlar yazılır.

81 Örnek : TextBox a girilen iki sayıyı toplayan projeyi oluşturunuz. privatevoidbutton2_click(objectsender, EventArgse) inta, b, toplam; a= Convert.ToInt16(textBox1.Text); b=convert.toint16(textbox2.text); toplam=a+b; textbox3.text=toplam.tostring(); privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) Environment.Exit(0)

82 Örnek : TextBox a girilen iki sayı ile 4 işlemi yapan projeyi oluşturunuz. namespacewindowsformsapplication4 publicpartialclassform1 : Form inta, b, sonuc; publicform1() InitializeComponent(); privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) a=convert.toint16(textbox1.text); b=convert.toint16(textbox2.text); sonuc=a+b; textbox3.text=sonuc.tostring();

83 privatevoidbutton2_click(objectsender, EventArgse) Environment.Exit(0); privatevoidbutton3_click(objectsender, EventArgse) a=convert.toint16(textbox1.text); b=convert.toint16(textbox2.text); sonuc=a-b; textbox4.text=sonuc.tostring(); privatevoidbutton4_click(objectsender, EventArgse) a=convert.toint16(textbox1.text); b=convert.toint16(textbox2.text); sonuc=a*b; textbox5.text=sonuc.tostring(); privatevoidbutton5_click(objectsender, EventArgse) a=convert.toint16(textbox1.text); b=convert.toint16(textbox2.text); sonuc=a/b; textbox6.text=sonuc.tostring();

84 Örnek : TextBox a girilen değerler ile öğrencinin 5 li sisteme göre kaç aldığını bulan projeyi oluşturunuz. namespace WindowsFormsApplication1 publicpartialclassform1 : Form int y1, y2, y3, p1, durum; float ort; public Form1() InitializeComponent(); privatevoid Form1_Load(object sender, EventArgs e) button2.visible = false; button3.visible = false; textbox11.visible = false; privatevoid button1_click(object sender, EventArgs e) button2.visible = true; button3.visible = true; textbox11.visible = true; durum = 0; y1 = Convert.ToInt16(textBox5.Text); y2 = Convert.ToInt16(textBox5.Text); y3 = Convert.ToInt16(textBox5.Text); p1 = Convert.ToInt16(textBox5.Text); ort = ((y1 + y2 + y3 + p1) / 4); textbox9.text = ort.tostring();

85 if (ort < 50) textbox10.text = "1"; durum = 1; if ((ort > 49) && (ort < 60)) textbox10.text = "2"; durum = 2; if ((ort > 59) && (ort < 70)) textbox10.text = "3"; durum = 2; if ((ort > 69) && (ort < 85)) textbox10.text = "4"; durum = 2; if ((ort > 84) && (ort < 101)) textbox10.text = "5"; durum = 2; privatevoid button2_click(object sender, EventArgs e) switch (durum) case 1: textbox11.text = "16 Haziran 2014 tarihinde sınavınız var."; break; case 2: textbox11.text = "Dersi Geçtiniz..."; break; privatevoid button3_click(object sender, EventArgs e) textbox1.text = ""; textbox2.text = ""; textbox3.text = ""; textbox4.text = ""; textbox5.text = ""; textbox6.text = ""; textbox7.text = ""; textbox8.text = ""; textbox9.text = ""; textbox10.text = ""; textbox11.text = ""; button2.visible = false; textbox11.visible = false; privatevoid button4_click(object sender, EventArgs e) Environment.Exit(0);

86 Örnek : 1-7 arasındaki girilen sayının hangi güne karşılık geldiğini bulan projeyi oluşturunuz. 1 7 sayı kontrolü yapılsın ve MessageBox penceresinde ilgili mesaj verilsin privatevoid button1_click(object sender, EventArgs e) int gun = Convert.ToInt16(textBox1.Text); if (gun == 1) textbox2.text = "Pazartesi"; if (gun == 2) textbox2.text = "Salı"; if (gun == 3) textbox2.text = "Çarşamba"; if (gun == 4) textbox2.text = "Perşembe"; if (gun == 5) textbox2.text = "Cuma"; if (gun == 6) textbox2.text = "Cumartesi"; if (gun == 7) textbox2.text = "Pazar"; if ((gun < 1) (gun > 7)) MessageBox.Show("Lütfen sadece 1 ile 7 arasında sayı giriniz"); textbox1.clear(); Örnek : Basit Hesap Makinası oluşturunuz. namespace WindowsFormsHesapMakinasi publicpartialclassform1 : Form double x; string islem; public Form1() InitializeComponent(); privatevoid button10_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "0"; else textbox1.text =textbox1.text+ "0"; privatevoid button1_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "1"; else textbox1.text = textbox1.text + "1"; privatevoid button2_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "2"; else textbox1.text = textbox1.text + "2"; privatevoid button3_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "3"; else textbox1.text = textbox1.text + "3"; privatevoid button4_click(object sender, EventArgs e)

87 if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "4"; else textbox1.text = textbox1.text + "4"; privatevoid button5_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "5"; else textbox1.text = textbox1.text + "5"; privatevoid button6_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "6"; else textbox1.text = textbox1.text + "6"; privatevoid button7_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "7"; else textbox1.text = textbox1.text + "7"; privatevoid button8_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "8"; else textbox1.text = textbox1.text + "8"; privatevoid button9_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = "9"; else textbox1.text = textbox1.text + "9"; privatevoid button11_click(object sender, EventArgs e) x = Convert.ToDouble(textBox1.Text); islem = "+"; textbox1.clear(); privatevoid button12_click(object sender, EventArgs e) x = Convert.ToDouble(textBox1.Text); islem = "-"; textbox1.clear(); privatevoid button13_click(object sender, EventArgs e) x = Convert.ToDouble(textBox1.Text); islem = "*"; textbox1.clear(); privatevoid button14_click(object sender, EventArgs e)

88 x = Convert.ToDouble(textBox1.Text); islem = "/"; textbox1.clear(); privatevoid button16_click(object sender, EventArgs e) x = Convert.ToDouble(textBox1.Text); islem = "%"; textbox1.clear(); privatevoid button15_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == "") textbox1.text = ""; elseif (textbox1.text!= "") textbox1.clear(); privatevoid button17_click(object sender, EventArgs e) double y = Convert.ToDouble(textBox1.Text); if (islem == "") MessageBox.Show("Lütfen Tekrar Deneyiniz."); elseif (islem == "+") textbox1.text = Convert.ToString(x + y); elseif (islem == "-") textbox1.text = Convert.ToString(x - y); elseif (islem == "*") textbox1.text = Convert.ToString(x * y); elseif (islem == "/") textbox1.text = Convert.ToString(x / y); elseif (islem == "%") textbox1.text = Convert.ToString(x % y); privatevoid button18_click(object sender, EventArgs e) if (textbox1.text == " ") textbox1.text = ","; else textbox1.text = textbox1.text + ","; Örnek : İki değer aralığındaki sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz. (Console Application) staticvoidmain(string[] args) floatort, son, bas, gec, i, toplam; Console.Write("1.sayıyı giriniz...="); bas=convert.toint16(console.readline()); Console.Write("2.sayıyı giriniz...="); son=convert.toint16(console.readline());

89 if (bas>son) gec=bas; bas=son; son=gec; toplam=0; for (i=bas; i<=son; i++) toplam=toplam+i; ort=toplam/ ((son-bas) +1); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Sayıların Toplamı...=0", toplam); Console.WriteLine("Sayıların Ortalaması.=0:f2", ort); Console.ReadKey(); (Windows Application) intbas, son, gec, i; inttoplam; floatort; bas=convert.toint16(textbox1.text); son=convert.toint16(textbox2.text);

90 if (bas>son) gec=bas; bas=son; son=gec; toplam=0; for (i=bas; i<=son; i++) toplam=toplam+i; ort=toplam/ ((son-bas) +1); textbox3.text=toplam.tostring(); textbox4.text=ort.tostring(); privatevoidbutton2_click(objectsender, EventArgse) Environment.Exit(0); Örnek : Rastgele üretilen bir sayıyı bulmaya çalışan projeyi oluşturunuz. 10 hak verilecektir. Puan 1000 den başlayıp, her bilemediğinde 100 puan düşecektir.

91 Her tahminden sonra, bilinemediğinde Tahmininizi Büyültün veya Tahmininizi Küçültün mesajları verdirilecektir. Tahmin bilindiğinde, kaçıncı hakta bilindiği ve puanı görüntülenecektir. Tahmin hakkı bittiğinde ilgili mesaj verdirilecektir. Sayı 1 ile 100 arasında rastgele üretilecektir. staticvoidmain(string[] args) intsayi, i; inttahmin, puan; Randomrnd=newRandom(); sayi=rnd.next(1,100); puan=500; for (i=1; i<=5; i++) Console.Write(i+". tahmininizi giriniz...:"); tahmin=convert.toint16(console.readline()); if (sayi==tahmin) Console.WriteLine(i+".tahminde 0 sayısını buldunuz...", sayi); Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Puanınız...= 0", puan); gotobitis;

92 if (sayi<tahmin) Console.WriteLine("Tahmininizi küçültün..."); Console.WriteLine(""); puan=puan-100; if (sayi>tahmin) Console.WriteLine("Tahmininizi büyültün..."); Console.WriteLine(""); puan=puan-100; bitis: if (i>5) Console.WriteLine(""); Console.WriteLine("Tahmin hakkınız bitmiştir..."); Console.WriteLine("Sayi...=0", sayi); Console.WriteLine("Puan...=0", puan); Console.ReadKey();

93 Örnek : Sıfır değeri girilinceye kadar, girilen sayıların toplamını ve ortalamasını bulan projeyi oluşturunuz (While döngüsü veya Do..While döngüsü) staticvoidmain(string[] args) intsayi, i, toplam; floatort; i=0; toplam=0; do Console.Write(i+1+".sayıyı giriniz...="); sayi=convert.toint16(console.readline()); toplam=toplam+sayi; i++; //i = i + 1; while (sayi!=0 ); ort=toplam/ (i-1); Console.Clear(); Console.WriteLine("Sayıların toplamı..=0",toplam); Console.WriteLine("Sayıların ortalaması.=0", ort); Console.ReadKey(); ComboBox Kontrolü İçerisindeki değerleri açılabilen liste şeklinde görüntüleyen nesnedir.

94 NOT : ComboBox nesnesindeki elemanlara index numaraları ile ulaşılabilir. İlk eleman 0. İndex numarasına sahiptir. ComboBox Kontrolünün Özellikleri: Items ComboBox içerisindeki değerleri temsil eder. Text ComboBox içerisinde görüntülenen metindir. SelectedIndex ComboBox içerisinde seçili olan elemanın index numarasını verir. Sorted True değerini aldığında ComboBox içerisindeki elemanların sıralı şekilde listelenmesini sağlar. ComboBox kontrolünün metodları: Items özelliği aşağıdaki metodları içerir. Add ComboBox içerisine belirtilen değeri listenin sonuna ekler. Remove ComboBox içerisindeki belirtilen değeri siler. RemoveAt ComboBox içerisindeki belirtilen index numaralı değeri siler. Count ComboBox içerisindeki toplam değer sayısını verir. Insert Belirtilen değeri ComboBox içerisinde istenilen bir konuma ekler. Clear ComboBox içerisini siler. ListBox Kontrolü İçerisindeki değerleri liste şeklinde görüntüleyen nesnedir.

95 NOT : ListBox nesnesinin, ComboBox nesnesi ile hemen hemen tüm özellik, metod ve olayları aynıdır. Örnek : Öğrencinin kimlik bilgisini ListBox a aktaran projeyi oluşturunuz. privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) stringad, soy, sn, num; ad=textbox1.text; soy=textbox2.text; sn=textbox3.text; num=textbox4.text; listbox1.items.clear(); listbox1.items.add(ad); listbox1.items.add(soy); listbox1.items.add(sn); listbox1.items.add(num); Örnek : Tatil yöresi seçimi yapan projeyi oluşturunuz.

96 privatevoidform1_load(objectsender, EventArgse) combobox1.items.add("kuşadası"); combobox1.items.add("marmaris"); combobox1.items.add("fethiye"); combobox1.items.add("datça"); combobox1.items.add("kapadokya"); combobox1.items.add("kemer"); combobox1.items.add("bodrum"); combobox1.selectedindex=2; privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) intadet; adet=combobox1.items.count; textbox1.text=adet.tostring(); //textbox2.text = combobox1.selecteditem.tostring(); textbox2.text=combobox1.text; Veya;

97 privatevoidcombobox1_selectedindexchanged(objectse nder, EventArgse) intadet; adet=combobox1.items.count; textbox1.text=adet.tostring(); textbox2.text=combobox1.selecteditem.tostring(); InputBox (Bilgi Giriş Penceresi) Veri girişi amacı ile kullanılan giriş penceresidir. C# içerisinde InputBox nesnesi mevcut değildir. Project Add Reference Asswmblies Framework Microsoft.VisualBasic sınıfını projemize referans olarak eklemeliyiz. Kod sayfasındaki kütüphanelerin olduğu yere; usingmicrosoft.visualbasic; satırını yazmamız gerekir. Kullanımı: Değişken ismi = Interaction.InputBox( Mesaj, Pencere Başlığı ); Örnek : Giriş butonuna tıklandığında, klavyeden girilen ismi textbox a yazdıran projeyi oluşturunuz.

98 Project Add Reference Asswmblies Framework Microsoft.VisualBasic sınıfını projemize referans olarak eklemeliyiz. usingmicrosoft.visualbasic; privatevoidform1_load(objectsender, EventArgse) textbox1.text="isminiz Görüntülenecektir."; privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) stringad; textbox1.text=""; ad=interaction.inputbox("adınızı Giriniz...:","Bilgi Girişi"); textbox1.text=ad; Örnek : Klavyeden girilen N adet sayıyı ListBox da görüntüleyen projeyi oluşturunuz. Project Add Reference Asswmblies Framework Microsoft.VisualBasic sınıfını projemize referans olarak eklemeliyiz. usingmicrosoft.visualbasic; publicpartialclassform1 : Form intsayi, i, n;

99 publicform1() InitializeComponent(); privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) n=convert.toint16(interaction.inputbox("sayı adedini giriniz...:", "Bilgi Girişi")); for (i=1; i<=n; i++) sayi=convert.toint16(interaction.inputbox(i+".sayı yı giriniz...:", "Bilgi Girişi")); listbox1.items.add(sayi); textbox1.text=i.tostring(); Örnek : Rastgele üretilen bir sayıyı bulmaya çalışan projeyi oluşturunuz. 10 hak verilecektir. Puan 1000 den başlayıp, her bilemediğinde 100 puan düşecektir. Her tahminden sonra, bilinemediğinde Tahmininizi Büyültün veya Tahmininizi Küçültün mesajları verdirilecektir. Tahmin hakkı bittiğinde ilgili mesaj verdirilecektir. Sayı 1 ile 100 arasında rastgele üretilecektir.

100 Project Add Reference Asswmblies Framework Microsoft.VisualBasic sınıfını projemize referans olarak eklemeliyiz. usingmicrosoft.visualbasic; privatevoidbutton1_click(objectsender, EventArgse) intpuan, sayi, tahmin,i; puan=1000; label1.visible=true; textbox1.visible=true; label3.visible=true; textbox3.visible=true; textbox1.text=puan.tostring(); Randomrnd=newRandom(); sayi=rnd.next(1, 100); for (i=1; i<=10; i++)

101 Console.Write(i+". tahmininizi giriniz...:"); tahmin=convert.toint16(interaction.inputbox(i+". tahmininizi giriniz...:","tahmin Girişi")); if (sayi==tahmin) textbox3.text="tebrikler Bildiniz..."; label2.visible=true; textbox2.visible=true; textbox2.text=sayi.tostring(); gotobitis; if (sayi<tahmin) textbox3.text="tahmininizi küçültün..."; puan=puan-100; textbox1.text=puan.tostring(); if (sayi>tahmin) textbox3.text="tahmininizi büyültün..."; puan=puan-100; textbox1.text=puan.tostring(); bitis: if (i>10)

102 textbox3.text="tahmin hakkınız bitmiştir..."; label2.visible=true; textbox2.visible=true; textbox2.text=sayi.tostring(); CheckBox Kontrolü İki ya da üç duruma sahip olabilen, onay ve seçim işlemleri için kullanılan bir kontroldür. CheckBox Kontrolünün özellikleri; Checked :True değerini aldığında CheckBox nesnesi işaretlidir, False değerini aldığında ise işaretli değildir. CheckState : 3 değer alır; Unchecked : İşaretsiz Checked : İşaretli Indeterminate : Belirsiz. FlatStyle : CheckBox nesnesinin görünüm şeklini değiştirir. CheckBox Kontrolünün olayları; CheckedChanged :Durumu değiştirildiğinde gerçekleşen olaydır. CheckedListBox Kontrolü İçerisindeki değerleri işaretlenebilir liste şeklinde görüntüleyen nesnedir.

103 CheckedListBox Kontrolünün özellikleri; Items :CheckedListBox içerisindeki tüm elemanları temsil eder. CheckedItems : CheckedListBox içerisindeki işaretlenmiş tüm elemanları temsil eder. CheckedListBox Kontrolünün Metodları; Items özelliği aşağıdaki metodları içerir. Add :Belirtilen değeri listenin sonuna ekler. Remove : Belirtilen değeri siler RemoveAt : Belirtilen index numaralı değeri siler. Count : Eleman sayısını verir. Insert : Belirtilen değeri listenin istenilen bir yerine ekler. Clear : CheckedListBox içerisindeki değerlerin hepsini siler. Contains : Eğer belirtilen değervar ise True, yok ise False değerini döndürür. IndexOf : Değeri belirtilen elemanın index numarasını geriye döndürür. CopyTo : Belirtilen elemanı bir dizi içerisine kopyalayarak aktarır. NOT : CheckedItems özelliği ise; Count IndexOf Contains CopyTo metodlarına sahiptir.

104 RadioButton Kontrolü Birden fazla seçenekten yalnızca birini seçme durumlarında kullanılan nesnedir. Checked özelliği : RadioButton nesnesinin seçili olup olmamasını belirler. Örnek : TextBox daki mesajı biçim veren projeyi oluşturunuz. Kalın Eğik Altı çizili (checkbox) sola dayalı ortala sağa dayalı (radiobutton) private void checkbox2_checkedchanged( ) textbox1.font = new Font(textBox1.Font.Name, textbox1.font.size, textbox1.font.style ^ FontStyle.Italic); private void checkbox1_checkedchanged( )

105 textbox1.font = new Font(textBox1.Font.Name, textbox1.font.size, textbox1.font.style^ FontStyle.Bold); private void checkbox3_checkedchanged( ) textbox1.font = new Font(textBox1.Font.Name, textbox1.font.size, textbox1.font.style ^ FontStyle.Underline); private void radiobutton1_checkedchanged( ) textbox1.textalign = HorizontalAlignment.Left; private void radiobutton2_checkedchanged( ) textbox1.textalign = HorizontalAlignment.Center; private void radiobutton3_checkedchanged( ) textbox1.textalign = HorizontalAlignment.Right;

106 MessageBox (Mesaj Penceresi) Program içerisinde üretilen sonuçların ekranda gösterilmesi amacı ile kullanılan pencerelerdir. Kullanımı : MessageBox.Show(Mesaj, Başlık, Buton Tipi, Simge, Varsayılan Buton); Mesaj Görüntülenmesi istenilen mesajdır. Mesaj en fazla 1024 karakter olabilir. Başlık Mesaj penceresinin başlığıdır. Buton Tipi Mesaj penceresinde görüntülenecek butonları belirler. MessageBoxButtons.OKCancel Tamam, İptal MessageBoxButtons.OK Tamam MessageBoxButtons.AbortRetryIgnore Durdur, Yeniden Dene, Yoksay MessageBoxButtons.RetryCancel Yeniden Dene, İptal MessageBoxButtons.YesNo Evet, Hayır Simge Mesaj penceresinde görüntülenecek olan simgeler belirlenir. MessageBoxIcon.Error MessageBoxIcon.Hand MessageBoxIcon.Stop DUR işaretini görüntüler

107 MessageBoxIcon.Exclamation ÜNLEM işaretini görüntüler MessageBoxIcon.Warning MessageBoxIcon.Information BİLGİ işaretini görüntüler MessageBoxIcon.Asterisk MessageBoxIcon.Question SORU işaretini görüntüler Örnek : Form1 i tıkladığımızda, üzerinde BİLGİ işareti ve TAMAM, İPTAL düğmeleri olan bir mesaj penceresi; privatevoid Form1_Click(object sender, EventArgs e) MessageBox.Show("Dikkat ediniz...", "UYARI", MessageBoxButtons.OKCancel, MessageBoxIcon.Information NOT : Mesaj penceresinde, birden fazla satır yazdırmak için; \n parametresi veya Environment.NewLine ifadesi kullanılır.

108 Örnek : Form1 i tıkladığımızda, Okul Kimlik Bilginizi 2 satır olacak şekilde mesaj penceresinde görüntüleyiniz. \n ile; privatevoid Form1_Click(object sender, EventArgs e) MessageBox.Show("Emine ÖZEL \n" + "Sınıf : 10 Numara :120", "OKUL KİMLİK BİLGİSİ", MessageBoxButtons.OKCancel, MessageBoxIcon.Information); Environment NewLine ile; privatevoid Form1_Click(object sender, EventArgs e) MessageBox.Show("Emine ÖZEL" + Environment.NewLine + "Sınıf :10 Numara :120", "OKUL KİMLİK BİLGİSİ", MessageBoxButtons.OKCancel, MessageBoxIcon.Information); NOT : Mesaj penceresinde bulunan butonların hangisinin aktif olacağını belirler. Bir şey belirtilmemiş ise 1.buton aktif olarak varsayılır.

109 MessageBoxDefaultBotton.Button1 1.buton aktif MessageBoxDefaultBotton.Button2 2.buton aktif MessageBoxDefaultBotton.Button3 3.buton aktif Örnek : Mesaj penceresinde Çıkmak istediğinize emin misiniz? mesajını EVET, HAYIR butonları ile görüntüleyiniz (HAYIR butonu aktif olsun). privatevoid Form1_Click(object sender, EventArgs e) MessageBox.Show("Çıkmak istediğinize emin misiniz?", "DİKKAT", MessageBoxButtons.YesNo, MessageBoxIcon.Question, MessageBoxDefaultButton.Button2); NOT : Mesaj penceresi üzerindeki butonlardan hangisine basılıp, basılmadığını anlayabilmek için DialogResult nesnesini kullanırız. Geriye dönen değeri bir değişkene atamamız gerekir. Atanan değişken DialogResult ile tanımlanmak zorundadır. Örnek : Yukarıdaki soruda TIKLA butonuna tıklanınca, EVET butonu tıklandığında proje kapatılsın.

110 privatevoid button1_click(object sender, EventArgs e) DialogResult cevap; cevap = MessageBox.Show("Çıkmak istediğinize emin misiniz?", "DİKKAT", MessageBoxButtons.YesNo, MessageBoxIcon.Question, MessageBoxDefaultButton.Button2); if (cevap == DialogResult.Yes) Environment.Exit(0); if (cevap == DialogResult.No) MessageBox.Show("devammm"); Örnek : Girilen döviz değerinin, Türk Lirası karşılığını bulan projeyi oluşturunuz. Dolar seçeneği aktif olarak görüntülenecektir. Euro 2,5 TL Dolar 2 TL Sterlin 3 TL

111 private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) combobox1.items.add("euro"); combobox1.items.add("dolar"); combobox1.items.add("sterlin"); combobox1.selectedindex = 1; label1.text = combobox1.text; private void button1_click(object sender, EventArgs e) double sayi, sonuc; sayi = Convert.ToInt16(textBox1.Text); if (combobox1.selectedindex == 0) sonuc = sayi * 2.5; textbox2.text = sonuc.tostring(); label1.text = combobox1.text; if (combobox1.selectedindex == 1) sonuc = sayi * 2; textbox2.text = sonuc.tostring(); label1.text = combobox1.text; if (combobox1.selectedindex == 2)

112 sonuc = sayi * 3; textbox2.text = sonuc.tostring(); label1.text = combobox1.text; private void combobox1_selectedindexchanged(object sender, EventArgs e) label1.text = combobox1.text; textbox1.text = ""; textbox2.text = ""; Örnek : İki değer aralığındaki sayılardan; Tek sayıların toplamını Çift sayıların toplamını bulan projeyi oluşturunuz. İki sayının kontrolü yapılacaktır While veya Do While döngüsü kullanılacaktır.

113 private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) radiobutton1.checked = true; private void button1_click(object sender, EventArgs e) int ilk, son, i, toplam, gec; toplam = 0; ilk = Convert.ToInt16(textBox1.Text); son = Convert.ToInt16(textBox2.Text); if (ilk > son) gec = ilk; ilk = son; son = gec; if (radiobutton1.checked) if (ilk % 2 == 0) ilk = ilk + 1; i = ilk; while (i <= son)

114 toplam = toplam + i; i = i + 2; textbox3.text = toplam.tostring(); == 1) if (radiobutton2.checked) if (ilk % 2!= 0) // if (ilk % 2 ilk = ilk + 1; i = ilk; while (i <= son) toplam = toplam + i; i = i + 2; textbox3.text = toplam.tostring(); Örnek : N adet girilen sayıları ListBox a aktaran projeyi oluşturunuz. Sayı adedi girişi textbox1 den yapılacaktır

115 Sayıların girişi Interaction.InputBox ile yapılacaktır InputBox ile girilen her sayı ListBox1 e eklenecektir. using Microsoft.VisualBasic; private void button1_click( ) int n, sayi,i; n = Convert.ToInt16(textBox1.Text); for (i = 1; i <= n; i++) sayi = Convert.ToInt16(Interaction.InputBox (i.tostring() + ".sayıyı giriniz=")); listbox1.items.add(sayi); Örnek : Daire seçiminde istenilen özellikleri listeleyen projeyi oluşturunuz. private void button1_click(object sender, EventArgs e)

116 if (checkbox1.checked) listbox1.items.add(checkbox1.text); if (checkbox2.checked) listbox1.items.add(checkbox2.text); if (checkbox3.checked) listbox1.items.add(checkbox3.text); if (checkbox4.checked) listbox1.items.add(checkbox4.text); if (checkbox5.checked) listbox1.items.add(checkbox5.text); if (checkbox6.checked)

117 listbox1.items.add(checkbox6.text); private void button2_click(object sender, EventArgs e) listbox1.items.clear(); checkbox1.checked = false; checkbox2.checked = false; checkbox3.checked = false; checkbox4.checked = false; checkbox5.checked = false; checkbox6.checked = false; Örnek : ListBox ve button kullanarak sayıları yazdırın. (0-10 arasını) public Form1() InitializeComponent();

118 privatevoid button1_click(objectsender,eventargs e) int i = 0; while (i < 10) listbox1.items.add(i); i++; VEYA; privatevoid button1_click(object sender, EventArgs e) int i = 0; for(i=0;i<=10;i++) listbox1.items.add(i); Örnek-1)Girilen üçgen kenarlarının ne çeşit üçgen oluşturduğunu mesaj eden programı yazınız. Public Class Form1 Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click Dim a, b, c As Short Dim ucgen As Boolean = False Dim sart1 As Boolean = False Dim sart2 As Boolean = False Dim sart3 As Boolean = False a = Convert.ToInt16(TextBox1.Text) b = Convert.ToInt16(TextBox2.Text) c = Convert.ToInt16(TextBox3.Text) ' üçgen olma şartı kontrol ediliyor If (Math.Abs(b - c) < a And (b + c) > a) Then sart1 = True End If If (Math.Abs(a - c) < b And (a + c) > b) Then sart2 = True End If If (Math.Abs(b - a) < c And (b + a) > c) Then sart3 = True End If If (sart1 = True And sart2 = True And sart3 = True) Then ucgen = True End If If ucgen = False Then MsgBox("Girdiğiniz değerler ile üçgen oluşmaz! Yeni değerler giriniz...") End If If ucgen = True Then If a <> b And b <> c Then Label5.Text = "Çeşitkenar üçgen" End If If a = b And b <> c Then Label5.Text = "İkizkenar üçgen" End If If a = c And c <> b Then Label5.Text = "İkizkenar üçgen"

119 End If If c = b And b <> a Then Label5.Text = "İkizkenar üçgen" End If If a = b And b = c Then Label5.Text = "Eşitkenar üçgen" End If End If End Sub End Class Örnek-2)Personelin maaşını hesaplayan programı yazınız. Mesai Public Class Form1 Dim su, ats, cs, ps Dim mesai, maas Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load Label9.Visible = False Label10.Visible = False TextBox8.Visible = False TextBox9.Visible = False End Sub Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click Label9.Visible = True Label10.Visible = True TextBox8.Visible = True TextBox9.Visible = True su = Val(TextBox4.Text) ats = Val(TextBox5.Text) cs = Val(TextBox6.Text) ps = Val(TextBox7.Text) Select Case ps Case 0 To 10 mesai = ps * 1 Case 11 To 20 mesai = ((ps - 10) * 1.5) + (10 * 1) Case 21 To 30 mesai = ((ps - 20) * 2) + (10 * 1) + (10 * 1.5) Case Is > 30 mesai = ((ps - 30) * 2.5) + (10*1) + (10*1.5) + (10 * 2) End Select TextBox8.Text = mesai maas = (su * ats) + ((su * 10) * cs) + mesai - ((su * ats) * 0.1) TextBox9.Text = maas End Sub End Class

120 Örnek-3)Kronometre programı Public Class Form1 Dim KalanSure As Integer Private Sub btnbasla_click(byval sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnbasla.click ' Başlangıç zamanını text kutusundan aldım KalanSure = Val(txtSure.Text) ' Kalan süreyi kullanıcıya göstermek lblsure.text = KalanSure 'liste kutusuna başlama zamanı yazılır lbkayit.items.add("kronometre başladı:" & Now.TimeOfDay.ToString) 'Timerın çalışma hızı ayarlanır. Timer1.Interval = cmbinterval.text Timer1.Start() End Sub Private Sub btndur_click(byval sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btndur.click 'Timer durdurulur Timer1.Stop() 'liste kutusuna kayıt girilir lbkayit.items.add("kronometre durduruldu:" & Now.TimeOfDay.ToString) End Sub Private Sub Timer1_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick KalanSure = KalanSure - 1 lblsure.text = KalanSure If KalanSure = 0 Then Timer1.Stop() lbkayit.items.add("süre Doldu:" & Now.TimeOfDay.ToString) End If End Sub End Class

121 Örnek-4)Kişinin ideal kilosunu hesaplayan programı yazınız. Public Class Form1 Dim yas, boy, kilo, eksik, fazla Dim k, idealkilo Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load Label11.Visible = False TextBox6.Visible = False TextBox7.Visible = False End Sub Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click Label11.Visible = True TextBox6.Visible = True yas = Val(TextBox3.Text) boy = Val(TextBox4.Text) kilo = Val(TextBox5.Text) If RadioButton1.Checked = True Then k = 0.8 If RadioButton2.Checked = True Then k = 0.9 idealkilo = Math.Round(((boy - 100) + (yas / 10)) * k) TextBox6.Text = idealkilo If kilo = idealkilo Then TextBox7.Visible = False Label12.Text = "TEBRİKLER.. İdeal Kilodasınız..." End If If kilo < idealkilo Then TextBox7.Visible = True eksik = idealkilo - kilo TextBox7.Text = eksik Label12.Text = "Kilo almalısınız..." End If If kilo > idealkilo Then TextBox7.Visible = True fazla = kilo - idealkilo TextBox7.Text = fazla Label12.Text = "Kilo vermelisiniz..." End If

122 End Sub End Class Örnek-5)Hesap makinesi programı Public Class Form1 Dim x, y, z, t, kontrol Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 1 End Sub Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 2 End Sub Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 3 End Sub Private Sub Button4_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button4.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 4 End Sub Private Sub Button5_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button5.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 5 End Sub Private Sub Button6_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button6.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 6 End Sub Private Sub Button7_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button7.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 7 End Sub Private Sub Button8_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button8.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 8 End Sub

123 Private Sub Button9_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button9.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 9 End Sub Private Sub Button10_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button10.Click TextBox1.Text = TextBox1.Text & 0 End Sub Private Sub Button11_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button11.Click x = Val(TextBox1.Text) kontrol = "+" TextBox1.Text = "" End Sub Private Sub Button12_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button12.Click y = Val(TextBox1.Text) kontrol = "-" TextBox1.Text = "" End Sub Private Sub Button13_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button13.Click z = Val(TextBox1.Text) kontrol = "*" TextBox1.Text = "" End Sub Private Sub Button14_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button14.Click t = Val(TextBox1.Text) kontrol = "/" TextBox1.Text = "" End Sub Private Sub Button15_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button15.Click If kontrol = "+" Then TextBox1.Text = x + Val(TextBox1.Text) If kontrol = "-" Then TextBox1.Text = y - Val(TextBox1.Text) If kontrol = "*" Then TextBox1.Text = z * Val(TextBox1.Text) If kontrol = "/" Then TextBox1.Text = t / Val(TextBox1.Text) End Sub Private Sub Button16_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button16.Click TextBox1.Text = "" End Sub Private Sub Button17_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button17.Click End End Sub End Class

124 FATURA TUTARINI YAZI İLE YAZDIRMA Geliştirdiğiniz programda fatura yazdırma özelliği varsa, fatura tutarını yazıya çevirmeniz gerekir.bu konuda ihtiyacı karşılayacak bir çevirme fonksiyonu hazırladım.ayrıca fonksiyonun kullanıldığı küçük bir program da yazdım. Fonksiyonun çalışmasını bu program üzerinden test edebilirsiniz. İnşallah işinize yarar.? privatestringyaziyacevir(decimaltutar) stringstutar = tutar.tostring("f2").replace('.', ','); // Replace('.',',') ondalık ayracının. olma durumu için stringlira = stutar.substring(0, stutar.indexof(',')); //tutarın tam kısmı stringkurus = stutar.substring(stutar.indexof(',') + 1, 2); stringyazi = ""; string[] birler = "", "BİR", "İKİ", "Üç", "DÖRT", "BEŞ", "ALTI", "YEDİ", "SEKİZ", "DOKUZ"; string[] onlar = "", "ON", "YİRMİ", "OTUZ", "KIRK", "ELLİ", "ALTMIŞ", "YETMİŞ", "SEKSEN", "DOKSAN"; 11 string[] binler = "KATRİLYON", "TRİLYON", "MİLYAR", "MİLYON", "BİN", ""; 12 //KATRİLYON'un önüne ekleme yapılarak artırabilir. 13 intgrupsayisi = 6; //sayıdaki 3'lü grup sayısı. katrilyon içi 6. (1.234,00 daki 14 grup sayısı 2'dir.) sayısını artırınız //KATRİLYON'un başına ekleyeceğiniz her değer için grup lira = lira.padleft(grupsayisi * 3, '0'); //sayının soluna '0' eklenerek sayı 'grup sayısı x 3' basakmaklı yapılıyor. 19

C# Çalışma Örnekleri

C# Çalışma Örnekleri C# Çalışma Örnekleri namespace sabittanimlama class program static void main (String [] agrs ) const String s="merhaba "; Console.WriteLine(s); Console.readLine ; merhaba namespace calisma class program

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ Değişkenler PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ C# Programlama Dili Giriş Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz?

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? ve Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? Şimdi ne tarafa gideceğiz yahu? KARAR VER!!! Karar mekanizması A B if yapısı ve kullanımı

Detaylı

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1 ve M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

C# Örnek Uygulamalar I

C# Örnek Uygulamalar I C# Örnek Uygulamalar I Operatörler Aşağıda verilen program parçalarının sonucunda ekranda ne yazar? Console.WriteLine(a+++b--); Console.WriteLine(a+++--b); Açıklama: (a++)+(b--) şeklinde olur. Önce a ile

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Akış Konrol Mekanizmaları 1 Koşul İfadeleri Programlar içersinde bazı durumlarda programın akışının değişmesi ya da farklı işlemlerin yapılması gerekebilir. Bazen de seçimlerin yapılması ya da belirli

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Akış Konrol Mekanizmaları

Akış Konrol Mekanizmaları Akış Konrol Mekanizmaları Koşul İfadeleri C# dilinde koşula bağlı olarak işlemler gerçekleştirmek için iki farklı deyim kullanılabilir: if deyimi switch deyimi If Deyimi if (Koşul) else Koşul_doğru_ise_yapılacaklar

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

7.1- C#.net Giriş Çıkış İşlemleri ve Visual Studio. M.İLKUÇAR - 1

7.1- C#.net Giriş Çıkış İşlemleri ve Visual Studio. M.İLKUÇAR - 1 7.1- C#.net Giriş Çıkış İşlemleri ve Visual Studio M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 7- PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 7.12- C#.NET I/O (Giriş / Çıkış Komutları- fonksiyonları) : I (Input) Giriş O (Output) Çıkış Klavyeden

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız.

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. PROGRAM Soru1 PRINT Merhaba Dünya! ; 2. Klavyeden girilen negatif bir sayıyı

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI BİLGİSAYARDA PROGRAMLAMA DERSİ ÖRNEK PROGRAMLAR 1. Kullanıcının girdiği iki sayını toplamını bulan program. Form: int sayi1, sayi2, toplam; sayi1

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -8

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -8 Bu uygulamalar ile aşağıdaki bilgileriniz pekişecektir. Döngü Yapıları İç-içe döngüler Sonsuz döngüler Döngü içinde kullanılan yardımcı ifadeler o break o continue o goto // iç içe for döngüleri kullanımı

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13 Örnek problemler ve çözümleri /*Klavyeden girilen n ve m aralığındaki (n ve m dahil) 2, 3 ve 5 sayılarına bölünebilen sayıların toplamlarını ve ortalamalarını hesaplayan bir C# programını yazınız. Not-1:

Detaylı

3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2

3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2 3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2 if yapısı bir şartın (condition) gerçekleşmesi / gerçekleşmemesi durumunda yapılacak işlemleri (statement) belirler. Buna örnek olarak bir sayının belli bir değerden

Detaylı

11- FONKSİYONLAR (FUNCTIONS)

11- FONKSİYONLAR (FUNCTIONS) 1 Fonksiyon : Belirli bir işi yapan programın bir isim altına tanımlanarak, o isimle çağrılarak kullanılması. Fonksiyonun faydaları : Programın modülerliğini arttırır. Aynı işi yapan program parçası tekrar

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

Ders - 7 while döngüsü

Ders - 7 while döngüsü Ders - 7 while döngüsü import java.util.scanner; public class StringKiyaslama { public static void main(string[] args) { Scanner klavye=new Scanner(System.in); Oncelikle Lab icin bir aciklama System.out.println("1.

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Veri Tipleri Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Veri Tipleri Tam sayı ve Ondalık sayı veri tipleri Veri Tipi Alt Sınıf Üst Sınıf Duyarlı

Detaylı

C++ Operatörler (Operators)

C++ Operatörler (Operators) C++ Operatörler (Operators) Konular Operatörler o Aritmetiksel (Matematiksel) Operatörler o Karşılaştırma Operatörleri o Mantıksal Operatörler o Atama Operatörleri o Bit Düzeyinde Operatörler o Özel Amaçlı

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

M.ilkucar MAKU MYO 1

M.ilkucar MAKU MYO 1 M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2 7-

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

Programlama Tekniklerine Giriş Vize (Ders kodları ve örnek kodlar)

Programlama Tekniklerine Giriş Vize (Ders kodları ve örnek kodlar) Kullanıcı tarafından girilen 2 sayı ile 4 işlem Console.WriteLine("1. Sayı Giriniz"); Console.WriteLine("2. Sayı Giriniz"); int sayi2 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); int toplam = sayi1 + sayi2;

Detaylı

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6 ix Yazılım Nedir? 2 Yazılımın Tarihçesi 3 Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5 Yazılımın Önemi 6 Yazılımcı (Programcı) Kimdir? 8 Yazılımcı Olmak 9 Adım Adım Yazılımcılık 9 Uzman

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 C++ Döngü Deyimleri Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Döngüler Programın belirli bölümlerinin defalarca işlenmesi söz konusu olabilir.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Bilgileri Dersin Hocası: Araş. Gör. Ahmet Ardahanlı E-posta: ahmet.ardahanli@hotmail.com Oda: DZ-33

Detaylı

ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI

ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 1 ÖRNEK 1: Klavyeden okunan bir sayının 10 fazla ve 10 eksiğini bulup yazan programın algoritma ve akış şeması şöyledir. Girdi Bir sayı (a) Çıktı Sayının

Detaylı

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır.

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Örnek bir Algoritma Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Çözüm 1: 1. Evden dışarıya çık 2. Otobüs durağına yürü 3. Durakta

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -12

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -12 Fonksiyon ödevlerinin çözümleri using System; namespace FonkClass class Program static void Main() int toplam = Topla3Sayi(3, 4, 5); Console.WriteLine("Toplam = " + toplam); int sonuc = Carp3Sayi(3, 4,

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları

Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları Belirli işlemleri defalarca yapan algoritmalar... 10 Adet Çöp Toplayan Algoritma www.dersmax.com Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları 1 www.dersmax.com Döngüsel Akış

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR -

ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - ALGORİTMA (ALGORITHM) DÖNGÜLER (LOOPS) Döngü : Koşul sağlandığı sürece (true), işlem yada işlemlerin tekrarlanması. Örneğin; ekrana 100 adet * yazdırılması, x! v.b. gibi işlemlerde döngüler kullanılır.

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 7 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Java Programlama Dili ve Algoritmadan Kodlamaya Geçiş) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java Değişkenler ve Veri Tipleri Operatörler JAVA Java Java SUN bilgisayar şirketince

Detaylı

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir.

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. ALGORİTMA KAVRAMI Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü için izlenecek yolun tanımıdır.

Detaylı

7.1- Operatörler ve Giriş-Çıkış İşlemleri. M.İLKUÇAR - 1

7.1- Operatörler ve Giriş-Çıkış İşlemleri. M.İLKUÇAR - 1 7.1- Operatörler ve Giriş-Çıkış İşlemleri M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 7- PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 7.10- Paketleme (BOXING) : (Veriyi yeni tipe uygunlaştırma işlemi) int ort = (int) 3.14; // 3 olur int

Detaylı

BPR151-Algoritma ve Programlama I Uygulama -1

BPR151-Algoritma ve Programlama I Uygulama -1 Bu uygulamalar ile aşağıdaki bilgileriniz pekişecektir. Programa açıklama ekleme // açıklama satırı Değişken tanımlama int, string, double, Klavyeden veri alma Ekrana biçimlendirerek bilgi yazdırma Console.Write

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi 2011-2012 Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi Programlama Dili Nedir? 2 Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını

Detaylı

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta Ön bilgi: Özyineli fonksiyon tanımlanabilmeli. Dizilerin fonksiyon parametresi veya geri dönüş değeri olarak kullanımı bilinmeli. 1. Klavyeden girilen sayı n olmak üzere [1..n] aralığındaki sayıların toplamı

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Sözde kod, algoritmalar ve programlar oluşturulurken kullanılan, günlük konuşma diline benzer ve belli bir programlama dilinin detaylarından uzak

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI NOT: Çalışma kâğıtları Algoritma Tasarımı ve Excel olmak üzere 2 kısımdan oluşmakta ve sınavda her ikisinin de çalışılması gerekmektedir. ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI Bu çalışma sayfalarında

Detaylı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ 14.10.2016 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Hasan OCAK Sınav Süresi: 80 dakika. Her

Detaylı

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür.

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür. Programlama Temelleri Trim: metnin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır. Trim( Selam ) Selam şeklinde çıkar Split: metin içinde ayırma işlemi yapar. Split( ) Metni boşluklarını diziye atar. oşluk

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Akış Diyagramları ve Sözde Kodlar Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Sözde Kodlar (pseudo-code) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Sözde Kod Sözde

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

Programlama Temelleri Dersi - Algoritma Örnekleri-v0.2

Programlama Temelleri Dersi - Algoritma Örnekleri-v0.2 Programlama Temelleri Dersi - Algoritma Örnekleri-v0.2 09.11.2012 İçerik Table Of Contents Bölüm 1- ) Temel Giriş/Çıkış işlemleri Uygulama 1.1- Klavyeden girilen sayıyı ekrana yazdıran program Uygulama

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir. 1 Akış diyagramları

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM)

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) (ALGORITHM) Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki Türkistan'lı alimden kaynaklanır. Bu

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA UYGULAMA Örnek: Yandaki algoritmada; klavyeden 3 sayı

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

C# Console Uygulamaları ifelse Yapıları 2

C# Console Uygulamaları ifelse Yapıları 2 C# Console Uygulamaları ifelse Yapıları 2 C# Console Uygulamaları if-else Yapıları 2 yazımızda if-else, else if kontrol yapılarının devamını programlar içerisinde göreceğiz. visual-studio-c-sharp Almak

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden veri girilmesi, girilen verilere çeşitli işlemler uygulandıktan sonra ekrana yazdırılması ya da herhangi bir yazıcıdan çıktı alınması gibi işlemlerdir. Javada

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

C#(Sharp) Programlama Dili

C#(Sharp) Programlama Dili Değişkenler C#(Sharp) Programlama Dili Program yazarken her zaman sabit verilerle çalışmayız, çoğu zaman programımızda bir verinin kullanıcının davranışına göre değişmesi gerekir. Kullanıcıdan bir metin

Detaylı

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları 1. Klavyeden girilen üç sayıyı toplayan ve ortalamasını alıp sonuçları ekrana yazdıran sözde kodunu yazınız. PROGRAM Soru1 READ A, B, C; TOP = A + B+ C;

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

Sınıflar ve Yapılar Arasındaki Farklılıklar. Değer ve Referans Türde Olan Aktarımlar

Sınıflar ve Yapılar Arasındaki Farklılıklar. Değer ve Referans Türde Olan Aktarımlar Nesneler ve Türler Sınıflar ve Yapılar Arasındaki Farklılıklar Sınıf Üyeleri Değer ve Referans Türde Olan Aktarımlar Yapıcılar ve Statik Yapıcılar Read-Only Statik Sınıflar Object Sınıfı Sınıflar Sınıflar

Detaylı

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic BİLGİSAYAR DONANIM Donanım birimleri ekran, klavye, harddisk, ram YAZILIM Yazılımlar ise bilgisayarın donanım yapısını kullanılır hale

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DÖNEM SONU SINAVI GÜZ 2009-2010 13 Ocak 2010, Sınav Süresi: 120 dakika. İsim

Detaylı

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır stringh floath Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır 32 Sorgulama İfadesi - if Deyimi (5 Hafta) Bu deyim sorgulamanın tek basamakta yapılacağı yerlerde

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM 2014) //Class (Sınıf) // Sınıf (class) soyut veri tipidir. // Nesne (object) sınıfın somutlaşan bir cismidir. // static : nesnesi oluşturulmaz.

Detaylı

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı