TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ"

Transkript

1 20 TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ

2 1SEÇİMLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER İLK KEZ NE ZAMAN YAPILMIŞTIR? Türkiye, demokratik sistemin temelini teşkil eden seçimlerle bundan yaklaşık 150 yıl önce tanışmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kabul edilen ve Türkiye tarihinin ilk Anayasası olan Kanun-u Esasi bir anlamda demokrasiye geçişin de ilk adımı olmuştur. İlk seçimler ise Kanun-u Esasi nin kabulünün hemen ardından, 1877 de yapılmıştır. Bu tarihten sonra, Osmanlı İmparatorluğu nda 5 genel seçim daha yapılmış, Türkiye Cumhuriyeti nin ilk genel seçimi ise 1923 yılına rastlamıştır. TÜRKİYE TARİHİNDE ÇOK PARTİLİ 2 SEÇİMLER İLK KEZ NE ZAMAN DÜZENLENMİŞTİR? Cumhuriyet tarihinin ilk çok partili seçimi ise Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Parti nin katıldığı 21 Temmuz 1946 seçimleridir.

3 3KADINLARA SEÇME SEÇİLME HAKKI NE ZAMAN VERİLMİŞTİR? Türkiye de kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Batı ülkesinden önce 5 Aralık 1934 te verilmiştir Seçimleri, kadınların ilk kez oy kullandığı seçimler olmuş ve bu seçimlerin ardından yine ilk kez 8 kadın milletvekili parlamentoya girmiştir. Türkiye nin ilk kadın başbakanı ise 25 Haziran 1993 te göreve başlayan Tansu Çiller dir Genel Seçimlerinde TBMM deki kadın milletvekili sayısı 79 a yükselmiş olup, kadın milletvekili oranı % 14,4 ile Cumhuriyet tarihindeki en yüksek orandır. SEÇİMLERİN YÖNETİMİ VE 4 DENETİMİNDEN HANGİ KURUM SORUMLUDUR? Seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten en üst yargı mercii, 1950 de kurulan Yüksek Seçim Kurulu dur (YSK). Kurul, 7 asıl, 4 yedek üyeden oluşur. Anayasa da Yasama Bölümü içinde yer alan ve bağımsız bir yargı mercii olan YSK, seçimlerin genel yönetim ve denetiminin yanı sıra yargısal denetimini de sağlayan karma, egemen üst yargı merciidir.

4 5SEÇİMLERE KATILIM ORANI NE DÜZEYDEDİR? Seçimlere katılma oranı 1950 seçimlerinden bu yana ortalama yüzde 82,2 dir de yapılan en son genel seçimde katılım oranı yüzde oranında gerçekleşmiş olup, birçok Avrupa ülkesine kıyasla oldukça yüksektir. Milletvekili Seçimlerine Katılım Oranı 6SEÇİMLERDE YURTDIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER OY KULLANABİLİR Mİ? Evet. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları iki şekilde oy kullanabilir. YSK denetiminde yurtdışı seçmenlerin oy kullanabilmesi için gümrük kapılarında ve dış temsilciliklerde sandıklar kurulmaktadır. Gümrük kapılarında kurulan sandıklarda uzun süredir oy kullanan yurtdışı seçmenler, 2013 te hayata geçirilen bir düzenleme ile bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerde de oy kullanmaya başlamıştır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ilk kez 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda oy kullanmıştır. 25. Dönem Milletvekili seçiminde 8 Mayıs-7 Haziran 2015 tarihleri arasında 33 farklı gümrük kapısının yanı sıra 8-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 54 ülkede yer alan 112 dış temsilcilikte kurulan sandıklarda oy kullanılabilmektedir. Oy kullanabilecek yurtdışı seçmen sayısı dir.

5 7YURTDIŞINDA KULLANILAN OYLAR NASIL SAKLANIR VE TÜRKİYE YE NASIL GETİRİLİR? Yurtdışında Kullanılan Oyların Saklanması: Yurtdışında birden fazla gün oy kullanılabildiğinden, sandık kurulan her temsilcilikte oyları saklamak ve ağzı mühürlü oy torbalarını İlçe Seçim Kurulu na göndermek üzere bir komisyon görevlendirilir. Komisyonda sandık kurulan temsilciliğin misyon şefi başkanlığında, temsilcilikte görev yapan bir kamu görevlisi ile son milletvekili seçimlerinde Türkiye genelinde en çok oyu alan 3 siyasi partinin temsilcisi yer alır. Oy torbaları temsilciliklerde komisyonun izni olmadan girilip çıkılamayan ve kapısında en az 3 farklı kilit bulunan güvenli bir yerde muhafaza edilir. Oy torbalarının muhafaza edildiği yerin anahtarlarından biri komisyon başkanında diğerleri ise ad çekme usulüyle 2 farklı siyasi parti üyesinde bulunur. Yurtdışında Kullanılan Oyların Türkiye ye Getirilmesi: Yurtdışında kullanılan oylar YSK bünyesindeki Yurtdışı İlçe Seçim Kurulunun gözetim ve denetimi altında Türkiye de açık olarak sayılır ve tutanak altına alınır. Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Ankara Esenboğa Havalimanında kurulur. Yurtdışında kullanılan oy torbaları, nakil komisyonu ile sandık saklama ve ulaştırma kurulu tarafından Türkiye ye ulaştırılır. Her iki komisyonda da iki memur üye, YSK da temsilci bulundurma hakkına sahip 5 siyasi partinin bildirecekleri birer asıl, birer yedek üye bulunur. Yurtdışında kullanılan oylar, uçak kiralanması ve diplomatik kargo/kurye yöntemiyle Türkiye ye getirilir.

6 8MÜKERRER OY KULLANILABİLİR Mİ? Hayır. Mükerrer oy kullanımını engellemek üzere sandık başında tüm tedbirler alınır. Seçmen kütükleri, İçişleri Bakanlığı nın adrese dayalı nüfus kayıt sistemi çerçevesinde oluşturulur. İçişleri Bakanlığı her gün bu kayıtlarda yapılan değişiklikleri sisteme girer. Bu veriler, Seçim Bilişim Sistemi ne (SEÇSİS) de gider. Gelen her yeni veri, SEÇSİS te standart olarak 5 ayrı parametre üzerinden (ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri ve baba adı) filtreden geçirilir. Yeni gelen verinin, mevcut seçmen kütüğü ile eşleşip, eşleşmediği kontrol edilir. Böylece mükerrer seçmen yazımının önüne geçilir. Tüm bu tedbirlere rağmen mükerrer oy kullanılmaya ya da başkasının adına oy vermeye teşebbüs eden kişi 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılır. 9YSK TARAFINDAN KURULAN SEÇSİS NEDİR? Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgenin üretildiği ve güvenli bir şekilde saklandığı bir bilgi sistemidir. YSK nın projesi olan SEÇSİS Türkiye nüfusunun % 70 ini ilgilendiren en önemli e-devlet projelerinden biridir. SANDIK KURULU KİMLERDEN 10OLUŞUR? MÜŞAHİT NE DEMEKTİR? Her sandık için ayrı ayrı oluşturulan sandık kurulu, şehirlerde bir devlet memuru asıl üyesi, 5 siyasi parti asıl üyesi olmak üzere 6 asıl üye, 6 siyasi partili yedek üyeden oluşur. Siyasi partilerin üyelerine müşahit denir. Müşahitler, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenir. Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Müşahitler seçim sürecinin başından itibaren tüm işlemleri takip eder, denetler, tutanağa geçirir ve gerektiği yerlerde itiraz eder.

7

8 SEÇİM GÜVENLİĞİ NASIL 11SAĞLANIR? Seçim güvenliği; oy kullanma sırasında, sayım esnasında ve sandık alanı dışında olmak üzere 3 farklı boyutta alınan önlemlerle sağlanmaktadır. Oy kullanma sırasında: -Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamaz. -Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oy verme alanına giremez. -Hiç kimse, seçim günü sandık çevresinde seçmenin oyunu tam bir serbestlikle ve gizli şekilde kullanmasına veya sandık kurulunun görevini yapmasına engel olamaz. -Sandık alanında hiç kimse, bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem gibi işaretler veya propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü ve görüntülü propaganda yapamaz. -Sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, kayıtlı seçmenler, müşahitler, bina sorumluları, seçim güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile medya mensupları dışında kimse sandık alanında bulunamaz. Sayım esnasında: -Oyların sayım ve dökümü açık olarak yapılır. -Oy verme yerinde bulunan herkes sayım ve dökümü izleyebilir. -Sandık, herkesin gözü önünde sandık kurulu başkanınca açılır. -Başkan, zarfın içinden çıkan oy pusulasını herkesin görebileceği şekilde tutar ve yüksek sesle okur. -İtiraza uğrayan oy pusulaları sandık kurulunca ayrı ayrı değerlendirilir ve karara bağlanır. Kurulun kararına ilişkin itiraz İlçe Seçim Kuruluna yapılır. -Sandık kurulunun, İlçe Seçim Kurulu da dahil olmak üzere YSK ya kadar ulaşan her kademedeki kararlara karşı itiraz hakkı mevcuttur. YSK nın aldığı kararlar kesindir.

9 Sandık alanı dışında: -Görevli emniyet personeli dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmez. -Sandık alanına giden yollar önceden kontrol edilerek art niyetli kişi veya grupların toplanmasına ve toplu olarak bir arada bulunmalarına, bunların görevlilere, siyasi parti mensuplarına, adaylara, seçmenlere ve vatandaşlara herhangi bir tehdit, baskı, cebir, şiddet ve benzeri uygulamasına engel olunur. -Sandık alanı dış çevresinde şüpheli şahıslara yönelik önleme aramaları yapılır. -Oy vermek üzere sandık başına giden görevli personel ile görevleri icabı sivil olması gerekenler dışındaki güvenlik personeli üniformalı olarak görev yapar. -Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapatılır. -Oy verme günü alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi engellenir.

10 VATANDAŞLIK NUMARALI 12KİMLİĞİ OLMAYAN YA DA SEÇİM GÜNÜ BULAMAYAN SEÇMENLER OY KULLANABİLİRLER Mİ? Seçmen ancak TC Kimlik Numarası nı içeren bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, resmi daireler ve iktisadi devlet teşekkülleri tarafından verilmiş soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık belgesi gibi kimliği tereddütsüz belirtecek belgelerden biri) ile oy kullanabilir. Kimliği olmayanlar Pazar günü de çalışacak olan nüfus müdürlüklerinden alacakları imzalı ve mühürlü nüfus kayıt örneği ile de oy kullanabilirler. OY VERME İŞLEMİ NASIL 13 GERÇEKLEŞİR? -Kimliği teyit edilen seçmene, mühürlenmiş oy zarfı ve birleşik oy pusulası EVET ya da TERCİH mührü ile birlikte verilir. -Seçmen doğrudan kapalı oy verme yerine girer ve oy kullanma kabininde seçtiği parti ya da bağımsız adaya ayrılan bölümün alt kısmında bulunan kutuya mührü basar. -Zarfa koyduğu birleşik oy pusulasını oy sandığına atar. -Seçmen, Sandık Seçmen Listesi nde isminin karşısını imzalar ve seçim işlemi tamamlanır.

11 14 KULLANILMAYAN OY ZARFLARI VE PUSULALAR NE OLUR? OY ZARFLARININ İMHA EDİLMESİ NE DEMEKTİR? Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra Sandık Başkanı ve üyeler oy zarflarından kullanılmayanları sayar. Bu sayı oy kullanan seçmen sayısına eklenir ve toplam sayının kurula teslim edilen zarf toplamına uygun olup olmadığı tespit edilir. Kullanılmayan zarflar bir paket halinde mühürlenir ve üzerine sayısı yazılır. Tüm bu işlemler tutanağa işlenir. Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak için önce geçersiz zarf sayısı düşülür. Geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, sandık kurulu başkanı geçerli zarflar arasından, eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişigüzel çeker ve bu zarflar açılmadan derhal yakılarak imha edilir. İmha edilen zarf sayısı tutanağa yazılır. OY PUSULASININ FAZLA 15BASILMASININ SEBEBİ NEDİR? Oy pusulalarına bir zarar gelmesi durumunda kullanılmak üzere yedek oy pusulası basılır. Yasa gereği ilçe seçim kurullarına sandıkların %2 si kadar yedek paket gönderilir. YSK tarafından alınan 604 numaralı karar uyarınca 7 Haziran genel seçimleri için oy kullanacak yurtiçinde , yurtdışında seçmen için 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası basıldı.

12 ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER 16SEÇİMLERDE BULUNABİLİR Mİ? Evet. Türkiye de gerçekleştirilen halkoylamaları, cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili genel seçimi ve yerel seçimler başta olmak üzere tüm seçimlerde Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi uluslararası seçim gözlemcileri yer alabilir ve tüm seçim sürecini takip eder DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK? Seçimlerde, 18 yaşını dolduran Türk vatandaşları dışında kimse oy kullanamaz. 18 yaşını dolduran tüm Türk vatandaşları milletvekili genel seçimi, yerel seçimler ve halk oylamaları başta olmak üzere tüm seçimlere katılma hakkına sahiptir. Ancak, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler, silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler ise oy kullanamazlar. Yurtiçinde seçmen, yurtdışında ise seçmen oy kullanabilecek.

13 DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ NE KAÇ SİYASİ PARTİ VE BAĞIMSIZ ADAY KATILACAKTIR? 7 Haziran da gerçekleşecek milletvekili seçimlerine 20 siyasi parti ve 165 bağımsız aday katılacaktır. 19 TÜRKİYE TARİHİNDE KAÇ KEZ MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ YAPILMIŞTIR? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu güne kadar 24 genel seçim gerçekleşirken 7 Haziran 2015 te yapılacak Miletvekilli Genel Seçimleri Türkiye seçim tarihinin 25. genel seçimi olacaktır.

14 20 SEÇMENLER 7 HAZİRAN SEÇİMLERİ İLE İLGİLİ OLARAK NEREDEN BİLGİ ALABİLİR? Yüksek Seçim Kurulu tarafından oluşturulan Çağrı Merkezi ne hem yurt içinde hem de yurtdışında yaşayan seçmenler aşağıdaki numaralardan 7/24 ulaşarak bilgi alabilirler. Yurt İçi : Yurtdışı :

15

16 T Ç aadb

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ BİRİNCİ OYLAMA ve 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ SANDIK KURULU TUTANAK DEFTERİ SANDIK NO:... 2018 NO: 1 23 Haziran 2018 Cumartesi Günü saat... de/da,.mahallesi/köyünde

Detaylı

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 5749 Kanun Kabul Tarihi : 13/03/2008 Resmi Gazete Tarihi : 22/03/2008 Resmi Gazete Sayısı

Detaylı

Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine ve 135 sayılı Genelgenin 19/2, 29 ve 30. maddelerine aykırıdır.

Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine ve 135 sayılı Genelgenin 19/2, 29 ve 30. maddelerine aykırıdır. . TC No.lu.. ad-soyadlı vatandaşın herhangi bir bedensel engeli olmadığı halde yanında akrabasıyla birlikte kabine girerek oy kullanmasına izin verilmiştir. Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine

Detaylı

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Adalet ve Kalkınma Partisi SKM Başkanı Yıldız SEFERİNOĞLU ve Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Şeref MALKOÇ tarafından müştereken imzalanarak

Detaylı

P r a t i k. R e h b e r i

P r a t i k. R e h b e r i P r a t i k G ö n ü l l ü R e h b e r i 1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ I. BAZI GENEL KAVRAMLAR II. MÜŞAHİTLİK HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. Müşahit kime denir? 2. Müşahidin Yasal Hakları 1 III.

Detaylı

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI AMAÇ Bu eğitimin amacı: İlçe Seçim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerimiz ile, İl ve İlçe Seçim Kurulu Gözlemci ve Temsilcilerimizin

Detaylı

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır.

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. 1 Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. Her parti kendi görüşünü seslendirebilmeli Seçim güvenliği devletin yetkili bütün

Detaylı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde adayların Merkez

Detaylı

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6771 SAYILI KANUNUN 16 NİSAN 2017 TARİHİNDE HALKOYUNA SUNULMASINDA UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler

Detaylı

135/II SAYILI GENELGE SEYYAR SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ

135/II SAYILI GENELGE SEYYAR SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ 135/II SAYILI GENELGE SEYYAR SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Ankara - 2018 135/II SAYILI GENELGE SEYYAR SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Kapsam MADDE 1- Bu Genelge;

Detaylı

İŞTE K.MARAŞ İÇİN OY VERME SAATİ

İŞTE K.MARAŞ İÇİN OY VERME SAATİ İŞTE K.MARAŞ İÇİN OY VERME SAATİ İŞTE K.MARAŞ İÇİN OY VERME SAATİ 07.00-16.00 Türkiye, 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor. Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen,

Detaylı

Sandık Güvenliği Eğitimi

Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Başındaki Kişiler 1. Sandık Memurları 2. Partilerin Sandık Görevlileri 3. Sandık Müşahitleri Bu sunum ağırlıklı olarak sandık müşahitliği eğitimi içindir. İletişim Zinciri

Detaylı

TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ

TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ Seçim, Tanıtım Serbestliği ve Süresi Sandık Kurulunun Oluşumu Okul - 20 Ekim 2014 Öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin başkanlığında öğrencilerden

Detaylı

136 SAYILI GENELGE 1 / 9

136 SAYILI GENELGE 1 / 9 136 SAYILI GENELGE İl Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 7 Haziran

Detaylı

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ I. 10 Ağustos 2014 Pazar Günü Yapılacak Olan Birinci Oylamaya İlişkin Takvim NOT: 29 HAZİRAN 2014 30 HAZİRAN 2014 2 TEMMUZ 2014 1- Bu Takvim,

Detaylı

YURTDIŞI SANDIK KURULUNDA GÖREVLİ MÜŞAHİTLER İÇİN EĞİTİM SUNUMU Bu Sunum 202 Sayılı YSK Genelgesi Esas Alınarak Hazırlanmıştır.

YURTDIŞI SANDIK KURULUNDA GÖREVLİ MÜŞAHİTLER İÇİN EĞİTİM SUNUMU Bu Sunum 202 Sayılı YSK Genelgesi Esas Alınarak Hazırlanmıştır. YURTDIŞI SANDIK KURULUNDA GÖREVLİ MÜŞAHİTLER İÇİN EĞİTİM SUNUMU Bu Sunum 202 Sayılı YSK Genelgesi Esas Alınarak Hazırlanmıştır. Sandık Kurullarının Oluşumu Sandık kurulu bir başkan, bir kamu görevlisi

Detaylı

SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU

SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU Seçim gününden önce mutlaka aşağıdaki iletişim bilgilerini doldurunuz. GÖREVİ ADI SOYADI TELEFON NUMARASI Okul Sorumlusu Gezici Grup Sorumlusu İlçe BİM Komisyonu

Detaylı

SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU

SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU SANDIK KURULU ÜYESİ VE MÜŞAHİT EL KILAVUZU Seçim gününden önce mutlaka aşağıdaki iletişim bilgilerini doldurunuz. GÖREVİ ADI SOYADI TELEFON NUMARASI Sandık Kurulu Üyesi Müşahit Okul Sorumlusu İtiraza Yetkili

Detaylı

( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI

( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI ( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI DELEGE SEÇİMLERİ YÖNETMELİĞİ ( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON

Detaylı

06:45-07:00 07:00-08:00

06:45-07:00 07:00-08:00 İZMİR İN SANDIKLARI- 16 NİSAN 2017 HALK OYLAMASI MÜŞAHİT KONTROL LİSTESİ Halk oylamasından önce Referandum gününden önce en az bir kez ilçe, varsa okul sorumlunuz ile yüz yüze görüşünüz. Bir siyasi parti

Detaylı

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 30/01/2010 tarihli, C.05.0.İMİ.0.88 sayılı yazıda aynen; 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında

Detaylı

TOBB İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU İCRA KOMİTESİ SEÇİMLERİNE DAİR USÛL VE ESASLAR

TOBB İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU İCRA KOMİTESİ SEÇİMLERİNE DAİR USÛL VE ESASLAR TOBB İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU İCRA KOMİTESİ SEÇİMLERİNE DAİR USÛL VE ESASLAR Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Esasların amacı, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra

Detaylı

Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM

Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu Genelge, 12/6/2011 Pazar günü yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; İl seçim

Detaylı

SANDIK GÖZLEMCİLERİ BİLGİLENDİRME NOTU

SANDIK GÖZLEMCİLERİ BİLGİLENDİRME NOTU SANDIK GÖZLEMCİLERİ BİLGİLENDİRME NOTU Bu yazıda 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandık müşahitlerinin nelere dikkat etmesi gerektiği görev ve yetki alanları, hangi durumların usulsüz olduğu, bir usulsüzlükle

Detaylı

ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ

ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ Ortak Nokta Derneği ile Ankara Kent Forumu Derneğinin önderliğinde, sivil toplum kuruluşlarının desteği ve gönüllülerin katılımıyla bağımsız bir platform olan Ankara nın

Detaylı

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER CUMHURBAŞKANI ve MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ - 2018 İÇİNDEKİLER 1- Giriş 3 A- Seçime Dair Mevzuat 3 B- Seçime Dair Kavramlar 3 2-

Detaylı

OY VERME YERİ İZLEME FORMU

OY VERME YERİ İZLEME FORMU OY VERME YERİ İZLEME FORMU Ekip Numarası: Form Numarası: 1- Oy Verme Yeri (OVY): İl: Mahalle: İlçe: 2- Oy Verme Yeri: a. Okul adı: b. Kapalı Kurum Cezaevi Adı : Diğer: (Açıklayınız) 3- Oy Verme Yerinin

Detaylı

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5).

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5). 22 TEMMUZ 2007 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIII. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU

ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU 2017-2018 1) Her Altınbaş Üniversitesi öğrencisinin Öğrenci Konseyi Seçiminde oy kullanma hakkı vardır. 2) Seçilecek Öğrenci Konseyi Temsilcileri (Program Öğrenci Temsilcileri)

Detaylı

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet!

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Ankara nın Oyları nedir? Demokratik, adil ve temiz seçim için bir araya gelmiş bağımsız gönüllülerden oluşan bir

Detaylı

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASI 2017 İÇİNDEKİLER 1- GİRİŞ... 5 A- Halkoylamasına Dair Mevzuat...5 B- Halkoylamasına Dair Kavramlar...5

Detaylı

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER CUMHURBAŞKANI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ 2018 İÇİNDEKİLER 1- Giriş...5 A- Seçime Dair Mevzuat...5 B- Seçime Dair Kavramlar...5

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

202 SAYILI GENELGE 24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ VE 27

202 SAYILI GENELGE 24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ VE 27 202 SAYILI GENELGE 24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ İLE İLK OYLAMADA GEÇERLİ OYLARIN SALT ÇOĞUNLUĞU SAĞLANAMADIĞI TAKDİRDE

Detaylı

SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017

SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017 SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017 Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı Seçimler, seçmen iradesini doğru ve eksiksiz olarak yansıtmalıdır. Bunun için seçim güvenliğinin sağlanması gerekir. Seçim güvenliği denilince

Detaylı

203/I SAYILI GENELGE

203/I SAYILI GENELGE 203/I SAYILI GENELGE MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE YURT DIŞINDA KULLANILACAK SEÇİM MALZEMELERİNİN MAHALLİNE GÖNDERİLMESİ, KULLANILAN OY PUSULALARININ YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNA ULAŞTIRILMASI, KARGO İŞLEMLERİ

Detaylı

Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007. Karar No : K A R A R -

Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007. Karar No : K A R A R - Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007 Karar No : 249 - K A R A R - Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığından alınan 05/05/2007 günlü yazıda; 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak XXIII.

Detaylı

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 8-25 EKİM 2015

YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 8-25 EKİM 2015 YURT DIŞI SANDIK KURULU ÜYELERİ VE GÖZLEMCİLER (MÜŞAHİTLER) İÇİN REHBER 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 8-25 EKİM 2015 HUKUK VE SEÇİM İŞLERİNDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2015 Ocak pt sa ça pe

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ 1 KASIM 2015 GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 31 AĞUSTOS 2015 TESİ 1 EYLÜL 2015 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler 2839 sayılı Milletvekili

Detaylı

SEÇİM GÜNÜ İŞLEMLERİ REHBERİ

SEÇİM GÜNÜ İŞLEMLERİ REHBERİ SEÇİM GÜNÜ İŞLEMLERİ REHBERİ SANDIK GÜVENLİĞİ Oyların sağlıklı bir şekilde verilmesini, sandık sonuç tutanaklarının doğru tutulmasını ve bu sonuçların doğru bir şekilde ilanını sağlayacak tüm işlemlerdir

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ 135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Ankara - 2015 1 / 21 İÇİNDEKİLER SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR GENELGE Kapsam... 1 Sandık kurullarının

Detaylı

ÖRNEK:202 CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNUN, YURT DIŞI SANDIK KURULLARININ,

ÖRNEK:202 CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNUN, YURT DIŞI SANDIK KURULLARININ, ÖRNEK:202 CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNUN, YURT DIŞI SANDIK KURULLARININ, YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERDE OYLARI SAKLAMAK VE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNA ULAŞTIRMAKLA GÖREVLİ SANDIK

Detaylı

140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI

140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI 140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI Amaç, kapsam ve dayanak MADDE 1- Bu Genelge, yurt dışında yaşayan seçmen niteliğini haiz Türk vatandaşlarının 298 sayılı

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ 139 SAYILI GENELGE 1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 1 Kasım 2015

Detaylı

Karar No : 1070 Karar Tarihi : 22/06/2011

Karar No : 1070 Karar Tarihi : 22/06/2011 Karar No 1070 Karar Tarihi 22/06/2011 Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca, 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını gösterir birleştirme tutanaklarındaki duruma

Detaylı

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: Bu Genelge ile;

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: Bu Genelge ile; Karar No : 3091 Karar Tarihi : 29/06/2014 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 101 ve 102. maddeleri ile 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu nun 3. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanının görev

Detaylı

S E Ç İ M T A K V İ M İ

S E Ç İ M T A K V İ M İ 12 HAZİRAN 2011 GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: Karar No : 296 Karar Tarihi : 04/03/2015 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Türkiye

Detaylı

Yenicami Mah. Milas Asfaltı Üzeri SAYIN ÜYEMİZ ; P.K SÖKE. Sayı : 2017 / 245 Tarih: Konu: Borsamız Organ Seçimleri.

Yenicami Mah. Milas Asfaltı Üzeri SAYIN ÜYEMİZ ; P.K SÖKE. Sayı : 2017 / 245 Tarih: Konu: Borsamız Organ Seçimleri. 5174 Sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uyarınca, yargı gözetiminde 04 Ekim 2017 Çarşamba günü yapılacak olan borsamızın meclis asil ve yedek üyeleri seçimlerinde, aşağıdaki

Detaylı

DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ

DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER A.4 DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ 1 2 BİRLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI ŞUBE GENEL KURULU DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ MADDE 1- YÖNETMELİĞİN AMACI: İşbu yönetmeliğin amacı; Anatüzüğümüzün

Detaylı

TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ

TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER AMAÇ : Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; TRT Kurumu Personeli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakıf Vakıf

Detaylı

Kullanılacak oy pusulaları, zarflar ve mühür MADDE 5- İlçe Seçim Kurulunun görev ve yetkileri (298/20-A) MADDE 6- c) e) f) i) j) l)

Kullanılacak oy pusulaları, zarflar ve mühür MADDE 5- İlçe Seçim Kurulunun görev ve yetkileri (298/20-A) MADDE 6- c) e) f) i) j) l) 202/I SAYILI GENELGE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASINDA YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNUN, YURT DIŞI SANDIK KURULLARININ, YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERDE OYLARI SAKLAMAK VE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNA ULAŞTIRMAKLA

Detaylı

SEÇİM 2018 EL KİTABI. Her Okulda Bir Avukat

SEÇİM 2018 EL KİTABI. Her Okulda Bir Avukat SEÇİM 2018 EL KİTABI Her Okulda Bir Avukat 2 ÖNSÖZ Sevgili Meslektaşlarımız; Demokrasinin temelini teşkil eden seçimlerin adil bir şekilde yapılıp tamamlanabilmesi için, kasten veya yanlışlıkla yapılabilecek

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları Diğer Yargı Kolları Ülkemizdeki diğer yargı

Detaylı

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ 135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Ankara - 2015 1 / 21 İÇİNDEKİLER SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR GENELGE Kapsam... 1 Sandık kurullarının

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur.

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur. IŞIK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Işık Üniversitesi nin önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerinin eğitim, sağlık, spor, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının

Detaylı

202/I SAYILI GENELGE

202/I SAYILI GENELGE 202/I SAYILI GENELGE 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNUN, YURT DIŞI SANDIK KURULLARININ, YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERDE OYLARI SAKLAMAK VE YURT DIŞI İLÇE SEÇİM KURULUNA ULAŞTIRMAKLA

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No: 560

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No: 560 - K A R A R - 16/04/2017 tarihinde Halkoylamasının devamı sırasında ilçe seçim kurullarından bazı sandıklarda sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulası ile oy kullandırıldığı bilgisinin Yüksek Seçim Kuruluna

Detaylı

18 Mayıs 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28296 KANUN

18 Mayıs 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28296 KANUN 18 Mayıs 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28296 KANUN SEÇĠMLERĠN TEMEL HÜKÜMLERĠ VE SEÇMEN KÜTÜKLERĠ HAKKINDA KANUN ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR KANUN Kanun No. 6304 Kabul Tarihi: 9/5/2012

Detaylı

SEÇİM GÜVENLİĞİ. Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı. 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir.

SEÇİM GÜVENLİĞİ. Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı. 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir. SEÇİM GÜVENLİĞİ Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir. ÖNSÖZ Seçim güvenliği konusu çok partili dönem boyunca gündemde kalmıştır. Son dönemde tanık olduğumuz çeşitli

Detaylı

*Bu metin Komünist Parti Genel Merkezi tarafından Komünist Parti üye ve dostları için hazırlanmıştır.

*Bu metin Komünist Parti Genel Merkezi tarafından Komünist Parti üye ve dostları için hazırlanmıştır. *Bu metin Komünist Parti Genel Merkezi tarafından Komünist Parti üye ve dostları için hazırlanmıştır. MÜŞAHİTLER (PARTİ GÖREVLİLERİ) İÇİN NOTLAR 1. Parti tarafından düzenlenmiş müşahit kartını mutlaka

Detaylı

İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM

İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM Prof. Dr. Mehmet Tomanbay Ulusal Eğitim Derneği 30 Kasım 2013 GERÇEK DEMOKRASİ İÇİN TEMİZ SEÇİM OYU KİMİN VERDİĞİ DEĞİL, KİMİN SAYDIĞI ÖNEMLİDİR TEMİZ SEÇİM PLATFORMU http://temizsecim.org

Detaylı

(Örnek: 145/I) XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE GÜMRÜK KAPILARINDA GÖREV YAPACAK GÜMRÜK KAPISI

(Örnek: 145/I) XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE GÜMRÜK KAPILARINDA GÖREV YAPACAK GÜMRÜK KAPISI Genelge No : Örnek: 145/I sayılı Genelge Genelge Tarihi : 30/03/2011 (Örnek: 145/I) XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE GÜMRÜK KAPILARINDA GÖREV YAPACAK GÜMRÜK KAPISI İLÇE SEÇİM KURULLARI VE SANDIK

Detaylı

ANKARA NIN OYLARI 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ SEÇİM GÜVENLİĞİ KILAVUZU

ANKARA NIN OYLARI 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ SEÇİM GÜVENLİĞİ KILAVUZU ANKARA NIN OYLARI 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ SEÇİM GÜVENLİĞİ KILAVUZU GİRİŞ Kanun: 298 sayılı Seçim Kanunudur. Tam adı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Seçim Kanunu dur. Ülkemizde

Detaylı

Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015

Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015 Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

Haziran 2015 Seçimleri Müşahit Eğitimi. #oyunusevensaysin

Haziran 2015 Seçimleri Müşahit Eğitimi. #oyunusevensaysin Haziran 2015 Seçimleri Müşahit Eğitimi #oyunusevensaysin Bölüm 1: Genel bilgiler ve tanımlar 2 Sandık Alanı Tanımları Sandık Alanı 100 metre Sandık Çevresi 15 metre Müşahit 33.000 kişi Kolluk Görevlisi

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...IX KISALTMALAR... XIII I. BÖLÜM SEÇİM DÖNEMİ

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...IX KISALTMALAR... XIII I. BÖLÜM SEÇİM DÖNEMİ I İÇİNDEKİLER SUNUŞ......IX KISALTMALAR... XIII I. BÖLÜM SEÇİM DÖNEMİ A. SEÇİM DÖNEMİNE GİRİŞ... 3 Cumhurbaşkanlığı Seçimi... 3 Erken Seçim Kararı... 4 B. SEÇİM DÖNEMİNDEKİ YASAL DÜZENLEMELER... 5 C. SEÇİM

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU A. HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ... 3 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri... 3 TBMM nin Açılması...

Detaylı

Sandık Gönüllüleri. Müşahitlik Eğitimi

Sandık Gönüllüleri. Müşahitlik Eğitimi Sandık Gönüllüleri Müşahitlik Eğitimi Bugün neden buradayız? Önümüzdeki adımlar uzun bir yol Durum güncellemesi (diğer iller) Eğitimlerin sürdürülebilirliği Cumhurbaşkanlığı Seçimi Keşke bilseydik! Kritik

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNETMELİĞİ

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNETMELİĞİ GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNETMELİĞİ Amaç ve Kapsam: Madde 1- Bu yönergenin amacı Girne Amerikan Üniversitesi nin önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık,

Detaylı

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: Karar No : 2930 Karar Tarihi : 08/06/2014 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 101 ve 102. maddeleri ile 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu nun 3. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanının görev

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASINDA SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR 135/I SAYILI GENELGE. Ankara

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASINDA SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR 135/I SAYILI GENELGE. Ankara ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASINDA SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR 135/I SAYILI GENELGE Ankara - 2017 Kapsam ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALKOYLAMASINDA SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. 1923 ten GÜNÜMÜZE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ... 5 B. 10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ... 6 C. CUMHURBAŞKANLIĞI

Detaylı

Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011

Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Oy kullanacaklar için önemli bilgiler Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Seçim tarihi 12 Eylül dür. Kimlik belgenizi unutmayın! Türkçe tyrkisk Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Belediye

Detaylı

Karar No : 408 Karar Tarihi : 20/03/2015

Karar No : 408 Karar Tarihi : 20/03/2015 Karar No : 408 Karar Tarihi : 20/03/2015 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Türkiye

Detaylı

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır.

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ndeki demokratik yönetim

Detaylı

TÜZÜK TADİL TASARISI

TÜZÜK TADİL TASARISI TÜZÜK TADİL TASARISI Dernekler Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ve İl Dernekler Müdürlüğünün uyarıları doğrultusunda hazırlanan tadil tasarısı Genel Kurulun görüş ve onayına sunulur. ESKİ ŞEKİL Madde

Detaylı

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA İzmir; 19/04/2017 Sayı; 960/ ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA ŞİKAYETÇİ : İzmir Barosu Başkanlığı 1456 Sokak No:14 Alsancak-İzmir ŞÜPHELİLER :Yüksek Seçim

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI PERSONEL KİMLİK KARTI YÖNERGESİ

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI PERSONEL KİMLİK KARTI YÖNERGESİ 1 -> 6 10.08.2011 10:28 T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI PERSONEL KİMLİK KARTI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

Detaylı

145/I SAYILI GENELGE

145/I SAYILI GENELGE 145/I SAYILI GENELGE GÜMRÜK KAPILARINDA GÖREV YAPACAK GEÇİCİ GÜMRÜK KAPISI SEÇİM KURULLARI VE SANDIK KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ İLE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ OY VERME İŞLEMLERİ Amaç ve kapsam MADDE 1-

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU ÖRNEK: 138

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU ÖRNEK: 138 T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU ÖRNEK: 138 30 MART 2014 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE SANDIK KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ GÖSTERİR GENELGE Kapsam MADDE 1- Bu Genelge; il genel meclisi

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Sayı : GMY.2012/77 24.04.2012 Konu : XI.KK Kongreleri GENELGE 2012/77

Sayı : GMY.2012/77 24.04.2012 Konu : XI.KK Kongreleri GENELGE 2012/77 Sayı : GMY.2012/77 24.04.2012 Konu : XI.KK Kongreleri GENELGE 2012/77 CUMHURİYET HALK PARTİSİ İL VE İLÇE BAŞKANLIKLARI NA (İl ve İlçe Kadın Kolu Başkanlıkları na) Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 29.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/49 SİRKÜLER ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

1.1. Yüksekokul Kurulu (YK) Üye Seçim Süreci

1.1. Yüksekokul Kurulu (YK) Üye Seçim Süreci Aşama 4 1.1. Yüksekokul Kurulu (YK) Üye Seçim Süreci Müdür Personel Birimi Öğretim Üyeleri ve Seçim Süreci Seçim yapmak üzere, İlgili öğretim üyeleri Müdür tarafından toplantıya davet edilir. 1. İlgili

Detaylı

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU Ekip numarası: Form numarası: Oy Verme Yeri (OVY) tanımlanması Seçim Yeri İl: İlçe: Mahalle: Okul: Sandık No. Oy verme yerinin özellikleri a. Kırsal ( ) Kentsel ( ) b. Normal

Detaylı

Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor

Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor www.mevzuattakip.com.tr Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor İl, ilçe ve beldelerde 1398 belediye başkanlığı için yarışacak binlerce aday seçim takviminin yayınlanmasını bekliyor. - 28.11.2018 Seçmenler, 5

Detaylı

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ

135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ 135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Ankara - 2018 135 SAYILI GENELGE SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU İLE GÖREV VE YETKİLERİ Kapsam MADDE 1- Bu Genelge; sandık kurullarının

Detaylı

EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ

EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ Özel Sayı: Bağımsız Seçim Gözlemi Temmuz 2011 1 2 46 sivil toplum örgütünden oluşan Bağımsız Seçim İzleme Platformu Türkiye de ilk kez, uluslararası standartlar çerçevesinde,

Detaylı

ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA. : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi

ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA. : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA ġġkayet KONUSU : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi : Saat 07.00 deki sandık hazırlık iģlemlerine iliģkin, yöntem talebidir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU A. 2011 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ... 3 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri... 3 TBMM nin Açılması... 4 Bağımsız

Detaylı

Üye Üye Üye Nakiddin BUĞDAY Muharrem AKKAYA Cengiz TOPAKTAŞ. Üye Üye Üye Z. Nilgün. Yunus AYKIN. Kürşat HAMURCU HACIMAHMUTOĞLU

Üye Üye Üye Nakiddin BUĞDAY Muharrem AKKAYA Cengiz TOPAKTAŞ. Üye Üye Üye Z. Nilgün. Yunus AYKIN. Kürşat HAMURCU HACIMAHMUTOĞLU T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 97 - K A R A R - 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 175. maddesinin dördüncü fıkrasında; Meclisce üye tam sayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla

Detaylı

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Adalet Akademisi

Detaylı

31 MART 2019 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ

31 MART 2019 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ 31 MART 2019 GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler Anayasa ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen

Detaylı

MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ

MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ 271 BÖLÜM I GENEL ESASLAR AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Milletvekili seçimlerinde, CHP adayları, bu yönetmelik hükümlerine göre seçilir ve saptanır. SEÇİM ÇEVRESİ MADDE

Detaylı

MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ 29.03.2009

MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ 29.03.2009 TÜİK MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ 29.03.2009 İl Genel Meclisi Üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanlığı Belediye Başkanlığı Belediye Meclisi Üyeleri ISSN????-???? TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ

Detaylı

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü. Fakültesi Dekanlığı

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü. Fakültesi Dekanlığı Aşama 4 1.1.Fakülte Kurulu (FK) Üye Seçim Süreci Dekanlık Personel Birimi Öğretim Üyeleri ve Seçim Süreci Rektörlük Seçim yapmak üzere, İlgili öğretim üyeleri Dekan tarafından toplantıya davet edilir.

Detaylı

ÖRNEK DİLEKÇE (1)... İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA

ÖRNEK DİLEKÇE (1)... İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ÖRNEK DİLEKÇE (1)... İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA 298 Sayılı Kanunun 17.Maddesi gereği, İl Seçim Kurulunun çalışmalarına ve görüşmelerine katılmak üzere, aşağıda kimlik ve iletişim bilgileri yazılı parti

Detaylı