OSMANLI HİLAFETİ ve ATATÜRK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OSMANLI HİLAFETİ ve ATATÜRK"

Transkript

1 OSMANLI HİLAFETİ ve ATATÜRK Emevi içtihadını savunan bazı köktendinciler sanki başka işleri yokmuş gibi sürekli Atatürk e çatar ve onu kötülerler. Üstelik onu dinsiz ilan ederek İslam düşmanı gösterirler. Atatürk ün insanlığa, ezilen dünya halklarına ve İslam dinine yaptığı büyük katkıları görmek yerine, onu kötüleyerek İslamı savunduğunu sanırlar. Son söyleyeceklerimizi baştan söyleyelim. Atatürk birkaç yüzyılda değil bin yılda bir gelen bir dehadır. Ve sadece Türkiye ye değil, ortadoğu haklarına ve mazlum uluslara da umut olmuştur. Ama Atatürk ün çok önemli bir özelliği daha vardır. O da İslam dinine yaptığı büyük hizmettir. Atatürk ve TBMM Halifeliği kaldırarak İslamın Sünni inancına çok büyük bir hizmette bulunmuşlardır. Ne söylemek istediğimizi daha iyi açıklamak için Osmanlı döneminde bazı kronolojik olaylara kısaca göz atalım. 24 Nisan 1512 : Yavuz Sultan Selim ağabeyleri Korkut ve Ahmet i, çocukları ile birlikte öldürerek ve onların cesatlerine basarak tahta çıktı. Çok sert ve korkusuz olduğu için kendisine Yavuz denir. Trabzon valiliği döneminde 3 sefer Gürcüler üzerine (Yıl 1508), sefer yaptı. 23 Ağustos 1514 de İran Şahı, Şah İsmail (Hatayii) ile Çaldıran savaşı yaptı ve kazandı. 15 Eylül 1514 de Tebriz'den Karabağ a yürüdü, 12 Haziran 1515'de Turnadağ zaferi ile Dulkadiroğlu beyliğine son verdi. Daha sonra güneye inerek 24 Ağustos 1516'da Mercidabık savaşı ile Mısırı aldı. 19 Eylül 1516 de Hama yı, 21 Eylül 1516 da Humus u, 27 Eylül 1516 da Şam ı, 30 Aralık 1516'da Kudüs'ü, 2 Ocak 1517'de Gazze'yi alarak tüm Arap yarımadasını ve Mezopotamyayı Osmanlı topraklarına kattı.

2 29 Ağustos 1516 : Osmanlı İmparatorluğunun 9. Sultanı Yavuz Sultan Selim, Mekke de 3. Mütevekkil den Halifelik mühürlerini alarak kendini Halife ilan etti. O tarihten sonra Osmanlı Sultanları ayrıca da Halifedirler. Yavuz Sultan Selim Halife olduktan sonra Mısır ve Arap Yarımadasından 2000 kadar Arap / Sünni / Hanefi Uleması getirerek Osmanlı yapısını tümden değiştirdi. Onun döneminde Şeyh-ül İslamlar ilk defa Aleviler mum söndürüyor, Kızılbaş katliamı sevaptır, malları size helaldır fetvası ile Alevilere saldırıldı. Sadece Erzincan / Kemah bölgesinde Yavuz tarafından katledilen Kızılbaş sayısı binlerce oldu. 6 Temmuz 1517 : Gerida kalan Mukaddes Emanetler, Halifelik yetkisini Halife 3. Mütevekil den devralan Osmanlı Sultanı Yavuz Selim e teslim edildi. 14 Haziran 1826 : Padişahı Sultan 2. Mahmut döneminde, adına sonradan Vaka-i Hayriye denilen bir oprerasyon ile, Osmanlı İmparatorluğunun kendi askeri olan ve genellikle Bektaşilerden oluşan Yeniçeri Ocağı askerleri öldürülerek kanlı bir şekilde kaldırıldı ve Asakir i Mansure-i Muhammediye adlı yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Yeniçeri Ocağını kaldırmak için 1793 yılında Nizam- ı Ceddid adlı bir askeri ocak kurulmuş ve hazırlıkları uzun yıllar sürdürülmüştür. Vaka-i Hayriye operasyonunda Padişah ın emriyle Ebusuut Camii nde Sünni tarikat şeyhleri toplattırılarak istenilen karar alındı ve bu karara dayalı olarak kimi Bektaşi Tekkeleri kapatıldı, kimi tekkeler de yıktırılarak postnişin ve babaları sürgün edildiler. İstanbul da 7 tekke yıktırıldı, diğerleri ise kapatıldı. Tekke Babalarından 3 kişi idam edildi, 8 kişi sürgün edildi. Hacı Bektaş Dergahına da Nakşibendi Şeyhleri atandı, Postnişinler sürgün edildi. Yukarıda ki tarih notlarından şunu öğreniyoruz. Osmanlı Devleti 1516 yılına kadar Hilafetle yönetilmemiş, Hilafet, Yavuz döneminde getirilmiş. Gene yukarıda ki tarih notundan anlıyoruz ki Yavuz, Hilafeti getirmekle kalmamış, beraberinde 2 bin kadar Arap köktendinci Din adamını da getirerek Osmanlı Devletinin yapısını yukarıdan aşağıya değiştirmiştir. Bu değişim sonucu dünyanın en büyük İmparatorluğu olan Osmanlı önce duraklama devrine, ardından da gerileme dönemine doğru hızla sürüklenmiştir. Bu dönemde özellikle 2 konuda büyük yanlışlıklar yapılmıştır. Bir yandan bilim ve teknikten uzaklaşılarak bunlara Gâvur icadı denilip cephe alınmış ve dışlanmış, diğer yandan da devletin sınırları içinde yaşayan İslam topluluklarına, özellikle Şeyhülislam fevtaları ile Alevilere büyük baskı ve katliamlar yapılmıştır. Bu katliamlarla Türk Aleviler hedef alınarak sistemin dışına itilmiş, Osmanlı Devleti hızla kendi sonunu hazırlamıştır. Hilafet sistemi Osmanlı da Alevi ve Bektaşileri dışlarken, aynı zamanda bilimi ve aklı esas alan çağın gereksinimlerini red ederek bunu savunanları hedef yapmış ve Osmanlının özellikle geri kalmasına sebep olunmuştur. Avrupa Rönesans hareketi ile hızla ilerlerken Osmanlı da hızla çöküşe sürükleniyordu.

3 Bütün bunlar çeşitli kaynaklarda yazılıp çizilmekte, Yavuz un Hilafeti Osmanlıya getirmekle sadece bu devlete değil, tüm bölge devletlerine ve dünyaya ne kadar büyük kötülük yaptığı bilinmektedir. Biz bu yazımızda başka açıdan bu Hilafeti sorgulayalım. Eğer bir ülkeye Hilafet gelmiş ise o ülkenin Halifelerinin aile ilişkilerini de ona göre düzenlemesi gerekmez mi? Ama Osmanlı ya baktığımızda tam tersini görüyoruz. Hilafetle beraber her açıdan tam bir sefalet sergilenmekte olduğunu görürüz. Bunu Padişah (Halife) Anaları gözü ile irdelediğimizde hiç bir Halifenin annesinin İslamdan gelmediğini görürüz. HALİFE ANALARI Yavuz Sultan Selim'in annesi; Ayşe takma adlı Pontuslu bir Rum, Kanuni Sultan Süleyman ın annesi, Polonya Yahudilerinden Helga yani Hafza Sultan, 2. Selim in Annesi Yahudi kökenli Roksalan yani Hürrem Sultan, 3. Murat ın Annesi Yahudi kökenli Raşel yani Afife Nurbanu Sultan. 3. Mehmet in Annesi Venedikli Sofia Bafo yani Safiye Sultan. 1. Ahmet'in Annesi Yunan kökenli Helen yani Handan Sultan. 1. Mustafa nın Annesi İspanyol kökenli Sinderella Violetta Sultan, Genç 2. Osman'ın Annesi Sırp kökenli Evdoksiya yani Mahfiruz Sultan. 4. Murat ın Annesi Rum kökenli Anastasya yani Mahpeyker Kösem Sultan. 1. İbrahim in Annesi Rum kökenli Anastasya yani Mahpeyker Kösem Sultan. (Sultan 4. Murat ın kardeşidir) 4. Mehmet in Annesi Rus kökenli Nadya yani Turhan Sultan. 2. Süleyman'ın Annesi Sırp kökenli Katrin yani Dilaşüb Sultan 2. Ahmet in annesi Polonya Yahudisi Eva yani Hatice Muazzez Sultan. 2. Mustafa nın Annesi Girit Rumlarından Evemia yani Emetullah Rabia Gülnus Sultan. 3. Ahmet in Annesi Girit Rumlarından Evemia yani Emetullah Rabia Gülnus Sultan. (Sultan 2. Mustafa nın kardeşidir)

4 1. Mahmut un Annesi Aleksandra yani Saliha Valide Sultan. 3. Osman ın Annesi Rus kökenli Sırp kökenli Maria yani Sehsuvar Valide Sultan. 3. Mustafa nın Annesi Gürcü veya Fransız kökenli Janet yani Mihrisah Sultan. 1. Abdülhamit in Annesi Fransız kökenli İda yani Rabia Şermi Sultan. 3. Selim in Annesi Cenevizli Agnes yani Mihrişah Sultan. 4. Mustafa nın Annesi Bulgar kökenli Sonya yani Ayşe Saniyeperver Sultan. 2. Mahmut un Annesi Fransız kökenli Aimee Rivery yani Nakşidil Sultan. 1. Abdülmecit in Annesi Rus Yahudilerinden Suzi yani Bezmi Alem Valide Sultan. Abdülaziz in Annesi Roman kökenli Besime yani Pertevniyal Valide Sultan. 5. Murat ın Annesi Fransız kökenli Vilma yani Şevkefza Sultan. 2. Abdülhamit in Annesi Çerkez veya Ermeni kökenli Virjin yani Tirimüjgân Sultan 5. Mehmet Reşat ın Annesi Rum veya Arnavut kökenli Sofia yani Gülcemal Sultan. Vahdettin in Annesi Çerkez kökenli Henriet yani Gülistan (Gülustu) Sultan. Halife İslam dininde bu dini Peygamberden sonra en üst düzeyde temsil eden kişiye denir. Ancak İslam dininde yaşanan Tarihi bazı olaylardan dolayı Alevi toplumu Hz. Ali nin 661 de şehit edilmesinden sonra Hilafetle arasına kalın bir sınır çekmiş, onunla bağını koparmıştır. Küçük bir istisna olarak Hz. Hasan dönemi ve Emevi Devletinin yıkılması sonrası oluşturulan Abbasi Devletinin ilk 23 yılı dışında istisnasız bütün Hilafet Devletleri ile bağını koparmış, hatta onun hedefi olmuştur. Dolayısı ile Hilafet Aleviliği değil Sünniliği temsil etmektedir. Bu açıdan baktığımızda Halifeler, Sünni inancında da İslamın en üst temsilcisidirler. Ve açılımları onları bağlar. Ancak Sünni kardeşlerimize haksızlık etmemek için bunu eklemekte yarar var. Hilafet Türk Müslümanların değil, pratikte Arap Bedevilerin, başka bir deyimle Emevi içtihatını savunan bir makam durumuna geldiğinden Türk Sünnileri de genellikle tatmin etmemekte, onları da huzursuz etmektedir. Bu açıklamalardan sonra Osmanlı Hilafetine bir de şu açıdan bakalım. İlk Halife Yavuz Sultan Selim. 24 Nisan 1512 de Babası ve ağabeylerini çocukları ile birlikte öldürdü, onların cesatlerine basarak tahta çıktı.

5 Kanuni Sultan Süleyman, Tahta çıkmak için hazırlık yapan oğlunu idam ettirdi. 2. Selim, Halife olunca erkek kardeşlerini öldürdü. 3. Murat, Halife olunca erkek kardeşlerini öldürdü. 3. Mehmet, Halife olunca 19 erkek kardeşini öldürdü. 1. Ahmet, 13 yaşında Halife oldu. Halife olunca bazı kardeşlerini öldürdü, bazılarını da hapsetti. 1. Mustafa, 2 defa Halife oldu. 22 Kasım 1617 de İlk Halife olduğunda 25 yaşındaydı. 26 Şubat 1618 de saray darbesi ile Hilafetten uzaklaştırıldı. Sonra 19 Mayıs 1622 de tekrar Halife oldu. Ve 10 Eylül 1623 de tekrar Şeyhül İslam fetvası ile Halifelikten indirildi. Ağabeyi 1. Ahmet in Hilafeti döneminde 14 yıl sarayın bir odasında Hapis tutuldu. Hilafet ve devlet işlerini Annesi İspanyol kökenli Sinderella Violetta Sultan idare etti. Genç 2. Osman, 14 yaşında Halife oldu. Yeniçeri ayaklanması sonucu Yedikule zindanında boğularak öldürüldü. 4. Murat, 11 Yaşında Halife oldu. Kardeşi deli İbrahim dışında tüm kardeşlerini öldürttü. Halife olunca içkiyi yasakladı ancak kendisi sürekli içerdi. 1. İbrahim, Halife olunca çevresindekilerla geçinemediği için 8 Ağustos 1648 de boğularak öldürüldü. Saray da herkes ona Deli İbrahim dedi. Saray Havuzunda balıklara yem diye madeni para atmakla ünlendi. 4. Mehmet, 6 yaşında Halife oldu. Hilafeti yıllarca Annesi Rus kökenli Nadya yani Turhan Sultan ve saray kadınları idare etti. 8 Kasım 1687 de bir saray darbesi ile Hilafetten indirildi ve 6 Aralık 1693 de ölene kadar saray çevresinde göz hapsinde tutuldu 2. Mustafa, oda İcraatlarında diğer Halifelerden geri kalmadı. 22 Ağustos 1703 de Edirne'de meydana gelen ve İstanbul a da sıçrayan isyan sonucu 1 Ekim 1703 de Hilafetten indirildi. İsyan, Şeriat isteyen Patrona Halil tarafından başlatılmıştı. 3. Ahmet, Askeri darbe ile Halife oldu. Askeri darbe ile Hilafetten indirildi. 3. Osman, dengesiz davranışları olan bir Halifedir. Bir gün sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa ya kızarak, Ben seni azleder ve hamal başı Ali ustayı vezir ederim diyecek kadar hayatın gerçeklerinden uzaktır. Sadrazam da Evet yaparsınız, lâkin hamal Ali Paşa olur, Hekim Ali Paşa olamaz cevabini verir. 3. Selim, çeşitli saray entrikalarının içinde bulunduğu Halifelikten saray darbesi sonucu indirildi. Ve kendisinden sonra halife olan 4. Mustafa nın emri ile 28 Temmuz 1808 de

6 öldürüldü. Yeniçeri Askeri teşkilat yerine "Nizam-ı Cedid" adıyla yeni bir ordu kurdu. Ancak gücü Yeniçeriliği kaldırmaya yetmedi. 4. Mustafa, kendinden önceki Halifeyi öldürttü. Kendisi de Alemdar Mustafa Paşa tarafından başlatılan isyanda Hilafetten indirildi. Ve kendisinden sonra Halife olan 2. Mahmut un emri ile öldürüldü. 2. Mahmut, 23 yaşında Halife oldu. Yeniçeri ocağını kaldırdı ve Aleviliği / Bektaşiliği yasakladı. Şeyhül İslam desteği ile kavuk yerine Fes giyilmesi mecburiyeti getirdi. 1. Abdülmecit, 16 yaşında Halife oldu. Hilafeti saray Saray entikaları içinde geçti. Abdülaziz, Saray darbesi ile Hilafetten indirildi ve daha zonra zehirletilerek öldürüldü. 5. Murat, 3 Ay Halifelik yaptı. Deli olduğu gerekçesi ile 31 Ağustos 1876 da Halifelikten indirildi. 2. Abdülhamit, Meclis açacağı vaadi ile Saray darbesi yaparak Halife oldu. Meclisi açtı ancak kısa süre sonra kapattı ve yıllar sonra tekrar açmak zorunda kaldı. Ülkeyi sıkıyönetimle idare etti. Şimdi şu tabloya kısaca göz atınız. Bir yandan darbelerle görevlerinden uzaklaştırılan, diğer yandan tebaası tarafından öldürülen, hapsedilen, sürgüne gönderilen Halifeler. Bir yandan çocuk yaşta Halife yapılanlar, diğer yandan Deli olduğu iddiası ile görevden alınanlar. Bir yandan Gayri Müslim saray kadınları tarafından yönlendirilen Halifeler, diğer yandan gayri Müslimler dışında hiç bir Türk yada Müslüman kadınla evlenmeyen Halifeler. Bir yandan Haremler, diğer yandan cariyeler. Bir yandan zevk ve sefa, diğer yandan eza ve cefa. Bir yandan halkının bir kısmını Mum söndürüyorlar iftirası ile katleden, diğer yandan bilime düşman Halifeler. İşte size kendilerini İslam dinin en üst temsilcileri olarak lanse eden Osmanlı Halifelerinin sefaleti. İslam dini bir sevgi ve Tasavvuf dinidir. Kucaklayıcıdır. Paylaşıcıdır. Ama en önemlisi bilimi önemseyen bir dindir. Bundan dolayıdır ki Kuran ı Kerim in ilk ayeti (Alak : 1-4) Oku diye başlar. İslam dini okumayı, bilmeyi, öğrenmeyi emreder. Hz. Muhammed bundan dolayı bir Hadis inde Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz der. Başka bir Hadisinde de İlim Çin de de olsa gidip öğreniniz der.

7 Dolayısı ile bilimi önemser. Ancak Osmanlı Halifelerinin bir kısmı 4. Ahmet örneğinde de görüldüğü gibi 6 yaşında Halife oldular. Halbuki İslam dini Halifesi Bilimde, Fen de, Matematik te, Tıb da...vs. bilgi sahibi olması gereken insanların içinden seçilmeliydi. İslam dini bir çocuk tarafından temsil ediliyorsa o Hilafet İslamı temsil edebilir miydi? Veya öyle bir din düşünelim ki o dini temsil eden en üst temsilci, daha alt düzeyde temsilciler tarafından görevden alınsın veya askeri darbe ile görevden alınmış olsun? Öyle bir din düşünelim ki o dini temsil eden en üst temsilci, Genç Osman örneğinde görüldüğü gibi daha alt düzeyde kişiler tarafından öldürülmüş olsun? Öyle bir din düşünelim ki o dini temsil eden en üst temsilci, Deli İbrahim örneğinde olduğu gibi anormal biri olsun. Dini hiç bilmesin. O Hilafet bu durumda neyi temsil etmiş olabilir? Öyle bir din düşünelim ki o dini temsil eden en üst temsilciler ülkenin en güzel kızları ile Haremler kursun, odalarını cariyelerle doldursun. Hatta bazı Halifelerde görüldüğü gibi bambaşka cinsel fanteziler içinde olsun. Ancak bu Halifeler aynı zamanda Şeyhül İslamları aracılığı ile bir kısım yurttaşlarını Mum söndürüyor iftiraları ile hedef yapsın, ve halkları bir birine düşman yapmış olsun. Bir de son Halifelere kısaca göz atalım. 4 Temmuz 1918 : Son Osmanlı Sultanı 6. Mehmet Vahdettin 100. Halife oldu. Vahdettin, Hilafeti döneminde önce Almanların, sonra İngilizlerin mandasını savundu. Atatürk ün başlattığı Kurtuluş Savaşına karşı İngilizlerin yanında yer aldı. Beraber çalıştığı Şeyhül- İslamlar, Musa Kazım Efendi, Dağıstanlı Ömer Hulusi Efendi, Hayderi Zâde İbrahim Efendi, Mustafa Sabri Efendi, Dürrizade Abdullah Efendi, Medeni Mehmed Nuri Efendi olmuşlardır. Bunlardan Sadrazam Damat Ferit Paşa ile Seyhül -İslam Dürrizade Abdullah, Ulusal kurtuluş savaşına en fazla karşı çıkanlar oldular. Ankara Hükümeti 1 Kasım 1922 de Hilafet ve Saltanatı bir birinden ayırdı ve Saltanatı aynı gün kaldırdı. Vahdettin 17 Kasım 1922 de aile bireyleri ile birlikte İngiliz savaş gemisi Malaya ile İstanbul'u terk etti ve Malta ya daha sonra oradan Hicaz'a gitti. Mekke'de bir süre kaldıktan sonra İtalya'nın San Remo şehrine giderek vefatına kadar orada kaldı. Vahdettin in ülkeyi terk edişi ile 101. Halife Abdülmecit oldu. Ancak 3 Mart 1924 de Ankara Hükümeti 431 sayılı kanun ile Hilafeti kaldırdı ve ertesi gün Halife ile aile bireyleri ülke dışına çıkarıldı. Atatürk, Osmanlı Halifelerinin önce İslam dinine, sonra İslam coğrafyası halklarına ve en sonra da tüm dünya insanlığına ne denli zararlar verdiğinin bilincindedir. Onun kaldırdığı Hilafet, İslam dininin Hilafeti değildir ve olamaz. Bu Hilafet olsa olsa Emevii ideolojisi

8 olabilirdi. Bu ideoloji tüm çirkinliklerini Din maskesi altında yapan zalim ve zulümün bayrağıdır. Bu ideoloji kendi tebaası olan Müslüman halkına da düşmandır. Bundan dolayı ulusal Kurtuluş savaşında Emperyalistlerin yanında yer aldı. Bunu yaparken de Cihad çağrısı yaptı ve müslüman halkları kandırdı. En son Halife de zaten kaçarak onlara sığındı. Bunlar için İngiliz Başbakanı bakın neler söylüyor? 4 Ağustos 1922 : İngiltere Başbakanı Lloyd George, Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, "...Mustafa Kemal büyük bir general ve büyük bir yurtsever olabilir; ama Müslümanların başı İstanbul'dadır, Halifedir" dedi. Atatürk işte bu Hilafeti kaldırdı. Ve kanımca İslam dininin saygınlığını kendi çirkin emellerine alet eden bu Hilafeti kaldırarak en büyük iyiliği de İslam dinine yaptı. Onun yerlerde sürüklenen temsilcilerini yetkisiz kılarak bunların İslam dinini temsil edemeyeceğini ortaya koydu. İslam dinine inananlar bundan dolayı Atatürk e şükran borçludurlar. Kazım Balaban / Viyana [status draft] [nogallery] [geotag on] [publicize off twitter facebook] [category istihbarat] [tags ATATÜRK VE TÜRK MİLLİYETÇİLERİ DOSYASI, Osmanlı, Hilafet, Atatürk]

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ ONLAR Nerde kaldı o çağlar ki Analar kurt doğururdu, Hilkat insan çamurunu Destanlarla yoğururdu? Yurda, baş dedikleri bir Ağır adakla geldiler. Ve

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

Osmanlı padişahları neden yabancı kökenli cariyelerle aile hayatı yaşamayı tercih ettiler?

Osmanlı padişahları neden yabancı kökenli cariyelerle aile hayatı yaşamayı tercih ettiler? MUHTEŞEM YÜZYIL IN SULTANLARI Zeki Önsöz Son günlerde Kanûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan la ilgili kitaplar yayınlanıyor. Görsel medya ve sosyal paylaşım sitelerinde de Kanûnî-Hürrem aşkıyla ilgili

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir.

Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir. Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir. YAVUZ SULTAN SELİM Babası: Sultan II. Bayezid Annesi: Gülbahar Hatun Doğum Tarihi: 10 Ekim 1470 1 / 5

Detaylı

PADİŞAH ANALARI... Salı, 14 Haziran :56. Padişahlar neden Türklere hiç itibar etmemiş? Pantır KOÇARSLAN

PADİŞAH ANALARI... Salı, 14 Haziran :56. Padişahlar neden Türklere hiç itibar etmemiş? Pantır KOÇARSLAN Padişahlar neden Türklere hiç itibar etmemiş? Pantır KOÇARSLAN Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz Prof. Dr. Halil İNALCIK Tarihimizi biliyor muyuz? Dinimizi biliyor muyuz? Türk kültürünün 750 den öncesini

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ

ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve Soyadı: Arif KOLAY Doğum Yeri: Kütahya Doğum Tarihi: 17.03.1973 Medeni Hali: Evli Yabancı Dil: İngilizce Yabancı Dil Puanları: ÜDS: 60 KPDS: 61 Bölümü/Anabilim Dalı: Tarih

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Kongresi

Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Kongresi Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Kongresi KONGRENİN AMACI Sultan II. Abdülhamid, Avrupa'da olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğunda da önemli gelişmelerin ve büyük dönüşümlerin

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

Ermeniler Erzurum, Erzincan, Bitlis, Muş, Hınıs ve Pülümer'deki mühimmat depo ve ambarlarına ateşe verip kaçıyorlardı.

Ermeniler Erzurum, Erzincan, Bitlis, Muş, Hınıs ve Pülümer'deki mühimmat depo ve ambarlarına ateşe verip kaçıyorlardı. "...Ermeniler, artık doğu illerimizi tamamen terkederek Kars'a doğru kaçıyorlardı, çünkü Erzurum ve Bitlis üzerinden harekata geçen askeri kıtalarımız karları yararak ilerliyorlardı. Ermeniler Erzurum,

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

Çanakkale Savaşı'ndaki Osmanlı Yahudileri

Çanakkale Savaşı'ndaki Osmanlı Yahudileri Çanakkale Savaşı'ndaki Osmanlı Yahudileri Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Yahudileri sergisi Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) açıldı. 500. Yıl Vakfı, Kadıköy Belediyesi ve Haydarpaşa-Kadıköy

Detaylı

"Ilımlı İslam"ın karanlık yüzü

Ilımlı İslamın karanlık yüzü Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil asimsirgil@yahoo.com "Ilımlı İslam"ın karanlık yüzü 11 Eylül saldırılarında hava korsanlarının çoğu Suudi Arabistan vatandaşı olduğu hâlde, nedense bu ülkeye karşı ciddi bir hareket

Detaylı

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ Halk arasında gâvur padişah ve püsküllü bela olarak adlandırılan padişah II.

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü?

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 1965'te Suriye'de idam edilen ünlü casus Eli Cohen'in kol

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 A. Tarihin Tanımı...3 B. Tarihin Kaynakları...4 C. Tarihe Yardımcı Bilim Dalları...4 D. Tarihte Yüzyıl, Yarı Yüzyıl,

Detaylı

TBMM Komisyonu'na gelen belgelere göre, Alevi öğrencilere cemaat yurtlarında yüzde 10 kontenjan ayrılmış

TBMM Komisyonu'na gelen belgelere göre, Alevi öğrencilere cemaat yurtlarında yüzde 10 kontenjan ayrılmış 1999 yılında Gülen'i eğitim kitabı yapan MİT, 2004 MGK'da Gülen sunumu yapmış TBMM Komisyonu'na gelen belgelere göre, Alevi öğrencilere cemaat yurtlarında yüzde 10 kontenjan ayrılmış TBMM 15 Temmuz Darbe

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz: Bu kitabı niçin yazdım? 11 1. İslam'dan önceki Arabistan 13 1.1. İlk müslümanlar 13 1.2. Dünyanın en eski kutsal yeri: Kabe.... 16 1.3. İslam'dan'önceki Arabistan 17 1.4. Muhammed'ten

Detaylı

Atatürk'ün Kurduğu Söylenen İleri Görüşlülük Örneği Gizli Havacılık Birimi ve Dünyaya Kafa Tutan ANKA Projesi

Atatürk'ün Kurduğu Söylenen İleri Görüşlülük Örneği Gizli Havacılık Birimi ve Dünyaya Kafa Tutan ANKA Projesi Atatürk'ün Kurduğu Söylenen İleri Görüşlülük Örneği Gizli Havacılık Birimi ve Dünyaya Kafa Tutan ANKA Projesi Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne dair bildiğimiz şeyler kadar bilmediğimiz bazı

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da...

Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da... Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da... Hikâye bu ya; "Suriye cumhurbaşkanı Hafız El Esad bir gün İsrail başbakanı Simon Peres ile karşılaşmış. Peres,

Detaylı

Dersin Adı İSLAM TARİHİ Sınıf 12 İSLAM TARİHİ

Dersin Adı İSLAM TARİHİ Sınıf 12 İSLAM TARİHİ Dersin Adı İSLAM TARİHİ Sınıf 12 İSLAM TARİHİ Tarihi Öğretim Yılı Dönemi Sırası 2014-2015 2 1 B GRUBU SORULARI 12.Sınıflar Öğrencinin Ad Soyad No Sınıf Soru 1: Aşağıdaki yer alan ifadelerde boşluklara

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf

Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf Osmanlı Devleti'nin en kritik bir devrinde otuz üç yıl hükümdarlık yapmış İkinci Abdülhamid Han için ağır ithamlarda bulunanların sayısı gittikçe azalmakla birlikte,

Detaylı

Mübariz İbrahimov tek başına 45 Ermeni asker ve subayı

Mübariz İbrahimov tek başına 45 Ermeni asker ve subayı Mübariz İbrahimov tek başına 45 Ermeni asker ve subayı öldürdü 7 Şubat 1988 doğumlu Mübariz İbrahimov, 2005 yılında Azerbaycan İçişleri Bakanlığı na bağlı Özel Kuvvetler Bölüğünde, askerlik hizmetini yaparak

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi 2 de Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları nda AK Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. 8 de YIL: 2012 SAYI

Detaylı

Saray Soytarılığından Atatürk'ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Ali Şamil

Saray Soytarılığından Atatürk'ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Ali Şamil Saray Soytarılığından Atatürk'ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Ali Şamil "Cumhuriyet bilakis kimsesizlerin kimsesidir "M.Kemal Atatürk Ali Şamil, Osmanlı da saray soytarılığından nasıl Cumhuriyet

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

İstihbarat raporu açıklandı : İşte Kandil gerçeği

İstihbarat raporu açıklandı : İşte Kandil gerçeği İstihbarat raporu açıklandı : İşte Kandil gerçeği Gençleri böyle sömürüyorlar. PKK lı kadın teröristlerin ifadelerinden yola çıkılarak hazırlanan istihbarat raporunda örgütün kadınlara yönelik baskı, tehdit

Detaylı

Skyros adasında Robert Brooke nin mezar taşındaki yazı

Skyros adasında Robert Brooke nin mezar taşındaki yazı 1 2 Skyros adasında Robert Brooke nin mezar taşındaki yazı Tanrının hizmetkarı, İngiliz Başbakanının oğlu Teğmen Asquith nin dostu,ingiliz Donanması asteğmenlerinden İstanbul un kurtarılması için ölen

Detaylı

Hayırlı olsun Selman efendi

Hayırlı olsun Selman efendi Hayırlı olsun Selman efendi Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA da yayımlanan Kraliyet Divanı kararnamelerine göre, Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud, Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Gafis in görevden

Detaylı

Tufan Buzpmar H ÍL A FE T

Tufan Buzpmar H ÍL A FE T Tufan Buzpmar H ÍL A FE T VE SALTANAT a l f a : 2987 I ALFA İNCELEME-ARAŞTIRMA 88 H İLAFET VE SALTANAT II. Abdiilhamid Döneminde Halifelik ve Araplar Ş. TUFAN BUZPINAR 1961 yılında Kadirli ye bağlı Esenli

Detaylı

Yer altı şehrine açılan kapı, Kayıp İncil, cinayet ve MİT : Tarsus taki gizemli evde ne oluyor?

Yer altı şehrine açılan kapı, Kayıp İncil, cinayet ve MİT : Tarsus taki gizemli evde ne oluyor? Yer altı şehrine açılan kapı, Kayıp İncil, cinayet ve MİT : Tarsus taki gizemli evde ne oluyor? HABER MERKEZİ- Mersin in Tarsus ilçesinde yaklaşık 1 yıldır devam eden kazı ile ilgili gizem her geçen gün

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Konular *Emeviler Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum. Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Kaynaklar *İrfan

Detaylı

Hikayeye başlıyoruz...

Hikayeye başlıyoruz... Gouzenko olayı Ottowa büyükelçiliğinde çalışan bir şifre uzmanı düşünün, Sovyetler Birliği nin gizli bilgilerini batıya kaçırarak, Soğuk Savaş'ın resmen başlamasına neden olmuş biri; Igor Sergeyevich Gouzenko

Detaylı

Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası

Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası KAYNAK : https://teyit.org/osmanli-devletinde-okuryazar-oraninin-yuzde-66-oldugu-iddiasi/ Sosyal medya kullanıcıları tarafından Twitter da

Detaylı

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI.Tarih biliminin konusunu, tarihçinin kullandığı kaynakları ve yöntemleri kavrar..tarihî olayların incelenmesinde yararlanılan zaman kavramlarını

Detaylı

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II.

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II. www.burakelgit.com.tr I. Rusya II. Fransa III. Avusturya 1. Osmanlı Devleti Gerileme döneminde yukarıdaki devletlerden hangileriyle mücadele etmiştir? A) Yalnız II B) I,II ve III C) II ve III D) I ve III

Detaylı

1- MI6 (UK) - İNGİLTERE Gizli İstihbarat Teşkilatı Birleşik Krallık da MI6 olarak bilinen uzun bir geçmişi 1909 kalma vardır.

1- MI6 (UK) - İNGİLTERE Gizli İstihbarat Teşkilatı Birleşik Krallık da MI6 olarak bilinen uzun bir geçmişi 1909 kalma vardır. 1- MI6 (UK) - İNGİLTERE Gizli İstihbarat Teşkilatı Birleşik Krallık da MI6 olarak bilinen uzun bir geçmişi 1909 kalma vardır. Ajansın ana ofisi Londra'da olan ve İngiltere'de siyasi ve ekonomik çıkarlarını

Detaylı

Irak Kürtleri arasındaki İngiliz casusu

Irak Kürtleri arasındaki İngiliz casusu Irak Kürtleri arasındaki İngiliz casusu Irak ın kuzeyinde etkili Kürt isimlerle irtibat kuran İngiliz ajanını Ankara ya bildiren, Irak ta saha görevi yapan Türk istihbarat ajanları oldu. Rapora göre casus

Detaylı

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken Kerbela Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken ve dış tehlike belirtileri de baş gösterince

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

Yapımcı Enver Arçak Ankaralı Yahudilerin belgeselini çekti ve paylaştı. Arçak, "Hermana" isimli belgeselinin hikayesini de Odatv'ye anlattı...

Yapımcı Enver Arçak Ankaralı Yahudilerin belgeselini çekti ve paylaştı. Arçak, Hermana isimli belgeselinin hikayesini de Odatv'ye anlattı... Ankara Yahudilerinin anlatılmamış hikayesi ortaya çıktı Yapımcı Enver Arçak Ankaralı Yahudilerin belgeselini çekti ve paylaştı. Arçak, "Hermana" isimli belgeselinin hikayesini de Odatv'ye anlattı... Yapımcı

Detaylı

VİDEO LİNK :

VİDEO LİNK : VECİHİ HÜRKUŞ BELGESELİ VİDEO LİNK : https://www.youtube.com/watch?v=dv38mz0h170 İlk sivil ve askeri uçağı yapan ilk özel havayolu şirketini kuran ve ilk Rus uçağını düşüren Vecihi Hürkuş'un hayat hikayesi.(listelist.com)

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

Şemsi Paşa Camii ve 'Osmanlı'yı Katletme' Liberalliği! Batuhan ÇOLAK.

Şemsi Paşa Camii ve 'Osmanlı'yı Katletme' Liberalliği! Batuhan ÇOLAK. Şemsi Paşa Camii ve 'Osmanlı'yı Katletme' Liberalliği! Batuhan ÇOLAK batuhancolak@yenicaggazetesi.com.tr Dünya tarihine damga vuran mimari akımlar, büyük eserler genellikle coğrafyamız dışında kalmıştır.

Detaylı

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi 5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi ABD, 50 yıldır Irak ı parçalayıp kukla bir Kürt devleti kurmanın altyapısını yapıyor. Son olarak 1996 da 5 bin peşmerge ve PKK lı, Guam Adası nda gayrinizami savaş,

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI ŞEHİR TANITIM YAYINLARI 1 Yayın Adı: Şiir Şehir Urfa Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi Hazırlayan: Mehmet KURTOĞLU Sayfa Sayısı: 160 Toplam Baskı

Detaylı

2. Enver Paşa. 3. Rıza Tevfik Bölükbaşı

2. Enver Paşa. 3. Rıza Tevfik Bölükbaşı Osmanlı Devleti nin en kritik devrinde otuz üç sene hükümdarlık yapmış İkinci Abdülhamid Han için ağır ithamlarda bulunanların sayısı gittikçe azalmakla beraber, yapılan iftiralar ve hakaretlerin kötü

Detaylı

İstanbul u Fethinin Dahi Stratejisi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İstanbul u Fethinin Dahi Stratejisi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Fetih 1453 gösterime girdi. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Faruk Aksoy'un yaptığı, başrollerinde Devrim Evin, İbrahim Çelikkol ve Dilek Serbest'in yer aldığı İstanbul'un Fethi ni konu alan Türk film 17

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ Balım Sultan Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilinen Balım Sultan; Hacı Bektaş Veli'nin ilk öncülülerinden Dimetoka tekkesinin posnişini Seyit Ali Sultan'in torunlarindan olup, doğumu 1462 dir.

Detaylı

HARUN REŞİT İLE BEHLÜL DÂNA Cuma, 18 Haziran :37

HARUN REŞİT İLE BEHLÜL DÂNA Cuma, 18 Haziran :37 Her dinin ve inancın kendine has milli ve manevi değerler vardır. Bu milli ve manevi değerler çeşitlilik arz eder. Bu değerlerden bir tanesi de şahıslardır. Her din ve inanç sistemi varlığını devam ettirebilmek

Detaylı

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu..

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. MÜHRÜ SÜLEYMAN Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. Zamanımızda bazı kendini bilge zanneden sahte alim geçinenler, yeni çıktı turfandalar bu motifi inkar edip hatta şeklini

Detaylı

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi. Neslihan Erkan

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi. Neslihan Erkan İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi Neslihan Erkan Meşrutiyetin İlk Seçimi Seçimin başlıca iki partisi: İttihat veterakki & Ahrar Fırkası İki dereceli seçim İttihat ve Terakki nin seçim zaferi

Detaylı

MİT'ten yurt dışındaki FETÖ'cülere 3 aşamalı operasyon

MİT'ten yurt dışındaki FETÖ'cülere 3 aşamalı operasyon MİT'ten yurt dışındaki FETÖ'cülere 3 aşamalı operasyon 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da Fetullahçı Terör Örgütü ile çok ciddi bir mücadele yürütülüyor. 16 ülkede

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

BLOG ADRESİ :

BLOG ADRESİ : BLOG ADRESİ : http://ozel-buro.tumblr.com ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBUNA AİT TUMBLR BLOGUNDA HALEN İŞLENEN VE İLERİDE İŞLENECEK OLAN KONULAR AŞAĞIDA GAYET AÇIK VE BİR ŞEKİLDE YER ALMAKTADIR. MAKALE VE ARAŞTIRMA

Detaylı

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK 2 Takdim Planı Modernleşme Süreci Açısından Devlet Devlet-Toplum İlişkileri Açısından Devlet Teşkilatlanma

Detaylı

AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ YAPIYOR!...

AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ YAPIYOR!... AKP idaresi Askeri Liseleri kapattı. Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım ve İsmet Yılmaz ın himayelerinde inşa edilen Yunan liselerinden birisi bu yıl Aydın Hurşit Adası nda açıldı. ANA AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ

Detaylı

FES İN MAHREM TARİHİ & Fesin Ecnebi Kökeni ve Bir İngiliz Oyunu

FES İN MAHREM TARİHİ & Fesin Ecnebi Kökeni ve Bir İngiliz Oyunu FES İN MAHREM TARİHİ & Fesin Ecnebi Kökeni ve Bir İngiliz Oyunu Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı yobaz kesimin öteden beri sembolüdür fes Atatürk düşmanı kafaya sorsanız şapka ecnebi/hıristiyan başlığı, fes

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 50 Soruda 25 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı 2013 2014 2015 2016 2017 ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Komisyon ÖABT SOSYAL BİLGİLER TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? -PARİS- İki devlet düşünün. Biri, güçlü ve etkili bazı devletler tarafından kuşatılmak istenirken, diğeri ise

Detaylı

DEAŞ ın en küçük esirleri

DEAŞ ın en küçük esirleri DEAŞ ın en küçük esirleri Suriye deki iç savaşla birlikte Türkiye den de çok sayıda kişi yanlarına küçük çocuklarını alarak DEAŞ terör örgütüne katıldı. Çocukları kendilerinden koparılan anne-babalar şimdi

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması

Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Türk siyasi lider olan Perinçek, onurlarına verilen yemek sırasında bir konuşma gerçekleştirdi. ABD'nin savaş

Detaylı

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 3: 16 Ekim 2006 Konular: İslam Devleti Okuma: Ortaylı, 2000: 47-88

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 3: 16 Ekim 2006 Konular: İslam Devleti Okuma: Ortaylı, 2000: 47-88 KAY 361 Türk İdare Tarihi Ders 3: 16 Ekim 2006 Konular: İslam Devleti Okuma: Ortaylı, 2000: 47-88 İslam Devleti nin Tarihi Tarihsel gelişmeler 622 de Medine ye hicretle başlar Hz. Muhammed ve ilk halife

Detaylı

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap - - OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap Osman Bey zamanında Bizans la yapılan ilk savaşın adı nedir? 1302 Koyunhisar (Bafeon) Osman Bey adına bağımsızlık alameti olarak ilk hutbeyi okuyan kimdir? Dursun

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

KANLI PAZAR'DAN MECLİS BAŞKANLIĞI'NA

KANLI PAZAR'DAN MECLİS BAŞKANLIĞI'NA TBMM 27. Dönem Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik anayasada olmamalıdır" sözleri, Kahraman'ın ülkedeki en büyük gerici ayaklanmalardan biri olan ve tarihe Kanlı Pazar olarak geçen saldırının faillerinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

Yıl 2 - Şubat 2006 Dergi Eki 2 Z. Nurettin Kurtuluş DOSYA I

Yıl 2 - Şubat 2006 Dergi Eki 2 Z.  Nurettin Kurtuluş DOSYA I V U Yıl 2 - Şubat 2006 Dergi Eki 2 H@ Z http://dergi.havuz.de Nurettin Kurtuluş DOSYA I Hıristiyan-Yahudi-Hıristiyan Düşmanlığı+Ermeni Meselesi DOSYA I Hıristiyan-Yahudi-Hıristiyan Düşmanlığı + Ermeni

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Tarihte Değeri Bilinmemiş 15 Çok Önemli İnsan

Tarihte Değeri Bilinmemiş 15 Çok Önemli İnsan Tarihte Değeri Bilinmemiş 15 Çok Önemli İnsan KAYNAK : http://www.tarihiolaylar.com/galeriler/tarihte-degeri-bilinmemis-15-cok-onemli-insan-742 Bu listedeki insanları muhtemelen daha önce duymadınız. Yine

Detaylı

Koca Mustafa Reşid Paşa

Koca Mustafa Reşid Paşa Osmanlı İmparatorluğu ndaki ilk Mason Locası 1738 de Galata da kurulmuştur. Osmanlı vatandaşı olarak mason olan ilk kişi Yirmisekiz Mehmed Çelebi nin oğlu Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa olmuştur. Osmanlı

Detaylı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü Ölümünün 78. Yılında Saygı ve Minnetle Anıyoruz

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü Ölümünün 78. Yılında Saygı ve Minnetle Anıyoruz ANMA PROGRAMI 1. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı 4 2. Çeşitli Yönleriyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk 10 (Yrd. Doç. Dr. Levent KALYON) 1. Resimlerle Atatürk 15 2. Kendi sesiyle Atatürk 18 2 Beni görmek

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları'

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Şam'a bağlı Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı mizanseni sahneleyerek ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümetine

Detaylı