TURK i~ HUKUKUNDA ASlL ISVEREN-ALT ~SVEREN ILISKILERI(*)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURK i~ HUKUKUNDA ASlL ISVEREN-ALT ~SVEREN ILISKILERI(*)"

Transkript

1 TUHiS MAY IS - AGUSTOS TURK i~ HUKUKUNDA ASlL ISVEREN-ALT ~SVEREN ILISKILERI(*) Erdogan CUBUKCU Yarg~tay 9. Hukuk Dairesi Emekli Ba9kan1 I. G~R~S hukum getirilmig, fakat orada "munhasrran o igyerinde ve g hayat~nda geli2en teknoloji, ekonorr~ik ve idari gereksinimler ve eklentilerinde qal~gt~ran" sozlerine yer verilmemi$, "diger bir isveren" yerine de uzmanl~k dallarr i2yerlerinde gorijlen i2lerin bir klsm~nln ba$ka kimseler "arac~" sozcijgij kullan~lm~$tr r. arac~l~g~yle gorulmesini gerektirmig ve Gerek ogretide, gerekse bu nedenle iyerenlerden belirli bir i$in uygulamada kavram ve sozcuklerin bir bolumde veya eklentilerinde ig alan degi$ik biqimde degerlendirilmeleri ve ald~g~ i$i kendi i5qileriyle o i5yerinde yapan kigiler "arac~","tageron", "diger igveren", ogretide ve uygulamadaki deyimiyle "alt igveren" ad1 alt~nda nedeniyle hukmun yorumunda degi$ik sonu~lara var~lrr~~$, as11 igverene ait igyerinin aynl zamanda alt igveren iqin de ayrl bir i$yeri say~l~p say~lmayacag~ ve qal15ma hayatma girmi5lerdir. Bu giderek toplu i$ hukuku aqlslndan alt gereksinim bizde de 1475 sayrlr i$ kanununun I. maddesinin son f~kras~nda "Bir iyerenden belirli bir igin bir bolumunde veya eklentilerinde ig alan ve iyerenin i9qilerinin as11 iyerenin taraf oldugu ve o igyerinde uygulanan toplu ig sozle$mesinden yararlanrp yararlanamayacaklarl konusunda goru2 ayrll~gl i5qilerini munhas~ran o igyerinde belirmi5, Yarg~tay'lnda onceki qal~gt~ran diger bir iyerenin kendi kararlar~ndal sozkonusu iq-jlerin, as11 i2qilerine kary o i$yeri ile ilgili ve bu igverenin taraf oldugu toplu ig kanundan veya hizmet aktinden dogan yuklemlerinden as11 igveren de birlikte sozlegmelesinden yararlanabilecekleri vurgulanmrg iken, sonraki kararlar~nda* sorumludur" 5eklinde ifadesini aksi yonde gorug olugmaya ba$lam~$t~r. bulmu5tur. 506 say111 Sosyal Sigortalar kanununun 87. maddesi ile benzer bir Biz onceki incelememizde as11 iyerenalt i$veren ili2kisinde as11 iyeren ait Bu yazl, aynl yazl sahibinin Tijrkiye Barolar Birligi Dergisi'nin say , yll: 9 sh: da ~ ~kan, "As11 lgveren - Alt lgveren (diger igveren) iligkileri ijzerine dijgunceler" yazrslnln yeniden gozden ge~irilmig geklidir. 7 Yarg. 9. HD T., E. 9508, K bu karar, Yarg~tay HGK. nun T. ve E. ve 815 K. ile onanmrgt~r. (be1 Kartoteks) 2 Yarg. 9. HD T. ve E. 2554, K (Ozel Kartoteks)

2 TCIHIS MAY IS - AGUSTOS igyerinin aynr zamanda alt igveren iqin emrine sunmakla yukumludurler. Ig de bagrmsrz ayrr bir igyeri aldlklarl ve igqi qal~gtlrdlklarr yer, kendileri sayllamayacagl ve alt igveren igqilerinin iqin baglms~z ayrl bir igyeri sayllmaz. as11 igverenin taraf oldugu toplu ig Ancak ig Kanununun 1. md. 1. 'f~kra sozlegmesinden yararlanabilecekleri, bu hukmunun "i~qi qal~~t~ran tuzel veya tis. nin uygulanmas~ndan as11 igverenin gerqek kigiye igveren denir" tarifi de alt igverenin igqilerine kary sorumlu uyarlnca qalrst~rd~klar~ isqiler olacagl gorugunu savunmugtuk. Bu yonunden isverendirler ve bir yazrmrz, ogretide, qozumsuzluk isverenin hak ve yukumluluklerine gosterdigi ileri surulen bazr sorunlarrn sahiptirler. Igqileri de onlara kargr aqrklrga kavugturulmas~ baklmindan ban iggorme borqlarln~ yerine getirmek ve yasal duzenlemelerin dugunulmesi talimatlarlna uymakla mukelleftirler. As11 gerektigi yolundaki gorugler de3 dikkate iyerenin igyeri ile ilgili kurallarrna da allnarak, tamamnlayrc~ ve aqlklaylc~ uymak zorundadlrlar. Cunku yapllan ig bilgilerin 1g1g1 altlnda yeniden gozden ve igin yaplld~gl yer hukuken as11 geqirilmig geklidir. igverene aittir. Alt igveren, as11 igverenle yaptlklarl sozlegme drgrna qrkamaz. I1 - ALT ISVEREN Bize gore, 1475 say111 ig Kanununun 1. md. son flkrasl hukmu anlamrnda alt igvereni "i9 Kanunu kapsamlna girecek nitelikte, kendi nam ve hesab~na iglettigi bagrmsrz igyeri bulunmayan, az sermayeli, ekonomik yonden ve diger olanaklar baklm~ndan guqlu olmayan, ancak bir igverenden istisna (eser) sozlegmesini ya da taglma sozlegmesine istinaden belirli bir igin bir bolumunde veya eklentilerinde ig alan ve aldlg~ igi igverenin (asrl igverenin) igyerinde kendi adlna qallgtlrdrgr igqiler ile yapan kigiler" olarak tan~mlamak mumkundur. Bunlar yaptlklarl igi, urettikleri ma1 veya hizmeti kendi nam ve hesaplarlna bagkaslna satamazlar, devredemez ve degigtiremezler, aynen as11 igverenin Tarihi sureq iqinde bu tur qal19malar daha qok ingaat iglerinde gorulmug, sonralarl diger sektorlere yansryarak ig hayatrna girmig ve giderek yasal duzenlemeler iqinde yerini almlgtrr. igte bize gore, ig Kanununun 1. md. hukmu, bu tur qalrganlar~n durumu ile ilgili bir hukumdur. Esasen bu f~kra hukmune gore as11 igverenin alt igverenin igqilerine kargl birlikte sorumnlulugunun gerekqesinin, alt igverenin ekonomik yonden guqsuzlugune dayanmakta oldugu bilinmektedir. Su hale gore krsaca alt igvereni, kendi nam ve hesablna iglettigi baglrns~z bir igyeri bulunmayan, ekonomik yonden guqsiiz kimseler olarak gormek gerekecektir. Boyle olmakla birlikte ekonomik yonden guqlu olduklarr farzedilen 3 Sahlanan. I$ Hukuku Dergisi cilt I1 sayl: 3, 1992, sh. 331 Celik, "lg Hukukunun Giincel Sorunlar~" Sernineri, 9-12 /Aral~k/ 1997 Abant Sh. 175 (bkz.)

3 TUHiS MAYIS - AGUSTOS kimselerin de ornegin, igyerine sahip gerqek kigilerin, ticaret girketlerinin, ticaret siciline kayltll diger igverenlerin de bagka igverenlerden ig aldlklarl, bunlarln da 1475 say111 ig Kanununun son flkrasr hukmu uyarlnca alt igveren olarak kabul edildikleri gorulmektedir. Ancak alt igverenler ekonomik yonden guqsuz kimseler olarak kabul edildiklerine gore, ekonomik yonden guqlu olan kimselerin alt igverenlikleri ne derece dogru olabilmektedir? Ekonomik yonden guq ve guqsuzlugun olqutu nedir, ne olmal~dlr? Burada bir qeligkinin, ya da bir tutarslzlrgln mevcut oldugunu gormek mumkundur. Yasa qeligkiye yer verecek biqimde bir duzenleme iqine girmeyecegine gore, alt igverenin ekonomik yonden guqsuzlugune dayanan gerekqenin kapsamln~ belirlemek guq olmamal~d~r diye dugunuyoruz. Bu husustaki goruglerimizi ilerleyen tumcelerde aql klamaya qallgacaglz. Ill - ASlL I~VEREN - ALT ISVEREN KOSULLARI i ~ i ~ ~ i s i ~ i ~ 1- BIR ~SVERENDEN BEL~RL~ BIR i ~ BIR i ~ BOLUMUNDE VEYA EKLENT~LER~NDE ALINMALIDIR. - - alan..." sozleriyle ifade edilmigtir. igin veya igyerinin tamam~ veyahut igyerinin bir bolumu asll-alt igveren iligkisinin konusu olmayacaktlr. Cijnku, igin veya igyerinin tamamln~n devredilmesi halinde devredenin igverenligi sona erecek, devir alan igveren durumuna geqecek, an~lan iligki dogmayacakt~r. igyerinin bir bolumunun devredilmesi halinde de, igverene ait igyeri bolunmug ve ortaya birden qok igyeri qlkmrg olacak, sonuqta yine alt igveren iligkisinden sozedilmeyecektir. Oysa yasanln amacl, igin, igyerinin butunlugu bozulmadan gorulmesidir. Yoksa ekonomik yonden guqsuz ve bir igyerine sahip olmayan bir kimseyi bagkas~n~n igyerine sahip kllmak degildir. ~teyandan yasa aqrkqa belirli bir igin bir bolumunde veya eklentisinde ig al~nmaslndan sozetmig "igyeri" sozcugune ozellikle yer vermemigtir. "Belirli bir ig" sozleri ise bize gore "bir igveren taraflndan belirli bir qallgma sonucu elde edilmesi amaqlanan bir ma1 veya hizmeti", "igin bir bolumu" deyimi de amaqlanan igin bir pargaslnl ifade eder. Buna gore bolumlerde gorulen igler birbirini tamaml~yorsa, biri olmadan digeri yap~lam~yorsa, birlegtirildiklerinde amaqlanan ma1 veya hizmet elde edilmig oluyorsa, orada belirli bir ig var demektir. Yasaya gore bir igverenden ancak belirli bir igin bir bolumunde veya Bir igverenin elde etmek istedigi bir eklentilerinde ig al~nabilecektir Bu yon amaq iqin bu parqa iglerin g ~ r ~ l d u ~ ~ 1475 saylll ig Kanunumuzun 1. md. Son yerlerin timu de ig Kanununun 1. md. 1. f~kras~nda "Bir igverenden belirli bir igin flkraslnln uigin goruldugu yere igyeri bir boliimunde veya eklentilerinde ig denir9. geklindeki tarifine uygun olarak,

4 p~ T~IHIS MAYIS - AGUSTOS tek igyerini olugturur. Cunku burada "igin yap~ld~g~ yer" sozleri bir kavram olarak sadece igqinin fiilen igini yaptlg~ yer olmaylp, igverenin belirli bir amaq iqin igqi qallgt~rd~ijl yerlerin tumunu kapsar. igyeri ogretide de, "bir igveren taraflndan bagrmsrz bir sonuq elde etmeye yoneltilmig olarak ig~ilerin qallgtrrrldrgr yer"4 veya "bir igveren tarafrndan devamlr bir faaliyet ile teknik bir amacrn gerqeklegtirilrnesi igin maddi olan ve olmayan ara~larla begeri ig gucunun bir araya getirilerek orgiitlendigi bir unitedir"5 veyahut bir igverenin maddi olan ve olmayan araqlarla belirli bir teknik amacl gerqeklegtirilmesine yarayan ve sureklilik gosteren organize edilmig bir bmundur1'6 geklinde tarif edilmektedir. Buraya kadar anlat~lanlart orneklemek gerekirse: Genelde verilen bir kumag dokuma fabrikasr orneginde oldugu gibi, iplik satrn alrnrr, boyanlr, dokunur ve dokunan kumag sat~lrr. Burada aynl iyeren iqin dokunarak elde edilen kumag "belirli bir igi" (belirli bir teknik amac~), ipligin satln allnmasl, boyanmas1 ve dokunmas~ igleri belirli bir igin bolumlerini, parqalarlnl olugturur. Bu i~lerin goruldugu yerlerin tiimu de bir butun olarak tek i~yeridir. Bu "teklik" kavram~, aynl igveren iqin gorulen igler ve yerler aras~ndaki hukuki ve iktisadi bagllllktan bagka igin niteligi ve yuriirutumu bak~mlndan tek olugu da kapsar. Bir kimsenin bir igverenden bir ig almasl ve gerqek anlamda ortaya as~l-alt igveren iligkisinin q~kmas~ durumunda hukuken as11 igverene ait olan igyeri, bijtunlugunu ve tekligini muhafaza eder, bozulmaz. Igyeri, herzaman as11 igin goruldugij yerden ibaret olmayabilir. Nitekim Ig Kanunun 1, md. 2. flkras~yla, igin niteligi ve yurutumu baklmlndan igyerine bag11 bulunan yerler ile, dinlenrne, qocuk emzirme, yemek, uyku, ylkanma, muayene ve bak~m, beden ve mesleki egitim yerleri ve avlu gibi sair eklentiler ve araqlar da igyerinden sayllarak, as11 igyeriyle birlikte tumu, tek igyeri kavram~ iqine allnm~gtlr. Burada i3in niteligi. ve yurutumu bak~mlndan bagllllktan, bir iqverenin belirli bir amaq (teknik amaq) iqin as11 igyerine bag11 olarak yuruttugu birbirini tamamlayan diger igleri (yard~mc~ igler) anlamak gerekir. ornegin, aynl igveren taraflndan slrf kendi kumag dokuma fabrikasrnda iplik boyama iginde kullan~lmak uzere kurulan boya irnalat yeri, i~in niteligi ve yurutumu bak~m~ndan igyerine bag11 bir yerdir. Boyle olmaylpta boya imalat igi aynl igverenin yurutumunde olmakla beraber igveren imal ettigi boyayr kazanq saglamak amacr ile bagkalarrna da satabiliyorsa o takdirde bu yer, nitelik bakrm~ndan igyerine bag11 bir yer degil, igverenin aynl igkolunda bir diger Oguzman, Hukuki Yanden Is~i - \$wren Ili~kileri cilt: 1 Bast: 4, sh Ekonomi, 15 Hukuku 3. bas^, Sh: 59 6 Celik, 15 Hukuku Dersleri, 11. bas^, 1992, Sh. 53

5 TClHiS MAY IS - AGUSTOS i3yeridir. iyeren bu i3yerini ba3kaslna devrettiginde aralar~nda as11 i3veren-alt i3veren ili3kisi dogmaz, devredenin iyerenligi sona erer, deviralan i3veren olur. Anahtar teslimi muteahhide verilen bir kuma? dokuma fabrikaslr~~n ek bina in3aat1, i3in niteligi ve yurutumu bak~mrndan i3yerine bag11 bir yer degildir. Cunku in3aat i3inin kuma3 dokuma i3i ile bir baglant~s~ yoktur. In3aat i3i olsa da olmasada fabrikada kuma3 dokunabilecektir. Anahtar teslirni ile i3veren de degi$mi$tir. Bu ek in3aat tamamlan~p, fabrika i3yeri iyerenine teslim edildikten sonra ancak, tahsis ve kullan1l13 5ekline gore i3in bir bolumu veya i3yerine bagll bir yer olarak kabul edilebilir. Bu anlat~lanlar eklentiler ve araqlar iqin de aynen geqerlidir. 2- ALT I$VEREN ALDIGI 191 ASlL I$VERENIN I~YERINDE YAPMALlDlR Alt i3veren aldlg~ i3i as11 i3verenin i3yerinde yapmalldlr. Bu husus i3 K. nunun 1. md. sinin son f~kraslnda "i3 alan e r n. o i3yerinde ve eklentilerinde qal13tlran diger i3veren1' sijzleriyle aqlklanm13tlr. buna ragmen allnan i3, i3i alanrn kendisine veya ba3kaslna ait bir i3yerinde yap~l~p ge.tiriliyorsa, as~l-alt i3veren ili3kisi dogrnayacak, aradaki ili3ki bir rnuteahhit-rnu3teri veya bir allc~-satlc~ ili3kisinden ibaret olacakt~r. Oysa verimliligin ve kalitenin yaklndan takip ve kontrolu, i3yerinin diger kesimlerinde yaprlan i3lerle baglantlnln ve tek yonetim altlnda koordineli qal13manln saglanmas~ ve uretimde hasrl olabilecek hatalarrn zamar~lnda giderilmesi, gerektiginde alt i3verenin arac~l~g~yla i3qilerinin uyarrlmas~ gibi hususlar ancak, i3in iyerenin i3yerinde yapllmas~yla mumkun olabilecektir. Zira yaprlan i3, as11 iyerene aittir. 3- ALT ISVEREN I$G~LER~N~ MUNHASIRAN ASlL I$VERENE AIT ISYERINDE CALlSTlRMALlDlR Bu ko3ul, 1 kanununun 1. maddesir~in son.f~kras~nda "l3qilerini rnunhasrran o i3yerinde qal13tlran diger iyeren" sozleriyle aqlklanm13tlr. Buradaki sorun, i3qilerin mijnhas~ran qal13t1r1lrnas1 sozlerinden ne anlamak gerektigidir. Acaba i3 alanln ald~gr i3te qal13tlrdlgl i3qilerin1 s~rf o i3 iqin i3e allnrn13 ve o suretle qal13tlrllm13 i3qiler mi olrnal~dlr, yoksa bunun iqin i3 alanln esasen var olan i3yerindeki i3qilerden bir grubunu surekli olarak o i3yerinde qal13trrm13 olrnas~ yeterlirnidir? Bize gore bunlardan birincisi geqerlidir. Yani, i3 alan~n aldrg~ i5te qal13tlrdlg1 i3qiler s~rf o i3 iqin i3e allnm13 ve o suretle qal13tlrllm13 i3qiler olmalldlr.7 7 "... ig alanln ald~g~ igte ~allgtlrdlgl ig~iler, o ig i~in allnmlg ve ~al~gtlrllmlg olmal~d~r. Boyle olmay~pta ~al~gt~r~lanlar esasen igi alanln var olan igyerinin ig~ileriyse, bu dururnda, ige alan~n aracl olarak kabulu rnurnkun bulunrnarnaktaadlr. Cenberci, M. SOSYAL SIGORTALAR KANUNU SERIiI sh

6 TUHIS MAYIS - AGUSTOS Cunku kural olarak igqi, igveren araslndaki baglantiyi kuran ve igqiyi o igyerinin igqisi yapan unsur: igqinin belirli bir igyerinde, o igyeri iqin yapilmig bir hizmet aktine istinaden qal~gt~r~lmasidir. Igqinin, o igyeri iqin yaprlmrg hizmet aktine istinaden qaligtlrrlmrg olmasr kogulunu 506 say111 Sosyal Sigortalar Kanl~nunun 87. maddesi hukmunde de goruyoruz. Nitekim bu maddenin 1. fikraslnda "Sigortal~lar ii~iincii bir kiqinin aracll~g~yla ige girmiq ve bununla sozlegme yapmlq olsalar bile, bu kanunun igverene yukledigi odevlerden dolayr, aracl olan uquncu kigi ile birlikte as11 igveren de sorumludur." hijkmunden bu husus aqlkqa anlag~lmaktad~r. Ancak burada "munhaslran... qaligtlrma" sozlerine yer verilmemigtir. Bu normaldir. Zira bir kimsenin sigortali sayilabilmesi ve 506 say111 S.S.K. nun igverene yukledigi odevlerden dolayr aracl ~le birlikte asrl igverenin de sorumlu olabilmesi iqin, sigortalinin o igyeri iqin yaprlmrg sozlegmeye istinaden qaligmrg olmasr yeterli olup, ayrlca o igyerine hasren qaligmasl, yani o igyerinde qalrgtlgr sure iqinde bagka bir igyerinde qalrgmamrg olmasi kogulu aranmaz. Cunku 506 sayili S.S.K. nununa gore bir kimse bir gun dahi qallgmi5 olsa sigortalr sayrlrr ve sigortal~ qalrgtrran igveren, bu kanunun igverene yukledigi odevlerden dolayr sorumlu olur. Anilan kanunun 2. md. ne gore "bir hizmet aktine dayanarak bir veya birkaq igveren tarafrndan qal~gtlrilanlar sigortali sayrllrlar" hukmij ile 6. md. nin 1. flkraslnln "Cal~gt~rilanlar, ige alinmalarlyla kendiliginden "sigortal~" olurlar. Sigortalilar ile bunlarln igvererileri hakkinda sigorta hak ve yukumleri sigortalilarin ige bagladrg~ tarihten baglar" hijkmu bunu ifade eder. Ancak sigortali da hizmet akti ile qal~gan bir igqi olmak itibariyle "munhaslran qaligma" kogulu onun hakk~nda da gerqeklegtiginde ig kanununun 1. md. son flkrasi hukmijnun onun iqin de uygulanacagl kugkusuzdur. Burada gunu soyleyebiliriz: q kanunu anlamtnda her alt iqveren aynl zamanda 506 say111 S.S.K. na gore bir aracidlr, fakat 506 say111 kanuna gore aracl, herzaman lq kanunu a~lslndan bir alt igveren olmayabilir. $u hale gore, bir igverenden igin bir bolumijnde veya eklentilerinde ig alan bir kimsenin ig kanununun 1. md. son frkrasr hukmij anlamrnda alt igveren sayrlabilmesi iqin, igqileri ile arasrndaki hizmet aktinin o igte qalrgtir~lmalarr iqin yaprlmig ve o sure iqinde bagkaca hiq bir igyerinde qalrgt~r~lmamig olmalarr gerekmektedir. Boyle olmayrpta ig alanrn esasen var olan igyerindeki igqilerinden bir krsmrnr veya tamamrnr ge,tirip 0 igyerinde qalistrrmrg olmas~ halinde as11 igveren-alt igveren iligkisi dogmayacaktrr. Fiilen yaprlan qalrgmalar surekli de olsa sonuq degigmeyecektir. Asllnda igqinin hizmet akti ile qallgtir~ldlgi igyeri dlglnda bagka bir igyerinde fiilen surekli olarak qallgt~rilmasl Ig Hukuku aqis~ndan

7 TlJHlS MAYIS - AGUSTOS normal sayllabilecek bir qallgma gekli olamaz. Hatta boyle bir durum, Ig Kanununun 16. md. Il/d bendi uyarrnca igqi yonunden hizmet aktinin feshi iqin hakll neden tegkil edebilir. Bu tiir olaylara yer verilmemesi iqin hizmet akitlerine ve toplu ig sozlesmelerine igqinin rlzasl dlgrnda igyerinin degigtirilemeyecegine dair yaptlrlmlr (mueyyideli) hukumler konuldugu bilinmektedir. Aksine bir uygulama normal kargllanmayan bir ~allgma gekline megruiyet kazandrrmrg olur ki, bu kabul edilemez. Hukukumuza gore bagka turlu bir sonuq qlkarmak murr~kun degildir. Burada igyeri kavraml aqlslndan 506 say111 Sosyal Sigortalar Kanunu ile Ig kanunu arasrndaki farka da deginmekte yarar var. 506 say111 S.S.K. nununun 5. maddesinde igyeri "Bu kanunun l~ygulanmaslnda, 2. maddede belirtilen sigortalrlarrn iglerini yaptlklarl yerler "igyeri"dir.ll Seklinde tarif edilmigtir. Bu tarife gore bir igverenin kendi igyerinde qallgan sigortalllardan bir krsmlnr ig aldlgl bagka bir igverenin igyerine gondererek orada qallgtlrmasr halinde o yer, bu sigortalrlar yonunden 506 say111 S.S.K. nunun uygulanmas~nda, igyeridir. Cunku yasaya gore "sigortal~lar~n qallgtlklan yerler igyeridir". Sozkonusu sigortalllar yonunden 506 sayrlr kanunun igverene yukledigi odevlerden dolay1 da hizmet akti ile bag11 olduklarl igveren sorumludur. igi gorulen uquncu gah~s durumundaki igverenin kural olarak bir sorumlulugu yoktur. Ancak kendisinden ig alan igverene kargl tedbirli olmasl, qalrgtlrdlgl sigortalrlara ait ige girig bildirgesi ve prim bordrolarlnl kontrol etmesi, mumkunse birer nushaslnl almasl gerekir. Aksi halde sozu edilen sigortalrlara ait prim borqlarlnl faizi ve gecikme zamml ile birlikte Kuruma odemek durumunda kalabilir say111 lg Kanununa gore ise, u~uncu gahls durumundaki igverene ait igin goruldugu yer, o ig~iler i~in igyeri degildir. Zira ig kanununun 1. md. sinin 1. frkrasrnda igyeri, 506 sayrlr S.S.K. nununda oldugu gibi "igqinin igini yaptlgl yer" olarak gosterilmemig, ondan farklr bir biqimde "igin yaplldlgr yere igyeri denir" tarzlnda tarif edilmigtir. Buna gore ig Kanunu aqlslndan igyeri, igqinin fiilen isini yaptlgl yerler olarak daha genig bir alanl kapsamamakta, sadece hizmet akti ile ~alrgtlgl igverene ait "belirli bir igin" bolumleri (as11 igin yaplldlgl yerler) ile, niteligi ve yurutumu baklmlndan igyerine baglr bulunan yerler, eklentiler ve ara~larla srnlrll olan alanr kapsamaktadlr. Bu itibarla bir igveren kendi igyerinde qallgan igqilerden bir grubunu ig aldlgl bagka bir igverenin igyerinde qallgtlrmasr halinde o igyeri, bu igqiler iqin igyeri sayrlmayacakt~r. Onlar iqin igyeri, hizmet akti ile baglr olduklarl yerdir. igqilerin fiilen qallgmalan surekli de olsa sonuq degigmeyecektir. lg kanunu ve hizmet aktinden dogan yuklemlerden de

8 TiJHiS MAY IS - AGUSTOS sadece hizmet akti ile bag11 olduklarl kendi igverenleri sorumlu olacaktlr. igi gorulen, uquncu gahls durumundaki igverenin hiq bir sorumlulugu olmayacakt~r. Buna karqn sermayesi az, araq, gereq gibi olanaklarl yetersiz olan, Ig kanunu kapsam~na girecek nitelikte isyeri bulunmayan, fakat bir igverenden belirli lbir igin bir bolumunde veya eklentisinde ig alan ve ald~g~ igi, slrf o igyerinde qallgtlrrlmak uzere istihdam ettigi igqiler ile yapan bir igverenin dururnunda, o yer, o igqiler yonunden gerek ig kanunu, gerekse 506 say111 S.S.K. nu uygulanmaslnda igyeri saylllr. cunku o igyeri sigortalllar yonunden "sigortallnln igini yaptlgl yer" olarak, ig kanunu yonunden ise, Is Hukukunun korumasl altrna girebilecekleri baska bir isyeri bulunmad~g~ i~in i~yeri sayllacaktrr. Gerqekten her is~inin is hukukunun yer ve kisiler itibariyle uygulanma alanlnda isgilere saglanacak olanaklar bak~m~ndan mutlaka hizmet akti ile bag11 olduklarl bir isyerinin bulunmas~ gerekir. Ancak burada sozkonusu igqilerin igyerinde qallgtlklar~ as11 igveren ile aralarlnda hizmet akti baglantlsl yoktur. Hizmet akti ile bag11 olduklar~ kiginin (alt igveren) ise igyeri mevcut degildir. 0 halde bu durumda olan igqiler jg Hukukunun igqiyi koruyucu ozelliginden, yer ve kigiler itibariyle uygulanma alanlnda igqilere sagladlg~ olanaklardan yoksun mu kalacaklard~r? Herhalde oyle olmayacaktlr. igte yasa, I$ Hukukunun koruyucu karakterine de uygun olarak Is kanununun 1. md. son f~kras~ hukmu ile, igqi qallgt~ran kigiye "diger igveren" (alt igveren), igyerinde igqi qallgtlnlan igverene "asll igveren" demek ve is~ilerin emeginden birlikte yararlanan as11 isvereni de ekonomik yonden guqsllz olan alt igverenin igqilerine karg~ ig kanunundan veya hizmet aktinden dogan yuklemlerden birlikte sorumlu tutmak suretiyle, bu igqiler iqin de yer ve kigiler itibariyle uygulanma alan~nda aynl olanaklar saglanmlg bulunmaktadlr. Butun bu nedenlerden dolayl, ig kanununun kapsam~na girecek nitelikte igyerine sahip olan gerqek veya tuzel kigilerin ig kanununun 1. md. son f~kras~ hukmu anlam~nda "diger i5everenv (alt igveren) durumunda olamayacaklarl sonucuna varrlrnak gerekiyor. Hukuki aqldan bu tesbit, as11 igverenin alt igverenin igqilerine kargl birlikte sorumlulugunun gerekqesini olugturan, alt igverenin ekonomik yonden guqsuzlugunun olqutunu de ortaya qlkarmrg oluyor. Buna gore; bir igyerine sahip olarak bagka bir kimseye igveren (as11 igveren), ekonomik yonden guqlu, igyerine sahip olmayan, ancak bir igverenden belirli bir igin bir bolumunde veya eklentisinde ig alan kimse (alt igveren), ekonomik yonden guqsuz olarak kabul edilecektir. Boylece igyerine sahip olan tuzel veya gerqek kigilerin alt igveren olamayacaklarlna iligkin hukuki

9 TuHiS MAYIS - AGUSTOS neden ile, ekonomik yonden guqlu oluga dayanan neden ortijgmijg olmaktad~r. Boyle olunca en azlndan bir merkez mayacaklar~ veya alt igverenin, ald~gl igte qal~gtrrdigi kendi igqileri yonunden ayrl bir toplu ig sozlegmesine taraf olup igyeri sahibi olmas~ gereken bir ticaret olmayacagldlr. Bu konuda gorug girketinin alt igveren durumunda olmasl dugunulmeyecektir. ~rnegin, bir otel ayrll~klarl belirmig, Yargltay'ln onceki kararlar~nda sozkonusu igqilerin as11 igvereninden temizlik igini, bir fabrika igverenin taraf oldugu tis.den igyeri igvereninden igqilere yemek yararlanabilecekleri vurgularlmig iken8, verilmesi igini, bir otoyol ingaat~ sonraki kararlar~nda aksi yonde gorug igvereninden bir kopru veya bir viyaduk igini alan bir ticaret girketi igvereni, alt olugmaya baglam~g, bu igqilerin ancak kendi igverenlerinin (alt igverenin) taraf igveren sayllmayacaktlr. bu tur igler hep oldugu tis. varsa ondan ig hukuku dlg~nda genel hukumleri ilgilendiren bir iligki olacakt~r. Muvazaa ve kanuna kargl hile baglam~nda bir yararlanalbilecekleri ve as11 igverenin de o tis. hukumleri uyarlnca hesaplanacak haklardan birlikte sorumlu olacag~ igyerine sahip olmak veya ticaret siciline aq~klanrnlgt~rg. ~gretideki hakim kaydedilebilmek de herhalde kolay bir ig olmayacaktlr. gorugun de Yargitay'ln bu son kararlari dogrultusunda oldugunu goruyoruz. Bizim gorugumuz ise Yarg~tay'ln onceki Ama boyle degilde, ig kanunu kararlarl dogrultusunda olacakt~r. bizim kapsamrnda bir igyeri bulunmayan, fakat karg~ gorug ile birlegtigimiz nokta, ortada bir otel igyeri igvereninden ustlendigi alt igverenin igqilerinin de temizlik igini, slrf o igyerinde qallgt~r~lmak yararlanabilecekleri bir tis. varsa, o tis. uzere ige ald~g~ igqiler ile yapan ve o sure nin uygulanmas~ndan dogan yuklemiqinde igqilerini bagka hiq bir igyerinde lerden as11 igverenin de birlikte sorumlu qallgt~rmam~g olan bir kimsenin olacagldlr. Yani as11 igverenin sorumluluk durumunda as11 igveren-alt igveren slrllrirlln yalr~~z ig kanunundan veya iligkisi olugmugtur. hizmet aktinden dogan yuklemlerden ibaret olmaylp, tis.nin uygulanmaslyla IV- T~PLu is HuKuKu olugan yuklemleri de kapsayacagldlr. A~SINDAN AS~L ~SVEREN-ALT Cunku, 2822 say111 T ~SGLK'~~~ 6. md. ~SVEREN ~L~SK~LER~ sindeki duzenlemeye gore, tis.nin hizmet aktine iligkin normatif hukumleri, kverenin hizmet aktinin muhtevaslna dahildir ve igqilerinin as11 igverenin taraf oldugu ve sons ermesi halinde de hizmet i~~erinde u~gulanan to~lu ig akti hijkmu olarak devam eder10. Gorug sozlegmesinden yararlan~p yararlana- 8 Dipnot (1) deki karar. 9 Dipnot (2) deki karar. 10 Ayn~ yazar, Tijrkiye Barolar Birligi Dergisi, say^: YII: 9. Sh. 73.

10 TUH~S MAYIS - AGUSTOS ayr~l~g~, alt igveren igqilerinin yararlanabilecegi tis.nin hangi igverenle yapllm~g olmas~ gerektigi, alt igverenin de kendi igqileri iqin ayrl bir tis. ne taraf olup olamayacagl noktaslnda toplanmaktad~r. Oncelikle belirtmek gerekir ki, bir igverenden belirli bir igin bolum veya eklentilerinde ig alan bir kimsenin, ald~g~ igte qallgtlrdlg~ igqiler, slrf o ig iqin ige allnmrg igqiler olmaylpta esasen var olan igyerinin igqileri ise, o takdirde zaten as11 igveren-alt igveren iligkisinin dogmayacagr onceki bolumde aq~klanrnlgt~r. Boyle bir durumda igqilere uygulanacak toplu ig sozlegmesi igqilerin fiilen qalrgtlklar~ yer dlglnda, hizmet akti ile bag11 olduklarl kiginin esasen var olan igyerine ait olacak ve o sozlegmenin uygulanmaslndan dolay1 kigi ve yer itibariyle baglant~sl olmayan igverenin sorumlulugu sozkonusu edilemeyecektir. As11 igverenin sorumlulugu ancak, alt igverenin igqilerini slrf o ig iqin ige alm~g ve o suretle qallgt~rrn~g olmas~ haline bag11 olarak o igyeri iqin yap~lmlg bir toplu ig sozlegmesi varsa, o sozlegmenin uygulanmas~ndan dolay1 mumkun olacakt~r. Aksi halde igveren kigi ve yer itibariyle bag11 olmad~gr bir tis.nden sorumlu tutulmug olur ki, bu, ig Hukukumuzun temel kurallar~yla bagdagmaz. (tegmil ve bazl ozel durumlar ayrlk) Keza, igverene ait igyerinin aynl zamanda kendisinden ig alan kigi iqin de aynr bir igyeri oldugunun ve onun var olan diger igyeriyle birlikte bir igletme yerinin viicut buldugunun kabulu de mumkun gorulse, sonuq yine degigmeyecektir. Cunku o toplu ig sozlegmesi de igverenin kigi ve yer itibariyle uygulanma alanl d~g~nda bir igletme toplu ig sozlegmesi olacak, ad1 geqen igqilere uygulanmas~ndan dolayl igveren sorumlu olmayacaktlr. Kald~ki, "o igyeri" (as11 igverene ait igyeri), ig alanln qallgtlrdlg~ igqiler yonunden 506 say111 S.S.K. nun uygulanmaslnda bir igyeridir ama, 1475 say111 ig Kanunu bak~mlndan i~yeri degildir... - Yukarlda 111/3, sekizinci paragrafta a~rklandlgl uzere ig alanln igqilerini miinhasrran o igyerinde qallgtrrmak suretiyle gerqek anlamda asll-alt igveren iligkisinin ortaya qlkmas~ halinde ise, o igyeri gerek 506 say111 S.S.K. nu, gerekse 1475 say111 ig Kanunu uygulanmaslnda as11 igverenin igqileriyle birlikte alt igveren igqileri yonunden de tek igyeridir. Ancak burada, bu halde dahi o yerin ogretide baz~ muelliflerin goruglerininll aksine, alt igveren iqin de ayrl bir igyeri olarak kabul edilemeyecegini belirtmek isteriz. Qlnku, lg Kanununun 1. md. son f~kras~ hukmune gore asll-alt igveren iligkisinin konusunu tegkil eden husus, bir igverenin bagrmslz bir sonuq elde etmek iqin igqi qallgtlrdlg~ ve hukuken kendisine ait igyerinin (mulkiyet anlamrnda degil) 11 "... alt igverenler, bagka bir igverene ait igyerinde kendi ig~ilerini qallgtlrmakta ve buras~ onlar yonijnden de bir igyeri anlaml kazanmaktadlr." Ekonomi, Ig Hukuku 3. Bas Sh. 53. "... BCIylelikle aynl mekan i~erisinde birden fazla igverenin faaliyette bulunmasl sozkonusu olacak ve bu ig~ilerin ~al~gt~klar~ yerin her iki igveren i~inde ayrl ayrl igyeri oldugunun kabulij gerekecektir." Sahlanan, aynl yer. Sh. 332.

11 TClHiS MAY IS - AGUSTOS bir bolumu degil, orada go ruler^ isin bir alt isveren i~in de ayrl-baglmsiz bir bolumu veya eklentisi olmak gerekir. Bu isyeri olarak kabul edilemeyecegi, husus ig kanunumuzun 1. md. son bunun sonucu olarakta kendi is~ileri f~kras~nda "Bir igverenden belirli bir igin yonunden toplu is sozlesmesine taraf bir bolumunde veya eklentilerinde is olamayacagl gorusundeyiz. alan..." geklinde aq~kqa ifade edilmig Bu durumda alt igverenin igqileri bulunmaktad~r. yonunden toplu i sozlegmesi Bundan bagka, o igyerinin aynl zamanda alt igveren iqin de ayrl bir igyeri oldugunun kabulu halinde alt igveren igcjilerinin cjal~gt~g~ bolumde gorulen ig, fiziki olarak aynl mekanda yap~lm~g olsa bile, bagka bir igverenin igyerinde yap~lrp getirilmig bir siparig i i anlam~n~ tag~yacak, bu da yasanln duzenlenig biqimine ayk~r~ olacakt~r. Zira yasa, igin as11 igverene ait igyerinde yap~lrnas~n~ ongormug, "alt igverene ait igyeri" gibi bir ifadeye yer vermemigtir. Diger taraftan isin yaplldlgl yer hukuken as11 isverene aittir. Buna gore, tarallar aras~ndaki anla9ma sona erdiginde igyerini terkedecek olan taraf, alt igverendir. As11 igveren icjin boyle bir mecburiyet yoktur. Yahut alt igveren mutemerrit oldugu takdirde as11 igveren borqlar kanununun 106. md. ikinci frkrasl hukmiince akdi feshederek alt igvereni igyerinden q~karma hakkrna sahiptir. Alt igveren ise as11 igvereni igyerinden qlkarma hakk~na sahip olamaz. Burada, kira akdi ile as~l-alt igveren iligkisinin kurulamayacag~n~ da belirtmek isteriz. Tum bu nedenlerden dolay1 alt igverenin as11 igverenden ig ald~g~ yerin, olanaglnln nasll bulunacagl sorusu onumuze gelmektedir. Bu sorunun cevabrn~n yukarda bolum, sekizinci paragrafta bulman~n mumkun olacagr kanaatindeyiz. Boyle olmakla birlikte ayrlca 2822 say111 T~SGLK. nununa da bakmakta yarar vard~r. Bu kanunun yetki tesbitiyle ilgili 12. md. ve grev oylamaslyla ilgili 35. maddesinde "isyerinde ~alisan is~iler" deyimine yer verildigi, ayrlca hizmet akti iligkisinden sozedilmedigi gorulur. Gerqi bununla hizmet akti iligkisinin gozard~ edildigi soylenemez ise de, bu gekildeki duzenlemeden i9yerinde: baska bir isyerine hizmet akti ile bag11 olupta o isyerinde ge~ici olarak ~allsan is~iler ile, muvazaa veya kanuna karsl hile gibi yasal olmayan yollardan ~allsanlar hari~, isverenin bilgi ve rizasl dahilinde veya bir yasa hukmu geregi ~allsan ig~ilerin de "isyerinde Gallsan is~iler" olarak kabul edilmeleri gerektigi du~uncesindeyizl2. Alt igveren igqilerinin as11 igverene ait i9yerinde qal19tlrrlmalar1 da yasa geregi gerqeklegmektedir. Bu husus, ig kanununun son frkras~nda "... igqilerini munhas~ran o igyerinde qal~gtrran diger bir igveren..." geklinde aq~klanrn~gt~r. Kanaatimizce yasa boylece, ig 12 "... BU sebeple araclya bag11 igqiler, toplu ig sezlegrnesi, grev ve lokavt bakirnlndan igyerinin i~cisi olarak dikkate allnrr. "Oguzrnan, aynl yer, Sh

12 TijHis MAYIS - AGUSTOS Hukukunun igqiyi koruyucu ozelligini ve egit ige egit iicret kavramlnl da gozonunde tutarak sorumluluk aqrs~ndan alt igveren igqileri ile as11 igveren araslnda kigisel iligki kurmak istemig ve ig Kanununun 1. md. son frkras~ ile "... diger bir igverenin kendi igqilerine kargl bu kanundan veya hizmet aktinden dogan yuklemlerinden as11 i~veren de birlikte sorumludur." hukmunu getirmigtir. Keza, ig Kanununn 29. maddesinin "Genel ve katma butqeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi te9ekkulleri yahut ozel kanuna veya ozel kanunla verilmig yetkiye dayanllarak kurulan banka ve kuruluqlar; muteahhide verdikleri her turlu bina, kopru ve yo1 ingaasl gibi yaplm ve onarlm iglerinde, muteahhide odenecek her istihkaktan once igyerinde qalrgan igqilerden muteahhit veya tageronlarca ucretleri odenmeyenlerin bulunup bulunmadlglnl kontrol edip, ucretleri odenmeyen varsa mijteahhitten veya tageronlardan istenecek bordrolara gore bu ucretleri bunlarln istihkaklarlndan oderler" hukmunijn uygulanmaslnda adlarr geqen kamu kuruluglarr ile, muteahhit ve tageronlarln igqileri araslnda da hizmet akti iligkisinin olmadrgl ortadadlr. Ve yine, kamu kuruluglarrnln ig sahibi (ihale makaml) olarak muteahhit eliyle yaptrracaklarr iglerde kamu kuruluglarlna ve yuklenici igverenlere bu konuda sorumluluk yiikleyen ILO1nun 94 say111 sozlegmesinde yer alan prensipler ve bu prensipleri "Genel EsaslarWa baglayan 1.I 1.I998 T. ve say111 Resmi Gazetede yay~mlanan say111 Bakanlar Kurulu Kararlnln sozlegmeye konulacak hukumlerle ilgili 21b. maddesinin "muteahhit, qal19tlrdlgl igqilerin, igin dahil oldugu bir igkolu veya mevzuatla kabul edilenlerden daha agagl olmayacak gartlarda qal19malarrn1 ve ucret almalarlnl saglar..." hukmu ve (d) bendinin; "muteahhit sozkonusu kamu ihalesine iligkin olarak varsa tageronun, yetkili kurulugu da devri halinde igi deviralan muteahhidin, bu qallgma gartlarlna uymaslnl saglayacak gerekli tedbirleri allr..." hukmunde ve 3. madde ile, kamu kurumunun 2. madde hukumlerine uymayan muteahhidin istihkaklndan uygun bir krsmlnl allkoyarak muteahhit adlna igqilere odeyecegi hususunda yetkili kllrnmas~nda, sozu geqen kamu kuruluglarl ile muteahhidin (igverenin) igqileri veya tageronun igqileri arasrnda da hizmet akti yoktur. igte butun bu duzenlemeler lg Hukukunun igqilerin korunmaslna yonelik ozelliginin ve egit ige egit ucret kavramlnln bir neticesi olarak qal~gma hayatlnda yerini almlgtlr. Bu itibarla, igyerinde toplu ig sozlegmesi as11 igverenle yapllabilecek, alt igveren igqileri de igyerinin igqisi olarak gerek yetki tesbitinde, gerekse grev oylamaslnda qogunluk hesablna dahil edilecekler ve sendika uyesi olarak ya da dayanlgma aidatl odemek suretiyle kendi igverenleri araclllg~yla toplu ig sozlegmesinden yararlana-

13 MAYIS - AGUSTOS bilecekler, as11 igveren de bu igveren-alt igveren iligkisi bu suretle uygulamadan dolay1 alt igveren ile olugtugunda as11 igverene ait igyeri, alt birlikte sorumlu olacakt~r. igveren iqin ayrl bir igyeri tegkil etmez. Bu nedenle alt igveren kendi igqilerini temsilen ayrl bir toplu ig sozlegmesine SONUC: 1475 say111 ig Kanununun taraf olamaz. jsveri, -.. as11 i~verenin 1. maddesinin son f~kras~ hukmunce as11 igpileriyle birlikte igveren igiileri ipin igveren-alt igveren iligkisinin dogmas1 de mugterek tek igyeri saylllr ve ig iqin, bir igverenden belirli bir igin bir sozlesmesi asll igverenle yapllabilir. bolumunde veya eklentilerinde ig allnm~g igver&, igqileri de bu toplu ig olmal~dlr. ig alan~n ig kanunu kapsamlna girecek nitelikte igyeri bulunmamal~d~r. sozlesmesinden taraf sendika uyesi olarak ya da dayanlgma aidatl ode&ek Allnan ig, igverene bveren) suretiyle kendi igverenieri araclllqlyla igyerinde yap'lmalldlr. ig yararlan~rlar. Bu uygulamadan dolay1 alt i?~erinde ~allgtlrdlb1 igqilerl slrf igverenle birlikte as11 igveren de sorumlu igyerinde qallgtlr~lmak uzere ige allnm~g olur. ~ ~ ~ ~ ~ ~ i ~ ~ ve o suretle qal~gt~nlm~g olmal~dlr. As11

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI ismail KALENDER Sanuyi ve Ticaret Bakanllg'~ Kontroloru GIRIS ve TANIMLAR Kooperatif; tiizel kigiligi haiz olmak iizere ortaklarlnln belirli ekonomik menfeatlerini

Detaylı

~ KARAR ~NCELEMES~ YARGITAY 9. HD. 09.03.2000, E:2000/2910, K: 2000/2863. Yrd. DOG. Dr. Ufuk AYDlN Anadolu ~niversitesi 0gretim uyesi

~ KARAR ~NCELEMES~ YARGITAY 9. HD. 09.03.2000, E:2000/2910, K: 2000/2863. Yrd. DOG. Dr. Ufuk AYDlN Anadolu ~niversitesi 0gretim uyesi TUH~S MAYIS - AGUSTOS - 2001 ~ KARAR ~NCELEMES~ ~SLETME TOPLU i$ SOZLE$MES~ KAPSAMINDAK~ B ~R ~SYER~NDE DAHA ONCE BAGITLANMIS TOPLU isj SOZLE$MES~N~N BULUNMASI HAL~NDE, D~GER ~$YERLER~NDE TOPLU i$ SOZLE$MES~

Detaylı

OAZETEC~LER~~ KIDEM TAZM~~MATI HAKKl

OAZETEC~LER~~ KIDEM TAZM~~MATI HAKKl OAZETEC~LER~~ KIDEM TAZM~~MATI HAKKl Yrd. Dog. Dr. Nuray G~KSEK UMCA* h+%m Mevzuat~mrza ilk kez 1936 tarihinde 3008 sayrlr Kanunu ile giren krdem tazminati milsst3esesii, yururliige girdigi tarihten giinumuze

Detaylı

Prof. Dr. Oner EYRENC~ ~.T.u. isletme Fakultesi Ogretim Uyesi

Prof. Dr. Oner EYRENC~ ~.T.u. isletme Fakultesi Ogretim Uyesi Endustri iligkilerini duzenleyen kurallar butunu olan ig hukuku onu olugturan d~g faktorlere, yani ekonomik, sosyal ve siyasal faktorlere bagrmlldlr. Belki de hukuk dallar~ araslndan bu tur d ~g faktorlere

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU 1. İşsizlik Kanunun ne zaman yürürlüğe girmiştir? Amacı Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Bu Kanun, 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı kanun numarası ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

Yaklaşım Dergisinin 232 Sayısında Yayınlanmıştır.

Yaklaşım Dergisinin 232 Sayısında Yayınlanmıştır. 1 Yaklaşım Dergisinin 232 Sayısında Yayınlanmıştır. Zihni KARTAL * I. GENEL BİLGİ SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE PİŞMANLIK VE CEZA İNDİRİMİ 26/01/2012 tarihli, 28185 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 6270

Detaylı

KlW/ GALISM SONUCU FERD/ I$ HUKUKUNDA KAR$lLA$lLAN BAZl YEN/ SORUNLARLA /LG/L/ MEMUA TlMlZDA IZLENMEKTE OLAN UYGULAMALAR

KlW/ GALISM SONUCU FERD/ I$ HUKUKUNDA KAR$lLA$lLAN BAZl YEN/ SORUNLARLA /LG/L/ MEMUA TlMlZDA IZLENMEKTE OLAN UYGULAMALAR KlW/ GALISM SONUCU FERD/ I$ HUKUKUNDA KAR$lLA$lLAN BAZl YEN/ SORUNLARLA /LG/L/ MEMUA TlMlZDA IZLENMEKTE OLAN UYGULAMALAR Dr. Necati KAYHAN Galrgma ve Sosyal Guvenlik Bakanl~gr Bag ig Mufettigi Gunumuz

Detaylı

A~T OCRET ALACAGI HAKKlNlN DOGUMU - YlLLlK IZIN ~CRETINDE

A~T OCRET ALACAGI HAKKlNlN DOGUMU - YlLLlK IZIN ~CRETINDE YlLLlK ~cretliznln KULLANILMA ZAMANl - I$C~NIN KULLANAMADIGI A~T OCRET ALACAGI HAKKlNlN DOGUMU - YlLLlK IZIN ~CRETINDE YlLLlK ~ZNE ZAMAN A$IMI BA$LANGICI YARGITAY 9. HUKUK DAlRESl ESAS NO : 199711 5366

Detaylı

HUKUK BOLUM~~ T.C. YARG ITAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : KARAR NO : davac~ taraf~ndan ortaya kon

HUKUK BOLUM~~ T.C. YARG ITAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : KARAR NO : davac~ taraf~ndan ortaya kon HUKUK BOLUM~~ - - - YARG TAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 200019727 KARAR NO : 200018950 davac~ taraf~ndan ortaya kon gerekir. Davacl tarafqa fesih igleminin tenkisat kurallna uyulmamasl ve disiplin kurulundan

Detaylı

N~EL~GIN/N Y~TIR~LMESI Yrd.m.Dr.Ufuk AYDIN

N~EL~GIN/N Y~TIR~LMESI Yrd.m.Dr.Ufuk AYDIN SOSYAL S~GORTALARDA S~G~RTALILIK KAZANILMASI VE Sigortalrl~k niteligi, sigortallnln sosyal sigortalarca saglanan guvencelerden yararlanabilmesinin on kosuludur. Bu nitelige iliskin hukumler, Sosyal Sigortalar

Detaylı

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN ALL RISKS'  SIGORTA YUKUMLULUGU KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU M~lhsirl A LTUN Sayqtay Denetgisi Yap~m iglerinin konusunu tegkil eden bina ve tesisler qegitli tehlikelerle karg~ karg~yad~r. Yangln,

Detaylı

HUKUK BOLUM~~ - T. C YARG ITAY HLIKUK GENEL KURULU ESAS NO : KARAR NO : TAR~H~ :

HUKUK BOLUM~~ - T. C YARG ITAY HLIKUK GENEL KURULU ESAS NO : KARAR NO : TAR~H~ : HUKUK BOLUM~~ - T. C YARG ITAY HLIKUK GENEL KURULU ESAS NO : 200119-711 KARAR NO : 20011820 TAR~H~ : 14.11.2001 KARAR OZET~ : ALT ISVERENLER PEG~ST~G~ HALDE B ~R KlSlM ~SC~LERIN YEN^ ALT ~SVEREN YANINDA

Detaylı

TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK

TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK Süleyman TUNÇAY * 1-Giriş: Bilindiği gibi çalışma biçim ve koşulları bakımından farklı sigortalılık uygulamalarına düzenleyen

Detaylı

MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI

MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI A. Yasin KARANFZLO~LU Cagdag denetim uygulamas~nin bir yontemi de muhasebe denetimidir. Muhasebe denetimi iqinde onemli yer tutan mali analiz tekniklerinin kullanilmas~,

Detaylı

6111 sayılı Kanunla yapılan sigorta primi desteği düzenlemeleri Genelge 2011-45 ( 15..06.2011)

6111 sayılı Kanunla yapılan sigorta primi desteği düzenlemeleri Genelge 2011-45 ( 15..06.2011) Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/ 365 7/6/2011 Konu: 6111 sayılı Kanunla yapılan sigorta primi desteği düzenlemeleri GENELGE 2011-45 4447 GEÇİCİ 7. VE 9. MADDE: 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 30 SGK na Yapılan Sigortalı Ve İşyeri Bildirimlerinin

SİRKÜLER 2009 / 30 SGK na Yapılan Sigortalı Ve İşyeri Bildirimlerinin SİRKÜLER 2009 / 30 KONU SGK na Yapılan Sigortalı Ve İşyeri Bildirimlerinin Bazı Kurumlara Yapılması Gereken Bildirimler Yerine Geçmesine Dair Yönetmelik Yayımlandı 1- Genel Olarak 5510 sayılı Kanuna 5838

Detaylı

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi?

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? 5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? Ömer BENOKAN 05.02.2010 tarih ve 27484 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan, 28.1.2010 tarih ve 5951sayılı AMME ALACAKLARININ TAHSĠL USULÜ HAKKINDA KANUN ĠLE BAZI KANUNLARDA

Detaylı

YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR

YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR Yajar GOK Say~jtay Bajdenetgsl Yaplm sozlegmelerini de kapsam~nalan eser (istisna) sozlegmelerinde

Detaylı

4447 SAYlLl YASA'DA KAYlTDlSl ~SC~L~GE

4447 SAYlLl YASA'DA KAYlTDlSl ~SC~L~GE 4447 SAYlLl YASA'DA KAYlTDlSl ~SC~L~GE Mevliit CAN Cal~qma ve Sosyal Giivenlik Bakanllg~ Bas iq Miifettiqi 25.08.1999 tarihli ve 4447 say111 "igsizlik Sigortas~ Kanunu", 08.09.1999 gun ve 23810 say111

Detaylı

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI 1 TANIMLAR MADDE 2. Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden

Detaylı

27.01.2015/3-1 ÖZET :

27.01.2015/3-1 ÖZET : 27.01.2015/3-1 2015 YILINDA UYGULANACAK PRİME ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI İLE BAZI İŞLEMLERE ESAS TUTARLARA İLİŞKİN 2015/4 SAYILI GENELGE YAYIMLANDI ÖZET : 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine

Detaylı

(iq Hukuku Aq~s~ndan Bir incelerne)

(iq Hukuku Aq~s~ndan Bir incelerne) (iq Hukuku Aq~s~ndan Bir incelerne) Dq. Dr. Ercan M G h SAU. IIBF. @ream Oyesl ljlkenin ve genel olarak, herbir kiginin bagkalarrndan gelecek qegitli tecaviizlere kargr korunmasl, guphesiz ki Devletin

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014. Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında

SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014. Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014 Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında Sayın Mükellefimiz, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu(1) nun Ek-1.

Detaylı

ESNEK ~ ~RET~M VE ESNEK GALISMA(*)

ESNEK ~ ~RET~M VE ESNEK GALISMA(*) ESNEK ~ ~RET~M VE ESNEK GALISMA(*) IV. ISVERENLER VE ISCILER AGISINDAN ESNEK GALISMANIN DEGERLENDIRILMESI igverenler aqlslndan esnek qallgma birqok yararlar saglayabilip3: - Sermayenin daha etkin kullan~m~

Detaylı

YABANCI I~~ILERIN TURK~YE'DE GALISMA HAKKl

YABANCI I~~ILERIN TURK~YE'DE GALISMA HAKKl YABANCI I~~ILERIN TURK~YE'DE GALISMA HAKKl iggucu fazlasl bulunan Turkiye, ozellikle 1960'lardan itibaren yurtdigma iggucu ihraq eden bir ulke konumundadlr. Ancak son yillarda bunun yanlnda Turkiye'de

Detaylı

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim HIZMETICI EGITIME SISTEMLI YAKLASIM Seref EFE Sayljtay Derler~isi Egitim, insan kaynaklarl yonetiminin onemli bir bilegenidir. Geleneksel olarak eleman yetigtirme amaclnln otesinde, egitimin, kurumlarln

Detaylı

Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing olarak anllacaktlr.)

Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing olarak anllacaktlr.) INBOX MAIL MARKETING H~ZMET SOZLESMES~ Madde I- TARAFLAR 1.1 Altay~egme Mh. Boma~ Sok. No:217 Maltepe I istanbul adresinde mukim Gen~dizayn Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI Ahmet NACAROĞLU * 1.GİRİŞ Bir işi olmayan, çalışmak istediği

Detaylı

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI 1 Nisan 2015 Tarih ve 29313 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SGK tebliği ile ev hizmetlerinde çalışanların

Detaylı

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*)

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) Yazan: Mzlhammad Akram KHAN Cevirenler: Arife COSKUN Sayl~tay Uzrnan Denet~isi Murat TOKER Sayz~tay Ba~denet~isi Bu boliimde yer alan

Detaylı

G E N E L G E 2009-25

G E N E L G E 2009-25 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/ 73-034/121 9.2.2009 Konu : Tarım sigortası primlerinin tahakkuk ve

Detaylı

PRİM TAHSİLAT DAİRE BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2009

PRİM TAHSİLAT DAİRE BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2009 TEK BELGE UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA, 18/2/2009 TARİH VE 5838 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER PRİM TAHSİLAT DAİRE BAŞKANLIĞI TEMMUZ

Detaylı

HUKUK BOLUMU T. C YARG ITAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 2001/10162 KARAR NO : 2001/14059 TAR~H~ :

HUKUK BOLUMU T. C YARG ITAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 2001/10162 KARAR NO : 2001/14059 TAR~H~ : - TlJHlS MAYS - AGUSTOS - 2002 HUKUK BOLUMU T. C YARG TAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 2001/10162 KARAR NO : 2001/14059 TAR~H~ : 18.09.2001 Dairernizin yerlegrn~g isteginin reddine karar TiJHiS MAYS - AGUSTOS

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur.

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur. ANKARAS-Sirküler/2013-32 09.12.2013, ANKARA KONU: SGK NIN ĠġVEREN UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK HK. 28.11.2013 tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması Mustafa AKDENİZ İSG UZMANI Aralık, 2017 Çalışan:

Detaylı

- TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI

- TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI TEMYIZ KURULU KARARLARI Karar Tarihi : 16.05.2000 Tutanak No: 2475 1 OZET :"Ajinrna Tabakasl Beton Asfalt Yaplrnl " itnalatl isin Karayollarl Genel

Detaylı

İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BÖLGE ÇALIŞMA MÜDÜRLÜĞÜNE YAPILMAMASINDAN KAYNAKLANACAK SORUNLARA İLİŞKİN RAPOR

İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BÖLGE ÇALIŞMA MÜDÜRLÜĞÜNE YAPILMAMASINDAN KAYNAKLANACAK SORUNLARA İLİŞKİN RAPOR İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BÖLGE ÇALIŞMA MÜDÜRLÜĞÜNE YAPILMAMASINDAN KAYNAKLANACAK SORUNLARA İLİŞKİN RAPOR HAZİRAN 2009 1 İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BÖLGE ÇALIŞMA

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 80755325-105.05.07-1116 09/02/2016 Konu : Geçici Personele Ek Ödeme Yapılması ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) İlgi : 09.10.2015 tarihli

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI Ersin UMDU * 1. GİRİŞ 5510 sayılı Kanunda sosyal güvenlik uygulamalarına yönelik müeyyideler, 5510 Sayılı Kanun

Detaylı

2886 SAYILI DEVLET IHALE KANUNU'NA TABI YAPIM ISLER~NDE KESIF ARTIS VE EKSILI!$LERI ILE HUKUKI SONUCLARI

2886 SAYILI DEVLET IHALE KANUNU'NA TABI YAPIM ISLER~NDE KESIF ARTIS VE EKSILI!$LERI ILE HUKUKI SONUCLARI 2886 SAYILI DEVLET IHALE KANUNU'NA TABI YAPIM ISLER~NDE KESIF ARTIS VE EKSILI!$LERI ILE HUKUKI SONUCLARI Yagar GOK Sayzgtay Bagdenetgisi Devlet 1hale Kanunu, yaplm iglerinde tahmin edilen bedelin kegif

Detaylı

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU Hasim A KCA Hucettepe ~niversitesi ~.I.B.F. Maliye Boliimii 0gretim Gorevlisi Holding girket, XIX. Yuzyllln ikinci yarlsl iqinde Amerika Birlegik Devletleri ve Ingiltere'de

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 27.07.2009 Sayı: 2009/108 Ref: 4/108

SĐRKÜLER Đstanbul, 27.07.2009 Sayı: 2009/108 Ref: 4/108 SĐRKÜLER Đstanbul, 27.07.2009 Sayı: 2009/108 Ref: 4/108 Konu: 01.08.2009 DAN ĐTĐBAREN SOSYAL GÜVENLĐK KURUMUNA ĐŞÇĐ GĐRĐŞ, ĐŞÇĐ ÇIKIŞ VE ĐŞYERĐ BĐLDĐRĐMLERĐNĐN YAPILMASI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLĐK BAKANLIĞI

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 17 /1/2018 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2018-2

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 31 /1/2017 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2017-5

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/93 23/1/2013 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2014-1

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2014-1 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/0100602/ 42 15/1/2014 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE

Detaylı

- DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI

- DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI DAIRELEK KURULU KARARLARI Derleyen: M. Kubilay YlLDIRIM Daireler Kurulu Raportorii Karar Tarihi : 11.1 1.I998 Karar No : 98 11 1 Belediye Bagkanllg~

Detaylı

Adres : Mithatpaşa Cad. No : 7 Sıhhiye/ANKARA Ayrıntılı Bilgi : A.ARAS Dai. Bşk. V.

Adres : Mithatpaşa Cad. No : 7 Sıhhiye/ANKARA Ayrıntılı Bilgi : A.ARAS Dai. Bşk. V. T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Telefon : 0312 458 71 10 Faks : 0312 432 12 37 1/8 Sayı : 24010506/0100602/ 42 15/1/2014 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst

Detaylı

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor.

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor. Bordro Parametrelerine Dikkat Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 17.01.2014 Sirküler No : 2014 / 4 SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI Bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından milli seviyede tek asgari ücret

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI. Resmi Gazete: 29 Eylül (2. Mükerrer) Karar Sayısı : 2008/14173

BAKANLAR KURULU KARARI. Resmi Gazete: 29 Eylül (2. Mükerrer) Karar Sayısı : 2008/14173 BAKANLAR KURULU KARARI Resmi Gazete: 29 Eylül 2008-27012 (2. Mükerrer) Karar Sayısı : 2008/14173 Ekli Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi nin yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının

Detaylı

İŞ ve İŞÇİ MEVZUATI Denetçi Yardımcılarına Verilen Kurs Notları

İŞ ve İŞÇİ MEVZUATI Denetçi Yardımcılarına Verilen Kurs Notları Hizmet İçi Eğitim Yayınları 13 İŞ ve İŞÇİ MEVZUATI Denetçi Yardımcılarına Verilen Kurs Notları Turgut AŞÇI Uzman Denetçi KASIM 2002 ANKARA I$ ve 1 $~1 MEVZUATI Denetqi Yardlrncilarlna Verilen Kurs Notlarl

Detaylı

HUKUK BOL~JM~J. T.C. YA RGlTAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 200312662 KARAR NO : 2003117235 TAR~H~ : 16.10.2003

HUKUK BOL~JM~J. T.C. YA RGlTAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 200312662 KARAR NO : 2003117235 TAR~H~ : 16.10.2003 HUKUK BOL~JM~J T.C. YA RGlTAY 9. HUKUK DA~RES~ ESAS NO : 200312662 KARAR NO : 2003117235 TAR~H~ : 16.10.2003 12.1 0.2000 tarih.10.2000 tarihinde Davacln~n sendika uyeligi tarihinden fesih tarihine kadar

Detaylı

SERVİS ARACI ŞOFÖRLERİNİN SİGORTALILIĞI

SERVİS ARACI ŞOFÖRLERİNİN SİGORTALILIĞI SERVİS ARACI ŞOFÖRLERİNİN SİGORTALILIĞI Davut ULUÖZ 37 * 1. GİRİŞ 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sosyal güvenlik sistemimizde köklü değişikliklerin

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/ 65 24/1/2012 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

Hukuk. fiyer DEVR LE ASIL fiveren - ALT fiveren. (Karar ncelemesi)

Hukuk. fiyer DEVR LE ASIL fiveren - ALT fiveren. (Karar ncelemesi) 18 Hukuk Prof.Dr. Fevzi fiahlanan.ü. Hukuk Fakültesi fl ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dal Baflkan fiyer DEVR LE ASIL fiveren - ALT fiveren (Karar ncelemesi) Esas No: 2005/37343 Karar No: 2006/16607

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 22/9/2008 No : 2008/14174

Detaylı

Yrd. DOG. Dr. Ayhan GENCLER Trakya ~niversitesiktisadi ve idari Bilimler Fakultesi Gallsma Ekonomisi ve Endustri ili~kileri Bolumu

Yrd. DOG. Dr. Ayhan GENCLER Trakya ~niversitesiktisadi ve idari Bilimler Fakultesi Gallsma Ekonomisi ve Endustri ili~kileri Bolumu Yrd. DOG. Dr. Ayhan GENCLER Trakya ~niversitesiktisadi ve idari Bilimler Fakultesi Gallsma Ekonomisi ve Endustri ili~kileri Bolumu I. GOC OLGUSU Tan~mlamalarda gorulen farklll~kta oldugu gibi her bilim

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 11674 Karar No. 2014/19330 Tarihi: 23.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6772 S. İTÖHK/1 İLAVE TEDİYE ALACAĞI

Detaylı

Sosyal Güvenlik Sisteminde Pişmanlık ve Ceza İndirimi (Sirküler XXIII)

Sosyal Güvenlik Sisteminde Pişmanlık ve Ceza İndirimi (Sirküler XXIII) 1 SİRKÜLER - XXIII Sirküler Tarihi:15.03.2012 Sirküler No : 23 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti. Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı Yolu No:5-4 Vatan Rezidans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK

İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK Eyüp Sabri DEMİRCİ 36 * * I- GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun (T.C. Yasalar, 30.06.2012) 7. maddesinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin

Detaylı

SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM

SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM SIGORTA PRIMLERINDE 5 PUANLIK İNDIRIM 23 Ekim tarihinde yayımlanan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Uygulamasında Özellik Arzeden Hususlar başlıklı yazımızın PRİM ORANLARI

Detaylı

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir.

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir. İstanbul, 06.02.2004 1 2004/31 no lu sirkülerimizle duyurulmuş olan; 1 Ocak 2004 Tarihinden İtibaren Geçerli Yeni Ssk Prim Taban Ve Tavanı İle Günlük Kazancın Tabanın Altında Kalması Halinde Fark Üzerinden

Detaylı

GRUP ŞİRKETLERİNDE İŞÇİLERDEN BİR KISMININ AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞVERENE HİZMET VERMESİNDEN DOĞAN SORUN

GRUP ŞİRKETLERİNDE İŞÇİLERDEN BİR KISMININ AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞVERENE HİZMET VERMESİNDEN DOĞAN SORUN Grup Şirketlerinde İşçilerden Bir Kısmının Aynı Anda Birden Fazla İşverene 25 GRUP ŞİRKETLERİNDE İŞÇİLERDEN BİR KISMININ AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞVERENE HİZMET VERMESİNDEN DOĞAN SORUN Prof. Dr. Nuri ÇELİK

Detaylı

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ NİSAN 2012 6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ 6111 Sayılı Kanunun 74 üncü maddesiyle 4447 sayılı Kanuna eklenen ve ilave istihdam teģvikini düzenleyen geçici 10 uncu maddesi 01.03.2011 tarihi itibari ile yürürlüğe

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü YASAL DAYANAK Artı İstihdam Teşviki 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 17 inci maddesi 2017/10 sayılı Genelge BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI

BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI 1982 Anayasasi; Devletin, genqleri alkol diigkiinliigiinden, uyugturucu maddelerden, suqluluk, kumar ve benzeri allgkanl~klar~ ile cehaletten

Detaylı

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 19 Ocak 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28533 KANUN SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNU ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE

Detaylı

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER MALİ ÇÖZÜM TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER Ersin UMDU * I-GİRİŞ Kamuoyunda adına torba kanun denilen ve 13.02.2011 tarihinde kabul edilen 6111

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM TAŞERON İŞÇİ HAKLARI AYŞE KÖME AKPULAT İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl Alt İşveren İlişkisinin Koşulları

Detaylı

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN Olağanüstü Hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanunu, yasası 4325

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 25.12.2013/223-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile kamu

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞINA İLİŞKİN YAŞANAN TEREDDÜTLER

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞINA İLİŞKİN YAŞANAN TEREDDÜTLER EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞINA İLİŞKİN YAŞANAN TEREDDÜTLER ve ÖNERİLERİ Süleyman TUNÇAY* 1-Giriş: T.C. Anayasasının sosyal güvenlik hakkı başlıklı 60 ıncı maddesinde, Herkes, sosyal güvenlik

Detaylı

İŞVERENLER TARAFINDAN ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINA ÖDENEN PRİMLER SİGORTA PRİMİ ESAS KAZANCINA DAHİL EDİLİR Mİ?

İŞVERENLER TARAFINDAN ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINA ÖDENEN PRİMLER SİGORTA PRİMİ ESAS KAZANCINA DAHİL EDİLİR Mİ? İŞVERENLER TARAFINDAN ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINA ÖDENEN PRİMLER SİGORTA PRİMİ ESAS KAZANCINA DAHİL EDİLİR Mİ? Gökhan BEDİR 38 ÖZ İşverenler çalışanların işyerinde çalışması sonucunda sigortasının bildirilmesi

Detaylı

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI - GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI GENEL KURUL KARARI -- Karar No : 486311 Karar Tarihi : 21.10.1996 KONU : 2886 sayili Devlet 1hale Kanununun 6 nci maddesinin 1 inci bendi kapsamina giren

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 28 İST, 24.02.2009 ÖZET: 5225 Sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu Genel Tebliği yayımlandı 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL

Detaylı

Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU

Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU . MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ BELİRLEME KLAVUZU Doküman No EK-1.a Revizyon No. Revizyon Tarihi. Yayın Tarihi. Sayfa No 1/1 Okullarda/Kurumlarda Çalışan Temsilcisi belirleme iş ve İşlemleri İş Sağlığı

Detaylı

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113 4773 İŞ KANUNU (1) Kanun Numarası : 1475 Kabul Tarihi : 25/8/1971 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 1/9/1971 Sayı : 13943 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 10 Sayfa : 3102 Bu Kanunun yürürlükte olmayan

Detaylı

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113 4773 İŞ KANUNU (1) Kanun Numarası : 1475 Kabul Tarihi : 25/8/1971 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 1/9/1971 Sayı : 13943 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 10 Sayfa : 3102 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 )

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 24.02.2009 Sirküler No: 2009/28 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 1 ) 20.02.2009 tarih ve 27147 sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan 5225 sayılı Kültür Yatırımları

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Ocak

SİRKÜLER. Sayı: Ocak SİRKÜLER Sayı: Ocak 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 ÇALIŞMA MEVZUATI... 2 1. 01.01.2017 Tarihinden İtibaren Geçerli Olan Kıdem Tazminatı Tavanı... 2 2. Ocak 2017 Ayı İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların

Detaylı

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 14.09.2017 1-Genel Olarak Borçlar Kanunu nda kusursuz sorumluluk halleri, kusursuz

Detaylı

Sirküler no: 019 İstanbul, 10 Şubat 2009

Sirküler no: 019 İstanbul, 10 Şubat 2009 Sirküler no: 019 İstanbul, 10 Şubat 2009 Konu: Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği uygulaması. Özet: İşsizlik Sigortası Kanunu nun ek 2. maddesinin uygulanmasına ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

rtinrive er.ivrir n, iller MEcLiSi BASKANLTGTNA

rtinrive er.ivrir n, iller MEcLiSi BASKANLTGTNA i**-*; i,:; " "'": l ii"rl -' : ;.*:;".".-"*. j t:':,.,,. I,:i i rtinrive er.ivrir n, iller MEcLiSi BASKANLTGTNA 1910412012 tarih ve 6292 sayrh orman Kdylulerinin Kalkrnmalannrn Desteklenmesi ve Hazine

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak idari para cezalarının hesabında aylık

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016)

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) 01.01.2016-31.12.2016 Dönemi için uygulanacak asgari ücret tutarı : 1.647,00 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİLLER UYGULANACAK CEZA 1)

Detaylı

Sayi~tay Dergisi Say1 : 33-3067 sayili Kanunda plan degigikligi konusunda, planin TBMM'de miizakere safhasindan onceki agamasi ile ilgili olarak uygulanacak esas ve usul hakkinda herhangi bir diizenleme

Detaylı

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ.

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. 05.05.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/72 KONU: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında. Giriş : 24.12.2013 tarih ve 28861 sayılı Resmî Gazetede

Detaylı

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI 09.07.2018/124-1 KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2018-31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

KISMİ İSTİHDAM SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ

KISMİ İSTİHDAM SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ KISMİ İSTİHDAM SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ I. GENEL BİLGİLER 01.10.2008 tarihine karar yürürlükte bulunan 506 sayılı Yasa da ve bu Yasa nın uygulamasını gösteren Sosyal Sigorta

Detaylı

KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU

KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU Mikail KILINÇ* 1.Giriş 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NDA İŞYERİNİ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜGÜ

506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NDA İŞYERİNİ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜGÜ 506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NDA İŞYERİNİ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜGÜ Kemal AKINBİNGÖL * İşyerinin bildirimine ilişkin konu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı

Detaylı

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları 551 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 219 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle

Detaylı