Veritabanı İşlemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Veritabanı İşlemleri"

Transkript

1 Veritabanı İşlemleri

2 ADO.NET.Net tabanlı uygulamalar için birincil veriye ulaşım modeli. ADO nun sonraki versiyonu İki kısma ayrılabilir Provider (sağlayıcı) objeleri DataSet objeleri System.Data namespace System.Data.xxx namespace

3 ADO.NET - Providers Veri kaynağına bağlantı ve ulaşımı sağlarlar. Her veri kaynağının kendisi için yazılmış provider objeleri vardır. Genel olarak provider lar Connection Command Parameter DataAdapter DataReader olarak sayılabilir.

4 ADO.NET - Connection Veri kaynağına ulaşmak için kullanılacak bağlantıyı sağlar. Belirli tipleri OdbcConnection OleDbConnection SqlConnection OracleConnection Db2Conneciton

5 ADO.NET - OleDbConnection Object Linking and Embedding Database OleDb herhangi bir veri kaynağına herhangi bir ortamdan ulaşmayı hedefleyen bir teknoloji Veri kaynağı değişse bile aynı araçları kullanarak veriye erişim Odbc(Open Data Base Connectivity) vs OleDb System.Data.Oledb

6 ADO.NET - OleDbConnection Sık kullanılan değişken ve fonksiyonları ConnectionString ConnectionTimeout BeginTransaction() Close() CreateCommand() Open()

7 ADO.NET - OleDbConnection Programa oledb bağlantısı eklemek için Toolbox tan OleDbConnection nesnesi sürükle-bırak yöntemi ile formun üzerine konulur.

8 ADO.NET - OleDbConnection ağlantını özelliklerini ayarlamak için ekranın altındaki ağlantı nesnesine sağ tuşla tıklayıp, açılan menüden roperties sekmesini seçilmelidir. çılan pencereden bağlantının ismini değiştirdikten sonra onnection String özelliğine tıklayarak, nesnenin bağlantı zelliklerinin ayarlandığı pencere açılmalıdır.

9 ADO.NET - OleDbConnection Açılan pencerenin ilk tabından bağlanılacak Veri kaynağının tipi seçilir. DB2 veritabanına bağlanmak için Microsfot Jet 4.0 OLE Db Provider seçeneği seçilmelidir. Not: Bu işlem Server Explorer da bağlantı tanımlama İşlemi ile hemen hemen aynıdır.

10 ADO.NET - OleDbConnection

11 ADO.NET - OleDbConnection

12 ADO.NET - Command Veri kaynağına üzerinde okuma, yazma, güncelleme, silme gibi işlemleri yapmayı sağlar. Belirli tipleri OdbcCommand OleDbCommand SqlCommand OracleCommand Db2Command

13 ADO.NET - OleDbCommand OleDb teknolojisini kullanır. Sık kullanılan değişken ve fonksiyonları CommandText Connection Parameters Transaction ExecuteNonQuery() ExecuteReader()

14 ADO.NET - OleDbCommand Yapıcıları OleDbCommand() OleDbCommand(string commandtext) OleDbCommand(string commandtext, OleDbConnection myoledbconnection) OleDbCommand(string commandtext, OleDbConnection myoledbconnection, OleDbTransaction myoledbtransaction)

15 ADO.NET - OleDbCommand Nesneni n tipi Kulanacağı bağlantı Nesneni n Adı Çalıştıracağı komut

16 ADO.NET - Parametre Command nesnesine tek bir parametre bilgisi sağlar. Kulanım metodu Parametre eklenecek yerileri özel bir karakterle ayrılmış bir command nesnesi oluştur. Parametreleri daha önceden belirlenmiş değerlerle doldur. Komutu çalıştır.

17 ADO.NET Parametre Örnek Parametr e Ekle Parametrenin Tipi Parametrenin Boyutu Parametreye Değer Atama

18 ADO.NET DataReader Büyük veri yığınları üzerinde herhangi kayıt yapmadan efektif bir şekilde çalışmayı sağlar. Belirli tipleri OdbcDataReader OleDbDataReader SqlDataReader OracleDataReader Db2DataReader

19 ADO.NET - OleDbDataReader Yapıcısı yerine command nesnesinin ExecuteReader() fonksiyonundan dönen nesneyi kullanır. OleDbDataReader ordr = ocmd.executereader(); Read() fonksiyonu çağrılarak okumaya başlar veya sonraki kayıta geçer. if(ordr.read()) While(ordr.Read()) Reader nesnesinin indexli elemanları veya Get fonksiyonları ile veriye ulaşılır. ordr[0].tostring(); ordr[ KolonAdı ].ToString() ordr.getstring(0);

20 ADO.NET - OleDbDataReader Eğer bağlantı sonradan kullanılmaya devam edecekse Close() fonksiyonu ile reader nesnesi kapatılmalıdır. ordr.close() Sık kullanılan değişken ve fonksiyonları IsClosed FieldCount GetInt32(), GetDecimal(), GetString()... IsDBNull() Read() Close

21 OleDbDataReader Örnek Komut Nesnesi OleDbDataReader Nesnesi Eğer veri varsa Reader Nesnesine Veri Çek Kolon numarasına göre veri çekilmesi

22 OleDbDataReader Örnek Komut Nesnesi OleDbDataReader Nesnesi Eğer veri varsa Reader Nesnesine Veri Çek Kolon adına göre veri çekilmesi

23 ADO.NET - OleDbDataAdapter DataSet objesi ile veri kaynağı arasında veri iletimi için köprü vazifesi görür. Yapıcıları SqlDataAdapter() SqlDataAdapter(SqlCommand mysqlcommand) SqlDataAdapter(string selectcommandstring, SqlConnection mysqlconnection) SqlDataAdapter(string selectcommandstring, string connectionstring)

24 ADO.NET - OleDbDataAdapter Sık kullanılan değişken ve fonksiyonları Fill() Update() Uyarı : SqlDataAdapter nesnesini SqlDataAdapter(string selectcommandstring, string connectionstring) metodu ile oluşturmak yerine var olan bir bağlantı nesnesini kullanmak perform arttırır.

25 ADO.NET - OleDbDataAdapter AdataAdapte r Nesnesini Oluştur Dataset Nesnesini Oluştur Verileri Dataset Nesnesine Aktar Bağlantı Nesnesini Ekle

26 ADO.NET DataSet Objeleri Dataset objeleri hafızada basit bir ilişkisel veritabanı tanımlamaya yarayan sınıflardır. DataAdapter nesnesini kullanarak veriye ve veritabanın şemasına olaşır. DataSet sınıfları DataSet DataTable DataColumn DataRow

27 ADO.NET DataSet Objeleri DataSet objeleri hiyerarşik olarak yapılandırılmıştır.

28 ADO.NET DataSet Sınıfı Dataset sınıfı bütün veritabanını temsil eder. Tabloları ve tablolar arasındaki bağlantıları içerir. DataAdapter sınıfının Fill() fonksiyonu ile içerisi doldurulur. Sık kullanılan fonksiyon ve özellikleri Tables AcceptChanges() Clear()

29 ADO.NET DataSet Sınıfı Yapıcıları DataSet() DataSet(string datasetnamestring) Örnek DataSet mydataset = new DataSet(); DataSet mydataset = new DataSet("myDataSet"); DataSet Tipi Nesnenin Adı Yeni bir Nesne Oluştur Tablonun Adı

30 ADO.NET DataTable Sınıfı DataSet nesnesinin içerisinde bulunur. Adı, satırları ve sütunları vardır. Genellikle yapıcısı ile oluşturulmak yerine DataSet nesnesinde ulaşılarak kullanılır. Bir DataSet nesnesinin içerisinde birden fazla DataTable sınıfı bulunabilir.

31 ADO.NET DataColumn ve DataRow DataColumn veritabanı tablosundaki bir kolonu temsil eder. Kolon ile ilgili olarak ad ve tip verisi tutar. DataRow veritabanı tablosundaki satırı temsil eder. Verileri taşımanın yanında güncelleme, silme ve ekleme işlemlerinde de kullanılır.

32 ADO.NET DataColumn ve DataRow Dataset Nesnesi Komut Nesnesi Dataset Nesnesine Veri Çek DataAdapte r Nesnesi Dataset Nesnesinin İlk Tablosunun Satırları İlk satırdan kolon numarasına göre veri çekilmesi

33 Where anahtar kelimesi Hedef veri kümesini filtrelemek için kullanılır. Belirli satırları eler, diğerlerini geçirir. Where konutu olmadan bütün satırlar çekilir. Kolonlar üzerinde çalışır. Veri tipine göre yazılmalıdır.

34 Örnek SELECT * FROM PERSONEL WHERE ADI = ALİ Bu sorgu personel tablosundan adı ALİ olan tüm kayıtları getirir. Where anahtar kelimesi tablo adından sonra gelmelidir. Daha sonra filtreleme kriterleri gelmelidir. SELECT * FROM PERSONEL WHERE ADI LIKE AL% Bu sorgu personel tablosundan adı AL ile başlayan tüm kayıtları getirir. LIKE anahtar kelimesi benzer kayıtları getirir. SELECT * FROM PERSONEL WHERE ADI = ALİ AND SOYADI = KAYA Where anahtar kelimesi birden fazla filtreleme kriterini aynı anda içerebilir Bu örnekte tablodan hem adı ALİ soyadı KAYA olan kayıtlar döner.

35 Delete anahtar kelimesi Kayıtların tablodan silinmesi için kullanılır. Genellikle Where anahtar kelimesi ile beraber kullanılır. Transaction nesnesi ile beraber kullanılmadığında geri dönüşü olmadığından dikkatle kullanılmalıdır. Komut nesnesinin içerisine yazılarak ExecuteNonQuery fonksiyonu çağrılarak çalıştırılır.

36 Örnek DELETE FROM PERSONEL Bu komut personel tablosundaki tüm kayıtları siler. DELETE FROM PERSONEL WHERE YAS < 18 Bu sorgu personel tablosundan yaşı 18 den küçük olan tüm kayıtları siler. DELETE FROM PERSONEL WHERE ADI LİKE AL% Bu sorgu personel tablosundan adı AL ile başlayan tüm kayıtları siler.

37 Update anahtar kelimesi Tablodaki verileri değiştirmek/güncellemek için kullanılır. Delete->Insert yönteminden daha efektiftir. Genellikle Where anahtar kelimesi ile beraber kullanılır. Güncellenecek kolon isimleri ve değerleri verilmelidir Komut nesnesinin içerisine yazılarak ExecuteNonQuery fonksiyonu çağrılarak çalıştırılır.

38 Örnek UPDATE PERSONEL SET ADI = ALİ Personel tablosundaki tüm kayıtların ad alanlarına ALİ yazar. UPDATE PERSONEL SET YAS = 18 WHERE YAS < 18 Personel tablosundan yaşı 18 den küçük olan tüm kayıtları 18 yaşına getirir.

39 İki tablodan beraber veri çekmek İki tablonun kolonlarını birleştirerek tek satırda veri getirir. Tabloların genellikle birer kolonlarının eşleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Benzer kolon isimlerinde tablolara kod adı verilerek ilgili kolonlar işaretlenebilir.

40 Örnek TCID KIMLIK AD SOYAD ALİ KAYA VELİ TAN DERSLER DRSKOD DERSAD 5 FİZİK 6 KİMYA TCID NOTLAR DERS KOD 5 6 NOT 50 70

41 Örnek Kimlik tablosunda öğrencinin TC Kimlik numarası, adı ve soyadı Dersler tablosunda derslerin kodları ve adları Notlar tablosunda ise öğrencilerin dersler bazında aldıkları notlar bulunmaktadır. Bir öğrencinin belirli bir dersten aldığı notu nasıl buluruz?

42 Örnek Cevap : 3 tabloyu birleştirerek. Nasıl? Öğrencinin TC Kimlik numarası kimlik tablosundan elde edilir. Öğrencinin aldığı dersler notlar tablosundan elde edilir. Derslerin adları dersler tablosundan elde edilir. Öğrencinin aldığı not notlar balosundan elde edilir.

43 Örnek Eşleşme Kimlik tablosu ve Notlar tablosu arasında TCKIMLIK kolonları ile Notlar tablosu ve Dersler tablosu arasında ise DRSKOD ve DERSKOD kolonları arasında gerçekleştirilir.

44 Örnek Öğrencinin adı,soyadı ve aldığı dersler ve notları öğrenmek için SELECT ADI,SOYADI,DERSAD,NOT FROM KIMLIK,NOT,DERSLER WHERE KIMLIK.TCKIMLIK = NOTLAR.TCKIMLIK AND NOTLAR.DERSKOD = DERSLER.DERSKOD

45 Örnek Eğer öğrencinin TC Kimliği de öğrenilmek istenseydi aynı kolon ismi hem Kimlik tablosunda hem de Notlar tablosunda bulunduğu için sorun çıkabilirdi. Bu sorunu engellemek için: SELECT KIMLIK.TCKIMLIK, ADI,SOYADI,DERSAD,NOT FROM KIMLIK,NOT,DERSLER WHERE KIMLIK.TCKIMLIK = NOTLAR.TCKIMLIK AND NOTLAR.DERSKOD = DERSLER.DERSKOD

46 Çalışma Otel programı yazınız. Otelde belirli bir oda sayısı olacaktır. Seçilen oda ile ilgili odada kalan kişilerin bilgileri, kaç gün kaldığı ekstralar tutulacaktır. Odaya sıfırdan giriş ve boşaltma işlemleri olacaktır. Oda boşaltma esnasında kalınan günlere ve ekstralara göre ödenecek tutar hesaplanacaktır.

47 Çalışma Veriler uygun şekilde tasarlanmış veritabanında tutulacaktır. Ödev tesliminde kodlar ve veritabanı dosyası beraber teslim edilecektir. Tablo tasarımı, ekran tasarımı, hata kontrolü ve kod kalitesi değerlendirme kriterleridir.

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

Veritabanı İşlemleri

Veritabanı İşlemleri Veritabanı İşlemleri Bu bölümde; Veritabanı bağlantısı Komutların Yürütülmesi ADO.NET Nesne Modeli kavramları incelenecektir. ADO.NET (ActiveX Data Objects) ADO.NET, var olan Windows API lerinden çok daha

Detaylı

Asp.Net Veritabanı İşlemleri

Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Birçok uygulamada bilgiler geçici olarak tutulur ve oturum sonlandırıldığında bu bilgiler bellekten silinir. Ancak etkileşimli web sitelerinde

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 9 İstemci Tarafta DB Erişimi Kodlamak" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı ADO.NET Bileşenleri Entity FrameWork

Detaylı

Veri Merkezli Uygulamalar Bağlantılı (Connected) Veri Ortamları

Veri Merkezli Uygulamalar Bağlantılı (Connected) Veri Ortamları Veri Merkezli Uygulamalar Bağlantılı (Connected) Veri Ortamları Bağlantılı veri ortamları, uygulamaların veri kaynağına sürekli bağlı kaldığı ortamlardır. Bu ortamlarda veri alma ve değiştirme işlemleri

Detaylı

C Sharp /Veri tabanı işlemleri

C Sharp /Veri tabanı işlemleri C Sharp /Veri tabanı işlemleri C#'ta veri tabanı işlemleri System.Data isim alanındaki ve bu isim alanının altındaki alt isim alanlarındaki türlerle yapılır. System.Data isim alanına programcılar ADO.NET

Detaylı

ADO.NET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ADO.NET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ADO.NET Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ADO.NET ve ADO Bir uygulamanın esas gücünü, veri, veritabanları veya veri kaynakları ile olan ilişkisi belirler. Geleneksel

Detaylı

İleri Web Programlama

İleri Web Programlama SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İleri Web Programlama Hafta 11 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

VeriTabanı Uygulamaları

VeriTabanı Uygulamaları VeriTabanı Uygulamaları Bir uygulamanın esas gücünü, veri, veri tabanları ve veri kaynakları ile olan ilişkisi belirler. Eğer bunlara kolayca hakim olan, yöneten teknolojilere sahipse o uygulama gerçekten

Detaylı

Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları;

Detaylı

1-) Veritabanımıza bağlanmak için bir SqlConnection nesnesi, 2-) Veritabanındaki bilgileri kullanmak (seçme, kaydetme, silme, güncelleme) için

1-) Veritabanımıza bağlanmak için bir SqlConnection nesnesi, 2-) Veritabanındaki bilgileri kullanmak (seçme, kaydetme, silme, güncelleme) için Selçuk ÖZKAN 1-) Veritabanımıza bağlanmak için bir SqlConnection nesnesi, 2-) Veritabanındaki bilgileri kullanmak (seçme, kaydetme, silme, güncelleme) için SqlCommand 3-) SqlCommand ın yapacağı işlem için

Detaylı

ADO.NET VERİTABANINA BAĞLANTI. Bir web formu üzerinden veritabanına bağlantımızı anlatacağım. UYGULAMA 1

ADO.NET VERİTABANINA BAĞLANTI. Bir web formu üzerinden veritabanına bağlantımızı anlatacağım. UYGULAMA 1 ADO.NET Web üzerinden veritabanına bağlanmak ve veri işlemleri gerçekleştirmek için ADO.NET teknolojinden faydalanarak işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. ADO.NET her ne kadar ADO teknolojine benzesede aslında

Detaylı

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add 29 Aralık 2011 / Perşembe Visual studio dan veri tabanından veri çekmek için önce bir aspx dosyası açıp,,accessde yeni veri tabanı dosyası açıyoruz. Dikkat : Dosyanın uzantısı.mdb olacak. Masa üstünde

Detaylı

VERİ TABANI İŞLEMLERİ (NESNE TABANLI PROGRAMLAMA TEKNİĞİ İLE)

VERİ TABANI İŞLEMLERİ (NESNE TABANLI PROGRAMLAMA TEKNİĞİ İLE) VERİ TABANI İŞLEMLERİ (NESNE TABANLI PROGRAMLAMA TEKNİĞİ İLE) ACCESS VERİ TABANI (OLE DB - Object Linking and Embedding Data Base) Access veri tabanı kullanılarak oluşturulmuş uygulama; OLEDB çalışmak

Detaylı

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ Asp.NET mimarisinin temelini oluşturan CLASS yapısını kullanarak veri tabanı işlemlerini nasıl daha az kodla ve daha stabil yapabiliriz bunu göreceğiz. Mevzu

Detaylı

EĞİTİM : ADO.NET. Bölüm : Veriye Erişim Teknolojileri & SQL Server.Net Veri Sağlayıcısı. Konu : Veri ve Veriye Erişim Teknolojileri

EĞİTİM : ADO.NET. Bölüm : Veriye Erişim Teknolojileri & SQL Server.Net Veri Sağlayıcısı. Konu : Veri ve Veriye Erişim Teknolojileri EĞİTİM : ADO.NET Bölüm : Veriye Erişim Teknolojileri & SQL Server.Net Veri Sağlayıcısı Konu : Veri ve Veriye Erişim Teknolojileri Veri ve Veriye Erişim Teknolojileri Birçok uygulama bazı bilgileri geçici

Detaylı

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak:

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command objelerini kullanarak direk veritabanı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Dataset nesnesini kullanmadan direk veritabanı içerisindeki

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 5 482BK0078 Ankara 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JDBC (Java Database Connectivity) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 JDBC JDBC ilişkisel veritabanlarına erişim için Java dilinde kullanılan standart bir kütüphanedir. Bu kütüphanedeki

Detaylı

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım.

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. DAO İLE SQL KOMUTLARI Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. SQL-1 SELECT En basit SQL cümleciği oluşturmak için SELECT sözcüğü

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

ADO.NET nesne modeli iki ana bölümden oluşmaktadır.

ADO.NET nesne modeli iki ana bölümden oluşmaktadır. ADO.NET ADO (ActiveX Data Objects), farklı veri kaynaklarına hızlı ve güvenli erişim için Microsoft tarafından geliştirilen nesne modelidir. ADO.NET ise ADO teknolojisinin en yeni versiyonudur. ADO ile

Detaylı

Çok tablolu sorgulamalar

Çok tablolu sorgulamalar Çok tablolu sorgulamalar Eğer birden fazla tabloda yer alan verilerin tek bir sorgu ile görüntülenmesi istenirse FROM kısmında ilgili tablolar araya virgül konularak yazılmalı, WHERE kısmında ise o tabloları

Detaylı

Modül 2: Veri Merkezli Uygulamalar ve ADO.NET e Giriş

Modül 2: Veri Merkezli Uygulamalar ve ADO.NET e Giriş 34 Modül 2: Veri Merkezli Uygulamalar ve ADO.NET e Giriş Bu modülde verilerin hangi ortamlarda depolandığını öğreneceksiniz. Ayrıca depolanan veriye erişmek için kullanılan yöntemleri öğrenecek ve ADO.NET

Detaylı

A- VERİTABANI BAĞLANTISINI HAZIR NESNE KULLANARAK YAPMA

A- VERİTABANI BAĞLANTISINI HAZIR NESNE KULLANARAK YAPMA A- VERİTABANI BAĞLANTISINI HAZIR NESNE KULLANARAK YAPMA 1. Sayfamızda hiç kod yazmadan bilgileri görüntüleyelim. Bu amaçla iki tane nesneyi sayfamıza ekleyelim. 2. AccesDataSource ayarlayalım. 1 Sayfaya

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ETKİLEŞİMLİ WEB UYGULAMALARINDA VERİ TABANI İŞLEMLERİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ Seçme Sorguları: En sık kullanılan sorgu türüdür. Seçme sorguları, bilgileri veri sayfası görünümü nde gösteren veri tabanı nesnesi türüdür. Sorgu,

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 9.ders BİLGİLERİN GRIDVIEW İÇERİSİNDE EKLENMESİ, DÜZENLENMESİ VE SİLİNMESİ

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 9.ders BİLGİLERİN GRIDVIEW İÇERİSİNDE EKLENMESİ, DÜZENLENMESİ VE SİLİNMESİ İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 9.ders BİLGİLERİN GRIDVIEW İÇERİSİNDE EKLENMESİ, DÜZENLENMESİ VE SİLİNMESİ ÖRNEK 1 default.aspx

Detaylı

ADO.NET ve DATASET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ADO.NET ve DATASET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ADO.NET ve DATASET Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu DATASET Kavramı Uygulamanızda, veriler için, bir veritabanı modeli oluşturmanızı sağlayan class gruplarıdır.

Detaylı

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız.

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız. Normalleştirme ve Uygulaması Normalleştirme Neden Uygulanır: İlişkisel veritabanı oluşturmak için normalleştirmeyi bilmek çok önemlidir. Normalleştirme işlemini anlayabilmek için ise fonksiyonel bağımlılık

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Yazar :Zeydin Pala Yayınevi :Türkmen Kitabevi Konu :Yazılım Sayfa Sayısı :744 Ebat : 165 x 235 Barkod-ISBN : 9789756392324 Baskı :İstanbul - 2005

Yazar :Zeydin Pala Yayınevi :Türkmen Kitabevi Konu :Yazılım Sayfa Sayısı :744 Ebat : 165 x 235 Barkod-ISBN : 9789756392324 Baskı :İstanbul - 2005 Yazar :Zeydin Pala Yayınevi :Türkmen Kitabevi Konu :Yazılım Sayfa Sayısı :744 Ebat : 165 x 235 Barkod-ISBN : 9789756392324 Baskı :İstanbul - 2005 Genel İçerik Veritabanlarına Genel Bakış, Microsoft Sql

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 10.ders GRIDVIEW İÇERİSİNDE YENİ KAYIT EKLEME, FOTOGRAF LİSTELEME, SIRALAMA YAPMA VE DROPDOWN EKLEME

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 10.ders GRIDVIEW İÇERİSİNDE YENİ KAYIT EKLEME, FOTOGRAF LİSTELEME, SIRALAMA YAPMA VE DROPDOWN EKLEME İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 10.ders GRIDVIEW İÇERİSİNDE YENİ KAYIT EKLEME, FOTOGRAF LİSTELEME, SIRALAMA YAPMA VE DROPDOWN EKLEME Default.aspx

Detaylı

2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME ORTAMI

2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME ORTAMI İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.NET Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME

Detaylı

1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5

1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 2 VISUAL STUDIO GELİŞTİRME

Detaylı

yeni_uye_kayit.ascx UserControl sayfamızda, kaydedilmek istenen üye eğer daha önce veritabanımızda kayıtlı ise bunu buldurup kullanıcıyı uyaralım;

yeni_uye_kayit.ascx UserControl sayfamızda, kaydedilmek istenen üye eğer daha önce veritabanımızda kayıtlı ise bunu buldurup kullanıcıyı uyaralım; yeni_uye_kayit.ascx UserControl sayfamızda, kaydedilmek istenen üye eğer daha önce veritabanımızda kayıtlı ise bunu buldurup kullanıcıyı uyaralım; Bunun için uyevarmi() fonksiyonu tasarlayacağız. Fonksiyon

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 KONU BAŞLIKLARI 1. Yazılım Mimarisi nedir? 2. Yazılımda Karmaşıklık 3. Üç Katmanlı Mimari nedir? 4. Üç Katmanlı Mimari

Detaylı

ASP.NET ORTAMINDA C# VERİTABANI UYGULAMALARI

ASP.NET ORTAMINDA C# VERİTABANI UYGULAMALARI ASP.NET ORTAMINDA C# VERİTABANI UYGULAMALARI Sayfa Yüklendiğinde; Access Komutu; VERİTABANINA BAĞLANTI GERÇEKLEŞTİRMEK OleDbConnection baglanti; baglanti = new OleDbConnection("provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 8 8. TEMEL SQL KOMUTLARI-II 8.1. SELECT (Seç) Komutu Veri tabanındaki tablo veya tablolardan istenilen özellikteki verileri seçip listeleme için kullanılan komuttur. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir.

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 8.ders VERİTABANI İLE İLGİLİ BİLGİLERİ GÖRÜNTÜLEME, KAYDETME, GÜNCELLEME VE SİLME

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 8.ders VERİTABANI İLE İLGİLİ BİLGİLERİ GÖRÜNTÜLEME, KAYDETME, GÜNCELLEME VE SİLME İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 8.ders VERİTABANI İLE İLGİLİ BİLGİLERİ GÖRÜNTÜLEME, KAYDETME, GÜNCELLEME VE SİLME Veritabanına kayıt işlemleri 4 farklı işlemden oluşur Bunlar Görüntüleme (SELECT), Kayıt

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI BAĞLANTISI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI BAĞLANTISI İÇİNDEKİLER HEDEFLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER VERİTABANI BAĞLANTISI Temel Veritabanı Kavramları Veritabanı-Veritabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri Veritabanı Oluşturmak Tablolar Anahtarlar ADO.NET'e

Detaylı

Modül 1: Geliştirme Ortamını Tanımak

Modül 1: Geliştirme Ortamını Tanımak Modul 1: ADO.NET 2 Modül 1: Geliştirme Ortamını Tanımak Bu modülde, Visual Studio.NET ortamını ile tanışacak ve içerisinde kullanılan temel proje bileşenleri hakkında genel bilgiler verilecektir. Ayrıca

Detaylı

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ Amaçlar 1. Oracle istemcisi kurulumu 2. Veritabanı bağlantısı 3. SQL geliştirme ortamında çalışma Oracle İstemcisinin Kurulumu Oracle istemcisi bölümün FTP sunucusundan (ftp://ftp.cmpe.emu.edu.tr)

Detaylı

VISUAL STUDIO.NET ve FORM UYGULAMALARI

VISUAL STUDIO.NET ve FORM UYGULAMALARI VISUAL STUDIO.NET ve FORM UYGULAMALARI Listview Kontrolleri Listview gelişmiş bir listeleme kontrolüdür. Listbox ta olduğu gibi içine elemanlar eklenebilir, her elemana bir resim verilebilir ve listedeki

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR YÜKSEK LİSANS PROJESİ Mehmet Emin AKKAYA Danışman: Yrd. Doç.

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

Genel Açıklama: Bu çalışmanın kullanıcılarıma yararlı olmasını temenni ederiz. Saygılarımızla, 15 Ekim 2012 Datasoft Yazılım

Genel Açıklama: Bu çalışmanın kullanıcılarıma yararlı olmasını temenni ederiz. Saygılarımızla, 15 Ekim 2012 Datasoft Yazılım Datasoft Yazılım Personel Bordrosu Programı Kanuni Raporlar Menüsünde Aynı Đşyeri Đçin Birden Fazla Aylık Prim ve Hizmet Belgesi XML Dosyasını Bir Defada Hazırlayıp, SGK E-Bildirge Sitesine Gönderilmesini

Detaylı

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz.

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1 PHP ile Veritabanı İşlemleri Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

DML işlemleri. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı. 12 15 May. 2015. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

DML işlemleri. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı. 12 15 May. 2015. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DML işlemleri Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı 12 15 May. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DML-Data Manipulation Lanquage : Buna Türkçe olarak veri işleme dili diyebiliriz. DML komutları

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 3. MİCROSOFT SQL SERVER ARAYÜZ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI / 2. SINIF-GÜZ DÖNEMİ SQL Server

Detaylı

Php İle Mysql Veritabanından Bilgi Çekme

Php İle Mysql Veritabanından Bilgi Çekme Mysql_fetch_assoc, mysql_fetch_row, mysql_fetch_object, mysql_fetch_array ve mysql_result metodları Uygulamada kullanacağımız veritabanı Veritabanı: kitaplik Tablo: kitaplar isbn adi yazari 944503382 Adım

Detaylı

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir.

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir. T-SQL KODLARİ İÇERİSİNE AÇIKLAMA EKLEME Bir veya daha fazla satırın çalıştırılmasını Önlemek için veya /*... */" ifadeleri kullanılır. -- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Nedir? Değişkenler, programın veya kodların icra süresince belirli bir değer tutan ve istenilirse bu değer

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

Öğr.Gör.Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Öğr.Gör.Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Öğr.Gör.Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı DML-Data Manipulation Lanquage : Buna türkçe olarak Veri işleme dili diyebiliriz. DML komutları ile tablolara; - Kayıt ekleme,

Detaylı

BAY.t Entegre. Aşağıdaki script fiyat gör programının ayarlar sayfasındaki sorgu cümlesi alanına yapıştırılıp Sorguyu Db ye Yükle tıklanır

BAY.t Entegre. Aşağıdaki script fiyat gör programının ayarlar sayfasındaki sorgu cümlesi alanına yapıştırılıp Sorguyu Db ye Yükle tıklanır Bu dokümanda Perkon Fiyat Gör cihazlarının BAY.t Entegre ve BAY.t Entegre PRO programlarına ait firma dosyalarına bağlantının nasıl yapılacağını anlatılmıştır. BAY.t Entegre PRO Fiyat gör programının ayarlar

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 8 DB içerisinde CLR Bileşenleri" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı SQL Server ve.net CLR SQL Server içerisinde

Detaylı

MySqlConnection connection; MySqlCommand command; MySqlDataReader reader; MySqlDataAdapter adapter; DataTable table;

MySqlConnection connection; MySqlCommand command; MySqlDataReader reader; MySqlDataAdapter adapter; DataTable table; using System; using System.Data; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Windows.Forms; using MySql.Data; using MySql.Data.MySqlClient; namespace arac_servisi

Detaylı

ADO.NET Entity. Framework. Temel Kavramlar

ADO.NET Entity. Framework. Temel Kavramlar ADO.NET Entity Framework Temel Kavramlar Ele alınacak başlıklar Geçmişteki bilgiler Models, Mapping ve Metadata Entity SQL ve LINQ to Entities Object Services EF ile LINQ to SQL in karşılaştırılması Nesne

Detaylı

Oracle Database 11g: Introduction to SQL

Oracle Database 11g: Introduction to SQL Oracle Database 11g: Introduction to SQL Mehmet Salih DEVECI GTECH-Kıdemli Veritabanı Yöneticisi Mehmetsalih.deveci@gtech.com.tr BÖLÜM- 1: SQL E GİRİŞ SELECT ifadesinin kabiliyetlerinin ortaya çıkarılması

Detaylı

DynEd KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

DynEd KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU DynEd KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU Okulun MEB Kodu : Mebbis Kurum Kodu Okulun Yönetici Şifresi : Yönetici Şifresini okul müdürleri MEBBİS sistemi üzerinden kurum bilgi sayfasına girdiklerinde

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ Dersin Modülleri İnternet Programcılığı 1 İnternet Programcılığı 2 İnternet Programcılığı 3 İnternet Programcılığı 4 İnternet Programcılığı 5 Kazandırılan Yeterlikler Programlama

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi D M L Bilindiği üzere SQL tablolar üzerinde sorgulama yapar. Bu sorgular

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU GÖRÜNÜM Görünüm (view), Sorguları basitleştirmek, Erişim izinlerini düzenlemek, Farklı sunuculardaki benzer verileri karşılaştırmak

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir.

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Oracle (Devam) SELECT INTO Deyimi Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Genel ifade: SELECT kolonisimler INTO

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL Deyimleri Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL NEDİR? SQL bir veri tabanıyla iletişim kurmak için kullanılır. ANSI standardına göre ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin standart dilidir.

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek Ms SQL Server Veritabanı Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 08.07.2004 Okunma Sayısı 810 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi

Detaylı

SINIF İÇİ UYGULAMA KODLARI

SINIF İÇİ UYGULAMA KODLARI SINIF İÇİ UYGULAMA KODLARI ARABA HAREKET ETTİRME using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text;

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

Navigator Smart. Kullanıcı El Kitabı NETSİS

Navigator Smart. Kullanıcı El Kitabı NETSİS Kullanıcı El Kitabı NETSİS İçindekiler Navigator Smart... 3 Kurulum ve İlk Kullanım... 3 Navigator Smart Menüleri... 6 Bağlı Veritabanları Menüsü... 6 Netsis Modelleri Menüsü... 7 Yeni Rapor Menüsü...

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Genel SQL SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. Biraz ingilizce bilgisi gerektirir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama dillerindeki

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net 10-Veri Tabanları 1 VERİ TABANI VERİTABANI (DATABASE) Birbiri ile ilişkili bir veya daha fazla tablodan oluşan bilgi topluluğudur. Veri tabanındaki tablolara ulaşılarak sorgulama yapılır ve istenilen bilgiler

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi 1. 2. 3. 4. 5. 6. Görünüm (view) için özellikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?? a) Veritabanındaki kayıtlı verileri düzenlemek, yönetmek ve elde etmek için kullanılan bir dildir b) Bir ilişkinin

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU 1. GENEL BĠLGĠLER... 1 2. Ana Sayfa... 4 3. MukWeb Sayfaları...

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Tablo Oluşturma

Veritabanı Tasarımı. Tablo Oluşturma Veritabanı Tasarımı Tablo Oluşturma Konular Ana veritabanı nesnelerini listeleme ve kategorize etme Bir tablo yapısını inceleme Şema nesnelerinin Oracle veritabanı tarafından nasıl kullanıldığını açıklama

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders TEMEL SQL KULLANIMLARI Örnekleri uygulamak için aşağıdaki gibi bir altyapı hazırlayalım. using System.Data.OleDb; *************** protected void Button1_Click(object

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

VERİTABANI ve YÖNETİMİ

VERİTABANI ve YÖNETİMİ VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -7- VERİLERİ GRUPLAYARAK ANALİZ ETMEK 3 Genel Bakış Grup fonksiyonlarının tanımlanması, Gruplama işlemlerini, Gruplama

Detaylı