BÖLÜM-4 İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN KONTROLÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM-4 İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN KONTROLÜ"

Transkript

1 1 BÖLÜM-4 İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN KONTROLÜ

2 SINIFLANDIRMA 2 MERKEZİ SİSTEMLER 1. Havalı sistemler 2. Sulu-havalı sistemler 3. Sulu sistemler BİREYSEL SİSTEMLER 1. Paket cihazlar (Pencere tipi, salon tipi, döşeme/konsol tipi, çatı tipi) 2. Split cihazlar (Duvar, döşeme, tavan, gizli tavan, salon, kanal, gizli kanal, vb. tipleri)

3 SULU SİSTEMLERDE DEBİ KONTROLÜ 3 Sulu sistemlerde debi kontrolü, üç yollu kontrol valfi ile serpantinden geçen suyun paralel bir devre yardımıyla kontrol edilmesidir. Bu yöntemin belirgin özelliği, üç yollu karıştırma valfinin serpantinin çıkış tarafına bağlanmasıdır. Böylece karışım suyu serpantinden geçmez. Bu sistemin bir avantajı üç yollu valfin değişik konumlarında sistem toplam basıncının değişmemesidir. Bundan dolayı bir basınç direk geçiş (by-pass) valfine gerek yoktur.

4 SULU SİSTEMLERDE DEBİ KONTROLÜ 4

5 SULU SİSTEMLERDE SICAKLIK KONTROLÜ 5 Su sıcaklığının kontrolü yönteminde de üç yollu karışım valfi kullanılır, ancak bu defa valf serpantinin girişine bağlanır. Bu düzenlemede, serpantinden geçen su miktarı daima sabit kalmaktadır. Fakat görüldüğü gibi üç yollu vana, soğuk suyu ve sıcak suyu, serpantindeki su sıcaklığı değişmeyecek şekilde orantılı olarak karıştırır. Bu tip bir kontrolü sağlamak için ayrı bir serpantin pompası kullanılır. Bu serpantin sıcaklık modülasyonu daha çok ısıtma sistemlerinde kullanılır, çünkü serpantinin tamamen basınçlı sıcak su ile dolu olması donma ihtimalini en aza indirir. Özellikle havalandırma sisteminin dış hava giriş kanalına yerleştirilen ön ısıtma serpantini için iyi bir çözümdür.

6 SULU SİSTEMLERDE SICAKLIK KONTROLÜ 6

7 SULU SİSTEMLERİN KONTROLÜ 7 Sulu sistemlerde şartlandırılacak her bir farklı ortamda fanlı serpantin cihazı (fan-coil unit) gibi bir terminal ünitesi bulunur. Hidronik (sulu) sistemlerde ısı taşıma maddesi su valf çeşitleriyle kontrol edilir. Genellikle terminal ünitelerde, oda sıcaklığına bağlı çalışan akış kontrol valfi kullanılır. Ortam sıcaklığı termostat ayarına ulaştığında valf kapanır ve su akışı kesilir.

8 Vanalar pahalı olduğundan daha basit ve ekonomik kontrol şekli fanın termostat kumandasıyla çalıştırılmasıdır. Termostat ısıtma veya soğutma için sinyal verdiğinde fan motoru devreye girer ve ısı geçişi hızlanır. İstenen ortam sıcaklığı oluştuğunda fan motoru termostat tarafından durdurulur. Bu sistemde su serpantinden (fan-coil) sürekli akmaktadır. 8

9 Tamamen sulu sistem 9

10 FAN-COIL ÜNİTELER Mahal içi tipi iklimlendirme ünitelerinin fiziksel 10 ve kapasite açısından küçük olanları genelde fan-coil ünite olarak adlandırılır. İç tip ünitelerden en büyük farklılıkları; kolay ve dekoratif monte edilebilmeleri yanısıra karışım veya taze hava damper kontrolünün olmayışıdır. Fan-coil üniteler apartman, ofis, hastane ve otel odaları gibi tek zonlu alanların ısıtılması ve/veya soğutulması için kullanılır. Tipik bir fan-coil ünite; fan, filtre, ısıtmasoğutma serpantini ve yoğuşma tavasından oluşur. Fan-coil üniteler; * Montaj tiplerine göre: tavan tip, döşeme tip * Kaset yapılarına göre: kasetli tip, gizli (kasetsiz) tip ve kanallı tip * Batarya yapılarına göre: 2 borulu, 4 borulu * Fan devirlerine göre: çok devirli, değişken debili * Akışkan tipine göre (ısıtma): sıcak su, kızgın su, buhar, elektrikli * Akışkan tipine göre (soğutma): soğutulmuş su, direk genleşmeli olarak katagorize edilebilirler

11 Fan-coil termostatı 11 Otomatik kontrol açısından fan-coil üniteler iki borulu ısıtma, iki borulu soğutma, iki borulu ısıtma/soğutma ve dört borulu ısıtma/soğutma olarak genellenebilir; iki konumlu (on-off) veya oransal olarak kontrol edilirler. Altta bulunan resimde tipik bir açma-kapama, yaz-kış seçim ve fan üç devir kontrol anahtarlı fan-coil termostatı (iki konum kontrollü) görülmektedir.

12 1-Fan kontrolu (iki konumlu) 12 Ülkemizde ekonomik yatırım ve kolay işletme açısından en yaygın olarak kullanılan fan-coil kontrolü olan bu yöntemde iki borulu ısıtma ve/veya soğutma serpantininden ısıtıcı-soğutucu akışkan, mevsimlere göre sabit debide dolaşır. Konfor ve kullanım zamanlarına bağlı olarak kullanıcı-işletmeci fanın hangi devirde (düşük-orta-hızlı) çalışacağına ve hangi mevsimde (yaz-kış) olduğuna karar verir ve gerekli ayarları termostat üzerinden manuel olarak gerçekleştirir. Bu uygulamanın en büyük dezavantajları, fan oda sıcaklığına bağlı olarak durdurulduğunda, ısıtma veya soğutma periyodunda fan-coil ünitenin bir konvektör veya radyatör gibi davranıp gereksiz yere mahalle ısı enerjisi vermeye devam etmesi ve yük enerji talebi olmadığı durumlarda bile ısıtıcı/soğutucu akışkanın kaynak ile yük arasında tam debi olarak sirküle ediyor olmasıdır.

13 13 2- İki borulu ısıtma veya soğutma kontrol vanalı (iki konumlu) Oda-mahal sıcaklığına bağlı olarak, fan-coil termostatı akışkan devresi üzerindeki iki yollu veya üç yollu elektrik senkron motorlu, termal, solenoid veya pnömatik tahrik üniteli vanaya kumanda eder. Bu sayede mahal veya odanın yük değişimlerine uygun olarak ısıtma/soğutma enerjisi kullanılır. Konfor ve kullanım zamanlarına bağlı olarak kullanıcı-işletmeci fanın hangi devirde (düşük-orta-hızlı) çalışacağına ve hangi mevsimde (yaz-kış) olduğuna karar verir ve gerekli ayarları termostat üzerinden manuel olarak gerçekleştirir. Bazı uygulamalarda yaz-kış kontrol modu çevrimi; termostat üzerindeki manuel seçici anahtar yerine, fan-coil giriş borusu üzerine takılan kelepçeli tip yaz-kış çevrim termostatı (kontrol noktası fabrikasyon C arasında olan) sayesinde otomatik olarak sağlanmaktadır.

14 İki borulu ısıtma veya soğutma kontrol vanalı (iki konumlu) 14

15 3-Dört borulu ısıtma ve soğutma kontrol vanalı (iki konumlu) 15 Oda sıcaklığını ölçen oda termostatı, termostat üzerinden manuel olarak veya kelepçeli yaz-kış termostatı vasıtasıyla otomatik olarak seçilmiş kontrol moduna (ısıtma veya soğutma) bağlantılı olarak oda sıcaklığını istenilen ayar değerinde tutabilmek için iki yollu veya üç yollu elektrikli senkron motorlu, termal, solenoid veya pnömatik tahrik üniteli vanaya kumanda eder. Bazı tip iki konumlu fan-coil termostatları; oda sıcaklığındaki yük değişimlerinin büyüklüğüne bağlı olarak kendileri manuel veya kelepçeli tip yaz-kış termostatına ihtiyaç duymadan çıktı sinyallerinin konumunu değiştirirler. Konfor ve kullanım zamanlarına bağlı olarak kullanıcı-işletmeci fanın hangi devirde (düşük-orta-hızlı) çalışacağına karar verir ve termostat üzerinden gerekli ayarları manuel olarak gerçekleştirir.

16 Dört borulu ısıtma/soğutma kontrolü 16

17 4-Dört borulu ısıtma ve soğutma kontrol vanalı (oransal) 17 Oda sıcaklığına (yüke) bağlı olarak ısıtıcı-soğutucu akışkanın taşıdığı enerjinin en optimum ve sağlıklı olarak kontrol edilebilmesini sağlayan bu tür termostatlar genelde mikroişlemci teknolojisi ile üretilmektedirler. Bazı türleri, bina otomasyon sistemine bağlanabilmek için arayüzlere sahiptir. Oda-mahal sıcaklığını ölçen ve/veya fan-coil dönüş havası sıcaklığını ölçen sıcaklık hissedicisinden gelen bilgilere göre mahal sıcaklık ayar değeri mukayese edilir ve ısıtma ihtiyacı söz konusu ise oransal iki veya üç yollu ısıtma vanasına; soğutma söz konusu ise soğutma vanasına kumanda edilir. Mahalin ısı ihtiyacına göre ısıtma veya soğutma vanası olması gereken konuma (%0 ile %100 arasında) gelir. Konfor ve kullanım zamanına bağlı fan devirleri ile ilgili manuel bir kumanda söz konusu değil ise; ısıtma veya soğutma vanalrına eşlenik olarak kontrol edilir. Oda kontrol ünitesi veya termostatı üzerindeki zaman programlayıcı vasıtasıyla sistemin otomatik çalışması (durma-çalışma veya gece sıcaklık düşümü fonksiyonları) temin edilebilir.

18 18 Mahale ait pencere ve kapı gibi ısıl koşulları değiştirecek ekipmanların açık ve kapalı durumları kuru kontak olarak sisteme bağlanabilir ve bu durumlarda fan-coil ünitesinin durdurulması veya tekrar devreye girmesi programlanabilir. Keza bu tür fan-coil kontrol sistemi ile mevcut mahale-odaya ait aydınlatma sisteminde zamana bağlı olarak kontrol edilebilir.

19 19

20 20 5-Dört borulu, değişken debili oransal kontrol Fan-coil üfleme fanının, frekans dönüştürücü ünite ile %10-%100 devirde döndürülmesinin sağlandığı bu kontrol türünde; oda Fan-coil dönüş havası üzerindeki sıcaklık hissediciden gelen sinyallere ve mahal havası sıcaklık ayar değerine bağlı olarak fan-coil fanının devri, frekans dönüştürücü üniteye oransal olarak kumanda edilerek %10 ile %100 arasında değiştirilir. Sistem ısıtma veya soğutma modunda olmaya, oda mahal sıcaklık değerindeki değişimlerle karar verir. Isıtma modunda ısıtıcı solenoid vanası tam açık konumda olup; mahal ısı yükü fan üfleme debisi oransal ayarlanarak sağlanır. Bu durumda soğutma solenoid vanası tam kapalı, soğutma solenoid vanası tam açık konumdadır. Benzer şekilde mahal soğutma yükü fan üfleme debisi oransal olarak ayarlanarak sağlanır.

21 Dört borulu, değişken debili oransal kontrol 21

22 MEVSİMLİK GEÇİŞLER 22 Hem ısıtma için sıcak su, hem de soğutma için soğuk su kullanılan sistemlerde yılın geçiş zamanlarında (gece ısıtma, gündüz soğutma yapılan karasal iklimlerde) geçişi sağlamak için sıklıkla bir çift üç yollu vana kullanılmaktadır. Bu vanalar manuel veya otomatik kumandalı olabilir. Şayet otomatikse, kontrol panelindeki bir anahtar ile veya ana termostattaki bir seçici ile kontrol edilir. Bu sistemlerdeki boruların ya soğuk su borusu veya sıcak su borusu olduğunu, asla ikisinin karışımı olmadığını daima hatırlamak gerekir. Bir terminal ünitesinde gerektiğinde (üç borulu sistemlerde) sıcak su ve dönüş suyu, soğuk su ve dönüş suyu veya direk geçiş (bypass) ve besleme suyu karıştırılır, asla sıcak ve soğuk besleme su hatları karıştırılmaz.

23 Tamamen sulu sistemde mevsimlik geçişler 23

24 BASINÇ DÜZENLENMESİ 24 Sulu sistemlerde bütün terminallerdeki iki yollu vanalar kapalı olursa aşırı su basıncı oluşur ve muhtemelen pompa zarar görebilir. Bunu önlemek için sistemde basınca bağlı devreyi açan iki yollu emniyet vanası tesis edilir

25 DONMAYA KARŞI AKIŞ ANAHTARLARIYLA 25 KORUMA Akış anahtarlarının görevi; su soğutma gruplarında emniyetli su akışını sağlamaktır. Herhangi bir nedenle su sistemindeki akış kesildiğinde soğutma grubunda (chiller) kalan su donarak serpantini tahrip eder. Su akışı kesildiğinde pompalar çalışsa bile akış anahtarı kompresör devresini keserek sistemi tehlikeden korur. Bu anahtar sulu kondenserlerin su devresinde de kullanılır.

26 Taze Hava Hücresi 26 ŞEKİL 1/2 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Damper konumlandırma Damper pozisyonu (Açık-Kapalı) 1 ad DO 1 ad Di

27 Karışım Hava Hücresi 27 ŞEKİL 1 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Damper konumlandırma Damper pozisyonu (Açık-Kapalı) Karışım havası sıcaklığı izleme 1 ad AO 3 ad AI/DI 1 ad Al

28 Karışım Hava Hücresi (Entalpi Kontrolü) 28 ŞEKİL 1 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Damper konumlandırma Damper pozisyonu (Açık-Kapalı) 3 ad AI/DI Dış hava sıcaklığı izleme Dış hava izafi nemi izleme Dönüş/oda havası sıcaklığı izleme 1 ad Al Dönüş/oda havası izafi nemi izleme 1 ad Al 1 ad AO 1 ad Al 1 ad Al

29 2/3 YOLLU VAN ALI ISITICI SERPANTİN 29 ŞEKiL 1/2 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma 1 ad AO Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) Donma kontrolü (Alarm) 1 ad Al 1 ad Di

30 2/3 YOLLU VANA VE SEKONDER POMPALI ISITICI SERPANTİN 30 ŞEKiL 1/2/3 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) Pompa kumanda (Çalış-Dur) Pompa termik anza Pompa oto/manuel durumu Pompa çalşma durumu Donma kontrolü (Alarm) 1 ad AO 1 ad Al 1 ad DO 1 ad Di 1 ad Di 1 ad Di 1 ad Di

31 2/3 YOLLU VANALI SON ISITICI SERPANTİN 31 ŞEKİL 1/2 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) Üfleme havası sıcaklık izleme 1 ad AO 1 ad Al 1 ad Al

32 2/3 YOLLU VANA VE SEKONDER POMPALI SON ISITICI SERPANTİN 32 ŞEKİL 1/2/3 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma 1 ad AO Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) 1 ad Al Pompa kumanda (Çalış-Dur) 1 ad DO Pompa termik arıza 1 ad Di Pompa oto/manuel durumu 1 ad Di Pompa çalışma durumu 1 ad Di Üfleme havası sıcaklık izleme 1 ad Al

33 2/3 YOLLU VANALI SOĞUTUCU SERPANTİN 33 ŞEKİL 1/2 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma 1 ad AO Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) 1 ad Al

34 DX SOĞUTUCU 34 ŞEKİL 1 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI DX Soğutucu kumanda(açık-kapalı) DX Soğutucu çalışma durumu DX Soğutucu yüksek basınç alarmı DX Soğutucu alçak basınç alarmı 1 ad DO 1 ad Di 1 ad Di 1 ad Di

35 MOTORSUZ(FUSIBLE LİNK) VE MOTORLU YANGIN DAMPERİ 35 ŞEKİL 1 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Damper pozisyonu (Açık-Kapalı)1 ad Di ŞEKİL 2 için GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Damper konumlandırma 1 ad DO Damper pozisyonu (Açık-Kapalı) 1 ad Di

36 FİLTRE HÜCRESİ 36 ŞEKİL 1 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Filtre kirlilik bilgisi 1 ad. Di

37 ÜFLEME/BESLEME FANLARI 37 TEK KADEME FAN İÇİN Fan kumanda (Çalış-Dur) 1 ad DO Fan termik arıza 1 ad Di Fan oto/manüel durumu 1 ad Di Fan kayış durumu 1 ad Di (Aksiyel fanlar için çalışma durumu) ÇİFT KADEME FAN İÇİN Fan 1&2 devir kumanda (Çalış-Dur) Fan 1&2 devir termik arıza Fan oto/manuel durumu Fan kayış durumu (Aksiyel fanlar için çalışma durumu) 2 ad DO 2 ad Di 1 ad Di 1 ad Di

38 Frekans İnvertörlü Fanlar 38 ŞEKİL 1 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Fan kumanda (Çalış-Dur) 1 ad DO Fan termik anza 1 ad Di Fan oto/manuel durumu 1 ad Di Fan kayış durumu 1 ad Di Frekans konverteri konumlandırma 1 ad AO

39 SERPANTİNLİ ÜÇ YOLLU VANALI ISI GERİ KAZANIM SİSTEMİ 39 ŞEKİL 1 İÇİN GEÇERLİ NOKTA TANIMLARI Vana konumlandırma Vana pozisyonu (Açık-Kapalı) Pompa kumanda (Çalış-Dur) Pompa termik arıza Pompa oto/manuel durumu Pompa çalşma durumu Hat sıcaklığı bilgisi 1 ad AO 1 ad Al 1 ad DO 1 ad Di 1 ad Di 1 ad Di 1 ad Al

40 Karışım Havalı Klima Santrali 40

41 Karışım Havalı Klima Santrali Nokta Analizi 41

42 Çalışma Örnekleri 42 Taze Hava Santrali (Üfleme) Taze Hava Santrali (Üfleme-Egzoz) Karışım Havalı Klima Santrali Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü)

43 Taze Hava Santrali 43 Amaç Taze hava santrali, FAN-COIL ile mahalin kışın ısıtılması ve yazın soğutulması durumunda taze hava ihtiyacını karşılamak, mahal içerisinde artı basıncı yaratmak veya asıl klima santrallarının şartlandırılmış taze hava ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Mahale yaz, kış istenilen sabit sıcaklıkta hava üflenmesini sağlar.

44 Taze Hava Santrali 44

45 Otomatik Kontrol Ekipmanları Taze Hava Santrali 1. Üfleme Havası Sıcaklık Hissedicisi yollu ısıtma ve soğutma bataryaları ve Oransal Servomotorları 3. Yay geri dönüşlü On/Off Damper Servomotoru 4. Serpantin donma koruması için donma termostatı 5. Filtre kirlendi, üfleme fanı akış bilgisi için fark basınç anahtarları. 45

46 Taze Hava Santrali 46 Çalışma Senaryosu 1. Üfleme fanı Termik arıza yok 2. Üfleme fanı Motor kontrol panosunda (MCC) pako Auto konumda 3. Donma termostatından don alarmı yok Yukarıdaki koşullar otomatik kontrol panelinden algılandıktan sonra zaman programına göre ya da bina yönetim sistemine ait olan bilgisayar, dokunmatik panel veya operatör el kumanda panelinden sistem kumanda verildikten sonra sistem otomatik kontrol senaryosuna göre çalışmaya başlayacaktır.

47 Taze Hava Santrali 47 Çalışma Senaryosu Sistem kumandası verildikten sonra taze hava damperi açılır ve hemen ardından üfleme fanı devreye girecektir. DDC ünite, üfleme havası sıcaklığını üfleme havası sıcaklık set değerini sağlayacak şekide ısıtıcı veya soğutucu vanaya oransal sinyal gönderecektir. Eğer üfleme havası sıcaklık değeri üfleme havası sıcaklık set değerinden düşük ise ısıtıcı vana açma yönünde hareket edecektir. Eğer üfleme havasında soğutma ihtiyacı varsa soğutucu batarya vanası açma yönünde hareket edecektir.

48 Taze Hava Santrali 48 Acil Durumlar Eğer donma alarmı geldiğinde, üfleme fanı durdurulur, taze hava girişideki yay geri dönüşlü damper motoru kapatılır ve ısıtıcı vana %100 açılarak serpantindeki suyun donması engellenir. Sistem çalışıyorken üfleme fanı kumanda verilmesine rağmen fan üzerindeki fark basınç anahtarından akış var bilgisi alınamıyorsa damperler kapatılır ve fan kumandası verilmez. Bu durum muhtemel bir kayış koptu alarmı anlamına gelmektedir. Sistem çalışıyorken termik arıza alarmı alınmışsa sistem kendini kapatır ve arıza giderilene kadar bina yönetim sistemi tarafından çalıştırılamaz.

49 Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) 49 Amaç Egzoz üniteli Taze hava santrali, mahalin kışın ısıtılması ve yazın soğutulması gibi durumunda taze hava ihtiyacını karşılamak, kullanılır. Mahale yaz, kış istenilen ortam sıcaklığında konfor şartlarını sağlar.

50 Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) 50

51 Otomatik Kontrol Ekipmanları Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) 1. Üfleme ve Dönüş Havası Sıcaklık Hissedicisi yollu ısıtma ve soğutma bataryaları ve Oransal Servomotorları 3. Yay geri dönüşlü On/Off Damper Servomotorları 4. Serpantin donma koruması için donma termostatı 5. Filtre kirlendi, üfleme fanı akış bilgileri için fark basınç anahtarları. 51

52 Çalışma Senaryosu Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) Üfleme ve egzoz fanı Termik arıza yok 2. Üfleme ve egzos fanı Motor kontrol panosunda (MCC) pako Auto konumda 3. Donma termostatından don alarmı yok Yukarıdaki koşullar otomatik kontrol panelinden algılandıktan sonra zaman programına göre ya da bina yönetim sistemine ait olan bilgisayar, dokunmatik panel veya operatör el kumanda panelinden sistem kumanda verildikten sonra sistem otomatik kontrol senaryosuna göre çalışmaya başlayacaktır.

53 Çalışma Senaryosu Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) 53 Sistem kumandası verildikten sonra taze hava damperi açılır ardından ardından üfleme fanı daha sonra egzoz damperi açılır ve son olarak egzoz fanı devreye girecektir. DDC ünite, dönüş havası sıcaklığını dönüş havası sıcaklık set değerini sağlayacak şekilde ısıtıcı veya soğutucu vanaya oransal sinyal gönderecektir. Üfleme kanalındaki sıcaklık hissedicisi, üflenilen havanın sıcaklık değerini limitlemek amacıyla kullanılacaktır. Eğer dönüş havası sıcaklık değeri dönüş havası sıcaklık set değerinden düşük ise ısıtıcı vana açma yönünde hareket edecektir. Eğer dönüş havasında soğutma ihtiyacı varsa soğutucu batarya vanası açma yönünde hareket edecektir.

54 Taze Hava Santrali Akış Şeması 54

55 Taze Hava Santrali (Egzoz Havalı) 55 Acil Durumlar Eğer donma alarmı geldiğinde, üfleme ve egozoz fanı durdurulur, taze hava ve egzoz girişideki yay geri dönüşlü damper motoru kapatılır ve ısıtıcı vana %100 açılarak serpantindeki suyun donması engellenir. Sistem çalışıyorken üfleme veya egzoz fanı kumanda verilmesine rağmen fan üzerindeki fark basınç anahtarından akış var bilgisi alınamıyorsa damperler kapatılır ve fan kumandası verilmez. Bu durum muhtemel bir kayış koptu alarmı anlamına gelmektedir. Sistem çalışıyorken termik arıza alarmı alınmışsa sistem kendini kapatır ve arıza giderilene kadar bina yönetim sistemi tarafından çalıştırılamaz.

56 Karışım Havalı Klima Santrali 56 Amaç Karışım havalı klima santrali, mahalin kışın ısıtılması ve yazın soğutulmasının yanı sıra taze hava ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır. Mahale yaz, kış istenilen ortam sıcaklığında konfor şartlarını sağlar.

57 Karışım Havalı Klima Santrali 57

58 Otomatik Kontrol Ekipmanları Karışım Havalı Klima Santrali Üfleme, Dönüş ve Dış Hava Sıcaklık Hissedicisi yollu ısıtma ve soğutma bataryaları kontrol vanası Servomotorları ve Oransal 3. Oransal Damper Servomotorları 4. Serpantin donma koruması için donma termostatı 5. Filtre kirlendi, fan akış bilgileri için fark basınç anahtarları.

59 Çalışma Senaryosu Karışım Havalı Klima Santrali Üfleme ve egzoz fanı Termik arıza yok 2. Üfleme ve egzoz fanı Motor kontrol panosunda (MCC) pako Auto konumda 3. Donma termostatından don alarmı yok Yukarıdaki koşullar otomatik kontrol panelinden algılandıktan sonra zaman programına göre ya da bina yönetim sistemine ait olan bilgisayar, dokunmatik panel veya operatör el kumanda panelinden sistem kumanda verildikten sonra sistem otomatik kontrol senaryosuna göre çalışmaya başlayacaktır.

60 Çalışma Senaryosu Karışım Havalı Klima Santrali 60 Sistem kumandası verildikten sonra üfleme fanı ve dönüş fanı devreye girecektir. DDC ünite dış hava sıcaklığı ve dönüş sıcaklığını karşılaştırıp damper çalışma eğisini belirleyecektir. Dönüş havası sıcaklığını dönüş havası sıcaklık set değeri ile karşılaştırılır oluşan hata fonksiyonuna göre üfleme havası sıcaklık set değeri DDC ünite tarafından hesaplanır. Hesaplanan üfleme havası set değeri ile üfleme havası sıcaklık değeri karşılaştırılarak ısıtıcı veya soğutucu batarya vana motorları ve damper servomotoruna oransal kumanda verilir.

61 Karışım Havalı Klima Santrali 61 Eğer dönüş havası sıcaklık değeri dönüş havası sıcaklık set değerinden düşük ise ortamın ısıtılması gerekmektedir. Dönüş havası sıcaklık değeri ve dönüş havası sıcaklık set değerinden oluşan hata fonksiyonu ile üfleme havası sıcaklık set değeri hesaplanır ve üfleme kanalında bulunan sıcaklık sensörü ile hesaplanan üfleme set değeri damper ve ısıtıcı vana konumlandırılması ile sağlanır. Eğer dönüş havası sıcaklık değeri dönüş havası sıcaklık set değerinden yüksek ise ortamın soğutulması gerekmektedir. Dönüş havası sıcaklık değeri ve dönüş havası sıcaklık set değerinden oluşan hata fonksiyonu ile üfleme havası sıcaklık set değeri hesaplanır ve üfleme kanalında bulunan sıcaklık sensörü ile hesaplanan üfleme set değeri damper ve ısıtıcı vana konumlandırılması ile sağlanır.

62 Karışım Havalı Klima Santrali 62

63 Karışım Havalı Klima Santrali 63 Acil Durumlar Eğer donma alarmı geldiğinde, üfleme ve egozoz fanı durdurulur, taze hava ve egzoz girişideki damper motoru kapatılır ve ısıtıcı vana %100 açılarak serpantindeki suyun donması engellenir. Sistem çalışıyorken üfleme veya egzoz fanı kumanda verilmesine rağmen fan üzerindeki fark basınç anahtarından akış var bilgisi alınamıyorsa damperler kapatılır ve fan kumandası verilmez. Bu durum muhtemel bir kayış koptu alarmı anlamına gelmektedir. Sistem çalışıyorken termik arıza alarmı alınmışsa sistem kendini kapatır ve arıza giderilene kadar bina yönetim sistemi tarafından çalıştırılamaz.

64 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 64 Amaç Karışım havalı klima santrali, mahalin kışın ısıtılması ve yazın soğutulmasının yanı sıra taze hava ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır. Mahale yaz, kış istenilen ortam sıcaklığında konfor şartlarını sağlar.

65 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 65

66 Otomatik Kontrol Ekipmanları Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 1. Üfleme, Dönüş ve Dış Hava Sıcaklık Hissedicisi 2. Dönüş ve Dış Hava Bağıl Nem Hissedicisi yollu ısıtma ve soğutma bataryaları ve Oransal Servomotorları 4. Oransal Damper Servomotorları 5. Serpantin donma koruması için donma termostatı 6. Filtre kirlendi, üfleme fanı akış bilgileri için fark basınç anahtarları. 66

67 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 67 Çalışma Senaryosu 1. Üfleme ve egzoz fanı Termik arıza yok 2. Üfleme ve egzoz fanı Motor kontrol panosunda (MCC) pako Auto konumda 3. Donma termostatından don alarmı yok Yukarıdaki koşullar otomatik kontrol panelinden algılandıktan sonra zaman programına göre ya da bina yönetim sistemine ait olan bilgisayar, dokunmatik panel veya operatör el kumanda panelinden sistem kumanda verildikten sonra sistem otomatik kontrol senaryosuna göre çalışmaya başlayacaktır.

68 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) Çalışma Senaryosu 68 Sistem kumandası verildikten sonra üfleme fanı ve dönüş fanı devreye girecektir. DDC ünite dış hava entalpisi ve dönüş entalipsini karşılaştırıp damper çalışma eğisini belirleyecektir. Dönüş havası sıcaklığını dönüş havası sıcaklık set değeri ile karşılaştırılır oluşan hata fonksiyonuna göre üfleme havası sıcaklık set değeri DDC ünite tarafından hesaplanır. Hesaplanan üfleme havası set değeri ile üfleme havası sıcaklık değeri karşılaştırılarak ısıtıcı veya soğutucu batarya vana motorları ve damper servomotoruna oransal kumanda verilir.

69 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 69 Eğer dönüş havası sıcaklık değeri dönüş havası sıcaklık set değerinden düşük ise ortamın ısıtılması gerekmektedir. Dönüş havası sıcaklık değeri ve dönüş havası sıcaklık set değerinden oluşan hata fonksiyonu ile üfleme havası sıcaklık set değeri hesaplanır ve üfleme kanalında bulunan sıcaklık sensörü ile hesaplanan üfleme set değeri damper ve ısıtıcı vana konumlandırılması ile sağlanır. Eğer dönüş havası sıcaklık değeri dönüş havası sıcaklık set değerinden yüksek ise ortamın soğutulması gerekmektedir. Dönüş havası sıcaklık değeri ve dönüş havası sıcaklık set değerinden oluşan hata fonksiyonu ile üfleme havası sıcaklık set değeri hesaplanır ve üfleme kanalında bulunan sıcaklık sensörü ile hesaplanan üfleme set değeri damper ve ısıtıcı vana konumlandırılması ile sağlanır.

70 Karışım Havalı Klima Santrali (Entalpi Kontrolü) 70

71 POZİTİF BASINCIN SAĞLANMASI 71 Şartlandırılan ortamda uygun bir pozitif basıncın sağlandığından emin olmak için sisteme modülasyonlu basınç kontrolü ilave edilir. Bu hissedici dönüş hava kanalına takılır. Arzu edilen statik ayar basıncından olan sapmalar egzoz hava damperinin açılıp kapanmasıyla düzeltilir. Bazı değişken debili iklimlendirme sistemleri şekildeki gibi besleme fanının girişinde ani akıntıya karşı bir statik basınç kontrolüne sahiptir. Kontrol cihazı, besleme kanalındaki statik basıncı, rüzgardan veya kapıların ani açılıp kapanmasından etkilenmeyen ortamın bir noktasındaki statik basınç ile karşılaştırır. Şayet basınç farkı çok fazla ise ki bu durum birçok ızgara damperinin kapanmasıyla oluşur, kontrol damper kanatlarını basınç farkını en aza indirmek için kapalı konuma doğru hareket ettirir. Bu işlem hafif yüklerde besleme fanının harcadığı enerjiyi azaltır, böylelikle işletme maliyeti azalır.

72 İç mekanlarda pozitif basıncın sağlanması 72

73 ÇOK BÖLGELİ (ZONLU) KONTROL 73 Binanın farklı kısımlarındaki değişen ısı yüklerinin dengelenmesine yardımcı olmak için sistem tek bölgeli kontrolden çok bölgeli kontrole dönüştürülebilir. Çok bölgeli sistemler genellikle çift kanallı olup kanalın birisi sıcak, diğeri ise soğuk hava kanalıdır. Her bağımsız bölgede konulan bir karışım kutusu ile istenen şartlarda farklı ortam havası elde edilebilir. Bu işlem bir oransal termostatla kontrol edilen damperler yardımıyla yapılabilir. Şekil tipik çok bölgeli sistem için kısmi kontrol planını göstermektedir. Görüldüğü gibi sıcak kanal kontrolü giriş sinyalini dış hava (DH) hissedicisi ve sıcak kanal hissedicisinden alır, kontrol ayarı aşağıya veya yukarıya doğru ayarlanabilir. Çizimde gösterilmese de sıcak kanal kontrolü yük seçiciden gelen önemli sinyali soğuk ortamlardaki ısıtma ihtiyacını sıcak kanal kontrolünü tekrar ayarlayarak düzenler ve sıcak bölgelerdeki soğutma ihtiyacını ise soğuk kanal kontrolünü değiştirerek karşılar.

74 Çift kanal yardımıyla bağımsız bölüm (zon) kontrolü 74

75 Karmaşık bir klima santralinin kontrol devresi 75

76 YAZ / KIŞ ORTAK ÇALIŞMA numaralı sıcaklık kontrol paneli 4 numaralı sıcaklık duyan elemanından aldığı uyarılara göre 1 veya 2 numaralı damper motorlarını konumlandırarak karışım havası sıcaklığını istenilen değerde tutmaya çalışır. Ön ısıtıcının çıkışındaki hava sıcaklığı donma noktasına düşmesi halinde 5 numaralı donma termostatı vantilatörü durdurarak dış hava ve egzost havası damperlerini kapatarak dönüş havası damperini açık hale getirir. 18 numaralı nem kontrol paneli 14 numaralı nem duyar elemanından aldığı uyarılara göre nemlendiricinin 7 numaralı motorun vanasını konumlandırarak mahal nem oranını istenilen değerde tutmaya çalışır. Dış hava damperi panel üzerindeki potansiyometrenin belirlediği değerden fazla kapamaz.

77 KIŞ ÇALIŞMASI: 17 numaralı sıcaklık kontrol paneli 8 sıcaklık duyar elemanından aldığı uyarımlara göre ön ısıtıcının 6 numaralı motorlu vanasını konumlandırarak mahal sıcaklığını istenilen değerde tutmaya çalışır. 20 numaralı sıcaklık kontrol paneli 12 numaralı sıcaklık duyar elemanından aldığı verilere göre son ısıtıcının 10 numaralı motorlu vanasını konumlandırarak mahal sıcaklığını istenilen değerde tutmaya çalışır. Üfleme havası sıcaklığı belirlenen değerin altına düşmesi halinde 20 numaralı kontrol sıcaklık paneli 11 numaralı duyar elemandan aldığı uyarımlara göre son ısıtıcının 10 numaralı motorlu vanası açma yönünde konumlandırır. Bu işlem mahal sıcaklığına bağlı değildir. 77

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU VAV SİSTEMLERİ 1970 lerde ortaya çıkan enerji krizi VAV sistemlerinin önemini artırmıştır 1970 ten beri sistemler gelişmesini sürdürmektedir. Ofis binalarında, alışveriş merkezlerinde, laboratuvarlar v.b...gibi

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Havalandırma sistemleri binadaki ısıtmavesoğuma ihtiyacını, bina kullanıcılarının ihtiyacını göz önünde bulundurarak sağlayan sistemlerdir. Bir anlamda ısıtma, soğutma ve nemlendirme

Detaylı

BÖLÜM-5 İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA KONTROLLERİ

BÖLÜM-5 İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA KONTROLLERİ BÖLÜM-5 İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA KONTROLLERİ HAZIRLAYANLAR Hüseyin BULGURCU, Necati KOÇYİĞİT, Engin AKYÜZ 5.1 İKLİMLENDİRME KONTROLLERİNİN TEMELLERİ Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) kontrollerinin

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

KNX PROJELERİNDE FANCOIL ENTEGRASYONU

KNX PROJELERİNDE FANCOIL ENTEGRASYONU KNX PROJELERİNDE FANCOIL ENTEGRASYONU Metin UÇAR ABB Elektrik Sanayi A.Ş. metin.ucar@tr.abb.com ÖZET Günümüzde yaygın olarak kullanılan; yeni yapılan her türlü bina tipinde marka bağımsız olarak çalışabilen

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI 1 1. Ev tipi soğutma 2. Ticari tip soğutma 3. Endüstriyel soğutma 2 1. Bireysel iklimlendirme (Split, paket, vb.) 2. Ticari

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

Sabit Debili %100 Taze Havalı Primer Havalandırma Santralı Kontrol Sistemi

Sabit Debili %100 Taze Havalı Primer Havalandırma Santralı Kontrol Sistemi Sabit Debili %100 Taze Havalı Primer Havalandırma Santralı Kontrol Sistemi Sistem; ısıtıcı serpantin, taze hava ve egzoz havası damperleri ile aspiratör ve vantilatörden oluşmaktadır. Sistem %100 Taze

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ OTOMATİK KONTROL III. Bölüm MEKANİK TESİSATLARDA OTOMASYON Kullanım Sıcak Su Tesisatı (Boyler) Boyler düzeneği Güneş enerji destekli boyler düzeneği Boyler düzeneği

Detaylı

Dönüş Havası Kontrölü Uygulamaları

Dönüş Havası Kontrölü Uygulamaları L-ION İçindekiler Giriş...1 Dönüş (Mahal) Havasından Kontrol Senaryosu...2 Analog Giriş Parametreleri...3 Dijital Giriş Parametreleri...4 Analog Oransal ve Yüzer Çıkış Parametreleri...4 Kontrol Tanımı

Detaylı

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİSİ VARIABLE REFRIGERANT FLOW Sistemin Temel Elemanları 1. İÇ ÜNİTELER

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı Egzoz hava filtresi Karşıt akışlı

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Her geçen gün enerji verimliliğinin öneminin arttığı çağımızda,

Detaylı

Üfleme Havası Kontrolü Uygulamaları

Üfleme Havası Kontrolü Uygulamaları L-ION İçindekiler Giriş...1 Üfleme Havasından Kontrol Senaryosu...2 Analog Giriş Parametreleri...3 Dijital Giriş Parametreleri...4 Analog Oransal ve Yüzer Çıkış Parametreleri...4 Kontrol Tanımı Parametreleri...5

Detaylı

KLİMA SİSTEMLERİ. Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler;

KLİMA SİSTEMLERİ. Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler; KLİMA SİSTEMLERİ Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler; Tam havalı, tam sulu, havalı sulu olarak 3 e ayrılır. Tam sulu sistemler, iki ve dört borulu

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ MC - HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU CİHAZ SOĞUTMA KAPASİTESİ NET LİSTE MODELİ KCAL/H KW FİYAT ( ) FİYATI ( ) MC 251 47.400 55,2 12.250 15.250 MC 301 56.200

Detaylı

Fan Coil. Genel Özellikler. Kolay takılabilen opsiyonel sac ayakları. Kolay asılabilmesi için askı şablonu

Fan Coil. Genel Özellikler. Kolay takılabilen opsiyonel sac ayakları. Kolay asılabilmesi için askı şablonu Fan Coil Fan Coil KD Systemair HSK Fan Coil cihazları üstün performansları ile konutlar, oteller, restaurantlar, mağazalar, ofisler vb. yapıların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyaçlarını ekonomik

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları İçindekiler Teknogen Teknopool... 3 Bileşenler... 4 Otomasyon... 6 Projelendirme... 9 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen üreticilerinden olan TEKNOGEN,

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS HNS GENEL BİLGİLER HNS tipi paket üniteler kapalı yüzme havuzlarında satıh buharlaşmasından meydana gelen aşırı nemi gidermek ve havuz mahallinde yıl boyunca optimum konforu temin etmek üzere tasarlanmış

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1-Kullanım amacına göre Konfor klima Endüstriyel klima Hijyenik klima 2- Büyüklüğüne göre Bireysel klima Merkezi Klima 3- Fan Basıncına Göre: Yüksek basınçlı

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089/1 göre % 40 - % 64 değerleri arasında olması gerekmektedir. Nem oranının % 64 değerinin üzerine çıkması ortamda mikrop, bakteri

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. 1 DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com

Detaylı

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV Serisi risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV SERİSİ ENERJİ GERİ KAZANIMLI HAVALANDIRMA ÜNİTELERİ yaşam mahallerinin taze hava

Detaylı

TEK ÜRÜN İLE HER UYGULAMAYA ÇÖZÜM ECL Kontrol Panel Serisi ile İşin Sırrı Kartlarda...

TEK ÜRÜN İLE HER UYGULAMAYA ÇÖZÜM ECL Kontrol Panel Serisi ile İşin Sırrı Kartlarda... KAZAN OTOMASYONU 11 TEK ÜRÜN İLE HER UYGULAMAYA ÇÖZÜM ECL Kontrol Panel Serisi ile İşin Sırrı Kartlarda... ECL serisi paneller ısıtma ve kullanım sıcak suyu için yüksek konfor seviyesi ve optimum enerji

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI Klima santralleri, kullanım alanları olarak oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Bu alanlardan bazıları oteller,hastaneler,alışveriş merkezleri, büyük spor salonları, iş merkezleri

Detaylı

2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 (HAZIRLAYAN : OKAN ÖNAL)

2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 (HAZIRLAYAN : OKAN ÖNAL) 2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 () CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV 4000 AHRV 5000 HAVA DEBİSİ (M3/H) 500 750 1000 1500 2000 2500

Detaylı

Fan Coil Cihazları Otel, tatil köyü, hastane, okul ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Apartman ve siteler gibi toplu konut projeleri,

Fan Coil Cihazları Otel, tatil köyü, hastane, okul ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Apartman ve siteler gibi toplu konut projeleri, Otel, tatil köyü, hastane, okul ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Apartman ve siteler gibi toplu konut projeleri, Daire, villa, yazlık, ofis ve mağaza gibi bireysel kullanımlar için Döşeme, kaset

Detaylı

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır.

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır. KOMPAKT DALDIRMA TİP SICAKLIK SENSÖRLERİ Isıtma, soğutma veya havalandırma sistemlerinde sıcaklık ölçümü için tasarlanmıştır. Kovanla beraber akışkan sıvılarda sıcaklık ölçümü için de kullanılabilir. TF25-126700

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak isimlendirilmektir. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

1.1. FARK BASINÇLI BAĞLANTILAR (ENJEKSİYON DEVRESİ) İÇİN HİDRONİK DEVRELER

1.1. FARK BASINÇLI BAĞLANTILAR (ENJEKSİYON DEVRESİ) İÇİN HİDRONİK DEVRELER 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

HVAC SĐSTEMLERĐNDE KONTROL YÖNTEMLERĐ ve ENERJĐ TASARRUFU

HVAC SĐSTEMLERĐNDE KONTROL YÖNTEMLERĐ ve ENERJĐ TASARRUFU HVAC SĐSTEMLERĐNDE KONTROL YÖNTEMLERĐ ve ENERJĐ TASARRUFU A. Kemal YAKUT-Murat KORU-Arzu ŞENCAN ÖZET Binalarda ve fabrikalarda kurulacak olan HVAC sistemlerinin amacı, insanların bulundukları ortamları

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R Ü R Ü N L E R İ N D E T A Y L A R I TİCARİ TİP FAN COIL ÜNİTELERİ İ Ç İ N D E K İ L E R 1- ÜRÜN LİSTESİ 2- FAN COIL UNİTELER - K-Tipi 4-Yönlü Fan Coil Ünite (tahliye pompası içinde) 1 ALDAĞ FP ve MK SERİSİ

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI FANCOIL TİPİ SOĞUTMA ISITMA **0 **1 **2 **4 AE 100 1960 6730 275 275 253 253 AE 200 2690 7965 297 297 270 270 AE 300 3275 9685 308 308 281

Detaylı

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI FANCOIL TİPİ SOĞUTMA ISITMA **0 **1 **2 **4 AE 100 1960 6730 275 275 253 253 AE 200 2690 7965 297 297 270 270 AE 300 3275 9685 308 308 281

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ (HAZIRLAYAN : S.DAĞOĞLU) AHRV - ISI GERİ KAZANIM CİHAZI FİYAT LİSTESİ ( ) CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV

Detaylı

SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ

SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ Mak. Yük. Müh. Bülent ALT AN Sabancı Center'ın klima sistemi için gerekli soğuk su 4 adet "chiller" vasıtasıyla üretilmektedir. Bunların 2 adedi turbo ehiller olup, diğer

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Nedir? Normalde Isı; diğer tüm enerji çeşitlerinde de olduğu gibi yüksek yoğunluklu kısımdan düşük yoğunluklu kısma doğru ilerleme

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar...

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... ç a t ı t i p i k l i m a c i h a z l a r ı bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Akdeniz, iklimi, denizi ve insanıyla sıcak bir bölgedir.

Detaylı

ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri

ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri Sadece ısıtma ve sadece soğutma ayarı ON/OFF Kontrol Pil DC 3 V (2 1,5V AA Alkaline pil) Alıcı AC 250 V-10A (SPDT) Kullanım ABR 320 SET oda termostatları

Detaylı

Kaset Tip [DÖRT YÖNE ÜFLEMELİ ] Fancoil

Kaset Tip [DÖRT YÖNE ÜFLEMELİ ] Fancoil Fancoil Üniteleri Kaset Tip [DÖRT YÖNE ÜFLEMELİ ] Fancoil TFP - KM4 Asma tavan uygulamalarında kullanılmak için tasarlanmıştır. Bir emiş ızgarası ve 4 adet üfleme çıkışı vardır. Üfleme ağzındaki flapler

Detaylı

YÜZME HAVUZU KLİMA VE NEM ALMA SANTRALLERİ THNS GENEL BİLGİLER

YÜZME HAVUZU KLİMA VE NEM ALMA SANTRALLERİ THNS GENEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER tipi paket üniteler kapalı yüzme havuzlarında satıh buharlaşmasından meydana gelen aşırı nemi gidermek ve havuz mahallinde yıl boyunca optimum konforu temin etmek üzere tasarlanmış özel

Detaylı

EDH Paket Tipi Nem Alma Cihazı

EDH Paket Tipi Nem Alma Cihazı Paket Tipi Nem Alma Cihazı ENEKO İçindekiler Paket Tipi Nem Alma Cihazı - Cihaz Bileşenleri - Cihaz Modları - Teknik Özellikler - Cihaz Ölçüleri - Kontrol Sistemi 3 5 6 7 8 Paket Tipi Nem Alma Cihazı Kapalı

Detaylı

Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak

Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde yapılandırılabilir ve birleştirilebilir.

Detaylı

KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ :52

KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ :52 KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. 2.05.2014 16:52 KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Kanal Tip pisıtıcılar Kanal tipi ısıtıcılar yuvarlak ve dikdörtgen kesitlerde özel ölçülerde

Detaylı

ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR

ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR GPH Serisi Roof Top Paket Klima Cihazları modern binaların özel gereksinimlerini karşılamak amacıyla dizayn edilmiştir. GPH serisi ozon tabakasına zarar vermeyen R407C

Detaylı

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Hem enerji ekonomisinin sağlanması, hem de iç hava kalitesinin arttırılabilmesi için ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları yüksek verimli ve yıllarca sorunsuz çalışabilecek

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ (HAZIRLAYAN : S.DAĞOĞLU) AHRV - ISI GERİ KAZANIM CİHAZI FİYAT LİSTESİ CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV 4000

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Free Joint DC Inverter Viessmann İle tek dış üniteye 5 adede kadar iç ünite kombinasyonu yapabilir, değişken debili soğutucu akışkan teknolojisi ile bireysel iklimlendirmenin

Detaylı

HVAC SİSTEMLERİNDE KONTROL YÖNTEMLERİ VE ENERJİ TASARRUFU

HVAC SİSTEMLERİNDE KONTROL YÖNTEMLERİ VE ENERJİ TASARRUFU 567 HVAC SİSTEMLERİNDE KONTROL YÖNTEMLERİ VE ENERJİ TASARRUFU A. Kemal YAKUT Murat KORU Arzu ŞENCAN ÖZET Binalarda ve fabrikalarda kurulacak olan HVAC sistemlerinin amacı, insanların bulundukları ortamları

Detaylı

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AIRPLUS AP-FC-GDT merkezi sistemlerin kurulu olduğu yapılarda bireysel kullanımlı mahallerin iklimlendirme

Detaylı

ACSR. Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Rotorlu)

ACSR. Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Rotorlu) ACSR Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Rotorlu) ACSR 1000, 2000, 000, 4000 Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Rotorlu) İçindekiler ACSR Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Rotorlu) - Cihaz

Detaylı

AQ2000 DIŞ HAVA KOMPANZASYON PANELİ

AQ2000 DIŞ HAVA KOMPANZASYON PANELİ Honeywell AQ00 DIŞ HAVA KOMPANZASYON PANELİ ÖZELLİKLER ÜRÜN SPESİFİKASYONU Kolay kullanımı sağlayan dijital kontrol teknolojisi. Isıtma sistemlerinde dış hava kompanzasyonu. Çeşitli sistem uygulamaları.

Detaylı

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek verimli araçlardır. Bu üniteler hem konutlarda hem de ticari

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

Birebir Ticari Tip Klimalar

Birebir Ticari Tip Klimalar Birebir Ticari Tip Klimalar 1 BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR Birebir Kaset Tipi Klimalar 2 3 Birebir Kaset Tipi Klimalar Birebir Kaset Tipi Klimalar Teknoloji Estetik dizayn Düşük ses seviyesi Hava üfleme

Detaylı

AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ OPSİYONEL AKSESUARLAR

AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ OPSİYONEL AKSESUARLAR AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ CİHAZ TİPİ AFC 10 AFC 20 AFC 30 AFC 40 AFC 50 AFC 55 AFC 60 TOPLAM SOĞUTMA KAPASİTESİ (KW) 4,25 6,75 8,75 11,06 13,20 18,00 24,40 DUYULUR SOĞUTMA KAPASİTESİ

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları İçindekiler Teknogen Teknopool... 3 Bileşenler... 4 Otomasyon... 6 Projelendirme... 9 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen üreticilerinden olan TEKNOGEN,

Detaylı

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 200 FWB Orta Statik Basınçlı Fancoil FWB04AAT FWEC1A FWEC2A FWEC3A Tüm boyutlarda ünite yüksekliği yalnızca 240 mm dir 3, 4 veya 6 sıralı

Detaylı

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com

Detaylı

FOUR HPGK. Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı. is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S

FOUR HPGK. Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı. is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S FOUR HPGK Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S Yurtiçi ve yurtdısında mekânlar, Dogu Iklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında Izmir de havalandırma

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENEL ÜRÜN KATALOĞU ... HAKKIMIZDA MBS Klima Isıtma Soğutma Havalandırma Ekipmanları 2008 yılında Dudullu / Ümraniye İstanbul da Faaliyete

Detaylı

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA 1ph/50Hz:10kW 3ph/50Hz:20kW 3ph/50Hz:43kW 1. Kapasite: Monofaze 10kW; trifaze 20/43kW. 2. Yüksek Verim; COP= 4 ( Dış Ortam Sıcaklığı: 20/15⁰C,

Detaylı

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı)

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) EVH 325/66//15//25//35//6 Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) İçindekiler EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum

Detaylı

J.1.SPLİT KLİMANIN ANA PARÇALARI VE GÖREVLERİ

J.1.SPLİT KLİMANIN ANA PARÇALARI VE GÖREVLERİ J.KLİMALAR Günümüzde pek çok insanın yaşamının önemli bir bölümü kapalı mekanlarda geçmektedir. Bu mekanlar gerek hacim, gerekse barındırdıkları insan sayısı olarak büyük boyutlara ulaşmışlardır. Fuar,

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları 1 İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Teknopool... 1 Otomasyon... 2 Projelendirme... 3 Bileşenler... 4 BY ISITMA SOĞUTMA KLİMA HAVALANDIRMA SAN TİC. A.Ş. tescilli

Detaylı

Birebir Ticari Tip Klimalar

Birebir Ticari Tip Klimalar Birebir Ticari Tip Klimalar 1 BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR Birebir Kaset Tipi Klimalar 2 3 Birebir Kaset Tipi Klimalar Birebir Kaset Tipi Klimalar Teknoloji Estetik dizayn Düşük ses seviyesi Hava üfleme

Detaylı

Isı Pompaları. WPS 140 C Toprak Kaynaklı Isı Pompası. Çalışma Prensibi

Isı Pompaları. WPS 140 C Toprak Kaynaklı Isı Pompası. Çalışma Prensibi Isı Pompaları Isı pompaları, düşük sıcaklıktaki bir ısı kaynağından, daha yüksek sıcaklıktaki bir ısı kaynağına ısı geçişinin gerçekleştirildiği termodinamik sistemlerdir. Isı pompaları, tek bir cihaz

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS Havuz Nem Alma Santralleri kapalı havuz mahalleri ve nem alma ihtiyacının olduğu özel yerlerde rutubetin alınması için özel olarak tasarlanmıştır. Kapalı yüzme havuzlarında

Detaylı

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR?

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? İhtiyaca ve amaca göre bulunduğu ortamı konfor şartlarına getiren veya konfor şartlarında tutan cihazlara klima denir. Klima cihazları genel olarak, her hangi bir

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

Fan Coil Kontrol Vanaları

Fan Coil Kontrol Vanaları Fan Coil Kontrol Vanaları Fan Coil Kontrol Vanaları PN20 Küresel Kontrol Vanaları Min. 4 C - Max 95 C (Glikol

Detaylı