Ders: İşletim Sistemleri Konu: Anroid Uygulama ve Geliştirme Öğretmen: Alper ŞİMŞEK Hazırlayan: Burak KULLUKÇU Semih KEÇECİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ders: İşletim Sistemleri Konu: Anroid Uygulama ve Geliştirme Öğretmen: Alper ŞİMŞEK Hazırlayan: Burak KULLUKÇU-280930 Semih KEÇECİ-291277"

Transkript

1 Ders: İşletim Sistemleri Konu: Anroid Uygulama ve Geliştirme Öğretmen: Alper ŞİMŞEK Hazırlayan: Burak KULLUKÇU Semih KEÇECİ

2 Android Uygulama ve Geliştirme Android İçin Uygulama Geliştirme Ortamı Kurulumu Kurulumun 2 yolu vardır. Bunlar; İndirilip kurulması gereken Programlar; Java Development Kit(JDK) Android SDK Eclipse SDK Hazır Kurulumu indirme Java Development Kit(JDK) Java Development ı aşağıdaki linkten indirin. ndex.html Karşımıza gelen ekrandan Java Platform (JDK) 7 seçin Sözleşmeyi kabul edip işletim sisteminize göre indirmelisiniz.

3 Android SDK seçimi Android SDK için seçilebilecek; İşletim Sistemleri Windows XP (32-bit), Vista (32 - veya 64-bit) veya Windows 7 (32 - veya 64-bit) Mac OS X veya üstü (x86 yalnızca) Linux (Ubuntu Linux, Lucid Lynx üzerinde test) GNU C Kütüphanesi (glibc) 2.7 veya üstü gereklidir. Ubuntu Linux, sürüm 8.04 veya üstü gereklidir. Açık 64-bit dağıtımları 32-bit uygulamaları çalıştırabilen olmalıdır. Android SDK yı aşağıdaki linkten indiriniz. Karşımıza gelen ekrandan Windows için kırmızı çerçeveli alandakileri indireceğiz.

4 Eclipse SDK seçimi Eclipse SDK yı aşağıdaki linkten indirelim. Karşımıza gelen ekrandan Eclipse Classic i indirin

5 Kurulum Gerekli programları indirdikten sonra öncelikle JDK'yı bilgisayarımıza kuralım. JDK kurulumu tamamlandıktan sonra Eclipse'i zipten çıkaralım ve eclipse.exe'yi çalıştıralım. İsteğe bağlı olarak Android SDK'yı bu aşamada kurabilirsiniz ya da ileriki adımlara bırakabilirsiniz. İlk çalıştırmada eclipse sizlere oluşturacağınız projeleri nereye kaydetmek istediğinizi soracaktır. Workspace için kayıt yeri belirledikten sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir. Bundan sonraki adımlar Android'i eclipse'e entegre etmek üzerine. Adım adım bu işlemlere göz atalım isterseniz. Android i Eclipse entegre etme Yeni Yazılım Yükleme (1/2) Eclipse'i çalıştırdıktan sonra Help>Install New Software seçeneğine tıklıyoruz.

6 Yeni Yazılım Yükleme (2/2) Açılan pencerede Add butonuda tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencerede yazılıma bir isim veriyor ve adres kutusuna "AndroidPluginhttps://dlssl.google.com/android/eclipse/" bağlantısını giriyoruz ve Ok butonuna tıklıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Work with kısmında girdiğimiz değerleri aşağıdaki gibi görebileceksiniz. Girmiş olduğumuz adresten yazılım paketleri getirilecektir. Bunun için bilgisayarın internete bağlı olması gerekir. Paketlerin geldikten sonra hepsini seçiyor ve Next butonuna tıklıyoruz. Daha sonra açılan bir pencerede paketlerin yükleme durumunu göreceksiniz. Yükleme tamamlandıktan sonra diğer adıma geçebiliriz. Ama eğer Android SDK'yı kurmamış iseniz diğer adıma geçmeden önce kurmalısınız.

7 Android SDK dizin ayarları Eclipse SDK üzerinde Window>Preferences seçeneğine tıklıyoruz ve açılan pencerede sol menüden Android sekmesine geliyoruz. Daha sonra kurmuş olduğumuz Android SDK'nın bilgisayarımız üzerindeki yerini gösteriyoruz ve OK butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz. Android SDK ve AVD Manager Ayarları Tüm bunları tamamladıktan sonra Window >Android SDK and AVD Manager seçeneğine tıklıyoruz. Açtığımızda birkaç defa pop-up pencerelerde bazı işlemler gerçekleşecektir. Biraz beklemenizi öneririm. İşlemler gerçekleştikten sonra Android ile ilgili paket yükleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Her türden uygulamaya bir göz atıcam diyorsanız eğer, tüm paketleri yüklemenizi öneririm. Biraz zaman alacaktır; ama tüm paketleri yüklemek sizleri birçok uyumsuzluk ve paket eksikliği sorunundan kurtaracaktır.

8 Sanal Cihaz Oluşturmak Yapmış olduğumuz uygulamaları çalıştırmak için bir sanal cihaz oluşturmamız gerekecektir.(gerçek bir cihaz üzerinden de uygulama çalıştırılabilmektedir. Debug vb.) Sanal cihazımız Android SDK and AVD Manager penceresinde Virtual Devices sekmesinden yapılandırabiliyoruz. Aşağıdaki gibi bir yapılandırma sizlere yardımcı olacaktır. Yapılandırma işlemi gerçekleştikten sonra console sekmesinde oluşturulan sanal cihazla ait bilgileri görebilirsiniz. Android uygulaması geliştirmek için gereken tüm temel imkanlara sahibiz demektir. Hazır Kurulum indirme Aşağıdaki linkten hazır kurulumu indirin. Karşımıza gelen ekrandan SDK İndirdikten sonra winrar içinden çıkarıyoruz. Bu uygulamanın çalışması için Java JDK yı da kurmamız gerekiyor. Uygulamamızı geliştirmek için eclipse dosyasından eclipse.exe yi çalıştırıyoruz.

9 Uygulamaya Giriş eclipse.exe çalıştırdıktan sonra File-New-Android Application Project seçin ve karşınıza bu ekran gelecek burada uygulama ismi ve proje isimleri var siz bundan uygulama ismini yazıp Next e basınız. Next e basıp kurmaya devam edelim.

10 Next e basıp devam ediyoruz. Burada uygulamanızın şeklini belirleriz. Seçtikten sonra Next e basınız.

11 Finish e basıp uygulamamızın ara yüzüne geçebiliriz. Arayüz Kullanıcı arayüzü

12 Uygulama Çalıştırma Kırmızı çerçeveli alanındaki butona basarak aşağıdaki ekranda görülen uygulamaya çalıştırabilirsiniz. Ekranda Hello World yazar. Uygulamayı ilk kez çalıştırdığımızda bize yeni bir Android sanal makine eklememizi sorar burada Yes e basalım Karşımıza bu ekran gelince Android Device Chooser ekranını kapatalım.

13 Android Virtual Devices teki ekrandan New e tıklayalım karşıma gelen ekranda(avd) deki AVD name sanal makinamızın adı Device telefonumuz için ekran boyutu (240x320)vs. Target ise telefonda çalıştırılacak android sürümü ilk üstteki üçünü doldurduktan sonra OK basarak sanal makinamızı oluşturmamızı sağlarız.

14 Sanal makinamızı oluşturduktan sonra Start a basıp gelen ekrandan Launch basıp uygulamamızı çalıştıralım. Aşağıda görülen bizim sanal makinamızdır. Device i biz telefona göre seçtiğimizden dolayı ekran cep telefonu şeklindedir.

15 Hazır Android uygulamasını açmak Burada yapmamız gereken; Android programında File-New-Other ı seçmek. Wizards: kısmına ex yazalım gelen ekrandan Android Project.. seçip Next e basalım.

16 Root Directory: alanına Browse düğmesinden klasörünüzün yolunu belirtince Projects: kısmında dosyanız gözükecektir. Buradan Finish e basıp tamamlayınız. Projeniz ana menünün sol kısmındaki Package Explorer altında gözükecektir. Uygulamanızı telefon/tablet te çalıştırma Oluşturmuş olduğunuz Android uygulamasının kaydettiği yere girin oradan bin dosyasına girin. Android uygulamanızın ismini.apk uzantılı şekilde göreceksiniz. O dosyayı telefonunuza veya tabletinize atarak uygulamayı yükledikten sonra çalıştırabilirsiniz.

17 ADOBE FLASH PROFESSIONAL CS6 AIR FOR ANDROİD İlk açılışta karşımıza çıkan başlangıç penceresinde Yeni oluştur altında bulunan AIR for Android seçilerek android uygulaması geliştirebileceğimiz, bilinen flash tasarım ekranı açılır. Tasarım ekranında boyutları android telefonlara uygun şekilde bir çalışma alanı oluşturulur. Bu alanın boyutları değiştirilebilir. Bu alanda uygulamamızı bilgisayara için veya bir site için hazırladığımız swf dosyaları gibi tasarım yapılır.

18 Tasarımınızı oluşturduktan sonra Dosya > AIR 3.2 for Android Ayarları tıklayarak oluşturacağımız uygulamanın ayarlarına girilir.

19 Genel ayarları AIR for Android Uygulama ve Yükleyici Ayarları iletişim kutusunun Genel sekmesi şu seçenekleri içerir: Çıktı dosyası : Yayınla komutunu kullanırken oluşturulacak AIR dosyasının adı ve konumu. Çıktı dosya adı uzantısı APK'dir. Uygulama Adı : Uygulama dosya adını ve uygulama klasörünü oluşturmak için AIR uygulama yükleyicisi tarafından kullanılan ad. Bu ad yalnızca dosya adları veya klasör adları için geçerli olan karakterleri içermelidir. Varsayılan olarak, SWF dosyasının adıdır. Uygulama Kimliği : Uygulamanızı benzersiz bir kimlikle tanımlar. İsterseniz benzersiz kimliği değiştirebilirsiniz. Kimlikte boşluk veya özel karakterler kullanmayın. Geçerli karakterler yalnızca 0-9, a-z, A-Z ve. (nokta) olup 1 ila 212 karakter uzunluğunda olabilir. Varsayılan olarak com.adobe.example.applicationname şeklindedir.

20 Sürüm : İsteğe bağlı. Uygulamanız için bir sürüm numarası belirtir. Varsayılan olarak 1.0'dır. Sürüm etiketi : İsteğe bağlı. Sürümü tanımlayan bir dize. En Boy Oranı : Uygulama için Dikey, Yatay veya Otomatik yönlendirme seçmenize izin verir. Otomatik yönlendirmeyle birlikte Otomatik seçildiğinde, uygulama cihazda o anki yönlendirmesine bağlı olarak başlatılır. Tam Ekran Uygulamayı tam ekran modunda çalışacak şekilde ayarlar. Bu seçeneğin seçimi varsayılan olarak kaldırılmıştır. Otomatik yönlendirme : Aygıtın geçerli yönlendirmesine göre, uygulamanın dikey moddan yatay moda geçmesini sağlar. Bu seçeneğin seçimi varsayılan olarak kaldırılmıştır. Görüntü oluşturma modu : AIR çalışma zamanının, grafik içeriği oluşturmak için kullanacağı yöntemi belirtmenize olanak sağlar. Seçenekler şunları içerir: Otomatik - Ana aygıtta kullanılabilir olan en hızlı görüntü oluşturma yöntemini otomatik olarak algılar ve kullanır. CPU - CPU'yu kullanır. GPU - GPU'yu kullanır. Kullanılabilir GPU yoksa, CPU kullanılır. Doğrudan - Stage3D'yi kullanarak oluşturur. Bu, kullanılabilir en hızlı görüntü oluşturma yöntemidir. Dahil Edilen Dosyalar : Uygulama paketinize hangi ek dosya ve klasörlerin dahil edildiğini belirtir. Dosya eklemek için Artı (+) düğmesini ve klasör eklemek için klasör düğmesini tıklatın. Listenizden bir dosya veya klasörü silmek için, dosyayı ya da klasörü seçin ve Eksi (-) düğmesini tıklatın. Varsayılan olarak, uygulama tanımlama dosyası ve ana SWF dosyası otomatik olarak paket listesine eklenir. Adobe AIR FLA dosyasını henüz yayınlamamış olsanız da, paket listesi bu dosyaları gösterir. Paket listesi, bu dosyaları ve klasörleri düz bir yapıda görüntüler. Klasördeki dosyalar listelenmez ve dosyaların tam yolları gösterilir, ancak gerektiğinde kırpılır. ActionScript kütüphane yoluna herhangi bir AIR yerel uzantı dosyası eklediyseniz, bu dosyalar da bu listede görünür.

21 Simge dosyaları listeye dahil edilmez. Flash uygulaması dosyaları paketlediğinde, simge dosyalarını, SWF dosyasının konumuyla göreceli olan geçici bir klasöre kopyalar. Flash, paketleme tamamlandıktan sonra klasörü siler. Dağıtım ayarları Sertifika oluşturma : Oluştur düğmesine tıklatılarak bu pencere açılır. Yaptığımız uygulamaları Google Android Market gibi sitelerde yayınlamak için uygulamamızın bir sertifikaya ihtiyacı vardır. Bu uygulamamızın için oluşturduğunuz bir kimliktir. Dijital sertifika oluşturma ile ilgili bilgiler için Android uygulamalarının sertifikalarının en az 25 yıl olarak ayarlanmış geçerlilik süresine sahip olması gerektiğini unutmayın.

22 Şifre : Seçilmiş dijital sertifikaya yönelik şifre. Dağıtım türü : Oluşturulacak paket türünü belirtir. Aygıt Sürümü ayarı, pazar alanına veya web sitesi gibi başka bir dağıtım aracına yönelik paketler oluşturmanıza olanak sağlar. Benzetici Sürümü ayarı, Mobil Aygıt Benzeticisin de hata ayıklamaya yönelik paketler oluşturmanıza olanak sağlar. Hata Ayıklama ayarı aygıtta hata ayıklamanıza izin verir. Buna Flash uygulamasında kesme noktaları ayarlama ve Android aygıtında çalışan uygulamada uzaktan hata ayıklama da dahildir. Ayrıca, hata ayıklama oturumları için kullanılacak olan ağ arabirimini ve IP adresini de belirleyebilirsiniz. AIR çalışma zamanı : Uygulamanın, AIR çalışma zamanı yüklü olmayan aygıtlarda nasıl davranması gerektiğini belirtir. AIR çalışma zamanını uygulama ile göm, çalışma zamanını uygulama yükleyici paketine ekler, böylece ek bir indirme gerekmez. Bu, uygulama paketinizin boyutunu önemli ölçüde artırır. AIR çalışma zamanını şu konumdan al..., yükleyicinin çalışma zamanını yükleme sırasında belirtilen konumdan indirmesine neden olur. Yayınladıktan sonra : Uygulamanın o anda bağlı olan bir Android cihazına yüklenip yüklenmeyeceğini ve uygulamanın yüklemeden hemen sonra başlatılıp başlatılmayacağını belirtmenize izin verir.

23 Simgeler : AIR for Android Uygulama ve Yükleyici Ayarları iletişim kutusunun Simgeler sekmesi, AIR uygulaması için bir simge belirlemenize olanak tanır. Uygulamayı yükleyip AIR for Android çalışma zamanında çalıştırmanızın ardından simge gösterilir. Simgenin görüntüleneceği farklı görünümlere olanak sağlamak amacıyla simge için üç farklı boyut (72, 48 ve 36 piksel) belirtebilirsiniz. Android için seçtiğiniz simgelerin mutlaka bu boyutlara uyması gerekmez. Bir simge belirlemek için Simgeler sekmesinde bir simge boyutunu tıklatın ve sonra o boyut için kullanmak istediğiniz dosyaya gidin. Bu dosyalar PNG (Taşınabilir Ağ Grafiği) biçiminde olmalıdır. Belirli bir simge boyutu için görüntü sağlamazsanız, Adobe AIR uygulaması eksik simge görüntüsünü oluşturmak için sağlanan görüntülerden birini ölçekler.

24 İzinler İzinler sekmesi, uygulamanın cihazda hangi hizmetlere ve verilere erişimi olacağını belirtmenize izin verir. Bir izni uygulamak için onay kutusunu seçin. Bir iznin açıklamasını görmek için iznin adını tıklatın. Açıklama izin listesinin altında görüntülenir. İletişim kutusunu kullanmak yerine izinleri el ile yönetmek için Uygulama tanımlama dosyasında el ile izinleri yönetin ve ekleri belirtin öğesini seçin.

25 Diller Dil bölmesi, uygulamanızın uygulama deposunda veya pazar alanında ilişkilendirilmesini istediğiniz dilleri belirlemenize olanak sağlar. Bir dil belirleyerek, söz konusu dildeki Android işletim sistemi kullanıcılarına uygulamanızı indirme olanağı sağlarsınız. Bu dil ayarlarının, uygulamanızın kullanıcı arabirimini yerelleştirmek için başka herhangi bir işlem gerçekleştirmediğini unutmayın. Hiçbir dil seçilmediyse uygulama desteklenen tüm dillerle yayınlanır. Bu, her dili seçme gerekliliğinizi önler. Listelenen diller, Adobe AIR tarafından desteklenenlerdir. Android, daha fazla dil destekleyebilir.

26 YAYINLADIKTAN SONRASI Yayınlama sonrasında çıkartılan dosyalardan.apk uzantılı olan dosya android işletim sistemli bir cihaza atılarak çalıştırılabilir. Ancak cihazda Adobe AIR yazılımının yüklü olması gerekmektedir.

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu:

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu: Java JDK ve Eclipse Kurulumu Öncelikle java ile program geliştirmeye başlamak istiyorsanız iki şeye ihtiyacınız olacak; 1-Java JDK (Java Development Kit) : Java ile yazdığımız kodları derleyip çalıştırmak

Detaylı

1. Kurulum ve ilk kez çalıştırma

1. Kurulum ve ilk kez çalıştırma 1. Kurulum ve ilk kez çalıştırma SignArt Client Kur dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatın. Kurulum bitene kadar Đleri/Nextdüğmesine basarak tüm adımları takip edin. Kurulum tamamlandıktan sonra başlat

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro)

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Bu yazıda bir NovaSoft Dental yazılımının ana makinaya kurulumunu göreceğiz. Index 1.Adım : NovaSoft Dental Kurulum CD/DVD'sinin

Detaylı

ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması

ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması 1. OCI 700 servis aracını RVS serisi kontrol cihazı kullanıyorsanız sol taraftaki resimde görüldüğü gibi BSB soketine, LMS kazan kontrol

Detaylı

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bİ L 131 Hafta 2 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bunun için internet tarayıcınızı (örneğin Mozilla Firefox, Google Chrome veya Internet Explorer) açınız ve http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Zoru Kolay Yapmak İçin...

Zoru Kolay Yapmak İçin... Zoru Kolay Yapmak İçin... 3308 Mesleki Eğitim Okullarında Öğrenci Takip Programı KURULUM Programı http://www.cetasey.com/userfiles/file/setup.exe adresinden bilgisayarınıza indirip kurun. Daha sonra programın

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ. Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851

USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ. Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851 USB 2.0 DAN HDMI A VİDEO ADAPTÖRÜ Hızlı Kurulum Kılavuzu DA-70851 1. Sürücüyü Yükleme İkaz: Verilen sürücüyü bağlamadan adaptörü bilgisayarınıza BAĞLAMAYIN. Verilen CD yi disk sürücünüze yerleştirin ve

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server

Detaylı

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi Duyurular Nasıl Girilir? Duyuru girmek için ilk olarak İKÇ yönetim panelinden; 1-Kullanıcı adınızı

Detaylı

ProQuest E-Book Central (Elektronik Kitap Veri Tabanı) KULLANIM KILAVUZU. KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

ProQuest E-Book Central (Elektronik Kitap Veri Tabanı) KULLANIM KILAVUZU. KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ProQuest E-Book Central (Elektronik Kitap Veri Tabanı) KULLANIM KILAVUZU KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI Namık Kemal Üniversitesi olarak 2008 yılından itibaren düzenli olarak abonelik gerçekleştirmiş

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler 1. Kurulum Başlangıcı 2. Kurulum Yönergeleri 3. Uygulama Çalıştırma Yönergeleri 4. Uygulama Kaldırma 5. Notlar 6. Ek: Sürüm 1.5.2 7. Logoların değiştirilmesi 8.

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Java programlama dilinde görsel arayüz tasarımı yapabilir, Java programlama dilinde görsel bileşenler üzerinde olay tanımlayabilir. Android

Detaylı

C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları

C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları 1. Code::Blocks IDE 2. Eclipse IDE 3. Dev-C++ IDE 4. Code::Blocks EDU-Portable (CodeBlocks-EP) IDE ( IDE: Integrated Development Environment http://tr.wikipedia.org/wiki/t%c3%bcmle%c5%9fik_geli%c5%9ftirme_ortam%c4%b1

Detaylı

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan Lisans Sunucusu Kurulumu bahsedecektir. Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan V-Ray in bazı dağıtımlarında V-Ray License Server uygulamasını kuruludur. Yine de V- Ray

Detaylı

BlueStacks Kullanιcι kιlavuzu

BlueStacks Kullanιcι kιlavuzu BlueStacks Kullanιcι kιlavuzu Model No. VS14140 İçindekiler 1. Giriş...2 1.1 BlueStacks'e Genel Bakış...2 1.2 Hedef Kitle...2 2. BlueStacks'i Başlatın...2 2.1 BlueStacks'i Başlatma...2 2.2 Giriş Ekranı...3

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8.1 Windows Server 2012 R2 Windows 7 SP1 Windows

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu 2014 Genel Bilgiler 1. Sunumları İndirmeye Başlamadan Sunum programını ve sunumları indirmeden önce www.bilgiyoluyayincilik.com adresindeki

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma 1 / 15 GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma Geçmiş dönemden kalan faturalarınızı efinans Portal e yükleyerek efinans ın arşivleme hizmetinden 10 yıl boyunca faydalanabilirsiniz. efinans a

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

VitalSource Bookshelf Nedir? Bookshelf e Giriş Kayıt Kitap Ekleme. Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarda

VitalSource Bookshelf Nedir? Bookshelf e Giriş Kayıt Kitap Ekleme. Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarda VitalSource Bookshelf Nedir? VitalSource Bookshelf, VitalSource üzerinden temin edilen dijital kitapların kullanıldığı dijital bir platformdur. Bookshelf, kişiye özel dijital kütüphane oluşturarak, kullanıcıların

Detaylı

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu UBNT UniFi mfi Ububntu Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu İlknur Duran - Net Vizyon Bilgi İşlem A.Ş. Ubiquiti Networks (UBNT) UniFi ve mfi ürün ailesinin kurulumu, konfigurasyonu

Detaylı

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 Fiery Server ile ilişkili görevleri gerçekleştirmek için Fiery uygulamalarını

Detaylı

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FileZilla Portable programının web den indirilmesi : Google veya benzeri bir arama motoru kullanarak FileZilla FTP programının portatif sürümünü internetten

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

Harita güncelleme direktifleri

Harita güncelleme direktifleri Harita güncelleme direktifleri ilk olarak Türkiye haritasını güncellemeniz için http:// www.mlsnavigasyon.com.tr web sitesine üye olarak kaydolmanız gerekiyor. 1) Yeni üye kaydı ve Güncelleme A) Web sitesinden

Detaylı

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Bu dönemki Bil264L dersinde Xilinx firmasının üretmiş olduğu Spartan3E isimli FPGA geliştirme kiti üzerinde mantıksal devreler tasarlayacağız. Derste kullanacağımız

Detaylı

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Not: Yazılım ve Belgeler CD'si işletim sistemini desteklemiyorsa, Yazıcı Ekle Sihirbazı'nı kullanmanız gerekir. Yazıcı yazılımının

Detaylı

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI 1 Eclipse programının çalışır hale getirilebilmesi için JDK nın kurulumunun tamamlanmış olması gerekmektedir. Eclipse programı dosyasını indiremediyseniz dersin internet

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK 1.1 Programın Başlatılması 1.2 Yeni Proje Oluşturma 1.3 MCU Seçimi Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu 1.4 MCU Programlama Dil Seçimi 1.5 Proje İsmi

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 1 KURULUM VE SISTEM GEREKLILIKLERI...2 1.1 DONANIM VE YAZILIM GEREKLILIKLERI...2 1.2 KURULUM...3 1.3 LIFTDESIGNER 5 UYGULAMASINI İLK DEFA BAŞLATMA...6 1.4 DIGIPARA SUITE

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları. Yerel yazdırma nedir? Yazılımı CD'yi kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları. Yerel yazdırma nedir? Yazılımı CD'yi kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları Not: Yerel olarak bağlanmış bir yazıcı kurulurken, işletim sisteminin Yazılım ve Belgeler CD'siyle desteklenmediği

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu A. Cihazın Fiziksel Bağlantısı Kuruluma başlamadan önce bağlantıları aşağıdaki topolojide gösterildiği gibi yapınız. B. LED Işıkları Tanımlama Sabit: Modeme elektrik

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu

Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu Uzaktan Eğitim Programlarına Giriş Kılavuzu Bu kılavuzda, sizlere Uzaktan Eğitim Bölümüne Android işletim sistemi yüklü cihazlar kullanarak E-Nocta sistemine girişi anlatacağız. 1- İlk olarak cihazın Google

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcı yükleme. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcı yükleme. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 5 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8 Windows 7 SP1 Windows 7 Windows Server

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın Giriş Memeo Instant Backup, karmaşık dijital dünya için basit bir yedekleme çözümüdür. Memeo Instant Backup, C sürücünüzdeki değerli dosyalarınızı otomatik ve sürekli olarak yedekleyerek verilerinizi korur

Detaylı

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz.

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz. BFT2006_0.1.4 Programı Linux kullanıcıları için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006 yılı birim fiyat adlarını ve poz numaralarını EXCEL vb. herhangi bir elektronik tablolama programı kullanmadan veya sektörel

Detaylı

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Ürünle ilgili not Bu

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

TTR BİLİŞİM HİZMETLERİ MERKEZİ VERİ TABANI HİZMETİ (MTHS) KULLANIM KILAVUZU

TTR BİLİŞİM HİZMETLERİ MERKEZİ VERİ TABANI HİZMETİ (MTHS) KULLANIM KILAVUZU MERKEZİ VERİ TABANI HİZMETİ (MTHS) 1 İÇİNDEKİLER 1. Sunuş 3 2. Mths Sistemine Erişim.... 4 3. Mths Sistemi Anasayfa...... 5 4. Mths Sistemine Giriş....... 6 5. Mths Sistemi Genel.... 7 6. Firma Bilgileri

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır.

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır. 1.Eclipse http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/juno/s R2/eclipse-jee-juno-SR2-win32.zip&mirror_id=1163 linkinden indiriyoruz. 2.Eclipse açıldıktan sonra

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

Virtualaze Unify Kurulumu

Virtualaze Unify Kurulumu Kurulum öncesi dikkat edilecek hususlar Virtualaze Unify Kurulumu 1. Kurulumu yapmadan önce Windows güncelleştirmelerinin hepsini tamamlayınız. 2. İşletim sistemi domain de ise,domainden çıkarıp work gruba

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Campus Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013

Campus Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013 Campus Online Güncelleme: Haziran 24, 2013 Campus Online, Course Online ile birlikte hocaların kullanımına açık, verdikleri derslerle ilgili çeşitli değişiklikleri ve bildirimleri yapabilecekleri web tabanlı

Detaylı

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu İçindekiler SPX Özellikleri... 2 SPX Kurulum... 3 Hedef Oluşturma... 9 Yeni Görev Oluşturma... 12 Görüntü Zinciri Tarayıcısı... 15 Eposta Bildirimi Oluşturma... 16

Detaylı

GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU

GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU SPARK Bilgi İşlem Sistemleri A.Ş. Tarih:2011-02-04 Sayfa:1 T. C. BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI DENİZ ULAŞTIRMASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU Sürüm: V-2011/1

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8 EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları İçerik 1 Giriş... 3 2 Oturum aç... 3 3 Download... 4 4 Son kullanıcı dosyası oluşturma... 4 2 1 Giriş ÖNEMLİ: EndNote

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

www.dafont.com Bu işlem seçeneği tıklanır.

www.dafont.com Bu işlem seçeneği tıklanır. Windows a Yeni Yazı Tipleri Yüklem ek Bilgisayara yüklenmiş temel yazı tipleri sizin için yeterli değilse, örneğin Microsoft Word Programı ile hazırladığınız bir dokümanda İnternet sitelerinde rastladığınız,

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 8 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi Giriş: TecLocal programı TecCom elektronik ticaret platformu üzerinden sisteme kayıtlı tedarikçi/distribütör firmalara bağlanmayı sağlayan ücretsiz

Detaylı