AYDINLATMA TEKNİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AYDINLATMA TEKNİKLERİ"

Transkript

1 AYDINLATMA TEKNİKLERİ Aydınlatma terimleri ve tanımı Aydınlatma çeşitleri Lamba türleri Armatür seçme Aydınlatma da faktörler(yansıma-yutma-geçirgenlik) İç ve dış mekan aydınlatma, yol aydınlatma teknikleri ve hesaplamaları Aydınlatma terimleri ve tanımları CIE : Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (Commission Internationale de L eclairage) Işık Kirliliği : Işığın, enerji savurganlığına neden olacak, astronomi gözlemlerini engelleyecek ve doğal hayatı bozucu tehlikeler oluşturacak şekilde, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda kullanılmasıdır. Uzay açı : İçinden kısmi ışık akısı geçen koni veya piramit şeklindeki uzay parçasına denir. Birimi steradyan (sr) dır. Işık Dağılım (Polar Fotometri) Eğrisi : Noktasal bir ışık kaynağından geçen düzlem üzerinde, kaynağın çeşitli doğrultulardaki ışık şiddetlerinin uç noktalarının geometrik yeridir. Armatür Verimi (η) : Bir aydınlatma armatüründen çıkan ışık akısının armatür içindeki lambanın ürettiği ışık akısına oranıdır. Üst Yarı Uzay Işık Akısı Oranı (ULOR) : Armatürün üst yarı uzaya yaydığı ışık akısının, içindeki lambanın ürettiği ışık akısına oranıdır. Alt Yarı Uzay Işık Akısı Oranı (DLOR) : Armatürün alt yarı uzaya yaydığı ışık akısının, içindeki lambanın ürettiği ışık akısına oranıdır. Koruma Derecesi : Aydınlatma armatürlerinin toza, katı cisimlere ve suya, neme karşı dayanıklıklarının göstergesidir. Uluslararası kabullere göre IPX 1 X 2 kodları ile gösterilir. Koruma derecesindeki ilk rakam (X 1 ) katı cisimlere, ikinci rakam (X 2 ) ise suya karşı koruma derecesini gösterir ( TS 3033 ). Ekranlı Armatür : Maksimum ışık şiddeti düşeyle 65 lik açıda sınırlandırılmış, üst yarı uzaya hiç ışık yaymayan (ULOR = 0 ) aydınlatma armatürü. Yarı-ekranlı Armatür : Maksimum ışık şiddeti düşeyle 75 lik açıda sınırlandırılmış, üst yarı uzaya gönderdiği ışık akısı % 10'dan fazla olmayan (ULOR %10) aydınlatma armatürü.

2 Ekransız Armatür : Maksimum ışık şiddeti belli bir açı ile sınırlandırılmamış olan, ancak düşeyle 90 lik açıda ışık şiddeti, içindeki lambanın/lambaların ışık akısı ne olursa olsun, 1000 cd yı aşmayan armatür. Ekonomik Ömür : Bir tesisteki lambaların 100 saat kullanımdan sonraki toplam ışık akılarının, lambaların kullanılmaz hale gelmeleri ve ışık akılarındaki azalmalarından dolayı yaklaşık % 30 değer kaybettiği ana kadar geçen süredir. Etkinlik Faktörü (e) : Işık kaynağının etkinlik faktörü, kaynaktan çıkan toplam ışık akısının kaynağın gücüne oranıdır. Birimi lümen/watt (lm/w) dır. Işık ve Işınım :Işık, insan gözünde parıltılı bir duyum uyandıran, yani görülebilen,elektromanyetik ışınımın adıdır. 360 ile 830 nm arasındaki elektromanyetik ışınım, tayfının çok küçük bir parçasıdır. Işık akısı Φ: (Birim : Lümen (lm) ) Işık akısı (Φ) olarak, ışık kaynağından verilen ve tayfsal göz hassasiyeti ile değerlendirilen ışıyan güç olarak adlandırılır. Işık Şiddeti I: (Birim : Candela (cd) ) Bir ışık kaynağı, ışıksal akısını Φ genelde çeşitli yönlere ve değişik şiddette yayar. Belli bir yönde yayılan ışığın yoğunluğu, ışık şiddeti I olarak adlandırılır. Aydınlık Düzeyi E: ( Birim : Lux (lx) )Aydınlık şiddeti E, düşen ışıksal akının aydınlatılacak yüzeye olan oranını bildirir. Aydınlık şiddeti, 1 Lm değerindeki ışık akısının 1 m² yüzeye eşit yayılmış şekilde düştüğü durumda 1 lx değerindedir. Renk Sıcaklığı: (Birim : Kelvin (K) ) Bir ışık kaynağının renk sıcaklığı, Kara projektör ile tanımlanır ve Planck ın geometrik yeri ile gösterilir. Sıcak projektör ün sıcaklığı arttığında, mavi rengin tayf içerisindeki payı büyür, kırmızının payı azalır. Sıcak beyaz bir ışığa sahip bir akkor lamba örneğin 2700 K değere sahipken, aynı değer bir gün ışığı flüoresan lambasında 6000 K olmaktadır. Işık Rengi:Işık rengi, renk sıcaklığı ile de tarif edilmektedir. Burada üç ana grup bulunmaktadır: * Sıcak beyaz < 3300 K (ww) * Doğal beyaz K (nw) * Gün ışığı beyazı > 5000 K. (tw) Aynı ışık rengine rağmen, lambalar, ışıklarının tayfsal bileşimleri nedeniyle çok farklı renksel geriverim özelliklerine sahiptirler. Renksel Geriverim:Kullanılan yere ve görüş amacına bağlı olarak, yapay ışığın, renk algılamanın olabildiğince hassas gerçekleşmesini (gün ışığında olduğu gibi) sağlanması gerekir. Bunun için ölçüt, bir ışık kaynağının renksel geriverim özellikleridir. Bu özellikler Genel Renksel Geriverim Endeksi nde Rа olarak ifade edilirler.

3 Ra = 100 değerine sahip bir ışık kaynağı tüm renkleri, referans ışık kaynağı altındaki gibi optimal gösterir. Veya Ra değeri azaldıkça renklerin doğru olarak yansımasıda giderek azalacaktır. Aydınlatma terimleri ve tanımlarından sonra RENKLER Öncelikle ışık renklerinden başlamamız gerekir.bu renk de güneş ışığıdır. ışık bir enerji türüdür.görme olayı ışıkla gerçekleşir. cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür.. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta olsa da görülür. Işığın yayılması için ortam gerekmez; ışık, boşlukta da yayılır. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları, homojen ve saydam ortamda ise doğrular halinde yayılır. 1. Maddeler üzerlerine düşen ışığı yansıtıp yansıtmamalarına göre üçe ayrılır: Üzerine düşen ışığı geçirebilen maddelere saydam maddeler denir. Ör: Cam, su, hava.. 2. Üzerine düşen ışığın bir kısmını geçirebilen maddeler yarı saydam maddeler denir. Ör: Yağlı kâğıt, buzlu cam.. 3. Üzerine düşen ışığı hiç geçirmeyen maddelere ise opak ( saydam olmayan) maddeler denir. Işık Bir Enerjidir: Metal bir çubuk ısıtılınca önce kızarır ve zayıf bir ışık yayar. Isıtılmaya devam edilirse akkor haline gelir. Bu olayda ısı enerjisinin bir kısmı ışığa dönüşmektedir. Işığın bir enerji olduğunu kanıtlayan bir başka olay da Dünyaya ısı ve ışık olarak ulaşan güneş enerjisidir. Güneş ışığı hesap makineleri, uzay araçları, tekneler gibi birçok sistemin çalışmasında enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Işık enerjisi ; radyometre cihazı ile hareket,güneş pili ile elektrik,güneş panelleri ile ısı enerjilerine dönüştürülebilir. Işık Kaynakları: Işık kaynakları sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılır. Güneş, ampul, mum gibi kaynaklar sıcak, floresan, lamba, ateş böceği gibi kaynaklar soğuk ışık kaynaklarıdır. Sıcak ışık kaynakları çevresini ısıtır. Güneşten dünyaya gelen ışık, üzerine düştüğü maddeye enerjisini aktarır. Işık, madde ile etkileşmesi sonucu soğurulabilir. Soğurulma, ışığın madde tarafından emilmesi olduğu için soğurulan ışık enerjisi ile madde ısınır. Isınan maddenin ise sıcaklığı artar.(soğurma: Maddelerin ışığı tutup, ısıya dönüştürmesine denir.) Koyu renkli cisimler, üzerlerine düşen ışığın büyük bir kısmını soğururlar. Açık renkli cisimler ise üzerlerine düşen ışığın büyük bir kısmını yansıtır, az bir kısmını soğururlar. Bu yüzden koyu renkler, açık renklerden daha çabuk ısınır.

4 RENKLER Güneşten bize ulaşan beyaz ışık, gerçekte birçok rengin bileşiminden oluşur. Beyaz aslında başlı başına bir renk değil, bütün renklerin bileşiminden oluşur. Güneş ışığını bir prizmadan geçirdiğimizde renklerine ayrıldığını ve bu renklerin de sırası ile kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor olduğunu biliyoruz. Cisimler güneş ışığı ile aydınlatıldığında, üzerine bu renklerin karışımı olan ışık düştüğünden, cisimler bunlardan bir kısmını yansıtırlar ve sonuçta değişik renklerde cisimler olarak algılanır. Bir cisim; Güneş ışığındaki tüm renkleri yansıtıyorsa beyaz Güneş ışığındaki hiçbir rengi yansıtmıyorsa siyah Güneş ışığındaki herhangi bir rengi yansıtıyorsa, o renkte görünür. Güneş ışığındaki renklerden kırmızı, mavi ve yeşil renge ana renk denir. Bu üç ışığın tek tek ya da değişik oranlardaki karışımı göze gelirse, göz, cisimleri bu karışımlara göre değişik renklerde algılar. Bu üç rengin, karışımları beyaz ışığı verir. ANA RENKLER: Kırmızı Mavi Sarı ARA RENKLER: Yeşil Turuncu Mor TARAFSIZ ( NÖTR ) RENKLER: Beyaz Siyah Gri İki ana rengin karışımıyla ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcısıdır. Aynı zamanda birbirinin gerçek gücünü ortaya çıkartıp birbirlerini harekete geçirdiklerinden birbirlerine karşıt renklerdir. Kırmızı----Tamamlayıcısı -----Yeşil Mavi Tamamlayıcısı -----Turuncu Sarı Tamamlayıcısı Mor

5 RENK SPEKTRUMU OPTİK nedir? Fiziğin ışık olaylarını inceleyen dalına optik denir. IŞIĞIN YAYILMASI.. Işık ışınları homojen saydam ortamlar ve boşlukta doğrular halinde yayılır. 1. Işık Kaynağı Işık vererek çevrelerini aydınlatan cisimlere denir. Güneş ve yıldızlar doğal ışık kaynaklarıdır. Yanan lamba ve mum gibi cisimler de suni (yapay) ışık kaynaklarıdır.

6 2. Işık ışınları Işık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirten doğrulara ışık ışınları veya kısaca ışınlar denir. 3. Aydınlatılmış Cisimler Bir ışık kaynağından ışık alarak görünür hale geçen cisimlere aydınlatılmış cisimler denir. 4. Saydam Cisimler Işığı tamamen geçiren cisimlere saydam cisimler denir. Cam, hava ve su gibi maddeler saydam cisimlerdir. 5. Yarı Saydam Cisimler Işığı kısmen geçiren cisimlere yarı saydam cisimler denir. Buzlu cam ve yağlı kağıt gibi maddeler yarı saydam cisimlere örnek verilebilir. 6. Saydam Olmayan Cisimler Işığı geçirmeyen cisimlere saydam olmayan cisimler denir. Tahta ve demir gibi maddeler saydam olmayan cisimlerdir. 7. Renkli ve Siyah Görme Bir cisim, üzerine düşen güneş ışığının tamamını yansıtıyorsa bu cisim beyaz görünür. Cisim, üzerine düşen ışığın tamamını tutuyorsa bu durumda cisim siyah görünür. Eğer cisim, üzerine düşen ışığın bir kısmını yansıtıyorsa bu durumda cisim yansıttığı ışığın renginde görülür. 8. Işık Hızı Işığın birim zamanda aldığı yola ışık hızı denir. Işık hızı, ışığın hareket ettiği ortama göre değişir. Aşağıdaki tabloda ışığın bazı ortamalardaki hızı verilmiştir. Tam Gölge - Yarı Gölge Kaynaklardan yayılan ışınlar, ortamda ilerlerken saydam olmayan cisimler üzerine düşerlerse, cisimleri geçemediklerinden dolayı, cisimlerin arka tarafında karanlık alanlar oluşur. Meydana gelen bu karanlık alanlara gölge denir. Gölgenin şekli, saydam olmayan cismin şeklinin en büyük kesiti gibidir. Bunun sebebi, noktasal ışık kaynağından çıkan ışığın doğrusal olarak yayılmasıdır.

7 Şekildeki ışık kaynağından çıkan ışınların hiç düşmediği yerlere tam gölge, kaynağın bazı bölgelerinden ışık düşüp bazı bölgelerinden ışık düşmediği yerlere de yarı gölge denir. Dünya güneş etrafında dönerken, ay dünya ile güneş arasına şekildeki gibi girdiğinde, ayın gölgesi dünya üzerine düşer ve K noktasından bakan gözlemci güneşi göremez. Bu olaya güneş tutulması denir.

8 Dünya, güneş etrafında dönerken ay ile güneş arasına şekildeki gibi girdiğinde dünyanın gölgesi, ay üzerine güneş ışınlarının gelmesini engeller. Güneşten ışık alamayan ay,l noktasından bakıldığında görülmez, bu olaya da ay tutulması denir. CRI nedir? CRI - (Color Rendering Index, Renk Sunum İçeriği) - Renk Sunumu bir ışık kaynağının cisimlerdeki renk üretimidir arasında değerlendirilir. 100 en canlı rengi gösterir. 80 CRI lık bir ışık kaynağı 60 CRI lıktan daha canlı ışık verir. Kelvin nedir? Fizikte kullanılan sıcaklık ölçeklerinden biri. Basıncı değişmeyen bir gazın hacminin ya da hacmi değişmeyen bir gazın basıncının sıfır olduğu mutlak sıfır noktası. Buna göre 0 C sıcaklıktaki bir gazın sıcaklığı sabit basınç altında t C ye yükseltilirse bu sıcaklıktaki hacmi Vt-Vo + Vo.t. dır. Vt hacminin sıfır olduğu t sıcaklığı t = -i / ya eşittir. Bu sıcaklık sabit ve Celsius ölçeği cinsinden C ye eşittir. (t=- i /= ). Buna göre Celsius ölçeğine göre 0 C lik bir sıcaklığın mutlak sıfır noktası ölçeğine göre değeri, T = t( C) dur. Mutlak sıcaklık adı verilen T nin birimi, Kelvin derecesi ( K) dir. Bu nedenle mutlak sıcaklık ölçeğine Kelvin ölçeğide denir. [ingiliz fizik ve kimyacısı Lord Kelvin (esas adı William Thomson) Kelvin nedir? Kelvin Sıcaklığı ışık kaynağının kendisinin genel rengini ifade eder. Bir ışığı sıcak ya da soğuk olarak ifade ettiğinizde onun kelvini hakkında bilgi vermiş olursunuz. Düşük kelvinler (ör. 3000K) sıcak ışığı, yüksekler ise ör (8000K) düşük sıcaklığı belirtir arası Kelvin gün ışığına karşılık gelir K: kandil, yağ lambası 2000 K: Gün batımı, gün doğumu. Yüksek basınçı sodyum lambalar.

9 2700 K: Sıcak beyaz florasanlar K: Klasik telli ev ampülleri 3000 K: Stüdyo lambaları 3500 K: Kuartz halojen lambalar K: Flaş ampüller K: Soğuk beyaz florasanlar K: Mavi flaş lambaları, elektronik flaş, ortalama gün ışığı K: Açık öğlen güneşi, standart Metal Halide (HID) lamba K: Biraz kapalı gökyüzü K: Bulutlu, sisli gökyüzü. 10,000 K: Tam kapalı gökyüzü. 11,000 K: Güneşsiz, mavi gök yüzü. 20,000 K: Açık havada, dağdaki gölgeler. Lümen nedir? Işık Enerjisinin ölçüsüdür. Diğer bir deyişler bir ışık kaynağından toplam çıkış lümenle ifade edilir. Lümen ne kadar yükse ışık o kadar parlak gözükür. 1 lumen= W dır. Lüks nedir? Özgül ışık miktarıdır. Metrekare başına düşen lümenden hesaplanır. Watt nedir? Watt güç birimidir. Genellikle lümenle karıştırılır. Lümen bir lambanın parlaklığını belirtir, watt ise o lambanın yanarken harcadığı gücü. AYNI TİPTE BİR LAMBA'NIN yüksek wattlısı yüksek lümen, düşük wattlısı düşük lümen verir. Aydınlatma çeşitleri 1. İÇ AYDINLATMA 2. DIŞ AYDINLATMA 3. YOL AYDINLATMASI ÖNCELİKLE ARMATÜR CİNSLERİNİ VE ÖRNEK OLARAK OPTİK DİAGRAMLARINI İNCELEYELİM. Aşağıda birtakım örnek armatürlerin özelliklerini inceleyelim.

10 METAL HALİDE ARMATÜR ŞEKLİ. Tavan yüksekliği fazla olan atölye, spor salonu fabrika gibi yerlerde kullanılan yapısında yaklaşık 40 cm çapında 1mm sacdan emaye fırın boyalı, kontak iticili ve soket sıkıştırma yayı, porselen duyu bulunan armatürdür. Tavan armatürü

11 Avize armatürü Spor salon armatürü Projektör armatür Ampuller Acil aydınlatma armatürü Elektrik enerjisini ışığa çevirmek için kullanılan aydınlatma gereçlerini temel olarak üç grupta toplayabiliriz. Akkor flamanlı ampuller Normal akkor flamanlı ampuller Halojen akkor flamanlı ampuller Floresan ampuller Normal floresan ampuller

12 Akkor Flamanlı Ampuller Enerji tasarruflu(kompakt) Floresan ampuller Gazlı deşarjlı ampuller Civa buharlı deşarjlı ampuller Sodyum buharlı deşarjlı ampuller Neon ampuller Metal hâlide ampuller Akkor Flamanlı ampuller iki çeşittir. Normal Akkor Flamanlı Ampuller İç mekânlarda en çok kullanılan akkor flamanlı ampulde elektrik akımı, ısıya dayanıklı ve direnci yüksek bir metal tel üzerinden, havası alınmış bir ortamda geçirildiğinde metal tel akkor hâle gelerek ısı üretirken aynı zamanda ışık yayarak çevresini aydınlatır. Cam tüp içerisindeki hava boşaltılıp yerine kripton, argon veya azot gazı kullanılırsa uzun süre çalışan aydınlatma tesisatlarında kullanılan ampuller elde edilmiş olur. Akkor flamanlı ampullerin yapısında kullanılan metal ise wolfram (tungsten ) adı verilen maddedir. Üstünlükleri: Akkor flamanlı ampul Bağlantısı kolaydır. Az yer kaplar. Anında ışık verir. Montaj maliyeti ucuzdur. Doğru akımda ve alternatif akımda kullanılabilir. Ampulün çalışma gerilimi değiştirilerek (dimmer anahtarla) ampulün ışık akısı ayarlanabilir. Kullanım alanı geniştir. Ortam sıcaklığından etkilenmez. Az kullanılan (yılda 500 saatten az) tesisler için uygundur. Ampul sık sık yakılıp söndürülmeye uygundur.

13 Sakıncaları: Verimi düşüktür, ısınır. Ömrü kısadır (yaklaşık 1000 saat). Armatürsüz kullanıldığında göz kamaşmasına neden olur. Halojen Akkor Flamanlı Ampuller Akkor ampullere oranla yaklaşık % 20 daha fazla ışık veren ampullere halojen akkor flamanlı ampul adı verilmektedir. Halojen akkor flamanlı ampullerin yapısında flaman olarak wolfram (tungsten) maddesi, cam tüpteki gazın içinde de iyot ya da brom gibi bir halojen bulunur. Özellikleri: Halojen ampuller Halojen akkor flaman ampullerin cam tüplerinde kararma oluşmaz. Kararma oluşmadığı için ışık şiddeti zamanla sabit kalır. Bu ampuller vitrin aydınlatmasında,fotokopi makinelerinde, tarayıcılarda, taşıtlarda, projektörlerde kullanılır. Floresan Ampuller Floresan ampuller iki çeşittir. 1.Normal Floresan Ampuller Bu ampullerin cam tüpünün içi floresan maddeyle sıvanmıştır. Bu madde ampul içinde oluşan ultraviyole ışınları görülebilir ışığa çevirir. Floresan madde olarak silikatlar, fosfatlar ve wolfram bileşikleri kullanılır. Floresan ampullerin iki ucunda elektrotları taşıyan metal başlıklar bulunur. Başlıkların iç kısmında üzeri baryum oksitle kaplanmış wolfram elektrotları yer alır. Ampulün içinde ise civa buharı ve argon gazı mevcuttur.

14 Uzun floresan ampul Yuvarlak floresan ampul Uzun ve yuvarlak floresan ampuller devreye direkt olarak bağlanamazlar. Floresan lamba devresi floresan ampul, starter, soket, balast ve armatürden oluşur Üstünlükleri Kullanılışı ekonomiktir. Fazla ısınmaz. Yüksek aydınlıklar elde edilir. Armatürsüz kullanıldığında göz kamaştırmaz. Ömrü uzundur(yaklaşık saat). Sakıncaları Yardımcı araçlara ihtiyaç gösterir (balast,starter). Hemen ışık vermezler. Tesis maliyeti pahalıdır. Verdiği ışığa göre boyu büyüktür. Doğru ve iyi bağlantı yapılmadığı zaman ışığın titremesi ve stroboskopik (ışıksal görüntü yanılmalarını) etki görülür. Enerji Tasarruflu Ampuller Normal ve soket duylu olarak üretilirler. Kompakt floresan ampullerin fonksiyonları floresan ampuller gibidir, ama daha az yer kaplarlar. Cıva buharı, elektrotlar arasındaki elektrik alanı tarafından görünmeyen mor ötesi ışınlarını göndermesiyle uyarılırlar. Camın iç tarafında bulunan floresan bir madde bu ışığı görünür hâle getirir. Bu arada farklı renklerdeki floresan maddeler, farklı ışık renkleri oluştururlar. Bu ampullerin içyapısında ayrıca balast görevini yapan bir elektronik devre bulunur. Bu devre duy (veya soket) ile cam tüp arasındadır. Bu ampullerdeki elektronik devre, ateşlemeyi sağladığı için starter bulunmaz. Bu ampuller ışığın uzun süreli kullanıldığı ve çok sayıda ışık kaynağına ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır. Bu konu Öğrenme Faaliyeti 4 te

15 geniş olarak ele alınacaktır. Özellikleri Standart şeffaf ampullere göre %80 daha az enerji harcarlar. Ömürleri uzundur (yaklaşık 5000 saat). Gerilim ve ısı değişiminden etkilenmezler. Soket duylu enerji tasarruflu (kompakt) floresan ampul Resim 1.16: Normal duylu enerji tasarruflu (kompakt) floresan ampul Gazlı Deşarj Ampulleri Gazlı deşarj ampulleri genellikle dış aydınlatmada kullanılır. Ama özel durumlarda endüstriyel işletmelerde ve reklamcılık gibi iç aydınlatma tesislerinde de kullanılır. Çeşitleri Civa Buharlı Ampuller Civa buharlı ampul Sodyum buharlı ampul, Metal hâlide ampul Neon ampul, şeklindedir. Civa buharlı ampuller balast ile çalıştırılır. Güçleri Watt arasında değişir. Ampulün içinde çift elektrotlu deşarj tüpü mevcuttur. Tüpün

16 içinde ise civa buharı vardır. Ampul çalışırken elektrotların bulunduğu hazne mavi ve ultraviyole ışık yayar. Bu nedenle ampulün camının iç yüzeyi ultraviyole ışınları görülür ışına çeviren floresan maddeyle kaplanmıştır. Özellikle beyaz giysilerin bu ampulün altında parlak bir görünümünün olması ultraviyole ışınlardan kaynaklanmaktadır.

17 Resim 1.17: Civa buharlı ampul Üstünlükleri Şekil 1.3: Civa buharlı ampul Işık etkinliği fazladır. Ömrü uzundur ( saat). Kullanımı ucuzdur. Verimi yüksektir. Sarsıntı ve darbelere karşı dayanıklıdır. Sakıncaları Işık verme süresi uzundur (ısınması gerekir). Armatür bağlantısı zordur. Özellikle kırmızıya bakan renkleri göstermez. İlk tesisi pahalıdır.

18 Sodyum Buharlı Ampuller Sodyum buharlı ampuller sıcak katotlu, alçak basınçlı ve alçak gerilimle çalışan deşarj ampulüdür. Bu ampul balast üzerinden devreye bağlandığında, bulunduğu ortam sıcaklığında ışık yayamaz. Çünkü soğuk sodyum katı hâldedir. Ampulün iç sıcaklığı flamanlardan geçen akımın etkisiyle C'ye yükseldiğinde sodyum buharlaşır. Bu esnada tüp basıncı düşer. Deşarj işlemi önce yardımcı bir gaz içinde (argon ya da neon) oluşur. Bu sayede tüpün içi asal gazla dolar. Ampul elektrotları, baryum oksitle kaplı wolframdan oluşan spiral şeklindedir. Ampulün içindeki elektrotlar küçük bir transformatörle ısıtılır. Tüpün her iki ucunda da aynı tip elektrot bulunur. 240 Volt'luk şebeke gerilimi sodyum buharlı ampulün ışık yaymasını sağlayamaz. Bu nedenle tüp içine, elektrotları birbirine yaklaştıran madeni bir tutuşturma teli konmuştur. Gerilim uygulandığında küçük ışıltılı boşalma yolları oluşur ve ön boşalma sağlanır. Ön boşalma ana boşalmayı başlatır ve ampulün tüpü ısınır. Sodyum buharlaşır ve ışıklı plazma dolgu gazından sodyum buharına geçer. Bu lambaların çalışma gerilimi 240 Volt tur. Fakat bu lambalar 240 Volt a kadar olan gerilimlerde de çalışabilir. Sodyum buharlı ampul Sodyum buharlı ampul yapısı Üstünlükleri Işık etkinliği en fazla olan ampuldür. Uzun ömürlüdür ( saat). Kullanımı ucuzdur. Verimi yüksektir. Sisli havalarda görüşe yardım eder. Sakıncaları; İlk tesisi pahalıdır. Renklerin ayırt edilmesine olanak vermez.

19 Metal Hâlide Ampuller Metal hâlide ampullerin yapısında kuvars tüp ve bu tüpün içinde sodyum ve talyum ile birlikte kalay iyodür halojenleri bulunmaktadır. Kuvars deşarj tüpü tek veya çift uçludur. Bu ampuller çift zarflıdır. Çift uçlu olan ampuller saydam ve silindirik bir kuvars tüpün içine yerleştirilmiştir ve dış zarfının havası alınmıştır. Metal hâlide ampul iç yapısı Metal hâlide ampuller Ampulün yanması için bir ateşleyici ve bir balasta ihtiyaç duyarlar.

20 Metal hâlide ampul balastları Metal hâlide tip ampullerin güçleri watt arasında değişir. Metal hâlide ampuller dekoratif iç aydınlatma, mağaza, vitrin ve müze aydınlatmasında kullanılır. Ayrıca şeffaf camlı olan bu ampuller çok güçlü ışık verebilir. Bu özellikleri sayesinde büyük alanların, spor sahalarının aydınlatılmasında kullanılırlar. Neon Ampuller Neon ampuller dağıtım tablo ve panolarında sinyal lambası olarak kullanılır. Flamanları bulunmaz. Sadece iki elektrot birbirine yakın yerleştirilmiştir. Bu lambaların havası alınmış ve içerisine neon, helyum ve azot gazı doldurulmuştur. Neon ampuller Bu lambaların çalışma gerilimi 240 Volt ve 415 Volt tur. 4-5 ma gibi küçük akım çekerler. Güçleri ise 1W civarındadır.

21 AYDINLATMA BİRİMLERİ VE HESAPLARI: DENKLEM SEMBOL AÇIKLAMA n T L a b k h a b n T L k a b h H h 1 E A Ampul sayısı Gerekli toplam ışık akısı (lm) Bir ampulün verdiği ışık akısı (lm) Bölge (oda) indeksi (boyutlara bağlı olarak) Uzunluk (m) Genişlik (m) Işık kaynağının çalışma düzlemine yüksekliği (m) Işık kaynağının zeminden yüksekliği (m) Çalışma düzleminin zeminden yüksekliği (m) Gerekli aydınlık düzeyi (lux)-tablodan seçilir. Aydınlatılacak bölgenin alanı (m²) T E A d d Tesisin kirlenme (bakım) faktörü Tesisin aydınlatma etkinlik faktörü (verimi). Aydınlatma alanını sınırlayan duvar, tavan ve zeminin yansıtma faktörlerine, seçilen armatür tipine ve bölge indeksine göre tablodan seçilir. ÇALIŞIRKEN VEDİNLENİRKENAYDINLATMAŞARTLARI FARKLIDIR. BU FARKLAR BASİTOLARAK AŞAĞIDAGÖSTERİLMİŞTİR. İNSAN DURUMU ÇALIŞIRKEN DİNLENİRKEN YER DURUMU İŞYERİ KONUT AYDINLIK ŞİDDETİ 1000 LUX 100 LUX GÖLGELER AÇIK KOYU DÜZGÜNLÜK FAKTÖRÜ ½ 1/10 IŞIK RENGİ BEYAZ SICAK BEYAZ

22 ODA AYDINLATMA VERİMİ TAVAN 0,80 0,50 0,30 DUVAR 0,50 0,30 0,50 0,30 0,10 0,30 ZEMİN 0,30 0,10 0,30 0,10 0,30 0,10 0,30 0,10 0,30 0,10 Oda indeksi k= axb ODA VERİMİ hx(a b) 0,60 0,24 0,23 0,18 0,18 0,20 0,19 0,15 0,15 0,12 0,15 0,80 0,31 0,29 0,24 0,23 0,25 0,24 0,20 0,19 0,16 0,17 1,00 0,36 0,33 0,29 0,28 0,29 0,28 0,24 0,23 0,20 0,20 1,25 0,41 0,38 0,34 0,32 0,33 0,31 0,28 0,27 0,24 0,24 1,50 0,45 0,41 0,38 0,36 0,36 0,34 0,32 0,30 0,27 0,26 2,00 0,51 0,46 0,45 0,41 0,41 0,38 0,37 0,35 0,31 0,30 2,50 0,56 0,49 0,50 0,45 0,45 0,41 0,41 0,38 0,35 0,34 3,00 0,59 0,52 0,54 0,48 0,47 0,43 0,43 0,40 0,38 0,36 4,00 0,63 0,55 0,58 0,51 0,50 0,46 0,47 0,44 0,41 0,39 5,00 0,66 0,57 0,62 0,54 0,53 0,48 0,50 0,46 0,44 0,40 Aşağıda kullanılacak yere göre gereksinilen ampul sayısını bulmak için bir örnek tablo düzenlenmiştir. Hesaplama yapmadan önce bu tablo dikkatle incelenmelidir. ARMATÜRÜN KULLANILDIĞI YERLER BÜRO GENİŞLİK a (m) 8 UZUNLUK b(m) 10 ALAN A=axb(m 2 ) 80 YÜKSEKLİK H(m) 3 ARMATÜRLE ÇALIŞMA YÜZEYİ ARASINDAKİ YÜKSEKLİK h=h-0.85 (m) 2.15 ODA İNDEKSİ k= axb hx( a+ b) k= 8x x( 8+ 10) ODA VERİMİ ( ) Tavan-Duvar-Zemin GEREKLİ AYDINLATMA ŞİDDETİ E(Lux) 300 ARMATÜR TİPİ ARN 140 LAMBANIN IŞIK AKISI Ø (Lümen) 2100 ODA AYDINLATMA VERİMİ 0.46 LAMBA SAYISI n= 1. 25xExA 1.25x300 x80 n= 31 Φ xn 2100 x0.46

23 ÖRNEK AYDINLATMA HESAPLARI: h H h 4, 00 0,85 3,15m 1 a b 12 8 k 1,52 h a 0, 45 d 1,25 b 3, A a b m E A d ,25 T lm 0, 45 T n L YAPILAN BİR AYDINLATMADA DÜZGÜNLÜK KATSAYISI İYİ İSE ONUN IŞIK DAĞILIM EĞRİSİ DÜZGÜN OLUR.ÖRNEK AŞAĞIDADIR. ÖRNEK BİR AYDINLATMA HESABI OFİS istenen aydınlık = 300 odanın boyu = 19,7 m odanın eni = 9,9 m armatür yüksekliği = 3,25 m cet. 2'den oda indexi = A Lamba sayısı = cet. 3'den oda randımanı = 0, X 19,7 X 9,9 / ( 0,68 X 0,75 X 4000 ) = armatür randımanı = 0,75 28,68 = 4000l m 29 Adet 80W flo. Lamba lümeni = 80w floresant lamba kullanılacaktır.

24 SHOW ROOM istenen aydınlık = 300 odanın boyu = 18,1 m odanın eni = 13,5 m armatür yüksekliği = 4,8 m cet. 2'den oda indexi = E Lamba sayısı = cet. 3'den oda randımanı = 0, X 18,1 X 13,5 / ( 0,91 X 0,75 X ) = armatür randımanı = 0,75 5,11 = 80w floresant 400w Metal halide lamba Lamba lümeni = lm kullanılacaktır. 5 Adet Armatürler Dış aydınlatmada kullanılacak armatürler, verimi yüksek ve koruma derecesi en az IP olan tiplerden seçilecektir. Armatürlerin her birinin içinde güç katsayısını en az 0,95 olacak şekilde ayarlayan teke tek veya merkezi kompanzasyon üniteleri bulunacaktır. Armatürler ve donanımları,ilgili standartlara uygun olmalıdır. Armatürlerin üst yarı uzaya (gökyüzüne) gönderdikleri ışık miktarı, Aydınlatma Bölgeleri kısmında verilen yüzdeleri aşmayacak ve ışık dağılım eğrileri de kamaşma problemine yol açmayacak şekilde ekranlanmış olacaktır. 10m'den alçak direklerle yapılan uygulamalarda, kullanılan armatürlerin düşeyle 85º lik açı yapan doğrultudaki ışık şiddeti değerleri Tablo 1'deki değerleri aşmayacaktır. Tablo metreden alçak direk yüksekliklerinde kamaşma sınırlaması Düşeyle 85ºlik açıda ve üstünde parıltı değeri cd/m 2 Direk yüksekliği 4,5 m 4,5m ~ 6,0m 6m ~ 10m 85ºlik açıda ışık şiddeti cd cd cd 10m'den yüksek direklerle yapılan aydınlatmalarda ise, EK-4 te verilen aydınlatma kriterleri sağlanacaktır. Park ve bahçelerde büyük ölçüde üst yarı uzaya ışık gönderen glop (küre) tipi armatürler kullanılmaması tavsiye edilir. Glop tipi armatürler ancak uygun ekranlarla ışıkları alt yarı uzaya yönlendirildiğinde kullanılabilir. Bina dış cephe ve reklam panoları aydınlatılması amaçlı kullanılan projektör tipi armatürler uygun açılarla sadece aydınlatılmak istenen alanı aydınlatacak tipte seçilecek ve yönlendirilecektir. Aydınlatmalar yukarıdan aşağıya doğru yapılacaktır.

25 Aydınlatma Bölgeleri Güvenlik, ulaşım, ticari ve turizm gereksinimleri dikkate alınarak, gerek enerji tasarrufu sağlanması gerekse doğal hayatın ve astronomik gözlemlerin etkilenmemesi amacıyla dış aydınlatma uygulamalarında aşağıda belirtilen kurallar esas alınır. I. Bölge : Gözlemevleri çevresindeki 30 km. yarıçaplı alanlar, köyler hariç yerleşme alanları dışında kalan alanlar ile doğal hayatın, tarihi ve kültürel yapının korunması gereken koruma alanlarını kapsar. Bu bölgelerde üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdeleri % 0 (ULOR=% 0) olan yüksek verimli armatürler içinde sadece alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılması tavsiye edilir. II. Bölge : Belediyelere bağlı alanları ile kentsel çalışma ve gelişme alanları, imar ve yol istikamet planı bulunmayan köy sınırlarını kapsar. Bu bölgede kullanılacak armatürlerin üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdeleri % 5'den az ( ULOR %5 ) olacaktır. III. Bölge : Belediyelerin sınırları içindeki kentsel yerleşik ve gelişme alanları ile bağlı bulundukları alanları kapsar. Bu bölgelerde güvenlik amaçlı yol aydınlatması armatürlerinin üst yarı uzaya yaydıkları ışık akısı % 5'den az ( ULOR %5 ), eğlence ve reklam amaçlı dış aydınlatma armatürlerinin üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdeleri ise % 15 den az ( ULOR %15 ) olacaktır. IV. Bölge : Dış aydınlatmanın ve reklam aydınlatmalarının yoğun olarak kullanılması gerekli olan kentsel çalışma alanlarından ticaret bölgelerini ve turizm bölgelerini kapsar. Bu bölgelerde, güvenlik amaçlı yol aydınlatmaları için kullanılan armatürlerin üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdeleri % 5'den az (ULOR %5) olmalıdır; turizm ve ticaret amaçlı sürekli aydınlatmalarda kullanılan armatürlerin üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdeleri en fazla %15 (ULOR %15) olmalıdır. Yine turizm ve ticaret amaçlı olarak ve kısa süreler için yapılacak aydınlatmalarda ise, armatürlerin üst yarı uzaya gönderdikleri ışık akısı yüzdelerinin en fazla %20 (ULOR %20) olmasına müsaade edilebilir. Yol Aydınlatma Projelerinde Yapılacak İşler Bir yol aydınlatma projesi için herşeyden önce aşağıdaki bilgilere ihtiyaç vardır. 1) Yolun planı, kesiti, yakın çevre durumu, sınırları hakkında ayrıntılı bilgi, 2) Yolun mevcut ve gelecekteki trafik durumu, 3) Yol için gerekli ortalama parıltı düzeyi, 4) Gerekli parıltı düzgünlük faktörleri, 5) Yol kaplamasının yansıtma özellikleri, 6) İstenilen görsel ve optik kılavuzlama.

26 Yol Yüzeyinin Ortalama Parıltısı (Luminans) Bir yol üzerinde aydınlık etkisi bakımından en önemli büyüklük parıltı (Luminans)dır. Parıltı uluslararası notasyonlara göre L harfi ile gösterilir ve birimi cd/m 2 'dir. Yolun Cinsi Çevre Parıltı Seviyesi Ort. Parıltı L ( cd/m 2 ) Düzgünlük Faktörleri Toplam U o Boyuna U 1 Kamaşma Sınırlama Sayıları Psikoloji Fizyolojik k T G Otoyol ve Serbest Ekspres Yollar Ana Yollar aydınlık karanlık Çevre ve Radyal aydınlık Yollar karanlık Yaya Trafiği aydınlık Yüksek Yollar Toplayıcı ve Şehir aydınlık İçi Yollar karanlık Genel olarak her türlü yolda aynı ortalama parıltı değerleri muhafaza edilmelidir. Ancak ekonomik düşünceler çok kez muhtelif yol türlerinde 2 cd/m 2' lik ortalama parıltı düzeyinin tutulmasına imkan vermez. Onun için ortalama parıltı düzeyleri trafik yoğunluğu ve yol türüne göre Tablo'da gösterildiği gibi 2 cd/m2 'den 0,5 cd/m2 'ye kadar basamaklandırılmıştır. Yol Yüzeyi Parıltısının Düzgünlüğü Cisimlerin iyi görülebilmeleri ve sürücünün görme konforu bakımından yol yüzeyinde mümkün olduğu kadar düzgün bir parıltı dağılımı istenir. Parıltı dağılımı iki faktörle verilir. Bunlardan birincisi bileşke veya toplam parıltı faktörü, yolun gözlemciden itibaren 60 m ile 160 m arasında 100 m'lik hesap alanında en küçük parıltı değerinin ortalama parıltı değerine oranı ile boyuna düzgünlük faktörü de her şeritin orta çizgisi üzerinde bulunan bir gözlemci için o şeritin orta çizgisi boyunca iki lamba arasındaki en küçük ve en büyük parıltı değerlerinin oranı ile tanımlanır ve U1 = Lmin/Lmax ile gösterilir. Yolun Yakın Çevresinin Aydınlık Düzeyi Yol yüzeyi parıltı düzeyi ve düzgünlüğünün ölçülmesi kolay olduğu halde, çevre parıltısının ölçülmesi oldukça zordur. Bu nedenle CIE yolun yakın çevresini aydınlık ve karanlık çevreler diye ikiye ayırmaktadır. Çevre, karanlık olduğunda aydınlık ve düzgün bir yol üzerinde giden sürücü bu aydınlık düzeyine adapte olduğundan, karanlık alanlardaki seçiciliği çok azalır. Bu nedenle karanlık çevrelerdeki yolların parıltı düzeyi biraz daha düşük tutulmalıdır.

27 Yapılan çalışmalar 5 m genişliğindeki bir yol parçasının buna komşu 5 m'lik çevrede parıltısının %50'den az olmayan bir seviyede düşmesi halinde, kalitesinin iyi olduğunu göstermektedir. Buna göre makul değerde yol dışına ışık yayan armatürler, yakın çevrelerin aydınlanmasına ve çevre fonunda cisimlerin görülmelerine katkıda bulunabilirler. Kamaşma Durumu Bilindiği üzere kamaşma, sağlam bir gözün dış etkilerle geçici olarak etrafındaki cisimleri göremez hale gelmesine denir. Kamaşmanın çok nedenleri vardır. Yol aydınlatmasında iki türlü kamaşma söz konusudur. 1) Psikolojik kamaşma, 2) Fizyolojik kamaşma Psikolojik Kamaşma Görme yeteneğinde herhangi bir azalma olmaksızın sürücüde rahatsız edici bir duygu uyandırır ve seyahat konforunu önler. Psikolojik kamaşma G kamaşma sınırlama sayısı ile tanımlanır. Eğer G=1 ise kamaşma tahammül edilemeyecek kadar fazladır. G=3 ise rahatsız edicidir. G=5 ise müsaade edilebilir. G=7 ise kamaşma yeterince kısıtlanmıştır. G=9 ise kamaşma farkedilmeyecek kadar azdır. G<1 ve G>9 değerlerinin pratik bir anlamı yoktur. Fizyolojik Kamaşma Fizyolojik kamaşma, gözün görme yeteneğini azaltır. Bununla ilgili çalışmalar Holladay tarafından yapılmıştır. Holladay'e göre kamaşma gözde dağılmış ışık etkilerine eşdeğer örtü parıltısından ileri gelir. Görsel ve Optik Kılavuzlama Yol güvenliği bakımından sürücünün önünde uzanan yol parçası, yol sınırları, karşılaşılabilecek engeller, kavşaklar, köprüler vb. Bütün özellikleriyle açıkça görülebilmelidir. Aydınlatma, trafik işaretleriyle birlikte yolun çevreye göre görülebilirliğini arttırarak görsel kılavuzlamaya katkıda bulunur. Ayrıca armatür düzeni ile yol gidişi ve özel noktalar daha belirgin hale getirilerek optik kılavuzlamada yapılmalıdır.

28 Görsel Kılavuzlama 1) Tesisat, aydınlatmanın esas bölümü sürücü doğrultusuna gelecek şekilde düzenlenmelidir, 2) I 80 ve I 88 ışık şiddeti değerleri düşük olan armatürler kullanılmalıdır, 3) Yağışlı havalarda da etkili olmaları için yol işaretlerinin yapımında kullanılan malzemeler pürüzlü ve kaba yapıda olmalıdır. Optik Kılavuzlama 1) Etrafı açık, geliş ve gidişi ayrı olan yollarda armatürler orta refüjde yerleştirilmelidir, 2) Virajlarda direkler, virajın dış tarafına dikilmelidir, 3) Farklı karakterli yollar, farklı renkli ışık kaynaklarıyla aydınlatılmalıdır; (Örneğin oto ve ekspres yollar sodyum buharlı lambalarla aydınlatılırsa iyi bir görsel kılavuzlama elde edilir) 4) Kavşaklara gelen farklı karakterli yollarda farklı renkli ışık kaynakları kullanılmalıdır, 5) Mümkün olan yerlerde iyi bir kılavuzlama sağlayan boyuna askı düzeni (katener sistem) uygulanmaya çalışılmalıdır. Işık Rengi Yol aydınlatmasında büyük ölçüde yüksek ve alçak basınçlı civa buharlı lambalar ve daha az sayıda da halojen-metal buharlı lambalar ve floresant lambalar kullanılır. Yaya trafiğinin olmadığı oto yollar ve ekspres yollar ışık rengi çiğ yumurta sarısı olan alçak basınçlı sodyum buharlı lambalarla aydınlatılırsa, daha büyük şekil duyarlığı, aynı parıltıda daha büyük aydınlık etkisi, daha hızlı görme, daha az psikolojik kamaşma elde edilir. Çevre yolları, şehir içi ana yollarda ışık rengi tatlı sarı olan yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar, alış-veriş caddeleri ve diğer yollarda da sırasıyla ışık rengi mavimsi beyaz olan yüksek basınçlı civa buharlı lambalarla halojen-metal buharlı lambalar ve floresant lambalar kullanılır.

29 ÖRNEK OLARAK 2 TARAFLI BİR YOL 15m ARALIKLARLA 100W YÜKSEK BASINÇLI BİR SODYUM ARMATÜRÜ İLE AYDINLANIRSA IŞIK DAĞILIM EĞRİSİ YAKLAŞIK OLARAK AŞAĞIDA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ OLUR.

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Abdullah 1 Aydınlatma aracları ilk olarak İÖ 70.000 lerden beri kullanılırdı. İlk olarak kayaların içi oyularak bu oyuklara hayvan yağının

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Uygulama, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Uygulama, Hukuki Dayanak ve Tanımlar TASLAK 1 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan: Amaç ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Uygulama, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, dış

Detaylı

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ İSO ATMK - AGİD Sektör Toplantısı PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ A.Kamuran TÜRKOĞLU, Kevork BENLİOĞLU, Tuba BASKAN 23.06.2011 1 İÇERİK 1. Işık Şiddeti - Kandela 2. Işık Akısı - Lümen 3. Aydınlık

Detaylı

ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA KANUN TASARISI

ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA KANUN TASARISI 1 ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA KANUN TASARISI Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde - 1: Bu kanunun amacı, elektrik enerjisinin nihai tüketiminde önemli payı olan dış aydınlatmada,

Detaylı

Işık Kirliliği Yönetmeliğini Genel Müdür'e teslim eden ve son durumu bilen kişiyi:

Işık Kirliliği Yönetmeliğini Genel Müdür'e teslim eden ve son durumu bilen kişiyi: 1 Işık Kirliliği Yönetmeliğini Genel Müdür'e teslim eden ve son durumu bilen kişiyi: Mehmet Akif Şenol Tlf. 312-2158358 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan: ELEKTRİK DIŞ AYDINLATMA YÖNETMELİĞİ Birinci

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır luxtra 2 Luxtra bir Asy a Trafik Sinyali zas yon ma rkasıdır. 2014 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2014 LUXTRA LED Aydınlatma Sistemleri Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler

Detaylı

IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ

IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ 1 IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ 2 IŞIK ÜRETİMİ Lambalarda ışık üretimi temel olarak iki yolla gerçekleşir. Termik yolla http://www.youtube.com/watch?v=7ipz4vdivbu Gazlar ve madeni buharlardaki

Detaylı

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI 12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 2. Işık 3. Işık Nasıl Yayılır? 4. Tam Gölge ve Yarı Gölge 5. Güneş Tutulması 6. Ay Tutulması 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 8. Işık Şiddeti

Detaylı

Yol aydınlatmasının ekonomik ve sosyal faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Yol aydınlatmasının ekonomik ve sosyal faydaları şu şekilde sıralanabilir; 25.4.216 Yol Aydınlatması Yol aydınlatmasının ekonomik ve sosyal faydaları şu şekilde sıralanabilir; Gece kazaları azalır, araçların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri sağlanır, Geceleri güvenlikle ilgili

Detaylı

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. 2 2018 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2018 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK A IŞIĞIN SOĞURULMASI (4 SAAT) 1 Işık ve Işık Kaynağı 2 Işığın Yayılması 3 Işığın Maddelerle Etkileşimi 4 Işığın Yansıması 5 Cisimlerin Görülmesi 6 Isı Enerjisinin

Detaylı

Işık Kaynakları. Işık bir kaç terimle ölçülebilir:

Işık Kaynakları. Işık bir kaç terimle ölçülebilir: Işık Kaynakları Herhangi bir aydınlatma armatürünün performansı, büyük ölçüde kullanılan ışık kaynağına (ampul) bağlıdır. Değişik kaynaklar değişik efektler yaratırlar. Işık bir kaç terimle ölçülebilir:

Detaylı

TEST 14-1 KONU IŞIK GÖLGE RENK. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 14-1 KONU IŞIK GÖLGE RENK. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ KOU 14 ŞK GÖLG RK Çözümler TST 14-1 ÇÖÜMLR 1. şık bir enerji türü olup doğrusal yolla yayılır (örnek olayları), saydam maddelerden (cam-su) geçer. ve 5. ve de koyu rengin tercih edilmesi güneş ışınlarının

Detaylı

AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ. Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü

AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ. Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü Işık nedir? IŞIKIK = ENERJİ Işık, görsel g duyarlılığ ığa a neden olabilen radyasyon enerjisi şeklinde tanımlanabilir. femtometre

Detaylı

4. ÜNİTE AYDINLATMA TEKNİĞİ

4. ÜNİTE AYDINLATMA TEKNİĞİ 4. ÜNİTE AYDINLATMA TEKNİĞİ 1. Aydınlatma 2. İç Aydınlatma 3. Dış Aydınlatma KONULAR GİRİŞ Yaşamımızın her kısmında ışık vardır. Işık temel gereksinmelerimizden biridir. Çevremizi diğer duyularımızla da

Detaylı

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Sistemi Acil Aydınlatma Sistemi Şehir şebekesi veya benzeri bir dış elektrik beslemesinin arıza sebepli kesilmesi, yangın - deprem gibi sebeplerle bina

Detaylı

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Proje Lamba teknik şartnameleri Armatür teknik şartnameleri Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Bilgisayar tasarım programı Lamba Teknik Şartnamesi Ülkemizde şehir içi yol aydınlatmalarında

Detaylı

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Safiye KAYA Kocaeli Üniversitesi, safiyekaya_01@hotmail.com ÖZET Verimlilik dendiğinde kullanılan cihazın daha az kullanılması değil,

Detaylı

www.asyatrafik.com.tr

www.asyatrafik.com.tr 2 2016 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2016 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimiz,

Detaylı

İÇİNDEKİLER LED LAMBALAR LED ARMATÜRLER LED ŞERİTLER GÜÇ KAYNAKLARI VE KONTROL ÜRÜNLERİ ENERJİ TASARRUFLU LAMBALAR GAZ DEŞARJLI LAMBALAR

İÇİNDEKİLER LED LAMBALAR LED ARMATÜRLER LED ŞERİTLER GÜÇ KAYNAKLARI VE KONTROL ÜRÜNLERİ ENERJİ TASARRUFLU LAMBALAR GAZ DEŞARJLI LAMBALAR SEMBOLLER Güç Gerilim Akım Duy Ömür Açma/Kapama Sayısı Lümen Değeri lşık Akısı Wat Başına Lümen Değeri Renk Sıcaklığı Renk Geriverim İndeksi İzolasyon Sınıfı IP Koruma Sınıfı % 0 lşıma İçin Geçen Süre

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI ÖĞRENME FAALİYETİ-5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-5 Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, aydınlatma ve priz

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 1- Yukarıdaki ışık kaynaklarından kaç tanesi doğal ışık kaynağıdır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 2- I Işık doğrular boyunca yayılır. II Işık ışınları tüm cisimlerden geçer. III Işık boşlukta yayılır. Yukarıdakilerden

Detaylı

Doğal Aydınlatma: Yapma (Yapay) Aydınlatma: Bütünleşik Aydınlatma:

Doğal Aydınlatma: Yapma (Yapay) Aydınlatma: Bütünleşik Aydınlatma: AYDINLATMA Aydınlatma, bir işin yapılabilmesi için veya çevredeki her türlü nesneyi görebilmek için açık veya kapalı mekanlara ışık uygulamak, diğer bir deyişle yeterli aydınlık düzeyini sağlamaktır. AYDINLATMA

Detaylı

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları:

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları: MASTER CosmoPolis CPO-T White HID ler B A : Şeffaf tüplü seramik deşarj tüplü, yüksek verimli ve kompakt dış aydınlatma ampulü Özellikleri: Yüksek verimlilik ve düşük kayıplar ile çevre dostu. Bu sayede

Detaylı

ELK464 AYDINLATMA TEKNİĞİ

ELK464 AYDINLATMA TEKNİĞİ ELK464 AYDNLATMA TEKNİĞİ Fotometrik Büyüklükler Fotometrik Yasalar (Hafta) Yrd.Doç.Dr. Zehra ÇEKMEN Fotometrik Büyüklükler şık Akısı (Ф) Birimi Lümen (lm) Bir ışık kaynağının her doğrultuda verdiği toplam

Detaylı

İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI-II

İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI-II MERDİVEN AYDINLATMA TESİSATLARI İÇ AYDINLATMA TESİSATLARI-II Bir lamba veya birbirleri arasında paralel bağlı olan lamba grubunu, bir veya daha fazla yerden yakıp daha sonra zaman ayarlı, kendiliğinden

Detaylı

yansıyan ışık Gelen ışık

yansıyan ışık Gelen ışık IŞIĞIN SOĞURULMASI Güneş ışığını doğrudan alan bütün cisimlerde az ya da çok bir sıcaklık artışı olur. Bu durumun sebebi ise ışığın, madde ile etkileştiğinde maddeler tarafından soğurulmasıdır. yansıyan

Detaylı

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına,

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, 1 AYDINLATMA HESABI Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, geometrisine ve gerekli aydınlık

Detaylı

Kompakt Floresanlar CFL I

Kompakt Floresanlar CFL I Ambiance Pro A-şekil Ampul: Normal enkandesan ampul biçimine yakın enerji tasarruflu ampul Özellikleri: Profesyonel kullanımlara uygun Anlık titremesiz başlangıç Nominal ışık çıkışının %80 ine 2 dakika

Detaylı

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı?

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? LED AYDINLATMA 1. LED Nedir? 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? 3. LED Aydınlatma Uygulamaları 4. Örnek LED Aydınlatma Uygulaması ve Sağladığı LED NEDİR? LED,

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 5.ÜNİTE IŞIĞIN YAYILMASI

HAYALİMO EKİBİ 5.ÜNİTE IŞIĞIN YAYILMASI Işık bir enerjidir ve başka enerjilere dönüşebilir. Örneğin güneşimiz mız olup, güneşten dünyamıza gelen aynı zamanda ısı enerjisine dönüşmektedir. >> Kendisi Işık olmayan varlıkları, ışığın onların üzerinden

Detaylı

AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL

AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL AYDINLATMADA PLANLAMA VE YÖNETİMİN ÖNEMİ AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü

TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü Lighting TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü TownGuide Core TownGuide ailesi, iki modern tasarımdan oluşur: Düz Koni tip (BDP001) ve eğimli çanak tip(bdp002). Kapsamlı bir lümen paketi çeşitleri

Detaylı

AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR

AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR Binalarda Enerji Tüketim Noktaları 1- Isıtma sistemleri Yanma verimi Otomasyon 2- Soğutma sistemleri 3- Aydınlatma sistemleri 4- Reaktif güç kompanzasyonu

Detaylı

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Kaynaklar ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Aydınlatma Tekniği, Muzaffer Özkaya, Turgut Tüfekçi, Birsen Yayınevi, 2011 Aydınlatmanın Amacı ve Konusu Işık ve Görme Olayı (Hafta1) Yrd.Doç.Dr. Zehra ÇEKMEN Ders Notları

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Kompakt Gaz Deşarj Ampuller

Kompakt Gaz Deşarj Ampuller MASTER SDW-TG Mini White SON Kompakt Gaz Deşarj ler B A : Küçük, açık armatürlerde kullanılmak üzere MASTER Colour CDM-T ampullerin etrafında tasarlanmış yüksek verimli sıcak renkli deşarj ampuller Özellikleri:

Detaylı

Halojen Ampuller. Düşük Gerilim Reflektörsüz Halojen MASTER Line TC Ampul : Çift uçlu, infrared filtre kaplamalı halojen ampul.

Halojen Ampuller. Düşük Gerilim Reflektörsüz Halojen MASTER Line TC Ampul : Çift uçlu, infrared filtre kaplamalı halojen ampul. MASTER Line TC : Çift uçlu, infrared filtre kaplamalı halojen ampul Özellikleri: Yüksek performanslı halojen ampuller Uzun ömür İnfrared filtre kaplı halojen TC şekilli: aynı uzunluk, duy ve ışık merkezi

Detaylı

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi.

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. IŞINIMLA ISI TRANSFERİ 1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. 2. TEORİ ÖZETİ Elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar vasıtasıyla

Detaylı

Kompakt Floresan CFL NI

Kompakt Floresan CFL NI MASTER PL-T 2 Pinli B C A Ampul: Enerji tasarruflu kompakt floresan ampul Kompakt uzun ark düşük basınç cıva deşarjlı ampul Sistem, 6 paralel dar floresan tüp içerir Özellikleri: 2-pinli bir muhafaza,

Detaylı

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır.

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir ışık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirten doğrulara ışık ışını ya da kısaca ışın

Detaylı

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi sahin.ozgul@emo.org.tr EMO Ġstanbul ġubesi 28.02.200 Ġstanbul VERĠMLĠLĠĞĠ Aydınlatmada Enerji Verimliği, Kanunda nihai

Detaylı

HID Ampuller. HPL Yüksek Basınçlı Cıva HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul. 9 Ağustos

HID Ampuller. HPL Yüksek Basınçlı Cıva HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul. 9 Ağustos HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul Özellikleri: Çabuk ve güvenilir yanma için 1 veya 2 elektrota sahiptir Sıcak beyaz ve doğal beyaz versiyonları bulunmaktadır Yüksek verim

Detaylı

Gerilim Işık huzmesi açısı. Paketleme türü

Gerilim Işık huzmesi açısı. Paketleme türü ES : Dichroic reflektör ve kızılötesi kaplamalı çift soketli yanıcılı, enerji tasarrufu sağlayan, koleksiyonunun düşük gerilimli halojen reflektörlü ampulü Piyasadaki yüksek enerji verimi sağlayan dichroic

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ) 1 BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ) BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II YILSONU NOTU KATKI ORANLARI Dersin Adı Dönemi Dersin Kredisi AKTS Bilgisayar Destekli Proje II Bahar Dönemi

Detaylı

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI 21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ 2. DIŞ AYDINLATMA ARACI BAĞLANTILARI 21.1 DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ Şehir içi yollar, geniş cadde

Detaylı

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR 1 LEDNedir? Kısaca LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir. Üzerinden akım geçtiğinde üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenlerdir. LED in hangi renkte

Detaylı

AYDINLATMANIN KONUSU

AYDINLATMANIN KONUSU 1 AYDINLATMANIN KONUSU Aydınlatma, pratik ya da estetik etkiyi elde etmek için ışığın bilinçli şekilde kullanılmasıdır. Aydınlatmada tasarımcının rolü, Işığı etkin şekilde kullanmak, Kontrol altına almaktır.

Detaylı

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki Doğru Aydınlatma Doğru aydınlatma tekniği uygulanan satış alanlarında, ışık konforu, güvenlik hissi ve

Detaylı

BİZ KİMİZ. Genç ve dinamik yapımız ile yerli üretim yapıyor, ürünlerimizi orta-doğu, Kuzey afrika ve Avrupa ya ihrac etmenin gururunu yaşıyoruz

BİZ KİMİZ. Genç ve dinamik yapımız ile yerli üretim yapıyor, ürünlerimizi orta-doğu, Kuzey afrika ve Avrupa ya ihrac etmenin gururunu yaşıyoruz www.biogreenled.com BİZ KİMİZ 30 yıllık AR-GE tecrübesini vizyonuyla birleştirerek LED teknolojisinin ülkemizde geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen yenilikçiliğin adıyız.. Enerji kaynaklarının

Detaylı

AYDINLATMA TÜRLERİ 1

AYDINLATMA TÜRLERİ 1 1 AYDINLATMA TÜRLERİ Aydınlatma Türleri Işık Kökeni Bakımından Aydınlatma Türleri Doğal Aydınlatma Suni Aydınlatma Aydınlatılan Yere Göre Aydınlatma Türleri İç Aydınlatma Dış Aydınlatma Amacı Bakımından

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl

İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl Üniversite LED Aydınlatma fizibilite (uygulanabilirlilik) çalışması El-Elektronik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Mehmed ÇELEBİ 2010 İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl olmalıdır Lambert

Detaylı

AYDINLATMANIN KONUSU, AMACI VE TÜRLERİ

AYDINLATMANIN KONUSU, AMACI VE TÜRLERİ 1 AYDINLATMANIN KONUSU, AMACI VE TÜRLERİ İnsanın çevresini algılamasında en önemli algılayıcı gözdür. Bütün algılamalarının % 80 ile % 90 ı göz kanalıyla gerçekleşir. Işık temel gereksinmelerimizden biridir.

Detaylı

GENEL TANITIM. www.bes-a.com

GENEL TANITIM. www.bes-a.com GENEL TANITIM ÜRÜNLER YÖNLENDİRME ARMATÜRLERİ ACİL AYDINLATMA ARMATÜRLERİ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ ELEKTRONİK TRAFO ACİL AYDINLATMA KİTLERİ ELEKTRONİK BALASTLAR LED SÜRÜCÜLER YÖNLENDİRME ARMATÜRLERİ ÇUPRA

Detaylı

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama Lighting Ampul: Ampul ömrü boyunca sabit renk ve parlak ışıklı kompakt deşarj, yüksek verimli, tek soketli ampuller Faydaları Ömür süresince renk kararlılığı Yüksek ampul verimi sayesinde düşük çalışma

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENE ALANI : FĐZĐEL OLALAR ÜNĐE 5 : IŞI (EB) B- IŞIĞIN RENLERE ARILAI CĐĐLER NAIL RENLĐ GÖRÜNÜR? 1- Işığın Renklerine Ayrılması 2- Işığın Elde Edilmesi 3- Renkleri 4- Cisimlerin Işığı ansıtması 5- leri

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

REVO-LB. REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri)

REVO-LB. REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri) REVO-LB REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri) DÜŞÜK TAVAN ENDÜSTRİYEL ARMATÜRLERİ Yüksek tavan armatürleri olarak büyük ilgi toplayan enerji tasarruflu REVO armatür grubuna şimdi yeni seri olarak

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR. 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ

YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR. 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ AydınlatmaSistemleri LightingSystems ISO 9001-2008 YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ İÇİNDEKİLER ALÜMİNYUM

Detaylı

Acil Aydınlatma Sistemi

Acil Aydınlatma Sistemi Acil Aydınlatma Sistemi İç sayfa Normal aydınlatma sisteminin beslemesinde kesinti olduğu zaman, aydınlatmanın kesilmeden devam etmesini sağlayan aydınlatma türüdür. Acil kaçış aydınlatması (emergency

Detaylı

LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014

LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014 LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014 Ofislerde %80 e varan enerji tasarrufu! Günümüzde ofis ortamlarında çok zaman geçirilmektedir ve bir ofis ortamında çalışanların verimi, ortamın konforu ile doğru orantılıdır.

Detaylı

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki LUXAR LED Ürünlerinin Avantajları Düşük Enerji Tüketimi Düşük Enerji Tüketimi - Yüksek Verim İçerdikleri son teknoloji

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır. Görülür alanın altında mor ötesi

Detaylı

DEKORATİF ARMATÜRLER

DEKORATİF ARMATÜRLER DEKORATİF ARMATÜRLER www.alanaydinlatma.com DEKORATİF ARMATÜRLER ALDEKO-V * Boyut (mm) :315x1050x8 * Ağırlık (kg) :4,10 * Işık Kaynağı :3528 SMD LED * Güç Tüketimi (Watt) :38 * Giriş Voltajı (V) :AC 200-240

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Versions

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Versions Lighting Ampul: Ampul ömrü boyunca sabit renk ve parlak ışıklı kompakt deşarj, yüksek verimli, tek soketli ampuller Faydaları Ömür süresince renk kararlılığı Yüksek ampul verimi sayesinde düşük çalışma

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

HID Ampuller. ML Mixed Light ML-R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller. 9 Ağustos

HID Ampuller. ML Mixed Light ML-R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller. 9 Ağustos -R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller Özellikleri: Tungsten filamanlı ve içinde kuvars yüksek basınç cıva deşarj tüplü ampul Tungsten filaman hem enkandesan ışık kaynağı hem de akım sınırlayıcı

Detaylı

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ULTRAVİYOLE IŞIK İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey Lighting OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey OptiFlood LED BVP506 OptiFlood LED, büyük alanların ışıkla aydınlatılması için kullanılabilen, şık ve oldukça etkili asimetrik aydınlatmalardan

Detaylı

SEMBOLLER. Güç. Gerilim. Akım. Duy. Ömür. Açma/Kapama Sayısı. Wat Başına Lümen Değeri. Renk Sıcaklığı. İzolasyon Sınıfı.

SEMBOLLER. Güç. Gerilim. Akım. Duy. Ömür. Açma/Kapama Sayısı. Wat Başına Lümen Değeri. Renk Sıcaklığı. İzolasyon Sınıfı. SEMBOLLER Güç A Gerilim Akım Duy Ömür Açma/Kapama Sayısı Lümen Değeri CANDELA Işık Akısı 000 Lumen/at at Başına Lümen Değeri Renk Sıcaklığı Ra Renk Geriverim İneksi Class I İzolasyon Sınıfı IP Koruma Sınıfı

Detaylı

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI 9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. Aydınlatma Tesisatına Ait Semboller 2. Çeşitli Lamba ve Priz Tesisatı Bağlantı Şemaları Adi Anahtar Tesisatı Bağlantı şeması Komütatör Anahtar Tesisatı Bağlantı

Detaylı

Dikkat çekici olması için tasarlandı

Dikkat çekici olması için tasarlandı PHILIPS LED Ampul 7 W (60 W) E27 Sıcak Beyaz Kısılamayan Dikkat çekici olması için tasarlandı Bildiğiniz ve sevdiğiniz şekillerde tasarlanmıştır. En yeni LED enerji tasarrufu teknolojisi sayesinde geleneksel

Detaylı

GENEL TANITIM. Mustafa GEDİK. Ar-Ge ve Kalite Kontrol Yöneticisi. www.bes-a.com

GENEL TANITIM. Mustafa GEDİK. Ar-Ge ve Kalite Kontrol Yöneticisi. www.bes-a.com GENEL TANITIM Mustafa GEDİK Ar-Ge ve Kalite Kontrol Yöneticisi FİRMA TARİHÇE Aydınlatma sektörüne 1995 yılında Elektronik Balast üretimi ile giren firmamız, sektörün ve ihtiyaçların gelişmesiyle birlikte

Detaylı

3. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATI ŞEMALARI ÇİZİMİ

3. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATI ŞEMALARI ÇİZİMİ 3. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATI ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Adi Anahtar Tesisatı 2. Komitatör Anahtar Tesisatı 3. Vaviyen Anahtar Tesisatı 4. Ara Vaviyen Anahtar Tesisatı 5. Elektronik Anahtar Tesisatı 6.

Detaylı

LED 2008 %80 9001 14001 %100 TÜRK MALIDIR

LED 2008 %80 9001 14001 %100 TÜRK MALIDIR Neden Endüstriyel Ürünler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi 2008 yılında İstanbul da LED Aydınlatma Armatürleri üretmek üzere kurulup, sekiz aylık bir Ar-ge çalışması sonucu ürünlerini imalata geçirmiştir.

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

I Ş I ĞIN RENKLERE AYRILMASI

I Ş I ĞIN RENKLERE AYRILMASI Ünite-4 Ş ĞN RENLERE AYRLAS Beyaz şık Prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti prizmadan kırıldıktan sonra renklere ayrılır. Sırasıyla bu renkler kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mordur. Bu olaya beyaz

Detaylı

AYDINLATMANIN KONUSU

AYDINLATMANIN KONUSU 1 AYDINLATMANIN KONUSU Aydınlatma, pratik ya da estetik etkiyi elde etmek için ışığın bilinçli şekilde kullanılmasıdır. Aydınlatmada tasarımcının rolü, Işığı etkin şekilde kullanmak, Kontrol altına almaktır.

Detaylı

Floresan Ampuller. MASTER TL5 HE Super 80 Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller TL5. 9 Ağustos

Floresan Ampuller. MASTER TL5 HE Super 80 Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller TL5. 9 Ağustos MASTER TL5 HE Super 80 : Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller Özellikleri: Mevcut TL-D ampullerden %40 daha ince 104 lm/w a kadar yüksek ampul verimi Yüksek verimli 3-band floresan

Detaylı

Sürdürülebilir ve aydınlık bir gelecek için yeni nesil teknolojiler ve ürünler

Sürdürülebilir ve aydınlık bir gelecek için yeni nesil teknolojiler ve ürünler 2 Sürdürülebilir ve aydınlık bir gelecek için yeni nesil teknolojiler ve ürünler İstanbul Sancaktepe deki 56.000 metrekare kapalı alana sahip bulunan ve Türkiye nin sektöründeki en büyüğü olarak tanımlanan

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

Koli Adedi KLASIK ŞEFFAF KROM SOFT KROM ŞEFFAF. Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı

Koli Adedi KLASIK ŞEFFAF KROM SOFT KROM ŞEFFAF. Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı Ürün Kodu Koli Ad. Fiyatı SENSÖRLER 129 KLASİK (SOFT) Klasik Birim Fiyatı 99,00 TL. 1 x E27 M.U.SIN.00001 Ledli (250 LÜMEN) Birim Fiyatı 153,00 TL. M.U.SIN.00005 Şarjlı Ledli Birim Fiyatı 198,00 TL. M.U.SIN.00012 180 DİJİTAL SENSÖRLÜ

Detaylı

Isı enerjisi iletim, konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır.

Isı enerjisi iletim, konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır. 2) Isının Yayılımı Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır, yayar. Masa, insan, ateş, buz, su kendisinden daha soğuk bir ortamda bulunduğunda çevresine ısı aktarır,

Detaylı

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller.

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller. TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller Özellikleri: Yüksek kalite floresan kaplamalı 16 mm çaplı tüp Faydaları: Yüksek renksel geriverim Standart ampullerle

Detaylı

Floresan Ampuller. TL Rapid Start Standart Renkler Ampul: Borusal 38 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller.

Floresan Ampuller. TL Rapid Start Standart Renkler Ampul: Borusal 38 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller. TL Rapid Start Standart Renkler Ampul: Borusal 38 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller Özellikleri: RS (Rapid Start-Hızlı Başlangıç) dıştan silikon kaplamalı ampuller Orta renksel geriverim

Detaylı

Kompakt Floresanlar CFL I

Kompakt Floresanlar CFL I MASTER PL Elektronik B C D E F G H I J K L M N A Ampul: Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller Özellikleri: Enkandesan ampullere göre daha uzun ömürlü alternatif, farklı watt değerleri

Detaylı

LED AMPULLER COB ÜRÜNLER LED PANEL LED WALLWASHER LED PROJEKTÖRLER LED BANT ARMATÜRLER. LED ŞERİTLER ve AKSESUARLARI ENERJİ TASARRUFLU AMPULLER

LED AMPULLER COB ÜRÜNLER LED PANEL LED WALLWASHER LED PROJEKTÖRLER LED BANT ARMATÜRLER. LED ŞERİTLER ve AKSESUARLARI ENERJİ TASARRUFLU AMPULLER AMPULLER Çanak... 4-5 Normal...6-11 Kapsüller... 12-13 T8... 14-15 Par... 16 ÜRÜNLER Downlight... 17-19 Ray Spotlar... 20-21 PANEL WALLWASHER ler... 22-24 Wallwasher... 25 PROJEKTÖRLER Harici... 26-27

Detaylı

Metamerizm ve Yapay Işık Kaynakları

Metamerizm ve Yapay Işık Kaynakları C O A T S D İ K İ Ş Ç Ö Z Ü M L E R İ Metamerizm ve Yapay Işık Kaynakları İçerik Giriş Metamerizm Nedir? Metamerizm ve Çeşitleri Metamerizmde Işığın Önemi Yapay Işık Kaynağı nedir? Doğal ve yapay ışık

Detaylı

IŞIK KİRLİLİĞİ ve ENERJİ TASARRUFU

IŞIK KİRLİLİĞİ ve ENERJİ TASARRUFU Kaynak: 18. Enerji Tasarrufu Haftası Ulusal Enerji Verimliliği Kongresi, 3-5 Şubat, Ankara, s. 54-60,(1999) IŞIK KİRLİLİĞİ ve ENERJİ TASARRUFU Zeki ASLAN* Sermin ONAYGİL** * Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat

Detaylı