BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9"

Transkript

1 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9

2 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann) Dizi değişkende tutulan her değerin bir index değeri vardır. Index değerleri 0 dan başlar ve dizideki eleman sayısı kadar devam eder. Dizi değişkenin herhangi bir değeri alınmak istenirse dizi_adı[index_no] şeklinde index numarasıyla çağrılır. var iller=new Array( Eskişehir, Ankara, Amasya ); document.write(iller[1]); Yukarıda verilen örnekte, dönen sonuç Ankara olacaktır. Varolan bir dizi değişkenine değer atamak veya yeni bir eleman eklemek için dizi_adı[index_no]=değer şeklinde kullanılmalıdır.

3 Dizi Değişkenler (Array) 3 Örneğin, var iller=new Array( Eskişehir, Ankara, Amasya ); iller[3]= Samsun ; // 3 nolu index olmadığı için diziye yeni bir eleman eklenir. iller[2]= Adana ; // 2 nolu index olan Amasya değeri Adana değerini alır. Dizi değişkeninin eleman sayısını öğrenmek için length parametresi kullanılır. dizi_adı.length şeklinde kullanılır. var iller=new Array( Eskişehir, Ankara, Amasya, Samsun ); document.write(iller.length); // Dönen sonuç 4 olacaktır. iller[iller.length]= İzmir // Dizinin sonuna İzmir eklenecektir.

4 Ekrana Çıktı ve Klavyeden Bilgi Girişi 4 prompt (Kullanıcıdan Bilgi Alma 1/2) prompt fonksiyonu ile bilgi almak için sayfayı submit yapmaya gerek yoktur. Yeni bir pencere açılarak bilgi girişi yapılabilir. Açılan bilgi girişi penceresinde Tamam ve İptal seçenekleri vardır. Kullanıcı Tamam seçeneğine tıklarsa girilen değer döner, İptal seçeneğine tıklarsa NULL değer döner. Kullanım şekli: prompt( Sorulan soru, Cevap örneği ) Birinci parametre yani Sorulan soru açılan pencerede görünen ve kullanıcının gireceği değer hakkında bilgi veren bölümdür. İkinci parametre Cevap örneği ise kullanıcının bilgi girişi yapacağı bölümde kullanıcıya yardımcı olmak amacıyla kullanılır. İkinci parametrenin kullanılması zorunlu değildir.

5 Ekrana Çıktı ve Klavyeden Bilgi Girişi 5 prompt (Kullanıcıdan Bilgi Alma 2/2) Bilgi penceresinden dönen değer aşağıdaki şekilde bir değişkene atanabilir: değişken_adı=prompt( Sorulan soru, Cevap örneği ) prompt fonksiyonundan dönen değerin türü sayısal değildir. Dönen değeri sayısala çevirmek için parseint fonksiyonu kullanılmalıdır. UYGULAMA: Kullanıcının telefon numarasını alma ve ekrana yazdırma.

6 Ekrana Çıktı ve Klavyeden Bilgi Girişi 6 alert (Uyarı Mesajı Verdirme) Kullanıcıya uyarı mesajı vermek amacıyla kullanılır. Parametre olarak tırnak içerisinde uyarı mesajının yazılması yeterlidir. Kullanım şekli: alert( Uyarı mesajı ); UYGULAMA: Kullanıcının girmiş olduğu mesajı uyarı mesajı olarak verme.

7 Ekrana Çıktı ve Klavyeden Bilgi Girişi 7 confirm (Onay Penceresi) Kullanıcının bir seçim yapması veya yapılan işlemi doğrulaması için kullanılan mesaj kutularıdır. Açılan pencerede Tamam ve İptal seçenekleri vardır. Kullanıcı Tamam seçeneğine tıklarsa True, İptal seçeneğine tıklarsa False değeri döner. Kullanım şekli: confirm( Mesaj ); UYGULAMA:

8 Karşılaştırma Deyimleri 8 if-else (1/3) Çoğu programlama dilinde olduğu gibi JavaScript içerisinde de koşula bağlı işlemlerde if-else yapısı çoğunlukla kullanılmaktadır. If-else yapısının üç farklı kullanımı: 1. 2.

9 Karşılaştırma Deyimleri 9 if-else (2/3) 3.

10 Karşılaştırma Deyimleri 10 if-else (3/3) UYGULAMA: Kullanıcıdan alınan iki sınav notunun ortalamasını alarak, ortalama 45 ve üzeri ise sayfaya Başarılı değilse Başarısız yazdıran kod.

11 Karşılaştırma Deyimleri 11 switch-case (1/3) Seçilen değişkenin belirlenen değerlerden hangisine uygun olduğuna bakarak o değer için belirlenmiş işlemleri gerçekleştirir. Her case ifadesinde gerçekleştirilecek işlemlerden sonra break komutuyla switch yapısından çıkılması gerekmektedir. Aksi takdirde koşula bakılmaksızın diğer komutlarda çalıştırılır. Belirtilen değerlerin hiçbiri sağlanmazsa, default için yazılan komutlar işleme konulur. Case ifadesinde belirtilen bir değer olabileceği gibi bir koşul ifadesi de olabilir. Belirtilen değer karakter kümesi türündeyse tırnak içerisinde olmalıdır.

12 Karşılaştırma Deyimleri 12 switch-case (2/3) Kullanım şekli:

13 Karşılaştırma Deyimleri 13 switch-case (3/3) UYGULAMA: Switch-case yapısını kullanarak, kullanıcıdan alınan iki sınav notunun ortalamasını alarak, ortalama 45 ve üzeri ise sayfaya Başarılı değilse Başarısız yazdıran kod.

14 Döngü Deyimleri 14 for Döngüsü (1/2) Tekrarlanması istenilen durumlarda kullanılır. Döngünün tekrar sayısı sayaç değişkenine göre gerçekleştirilir. Sayacın başlangıç ve bitiş değerleri, ve artış miktarı istenilen şekilde ayarlanabilir. Kullanım şekli: Sayaç değişkeni, döngünün tekrar sayısını belirlemek ve döngü süresince tekrar sayısının tutmak için kullanılır. Örneğin, for (a=0; a<=10; a++) kullanımında, döngü 0 dan başlar, 10 a kadar bir artarak devam eder.

15 Döngü Deyimleri 15 for Döngüsü (1/2) UYGULAMA: 1 ile 20 arasındaki çift sayıları ekrana yazdırma.

16 Döngü Deyimleri 16 while Döngüsü Verilen şart gerçekleşene kadar belirtilen komutları gerçekleştirir. Eğer şart hiç gerçekleşmezse döngü çalışmayacaktır. Şart için kullanılan değişkenin değeri kodlar vasıtasıyla değiştirilmelidir. Kullanım şekli:

17 Döngü Deyimleri 17 do while Döngüsü While döngüsüne çok benzer. Şartın doğrulanması başta değil de sonda gerçekleştirilir. Do-while döngüsünde şart sağlanmamış olsa bile döngü bir kez çalışacaktır. Özellikle kullanıcıyla etkileşim kuran sayfalarda kullanılır. Kullanım şekli:

18 Döngü Deyimleri 18 break (Döngü Sonlandırma) Bazı durumlarda döngü sonuna kadar beklemeden istenilen adımda döngünün sonlandırılması istenebilir. Bu gibi durumlarda break komutu döngünün işlevini sonlandırır ve program akışı döngüden sonraki ilk işlemle devam eder. continue (Döngüde Basamak Atlama) Döngü çalıştığı süre içerisinde atlanmak istenilen belirli adımlar varsa continue komutu kullanılır. Continue komutu döngünün sadece o anki adımını atlayarak bir sonraki adımdan devam etmesini sağlar. for in Bir dizi değişkenin elemanları sayısınca veya bir nesnenin özellikleri sayısınca dönme işlemi gerçekleştirir. Kullanım şekli aşağıdaki gibidir.

19 Döngü Deyimleri 19 UYGULAMA: Bir dizi değişkenin içeriğini for in yapısını kullanarak yazdırma.

20 Fonksiyonlar 20 Fonksiyon Tanımlama ve Çağırma (1/2) Fonksiyonlar <script> ve </script> etiketlerinin içerisinde tanımlanmak ve çağrılmak zorundadır. Sayfada kullanılacak fonksiyonlar genellikle <head> ve </head> etiketleri arasında tanımlanır. Böylece, sayfa yüklenmeden fonksiyonlar yüklenir. Fonksiyonlar <script> ve </script> etiketlerinin dışında nesnelerin olaylarında da çağrılabilir. Örneğin, sayfa içerisinde bulunan bir düğmeye tıklandığında. Fonksiyon bloğu içerisinde tanımlanan değişkenler yerel değişkenler olup sadece fonksiyon içinde kullanılabilir. Kullanım şekli:

21 Fonksiyonlar 21 Fonksiyon Tanımlama ve Çağırma (2/2) Fonksiyondan elde edilen sonuç, fonksiyonu çağıran yere gönderilecekse return komutu kullanılır. UYGULAMA:

22 Tarih-Saat Fonksiyonları 22 Tarih ve saat ile ilgili işlemlerde date nesnesi kullanılır. Bu nesne içerisinde tarih ve zamanla ilgili tüm bilgiler mevcuttur. Javascript kullanıcı taraflı çalıştığı için burada alınan tarih-saat bilgisi sunucuya ait değil sayfanın ziyaret edildiği bilgisayara aittir. Tarih Fonksiyonları getdate: Date nesnesinden sayısal gün bilgisini almak için kullanılır. (1,2, ) getmonth: Date nesnesinden ay bilgisini almak için kullanılır. (0=Ocak, 1=Şubat, ) getfullyear: Date nesnesinden yıl bilgisini almak için kullanılır. (2014, 2015, ) getday: Date nesnesinden haftanın kaçıncı günü olduğu bilgisini almak için kullanılır. (0=Pazar, 1=Pazartesi,, 6=Cumartesi) Not: getmonth fonksiyonu Ocak ayını 0 olarak döndürür. Doğru tarihi göstermek için getmonth fonksiyonunun döndürdüğü değere 1 eklenmelidir.

23 Tarih-Saat Fonksiyonları 23 UYGULAMA: Aktif tarihin gün, ay ve yıl bilgilerini date nesnesinden alıp yazdırma. Zaman Fonksiyonları gethours: Date nesnesinden saat bilgisini almak için kullanılır. getminutes: Date nesnesinden dakika bilgisini almak için kullanılır. getseconds: Date nesnesinden saniye bilgisini almak için kullanılır.

24 Tarih-Saat Fonksiyonları 24 İstenilen Tarih ve Zamanı Hazırlama Fonksiyonları setdate: Date nesnesine istenilen günü atar. sethour: Date nesnesine istenilen zamanı atar. setfullyear: Date nesnesine istenilen yılı ayarlar. setmonth: Date nesnesine istenilen ayı ayarlar sethours: Date nesnesine istenilen saati ayarlar setminutes: Date nesnesine istenilen dakikayı ayarlar setseconds: Date nesnesine istenilen saniyeyi ayarlar

25 Karakter Fonksiyonları 25 length Karakter türündeki bir değişkenin içerdiği karakter sayısını verir. var z= Porsuk MYO ; var uzunluk=z.length; //Bu örnekte, uzunluk değişkeninin değeri 10 olacaktır. indexof() String değişken içerisinde yer alan bir karakter ya da karakter grubunun konumu hakkında bilgi verir. Sonuç -1 ise belirtilen karakter ya da karakter grubu yoktur. Diğer durumlarda, karakterin bulunduğu index değeri döner. Karakterlerin index değerleri 0 dan başlar. var a= Anadolu Üniversitesi ; var b=a.indexof( A ) ; // A ilk karakter olduğu için b değişkeni 0 değerini alacaktır. var c=a.indexof( w ); // w karakteri olmadığı için c değişkeni -1 değerini alacaktır.

26 split() Bir karakter kümesini istenilen karaktere göre parçalara ayırır ve bu parçaları dizi içerisine yerleştirir. var a= Anadolu Üniversitesi Porsuk MYO ; var dizi=new Array(); dizi=a.split( ); // a karakter kümesi boşluk karakterine göre parçalanacaktır. Bu işlem sonucunda, dizi[0]=anadolu, dizi[1]=üniversitesi, dizi[2]=porsuk, dizi[3]=myo değerlerini alacaktır. Karakter Fonksiyonları 26 charat() Parametre olarak verilen index değerine, karakter kümesi içinde karşılık gelen değeri verir. var a= Porsuk MYO ; var b=a.charat(7); // b değişkeninin değeri M olacaktır.

27 Karakter Fonksiyonları 27 UYGULAMA: Kullanıcıdan alınan bir bilginin tersini mesaj olarak yazdırma.

28 Karakter Fonksiyonları 28 substring() Bir karakter kümesinden istenilen bir bölümün alınmasını sağlar. Birinci parametre başlangıç noktasını, ikinci parametre bitiş noktasını ifade eder. var a= Porsuk MYO ; var b=a.substring(5,8); // b değişkeni k MY değerini alacaktır. substr() Bir karakter kümesinden istenilen bir bölümün alınmasını sağlar. Birinci parametre başlangıç noktasını, ikinci parametre alınacak karakter sayısını ifade eder. var a= Porsuk MYO ; var b=a.substr(5,4); // b değişkeni k MY değerini alacaktır.

29 Karakter Fonksiyonları 29 touppercase() ve tolowercase() Bir karakter kümesindeki elemanları, touppercase fonksiyonu büyük harfe, tolowercase fonksiyonu küçük harfe çevirir. var a= Porsuk MYO ; var b=a.touppercase(); // b değişkeni PORSUK MYO değerini alacaktır. var c=a.tolowercase(); // c değişkeni porsuk myo değerini alacaktır. UYGULAMA (1/2): Kullanıcıdan alınan bir bilgiyi, kelimelerin ilk harfini büyük ve kırmızı, kelimenin geri kalanını küçük harf ve mavi yaparak sayfaya yazdırma.

30 Karakter Fonksiyonları 30 UYGULAMA (2/2):

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kontrol deyimleri programlamanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Şartlara (karşılaştırma) bağlı

Detaylı

Zaman Değişkeni Tanımlama ve Yürürlükteki Zaman Değerini İfade Etme

Zaman Değişkeni Tanımlama ve Yürürlükteki Zaman Değerini İfade Etme Tarih-saat İşlemleri Bu sayfada zaman yöntem kodları üzerinde duracağız. Bu kodlar zaman birimlerini ifade etmekte, nesneleri zamana göre sıralamakta ve sorgulamakta kullanılır Zaman Değişkeni Tanımlama

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

BETİK DİLİ / JAVASCRIPT. Web Tasarımı ve Programlama

BETİK DİLİ / JAVASCRIPT. Web Tasarımı ve Programlama Web Tasarımı ve Programlama Tanım ve Genel Bilgi Betik Dili; Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan, istemci tarafında çalışan bir dildir. HTML etiketleri

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 21 Mar. 2016 PHP de dizi Değişkenler Buraya kadar yaptığımız uygulamalarda değişkenlerin tek değer

Detaylı

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü Javascript Ders Örnekleri -2 Örnek 1 : Aşağıdaki Javascript kodları çalıştığında tarayıcı görüntüsü nasıl olur? JS Kodu var puan=85; if(puan>70) document.write( Notunuz iyi ); else document.write( Notunuz

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 (Denetim Yapıları, Diziler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Denetim Yapıları 1 if else Seçme yapısı, mantıksal

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 8 Mar. 2016 PHP de Değişken Tipleri Dizi (Array) Aynı değişken içerisinde birden fazla değer tutmak

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8 BTP 27 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 8 Değişkenler 2 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 6 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanındaki sayıları belirtmek

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı değişken

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Mantıksal Operatörler ve Denetim Yapıları 1 Boolean Boolean, doğru ya da yanlış

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı 16 May. 2016 Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı

Detaylı

1 JAVASCRIPT NEDİR? 1

1 JAVASCRIPT NEDİR? 1 İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 JAVASCRIPT NEDİR? 1 2 TEST ORTAMINI TANIMAK (FİREFOX VE FİREBUG) 5 Firefox 6 Firebug 8 CSS Sekmesi 10 DOM Sekmesi 11 Net ve Çerezler Sekmeleri 11 Script Sekmesi 11 Konsol Sekmesi

Detaylı

1. LabVIEW ile Programlama

1. LabVIEW ile Programlama 1. LabVIEW ile Programlama LabVIEW ile programlama mantığı, program kodu yazılan programlama mantığına benzemekle birlikte, kontrol adı verilen nesneler arasında veri yolu bağlantısı ile program akışı

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir.

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir. MATRİS TRANSPOZU: Bir matrisin satırlarını sütun, sütunlarınıda satır yaparak elde edilen matrise transpoz matris denilir. Diğer bir değişle, eğer A matrisi aşağıdaki gibi tanımlandıysa bu matrisin transpoz

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA DÖNGÜLER (FOR, WHILE, DO-WHILE) C# da döngüleri dört çeşit olarak sayabiliriz. Bunlar a) For döngüsü: Bu döngüde başlangıç ve bitiş sınırları verilerek kullanılır. Döngü tanım

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 4. DERS NOTU Konu: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU 1 M-Dosya Yapısı Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Mantıksal Karşılaştırmalar Python, koşullu

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 3 KONU: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları M-Dosya Yapısı

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ Değişkenler PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ C# Programlama Dili Giriş Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan

Detaylı

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Karşılaştırma İşlemleri Java'da sayısal veri tiplerinin karşılaştırılması için aşağıdaki karşılaştırma

Detaylı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ 14.10.2016 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Hasan OCAK Sınav Süresi: 80 dakika. Her

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Java String İşlemleri

Java String İşlemleri Java String İşlemleri Karakterler (Characters) "char" kelimesi bir karakter tanımlamak için kullanılır. Karakter tek tırnak içine alınmalıdır. Bir char'ın aralığı 0 ile 65536 arasındadır. Char türü işaretsiz

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI BİLGİSAYARDA PROGRAMLAMA DERSİ ÖRNEK PROGRAMLAR 1. Kullanıcının girdiği iki sayını toplamını bulan program. Form: int sayi1, sayi2, toplam; sayi1

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

YUVARLAMA FONKSİYONLARI

YUVARLAMA FONKSİYONLARI YUVARLAMA FONKSİYONLARI Fonksiyon Çalışma Prensibi fix(x) x ondalık sayısını sıfır yönündeki ilk tamsayıya round(x) x ondalık sayısını kisine en yakın ilk tamsayıya ceil(x) x ondalık sayısını + yönündeki

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir.

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir. PHP'nin Temelleri PHP Nedir? PHP, bir programlama dili olarak, değişkenler, değişkenlerin değerleriyle bir işlem yapmayı sağlayan işlemciler (operatörler), işlemcilerle oluşturulan deyimler ve nihayet

Detaylı

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA MATLAB 3.DERS disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA Daha önceki derslerimizde input komutu ile klavye üzerinden MATLAB programlama ortamına veri girmeyi öğrenmiştik. Bu dersimizde ise disp

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Rastgele sayı üretme C#'ta program yazarken (özellikle oyun programlarında) rastgele değerlere ihtiyaç duyabiliriz. Rastgele sayı üretebilmemiz için öncelikle Random sınıfı

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Akış Konrol Mekanizmaları 1 Koşul İfadeleri Programlar içersinde bazı durumlarda programın akışının değişmesi ya da farklı işlemlerin yapılması gerekebilir. Bazen de seçimlerin yapılması ya da belirli

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Değişken ve Atama Bilgisayar programı içerisinde ihtiyaç duyulan sembolik bir ifadeyi veya niceliği

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA WEB PROGRAMLAMA DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA Betik dili web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan istemci tarafında

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6 ix Yazılım Nedir? 2 Yazılımın Tarihçesi 3 Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5 Yazılımın Önemi 6 Yazılımcı (Programcı) Kimdir? 8 Yazılımcı Olmak 9 Adım Adım Yazılımcılık 9 Uzman

Detaylı

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon Dinamik Kodlama Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Fusion@6 [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama @6 Serisi ürünlerde, kullanıcı arabirimlerinin her yerine eklenen dinamik kodlama özelliği ile, programın

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Örnekler 2 Örnek1:

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-11 Karakter Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Karakter ve String Karakter Karakter bir sabit tek tırnak

Detaylı

M.ilkucar MAKU MYO 1

M.ilkucar MAKU MYO 1 M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2 7-

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar MatLab Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Sunum Planı MatLab Hakkında Ekran Yapısı Programlama Yapısı Matlab da Programlamaya Giriş Sorular MatLab Hakkında MatLab;

Detaylı

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Redcode Enterprise [ ] Redcode Standart [ ] Entegre.NET [X] Yeni Fonksiyon 5.0 Uygulama Netsis paketlerinin tüm modüllerinin

Detaylı

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz?

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? ve Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? Şimdi ne tarafa gideceğiz yahu? KARAR VER!!! Karar mekanizması A B if yapısı ve kullanımı

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler . Kontrol Deyimleri/İfadeler Kontrol deyimleri bir uygulamanın yürütülmesi sırasında program akışını yönlendiren yapılar/kalıplardır. Kontrol deyimi olmaksızın bir uygulama yazılması neredeyse olanaksıdır

Detaylı

MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler

MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler Dal yapıları, program kodlarından istenilenleri seçen ve onları işleten, istenilen kodları ise değerlirme dışı bırakabilen MATLAB ifadeleridir. if Switch, case try/catch

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA. PHP Temelleri 2. Dr. Erman Yukselturk

WEB PROGRAMLAMA. PHP Temelleri 2. Dr. Erman Yukselturk WEB PROGRAMLAMA PHP Temelleri 2 Dr. Erman Yukselturk Superglobal Değişkenler 1/4 Php de önceden tanımlanmış ve script in herhangi bir yerinden çağrılabilen ve çalıştirılabilen çevreye özel bilgiler sunan

Detaylı

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1 ve M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı