KABLOSUZ İLETİŞİM. Bölüm 7 1) XBEE KABLOSUZ SERİ İLETİŞİM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KABLOSUZ İLETİŞİM. Bölüm 7 1) XBEE KABLOSUZ SERİ İLETİŞİM"

Transkript

1 Bölüm 7 KABLOSUZ İLETİŞİM IOT uygulamaları geliştirirken, IOT donanım alt yapısını oluşturan bileşenler arasında çeşitli şekillerde iletişim kurulması gerekmektedir. Bu iletişim genellikle kablosuz iletişim şeklinde gerçekleşmektedir. Alt yapıda kullanılan donanımsal bileşenler ya doğrudan internete erişmekte ya da diğer bağlantı teknolojileri üzerinden dolaylı olarak internete erişmektedir. Bu bölümde XBee, Bluetooth ve Wi-Fi iletişim protokollerini kullanarak uygulamalar gerçekleştireceğiz. 1) XBEE KABLOSUZ SERİ İLETİŞİM yıllarında kullanılmaya başlayan ZigBee, WiFi ve Bluetooth a göre çok yeni bir teknolojidir. XBee cihazlar, seri iletişim protokolü olan ZigBee protokolünü kullanarak kablosuz haberleşmeyi sağlayan modüllerdir. IEEE standartına göre en önemli özelliği düşük güç tüketimi, uzun menzilde veri iletimi ve network desteği. ZigBee nin diğer teknolojilerden en büyük artısı bu yönleridir. Xbee Cihazlarının üzerlerinde bulunan analog, dijital pinler vasıtası ile analog ve dijital değerleri okuyabilir. UART seri iletişim pinleri vasıtası ile başka cihazlarla iletişim kurabilir. Özellik ZigBee Bluetooth Wi-Fi b Gprs/Gsm Kullanım Sahası İzleme ve Kontrol Kablo Yerine Web, Video, E- WAN, Ses ve Mail Veri Sistem Kaynağı 4 KB 32 KB 250 KB+ 1 MB+ 16 MB+ Pil Ömrü (gün) Ağdaki Cihaz Sayısı 255/ Bant Genişliği (kbps) Kapsama Alanı (metre) Öne Çıkan Özellikleri Dayanıklılık, düşük güç tüketimi, ucuz Pahalı, rahatlık Hız, esneklik Kalite, ulaşılabilirlik. ZigBee protokolünün diğer iletişim protokolleri ile karşılaştırılması XBee modüller XBee ve XBee Pro şeklinde olmak üzere başlıca 2 modele sahiptir. XBee XBee Pro

2 Modeller arasındaki farklılıkları aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz. Özellik XBee XBee Pro İç Mekân Kapsama Alanı (metre) Açık Alan Kapsama Alanı (metre) RF Veri Gönderme Hızı (kbps) Çalışmadığında Elektrik Sarfiyatı (µa) 10 1 İletim Sırasında Güç Çıkışı 1 mw (0dbm) 2 mw (+3dbm) İletim Sırasında Çekilen Akım 45 ma (3.3.V) 250 ma (3.3.V) Ağ Topolojisi Point-to-Point, Star, and Mesh Point-to-Point, Star, and Mesh XBee cihazları birbirleri ile bağlamak için üç çeşit topoloji kullanılabilir. Bunlar Star, Mesh ve Tree topolojileridir. -Star (Broadcast) Topolojisi: Merkezde bulunan koordinatör modül diğer bütün modüllerle iletişim kurar. Merkezdeki koordinatör modül dışındaki modüller son cihaz durumundadır. İletişim koordinatör modül üzerinden yürütülür. -Mesh Topolojisi: Mesh topolojisinde, hedef modülün yerini ve yönünü belirten bir paket için kaynak modül tarafından ağa bırakılmaktadır. Bu paketi alan cihazlar kaynağın gitmek istediği cihaza ait yön bilgilerini, kaynağa gönderir. Aynı anda birden fazla cihazdan cevap geldiğinde, içlerinde en kısa yoldan veriler gönderilir.

3 - Tree (Ağaç) Topolojisi: Ağaç topolojisinde en başta koordinatör modül, daha altta router modül, en altta ise son modüller bulunur. Çizimimizde son cihazın diğer son cihaz ile iletişimi router üzerinden sağlanmaktadır. Koordinatör ise hem router hem de son cihazlarla doğrudan bağlantı kurabilmektedir. Bu üç topoloji birlikte kullanılarak çeşitli kombinasyonlar yapılabilir. 1.1) XBEE LER ARASI DİREKT İLETİŞİM XBee modüller arasında, Arduino gibi devre geliştirme kartlarını kullanarak bu kartlar üzerinde yazacağımız kodlar yardımı ile iletişim kurabileceğimiz gibi, XBee modüller üzerinde direkt olarak uygulayacağımız

4 komutlar yardımı ile de bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Bu komutları ise ister AT komutları şeklinde direkt olarak bir seri port terminal programı üzerinden göndererek ya da XCTU uygulaması üzerinden kendimiz ayarlayarak girebiliriz. XBee cihazlarını kontrol edebilmek için öncelikle cihazımızı bilgisayara tanıtmamız lazım. Cihazımızı bilgisayara tanıtmak için gerekli sürücüyü adresinden indirebilirsiniz. XCTU yazılımını adresinden indirebilirsiniz. XBee cihazımızın bağlı olduğu elektronik sistemleri kontrol etmek için bilgisayarınıza usb portundan bağlayacağınız xbee explorer usb adlı cihazı kullanabilirsiniz. Kontrol edilecek sistemin bağlı olduğu xbee modül router ya da son cihaz, router ya da son cihazı kontrol edecek xbee modül ise koordinatör durumundadır. Koordinatör xbee cihazı, xbee explorer usb isimli shield yardımıyla bilgisayarınıza bağlayarak bilgisayarınızdan xbee cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. Örnek olarak 2 XBee modülden birine buton, diğerine de led bağlayarak butona basıldığında ledin yanmasını sağlayan bir uygulama yapalım. Öncelikle uygulamamızın devre kurulumunu gerçekleştirelim. Uygulamamızın birinci kısmı olan, butona basıldığında bu bilgiyi karşıdaki XBee ye ileten devremizin kurulumu aşağıdaki gibidir:

5 Butonun bir ucunu şaseye, diğer ucunu ise XBee üzerindeki D0 pinine bağlıyoruz. Bu pini okuma amaçlı olarak kullanarak, butona basılıp basılmadığını algılatacağız. Bu amaçla kullanacağımız AT komutları aşağıdaki gibi olacaktır: ID PAN ID 1234 MY 16-Bit Source Address 5000 DH Destination address high 13A200 DL Destination address low 4069C322 D0 Pin 0 I/O configuration 3 (digital input) IR Sample rate 14 (20 ms, 14 in hexadecimal = 20 in decimal) PR Pull-up resistors 0 (disable internal pull-up resistors on all pins) Bu işlemleri herhangi bir serial monitör programı kullanmadan da XCTU uygulaması yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.

6 Uygulamamızın ikinci kısmı olan, karşıdaki XBee cihazından butona basıldığında bunu algılayarak XBee üzerindeki ledi yakan ve bağlı olan motoru çalıştıran devremizin kurulumu aşağıdaki gibidir:

7 Led in bir ucunu şaseye, diğer ucunu ise XBee üzerindeki D0 pinine bağlıyoruz. Ayrıca led in + ucunu transistörün base ucuna bağlayarak led yandığında transistörün de tetiklenerek, transistörün emiter ucuna bağlı olan motorun çalıştırılmasını sağlıyoruz. Bu amaçla kullanacağımız AT komutları aşağıdaki gibi olacaktır: ID PAN ID 1234 MY 16-Bit Source Address 5001 DH Destination address high 13A200 DL Destination address low D0 Pin 0 I/O configuration 4 (digital output, LOW on startup) IA I/O input address 5000 (address of the transmitting radio) Yukarıdaki işlemlere dair XCTU uygulaması ile yapılan ayarlara dair ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir:

8 1.2) XBEE ARDUINO ARASI İLETİŞİM Her bir xbee cihazın seri numarası mevcuttur. Xbee cihazların birbirleriyle iletişim kurabilmesi için karşılıklı olarak seri numaralarının birbirlerine tanıtılması gerekmektedir. Bu işlem için xbee explorer usb shield üzerine xbee cihazlarımızı takarak tanıtmaktayız. X-CTU yazılımını çalıştırıp xbee cihazın seri numarasını öğreniyoruz.

9 Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi modülün seri numarası modül ismi ile birlikte COORDINATOR1 0013A şeklindedir. Koordinatör ve son cihaz Xbee modüller için seri numaralarını bu şekilde elde ettikten sonra Xbee modüllerin birbirleriyle iletişim kurabilmesi amacıyla seri numaralarını birbirlerine tanıtmamız gerekmektedir. Bunun için öncelikle koordinatör Xbee modülümüz takılı iken X-CTU yazılımını çalıştırarak cihazın bilgilerini okuyoruz. Cihazımıza ait olan seri numarası bilgisi SH (Serial Number High) ve SL (Serial Number Low) kısmında yer almaktadır. Seri numarasının 13A200 şeklinde olan kısmı Serial Number High, geri kalan kısmı ise Serial Number Low bilgisi olmaktadır. Koordinatör modülümüzün iletişim kuracağı son cihaza ait seri numarası bilgilerini de DH (Destination Number High) ve DL(Destination Number Low) kısımlarına giriyoruz. Bunun için daha önce elde ettiğimiz seri numarası bilgisini kullanıyoruz. Seri numarasının 13A200 şeklinde olan kısmını Destination Number High bölümüne, kalan kısmını ise Destination Number Low bölümüne yazıyoruz. PAN ID bölümüne ise modüllerimizin bağlanacağı ağ ismini yazıyoruz. Bu ismi kablosuz ağlardaki SSID ismi gibi düşünebiliriz. İletişim kuracak her modül için PAN ID değeri aynı olmalıdır. Biz de 1234 şeklinde bir isim veriyoruz. Write butonuna tıklayarak girdiğimiz bilgilerin modülümüz içerisine kaydedilmesini sağlıyoruz. Aynı işlemleri son cihaz için de tekrarlıyoruz. Son cihazımızın Destination Number High ve Low bölümlerine koordinatör modülümüzün seri numarası bilgilerini giriyor ve PAN ID değerini yazarak Write butonuna tıklıyoruz. Artık Xbee modüllerimiz birbiri ile iletişim kurmaya hazır.

10 XBee yardımıyla bir ledi yakma söndürme uygulaması yapalım. Uygulamamızda iki adet XBee modülü birbiri ile haberleştireceğimiz için Star topolojisini kullanıyoruz. Modüllerimizden bir tanesi karşı cihazdaki ledi yakmak için değer gönderiyor olsun(koordinatör),son cihaz olan Arduino ise gelen veriye göre ledi yakıp söndürüyor olacak. Son Cihaz arduino üzerine Xbee wireless shield i yerleştirerek, shield üzerindeki bölüme Xbee modülümüzü yerleştiriyoruz. Led imizi D2 pinine bağlıyoruz. Son cihaz arduino içerisine yazacağımız kod aşağıdaki gibi olacak: //H AÇAR, L KAPATIR const int ledpin = 2; int kontrol; void setup() { Serial.begin(9600); pinmode(ledpin, OUTPUT); void loop() { if (Serial.available() > 0) { kontrol = Serial.read(); if (kontrol == 'H') { digitalwrite(ledpin, HIGH); if (kontrol == 'L') { digitalwrite(ledpin, LOW);

11 Kodumuzda Serial.read() fonksiyonu ile koordinatör arduinonun yolladığı değerler okunur ve kontrol değişkenine aktarılır. if yapısı bu değer incelenir. Gelen değer H karakterine eşitse, 2 nolu pine bağlı olan Led yakılır. Gelen değer L karakterlerine eşitse, 2 nolu pine bağlı olan Led söndürülür. Koordinatör arduino içerisine yazacağımız kod aşağıdaki gibi olacak: void setup(){ Serial.begin(9600); void loop(){ Serial.print('H');//H AÇ delay(1000); Serial.print('L');//L KAPAT delay(1000); Kodumuzda Serial.print() fonksiyonu ile Son Cihazlara birer saniye aralıklarla H ve L karakterleri gönderiliyor. Böylelikle Son cihazda birer saniye aralıklarla ledi yakıp söndürüyor olacak. 1.3) XBEE ARDUINO ve PC ARASI İLETİŞİM Her bir xbee cihazın seri numarası mevcuttur. Xbee cihazların birbirleriyle iletişim kurabilmesi için karşılıklı olarak seri numaralarının XBee yardımıyla bir ledi yakma söndürme uygulaması yapalım. Uygulamamızda iki adet XBee modülü birbiri ile haberleştireceğimiz için Star topolojisini kullanıyoruz. Modüllerimizden bilgisayara bağlanan modül koordinatör modül, netduino üzerindeki modül ise son cihaz olarak kullanılacaktır. Bilgisayara usb porttan bağlanan XBee Explorer Usb cihazı yardımıyla diğer bir XBee modülüne bağlı olan led diyotu yakıp söndüreceğiz. XBee Explorer USB cihazı üzerine XBee modüllerimizi takarak USB port üzerinden programlama yapabilmekteyiz. XBee Explorer USB cihazımızın bağlı olduğu bilgisayarda bir C# Windows Form uygulaması yazarak XBee modül ile haberleşmeyi sağlayacağız. Netduino üzerine Xbee wireless shield i yerleştirerek, shield üzerindeki bölüme Xbee modülümüzü yerleştiriyoruz. Led imizi D2 pinine bağlıyoruz.

12 Arduino içerisine yazacağımız kod aşağıdaki gibi olacak: String gelenveri; void setup() { Serial.begin(9600); pinmode(13, OUTPUT); void loop() { if(serial.available()>0) { gelenveri=serial.readstring(); Serial.print(gelenVeri); if(gelenveri=="l") digitalwrite(13, LOW); else if(gelenveri=="h") digitalwrite(13, HIGH); Kodumuzda if(serial.available()>0) satırında eğer seri portdan gelen bir değer varsa işlem yapılmasını sağlıyoruz. gelenveri=serial.readstring();

13 satırında seri porttan gelen string değerleri okuyarak gelenveri değişkenine aktarıyoruz. Eğer gelen değer H ise 13 nolu pine bağlı olan ledi yakıyor, gelen değer L ise ledi söndürüyoruz. C# Windows Form uygulamamızın form tasarımı aşağıdaki gibi olacak: 1 ) cmbcomport 2) btnportac 3) btnportkapat 4) txtgonderilecekveri 5) btngonder 6) serialport1 uygulamamızın kodu ise aşağıdaki gibi olacak: Windows Form using System; using System.IO.Ports; using System.Text; using System.Windows.Forms; namespace xbee_kontrol { public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) { foreach (string portname in SerialPort.GetPortNames()) cmbcomport.items.add(portname); private void btngonder_click(object sender, EventArgs e) { if (serialport1.isopen) serialport1.write(txtgonderilecekveri.text); private void btnportac_click(object sender, EventArgs e) { serialport1.portname = cmbcomport.text; if (!serialport1.isopen) serialport1.open(); private void btnportkapat_click(object sender, EventArgs e) { if (serialport1.isopen) serialport1.close(); private void Form1_FormClosing(object sender, FormClosingEventArgs e) { if (serialport1.isopen) serialport1.close();

14 Kodumuzda formun Load olayı içerisinde foreach (string portname in SerialPort.GetPortNames()) cmbcomport.items.add(portname); satırları ile foreach döngüsü içerisinde GetPortNames metodu ile bilgisayarda yüklü olan seri port isimlerini elde ederek combobox içerisine ekliyoruz. serialport1.portname = cmbcomport.text; if (!serialport1.isopen) serialport1.open(); Satırlarında combobox içerisinde seçili olan port ismini PortName özelliğine aktarıyoruz. IsOpen özelliği portun açık olup olmadığını belirtir. Eğer açıksa geriye true değeri, açık değilse false değeri dönmektedir. Kodumuzda (!) operatörü ile bu işlemin tersini alarak, port açık değilse Open metodu ile portun açılmasını sağlıyoruz. Aynı işlemi portu kapatmak için de uygulayarak pert açıksa Close metodu ile portun kapatılmasını sağlıyoruz. if (serialport1.isopen) serialport1.write(txtgonderilecekveri.text); satırlarında ise eğer seri port açıksa textbox içerisine girilen verileri seri porta yazıyoruz. 2) BLUETOOTH İLE İLETİŞİM Bluetooth, 2.4 ghz frekans aralığında kısa mesafe iletişim amaçlı olarak kullanılan bir haberleşme protokolüdür. Günümüzde kullanılmakta olan başlıca bluetooth protokolleri aşağıdaki gibidir: - Bluetooth v2.1 + EDR Bluetooth 1.2. versiyonunun gelişmiş hali olan bu protokol EDR (enhanced data rate-gelişmiş Veri Hızı) şeklinde de isimlendirilmiştir. Veri iletişim hızı 2.1 Mbps dir (maksimum 3 Mbps). Bu protokolle birlikte cihazlar arası güvenli eşleşme için SSP (secure simple pairing) protokolü de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde elektronik cihazlar arasında haberleşmek için kullanılan modüllerden en uygun fiyatlı ve yaygın olan modül tipidir. İletişim alanı m arasında değişmektedir. - Bluetooth v3.0 + HS Veri iletişim hızı 24 Mbp dir. Bu hız ancak bir Wi-Fi iletişim protokolü üzerinden gerçekleştirilebilir. Bluetooth yalnızca bağlantı kurmak ve bağlantıları yönetmek amacıyla kullanılır. Çünkü Bluetooth 3.0 cihazlar maksimum 3 Mbps veri iletişim hızına sahiptir. - Bluetooth v4.0 + Bluetooth Low Energy Bluetooth 4.0 protokolü 3 ayrı kategoriye sahiptir. Bunlar classic, high-speed, and low-energy şeklindedir. Classic ve high speed versiyonları sırasıyla v2.1+edr ve v3.0+hs şeklinde isimlendirilmektedir. Bluetooth v4.0 ise Bluetooth low energy (BLE) olarak isimlendirilmektedir. Bu versiyonu daha fazla haberleşme alanı (100 m) ve düşük güç tüketimi ile ön plana çıkmaktadır. Ancak veri iletişim hızı yüksek değildir. (0.27 Mbps) 2.1) BLUETOOTH KULLANARAK ANDROID İLE ARDUINO KONTROLÜ Android üzerinden bluetooth protokolünü kullanarak Arduino ile iletişim kurarak değer gönderebilir ya da değer okuyabiliriz. Öncelikle Arduino ya değer gönderen bir uygulama, ardından da değer okuyan bir uygulama yapacağız.

15 İlk olarak Android uygulaması kullanarak Arduino ya bağlı olan bir ledi bluetooth protokolünü kullanarak yakıp söndüren bir örnek yapacağız. Öncelikle Arduino uygulamamızı yapalım. Arduino ile Bluetooth uygulamalarında genellikle 2 modül tercih edilmektedir. Bu modüller HC-05 ve HC-06 modülleridir. Bu modüller Bluetooth 2.1 protokolünü kullanarak 2.4 Ghz frekansında haberleşmektedirler. 10 metrelik bir haberleşme alanına sahiptirler. Uygun fiyatlarıyla pek çok bluetooth haberleşme projesinde tercih edilmektedirler. HC-05 modülü master veya slave olarak kullanılabilirken, HC-06 modülü yalnızca slave olarak kullanılabilir. Uygulamamızın devre yerleşimi aşağıdaki gibi olacak:

16 Arduino kodlarımız ise aşağıdaki gibi olacak: String gelenveri; void setup() { Serial.begin(9600); pinmode(13, OUTPUT); void loop() { if(serial.available()>0) { gelenveri=serial.readstring(); Serial.print(gelenVeri); if(gelenveri=="off") digitalwrite(13, LOW); else if(gelenveri=="on") digitalwrite(13, HIGH); Kodumuzda seri porttan gelen değerleri Serial.readString( ) metodu ile okuyarak, gelen değer OFF ise 13 nolu pine bağlı olan ledin sönmesini, gelen değer ON ise ledin yanmasını sağlıyoruz.

17 Gerekli bağlantıları yapıp Arduino ya güç verdiğimizde bluetoth modülümüz HC-05 adıyla telefonumuzdan görüntülenebilir. Varsayılan şifre 1234 şeklindedir. Bundan sonraki aşamada Android uygulama kodlarını yazmaya geçiyoruz. Android uygulamamızı yazmak için MIT App Inventor uygulamasını tercih ediyoruz. AppInventor temel seviye Android uygulamaları için yeterli olacaktır. AppInventor ile kod yazmadan sürükle bırak yöntemiyle kolayca uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanabilmek için bir gmail elektronik posta hesabınızın olması gerekmektedir. Uygulamayı adresinden online olarak kullanabilirsiniz. Uygulamayı açarak Start new project seçeneği ile yeni bir uygulama oluşturuyoruz. AppInventor proje ekranı aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır: 1) Uygulamanızda kullanacağınız form ekranlarına erişebileceğiniz ve yeni form ekranları ekleyip silebileceğiniz bölümdür. 2) Tasarım ve kodlama ekranları arasında geçiş yapacağınız bölümdür. Tasarım ekranına geçiş için Designer butonu, kodlama ekranına geçiş için Blocks butonu kullanılmaktadır. 3) Palette: Uygulamanızda kullanacağınız bileşenlerin bulunduğu bölümdür. Bu bölümdeki bileşenleri tıklayarak ya da sürükle bırak yöntemiyle proje formuna ekleyebilirsiniz. 4) Viewer: Palette bölümünde bulunan bileşenleri kullanarak uygulamanızın tasarımını yapacağınız bölümdür.

18 5) Components: Uygulamanızda kullandığınız bileşenlerin listelendiği bölümdür. Bu bölümde, bileşenlerin ismini değiştirebilir ve silebilirsiniz. 6) Properties: Uygulamanızda kullandığınız bileşenlerin özelliklerini değiştirdiğiniz bölümdür. Örnek uygulamamızda öncelikle bir adet HorizontalArrangement bileşeni ekliyoruz. Bu bileşen, içerisine eklenen diğer bileşenlerin yatay olarak hizalanmasını sağlamaktadır. Bu bileşenin içerisine iki adet Button bileşeni ekleyerek Text özelliklerini Led On ve Led Off olarak değiştiriyoruz. Daha sonra raspberry pi ile bluetooth üzerinden iletişim kurabilmek için formumuza bir adet BluetoothClient bileşeni ekliyoruz.

19 Bağlı bulunan bluetooth cihazların listelenmesi için bir adet ListPicker kontrolüne ihtiyacımız var. Bu kontrolü bir adet Label kontrolü ile birlikte yine bir HorizontalArrangement kontrolü içerisine ekliyoruz. Ayrıca bluetooth bağlantı durumunu görüntülemek için de bir adet Label kontrolü daha ekliyoruz. Ayrıca tüm bu eklediğimiz kontrollerin formun üst orta tarafında hizalanması için Properties bölümünden AlignHorizontal özelliğini Center, AlignVertical özelliğini ise Top olarak belirliyoruz.

20 Bir sonraki aşamada artık kodlamaya geçiyoruz. Uygulamamızda bağlı bulunan bluetooth cihazların listesi listpicker içerisinde listeleneceği için öncelikle listpicker ın BeforePicking olayını Blocks bölümünden seçerek form üzerine ekliyoruz.

21 ListPicker içerisinde listelenecek değerleri Elements özelliğinde listelemek için ListPicker ın Elements özelliğini BeforePicking olayı içerisine ekliyoruz. AppInventor olayları ve özellikleri birleştirirken, birleştirme işleminin doğru yapılması için puzzle benzeri bir yapı kullanmaktadır. Eğer doğru olay ve özellikleri birleştiriyorsanız bileşenler doğru bir şekilde birleşecektir. Elements özelliğine BluetoothClient bileşenimizin AddressesAndNames özelliğini ekleyerek Bluetooth cihazların ListPicker içerisinde listelenmesini sağlıyoruz. İlk aşamada henüz bluetooth cihazımız ListPicker içerisinde seçilmediğinden bluetooth bağlantısı kurulmamıştır. Bu bilgiyi Label1 içerisinde görüntülemek için Label1 in Text özelliğini ListPicker ın BeforePicking olayı içerisine ekliyoruz.

22 Label1 in Text özelliğine değer atamak için Built-in bölümünden Text özelliğini seçiyoruz ListPicker ın BeforePicking olayı içerisine ekledikten sonra bu özelliği Disconnected olarak belirliyoruz. Bir sonraki aşamada listpicker tıklandıktan sonra yapılacak işlemleri belirleyeceğiz. listpicker içerisinde listelenen bluetooth cihazlardan seçili olanına bağlantı sağlanacak. Bunun için öncelikle listpicker ın AfterPicking olayını Blocks bölümünden seçerek form üzerine ekliyoruz. ListPicker içerisinde seçili olan değer üzerinde işlem yapmak için ListPicker ın Selection özelliğini AfterPicking olayı içerisine ekliyoruz. Selection özelliğine BluetoothClient bileşenimizin Connect olayını ekleyerek listpicker içerisinde listelenen Bluetooth cihazlardan seçili olanına bağlanacağız. BluetoothClient bileşenimizin Connect olayının address özelliğine listpicker ın Selection özelliğini ekleyerek listpicker içerisinde listelenen Bluetooth cihazlardan seçili olanına bağlanılmasını sağlıyoruz.

23 listpicker ın BeforePicking olayında olduğu gibi Label1 in Text özelliğini AfterPicking olayı içerisine ekleyerek, Connected değerini veriyoruz. Daha sonra butona tıklandığında bluetooth üzerinden mesaj gönderme olaylarını gerçekleştireceğiz. Birinci butona tıklandığında ON mesajı, ikinci butona tıklandığında ise OFF mesajı gönderilecek. Öncelikle birinci butonun Click olayını form üzerine ekliyoruz. Butona tıklandığında bluetooth üzerinden mesaj gönderilmesi için BluetoothClient bileşenimizin SendText olayını, Button1 in Click olayı içerisine ekliyoruz. BluetoothClient bileşenimizin Text özelliğine değer atamak için Built-in bölümünden Text özelliğini seçiyoruz BluetoothClient in SendText olayı içerisine ekledikten sonra bu özelliği ON olarak belirliyoruz. Butonlara tıklandığında renklerinin değişmesi için butonların BackGroundColor özelliklerini değiştiriyoruz.

24 Built-in başlığı altında Colors bölümünden istediğimiz rengi seçebiliriz. Birinci butona tıklandığında rengi için kavuniçi rengini belirledik. Aynı şekilde ikinci buton için de renk özelliğini ekliyoruz. Aşağıda görüldüğü gibi renk değiştirme işlemini renk bileşeni eklendikten sonra da değiştirebilirsiniz. İkinci buton için de benzer işlemleri yapacağımız için form üzerine eklenmiş olan Buton1 e farenin sağ tuşu ile tıklayarak Duplicate seçeneği ile çoğaltıyoruz.

25 Form üzerinde Button1 adlı bileşen ve buna bağlı olaylardan aynı isimde ikişer tane bulunduğu için uyarı mesajı görüntülenecektir. Çoğalttığımız diğer bileşene ait özellikleri düzenledikten sonra bu mesaj kaybolacaktır. Blocks ekranında uygulamamızın son hali aşağıdaki gibi olacaktır:

26 Uygulamamızı cep telefonuna yüklemek için AppInventor içerisinde Connect menüsü altında bulunan AI Companion ya da USB seçeneklerini kullanabiliriz. USB seçeneği uygulamamızı telefona USB üzerinden yükleyecektir. AI Companion seçeneğinde ise ekranda bir QR kodu görüntülenecektir. Bu kodu telefonumuza Android marketten yükleyeceğimiz MIT AI2 Companion uygulaması ile okutarak telefonumuza yükleyebilir ve Arduino ya bağlı olan led i yakıp söndürebiliriz. Sıradaki örneğimizde ise Arduino ya bağlı olan DHT-11 sıcaklık ve nem sensöründen gelen değerleri Android uygulamamız içerisinde okuyacağız. Uygulamamızın devre yerleşimi aşağıdaki gibi olacak:

27 Arduino kodlarımız ise aşağıdaki gibi olacak: #include <dht.h> dht DHT; void setup() { Serial.begin(9600); delay(1000); void loop() { DHT.read11(A0); Serial.print("Humidity = % "); Serial.print(DHT.humidity); Serial.print("temperature = "); Serial.print(DHT.temperature); Serial.print(" C"); delay(3000); Uygulamamızda DHT-11 sıcaklık ve nem sensöründen gelen değerleri okumak için adresinden indirebileceğiniz DHTlib isimli kütüphaneyi kullanıyoruz. DHT.read11(A0);

28 satırında A0 analog pinine bağlı olan DHT-11 sensöründen gelen değerleri okuyoruz. DHT.humidity( ) metoduyla nem, DHT.temperature( ) sıcaklık değerlerini elde ediyor ve bu değerleri Serial.print metoduyla seri porta gönderiyoruz. Seri porta gönderilen bu değerler bluetooth üzerinden Android uygulamamıza gönderilecek. Bundan sonraki aşamada Android uygulama kodlarını yazmaya geçiyoruz. Bir önceki uygulamamızda yapmış olduğumuz tasarımı kullanacağız. Ancak led yakma söndürme gibi bir işlem yapmayacağımız için tasarımdaki butonları kaldırıyoruz. Sonuç olarak tasarım yandaki gibi olacak. Uygulamamızda Label1 i bluetooth bağlantı durumu bilgisini görüntülemekte kullanıyoruz. Label1 i aynı zamanda Arduino dan gelen sıcaklık ve nem verilerini görüntülemekte de kullanacağız. Uygulamamızın kodlama (Blocks) kısmında Listpicker1.BeforePicking ve Listpicker1.AfterPicking olayları aynı şekilde kalacak. Ek olarak aşağıdaki gibi işlemleri gerçekleştireceğiz: Palette bölümünde Sensors başlığı altında Clock bileşenini uygulamamıza ekliyoruz. Bu bileşeni kullanarak belirlediğimiz aralıklarla bluetooth üzerinden gelen değer var mı yok mu kontrol edeceğiz. Clock bileşeninin zaman aralığını ayarlamak için Clock bileşeni seçili iken Properties bölümünden TimerInterval özelliğini 1000 olarak belirliyoruz. Bu değer milisaniye cinsinden olup 1000 ms, 1 saniyeye karşılık gelmektedir.

29 Clock1 in olaylarından Timer olayını seçerek ekliyoruz. Daha sonra Built-in bölümünde Control başlığı altından if then karar yapısını ekliyoruz. if karar yapısına şart olarak BluetoothClient nesnesinin IsConnected özelliğini ekleyerek Bluetooth bağlantısı olduğu müddetçe işlem yapılmasını sağlıyoruz. Şart sağlandığında Arduino dan gelen bilgiler Label1 üzerinde görüntüleneceği için set Label1.Text olayını ekliyoruz. Label1 üzerinde Bluetooth üzerinden gelen verileri okumak için BluetoothClient nesnesinin ReceiveText metodunu ekliyoruz. BluetoothClient nesnesinin ReceiveText metoduna BytesAvaliableToReceive özelliğini ekleyerek Bluetooth üzerinden gelen değerleri elde ediyoruz. Sonuç olarak Blocks ekranımız aşağıdaki gibi olacak:

30 Bu işlemin ardından uygulamamızı AppInventor içerisinde Connect menüsü altında bulunan AI Companion seçeneğini kullanarak telefonumuza yükleyerek Arduino ya bağlı olan DHT-11 sensöründen gelen sıcaklık ve nem değerlerini okuyabiliriz. 2.2) BLUETOOTH KULLANARAK ANDROID İLE RASPBERRY PI KONTROLÜ Android uygulaması kullanarak Raspberry Pi ye bağlı olan bir ledi bluetooth protokolünü kullanarak yakıp söndüren bir örnek yapalım. Android kısmında, daha önce Arduino ile yaptığımız led yakma söndürme projesindeki Android uygulamasını kullanacağımız için burada bu konuyu tekrar yazmıyoruz. Raspberry Pi 3, dâhili olarak bluetooth modülüne sahiptir. Bluetooth cihazlarımızla bağlantı kurmak için Raspberry Pi içerisinde iki yöntem kullanabiliriz. 1. Yöntemde Linux komut ekranı üzerinden bluetoothctl komutu ile bağlantı sağlıyoruz, 2. Yöntemde ise masaüstünden Bluetooth Manager isimli uygulama simgesine tıklayarak çalıştırmaktır. 1. Yöntemde sırasıyla aşağıdaki komutları yazarak bağlantı sağlayabiliriz.

31 bluetoothctl power on agent on scan on pair mac adresi (Bluetooth bağlantı komutu) (Bluetooth cihazı aktif etme) (Bluetooth yazılımını aktif etme) (Çevredeki bluetooth cihazları tarama) (Seçilen mac adresli bluetooth cihazı ile bağlantı kurma) trust mac adresi (Seçilen mac adresli bluetooth cihazı güvenli olarak belirtme) 2. Yöntem için öncelikle Bluetooth Manager uygulamasını Raspberry Pi içerisine yüklemeliyiz. Bunun için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmeliyiz. Komut satırında öncelikle sudo apt-get update sudo apt-get upgrade -y sudo apt-get dist-upgrade -y sudo rpi-update komutlarını yazarak Raspbian işletim sistemini güncellemeliyiz. Ardından aşağıdaki komut satırı ile pi-bluetooth paketini kurmalıyız. sudo apt-get install pi-bluetooth

32 Daha sonra Raspberry Pi bluetooth modülünün firmware ini güncelliyoruz. sudo apt-get install bluez bluez-firmware Son olarak blueman isimli görsel masaüstü bluetooth yazılımını yüklüyoruz. sudo apt-get install blueman Bu işlemlerin ardından masaüstünde sağ üst köşede görev çubuğunda bluetooth menüsü görüntülenecektir. Buradaki Add Device seçeneğine tıklayarak bluetooth cihazlarımızı ekleyeceğimiz pencereyi görüntülüyoruz. İlk olarak Introduction sekmesi görüntülenecektir. Buradaki Next butonuna tıklayarak cihaz ekleme işlemine başlıyoruz. Device sekmesinde o an bluetooth erişimine açık olan cihazlar listelenecektir. Burada bağlanmak istediğimiz bluetooth cihazı seçerek Next butonuna tıklıyoruz. Pairing sekmesinde bluetooth cihazımızla bağlanmak için kullanılacak yöntem seçimi yapılır. Use Random Passkey seçeneği işaretlendiğinde rastgele bir şifre oluşturularak bağlantı kurulacak cihazda görüntülenecektir. Use Custom Passkey seçeneği işaretlendiğinde belirtilen şifre bağlantı kurulacak cihazda görüntülenecektir.

33 Proceed Without Pairing seçeneği işaretlendiğinde herhangi bir şifre sorulmadan direkt olarak diğer cihazla bağlantı kurulacaktır. Eğer ilk iki bağlantı seçeneğinden birini seçip, Next butonuna tıklamamışsak karşıdaki cihazın bizim ekranımızda da görüntülenen şifreyi girmesi beklenecektir. Karşı tarafın şifreyi girmesinin ardından Connect sekmesine geçiş yapılarak bağlantı işlemine onay vermemiz istenecektir. Bu işlemin ardından ilgili cihazla bağlantı kurulması tamamlanacaktır.

34 Görev çubuğundaki bluetooth simgesine tıklayarak bağlantı kurulmuş olan bluetooth cihazların listesine ulaşabiliriz. Bluetooth bağlantılarını gerçekleştirdikten sonra artık Raspberry Pi üzerinde çalışacak Python kodlarımızı yazabiliriz. Kodumuz aşağıdaki gibi olacak: import os import glob import time import RPi.GPIO as GPIO from bluetooth import * #GPIO.cleanup() GPIO.setwarnings(False) GPIO.setmode(GPIO.BCM) GPIO.setup(17, GPIO.OUT) GPIO.output(17,False) server_sock=bluetoothsocket( RFCOMM ) server_sock.bind(("",port_any)) server_sock.listen(1) port = server_sock.getsockname()[1] uuid = "94f39d29-7d6d-437d-973b-fba39e49d4ee" advertise_service( server_sock, "Bluetooth-pi-server", service_id = uuid, service_classes = [ uuid, SERIAL_PORT_CLASS ], profiles = [ SERIAL_PORT_PROFILE ], # protocols = [ OBEX_UUID ] ) while True:

35 try: print ("Waiting for connection on Raspberry Pi %d" % port) client_sock, client_info = server_sock.accept() print ("Accepted connection from ", client_info) break except IOError: pass except KeyboardInterrupt: print ("Connection stoped.") break if ((client_sock is None) == False): while True: try: data = client_sock.recv(1024) if len(data) == 0: pass print "received [%s]" % data if data == 'ON': GPIO.output(17,True) elif data == 'OFF': GPIO.output(17,False) #client_sock.send(data) #print "sending [%s]" % data except IOError: GPIO.output(17,False) print ("GPIO Port Error") pass except KeyboardInterrupt: print ("disconnected") client_sock.close() server_sock.close() break GPIO.cleanup() Uygulamamızda bluetooth ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek üzere bluetooth kütüphanesini kullanıyoruz. uuid = "94f39d29-7d6d-437d-973b-fba39e49d4ee" satırında bluetooth bağlantısında kullanılmak üzere Raspberry Pi kartımıza bir uuid değeri belirliyoruz. advertise_service( server_sock, " Bluetooth-pi-server ", service_id = uuid, service_classes = [ uuid, SERIAL_PORT_CLASS ], profiles = [ SERIAL_PORT_PROFILE ], # protocols = [ OBEX_UUID ] ) Satırlarında Bluetooth modülüne dışarıdan gelen bağlantıları bulmak üzere dinleme modunda başlatıyoruz. client_sock, client_info = server_sock.accept() satırında dışarıdan gelen bağlantı isteğini kabul ediyoruz. data = client_sock.recv(1024) satırında gelen veriyi yakalıyoruz. Kodumuzda try except yapısı ile hata yakalama işlemi gerçekleştirdiğimiz için eğer bluetooth bağlantısı sonlanırsa bir hata oluşacak, oluşan bu hata except IOError satırı ile yakalanacaktır. pass komutu ile de kodumuz bir sonraki

36 adımdan çalıştırılmaya devam edecektir. Eğer klavyede bir tuşa basılırsa except KeyboardInterrupt ile tuşa basma olayı yakalanacak ve client_sock.close( ) ve server_sock.close( ) metodları ile bluetooth bağlantısı sonlandırılacaktır. break metodu ile de while döngüsünden çıkılacaktır.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Bölüm 6 IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Devre geliştirme kartları, üzerlerinde bulunan portlar yardımıyla, elektronik sistemlerle analog ve dijital değerleri okuyarak ya da değer göndererek haberleşir ve bu cihazları

Detaylı

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması Genel Bakış Bluetooth Shield üzerinde HC-05 bluetooth modülü bulunan bir arduino shield didir.bu shield ile arduino kartınıza android telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya başka bir arduino dan bluetooth

Detaylı

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz+ modülü Makey ailesinin programlanabilen modülüdür. Temelinde Arduino bulunan bu modül ile Makey modüllerini çok basit bir şekilde

Detaylı

F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU

F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

Horoz Programlanabilir Zaman Rölesi

Horoz Programlanabilir Zaman Rölesi Horoz lanabilir Zaman Rölesi 1 Giriş: Horoz programlanabilir zaman rölesi android işletim sistemine sahip mobil cihazlar ile bluetooth üzerinden programlanabilen bir zaman rölesidir. Röle üzerinde 1 adet

Detaylı

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını 27 Ekim 2011 / Perşembe Örnek : 2 tane sayfa açıyoruz,1nci ye TextBox1 ve Button ekliyoruz. Şunu istiyoruz,1nci sayfada şifre girilince, Button u tıklayınca

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ Autodesk 123D Circuits Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ 123D Circuits Autodesk ve elektronik mi? Gerçekten mi? Evet, Autodesk online olarak kullanıma sunduğu 123D

Detaylı

IOT DONANIM ALT YAPISI

IOT DONANIM ALT YAPISI Bölüm 2 IOT DONANIM ALT YAPISI IOT ekosistemi içerisinde pek çok donanım bileşeni kullanılmaktadır. Temel yapıyı devre geliştirme kartları teşkil etmektedir. IOT ekosistemi içerisinde Arduino, Raspberry

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

WiFiBELL kablolu veya kablosuz olarak internete bağlanarak akıllı telefonunuzla çift yönlü görüntülü ve sesli bağlantı sağlar.

WiFiBELL kablolu veya kablosuz olarak internete bağlanarak akıllı telefonunuzla çift yönlü görüntülü ve sesli bağlantı sağlar. WiFiBELL kablolu veya kablosuz olarak internete bağlanarak akıllı telefonunuzla çift yönlü görüntülü ve sesli bağlantı sağlar. Akıllı zile basıldığında ev içerisindeki zil aksesuarı çalar ve bu sırada

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm)

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm) Circuit 2 Pin 13 Arduino LED (Light Emitting Diode) 1 LED YAKMAK LED 'ler (light-emitting diodes) bir çok elektronik devrede kullanılan güçlü ışık kaynaklarıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak her elektronik

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM KARTI UniGSM GSM/GPRS kartı, hem Arduino kartlarına hem Raspberry kartlarına hem de bağımsız olarak (Stand alone) kullanılabilen bir

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial.

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial. Seri Port Ekranı Arduinoyu USB üzerinden bilgisayarımıza bağladığımızda aslında seri port bağlantısı yapmış oluyoruz. Bu seri port üzerinden hem bilgi alışverişi yapabilir hem de uç bağlantı noktasındaki,

Detaylı

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E Kullanıcı El Kitabı 1 Ana bileşen...3 Kurulum talimatları...5 Bluetooth Ayarları...26 Arıza Teşhis Programı...39 Dosya...41 Ayarlar...43 Belgeler...51 Yardım...53 OBD İletişimi...56 Yazdır ve Kaydet...66

Detaylı

www.mekatroncnc.com.tr

www.mekatroncnc.com.tr Sayfa 1 Sayfa 2 Sayfa 3 MACH3 PROGRAMI KULLANMA KLAVUZU 1. ADIM: İlk olarak MACH3 MILL programı içerisine giriyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor.(reset butonun yeşil yanmasına dikkat ediyoruz ve

Detaylı

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ Asp.NET mimarisinin temelini oluşturan CLASS yapısını kullanarak veri tabanı işlemlerini nasıl daha az kodla ve daha stabil yapabiliriz bunu göreceğiz. Mevzu

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Access Point Mod Kurulumu

Access Point Mod Kurulumu Access Point Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU Yayınlanış Tarihi: 01.08.2012 Revizyon:1.2 1 1. MODEM İN ÖZELLİKLERİ: Beti GSM/GPRS modem kartı, kullanıcıların M2M uygulamaları için ihtiyaç duyabilecekleri asgari

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ WEB TEKNOLOJİLERİ VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2)

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) ROBOT PROGRAMLAMA 2.1.1. Robot Mimarisi 2.1.2. Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar 2.1.3. Eğitsel Robotta Mekanik Bileşenler 2.1.4. Eğitsel Robotta Elektromekanik Bileşenler

Detaylı

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması BÖLÜM 2: 2.1. STELARIS KART GENEL BİLGİ VE CODE COMPOSER STUDIO: Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması 1. Aşağıdaki linkten Code Composer Studio yu indirebilirsiniz: http://processors.wiki.ti.com/index.php/download_ccs

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ UYGULAMA 1 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet Led 3) 1 Adet 220 ohm (veya 330 ohm) Direnç 4) Bread Board 5) Jumper

Detaylı

DORYA ROBOTİK. İçindekiler. Kitap Sayfa Sayısı: 80 Kitap Fiyatı: 24,00 TL

DORYA ROBOTİK. İçindekiler. Kitap Sayfa Sayısı: 80 Kitap Fiyatı: 24,00 TL Kitap Sayfa Sayısı: 80 Kitap Fiyatı: 24,00 TL Kod bloklarıyla hiç zorlanmadan mobil uygulama geliştirmeye olanak veren App Inventor platformunun anlatıldığı bu kitapta bilgisayar dersini zenginleştirecek

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME

ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME Firmware Nedir. En basit tanımlama ile elektronik bir cihazın herhangi bir yongasında (chip) bulunan yazılımlara (programlara) firmware denilir. Firmware,

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu

ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu 1.0 Giriş AC-3200 cihazı, maliyet odaklı tasarlanmış yüksek entegreli Seri den ZigBee ye kablosuz çevirici adaptördür. Dahili ZigBee teknolojisi

Detaylı

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Elif İLİKSİZ Keziban TURAN Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Mayıs 2016 İÇİNDEKİLER ALICI ALICI MEKANİZMASI VERİCİ MEKANİZMASI MALZEMELER MEKANİK KISIM ELEKTRONİK KISIM YAZILIM Robotumuzun adı: Radio

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu BARAN ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ İçindekiler Ana Ekran... 2 Mail kurulum Ekranı... 3 Cihaz Ekleme ve Otomatik Tarama Ekranı... 4 Manuel Cihaz Ekleme ve Adlandırma...

Detaylı

KABLOSUZ AĞA BAĞLANMA KLAVUZU

KABLOSUZ AĞA BAĞLANMA KLAVUZU Sayfa 1 / 16 KABLOSUZ AĞA BAĞLANMA KLAVUZU 2017 Sayfa 1 / 16 İçindekiler Windows 7 / 8 / 8.1 / 10... 1 Apple ipad / iphone... 6 Android Tablet / Telefon... 11 Sayfa 1 / 16 Windows 7 / 8 / 8.1 / 10 Windows

Detaylı

Hızlı Kurulum Kılavuzu MODELLER P4320, P4520 UYARI!

Hızlı Kurulum Kılavuzu MODELLER P4320, P4520 UYARI! Fisheye IP Kamera Hızlı Kurulum Kılavuzu MODELLER P4320, P4520 UYARI! Kurulum işlemine geçmeden önce kurulum kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu kılavuzunun içeriği, fonksiyonlardaki değişiklikler önceden

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

https://www.facebook.com/groups/alisrobotics/ https://www.instagram.com/alikesfet/ Bline Kutu İçeriği 2x Redüktörlü DC Motor 2x Tekerlek 1x Akıllı Araç Şasesi 1x Arduino Uno 1x USB Kablosu 1x Alis Robotics

Detaylı

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) 1 Genel Bakış Bu dokümanda, robotsan tarafından geliştirilmiş olan idea Kontrol Kartları nın programlanabilmesi için işletim sistemine tanıtılması sırasında yapılması

Detaylı

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu R Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu PWR HDD Digital Video Recorder 1 İÇİNDEKİLER Mobil Cihaz Uygulaması... 3 Cihaz Ekleme... 6 Manuel Cihaz Ekleme...6 Çevirimiçi Cihaz Ekleme...15 Mobil Cihazdan Mobil Cihaza

Detaylı

Kablosuz 802.11N USB Adaptör

Kablosuz 802.11N USB Adaptör Kablosuz 802.11N USB Adaptör Hızlı Kurulum Kılavuzu ve Garanti Belgesi NWD-270N Kablosuz 802.11n USB Adaptör Genel Bakış NWD-270N, WPS (Kablosuz Gu venlik Yapılandırması) destekli USB arayu zu ne sahip

Detaylı

Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu

Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu 06-2016 / v1.0 I. Ü rün Bilgileri I-1. Paket İçeriği - RE11S x 2 - Çok Dilli Hızlı Kurulum Kılavuzu (HKR) ve Kullanım Kılavuzu

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

Doğru Adaptor soket kutuplaması.

Doğru Adaptor soket kutuplaması. 1. Tanıtım Next YE-11G WiFi Bridge satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu portatif cihaz ile, IP Kamera ve internet teknolojilerini kullanan Ethernet RJ45 portlu cihazların kablosuz ağlara kolayca erişimi

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU

DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU Paket İçeriği DSL-2520U ALL-IN-ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER CD-ROM (D-Link Click n Connect, Kullanım Kılavuzu) Ethernet

Detaylı

2. ADIM : Sim Kart Yerleştirildikten sonra Açma-Kapama (1) Tuşu İle Kol Saatini Açınız.

2. ADIM : Sim Kart Yerleştirildikten sonra Açma-Kapama (1) Tuşu İle Kol Saatini Açınız. SAİL GÜVENLİK ÇOCUK KOL SAATİ KULLANIM KILAVUZU 1- Açma/Kapama Tuşu 2- Sos Tuşu 3- Menü Tuşu 4- Arama ve Cevaplama Tuşu Sım kart Yerleştirme ve Kol Saati Tanıtma 1. ADIM : Sim kartınızın nano kesimde olduğuna

Detaylı

NOT: VERİTABANINDAKİ TABLOLARI OLUŞTURMAYI DA UNUTMAYACAĞIZ.

NOT: VERİTABANINDAKİ TABLOLARI OLUŞTURMAYI DA UNUTMAYACAĞIZ. 20 Ocak 2012 / Cuma Yeni uygulama Yönetim adlı bir klasör oluşturacağız. Yönetim klasörü içerisine bir masterpage oluşturacağız. (tabloyla) Örneğin; Ana Sayfa Albüm ekle Fotoğraf ekle Content Place Holder(Değişecek

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI Uyarı:Aşağıdaki satırlarda bahsi geçen ayarlar TTnet servis sağlayıcı baz alınarak anlatılacak olup farklı ülkelerdeki farklı internet servis

Detaylı

ADF Transfer Kılavuzu

ADF Transfer Kılavuzu ADF Transfer Kılavuzu Writen By Agony PC'yi AMIGA'ya BAĞLAMAK Amiga emülatörünün çıkmasından bu yana herkesin aklında olan bir konu vardır: İnternette ki.adf uzantılı (ya da.adz.gz.dmz.) dosyaları PC ve

Detaylı

150Mbps Wireless N Nano Router TL-WR702N

150Mbps Wireless N Nano Router TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router Hızlı Kurulum Kılavuzu Öne Çıkanlar: 150Mbps kablosuz bağlantı hızı video akışı, online oyunlar ve internet görüşmeleri gibi uygulamalar için idealdir Ev ve seyahat için

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01 İçindekiler 1. MySQL Kurulumu... 2 2. MySQL Ayarlarının Yapılması... 3 3. Veritabanı Kurulumu...4 4. ISP Opera Kurulumu... 5 5. ISP Opera Lisanslama... 5 6. Programa giriş yapmak... 5 7. Merkez Ekleme...

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 y Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 Bulut Depolama, genel bir terimle "dosya barındırma" hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Bu hizmet sayesinde önemli dosyalarınızı yedekleyebilir veya

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta 2016-2017 Bahar Dönemi Class Yapısı ve Form 1Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2015 BURDUR Class - Obje Nesne (Nesne tabanlı programlama) İnsan ırkının ortak özelliklerini

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 1. Paket İçeriği 1. 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 1 2 9 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Detaylı

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu BackTrack geliştiricileri yeni sürümünde BackTrack kullanımını kolaylaştırmak için birkaç seçenek ile karşımıza çıktılar. BackTrack kullanım seçeneklerinden en etkilisi

Detaylı

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır.

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır. 78 Türkçe Hızlı Yükleme Kılavuzu Bu yükleme kılavuzu GW-7100U ve yazılımının yüklenmesinde size yol gösterecektir. Kablosuz ağ bağlantınızı kurmak için, aşağıdaki işlemleri sırayla uygulayın. 1. Yükleme

Detaylı

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add 29 Aralık 2011 / Perşembe Visual studio dan veri tabanından veri çekmek için önce bir aspx dosyası açıp,,accessde yeni veri tabanı dosyası açıyoruz. Dikkat : Dosyanın uzantısı.mdb olacak. Masa üstünde

Detaylı

ENERJİ TAKİP YAZILIMI. elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır.

ENERJİ TAKİP YAZILIMI. elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır. ENERJİ TAKİP YAZILIMI elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır. Giriş Değerli Müşterimiz, Yazılımınızı verimli bir şekilde kullanmak için bu kılavuzun tamamını dikkatle okumanızı ve bir başvuru

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 7: BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Kablosuz Ağ Temelleri 2. Kablosuz Bir Ağın Kurulumu 1. Kablosuz Ağ Kurulum Bileşenleri 2. Kablosuz Ağ Destek Araçları 3. Kablosuz Ağ Yapılandırması 1. Kablosuz

Detaylı

F2114 İLE VIRTUAL COM PORT (TCP2COM) KILAVUZU

F2114 İLE VIRTUAL COM PORT (TCP2COM) KILAVUZU F2114 İLE VIRTUAL COM PORT (TCP2COM) KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

Bu yazımızda arduinodaki mpu6050(6 eksenli jiroskop-ivme sensörü), hc-05(bluetooth sensörü) aracılığıyla c# taki serialport1 i haberleştireceğiz.

Bu yazımızda arduinodaki mpu6050(6 eksenli jiroskop-ivme sensörü), hc-05(bluetooth sensörü) aracılığıyla c# taki serialport1 i haberleştireceğiz. C# Arduino İletişimi Bu yazımızda arduinodaki mpu6050(6 eksenli jiroskop-ivme sensörü), hc-05(bluetooth sensörü) aracılığıyla c# taki serialport1 i haberleştireceğiz. Sensörden aldığımız verileri her eksen

Detaylı

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

Connection Manager Kullanım Kılavuzu

Connection Manager Kullanım Kılavuzu Connection Manager Kullanım Kılavuzu Baskı 1.0 2 İçindekiler Bağlantı yöneticisi uygulaması hakkında 3 Başlarken 3 Bağlantı yöneticisi uygulamasını açma 3 Geçerli bağlantı durumunu görüntüleme 3 Uygulama

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU Cisco any connect uygulaması ile kurum dışındaki bir bağlantı noktasından, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar) ile

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır.

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. 1 Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. Uygulama, Arduino UNO kartına bir analog giriş olarak uygulanan potansiyometredeki değişimi Nextion HMI

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu

Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu (05.09.2017) Emre Övünç Siber Güvenlik Mühendisi İçerik 1. Giriş...3 2. Malzemeler...4 3. LCD...5 3.1 Hazırlık...5 3.2 LCD Pinleri...5 3.3 Ekran Şeması...6 4. Sensörler...7

Detaylı

Mühür v2.0.1. Anasayfa:

Mühür v2.0.1. Anasayfa: Mühür v2.0.1 Mühür bir aygıt yönetim uygulaması olup, Windows cihazınızda yüklü bilgi giriş çıkışı yapan sürücülerin durumlarını görüntüleyip bu aygıtlar hakkında size bilgi sunar. Sürücülerin aktif veya

Detaylı

GLIDA EWD 7979 Dokunmatik Akıllı Çocuk Saati Hızlı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

GLIDA EWD 7979 Dokunmatik Akıllı Çocuk Saati Hızlı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu GLIDA EWD 7979 Dokunmatik Akıllı Çocuk Saati Hızlı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu Önemli 1: Saatte kullanılmak üzere her hangi bir operatörden (Turkcell ve Vodafone kartlarını öneriyoruz) interneti olan,

Detaylı

e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.

e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection  LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0. e-tartı LTR3 Firmware Upgrade Yazılım Güncelleme Moduler Connection www.etarti.com LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.0 1 LTR3 Firmware Upgrade / LTR3 Yazılım Güncelleme v1.0.0 2 Contents

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ 1) Kurulumun ilk aşamasında JAVA nın son sürümünün yüklü olması ve bütün yüklemelerin İNTERNET EXPLORER tarayıcısından yapılması gerekmektedir. (https://www.java.com/tr)

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Nesneye Yönelik Programlama C++ ile Beaglebone Black de Bluetooth Haberleşmesi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAKUT Sinan

Detaylı

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları Paralel ve Seri İletişim Şekil1a: Paralel İletişim Şekil1b. Seri iletişim Şekil 2: İletişim Modları Asenkron/Senkron İletişim PROTEUS/ISIS SANAL SERİ PORT ile C# USART HABERLEŞMESİ Seri iletişimde, saniyedeki

Detaylı

WAMP SERVER KURULUMU

WAMP SERVER KURULUMU WAMP SERVER KURULUMU Bilgisayarınızda; PHP web programlama dilini kullanarak web sayfası hazırlayacaksanız ya da PHP web programlama dili kullanılarak hazırlanmış Joomla, Wordpress, Drupal vb.. içerik

Detaylı

EWD8989 KULLANIM KILAVUZU

EWD8989 KULLANIM KILAVUZU EWD8989 KULLANIM KILAVUZU ÖNEMLİ 1: Saatte kullanılacak kart, Mikro Sim olmalıdır. ÖNEMLİ2: Mikro Sim kartın PIN kodu bir telefon yardımıyla kaldırıldıktan sonra saate takılmalı. Uygulamayı Akıllı Telefonunuza

Detaylı

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 Matlab Arduino haberleşmesi için 2. yöntem seri haberleşmedir. İlk yöntemde Arduino üzerinden kod yazmaya gerek yoktu ancak bu yöntemde Arduino IDE üzerinden kod yazmamız

Detaylı

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243 www.ztelemetry.com 01 GENEL ÖZELLIKLER F3938 özellikle otobüs gibi

Detaylı

2 APP INVENTOR A ILK ADIM

2 APP INVENTOR A ILK ADIM İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GIRIŞ 1 Mobil Programlama 2 Android Nedir? 5 Sosyal Kodlama Ortamları 7 Bloklarla Kodlama 7 AppInventor Nedir? 8 AppInventor un İşleyişi 9 AppInventor 2 nin Özellikleri 10

Detaylı