Benzer belgeler
7. Sınıf Fen ve Teknoloji

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER

4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

Maddeyi Oluşturan Tanecikler-Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı. Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

1- ELEMENTLER: 2. BÖLÜM SAF MADDELER. saf madde denir.

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI

KONU-II KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ. Yoğunluk farkından yararlanarak yapılan ayırma işlemleri.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

Serüveni. 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

YouTube:Kimyafull Gülçin Hoca Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ

Kar fl mlar. Anahtar Kavramlar çözelti çözücü çözünen homojen heterojen derişik seyreltik

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ 1. MADDENİN TANECİKLİ YAPISI. a) Atomun Yapısı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı 3- ELEMENTİN ADI SEMBOLÜ

Giriş Maddeyi Oluşturan Tanecikler Element Ve Bileşikler Fiziksel Ve Kimyasal Değişim Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

Element ve Bileşikler

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Kimya Konu Tarama Testi-2

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar

DNA. Benim adım DNA dır. Çift iplikten meydana gelirim. Eşlerim kendimi ama. Belirleyici bazım Timin DNA. İkili sarmal şekli

ELEMENTLER

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

KARIŞIMLAR. Karışımların Ayrılması

Maddelerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU

KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

SAF MADDELER SAFİYE TUT

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

HOMOJENİZATÖRLER PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF.DR. MUSA AYIK

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10.SINIF KİMYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya

SAF MADDELER SEZEN DEMİR

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

Örnek: Tuz + Su Tuzlu Su Yukarıdaki maddelerin karışmasıyla yeni madde oluşmamıştır. Tuz ve su arasında kimyasal bağ oluşmaz.

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI. Hazırlayan: Hale Sümerkan. Dersin Sorumlusu: Prof. Dr.

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

Karışım Problemleri. Isınma Hareketleri. a) su oranı = b) şeker oranı = c) 200. un = 2 un = 2k, şeker = 3k. şeker %30 = 300 gr. 500 gr.

Atomlar ve Moleküller

Maddenin Tanecikli Yapısı

Element ve Bileşikler

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

KARIŞIM PROBLEMLERİ Test -1

ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA)

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

Süreklilik Göstergesi. Kavram Haritaları. Etkileşim Göstergesi. Problem/Çözüm Göstergesi Karşılaştırma Matrisi. (Anlam Çözümleme Tablosu)

MADDE BİLGİSİ MADDE BİLGİSİ

SU, HALDEN HALE GİRER

HEDEF VE DAVRANIŞLAR:

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

KARIŞIMLARIN AYRILMASI

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME

Maddelerin ortak özellikleri

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

Transkript:

Doğada ki maddelerin de hemen hemen hepsi karışım halinde bulunmaktadır. Soluduğumuz hava,içtiğimiz su,toprak,yediğimiz yemek birer karışımdır.karışım birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelir.

Karışımlar yeni ve saf madde değildir.bu sebeple karışımların belirli bir kimyasal formülü yoktur.bir çok karışımın hangi maddelerden meydana geldiğini bile kimi zaman bilemeyiz.

Örneğin; kahve ve çay gibi maddeler belirli bir kimyasal formül ile ifade edilemez.çünkü kahvenin ya da çayın içerdiği element ve bileşiklerin miktarı yetiştirildikleri toprağa göre farklı olacaktır.

Karışımlar görünümlerine göre ikiye ayrılır.örneğin;tebeşir tozu ile suyu karıştırdığımızda karışımın her tarafında aynı miktarda bulunmaz.tebeşir tozu karışımı oluşturan maddeler karışımın her tarafını eşit miktarda dağılmıyorsa bu tür karışımlara heterojen karışım adı verilir.adi karışımlar bir tür heterojen karışımdır

Homojen Karışımlar Karışımı oluşturan maddeler karışımın her tarafına eşit olarak dağılmışsa bu tür karışımlar homojen karışımlardır. Çözeltiler homojen karışımlardır. Örneğin; bir miktar şeker ile su karışımın her tarafında eşit oranda bulunur.

Homojen Karışımlar Çıplak gözle bakıldığında homojen gibi görünen bazı karışımların mikroskopla bakıldığında heterojen olduğu gözlenir.örneğin,mineral ve vitamin gibi besinler içeren süt çıplak gözle bakıldığında homojen gibi görünür.

Heterojen Karışımlar Mikroskopta incelendiği zaman ise yağ zerreciklerinin belirli kısımlarında daha fazla bulunduğu görülür ve yağ zerreciklerinin belirli kısımlarında daha fazla bulunduğu görülür ve sütun heterojen olduğu anlaşılır.

Günlük hayatta çözelti adını kullanmasak bile çözeltilerle iç içe yaşıyoruz.soluduğumuz hava içerisinde bazı canlıların yaşadığı sular içtiğimiz meşrubatlar diş dolgusunda kullanılan amalgamlar kullandığımız metal paralar hepsi birer çözeltidir.

Bu çözeltileri oluşturan maddelerden miktarı çok olan çözücü az olan çözünen olarak adlandırılır.fakat sulu çözeltilerde suyun miktarı az bile olsa bu çözücü olarak çözücü olarak kabul edilmektedir.örneğin bir bardak suya bir kaşık şeker eklenerek hazırlanan çözeltide su çözücü şeker ise çözünendir.

Çözelti oluşurken çözücü ve çözünen maddeler arasında bir etkileşim olur.çözünen maddenin tanecikleri çözücüyle etkileşerek birbirine ve çözücünün her tarafına dağılır.

Bu dağılma sırasında çözücünün tanecikleri çözünenin taneciklerinin etrafını sarar.böylece çözücü ve çözünen maddeler en küçük birimine kadar ayrılır.çözünme çözücü ve çözünen maddelerin birbiri içinde iyonlarına ve moleküllerine ayrılır.

Çözeltilerde çözücü ve çözünen maddelerin iyonlarına Ve moleküllerine kadar ayrılmasının günlük hayatta ki faydaları nelerdir? Örneğin,içme suları ve havuz suyunun klorlanarak çözelti haline gelmesi bu sularda ki mikropları nasıl yok etmektedir?

Tuzlu su elektrik akımını ilettiği için ampul ışık verir.çünkü,tuz suda çözünürken iyonlarına ayrılmıştır.iyonlar yüklü oldukları için elektrik akımını iletmiş ve ampul ışık vermiştir.

Tuzun suda çözünmesinde olduğu gibi çözündüğü zaman iyonlarına ayrılan iyonik bileşiklerin suda çözünmeleri ile oluşan çözeltilere elektrolit çözeltiler denir. Şekerli suda olduğu gibi elektrik akımını iletmeyen çözeltilere elektrolit olmayan çözelti denir.

Toprak birçok farklı maddeler içeren bir karışımdır.yağmur suları toprağa ulaştığında iyon yapılı maddeler çözer.bu maddeler iyonlarına ayrılır.elektrolit çözeltiler haline gelebilir.içtiğimiz veya yüzdüğümüz sular saf olmayıp çeşitli iyonlar içerir.bu sebeple bu sularda elektrolit çözelti olarak adlandırılabilir.

Homojen bir karışım olan çözeltilerde,çözücü ve çözünen maddeleri her defasında farklı miktarda karıştırarak birden fazla çözelti hazırlanabilir.örneğin;şekerli su hazırlanırken farklı miktarlarda şeker veya su kullanarak bir çok şekerli su çözeltisi elde edebiliriz.