Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum

Benzer belgeler
YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU

DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE

KİLO KONTROLÜ. Doç. Dr. FERDA GÜRSEL

MALZEMENİ SÖYLE TARİFİNİ AL : BİR MOBİL UYGULAMA

Şeker Hastalığı Nedir? Neden Önemlidir?

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 HAZİRAN AYI SONUÇLARI

ÖZET ...DEĞERLENDĐRMELER...





ç ış ı ı ı ı ı ı ı ıı ı çı ı ı ı ı ığı ı ğ ı ı ı ıı ı ı ı







İ İ




Ç Ç Ş Ö





İ İ Ö Ö

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ








Ö Ç Ö

















Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü










Ö

Ş Ç İ İ İ Ç Ş




İ İ İ






ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR

Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi!

Kılavuz Çekmek. Üretim Yöntemleri 15

Türkiye de Dış Ticaret ve Dış Ticaret Finansmanı: İhracattaki Düşüşte Finansman Sıkıntısı Ne Kadar Etkili?

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

Doğanın Gizemi. Küçük Bir Damlada Büyük Bir HazineEsans

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:

Bipolar afektif bozukluk nedir?

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 ŞUBAT AYI SONUÇLARI

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

OBEZİTE CERRAHİSİ KARŞIT-YANDAŞ GÖRÜŞ

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN HASTALAR İÇİN AMELİYAT SONRASI BESLENME

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: )

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber

Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Transkript:

Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum R.Bademci, E. Altınlı,E. Eroglu,C.Camcı İstanbul bilim üniversitesi

Morbıd obezite tedavisinde cerrahi prosedürlerin yanında endoskopik prosedürlerde mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanı intragastrıc balondur.

KİMLERE UYGULANABİLİR? Teorik olarak yarar zarar sınırı göz önüne alınarak 18-65 yaş aralığında herkese uygulanabilir. Bu sınırlar artık değişmiş olup; endoskopiyi tolere edebilen herkes olarak değişmiştir. Ameliyatı riskli, duodenal-mide ülseri saptanmayan, 3 cm' den büyük hiatal hernisi olmayan, geçirilmiş mide ameliyatı olmayan, psikiyatrik hastalığı olmayan bireylere uygulanabilmektedir.

KİME BALON UYGULANMALIDIR? VKİ 40 ve üzerinde olanlar ile VKİ 35 ve ilave hastalığı olanlarda obezite cerrahisi, ortopedik operasyonlar ve diğer cerrahi operasyonlar öncesi fazla kiloyu düşürerek hastayı daha optimal şartlara çekerek oluşabilecek komplikasyonları ve ölüm riskini azaltmak amacıyla, VKİ 30 39 kg/m2 arasında olanlarda belirgin şişmanlığa bağlı riskli sağlık problemleri ve çeşitli kilo kontrolü programlarına rağmen kilo kaybedememek, Ciddi obez (VKİ 40 veya VKİ 35 ve ilave hastalıklar) olup ameliyat olmak istemeyen,ameliyat risklerinden çekinen ya da yandaş problemler nedeniyle uzun süre anestezi alamayan hastalarda uygulanır.

İntragastrİk Balon UygulamasInIn AvantajlarI 1.Morbid obezite ameliyatlarının ölümcül risklerinden daha az riskle hastaya uygulanması 2.İşlemin Sedasyon Anestezisi altında 15-20 dakikada Endoskopi Ünitesinde gerçekleştirilmesi 3.İşlem sonrası organ kaybının olmaması 4.Hastanın Yoğun Bakım ihtiyacı olmaması 5.Hastanın 1 gün hastanede yatması ve hemen gıdaya başlaması 6.Hastada 1 yıl süre ile mide balonun kalabilmesi 7.Hastaların 1 yıl içinde 30-50 kg arası kontrollü kilo vermesi 8.Bir yıllık süreç içerisinde kilo vermesi yetersiz görülen yada duran hastalarda balonun rezervinin şişirilerek hacminin arttırılabilmesi 9.Bir yıl sonra hasta isterse yeni balonun tekrar mideye konulabilmesi 10.İntragastrik balon uygulamasının maliyetinin herhangi bir morbid obesite ameliyatı ile kıyaslandığında yaklaşık %70 daha ekonomik olması

İŞLEM SONRASI YEMEK DÜZENİ 0-3 gün: İlk günlerde sadece sulu gıdalar alınması gerekir. Blenderdan tam olarak geçirilerek püre haline getirilmiş şekilde ki yiyecekler tüketilebilir. Günlük en az 4-6 öğün alınmalıdır. Öğünler arasında en az 1-2 saat süre geçmelidir. Çok küçük lokmalar alınmalı, yavaş yutulmalıdır. Yağ, biber ve tuz kullanımı ciddi oranda kısıtlanmalıdır. Günlük en az 1,5 2 litre sıvı (su, çay, meyve suyu vb.) tüketilmelidir. Kahve, çikolata, dondurma, milkshake, çerezler, bal, reçel ve pekmez tüketilmemelidir.

İŞLEM SONRASI YEMEK DÜZENİ 4-15 gün: Dördüncü günden sonra blenderdan geçmemiş katı gıdalara geçiş başlanır. Bunun için gıdaların iyi pişmiş olması tercih edilir. Yoğurt ve süt her öğünde alınabilir. Pişmiş sebzeler, haşlanmış etler, patates ve havuç uygun şekilde diyete eklenir. Katı gıdaya geçiş birkaç günlük bir sürece yayılmalıdır.

İŞLEM SONRASI YEMEK DÜZENİ 15 günden sonra: Çok yavaş yiyin, çok çiğneyin. Yemeklerle birlikte sıvı almayın. Yemeklerden sonra sıvı almadan önce en az bir saat bekleyin. Kola, gazoz, soda gibi gazlı içecekler (şekersiz ve diyet olsa bile) tüketilmemelidir. Et, tavuk ya da balık gün içinde yalnız bir öğünde tüketilmelidir. Her öğünde mevsimine göre bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Her bir porsiyondaki yağ miktarı bir yemek kaşığını aşmamalıdır.

İŞLEM SONRASI YEMEK DÜZENİ Televizyon karşısında atıştırmayın. Şarküteri ürünleri, mayonez ve benzeri kalorili sosları tüketmeyin. Tüm süt ve süt ürünlerini tam yağsız tüketin. Tatlı yerine taze mevsim meyveleri yiyebilirsiniz. Salatalar için soya sosu ve sirke kullanmayı tercih edin. Tuz, yağ, zeytin yağı ya da mayonez içeren sosları kullanmayın. Ekmek yiyecekseniz bol tahıllı ve lifli ekmek tercih edin. Mümkün olan her zaman yediklerinizi not almaya çalışın.

16 hastaya uygulamış olup 1 hastamızda komplikasyon olmuştur Hastalar yıllık ortalama 40 kg kaybetmişlerdir.