İŞLETME KREDİLERİ. Türkiye de yerleşik kişiler yurt dışındaki banka ve özel finans kurumlarından serbestçe işletme kredisi temin edebilirler.



Benzer belgeler
ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ***

G.V.K. GEÇİCİ 67 NCİ MADDE UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK GERÇEK KİŞİLERE YÖNELİK VERGİ REHBERİ

Kısaltmalar: TL : Türk Lirası BSMV : Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi KKDF : Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu

VARLIK BARIŞI OLARAK ADLANDIRILAN KANUNİ DÜZENLEME RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR

YURT DIŞINDA ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU

BİNEK OTO KİRALAMALARINDA VERGİ UYGULAMALARI

TÜREV ÜRÜNLER VE VERGİLENDİRİLMESİ MUZAFFER UZER

Dayanak Madde 2- Bu Tebliğ, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 80 inci maddesinin (i) bendi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/54

DUBAİ STARR SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ 1 OCAK 30 EYLÜL 2013 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE DENETİM RAPORU

Bu rehber, basım tarihinde yürürlükte olan mevzuat dikkate alınarak hazırlanmıştır.

CALYON BANK TÜRK A.Ş.

I. FON HAKKINDA BİLGİLER:

TÜRKİYE DE TURİZM SEKTÖRÜNE SAĞLANAN TEŞVİK ve DESTEKLER

MÜŞTERİ KABUL BEYANI

TARAF GAZETECİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 31 ARALIK 2014 TARİHİNDE SONA EREN HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL BİLGİLERE

2. HANGİ İŞLEMLER TRANSFER FİYATLANDIRMASININ KAPSAMINA GİRER

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU İÇTÜZÜĞÜ

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır.

(Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi nin Haziran 2014 sayısında yayınlanmıştır.)

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir.

MUHASEBEN N TEMEL KAVRAMLARI VE TEKDÜZEN HESAP PLANI

ÖRNEKTİR. Temel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi

ÖRNEKTİR. Temel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi

GENEL KREDİ SÖZLEŞMESİ

DIŞ TİCARET HİZMETLERİ VE FİNANSMANI

S İ R K Ü L E R : / 1 0

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI ALIM SATIMA ARACILIK İŞLEMLERI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESI Sözleşme No:

2012 Yılı Dönem Sonu İşlemlerinde Özellik Arzeden Hususlar

Transkript:

İŞLETME KREDİLERİ Genel Olarak: Türkiye de yerleşik kişiler yurt dışındaki banka ve özel finans kurumlarından serbestçe işletme kredisi temin edebilirler. Bu kredilerin rotatif (borçlu cari hesap)şeklinde kullandırılması mümkün değildir. İşletme kredileri yurt dışından Türk Lirası veya döviz olarak temin edilebilir. Ancak bu krediler kullanıma aracılık eden banka tarafından bir kerede alışının yapılarak döviz alım belgesine bağlanması şartı ile firmanın serbest kullanımına bırakılabilir. Kredinin döviz tevdiat hesabına alınarak kısım kısım kullanılması mümkün değildir. Kredi kullanımı için borçlunun, kredinin vadesi, faiz oranı ve benzeri bilgileri içeren kredi sözleşmesi ile kullanıma aracılık eden bankaya başvurması gerekmektedir. Yurtdışından sağlanan döviz veya Türk Lirası işletme kredilerinin; a) yurtdışındaki bankalar, uluslararası kuruluşlar ve yurtdışı kredi kuruluşlarından sağlanmış olmaları halinde, Kredinin Türkiye deki bankalar nezdinde kullanımı sırasında, kredi kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi sözleşmesinin aslının veya söz konusu kredilere ilişkin havale talimatına ait SWIFT mesajı ile kredi kullanımına aracılık eden banka tarafından konuya ilişkin teyidin sağlanması koşuluyla kredi sözleşmesinin bir örneğinin ibrazı aranılır. Geri ödeme kullandırıma aracılık eden banka tarafından yapılıyor ise kredi sözleşmesinin tekrar ibrazına gerek bulunmamaktadır. Kredi geri ödemesini gerçekleştiren banka tarafından ödenen kredi tutarı döviz alım belgesinin firma nüshası üzerine işlenmektedir.

b) grup bünyesinde yer alan yurt dışında yerleşik firmalardan veya diğer kişi ve kuruluşlardan temin edilmesi halinde, Kredinin Türkiye deki bankalar nezdinde kullanımı sırasında, kredi kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi sözleşmesinin aslının ibrazı aranılır. Kredi sözleşmesi orijinali ibraz edilmediğinde kredi kullanımına veya geri ödemesine Banka tarafından aracılık edilmeyecektir. Geri ödeme kullandırıma aracılık eden banka tarafından yapılıyor ise kredi sözleşmesinin tekrar ibrazına gerek bulunmamaktadır. Kredi geri ödemesini gerçekleştiren banka tarafından ödenen kredi tutarı döviz alım belgesinin firma nüshası üzerine işlenmektedir. Vergi Boyutu Bu kredilerin, ihracatı teşvik tedbirlerinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır. KKDF Döviz Olarak Temin Edilmesi Halinde : İşletme kredisinin yurt dışından döviz olarak sağlanması halinde, ortalama vadesi en az 3 yıl ve üzerinde olan krediler KKDF ye tabi olmayacaktır. Ortalama vadesi 1 yıla kadar olan krediler anapara üzerinden %3 Ortalama vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 2 yıl arasında olan krediler anapara üzerinden %1 Ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dahil) ile 3 yıl arasında olan krediler anapara üzerinden %0,5 KKDF ye tabidir. Türk Lirası Olarak Temin Edilmesi Halinde : Vadesine bakılmaksızın yurt dışından TRY olarak sağlanan tüm krediler faiz üzerinden %3 KKDF ye tabidir. KKDF, Fona tabi döviz kredilerinde banka tarafından kredinin geçici hesaba alınarak müşteriye ihbar gönderildiği tarih itibariyle, TRY kredilerde ise faiz ödeme gününde tahakkuk etmektedir.

DAMGA VERGİSİ Yurt dışındaki bankalardan, uluslararası kurumlardan (IMF, Dünya Bankası gibi) ve yurt dışı kredi kuruluşlarından (US Exim, Hermes gibi) sağlanan kredilerin temini, geri ödenmesi ve vade uzatımı amacıyla düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden istisnadır. Grup bünyesinde yer alan yurt dışında yerleşik firmalardan veya diğer kişi ve kuruluşlardan temin edilmesi halinde kredilerle ilgili her türlü kağıtlar (kredi sözleşmeleri, krediye ilişkin teminatlar, kredi sözleşmesinde değişiklik yapan sözleşmeler, kredinin geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar gibi) binde 9,48 oranında damga vergisine tabidir. Borçlunun özsermayesinin üç katına kadar ilişkili şirketlerden alınan kredilerde, belirtilen oranı aşan tutar örtülü sermaye olarak değerlendirilecek olup; aşan tutara ait faiz ve kambiyo zararları, vergiden indirilebilir gider olarak değil, temettü olarak kabul edilecektir. Bununla birlikte bu muamele için herhangi bir muhasebe kaydı zorunlu değildir. Kredinin bir bankadan alınmış olması durumunda bahsi geçen oran altı katına çıkmaktadır. Yurtdışından temin edilen krediler için ödenen faizlere ilşkin stopaj uygulamaları şöyledir: Kredi Kredi 1) Yabancı devletlerden alındıysa, 2) Uluslararası kurumlardan alındıysa, 3) Yabancı bankalardan alındıysa, 4)-Bulunduğu ülkede mutad olarak kredi vermeye yetkilendirilmiş, VE -Sadece ilişkili bulunduğu kurumlara değil tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi veren, kurumlardan alındıysa, 5) Katılım bankaları tarafından kendi usullerine göre yurt dışından sağladıkları fonlar ve benzeri kaynaklar niteliğindeyse, 1) Bankaların 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca uygun görülen ikincil sermaye benzeri kredi niteliğindeyse, 2) Bankaların ve diğer kurumların bir akım veya varlık portföyüne dayalı olarak yurt dışında menkul kıymetleştirme yöntemiyle temin ettikleri kredi Ödenecek faizde stopaj oranı % 0. Ödenecek faizde stopaj oranı % 1.

niteliğindeyse, Vade farkı Mal tedarikinden kaynaklanan vade farkı niteliğindeyse, Ödenecek vade farkında stopaj oranı %5. Yukarıda belirtilenler dışında kalan her türlü alacak faizi için, Ödenecek faizde stopaj oranı %10. Kredi verenin Bakanlar Kurulunca ilan edilen ülkelerde yerleşik olması veya orada faaliyette bulunması halinde yapılan her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın % 30 oranında vergi kesintisi yapılır. Buna ilaveten Bankalardan alınan krediler KDV den istisnadır. Fakat diğer kredi veren kuruluşlardan alınan kredilerde %18 KDV ödenmesi gerekmektedir. Kredinin bilanço üzerindeki olası etkileri ile ilgili olarak bir mali müşavirlik firması sizlere daha fazla yardımcı olacaktır. Yukarıda belirtilen örtülü sermaye müessesi haricinde, borçlanma, borçluların bilançosunda kredi olarak kabul edilir ve bilançoyla ilgili olası başka sonuçlar hakkında bilgimiz bulunmamaktadır.