MADDENĠN TANECĠKLĠ YAPISI

Benzer belgeler
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM

Maddenin Tanecikli Yapısı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

6.Sınıf A.Maddenin Tanecikli Yapısı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Maddeyi Oluşturan Tanecikler-Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı. Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı

1- ELEMENTLER: 2. BÖLÜM SAF MADDELER. saf madde denir.

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

maddelere saf maddeler denir

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddenin Halleri DDENİN HALLERİ

ELEMENTLER

Giriş Maddeyi Oluşturan Tanecikler Element Ve Bileşikler Fiziksel Ve Kimyasal Değişim Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Element ve Bileşikler

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL

Maddelerin ortak özellikleri

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

7. Sınıf Fen ve Teknoloji

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.

FİZ 427 KRİSTAL FİZİĞİ

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

Bilgi İletişim ve Teknoloji

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

3. Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı 4.Maddeyi Oluşturan Tanecikler

KONU: KÜTLENĐN KORUNUMU (8.sınıf) ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

Element ve Bileşikler

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR?

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

Elektronların Dizilişi ve Kimyasal Özellikleri

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Kimya Konu Tarama Testi-2

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

Örnek: Demir, bakır, alüminyum, çinko, kurşun, altın gibi elementler atomik yapılıdır.

Maddenin Tanecikli Yapısı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

Serüveni. 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3

6. SINIF KİMYA KONULARI

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

a) Isı Enerjisi Birimleri : Kalori (cal) Kilo Kalori (kcal)

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

GENEL KİMYA. 10. Hafta.

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım.

FEN BİLİMLERİ LGS 3. FÖY KİMYASAL TEPKİMELER. Madde ve endüstri. Ünite: 4. Fiziksel ve Kimyasal Değişim. 8. sınıf. Neler Öğreneceğiz?

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK

Kimyanın Temel Kanunları

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi

TY T Temel Yeterlilik Testi

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 7.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:15 Ocak 2007

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

Maddenin Fiziksel Özellikleri

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. ısı b)isı Enerjisi Birimlerinin Dönüşümü. a) Isı Enerjisi Birimleri

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

FİZİKSEL VE KİMYASAL TEPKİMELER I

İSRAFİL ARSLAN KİM ÖĞR. YGS ÇALIŞMA KİMYA SORULARI I

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR

Maddenin Biçim Ve Hacim Özellikleri

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ

Transkript:

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI addeyi OluĢturan Tanecikler Kütlesi ve hacmi olan herşeye madde denir. Çevremizde gördüğümüz, günlük an ve uzayda yer kaplayan herşey maddedir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI NOT: addelerin miktarı içerdikleri tanecik sayısına bağlıdır. adde miktarı artarsa maddenin kütlesi de artar adde katı yada sıvı ise madde miktarı artarsa hacmi de artar eğer gaz ise bu artış gazın bulunduğu kaba bağlıdır.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI addelerin hacmi değişir ancak katı maddeler sıkıştırılamaz. Sıvı maddeler kuvvet etkisi ile sıkıştırılamazken Gaz maddeler kuvvet etkisi ile sıkışabilmektedir. Katı,sıvı ve gaz maddeler sıcaklık etkisiyle hacimlerini arttırabilir yani genleşebilirler.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI addelerin BoĢluklu apısı addeler kuvvet etkisi ile ya da sıcaklık etkisi ile hacim değişimine uğrarlar. iktarı değişmeyen maddelerin hacminde maddenin tanecikleri arasında boşluklar olduğu ve bu boşlukların büyüklüğünün sıcaklık ya da kuvvet etkisi ile değiştiği sonucunu ortaya çıkarır.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Element ve BileĢikler apısında tek tür atom bulunan maddelere element denir. Hidrojen,oksijen,karbon,iyot gibi.. apısında tek cins atom vardır. Fiziksel ve kimyasal yollarla daha basit maddelere bölünemezler.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Erime ve kaynama noktaları belirgindir. ynı şartlarda özkütleleri birbirinden farklı ve sabittir. Elementler atomik ya da moleküler halde bulunabilir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Elementin dı Sembolü Elementin dı Sembolü Demir Fe Iyot I Bakır Cu Çinko Zn ltın u Kalay Sn Gümüş g Kurşun Pb Krom Cr Civa Hg

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI En az iki farklı element atomunun belirli oranlarda bir araya gelerek kendi özelliğini kaybedip yeni özellikler kazanması ile oluşan saf maddelere bileģik denir. Oksijen ve hidrojen birer element iken su, oksijen(yakıcı) ve hidrojenin(anıcı) birleşmesiyle oluşur. lkol, su,tuz, şeker gibi maddeler bileşiktir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI apılarında en az iki çeşit atom bulunur. Fiziksel yolla daha basit maddelere bölünemezler. Kimyasal yolla daha küçük maddelere ayrışabilirler. Bileşiği oluşturan atomlar arasındaki oran değişirse oluşan madde başka bir madde olur.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Tüm maddelerin kendine özgü özellikleri vardır. ani her maddenin kimliği vardır. Herhangi bir maddenin yapısında meydana gelen değişimlerde o maddenin kimliğinin değişip değişmediğine bakılır. addenin kimliği aslında maddenin cinsi ile ilgilidir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI FĠZĠKSEL DEĞĠġĠ Bir maddenin ;kırılma,yırtılma,ufalanma,erime,donma gibi olaylarla maddenin kimliğinde bir değişim olmadan yalnızca görünümünde meydana gelen değişimlere fiziksel değiģim denir. Örnek: Cam kırılması, Şekerin erimesi, Kağıdın yırtılması, umun erimesi, Odundan talaş elde edilmesi gibi.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI KĠSL DEĞĠġĠ anma,çürüme,kokuşma,kömürleşme, paslanma, küflenme gibi olayların tümünde maddenin kimliği yani cinsi değişir. Bu şekilde gerçekleşen değişimlere kimyasal değiģimdenir. Örnek:Elmanın çürümesi,mumun yanması,şekerin pişirilmesi,kağıdın yanması,demirin paslanması gibi.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI addenin Hallerinin Tanecikli apısı Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir. KTI SIVI GZ

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI DDENĠN KTI HLĠ Tahta blok,kitap,kurşun kalem,demir sopa gibi maddeler katı maddelere örnek verilir. Katı maddelerin özellikleri; Tanecikleri birbirine temas eder. Tanecikleri arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır.bu sebeple maddenin en düzenli halidir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Tanecikleri yer değiştiremez. Sadece bulundukları yerde sürekli titreşim halinde bulunurlar. Öteleme hareketi yapamazlar. Belirli bir şekli vardır. Bu şekli bulundukları kabın yada ortamın şekline göre değiştirmez.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI DDENĠN SIVI HLĠ Su,meyve suyu,süt,zeytin yağı,alkol,civa gibi maddeler sıvı maddelere örnek verilebilir. Sıvı maddelerin özellikleri; Kendilerine ait bir şekilleri yoktur.bulundukları kabın şeklini alırlar.(bunun sebebi akışkanlıklarıdır)

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI kışkan halde bulunurlar.fakat her sıvının akışkanlığı aynı değildir.oğunluklarına göre değişkenlik gösterirler. Tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Tanecikleri arasındaki boşluk katılardan daha fazla olmasına rağmen çok azdır.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI DDENĠN GZ HLĠ Hava, karbondioksit, oksijen birer gazdır. Gaz maddelerin özellikleri; addenin taneciklerinin serbest hareket ettiği fiziksel hal gaz halidir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI Tanecikler birbirinden bağımsız sürekli hareket halindedir. Belirli bir şekilleri ve hacimleri yoktur. Tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır.en fazla boşluk bulunan haldir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI addelerin fiziksel hallerinde meydana gelen değişimlerin tümü fiziksel değişmedir ve meydana gelen değişimin türüne göre farklı isimler alır. ERĠE: addenin katı halden sıvı hale geçmesidir. Bu sırada ısı alır. DON: addenin sıvı halden katı hale geçmesidir. Bu sırada ısı verir.

DDENĠN TNECĠKLĠ PISI BUHRLġ: addenin sıvı halden gaz hale geçmedir. Bu sırada ısı alır. OĞUNLġ: addenin gaz halden sıvı hale geçmesidir. Bu sırada ısı verir. SÜBLĠLEġE: addenin katı halden sıvı hale geçmeden gaz hale geçmesidir. Bu sırada ısı alır.