Bölüm 4, Enfeksiyonun tedavisi, çeşitli hastalıkların tedavisinde Antibiyotiklerin ve ilaçların kullanılmasını araştırmaktadır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 4, Enfeksiyonun tedavisi, çeşitli hastalıkların tedavisinde Antibiyotiklerin ve ilaçların kullanılmasını araştırmaktadır."

Transkript

1 Ana Aşama 2 Bl 1: 1a, 2a, 2b Bl 2: 1a, 2g, 5f Çalışma Ünitesi Unite 6 Mikro-organizmalar Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika Bölüm 4, Enfeksiyonun tedavisi, çeşitli hastalıkların tedavisinde Antibiyotiklerin ve ilaçların kullanılmasını araştırmaktadır. Bu bir öğrenci tartışma aktivitesidir. Öğrenciler, Amy ve Harry nin okul günlüğünde karşılaştıkları senaryoları tartışacaktır. Öğrenciler çizgi senaryoda belirtilen çeşitli yorumları tartışacaklar ve kabul edip etmediklerini belirleyeceklerdir. Öğrenme Verileri Tüm Öğrenciler: Genel enfeksiyonların çoğunun kendiliğinden, yatak istirahatı, sıvı alımı ve sağlıklı yaşam ile tedavi olduğunu, Eğer antibiyotik kullanılması gerekiyorsa kürü tamamlamanın gerektiğini öğreneceklerdir.

2 4.1 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotik Kullanımı ve İlaçlar Geçmiş Bilgiler Anahtar Kelimeler Antibiyotik Hastalık Bağışıklık Sistemi Enfeksiyon İlaç Doğal Engeller Doğal Savunma Semptom Aşı Gerekli Malzemeler Her Öğrenci/Grup Bir kopya SH 1 Bir kopya SH 2 Kopyalama makinesi Beyaz board Tepegöz Projektör SW 1 Vücudumuz enfeksiyona yol açan kötü mikroplara karşı bir çok doğal savunma hatlarına sahiptir. Örneğin, cildimiz bakterilerin vücuda girmesini engeller, burnumuz soluduğumuz havadaki mikropları yapışkan mukus ile yakalar, gözyaşlarımız bakterileri öldüren maddelere sahiptir ve midemiz yutulan mikropları öldüren asitleri salgılar. Genel olarak sağlıklı bir yaşam ile (doğru gıdaları yiyerek, bol bol su içerek çok dinlenerek) ve bu doğal savunma hatları ile sağlıklı kalırız. Ancak bazı durumlarda, mikroplar bu bariyerleri aşarak vücudumuza girebilirler. Çoğu zaman bağışıklık sistemimiz herhangi bir zararlı mikrobu yok eder. Buna rağmen bağışıklık sistemimiz yardıma ihtiyaç gösterebilir. Antibiyotikler doktorlar tarafından önerilen özel ilaçlar olup zararlı bakterileri öldürmek için kullanılırlar. Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu, menenjit, verem, ve bronşit gibi hastalıkları tedavi ederler. Ancak virüslere bir zarar veremezler bu nedenle de soğuk algınlığı ve grip gibi virüslerin neden olduğu hastalıkları tedavi edemezler. Antibiyotikler keşfedilene kadar zararlı bakteriler çok sayıda insanların ölümüne neden olmuşlardır. Ancak bugün bakteri enfeksiyonlarının çoğu kolaylıkla antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Ancak bakteriler geri saldırıya geçerek, fazla ve sebepsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle bunlara karşı direnç kazanmaktadırlar. Bu bakteri enfeksiyonlarının tekrar yaşamı tehdit eden bir hale geldiği anlamındadır. Bunun oluşmasını engellemek için aşağıdakileri çeşitli yolları uygulamalıyız. - Yalnızca doktorunuzun reçetesindeki antibiyotikleri kullanın. - Reçetedeki kürü sonuna kadar uygulayın. - Basit öksürük ve soğuk algınlıkları için antibiyotik kullanmayın. Anti-virütik ve anti-mantar ilaçlarda bulunmaktadır. Ancak bunların doktor tarafından belirlenmeleri önemlidir. Bunun dışında, belli semptomların tedavisi için de bazı ilaçlar bulunmaktadır. Örneğin; Ağrı kesiciler veya ateş düşürücü ilaçlar. Ön Hazırlıklar SH 1, SH 2 ve SW 1 her bir öğrenci için çoğaltın.

3 4.1 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotik Kullanımı ve İlaçlar Giriş 1. Derse başlarken, öğrencilere, günümüzde enfeksiyonlarının nasıl tedavi edildiğini öğreneceklerini anlatarak başlayın. Öğrencilere zararlı mikropların bizi hasta ettiklerini hatırlatın. Öğrencilere hasta oldukları zamanlara ait deneyimlerini sorun. Hastalıkları nasıldı? Ne tür bir tedavi uygulanmıştı? Doktora gitmişler mi? Yoksa eczaneden ilaç mı almışlar? 2. Öğrencilere ilaç kullanmadan önce vücudumuzun kendi başına kötü mikroplarla ve enfeksiyonlarla savaşmaları için zaman tanımalarını ve zararlı mikroplarla savaşan bir bağışıklık sistemimizin olduğunu anlatın. Yeterince uyursak, ve uygun yiyeceklerden yersek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendireceğimizi zararlı mikropları yeneceğimizi anlatın. 3. Ancak bazı zamanlar eğer vücudumuza çok sayıda zararlı mikrop girdiyse, bağışıklık sistemimiz yardıma ihtiyaç duymaktadır. Farklı enfeksiyonların çeşitli semptomlarını tedavi etmek için örneğin, öksürük gidericiler, ağrı gidericiler, ateş düşürücüler v.b. farklı ilaçlara ihtiyaç duymaktayız. 4. Öğrencilere antibiyotiklerin yalnızca bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan özel ilaçlar olduğunu anlatın. Antibiyotikler bizi hasta eden zararlı mikropları öldürdükleri için bizi iyileştirirler. Öğrencilere farklı antibiyotiklerin farklı bakterileri öldürdüklerini bu nedenle başkaları için verilmiş antibiyotikleri kullanmamamız gerektiğini ve daima yalnızca doktorun bizim için verdiği antibiyotikleri kullanmamız gerektiğini anlatın. 5. Eğer doktor bizim için antibiyotik tedavisi öngörüyorsa bu kürü tamamlamamız gerektiğini açıklayın. Aksi takdirde, tüm zararlı bakterileri öldüremeyebiliriz ve bunlarda bizi tekrar hasta ederler veya antibiyotiğe direnç oluşturabileceklerini anlatın. 6. Öğrencilere, Farklı enfeksiyonların çeşitli semptomlarını tedavi etmek için örneğin, baş ağrısı gidericiler, ateş düşürücüler için farklı ilaçlar olduğunu anlatın. Ana Aktivite Activity 1. Bu aktivite, sınıfta küçük gruplar halinde veya bir sınıf tartışması olarak gerçekleşebilir. Hedef bir hikaye çizgi romanı olarak gösterilebilir. 2. Çizgi romandaki her bölüm bir durumu yansıtmaktadır ve bir karar verilmesi gerekmektedir. Karar vericinin konuşmaları belirlenmesi için italik yazı karakterleriyle gösterilmiştir. 3. Her kutuyu öğrencilere gösterin. (ya SH 1 ve SH 2 de olduğu gibi hepsi bir arada veya beyaz board ta ayrı ayrı olarak veya web sitesinden tepegöz yansıtmasıyla) gösterilebilir ve karar vericinin doğru veya yanlış seçim yapıp yapmadığını tartışın. 4. Tartışma konuları TS 3 te bulunmaktadır.

4 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotik Kullanımı ve İlaçlar Genel Öğrenmelerini anlamak için aşağıdaki soruları sorun. 1. Enfeksiyonların nedeni nedir? Enfeksiyonların nedeni zararlı mikroplardır. 2. İlaçlar nelerdir? İlaçlar herhangi bir hastalığın veya semptomlarının tedavisinde kullanılan herhangi bir maddedir. 3. Antibiyotikler nelerdir? Antibiyotikler bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan özel ilaçlardır. 4. Başkalarının antibiyotiklerini niçin kullanmamalıyız? Farklı antibiyotikler farklı bakterilerin enfeksiyonlarını öldürürler. Bu nedenle bir kulak enfeksiyonu için yazılmış bir antibiyotiğin enfeksiyon kapmış yaralanmalar için kullanılması verimli olmayabilir. 5. Antibiyotiklerimizi bitirmezsek neler olabilir? Bir antibiyotik kürünün tamamlanmaması enfeksiyona yol açan bakterilerin kurtulup yaşamasına neden olabilir. Antibiyotik saldırısına maruz kalan bu bakteriler bu antibiyotiklerle bir dahaki seferde nasıl mücadele edilmesini öğrenmiş olabilirler. Yani antibiyotik tedavisi için dirençli olabilirler. İlave Aktivite 1. Bu aktivite ya bireysel olarak ya da 2-4 kişilik öğrenci gruplarıyla yapılabilir. 2. Öğrencilere SW 1 temin edin. 3. Öğrenciler sol taraftaki kelimeler ile sağ tarafındaki açıklamalarını karşılaştırmalıdır.

5 4.1 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotik Kullanımı ve İlaçlar Antibiotic Use and Medicine Natasha öksürürken ağzını kapatmalıdır. Enfeksiyonlar öksürük ve hapşırık yoluyla insandan insana kolayca transfer olmaktadır. Bir hapşırma yaklaşık olarak 100 mph ile ve yüksek kuvvette gidebilmekte ve çok uzaklardaki insanları enfekte edebilmektedir. Tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Sizleri hasta eden kötü mikropların çoğu tuvaletlerde bulunmaktadır. İyi pir kişisel hijyen için sağlıklı bir yaşam gereklidir ve bu enfeksiyonların yayılmasını önemli ölçüde azaltmaktadır. Deneyler uygun el yıkamasının yalnızca mide hastalıkları değil aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip nedeni ile okullardaki öğrenci eksikliklerini azalttığını ortaya koymaktadır. Amy kız kardeşinin antibiyotiklerini kullanmamalıdır. Çeşitli bakteri enfeksiyonlarına göre çeşitli antibiyotikler bulunmaktadır. Doktorlar farklı enfeksiyonlara göre ve farklı kişilere göre farklı antibiyotikler ve dozları vermektedir. Başka birisinin antibiyotiğini almak enfeksiyonunuzun tedavi olacağı anlamına gelmez. Bayan Warren Harry nin kesik dizini herhangi bir kir ve mikroptan korumak için yıkamalıydı. Derin kesiklere uygulanan antiseptik kremler de aynı şekilde enfeksiyonları engellerdi. Genellikle küçük kesikler ve yaralarda üzerini kapatmak gerekmez. Taze hava yaranın kapanması sürecine yardımcı olur. Doktor haklı, antibiyotikler yalnızca bakteri enfeksiyonlarında etkilidir. Öksürük ve üşütmelere virüsler neden olurlar ve çoğu zaman vücudun bağışıklık sistemi bu enfeksiyonlarla savaşabilir. Eczaneden alınan diğer ilaçlar üşütmeyi ve öksürüğü tedavi ederler. Harry için antibiyotik kürünü tamamlaması önemlidir. Kürün tamamlanmaması bakterilerin ölmemelerine ve ilerde bu antibiyotiğe direnç kazanmalarına neden olurlar.

6 1. Amy kendini iyi hissetmiyordu ama okula gitti. Baş ağrısı ve nezlesi vardı. Okula geldiğinde sınıfta Natasha nın yanına oturdu. Ancak Natasha nın da iyi hissetmediğini fark etti. 2. Nasılsın İyimisin Natasha? İyi değilim ama annem okula gitmemi istedi *öksürük* Bende. Ancak ben öksürmüyorum. Ağzını gerçekten kapamalısın. 2 - Öğle zamanı, Amy ve Natasha tuvalete gittiler. Natasha çok acıkmıştı ve yemeğe yetişmek için acele ediyordu Haydi Amy, Acıktım! Aldırma. Ben hiç yıkamam hiç zararını da görmedim. Bekle, Ellerimi yıkamam lazım. 3. Yemek yerken Amy arkadaşı Harry ye başağrısından ve nezlesinden bahsediyordu. 4.. Bayağı rahatsız ediyor sanırım öksürükte başlayacak. Evde alabileceğin antibiyotikler yok mu? İyi fikir. Kız kardeşimin kulak iltihabından kalan bazı antibiyotikler var. Anneme sorayım.

7 4. Yemekten sonra, çocuklar oynamak için dışarı çıktılar. Harry düştü ve dizini epey derince kesti. Owww dizim kanıyor Haydi, Gel Mrs Warren i görelim Oh canım. bakayım. Fazla kötü görünmüyor gel üstüne bir yara bandı yapıştıralım. 5. Amy eve gittiğinde, annesi onu doktora göstermeye karar verdi. Doktor onun şiddetli bir üşütme olduğunu söyledi. Eve gidip dinlenin, başın ağrıdığında şu ağrı kesicilerden alın.. Üzgünüm, ancak gerek yok. Fakat o hasta, ona antibiyotik vermeniz lazım! 6. Harry ertesi gün okula gelmedi, Amy okuldan eve giderken onu görmek için evine uğradı. Okula gelmedin bugün. İyimisin? Oh hayır, ağrı kesici mi verdi? Hayır, gece dizim çok kötü ağrıdı, annem beni doktora götürdü. Doktor yaranın enfeksiyon kaptığını söyledi. Hayır, bana enfeksiyonu yok etmek için antibiyotik verdi ve hepsi bitene kadar kullanmamı istedi.

8 Harry nin kafası çok karışık, ona yardımcı olup kelimeleri gerçek anlamlarıyla karşılaştırın. O bir tane yapabildi! MİKROPLARIN EN KÜÇÜĞÜ GENELLİKLE ZARARLI BİR HASTALIĞI VEYA YARALANMAYI TEDAVİ İÇİN KULLANILAN BİR İLAÇ BİR HASTALIK BELİRTİSİ ÖRNEĞİN BAŞ AĞRISI, İSHAL VE ATEŞ BAKTERİSEL ENFEKSİYONLARI TEDAVİ ETMEK İÇİN KULLANILAN ÖZEL İLAÇ BİR MİKROBUN NEDEN OLDUĞU HASTALIK ÇOK KÜÇÜK BİR MİKROP ZARARLI DA OLABİLİR YARARLI DA OLABİLİR AĞRIYI KESMEK İÇİN KULLANILAN BİR İLAÇ

3.0 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotikler ve İlaçlar

3.0 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotikler ve İlaçlar 3.0 Enfeksiyonların Tedavisi Antibiyotikler ve İlaçlar Medicine Öğrenme Verileri Doğal Müfredat Bağlantıları Ana Aşama 3 Bl 1:1a - 1c. 2a 2p Bl 2: 2n Çalışma Ünitesi Ünite 8: Mikroplar ve Hastalıklar Ünite

Detaylı

yayıldıklarını, geniş boyuttaki bir deneyle

yayıldıklarını, geniş boyuttaki bir deneyle Ana Aşama 2 Ana Bl 1: Aşama 1a, 1b, 22a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, Bl 1: 1a, 2g, 1b, 2h, 2a, 2i, 2b, 2j, 2k, 2c, 2l 2d, 2e, 2f, Bl 2: 2g, 5f 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f Çalışma Ünitesi Çalışma Unite 6 Ünitesi

Detaylı

Öğrenme Verileri. Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f. Unit 6 Micro-organisms. 50 dakika

Öğrenme Verileri. Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f. Unit 6 Micro-organisms. 50 dakika Ana Aşama 2 Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f Çalışma Ünitesi Unit 6 Micro-organisms Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika Enfeksiyonların Yayılması Bolümü kötü El Hijyeninin,

Detaylı

Antibiyotikler ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Antibiyotik Kapsüller

Antibiyotikler ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Antibiyotik Kapsüller Antibiyotikler Bölüm 4, Enfeksiyonların tedavisi, antibiyotiklerin ve ilaçların çeşitli hastalıkların ve bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılmalarını incelemektedir. Bu pratik aktivitede, agar kaplarında

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü. Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ

T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü. Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ AKıLCı İLAÇ KULLANıMı TANıMı İLK DEFA 1985 YıLıNDA DÜNYA SAĞLıK ÖRGÜTÜ TARAFıNDAN YAPıLMıŞTıR. KİŞİLERİN KLİNİK

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

Ana Aşama 2 Bl 1: 2a, 2b, 2f, 2h Bl 2:5a, 5f. Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika

Ana Aşama 2 Bl 1: 2a, 2b, 2f, 2h Bl 2:5a, 5f. Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika Ana Aşama 2 Bl 1: 2a, 2b, 2f, 2h Bl 2:5a, 5f Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika 1. Bu bölümde öğrenciler, mikroplar dünyasıyla karşılaşırlar, önce çeşitli türlerde ve şekillerdeki mikropları keşfederler ve

Detaylı

Antibiyotik mi? Sadece gerekli oldugˇunda!

Antibiyotik mi? Sadece gerekli oldugˇunda! Antibiyotik mi? Sadece gerekli oldugˇunda! Antibiyotik kullanımı, bakterilerin antibiyotik direnci geliştirmesine neden olabilir. Bu durum, yeni bir enfeksiyonla mücadele etmeyi daha da güçleştirebilir.

Detaylı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Ekin Koç tarafından Prof.

Detaylı

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP NEDİR? Influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

Detaylı

Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor?

Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor? Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor???? Solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler genelde etki göstermez Akut solunum yolu enfeksiyonu nedir? Akut solunum yolu enfeksiyonu, solunum yollarına hastalık

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR?

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR? Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır.

Detaylı

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ?

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ANNE VE BABALAR İÇİN BİLGİ BROŞÜRÜ NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ÇOCUKLAR İÇİN ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ SEVGİLİ ANNE VE BABA, Bugün çocuğunuz öksürüğe yakalandığı için doktorunuza geldiniz. Endişeleniyorsunuz

Detaylı

Aşılar ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Bölüm 3.2 Aşılanma yoluyla hastalıkların önlenmesini ele alacaktır.

Aşılar ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Bölüm 3.2 Aşılanma yoluyla hastalıkların önlenmesini ele alacaktır. Bölüm 3.2 Aşılanma yoluyla hastalıkların önlenmesini ele alacaktır. Bu aktivitede öğrenciler, enfeksiyonların yayılmasının önlenmesi için aşıların nasıl kullanıldığını gösteren bir animasyonda yer alacaklar

Detaylı

4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi

4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi 4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi Aşılama 7. Giriş (15 dak) 1. Derse başlarken öğrencilere hangi aşıları olduklarını sorun örneğin, çocuk felci, MMR, Verem veya herhangi bir tatil aşılanması oldularsa hangi

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Bölüm 1.2, Faydalı Mikroplar, öğrencilere tüm

Bölüm 1.2, Faydalı Mikroplar, öğrencilere tüm Ana Aşama 2 Bl Ana 1: 1a, Aşama 1b, 2a, 2 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Bl Bl 2:1a, 1: 1a, 2b, 1b, 2g, 2a, 5f 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Bl 2:1a, 2b, 2g, 5f Çalışma Ünitesi Ünite Çalışma 6 Mikro-organizmalar Ünitesi Ünite

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi)

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

BEBEK MAMASI YAPARKEN KALSIYUM IHTIYACI IÇIN MADEN SUYU KULLAN...

BEBEK MAMASI YAPARKEN KALSIYUM IHTIYACI IÇIN MADEN SUYU KULLAN... BEBEK MAMASI YAPARKEN KALSIYUM IHTIYACI IÇIN MADEN SUYU KULLAN... Portal : www.haberahval.com İçeriği : Gündem Tarih : 28.06.2016 Adres : http://feedproxy.google.com/~r/haber-ahval/~3/_lfyntl1e58/bebek-mamasi-yaparken-kalsiyum-ihtiyaci-icin-ma

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

Antibiyotik ilaçlar nedir? Neye yarar? Neye yaramaz? Antibiyotiklere karşı direnç niçin oluşur? Antibiyotik direnci niçin bir sorundur?

Antibiyotik ilaçlar nedir? Neye yarar? Neye yaramaz? Antibiyotiklere karşı direnç niçin oluşur? Antibiyotik direnci niçin bir sorundur? Antibiyotik ilaçlar nedir? Neye yarar? Neye yaramaz? Antibiyotiklere karşı direnç niçin oluşur? Antibiyotik direnci niçin bir sorundur? More info: use-wisely-take-precisely.ch Antibiyotik ilaçlar nedir?

Detaylı

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve Amacı

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve Amacı Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve Amacı Antibiyotik direnci, toplum sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu problemin kontrolü için, toplumun ve siyasi yetkililerin

Detaylı

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT H1N1 A (DOMUZ GRİBİ) TÜM DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR Hastalık ilk kez

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

Okul Hastalık Getirmesin!

Okul Hastalık Getirmesin! On5yirmi5.com Okul Hastalık Getirmesin! Veliler dikkat! Okulların açılması ve havaların soğumasıyla çocuklarda görülen hastalıklar da artıyor. Yayın Tarihi : 14 Eylül 2010 Salı (oluşturma : 11/21/2015)

Detaylı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Bu bölüm öğrencilere cinsel aktivitelerin mikropların ve bakterilerin yayılmasına nasıl neden olacağını öğretmeyi amaçlamaktadır. Bölüm 2.3, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Detaylı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı Benim Aşım Seni Korur kızamık ve boğmacaya karşı Kızamık Hem Federal Sağlık Dairesi, hem de doktorlar, anne babalara, yeni doğan bebeklerini kızamığa karşı korumak için, kızamık aşısı olmalarını tavsiye

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

Okaliptüs Eter Yağı. Okaliptüs Eter Yağı

Okaliptüs Eter Yağı. Okaliptüs Eter Yağı Okaliptüs Eter Yağı Yeryüzündeki en yüksek yapraklı ağaç olan okaliptüsün şifalı özellikleri ilk defa Aborjinler bulmuştur. Onlar, okaliptüs yapraklarını, enfeksiyon kapmasını önlemek ve iyileşmesini hızlandırmak

Detaylı

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Ülkemizdeki antibiyotik kullanımı ile ilgili gerçeklerin araştırılması Toplumda Antibiyotik Kullanımı

Detaylı

Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup. salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır

Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup. salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup Büyükler ve kü çü yıda fayd kler için çok sa b alı öneriler ve ilgiler Nezle Çocukların sık sık nezleye yakalanmasının nedenleri Çocuğun bağışıklık sistemi

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi NSW Health Factsheet - Turkish TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi The connection between TB and HIV Bu, Verem (TB) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu na (AIDS) neden olan İnsanda

Detaylı

RSV. RSV kennen. Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Kinder schützen

RSV. RSV kennen. Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Kinder schützen RSV kennen Kinder schützen RSV Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Pek tanınmayan bir virüse dair bilgiler - RSV enfeksiyonu riskini nasıl azaltabileceğinize yönelik pratik ipuçları. Bu brosürün

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN Mitolojide Eskülap: Tıbbın babası Hygiea: Eskülap ın kızı Sağlığı koruyan ve insanların sağlığının bozulmasını

Detaylı

Grip genellikle kış ayları içinde görülür. Birleşik Krallık ta bu dönem Ekim ile Nisan arasındadır.

Grip genellikle kış ayları içinde görülür. Birleşik Krallık ta bu dönem Ekim ile Nisan arasındadır. Hasta Bilgi Broşürü Grip Bu konunun kısımları: Giriş Semptomlar Nedenler Teşhis Tedavi Komplikasyonlar Hastalığın Önlenmesi Referanslar İlgili Bağlantılar Ses Klipleri Giriş Grip (bir diğer adıyla influenza),

Detaylı

Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f. Unite 6 Mikro-organizmalar. 50 dakika. Öğrenme Verileri

Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f. Unite 6 Mikro-organizmalar. 50 dakika. Öğrenme Verileri Ana Aşama 2 Bl 1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l Bl 2: 2g, 5f Çalışma Ünitesi Unite 6 Mikro-organizmalar Tahmini Eğitim Süresi 50 dakika Enfeksiyonların Yayılması Bolümü kötü El

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi Neler Var? Neler Yok? Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Akılcı Olmayan

Detaylı

ÖZEL GÜNLER. Doğum günü/kadınlar günü/anneler günü/babalar günü/sevgililer günü/ Öğretmenler günü

ÖZEL GÜNLER. Doğum günü/kadınlar günü/anneler günü/babalar günü/sevgililer günü/ Öğretmenler günü ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) ÖZEL GÜNLER Aşağıdaki önemli günlerden

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

Zararlı Mikroplar ÖĞRENME ÖĞRENME. Stafilokoklar ULUSAL MÜFREDAT ULUSAL MÜFREDAT

Zararlı Mikroplar ÖĞRENME ÖĞRENME. Stafilokoklar ULUSAL MÜFREDAT ULUSAL MÜFREDAT Bölüm 1.3: Zararlı ın neden olduğu bir çok bulaşıcı hastalıklar öğrencilere anlatılır. Öğrencilerden bilim adamları gibi davranarak oluşabilecek bir hastalıklar grubunu farklı başlıklar altında sınıflandırmaları

Detaylı

El Temizliği ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Eskerikya koli

El Temizliği ÖĞRENME ULUSAL MÜFREDAT. Eskerikya koli El Temizliği Bu bölüm öğrencilere kötü el tenizliğinin nasıl mikropların ve hastalıkların yayılmasına yol açabileceğini öğretmeyi amaçlamaktadır. 2.1 El Temizliğinde öğrenciler deney yaparak mikropların

Detaylı

Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN

Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN Soğuk ve Algınlığı Grip Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN 1 Soğuk algınlığı ve Grip Kış mevsimi gelince akla soğuk algınlığı ve grip salgınları gelir. Soğuk algınlığı ve grip ayrı rahatsızlıklardır. Solunum yollarının

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Birleşik TOD 29. Yaz ve 14. Mart Sempozyumu. Neler Var? Neler Yok? Akılcı İlaç Kullanımı Nedir?

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Birleşik TOD 29. Yaz ve 14. Mart Sempozyumu. Neler Var? Neler Yok? Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Birleşik TOD 29. Yaz ve 14. Mart Sempozyumu PROF. DR. ORHAN ATEŞ T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

Imupret N. Soğuk algınlığı? Soğuk algınlığına karşı yardım eden önerilerle

Imupret N. Soğuk algınlığı? Soğuk algınlığına karşı yardım eden önerilerle Soğuk algınlığı? Imupret N soğuk algınlığının her aşamasında etkilidir vücudu soğuk algınlığı mikroplarına karşı mücadelede destekler soğuk algınlığının seyrini hafifletir Soğuk algınlığına karşı yardım

Detaylı

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü T.C. VAN V A LİLİĞ İ Van Halk Sağlığı M üdürlüğü Sayı : 37.811.563-934/ 30/11/2015 Konu : Teklife Davet Kurumumuzun ihtiyacı olan (2) kalem AFİŞ VE BROŞÜR ALIMI işi için aşağıda yazılı ihtiyaç kalemleri,4734

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Her URFAMYCİN flakon 750 mg tiamfenikol (946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür olarak) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Her URFAMYCİN flakon 750 mg tiamfenikol (946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür olarak) içerir. KULLANMA TALİMATI URFAMYCİN 750 mg İ.M./İ.V. enjektabl toz içeren flakon Kas içine veya damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 flakon 750 mg tiamfenikole eşdeğer 946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Burun yıkama ve sağlığı

Burun yıkama ve sağlığı Burun yıkama ve sağlığı Yayınlanmış bir çok klinik çalışmada günlük yapılan nazal yıkmanın burnumuzla ilgili yaşam kalitesini arttırdığı ve sinüslerimizden kaynaklanan semptomları azalttığı gösterilmiştir.

Detaylı

salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre*

salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre* Burnunuz mu tıkandı? Gerilim baş ağrısından mı şikâyetçisiniz? salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre* * 4 kat daha konsantre olması, 4 kat daha etkili olduğu

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir. KULLANMA TALİMATI MAFLOR saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir. Yardımcı maddeler: Hindiba inulini, Maltodekstrin, Askorbik

Detaylı

Burnunuz mu tıkandı? Gerilim baş ağrısından mı şikâyetçisiniz? Tüm zamanların en iyi Sinupret ürünü**

Burnunuz mu tıkandı? Gerilim baş ağrısından mı şikâyetçisiniz? Tüm zamanların en iyi Sinupret ürünü** Burnunuz mu tıkandı? Gerilim baş ağrısından mı şikâyetçisiniz? Sinupret extract * nsantre -katlı ko salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Tüm zamanların en iyi Sinupret ürünü** * Sinupret forte içindeki

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58 Grip nedir? Grip, ya da tıbbi ismiyle influenza, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Tiamfenikol antibakteriyellerin (bakterilere karşı etkili ilaç, antibiyotik) amfenikoller alt grubuna dahildir.

KULLANMA TALİMATI. Tiamfenikol antibakteriyellerin (bakterilere karşı etkili ilaç, antibiyotik) amfenikoller alt grubuna dahildir. KULLANMA TALİMATI URFAMYCİN 500 mg kapsül Ağızdan uygulanır. Etkin madde: Her kapsül; 500 mg tiamfenikol içerir. Yardımcı maddeler: Nişasta 1500 (prejelatinize nişasta), koloidal hidrat silika, magnezyum

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

PHOSPHORUS. ( Phos. ) Ana fikir ; çabuk parlar, çabuk yanar ama çabuk söner.

PHOSPHORUS. ( Phos. ) Ana fikir ; çabuk parlar, çabuk yanar ama çabuk söner. PHOSPHORUS ( Phos. ) Remedinin ruhu isminde gizli. Işık taşıyıcı demektir. Kibrit ucunda kullanılan maddedir. Ana fikir ; çabuk parlar, çabuk yanar ama çabuk söner. Kibrit ucu gibi çabuk tükenir. Çabuk

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: PASAPORT NO: NOT OKUMA 1 HASTANEDE Doktor: Merhaba..(1) nedir? Meral Hanım: Meral Yılmaz. Doktor: Şikâyetiniz nedir? Meral Hanım: Kendimi hiç iyi..(2). Çok hâlsizim. Boğazım ağrıyor

Detaylı

Ana Aşama 2 / Fen 5 & 6 Yaş

Ana Aşama 2 / Fen 5 & 6 Yaş Ana Aşama 2 / Fen 5 & 6 Yaş e-bug Paketinin İçindekiler FEN KSSE 1. Mikroplara Giriş 1.1 Giriş Ulusal Müfredat Linki Ana Aşama 2 Sc1: 2a, 2b, 2f, 2h Sc2: 5a, 5f Ulusal Müfredat Linki Ana Aşama 2 KSSE:

Detaylı

salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre*

salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre* Burnunuz mu tıkandı? Gerilim baş ağrısından mı şikâyetçisiniz? salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Sinupret forte ye göre 4 kat daha konsantre* * Sinupret forte içindeki 156mg bitki karışımına göre

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 7 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin)

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) TOBRASED % 0.3 steril göz merhemi Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) Bu

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır. KULLANMA TALİMATI VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır. Etkin madde: Her 1 g krem 10 mg pensiklovir içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz yumuşak parafin, sıvı parafin, ketostearil alkol, propilen glikol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MEROSİD 1000 mg I.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MEROSİD 1000 mg I.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MEROSİD 1000 mg I.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her flakonda 1000 mg meropenem e eşdeğer miktarda 1140 mg meropenem trihidrat. Yardımcı madde:

Detaylı

Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı

Detaylı

ÇOCUKLARIN SAMSUN ZİYA ESEN ANAOKULU NASİHATTEN ÇOK KASIM AYI REHBERLİK BÜLTENİ İYİ ÖRNEĞE İHTİYAÇLARI VARDIR

ÇOCUKLARIN SAMSUN ZİYA ESEN ANAOKULU NASİHATTEN ÇOK KASIM AYI REHBERLİK BÜLTENİ İYİ ÖRNEĞE İHTİYAÇLARI VARDIR ÇOCUKLARIN NASİHATTEN ÇOK İYİ ÖRNEĞE SAMSUN ZİYA ESEN ANAOKULU KASIM AYI REHBERLİK BÜLTENİ İHTİYAÇLARI VARDIR Çocuğunuz Sizden Ne İster Onu olduğu gibi kabul etmenizi, Kişiliğine önem vermenizi, Duygularını

Detaylı

KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H

KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H krem Cilt üzerine uygulanır. Etkin Madde: 1 g krem 20 mg fusidik asit ve 10 mg hidrokortizon asetat içerir. Yardımcı Maddeler: Butil hidroksianisol (E320), setil alkol, gliserol

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: MİRİNGOTOMİ (Kulak zarının çizilmesi) veya VENTİLASYON

Detaylı

Tarçın; Asya kökenli yaprak dökmeyen, hoş kokulu bir ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır.

Tarçın; Asya kökenli yaprak dökmeyen, hoş kokulu bir ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır. Tarçın; Asya kökenli yaprak dökmeyen, hoş kokulu bir ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır. Tarçın denildiği zaman aklımıza, sütlaç, kazandibi, tavukgöğsü ve kış aylarının vazgeçilmezi salep

Detaylı

Etkin madde: Her bir pastil 2 mg setilpiridinyum klorür ve 1 mg lidokain hidroklorür içerir.

Etkin madde: Her bir pastil 2 mg setilpiridinyum klorür ve 1 mg lidokain hidroklorür içerir. MEBUCAIN naneli pastil Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir pastil 2 mg setilpiridinyum klorür ve 1 mg lidokain hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Nane yağı, levomentol, asesulfam potasyum, mısır

Detaylı

Anadolu Caddesi No.1 Bayramoğlu Çıkışı, Çayırova Mevkii, Gebze 41400 / Kocaeli

Anadolu Caddesi No.1 Bayramoğlu Çıkışı, Çayırova Mevkii, Gebze 41400 / Kocaeli ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT! Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları pek çoğumuz tarafından önemsenmese de yaşam kalitemizi düşüren ve bizi uzun süre işimizden alıkoyan önemli sağlık sorunları arasında

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: PASAPORT NO: NOT OKUMA 1 HASTANEDE Doktor: Merhaba..(1) nedir? Meral Hanım: Meral Yılmaz. Doktor: Şikâyetiniz nedir? Meral Hanım: Kendimi hiç iyi..(2). Çok hâlsizim. Boğazım ağrıyor

Detaylı

Burun tıkanıklığınızın sebebi sinüzit olabilir!

Burun tıkanıklığınızın sebebi sinüzit olabilir! On5yirmi5.com Burun tıkanıklığınızın sebebi sinüzit olabilir! Mevsim değişimlerinde geniz akıntısı, burnunuzda tıkanıklılık ve bağ ağrılarınızdan şikayetiniz varsa, üst solunum yolu enfeksiyonlarınız 10

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI AZYTER

KULLANMA TALİMATI AZYTER KULLANMA TALİMATI AZYTER 15 mg/g Tek Dozluk Göz Damlası Göze Uygulanır. Etkin madde: 1 g çözelti, 14,3 mg azitromisine eşdeğer 15 mg azitromisin dihidrat içerir. 250 mg çözelti içeren tek dozluk flakonda

Detaylı

REFLOR 250 mg Liyofilize Toz İçeren Saşe

REFLOR 250 mg Liyofilize Toz İçeren Saşe KULLANMA TALİMATI REFLOR 250 mg Liyofilize Toz İçeren Saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir saşe kapsül Liyofilize Saccharomyces boulardii ( 250 mg mayaya eşdeğer ) 282,50 mg içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

VÜCUDUN IHTIYACI KADAR SU IÇIN

VÜCUDUN IHTIYACI KADAR SU IÇIN Portal Adres VÜCUDUN IHTIYACI KADAR SU IÇIN : www.milliyet.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 18.10.2016 : http://www.milliyet.com.tr/vucudun-ihtiyaci-kadar-su-icin-gundem-2329047/ 1/5 VÜCUDUN IHTIYACI KADAR

Detaylı